Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Key Elements of a Democratic Government Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Civics Objective Questions.

Key Elements of a Democratic Government Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Key Elements of a Democratic Government Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Civics Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Civics Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Apartheid is discrimination on the ground of:
(a) Race
(b) Wealth
(c) Religion

Answer

Answer: (a) Race


Question 2.
King is related to:
(a) Democratic
(b) Monarch
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Monarch


Question 3.
Which is the official language of South Africa?
(a) Zulu
(b) English
(c) Sanskrit

Answer

Answer: (a) Zulu


Question 4.
Which of the following party fought against the system of apartheid?
(a) The African Party
(b) The African National Congress
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) The African National Congress


Question 5.
Dispute between Karnataka and Tamil Nadu is related to:
(a) Distribution of Mines
(b) Distribution of water
(c) Distribution of land

Answer

Answer: (b) Distribution of water


Question 6.
The Indian _______ lays down the basic rules that have to be followed by everyone
(a) Constitution
(b) Parliament
(c) Court
(d) Law

Answer

Answer: (a) Constitution


Question 7.
It is condition in which all citizens are guaranteed descent standard of life
(a) Social justice
(b) Economic justice
(c) Technological justice
(d) Political justice

Answer

Answer: (b) Economic justice


Question 8.
Conflicts occur when people of _____ cultures, religions, regions or economic backgrounds do not get along with each other
(a) Two
(b) Different
(c) Same
(d) Three

Answer

Answer: (b) Different


Question 9.
If government wants to be continued in power
(a) Court have to pass a special resolution
(b) They have to be re-elected by the people
(c) They have to pass a bill in the court
(d) Court have to pass a ordinary resolution

Answer

Answer: (b) They have to be re-elected by the people


Question 10.
The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:
(a) A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
(b) A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
(c) A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair
(d) A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

Answer

Answer: (c) A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair


Question 11.
Mettur and Krishna Sagar dam is situated on which river
(a) Kaveri
(b) Tungabhadra
(c) Godavari
(d) Krishna

Answer

Answer: (a) Kaveri


Question 12.
The government is a system which governs the organization of the
(a) Society
(b) State
(c) Country
(d) Minorities

Answer

Answer: (c) Country


Question 13.
Nelson Mandela was the leader of
(a) African National Congress
(b) Asian National Congress
(c) Australian National Congress
(d) American National Congress

Answer

Answer: (a) African National Congress


Question 14.
The right to vote enables people to elect their
(a) Law
(b) Parliament
(c) Constitution
(d) Representatives

Answer

Answer: (d) Representatives


Match the following

1.

Column AColumn B
1. Black township(a) Non-white
2. Hector(b) Karnataka
3. Krishnasagar Dam(c) Tamil Nadu
4. Mettur Dam(d) south western township
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Black township(d) south western township
2. Hector(a) Non-white
3. Krishnasagar Dam(b) Karnataka
4. Mettur Dam(c) Tamil Nadu

Fill in the blanks

1. The ……………. is responsible to resolve conflicts or differences.

Answer

Answer: government


2. ……………. means segregation of people on the basis of race.

Answer

Answer: Apartheid


3. ……………. was the leader of the African National Congress.

Answer

Answer: Nelson Mandela


4. South Africa became a democratic country in ……………. .

Answer

Answer: 1994


5. Conflicts and differences are resolved by the laws laid down by our ……………. .

Answer

Answer: constitution


6. Cauvery dispute is between the Karnataka and ……………. states.

Answer

Answer: Tamil Nadu


7. Dr Ambedker was of the view that justice can only be achieved when people are treated ……………. .

Answer

Answer: equally


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Key Elements of a Democratic Government Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Panchayati Raj Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Civics Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj (Hindi Medium). Every question of the textbook has been answered here.

Panchayati Raj Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Panchayati Raj Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Civics Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Civics Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Block Development Officer is the officer of:
(a) Block
(b) Village
(c) District

Answer

Answer: (a) Block


Question 2.
Panchayati Raj System was adopted in:
(a) 1990
(b) 1992
(c) 2000

Answer

Answer: (b) 1992


Question 3.
Gram Sabha is a:
(a) Body of unemployed
(b) Body of all people
(c) Body of farmers only

Answer

Answer: (b) Body of all people


Question 4.
Panch is elected from:
(a) For Whole Gram Sabha
(b) For a Whole Panchayat
(c) For a ward

Answer

Answer: (c) For a ward


Question 5.
The Gram Panchayat is elected for:
(a) 5 years
(b) 3 years
(c) 6 years

Answer

Answer: (a) 5 years


Question 6.
Each village panchayat is divided into:
(a) Groups
(b) Sections
(c) Wards

Answer

Answer: (c) Wards


Question 7.
Gram Sabha keeps control on the:
(a) Government
(b) Gram Panchayat
(c) None of the above

Answer

Answer: (b) Gram Panchayat


Question 8.
Who is the head of the Tehsil
(a) Lekhpal
(b) Mayor
(c) Tehsildar
(d) BDO

Answer

Answer: (c) Tehsildar


Question 9.
All the members of the Gram Sabha also elect a Sarpanch who is the Panchayat
(a) President
(b) Prime-Minister
(c) Minister
(d) Vice President

Answer

Answer: (a) President


Question 10.
To whom did Mohan meet at the police station to complain about what had happened with him
(a) SHO
(b) HO
(c) SI
(d) ASI

Answer

Answer: (a) SHO


Question 11.
What was the occupation of Mohan’s friends
(a) Running’s post office
(b) Running’s a clinic
(c) Running’s Chemist shop
(d) Running’s A readymade shop

Answer

Answer: (a) Running’s post office


Question 12.
District collector is also known as
(a) Landowner
(b) Superintendent
(c) District Magistrate
(d) Zamindar

Answer

Answer: (c) District Magistrate


Question 13.
The ______ that takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean
(a) Block
(b) Gram Panchayat
(c) Municipal Council
(d) Municipal Corporation

Answer

Answer: (d) Municipal Corporation


Question 14.
Why was Gangabai love respected
(a) For being lazy citizen
(b) For helping the poor
(c) For behaving rudely
(d) For her being active citizen

Answer

Answer: (d) For her being active citizen


Question 15.
The Gram Panchayat is elected for
(a) Four years
(b) Five years
(c) Two years
(d) Six years

Answer

Answer: (b) Five years


Question 16.
The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the
(a) District
(b) Gram Sabha
(c) Village
(d) Gram Block

Answer

Answer: (b) Gram Sabha


Match the following

1.

Column AColumn B
1. Sarpanch(a) Panch
2. Janpad panchayat(b) Head of the Panchayat Samiti
3. Gram Sabha(c) Block level
4. Ward members(d) Approves and controls the money of the Gram Panchayats
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Sarpanch(b) Head of the Panchayat Samiti
2. Janpad panchayat(c) Block level
3. Gram Sabha(d) Approves and controls the money of the Gram Panchayats
4. Ward members(a) Panch

Fill in the blanks

1. ……………. is the executive body of the village consisting of the Sarpanch and the Panchs.

Answer

Answer: Gram Panchayat


2. The Gram Panchayat meets regularly in order to perform its ……………. efficiently and within given time
limit.

Answer

Answer: task


3. The ……………. calls the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat.

Answer

Answer: secretary


4. The head of Panchayat Samiti is known as ……………. .

Answer

Answer: Sarpanch


5. The Panchayati Raj system is the ……………. tier or level of government.

Answer

Answer: first


6. At ……………. level Zila Parishad make development plans.

Answer

Answer: District


7. The people of Hardas village are facing the problem of ……………. .

Answer

Answer: water shortages


8. Secetary of the Gram Panchayat is appointed by the ……………. .

Answer

Answer: government


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Panchayati Raj Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rural Administration Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Civics Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 6 in Hindi. Every question of the textbook has been answered here.

Rural Administration Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Rural Administration Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Civics Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Civics Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
SHO is the head of:
(a) Tehsil
(b) District
(c) Police Station

Answer

Answer: (c) Police Station


Question 2.
In the poem “ A daughter’s wish”, daughter wishes
(a) Silk and gold
(b) A piece of land
(c) Dowry

Answer

Answer: (b) A piece of land


Question 3.
Seeds and fertilizers public services is related to:
(a) Villages
(b) Cities
(c) None

Answer

Answer: (a) Villages


Question 4.
Maintenance of land record is the responsibility of:
(a) SHO
(b) District Collector
(c) Patwari

Answer

Answer: (c) Patwari


Question 5.
If any one attacks, you will go to the:
(a) Police Station
(b) Tehsil
(c) Revenue office

Answer

Answer: (a) Police Station


Question 6.
Raghu had shifted the bund by a few feet in the field of:
(a) Patwari
(b) Tehsildar
(c) Mohan

Answer

Answer: (c) Mohan


Question 7.
Mohan was frightened of Raghu because:
(a) Raghu was his enemy;
(b) Raghu owned many land and his uncle was Sarpanch;
(c) Raghu was a criminal man

Answer

Answer: (b) Raghu owned many land and his uncle was Sarpanch;


Question 8.
Who is called Revenue Officer?
(a) SD
(b) Patwari
(c) Tehsildar

Answer

Answer: (c) Tehsildar


Question 9.
Maintenance of law and order is the responsibility of:
(a) Police
(b) Tehsildar
(c) Patwari

Answer

Answer: (a) Police


Question 10.
Hindu Succession Amendment Act was introduced in the year:
(a) 2005
(b) 2006
(c) 2007

Answer

Answer: (a) 2005


Question 11.
At what level does a Panchayat Samiti operate a Panchayati Raj structure?
(a) Gram Panchayat level
(b) District level
(c) Block level body
(d) Village level

Answer

Answer: (c) Block level body


Question 12.
Panchayati Raj system is
(a) Establish to assist the working of the government
(b) Organisation the work of Central government
(c) A constitutional establishment
(d) Organisation of work of state government

Answer

Answer: (c) A constitutional establishment


Question 13.
Where is the relationship between the neighbours healthier
(a) In Cities
(b) In Dispensaries
(c) In villages
(d) In Hospitals

Answer

Answer: (c) In villages


Question 14.
The ______ is responsible for calling the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat and keeping a record of the proceedings
(a) Government
(b) Secretary
(c) Sarpanch
(d) Panch

Answer

Answer: (b) Secretary


Question 15.
SHO stands for
(a) Station House Officer
(b) Station Head Officer
(c) Sub Head Officer
(d) Station Head Order

Answer

Answer: (a) Station House Officer


Question 16.
The Gram ____ prevents the Panchayat from doing wrong things like misusing money or favouring certain people.
(a) Janpad
(b) Panchayat
(c) Zila
(d) Sabha

Answer

Answer: (d) Sabha


Question 17.
The city of ___ had plague scare in 1994
(a) Surat
(b) Raipur
(c) Nasik
(d) Manipur

Answer

Answer: (a) Surat


Question 18.
At what level does a Panchayat Samiti operates a Panchayat Raj structure
(a) District Level
(b) Village Level
(c) Gram Sabha
(d) Block level

Answer

Answer: (d) Block level


Question 19.
Land records at the village level are taken care of by the ________
(a) Chaukidars
(b) Tehsildar
(c) District collector
(d) Kanungo

Answer

Answer: (d) Kanungo


Question 20.
The local government levy _________
(a) Land tax
(b) Consumption tax
(c) Health tax
(d) House tax

Answer

Answer: (d) House tax


Question 21.
The person who inherit the property of a person after his death
(a) His Daughter
(b) His Son
(c) His Wife
(d) Son, Daughter and their wife

Answer

Answer: (a) His Daughter


Write true (T) or false (F)

1. Maintaining the details of map;

Answer

Answer: True


2. To attend the Gram Sabha meetings;

Answer

Answer: False


3. To investigate the matters of crime;

Answer

Answer: False


4. Measuring agricultural fields;

Answer

Answer: True


5. To register FIRs of villagers;

Answer

Answer: False


6. Maintaining the records of lands;

Answer

Answer: True


7. Collection of land revenue from the farmers;

Answer

Answer: True


8. To impose the penalties on the farmers;

Answer

Answer: False


9. Providing information to the government about the crops grown in the concerned area is the work of Patwari.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks

1. Raghu’s uncle was also the ……………. of the village.

Answer

Answer: Sarpanch


2. Mohan complained in the ……………. .

Answer

Answer: Police Station


3. Measuring land and keeping land records is the main work of the ……………. .

Answer

Answer: Patwari


4. Lekhpal is another name of ……………. .

Answer

Answer: Patwari


5. For managing the lands records districts are further sub-divided into ……………. .

Answer

Answer: sub-divisions


6. Tehsildar is an officer who comes under control of ……………. .

Answer

Answer: District Collector


7. Till recently in some states Hindu women did not get a share in the family’s ……………. .

Answer

Answer: agricultural land


8. Every ……………. has an area that comes under its control.

Answer

Answer: Police station


9. ……………. is the head of Police Station.

Answer

Answer: SHO


10. Public services and facilities are provided by various departments of the ……………. .

Answer

Answer: government


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Rural Administration Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Urban Administration Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 Civics Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration. Every question of the textbook has been answered here.

Urban Administration Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Urban Administration Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Civics Chapter 7 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Civics Chapter 7 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Community protest is the medium of:
(a) To raise the problem which affect them;
(b) To get the financial benefit.
(c) Both (a) & (b)
(d) None

Answer

Answer: (a) To raise the problem which affect them;


Question 2.
The Municipal Corporation collects maximum tax in the head of:
(a) Water charges
(b) Developmental charges
(c) Property tax
(d) None

Answer

Answer: (c) Property tax


Question 3.
Gangabai was protesting about:
(a) Water problem
(b) To roll back the enhance property tax
(c) To make a street properly
(d) Collecting garbage.

Answer

Answer: (d) Collecting garbage.


Question 4.
Garbage collection in the several, Municipal Corporations across the country is undertaken by the workers:
(a) Working on contract basis;
(b) Working on regular basis;
(c) Working on higher wage;
(d) All the above;

Answer

Answer: (a) Working on contract basis;


Question 5.
In which city of Gujarat, plague spread?
(a) Ahmedabad;
(b) Kachchh
(c) Surat
(d) Dwarka

Answer

Answer: (c) Surat


Question 6.
Mala, Shankar, Jehangir and Rehana were playing:
(a) Football
(b) Cricket
(c) Badminton

Answer

Answer: (b) Cricket


Question 7.
The responsibility of replacing the street lights belong to:
(a) Municipal Corporation
(b) Police Department
(c) Revenue Department

Answer

Answer: (a) Municipal Corporation


Question 8.
Which work is related to the Municipal Corporation?
(a) Collecting the house tax
(b) Supply of water
(c) Controlling the diseases
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 9.
Which work is not related to the ward member?
(a) Garbage collection
(b) Water supply
(c) Cleanliness
(d) Controlling the crime

Answer

Answer: (d) Controlling the crime


Question 10.
The workers working with garbage can prevent themselves from the diseases by
(a) Adopting security measures;
(b) Avoiding security measures;
(c) There is no chances for diseases;
(d) Simply washing the hands.

Answer

Answer: (a) Adopting security measures;


Question 11.
Under municipality a city is divided into
(a) Wards
(b) Section
(c) Councils
(d) Parts

Answer

Answer: (a) Wards


Question 12.
Tehsildar perform the following function except
(a) He supports the work of Patwari
(b) Make sure that land records are properly maintained
(c) Professional tax is collected
(d) It is a land revenue officer

Answer

Answer: (c) Professional tax is collected


Question 13.
The minimum age of voters in municipal corporation is
(a) 15
(b) 17
(c) 16
(d) 18

Answer

Answer: (d) 18


Question 14.
Which of the following is false related to Municipal corporation
(a) The number of elected representatives varies between fifty and one hundred
(b) The cities with less population have corporation
(c) The area of work is wider
(d) The meeting is presided over by Mayor

Answer

Answer: (b) The cities with less population have corporation


Question 15.
The local government realises ___ from people
(a) Municipal tax
(b) Professional tax
(c) Land tax
(d) Export tax

Answer

Answer: (a) Municipal tax


Question 16.
For expenditure incurred by municipality some money is obtained from
(a) People
(b) Gram Panchayat
(c) Central government
(d) State government

Answer

Answer: (d) State government


Question 17.
There are three urban local self government
(a) Nagar district , Municipality and Municipal corporation
(b) Nagar Panchayat, Municipality and Municipal corporation
(c) Nagar Sabha, Municipality and Municipal company
(d) Nagar Panchayat, Municipality and Municipal company

Answer

Answer: (b) Nagar Panchayat, Municipality and Municipal corporation


Question 18.
Patwari is also known as
(a) Kanungo
(b) Lekhpal
(c) Village officer
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 19.
The main function of the municipal corporation is to look after the need of
(a) Ministers
(b) Profession
(c) Officers
(d) City dwellers

Answer

Answer: (d) City dwellers


Fill in the blanks

1. The people has right to protest ……………. .

Answer

Answer: peacefully


2. In the urban areas ……………. is the body who is responsible for many work.

Answer

Answer: Municipal Corporation


3. In the smaller towns Municipal Corporation is called a ……………. .

Answer

Answer: Municipal Council


4. The city is divided into different ……………. and ward councillors get elected.

Answer

Answer: wards


5. The city of ……………. had a plague scare in 1994.

Answer

Answer: Surat


6. Yashmin Khala was a retired ……………. .

Answer

Answer: Account Officer


7. Members of the Municipal Corporation or Council are elected for a period of ……………. years.

Answer

Answer: five


8. The Municipal Corporation gets it money in from different ……………. .

Answer

Answer: taxes


9. Collecting garbage is also quite ……………. job.

Answer

Answer: dangerous


10. About ……………. people deserted the Surat city during plague scare.

Answer

Answer: 3 lakh


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Urban Administration Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 6 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Food Where Does It Come From Class 6 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Food Where Does It Come From Class 6 MCQs Questions with Answers

Solving the Food Where Does It Come From Multiple Choice Questions of Class 6 Science Chapter 1 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Food Where Does It Come From Class 6 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 1 Science Class 6 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Which plant gives us medicines?
(a) Castor oil
(b) Tulsi
(c) Dhatura
(d) All of these

Answer

(d) All of these
Castor oil, Tulsi and Dhatura gives us medicines.


Question 2.
Oil yielding plants are:
(a) Mustard
(b) Wheat
(c) Rice
(d) Urad

Answer

(a) Mustard
Oil yielding plants are mustard.


Question 3.
Honey comes from beehives of:
(a) Spider
(b) Butterfly
(c) Honeybee
(d) None of these

Answer

(a) Spider
Honey comes from beehives of honeybee.


Question 4.
………………. is extracted by a honey extractor from beehives.
(a) Honey
(b) Sugar
(c) Sarbat
(d) All of these

Answer

(a) Honey
Honey is extracted by a honey extractor from beehive.


Question 5.
How to avoid wastage of food ?
(a) We should buy a lot of fruits and vegetables
(b) We should cooked extra food
(c) Storage of food should be done properly
(d) None of these

Answer

(c) Storage of food should be done properly
By storage of fruits should be done properly to avoid wastage of food.


Question 6.
In our country, people do not have enough food to eat, what should be our duty ?
(a) We should grow more food
(b) The food that we produce should not get spoilt or eaten away by animals
(c) Each of us should make sure not to waste food
(d) All of these

Answer

(d) All of these
Our duty is that grow more food, should not get spoilt or eaten away by animals and not to waste food.


Question 7.
A small white structure may have grown out of seeds is called:
(a) roots
(b) sprouts
(c) seeds
(d) none of these

Answer

(b) sprouts
A small white structure may have grown out of seeds is sprouts.


Question 8.
Bees collect nectar from:
(a) vegetable
(b) fruits
(c) flowers
(d) none of these

Answer

(c) flowers
Bees collect nectar from flowers.


Question 9.
Bees store nectar for their use all through the:
(a) day
(b) month
(c) week
(d) year

Answer

(d) year
Bees store nectar for their use all through the year.


Question 10.
What are the ingredients of kheer?
(a) Milk, rice, sugar
(b) Ghee, water, spices
(c) Rice, dal, water, salt
(d) None of these

Answer

(a) Milk, rice, sugar
Milk, rice and sugar are the ingredients of kheer.


Question 11.
Camel milk is used in:
(a) Bengal
(b) Rajasthan
(c) Delhi
(d) Chennai

Answer

(b) Rajasthan
Camel milk is used in Rajasthan.


Question 12.
Eggs are the rich source of:
(a) vitamins
(b) fats
(c) proteins
(d) carbohydrates

Answer

(c) proteins
Eggs are the rich sources of proteins.


Question 13.
Honeybees collect the nectar from flowers and prepare honey in their nests called:
(a) honey
(b) flower
(c) plants
(d) beehives

Answer

(d) beehives
Honeybees nests is called beehives.


Question 14.
Fruits are:
(a) juicy
(b) tasty
(c) delicious
(d) all of these

Answer

(a) juicy
Fruits are juicy.


Question 15.
The milk producing animals are called:
(a) wild animals
(b) pet animals
(c) much animals
(d) none of these

Answer

(c) much animals
The milk producing animals are called milch animals.


Question 16.
Sugar is obtained from:
(a) Banana
(b) Sugarcane
(c) Carrot
(d) Mango

Answer

(b) Sugarcane
Sugar is obtained from sugarcane.


Question 17.
Parrot eats only product.
(a) plants
(b) animals
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(a) plants
Parrot eats only plants product.


Question 18.
is a food eaten at a particular time of the day.
(a) Meat
(b) Meal
(c) Fruit
(d) Vegetable

Answer

(b) Meal
Meal is a food eaten at a particular time of the day.


Question 19.
Sweet juice is known as:
(a) nectar
(b) pallen
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(a) nectar
Sweet juice is known as nectar.


Question 20.
Green plants are also known as:
(a) photosynthesis
(b) producers
(c) parasites
(d) saprophytes

Answer

(b) producers
Green plants are also known as producers.


Question 21.
is the food of day time.
(a) Lunch
(b) Breakfast
(c) Dinner
(d) All of these

Answer

(a) Lunch
Lunch is the food of day time.


Question 22.
Some plants grow under the ground and store food in them is called
(a) root
(b) stem
(c) branches
(d) leaves

Answer

(b) stem
Some plants grow under the ground and store food in them is called stem.


Question 23.
Some plants leaves are also used as beverages like:
(a) tea
(b) coffee
(c) alcohol
(d) both (a) and (b)

Answer

(d) both (a) and (b)
Some plants leaves are also used as beverages like tea and coffee.


Question 24.
Grapes are also used to prepare:
(a) tea
(b) wine
(c) coffee
(d) all of these

Answer

(b) wine
Grapes are also used to prepare wine.


Question 25.
Which of the following are not carnivores ?
(a) Lizard
(b) Bee
(c) Crocodile
(d) Eagle

Answer

(c) Crocodile
Bee are carnivorous. They stinging insect that produces was and honey after gathering nectar from flowers.


Question 26.
Sprouted seeds are very rich source of:
(a) vitamins
(b) proteins
(c) carbohydrates
(d) fats

Answer

(b) proteins
Sprouted seeds are very rich source of proteins.


Question 27.
No food can not be prepared without:
(a) sugar
(b) salt
(c) water
(d) milk

Answer

(c) water
No food cannot be prepared without water.


Question 28.
The common legumes used as food are:
(a) soyabean
(b) gram
(c) black gram
(d) all of these

Answer

(d) all of these
The common legumes used as food are soyabean, gram and black gram.


Question 29.
The most common leaves used as food are:
(a) Spinach
(b) Peas
(c) Cabbage
(d) Both (a) and (c)

Answer

(d) Both (a) and (c)
The most common leaves used as food are spinach and cabbage.


Question 30.
Those animals that eat plants and plant products are called:
(a) Omnivores
(b) Herbivores
(c) Carnivores
(d) None of these

Answer

(b) Herbivores
Those animals that eat plants and plants products are called herbivores.


Question 31.
Those animals that eating other animals are called:
(a) Omnivores
(b) Herbivores
(c) Carnivores
(d) None of these

Answer

(c) Carnivores
Those animals that eating other animals are called carnivores.


Question 32.
Those animals eating both plants as well as animals are called:
(a) Omnivores
(b) Herbivores
(c) Carnivores
(d) None of these

Answer

(a) Omnivores
Those animals eating both plants as well as animals are called omnivores.


Question 33.
Parts of plants which are eatable are known as:
(a) root
(b) branches
(c) flower
(d) edible parts

Answer

(d) edible parts
Parts of the plants which are eatable are known as edible parts.


Question 34.
……………….. is the ability to do work.
(a) Hard work
(b) Strength
(c) Energy
(d) None of these

Answer

(c) Energy
Energy is the ability to do work.


Question 35.
The sources of rice or wheat are:
(a) plants
(b) animals
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(a) plants
The sources of rice or wheat are plants.


Question 36.
Milk, egg, fish, honey, etc. are the food products obtained from:
(a) plant
(b) animals
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(b) animals
Milk, egg, fish, honey etc. are the food products obtained from animals.


Question 37.
Fruits and vegetables are the food products obtained from:
(a) plant and animals
(b) animals
(c) plants
(d) none of these

Answer

(c) plants
Fruits and vegetables are the food products obtained from plants.


Question 38.
In which of the category is human beings placed ?
(a) Carnivores
(b) Omnivores
(c) Herbivores
(d) None of these

Answer

(b) Omnivores
Human beings is placed in the category of omnivores because they eat both plants and other animals.


Question 39.
Different organisms eat different kinds of:
(a) plant
(b) animals
(c) food
(d) fruits

Answer

(c) food
Different organisms eat different kind of food.


Question 40.
seeds are used as spices and oil.
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Dal
(d) Mustard

Answer

(d) Mustard
Mustard seeds are used as spices and oil.


Question 41.
Mustard leaves are used as:
(a) vegetables
(b) fruits
(c) oil
(d) spices

Answer

(a) vegetables
Mustard leaves are used as vegetables.


Question 42.
Some animals which give us milk:
(a) Cows
(b) Tiger
(c) Buffaloes
(d) Goats

Answer

(a) Cows, (c) Buffaloes, (d) Goats
Cows, buffaloes and goats are some animals which gives us milk.


Question 43.
Which part of the brinjal we generally eat ?
(a) root
(b) branches
(c) seeds
(d) fruit

Answer

(d) fruit
We generally eat the fruits of brinjal.


Question 44.
Which part of sugarcane we generally eat ?
(a) root
(b) stem
(c) seeds
(d) leaves

Answer

(b) stem
We generally eat the stem of sugarcane.


Question 45.
Which part of wheat we generally eat ?
(a) root
(b) stem
(c) seeds
(d) leaves

Answer

(c) seeds
We generally eat the seeds of wheat.


Question 46.
Some plants having two or more edible parts:
(a) Banana
(b) Methi
(c) Onion
(d) All of these

Answer

(d) All of these
(All of these) Banana, Methi and Onion are some plants having two or more edible parts.


Question 47.
The edible parts of the plant are:
(a) leaves, fruits
(b) stem, roots
(c) flower and seeds
(d) all of these

Answer

(d) all of these
All of these given parts are edible parts of the plant.


Question 48.
What are ingredients of vegetable curry ?
(a) vegetable
(b) oil
(c) salt, spices
(d) all of these

Answer

(d) all of these
All of these given materials are ingredients of vegetable curry.


Question 49.
Why should we cook food ?
(a) Cooked food can be easily consumed by our body
(b) Cooked food can be easily absorbed by our body
(c) Cooking also Kills the harmful germs
(d) All of these

Answer

(d) All of these
We should cook food because cooked food can be easily consumed, absorbed and kills the harmful germs.


Question 50.
If pulses or cereals are eaten raw, how would you feel ?
(a) uneasy
(b) stomach ache
(c) comfortable
(d) both (a) and (b)

Answer

(d) both (a) and (b)
If pulses or cereals are eaten raw then we would feel uneasy and will have stomach ache.


Question 51.
Wheat, urad, potato and spinach etc. are the food items, which you eat ?
(a) raw
(b) after cooking
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(b) after cooking
Urad, wheat, potato and spinach etc. are the food items which we eat after cooking.


Question 52.
Plants gives us more varieties of:
(a) Meat
(b) Milk
(c) Curd
(d) Food

Answer

(d) Food
Plants gives us more varities of food.


Question 53.
The food items which are eaten raw are:
(a) Mango
(b) Tomato
(c) Brinjal
(d) Both (a) and (b)

Answer

(d) Both (a) and (b)
The food items we eat raw are mango and tomato.


Match the following:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Milk, curd, paneer, ghee(i) eat other animal
(b) Spinach, cauliflower(ii) eat plants and plant products
(c) Lions and tiger(iii) are vegetable
(d) Herbivores(iv) are all animal products
Answer
Column-AColumn-B
(a) Milk, curd, paneer, ghee(iv) are all animal products
(b) Spinach, cauliflower(iii) are vegetable
(c) Lions and tiger(i) eat other animal
(d) Herbivores(ii) eat plants and plant products

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Banana(i) seeds, leaves
(b) Methi(ii) seeds, leaves
(c) Onion(iii) fruit, roots
(d) Raddish(iv) stem, leaves
(e) Mustard(v) stem, fruit
Answer
Column-AColumn-B
(a) Banana(v) stem, fruit
(b) Methi(ii) seeds, leaves
(c) Onion(iv) stem, leaves
(d) Raddish(iii) fruit, roots
(e) Mustard(i) seeds, leaves

State whether True or False:

Question 1.
Honey bee prepare honey in beehives.

Answer

True


Question 2.
Animals eat both plants and animals.

Answer

False


Question 3.
Green plants are producers.

Answer

True


Question 4.
Eggs are the rich sources of vitamins.

Answer

False


Question 5.
The camel milk is mostly used in Harayana.

Answer

False


Question 6.
All living beings need same kind of food.

Answer

False


Question 7.
Every one around you get enough food to eat.

Answer

False


Question 8.
Different organism eat different type of food.

Answer

True


Question 9.
We should all ties food that is easily and cheaply available in the region.

Answer

True


Question 10.
Fish are also major sources of proteins.

Answer

True


Question 11.
Pig meat is called poultry.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
…………….. helps in body buildings.

Answer

Food


Question 2.
Animals and human beings depend on plants directly or …………….. for their food

Answer

indirectly


Question 3.
Sugar is obtained from the …………….. of sugarcane.

Answer

stem


Question 4.
The common roots used as ……………… are ginger and turmeric.

Answer

spices


Question 5.
Food items are made of two or more materials called ……………..

Answer

ingredients


Question 6.
…………….. is the ability to do work.

Answer

Energy


Question 7.
The worker bee gather pollen and nectar from ……………..

Answer

flower


Question 8.
We should buy required amount of fruits and ……………..

Answer

vegetable


Question 9.
Tiger is a …………….. because it eat only meat.

Answer

carnivore


Question 10.
Deers eat only plants products, so it is called ……………..

Answer

herbivores


Question 11.
Parrot eat only …………….. products.

Answer

plant


Question 12.
The …………….. that we drink usually comes from cow and goat and these are all animal products.

Answer

milk


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 6 Science Food Where Does It Come From MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From Read More »

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rural Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 Civics Objective Questions.

Rural Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Rural Livelihoods Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Civics Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Civics Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
In the villages most people depend on:
(a) Fishing
(b) Fruit growing
(c) Pickle making
(d) Agriculture

Answer

Answer: (d) Agriculture


Question 2.
One of the major crop failure reason is:
(a) Seeds are not of good quality
(b) Pests attack on crops
(c) Monsoon does not bring enough rain
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 3.
Which is feature of Chizami village?
(a) People have their own individual fields;
They also work collectively;
(c) They form groups of six or eight
(d) All the above.

Answer

Answer: (d) All the above.


Question 4.
Thulasi earns per day:
(a) ₹ 40
(b) ₹ 50
(c) ₹ 60
(d) ₹ 100

Answer

Answer: (a) ₹ 40


Question 5.
Harvesting season for paddy falls in the months
(a) September-October
(b) November-December
(c) July-August

Answer

Answer: (b) November-December


Question 6.
Which is farming activity?
(a) Blacksmith’s work
(b) Weaving
(c) Fishing
(d) Weeding

Answer

Answer: (d) Weeding


Question 7.
In the village Kalapattu tea shops are:
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six

Answer

Answer: (b) Four


Question 8.
Ramalingam has:
(a) 20 acres of land
(b) 30 acres of land
(c) 10 acres of land
(d) 5 acres of land

Answer

Answer: (a) 20 acres of land


Question 9.
Nearly ____ of all rural families are agricultural labourers
(a) 3/4th
(b) 2/5th
(c) 2/3th
(d) 1/5th

Answer

Answer: (b) 2/5th


Question 10.
Workers who work on land but do not posses any land is
(a) Landless workers
(b) Land full workers
(c) Land sufficient workers
(d) Landless owners

Answer

Answer: (a) Landless workers


Question 11.
What is the main occupation of people living in rural areas
(a) Working in banks
(b) Working in offices
(c) Working on farms
(d) Working at shops

Answer

Answer: (c) Working on farms


Question 12.
What is the working time in paddy field in Kalpattu
(a) 8.30 am to 7.30 pm
(b) 8.30 am to 4.30 pm
(c) 8.30 am to 6.30 pm
(d) 8.30 am to 5.30 pm

Answer

Answer: (b) 8.30 am to 4.30 pm


Question 13.
There are people in the village provide ___ such as blacksmiths, nurses, teachers , washer men etc
(a) Goods
(b) Services
(c) Non metals
(d) Metal

Answer

Answer: (b) Services


Question 14.
Which of the following is not the sources of livelihood for the people in rural areas
(a) Selling milk in nearby village
(b) Animal husbandry
(c) Fishing
(d) Selling goods in Malls

Answer

Answer: (d) Selling goods in Malls


Question 15.
People of Chizami village do ___ cultivation
(a) Jhum
(b) Terrace
(c) Slash
(d) Tree

Answer

Answer: (b) Terrace


Question 16.
Which of the following village is in Tamil Nadu
(a) Kalapattu
(b) Kalpattu
(c) Kallapetu
(d) Kalaput

Answer

Answer: (b) Kalpattu


Question 17.
Which animals milk does Ramalingam sell in local milk cooperatives
(a) Of hybrid – cow
(b) Of hybrid – Goat
(c) Of hybrid – buffalo
(d) Of hybrid – Sheep

Answer

Answer: (a) Of hybrid – cow


Question 18.
Which of the following states of India has the highest poverty ratio?
(a) Orissa
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Assam

Answer

Answer: (b) Bihar


Match the following

1.

Column AColumn B
1. Ramalingam(a) A small farmer
2. Thulasi and Raman(b) Fisherman
3. Sekar(c) A landlord
4. Aruna and Paarivelan(d) Landless labourer
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Ramalingam(c) A landlord
2. Thulasi and Raman(d) Landless labourer
3. Sekar(a) A small farmer
4. Aruna and Paarivelan(b) Fisherman

2.

Column AColumn B
1. Planting(a) June
2. Harvesting(b) July to August
3. Weeding(c) September to October
4. Preparing saplings(d) November to December
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Planting(b) July to August
2. Harvesting(d) November to December
3. Weeding(c) September to October
4. Preparing saplings(a) June

Fill in the blanks

1. District Phek is situated in ……………. state.

Answer

Answer: Nagaland


2. In India about ……………. % of farmers come under small farmers.

Answer

Answer: 80%


3. In India nearly ……………. out of every five rural families are agricultural labourer families.

Answer

Answer: two


4. Village Kalapattu is close to the ……………. in Tamil Nadu.

Answer

Answer: sea coast


5. During the monsoon small farmers survive by borrowing from ……………. .

Answer

Answer: traders


6. Fishing is a ……………. activity.

Answer

Answer: non-farming


7. Ramalingam has ……………. acres of land.

Answer

Answer: 20


8. Banks provide ……………. to the farmer.

Answer

Answer: loan


9. Sekar is a ……………. farmer.

Answer

Answer: small


10. Fishing families usually live close to the ……………. .

Answer

Answer: sea


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Rural Livelihoods Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers Read More »

error: Content is protected !!