Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided On The Trial of the Earliest People Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 History Objective Questions.

On The Trial of the Earliest People Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on On The Trial of the Earliest People Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Why did hunter-gatherers move from one place to other place?
(a) In search of food
(b) In search of shelter
(c) In search of water
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 2.
What were the purposes of stone tools?
(a) To make spear and arrows
(b) to chop roots and fruits
(c) To cut meat and bones
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 3.
Where was ash found?
(a) Kurnool
(b) Bhimbetka
(c) Chennai
(d) Delhi

Answer

Answer: (a) Kurnool


Question 4.
What material was used by the earlier people?
(a) Stone
(b) Wood
(c) Bone
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 5.
In which state eggs of Ostrich were found?
(a) Kurnool
(b) Maharashtra
(c) Delhi
(d) Chennai

Answer

Answer: (b) Maharashtra


Question 6.
Who gives us information about history?
(a) Doctors
(b) Engineers
(c) Psychologists
(d) Archaeologists

Answer

Answer: (d) Archaeologists


Question 7.
How did ancient people travel?
(a) By Buses
(b) By Trains
(c) By Ships
(d) On Foot

Answer

Answer: (d) On Foot


Question 8.
The early man lived in ______________ by sides of __________________
(a) Hut, Forest
(b) Building, Rivers
(c) Building , Forest
(d) Hut, River

Answer

Answer: (d) Hut, River


Question 9.
Some stone produce ________________ when struck with each other
(a) Smog
(b) Smoke
(c) Fire
(d) Dust

Answer

Answer: (c) Fire


Question 10.
The man had lived on this earth for several hundred years before he learned the art of writing’ this period is called
(a) Post-historic period
(b) Neo-historic period
(c) Historic period
(d) Pre-historic period

Answer

Answer: (d) Pre-historic period


Question 11.
In 9000 B.C began an intermediate stage in stone age culture which is called
(a) Mesolithic age
(b) Chalcolithic age
(c) Palaeolithic period
(d) Neolithic age

Answer

Answer: (a) Mesolithic age


Question 12.
Lithic means
(a) Age
(b) Old
(c) Fruit
(d) Stone

Answer

Answer: (d) Stone


Question 13.
The special feature of cave painting is the use of
(a) Chalk
(b) Colours
(c) Soil
(d) Brush

Answer

Answer: (b) Colours


Question 14.
How do the historians know that early man was aware of the usage of fire
(a) Through cave
(b) Through Manuscripts
(c) Trace the ashes
(d) Through Inscription

Answer

Answer: (c) Trace the ashes


Question 15.
The transitional phase between Palaeolithic and Neolithic age is known as
(a) Microlithic age
(b) Mesolithic age
(c) Macrolithic age
(d) Masolithic age

Answer

Answer: (b) Mesolithic age


Question 16.
Habitation are the site where
(a) People live
(b) People make stones
(c) People play
(d) People make paintings

Answer

Answer: (a) People live


Write true (T) or false (F)

1. Spears and arrows were used for hunting.

Answer

Answer: True


2. Places where stone was found and where people made tools are known as factory sites.

Answer

Answer: True


3. The word ‘Palaeolithic’ came from Latin word.

Answer

Answer: False


4. Ostriches were found in India during Mesolithic period.

Answer

Answer: False


5. Some rivers are perennial while others are seasonal.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Hunsgi(a) habitation site
2. Perennial(b) old
3. Palaeo(c) Madhya Pradesh
4. Lithos(d) water throughout the year
5. Bhimbetka(e) stone
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Hunsgi(c) Madhya Pradesh
2. Perennial(d) water throughout the year
3. Palaeo(b) old
4. Lithos(e) stone
5. Bhimbetka(a) habitation site

Fill in the blanks

1. The earliest period of the stone age was ……………………… .

Answer

Answer: palaeolithic


2. Stone age is also called ……………………… .

Answer

Answer: Pre-historic age


3. Sites of Bhimbetka are known as ……………………… sites.

Answer

Answer: habitation


4. Natural caves and rock shelters are found in the ……………………… and the ……………………… plateau.

Answer

Answer: Vindhyas, Deccan


5. Major climate change occurred ……………………… years ago.

Answer

Answer: 12,000


6. Ostriches were found in India during the ……………………… period.

Answer

Answer: palaeolithic


Name the following
1. Name two Palaeolithic sites.
2. Name two Neolithic sites.

Answer

Answer:
1. Hunsgi and Kurnool caves.
2. Hallur and Chirand


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2
(a) In which country was this picture found?
(b) How many years old is this picture?
(c) The colors used in the picture are made up of ……………………… .

Answer

Answer:
(a) This picture was found in France.
(b) About 20,000-10,000 years old.
(c) minerals like ochre or iron ore and charcoal.


Map Skills

1.
Find out following on Indian Map
(i) Indus River (ii) Godavari (iii) Narmada

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of On The Trial of the Earliest People Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Environment Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Geography Objective Questions.

Environment Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Environment Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
What is a source of mineral wealth?
(a) Atmosphere
(b) Biosphere
(c) Lithosphere

Answer

Answer: (c) Lithosphere


Question 2.
The domain of water is referred to as:
(a) Hydrosphere
(b) Atmosphere
(c) Lithosphere

Answer

Answer: (a) Hydrosphere


Question 3.
Who protect earth from the harmful rays and scorching heat of the Sun?
(a) Mechanical force
(b) Gravitational force
(c) Atmosphere

Answer

Answer: (c) Atmosphere


Question 4.
Which of the following is a human made environment?
(a) Hydrosphere
(b) Economic
(c) Industries

Answer

Answer: (c) Industries


Question 5.
When is the world environment day is celebrated?
(a) 5 July
(b) 5 June
(c) 5 January

Answer

Answer: (b) 5 June


Question 6.
What is Environer/Environner means?
(a) Environment
(b) Aquarium
(c) Neighbourhood

Answer

Answer: (c) Neighbourhood


Question 7.
WLich one has solid crust or the hard top layer of the earth?
(a) Lithosphere
(b) Hydrosphere
(c) Atmosphere

Answer

Answer: (a) Lithosphere


Question 8.
Plant and animal kingdom together made:
(a) Atmosphere
(b) Hydrosphere
(c) Biosphere

Answer

Answer: (c) Biosphere


Question 9.
Which one has thin layer of air that surrounds the earth?
(a) Atmosphere
(b) Biosphere
(c) Hydrosphere

Answer

Answer: (a) Atmosphere


Question 10.
The word environment derived from the French word “Environer” which means:
(a) Brotherhood
(b) Neighbourhood
(c) Childhood

Answer

Answer: (b) Neighbourhood


Question 11.
Which is not a component of human environment?
(a) Land
(b) Religion
(c) Community
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Land
Land is not a component of human environment. Human beings make cars, mills, factories and roa(d) Human beings modify natural environment and thus known as human made environment.


Question 12.
Which is not a natural ecosystem?
(a) Desert
(b) Aquarium
(c) Forest
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Aquarium
Aquarium is not a natural ecosystem. The relation between the living organisms as well as the relation between the organisms and their surroundings form an ecosystem.


Question 13.
What is the solid crust of the earth is called?
(a) Atmosphere
(b) Lithosphere
(c) Crust
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Lithosphere
Lithosphere is the solid crust of the earth. It is made up of rocks and minerals and covered by a thin layer of soil. It is an irregular surface with various landforms such as mountains, plateaus, plains, valleys, et(c)


Question 14.
When is world Environment Day is celebrated?
(a) 5th January
(b) 5th June
(c) 5th August
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 5th August
On 5 June every year the World Environment Day is celebrate(d)


Question 15.
What is the life support system among the following?
(a) Transportation
(b) Music system
(c) Environment
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Environment
Environment is our basic life support system. It provides the air we breathe, the water we drink, the food we eat and the land where we live.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Landforms(a) Domain of water
2. Human made(b) Bridges
3. biosphere(c) Communication
4. Gravitational force(d) Continents and ocean floors
5. Information revolution(e) Holds the atmosphere
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Landforms(d) Continents and ocean floors
2. Human made(b) Bridges
3. biosphere(a) Domain of water
4. Gravitational force(e) Holds the atmosphere
5. Information revolution(c) Communication

Fill in the blanks

1. ……………. is our basic life support system.

Answer

Answer: Environment


2. Land, water, air, plants and animals comprise ……………. environment.

Answer

Answer: natural


3. ……………. is the solid crust or the hard top layer of the earth.

Answer

Answer: Lithosphere


4. ……………. system is a trade in which goods are exchanged without the use of money.

Answer

Answer: Barter


5. ……………. revolution enabled large scale production.

Answer

Answer: Industrial


6. Information revolution made ……………. easier and ……………. across the worl(d)

Answer

Answer: communication, speedy


7. A perfect balance is necessary between the natural and ……………. environment.

Answer

Answer: human


8. Natural environment comprises ……………. and ……………. conditions.

Answer

Answer: biotic, abiotic


9. Change in environment produces changes in ……………. .

Answer

Answer: weather


10. Human environment reveals the ……………., ……………. and among human beings.

Answer

Answer: activities, creations and interactions


Picture Based Questions

1. Draw a sketch of component of environment.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1


2. Draw a picture stating domains of the Environment.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Environment Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided From Gathering to Growing Food Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 History Objective Questions.

From Gathering to Growing Food Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on From Gathering to Growing Food Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
1. Who has found the things obtained from excavation?
(a) Psychologist
(b) Archaeologist
(c) Doctor
(d) Teacher

Answer

Answer: (b) Archaeologist


Question 2.
Mesolithic period falls:
(a) 2 Million years ago to 12000 years ago
(b) 12,000 years ago to 10,000 years ago
(c) From about 10,000 years ago
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 12,000 years ago to 10,000 years ago


Question 3.
In which age were the tools polished to give a fine cutting edge ?
(a) Palaeolithic Age
(b) Mesolithic Age
(c) Neolithic Age
(d) Microlithic Age

Answer

Answer: (c) Neolithic Age


Question 4.
Presently, the site’ Paiyampalli’ is situated at:
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Kashmir
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (d) Andhra Pradesh


Question 5.
Square and rectangular houses were found in:
(a) Mehrgarh
(b) Chirand
(c) Burzahom
(d) Gufkral

Answer

Answer: (a) Mehrgarh


Question 6.
Mortar and pestles used for:
(a) Ploughing the field
(b) For fire
(c) As a hunting tool
(d) Grinding the grains

Answer

Answer: (d) Grinding the grains


Question 7.
What did tribes children do?
(a) Cleaning of animals and milking
(b) Sowing seeds
(c) Look after plants and driving away animals
(d) Making tools and huts

Answer

Answer: (c) Look after plants and driving away animals


Question 8.
Several burial sites have been found in:
(a) Mehrgarh
(b) Koldihwa
(c) Mahagara
(d) Chirand

Answer

Answer: (a) Mehrgarh


Question 9.
Archaeologist have found ‘Jadeite’ at the site Daojali Hading. What is ‘Jadeite’?
(a) A bone
(b) A stone
(c) A wooden piece
(d) An iron

Answer

Answer: (b) A stone


Question 10.
Why was the dead person buried with animals?
(a) For playing
(b) Serve as food in the next world
(c) Both (a) & (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Serve as food in the next world


Question 11.
Mehrgarh is in present day
(a) Bihar
(b) Pakistan
(c) Kashmir
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (b) Pakistan


Question 12.
Meso means in Mesolithic age is
(a) Micro
(b) Must
(c) Middle
(d) Macro

Answer

Answer: (c) Middle


Question 13.
_________ was the main occupation of people of the Chalcolithic age
(a) Agriculture
(b) Mining
(c) Hunting
(d) Gathering

Answer

Answer: (a) Agriculture


Question 14.
Copper was discovered by ________ man
(a) Masolilthic
(b) Neolithic
(c) Palaeolithic
(d) Chalcolithic

Answer

Answer: (d) Chalcolithic


Question 15.
Microlith were made during which period
(a) Chalcolithic
(b) Mesolithic
(c) Neolithic
(d) Palaeolithic

Answer

Answer: (b) Mesolithic


Question 16.
Barter system is
(a) System of exchange of money
(b) System of exchange of articles
(c) System of exchange of money to services
(d) System of exchange of articles to money

Answer

Answer: (b) System of exchange of articles


Question 17.
Neolithic man live in
(a) Small communities such as villages
(b) In pair near bank of river
(c) Alone in the forest
(d) Alone in the bank of river

Answer

Answer: (a) Small communities such as villages


Question 18.
Domestication means
(a) Process in which people look after animals
(b) Process in which people grow plants and lived in communities
(c) Process in which people grow plants and look after animals
(d) Process in which people grow plants

Answer

Answer: (c) Process in which people grow plants and look after animals


Question 19.
Place where many families choose to live together for mutual cooperation and better protection.
(a) State
(b) Block
(c) Village
(d) District

Answer

Answer: (c) Village


Question 20.
__________ is the name given to the process in which people grow plants and look after animals.
(a) Domestication
(b) Plantation
(c) Flowering
(d) Agriculture

Answer

Answer: (a) Domestication


Match the following

1.

PlaceStatus at present
1. Daojali Hading(a) Kashmir
2. Chirand(b) Near Brahmputra valley
3. Hallur and Paiyampalli(c) Bihar
4. Koldihwa and Mahagara(d) Andhra Pradesh
5. Mehrgarh(e) Uttar Pradesh
6. Burzahom and Gufkral(f) Pakistan
Answer

Answer:

PlaceStatus at present
1. Daojali Hading(b) Near Brahmputra valley
2. Chirand(c) Bihar
3. Hallur and Paiyampalli(d) Andhra Pradesh
4. Koldihwa and Mahagara(e) Uttar Pradesh
5. Mehrgarh(f) Pakistan
6. Burzahom and Gufkral(a) Kashmir

Fill in the blanks

1. The process in which people grow plants and look after animals is called ……………………… .

Answer

Answer: domestication


2. Domesticated animal had its teeth ……………………… than the wild animals.

Answer

Answer: smaller


3. ……………………… and ……………………… were the main sources of food.

Answer

Answer:Plants, animals


4. Pots were used for ……………………… the grains.

Answer

Answer: storing


5. Remains of buffalo and ox were found from ……………………… .

Answer

Answer: Chirand/Bihar


6. ……………………… and ……………………… were used for the grinding the grain.

Answer

Answer: Mortars and pestles


7. The people adopted farming and herding ……………………… .

Answer

Answer: slowly


8. Many of the farmers and herders live in groups called ……………………… .

Answer

Answer: tribes


9. Tribal men and women both work together for making. ………….. …………. ………….. …………. .

Answer

Answer: pots, baskets, tools, huts


10. The earlier level of earth is ……………………… .

Answer

Answer: upper most layer


Picture Based Questions

1. Look at the picture given below. Please state its use in earlier times and in present.
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3

Answer

Answer:
In the picture, a baked jar has been shown. This was prepared skillfully by mud and baked. It was earlier used to store the grains and seeds. People also used it for cooking the food.

In present time, these vessels are also used in the villages. Although the use of mud—made pots is very limited but still used in the villages. Women of the villages use this type of pot for:

(a) Boiling the milk, cooking of rice and pulses.
(b) Storing the agricultural produces.
(c) Putting money and ornaments.
(d) Storing drinking water etc.

Thus, we can see that this jar is almost having same nature of use in both the period. Only difference is that in the modern time, new objects are being used even in the villages.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of From Gathering to Growing Food Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliests Cities with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliests Cities with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided In the Earliests Cities Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 History Objective Questions.

In the Earliests Cities Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on In the Earliests Cities Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Colour of faience was:
(a) Red
(b) Blue or sea green
(c) Yellow
(d) Black

Answer

Answer: (b) Blue or sea green


Question 2.
Spindly whorls were used for:
(a) To spin thread
(b) Making the vessels
(c) Polishing the beads
(d) All of these

Answer

Answer: (a) To spin thread


Question 3.
Which thing was found in the Harappan cities?
(a) Silver vase
(b) Beads and stone blade
(c) Seal and terracotta toys
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Seal found in Harappa was:
(a) Rectangular
(b) Round
(c) Triangular
(d) Square shape

Answer

Answer: (a) Rectangular


Question 5.
Seal found in the Harappan cities is made of:
(a) Wood
(b) Stone
(c) Leather
(d) Baked clay

Answer

Answer: (b) Stone


Question 6.
Terracotta toys were containing:
(a) Picture of animals
(b) Picture of fire
(c) Picture of King
(d) Picture of well

Answer

Answer: (a) Picture of animals


Question 7.
These were available around the settlement:
(a) Grain’s stores
(b) Experts
(c) Water and pasture
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Water and pasture


Question 8.
Many of beads were made of:
(a) Carnelian, a beautiful blue stone
(b) Carnelian, a beautiful red stone
(c) Chert
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Carnelian, a beautiful red stone


Question 9.
Use of seal was for:
(a) Stamping bags or packets containing goods
(b) Stamping the animals
(c) Sealing houses
(d) Sealing unexpected objects

Answer

Answer: (a) Stamping bags or packets containing goods


Question 10.
The cities were divided into:
(a) One or more parts
(b) Two or more parts
(c) Three or more parts
(d) Four or more parts

Answer

Answer: (b) Two or more parts


Question 11.
Cities which had elaborates store houses
(a) Harappa, Kalibangan and Lothal
(b) Mohenjo-Daro, Harappa and Lothal
(c) Surkotada, Harappa and Lothal
(d) Mohenjo-Daro, Harappa and Kalibangan

Answer

Answer: (b) Mohenjo-Daro, Harappa and Lothal


Question 12.
Which of the following is not the earliest cities in the sub-continents
(a) Sotkakoh
(b) Dholavira
(c) Mehrgarh
(d) Lothal

Answer

Answer: (c) Mehrgarh


Question 13.
Harappans also made pots with beautiful
(a) Green designs
(b) Black designs
(c) Blue designs
(d) Yellow designs

Answer

Answer: (b) Black designs


Question 14.
The Harappans probably got copper from present-day_____ , and even from ______ in West Asia
(a) Rajasthan and Oman
(b) Gujarat and Oman
(c) Rajasthan and Egypt
(d) Gujarat and Egypt

Answer

Answer: (a) Rajasthan and Oman


Question 15.
Cities, such as Kalibangan and Lothal had found
(a) Special tools
(b) Fire altars
(c) Store houses
(d) Great bath

Answer

Answer: (b) Fire altars


Question 16.
Harappa culture came to an end about
(a) 1500 B.C
(b) 1000 B.C
(c) 1600 B.C
(d) 1800 B.C

Answer

Answer: (d) 1800 B.C


Question 17.
The part of the west was smaller but higher are describe as
(a) Uppardel
(b) Citadel
(c) Lowerdel
(d) Lower town

Answer

Answer: (b) Citadel


Question 18.
Great Bath have been found on which site
(a) Ganweriwala
(b) Harappa
(c) Rakhi Garhi
(d) Mohenjodaro

Answer

Answer: (d) Mohenjodaro


Question 19.
What was used to dig the earth for turning the soil and planting seeds
(a) Digger
(b) Axe
(c) Plough
(d) Plaster

Answer

Answer: (c) Plough


Question 20.
A place where surplus grain were stored
(a) Storage
(b) Warehouse
(c) Basket
(d) Granaries

Answer

Answer: (d) Granaries


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. City divided two or more parts(a) Mohenjodaro
2. Cotton(b) Dholavira
3. Storehouse(c) Mehrgarh
4. Great Bath(d) Lothal
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. City divided two or more parts(b) Dholavira
2. Cotton(c) Mehrgarh
3. Storehouse(d) Lothal
4. Great Bath(a) Mohenjodaro

Fill in the blanks

1. Stone weight were shaped ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: carefully and precisely


2. Chert is a kind of ……………………… .

Answer

Answer: stone


3. ……………………… was a beautiful stone.

Answer

Answer: Carnelian


4. ……………………… were used to spin the thread.

Answer

Answer: Spindle whorls


5. Wood is example of ……………………… resource.

Answer

Answer: natural


6. Cotton is a natural resource produced by ……………………… .

Answer

Answer: farmer


7. Cotton was probably grown at ……………………… .

Answer

Answer: Mehrgarh


8. Silver vase was found at ……………………… .

Answer

Answer: Mohenjodaro


9. Terracotta is ……………………… .

Answer

Answer: baked earth


10. ……………………… was used to shape sand or powdered quartz into an object.

Answer

Answer: Gum


Picture Based Questions

1. Look at the picture given below. Please state its use in earlier time. Are we presently using something like this?
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4

Answer

Answer: In the picture, a plough has been shown, which was found in the Harappan cities. This is a toy, but archaeologists believe that this was used in digging and turning the soil for the purpose of planting of seeds. Presently, our farmers in villages also use plough for the same purpose. It appears that present day ploughs have been developed from the Harappan plough.


2. Look at the pictures given below and write about the picture.
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4

Answer

Answer:
Picture (i):
The object is a seal and found in the Harappan cities. This seal contains script and picture of animal. Script is still unreadable. This seal was used to stamp bags or packets containing goods that were sent from one place to another. Mouth of the bag was tied and a layer of wet clay was applied on knot and seal was pressed on it. Sealing on any object assured about safety of goods. Today also we seal the goods, articles, parcels etc.

Picture (ii):
Shown objects in the picture are terracotta toys and found in the Harappan cities. These were made by baking the clay after making the designs on the clay. All terracotta toys are animals of that time which refer that the Harappan people were closely concerned with animals. Perhaps the Harappan children played with these toys. In present day, we also find Terracotta things. Many type of decorative vessels, articles, animals, birds etc., are available in the market.

Picture (iii):
Shown objects in the picture are ornaments such as garland, earring etc., made by beads and these were found in the Harappan cities. Many of the beads were made of carnelian, a beautiful red stone. The stone was cut, shaped, polished and finally a hole was bored through the centre so that a string could be passed through it. These type of the ornaments are available in the present market too and these are very much liked by the women particularly outsiders.

Picture (iv):
An artificial object faience has been shown in the picture. Faience was used to make beads, bangles, earrings and tiny vessels.


Map Skills

1. Show the places of the Harappan Civilization on a Map of India

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliests Cities with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of In the Earliests Cities Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliests Cities with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside Our Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside Our Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Inside Our Earth Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Geography Objective Questions.

Inside Our Earth Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Inside Our Earth Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The Deccan plateau is made up of:
(a) Clay
(b) Granite
(c) Basalt
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Basalt


Question 2.
The depth of deepest mine in South Africa is about:
(a) 3km
(b) 4km
(c) 5 km
(d) 6 km

Answer

Answer: (b) 4km


Question 3.
The innermost layer is the core is made of:
(a) Nickel and Iron
(b) Silica and Alumina
(c) Silica and magnesium
(d) a and b both

Answer

Answer: (a) Nickel and Iron


Question 4.
What is meaning of igneous?
(a) Air
(b) Water
(c) Lime
(d) Fire

Answer

Answer: (d) Fire


Question 5.
The radius of the earth is:
(a) 6000 km
(b) 6300 km
(c) 6371 km
(d) 6400 km

Answer

Answer: (c) 6371 km


Question 6.
Igneous and sedimentary rocks can change into:
(a) Intrusive igneous rocks
(b) Extrusive igneous rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) Igneous rocks

Answer

Answer: (c) Metamorphic rocks


Question 7.
Depth of mantle layer of the earth is:
(a) 2900 km
(b) 3000 km
(c) 3100km
(d) 3200 km

Answer

Answer: (a) 2900 km


Question 8.
In search for oil engineers have dug a hole about:
(a) 3km
(b) 4km
(c) 5 km
(d) 6 km

Answer

Answer: (d) 6 km


Question 9.
Igneous rocks are made when:
(a) The solid magma melts and it becomes solid
(b) The cool magma molten, it becomes solid
(c) The molten magma cools, it becomes solid
(d) Solid magma molten, it becomes solid

Answer

Answer: (c) The molten magma cools, it becomes solid


Question 10.
Igneous rocks are called primary rocks because:
(а) All the other rocks are formed from the igneous rocks.
(b) These are important for human beings.
(c) These rocks produce all the ailments.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (а) All the other rocks are formed from the igneous rocks.


Question 11.
Gold, Petroleum and Coal are the examples of what?
(a) Rock
(b) Fossils
(c) Minerals
(d) Core

Answer

Answer: (b) Fossils
The remains of the dead plants and animals trapped in the layers of rocks are called fossils. Gold, Petroleum and Coal are the examples of these fossils.


Question 12.
What is the Radius of the earth?
(a) 2600 km
(b) 3671km
(c) 7163 km
(d) 6371 km

Answer

Answer: (d) 6371 km
The radius of the earth is 6371 km.


Question 13.
What is the Innermost layer of the earth?
(a) Crust
(b) Mantle
(c) Core
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Core
The innermost layer is the core with a radius of about 3500 km. The central core has very high temperature and pressure.


Question 14.
Which rocks are known as primary rocks?
(a) Igneous rocks
(b) Sedimentary rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Igneous rocks
When the molten magma cools, it becomes soli(d) Rocks thus formed are called igneous rocks. They are also called primary rocks.


Question 15.
Where is the deepest mine in the world located?
(a) South America
(b) South Africa
(c) South Australia
(d) South India

Answer

Answer: (b) South Africa
The deepest mine in the world, is in South Afric(a) It is about 4 km. deep. In search for oil engineers have dug a hole about 6 km. deep.


Question 16.
What is the percentage of the volume of the earth?
(a) 1
(b) 15
(c) 89
(d) 20

Answer

Answer: (a) 1
The crust forms only 1 per cent of the volume of the earth, 84 per cent consists of the mantle and 15 per cent makes the core.


Question 17.
What are the uses of rocks?
(a) Building materials
(b) As a source of metals
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Rocks are useful in many ways as building materials and as a source of metals like iron, copper et(c) and fossil fuels. They also yield valuable gems such as diamonds, garnet, jade et(c)


Question 18.
Why earth is called a dynamic planet?
(a) Continuously undergoes changes
(b) Never change
(c) Is very large in size
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Continuously undergoes changes
Earth is called a dynamic planet because it continuously undergoes changes inside and outside.


Question 19.
What is a rock?
(a) Natural mass of mineral
(b) Artificial mass
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Natural mass of mineral
A rock is a natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust.


Question 20.
What are the layers of the earth?
(a) Crust
(b) Mantle
(c) Core
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Three layers of the earth are crust, mantle and core.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Slate(a) Seven stones
2. Sandstone(b) Granite
3. Pitthoo(c) Metamorphic rock
4. Grinding stone(d) Changes into slate
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Slate(c) Metamorphic rock
2. Sandstone(d) Changes into slate
3. Pitthoo(a) Seven stones
4. Grinding stone(b) Granite

Fill in the blanks

1. Gold, petroleum and coal are examples of ……………. .

Answer

Answer: minerals


2. The Crust layer of the earth is ……………. .

Answer

Answer: thinnest layer


3. Red Fort is made of red ……………. .

Answer

Answer: sandstone


4. The Taj Mahal is made of white ……………. .

Answer

Answer: marble


5. The remains of the dead plants and animals trapped in the layers of rocks are called ……………. .

Answer

Answer: fossils


6. The crust forms only ……………. % of the volume of the earth.

Answer

Answer: 0.5


7. The deepest mine in the world is in the ……………. .

Answer

Answer: South Africa


8. The main mineral constituents of the continental mass are ……………. and ……………. .

Answer

Answer: silica and alumina


9. The innermost layer is the core with a radius of about ……………. km.

Answer

Answer: 3500


10. Igneous rocks also called ……………. .

Answer

Answer: primary rocks.


Picture Based Questions

1. Draw a structure of the interior of the earth

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside Our Earth with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Inside Our Earth Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside Our Earth with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided What Books and Burials Tell Us Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 History Objective Questions.

What Books and Burials Tell Us Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on What Books and Burials Tell Us Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Where was the head of the dead laid at the burials found at Inamgaon?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Answer

Answer: (c) North


Question 2.
Vessels found at Inamgaon site, contained:
(a) Food and water
(b) Ornaments
(c) Clothes
(d) None

Answer

Answer: (a) Food and water


Question 3.
The language of the Veda is:
(a) Hindi
(b) Sanskrit
(c) Vedic Sanskrit
(d) Tamil

Answer

Answer: (c) Vedic Sanskrit


Question 4.
Which of these does not comes under the Veda?
(a) Rig
(b) Atharva
(c) Sam
(d) Puran

Answer

Answer: (d) Puran


Question 5.
Inamgaon is situated on the river Ghod which is tributary of:
(a) Bhima
(b) Ravi
(c) Vias
(d) Ganga

Answer

Answer: (a) Bhima


Question 6.
Stone boulders used to mark burial sites are known as:
(a) Microliths
(b) Megaliths
(c) Macroliths
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Megaliths


Question 7.
The Rigveda was written on the bark of:
(a) Palm
(b) Peepal
(c) Birch
(d) Neem

Answer

Answer: (c) Birch


Question 8.
The Rigveda was written:
(a) About 1500 yeas ago
(b) About 2000 years ago
(c) About 2500 years ago
(d) About 3500 years ago

Answer

Answer: (d) About 3500 years ago


Question 9.
Where was the birch bark found on which hymns of the Rigveda were written?
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Kashmir
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (c) Kashmir


Question 10.
Where was the first evidence of writing found around 3500 years ago?
(a) In China
(b) In Pakistan
(c) In India
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In China


Question 11.
Stone circles or boulders on the surface were used to cover the
(a) All of these
(b) Burial places
(c) House
(d) Port holes

Answer

Answer: (b) Burial places


Question 12.
A popular drink ______________ was prepared from milk and juice of a rare plant that grew on the mountains
(a) Butter
(b) Soma
(c) Sura
(d) Ghee

Answer

Answer: (b) Soma


Question 13.
The Aryans had divided themselves into tribes known as
(a) Ashtajana
(b) Panchajana
(c) Chaturthjana
(d) Saptchajana

Answer

Answer: (b) Panchajana


Question 14.
Sanskrit is part of a family of languages which is known as
(a) Indo-European
(b) Indo-China
(c) Indo-Russian
(d) Indo-Dravin

Answer

Answer: (a) Indo-European


Question 15.
How many types of Vedas are there
(a) 3
(b) 1
(c) 4
(d) 2

Answer

Answer: (c) 4


Question 16.
Later Vedic period is known as
(a) Hymns age
(b) Yajna age
(c) Epic age
(d) Songs age

Answer

Answer: (c) Epic age


Question 17.
Agriculture and ___ were the main occupations of Aryans
(a) Jewellery making
(b) Cattle-rearing
(c) Metal-work
(d) Pottery making

Answer

Answer: (b) Cattle-rearing


Question 18.
Which Veda is the oldest one?
(a) Rig Veda
(b) Atharva Veda
(c) Yajur Veda
(d) Sam Veda

Answer

Answer: (a) Rig Veda


Question 19.
The Vedic people are generally referred to as the
(a) Dasyu
(b) Brahman
(c) Vaishyas
(d) Aryans

Answer

Answer: (d) Aryans


Question 20.
Which of the following was not the currency used during the later Vedic age
(a) Rupee
(b) Nishka
(c) Krishmane
(d) Satamana

Answer

Answer: (a) Rupee


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Megaliths(a) a circle of stone
2. Boulders(b) big stone
3. Distinctive pots(c) offering for gods and goddesses.
4. Yajnas(d) black and red ware
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Megaliths(b) big stone
2. Boulders(a) a circle of stone
3. Distinctive pots(d) black and red ware
4. Yajnas(c) offering for gods and goddesses.

Fill in the blanks

1. God Indra is known as ……………………… .

Answer

Answer: a warrior god


2. Most of the hymns were composed, taught and learnt by ……………………… . A few were composed by ……………………… .

Answer

Answer: men, women


3. Hymns are also called ……………………… .

Answer

Answer: sukta or well-said


4. ‘Vaishya’ has come from the word ……………………… .

Answer

Answer: vish


5. ……………………… or ……………………… performed various rituals.

Answer

Answer: The priest or Brahmins


6. In ………………………, people met and discussed.

Answer

Answer: assembly


7. Leaders were often ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: brave, skillful


8. ……………………… is called god of fire.

Answer

Answer: Agni


9. Hymns were composed by ……………………… .

Answer

Answer: sages


10. About ……………………… years ago Charaka wrote a book named ‘Charaka Samhita’.

Answer

Answer: 2000


11. The book ‘Charaka Samhita’ is related to ……………………… .

Answer

Answer: medicine


Map Skills

1. Find out Megalithic Sites in Indian map
(i) Inamgaon (ii) Brahmagiri (iii) Adichanallur

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of What Books and Burials Tell Us Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Read More »

error: Content is protected !!