MCQ Questions

Fair Play Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Fair Play Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Fair Play Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play with Answers

Enhance your subject knowledge through Fair Play MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Fair Play provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Fair Play MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

Jumman had an old aunt who had some property. This she transferred to him,on the understanding that she would stay with him and he would look after her. The arrangement worked well for a couple of years. Then the situation changed. Jumman and his family were tired of the old relative. Jumman became as indifferent to her as his wife, who grudged even the little food that the old lady wanted every day. She swallowed these insults along with her food for a few months. But patience has its limits.

Question 1.
Name the lesson.
(a) FairPlay
(b) A Game of Chance
(c) Who I Am
(d) Taro’s Reward

Answer

Answer: (a) FairPlay


Question 2.
Who had an old aunt?
(a) Juman’s wife
(b) Jumman
(c) Algu
(d) Samjhu

Answer

Answer: (b) Jumman


Question 3.
Between whom was the arrangement done?
(a) Jumman and his wife
(b) Jumman’s wife and her aunt
(c) Jumman’s wife and his aunt
(d) Jumman and his aunt

Answer

Answer: (d) Jumman and his aunt


Question 4.
How did Jumman and his wife harass the old aunt?
(a) By taking all her money
(b) By beating her
(c) By insulting her
(d) By throwing her out of the house

Answer

Answer: (c) By insulting her


Question 5.
What is the meaning of ‘swallowed’ here?
(a) gulped
(b) fought
(c) took in
(d) tolerated

Answer

Answer: (d) tolerated


(2)

For many days, the old lady was seen talking to the villagers explaining her case and seeking their support. Some sympathised with her, others laughed at her and a few others advised her to make it up with her nephew and his wife. At last she came to Algu Chowdhry and spoke to him.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Fair Play
(b) A Game of Chance
(c) Who I Am
(d) Taro’s Reward

Answer

Answer: (a) Fair Play


Question 2.
Who is the old lady referred to here?
(a) Jumman’s mother
(b) Algu’s mother
(c) Jumman’s aunt
(d) Algu’s aunt

Answer

Answer: (c) Jumman’s aunt


Question 3.
What was the reaction of the village with the old lady about her case?
(a) Some sympathised with her
(b) Some laughed at her
(c) Some advised her to adjust
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
To whom did she go for help?
(a) Jumman’s wife
(b) Algu Chowdhary
(c) To a relative
(d) To neighbourhood

Answer

Answer: (b) Algu Chowdhary


Question 5.
Give the opposite of ‘laughed’.
(a) cried
(B) said
(c) smiled
(d) asked

Answer

Answer: (a) cried


(3)

Jumman was cross-examined by Algu and others. Then Algu announced, “We have gone into the matter carefully. In our opinion, Jumman must pay his aunt a monthly allowance, or else the property goes back to her.”
Now, the two friends were seldom seen together. The bond of friendship between them was broken. In fact, Jumman was Algu’s enemy and wanted his revenge.

Question 1.
Who cross-examined Jumman?
(a) Algu and others
(b) Panch members
(c) Algu
(d) Aunt

Answer

Answer: (a) Algu and others


Question 2.
What was the decision taken by the Panchs?
(a) To give aunt her property
(b) To give aunt a separate kitchen
(c) To give aunt a monthly allowance
(d) Jumman from Algu

Answer

Answer: (c) To give aunt a monthly allowance


Question 3.
What happened to their friendship?
(a) Became more strong
(b) Their friendship broke
(c) They did not care for each other
(d) They became friends again

Answer

Answer: (b) Their friendship broke


Question 4.
Who wanted to take revenge from whom?
(a) Jumman from aunt
(b) Algu from jummam
(c) Aunt from Algu
(d) Jumman from Algu

Answer

Answer: (b) Their friendship broke


Question 5.
Give the meaning of ‘seldom
(a) rarely
(b) never
(c) sometimes
(d) never the less

Answer

Answer: (b) never


(4)

Days passed and, as ill luck would have it, Algu Chowdhry found himself in a tight spot. One of his fine pair of bullocks died, and he sold the other to Samjhu Sahu, a cart driver of the village. The understanding was that Sahu would pay the price of the bullock in a month’s time. It so happened that the bullock died within a month.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Game of Chance
(b) The Banyan Tree
(c) Fair Play
(d) Who I Am

Answer

Answer: (c) Fair Play


Question 2.
What happened to Algu’s bullocks?
(a) One bullock died
(b) One died and other was sold to Samjhu
(c) Pair was sold to Samjhu
(d) None of these

Answer

Answer: (b) One died and other was sold to Samjhu


Question 3.
Who had purchased Algu’s bullock?
a) Jumman
(b) Aunt
(c) Samjhu
(d) Panch member

Answer

Answer: (c) Samjhu


Question 4.
What happened to the second bullock?
(a) The bullock ran away
(b) The bullock died within a year
(c) The bullock died within a week
(d)The bullock died within a month

Answer

Answer: (d)The bullock died within a month


Question 5.
Give the meaning of ‘tight spot’.
(a) difficult situation
(b) easy situation
(c) tight
(d) not normal

Answer

Answer: (a) difficult situation


(5)

Soon after, Jumman came to Algu, embraced him and said, “Since the last Panchayat, 1 had become your enemy. Today I realised what it meant to be a Panch. A Panch has no friend nor enemy. He knows only justice. Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity.” Algu embraced his friend and wept. And his tears washed away all the dirt of misunderstanding between them.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Game of Chance
(b) Fair Play
(c) Who I Am
(d) The Banyan Tree

Answer

Answer: (b) Fair Play


Question 2.
Today I realised what it meant to be a Panch.’ Who said this to whom?
(a) Jumman to Algu
(b) Samjhu to Algu
(c) Algu to Jumman
(d) Algu to Samjhu

Answer

Answer: (a) Jumman to Algu


Question 3.
What did Jumman realise?
(a) Responsibility of a friend
(b) Responsibility of a judge
(c) Responsibility of
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Responsibility of a judge


Question 4.
Who embraced his friend?
(a) Samjhu
(b) The author
(c) A member of Panch
(d) Algu

Answer

Answer: (d) Algu


Question 5.
Give the meaning of ‘deviate’.
(a) move away from
(b) deviate
(c) violate
(d) hate

Answer

Answer: (a) move away from


(6)

Sahu saw his chance and proposed the name of Jumman. Algu’s heart sank and he turned pale. But what could he do? – The moment Jumman became headPanch he realised his responsibility as judge and the dignity of his office. Could he, seated in that high place, have his revenge now? He thought and thought. No, he must not allow his personal feelings to come in the way of speaking the truth” and doing justice.

Question 1.
Whose name did Sahu suggest as head Panch?
(a) Jumipan
(b) A Panch member
(c) Algu
(d) Jumman’s friend

Answer

Answer: (a) Jumipan


Question 2.
What made Algu nervous?
(a) That Jumman will not help him
(b) That he would be punished by Panchayat
(c) That he would not get justice
(d) None of these

Answer

Answer: (c) That he would not get justice


Question 3.
What did Jumman realise?
Taking revenge from Algu
(b)Dignity of his post
(c) The feeling of friendship
(d) The feeling of enmity

Answer

Answer: (b)Dignity of his post


Question 4.
What did he decided to do?
(a) To take revenge from Algu
(b) To punish Algu
(c) To take advice from his fiiend
(d) To do justice

Answer

Answer: (d) To do justice


Question 5.
Give the meaning of ‘dignity’.
(a) justice
(b) dignified
(c) honour
(d) Responsibility

Answer

Answer: (c) honour


(7)

The Panchayat was held the same evening under an old banyan tree. Jumman stood up and said, “The voice of the Panch is the voice of God. Let my aunt nominate the head Panch. I will abide by her decision.”
“The Panch knows neither friend nor enemy. What do you say to Algu Chowdhry?” The old lady announced.
“Fine,” replied Jumman hiding his joy over the unexpected piece of luck.

Question 1.
On whose request was the first panchayat called?
(a) On aunt’s request
(b) On jumman’s request
(c) On Algu’s request
(d) On jumman’s wife’s request

Answer

Answer: (a) On aunt’s request


Question 2.
Who said “the voice of the panchayat is the voice of god”?
(a) Algu
(b) Jumman
(c) Aunt
(d) Jumman’s wife

Answer

Answer: (b) Jumman


Question 3.
Where was the panchayat held?
(a) Under a shed
(b) In the temple
(c) Under an old banyan tree
(d) Under a tree

Answer

Answer: (c) Under an old banyan tree


Question 4.
Who knows neither friend nor enemy?
(a) Panch
(b) Aunt
(c) Algu
(d) jumman

Answer

Answer: (a) Panch


Question 5.
Which word in the passage means ‘accept’?
(a) nominate
(b) announced
(c) unexpected
(d) abide by

Answer

Answer: (d) abide by


(8)

One day she spoke to Jumman, “My son, it is now obvious that I am not wanted in your house. Kindly give me a monthly allowance so that I can set up a separate, kitchen.” “My wife knows best how to run the house. Be patient,” said Jumman shamelessly. This made his aunt very angry and she decided to take her case to the village panchayat.

Question 1.
Who is she in the above lines?
(a) Jumman’s wife
(b) An old lady
(c) Jumman’s aunt
(d) Jumman’s aunt’s daughter

Answer

Answer: (c) Jumman’s aunt


Question 2.
What did she want from Jumman?
(a) Daily allowance
(b) Proper food
(c) Proper care
(d) Monthly allowance

Answer

Answer: (d) Monthly allowance


Question 3.
What did Jumman say to his aunt?
(a) Go out of the house
(b) To have patience
(c) Not to give her anything
(d) To Jumman’s friend

Answer

Answer: (b) To a relative


Question 4.
What did the aunt do to get justice?
(a) To go Panchayat
(b) To a relative
(c) Neighbourhood
(d) To Jumman’s friend

Answer

Answer: (a) To go Panchayat


Question 5.
Give the opposite of ‘patient’.
(a) patience
(b) unpatient
(c) bear
(d) impatient

Answer

Answer: (d) impatient


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Fair Play MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Fair Play Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 Read More »

The Shepherds Treasure Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Shepherds Treasure Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Shepherds Treasure Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure with Answers

Enhance your subject knowledge through The Shepherds Treasure MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Shepherds Treasure provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Shepherds Treasure MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
The king was greatly impressed by shepherd’s …………..
(a) intelligence
(b) hospitality
(c) cleverness
(d) sympathy

Answer

Answer: (b) hospitality


Question 2.
Who was considered a fair and wise governor?
(a) shepherd
(b) governor
(c) lawyer
(d) head panch

Answer

Answer: (a) shepherd


Question 3.
What did the new governor carry with him always?
(a) an iron chest
(b) an eagle
(c) a sword
(d) a book

Answer

Answer: (a) an iron chest


Question 4.
What was there in the iron chest?
(a) gold
(b) money
(c) old blanket
(d) ornaments

Answer

Answer: (c) old blanket


Question 5.
Whom did the shepherd call his best friend?
(a) the minister
(b) the old priest
(c) the old-king
(d) the old blanket

Answer

Answer: (d) the old blanket


Question 6.
Who was considered the humblest and wisest man in the land?
(a) king
(b) senapati
(c) shepherd
(d) treasurer

Answer

Answer: (c) shepherd


Question 7.
Where did the poor shepherd live?
(a) India
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Pakistan

Answer

Answer: (c) Iran


Question 8.
What was not the quality of the shepherd?
(a) honest
(b) friendly
(c) wise
(d) arrogant

Answer

Answer: (d) arrogant


Question 9.
The shepherd boy became famous for his …………..
(a) wealth
(b) wisdom
(c) helping nature
(d) dishonesty

Answer

Answer: (b) wisdom


Question 10.
The king went to the shepherd in the disguise of a ……………
(a) minister
(b) shepherd
(c) sepoy
(d) common man

Answer

Answer: (b) shepherd


Question 11.
What did the shepherd boy do for the king?
(a) took him inside the cave
(b) gave him water to drink
(c) shared his meal with him
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Shepherds Treasure MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Shepherds Treasure Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 3 Read More »

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Climate Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Geography Objective Questions.

Climate Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Climate Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Geography Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Geography Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
What factors affect the climate of a place in India?
(i) Location (ii) Surface winds (iii) Relief features (iv) Upper air circulation
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) (i) and (ii)
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Because climate of a place in India is central by above mention all factors.


Question 2.
The word ‘Monsoon’ has been derived from the Arabic word ‘Mausam’ which means:
(a) Climatic changes
(b) Seasons
(c) Weather condition
(d) Climatic variation

Answer

Answer: (b) Seasons
Others are irrelevant.


Question 3.
What is the average temperature of Chennai during wrinter?
(a) Between 24° – 25°C
(b) Between 10° – 15°C
(c) Between 20° – 25°C
(d) Between 25° – 30°C

Answer

Answer: (a) Between 24° – 25°C
Because the temperature of a place is always circulated influenced by its geographical location.


Question 4.
Which of the following state affected by Kal-Baisakhi:
(i) Assam (ii) West Bengal (iii) Chennai (iv) Orissa
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (iv)
(c) (i) and (ii)
(d) All states (i), (ii, (iii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (ii)
Is correct.


Question 5.
Which of the following seasons are recognised in India.
(i) Cold Weather Season (ii) Hot Weather Season (iii) Advancing Monsoon Season (iv) Retreating Monsoon Season
(a) Only (iv)
(b) Only (iii)
(c) Expect (iv), (i), (ii) and (iii)
(d) All season mention in option (i), (ii), (iii) & (iv)

Answer

Answer: (d) All season mention in option (i), (ii), (iii) & (iv)
These season are experiences in India, due to its unique geographical location.


Question 6.
What is climate?
(a) Sum of total weather conditions and variation over a large area of a long time.
(b) Sum of total weather condition over a particular area.
(c) Temperature condition of a particular region.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sum of total weather conditions and variation over a large area of a long time.
Because it is the defination of climate other are not clear concepts.


Question 7.
Which of the following place receive highest rainfall in India as well as in the world?
(a) Silchar
(b) Cherrapunji
(c) Mawsynram
(d) Guwahati

Answer

Answer: (c) Mawsynram
Because it is surrounded on all sides by mountains. Once the monsoon winds enters here they can not move forward and causes heavy rainfall here.


Question 8.
The wind blowing in the northern plains in summer is called …………….
(a) Loo
(b) Trade winds
(c) Kaal Baisakhi
(d) All a, b and c.

Answer

Answer: (a) Loo
Other winds bands c have unique geographical features.


Question 9.
Which of the following causes rainfall during winter in the north-western part of India.
(a) Cyclonic depression
(b) Western disturbance
(c) Retreating monsoon
(d) South west monsoon

Answer

Answer: (b) Western disturbance
Other are irrelevants.


Question 10.
Monsoon arrives in India approximately in ……………. :
(a) Early May
(b) Early June
(c) Early July
(d) Early August

Answer

Answer: (b) Early June
It is the time of arriving monsoon in India. May and June are hottest months, July and August are rainiest months in India.


Question 11.
The most important characteristics of cold weather season in India is:
(a) Warm days and warm nights
(b) Warm days and Cold nights
(c) Cold days and cold nights
(d) Cold days and warm nights

Answer

Answer: (c) Cold days and cold nights
Is the correct feature.


Write true (T) or false (F)

1. The average temperature of Chennai during winter is between 24° – 25° Celsius.

Answer

Answer: True


2. The Coastal area of India receive tropical type of climate.

Answer

Answer: False


3. One of the states affected by Kal-Baisakhi is West Bengal.

Answer

Answer: True


4. Delhi and Kanpur have an extreme climate.

Answer

Answer: False


5. The retreating south-west monsoon season in India begin in November.

Answer

Answer: False


6. On a winter night, temperature at Drass may be as low as minus 45°C.

Answer

Answer: True


7. Most parts of the country receive rainfall from June to September.

Answer

Answer: False


8. Due to the curvation of the earth, the amount of solar energy received varies according to altitude.

Answer

Answer: False


9. The pressure and wind system of any area depends on the latitude and altitude of the place.

Answer

Answer: True


10. The Tropic of Cancer passes through the middle of the country from the Rann of Kachchh on the west to Mizoram in the east.

Answer

Answer: True


11. The sea exerts a moderating influence on climate.

Answer

Answer: True


12. Ocean currents along with onshore winds affect the climate of the desert areas.

Answer

Answer: False


13. The Himalaya prevent the cold winds from Central Asia from entering the subcontinent.

Answer

Answer: True


14. India lies in the region of south easterly winds.

Answer

Answer: False


15. The pressure and wind conditions over India are unique.

Answer

Answer: True


16. The jet-stream are located appropriately over 27°-30° north latitudes.

Answer

Answer: True


17. The climate of India is not influenced by monsoon winds.

Answer

Answer: False


18. A stricking feature of the hot weather season is the ‘loo’.

Answer

Answer: True


19. Pe-monsoon showers are common especially in Kerala and Maharashtra.

Answer

Answer: False


20. By early June, the low pressure condition over the northern plains intensifies.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Monsoon1. Periodic change in the wind direction
(b) Monsoon winds2. Perodic change in pressure condition
(c) Souther, Oscillation3. Fast blowing winds of a steady velocity
(d) Jet Stream4. Periodic development of a warm ocean current
(e) EL Nino5. Seasonal reversal in the wind direction
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Monsoon5. Seasonal reversal in the wind direction
(b) Monsoon winds1. Periodic change in the wind direction
(c) Souther, Oscillation2. Perodic change in pressure condition
(d) Jet Stream3. Fast blowing winds of a steady velocity
(e) EL Nino4. Periodic development of a warm ocean current

2.

Column IColumn IIColumn III
1. A hot, strong, gasty wind belong(a) Frequency stunk by(A) is called ‘Loo’
2. The Godavari, Krishna and Kavery are(b) 60 cm of 400 cm of(B) water
3. Parts of western receive over(c) during the day(C) rainfall
4. Rajasthan receives about(d) over the north(D) cyclone
5. The monsoon winds bind the whole(e) country by providing(E) rainfall
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. A hot, strong, gasty wind belong(d) over the north(A) is called ‘Loo’
2. The Godavari, Krishna and Kavery are(a) Frequency stunk by(D) cyclone
3. Parts of western receive over(c) during the day(E) rainfall
4. Rajasthan receives about(b) 60 cm of 400 cm of(C) rainfall
5. The monsoon winds bind the whole(e) country by providing(B) water

Fill in the blanks

1. ……………. refers to the sum total of weather condition over a long period of time.

Answer

Answer: Climate


2. ……………. refer to the slab of the atmosphere over an area at any point of time.

Answer

Answer: Weather


3. The world is divided into a number of ……………. region.

Answer

Answer: Climatic


4. On a winter right, the temperature at Tiruvananthapuram may be …………….

Answer

Answer: 22°C


5. ……………. coast get most of the rainfall during October and November.

Answer

Answer: Tamil Nadu


6. India has mountain in the …………….

Answer

Answer: north


7. North ……………. winds originate from the subtropical high pressure belt of the northern hemisphere.

Answer

Answer: easterly


8. The ……………. and wind conditions over India are unique.

Answer

Answer: pressure


9. Over India, the jet stream blow ……………. of the Himalayan.

Answer

Answer: south


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Climate Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

 

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Read More »

The Old-Clock Shop Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Old-Clock Shop Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Old-Clock Shop Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop with Answers

Enhance your subject knowledge through The Old-Clock Shop MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Old-Clock Shop provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Old-Clock Shop MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
“Be still” whose inner voice said so?
(a) customer at counter
(b) man at the door
(c) Ray himself
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Ray himself


Question 2.
What did the old man want from Ray?
(a) some money
(b) some clothes
(c) some food
(d) nothing

Answer

Answer: (a) some money


Question 3.
What did Ray accept from the man in exchange for money?
(a) an old piano
(b) an old watch
(c) an old scooter
(d) an old book

Answer

Answer: (b) an old watch


Question 4.
How much money did Ray give the man in exchange of his watch?
(a) thirty dollars
(b) forty dollars
(c) fifty dollars
(d) sixty dollars

Answer

Answer: (c) fifty dollars


Question 5.
The timeless message of “Peace on Earth, Goodwill towards all” was felt by the three men in the shop. Who were those three men?
(a) Customer at Counter
(b) Man at the door
(c) Ray himself
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 6.
Who was the owner of old clock shop?
(a) Smith
(b) Thompson
(c) Ray
(d) William

Answer

Answer: (c) Ray


Question 7.
Which eve is described here?
(a) Id
(b) Christmas
(c) Diwali
(d) New Year

Answer

Answer: (b) Christmas


Question 8.
Who was the last minute shopper at the shop?
(a) two girls
(b) two young men
(c) two ladies
(d) two men

Answer

Answer: (d) two men


Question 9.
Why did Ray push a notepad and a pencil across the counter?
(a) he was deaf
(b) the customer was dumb
(c) it was a silent zone
(d) none of these

Answer

Answer: (a) he was deaf


Question 10.
Whose unfriendly face did Ray smile at?
(a) customer at the door
(b) customer at the counter
(c) a momento on the wall
(d) none of these

Answer

Answer: (b) customer at the counter


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Old-Clock Shop MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Old-Clock Shop Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 4 Read More »

Reported Speech MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reported Speech Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Reported Speech Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Reported Speech Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reported Speech with Answers

Enhance your subject knowledge through Reported Speech MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Reported Speech provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Reported Speech MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following sentences in direct speech and change them into indirect speech. Choose the best alternative from the given options:

Question 1.
The father said to his son, “Health is wealth.”
(a) The father told his son that health was wealth.
(b) The father told his son that health is wealth.
(c) The father asked his son if the health was wealth.
(d) The father told his son that health will he wealth.

Answer

Answer: (b) The father told his son that health is wealth.


Question 2.
She said to me, “I can’t help you in this matter.”
(a) She asked me if she can’t help me in that matter.
(b) She told me that I can’t help herein that matter.
(c) She told me that she could not help me in that matter.
(d) She told me that she could help me in this matter.

Answer

Answer: (c) She told me that she could not help me in that matter.


Question 3.
Mary said, “I will go to the library tomorrow.”
(a) Mary told that she would go to the library tomorrow.
(b) Mary says that she will go to the library tomorrow.
(c) Mary said that she would go to the library the next day.
(d) Mary said that I will go to the library the next day.

Answer

Answer: (c) Mary said that she would go to the library the next day.


Question 4.
He said to Sita, “Can you help me?”
(a) He told Sita if she could help him.
(b) He asked Sita if she could help him.
(c) He asked Sita that I could help you.
(d) He asked Sita if she can help him.

Answer

Answer: (b) He asked Sita if she could help him.


Question 5.
I said to her, “Where do you live?”
(a) I asked her if where he lived.
(b) I told her where he lived.
(c) I asked her where she lived.
(d) I said to her where she lived

Answer

Answer: (c) I asked her where she lived.


Question 6.
The driver said, “The car is doing well.”
(a) The driver said that the car is doing well.
(b) The driver said that the car was doing well.
(c) The driver says that the car is doing well.
(d) The driver said that the car will be doing well.

Answer

Answer: (a) The driver said that the car is doing well.


Question 7.
She said to me, “You are an intelligent boy.”
(a) She told me that I was an intelligent boy.
(b) She said to me that I was an intelligent boy.
(c) She told me that she was an intelligent boy.
(d) She said that she is an intelligent boy.

Answer

Answer: (a) She told me that I was an intelligent boy.


Question 8.
I said to her, “Will you dine with me tonight?”
(a) I told her that he would dine with me that night.
(b) I told her will she dine with me tonight.
(c) I asked her if she will dine with me that night.
(d) I asked her if she would dine with me that night.

Answer

Answer: (d) I asked her if she would dine with me that night.


Question 9.
I said, “I wrote a letter yesterday.”
(a) I said that I had written a letter the previous day.
(b) I said that I wrote a letter the previous day.
(c) I told that I had written a letter the previous day.
(d) I said that I will write a letter yesterday.

Answer

Answer: (a) I said that I had written a letter the previous day.


Question 10.
She says, “I do my work regularly.”
(a) She says that I do her work regularly.
(b) She tells that she does her work regularly.
(c) She says that she will do her work regularly.
(d) She says that she does her work regularly.

Answer

Answer: (d) She says that she does her work regularly.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reported Speech Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Reported Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Reported Speech MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

Active and Passive Voice MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Active and Passive Voice Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Active and Passive Voice Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Active and Passive Voice Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Active and Passive Voice with Answers

Enhance your subject knowledge through Active and Passive Voice MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Active and Passive Voice provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Active and Passive Voice MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the passive voice of the following sentences from the options given below:

Question 1.
My mother was driving a car.
(a) A car was being driven by my mother.
(b) A car was driven by my mother.
(c) A car was being driven by my mother.
(d) A car will be driven by my mother.

Answer

Answer: (a) A car was being driven by my mother.


Question 2.
She made a beautiful dog.
(a) A beautiful dog was made for her.
(b) A beautiful dog was made by she.
(c) A beautiful dog was made by her.
(d) A beautiful dog is made by her.

Answer

Answer: (c) A beautiful dog was made by her.


Question 3.
I will surely help you.
(a) You will be helped by me.
(b) You will not be helped by me.
(c) You would surely be helped by me.
(d) You will surely be helped by me.

Answer

Answer: (d) You will surely be helped by me.


Question 4.
They had played a match.
(a) A match had played by them.
(b) A match had been played to them.
(c) A match had been played by them.
(d) Them will be played a match.

Answer

Answer: (c) A match had been played by them.


Question 5.
She will have taken her lunch.
(a) Her lunch will be taken by her.
(b) Her lunch will have took by her.
(c) The lunch will has taken by her.
(d) Her lunch will have been taken by her.

Answer

Answer: (d) Her lunch will have been taken by her.


Question 6.
I have done my work.
(a) My work have been done by me.
(b) My work has been done by me.
(c) The work will be done by me.
(d) My work has not been done by me.

Answer

Answer: (b) My work has been done by me.


Question 7.
He is knocking at the door.
(a) The door is knocked by him.
(b) The door is not being knocked at by him.
(c) The door is being knocked at by him.
(d) The door is being knocked at him.

Answer

Answer: (c) The door is being knocked at by him.


Question 8.
I saw a Him yesterday.
(a) A film was seen by me yesterday.
(b) A film is seen by me yesterday.
(c) Yesterday was seen a film by me.
(d) A film will seen by me yesterday.

Answer

Answer: (a) A film was seen by me yesterday.


Question 9.
Ram has finished his work.
(a) His work has finished Ram.
(b) Ram has not finished by his work.
(c) His work has not been finished by Ram.
(d) Ram’s work has been finished by him.

Answer

Answer: (d) Ram’s work has been finished by him.


Question 10.
I see a film.
(a) A film was seen by me.
(b) A film is seen by me.
(c) A film was seen to me.
(d) A film will be seen by me.

Answer

Answer: (b) A film is seen by me.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Active and Passive Voice Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Active and Passive Voice MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Active and Passive Voice MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

error: Content is protected !!