Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Air Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Geography Objective Questions.

Air Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Air Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The quantity of oxygen in the air is:
(a) 78%
(b) 21%
(c) 15%
(d) 10%

Answer

Answer: (b) 21%


Question 2.
Ozone layer is found in:
(a) Troposphere
(b) Mesosphere
(c) Thermosphere
(d) Stratosphere

Answer

Answer: (d) Stratosphere


Question 3.
Which gas creates a greenhouse effect?
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Argon
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (d) Carbon dioxide


Question 4.
Ionosphere is a part of:
(a) Troposphere
(b) Mesosphere
(c) Thermosphere
(d) Stratosphere

Answer

Answer: (c) Thermosphere


Question 5.
What was invented by Anders Celsius?
(a) Barometer
(b) Thermometer
(c) Rain gauge
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Thermometer


Question 6.
Which winds change their direction in different seasons?
(a) Permanent winds
(b) Seasonal winds
(c) Local winds
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Seasonal winds


Question 7.
Which layer is the upper most layer?
(a) Troposphere
(b) Mesosphere
(c) Thermosphere
(d) Exosphere

Answer

Answer: (d) Exosphere


Question 8.
Which gas is available most plentiful in the air?
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Argon
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (a) Nitrogen


Question 9.
Degree of hotness and coldness of the air is called:
(a) Humidity
(b) Pressure
(c) Temperature
(d) Insolation

Answer

Answer: (c) Temperature


Question 10.
Atmospheric pressure is measured by:
(a) Barometre
(b) Thermometer
(c) Rain gauge
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Barometre


Question 11.
Which of the following gases protects us from harmful sun rays?
(a) Carbon dioxide
(b) Nitrogen
(c) Ozone
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Ozone
One important feature of stratosphere is that it contains a layer of ozone gas. We know that it protects us from the harmful effect of the sun rays.


Question 12.
In which direction the wind blows constantly throughout the year in particular direction?
(a) Permanent winds
(b) Local winds
(c) Seasonal winds
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (a) Permanent winds
Permanent winds is the trade winds, westerlies and easterlies are the permanent winds. These blow constantly throughout the year in a particular direction.


Question 13.
In which layers all weather phenomenon occurs?
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Thermosphere
(d) Mesosphere

Answer

Answer: (a) Troposphere
Troposphere layer is the most important layer of the atmosphere. Its average height is 13 km. The air we breathe exists here. Almost all the weather phenomena like rainfall, fog and hailstorm occur in this layer.


Question 14.
What is the result when the air is heated?
(a) Heavier
(b) Lighter
(c) Colder
(d) Warmer

Answer

Answer: (b) Lighter
When air is heated, it expands, becomes lighter and goes up. Cold air is denser and heavy.


Question 15.
Which is the most important layer of the atmosphere?
(a) Troposphere
(b) Thermosphere
(c) Mesosphere
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Troposphere
Troposphere layer is the most important layer of the atmosphere. Its average height is 13 km. The air we breathe exists here.


Question 16.
What is air pressure?
(a) Pressure exerted by the wind
(b) Pressure exerted by the rain
(c) Pressure exerted by the weight of air
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Pressure exerted by the weight of air
The pressure exerted by the weight of air on the earth’s surface is known as the air pressure.


Question 17.
Name the types of rainfall?
(a) Cyclonic
(b) Orographic
(c) Convectional
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Convectional rainfall, Orographic rainfall, Cyclonic rainfall are the type of rainfall.


Question 18.
What do you mean by weather?
(a) Incoming solar energy
(b) All condition of the atmosphere
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (b) All condition of the atmosphere
Weather is hour-to-hour, day-to-day condition of the atmosphere.


Question 19.
How ozone layer is important to us?
(a) Protect us from weather changes
(b) Protect us from harmful rays
(c) Protect us from rain
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Protect us from harmful rays
It protects us from the harmful effect of the sun-rays.


Question 20.
Which gases make the bulk of the atmosphere?
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Nitrogen (78%) and Oxygen (21%) make the bulk of atmosphere.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Mesosphere(a) 13 km.
2. Thermosphere(b) 50 km.
3. Exosphere(c) 80 km.
4. Stratosphere(d) 80-400 km.
5. Troposphere(e) Beyond 400km.
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Mesosphere(c) 80 km.
2. Thermosphere(d) 80-400 km.
3. Exosphere(e) Beyond 400km.
4. Stratosphere(b) 50 km.
5. Troposphere(a) 13 km.

Fill in the blanks

1. The quantity of nitrogen in atmosphere is ……………. .

Answer

Answer: 78%


2. Wind vane shows the direction of the ……………. .

Answer

Answer: wind


3. In the atmosphere, percentage of oxygen is ……………. %.

Answer

Answer: 21


4. When we inhale, we take some amount of ……………. into our lungs and exhale it.

Answer

Answer: nitrogen


5. ……………. play an important role for plants to take nitrogen from air.

Answer

Answer: Bacteria


6. The increased volume of carbon dioxide is affecting the earth’s ……………. and ……………. .

Answer

Answer: weather, climate


7. ……………. layer helps in radio transmission.

Answer

Answer: Thermosphere


8. Light gases like helium and hydrogen float into the space in ……………. layer.

Answer

Answer: exosphere


9. The most important layer is ……………. .

Answer

Answer: Troposphere


10. Standard unit ‘Degrees Celsius’ for measuring temperature invented by ……………. .

Answer

Answer: Anders Celsius


Picture Based Questions

1. Draw the structure of atmosphere.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4


2. Draw major pressure belts and wind system

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Air Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 5 Water with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 5 Water with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Water Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Geography Objective Questions.

Water Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Water Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Ponds are source of:
(a) Fresh water
(b) Saline water
(c) Hard water

Answer

Answer: (a) Fresh water


Question 2.
Ground water constitutes the portion of the world’s distribution:
(a) 1%
(b) 1.5%
(c) 0.68%

Answer

Answer: (c) 0.68%


Question 3.
The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is called:
(a) Wave
(b) Tide
(c) Salinity

Answer

Answer: (b) Tide


Question 4.
Spring and neap are kinds of:
(a) Wave
(b) Earthquake
(c) Tides

Answer

Answer: (c) Tides


Question 5.
What percentage of ice caps are found in the world?
(a) 2%
(b) 2.5%
(c) 3%

Answer

Answer: (a) 2%



Question 6.
The largest tsunami ever measured was:
(a) 120m high
(b) 150m high
(c) 250m high

Answer

Answer: (b) 150m high


Question 7.
The waves travel at a speed of more than ………………….. km per hour.
(a) 700
(b) 600
(c) 800

Answer

Answer: (a) 700


Question 8.
The gravitational pull exerted by the sun and the moon and the earth’s surface causes the:
(a) Tides
(b) Waves
(c) Earthquake

Answer

Answer: (a) Tides


Question 9.
………………….. tides heln in navigation.
(a) Low
(b) High
(c) Very low

Answer

Answer: (b) High


Question 10.
Oceans contain large amount of dissolved:
(a) Magnesium
(b) Iron
(c) Salts

Answer

Answer: (c) Salts


Question 11.
What is water cycle?
(a) Process by which water continually flows
(b) Process by which water continually changes its form
(c) Process by which water never changes
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Process by which water continually changes its form
The water cycle is the process by which water continually changes its form and circulates between water bodies, atmosphere and lan(d)


Question 12.
Where is the Warm Ocean currents originate near?
(a) Tropic of Cancer
(b) Equator
(c) Poles
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Poles
Generally, the warm ocean currents originate near the equator and move towards the poles. The cold currents carry water from polar or higher latitudes to tropical or lower latitudes.


Question 13.
What is called the rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day?
(a) Tides
(b) Ocean Currents
(c) Waves
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Tides
The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is called a tide. It is high tide when water covers much of the shore by rising to its highest level.


Question 14.
Where is the cold current originate?
(a) Equator
(b) Poles
(c) Tropic of Cancer
(d) Tropic of Capricorn

Answer

Answer: (b) Poles
Generally, the warm ocean currents originate near the equator and move towards the poles. The cold currents carry water from polar or higher latitudes to tropical or lower latitudes.


Question 15.
Which water is salty in taste?
(a) River’s water
(b) Pond water
(c) Sea water
(d) Rain water

Answer

Answer: (c) Sea water
The ocean bodies and the seas contain salty water. The water of the oceans is salty or saline as it contains large amount of dissolved salts.


Question 16.
What do you mean by tides?
(a) Rhythmic rise of temperature
(b) Rhythmic rise and fall of ocean water
(c) Rhythmic rise of rainfall
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rhythmic rise and fall of ocean water
Tides are rhythmic rise and fall of ocean water that occurs twice in a day. The strong gravitational pull exerted by the sun and the moon on the earth’s surface causes the tides.


Question 17.
Why do swimmers float in Dead Sea?
(a) Salt makes it dense
(b) It is lighter in weight
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Salt makes it dense
Swimmers float in dead sea because the increased salt content makes it dense.


Question 18.
What do you mean by terrarium?
(a) Artificial plant
(b) Artificial climate
(c) Artificial enclosure
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Artificial enclosure
Terrarium is an artificial enclosure for keeping small house plants.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Gulf stream(a) Fresh water
2. Ocean(b) Periodic rise and fall of water
3. Tide(c) Wart current
4. Caspian Sea(d) Largest lake
5. Pond(e) Saline water
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Gulf stream(c) Wart current
2. Ocean(e) Saline water
3. Tide(b) Periodic rise and fall of water
4. Caspian Sea(d) Largest lake
5. Pond(a) Fresh water

Fill in the blanks

1. ……………. part of the earth surface is covered by water.

Answer

Answer: 3/4


2. ……………. water keeps moving continuously, it never stops.

Answer

Answer: Ocean


3. During a ……………., the winds blowing at very high speed form huge waves.

Answer

Answer: storm


4. The sun’s heat causes evaporation of ……………. .

Answer

Answer: water


5. The process by which water continually changes its form and circulates between oceans, atmosphere and land is known as the ……………. .

Answer

Answer: water cycle


6. The ocean bodies and the seas contain ……………. water.

Answer

Answer: salty


7. The oceans salt contain ……………. or the common salt that we eat.

Answer

Answer: sodium chloride


8. The average salinity of the oceans is ……………. parts per thousand.

Answer

Answer: 35


9. Dead sea in Israel has salinity of ……………. parts per thousand.

Answer

Answer: 45


10. During a storm, the wind blowing at very high speed form ……………. waves.

Answer

Answer: huge


11. Huge tidal waves are called ……………. .

Answer

Answer: tsunami


12. Tsunami is a Japanese word that means ……………. waves.

Answer

Answer: harbour


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 5 Water with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Water Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 5 Water with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 9 Vital Villages, Thriving Towns with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 9 Vital Villages, Thriving Towns with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Vital Villages, Thriving Towns Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 9 History Objective Questions.

Vital Villages, Thriving Towns Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Vital Villages, Thriving Towns Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 9 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 9 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Shrenis were:
(a) Associations of farmers
(b) Associations of slaves
(c) Associations of women
(d) Associations of artisans and merchants.

Answer

Answer: (d) Associations of artisans and merchants.


Question 2.
Mathura has been an important settlement for more than:
(a) 5000 years
(b) 4000 years
(c) 3000 years
(d) 2500 years

Answer

Answer: (d) 2500 years


Question 3.
Roman designs were found in:
(a) Mathura site
(b) Samath Site
(c) Arikamedu site
(d) Pataliputra

Answer

Answer: (c) Arikamedu site


Question 4.
Rules for spinning and weaving are mentioned in Arthashastra:
(a) Chapter 8
(b) Chapter 10
(c) Chapter 12
(d) Chapter 15

Answer

Answer: (a) Chapter 8


Question 5.
What was not found in Arikamedu?
(a) Bricks structure which may have been warehouse.
(b) Pottery along with Roman pottery.
(c) Small tanks for dying the cloths.
(d) Making of beads from semi-precious stones and glass.
(e) Emblem.

Answer

Answer: (d) Making of beads from semi-precious stones and glass.


Question 6.
There is evidence for the growing use of iron tools:
(a) Around 2500 years ago
(b) Around 3000 years ago
(c) Around 3500 years ago
(d) Around 4000 years ago

Answer

Answer: (a) Around 2500 years ago


Question 7.
Canals, wells, tanks and artificial lakes specially contribute in:
(a) Building houses
(b) Irrigation
(c) Animal bath
(d) Rearing of animals

Answer

Answer: (b) Irrigation


Question 8.
Jatakas are:
(a) Stories composed by ordinary people
(b) Stories composed by Sangams
(c) Text composed by Buddhist monks
(d) Text composed by Kings

Answer

Answer: (a) Stories composed by ordinary people


Question 9.
Who described all the ports he visited?
(a) Megasthenes
(b) An Italian sailor
(c) An unknown Greek sailor
(d) None

Answer

Answer: (c) An unknown Greek sailor


Question 10.
The design of earliest coins were:
(a) Punched to the metal
(b) Engraved on the metal None.
(c) Colouring on the metal
(d) None

Answer

Answer: (a) Punched to the metal


Question 11.
Some of the largest collections of iron tools and weapons were found in the
(a) Sanchi stupas
(b) Mehrgarh
(c) Megalithic burials
(d) Ring wells

Answer

Answer: (c) Megalithic burials


Question 12.
Which of the following was the means of irrigation that were built around 2500 years
(a) Canals
(b) Wells
(c) Artificial lakes
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
An assembly of gathering of literacy persons
(a) Satembly
(b) Satyam
(c) Sangam
(d) Sagar

Answer

Answer: (c) Sangam


Question 14.
Archaeologists have found rows of pots, or ceramic rings arranged one on top of the other. These are known as
(a) Canals wells
(b) Tank wells
(c) Tube wells
(d) Ring wells

Answer

Answer: (d) Ring wells


Question 15.
Mathura became the second capital of ___________
(a) Mauryas
(b) Kushanas
(c) Pallavas
(d) Guptas

Answer

Answer: (b) Kushanas


Question 16.
Northern Black Polished Ware were known for its
(a) Farmers association
(b) Agriculture
(c) Fine pottery
(d) Kings Palace

Answer

Answer: (c) Fine pottery


Question 17.
Blacksmith, potter, carpenter and weaver came under the category of _________
(a) Craftsmen
(b) Kings
(c) Farmers
(d) Headman

Answer

Answer: (a) Craftsmen


Question 18.
Sculptors carved scenes depicting
(a) Animals live in the villages
(b) Types of religion people follow
(c) Types of animals found here
(d) Peoples lives in towns and villages

Answer

Answer: (d) Peoples lives in towns and villages


Question 19.
Roman lamps, glassware and gems have also been found at the site
(a) Varanasi
(b) Sanchi
(c) Arikamedu
(d) Mathura

Answer

Answer: (c) Arikamedu


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Ploughmen(a) Vellalar
2. Landless labourer(b) Uzhavar
3. Large landowner(c) Kadaisiyar
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Ploughmen(b) Uzhavar
2. Landless labourer(c) Kadaisiyar
3. Large landowner(a) Vellalar

2.

Column-IColumn-II
1. Village headmen(a) Karmakara
2. Independent farmer(b) Gramabhojaka
3. Landless(c) grihapatis
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Village headmen(b) Gramabhojaka
2. Independent farmer(c) grihapatis
3. Landless(a) Karmakara

Fill in the blanks

1. Mathura was the second capital of ……………………… .

Answer

Answer: Kushanas


2. In northern part of the country, village headman was known as ……………………… .

Answer

Answer: Gramabhojaka


3. Sangam literature were composed in the city of ……………………… .

Answer

Answer: Madurai


4. Jatakas are ……………………… composed by ordinary people and written and preserved by Buddhist monks.

Answer

Answer: stories


5. Rows of pots or ceramic rings arranged one on top of the other is called ……………………… .

Answer

Answer: ring wells


6. Mathura was an ancient ……………………… centre.

Answer

Answer: religious


7. Association of crafts persons and merchants is called ……………………… .

Answer

Answer: shrenis


8. Arikamedu was a ……………………… settlement.

Answer

Answer: coastal


9. Stamped red-glazed pottery was known as ……………………… .

Answer

Answer: Arretine Ware


10. The city of Europe which developed around the same time as the cities in Ganga valley was ……………………… .

Answer

Answer: Rome


Map Skills

1. Find out following in the map of India.
(a) Mathura (b) Arikamedu (c) Bharuch

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 9


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 9 Vital Villages, Thriving Towns with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Vital Villages, Thriving Towns Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 9 Vital Villages, Thriving Towns with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Ashoka, The Emperor Who Gave Up War Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 History Objective Questions.

Ashoka, The Emperor Who Gave Up War Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Ashoka, The Emperor Who Gave Up War Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
As per Megasthenes, how many gates were in the Pataliputra?
(a) 20
(b) 35
(c) 55
(d) 64

Answer

Answer: (d) 64


Question 2.
Name of the bird which was included in the tree that was carried with emperor at the time of appearance in public:
(a) Trained Crows
(b) Trained sparrows
(c) Trained parrots
(d) Trained ducks

Answer

Answer: (c) Trained parrots


Question 3.
The duty of Dhamma Mahamatta was:
(a) Went place to place for teaching people about dhamma.
(b) To collect the taxes.
(c) To punish the people who violated rules.
(d) To award the people who are gentle.

Answer

Answer: (a) Went place to place for teaching people about dhamma.


Question 4.
A sculpture of polished stone bull which was found in Rampurwa (Bihar) is now placed:
(a) In Parliament House
(b) In front of the Share market office at Mumbai
(c) In Rashtrapati Bhawan
(d) In PMO office.

Answer

Answer: (c) In Rashtrapati Bhawan


Question 5.
Name of the Ashoka’s grandfather:
(a) Bindusara
(b) Chandragupta
(c) Chanakya
(d) Upgupta

Answer

Answer: (b) Chandragupta


Question 6.
Which city was the capital of the Mauryan Empire?
(a) Taxila
(b) Ujjain
(c) Samath
(d) Pataliputra

Answer

Answer: (d) Pataliputra


Question 7.
In the Mauryan Empire, taxes were collected from:
(a) Farmers, herders, crafts persons, traders
(b) Slaves, herders, crafts persons, traders
(c) Farmers, slaves, crafts persons, traders
(d) Farmers, herders, women, traders

Answer

Answer: (a) Farmers, herders, crafts persons, traders


Question 8.
Megasthenes was:
(a) A trader
(b) An ambassador
(c) King
(d) Chandragupta’s son

Answer

Answer: (b) An ambassador


Question 9.
Place where Ashokan Pillar is located
(a) Lamhi
(b) Sarnath
(c) Sikral
(d) Salarpur

Answer

Answer: (b) Sarnath


Question 10.
What is Arthashastra
(a) Place
(b) Book
(c) Palace
(d) Officials

Answer

Answer: (b) Book


Question 11.
Royal princes often went to the provinces as _____________
(a) Ministers
(b) Governors
(c) King
(d) Administrators

Answer

Answer: (b) Governors


Question 12.
Adviser of Chandragupta Maurya
(a) Buddha
(b) Tansen
(c) Kautilya
(d) Birbal

Answer

Answer: (c) Kautilya


Question 13.
The national emblem of India has been taken from the pillar at Sarnath which had
(a) Bear
(b) Tiger
(c) Lion
(d) Snake

Answer

Answer: (c) Lion


Question 14.
A state of an vast empire is known as
(a) District
(b) Capital
(c) Provinces
(d) Village

Answer

Answer: (c) Provinces


Question 15.
From whom did they collected taxes
(a) Hunters
(b) Farmers
(c) Craftsman
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 16.
Item famous in the South
(a) Beans
(b) Millets
(c) Cereals
(d) Peppers

Answer

Answer: (d) Peppers


Question 17.
Item famous in the North-west
(a) Peppers
(b) Rice
(c) Blankets
(d) Gold

Answer

Answer: (c) Blankets


Question 18.
What is statecraft?
(a) An art of hunting in states
(b) An art of making pottery
(c) An art of running an provincial government or empire
(d) An art of making things in particular state

Answer

Answer: (c) An art of running an provincial government or empire


Write true (T) or false (F)

1. Megasthenes wrote about the Mauryan Empire what he saw. Find out which statement is true and which is false.
(a) Emperor was carried in gold palanquin.

Answer

Answer: True


(b) Guards rode elephants decorated with gold and silver.

Answer

Answer: True


(c) Some of guard carried trees on which lived birds.

Answer

Answer: True


(d) The king was normally surrounded by armed women.

Answer

Answer: True


(e) Pataliputra is a small city.

Answer

Answer: False/ big city


(f) It has 200 towers.

Answer

Answer: False / 570 towers


(g) The king’s palace was also covered with stone carving.

Answer

Answer: True


(h) The king had special servants to taste the food.

Answer

Answer: True


2. The statements, which are given below, are in regards to the Kalinga, find out true or false:
(a) Kalinga is the ancient name of coastal Orissa.

Answer

Answer: True


(b) Ashoka fought a war to conquer Kalinga.

Answer

Answer: True


(c) He was not horrified when he saw the violence and bloodshed.

Answer

Answer: False


(d) In the war more than 1.5 lakh people were captured.

Answer

Answer: True


(e) About 1 lakh people died in the war.

Answer

Answer: True


(f) Ashoka had observed dhamma before war.

Answer

Answer: False/after


(g) Ashoka had lost one arm in the war.

Answer

Answer: False


(h) He gave up Kalinga after winning the war.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Chanakya(a) Seleucus Nicator
2. Founder of Mauryan Empire(b) Provincial capital
3. Taxila or Ujjain(c) Arthashastra
4. Megasthenes(d) Chandragupta
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Chanakya(c) Arthashastra
2. Founder of Mauryan Empire(d) Chandragupta
3. Taxila or Ujjain(b) Provincial capital
4. Megasthenes(a) Seleucus Nicator

Fill in the blanks

1. About ……………………… years ago Mauryan Empire was founded.

Answer

Answer: 2300


2. ……………………… was the founder of Mauryan Empire.

Answer

Answer: Chandragupta Maurya


3. The name of book written by Chanakya is called ……………………… .

Answer

Answer: Arthashastra


4. Ashoka’s father’s name was ……………………… .

Answer

Answer: Bindusara


5. The area around ……………………… was under the direct control of the emperor.

Answer

Answer: Pataliputra


6. Taxila or Ujjain were the ……………………… capital.

Answer

Answer: provincial


7. North-west was important for blankets and south India for its ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: gold, precious stones


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8
(a) Do you know what is this picture is called?
(b) From where is it taken?
(c) What is importance of this?

Answer

Answer:
(a) This is known as emblem
(b) This has been taken from a massive stone pillar situated at Sarnath near to the Varanasi, Uttar Pradesh. This is an upper part of stone wherein four lions are made.
(c) This is adopted as a national symbol. Government of India is using this as Logo. This symbol is used on stamp papers, letter heads of Members of Parliament, President and Vice President of India and many more dignitaries and on each Indian currency whether it is in form of papers or coins.


Map Skills

1. Find out following principal cities of Mauryan Empire on the Map.
(i) Pataliputra (ii) Ujjain (iii) Taxila

2. Find out following places where inscriptions were found
(i) Sarnath (ii) Sanchi (iii) Brahmagiri

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Ashoka, The Emperor Who Gave Up War Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Respiration in Organisms Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Respiration in Organisms Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Respiration in Organisms Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 10 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Respiration in Organisms Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 10 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A film of moisture of appears on the surface of the mirror when we:
(a) inhale
(b) exhale
(c) breathe
(d) none of these

Answer

(b) exhale
A film of moisture appears on the surface of the mirror when we exhale.


Question 2.
The vital biological process of organisms is:
(a) inspiration
(b) respiration
(c) transpiration
(d) evaporation

Answer

(b) respiration
The vital biological process of organisms is respiration.


Question 3.
The mountaineers carry oxygen with them because:
(a) At an atitude of more than 5 km there is no air
(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground
(c) The temperature of air is higher than that on the ground
(d) The pressure of air is higher than that on the ground

Answer

(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground
The mountaineers carry oxygen with them because the amount of air available to a person is less than that available on the ground.


Question 4.
We feel hungry after a physical activity because we need:
(a) oxygen
(b) energy
(c) food
(d) none of these

Answer

(b) energy
We feel hungry after a physical activity because we need energy.


Question 5.
A person can hold air in the lungs is:
(a) 50 ml
(b) 5000 ml
(c) 500 ml
(d) 0.5 ml

Answer

(c) 500 ml
A person can hold air in the lungs is 500 ml.


Question 6.
The percentage of oxygen in exhaled air is:
(a) 14.4%
(b) 4.4%
(c) 16.4%
(d) 0.04%

Answer

(c) 16.4%
The percentage of oxygen in exhaled air is 16.4%


Question 7.
The percentage of oxygen in inhaled air is:
(a) 14.4%
(b) 4.4%
(c) 16.4%
(d) 21%

Answer

(d) 21%
The percentage of oxygen in inhaled air is 21%


Question 8.
The percentage of CO2 in inhaled air is:
(a) 0.04%
(b) 21%
(c) 16.4%
(d) 4.4%

Answer

(a) 0.04%
The percentage of carbon dioxides in inhaled air is 0.04%


Question 9.
The respiratory organs of human beings are:
(a) lungs and skin
(b) lungs
(c) gills
(d) skin

Answer

(b) lungs
The respiratory organs of human beings are lungs.


Question 10.
The process of respiration leads to the release of energy in:
(a) plants
(b) animals
(c) human beings
(d) all of these

Answer

(a) plants
The process of respiration leads to the release of energy in plants.


Question 11.
The absorb oxygen dissolved in water:
(a) frog
(b) fish
(c) earthworm
(d) butterfly

Answer

(b) fish
The fish absorb oxygen dissolved in water.


Question 12.
The respiratory organ of birds are:
(a) mouth
(b) gills
(c) wet skin
(d) lungs

Answer

(d) lungs
The respiratory organ of birds are lungs.


Question 13.
Air exhaled:
(a) has no moisture
(b) has more amount of oxygen
(c) has moisture
(d) has less amount of carbon dioxide

Answer

(c) has moisture
Air exhaled has moisture.


Question 14.
After exercise:
(a) respiration rate increases
(b) respiration rate decreases
(c) respiration rate remains same
(d) none of these

Answer

(a) respiration rate increases
After exercise respiration rate increases.


Question 15.
Air enters the lungs when:
(a) diaphragm is lowered
(b) diaphragm is pushed upwards
(c) diaphragm remains at its place
(d) none of these

Answer

(a) diaphragm is lowered
Air enters the lungs when diaphragm is lowered.


Question 16.
Roots take up air from the air spaces present between the:
(a) root hair
(b) soil particles
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(b) soil particles
Roots take up air from the air spaces present between the soil Particles.


Question 17.
If a potted plant is over watered, the roots will:
(a) grow
(b) die
(c) dry
(d) none of these

Answer

(b) die
If potted plant is over watered, the roots will die.


Question 18.
The rate of exchange of gases in plants is not as fast as in:
(a) animals
(b) insects
(c) birds
(d) human beings

Answer

(a) animals
The rate of exchange of gases in plants is not as fast as in animals.


Question 19.
Insects have small openings on the outside of their bodies. These openings are called:
(a) spiracles
(b) trachea
(c) gills
(d) none of these

Answer

(a) spiracles
Insects have small openings on the outside of their bodies, is called spiracles.


Question 20.
Exchange of gases take place through small openings on the surface of the leaves are called:
(a) spiracles
(b) stomata
(c) trachea
(d) none of these

Answer

(b) stomata
Exchange of gases take place through small openings present on the surface of leaves called stomata.


Question 21.
The process of intake of oxygen and exhalation of carbon dioxide is:
(a) breathing rate
(b) breathing
(c) respiration
(d) none of these

Answer

(b) breathing
The process of intake of oxygen and exhalation of carbon dioxide is breathing.


Question 22.
Ribs move down and inward to decrease space in chess cavity during:
(a) inhalation
(b) exhalation
(c) respiration
(d) transportation

Answer

(b) exhalation
Ribs move down and inwards to decrease space in chest cavity during exhalation.


Question 23.
In Cockroaches air enters the body through:
(a) lungs
(b) gills
(c) spiracles
(d) skin

Answer

(c) spiracles
In cockroaches air enters the body through spiracles.


Question 24.
During heavy exercise, we get cramps in legs due to accumulation of:
(a) carbon dioxide
(b) lactic acid
(c) alcohol
(d) water

Answer

(b) lactic acid
During heavy exercise, we get cramps in legs due to accumulation of carbon dioxide


Question 25.
Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is:
(a) 9-12
(b) 15-18
(c) 21-24
(d) 30-33

Answer

(b) 15-18
Normal breathing rate per minute in an average adult person is 15-18


Question 26.
During exhalation the ribs:
(a) move outwards
(b) move downwards
(c) move upwards
(d) do not move at all

Answer

(b) move downwards
During exhalation, the ribs move downwards.


Question 27.
During inhalation the ribs:
(a) move outwards
(b) move downwards
(c) move upwards
(d) do not move at all

Answer

(c) move upwards
During inhalation the ribs move upwards.


Question 28.
In fish air enters the body through:
(a) lungs
(b) gills
(c) spiracles
(d) skin

Answer

(b) gills
In fish air enters the body through gills.


Question 29.
Earthworm respires through
(a) lungs
(b) gills
(c) spiracles
(d) skin

Answer

(d) skin
Earthworm respires through skin.


Question 30.
The energy giving process is
(a) respiration
(b) transpiration
(c) evaporation
(d) none of these

Answer

(a) respiration
The energy giving process is respiration.


Question 31.
Which disease is linked to smoking ?
(a) malaria
(b) cholera
(c) typhoid
(d) lung cancer

Answer

(d) lung cancer
Lungs Cancer is linked to smoking.


Question 32.
The air tubes present in insects are:
(a) spiracles
(b) trachea
(c) gills
(d) none of these

Answer

(b) trachea
The air tubes present in insects are trachea


Question 33.
The reason of cramps in legs is:
(a) acetic acid
(b) hydrochloric acid
(c) lactic acid
(d) trachea

Answer

(c) lactic acid
The reason of cramps in legs is lactic acid.


Question 34.
In mammals the respiratory organ is:
(a) gills
(b) spiracles
(c) trachea
(d) lungs

Answer

(d) lungs
In mammals the respitory organ is lungs.


Question 35.
Which one of the following is an anaerobic organism ?
(a) yeast
(b) crow
(c) ant
(d) dog

Answer

(a) yeast
Yeast is anaerobic organism.


Question 36.
The percentage of carbon dioxide in exhaled air is:
(a) 0.4%
(b) 4.4%
(c) 14.4%
(d) 44%

Answer

(b) 4.4%
The percentage of carbon dioxide in exhaled air is 4.4%


Question 37.
The size of chest cavity increases during:
(a) respiration
(b) inhalation
(c) transpiration
(d) none of these

Answer

(b) inhalation
The size of chest cavity increases during inhalation.


Question 38.
Frogs breathe through their skin as well as:
(a) gill
(b) lungs
(c) chest
(d) none of these

Answer

(b) lungs
Frogs breathes through their skin as well as lungs.


Question 39.
The end products of anaerobic respiration are:
(a) ethyl alcohol
(b) carbon dioxide
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(c) both (a) and (b)
The end products of anaerobic respiration are both CO2 and Ethyl Alcohol


Question 40.
The end products of an aerobic respiration are:
(a) carbon dioxide
(b) water and energy
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(c) both (a) and (b)
The end products of anaerobic respiration are both CO2 and water and energy.


Question 41.
These organisms survive in absence of air are known as:
(a) aerobic
(b) an aerobic
(c) earthworm
(d) none of these

Answer

(b) an aerobic
Those organisms survive in absence of air are known as an aerobic.


Question 42.
Respiration taking place in cells is:
(a) breathing
(b) cellular respiration
(c) transpiration
(d) evaporation

Answer

(b) cellular respiration
Respiration taking place in cells is cellular respiration.


Question 43.
The muscles of legs can be relieved by:
(a) massaging
(b) running
(c) exercising
(d) sleeping

Answer

(a) massaging
The muscles of legs can be relieved by massaging


Question 44.
A large muscular sheet farming the floor of chest cavity is:
(a) ribs
(b) trachea
(c) stomata
(d) diaphragm

Answer

(d) diaphragm
A large muscular sheet farming the floor of chest cavity is called diaphragm.


Question 45.
The size of chest cavity decreases during:
(a) inhalation
(b) breathing
(c) exhalation
(d) respiration

Answer

(c) exhalation
The size of chest cavity decreases during exhalation.


Question 46.
Which part of nose prevents the passage of smoke dust inside the body:
(a) hair
(b) nosal cavity
(c) nostrils
(d) none of these

Answer

(a) hair
Hair of nose prevents the passage of smoke, dust inside the body.


Match the column A with column B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Yeast(i) Stomata
(b) Diaphragm(ii) Earthworm
(c) Skin(iii) Chest cavity
(d) Leaves(iv) Alcohol
Answer
Column-AColumn-B
(a) Yeast(iv) Alcohol
(b) Diaphragm(iii) Chest cavity
(c) Skin(ii) Earthworm
(d) Leaves(i) Stomata

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Fish(i) Spiracles
(b) Frog(ii) Lungs
(c) human beings(iii) Lungs and skin
(d) Cockroaches(iv) Gills
Answer
Column-AColumn-B
(a) Fish(iv) Gills
(b) Frog(iii) Lungs and skin
(c) human beings(ii) Lungs
(d) Cockroaches(i) Spiracles

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) The air tubes of insects(i) Stomata
(b) Skeletal structures surrounding chest cavity(ii) Diaphragm
(c) Muscular floor of chest cavity(iii) Ribs
(d) Tiny pores on the surface of leaf(iv) Trachea
Answer
Column-AColumn-B
(a) The air tubes of insects(iv) Trachea
(b) Skeletal structures surrounding chest cavity(iii) Ribs
(c) Muscular floor of chest cavity(ii) Diaphragm
(d) Tiny pores on the surface of leaf(i) Stomata

Question 4.

Column-AColumn-B
(a) An anaerobic organism(i) Lungs
(b) Small openings on the sides of the body of on insect(ii) Nostrils
(c) The respiratory organs of human beings(iii) Spiracles
(d) The openings through which we inhale(iv) Yeast
Answer
Column-AColumn-B
(a) An anaerobic organism(iv) Yeast
(b) Small openings on the sides of the body of on insect(iii) Spiracles
(c) The respiratory organs of human beings(i) Lungs
(d) The openings through which we inhale(ii) Nostrils

State the following statements are True or False:
Question 1.
Smoking damages lungs.

Answer

True


Question 2.
During heavy exercise the breathing rate of a person slows down.

Answer

False


Question 3.
Plants carry out photosynthesis only during the day and respiration only at night.

Answer

False


Question 4.
Frogs breathe through their skin as well as lungs.

Answer

True


Question 5.
The fish have lungs for respiration.

Answer

False


Question 6.
The size of chest cavity increases during inhalation.

Answer

False


Question 7.
Air enters the lungs when diaphragm is pushed upwards.

Answer

False


Question 8.
The respiratory organ of earthworm is wet skin.

Answer

True


Question 9.
Air exhaled has moisture.

Answer

True


Question 10.
The respiratory organ of birds is mouth.

Answer

False


Question 11.
The end products of aerobic respiration are carbon dioxide and water.

Answer

True


Question 12.
The fish absorbs oxygen dissolved in water.

Answer

True


Question 13.
Roots takes up air from the air spaces present between the soil.

Answer

True


Question 14.
Breathing is a biochemical process.

Answer

False


Question 15.
Enzymes are involved in respiration.

Answer

True


Question 16.
The ribs upwards during exhalation.

Answer

False


Question 17.
Normal rate of breathing per minute in an average adult person at rest is 15-18.

Answer

True


Question 18.
During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the accumulation of alcohol.

Answer

False


Question 19.
In cockroaches, air enters the body through spiracles.

Answer

True


Question 20.
Tracheal system is found in insects.

Answer

True


Question 21.
Yeast is an anaerobic organism.

Answer

True


Question 22.
Cold water bath gives relief from cramps.

Answer

False


Question 23.
Lung is main respiratory organ of mammals i.e. man, dog, elephant etc.

Answer

True


Question 24.
Anaerobic respiration is harmless.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
…………………. is a process of taking oxygen into the cells in order to break down simple food materials.

Answer

Respiration


Question 2.
…………………. is inhaling oxygen and exhaling carbon dioxide.

Answer

Breathing


Question 3.
The process of break down of food in the cell with the release of energy is called ………………….

Answer

cellular respiration


Question 4.
When the process of respiration takes place in the presence of oxygen is called ………………….

Answer

aerobic respiration


Question 5.
When the process of respiration takes place absence of oxygen, it is called ………………….

Answer

anaerobic respiration


Question 6.
…………………. are organism such as yeast that can survive in the absence of air.

Answer

Anaerobic


Question 7.
…………………. are respiratory organs of the fish.

Answer

Gills


Question 8.
Giving out of air rich in carbon dioxide is known as ………………….

Answer

exhalation


Question 9.
The taking in of air rich in oxygen into the body is called ………………….

Answer

inhalation


Question 10.
The number of types a person breathes in a minute is termed as the ………………….

Answer

breathing rate


Question 11.
…………………. is a part of respiration.

Answer

Breathing


Question 13.
Energy is stored in food and gets released during ………………….

Answer

respiration


Question 14.
…………………. is a vital biological process.

Answer

Respiration


Question 15.
Smoking damages ………………….

Answer

lungs


Question 16.
Cramp in legs are due to formation of …………………. acid.

Answer

lactic


Question 17.
…………………. of nose prevents the passage of smoke, dust inside the body.

Answer

Hairs


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Respiration in Organisms MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms Read More »

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wildlife with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Natural Vegetation and Wildlife Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Geography Objective Questions.

Natural Vegetation and Wildlife Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Natural Vegetation and Wildlife Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Trees which shed their thick barks and wax coated leaves are called:
(a) Temperate Deciduous
(b) Mediterranean
(c) Coniferous

Answer

Answer: (b) Mediterranean


Question 2.
Which one is called Taiga?
(a) Temperate Deciduous
(b) Coniferous
(c) Mediterranean

Answer

Answer: (b) Coniferous


Question 3.
Anaconda, one of the world’s largest snakes is found:
(a) Temperate Deciduous
(b) Tropical Evergreen
(c) Tropical rainforest.

Answer

Answer: (c) Tropical rainforest.


Question 4.
Softwood trees are found in the forest:
(a) Temperate Deciduous
(b) Temperate Evergree
(c) Coniferous

Answer

Answer: (b) Temperate Evergree


Question 5.
Tropical deciduous forest shed their leaves in
(a) Dry season
(b) Rainy season
(c) Cold season

Answer

Answer: (a) Dry season


Question 6.
Salima was going to attend the summer camp at:
(a) Manali
(b) Dehradun
(c) Kashmir

Answer

Answer: (a) Manali


Question 7.
When Salima’s bus was climbing up and up she was surprised to see:
(a) Changes in the landform
(b) Changes in the natural vegetation
(c) (a) and (b) both

Answer

Answer: (c) (a) and (b) both


Question 8.
Natural vegetation is generally classified into:
(a) Two broad categories
(b) Three broad categories
(c) Four broad categories

Answer

Answer: (b) Three broad categories


Question 9.
Tropical Grassland Savanna is situated at:
(a) Campos
(b) North America
(c) East Africa

Answer

Answer: (c) East Africa


Question 10.
Which one is the Temperate Grasslands of Australia?
(a) Down
(b) Steppe
(c) Veld

Answer

Answer: (a) Down


Question 11.
Name the animal found in tropical grasslands?
(a) Camel
(b) Giraffe
(c) Monkey
(d) Cow

Answer

Answer: (b) Giraffe
Tropical grasslands occur on either side of the equator and extend till the tropics. Elephants, zebras, giraffes, deer, leopards are common in tropical grasslands.


Question 12.
In which seasons do plants shed their leaves in temperate deciduous forests?
(a) Dry season
(b) Wet season
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Dry season
Temperate deciduous forests regions experience seasonal changes. Trees shed their leaves in the dry season to conserve water. The hardwood trees found in these forests are Sal, teak, Neem and shisham.


Question 13.
What are Coniferous forests also known as?
(a) Tundra
(b) Mediterranean
(c) Taiga
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Taiga
In the higher latitudes (50° – 70°) of Northern hemisphere the spectacular Coniferous forests are foun(d) These are also called as Taig(a)


Question 14.
What are the reason for the growth of vegetation?
(a) Temperature and moisture
(b) Only temperature
(c) Only moisture
(d) Dry climate

Answer

Answer: (a) Temperature and moisture
The growth of vegetation depends on Temperature and moisture. It also depends on factors like slope and thickness of soil.


Question 15.
Where did Ebony and Mahogany trees are found?
(a) Tropical evergreen forest
(b) Tropical deciduous forest
(c) Temperate evergreen forest
(d) Temperate deciduous forest

Answer

Answer: (a) Tropical evergreen forest
Tropical evergreen forests are thick forests occur in the regions near the equator and close to the tropics. Hardwood trees like rosewood, ebony, and mahogany are common here.


Question 16.
In which parts of the world are tropical deciduous forests found?
(a) India
(b) Northern Australia
(c) Central America
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Tropical deciduous forests are found in the large part of India, northern Australia and in Central Americ(a)


Question 17.
Which are the broad categories of natural vegetation?
(a) Forest
(b) Grassland
(c) Shrubs
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
The three broad categories of natural vegetation are forest, grassland and shrubs.


Question 18.
Where is the Steppe grassland is found?
(a) Africa
(b) Australia
(c) Central Asia
(d) N. America

Answer

Answer: (c) Central Asia
The Steppe grassland is found in the central Asi(a)


Question 19.
Which is one of the most common animal in tropical evergreen forest?
(a) Monkey
(b) Giraffe
(c) Camel
(d) Seal

Answer

Answer: (a) Monkey
In tropical evergreen forest, one of the most common animal is monkey. Tigers, lions, elephants, langoors are also the common animals of these regions.


Question 20.
Where did the Mosses and Lichens are found?
(a) Desert vegetation
(b) Tropical evergreen forest
(c) Tundra vegetation
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Tundra vegetation
The growth of natural vegetation is very limited in the tundra vegetation. Only mosses, lichens and very small shrubs that are found here. It grows during the very short summer. This is called Tundra type of vegetation.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Lion(a) A polar animal
2. Walrus(b) Tropical evergreen forests
3. Campos(c) Tropical deciduous forests
4. Ebony(d) Temperate grassland in Argentina
5. Pampas(e) Tropical Grassland of Brazil
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Lion(c) Tropical deciduous forests
2. Walrus(a) A polar animal
3. Campos(e) Tropical Grassland of Brazil
4. Ebony(b) Tropical evergreen forests
5. Pampas(d) Temperate grassland in Argentina

2.

RegionsGrasslands
1. East Africa(a) Steppe
2. Brazil(b) Down
3. Venezuela(c) Savannah
4. Argentina(d) Llanos
5. North America(e) Campos
6. South Africa(f) Pampas
7. Central Asia(g) Veld
8. Australia(h) Prairie
Answer

Answer:

RegionsGrasslands
1. East Africa(c) Savannah
2. Brazil(e) Campos
3. Venezuela(d) Llanos
4. Argentina(f) Pampas
5. North America(h) Prairie
6. South Africa(g) Veld
7. Central Asia(a) Steppe
8. Australia(b) Down

Fill in the blanks

1. Steppe grassland is found in ……………. .

Answer

Answer: Central Asia


2. The tropical evergreen forest in ……………. is so enormous that it is like the lungs of the earth.

Answer

Answer: Brazil


3. ……………. one of the world’s largest snakes is found in the tropical rainforest.

Answer

Answer: Anaconda


4. ……………. grow in the region of moderate rain.

Answer

Answer: Grasslands


5. Shrubs grow in the ……………. .

Answer

Answer: dry region


6. In the ……………. forests trees do not allow the sunlight to penetrate inside the forest.

Answer

Answer: Tropical Evergreen


7. Tigers, lions, elephants, langoors and monkeys are found in ……………. forests.

Answer

Answer: tropical deciduous


8. ……………. trees adapt themselves to dry summers with the help of their thick barks and wax coated leaves which help them reduce transpiration.

Answer

Answer: Mediterranean


9. Mediterranean regions are known as ‘orchards of the world’ for their ……………. cultivation.

Answer

Answer: fruit


10. Taiga means ……………. or ……………. .

Answer

Answer: pure, untouched


Picture Based Questions

1. Identify the pictures given below:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6

Answer

Answer:
1. Throny shrubs
2. Tropical Evergreen Forest
3. Tropical Dec iduous Forest
4. A Temperate Evergreen Forest
4. Temperate Deciduous
5. Mediterranean Vegetation
6. Coniferous Forests.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Natural Vegetation and Wildlife Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wildlife with Answers Read More »

error: Content is protected !!