Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided A Shirt in the Market Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 9 Civics Objective Questions.

A Shirt in the Market Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on A Shirt in the Market Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 9 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 9 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The Impex garment factory employs mostly:
(a) Women
(b) Men
(c) Children

Answer

Answer: (a) Women


Question 2.
The workers in the garment factory work atleast:
(a) 1 to 3 hours
(b) 10 to 12 hours
(c) 6 hours

Answer

Answer: (b) 10 to 12 hours


Question 3.
Who links the producer of cotton to the buyer at the supermarket?
(a) A chain of market
(b) Only wholesalers
(c) None

Answer

Answer: (a) A chain of market


Question 4.
Small farmers are exploited by:
(a) Consumers
(b) Producers
(c) Big traders

Answer

Answer: (c) Big traders


Question 5.
The one of the world’s biggest bi-weekly market of Erode is located in:
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu

Answer

Answer: (c) Tamil Nadu


Question 6.
How a merchant distributes work among the weavers?
(a) Based on orders received
(b) Based on wages
(c) Based on ages
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Based on orders received
The merchant distributes work among the weavers based on the orders he has received for cloth.


Question 7.
What do you think large farmers would sell their cotton?
(a) Weekly market
(b) Market
(c) Export
(d) Import

Answer

Answer: (b) Market
Large farmers would sell their cotton in the market. Their situation is different from Swapna. They can bear all the expenses and are free to sell their produce anywhere they wish.


Question 8.
Who sends the manufactured garments to other countries of the world?
(a) Exporter
(b) Importer
(c) Manufacturer
(d) Worker

Answer

Answer: (a) Exporter
Garment exporters buy the cloth from merchants for making shirts. The exporter sells shirts to the businessperson from the USA or any other country in the world.


Question 9.
Who buys the bales of cotton to convert them into yarn?
(a) Ginning mill
(b) Spinning mill
(c) Cleaning mill
(d) Weaving mill

Answer

Answer: (b) Spinning mill
Spinning mill buys the bales. Spinning mill spins the cotton into yarn. Spinning mill buys the cotton and sells yarn to the yarn dealers.


Question 10.
What is linked in the chain of market?
(a) Producer and buyer
(b) Producer and retailer
(c) Producer and worker
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Producer and buyer
A chain of markets links the producer of cotton to the buyer of the shirt in the supermarket. Buying and selling takes place at every step in the chain.


Question 11.
Why do you think more women are employed in the Impex garment factory?
(a) They don’t take leave
(b) They agree to work at lowest wages
(c) They do finishing work
(d) None of these

Answer

Answer: (b) They agree to work at lowest wages
More women employed in the Impex garment factory because they agree to work even at the lowest possible wages.


Question 12.
Why women are employed in garment factories?
(a) Buttoning
(b) Ironing
(c) Packaging
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Women are employed there as helpers for thread cutting, buttoning, ironing and packaging.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. One of the world’s largest cloth market(a) Tamil Nadu, Erode
2. Foreign businessman(b) Delhi
3. Garment export center(c) Between merchants and weavers
4. Women workers in garment factories(d) Made huge profits in the markets
5. Putting-out system(e) Not get fair wages
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. One of the world’s largest cloth market(a) Tamil Nadu, Erode
2. Foreign businessman(d) Made huge profits in the markets
3. Garment export center(b) Delhi
4. Women workers in garment factories(e) Not get fair wages
5. Putting-out system(c) Between merchants and weavers

Fill in the blanks

1. The bi-weekly market of ……………. in Tamil Nadu is one of the biggest markets in the world.

Answer

Answer: Erode


2. Spinning is done by ……………. .

Answer

Answer: cotton mill


3. Small farmers are exploited by ……………. .

Answer

Answer: big traders


4. ……………. is a factory where seeds are removed from cotton balls.

Answer

Answer: Ginning mill


5. The arrangement between the merchant and the weavers is termed as ……………. .

Answer

Answer: putting-out system


6. ……………. is the amount that is left or gained from earnings after deducting all the costs.

Answer

Answer: Profit


7. Swapna sold her cotton at a ……………. .

Answer

Answer: low price


8. The Impex garment factory employs mostly ……………. .

Answer

Answer: women


9. A person who sells goods abroad is an ……………. .

Answer

Answer: exporter


10. A ……………. farmer grows cotton on his small piece of land.

Answer

Answer: small


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of A Shirt in the Market Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Forests: Our Lifeline Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Forests: Our Lifeline Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Forests: Our Lifeline Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 17 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Forests: Our Lifeline Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 17 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The rainfall will be less in absence of:
(a) forests
(b) town
(c) village
(d) none of these

Answer

(a) forests
The rainfall will be less in absence of forests.


Question 2.
Which of the following is not a forest product:
(a) gum
(b) polywood
(c) sealing wax
(d) kerosene

Answer

(d) kerosene
Kerosene is not a forest product.


Question 3.
Which of the following statements is not correct:
(a) forests protect the soil from erosion.
(b) plants and animals in a forest are not depend on one another
(c) forests influence the climate and water cycle
(d) soil helps forests to grow and regenerate.

Answer

(b) plants and animals in a forest are not depend on one another
Plants and animals in a forest are not depend on one another.


Question 4.
Micro-organisms act upon the dead plants to produce:
(a) sand
(b) mushrooms
(c) humus
(d) wood

Answer

(c) humus
Micro-organisms act upon the dead plants to produce humus.


Question 5.
A dark coloured substance which is formed from the dead bodies of plants and animals is called:
(a) plants roots
(b) humus
(c) canopy
(d) none of these

Answer

(b) humus
Micro-organisms feed upon the dead plant and animal tissues and convert them into a dark coloured substance called humus.


Question 6.
The insects butterflies help flowering plant in:
(a) deforestation
(b) pollination
(c) humus
(d) none of these

Answer

(c) humus
The insects, butterflies help flowering plants in pollination.


Question 7.
A forest is a purifier of:
(a) water
(b) air
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(a) water
A forest is a purifier of water and air.


Question 8.
Branchy part of a tree above the stem is known as the:
(a) crown
(b) canopy
(c) humus
(d) all the above

Answer

(c) humus
Branchy part of a tree above the stem is known as the crown.


Question 9.
Cutting and destroying the forests is called:
(a) erosion
(b) decomposers
(c) deforestation
(d) all the above

Answer

(b) decomposers
Cutting and destroying the forests is called deforestation.


Question 10.
The branches of the tall trees look like a roof over the other plants in the forest is called a:
(a) humus
(b) canopy
(c) crown
(d) none of these

Answer

(d) none of these
Canopy is the branches of the tall trees look like a roof over the plants.


Question 11.
The plant also maintain the balance of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere, so the forests are called:
(a) heart
(b) skin
(c) kidney
(d) lungs

Answer

(d) lungs
The plant also maintain the balance of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere, so the forests are lungs.


Question 12.
Forests protect the soil from:
(a) growth
(b) humus
(c) pollination
(d) erosion

Answer

(b) humus
Forests protect the soil from erosion.


Question 13.
Heavy rain may also damages the:
(a) roots
(b) soil
(c) humus
(d) none of these

Answer

(a) roots
Heavy rain fall, may also damages the soil.


Question 14.
Several beetles and grubs were feeding on the heap and a bunch of seedlings was:
(a) sprouting
(b) decomposing
(c) pollination
(d) all of these

Answer

(a) sprouting
Several beetles and grubs were feeding on a heap and a bunch of seedlings was sprouting.


Question 15.
Canopy is formed by:
(a) small trees
(b) herbs
(c) shurbs
(d) tall trees

Answer

(b) herbs
Canopy is formed by tall trees.


Question 16.
Interdependence of animals for food is called:
(a) food order
(b) food cycle
(c) food chain
(d) none of these

Answer

(c) food chain
Interdependence of animals for food is called food chain.


Question 17.
Nutrients are replenished in the soil through:
(a) water
(b) plant roots
(c) humus
(d) all of these

Answer

(c) humus
Nutrients are replenished in the soil through humus.


Question 18.
Which of the following is renewable resources:
(a) forest
(b) town
(c) village
(d) none of these

Answer

(a) forest
Forests is a renewable natural resources.


Question 19.
Forest protect soil from:
(a) erosion
(b) flooding
(c) spoiling
(d) all the above

Answer

(d) all the above
Forest protect soil from erosion, flooding and spoiling.


Question 20.
Micro-organisms eating dead bodies of plants and animals are called:
(a) scavengers
(b) herbivores
(c) decomposers
(d) none of these

Answer

(c) decomposers
Micro-organisms eating dead bodies of plants and animals are decomposers.


Question 21.
Small trees and grass and shrubs form the:
(a) canopy
(b) lowest canopy
(c) under storeys
(d) all of these

Answer

(c) under storeys
Small trees and grass and shrubs form the under storeys.


Question 22.
Organisms which cannot be seen with naked eyes are called:
(a) macro-organisms
(b) decomposers
(c) insects
(d) micro-organisms

Answer

(d) micro-organisms
Micro-organisms cannot be seen with naked eyes.


Question 23.
Plants given out during photosynthesis:
(a) oxygen
(b) carbon dioxide
(c) humus
(d) microorganism

Answer

(a) oxygen
Plants given out oxygen during photosynthesis.


Match the Column A with Column B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Canopy(i) under storyes
(b) Forest(ii) oxygen
(c) Plants gives out(iii) renewable resources
(d) Small trees(iv) tall and giant trees
Answer
Column-AColumn-B
(a) Canopy(iv) tall and giant trees
(b) Forest(iii) renewable resources
(c) Plants gives out(ii) oxygen
(d) Small trees(i) under storyes

State the following statements are True or False:

Question 1.
Forest protect the soil from erosion.

Answer

True


Question 2.
Plant and animals in a forest are not dependent on one another.

Answer

False


Question 3.
Forests influence the climate and water cycle.

Answer

True


Question 4.
Soil helps forests to grow and regenerate.

Answer

True


Question 5.
Micro organism act upon the dead plants to produce humus.

Answer

True


Question 6.
Tall and giant trees constitute canopy in forests.

Answer

True


Question 7.
Humus is found in the ground layer of soil.

Answer

False


Question 8.
Plants gives out carbon dioxide during photosyntheses.

Answer

False


Question 9.
Inter dependence of animals food is called food order.

Answer

False


Question 10.
Nutrients are replenished in the soil through plant roots.

Answer

False


Question 11.
If forests disappear, the amount of CO2 in air will increase, resulting in the increase of earth’s temperature.

Answer

True


Question 12.
Insects cannot be seen with naked eyes.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
We get spices from ……………….

Answer

Forest


Question 2.
Plants help to provide oxygen for animal ……………….

Answer

respiration


Question 3.
Two decomposers are ………………. and ……………….

Answer

beetles, grubs


Question 4.
The roots of trees absorb the water, this helps in preventing ……………….

Answer

floods


Question 5.
Honey bee and birds help flowering plants in ……………….

Answer

pollination


Question 6.
A forest is ………………. of water and air.

Answer

purifier


Question 7.
The decaying leaves and animal droppings in a forest enrich the ……………….

Answer

soil as humus


Question 8.
Herb form the ………………. layer in forest.

Answer

ground.


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Forests: Our Lifeline MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 10 Struggles for Equality with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 10 Struggles for Equality with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Struggles for Equality Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 10 Civics Objective Questions.

Struggles for Equality Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Struggles for Equality Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 10 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 10 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The Madhya Pradesh government accepted the demand of the TMS in the year:
(a) 1997
(b) 1988
(c) 1979

Answer

Answer: (a) 1997


Question 2.
A ……………. is an artificial lake where water is collected and kept in quantity for use.
(a) Dam
(b) Tank
(c) Reservoir

Answer

Answer: (c) Reservoir


Question 3.
The poor are deprived in India, because of:
(a) Poverty and lack of resources;
(b) Illiteracy and resources;
(c) Their agricultural work

Answer

Answer: (a) Poverty and lack of resources;


Question 4.
The government gave rights for ……………. in Tawa reservoir.
(a) Fishing
(b) Hunting
(c) Grazing cattle

Answer

Answer: (a) Fishing


Question 5.
The Tawa Dam was completed in:
(a) 1958
(b) 1978
(c) 1968

Answer

Answer: (b) 1978


Match the following

1.

Column IColumn II
1. The Indian constitution(a) Uttarakhand
2. Satpura forest(b) Soul of democracy
3. Tehri Dam(c) Recognizes all Indians equal before the law
4. Equality(d) Madhya Pradesh
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. The Indian constitution(c) Recognizes all Indians equal before the law
2. Satpura forest(d) Madhya Pradesh
3. Tehri Dam(a) Uttarakhand
4. Equality(b) Soul of democracy

Fill in the blanks

1. The soul of democracy is ……………. .

Answer

Answer: equality


2. ……………. stands for Tawa Matsya Sangh.

Answer

Answer: TMS


3. The dignity and self-respect of each person can only be realized if he/she has ……………. .

Answer

Answer: adequate resources


4. The TMS organisation is fighting for the rights of the displaced ……………. of satpura forest in Madhya Pradesh.

Answer

Answer: forest dwellers


5. The Tawa dam began to be built ……………. .

Answer

Answer: 1958


6. Lady who fought against discrimination in the US was ……………. .

Answer

Answer: Rosa Parks


7. According to 2001 census data, the population of women in India is ……………. .

Answer

Answer: 48%


8. ……………. is a living document.

Answer

Answer: Indian Constitution


9. As per 2001 census data the ……………. population in India is 13%.

Answer

Answer: Muslim


10. People also felt ……………. on grounds of religion, caste and gender in India.

Answer

Answer: inequality


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 10 Struggles for Equality with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Struggles for Equality Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 10 Struggles for Equality with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Diversity and Discrimination Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Civics Objective Questions.

Diversity and Discrimination Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Diversity and Discrimination Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Civics Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Civics Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which of the following is not a suitable reason responsible for discrimination?
(a) Different religion
(b) Different language
(c) Different choice

Answer

Answer: (c) Different choice


Question 2.
A common stereotype about ______________ is that they are not interested in educating girls and therefore do not send girls to school.
(a) Hindu
(b) Sikh
(c) Muslims

Answer

Answer: (c) Muslims


Question 3.
According to government Dalits are ______________ .
(a) Scheduled castes
(b) Scheduled tribes
(c) Generals

Answer

Answer: (a) Scheduled castes


Question 4.
Who was considered the Father of Constitution?
(a) DrAmbedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Rajendra Prasad

Answer

Answer: (a) DrAmbedkar


Question 5.
How many major religions are in the world?
(a) One
(b) Ten
(c) Six

Answer

Answer: (c) Six


Question 6.
___________ is a negative aspect in a social set up.
(a) Good behavior
(b) Discrimination
(c) Constitution

Answer

Answer: (b) Discrimination


Question 7.
Which of the following work is not considered low?
(a) Hair cutting
(b) Garbage picking
(c) Teaching

Answer

Answer: (c) Teaching


Question 8.
Who delivered the speech on the eve of independence
(a) Rajendra Prasad
(b) M.K.Gandhi
(c) Indira Gandhi
(d) Pt Nehru

Answer

Answer: (d) Pt Nehru


Question 9.
Who travelled Kerala , a little less than seven hundred years ago
(a) Ibn Bagula
(b) St Batuta
(c) Ibn Batuta
(d) St Thomas

Answer

Answer: (c) Ibn Batuta


Question 10.
Which of the following is NOT the feature of geographical diversity
(a) India is geographically divided into four equal part
(b) India is a vast country
(c) Some part of India are very fertile
(d) There are many numbers of races in India

Answer

Answer: (d) There are many numbers of races in India


Question 11.
Which is Tibetan national epic?
(a) Mahabharata
(b) Kesar Saga
(c) Ramayana
(d) None of them

Answer

Answer: (b) Kesar Saga


Question 12.
Ladakh is a desert in the mountains in the ___ part of Jammu and Kashmir
(a) Eastern
(b) Southern
(c) Western
(d) Northern

Answer

Answer: (a) Eastern


Question 13.
The weaker and backward sections of the society are protected by the
(a) State
(b) Tribes
(c) Dalits
(d) Public

Answer

Answer: (a) State


Question 14.
Islam was introduced in this region more than _____ ago and there is a significant Muslim population here.
(a) Five hundred years
(b) Two hundred years
(c) Three hundred years
(d) Four hundred years

Answer

Answer: (d) Four hundred years


Question 15.
Children with special needs are no longer called
(a) Disabled
(b) Diverse
(c) Unusual
(d) Prejudiced

Answer

Answer: (a) Disabled


Question 16.
Who belongs to the Mahar caste
(a) Jawahar lal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Rajendra Prasad
(d) B.R.Ambedkar

Answer

Answer: (d) B.R.Ambedkar


Question 17.
Ladakh is also called
(a) Little China
(b) Little Tibet
(c) Little Japan
(d) Little Afghanistan

Answer

Answer: (b) Little Tibet


Write true (T) or false (F)

1. India is not a secular country.

Answer

Answer: False


2. Dr Bhimrao Ambedkar fought for the rights of the Dalit.

Answer

Answer: True


3. There is no discrimination in Indian society.

Answer

Answer: False


4. All Indians are entitled to equality of status and opportunity.

Answer

Answer: True


5. Activities like cleaning, cutting hair, washing, picking garbage are considered less valued.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-AColumn-B
1. India(a) Drafted the Indian Constitution
2. prejudice(b) Secular country
3. koregaon(c) Judging other people negatively
4. Dr Bhimrao Ambedkar(d) Maharashtra
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. India(b) Secular country
2. prejudice(c) Judging other people negatively
3. koregaon(d) Maharashtra
4. Dr Bhimrao Ambedkar(a) Drafted the Indian Constitution

Fill in the blanks

1. Mahars means ……………………… in Bombay presidency.

Answer

Answer: untouchable


2. People living in villages are called ……………………… people.

Answer

Answer: rural


3. Fixing people into one image is called ……………………… .

Answer

Answer: stereotype


4. More than ……………………… languages spoken in the world.

Answer

Answer: 16000


5. Dr Bhimrao Ambedker belonged to ……………………… caste.

Answer

Answer: Mahar


6. It is ……………………… of all persons that gives equal opportunitites to all.

Answer

Answer: equality


7. ……………………… means judging other people negatively or seeing other people inferior.

Answer

Answer: Prejudice


8. In the state of ……………………… there is less distance between home and school.

Answer

Answer: Kerala


9. To become a lawyer Dr Ambedkar went to ……………………… .

Answer

Answer: England


10. In ……………………… India got freedom.

Answer

Answer: 1947


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Diversity and Discrimination Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided What is Government Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Civics Objective Questions.

What is Government Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on What is Government Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Civics Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Civics Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The highest court of judgment is:
(a) Supreme Court
(b) High Courts
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (a) Supreme Court


Question 2.
Who demanded that all adults whether they being rich or poor, educated or illiterate have the right to vote?
(a) Dr BR Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi

Answer

Answer: (c) Mahatma Gandhi


Question 3.
The local level relates to the:
(a) Village, town or locality
(b) State
(c) Country

Answer

Answer: (a) Village, town or locality


Question 4.
Who makes the laws for the whole country?
(a) State Government
(b) Central Government
(c) Local Government

Answer

Answer: (b) Central Government


Question 5.
When did American women get the right to vote?
(a) 1940
(b) 1920
(c) 1931

Answer

Answer: (b) 1920


Question 6.
A mark is put on the finger to make sure that a person casts only_________
(a) Three vote
(b) One vote
(c) No vote
(d) Two vote

Answer

Answer: (b) One vote


Question 7.
What does the Government make for everyone to follow
(a) Law
(b) Rules
(c) Decisions
(d) Relations

Answer

Answer: (a) Law


Question 8.
Which of the following is not the way people express their views and government understand what actions they should take
(a) Rallies
(b) No vote
(c) Strikes
(d) Dharnas

Answer

Answer: (a) Rallies


Question 9.
Democracy is a form of government chosen by the
(a) Minister
(b) People
(c) King
(d) President

Answer

Answer: (b) People


Question 10.
On which level does Indian government take decision to maintain peaceful relations with U.S.S.R
(a) Micro
(b) Central
(c) State
(d) Local

Answer

Answer: (b) Central


Question 11.
Zimbabwe attain independence from whom?
(a) From White majority rule
(b) From White minority rule
(c) From Americans
(d) From British rule

Answer

Answer: (b) From White minority rule


Question 12.
American women got the right to vote in___________.
(a) 1919
(b) 1920
(c) 1921
(d) 1922

Answer

Answer: (b) 1920


Question 13.
At which level does the government work?
(a) Internal and External
(b) Micro and Macro
(c) Small and Big
(d) Local, state and national

Answer

Answer: (d) Local, state and national


Question 14.
The citizens of the country have the right to approach the ________ if they feel there is violation of any law by an individual or by the government
(a) Lawyer
(b) Parliament
(c) Hospital
(d) Court

Answer

Answer: (d) Court


Question 15.
Krishna Raja Sagara Dam in
(a) Tamil Nadu
(b) Odisha
(c) Karnataka
(d) Kerala

Answer

Answer: (c) Karnataka


Write true (T) or false (F)

1. In democracies people do not choose their representatives by voting in the elections.

Answer

Answer: False


2. If a person feels that a particular law is not being followed or his/her rights may be violated, he/she may approach the court.

Answer

Answer: True


3. Courts are independent institutions.

Answer

Answer: True


4. The constitution does not aim at providing equality to all his citizens.

Answer

Answer: False


5. We don’t have right to discriminate anyone on the basis of different skin colour, different language, different religion and poverty.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks

1. ……………………… has the job of protecting the boundaries of the country and maintaining peaceful relations with other countries.

Answer

Answer: Government


2. ……………………… level relates to the entire country.

Answer

Answer: National


3. The ……………………… have the power to elect their leaders.

Answer

Answer: people


4. ……………………… Governments in our times are usually referred to as representative democracies.

Answer

Answer: Democratic


5. In ……………………… democracies people do not participate directly but, instead, choose their representatives
through an election process.

Answer

Answer: representative


6. ……………………… means that all adults in the country have the right to vote.

Answer

Answer: Universal Adult Franchise


7. In ……………………… UK women got voting right equal to men.

Answer

Answer: 1928


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of What is Government Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Wastewater Story Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Wastewater Story Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Wastewater Story Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 18 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Wastewater Story Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 18 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Untreated human excreta is a:
(a) waste water
(b) health hazard
(c) manure
(d) none of these

Answer

(b) health hazard
Untreated human excreta is a health-hazard.


Question 2.
Which process removes the solids like foeces and other substances from the waste water:
(a) chlorination
(b) decomposition
(c) evaporation
(d) sand and grit removal

Answer

(d) sand and grit removal
Sand and grit removal removes the solids from the waste water.


Question 3.
Excreta from the toilet seats flow through covered drains into a chemicals:
(a) chemicals
(b) biogas plant
(c) vermi-processing toilets
(d) none of these

Answer

(b) biogas plant
Excreta from the toilet seats flow through covered drains into biogas plant.


Question 4.
The biogas product is used as a source of:
(a) rains
(b) oils
(c) energy
(d) all of these

Answer

(c) energy
The biogas product is used as a source of energy.


Question 5.
What decomposes the sludge:
(a) aerobic bacteria
(b) anaerobic bacteria
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(b) anaerobic bacteria
An aerobic bacteria decomposes the sludge.


Question 6.
What helps to clean the clarified water:
(a) aerobic bacteria
(b) anaerobic bacteria
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(a) aerobic bacteria
Aerobic bacteria clean the clarified water.


Question 7.
The instrument used to remove float-able solids from the waste water is:
(a) anemometer
(b) thermometer
(c) skimmer
(d) none of these

Answer

(c) skimmer
Skimmer remove the floatable solids from the waste water.


Question 8.
By which we can prevent drains at our houses from getting choked:
(a) cooking oil and fats should not be thrown down the drain
(b) used tea leaves thrown down the drain
(c) motor oil thrown down the drain
(d) none of these

Answer

(a) cooking oil and fats should not be thrown down the drain
Cooking oil and fats should not be thrown down the drain.


Question 9.
Different sources of waste water are:
(a) agricultural activities
(b) household activities
(c) industrial activities
(d) all of these

Answer

(d) all of these
All of these activities are the sources of waste water.


Question 10.
We use water at home to wash clothes and utensils, bathe and flush toilets, it becomes dirty water is called:
(a) drainage
(b) sewage
(c) wastewater
(d) none of these

Answer

(c) wastewater
Dirty water called the waste water.


Question 11.
Which of these disease is not caused by improper disposal of sewage:
(a) cholera
(b) heart attack
(c) jaundice
(d) typhoid

Answer

(b) heart attack
Heart attack is not caused by improper disposal of sewage.


Question 12.
Which of these statements are correct about Ozone:
(a) it is essential for breathing of living organism
(b) it is used to disinfect water
(c) it absorbs ultra voilet rays
(d) its proportion in air is about 3%

Answer

(b) it is used to disinfect water & (c) it absorbs ultra voilet rays
Ozone is used to disinfect water and absorb ultra violet rays.


Question 13.
The hyproducts of waste water treatment are:
(a) sludge
(b) biogas
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(c) both (a) and (b)
The byproducts of waste water treatment are sludge and biogas.


Question 14.
Sewage is a:
(a) liquid waste
(b) solid waste
(c) gaseous waste
(d) none of these

Answer

(a) liquid waste
Sewage is a bquid waste.


Question 15.
Following process is not a part of waste water treament:
(a) chlorination
(b) decomposition
(c) evaporation
(d) grit and sand removal

Answer

(c) evaporation
Evaporation is not a part of waste water treament.


Question 16.
This disease is not caused by polluted water:
(a) cholera
(b) typhoid
(c) haemorage
(d) hepatitis

Answer

(c) haemorage
Haemorage is not caused by polluted water.


Question 17.
To improve sanitation following new technique is being used:
(a) onsite sewage disposal
(b) vermi processing toilets
(c) sewer system
(d) both (a) and (c)

Answer

(a) onsite sewage disposal
To improve sanitation obsite sewage disposal is being used


Question 18.
This is not the cause of water pollution:
(a) floods
(b) rains
(c) open defection
(d) chemicals

Answer

(b) rains
Rains is not the cause of water pollution


Question 19.
Following should not be disposed off in the drains:
(a) tissue papers
(b) wastewater
(c) oils and fats
(d) excreta

Answer

(c) oils and fats
Oil and fats should not be disposed off in the drains.


Question 20.
The suspended impurities in sewage are called:
(a) contaminants
(b) sedimentation
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(a) contaminants
The suspended impurities of sewage are contaminants.


Question 21.
Full form of WWTP is:
(a) white water treatment plant
(b) waste water treatment plant
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(b) waste water treatment plant
Waste water treatment plant is the full form of WWTP.


Question 22.
The network of big and small pipes carrying waste water are called:
(a) sludge
(b) sullage waste
(c) sewers
(d) all of these

Answer

(c) sewers
Sewers are the network of big and small pipes for waste water.


Question 23.
Dried sludge is used as:
(a) sludge
(b) sewers
(c) waste water treatment plant
(d) manure

Answer

(d) manure
Dried sludge is used as manure.


Question 24.
Drains get blocked by:
(a) chemicals
(b) kitchen waste
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(c) both (a) and (b)
Drains get blocked by both (a) and (b) chemicals and kitchen waste.


Question 25.
The water is taken to grit and sand removal tank where impurities are removed by:
(a) contaminants
(b) sedimentation
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(b) sedimentation
Impurities are removed by sedimentation.


Question 26.
Sludge is collected solid waste from the waste water during the treatment in:
(a) health hazard
(b) white water treatment plant
(c) waste water treatment plant
(d) none of these

Answer

(c) waste water treatment plant
Sludge is collected solid waste during the waste water treatment plant.


Question 27.
Chlorine and ozone are used to:
(a) infect water
(b) disinfect water
(c) filtered
(d) none of these

Answer

(b) disinfect water
Chlorine and Ozone are used to disinfect water.


Match the column A with column B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Organic impurities(i) human faeces, animal waste, oil etc
(b) Inorganic impurities(ii) such as which cause dysentery
(c) Nutrients(iii) nitrates, phosphates, metals
(d) Bacteria(iv) phosphates, nitrogen
(e) Other microbes(v) such as which cause cholera and typhoid
Answer
Column-AColumn-B
(a) Organic impurities(i) human faeces, animal waste, oil etc
(b) Inorganic impurities(iii) nitrates, phosphates, metals
(c) Nutrients(iv) phosphates, nitrogen
(d) Bacteria(v) such as which cause cholera and typhoid
(e) Other microbes(ii) such as which cause dysentery

Fill in the blanks:

Question 1.
……………….. bacteria decomposes the sludge.

Answer

anaerobic


Question 2.
Float-able solids are removed by ………………..

Answer

skimmer


Question 3.
……………….. can be improved by low cost onsite sewage disposal systems are used.

Answer

Composting pits


Question 4.
Septic tanks, ……………….. chemical toilets are the examples of onsite sewage disposal systems.

Answer

sanitation


Question 5.
Bar screens clear the waste water of all ……………….. impurities.

Answer

physical


Question 6.
Cleaning of water is a process of removing ………………..

Answer

pollutants


Question 7.
Waste water released by house is called ………………..

Answer

sewage


Question 8.
Dried ……………….. is used as manure.

Answer

sludge


State the following statements are True or False:

Question 1.
Sewage is a solid waste.

Answer

False


Question 2.
Decomposition is not a part of waste water treatment.

Answer

False


Question 3.
Zone proportion in air is about 3%.

Answer

False


Question 4.
Untreated human excreta is a health-hazard.

Answer

True


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Wastewater Story MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story Read More »

error: Content is protected !!