Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 4 Electoral Politics with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 4 Electoral Politics with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Electoral Politics Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Civics Objective Questions.

Electoral Politics Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Electoral Politics Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Civics Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Civics Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
How much money was spent in conducting 2004 Lok Sabha elections?
(a) About Rs. 1,000 crores
(b) About Rs. 1,100 crores
(c) About Rs. 1,200 crores
(d) About Rs. 1,300 crores

Answer

Answer: (d) About Rs. 1,300 crores
about 1,300 crores.


Question 2.
According to election law in India. What is the current limit of election expenses by a candidate or party in a constituency for a Lok Sabha election?
(a) Rs. 35 lakhs
(b) Rs. 30 lakhs
(c) Rs. 25 lakhs
(d) Rs. 20 lakhs

Answer

Answer: (c) Rs. 25 lakhs
Rs. 25 Lakhs, this amount is fixed by chief election commission of India on the advise of expert. This is the maximum amount that a candidate can expense in his constituency during elections.


Question 3.
Who appoints member of the Election Commission?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Vice-President
(d) None of these

Answer

Answer: (b) President
President appoints member of the Election Commission.


Question 4.
Who issues Election Manifesto?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Political Parties
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Political Parties
The political parties declare their achievements and the aims to be achieved in case they come to power. This influences the minds of the voters and the voters support the party accordigly.


Question 5.
What is the tenure of Lok Sabha and Vidhan Sabha in India?
(a) Four years
(b) Five years
(c) Six years
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Five years
The tenure of Lok Sabha and Vidhan Sabha in India is five years.


Question 6.
Which institution conducts elections in India?
(a) Parliament
(b) Supreme Court
(c) Election Commission
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Election Commission
The Election Commission in India is an independent body which conducts, controls and supervises the entire process of elections in our country.


Question 7.
What is the age when a citizen get voting rights?
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 25 years
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 18 years
Each citizen who has attained the age of 18 years has right to vote in India. Every voter has a right to vote for the candidate of his choice.


Question 8.
The procedure of impeaching Chief Election Commissioner:
(a) The resolution should be passed by 2/3rd majority of the members of Parliament.
(b) The resolution should be passed by l/3rd majority of the members of Parliament.
(c) The resolution should be passed by 3/4th majority of the members of Parliament.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The resolution should be passed by 2/3rd majority of the members of Parliament.
The Chief Election Commissioner can be removed only (impeached) by adopting the procedure required for the removal of a Supreme Court Judge. The resolution should be passed by 2/3rd number of the members of Parliament and be signed by the President of India.


Question 9.
Challenge before free and fair elections is:
(a) allotment of Symbols
(b) casteism and Communalism
(c) withdrawal of Nominations
(d) None of these

Answer

Answer: (b) casteism and Communalism
Casteism and Communalism, voters vote for the candidates on the basis of caste and religion and not on the basis of a their ability.


Question 10.
What is the meaning of Criminalization of politics?
(a) Ruling parties try to use official machineiy during election campaign
(b) Candidates and political parties use lot of money in the election
(c) People with criminal background and tendencies are entering politics
(d) None of these

Answer

Answer: (c) People with criminal background and tendencies are entering politics
People with criminal background and tendencies are entering politics. They push others out of electoral race and secure ticket from major political parties. They use muscle power to intimidate other candidates. They also threaten voters to vote for them.


Question 11.
Importance of Election Symbols is:
(a) illiterate voters can identify party and candidate through these symbols
(b) in a constituency if there are more than one candidate with same name, then symbol can be used the differentiate
(c) both
(d) None of these

Answer

Answer: (c) both
Political parties are alloted election symbols in India. During elections these symbols are printed on ballot papers or election voting machines.


Question 12.
How many assembly seats are there in Haryana Vidhan Sabha/ (Assembly)?
(a) 90
(b) 70
(c) 100
(d) 80

Answer

Answer: (a) 90
90, because number of assembly seats in a Vidhan Sabha in a state are fixed by Parliament of India.


Question 13.
How many seats are there in Delhi Assembly/(Vidhan Sabha)?
(a) 90
(b) 70
(c) 100
(d) 80

Answer

Answer: (b) 70
It is also fixed by Parliament of India.


Question 14.
For Lok Sabha elections, the country is divided into …………… constituencies.
(a) 553
(b) 563
(c) 533
(d) 543

Answer

Answer: (d) 543
For the purpose of election commission of India divided the countries into 543 Constituencies.


Question 15.
What is the minimum age required for getting voting rights in India?
(a) 21
(b) 25
(c) 18
(d) 16

Answer

Answer: (c) 18
It is fixed by Constitution of India.


Question 16.
Lok Sabha and state Vidhan Sabha are held after every ………………. years.
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Seven

Answer

Answer: (b) Five
Five years as laid down by Constitution of India. If elections may be held earlier of Lok Sabha.


Question 17.
How many reserved Lok Sabha constituencies are there in India?
(a) SC-69, ST-51
(b) SC-89, ST-31
(c) SC-79, ST-41
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) SC-79, ST-41
SC-79, S.T-41 are prescribed by constitution of India.


Question 18.
What is the full form of E.P.I.C.?
(a) Electronics Photo Identifying Camera
(b) Election Photo Identity Card
(c) Electric Power International Corporation
(d) None of the above.

Answer

Answer: (b) Election Photo Identity Card
It is the correct explanation of abbreviations E.P.I.C. (Election Photo Identity Cards)


Question 19.
At present what is the number of Election commissioners in Election commission of India?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (c) Three
Three, as the number of member fixed by election of Commission of India.


Question 20.
Who decides election dates in India?
(a) Government
(b) President
(c) Lok Sabha or Vidhan Sabha
(d) Election commission

Answer

Answer: (d) Election commission
These (dates for elections) are decided by Election Commission of India.


Question 21.
What is full form of M.L.A.?
(a) Member of Lok Sabha Area
(b) Member of Legislative Assembly
(c) Member of Lawrence Area
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Member of Legislative Assembly
Member of Legislative Assembly, others are nottrue explaination of the term M.L.A.


Question 22.
Lok Sabha has always had:
(a) Less than 10 percent women members
(b) More than 10 percent women members
(b) Less than 20 percent women members but more than 10 percent members
(d) More than 20 percent women members.

Answer

Answer: (a) Less than 10 percent women members
Less than 10% women member. It is a historical fact. Since independence, this percentage has never gone up.


Question 23.
In India each constituency has roughly the:
(a) Same area
(b) Same income tax revenue
(c) Same agricultural production
(d) Same population

Answer

Answer: (d) Same population
Same area, other are not valid region.


Write true (T) or false (F)

1. Those persons who have right to vote in an election are called voters

Answer

Answer: True


2. Prime Minister appoints member of the Election Commission.

Answer

Answer: False


3. Franchise based on education means that only educated person enjoy the right to vote.

Answer

Answer: True


4. Election symbols are allotted by President.

Answer

Answer: False


5. Secret ballot means to cast the vote secretly.

Answer

Answer: True


6. India has a Independent Election Commission.

Answer

Answer: True


7. Lok Sabha and Vidhan Sabha have a six year term.

Answer

Answer: False


8. Through elections people get a chance to choose their representative government.

Answer

Answer: True


9. Election and electoral procedure both are important parts of political system.

Answer

Answer: True


10. After elections people can not pressurise government to fulfil promises made in election manifesto.

Answer

Answer: False


11. One citizen one vote is based’ on the principle of political eqdality.

Answer

Answer: True


12. The entire process of elections in India is conducted, controlled and supervised by the Election Commission of India.

Answer

Answer: True


13. The citizens elect their representatives by casting their votes.

Answer

Answer: True


14. Discrimination in the electoral process is the basis of democracy.

Answer

Answer: False


15. One-third of seats have been reserved for women in Panchayats.

Answer

Answer: True


16. The main function of ‘Election Commission’ is to conduct elections for legislatures, President and Vice-President.

Answer

Answer: True


17. People elect government in a democratic system.

Answer

Answer: True


18. Elections are not important in Democratic System.

Answer

Answer: False


19. 25 years is the minimum age for becoming a candidate for elections.

Answer

Answer: True


20. All parties and candidates should get a fair and equal chance to compare in elections.

Answer

Answer: True


21. Each citizen above 21 years has right to vote in India.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Election Compaign(i) Counting is done in proper and transparent manner.
(b) Polling day(ii) Activities like rallies, public meetings etc. are organized during prescribed hours.
(c) Counting day(iii) All polling staff is present at the polling stations.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Election Compaign(ii) Activities like rallies, public meetings etc. are organized during prescribed hours.
(b) Polling day(iii) All polling staff is present at the polling stations.
(c) Counting day(i) Counting is done in proper and transparent manner.

2.

Column AColumn B
(a) General Elections(i) Elections are held after full term a legislature/House like five years for Lok Sabha.
(b) Mid-Term Elections(ii) If a candidate elected from a constituency dies while in office, he resigns fresh elections are held.
(c) By-Elections(iii) Sometimes the state Assembly is

dissolved before the expiry of the full term.

Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) General Elections(iii) Sometimes the state Assembly is dissolved before the expiry of the full term.
(b) Mid-Term Elections(ii) If a candidate elected from a constituency dies while in office, he resigns fresh elections are held.
(c) By-Elections(i) Elections are held after full term a legislature/House like five years for Lok Sabha.

3.

Column AColumn B
(a)  People’s representative at National level.(i) Municipal Counsellor
(b) People’s representative at state level.(ii) M.L.A.
(c) People’s representative at local level.(iii) M.P.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a)  People’s representative at National level.(iii) M.P.
(b) People’s representative at state level.(ii) M.L.A.
(c) People’s representative at local level.(i) Municipal Counsellor

4.

Column AColumn B
(a) Functions of Election Commission(i) Public Meetings, Rallies, Posters, Mobile phones.
(b) Stages of Election Procedure(ii) To conduct elections to Parliament and Assemblies, President, Vice President, recognize the political party.
(c) Election Campaign(iii) Announcement of Election dates, filing to nominations withdrawal of nomination.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Functions of Election Commission(ii) To conduct elections to Parliament and Assemblies, President, Vice President, recognize the political party.
(b) Stages of Election Procedure(iii) Announcement of Election dates, filing to nominations withdrawal of nomination.
(c) Election Campaign(i) Public Meetings, Rallies, Posters, Mobile phones.

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 4 Electoral Politics with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Electoral Politics Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 4 Electoral Politics with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Working of Institutions Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Civics Objective Questions.

Working of Institutions Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Working of Institutions Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Civics Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Civics Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Who is guardian of Fundamental Rights?
(a) President
(b) Parliament
(c) Council of Ministers
(d) Judiciary

Answer

Answer: (d) Judiciary
Judicary. Because it has the power to implement the law amended and made by Parliament.


Question 2.
Who among the following is part of the political executive:
(a) District Collector
(b) Secretary of the ministry of Home Affairs
(c) Home Minister
(d) Director General of Police

Answer

Answer: (c) Home Minister
Home Minister. Others are the member incharge of other administration at various level.


Question 3.
Which of the following statements about the judicary is false:
(a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme Court
(b) Judiciary can strike down a law if it goes against the spirit of the Constitution
(c) Judiciary is independent of the Executive
(d) Any citizen can approach the court if his rights are violated.

Answer

Answer: (a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme Court
True, while b, c, and d are irrelevant according to judiciary.


Question 4.
What is the tenure of Lok Sabha?
(a) Four years
(b) Five years
(c) Six years
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Five years
Five years.


Question 5.
How many members can President nominate for Lok Sabha?
(a) 2 members
(b) 12 members
(c) 14 members
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2 members
President can nominate 2 members to Lok Sabha.


Question 6.
How many members of Rajya Sabha are nominated by President?
(a) 2 members
(b) 12 members
(c) 14 members
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 12 members
12 members are nominated to the Rajya Sabha by the President. These members are chosen for their eminence in the field of art, literature, science, social service etc.


Question 7.
Whose accent is required for a passed bill to become law?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Vice-Pi’esident
(d) None of these

Answer

Answer: (b) President
President.


Question 8.
Who appoints Prime Minister?
(a) President
(b) Ministers
(c) Chief Justice of Supreme Court
(d) None of these

Answer

Answer: (a) President
The President appoints the leader of the majority party as the Prime Minister and invites him to form government.


Question 9.
Who acts as President if office of the President fall vacant?
(a) Prime Minister
(b) Chief Justice
(c) Vice President
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vice President
Vice President.


Question 10.
Who has the power to issue ordinance in India?
(a) President
(b) Vice President
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) None of these

Answer

Answer: (a) President
President can issue ordinance when parliament is not in session.


Question 11.
Who appoints Chief Justice of Supreme Court?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Vice President
(d) None of these

Answer

Answer: (b) President
President appoints the chief Justice of Supreme Court and other judges and also the judges of High Courts with the help of Chief Justice.


Question 12.
Who is interpreter of constitution?
(a) Parliament
(b) President
(c) Supreme Court
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Supreme Court
The Supreme Court is final power to interpret the Constitution.


Question 13.
How many houses are there in Indian Parliament?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (b) Two
Two, as fixed by the Constitutional expert, while framing the constitution of India.


Question 14.
What is the term tenure of Lok Sabha?
(a) Three years
(b) Four years
(c) Five years
(d) Six years

Answer

Answer: (c) Five years
Five years, Fixed by Law, but in political crisis it can be dissolved earlier on the advice of council of ministers.


Question 15.
Which is the permanent house of the Indian Parliament?
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rajya Sabha
Rajya Sabha decided by Constitutional expert.


Question 16.
How many members of Rajya Sabha retire every two years?
(a) One fourth
(b) One fifth
(c) One third
(d) Half

Answer

Answer: (c) One third
1/3 rd, as the provision laid down in the Constitution of India.


Question 17.
What is the term of members of Rajya Sabha?
(a) Three years
(b) Four years
(c) Five years
(d) Six years

Answer

Answer: (d) Six years
Six years, as fixed by Constitutional expert, while framing the constitution.


Question 18.
Which house of Indian Parliament is more powerful?
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Both have equal powers
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Lok Sabha
Lok Sabha, because it the more power in passing the money bill, amending the constitution of India, and as representative of all states.


Question 19.
What is term/tenure of President of India?
(a) Three years
(b) Four years
(c) Five years
(d) Six years

Answer

Answer: (c) Five years
Five years, as prescribed in the Constitution, but he can be removed from the office through the process of impeachment.


Question 20.
Who is the current Prime Minister of India?
(a) Sh. A.B. Vajpeyee
(b) Smt. Sonia Gandhi
(c) Sh. A.P.J. Abdul Kalam
(d) Dr. Manmohan Singh

Answer

Answer: (d) Dr. Manmohan Singh
Dr. Manmohan Singh is the current Prime Minister of India.


Question 21.
Council of Minister is collectively responsible to:
(a) Lok Sabha
(b) President
(c) Supreme Court
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Lok Sabha
Lok Sabha.


Question 22.
Who is head of state in India?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Council of Ministers
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) President
President of India, he is the nominal head of the India state. All the administration in India is carried out on his name.


Question 23.
Who is head of Government in India?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Council of Ministers
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Prime Minister
Prime Minister of India.


Question 24.
Which is the highest court in India?
(a) Supreme Court
(b) High Court
(c) Session Court
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Supreme Court
Supreme Court. High Court and Session Court are highest court at state and district level respectively.


Write true (T) or false (F)

1. The general bill can be introduced in any of the two houses.

Answer

Answer: True


2. The Money bills are introduced in Rajya Sabha only.

Answer

Answer: False


3. Rajya Sabha is called a Permanent House.

Answer

Answer: True


4. Legislature can have one house or two houses.

Answer

Answer: True


5. The President is elected for 6 years.

Answer

Answer: False


6. President appoints Prime Minister.

Answer

Answer: True


7. Judicial Review means that the Supreme Court can examine the laws passed by the Parliament or Assemblies.

Answer

Answer: True


8. The Supreme Court Judges have tenure till the age of 62 years.

Answer

Answer: False


9. Parliament is guardian of Fundamental Rights.

Answer

Answer: False


10. Prime Minister is the real executive of India.

Answer

Answer: True


11. Indian President is the Constitutional Head of the nation.

Answer

Answer: True


12. Prime Minister appoints the Attorney General of India.

Answer

Answer: False


13. The Supreme Court is the Guardian of the Fundamental Rights.

Answer

Answer: True


14. President can declare National Emergency.

Answer

Answer: True


15. Lok Sabha is also known as Upper House.

Answer

Answer: False


16. Ministers are appointed by the President on the advice of the Prime Minister.

Answer

Answer: True


17. If the President resigns from the post his duties are performed by Vice-President.

Answer

Answer: True


18. Executive is a political institution consisting of representatives of the people, which make laws.

Answer

Answer: False


19. Judiciary is answerable to executive on the legislature.

Answer

Answer: False


20. In Parliamentary Democracy, the leader of the majority party in Lok Sabha can become Prime Minster.

Answer

Answer: True


21. Lok Sabha is more powerful than Rajya Sabha.

Answer

Answer: True


22. All members of the Rajya Sabha are not elected at one time.

Answer

Answer: True


23. 12 months of Anglo-Indian community are nominated to the Lok Sabha.

Answer

Answer: False


24. If Prime Minister resigns, other ministers have to resign with him

Answer

Answer: False


25. Indian constitution has provided certain Fundamental Rights to the citizens.

Answer

Answer: True


26. Public finances can be spent by executive only after sanction of the Parliament.

Answer

Answer: True


27. President is the Leader of Lok Sabha and can recommend the dissolution of Lok Sabha

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Legislative Power(i) The Parliament can contral the Cabinet and Prime Minister by vote of no-confidence against them.
(b) Control over Executive(ii) Parliament can remove the President from office through impeachment for any serious violation of constitution.
(c) Judicial Power(iii) The Parliament can make laws on the subjects mentioned in Union List, Current List and Residuary subjects.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Legislative Power(iii) The Parliament can make laws on the subjects mentioned in Union List, Current List and Residuary subjects.
(b) Control over Executive(i) The Parliament can contral the Cabinet and Prime Minister by vote of no-confidence against them.
(c) Judicial Power(ii) Parliament can remove the President from office through impeachment for any serious violation of constitution.

2.

Column AColumn B
(a) Disputes between the Centre and States(i) Appellate Jurisdiction
(b) Civil and Criminal cases power to(ii) Judicial Review
(c) Examine a law passed by the Parliament(iii) Original Jurisdiction
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Disputes between the Centre and States(iii) Original Jurisdiction
(b) Civil and Criminal cases power to(i) Appellate Jurisdiction
(c) Examine a law passed by the Parliament(ii) Judicial Review

3.

Column AColumn B
(a) Prime Minister is(i) Constitutional Head
(b) President of India is(ii) Guardian of the Constitution
(c) Supreme Court is(iii) Head of the Government
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Prime Minister is(iii) Head of the Government
(b) President of India is(i) Constitutional Head
(c) Supreme Court is(ii) Guardian of the Constitution

4.

Column AColumn B
(a) Highest Court of a State(i) Integreted/United
(b) Interpreter of Constitution(ii) High Court
(c) Type of Indian Judicial System(iii) Supreme Court
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Highest Court of a State(ii) High Court
(b) Interpreter of Constitution(iii) Supreme Court
(c) Type of Indian Judicial System(i) Integreted/United

5.

Column AColumn B
(a) Leader of Council of Minister(i) Prime Minister
(b) Chairman of Rajya Sabha(ii) President
(c) Supreme Commander of Armed Forces(iii) Vice-President
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Leader of Council of Minister(i) Prime Minister
(b) Chairman of Rajya Sabha(iii) Vice-President
(c) Supreme Commander of Armed Forces(ii) President

6.

Column AColumn B
(a) Chief Advisor of President(i) Lok Sabha
(b) Upper House of Parliament(ii) Rajya Sabha
(c) Lower House of Parliment(iii) Prime Ministei
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Chief Advisor of President(iii) Prime Ministei
(b) Upper House of Parliament(ii) Rajya Sabha
(c) Lower House of Parliment(i) Lok Sabha

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Working of Institutions Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Democratic Rights Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Civics Objective Questions.

Democratic Rights Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Democratic Rights Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Civics Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Civics Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
A person who has been arrested and detained has to be produced before the nearest magistrate within how many hours?
(a) 24 hours
(b) 48 hours
(c) 72 hours
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 24 hours


Question 2.
Which right was called by Dr. Ambedkar as ‘the heart and soul of our Constitution’?
(a) Right to equality
(b) Right of constitutional remedies
(c) Right to freedom
(d) Right against exploitation

Answer

Answer: (b) Right of constitutional remedies


Question 3.
Who has the power to issue ‘writs’ for the enforcement of the Fundamental Rights?
(a) Supreme Court
(b) High Court
(c) (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) (a) and (b)


Question 4.
What is the full form of P.I.L.?
(a) Postal Interest Letter
(b) Private Interest Law
(c) Public Information Law
(d) Public Interest Litigation

Answer

Answer: (d) Public Interest Litigation


Question 5.
Who protects the fundamental rights of the citizens?
(a) Legislature
(b) Executive
(c) Judiciary

Answer

Answer: (c) Judiciary
Judiciary protects the fundamental rights of the citizens.


Question 6.
Under which Fundamental Right ‘begar’ stands abolished?
(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation

Answer

Answer: (c) Right against exploitation
Right against exploitation is one of the important fundamental rights as it is legal weapon to protect certain weaker sections of our society. In earlier days, some landlords or wealthy persons used to make some people do work free of change on one or the other pretext. This pratice of ‘begar’or forced labour has now been made a crime and punishable by law under our constitution.


Question 7.
Which fundamental right’s used to enforce fundamental rights?
(a) Right to Equality
(b) Right to Constitutional Remedies
(c) Cultural and Educational Rights

Answer

Answer: (b) Right to Constitutional Remedies
Article 32 of the Constitution provides the right to move to the Supreme Court and High Courts for the enforcement of the Fundamental Rights. These courts can issue writs for the enforcement of such rights.


Question 8.
What type of right is ‘Right to Vote’ in India?
(a) Moral Rights
(b) Social Rights
(c) Political Rights

Answer

Answer:
(c) Political Rights
(c) Political Rights


Question 9.
Which Fundamental Right is also called ‘cluster of six freedoms’:
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom
(c) Right to Constitutional Remedies

Answer

Answer: (c) Right to Constitutional Remedies
Right to Freedom is also called ‘cluster of six freedom’. Our constitution provides six different types of freedoms under this fundamental right. These six freedom are-
(i) freedom of speech and expression.
(ii) freedom to assemble peacefully and without arms.
(iii) freedom to form association or unions.
(iv) freedom to more freely through out the territory of India.
(v) freedom to reside and settle in any part of the territory of India, and
(vi) freedom to practice any profession or to any occupation, trade or bussiness.


Question 10.
How many Fundamental Rights have been included in the Indian Constitution?
(a) Five Fundamental Rights
(b) Six Fundamental Rights
(c) Seven Fundamental Rights

Answer

Answer: (b) Six Fundamental Rights
There are six Fundamental Rights which are guaranteed by the Indian Constitution-
(i) Right to Equality (Article-14 to 18)
(ii) Right to Freedom (Article-19 to 22)
(iii) Right against Exploitation (Article-23 to 24)
(iv) Right to Freedom of Religion (Article-25 to 28)
(v) Cultural and Educational Rights (Article-29 and 30)
(vi) Right to Constitutional Remidies (Article-32)


Question 11.
Guantanamo controlled by:
(a) Indian Navy
(b) Russian Navy
(c) American Navy
(d) Chinese Navy

Answer

Answer: (c) American Navy


Question 12.
Kosovo was earlier a province of:
(a) U.S.S.R.
(b) Yugoslavia
(c) U.S.A.
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Yugoslavia


Question 13.
Out of the following which is not a Fundamental Right:
(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right to property
(d) Right to freedom of religion

Answer

Answer: (c) Right to property


Question 14.
Right to vote is …………… a right.
(a) Social
(b) Political
(c) Economic
(d) Moral

Answer

Answer: (b) Political


Question 15.
Which right explains about abolition of untouchability?
(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation
(d) Right to freedom of religion

Answer

Answer: (a) Right to equality


Question 16.
Abolition of ‘bonded labour’ has been described in which right?
(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation
(d) Educational and cultural right

Answer

Answer: (c) Right against exploitation


Question 17.
Who is protector of Fundamental Rights?
(a) Executive
(b) Legislature
(c) Judiciary
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Judiciary


Question 18.
Which of the following rights is available under the Indian Constitution?
(a) Right to work
(b) Right to adequate livelihood
(c) Right to protect one’s culture
(d) Right to privacy

Answer

Answer: (c) Right to protect one’s culture


Question 19.
Which of the following is not instance of an exercise of a Fundamental Rights?
(a) Workers from Bihar go to the Punjab to work on the farms
(b) Christian missions set up a chain of missionary schools.
(c) Men and women government employees get the same salary.
(d) Parents’ property is inherited by their children.

Answer

Answer: (d) Parents’ property is inherited by their children.


Question 20.
Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?
(a) Freedom to criticise the government
(b) Freedom to participate in armed revolution
(c) Freedom to start a movement to change the government
(d) Freedom to oppose the central values of the Constitution.

Answer

Answer: (b) Freedom to participate in armed revolution


Question 21.
Tea stalls keep two kinds of cups, one for VIPs and one for others. This is an example of:
(a) Beggar
(b) Exploitation
(c) Untouchability
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Untouchability


Write true (T) or false (F)

1. Right to equality is also known as ‘Cluster of Six.

Answer

Answer: False


2. Under right to equality men and women are considered equal.

Answer

Answer: True


3. The democracy and rights are mutually complementary.

Answer

Answer: True


4. Rights are necessary in democracy to protect minorities from opression of majority.

Answer

Answer: True


5. Moral rights are those rights which are supported by law.

Answer

Answer: False


6. The right to constitutional remedy can be suspended.

Answer

Answer: True


7. Rights can mainly be categorized on Social, Economic, Political, Civil and Cultural basis.

Answer

Answer: True


8. Democracy and rights are not interrelated.

Answer

Answer: False


9. The Constitution provides the Indian citizens various types of individual and collective freedoms.

Answer

Answer: True


10. All Indian citizens have no right to follow and practice any religion in their own way.

Answer

Answer: False


11. In democracy people should have opportunity to promote their interests.

Answer

Answer: True


12. The constitution also allows imposition of restrictions in the interest of Independence Soverigenity and Integrity.

Answer

Answer: True


13. Freedom of speech and expression is one of the freedom given under Rights to freedom.

Answer

Answer: True


14. Right to work is available under the Indian Constitution.

Answer

Answer: False


15. Right is the claim which is recognized by the society and sanctioned by state of law.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Through this right an individual claims employment to work.(i) Right to Property
(b) Through this right an individual claims Social, Economics and Political equality.(ii) Right fo Work
(c) An individual has right to own property This is a legal right in India.(iii) Right to Equality
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Through this right an individual claims employment to work.(ii) Right fo Work
(b) Through this right an individual claims Social, Economics and Political equality.(iii) Right to Equality
(c) An individual has right to own property This is a legal right in India.(i) Right to Property

2.

Column AColumn B
(a) Declaration of Human Rights(i) Those rights which are basic or necessary for development of an individual.
(b) Fundamental Rights(ii) Any other organisation or person can move. the court regarding any matter in which interest or public welfare is involved.
(c) P.I.L(iii) Certain rights as fundamental to human life, these are right to life, liberty and security of person.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Declaration of Human Rights(iii) Certain rights as fundamental to human life, these are right to life, liberty and security of person.
(b) Fundamental Rights(i) Those rights which are basic or necessary for development of an individual.
(c) P.I.L(ii) Any other organisation or person can move. the court regarding any matter in which interest or public welfare is involved.

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Democratic Rights Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s-1947 with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s-1947 with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Making of the National Movement 1870s-1947 Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 11 History Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s – 1947. Every question of the textbook has been answered here.

The Making of the National Movement 1870s-1947 Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on The Making of the National Movement 1870s-1947 Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 11 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 11 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The capacity to act independently without outside interference is termed as.
(a) Socialist
(b) Democratic
(c) Publicist
(d) Sovereign

Answer

Answer: (d) Sovereign


Question 2.
The Arms Act was passed in:
(a) 1880
(b) 1878
(c) 1875
(d) 1883

Answer

Answer: (b) 1878


Question 3.
‘Poverty and Un-British rule in India’ Book was written
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Mahatma Gandhi
(c) W.C. Bonnerji
(d) R.C. Dutt

Answer

Answer: (a) Dadabhai Naoroji


Question 4.
Marathi Newspaper that was edited by Tilak was:
(a) Kesari
(b) Amrita Bajar Patrika
(c) The Hindhu
(d) Hind Kesari

Answer

Answer: (a) Kesari


Question 5.
Founder of Khudai Khidmatgars:
(a) Khan Abdul Ghaffar Khan
(b) Mohd. Ali Jinnah
(c) C. Rajagopala Chari
(d) Shaukat Ali Khan

Answer

Answer: (a) Khan Abdul Ghaffar Khan


Question 6.
Where did the Hindustan Socialist Republican Association was formed?
(a) Bombay
(b) Kanpur
(c) Delhi
(d) Allahabad

Answer

Answer: (c) Delhi
Revolutionary nationalists such as Bhagat Singh and his comrades founded the Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) in 1928 at Ferozeshah Kotla in Delhi.


Question 7.
Where did the First Session of the Indian National Congress was held?
(a) Calcutta
(b) Bombay
(c) Madras
(d) New Delhi

Answer

Answer: (b) Bombay
The First Session of the Indian National Congress was held at Bombay, July 1946.


Question 8.
In which year the Vernacular Press Act was passed?
(a) 1876
(b) 1877
(c) 1878
(d) 1879

Answer

Answer: (d) 1878
In 1878 the Vernacular Press Act was also enacted in an effort to silence those who were critical of the government.


Question 9.
In 1905, Bengal was partitioned by Which Viceroy?
(a) Lord Lytton
(b) Lord Dufferin
(c) Lord Curzon
(d) Lord Repon

Answer

Answer: (c) Lord Curzon
In 1905 Viceroy Curzon partitioned Bengal. At that time Bengal was the biggest province of British India and included Bihar and parts of Orissa.


Question 10.
Under whose president ship Congress adopted the aim of Purna Swaraj?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Mahatma Gandhi
(d) Pandit Jawaharlal Nehru

Answer

Answer: (d) Pandit Jawaharlal Nehru
Congress adopted the aim of Purna Swaraj in 1929 under the president ship of Pandit Jawaharlal Nehru.


Question 11.
When did the Chauri Chaura Incident took place?
(a) 1950
(b) 1940
(c) 1932
(d) 1922

Answer

Answer: (d) 1922
The Chauri Chaura incident took place when 22 policemen were killed by a crowd of peasants. They set fire to the police station in February 1922.


Question 12.
When did the Hindustan Socialist Republican Association was formed?
(a) 1945
(b) 1978
(c) 1932
(d) 1928

Answer

Answer: (d) 1928
Revolutionary nationalists such as Bhagat Singh and his comrades founded the Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) in 1928 at Ferozeshah Kotla in Delhi.


Question 13.
When was the Rowlatt Act passed in India?
(a) 1925
(b) 1940
(c) 1909
(d) 1919

Answer

Answer: (d) 1919
The Rowlatt Act of 1919 was passed to strengthen the power of police and many Indian leaders opposed it. In 1919 Gandhi ji gave a call for a satyagraha against the Rowlatt Act that the British had passed.


Question 14.
When did Congress adopted the aim of Purna Swaraj?
(a) 1956
(b) 1940
(c) 1935
(d) 1929

Answer

Answer: (d) 1929
Congress adopted the aim of Purna Swaraj in 1929 under the president ship of Pandit Jawaharlal Nehru.


Question 15.
Which League was formed at Dacca in 1906?
(a) Hindu league
(b) Congress league
(c) Muslim league
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Muslim league
In 1940 the Muslim League had moved a resolution demanding “Independent States” for Muslims in the north-western and eastern areas of the country.


Question 16.
Who started the historic Dandi March?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Bal Gangadhar tilak
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi started the historic Dandi March. Gandhi ji and his followers marched for over 240 miles from Sabarmati to the coastal town of Dandi where they broke the government law by gathering natural salt.


Question 17.
Who had signed the Lucknow Pact agreement?
(a) Congress
(b) All India Muslim Leagues
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these
The Lucknow Pact was the historic agreement signed in 1916 between the Congress and the All India Muslim League. Both the parties decided to work together for the representative government in the country.


Question 18.
When did the Gandhi ji broke salt law?
(a) 12-Mar-30
(b) 12-Feb-30
(c) 06-Feb-30
(d) 06-Apr-30

Answer

Answer: (d) 06-Apr-30
Mahatma Gandhi started the historic Dandi March. He and his followers marched for over 240 miles from Sabarmati to the coastal town of Dandi where they broke the government law by gathering natural salt.


Question 19.
Who had given the slogan ‘Swaraj is my birthright and I shall have it’?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Bipin Chandra Pal

Answer

Answer: (c) Bal Gangadhar Tilak
Bal Gangadhar Tilak raised the slogan, “Freedom is my birthright and I shall have it!”. They argued that people must rely on their own strength, not on the “good” intentions of the government, people must fight for swaraj.


Write true (T) or false (F)

1. Sovereign – the capacity to act independently.

Answer

Answer: True


2. Dadabhai Naoroji wrote book ‘Poverty and Un-British Rule in India’.

Answer

Answer: True


3. Congress was established when 72 delegates from all over the country met at Calcutta on November 1880.

Answer

Answer: False


4. Bal Gangadhar Tilak edited Marathi newspaper Kesari.

Answer

Answer: True


5. The First World War altered the economic and political condition in India.

Answer

Answer: True


6. Sardar Vallabbhai Patel founded the Natal Congress in Durban, South Africa.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Congress split(a) 1917
2. Revolution in Russia(b) Knighthood
3. 1919(c) Gujarat
4. Rabindranath Tagore(d) Satyagraha against Rowlatt Act
5. Kheda(e) 1907
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Congress split(e) 1907
2. Revolution in Russia(a) 1917
3. 1919(d) Satyagraha against Rowlatt Act
4. Rabindranath Tagore(b) Knighthood
5. Kheda(c) Gujarat

Fill in the blanks

1. The Non-Cooperation movement gained momentum through ……………………… .

Answer

Answer: 1921 – 22


2. In 1919 Gandhiji gave a call for a ……………………… against the Rowlatt Act.

Answer

Answer: satyagraha


3. The ……………………… atrocities was inflicted by General Dyer in Amritsar on Baisakhi Day on 13th April 1919.

Answer

Answer: Jallianwala Bagh


4. Gandhiji led a successful ……………………… strike in 1918 in Ahmedabad.

Answer

Answer: millworkers


5. ……………………… raised the slogan, “Freedom is my birthright and I shall have it”!

Answer

Answer: Tilak


Picture Based Questions

1.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11

1. Name the Book written by Dada Bhai.
2. What was described in the Book?

Answer

Answer:
1. ‘Poverty and unbritish rule of India’.
2. The book offered a scathing criticism of the economic impact of British rule.


2.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11

1. What does the picture shows.
2. What was the purpose behind the establishment of Natal Congress?

Answer

Answer:
1. It shows the founders of the Natal Congress, Durban, South Africa, 1895.
2. In 1895, along with other Indians, Mahatma Gandhi established the Natal Congress to fight against racial discrimination.


3.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11

1. Name the British officer who ordered open fire on gathering of people?
2. What does the above mentioned figure shows?

Answer

Answer:
1. General Dyer.
2. The above figure shows the walled compound in which general Dyer opened fire on the gathering of people.


Map Skills

1. Show the following states:
(i) State in which Jallianwala Bagh incident took place?
(ii) Where did ‘forest Satyagrahas’ took place?
(iii) Name the state where Swadeshi Movement was strongest in action
MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11

Answer

Answer:
(i) Punjab
(ii) Guntur district – Andhra Pradesh
(iii) Bengal


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s-1947 with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The Making of the National Movement 1870s-1947 Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s-1947 with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Story of Village Palampur Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Economics Objective Questions.

The Story of Village Palampur Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on The Story of Village Palampur Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Economics Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Economics Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The standard unit of measuring land is:
(a) bigha
(b) guintha
(c) hectare
(d) kilometre

Answer

Answer: (c) hectare
It is hectare but (b) and (a) and (c) are also used.


Question 2.
Palampur resembles a village of the western part of the state of:
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (d) Uttar Pradesh
It resembles the country part of the state of Uttar Pradesh.


Question 3.
During the rainy season, farmers in Palampur grow:
(a) wheat and barley
(b) wheat and rice
(c) wheat and bajra
(d) jowar and bajra

Answer

Answer: (d) jowar and bajra
During the rainy season, farmers in Palampur grow jowar and bajra.


Question 4.
During the winter season, farmers in Palampur grow:
(a) rice
(b) jowar
(c) bajra
(d) wheat

Answer

Answer: (d) wheat
In winter they grow wheat.


Question 5.
The raw form of jaggery is:
(a) sugar
(b) honey
(c) beat root
(d) sugarcane

Answer

Answer: (d) sugarcane
The raw form of jaggry is sugarcane.


Question 6.
To grow more than one crop in a piece of land during the year is known as:
(a) crop rotation
(b) cultivation
(c) single cropping
(d) multiple cropping

Answer

Answer: (d) multiple cropping
It is called multiple cropping.


Question 7.
All farmers in Palampur grow atleast two main crops may are growing:
(a) sugarcane as the third crop
(b) rice as the third crop
(c) potatoes as the third crop
(d) onion as the third crop

Answer

Answer: (c) potatoes as the third crop
Many farmers grow potatoes as the third crop.


Question 8.
Yield is measured as crop produced on a given piece of land during:
(a) two seasons
(b) three seasons
(c) a single season
(d) all the above

Answer

Answer: (c) a single season
Yield is measured as crop produced on a given piece of land during a single season.


Question 9.
The Green Revoluti jn in the late 1960s introduced the Indian farmer to cultivation of:
(a) wheat and jowar
(b) jowar and barley
(c) wheat and sugarnae
(d) wheat and rice

Answer

Answer: (d) wheat and rice
The Green Revolution favoured the growth of wheat and rice.


Question 10.
The states that were the first to try out modern farming methods are:
(a) Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh
(b) Punjab, Haryana and Eastern Utter Pradesh
(c) Punjab, Haryana and West Bengal
(d) Orissa, West Bengal and Gujarat

Answer

Answer: (a) Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh
There were Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh.


Question 11.
The minimum wages for a farm labourer set by the government is Rs:
(a) Rs. 50 per day
(b) Rs. 60 per day
(c) Rs. 70 per day
(d) Rs. 80 per day

Answer

Answer: (b) Rs. 60 per day
It is 60 per day.


Question 12.
People in Palampur feed t ieir buffaloes on various kinds of grass and the jowar and bajra that grows during the:
(a) summer season
(c) rainy season
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) rainy season
Jowar and bajra are grown during the rainy season.


Question 13.
The traders of Palampur are shopkeepers who buy various goods from:
(a) retailers and sell them in the village
(b) wholesale markets in the village and sell them in the cities
(c) wholesale markets in the cities and sell them in the villages
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) wholesale markets in the cities and sell them in the villages
Traders buy from wholesale markets in the cities and sell them in the village.


Question 14.
What is the main activity in Palampur?
(a) manufacturing
(b) dairy
(c) farming
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) farming
The main activity in Palampur is farming.


Question 15.
The village of Palampur has about families belonging to several different castes.
(a) 450
(b) 550
(c) 650
(d) 750

Answer

Answer: (a) 450
It has 450 families belonging to several different castes.


Question 16.
The majority of land in the village is owned by:
(a) lower caste families
(b) upper caste families
(c) landlords
(d) all the above

Answer

Answer: (b) upper caste families
The majority of land in villages is owned by upper castes families.


Question 17.
The SC’s population in the village comprises of:
(a) half
(b) two-thirds
(c) one-third
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) one-third
The SC’s population in the village composes of one-third.


Question 18.
Most of the homes have:
(a) tubewells
(b) wells
(c) electric connections
(d) all the above

Answer

Answer: (c) electric connections
Most of the homes is Palampur have electric connections.


Question 19.
Palampur has primary schools and one high school.
(a) two
(b) three
(c) four
(d) five

Answer

Answer: (a) two
Palampur has two primary school.


Question 20.
Palampur has fairly well- developed system of:
(a) roads
(b) transport
(c) irrigation
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above
All the above facilities are found in Palampur.


Question 21.
The aim of production is:
(a) to produce the goods and service that we want
(b) to produce the goods that we do not want.
(c) to produce the services only
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) to produce the goods and service that we want
The aim of production is to produce the goods and services that we want.


Question 22.
Tools, machines and buildings can be used to production over many years, are called:
(a) physical capital
(b) secondary capital
(c) fixed capital
(d) all the above

Answer

Answer: (c) fixed capital
All the above are regarded as fixed capitals.


Question 23.
Raw materials and money in hand are called:
(a) fixed capital
(b) primary capital
(c) working capital
(d) all the above

Answer

Answer: (c) working capital
There are called working capital.


Question 24.
The factor’s of production includes:
(a) land and labour
(b) physical capital
(c) human capital
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above
All the above are factors of production.


Question 25.
In Palampur, the percentge of people who are working and dependant on farming for their livelihood is:
(a) 75
(b) 80
(c) 60
(d) 65

Answer

Answer: (a) 75
It is 75%.


Write true (T) or false (F)

1. The story of Palampur is an imaginary village.

Answer

Answer: True


2. The aim of production is to produce goods only.

Answer

Answer: False


3. The first requirement for products is land and other natural resources such as water, forests, minerals, etc.

Answer

Answer: True


4. Some production activities require highly educated workers to perform the necessary tasks.

Answer

Answer: True


5. Fixed capital refers to a variety of inputs required at every stage during production.

Answer

Answer: False


6. Tools, machines, building can be used in production over many years and are called primary capital.

Answer

Answer: False


7. Raw materials and money in hand are called working capital.

Answer

Answer: True


8. Every production is organised by combining land, labour, physical capital and human capital, which are known as factors of production.

Answer

Answer: True


9. About 60 per cent of the people in Palampur, who are working are dependent on farming for over livelihoods.

Answer

Answer: False


10. Land area under cultivation is practically not fixed.

Answer

Answer: False


11. The standard unit of measuring land is bigha.

Answer

Answer: False


12. In the kind of crops grown and facilities available, Palampur would resemble a village of the western part of the state of Uttar Pradesh.

Answer

Answer: True


13. In the winter season fields are sown with wheat.

Answer

Answer: True


14. A part of the land area in Palampur is also devoted to sugarcane which is harvested once every year.

Answer

Answer: True


15. Sugarcane in raw form, or as jaggery, is sold to traders in Shahpur.

Answer

Answer: True


16. The main reason why farmers are able to grow three different crops in a year in Palampur is due to the well-developed system of irrigation.

Answer

Answer: True


17. The first few tubewells, in Palampur, were installed by the landlords.

Answer

Answer: False


18. By 1970s, the entire cultivated area of 200 hectares was irrigated.

Answer

Answer: True


19. To grow more than one crop on a piece of land during the year is known as crop rotation.

Answer

Answer: False


20. All farmers in Palampur grow atleast two main crops; many are growing sugarcane as the third crop in the past fifteen to twenty years.

Answer

Answer: False


21. One way of increasing production for the same land is by multiple cropping.

Answer

Answer: True


22. Yield is measured as crop produced on a given piece of land during a single season.

Answer

Answer: True


23. The Green Revolution in the late 1960s introduces the Indian farmer to cultivation of wheat and barley.

Answer

Answer: False


24. HYV seeds needed plenty of water and also chemical fertilizers and pesticides to produce best results.

Answer

Answer: True


25. Farmers of Punjab, Haryana and West Bengal revenue the first to try out the moderu farming method in India.

Answer

Answer: False


26. In Palampur, the yield of wheat grown from the traditional varieties was 1500 kg per hectare.

Answer

Answer: False


27. Modern farming methods require the farmer to start with more cash than before.

Answer

Answer: True


28. In many areas, Green Revolution is associated with loss of soil fertility due to increased use of chemical fertilizers.

Answer

Answer: True


29. In Palampur, there are 50 families of medium and large farmers who cultivate moye than 5 hectares of land.

Answer

Answer: False


30. Dairy is a common activity in many families of Palampur.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
1. Physical capital(a) tools, machines, building which can be used in production over many years.
2. Fixed capital(b) raw materials and money in hand.
3. Working capital(c) standard unit of measuring land.
4. Hectare(d) growing more than one crop one a piece of land during the year.
5. Multiple cropping(e) variety of inputs required at every state during production.
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Physical capital(e) variety of inputs required at every state during production.
2. Fixed capital(a) tools, machines, building which can be used in production over many years.
3. Working capital(b) raw materials and money in hand.
4. Hectare(c) standard unit of measuring land.
5. Multiple cropping(d) growing more than one crop one a piece of land during the year.

2.

Column-IColumn-IIColumn-III
1. The village of Palampur has about 450 families belonging.(a) every stageA. different casts
2. The first required in production is land, and other natural(b) farming for themB. water, mineral etc
3. Physical capital is the variety of inputs required at(c) the year is knownC. livelihood
4. 75 per cent of the people in Palampur, are dependent on(d) resources such asD. as multiple cropping
5. To grow more than one crop on a piece of land during(e) to severalE. during productive
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
1. The village of Palampur has about 450 families belonging.(e) to severalA. different casts
2. The first required in production is land, and other natural(d) resources such asB. water, mineral etc
3. Physical capital is the variety of inputs required at(a) every stageE. during productive
4. 75 per cent of the people in Palampur, are dependent on(b) farming for themC. livelihood
5. To grow more than one crop on a piece of land during(c) the year is knownD. as multiple cropping

Fill in the blanks

1. The village of Palampur has about ……………. families belonging to several different castes.

Answer

Answer: 450


2. The ……………. upper caste families own the majority of land in village Palampur.

Answer

Answer: 80


3. The SC’s comprise ……………. of the population and live in the corner of the village.

Answer

Answer: one-third


4. The houses of SCs are much smaller and made up of mud and ……………. .

Answer

Answer: straw


5. Electricity powers all the ……………. in the fields and is used in various types of small business.

Answer

Answer: tubewells


6. Palampur has ……………. primary schools and one high school.

Answer

Answer: Two


7. The aim of production is to ……………. the goods and services that we want.

Answer

Answer: produce


8. The second requirement in production is ……………. .

Answer

Answer: labour


9. The variety of inputs required at every stage during productions is called ……………. capital.

Answer

Answer: physical


10. Tools, machines, building can be used in production over many years, and one called ……………. capital.

Answer

Answer: fixed


11. Raw materials and money in hand are called ……………. capital.

Answer

Answer: working


12. ……………. is the main production activity in Palampur.

Answer

Answer: farming


13. During the rainy season farmers in Palampur, grow ……………. and bajra.

Answer

Answer: jowar


14. In the winter season fields are sown with ……………. .

Answer

Answer: wheat


15. To grow more than one crop on a piece of land during the year is known as ……………. cropping.

Answer

Answer: multiple


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The Story of Village Palampur Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Reaching the Age of Adolescence Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Reaching the Age of Adolescence Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Reaching the Age of Adolescence Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 10 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Reaching the Age of Adolescence Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 10 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Reproductive age in women starts when their:
(a) menstruation starts
(b) breasts start developing
(c) body weight increases
(d) height increases

Answer

(b) breasts start developing
Reproductive age in women starts when their menstruation starts.


Question 2.
The right meal for adolescents consists of:
(a) chips, noodles, coke
(b) chapati, dal, vegetables
(c) rice, noodles and burger
(d) vegetable cutlets, chips and lemon drink

Answer

(b) chapati, dal, vegetables
The right meal for adolescents consists of chapati, dal, vegetables.


Question 3.
Which of the following combination of chromosomes lead to the birth of a baby girl:
(a) XX
(b) XY
(c) X
(d) Y

Answer

(a) XX
Combination of chromosomes XX lead to the birth of a baby girl.


Question 4.
Which of the following combination of chromosomes lead to the birth of a baby boy:
(a) XX
(b) XY
(c) X
(d) Y

Answer

(b) XY
Combination of chromosomes XY lead to the birth of a baby boy.


Question 5.
All human beings have pairs of chromosomes in the nuclei of their cells.
(a) 22
(b) 2
(c) 23
(d) 46

Answer

(c) 23
23. All human beings have 23 pairs of chromosomes in the nuclei of their cells. Out of this 22 pairs of chromosomes are called autosomes. 1 pair is called sex chromosome.


Question 6.
The unfertilised egg always has X chromosome.
(a) two
(c) four
(b) one
(d) none of these

Answer

(b) one
The unfertilized egg always has one X chromosome.


Question 7.
‘Goitre’ is a disease of
(a) adrenal gland
(c) pancreas
(b) thyroid gland
(d) none of these

Answer

(b) thyroid gland
‘ Go itre ’ is a disease of thyroid gland.


Question 8.
Which or ht ronowing proIdes iron to our body:
(a) leafy vegetabks
(b) citrus
(c) meat
(d) all of these

Answer

(a) leafy vegetabks
Leafy vegetables, citrus, meat all of these provide iron to our body.


Question 9.
Adreanlia hormone is produced by:
(a) pituitary gland
(b) thyroid gland
(c) adrenal gland
(d) pancreas

Answer

(c) adrenal gland
Adrenalin hormone is produced by adrenal gland.


Question 10.
Whea the sperm contributes a Y-chromosome to the egg (ovum) at fertllisatin than the zygole would develop into a:
(a) femaict,hild
(b) malechild
(c) either female or male child
(d) none of these

Answer

(b) malechild
Male child is developed when the sperm contributes a Y chromosome to the egg (ovum) at fertilisation.


Question 11.
Which of the following Is incorrecl:
(a) Girls have high pitched voice
(b) Boys have a deep voice
(c) The voice box of girls is larger than that of boys
(d) The voice box in boys can be seen as a wouudmg part of the throat called Adam’s apple

Answer

(c) The voice box of girls is larger than that of boys
The voice box of girls is smaller than that of boys.


Question 12.
The changes which occur at adolescence are controlled by:
(a) enzymes
(b) balanced diet
(c) hormones
(d) none of these

Answer

(c) hormones
The changes which occur at adolescence are controlled by hormones.


Question 13.
Which of the following b balmced dirt:
(a) icc-cream and cold drink
(b) meat and egg
(c) roti/rice, dal, vegetables
(d) none of these

Answer

(c) roti/rice, dal, vegetables
Roti/ Rice, dal, vegetables is balanced diet.


Question 14.
The legal age for marriage of girls in our coaltry is:
(a) 21 years
(b) 18 years
(c) 20 years
(d) 16 years

Answer

(b) 18 years
18 years is the legal age for marriage of girls in our country.


Question 15.
AIDS is teased by a dangerous:
(a) virus HIV
(b) virus VIH
(c) protozoa
(d) bacteria

Answer

(a) virus HIV
AIDS is caused by a dangerous virus HIV.


Question 16.
Hormones reaches to different parts:
(a) with lymph
(b) by ducts
(c) with blood
(d) none of these

Answer

(c) with blood
Hormones reaches to different parts of the body with blood.


Question 17.
In our body hormones are formed in:
(a) endocrine glands
(b) exocrine glands
(c) kidneys
(d) none of these

Answer

(a) endocrine glands
In our body hormones are formed in endocrine glands.


Question 18.
Which of the following endocrine gland is called master gland:
(a) pituitary gland
(b) adrenals glands
(c) thyroid gland
(d) pancreas

Answer

(a) pituitary gland
Pituitary gland is called master gland.


Question 19.
Which gland secretes insulin:
(a) thyroid gland
(b) pancreas
(c) adrenals
(d) thymus gland

Answer

(b) pancreas
Pancreas secretes insulin.


Question 20.
Which of the following controls sugar in blood:
(a) sex hormone
(b) pancreas
(c) growth hormone
(d) insulin

Answer

(d) insulin
Insulin controls sugar in blood.


Question 21.
Which of the following disease is causes by deficiency of iodine:
(a) goitre
(b) diabetes
(c) scurvy
(d) beri-beri

Answer

(a) goitre
Goitre disease is caused by deficiency of iodine.


Question 22.
Which of the following is secreted by endocrine glands:
(a) harmones
(b) enzymes
(c) digestive juices
(d) all of the above

Answer

(a) harmones
Hormones is secreted by endocrine glands.


Question 23.
Which of the following hormones is secreted by pituitary gland:
(a) insulin
(b) thyroxine
(c) growth
(d) adrenalin

Answer

(c) growth
Growth hormone is secreted by pituitary gland.


Question 24.
The necessary element for the formation of thyroxine hormone is:
(a) iron
(b) iodine
(c) calcium
(d) magnesium

Answer

(b) iodine
Iodine element is necessary for the formation of thyroxine hormone.


Question 25.
Which of the following gland secretes thyroxine hormone:
(a) adrenal
(b) thyroid
(c) pituitary
(d) pancreas

Answer

(b) thyroid
Thyroid gland secretes thyroxine hormone.


Question 26.
Which of the following hormone helps at the time of excitement, tear, tension etc:
(a) adrenalin
(b) insulin
(c) growth
(d) thyroxine

Answer

(a) adrenalin
Adrenalin hormone helps at the time of excitement, tear, tension etc.


Question 27.
Menarche is:
(a) beginning of menstrual flow
(b) stoppage of menstrual flow
(c) attachment of embryo with the uterus
(d) none of these

Answer

(a) beginning of menstrual flow
Menarche is beginning of menstrual flow.


Question 28.
Menopause is:
(a) beginning of menstrual flow
(b) stoppage of menstrual flow
(c) attachment of embryo with the uterus
(d) none of these

Answer

(b) stoppage of menstrual flow
Menopause is stoppage of menstrual flow.


Question 29.
‘Puberty’ is the age at which the:
(a) reproductive system stops
(b) reproductive system becomes functional
(c) person starts talking
(d) none 6 these

Answer

(b) reproductive system becomes functional
‘Puberty’ is the age at which the reproductive system becomes functional.


Question 30.
Adolescents should be careful about what they eat, because:
(a) proper diet develops their brains
(b) proper diet is needed for the rapid growth taking place in their body
(c) adolescents feels hungry all the time
(d) taste buds are well-developed in teenagers.

Answer

(b) proper diet is needed for the rapid growth taking place in their body
Adolescents should be careful about what they eat, because proper diet is needed for the rapid growth taking place in their body.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Pituitary gland(i) Testoterone
(b) Thyroid(ii) Insulin
(c) Pancreas(iii) Estrogen
(d) Adrenal(iv) Thyroxine
(e) Ovary(v) Growth hormone
(d) Testis(vi) Adrenaline
Answer
Column-AColumn-B
(a) Pituitary gland(v) Growth hormone
(b) Thyroid(iv) Thyroxine
(c) Pancreas(ii) Insulin
(d) Adrenal(vi) Adrenaline
(e) Ovary(iii) Estrogen
(d) Testis(i) Testoterone

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) XX chromosomes in zygote(i) Male hormone
(b) XY chromosomes in zygote(ii) Female hormone
(c) Estrogen(iii) Male child
(d) Testosterone(iv) Female child
Answer
Column-AColumn-B
(a) XX chromosomes in zygote(iv) Female child
(b) XY chromosomes in zygote(iii) Male child
(c) Estrogen(ii) Female hormone
(d) Testosterone(i) Male hormone

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Proteins(i) Carrots
(b) Carbohydrates(ii) Dal
(c) Vitamins(iii) Leafy vegetables
(d) Iron(iv) Roti
Answer
Column-AColumn-B
(a) Proteins(ii) Dal
(b) Carbohydrates(iv) Roti
(c) Vitamins(i) Carrots
(d) Iron(iii) Leafy vegetables

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
The voice of girls becomes high pitched at puberty.

Answer

True


Question 2.
The unfertilised egg is called foetus.

Answer

False


Question 3.
The egg cells are larger than sperms.

Answer

True


Question 4.
In human females, one mature egg is produced every four weeks by each of the ovaries.

Answer

False


Question 5.
At puberty, the larynx beings to grow.

Answer

True


Question 6.
Humans become capable of reproduction after puberty sets in.

Answer

True


Question 7.
Pancreas secretes thyroxine.

Answer

False


Question 8.
AIDS is caused by HIV virus.

Answer

True


Question 9.
The mother is responsible for the sex of her child.

Answer

False


Question 10.
Metamorphosis in insects is controlled by insect hormones.

Answer

True


Question 11.
Chips and tinned snacks have adequate nutritional value.

Answer

False


Question 12.
Adrenalin hormone is necessary for growth of a person.

Answer

False


Question 13.
Deficiency of hormone insulin causes ‘diabetes’.

Answer

True


Question 14.
A female has two X chromosomes.

Answer

True


Question 15.
The sex chromosome of the father determine the sex of an unborn baby.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
In male, the sex chromosomes consists of one X and one ………………………… chromosome.

Answer

Y


Question 2.
Hormones are produced by ………………………….

Answer

endocrine glands


Question 3.
The master gland in the body is …………………………

Answer

pituitary gland


Question 4.
………………………… disease is caused due to the deficiency of hormone thyroxine.

Answer

Goitre


Question 5.
Protruding voice box in boys is called …………………………

Answer

Adam’s apple


Question 6.
Glands without ducts are …………………………

Answer

endocrine


Question 7.
Endocrine gland attached to brain is …………………………

Answer

pituitary


Question 8.
Female hormone is …………………………

Answer

estrogen


Question 9.
Male hormone is ………………………….

Answer

testosterone


Question 10.
Another term for teenage is …………………………

Answer

adolescence


Question 11.
………………………… is the term for changes at adolescence.

Answer

Puberty


Question 12.
Voice box is …………………………

Answer

larynx


Question 13.
Pancreatic hormone is …………………………

Answer

insulin


Question 14.
Hormones reaches through blood stream at …………………………

Answer

target sites


Question 15.
………………………… gland secretes thy roxine

Answer

Thyroid


Question 16.
………………………… is the secretion of endocrine glands.

Answer

Hormones


Question 17.
………………………… is the first menstrual flow at puberty.

Answer

Menarche


Question 18.
………………………… is stoppage of menstruation.

Answer

Menopause


Question 19.
Fertilised egg gets embedded in the ………………………… for further development.

Answer

uterus


Question 20.
Thyroid and adrenals secrete their hormones when they receive orders from the ………………………… through its hormones.

Answer

pituitary


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Reaching the Age of Adolescence MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence Read More »

error: Content is protected !!