MCQ Questions

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Exponents and Powers Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Objective Questions.

Exponents and Powers Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Exponents and Powers Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Exponents and Powers Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Exponents and Powers Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Multiplicative inverse of \(\frac { 1 }{ 7 }\) is
(a) 14
(b) 7
(c) 49
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 7


Question 2.
Simplify 2 × 103.
(a) 1000
(b) 2000
(c) 16000
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 2000
2 × 10 × 10 × 10 = 2000.


Question 3.
Find 73 ÷ 73.
(a) 76
(b) 79
(c) 70
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 70
73-3 = 70


Question 4.
The value of (−1)47 is
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) -1


Question 5.
Express 72 as a product of powers.
(a) 23 × 32
(b) 33 × 23
(c) 23 + 32
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 23 × 32
Prime factors of 72 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 = 23 × 32.


Question 6.
Find the number from the following expanded forms 3 × 104 + 7 × 102 + 5 × 100.
(a) 375
(b) 30705
(c) 3705
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 30705
30000 + 700 + 5 = 30705.


Question 7.
The short notation 104 stands for the product.
(a) 10 × 10 × 10 × 10
(b) 4 × 10
(c) 10 + 10 + 10 + 10
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 10 × 10 × 10 × 10
10 is multiplied four times.


Question 8.
Simplify 34 ÷ 34.
(a) 30
(b) 311
(c) 328
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 30
In division power.


Question 9.
The value of (−1)91 is
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -1


Question 10.
The value of (−1)310 is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 11.
Express using exponential notation 343.
(a) 37
(b) 73
(c) 7
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 73
Prime factors of 343 = 7 × 7 × 7.


Question 12.
Express 729 as a power of 3.
(a) 93
(b) 34
(c) 36
(d) 32

Answer

Answer: (c) 36


Question 13.
In 104, 10 is called :
(a) Base
(b) Power
(c) Exponent
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Base


Question 14.
The number which is multiplied by (−8)-1 to obtain a product equal to 10-1 is ____.
(a) \(\frac { -4 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { -3 }{ 5 }\)
(c) \(\frac {- 1 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { -5 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -4 }{ 5 }\)


Question 15.
Express in exponential form 2 × 2 × a × a.
(a) 22. a2
(b) 22. 20
(c) 22 + a2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 22. a2
2 is multiplied two times and also a is multiplied two times.


Question 16.
Simplify 52 ÷ 56.
(a) 5-4
(b) 54
(c) 58
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 5-4
As 52-6 = 5-4.


Question 17.
The value of (−1)500 is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 18.
Which is greater 23 or 32.
(a) 23
(b) 32
(c) Equal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 32
23 = 2 × 2 × 2 = 8, 32 = 3 × 3 = 9.


Question 19.
Simplify 0 × 122.
(a) 1
(b) 20
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0
0 is multiplied by any number gives result 0.


Question 20.
Find the value of \(\frac{3^{5}}{3^{5}}\)
(a) 1
(b) 0
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1
35-5 = 30 = 1


Question 21.
The value of 110 is ________ .
(a) 3
(b) 11
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 22.
The exponential form of 100000 is
(a) 103
(b) 104
(c) 105
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 105


Question 23.
(-1)3 find value.
(a) 1
(b) -1
(c) -3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) -1
Negative sign has odd number exponent.


Question 24.
Simplify 23 × 5.
(a) 30
(b) 40
(c) 20
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 40
23 × 5 = 2 × 2 × 2 × 5 = 40.


Question 25.
Find the value of 20 + 30 + 40.
(a) 3
(b) 0
(c) 9
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 3
20 + 30 + 40 = 1 + 1 + 1 = 3.


Question 26.
Express 432 as a product of powers of prime factors.
(a) 23×33
(b) 8×27
(c) 16×27
(d) 24×33

Answer

Answer: (d) 24×33


Question 27.
Find the value of 112.
(a) 121
(b) 22
(c) 5.5
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 121
11 × 11 = 121.


Question 28.
Simplify a2 × a4.
(a) a8
(b) a6
(c) a2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) a6
Powers are added as the base of both numbers is a.


Question 29.
Find the number from the following expanded forms
8 × 104 + 6 × 103 + 0 × 102 + 4 × 101 + 5 × 100.
(a) 86045
(b) 8645
(c) 86450
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 86045
8 × 104 + 6 × 103 + 0 × 102 + 4 × 101 + 5 × 100 = 80000 + 6000 + 0 + 40 + 5.


Question 30.
Multiplicative inverse of \(\frac { 1 }{ 5 }\) is
(a) 10
(b) 3
(c) 5
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 5


Question 31.
Solve 14.
(a) 1
(b) 4
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1
1 is multiplied four times, i.e. 1 × 1 × 1 × 1.


Question 32.
Solve 22 × 23.
(a) 26
(b) 25
(c) 46
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 25
Powers are added if the base are same in case of multiplication.


Question 33.
Solve (30 + 20) × 50.
(a) 2
(b) 0
(c) 5
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2
(1 + 1) x 1 = 2 × 1 = 2.


Question 34.
The value of 70 is ________ .
(a) 7
(b) 21
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 35.
In 104, 4 is called :
(a) Base
(b) Power
(c) Exponent
(d) None of

Answer

Answer: (c) Exponent


Question 36.
Identify the greater number (i) 43 or 34.
(a) 43
(b) 34
(c) Both are equal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 34
4 × 4 × 4 = 64, and 3 × 3 × 3 × 3 = 81.


Question 37.
512 can be written in exponential form as
(a) 23
(b) 24
(c) 29
(d) 21

Answer

Answer: (c) 29


Question 38.
Find the value of \(\left(2^{3}\right)^{2}\).
(a) 64
(b) 36
(c) 81
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 64
23 = 2 × 2 × 2 = 8 and 82 = 8 × 8 = 64.


Question 39.
Solve 20 × 30 × 40.
(a) 1
(b) 24
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1
20 × 30 × 40 = 1 × 1 × 1 = 1.


Question 40.
The value of 28 is
(a) 1024
(b) 256
(c) 512
(d) 128

Answer

Answer: (b) 256


Question 41.
Simplify 0 × 102.
(a) 0
(b) 100
(c) 20
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0
0 is multiplied by any number gives result 0.


Question 42.
Express in exponential form : (2 × 3)5
(a) 30 × 30
(b) 52 × 53
(c) 65
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 65
(a × b)x = (ab)x.


Question 43.
Express 432 as a product of powers.
(a) 42 × 33
(b) 24 × 33
(c) 24 + 34
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 24 × 33
Prime factor of 432 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 3.


Question 44.
Which is smaller 210 or 102 ?
(a) 210
(b) 102
(c) Both are equal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 102
210 = 1024 and 102 = 100, so 102 is smaller than 210.


Question 45.
Expresses 256 as a power of 2.
(a) 28
(b) 2 × 8
(c) 2 multiplied 8 times
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 28
Prime factors of 256 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2.


Question 46.
The value of (−1)75 is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -1


Question 47.
The value of (−1)400 is
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


State whether the given statements are True or False.

Question 1.
10 × 1011 = 10011

Answer

Answer: False


Question 2.
23 > 52

Answer

Answer: False


Question 3.
23 × 32 = 65

Answer

Answer: False


Question 4.
30 = (1000)0

Answer

Answer: True


Match the following :

1. 72(a) 24 × 33
2. 1000(b) 23 × 32
3. 432(c) 27 × 53
4. 16000(d) 23 × 53
Answer

Answer:

1. 72(b) 23 × 32
2. 1000(d) 23 × 53
3. 432(a) 24 × 33
4. 16000(c) 27 × 53

Match the following :

1. (2 × 3)5(a) (-4)3 × m3
2. (2a)4(b) 25 . 35
3. (-4m)3(c) 24 . a4
Answer

Answer:

1. (2 × 3)5(b) 25 . 35
2. (2a)4(c) 24 . a4
3. (-4m)3(a) (-4)3 × m3

Match the following :

1. 5985.3(a) 2.7 × 105
2. 65950(b) 5.9853 × 103
3. 3430,000(c) 6.595 × 104
4. 279404(d) 3.43 × 106
Answer

Answer:

1. 5985.3(b) 5.9853 × 103
2. 65950(c) 6.595 × 104
3. 3430,000(d) 3.43 × 106
4. 279404(a) 2.7 × 105

Fill in the blanks.

1. b2 × b3 = ………..

Answer

Answer: b5


2. am × bm = ………..

Answer

Answer: (ab)m


3. a0 = ………..

Answer

Answer: 1


4. The number 104 is read as ………. raised to the power of ………… .

Answer

Answer: 10, 4


5. (-1)even number = ………..

Answer

Answer: 1


6. c4 ÷ c5 = ………..

Answer

Answer: c-1


7. 104 is called the ………… of 10000.

Answer

Answer: exponential form


8. (-1)odd number = ………..

Answer

Answer: -1


9. c7 ÷ c7 = ………..

Answer

Answer: 1


10. Any number can be expressed as a decimal number between 1.0 and 10.0 including 1.0 multiplied by a power of 10. Such a form of a number is called its ……….. .

Answer

Answer: standard form


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Exponents and Powers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Symmetry Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Objective Questions.

Symmetry Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Symmetry Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Symmetry Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Symmetry Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Letter ‘C’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a horizontal mirror
(b) a vertical mirror
(c) both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a horizontal mirror


Question 2.
State the number of lines of symmetry for a quadrilateral.
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 0
There is no line about which the figure may be folded.


Question 3.
How many lines of symmetries are there in an equilateral triangle?
(a) 2
(b) 3
(c) 0
(d) 1

Answer

Answer: (b) 3


Question 4.
Letter ‘G’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) Neither horizontal nor vertical
(b) a horizontal mirror
(c) a vertical mirror
(d) both

Answer

Answer: (a) Neither horizontal nor vertical


Question 5.
State the number of lines of symmetry for a scalene triangle.
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0
It is an irregular figure.


Question 6.
Which of these letters has only rotational symmetry?
(a) S
(b) E
(c) B
(d) P

Answer

Answer: (a) S


Question 7.
Which of the following triangles has no line of symmetry?
(a) An equilateral triangle
(b) An isosceles triangle
(c) A scalene triangle
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) A scalene triangle


Question 8.
State the number of lines of symmetry for a parallelogram.
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0
There is no line about which the figure may be folded.


Question 9.
Letter ‘H’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a vertical mirror
(b) Both horizontal and vertical
(c) a horizontal mirror
(d) Neither horizontal nor vertical

Answer

Answer: (b) Both horizontal and vertical


Question 10.
Number of lines of symmetry a triangle does not have:
(a) 3
(b) 1
(c) 0
(d) 2

Answer

Answer: (d) 2


Question 11. State the number of lines of symmetry a circle.
(a) Infinite
(b) 0
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Infinite
There are infinite number of lines about which the figure may be folded.


Question 12.
How many lines of symmetries are there in regular pentagon?
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 4

Answer

Answer: (c) 5


Question 13.
Which of the following has both horizontal as well as vertical line of symmetry?
(a) H
(b) S
(c) V
(d) A

Answer

Answer: (a) H


Question 14.
State the number of lines of symmetry for a rhombus.
(a) 5
(b) 3
(c) 2
(d) Noun of these

Answer

Answer: (c) 2
There are two lines about which the figure may be folded.


Question 15.
Which of the following alphabets has line symmetry?
(a) P
(b) Q
(c) Z
(d) A

Answer

Answer: (d) A


Question 16.
Which of the following letters have reflection line of symmetry about vertical mirror?
(a) C
(b) V
(c) B
(d) Q

Answer

Answer: (b) V


Question 17.
State the number of lines of symmetry for an isosceles triangle.
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1
As there is only one face from where it is folded then makes angles of symmetry.


Question 18.
hat is the order of rotational symmetry of the English alphabet Z?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (c) 2


Question 19.
State the number of lines of symmetry for an equilateral triangle.
(a) 3
(b) 0
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 3
As there are three vertex in a triangle.


Question 20.
How many lines of symmetries are there in a square?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (c) 4


Question 21.
State the number of lines of symmetry for a square.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 4
Square has a rotational symmetry of order 4.


Question 22.
Letter ‘D’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a vertical mirror
(b) a horizontal mirror
(c) both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a vertical mirror


Question 23.
How many lines of symmetries are there in rectangle?
(a) 2
(b) 1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Question 24. State the number of lines of symmetry a regular hexagon.
(a) 6
(b) 5
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 6
There are six lines about which the figure may be folded.


Question 25.
A In A XYZ, XY = XZ and XM⊥YZand ZP⊥XY. About which of the following is the triangle symmetrical?
(a) XM
(b) YN
(c) ZP
(d) XZ

Answer

Answer: (a) XM


Question 26.
Which of these quadrilaterals have both line and rotational symmetries of order more than 3?
(a) A triangle
(b) A square
(c) A kite
(d) A rectangle

Answer

Answer: (b) A square


Question 27.
State the number of lines of symmetry for a rectangle.
(a) 5
(b) 2
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 2
There are two lines about which the figure may be folded.


Question 28.
Which of the following alphabets has many lines of symmetry?
(a) I
(b) O
(c) P
(d) F

Answer

Answer: (b) O


Match the following :

Symmetry related to mirror reflection.

1. M(a) A vertical mirror
2. A(b) A horizontal mirror
3. B(c) Both horizontal and vertical mirror
4. 0(d) A vertical mirror
Answer

Answer:

1. M(d) A vertical mirror
2. A(a) A vertical mirror
3. B(b) A horizontal mirror
4. 0(c) Both horizontal and vertical mirror

Match the following :

Regular PolygonNumber of lines of symmetry
1. Hexagon(a) 5
2. Pentagon(b) 3
3. Square(c) 6
4. Equilateral triangle(d) 4
Answer

Answer:

Regular PolygonNumber of lines of symmetry
1. Hexagon(c) 6
2. Pentagon(a) 5
3. Square(d) 4
4. Equilateral triangle(b) 3

State whether the given statements are True or False.

Question 1.
If a figure has two or more fines of symmetry, should it have rotational symmetry of order more than 1.

Answer

Answer: True


Question 2.
A parallelogram has both fine and rotational symmetry of order more than 1.

Answer

Answer: False


Question 3.
We can have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is 45°.

Answer

Answer: True


Question 4.
We can have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is 17°.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks.

1. If after a rotation, an object looks exactly the same we say that it has a ………… .

Answer

Answer: rotational symmetry


2. ………. have equal sides and equal angles.

Answer

Answer: regular polygon


3. A figure has ……….,, if there is a line about which the figure may be folded so that the two parts of the figure will coincide.

Answer

Answer: line symmetry


4. In a complete turn (of 360°) the number of times an object looks exactly the same is called the ………. .

Answer

Answer: order of rotational symmetry


5. Rotation turns an object about a fixed point. This fixed point is the ………. .
The angle by which the object rotates is the ……….. .

Answer

Answer: centre of rotation, angle of rotation


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Symmetry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Visualising Solid Shapes Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes Objective Questions.

Visualising Solid Shapes Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Visualising Solid Shapes Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Visualising Solid Shapes Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Visualising Solid Shapes Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The number of faces of a rectangular prism is _______.
(a) 4
(b) 6
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 6


Question 2. Opposite faces of at die always have a total of dots on them :
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 7
Observe a die and see.


Question 4.
The number of edges of a square pyramid is _______.
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 8


Question 5.
The number of faces of a triangular pyramid or tetrahedron is _______.
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 1024

Answer

Answer: (a) 4


Question 6. Three cubes each with 2 cm edge are placed side by side to form a cuboid. Its length will be :
(a) 4 cm
(b) 2 cm
(c) 6 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6 cm
Each cube has one side 2 cm, therefore sum of three sides is 6 cm.


Question 7.
The number of triangular faces of a triangular prism is _______.
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Question 8.
Which of the following is the number of vertices of sphere?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 0


Question 9. There are ……….. edges in a cube.
(a) 8
(b) 12
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 12
There are 12 line segments that form the skelton of the cube.


Question 10.
A die is cut horizontally. What is the cross-section obtained?
(a) A triangle
(b) A rectangle
(c) A square
(d) A cube

Answer

Answer: (c) A square


Question 11.
The number of faces of a cube is _______.
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 6


Question 12. If two cubes of dimensions 2 cm by 2 cm are placed side by side, what would the dimensions of resulting cuboid be ?
(a) 4, 2, 2
(b) 2, 4, 2
(c) 2, 2, 4
(d) Noun of these

Answer

Answer: (a) 4, 2, 2
When two cubes are kept side by side the length is the only measurement which increases, it becomes 2 + 2 = 4 cm.
The breadth = 2, cm and the height = 2 cm.


Question 13.
The number of faces of a triangular prism is _______.
(a) 5
(b) 6
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 4


Question 14. There are ………… faces in a cube.
(a) 8
(b) 4
(c) 6
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6
The six flat square surfaces that are the skin of the cube.


Question 15.
Cuboid is an example of
(a) Both
(b) 2-D shape
(c) 3-D shape
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 3-D shape


Question 16.
The vertical cut of a brick will show the cross section is
(a) circle
(b) pentagon
(c) rectangle
(d) hexagon

Answer

Answer: (c) rectangle


Question 17. There are ………. vertices in a cube.
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 8
There are 8 vertices of the cube.


Question 18.
The number of edges of a rectangular pyramid is _______.
(a) 21
(b) 8
(c) 7
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 8


Question 19.
The number of edges of a triangular pyramid is _______.
(a) 8
(b) 5
(c) 6
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6


Question 20. Three dimensional shapes have :
(a) length, breadth, height
(b) length, breadth
(c) breadth height
(d) None of these

Answer

Answer: (a) length, breadth, height
Which occupy space and have three demensions.


Question 21.
A cuboid has ________ rectangular faces.
(a) 8
(b) 2
(c) 6
(d) 4

Answer

Answer: (c) 6


Question 22.
Identify the correct statement from the following.
(a) A triangle has 3 sides and 4 vertices.
(b) A cylinder has 3 faces.
(c) All sides of the rectangle are equal.
(d) A cuboid has 4 flat faces and 12 straight edges.

Answer

Answer: (b) A cylinder has 3 faces.


Question 23.
The number of faces of a square pyramid is _______.
(a) 4
(b) 7
(c) 5
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 5


Question 24.
Rakesh has 10 one rupee coins of similar kind. He puts them exactly one on the other. What shape will he get finally?
(a) Circle
(b) Cylinder
(c) Cube
(d) Cone

Answer

Answer: (b) Cylinder


Question 25.
The number of faces of a cylinder is _______.
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Match the 2-dimensional figures with the names :

1. (a) Circle
2. (b) Rectangle
3. (c) Square
4. (d) Quadrilateral
5. (e) Triangle
Answer

Answer:

1. (b) Rectangle
2. (a) Circle
3. (e) Triangle
4. (c) Square
5. (d) Quadrilateral

Match the note with appropriate solids.

Answer

Answer:
1. (b)
2. (c)
3. (d)
4. (a)


Here are the shadows of some 3-D objects when seen under the lamp of an overhead projector. Identify the solid that match each shadow.

1. A circle(a) a cube
2. A square(b) a ball
3. A triangle(c) a cylindrical pipe
4. A rectangle(c) a cone
Answer

Answer:

1. A circle(b) a ball
2. A square(a) a cube
3. A triangle(d) a cone
4. A rectangle(c) a cylindrical pipe

State whether the given statements are True or False.

Question 1.
The cube can cast a shadow in the shape of a rectangle.

Answer

Answer: True


Question 2.
The cube can cast a shadow in the shape of a hexagon.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks.

1. A net is a sort of skelton outline in 2-D, which when folded, results in a ………. .

Answer

Answer: 3D


2. The corners of a solid shapes are called its ……… .

Answer

Answer: vertices


3. Plane figures are of ………. dimensions and solid shapes are of ……… dimensions.

Answer

Answer: two, three


4. The line segment of a solid skelton are its ………. .

Answer

Answer: edges


5. The flat surfaces of solid are its ………. .

Answer

Answer: faces


6. The circle, the square the rectangle, the quadrilateral and the triangle are examples of ………. figures.

Answer

Answer: plane


7. Two types of sketches of a solid are possible.
(i) ……. (ii) …….. .

Answer

Answer: An delique, an isometric


8. The cube, the cuboid, the sphere, the cylinder, the cone and the pyramid are examples of ………. shapes.

Answer

Answer: solid


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Visualising Solid Shapes MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Knowing Our Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Questions.

Knowing Our Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Knowing Our Numbers Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Knowing Our Numbers Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Knowing Our Numbers Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The smallest 8 digit number is called
(a) Ten lakh
(b) One lakh
(c) Ten crore
(d) One crore

Answer

Answer: (d) One crore


Question 2.
Which of the following is not a symbol to write Roman numerals?
(a) D
(b) V
(c) M
(d) N

Answer

Answer: (d) N


Question 3.
If we add 1 more to the greatest 5-digit number we get
(a) Smallest 5-digit number
(b) Smallest 4-digit number
(c) Smallest 3-digit number
(d) Smallest 6-digit number

Answer

Answer: (d) Smallest 6-digit number


Question 4.
The smallest 4-digit number using any one digit twice from the numbers 2, 8, 9 is :
(a) 2889
(b) 2289
(c) 2298
(d) 2898

Answer

Answer: (b) 2289


Question 5.
The smallest 4-digit number having three different digits is:
(a) 1000
(b) 1203
(c) 1320
(d) 1002

Answer

Answer: (d) 1002


Question 6.
Which of the following options is equal to MMMCCLXXV − MCCCXXIV?
(a) MLMCI
(b) MMCLI
(c) MCMLI
(d) MCMIL

Answer

Answer: (c) MCMLI


Question 7.
Which pair has same digits at hundreds place?
(a) 4232, 4341
(b) 5432, 6922
(c) 6524, 7823
(d) 2334, 2340

Answer

Answer: (d) 2334, 2340


Question 8.
Which of the following options is true?
(a) XCVIII > MCVIII
(b) DCVIII < MCVIII
(c) DCVIII = MCVIII
(d) XCVIII < LXXXVII

Answer

Answer: (b) DCVIII < MCVIII


Question 9.
The greatest 4-digit number using any one digit twice from the numbers 7, 1, 2 is :
(a) 7221
(b) 7721
(c) 7122
(d) 7112

Answer

Answer: (b) 7721


Question 10.
The difference between face value and place value of 5 in 210517 is:
(a) 4995
(b) 5005
(c) 495
(d) 395

Answer

Answer: (c) 495


Question 11.
Make the greatest four digit number by using any one digit twice by 3, 8, 7?
(a) 8378
(b) 8873
(c) 3387
(d) 7783

Answer

Answer: (b) 8873


Question 12.
Write the greatest 4-digit number using different digits with 6 in the tens place.
(a) 9876
(b) 9867
(c) 9687
(d) 6987

Answer

Answer: (b) 9867


Question 13.
Which of the following is the Roman numeral for the number 2765?
(a) MMDCCXLV
(b) MMDCXLXV
(c) MMDCCLXV
(d) MMCDCLXV

Answer

Answer: (c) MMDCCLXV


Question 14.
The smallest 4-digit number using the digits 2, 1, 3, 7 without repetition is :
(a) 1237
(b) 2137
(c) 2371
(d) 3217

Answer

Answer: (a) 1237


Question 15.
In the Indian place value system we write ten crores for:
(a) One million
(b) Ten millions
(c) Hundred millions
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Hundred millions


Question 16.
Face value of 5 in 2150 is:
(a) 5
(b) 50
(c) 500
(d) 5000

Answer

Answer: (b) 50


Question 17.
Predecessor of 1997 is:
(a) 1998
(b) 1996
(c) 2000
(d) 1995

Answer

Answer: (b) 1996


Question 18.
The greatest 4-digit number using the digits 4, 7, 3, 2 without repetition is :
(a) 2374
(b) 3247
(c) 4723
(d) 7432

Answer

Answer: (d) 7432


Question 19.
Correct ascending order of 847, 9754, 8320, 571 is
(a) 9754, 847, 8320, 571
(b) 571, 847, 8320, 9754
(c) 571, 8320, 847, 9754
(d) 9754, 8320, 847, 571

Answer

Answer: (b) 571, 847, 8320, 9754


Question 20.
The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive) is
(a) 10
(b) 100
(c) 504
(d) 2520

Answer

Answer: (d) 2520


Question 21.
The successor of 999 is:
(a) 1000
(b) 1001
(c) 998
(d) 1002

Answer

Answer: (a) 1000


Question 22.
Which number is the greatest?
(a) 8142
(b) 4821
(c) 8412
(d) 8241

Answer

Answer: (c) 8412


Question 23.
Write the numeral for the number Nine crore five lakh forty-one.
(a) 90500410
(b) 90500041
(c) 95000041
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 90500041


Question 24.
What is the place value of 8 in the number 86,93,04,600?
(a) Eight crores
(b) Eighty crores
(c) Crores
(d) Eighty six crores

Answer

Answer: (b) Eighty crores


Question 25.
The smallest 5-digit number formed by using the digits 5,0,3,1 and 2 only once
(a) 10325
(b) 01235
(c) 10235
(d) 20135

Answer

Answer: (c) 10235


Question 26.
Which of the following is the greatest?
(a) 7212
(b) 7122
(c) 7211
(d) 7221

Answer

Answer: (d) 7221


Question 27.
Make the greatest four digit number by using any one digit twice by 0, 4, 9?
(a) 9404
(b) 9440
(c) 9940
(d) 9400

Answer

Answer: (c) 9940


Question 28.
The smallest 3-digit number using the digits 3, 5, 2 without repetition is
(a) 532
(b) 253
(c) 235
(d) 352

Answer

Answer: (c) 235


Question 29.
In the international system of numeration we write one million for:
(a) Ten lakhs
(b) One lakh
(c) Hundred thousands
(d) Ten thousands

Answer

Answer: (a) Ten lakhs


Question 30.
Make the greatest and the smallest four digit number using any four-digit number with digit 5 always at thousand place.
(a) 5999, 5000
(b) 5789, 5120
(c) 5986, 5012
(d) 5987, 5012

Answer

Answer: (a) 5999, 5000


Question 31.
One crore is similar to
(a) 10 hundreds
(b) 100 thousands
(c) 1000 lakhs
(d) 100 lakhs

Answer

Answer: (d) 100 lakhs


Question 32.
Which number is the smallest?
(a) 70621
(b) 20671
(c) 60265
(d) 60315

Answer

Answer: (b) 20671


Question 33.
Which of the following options is written in the ascending order?
(a) XCVII > XCCIV > DCCLXVIII > MDCLXII
(b) MDCLXII < DCCLXVIII < XCCIV < XCVII (c) MDCLXII > DCCLXVIII > XCCIV > XCVII
(d) XCVII < XCCIV < DCCLXVIII < MDCLXII

Answer

Answer: (d) XCVII < XCCIV < DCCLXVIII < MDCLXII


Question 34.
XX is equivalent to:
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

Answer

Answer: (b) 20


Question 35.
Place value of 6 in 2617 is:
(a) 6
(b) 60
(c) 600
(d) 6000

Answer

Answer: (a) 6


Question 36.
he greatest 3-digit number using the digits 2,1, 5 without repetition is:
(a) 215
(b) 125
(c) 521
(d) 152

Answer

Answer: (c) 521


Question 37.
Expand the number 345600.
(a) Three lakh six hundred
(b) Forty-five thousand six hundred
(c) Three lakh forty-five thousand
(d) Three lakh forty-five thousand six hundred

Answer

Answer: (d) Three lakh forty-five thousand six hundred


Question 38.
If we add 1 more to the greatest 2-digit number we get
(a) Smallest 4-digit number
(b) Smallest 6-digit number
(c) Smallest 3-digit number
(d) Smallest 5-digit number

Answer

Answer: (c) Smallest 3-digit number


Question 39.
If we add 1 more to the greatest 3-digit number we get
(a) Smallest 4-digit number
(b) Smallest 7-digit number
(c) Smallest 5-digit number
(d) Smallest 6-digit number

Answer

Answer: (a) Smallest 4-digit number


Question 40.
One crore is equal to:
(a) 1 million
(b) 10 millions
(c) 100 millions
(d) 1000 millions

Answer

Answer: (b) 10 millions


Question 41.
Which number is the smallest?
(a) 2571
(b) 1278
(c) 7218
(d) 1226

Answer

Answer: (d) 1226


Question 42.
Which of the following options is correct according to the rules of writing Roman numerals?
(a) DDXC
(b) MDCLXXI
(c) XDVII
(d) CLLVV

Answer

Answer: (b) MDCLXXI


Question 43.
Which of the following is shown as a repetition of symbols to write Roman numerals?
(a) Multiplication
(b) Subtraction
(c) Addition
(d) Division

Answer

Answer: (c) Addition


Question 44.
3,00,000 + 4,000 + 800 + 7 is equal to:
(a) 344807
(b) 304807
(c) 300807
(d) 480407

Answer

Answer: (b) 304807


Question 45.
Which number is the greatest?
(a) 2361
(b) 2136
(c) 1236
(d) 6123

Answer

Answer: (d) 6123


Question 46.
When 1 is subtracted from smallest 5-digit number, what is the result?
(a) Greatest 2-digit number
(b) Greatest 3-digit number
(c) Greatest 4-digit number
(d) Smallest 2-digit number

Answer

Answer: (c) Greatest 4-digit number


Fill in the blanks:

1. The greatest number in 8142, 8214, 8412 is …………………..

Answer

Answer: 8412


2. The smallest 4-digit number is …………………….

Answer

Answer: 1000


3. 4231 taken to nearest thousand is …………………

Answer

Answer: 4000


4. The smallest number in 20051, 15020, 50120, 51200 is ………………..

Answer

Answer: 20051


5. The greatest 5-digit number is ……………………

Answer

Answer: 99999


6. Successor of 125 is ……………….

Answer

Answer: 126


7. Place value of 6 in 26349 is ………………..

Answer

Answer: 6000


8. Seventy thousand seven is written in figures as …………………

Answer

Answer: 70007


9. 241 taken to nearest hundred is ………………..

Answer

Answer: 200


10. Predecessor of 3980 is: ………………………..

Answer

Answer: 3979


Match the numerals:

1.

(a) 11(i) LXXXIV
(b) 98(ii) LIX
(c) 59(iii) XI
(d) 84(iv) XCVIII
Answer

Answer:

(a) 11(iii) XI
(b) 98(iv) XCVIII
(c) 59(ii) LIX
(d) 84(i) LXXXIV

2.

(a) 12(i) XXXV
(b) 35(ii) L
(c) 50(iii) XXIX
(d) 29(iv) XII
Answer

Answer:

(a) 12(iv) XII
(b) 35(i) XXXV
(c) 50(ii) L
(d) 29(iii) XXIX

We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Maths Knowing Our Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Whole Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers Objective Questions.

Whole Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Whole Numbers Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Whole Numbers Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Whole Numbers Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The largest 5-digit number having three different digits is
(a) 98978
(b) 99897
(c) 99987
(d) 98799

Answer

Answer: (c) 99987


Question 2.
The difference between 85 and the number obtained by reversing the digits is
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 72

Answer

Answer: (c) 27


Question 3.
The natural numbers along with zero form the collection of
(a) Whole numbers
(b) Integers
(c) Rational numbers
(d) Real numbers

Answer

Answer: (a) Whole numbers


Question 4.
Find value of 297×17 + 297×3
(a) 5940
(b) 5980
(c) 5942
(d) 5970

Answer

Answer: (a) 5940


Question 5.
The smallest whole number is:
(a) 1
(b) 0
(c) not defined
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 0


Question 6.
What are the three consecutive predecessors of 70010?
(a) 70009, 70008, 7007
(b) 70009, 70008, 70010
(c) 70009, 70008, 70007
(d) 70009

Answer

Answer: (c) 70009, 70008, 70007


Question 7.
Find product 12×35
(a) 12600
(b) 34840
(c) 420
(d) 400

Answer

Answer: (c) 420


Question 8.
The difference between the smallest 3 digit number and the largest two digit number is:
(a) 0
(b) 1
(b) 2
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 9.
What is the quotient of 64 ÷ 1?
(a) 1
(b) 0
(c) 46
(d) 64

Answer

Answer: (d) 64


Question 10.
3 × 10000 + 7 × 1000 + 9 × 100 + 0 × 10 + 4 is the same as
(a) 3794
(b) 37940
(c) 37904
(d) 379409

Answer

Answer: (c) 37904


Question 11.
Study the pattern 1×8+1=9
12×8+2=98
Next step is-
(a) 123×8+3=987
(b) 1234×8+4=9876
(c) 120×8+3=963
(d) 13×8+3=987

Answer

Answer: (a) 123×8+3=987


Question 12.
Number of whole numbers between 38 and 68 is
(a) 31
(b) 30
(c) 28
(d) 29

Answer

Answer: (d) 29


Question 13.
The value of 25 × 20 × 5 is:
(a) 2505
(b) 2503
(c) 2500
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 2500


Question 14.
Value of 0 ÷ 5 is:
(a) 5
(b) 0
(c) 1
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 0


Question 15.
If 36 flats cost Rs 68251500 What is the cost of each flat
(a) Rs 198670
(b)Rs 135649
(c) Rs 203456
(d)Rs 1895875

Answer

Answer: (a) Rs 198670


Question 16.
The predecessor of 1 lakh is
(a) 99000
(b) 99999
(c) 999999
(d) 100001

Answer

Answer: (b) 99999


Question 17.
What is the predecessor of natural number 1?
(a) 0
(b) 2
(c) 10
(d) Does not exist

Answer

Answer: (d) Does not exist


Question 18.
The number of distinct prime factors of the largest 4-digit number is
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 11

Answer

Answer: (b) 3


Question 19.
The value of 0 × 17 is:
(a) 0
(b) 17
(c) 18
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 17


Question 20.
Subtraction of whole number is:
(a) dosed
(b) associative
(c) commutative
(d) none of these

Answer

Answer: (d) none of these


Question 21.
The sum of two whole numbers is always:
(a) zero
(b) 100
(c) a whole number
(d) odd number

Answer

Answer: (c) a whole number


Question 22.
Simplify 126×55+126×45
(a)12000
(b) 12400
(c) 12600
(d) 12500

Answer

Answer: (a) 123×8+3=987


Question 23.
Which is the whole number that does not have a predecessor?
(a) 100
(b) 0
(c) 1
(d) 9

Answer

Answer: (b) 0


Question 24.
If the number 7254*98 is divisible by 22, the digit at * is
(a) 1
(b) 2
(c) 6
(d) 0

Answer

Answer: (c) 6


Question 25.
The value of 5 + 5 + 5 + upto 10 terms is:
(a) 40
(b) 50
(c) 60
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 50


Question 26.
Division is the inverse of:
(a) addition
(b) subtraction
(c) multiplication
(d) none of these

Answer

Answer: (c) multiplication


Question 27.
By using dot (•) patterns, which of the following numbers can be arranged in all the three ways namely a line, a triangle and a rectangle?
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

Answer

Answer: (b) 10


Question 28.
Find a whole number n such that n=2n
(a) 20
(b) 100
(c) 0
(d) 1

Answer

Answer: (c) 0


Question 29.
What is the predecessor of 17
(a) 16
(b) 18
(c) 0
(d) 17

Answer

Answer: (a) 16


Question 30.
When rounded off to nearest thousands, the number 85642 is
(a) 85600
(b) 85700
(c) 85000
(d) 86000

Answer

Answer: (d) 86000


Question 31.
If 1 is added to the greatest 7- digit number, it will be equal to
(a) 10 thousand
(b) 1 lakh
(c) 10 lakh
(d) 1 crore

Answer

Answer: (d) 1 crore


Question 32.
The difference between the smallest natural number and the smallest whole number is:
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 33.
Additive identity of whole number is:
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 0


Question 34.
The product multiplication of a number with zero is always
(a) zero
(b) one
(c) the number itself
(d)none of these

Answer

Answer: (a) zero


Question 35.
If the product of two whole numbers is one if
(a) one number is 1
(b) two numbers are 1
(c) not defined
(d) none of these

Answer

Answer: (b) two numbers are 1


Question 36.
The largest number which always divides the sum of any pair of consecutive odd numbers is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (b) 4


Question 37.
Which of the following is the greatest number that can be formed by the digits 7, 0, 9, 8, 6 and 3?
(a) 9, 87, 360
(b) 9, 87, 063
(c) 9, 87, 630
(d) 9, 87, 603

Answer

Answer: (c) 9, 87, 630


Question 38.
The value of 61 × 1 is:
(a) 1
(b) 0
(c) 61
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 61


Question 39.
Value of 5 ÷ 0 is:
(a) 1
(b) 5
(c) 0
(d) not defined

Answer

Answer: (d) not defined


Question 40.
Find the sum 837+ 208 + 603
(a) 1548
(b) 1148
(c) 1648
(d) 1148

Answer

Answer: (c) 1648


Question 41.
The successor of 1 million is
(a) 2 million
(b) 1000001
(c) 100001
(d) 10001

Answer

Answer: (b) 1000001


Question 42.
Which of the following statements is not true?
(a) The HCF of two distinct prime numbers is 1
(b) The HCF of two co prime numbers is 1
(c) The HCF of two consecutive even numbers is 2
(d) The HCF of an even and an odd number is even

Answer

Answer: (d) The HCF of an even and an odd number is even


Question 43.
Which of the following is not true
(a) (7 + 8) + 9 = 7 + (8 + 9)
(b) (7 × 8) × 9 = 7 × (8 × 9)
(c) 7 + 8 × 9 = (7 + 8) × (7+ 9)
(d) 7 × (8 + 9) = (7 × 8) + (7 × 9)

Answer

Answer: (c) 7 + 8 × 9 = (7 + 8) × (7+ 9)


Question 44.
The value of 5 ÷ 0 is:
(a) 0
(b) 5
(c) meaningless
(d) none of these

Answer

Answer: (c) meaningless


Question 45.
Which natural number has no predecessor
(a) 0
(b) 1
(c) 10
(d) 100

Answer

Answer: (b) 1


Question 46.
The largest whole number is:
(a) 99
(b) 9979
(c) 9999
(d) can not be found

Answer

Answer: (d) can not be found


Question 47.
Which is the smallest whole number
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) -1

Answer

Answer: (b) 0


Question 48.
Which is the whole number that does not have a predecessor?
(a) 100
(b) 0
(c) 1
(d) 9

Answer

Answer: (b) 0


Question 49.
What is 238 ÷ 238?
(a) 0
(b) 238
(c) 28
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 50.
The smallest natural number is:
(a) 1
(b) 0
(c) not defined
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 51.
Which number is identity for Addition of whole number?
(a) 0
(b) 1
(c) 10
(d) 100

Answer

Answer: (a) 0


Question 52.
The school canteen charges Rs 20 for lunch Rs 4 for milk for each day How much money do you spend in 5 days on these things
(a) 100
(b) 20
(c) 120
(d) 5

Answer

Answer: (c) 120


Question 53.
The number of distinct prime factors of the smallest 5-digit number is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (a) 2


Question 54.
What is the additive identity element of 24?
(a) \(\frac { 1 }{ 24 }\)
(b) 1
(c) 0
(d) 24

Answer

Answer: (c) 0


Question 55.
5 divided by 0 is
(a) 5
(b) 0
(c) 1
(d) not defined

Answer

Answer: (d) not defined


Question 56.
15 – 12 ≠ 12 – 15. This statement shows that subtraction of whole numbers is:
(a) not closed
(b) not associative
(c) not commutative
(d) none of these

Answer

Answer: (c) not commutative


Question 57.
Write the correct number to complete:
13×100×……………. = 1300000
(a) 10
(b) 1000
(c) 10000
(d)100

Answer

Answer: (b) 1000


Question 58.
Smallest natural number is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) -1

Answer

Answer: (b) 1


Question 59.
The value of 472 × 0 is:
(a) 472
(b) 0
(c) meaningless
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 0


Fill in the blanks:

1. 0 + ………………… = 845

Answer

Answer: 845


2. Multiply 8 × 16 × 125 ……………………

Answer

Answer: 16000


3. The smallest natural number is ……………………….

Answer

Answer: 1


4. 334 + 4785 = 4785 + …………………

Answer

Answer: 334


5. 9 + (225 + 500) = (9 + 225) + …………………..

Answer

Answer: 500


6. Write the whole number which does not have its predecessor …………………

Answer

Answer: 0


7. 637 + 2000 + 363 = …………………….

Answer

Answer: 3000


8. Division by zero is …………………….

Answer

Answer: Not defined


9. 437 + 900 + 563 = …………………

Answer

Answer: 1900


10. Is 0 a natural number? ………………

Answer

Answer: No


11. How many whole numbers are there up to 50? …………………

Answer

Answer: 51


12. 522 + 778 + 200 = …………………..

Answer

Answer: 1500


13. How many natural numbers are there upto 50? …………………………

Answer

Answer: 50


14. Add : 250 + 225 + 50 ……………….

Answer

Answer: 525


15. Multiply 4 × 224 × 25 ……………………….

Answer

Answer: 22400


16. Any non-zero whole number divided by itself gives the quotient …………………….

Answer

Answer: 1


17. The smallest whole number is ……………………

Answer

Answer: 0


18. ……………. + 1219 = 1219

Answer

Answer: 0


19. The counting numbers 1, 2, 3, 4, ….. are called …………………….

Answer

Answer: Natural numbers


20. 0 + 729 = ……………….

Answer

Answer: 729


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Maths Whole Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Playing with Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Objective Questions.

Playing with Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Playing with Numbers Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Playing with Numbers Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Playing with Numbers Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The LCM of 12 and 16 is:
(a) 32
(b) 60
(c) 48
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 48
Explanation: 48
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers 1
LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 = 48


Question 2.
What are the numbers which have more than two factors called?
(a) Even numbers
(b) Prime numbers
(c) Composite numbers
(d) Odd numbers

Answer

Answer: (c) Composite numbers


Question 3.
The sum of two odd and one even numbers is
(a) Even
(b) Prime
(c) Composite
(d) Odd

Answer

Answer: (a) Even


Question 4.
The number which is divisible by 5 is:
(a) 422
(b) 423
(c) 424
(d) 425

Answer

Answer: (d) 425
Explanation: 425, a number is divisible by 5 if its unit’s digit is either 0 or 5.


Question 5.
The HCF of 12 and 40 is:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (b) 4
Explanation: 4,
2 × 2 × 3
HCF = 2 × 2 = 4
40 = 2 × 2 × 2 × 5


Question 6.
Every ______ of a number is greater than or equal to that number.
(a) factor
(b) number
(c) multiple
(d) none to these

Answer

Answer: (c) multiple


Question 7.
What is the H.C.F. of two co-prime numbers?
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Question 8.
The LCM of 12, 15, 45 is:
(a) 170
(b) 180
(c) 190
(d) 200

Answer

Answer: (b) 180
Explanation: 180
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers 2
LCM = 2 × 2 × 3 × 3 × 5 = 180


Question 9.
Find the HCF of 27, 63.
(a) 2
(b) 6
(c) 3
(d) 9

Answer

Answer: (d) 9


Question 10.
______ is the smallest prime number which is even.
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 1

Answer

Answer: (a) 2


Question 11.
If a number is divisible by 10, then which of the following can be its one’s digit?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


Question 12.
The value of 10 + 40 ÷ 8 × 2 – 9 is:
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

Answer

Answer: (c) 11
Explanation: 10 + 40 ÷ 8 × 2 – 9 = 10 + 5 × 2 – 9 = 10 + 10 – 9 = 20 – 9 = 11 (BODMAS Rule)


Question 13.
The number which is divisible by 3 is:
(a) 135
(b) 136
(c) 137
(d) 139

Answer

Answer: (a) 135
Explanation: 135, 1 + 3 + 5 = 9 which is divisible by 3 therefore no. is divisible.


Question 14.
The only prime number which is also even is
(a) 6
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (c) 2


Question 15.
Which of the following is the L.C.M. of 36 and 72?
(a) 36
(b) 72
(c) 108
(d) 2

Answer

Answer: (b) 72


Question 16.
A prime number is a number which:
(a) is divisible by 2
(b) is not divisible by 2
(c) has no factors
(d) has exactly two factors

Answer

Answer: (d) has exactly two factors
Explanation: Exactly two factors are 1 and the number itself.


Question 17.
Which of them is composite number?
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) 3

Answer

Answer: (a) 6


Question 18.
Which of them is prime number?
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 8

Answer

Answer: (a) 3


Question 19.
The value of 18 – 3 × 4 + 1 is:
(a) 61
(b) 75
(c) 7
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 7
Explanation: 7, 18 – 3 × 4 + 1 = 18 – 12 + 1 = 19 – 12 = 07 (BODMAS Rule)


Question 20.
Prime factors of 45 are:
(a) 5, 9
(b) 3, 15
(c) 3, 3, 5
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 3, 3, 5
Explanation: 45 = 3 × 3 × 5.


Question 21.
Which of the following is the prime factorisation of 140?
(a) 2 × 2 × 7
(b) 2 × 2 × 5
(c) 2 × 2 × 5 × 7
(d) 2 × 2 × 5 × 7 × 3

Answer

Answer: (c) 2 × 2 × 5 × 7


Question 22.
Which is the number that is neither prime nor composite?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 5

Answer

Answer: (b) 1


Question 23.
The common factors of 24 and 40 are:
(a) 1, 3, 4, 8
(b) 1, 2, 4, 8
(c) 1, 4, 5, 9
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1, 2, 4, 8
Explanation: 1, 2, 4, 8. 24 and 40 are both divisible by 1, 2, 4, 8.


Question 24.
Value of 30 + 14 ÷ 2 is:
(a) 22
(b) 29
(c) 37
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 37
Explanation: 37, 30 + 14 ÷ 2 = 30 + 7 = 37 (By BODMAS Rule)


Question 25.
901153 is divisible by ___.
(a) 3
(b) 5
(c) 11
(d) 7

Answer

Answer: (c) 11


Question 26.
If a number is divisible by 2 and 3 both then is divisible by
(a) 3
(b) 6
(c) 5
(d) 7

Answer

Answer: (b) 6


Question 27.
Which of the following numbers is a prime number?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 15

Answer

Answer: (b) 11
Explanation: 11 has factors 1 and 11 only.


Question 28.
The smallest prime number is:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 2
Explanation: Prime numbers start from the number 2.


Question 29.
Which of these numbers is a factor of every number?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (b) 1


Question 30.
Number of factors of a given number are _______.
(a) finite
(b) infinite
(c) 3
(d) 2

Answer

Answer: (a) finite


Question 31.
What is the H.C.F. of 120, 144 and 216?
(a) 38
(b) 24
(c) 120
(d) 144

Answer

Answer: (b) 24


Question 32.
Every prime number except ______ is odd.
(a) 5
(b) 7
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (c) 2


Question 33.
What are the numbers which are multiples of 2 called?
(a) Odd numbers
(b) Even numbers
(c) Prime numbers
(d) Composite numbers

Answer

Answer: (b) Even numbers


Question 34.
The number which is divisible by 2 is:
(a) 135
(b) 136
(c) 137
(d) 139

Answer

Answer: (b) 136
Explanation: 136 is an even no. and every even no. is divisible by 2.


Question 35.
The LCM of 8 and 6 is:
(a) 22
(b) 24
(c) 26
(d) 28

Answer

Answer: (b) 24
Explanation: 4
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers 3
LCM = 2 × 2 × 2 × 3 = 24


Question 36.
The largest three digit number which is exactly divisible by 3 is:
(a) 999
(b) 996
(c) 992
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 999
Explanation: 999, 9 + 9 + 9 = 27 which is divisible by 3.


Question 37.
_____ is the factor of 68.
(a) 6
(b) 5
(c) 3
(d) 17

Answer

Answer: (d) 17


Question 38.
Choose the maximum consecutive numbers less than 100 so that there is no prime number between them.
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) 8

Answer

Answer: (c) 7


Fill in the blanks:

1. First 5 multiples of 5 are ……………………….

Answer

Answer: 5, 10, 15, 20, 25


2. Is 39 a prime number? ………………….

Answer

Answer: yes


3. All the factors of 20 are ………………

Answer

Answer: 1, 2, 4, 5, 10, 20


4. First three multiples of 16 are …………….

Answer

Answer: 16, 32, 48


5. 146 …………….. 8 is divisible by 3.

Answer

Answer: 2


6. In each of the following, fill in the blanks with the smallest digit to make it divisible by 3.
(i) 75 ……….. 3
(ii) 135 …………. 8
(iii) 2375 ……………
(iv) 2159 ……………

Answer

Answer: (i) 3, (ii) 1, (iii) 1, (iv) 1


7. In each of the following, fill in the blanks with the smallest digit to make it divisible by 11.
(i) 1083 …………….. 2
(ii) 620 ………….. 53
(iii) 86 ………….. 41

Answer

Answer: (i) 7, (ii) 6, (iii) 1


8. LCM × HCF = ……………….. × …………………

Answer

Answer: first number × second number


9. The smallest prime number is …………………..

Answer

Answer: 2


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Maths Playing with Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers Read More »

error: Content is protected !!