MCQ Questions

The Friendly Mongoose Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Friendly Mongoose Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Friendly Mongoose Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose with Answers

Enhance your subject knowledge through The Friendly Mongoose MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Friendly Mongoose provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Friendly Mongoose MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Where did the farmer go?
(a) to the temple
(b) to the market
(c) to a shop
(d) to his fields

Answer

Answer: (d) to his fields


Question 2.
What did the farmer’s wife bring from the market?
(a) basket full of groceries
(b) basket full of fruits
(c) basket full of vegetables
(d) none of these

Answer

Answer: (a) basket full of groceries


Question 3.
What did the farmer’s wife see?
(а) her son lying in a pool of blood
(b) mongoose face was smeared with blood
(c) the farmer fighting with mongoose
(d) none of these

Answer

Answer: (b) mongoose face was smeared with blood


Question 4.
Whose face and paws were smeared with blood?
(a) mongoose
(b) snake
(c) neighbour
(d) none of these

Answer

Answer: (a) mongoose


Question 5.
What did the farmer’s wife see inside the house?
(a) a mongoose
(b) a black snake
(c) a neighbour
(d) the farmer

Answer

Answer: (b) a black snake


Question 6.
Who saved her son from the deadly snake?
(a) neighbour
(b) farmer
(c) mongoose
(d) farmers’s wife

Answer

Answer: (c) mongoose


Question 7.
The story is taken from …………
(a) The Grandpa’s Tales
(b) The panchatantra
(c) Dada-Dadi Ki Kahaniya
(d) none of these

Answer

Answer: (b) The panchatantra


Question 8.
Where did the farmer and his family live?
(a) in a village
(b) in a palace
(c) in a town
(d) in a city

Answer

Answer: (a) in a village


Question 9.
What kind of pet did the farmer bring home?
(a) a little puppy
(b) a little kitten
(c) a little mongoose
(d) a little hare

Answer

Answer: (c) a little mongoose


Question 10.
In how many months had the mongoose grown to its full size?
(a) in two or three months
(b) three or four months
(c) in four or five months
(d) in five or six months

Answer

Answer: (d) in five or six months


Question 11.
Where did the farmer’s wife want to go?
(a) to the temple
(b) to the market
(c) to her neighbour’s house
(d) nowhere

Answer

Answer: (b) to the market


Question 12.
Who was afraid of leaving the baby alone with the pet.
(a) farmer
(b) farmer’s brother
(c) farmer’s wife
(d) farmer’s cousin

Answer

Answer: (c) farmer’s wife


Question 13.
Who said, “The mongoose is a friendly animal”?
(a) farmer’s wife
(b) farmer
(c) farmer’s friend
(d) the shopkeeper

Answer

Answer: (b) farmer


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Friendly Mongoose MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Friendly Mongoose Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 2 Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Congruence of Triangles Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles Objective Questions.

Congruence of Triangles Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Congruence of Triangles Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Congruence of Triangles Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Congruence of Triangles Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
An angle is of 50° then its congruent angle is of:
(a) 40°
(b) 60°
(c) 50°
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 50°
Two congruent angles are same in measurement.


Question 2.
Given two triangles are congruent then we can write :
D:\New folder\MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers
(a) ΔABC ≡ ΔPQR
(b) ΔABC ≡ ΔRPQ
(c) ΔABC ≡ ΔQRP
(d) none of these

Answer

Answer: (b) ΔABC ≡ ΔRPQ
These figures show that the three sides of one triangle are equal to the three sides of the other triangle. So by SSS congruency rule, the two triangles are congruent. It can easily seen that
A <-> R, B <-> P and C <-> Q.


Question 3.
In the given figure, lengths of the sides of the triangles are given. Which pair of triangle are congruent ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers
(a) ΔABC ≡ ΔPQR
(b) ΔBCA ≡ ΔPQR
(c) ΔABC ≡ ΔQRP
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ΔABC ≡ ΔPQR
By SSS congruency rule


Question 4.
Are the following triangles congruent ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 2
(a) yes
(b) no
(c) none of these

Answer

Answer: (b) no
By SSS congruency two triangles are not congruent.


Question 5.
Are the following triangles congruent ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 3
(a) yes
(b) no
(c) none of these

Answer

Answer: (b) no
By SAS congruency two triangles are congruent.


Question 6.
In the given figure, say congruency of two triangles.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 4
(a) ΔAOC ∪ ΔBOD
(b) ΔAOC ≠ ΔBOD
(c) ΔAOC ∪ ΔOBD
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ΔAOC ∪ ΔBOD
∠AOC = ∠BOD = 30°. Vertically opposite angles. .’. according to ASA congruency two triangles are congruent.


Question 7.
Given triangles are congruent, then what is the measurement of x ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 5
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 5
By SSS congruency all the three sides of a triangle are equal.


Question 8.
Given below are measurements of some parts of two triangles. Write the result in symbolic form.
In ΔABC, ∠B = 90°, AC 8 cm AB = 3 cm and
ΔPQR ,∠P = 90°, PR = 3 cm QR = 8 cm
(a) ΔABC ≡ ΔRPQ
(b) ΔABC ≡ ΔPQR
(c) ΔABC ≡ ΔRPQ
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ΔABC ≡ ΔRPQ
By RHS congruency two triangles are congruent and according to their corresponding parts.


Question 9.
Given below are measurements of some parts of two triangles. Write the result in symbolic form if they are congruent.
In ΔABC,
∠A = 90°, AC = 5 cm, BC = 9 cm
In APQR,
∠P = 90°, PR = 3 cm QR = 8 cm
(a) are congruent
(b) are not congruent

Answer

Answer: (b) are not congruent
Are not congruent as hypotenuses are not equal.


Question 10.
ΔABC and ΔPQR are congruent under the correspondence: ABC ↔ RPQ, then the part of ΔABC that correspond to PQ is
(a) AC
(b) AB
(c) BC
(d) None of These

Answer

Answer: (c) BC


Question 11.
ΔABC is right triangle in which ∠A = 90° and AB = AC. The values of ∠B and ∠C will be
(a) ∠B = ∠C = 30°
(b) ∠B = ∠C = 50°
(c) ∠B = ∠C = 45°
(d) ∠B = ∠C = 60°

Answer

Answer: (c) ∠B = ∠C = 45°


Question 12.
Two students drew a line segment each. What is the condition for them to be congruent?
(a) They should be drawn with a scale.
(b) They should be drawn on the same sheet of paper.
(c) They should have different lengths.
(d) They should have the same length.

Answer

Answer: (d) They should have the same length.


Question 13.
In the quadrilateral ABCD, AC = AD and AB bisect ∠A and ΔABC ≅ ΔABD. The relation between BC and BD is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 1
(a) BC < BD
(b) BC > BD
(c) BC = BD
(d) None of these

Answer

Answer: (c) BC = BD


Question 14.
A triangle in which all three sides are of equal lengths is called _________.
(a) Isosceles
(b) Equilateral
(c) Scalene
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Equilateral


Question 15.
In ΔABC and ΔPQR, AB = 4 cm, BC = 5 cm, AC = 6 cm and PQ = 4 cm. QR = 5 cm. PR = 6 cm. then which of the following is true?
(a) ΔABC ≅ ΔQRP
(b) ΔABC ≅ ΔPQR
(c) ΔABC ≅ ΔRQP
(d) None of these

Answer

Answer: (b) ΔABC ≅ ΔPQR


Question 16.
If the vertical angle of an isosceles triangle is 40°, then measure of other two angles will be
(a) 60°, 60°
(b) 80°, 80°
(c) 70°, 70°
(d) 45°, 45°

Answer

Answer: (c) 70°, 70°


Question 17.
What is the side included between the angles A and B in ΔABC?
(a) AC
(b) BC
(c) AB
(d) None of these

Answer

Answer: (c) AB


Question 18.
What comes next in the sequence: 2, 4, 10, 28, ___ ?
(a) 64
(b) 70
(c) 76
(d) 82

Answer

Answer: (d) 82


Question 19.
What is the angle included between the sides PN and PM of ΔMNP?
(a) ∠M
(b) ∠N
(c) ∠P
(d) None of these

Answer

Answer: (c) ∠P


Question 20.
Which of the following examines the congruence of plane figures?
(a) Trial and error method
(b) Superposition method
(c) Substitution method
(d) Transposition method

Answer

Answer: (b) Superposition method


Question 21.
The measure of each angle of an equilateral triangle is:
(a) 50°
(b) 70°
(c) 60°
(d) 100°

Answer

Answer: (c) 60°


Question 22.
If ΔDEF ≅ ΔBCA, then the part of ΔBCA that correspond to ∠E is
(a) ∠B
(b) ∠C
(c) ∠A
(d) None of these

Answer

Answer: (b) ∠C


Question 23.
Which angle is included between the sides DE and EF of △DEF?
(a) ∠F
(b) ∠D
(c) ∠E
(d) None of these

Answer

Answer: (c) ∠E


Question 24.
In ΔABC and ΔDEF, AC = DF,AB = DE and BC=EF. By which property are ΔABC and ΔDEF congruent?
(a) R.H.S. property
(b) S.S.S. property
(c) S.A.S. property
(d) A.S.A. property

Answer

Answer: (b) S.S.S. property


Question 25.
Two triangles, A PQR and ADEF are of the same size and shape. What can we conclude about them?
(a) ΔPQR is smaller than ΔDFE.
(b) ΔPQR is larger than ΔDFE.
(c) ΔPQR is congruent to ΔDFE.
(d) ΔPQR is not congruent to ΔDFE.

Answer

Answer: (c) ΔPQR is congruent to ΔDFE.


Question 26.
ΔABC and ΔPQR are congruent under the correspondence: ABC ↔ RQP, then the part of ΔABC that correspond to ∠P is
(a) ∠A
(b) ∠C
(c) ∠B
(d) None of these

Answer

Answer: (b) ∠C


Question 27.
Two angles are congruent if they have
(a) Same name
(b) unequal measures
(c) equal measures
(d) none of these

Answer

Answer: (c) equal measures


Match the following:

Question 1.

1. Shaving blades of the same companya. Not congruent
2. Sheets of different letter padb. Congruent
3. Toys made of the same mouldc. Not congruent
4. Biscuits in the different packetsd. Congruent
Answer

Answer:

1. Shaving blades of the same companyd. Congruent
2. Sheets of different letter pada. Not congruent
3. Toys made of the same mouldb. Congruent
4. Biscuits in the different packetsc. Not congruent

Question 2.

1. Two angles are congruenta. Having same length
2. Two lengths are congruentb. Having same measurement
3. Two triangles are congruentc. Triangles are not congruent
4. All angles are equalsd. Have all sides equal
Answer

Answer:

1. Two angles are congruentb. Having same measurement
2. Two lengths are congruenta. Having same length
3. Two triangles are congruentd. Have all sides equal
4. All angles are equalsc. Triangles are not congruent

State true or false:

Given triangles are congruent:

Question 1.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 6

Answer

Answer: false


Question 2.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 7

Answer

Answer: true


Question 3.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 8

Answer

Answer: true


Question 4.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 9

Answer

Answer: false


Fill in the blanks:

1. If two line segments have the same ……….. they are congruent.

Answer

Answer: length


2. If two angles have the same …………. they are congruent.

Answer

Answer: measure


3. Among two congruent angles, one has a measure of 70°; the measures of the other angle is …………….

Answer

Answer: 70°


4. When we write ∠A = ∠B, we actually mean ……………

Answer

Answer: m∠A = m∠B


5. Two triangles are congruent if they are …………… of each other and when ……………
(copies, superposed)

Answer

Answer: copies, superposed


6. If under a given correspondence, the three sides of one triangle are equal to the three corresponding sides of another triangle, then the triangles are………….

Answer

Answer: congruent


7. If under a correspondence two sides and the angle included between them of a triangle are equal to two corresponding sides and the angle included between them of another triangle, the triangles are ………….

Answer

Answer: congruent


8. If under a correspondence two angles and the included side of a triangle are equal to two corresponding angles and the included side of another triangle, then the triangles are …………

Answer

Answer: congruent


9. If under a correspondence the hypotenuse and one side of a right-angled triangle are respectively equal to the hypotenuse and one-side of another right angled triangle, then the triangles are ……………

Answer

Answer: congruent


10. There is no such thing as AAA of two triangles.

Answer

Answer: congruence


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Congruence of Triangles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Comparing Quantities Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Objective Questions.

Comparing Quantities Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Comparing Quantities Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Comparing Quantities Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Comparing Quantities Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Convert 0.09 into per cent.
(a) 9%
(b) 8%
(c) 10%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 9%
Given number is multiplied by 100 and then divided by 100.


Question 2.
Convert 0.2 into per cent.
(a) 200%
(b) 2%
(c) 20%
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 20%
Given number is multiplied by 100 and then divided by 100.


Question 3.
If 65% of students in a class have bicycle, what per cent of the students do not have bicycles ?
(a) 35%
(b) 25%
(c) 45%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 35%
Given number is subtracted from 100.


Question 4.
What per cent of the adjoining figure is shaded ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 1
(a) 50%
(b) 40%
(c) 100%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 50%
As half of the given figure is shaded.


Question 5.
What per cent of the given figure is shaded ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 2
(a) 75%
(b) 50%
(c) 25%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 75%
As 3 parts out of 4 are shaded.


Question 6.
A survey of 40 children showed that 25% liked playing football. How many children liked playing football ?
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 10
Total number of children are 40 out of these 25% means — no. of children like playing football, i.e., 10 out of 40.


Question 7.
Find 50% of 164.
(a) 72
(b) 62
(c) 82
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 82
50% means half of the 164 or 50 is divided by 100 and by the result 164 is divided.


Question 8.
Rahul has saved Rs. 20 when a discount of 25% was given. What was the price of the sweater before the discount ?
(a) 70
(b) 60
(c) 80
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 80
Rahul has saved Rs. 20 when price of sweater is reduced by 25%. This means that 25% reduction in price is the amount saved by Rahul. P = 4 x 20 = 80.


Question 9.
Convert the given fractional numbers \(\frac{1}{8}\) into percentage.
(a) 12.5%
(b) 13.5%
(c) 14.5%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 12.5%
Given number is multiplied by 100 then solved.


Question 10.
Convert the given decimal fractions to per cent
(a) 6.5%
(b) 0.065%
(c) 65%
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 65%
First decimal is removed and then multiplied by 100.


Question 11.
Find 75% of 1 kg.
(a) 750 g
(b) 75 g
(c) .750 g
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 750 g
1 kg is converted into grams then multiplied by 75 and then divided by 100.


Question 12.
Find the whole quantity if 5% of it is 600.
(a) 1200
(b) 120
(c) 12000
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 12000
Six is multiplied by 100 and the product is divided by 5.


Question 13.
Gardening shares are bought for Rs. 250 and sold for Rs. 325. What is the profit ?
(a) Rs. 75
(b) Rs. 50
(c) Rs. 25
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs. 75
Profit = S.P. – C.P.


Question 14.
Find loss if CP is 250 and SP is Rs. 150.
(a) Rs. 50
(b) Rs. 100
(c) Rs. 15
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rs. 100
Loss = C.P. – S.P.


Question 15.
Find interest if Principal = Rs. 1200, rate of interest = 12% p.a. and Time 1 year.
(a) Rs. 144
(b) Rs. 244
(c) Rs. 344
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs. 144
Interest = \(\frac{P × T × R}{100}\)


Question 16.
If Meena gives an interest of Rs. 45 for one year at 9% rate p.a. What is the sum she has borrowed ?
(a) Rs. 400
(b) Rs. 300
(c) Rs. 500
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Rs. 500
Principal = \(\frac{I × 100}{R × T}\)


Question 17.
To compare two quantities the units must be :
(a) same
(b) different
(c) None of these

Answer

Answer: (a) same
Comparision can be done of only same quantities.


Question 18.
Find the ratio of 3 km to 300 m.
(a) 1 : 100
(b) 10 : 1
(c) 1:1
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 10 : 1
First convert both distances to the same unit. Then compare them.


Question 19.
Are the ratio 1 : 2 and 2 : 3 equivalent ?
(a) Equivalent
(b) Not equivalent
(c) None of these

Answer

Answer: (b) Not equivalent
After making the denominator equal the numerators are different.


Question 20.
6 bowls cost Rs. 90. What would be the cost of 10 such bowls ?
(a) Rs. 100
(b) Rs. 200
(c) Rs. 150
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rs. 200
By unit method cost of 10 bowls is calculated.


Question 21.
The car that I own can go 150 km with 25 litres of petrol. How far can it go with 30 litres of petrol ?
(a) 180 km
(b) 200 km
(c) 150 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 180 km
By unit method distance is calculated.


Question 22.
Find the ratio of Rs. 5 to 50 Paise.
(a) 10 : 1
(b) 100 : 1
(c) 1:1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 10 : 1
Rs. 5 means 500 paise, so 500 paise ratio to 50 paise is 10 : 1.


Question 23.
Find the ratio of 15 kg. to 210 g.
(a) 50 : 7
(b) 5 : 7
(c) 500 : 7
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 500 : 7
15 kg in grams are 15000 grams. Ratio of 15000 grams to 210
grams is 500 : 7.


Question 24.
Find the ratio of 9 m to 27 cm.
(a) 10 : 3
(b) 100 : 3
(c) 1000 : 3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 100 : 3
9 metre in cms are 900 cm, ratio of 900 cm to 27 is 100 : 3.


Question 25.
Find the ratio of 30 days to 36 hrs.
(a) 20 : 1
(b) 200 : 1
(c) 2 : 1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 20 : 1
There are 720 hours in 30 days. Therefore ratio of 720 hr. and 36 hr. becomes 20 : 1.


Question 26.
Which is better for comparison in the atmosphere : 1 g of air contains :
(a) 0.78 g nitrogen
(b) 0.21 g oxygen
(c) 0.01 g other gases
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0.78g nitrogen
As in one gram of air, nitrogen is maximum.


Question 27.
Write \(\frac{1}{3}\)% as per cent
(a) 33\(\frac{1}{3}\)%
(b) 30\(\frac{1}{3}\)%
(c) 3\(\frac{1}{3}\)%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 33\(\frac{1}{3}\)%
Number is mulitplied by 100 and then converted into proper fraction.


Question 28.
Out of 25 children in a class, 15 are girls. What is the percentage of girls?
(a) 50%
(b) 40%
(c) 60%
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 60%
15 is multiplied by 100 and product is divided by 25.


Question 29.
Convert \(\frac{5}{4}\) to per cent.
(a) 125%
(b) 120%
(c) 100%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 125%
5 is multiplied by 100 and product is divided by 4. .


Question 30.
Convert 0.75 into per cent.
(a) 75%
(b) 65%
(c) 55%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 75%
Given number is multiplied by 100 and then divided by 100.


Question 31.
There are 25 radios, 16 of them are out of order. What percent of radios are out of order?
(a) 64%
(b) 75%
(c) 50%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 64%


Question 32.
A school team won 6 games this year against 4 games won last year. What is the percent increase?
(a) 10%
(b) 25%
(c) 75%
(d) 50%

Answer

Answer: (d) 50%


Question 33.
Which is the greatest?
(a) \(\frac { -5 }{ 11 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ -12 }\)
(c) \(\frac { -5 }{ 17 }\)
(d) \(\frac { -5 }{ 13 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { -5 }{ 17 }\)


Question 34.
What will be 5% to fractions in simplest form?
(a) \(\frac { 1 }{ 30 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 15 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 20 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 1 }{ 20 }\)


Question 35.
Rahul bought a sweater and saved Rs 20 when a discount of 25% was given. What was the price of the sweater before the discount?
(a) Rs 80
(b) Rs 40
(c) Rs 60
(d) Rs 100

Answer

Answer: (a) Rs 80


Question 36.
Find the ratio of 15 kg to 210 g
(a) 750:11
(b) 500:7
(c) 7:500
(d) 9:250

Answer

Answer: (b) 500:7


Question 37.
Out of 32 students, 8 are absent. What percent of the students are present?
(a) 50%
(b) 10%
(c) 25%
(d) 75%

Answer

Answer: (d) 75%


Question 38.
The ratio of 90 cm to 1.5 m is
(a) It is 5:3
(b) It is 3:2
(c) It is 3:5
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It is 3:5


Question 39.
The ratio of 6 kg to 400 g is
(a) 10 : 1
(b) 15 : 1
(c) 12 : 1
(d) 6 : 1

Answer

Answer: (b) 15 : 1


Question 40.
What is the difference between the greatest and least numbers of \(\frac { 5 }{ 9 }\), \(\frac { 1 }{ 9 }\) and \(\frac { 11 }{ 9 }\)?
(a) \(\frac { 2 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 10 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { 10 }{ 9 }\)


Question 41.
What type of a number is \(\frac { -3 }{ 0 }\)?
(a) A positive rational number.
(b) A negative rational number.
(c) Either a positive or a negative rational number.
(d) Neither a positive nor a negative rational number.

Answer

Answer: (d) Neither a positive nor a negative rational number.


Question 42.
Find the ratio of Speed of a cycle 15 km per hour to the speed of scooter 30 km per hour.
(a) It is 2:1
(b) It is 1:3
(c) It is 1:2
(d) It is 3:1

Answer

Answer: (c) It is 1:2


Question 43.
A picnic is being planned in a school for Class VII. Girls are 60% of the total number of students and are 18 in number. The ratio of the number of girls to the number of boys in the class is
(a) It is 2:3
(b) It is 3:1
(c) It is 3:2
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It is 3:2


Question 44.
The car that I own can go 150 km with 25 litres of petrol. How far can it go with 30 litres of petrol?
(a) 180 km
(b) 200 km
(c) 210 km
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 180 km


Question 45.
Convert \(\frac { 1 }{ 8 }\) to percent
(a) 125%
(b) 12.5%
(c) 7.5%
(d) 28%

Answer

Answer: (b) 12.5%


Question 46.
Find the ratio of 3 km to 300 m.
(a) It is 10:1
(b) It is 1:5
(c) It is 1:10
(d) None of these

Answer

Answer: (a) It is 10:1


Question 47.
A survey of 40 children showed that 25% liked playing football. How many children not liked playing football?
(a) 10
(b) 30
(c) 5
(d) 20

Answer

Answer: (b) 30


Match the following:

Question 1.

1. 1%a. 21%
2. 0.21b. 125%
3. \(\frac{5}{4}\)c. 9%
4. .09d. .01
Answer

Answer:

1. 1%d. .01
2. 0.21a. 21%
3. \(\frac{5}{4}\)b. 125%
4. .09c. 9%

Question 2.

1. 1%a. \(\frac{1}{10}\)
2. 10%b. \(\frac{1}{4}\)
3. 25%c. \(\frac{1}{2}\)
4. 50%d. \(\frac{1}{100}\)
Answer

Answer:

1. 1%d. \(\frac{1}{100}\)
2. 10%a. \(\frac{1}{10}\)
3. 25%b. \(\frac{1}{4}\)
4. 50%c. \(\frac{1}{2}\)

Question 3.

1. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 3a. 25%
2. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 4b. 50%
3. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 5c. 75%
4. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 6d. 100%
Answer

Answer:

1. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 3b. 50%
2. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 4a. 25%
3. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 5d. 100%
4. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 6c. 75%

Fill in the blanks:

1. To compare two quantities, the units must be the ………….

Answer

Answer: same


2. In the ratio a : b, the quantities a and b are called ………….

Answer

Answer: terms


3. An equality of 2 ratios is called ………………

Answer

Answer: proportion


4. More the number of articles, more is the ………….

Answer

Answer: value


5. …………….. the number of articles, less is the value.

Answer

Answer: less


6. Per cent (%) means out of ……………

Answer

Answer: hundred


7. The money paid to buy an item is called its …………..

Answer

Answer: cost price


8. The money received by someone on selling an article is called …………. price

Answer

Answer: selling


9. When S.P. > C.P. then there is ………….

Answer

Answer: profit


10. When C.P. > S.P. then there is …………..

Answer

Answer: loss


11. The money borrowed or lend is called ……………

Answer

Answer: principal


12. The additional money paid by the borrower to the lender after a specific period of time is called …………

Answer

Answer: interest


13. The interest paid yearly or per annum on every Rs. 100 is called the per cent per anuum ……………

Answer

Answer: rate


14. Profit or loss are calculated on the basis of the ……………..

Answer

Answer: cost price


15. An equality of 2 ratios is called ……………

Answer

Answer: proportion


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Comparing Quantities MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Rational Numbers Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Objective Questions.

Rational Numbers Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Rational Numbers Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Rational Numbers Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Rational Numbers Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Write denominator of given rational number : 5
(a) 1
(b) 0
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 1
If there is no denominator then 1 is always the denominator.


Question 2.
Reduce to standard form : \(\frac{-3}{-15}\)
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{- 1}{5}\)
(c) \(\frac{- 1}{- 5}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{5}\)
HCF of numerator and denominator is 3 and both have negative sign so result is positive. Standard form is obtained by dividing by 3.


Question 3.
The numbers used for counting objects are called :
(a) Natural numbers
(b) Whole numbers
(c) Integers
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Natural numbers
Counting objects are always positive and more than zero.


Question 4.
Reduce to standard form \(\frac{-36}{24}\)
(a) \(\frac{6}{4}\)
(b) \(\frac{- 3}{2}\)
(c) \(\frac{4}{6}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{- 3}{2}\)
HCF of numerator and denominator is 12. Standard form is obtained by divided 12.


Question 5.
Fractions are in the form of:
(a) \(\frac{numerator}{0}\)
(b) \(\frac{numerator}{denominator}\)
(c) \(\frac{denominator}{numerator}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{numerator}{denominator}\)
Definition of a fraction.


Question 6.
Rational number between -2 and -1.
(a) \(\frac{3}{2}\)
(b) 3
(c) \(\frac{- 3}{2}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{- 3}{2}\)
Sum of two given numbers is divided by 2.


Question 7.
Give equivalent number to \(\frac{- 2}{7}\)
(a) \(\frac{- 4}{14}\)
(b) \(\frac{4}{14}\)
(c) \(\frac{- 4}{- 14}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{x}{y}\)
Both numerator and denominator is multiplied by same number.


Question 8.
Rewrite the number \(\frac{25}{45}\) in the simplest form :
(a) \(\frac{5}{45}\)
(b) \(\frac{5}{9}\)
(c) \(\frac{9}{5}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{5}{9}\)
HCF of numerator and denominator is 5. Simplest form is detained by dividing both by 5.


Question 9.
Write correct symbol \(\frac{- 5}{7}\) ▢ \(\frac{2}{3}\)
(a) < (b) >
(c) =
(d) none of these

Answer

Answer: (a) <
Positive number is always greater than negative.


Question 10.
Write correct symbol \(\frac{- 5}{11}\) ▢ \(\frac{- 5}{11}\)
(a) =
(b) >
(c) <
(d) none of these

Answer

Answer: (a) =
Both have same sign, numerator and denominator.


Question 11.
Write correct symbol 0 ▢ \(\frac{-7}{6}\)
(a) < (b) = (c) >
(d) none of these

Answer

Answer: (c) >
Zero is greater than negative rational numbers.


Question 12.
Additive inverse of \(\frac{4}{7}\) is :
(a) \(\frac{- 4}{7}\)
(b) \(\frac{- 4}{- 7}\)
(c) \(\frac{7}{4}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{- 4}{7}\)
Number which when added the result becomes zero.


Question 13.
Find the product \(\frac{3}{11}\) x \(\frac{2}{5}\)
(a) \(\frac{6}{55}\)
(b) \(\frac{5}{55}\)
(c) \(\frac{- 6}{55}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{6}{55}\)
Numerator is multiplied by numerator and denominator is multipled by denominator.


Question 14.
The value of \(\frac{- 1}{8}\) ÷ \(\frac{3}{4}\)is
(a) \(\frac{- 1}{6}\)
(b) \(\frac{1}{6}\)
(c) \(\frac{6}{1}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{- 1}{6}\)
First number is multiplied by reciprocal of another.


Question 15.
Find the product \(\frac{9}{2}\) x \(\frac{- 7}{4}\)
(a) \(\frac{63}{8}\)
(b) \(\frac{8}{63}\)
(c) \(\frac{- 63}{8}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{- 63}{8}\)
Numerator is multiplied by numerator and denominator is multiplied by denominator. Result has negative sign.


Question 16.
Reciprocal of 1.
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) none of these

Answer

Answer: (c) -1
Reciprocal of 1 is 1.


Question 17.
\(\frac{4}{5}\) is a rational number of the form \(\frac{p}{q}\) where p and q are :
(a) p = 4,q = 5
(b) p = 5, q = 4
(c) none of these

Answer

Answer: (a) p = 4,q = 5
In a rational number numerator is denoted by p and denominator
by q


Question 18.
\(\frac{2}{3}\) is
(a) Positive rational number
(b) Negative rational number
(c) None of these

Answer

Answer: (a) Positive rational number
Both numerator and denominator are positive.


Question 19.
\(\frac{- 5}{7}\) is :
(a) Positive rational number
(b) Negative rational number
(c) None of these

Answer

Answer: (b) Negative rational number
Numerator is positive and denominator is negative.


Question 20.
\(\frac{- 2}{- 5}\) is :
(a) Positive rational number
(b) Negative rational number
(c) None of these

Answer

Answer: (a) Positive rational number
Numerator and denominator both are negative.


Question 21.
0 is :
(a) Positive rational number
(b) Negative rational number
(c) neither positive nor negative rational number
(d) None of these

Answer

Answer: (c) neither positive nor negative rational number
As 0 lies in the centre of a number line.


Question 22.
Next number of given pattern is \(\frac{- 1}{3}\), \(\frac{- 2}{6}\), \(\frac{- 3}{9}\)
(a) \(\frac{- 4}{12}\)
(b) \(\frac{- 5}{12}\)
(c) \(\frac{- 6}{12}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{- 4}{12}\)
Numerator and denominator of 1st rational number—is multiplied by 4.


Question 23.
Ascending order of \(\frac{- 3}{5}\), \(\frac{- 2}{5}\), \(\frac{- 1}{5}\)
(a) \(\frac{- 1}{5}\), \(\frac{- 2}{5}\), \(\frac{- 3}{5}\)
(b) \(\frac{- 3}{5}\), \(\frac{- 2}{5}\), \(\frac{- 1}{5}\)
(c) none of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{- 3}{5}\), \(\frac{- 2}{5}\), \(\frac{- 1}{5}\)
Denominator of each rational number is same. All rational numbers are negative so according to positive on number line ascending order is written


Question 24.
What number should be added to (\(\frac { 7 }{ 12 }\)) to get (\(\frac { 5 }{ 15 }\)) ?
(a) \(\frac { -19 }{ 60 }\)
(b) -19
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { -19 }{ 60 }\)


Question 25.
Reduce \(\frac { -63 }{ 99 }\) to the standard form.
(a) \(\frac { 11 }{ 17 }\)
(b) \(\frac { -7 }{ 11 }\)
(c) ​\(\frac { 7 }{ 11 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac { -7 }{ 11 }\)


Question 26.
________ is the identity for the addition of rational numbers.
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0


Question 27.
Which of the rational number is positive?
(a) \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { -5 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { -4 }{ 7 }\)
(d) \(\frac { -3 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 7 }\)


Question 28.
The product of two rational numbers is always a _____.
(a) integer
(b) rational number
(c) natural number
(d) whole number

Answer

Answer: (b) rational number


Question 29.
The numbers ________ and ________ are their own reciprocals.
(a) -1 and 0
(b) 1 and 0
(c) 1 and -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1 and -1


Question 30.
Which of the following pairs represent the same rational number?
(a) \(\frac { -7 }{ 21 }\) and \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\) and \(\frac { -1 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { -5 }{ -9 }\) and \(\frac { 5 }{ -9 }\)
(d) \(\frac { 8 }{ -5 }\) and \(\frac { -24 }{ 15 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 8 }{ -5 }\) and \(\frac { -24 }{ 15 }\)


Question 31.
The product of two numbers is \(\frac { -20 }{ 9 }\). If one of the numbers is 4, find the other.
(a) \(\frac { -5 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 11 }\)
(c) \(\frac { 12 }{ 39 }\)
(d) \(\frac { -9 }{ 11 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -5 }{ 9 }\)


Question 32.
Rewrite \(\frac { -44 }{ 72 }\) in the simplest form.
(a) \(\frac { -18 }{ 11 }\)
(b) \(\frac { -11 }{ 18 }\)
(c) \(\frac { -11 }{ 19 }\)
(d) \(\frac { =11 }{ 20 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { -11 }{ 19 }\)


Question 33.
What is the average of the two middle rational numbers if \(\frac { 4 }{ 7 }\), \(\frac { 1 }{ 3 }\), \(\frac { 2 }{ 5 }\) and \(\frac { 5 }{ 9 }\) are arranged in ascending order?
(a) \(\frac { 80 }{ 90 }\)
(b) \(\frac { 86 }{ 45 }\)
(c) \(\frac { 43 }{ 45 }\)
(d) \(\frac { 43 }{ 90 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 43 }{ 90 }\)


Question 34.
If \(\frac { -4 }{ 7 }\) = \(\frac { -32 }{ x }\), what is the value of x?
(a) 56
(b) −56
(c) ​46
(d) −46

Answer

Answer: (a) 56


Question 35.
The rational number \(\frac { 9 }{ 1 }\) in integer is _____.
(a) 0
(b) 9
(c) -9
(d) 1

Answer

Answer: (b) 9


Question 36.
What is the result of 2 − \(\frac { 11 }{ 39 }\) + \(\frac { 5 }{ 26 }\)?
(a) \(\frac { 149 }{ 39 }\)
(b) \(\frac { 149 }{ 78 }\)
(c) \(\frac { 149 }{ 76 }\)
(d) \(\frac { 149 }{ 98 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { 149 }{ 78 }\)


Question 37.
Associative property is not followed in _____
(a) integers
(b) whole numbers
(c) rational numbers
(d) natural numbers

Answer

Answer: (d) natural numbers


Question 38.
Which is the correct descending order of −2, \(\frac { 4 }{ -5 }\), \(\frac { -11 }{ 20 }\), \(\frac { 3 }{ 4 }\)?
(a) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > −2 > \(\frac { -11 }{ 20 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > \(\frac { -11 }{ 20 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\) > −2
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\) > −2 > \(\frac { -11 }{ 20 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\) > \(\frac { -11 }{ 20 }\) > −2

Answer

Answer: (b) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > \(\frac { -11 }{ 20 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\) > −2


Question 39.
Which of the following is not a rational number(s)?
(a) \(\frac { -2 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ -7 }\)
(c) \(\frac { -3 }{ -17 }\)
(d) \(\frac { \sqrt { 2 } }{ 3 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { \sqrt { 2 } }{ 3 }\)


Question 40.
Write the rational number whose numerator is 4 × (– 7) and denominator is (3 –7) × (15 – 11).
(a) \(\frac { 16 }{ 28 }\)
(b) \(\frac { 8 }{ 13 }\)
(c) \(\frac { 13 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 28 }{ 16 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 28 }{ 16 }\)


Question 41.
The reciprocal of – 5 is ________
(a) 5
(b) -5
(c) \(\frac { -1 }{ 5 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac { -1 }{ 5 }\)


Match the following:

Question 1.

1. \(\frac{- 45}{30}\)a. \(\frac{1}{2}\)
2. \(\frac{36}{- 24}\)b. \(\frac{- 3}{2}\)
3. \(\frac{- 3}{- 15}\)c. \(\frac{3}{- 2}\)
4. \(\frac{1}{2}\)d. \(\frac{1}{5}\)
Answer

Answer:

1. \(\frac{- 45}{30}\)b. \(\frac{- 3}{2}\)
2. \(\frac{36}{- 24}\)c. \(\frac{3}{- 2}\)
3. \(\frac{- 3}{- 15}\)d. \(\frac{1}{5}\)
4. \(\frac{1}{2}\)a. \(\frac{1}{2}\)

Question 2. Additive Inverse

1. \(\frac{- 4}{7}\)a. – 1
2. 1b. \(\frac{4}{7}\)
3. \(\frac{- 3}{- 5}\)c. \(\frac{- 3}{7}\)
4. \(\frac{3}{7}\)d. \(\frac{- 3}{5}\)
Answer

Answer:

1. \(\frac{- 4}{7}\)b. \(\frac{4}{7}\)
2. 1a. – 1
3. \(\frac{- 3}{- 5}\)d. \(\frac{- 3}{5}\)
4. \(\frac{3}{7}\)c. \(\frac{- 3}{7}\)

Say true or false:

Question 1.
0, 2, 3, 4 … by including 0 to natural numbers, we get whole number.

Answer

Answer: true


Question 2.
….-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3 … integers.

Answer

Answer: true


Question 3.
\(\frac{p}{0}\) is a rational number.

Answer

Answer: false


Question 4.
The word ‘rational’ caries from the term ‘ratio’.

Answer

Answer: true


Question 5.
The number 0 is neither a positive nor a negative rational number.

Answer

Answer: true


Question 6.
A positive rational number is to the right of zero on number line.

Answer

Answer: true


Question 7.
A negative rational number is to the left of zero on the number line.

Answer

Answer: true


Question 8.
We can find limited number of rational numbers between any two numbers.

Answer

Answer: false


Question 9.
\(\frac{1}{3}\) and \(\frac{- 1}{9}\) represent the same rational numbers.

Answer

Answer: false


Question 10.
\(\frac{- 2}{9}\) is a negative rational number.

Answer

Answer: false


Fill in the blanks:

1. A ____________ is defined as a number that can be expressed in the form \(\frac{p}{q}\)

Answer

Answer: rational number


2. Rational numbers include _____________ and _____________

Answer

Answer: integers, fractions


3. A rational number is called a positive rational number if both ___________ and ___________ are positive.

Answer

Answer: numerator, denominator


4. A rational number is called a ____________ if either numerator or denominator is negative.

Answer

Answer: negative rational number


5. The number 0 is neither a ____________ nor a _____________. rational number.

Answer

Answer: positive, negative


6. If 1 is the only common factor between the numerator and denominator then rational number is called in the

Answer

Answer: standard form


7. To reduce the rational number to its standard form, we divide its numberator and denominator by their ………….

Answer

Answer: HCF


8. A negative rational number is to the _________ of zero whereas a positive rational number is to the __________ of zero on a number line.

Answer

Answer: left,right


9. We can find _________ number of rational numbers between any two rational numbers.

Answer

Answer: unlimited


fill in the box with correct symbol <,>,and =

10. \(\frac{- 5}{7}\) ▢ \(\frac{2}{3}\)

Answer

Answer: <


11. \(\frac{- 4}{5}\) ▢ \(\frac{- 5}{7}\)

Answer

Answer: <


12. \(\frac{- 7}{8}\) ▢ \(\frac{14}{- 16}\)

Answer

Answer: =


13. \(\frac{- 8}{5}\) ▢ \(\frac{- 7}{5}\)

Answer

Answer: <


14. \(\frac{1}{3}\) ▢ \(\frac{- 1}{4}\)

Answer

Answer: >


15. To multiply two rational numbers we multiply their ________ and ___________ separately.

Answer

Answer: numerator, denominator


16. To divide one rational number by the _________ other non zero-rational number, we multiply the rational number by the of the other.

Answer

Answer: reciprocal


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Rational Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Practical Geometry Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Objective Questions.

Practical Geometry Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Practical Geometry Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Practical Geometry Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Practical Geometry Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
How many lines can draw from a given point.
(a) 1
(b) 2
(c) Infinite
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Infinite


Question 2.
How many parallel lines can draw from a outside point of a given line ?
(a) 1
(b) 2
(c) Infinite
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 3.
Which among the following is used to construct a triangle?
(a) The lengths of the three sides.
(b) The perimeter of the triangle.
(c) The measures of three angles.
(d) The names of three vertices.

Answer

Answer: (a) The lengths of the three sides.


Question 4.
How many parallel lines can be drawn passing through a point, not on the given line?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 0

Answer

Answer: (b) 1


Question 5.
In which of the following cases is the construction of a triangle not possible?
(a) Measures of 3 sides are given.
(b) Measures of 2 sides and an included angle are given.
(c) Measures of 2 angles and a side are given.
(d) Measures of 3 angles are given.

Answer

Answer: (d) Measures of 3 angles are given.


Question 6.
dentify the true statement.
(a) A triangle with 3 equal sides is isosceles.
(b) A triangle with a 110o angle is right angled.
(c) A triangle with 3 acute angles is acute angled.
(d) A triangle with 2 equal sides is equilateral.

Answer

Answer: (c) A triangle with 3 acute angles is acute angled.


Question 7.
A Choose the correct option in which a triangle CANNOT be constructed with the given lengths of sides.
(a) 3 cm, 4 cm, 5 cm
(b) 7 cm, 6 cm, 5 cm
(c) 10 cm, 7 cm, 2 cm
(d) 12 cm, 8 cm, 6 cm

Answer

Answer: (c) 10 cm, 7 cm, 2 cm


Question 8.
Which is the longest side in the triangle ABC right angled at B?
(a) BC
(b) AC
(c) AB
(d) None of these

Answer

Answer: (b) AC


Question 9.
ΔPQR is a triangle right-angled at P. If PQ = 3 cm and PR = 4 cm, find QR.
(a) 3 cm
(b) 7 cm
(c) 5 cm
(d) 8 cm

Answer

Answer: (c) 5 cm


Question 10.
Which is the longest side in the triangle PQR right angled at P?
(a) PR
(b) PQ
(c) QR
(d) None of these

Answer

Answer: (c) QR


Question 11.
The sum of the lengths of any two sides of a triangle is _____________ the third side of the triangle.
(a) less than
(b) doubled
(c) greater than
(d) half

Answer

Answer: (c) greater than


Question 12.
A/an _____________ connect a vertex of a triangle to the mid-point of the opposite side.
(a) altitude
(b) vertex
(c) median
(d) None of these

Answer

Answer: (c) median


Question 13.
In the Pythagoras property, the triangle must be ___________ .
(a) acute-angled
(b) obtuse-angled
(c) right-angled
(d) None of these

Answer

Answer: (c) right-angled


Question 14.
Which is the longest side of a right triangle?
(a) Hypotenuse
(b) Base
(c) Perpendicular
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Hypotenuse


Question 15.
A triangle in which all three sides are of equal lengths is called _________.
(a) Equilateral
(b) Scalene
(c) Isosceles
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Equilateral


Question 16.
A triangle can be drawn if the hypotenuse and a _____ in the case of a right-angled triangle.
(a) base
(b) hypotenuse
(c) leg
(d) None of these

Answer

Answer: (c) leg


Question 17.
Sum of the lengths of any two sides of a triangle is greater than the length of the ____.
(a) first side
(b) second side
(c) third side
(d) none of these

Answer

Answer: (c) third side


Question 18.
A triangle can be drawn if ____ angles and one side given.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Question 19.
he exterior angle of a triangle is ______ in measure to the sum of interior opposite angles.
(a) equal
(b) unequal
(c) different
(d) None of these

Answer

Answer: (a) equal


Question 20.
ΔABC is right-angled at C. If AC = 5 cm and BC = 12 cm find the length of AB.
(a) 17 cm
(b) 7 cm
(c) 13 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 13 cm


Fill in the blanks:

1. The exterior angle of a triangle is equal in measure to the sum _____________ of opposite angles.

Answer

Answer: Interior


2. The total measure of the three angles of a triangle is __________.

Answer

Answer: 180°


3. Sum of the lengths of any two side of a triangle is _________ than the length of the third side.

Answer

Answer: greater


4. In any right angled triangle, the square of the length of hypotenuse is equal to the sum of the ________ of the lengths of the other two sides.

Answer

Answer: squares


To construct a triangle of following sets of measurement given.

5. _________ sides.

Answer

Answer: three


6. Two sides and the angle ________ them.

Answer

Answer: between


7. Two angles and the side _________ them.

Answer

Answer: between


8. The hypotenuse and a _______ in the case of a right-angle triangle.

Answer

Answer: legs


Below are given the maximum of certain sides and angles of triangles. Identify those can be constructed and these can not he constructed.

Question 1.
∆ABC m∠A = 85°,m∠B = 115, AB = 5cm

Answer

Answer: No


Question 2.
∆PQR m∠Q = 30,m∠R = 60, QR = 4.7cm

Answer

Answer: Yes


Question 3.
∆ABC m∠A = 70,m∠B = 50, AC = 3cm

Answer

Answer: Yes


Question 4.
∆LMN m∠L = 60, m∠N = 120,LM = 5cm

Answer

Answer: No


Question 5.
∆ABC BC = 2cm, AB = 4cm, AC = 2cm

Answer

Answer: No


Question 6.
∆PQR PQ = 3.5cm, QR = 4cm, PR = 3.5cm

Answer

Answer: Yes


Question 7.
∆XYZ XY = 3cm, YZ= 4cm, XZ = 5cm

Answer

Answer: Yes


Question 8.
∆DEF DE = 4.5cm, EF = 5.5cm, DF = 4cm

Answer

Answer: Yes


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Practical Geometry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Perimeter and Area Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Objective Questions.

Perimeter and Area Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Perimeter and Area Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Perimeter and Area Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Perimeter and Area Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Find the area of a circle having radius 14 cm.
(a) 196 cm2
(b) 308 cm2
(c) 616 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 616 cm2
Area of a circle πr2 = \(\frac { 22 }{ 7 }\) × 14 × 14 = 616 cm2.


Question 2.
Find the breadth of a rectangular plot of land, if its area is 440 m2 and the length is 22 m.
(a) 20 m
(b) 5 m
(c) 15 m
(d) 10 m

Answer

Answer: (a) 20 m


Question 3.
One of the sides and the corresponding height of a parallelogram are 4 cm and 3 cm respectively. Find the area of the parallelogram.
(a) 12 cm2
(b) 7 cm2
(c) 6 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 12 cm2
Area of a parallelogram = side × height.


Question 4.
Find the area of a verandah 2.25 m wide constructed outside a room 5.5 m long and 4 m wide.
(a) 36sq.m
(b) 63sq.m
(c) 64sq.m
(d) 84sq.m

Answer

Answer: (b) 63sq.m


Question 5.
Find the cost of lamination in the above question at the rate of Rs. 2.00 per cm2.
(a) Rs. 1200
(b) Rs. 2200
(c) Rs. 2400
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Rs. 2400
For lamination, area of frame is considered and product of area and cost is found.


Question 6.
When the circumference and area of a circle are numerically equal, what is the diameter numerically equal to?
(a) Area
(b) Circumference
(c) 271
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 7.
A gardener wants to fence a circular garden of diameter 14 m. Find the length of the rope he needs to purchase.
(a) 44 m
(b) 28 m
(c) 88 m
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 44 m
Fence means circumference of the circle. First calculate radius and then find circumference of the given circular garden.


Question 8.
If the area of a circle is 2464 m2, find its diameter,
(a) 56m
(b) 154m
(c) 176m
(d) 206m

Answer

Answer: (a) 56m


Question 9.
What is the circumference of a circle of radius 7 cm ?
(a) 44 cm
(b) 49 cm
(c) 14 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 44 cm
Circumference of a circle = 2πr, 2 × \(\frac { 22 }{ 7 }\) × r = 44 cm.


Question 10.
The height in the area of a triangle
(a) \(\frac { (2×area) }{ base }\)
(b) \(\frac { base }{ (2×area) }\)
(c) \(\frac { (2×area) }{ height }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { (2×area) }{ base }\)


Question 11.
Ayush made his picture on a rectangular sheet of length 60 cm and breadth 20 cm wide. Area of picture is :
(a) 1200 cm2
(b) 1250 cm2
(c) 1100 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1200 cm2
Area of rectangular picture is length × breadth.


Question 12.
A rectangular garden is 65 cm long and 50 cm wide. Two cross paths each 2 m wide are to be constructed parallel to the sides. If these paths pass through the centre of the garden, find the cost of constructing the paths at the rate Rs. 69 per m2.
(a) Rs. 15000
(b) Rs. 15594
(c) Rs. 15500
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rs. 15594


Question 13.
If a side of a square is 4 cm then its perimeter is :
(a) 16 cm
(b) 8 cm
(c) 12 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 16 cm
Perimetre of square is 4 × side


Question 14.
The area of triangle is
(a) (\(\frac { 1 }{ 2 }\)) × base × height
(b) (\(\frac { 1 }{ 2 }\)) × (base + height)
(c) base (d) height
(d) None of these

Answer

Answer: (a) (\(\frac { 1 }{ 2 }\)) × base × height


Question 15.
The length and the breadth of a rectangular piece of land are S00 m and 300 m. Find the cost of the land if 1 m2 of the land costs Rs. 10000.
(a) Rs. 15,00,00,00
(b) Rs. 1500,000
(c) Rs. 1500,00
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs. 15,00,00,00
Area of a rectangular piece is multiplied by cost of land.


Question 16.
A wire bent in the form of a circle of radius 42 cm is again bent in the form of a square. What is the ratio of the regions enclosed by the circle and the square?
(a) 11:12
(b) 21:33
(c) 22:33
(d) 14:11

Answer

Answer: (d) 14:11


Question 17.
Find the cost of frame in the above question at the rate of Rs. 3.00 per cm.
(a) Rs. 480
(b) Rs. 3600
(c) Rs. 240
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs. 480
For frame cost perimeter is multiplied by 3.


Question 18.
Find radius of a circle of diameter 9.8 m.
(a) 4.9 m
(b) 19.6 m
(c) 10 m
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 4.9 m
Radius of a circle is half of its diametre.


Question 19.
What is the circumference of a circle of diameter 10 cm?
(a) 35 cm
(b) 30 cm
(c) 31.4 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 31.4 cm


Question 20.
In the above questions, find the perimeter of the rectangular sheet.
(a) 80 cm
(b) 100 cm
(c) 90 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 90 cm
Perimeter = 2(length + breadth).


Question 21.
The length and breadth of a rectangular hall in a model are 0.4 m and 30 cmrespectively. What is the distance between the opposite corners of the wall in the model?
(a) 34.16m
(b) 50m
(c) 34.16 cm
(d) 50cm

Answer

Answer: (d) 50cm


Question 22.
The perimeter of a rectangular sheet is 100 cm. If the length is 35 cm, find its breadth.
(a) 35 cm
(b) \(\frac { 100 }{ 35 }\)
(c) 15 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 15 cm
2(l + b) = 100, 2l + 2b = 100, 2 × 35 + 2b = 100, 2b = 30 ÷ 2 = 15 cm.


Question 23.
Which figure encloses more area: a square of side 2 cm ; a rectangle of side 3 cm and 2 cm ;An equilateral triangle of side 4 cm?
(a) equilateral triangle
(b) square
(c) triangle
(d) None of these

Answer

Answer: (a) equilateral triangle


Question 24.
In the above question, what will be the perimeter of the picture frame ?
(a) 80 cm
(b) 160 cm
(c) 120 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 160 cm
Perimeter of a rectangular picture is 2(length + breadth).


Question 25.
Find the area of the following triangle :

(a) 6 cm2
(b) 4 cm2
(c) 16 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 4 cm2
Area of triangle ∑ = base × altitude.


Question 26.
If we cut a square along one of its diagonals, two triangles are obtained. Area of each triangle obtained = __________.
(a) (\(\frac { 1 }{ 2 }\))×Area of the square
(b) (\(\frac { 1 }{ 4 }\))×Area of the square
(c) Area of the square
(d) None of these

Answer

Answer: (a) (\(\frac { 1 }{ 2 }\))×Area of the square


Question 27.
Find the perimeter of a triangle with sides 4 cm, 6 cm and 10 cm
(a) 20 cm
(b) 24 cm
(c) 9 cm
(d) 18 cm

Answer

Answer: (a) 20 cm


Question 28.
The area of a rectangular sheet is 500 cm2. If the length of the sheet is 25 cm. What is its width ?
(a) 20 cm
(b) 25 cm
(c) 50 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 20 cm
Breadth of a rectangle is area ÷ length.


Question 29.
The base in the area of parallelogram is
(a) \(\frac { area }{ height }\)
(b) area × base
(c) \(\frac { area }{ base }\)
(d) area × height

Answer

Answer: (a) \(\frac { area }{ height }\)


Question 30.
Find the area of a square park whose perimeter is 320 cm ?
(a) 6400 m2
(b) 6000 m2
(c) 1280 m2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 6400 m2
Side of square 320 ÷ 4 = 80, Area of square is 80 × 80 = 6400 m2.


Question 31.
The area of parallelogram is
(a) height × height
(b) base × height
(c) base + height
(d) base × base

Answer

Answer: (b) base × height


Question 32.
If a side of a square is 5 cm then its area is :
(a) 20 cm2
(b) 25 cm2
(c) 10 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 25 cm2
Area of square is side × side.


Question 33.
Find the area of a triangle with a base of 20 cm and a height of 30 cm
(a) 300
(b) 100
(c) 400
(d) 600

Answer

Answer: (a) 300


Question 34.
Find the height x, if the area of the parallelogram is 24 cm2 and the base is 4 cm.
(a) 4 cm
(b) 6 cm
(c) 5 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 6 cm
Height of a parallelogram = area ÷ side.


Question 35.
The area of a square whose perimeter is 4 m
(a) 2 m2
(b) 1 m2
(c) 3 m2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1 m2


Question 36.
Perimeter of a square field is 400 cm, find its one side.
(a) 300 cm
(b) 200 cm
(c) 100 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 100 cm
Side of square = perimeter ÷ four.


Question 37.
The length and the breadth of a rectangular piece of land are 400 m and 250 m respectively. What is the cost of the land at Rs. 1000 per square metre?
(a) Rs.10 lakhs
(b) Rs.1 crore
(c) Rs.10 crores
(d) Rs.10 thousands

Answer

Answer: (c) Rs.10 crores


Question 38.
Find x in the given figure :

(a) 4.5 cm
(b) 6 cm
(c) 2 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 4.5 cm
x(6 × 3) ÷ 4.


Match the following :

1. Perimeter of square(a) 2(l + b)
2. Area of square(b) 4 × side
3. Perimeter of rectangle(c) l × b
4. Area of a rectangle(d) a2
Answer

Answer:

1. Perimeter of square(b) 4 × side
2. Area of square(d) a2
3. Perimeter of rectangle(a) 2(l + b)
4. Area of a rectangle(c) l × b

Match the following :

1. Radius of circle(a) Base × Height
2. Area of triangle(b) πr2
3. Area of a ||gm(c) Half of its diametre
4. Area of circle(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\) × Base × Altitude
Answer

Answer:

1. Radius of circle(c) Half of its diametre
2. Area of triangle(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\) × Base × Altitude
3. Area of a ||gm(a) Base × Height
4. Area of circle(b) πr2

Match the following:

1. 1 cm(a) 100 cm
2. 1 m(b) 100 mm2
3. 1 cm2(c) 100,00 cm2
4. 1 m2(d) 10 mm
Answer

Answer:

1. 1 cm(d) 10 mm
2. 1 m(a) 100 cm
3. 1 cm2(b) 100 mm2
4. 1 m2(c) 100,00 cm2

State whether the given statements are True or False.

Question 1.
Radius is twice of diametre.

Answer

Answer: False


Question 2.
Perimeter of a square = a2.

Answer

Answer: False


Question 3.
Area of circle = πr2.

Answer

Answer: True


Question 4.
Perimeter of rectangle = 2(l + b)

Answer

Answer: True


Fill in the blanks.

1. The distance around a circular region is known as its …………. .

Answer

Answer: circumference


2. 1 hectare = …………..

Answer

Answer: 100,00 m2


3. Area of a circle = ……… × r2

Answer

Answer: π


4. Area of a rectangle = ……….. × Breadth

Answer

Answer: Length


5. ………… is the part of plane occupied by the closed figure.

Answer

Answer: Area


6. Perimetre of a rectangle = 2 (Length + ………)

Answer

Answer: Breadth


7. Area of a ||gm = Base × ………..

Answer

Answer: Height


8. ……….. is the distance around a closed figure.

Answer

Answer: Perimeter


9. Area of a square = Side × ………..

Answer

Answer: Side


10. Perimetre of a square = 4 × ………..

Answer

Answer: Side


11. Circumference of a circle = 2 × π × ……….

Answer

Answer: r


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Perimeter and Area MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers Read More »

error: Content is protected !!