Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 Geography Objective Questions.

Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which of the following city is not located along the river Ganga?
(a) Allahabad
(b) Kolkata
(c) Bengaluru

Answer

Answer: (c) Bengaluru


Question 2.
Which of the following is an important port on the river Hooghly?
(a) Surat
(b) Coimbatore
(c) Kolkata

Answer

Answer: (c) Kolkata


Question 3.
Distinct tribal culture is found in the state:
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Manipur

Answer

Answer: (a) Arunachal Pradesh


Question 4.
Slash and bum is:
(a) A way of rearing fish
(b) A way of cultivating land
(c) A way of rearing animals

Answer

Answer: (b) A way of cultivating land


Question 5.
Coffee, maize and coca are:
(a) Cash crop
(b) Non-cash crops
(c) None

Answer

Answer: (a) Cash crop


Question 6.
Which of the following is not a cash crop?
(a) Maize
(b) Cocoa
(c) Rice

Answer

Answer: (c) Rice


Question 7.
Paddy is grown in the region where the amount of:
(a) Rainfall is high
(b) Rainfall is low
(c) Rainfall is very low

Answer

Answer: (a) Rainfall is high


Question 8.
Silk is produced in parts of:
(a) Bihar and Punjab
(b) Bihar and Assam
(c) Delhi and Haryana

Answer

Answer: (b) Bihar and Assam


Question 9.
The delta area is covered with the:
(a) Mangrove forests
(b) Deciduous forests
(c) Plantations

Answer

Answer: (a) Mangrove forests


Question 10.
In parts of Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh the climate is:
(a) Hot and humid
(b) Cool
(c) Hot and wet

Answer

Answer: (b) Cool


Question 11.
Catla are the variety of what?
(a) Snake
(b) Fish
(c) Sloth
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Fish
The most popular varieties of the fish are the rohu, catla and hils(a) Fish and rice is the staple diet of the people living in huge areas of Indi(a)


Question 12.
What are the main occupation of the people living in the Ganga-Brahmaputra basin?
(a) Hunting
(b) Shop-keeping
(c) Agriculture
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Agriculture
The main occupation of the people living in the Ganga-Brahmaputra basin is the agriculture. The soil is fertile. The density of population of the plains is very high.


Question 13.
How is the climate of Amazon Basin?
(a) Hot and dry
(b) Cold and dry
(c) Hot and wet
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Hot and wet
The Amazon Basin stretches directly on the equator and is characterized by hot and wet climate throughout the year.


Question 14.
Kolkata is located on which river?
(a) Orange
(b) Hooghly
(c) Bhagirathi
(d) Yamuna

Answer

Answer: (b) Hooghly
Kolkata is an important port on the River Hooghly. The waterways, is an effective means of transport particularly along the rivers.


Question 15.
What are the staple food of Amazon Manioc are called?
(a) Coco
(b) Cassava
(c) Coriander
(d) Potato

Answer

Answer: (b) Cassava
The staple food is manioc also known as cassava that grows under the ground like the potato. They also eat queen ants and egg sacs. Cash crops like coffee, maize and cocoa are also grown.


Question 16.
What are the major cities located on the river Ganga?
(a) Patna
(b) Allahabad
(c) Haridwar
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
The major cities located on the river Ganga are Allahabad, Haridwar, Varanasi and Patna.


Question 17.
What do you mean by the term ‘population density’?
(a) Number of persons live in one square kilometre of area
(b) Number of animals live in one square kilometre of area
(c) Number of persons live in hundred square kilometre of area
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Number of persons live in one square kilometre of area
Population density means the number of persons that live in one square kilometre of are(a)


Question 18.
Where did the Bengal tiger is found?
(a) Mountains
(b) Delta area
(c) Amazon
(d) Deserts

Answer

Answer: (b) Delta area
The Bengal tiger is found in delta area primarily in India with smaller populations. Bangladesh, Nepal, Bhutan, China and Myanmar.


Question 19.
Name the birds that you are likely to find in the rain forest of the Amazon?
(a) Toucans
(b) Humming birds
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Birds such as toucans, humming birds, birds of paradise et(c) are found in the forests of Amazon.


Question 20.
Name the continent in which Amazon basin is locate(d)
(a) North Africa
(b) Asia
(c) South Africa
(d) None of these

Answer

Answer: (c) South Africa
South Africa is the continent in which Amazon basin is locate(d)


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Manioc(a) The place where a river flows into another body of water.
2. Tributaries(b) A staple food of the people of the Amazon basin.
3. Piranha(c) A type of farming.
4. Mouth(d) Small rivers that join the main river.
5. Slash and Burn(e) A fish that eats flesh
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Manioc(b) A staple food of the people of the Amazon basin.
2. Tributaries(d) Small rivers that join the main river.
3. Piranha(e) A fish that eats flesh
4. Mouth(a) The place where a river flows into another body of water.
5. Slash and Burn(c) A type of farming.

Fill in the blanks

1. The amazon basin lies in the ……………. region.

Answer

Answer: equatorial


2. Large apartments like houses with steeply slanting roofs are called ……………. .

Answer

Answer: malocas


3. Catla is a variety of ……………. .

Answer

Answer: fish


4. ……………. is the largest river basin in the worl(d)

Answer

Answer: Amazon basin


5. ……………. is an important port on the river of Hooghly.

Answer

Answer: Kolkata


6. Son River is a tributary of the river ……………. .

Answer

Answer: Ganga


7. Manioc is also known as ……………. .

Answer

Answer: cassava


8. Shade tolerant vegetation grows in the ……………. forest.

Answer

Answer: Amazon


9. ……………. are special plants that store water in their leaves.

Answer

Answer: bromeliads


10. Bengal tiger is found in ……………. are(a)

Answer

Answer: delta


11. In the Amazon basin areas one of the great uses of wood is ……………. .

Answer

Answer: to make the house


Picture Based Questions

1. Identify the following pictures:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8

Answer

Answer:
1. Toucans
2. Tapir
3. Paddy Cultivation
4. Tea Garden in Assam


Map Skills

1. On an outline map of India, mark the cities located at Ganga-Brahmaputra basin.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 9 Life in the Temperate Grasslands with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 9 Life in the Temperate Grasslands with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Life in the Temperate Grasslands Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 9 Geography Objective Questions.

Life in the Temperate Grasslands Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Life in the Temperate Grasslands Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 9 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 9 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which of the following country is not located in prairies?
(a) Canada
(b) South Africa
(c) America

Answer

Answer: (b) South Africa


Question 2.
The prairies are bound by the great lakes in the
(a) North
(b) East
(c) West

Answer

Answer: (b) East


Question 3.
In the Prairies the annual rainfall is ideal for the growth of
(a) Apples
(b) Wheat
(c) Grass

Answer

Answer: (c) Grass


Question 4.
Chinook blows in
(a) Winter
(b) Summer
(c) Monsoon

Answer

Answer: (a) Winter


Question 5.
The Velds have
(a) Mild climate
(b) Cold climate
(c) Very hot climate

Answer

Answer: (a) Mild climate


Question 6.
Which of the following animal is not found in velds?
(a) Kudu
(b) Leopard
(c) Monkey

Answer

Answer: (c) Monkey


Question 7.
The coldest month in the velds is
(a) December
(b) June
(c) July

Answer

Answer: (c) July


Question 8.
Kimberley is famous for its
(a) Diamond mines
(b) Iron mines
(c) Gold mines

Answer

Answer: (a) Diamond mines


Question 9.
Which is the Latin word which means meadow?
(a) Priata
(b) Susu
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Priata
The word Prairie originated from Latin word priata that means meadow.


Question 10.
For what Kimberley is famous for?
(a) Diamonds
(b) Gold
(c) Silver
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Diamonds
Kimberley is famous for its diamond mines. Mining of diamond and gold in South Africa led to the establishment of trade ties with Britain and gradually South Africa became a British Colony.


Question 11.
What are the Cattle farms in North America are called?
(a) Bison
(b) Shed
(c) Ranches
(d) Combine

Answer

Answer: (c) Ranches
The Cattle farms in North America are called Ranches. Large cattle farms called ranches are looked after by sturdy men called cowboys.


Question 12.
What is the Gold capital of the world?
(a) Johannesburg
(b) Kimberley
(c) Pretoria
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Johannesburg
Johannesburg is known for being the gold capital of the worl(d) Gold and diamond mining are major occupations of people of this region.


Question 13.
which area is drained by the river Mississippi?
(a) Canada
(b) Africa
(c) USA
(d) Japan

Answer

Answer: (c) USA
In the USA, the area is drained by the tributaries of Mississippi and the Canadian prairies are drained by the tributaries of Saskatchewan Rivers.


Question 14.
Which are the important cities in the American Prairies?
(a) Chicago
(b) Kansas
(c) Denver
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Important cities in the American prairies are Chicago, Minneapolis, Indianapolis, Kansas and Denver.


Question 15.
When is the rainy season in the Velds?
(a) February to march
(b) March to September
(c) November to February
(d) None of these

Answer

Answer: (c) November to February
The velds receive rainfall mainly in the months of November to February.


Question 16.
What do you mean by Chinook?
(a) Cold wind that blows in London
(b) Hot wind that blows in winter
(c) Cold wind that blows in summer
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Hot wind that blows in winter
Chinook is a hot wind that blows in winter and therefore raises the temperature within a short time. This increase in temperature results in the melting of snow, making pasture land available for grazing of animals.


Question 17.
For what reasons Johannesburg is famous for?
(a) Silver capital of the world
(b) Mine capital of the world
(c) Gold capital of the world
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Gold capital of the world
Johannesburg is known for being the gold capital of the worl(d) Gold and diamond mining are major occupations of people of this region.


Question 18.
On which basis world’s grasslands are divided?
(a) Weather
(b) Climate
(c) Temperature
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Climate
World’s grasslands are divided on the basis of climate.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Ranches(a) The prairies
2. Bison(b) Edmonton
3. American Indians(c) Blackfoot Indians
4. Canadian prairies(d) American buffalo
5. Sea of grass(e) Cowboys
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Ranches(e) Cowboys
2. Bison(d) American buffalo
3. American Indians(c) Blackfoot Indians
4. Canadian prairies(b) Edmonton
5. Sea of grass(a) The prairies

Fill in the blanks

1. The temperate grasslands of North America are known as the ……………. .

Answer

Answer: prairies


2. The prairies are bounded by the ……………. in the west.

Answer

Answer: rocky mountains


3. Climate is a continental type with extreme ……………. .

Answer

Answer: temperatures


4. The temperate grasslands of South Africa are called the ……………. .

Answer

Answer: velds


5. The velds have a mild climate due to the influence of the ……………. Ocean.

Answer

Answer: Indian


6. ……………. is known as the golden capital of the world.

Answer

Answer: Johannesburg


7. Red grass grows in ……………. .

Answer

Answer: bush velds


8. The named Veld was given by ……………. .

Answer

Answer: Dutch settlers


9. The major crop grown in the prairies is ……………. .

Answer

Answer: maize


10. The Canadian prairies are drained by the tributaries of ……………. river.

Answer

Answer: Saskatchewan


11. Johannesburg records about ……………. temperature in the summer.

Answer

Answer: 20°C


12. ……………. sheep is a popular species and its wool is very warm.

Answer

Answer: Merino


13. The ……………. is known as the ‘granaries of the world’.

Answer

Answer: prairies


Map Skills

1. On an outline map of Africa, show the location of Velds.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 9


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 9 Life in the Temperate Grasslands with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Life in the Temperate Grasslands Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 9 Life in the Temperate Grasslands with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Understanding Advertising Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 Civics Objective Questions.

Understanding Advertising Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Understanding Advertising Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 7 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 7 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which advertisements have to larger message for society?
(a) Advertisement related to Daily soaps
(b) Commercial advertising
(c) Social advertisement

Answer

Answer: (c) Social advertisement


Question 2.
Advertising a product is a:
(a) Cheaply affair
(b) Costly affair
(c) Badly affair

Answer

Answer: (c) Badly affair


Question 3.
The naming of a product is called:
(a) Branding
(b) Advertising
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (a) Branding


Question 4.
Branded products can get:
(a) Cheaply
(b) Costly
(c) Most cheaply

Answer

Answer: (b) Costly


Question 5.
Who promotes products through advertisements?
(a) Film stars
(b) Cricketers
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 6.
what is the effects of advertisement?
(a) Attract the attention of the consumers
(b) Affect their choice of buying
(c) Increasing the sale of products
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Advertisements attract the attention of the consumers and affect their choice of buying a product thereby increasing the sale of products.


Question 7.
Why do companies show the advertisements again and again?
(a) To defeat other advertisement
(b) To make it cheaper
(c) To make it costlier
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To defeat other advertisement
There are so many advertisements in the market. This creates a pressure on the companies and they start showing the advertisements again and again to make it most popular.


Question 8.
How is producing and showing an advertisement in the media is considered?
(a) Cheap
(b) Expensive
(c) Excellent
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Expensive
Advertising a product costs a lot of money. Usually many rupees are spent advertising a brand. Producing and showing advertisements in the media is very expensive.


Question 9.
what is the other name given to an item or a service made to be sold in the market?
(a) Brand
(b) Product
(c) Salary
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Salary
Advertisements draw our attention to various products and describe them positively so that we become interested in buying them.


Question 10.
Towards what Advertisements draw our attention?
(a) Product
(b) Brand values
(c) Brands
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Advertisements draw our attention to various products, their brand value and brands and describe them positively so that we become interested in buying them.


Question 11.
From where does the word branding originate?
(a) Media
(b) Cattle grazing
(c) Dairy farming
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Cattle grazing
Branding comes from cattle grazing. The cattle of different owners got mixed in ranches. To identify the tattles, their owners started to mark their cattle with the owner’s sign with hot iron, this was called branding.


Question 12.
what is one drawback of advertisement?
(a) It promote freely
(b) It promote illegally
(c) It promote without consideration
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It promote without consideration
Drawback of advertisement is that it tends to promote a certain lack of respect for the poor.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Social advertisement(a) Expensive process
2. Special identification(b) Based on profit
3. Manufacturing(c) Brand
4. Advertisement(d) Society
5. Commercial advertising(e) Production of things
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Social advertisement(d) Society
2. Special identification(c) Brand
3. Manufacturing(e) Production of things
4. Advertisement(a) Expensive process
5. Commercial advertising(b) Based on profit

Fill in the blanks

1. Advertising is all about building ……………. .

Answer

Answer: brands


2. ……………. products can be bought cheaply.

Answer

Answer: unbranded


3. ……………. advertising means to promote social issues.

Answer

Answer: Social


4. Branding came from ……………. .

Answer

Answer: cattle grazing


5. Advertisements make the democracy ……………. .

Answer

Answer: weak


6. ……………. are conveyed through words and visuals.

Answer

Answer: Brand values


7. ……………. refers to the power to change what someone believes or does.

Answer

Answer: To influence


8. Commercial advertising is based on ……………. .

Answer

Answer: profit


9. In most of the cases social advertisements are released by ……………. .

Answer

Answer: government


10. The agency which produces the products is called ……………. .

Answer

Answer: manufacturer


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Understanding Advertising Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Understanding Media Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Civics Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media. Every question of the textbook has been answered here.

Understanding Media Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Understanding Media Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Television was invented by:
(a) J.L. Baird
(b) Dr. Alexander Graham Bell
(c) Isaac newton

Answer

Answer: (a) J.L. Baird


Question 2.
Khabar Leahriya is a:
(a) Magazine
(b) Newspaper
(c) Novel

Answer

Answer: (b) Newspaper


Question 3.
Media is often controlled by:
(a) Government
(b) Prime minister
(c) Business houses

Answer

Answer: (c) Business houses


Question 4.
Which of the following comes under print media?
(a) Phone
(b) TV
(c) Newspaper

Answer

Answer: (c) Newspaper


Question 5.
Television, radio and newspaper are called:
(a) Mass media
(b) Print media
(c) Local media

Answer

Answer: (a) Mass media


Question 6.
what is one positive aspect of television?
(a) Enabled people to waste their money
(b) Enabled ourselves as member of larger global world
(c) Enabled people to spend their time
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Enabled ourselves as member of larger global world
Television has enabled us to think of ourselves as member of larger global world.


Question 7.
what do you mean by mass media?
(a) Television
(b) Radio
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Media that reaches large number of people or the masses, across the country and the world is called mass media. For example Television, radio, newspaper etc.


Question 8.
what is Khabar Lahriya?
(a) Local magazine
(b) Story book
(c) Local newspaper
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Local newspaper
Khabar Lahriya is a local newspaper. It is a fortnightly that is run by eight Dalit women in Chitrakoot district in Uttar Pradesh. It was written in the local language Bundeli.


Question 9.
Between which period’s media was censored in India?
(a) 1990-1992
(b) 1975-1977
(c) 1952-1954
(d) 1978-1979

Answer

Answer: (b) 1975-1977
There have been periods in Indian history when the government censored the media. The worst of these was the Emergency between 1975-1977. Media was censored in India during this period.


Question 10.
Which of these is a part of print media?
(a) T.V.
(b) Radio
(c) Newspaper
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Newspaper
A newspaper is a part of print media. It is a periodical publication containing written information about current events. Newspapers can cover wide variety of fields such as politics, business, sport and art.


Question 11.
Which is the local newspaper written in bundeli?
(a) Times of India
(b) Dainik paper
(c) Khabar Lahriya
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Khabar Lahriya
Khabar Lahriya is a local newspaper. It is a fortnightly that is run by eight Dalit women in Chitrakoot district in Uttar Pradesh. It was written in the local language Bundeli.


Question 12.
Who was the inventor of mechanical television?
(a) John Michael
(b) John L. Baird
(c) Gutenberg
(d) None of these

Answer

Answer: (b) John L. Baird
John L. Baird was the inventor of mechanical television.


Question 13.
what is the consequences of the media setting the agenda by reporting on the fashion week rather than the slum demolitions?
(a) To earned a huge amount of money
(b) To earn the confidence
(c) To earn the sympathy of people
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To earned a huge amount of money
By reporting on the fashion week the media earned a huge amount of money.


Question 14.
Why is it necessary for media to be independent?
(a) To earn salary
(b) To encourage company
(c) To write balanced report
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To write balanced report
If media would be independent then only it can write a balanced report.


Question 15.
what do you mean by factual information?
(a) Information about completed issue
(b) Information about issue that is often not complete
(c) Information about future topics
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Information about issue that is often not complete
Factual information is the information about particular news or issue that is often not complete and can be one sided.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Television(a) Big Business
2. Khabar Lahriya(b) Dalit women
3. Media earns money(c) Mass media
4. Media(d) Advertising
5. TV channels(e) Democracy
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Television(c) Mass media
2. Khabar Lahriya(b) Dalit women
3. Media earns money(d) Advertising
4. Media(e) Democracy
5. TV channels(a) Big Business

Fill in the blanks

1. One way in which the mass media earns money is by ……………. different things.

Answer

Answer: advertising


2. Changing technology or machines help ……………. to reach more people.

Answer

Answer: media


3. Media is the plural of the word ……………. .

Answer

Answer: medium


4. Electronic typewriter in journalism was invented in ……………. .

Answer

Answer: 1940


5. Media uses advertising as a tool to raise ……………. .

Answer

Answer: revenue


6. ……………. run by eight Dalit women in Chitrakoot (UP).

Answer

Answer: Khabar Lahriya


7. Media refers to all means of ……………. .

Answer

Answer: communication


8. ……………. media deals with small issues.

Answer

Answer: Local


9. Newspapers and magazines are examples of ……………. medi(a)

Answer

Answer: print


10. ……………. gives us news of different kinds and thus makes us aware of what is happening around us.

Answer

Answer: Media


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Understanding Media Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Markets Around us Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 Civics Objective Questions.

Markets Around us Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Markets Around us Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The shops that are useful as they are near our home and we can go there on any day of the week are:
(a) Neighbourhood shops
(b) Shops on weekly market
(c) None

Answer

Answer: (a) Neighbourhood shops


Question 2.
Who buys products in large quantities?
(a) Workers
(b) Retailers
(c) Wholesale traders

Answer

Answer: (c) Wholesale traders


Question 3.
A ……………. has a permanent shop.
(a) Hawker
(b) Shop owner
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Shop owner


Question 4.
A market that is held on a specific day of a week is:
(a) Daily market
(b) Weekly market
(c) None

Answer

Answer: (b) Weekly market


Question 5.
A hawker sells his goods at:
(a) Cheaper rates
(b) Costly rates
(c) Free of cost

Answer

Answer: (a) Cheaper rates


Question 6.
Who is traders?
(a) People between employee and consumer
(b) People between producer and consumer
(c) People between staff and employee
(d) None of these

Answer

Answer: (b) People between producer and consumer
The people in between the producer and the final consumer are the traders.


Question 7.
what is done in the wholesale markets?
(a) Goods reach here at very last
(b) Goods are very higher in price
(c) Goods first reach here
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Goods first reach here
This is where goods first reach and are then supplied to other traders.


Question 8.
what are link between producers in traders?
(a) Wholesaler
(b) Customer
(c) Retailer
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Customer
Traders are the link between producers and Customer. The wholesale trader first buys goods in large quantities.


Question 9.
what is required to do cashless shopping?
(a) Ration card
(b) Credit card
(c) Driving license
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Credit card
People in urban areas can enter markets without stepping out of their homes via the Internet. They use their credit cards to make online purchases.


Question 10.
what refers to buying and selling in large quantities?
(a) Weekly market
(b) Wholesale
(c) Mall
(d) Cineplex

Answer

Answer: (b) Wholesale
Wholesale refers to buying and selling in large quantities. Most products, including vegetables, fruits and flowers have special wholesale markets.


Question 11.
Who is a retailer?
(a) Small traders
(b) Whole sale
(c) Sales man
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Small traders
Retailers are small traders who buy goods from the wholesale trader and sell this to the consumers.


Question 12.
what do you mean by malls?
(a) Multi-storied building
(b) Wholesaler
(c) Retailers
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Multi-storied building
Malls are multi-storied air-conditioned buildings with shops on different floors.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Shop owner(a) Enclosed shopping space
2. Online purchases(b) Not affordable by all
3. Mall(c) Permanent shop
4. Weekly market(d) Credit card or debit card
5. Branded products(e) Held on a specific day of a week
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Shop owner(c) Permanent shop
2. Online purchases(d) Credit card or debit card
3. Mall(a) Enclosed shopping space
4. Weekly market(e) Held on a specific day of a week
5. Branded products(b) Not affordable by all

Fill in the blanks

1. A ……………. market held on a specific day of the week.

Answer

Answer: weekly


2. People between the producer and the final consumer are ……………. .

Answer

Answer: traders


3. A ……………. is an enclosed shopping space.

Answer

Answer: mall


4. A ……………. does not have a permanent shop.

Answer

Answer: hawker


5. Weekly markets are advantageous as products here are ……………. .

Answer

Answer: cheaper


6. ……………. generates employment in production, distribution and sale of goods.

Answer

Answer: Marketing


7. The ……………. trader buys goods in huge quantities from the producer and then sells these goods to the retailers.

Answer

Answer: wholesale


8. ……………. is a place from where we buy many things such as clothes, food items, et(c)

Answer

Answer: Market


9. For making online purchases we use ……………. .

Answer

Answer: credit card


10. A roadside hawker sells his goods at ……………. rate.

Answer

Answer: cheaper


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Markets Around us Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Understanding Diversity Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Civics Objective Questions.

Understanding Diversity Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Understanding Diversity Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Civics Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Civics Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Pashmina is famous product of:
(a) Ladakh
(b) Kerala
(c) UP

Answer

Answer: (a) Ladakh


Question 2.
What made Kerala an attractive place for trade?
(a) Pashmina
(b) Sheep meat
(c) Spices

Answer

Answer: (c) Spices


Question 3.
Jallianwala Bagh is situated in:
(a) Amritsar
(b) Lucknow
(c) Dehradoon

Answer

Answer: (a) Amritsar


Question 4.
Kerala and Ladakh is similar in:
(a) Both regions were influenced by Chinese and Arab traders.
(b) Both regions are producer of Pashmina
(c) Both regions having same climate.

Answer

Answer: (a) Both regions were influenced by Chinese and Arab traders.


Question 5.
The Apostle of Christ came in Kerala about:
(a) 1000 years ago
(b) 1500 years ago
(c) 2000 years ago

Answer

Answer: (c) 2000 years ago


Question 6.
‘The discovery of India’ book was written by ……………………… .
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Mahatma Gandhi

Answer

Answer: (a) Jawaharlal Nehru


Question 7.
A country’s customs, religions, arts and history constitute its ……………………… .
(a) Constitution
(b) Culture
(c) Diversity

Answer

Answer: (b) Culture


Question 8.
Ladakh is also known as ……………………… .
(a) Little Tibet
(b) Tibet
(c) Tibet’s desert

Answer

Answer: (a) Little Tibet


Question 9.
Who composed India’s national anthem?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Rabindranath Tagore

Answer

Answer: (c) Rabindranath Tagore


Question 10.
Who commented ‘unity in diversity’?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Rabindranath Tagore

Answer

Answer: (b) Jawaharlal Nehru


Question 11.
People in Ladakh keep
(a) Bull
(b) Sheep
(c) Cow
(d) Dog

Answer

Answer: (b) Sheep


Question 12.
Respect and safeguard is the matter of
(a) Revenge
(b) Safety
(c) Respectful
(d) Priority

Answer

Answer: (d) Priority


Question 13.
Difference among the people on cultural basis is known as
(a) Climate Diversity
(b) Cultural Diversity
(c) Racial Diversity
(d) Religion Diversity

Answer

Answer: (b) Cultural Diversity


Question 14.
Which one of the given product is cultivated in Ladakh
(a) Wool
(b) Maize
(c) Cotton
(d) Spices

Answer

Answer: (a) Wool


Question 15.
The utensils used for frying cheenavala are called
(a) Cheenapatti
(b) Cheenatawa
(c) Cheenachatti
(d) Cheenapan

Answer

Answer: (c) Cheenachatti


Question 16.
The fertile land and humid climate are suited for growing
(a) Rice
(b) Maize
(c) Cereals
(d) Pulses

Answer

Answer: (a) Rice


Question 17.
Who composed our National Anthem
(a) Mahatma Gandhi
(b) Dr Iqbal
(c) Bhagat Singh
(d) Rabindranath Tagore

Answer

Answer: (d) Rabindranath Tagore


Question 18.
In Ladakh, for drinking water, people depend on the melting snow during the
(a) Winter
(b) Autumn
(c) Monsoon
(d) Summer

Answer

Answer: (d) Summer


Question 19.
The ____________ of country is its custom, religions, music and even dances.
(a) Race
(b) Unity
(c) Climate
(d) Culture

Answer

Answer: (d) Culture


Question 20.
Which is the major product grown in Kerala?
(a) Cotton
(b) Spices like cloves
(c) Wool
(d) Maize

Answer

Answer: (b) Spices like cloves


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Ladakh(a) Spices
2. Amritsar(b) Pashmina wool
3. Kerala(c) Jallianwalla Bagh
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Ladakh(b) Pashmina wool
2. Amritsar(c) Jallianwalla Bagh
3. Kerala(a) Spices

Fill in the blanks

1. Geographical areas also play a role in creating the ……………………… .

Answer

Answer: diversity


2. India’s diversity has always been recognized as a source of its ……………………… .

Answer

Answer: strength


3. Ladakh is called little ……………………… .

Answer

Answer: Tibet


4. Pashmina shawls are chiefly woven in ……………………… .

Answer

Answer: Kashmir


5. Islam spread more than 400 years ago in ……………………… .

Answer

Answer: Ladakh


6. Jewish and Arab traders were the first to come in ……………………… .

Answer

Answer: Kerala


7. ……………………… came in Kerala nearly 2000 years ago.

Answer

Answer: The Apostle of Christ


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Understanding Diversity Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers Read More »

error: Content is protected !!