MCQ Questions

рдзрд╛рддреБрд░реВрдкрд╛рдгрд┐ MCQ Questions with Answers Class 9 Sanskrit

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar рдзрд╛рддреБрд░реВрдкрд╛рдгрд┐ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Sanskrit with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рдзрд╛рддреБрд░реВрдкрд╛рдгрд┐ Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рдзрд╛рддреБрд░реВрдкрд╛рдгрд┐ objective questions.

MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar рдзрд╛рддреБрд░реВрдкрд╛рдгрд┐ with Answers

рдЕрдзрдГрдкреНрд░рджрддреНрддреЗрд╖реБ рдзрд╛рддреБрд░реВрдкреЗрд╖реБ рдЙрдЪрд┐рддреИрдГ рдзрд╛рддреБрд░реВрдкреИрдГ рд░рд┐рдХреНрддрд╕реНрдерд╛рдирд╛рдирд┐ рдкреВрд░рдпрддред (рдиреАрдЪреЗ рджрд┐рдП рдЧрдП рдзрд╛рддреБ рд░реВрдкреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЙрдЪрд┐рдд рдзрд╛рддреБрдУрдВ рд╕реЗ рд░рд┐рдХреНрдд рд╕реНрдерд╛рдиреЛрдВ рдХреА рдкреВрд░реНрддрд┐ рдХреАрдЬрд┐рдПред)
Fill in the blanks with suitable verb-stems from the following words.

Question 1.
рд╕: рдирд╛рдпрдХрдГ ……………… (рдЕрд╕реН-рд▓рдЩреН)
(рдХ) рдЕрд╕реНрддрд┐
(рдЦ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдЧ) рднрд╡рд┐рд╖реНрдпрддрд┐
(рдШ) рдЕрд╕реНрддреБ

Answer

Answer: (рдЦ) рдЖрд╕реАрддреН


Question 2.
рддреНрд╡рдореН рдХрд╛ …………. (рдЕрд╕реН-рд▓рдЯ)
(рдХ) рдЕрд╕рд┐
(рдЦ) рд╕реНрдордГ
(рдЧ) рд╕реНрде
(рдШ) рдЕрд╕реНрддрд┐

Answer

Answer: (рдХ) рдЕрд╕рд┐


Question 3.
рднрд╛рд░рддрдореН рдкреНрд░рдЧрддрд┐рдореН ………….. (рдХреГ-рд▓реБрдЯреН)
(рдХ) рдХрд░реЛрддреБ
(рдЦ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрддрдГ
(рдЧ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрддрд┐
(рдШ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрде:

Answer

Answer: (рдЧ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрддрд┐


Question 4.
рдЫрд╛рддреНрд░рд╛рдГ рдкреБрд╕реНрддрдХрд╛рдирд┐ ……………… (рдкрдареН-рд▓рдЯ)
(рдХ) рдкрдардиреНрддрд┐
(рдЦ) рдкрдардиреНрддреБ
(рдЧ) рдкрдард┐рд╖реНрдпрдиреНрддрд┐
(рдШ) рдкрдареЗрдпреБрдГ

Answer

Answer: (рдХ) рдкрдардиреНрддрд┐


Question 5.
рддреНрд╡рдореН рд╣реНрдпрдГ рдХреБрддреНрд░ ………….. (рдЕрд╕реН-рд▓рдЩреН)
(рдХ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдЦ) рдЖрд╕реНрдд
(рдЧ) рдЖрд╕реА:
(рдШ) рдЖрд╕реНрдо

Answer

Answer: (рдЧ) рдЖрд╕реА:


Question 6.
рд╕рдГ рддрддреНрд░ рди ……………. (рдкрдареН-рд▓рдЩреН)
(рдХ) рдЕрдкрдардГ
(рдЦ) рдЕрдкрдарддреН
(рдЧ) рдЕрдкрдардд
(рдШ) рдЕрдкрдарддрдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдЕрдкрдарддреН


Question 7.
рдорд╛рддрд╛ рдкреБрддреНрд░ рд╕реЗрд╡рд╛рдореН ……………. (рдХреГ-рд▓рдЯ)
(рдХ) рдХрд░реЛрддрд┐
(рдЦ) рдХрд░реЛрд╕рд┐
(рдЧ) рдХрд░реЛрддреБ
(рдШ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рддреН

Answer

Answer: (рдХ) рдХрд░реЛрддрд┐


Question 8.
рд╕реЗрд╡рдХрдГ рд╕реНрд╡рд╛рдорд┐рдирдореН ……………..ред (рд╕реЗрд╡реНтАУрд▓рдЯ)
(рдХ) рд╕реЗрд╡рд╕реЗ
(рдЦ) рд╕реЗрд╡рддрд┐
(рдЧ) рд╕реЗрд╡рддреЗ
(рдШ) рд╕реЗрд╡реЗрдереЗ

Answer

Answer: (рдЧ) рд╕реЗрд╡рддреЗ


рд╕реНрдереВрд▓рдкрджрд╛рдирд┐ рдЖрдзреГрддреНрдп рдЙрдЪрд┐рддрдВ рд▓рдХрд╛рд░рдВ рд▓рд┐рдЦрддред (рдореЛрдЯреЗ рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХреЛ рдЖрдзрд╛рд░ рдорд╛рдирдХрд░ рдЙрдЪрд┐рдд рд▓рдХрд╛рд░ рд▓рд┐рдЦрд┐рдПред)
Write original letter of the Underlined words.

Question 1.
рд╕реНрдерд╛рдирд╛рдирд┐ рджрд░реНрд╢рдиреАрдпрд╛рдирд┐ рд╕рдиреНрддрд┐ред
(рдХ) рд▓рдЩреН
(рдЦ) рд▓реЛрдЯ
(рдЧ) рд▓рдЯреН
(рдШ) рд▓реГрдЯреН

Answer

Answer: (рдЧ) рд▓рдЯреН


Question 2.
рдЕрддреНрд░ рдХрд┐рдореН рдЖрд╕реАрддреН?
(рдХ) рд▓рдЩреН
(рдЦ) рд▓реЛрдЯ
(рдЧ) рд▓рдЯреН
(рдШ) рд▓реГрдЯреН

Answer

Answer: (рдХ) рд▓рдЩреН


Question 3.
рд╕реЗрд╡рдХрд╛: рд╕реЗрд╡рдиреНрддреЗред
(рдХ) рд▓реЛрдЯ
(рдЦ) рд▓рдЩреН
(рдЧ) рд▓реГрдЯреН
(рдШ) рд▓рдЯреН

Answer

Answer: (рдШ) рд▓рдЯреН


Question 4.
рддрддреНрд░ рдХрд┐рдореН рднрд╡рд┐рд╖реНрдпрддрд┐?
(рдХ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН
(рдЦ) рд▓реГрдЯреН
(рдЧ) рд▓рдж
(рдШ) рд▓рдЩреН

Answer

Answer: (рдЦ) рд▓реГрдЯреН


Question 5.
рдпреВрдпрдВ рд░рд╕рдВ рдкрд╛рд╕реНрдпрдеред
(рдХ) рд▓рдЩреН
(рдЦ) рд▓рдЯреН
(рдЧ) рд▓реГрдЯреН
(рдШ) рд▓реЛрдЯ

Answer

Answer: (рдЧ) рд▓реГрдЯреН


Question 6.
рд╕рдГ рдкреБрд╕реНрддрдХрдВ рдкрдарддрд┐ред
(рдХ) рд▓рдЯ
(рдЦ) рд▓реЛрдЯ
(рдЧ) рд▓рдЩреН
(рдШ) рд▓реГрдЯреН

Answer

Answer: (рдХ) рд▓рдЯ


Question 7.
рддреМ рд░рд╛рдЬрд╛рдирдореН рдЕрд╕реЗрд╡рддрд╛рдореНред
(рдХ) рд▓рдЯ
(рдЦ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН
(рдЧ) рд▓рдЩреН
(рдШ) рд▓реЛрдЯ

Answer

Answer: (рдЧ) рд▓рдЩреН


Question 8.
рддреНрд╡рдВ рдЧреАрддрд╛рдВ рдкрдаред
(рдХ) рд▓рдЩреН
(рдЦ) рд▓реЛрдЯ
(рдЧ) рд▓реГрдЯреН
(рдШ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН

Answer

Answer: (рдЦ) рд▓реЛрдЯ


Question 9.
рдпреБрд╡рд╛рдореН рдЕрдореГрддрдВ рдкрд┐рдмрддрд╛рдореНред
(рдХ) рд▓рдЯреН
(рдЦ) рд▓рдЩреН
(рдЧ) рд▓реГрдЯреН
(рдШ) рд▓реЛрдЯ

Answer

Answer: (рдШ) рд▓реЛрдЯ


Question 10.
рд╕рдГ рд░рд╛рдЬрд╛рдирдВ рд╕реЗрд╡реЗрддред
(рдХ) рд▓рдЯ
(рдЦ) рд▓рдЩреН
(рдЧ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН
(рдШ) рд▓реЛрдЯ

Answer

Answer: (рдЧ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН


Question 11.
рдЕрд╣рдВ рд╢рд╛рд╕реНрддреНрд░рдВ рдкрдареЗрдпрдореНред
(рдХ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН
(рдЦ) рд▓рдЩреН
(рдЧ) рд▓рдЯреН
(рдШ) рд▓реЛрдЯ

Answer

Answer: (рдХ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН


Question 12.
рд╢рд┐рд╢реБрдГ рдЕрд╕рд┐ рдЦрд▓реБ рддреНрд╡рдореНред
(рдХ) рд▓реЛрдЯ
(рдЦ) рд▓рдЯ
(рдЧ) рд▓рдЩреН
(рдШ) рд▓реГрдЯреН

Answer

Answer: (рдЦ) рд▓рдЯ


Question 13.
рдпреБрд╡рд╛ рд╢рд╛рдиреНрддреМ рдЖрд╕реНрддрд╛рдореНред
(рдХ) рд▓рдЩреН
(рдЦ) рд▓реЛрдЯ
(рдЧ) рд▓реВрдЯ
(рдШ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдВрдЩреН

Answer

Answer: (рдХ) рд▓рдЩреН


Question 14.
рдпреБрд╡рд╛рдВ рдзрд╛рд░реНрдорд┐рдХреМ рднрд╡рд┐рд╖реНрдпрдердГред
(рдХ) рд▓рдЯреН
(рдЦ) рд▓реЛрдЯреН
(рдЧ) рд▓реВрдЯ
(рдШ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдВрдЩреН

Answer

Answer: (рдЧ) рд▓реВрдЯ


Question 15.
рд╕рдГ рдкреНрд░рд┐рдпрджрд░реНрд╢реА рд╕реНрдпрд╛рддреНред
(рдХ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩ
(рдЦ) рд▓реЛрдЯ
(рдЧ) рд▓реБрдЯ
(рдШ) рд▓реГрдЯ

Answer

Answer: (рдХ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩ


рдирд┐рдореНрдирд╕реНрдереВрд▓рдкрджрд╛рдирд╛рдВ рд╢реБрджреНрдзрдВ рд╡рдЪрдирдореН рдЕрдзрд╕реНрддрд╛рддреН рдкрджреЗрднреНрдпрдГ рдЪрд┐рддреНрд╡рд╛ рд▓рд┐рдЦрддред (рдирд┐рдореНрди рдореЛрдЯреЗ рдЫрдкреЗ рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХреЗ рд╡рдЪрди рдиреАрдЪреЗ рд▓рд┐рдЦреЗ рдкрджреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЪреБрдирдХрд░ рд▓рд┐рдЦрд┐рдПред)
Write original letter of the Underlined words.

Question 1.
рддреМ рдЬрд▓рдВ рдкрд┐рдмрддрдГред
(рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН


Question 2.
рддрдиреНрддреБрд╡рд╛рдпрдГ рдХрд╡рд┐рддрд╛рдВ рдХрд░реЛрддрд┐ред
(рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 3.
рд╕рдГ рд░рд╛рдЬрд╛рдирдВ рд╕реЗрд╡реЗрддред
(рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 4.
рдЕрд╣рдВ рдмрджреНрдз рдкрд░рд┐рдХрд░рдГ рдЕрд╕реНрдорд┐ред
(рдХ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 5.
рддреНрд╡рдВ рд░рд╛рдорд╛рдпрдгрдореН рдЕрдкрдардГред
(рдХ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 6.
рдпреБрд╡рд╛рдореН рдЕрдореГрддрдореН рдкрд┐рдмрддрдореНред
(рдХ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН


Question 7.
рд╕рдЬреНрдЬрдирдГ рдЕрдорд┐рддреНрд░рдордкрд┐ рдЙрдкрдХрд░реЛрддрд┐ред
(рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 8.
рд╡рдпрдВ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдпреЗ рдЕрд╕реНрдорд┐ред
(рдХ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдХ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН


Question 9.
рд╕рдЬреНрдЬрдирд╛рдГ рдкреАрдбрд┐рддрд╛рдиреН рд╕реЗрд╡рдиреНрддреЗред
(рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 10.
рддреЗ рд╕реБрдЦрд┐рдиреЛ рднрд╡рд┐рд╖реНрдпрддрдГред
(рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН


Question 11.
рдпреБрд╡рд╛рдореН рдЙрджреНрдпрд╛рдорд┐рдиреМ рд╕реНрдпрд╛рддрд╛рдореНред
(рдХ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдХ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН


Question 12.
рддреНрд╡рдореН рдкрдард╕рд┐ред
(рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдХ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


рдЕрдзреЛрд▓рд┐рдЦрд┐рддреЗ рдХреЛрд╖реНрдардХреЗ рдЙрдЪрд┐рддрдзрд╛рддреБрд░реВрдкреИрдГ рд╕рд╣ рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдирд┐ рдкреВрд░рдпрддредред (рдиреАрдЪреЗ рд▓рд┐рдЦреЗ рдХреЛрд╖реНрдардХ рдореЗрдВ рдЙрдЪрд┐рдд рдзрд╛рддреБ рд░реВрдкреЛрдВ рд╕реЗ рд╡рд╛рдХреНрдп рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХреАрдЬрд┐рдПред)
Complete the sentence with the following suitable verb-stems given in bracket.

Question 1.
рдХрд╛рдирдиреЗ рдЪрддреНрд░рд╕реНрд░рдГ рдЪрдЯрдХрд╛рдГ ………………ред (рдЕрд╕реН + рд▓рдЩ)

Answer

Answer: рдЖрд╕рдиреН


Question 2.
рд╢рд┐рд╢рд╡рдГ рджреБрдЧреНрдзрдВ ………………ред (рдкрд╛ + рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН)

Answer

Answer: рдкрд┐рдмреЗрдпреБрдГ


Question 3.
рддреМ рдЕрдзреБрдирд╛ рдХрд┐ ………………ред (рдХреГ + рд▓реГрдЯреН)

Answer

Answer: рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрд╛рд╡:


Question 4.
рддреНрд╡рдВ рдкрд░рд┐рд╢реНрд░рдореА ………………ред (рдЕрд╕реН + рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН)

Answer

Answer: рд╕реНрдпрд╛рдГ


Question 5.
рднрд╛рд░рддреЗ рдХреЛрд╜рдкрд┐ рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛рд╡рд┐рд╣реАрдирдГ рди ………………ред (рдЕрд╕реН + рд▓рдЩреН)

Answer

Answer: рдЖрд╕реАрддреН


Question 6.
рддреМ рдордзреБрд░рднрд╛рд╖рд┐рдгреМ ………………..ред (рдЕрд╕реН + рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН)

Answer

Answer: рдЖрд╕реНрддрд╛рдореН


Question 7.
рд░рд╛рд╖реНрдЯреНрд░рднрдХреНрддрд╛рдГ рдПрд╡ рджреЗрд╢рд╕реНрдп рдЙрдиреНрдирддрд┐рдореН ……………….. (рдХреГ + рд▓рдЯ)

Answer

Answer: рдХреБрд░реНрд╡рдиреНрддрд┐


Question 8.
рднрд╛рд░рддрдВ рд╢рдХреНрддрд┐рд╕рдореНрдкрдиреНрдирдГ рджреЗрд╢рдГ ………………. (рдЕрд╕реН + рд▓рдЯ)

Answer

Answer: рдЕрд╕реНрддрд┐


рдЕрдзреЛрд▓рд┐рдЦрд┐рддреЗрд╖реБ рд╡рд╛рдХреНрдпреЗрд╖реБ рдХреЛрд╖реНрдардХреЗрд╖реБ рдкреНрд░рджрддреНрддреЗрди рдХреНрд░рд┐рдпрд╛рдкрджреЗрди рд░рд┐рдХреНрддрд╕реНрдерд╛рдирдВ рдкреВрд░рдпрддред (рдиреАрдЪреЗ рд▓рд┐рдЦреЗ рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдореЗрдВ рдХреЛрд╖реНрдардХреЛрдВ рдореЗрдВ рджрд┐рдП рдЧрдП рдХреНрд░рд┐рдпрд╛ рдХреЗ рдЙрдЪрд┐рдд рд╢рдмреНрджреЛрдВ рд╕реЗ рдЦрд╛рд▓реА рд╕реНрдерд╛рди рднрд░рд┐рдПред)
Fill in the blanks of the following sentences with the suitable form of the bracket verb.

Question 1.
рдЕрд╣рдореН рдПрдХрдГ рдЫрд┐рдиреНрдирдГ рджреНрд░реБрдордГ ………….. (рдЕрд╕реН-рд▓рдЯреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдЖрд╕реА:
(рдЦ) рдЕрд╕реНрдорд┐
(рдЧ) рдЕрд╕реНрддреБ
(рдШ) рд╕реНрддрдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдЕрд╕реНрдорд┐


Question 2.
рдкреБрд╕реНрддрдХреИрдГ рдХрд┐ …………. (рдХреГ-рд▓реБрдЯрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрддрд┐
(рдЦ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрд╛рдорд┐
(рдЧ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрддрдГ
(рдШ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрд╕рд┐

Answer

Answer: (рдШ) рдХрд░рд┐рд╖реНрдпрд╕рд┐


Question 3.
рд╣реНрдпрдГ рдордо рдЧреГрд╣реЗ рд╡рд┐рд╡рд╛рд╣реЛрддреНрд╕рд╡рдГ ………………. (рдЕрд╕реН-рд▓рдЩреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдЦ) рдЕрд╕реНрддрд┐
(рдЧ) рдЖрд╕реНрддрд╛рдореН
(рдШ) рдЖрд╕рдиреН

Answer

Answer: (рдЦ) рдЕрд╕реНрддрд┐


Question 4.
рд╕рдГ рдкреБрд╕реНрддрдХрдореН …………… (рдкрдареН-рд▓рдЯреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдкрдареНрдпреЗрдд
(рдЦ) рдкрдардиреНрддрд┐
(рдЧ) рдкрдарддрд┐
(рдШ) рдкрдард╕рд┐

Answer

Answer: (рдЧ) рдкрдарддрд┐


Question 5.
рд░рд╛рдЬрдХреБрдорд╛рд░реМ рдЙрдЯрдЬреЗ рди ………………… (рдЕрд╕реН-рд▓рдЯреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдЦ) рд╕рдиреНрддреБ
(рдЧ) рд╕реНрддрдГ
(рдШ) рдЖрд╕рдореН

Answer

Answer: (рдЧ) рд╕реНрддрдГ


Question 6.
рд╢рд┐рд╢реБрдГ рджреБрдЧреНрдзрдВ …………… (тИЪрдкрд╛-рд▓реБрдЯреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдкрд┐рдмрд┐рд╖реНрдпрддрд┐
(рдЦ) рдкрд╛рд╕реНрдпрддрдГ
(рдЧ) рдкрд╛рд╕реНрдпрддрд┐
(рдШ) рдкрд┐рдмрд┐рд╖реНрдпрд╕рд┐

Answer

Answer: (рдЧ) рдкрд╛рд╕реНрдпрддрд┐


Question 7.
рднреЛрдЬрдГ рдПрдХрдГ рдкреНрд░рддрд╛рдкреА рд░рд╛рдЬрд╛ …………….. (тИЪрдЕрд╕реН-рд▓рдЩреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдЕрд╕реНрддрд┐
(рдЦ) рдЕрднрд╡рддреН
(рдЧ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдШ) рднрд╡рд┐рд╖реНрдпрддрд┐

Answer

Answer: (рдЧ) рдЖрд╕реАрддреН


Question 8.
рдореЛрд╣рдирдГ рдирд╡рдордХрдХреНрд╖рд╛рдпрд╛рдГ рдЫрд╛рддреНрд░рдГ ……………… (рдЕрд╕реН рдзрд╛рддреБ-рд▓рдЯреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдЕрд╕реНрддрд┐
(рдЦ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдЧ) рднрд╡рд┐рд╖реНрдпрддрд┐
(рдШ) рдЕрд╕реНрддреБ

Answer

Answer: (рдХ) рдЕрд╕реНрддрд┐


Question 9.
рдЕрд╣рдВ рдХрд╛рд░реНрдпрд░рддрдГ ………………. (рдЕрд╕реН-рд▓рдЩреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдЖрд╕реНрд╡
(рдЦ) рдЖрд╕рдореН
(рдЧ) рдЖрд╕реНрд╡
(рдШ) рдЖрд╕реА:

Answer

Answer: (рдЦ) рдЖрд╕рдореН


Question 10.
рд╢реНрд╡рдГ рд░рд╡рд┐рд╡рд╛рд╕рд░рдГ ………………. (рднреВ рдзрд╛рддреБ-рд▓реБрдЯреНрд▓рдХрд╛рд░реЗ)
(рдХ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдЦ) рдЕрд╕реНрддрд┐
(рдЧ) рднрд╡реЗрддреН
(рдШ) рднрд╡рд┐рд╖реНрдпрддрд┐

Answer

Answer: (рдШ) рднрд╡рд┐рд╖реНрдпрддрд┐


рдХреЛрд╖реНрдардХрд╛рддреН рдореВрд▓рдзрд╛рддреБрдВ рдЧреГрд╣реАрддреНрд╡рд╛ рддрд╕реНрдп рдЙрдЪрд┐рддрдзрд╛рддреБрд░реВрдкреИрдГ рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдирд┐ рдкреВрд░рдпрддред (рдХреЛрд╖реНрдардХ рд╕реЗ рдореВрд▓ рдзрд╛рддреБ рд▓реЗрдХрд░ рдЙрд╕рдХреЗ рдЙрдЪрд┐рдд рдзрд╛рддреБ рд░реВрдкреЛрдВ рд╕реЗ рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХреАрдЬрд┐рдПред)
Complete the sentences with the suitable verb-stems from the bracket.

(i) рдЖрд╡рд╛рдореН рд╕реНрд╡рд╛рд╕реНрдереМ ……………… (рдЕрд╕, рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН)
(ii) рд╕реЗрд╡рдХрд╛рдГ рднреГрд╢рдВ рдкреНрд░рдпрддреНрди ………………. (рдХреГ, рд▓рдЯреН)
(iii) рддреЗ рдкреБрд╕реНрддрдХрдореН …………….. (рдкрда, рд▓рдЯреН)
(iv) рд╕рдГ рдЧреБрд░реБрдЬрдирд╛рдиреН ……………… (рд╕реЗрд╡реН, рд▓реБрдЯ)

Answer

Answer:
(i) рд╕реНрдпрд╛рд╡
(ii) рдХреБрд░реНрд╡рдиреНрддрд┐
(iii) рдкрдарддрдГ
(iv) рд╕реЗрд╡рд┐рд╖реНрдпрддреЗред


рдирд┐рдореНрди рд░реЗрдЦрд╛рдЩреНрдХрд┐рддрд╛рдирд╛рдореН рдХреНрд░рд┐рдпрд╛рдгрд╛рдореН рдЙрдЪрд┐рддрдВ рд╡рдЪрдирдВ рд▓рд┐рдЦрддред (рдирд┐рдореНрди рд░реЗрдЦрд╛рдВрдХрд┐рдд рдХреНрд░рд┐рдпрд╛рдУрдВ рдХреЗ рдЙрдЪрд┐рдд рд╡рдЪрди рд▓рд┐рдЦрд┐рдПред)
Write suitable number of underline verbs.

(i) рд╡рдпрдВ рдХреБрддреНрд░ рд╕реНрдордГ?
(ii) рддреНрд╡рдореН рдкрдард╕рд┐ред
(iii) рд╕рдГ рдЧреБрд░реБрдЬрдирд╛рдиреН рд╕реЗрд╡рд┐рд╖реНрдпрддреЗред
(iv) рдпреВрдпрдореН рд╕реНрд╡рдХрд╛рд░реНрдпрдВ рдЕрдХреБрд░реБрддред

Answer

Answer:
(i) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(ii) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(iii) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(iv) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН


рдХреЛрд╖реНрдардХрд╛рддреН рдореВрд▓рдзрд╛рддреБрдВ рдЧреГрд╣реАрддреНрд╡рд╛ рддрд╕реНрдп рдЙрдЪрд┐рддрдзрд╛рддреБ рд░реВрдкреИ рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдирд┐ рдкреВрд░рдпрддред (рдХреЛрд╖реНрдардХ рд╕реЗ рдореВрд▓рдзрд╛рддреБ рд▓реЗрдХрд░ рдЙрд╕рдХреЗ рдЙрдЪрд┐рдд рдзрд╛рддреБ рд░реВрдкреЛрдВ рд╕реЗ рд╡рд╛рдХреНрдп рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХреАрдЬрд┐рдПред)
Complete the sentences with the suitable verb-stems form the bracket.

Question 1.
рд╕рдЮреНрдЬрдпрдГ рдХрд╕реНрдорд┐рдиреН рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдпреЗ …………? (рдкрдареН-рд▓рдЩреН)
(рдХ) рдЕрдкрдарддреН
(рдЦ) рдкрдарддрд┐
(рдЧ) рдкрдард┐рд╖реНрдпрддрд┐
(рдШ) рдкрдарддреБ

Answer

Answer: (рдХ) рдЕрдкрдарддреН


Question 2.
рдзреГрддрд░рд╛рд╖реНрдЯреНрд░рд╕реНрдп рд╢рддрдВ рдкреБрддреНрд░рд╛рдГ …………….ред (рдЕрд╕реН-рд▓рдЩ)
(рдХ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдЦ) рдЖрд╕реНрддрд╛рдореН
(рдЧ) рдЖрд╕рдиреН
(рдШ) рдЖрд╕реА:

Answer

Answer: (рдЧ) рдЖрд╕рдиреН


Question 3.
рддреНрд╡рдореН рджреБрдЧреНрдзрдВ рдХрд┐рдорд░реНрдердВ рди ………….ред (рдкрд╛-рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН)
(рдХ) рдкрд┐рдмреЗрдд
(рдЦ) рдкрд┐рдмреЗрдГ
(рдЧ) рдкрд┐рдмреЗрддрд╛рдореН
(рдШ) рдкрд┐рдмреЗрдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдкрд┐рдмреЗрдГ


Question 4.
рдмрд╛рд▓рдХрд╛рдГ рдХреЛрд▓рд╛рд╣рд▓рдореН рди …………….. (рдХреГ-рд▓реЛрдЯреН)
(рдХ) рдХреБрд░реНрд╡рдиреНрддреБ
(рдЦ) рдХреБрд░реБрддреБ
(рдЧ) рдХрд░реЛрддреБ
(рдШ) рдХреБрд░реНрдпреБрдГ

Answer

Answer: (рдХ) рдХреБрд░реНрд╡рдиреНрддреБ


Question 5.
рдпреБрд╡рд╛рдореН рд╕рдВрд╕реНрдХреГрддрдореН ……………ред (рдкрдареН-рд▓реЛрдЯ)
(рдХ) рдкрдарддреБ
(рдЦ) рдкрдареЗрддрд╛рдореН
(рдЧ) рдкрдарддрдореН
(рдШ) рдкрдарддрд╛рдореН

Answer

Answer: (рдЧ) рдкрдарддрдореН


Question 6.
рддреМ рдорд╛рддрд╛-рдкрд┐рддрд░реМ рдкреНрд░рдгрд╛рдо …………….ред (рдХреГ-рд▓реЛрдЯ)
(рдХ) рдХреБрд░реБрдд
(рдЦ) рдХреБрд░реБрдГ
(рдЧ) рдХреБрд░реБрддрд╛рдореН
(рдШ) рдХреБрд░реБрддрдГ

Answer

Answer: (рдЧ) рдХреБрд░реБрддрд╛рдореН


Question 7.
рддреНрд╡рдореН рдкреНрд░рддрд┐рджрд┐рдирдВ рдлрд▓рд░рд╕рдВ ………………ред (рдкрд╛-рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН)
(рдХ) рдкрд┐рдмреЗрдГ
(рдЦ) рдкрд┐рдмреЗрдд
(рдЧ) рдкрд┐рдмреЗрд╕реБ
(рдШ) рдкрд┐рдмрддрд╛рдореН

Answer

Answer: (рдХ) рдкрд┐рдмреЗрдГ


Question 8.
рд╡рдпрдореН рдкреНрд░рд╛рддрдГ рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдо …………….ред (рдХреГ-рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН)
(рдХ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рдд
(рдЦ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рдГ
(рдЧ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рддрд╛рдореН
(рдШ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рдо

Answer

Answer: (рдШ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рдо


Question 9.
рдпреБрд╡рд╛рдореН рд╕реНрд╡рдкрд╛рдард╛рдиреН ……………….ред (рдкрд▓реН-рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН)
(рдХ) рдкрдврд╝реЗрддрдореН
(рдЦ) рдкрдареЗрддрд╛рдореН
(рдЧ) рдкрдареЗрдпреБрдГ
(рдШ) рдкрдареЗрдд

Answer

Answer: (рдХ) рдкрдврд╝реЗрддрдореН


Question 10.
рдХрд╛рд░реНрдпрдореН рдЕрдзреБрдирд╛ рдПрд╡ ……………..ред (рдХреГ-рд╡рд┐рдзрд┐)
(рдХ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рддреН
(рдЦ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рдд
(рдЧ) рдХреБрд░реНрдпреБрдГ
(рдШ) рдХрд░рд╡рд╛рдгрд┐

Answer

Answer: (рдХ) рдХреБрд░реНрдпрд╛рддреН


Question 11.
рдЪрддреНрд╡рд╛рд░рд┐ рджрд┐рдирд╛рдирд┐ рдпрд╛рд╡рддреН рддреНрд╡рдВ рдХреБрддреНрд░ ………..ред (рдЕрд╕реН-рд▓рдЩреН)
(рдХ) рдЖрд╕реНрддрд╛рдореН
(рдЦ) рдЖрд╕реАрддреН
(рдЧ) рдЖрд╕реНрд╡
(рдШ) рдЖрд╕реАрдГ

Answer

Answer: (рдШ) рдЖрд╕реАрдГ


Question 12.
рд╢реНрд░рд╡рдгрдГ рдкрд┐рддрд░рдВ ……………..ред (рд╕реЗрд╡реНтАУрд▓рдЯ)
(рдХ) рд╕реЗрд╡рд╛рдорд╣реЗ
(рдЦ) рд╕реЗрд╡реЗрдереЗ
(рдЧ) рд╕реЗрд╡рддреЗ
(рдШ) рд╕реЗрд╡рд╛рд╡рд╣реЗ

Answer

Answer: (рдЧ) рд╕реЗрд╡рддреЗ


Question 13.
рдЕрд╣рдВ рджреБрдЧреНрдзрдВ рди ………………. (рдкрд╛-рд▓реБрдЯ)
(рдХ) рдкрд╛рд╕реНрдпрд╕рд┐
(рдЦ) рдкрд╛рд╕реНрдпрд╛рдорд┐
(рдЧ) рдкрд╛рд╕реНрдпрддрдГ
(рдШ) рдкрд╛рд╕реНрдпрде

Answer

Answer: (рдЦ) рдкрд╛рд╕реНрдпрд╛рдорд┐


Question 14.
рднрд╛рд░рддрдВ рдЧреНрд░рд╛рдорд╛рдгрд╛рдВ рджреЗрд╢рдГ …………….ред (рдЕрд╕реН-рд▓рдЯреН)
(рдХ) рдЕрд╕реНрддрд┐
(рдЦ) рдЕрд╕рд┐
(рдЧ) рдЕрд╕реНрдорд┐
(рдШ) рд╕рдиреНрддрд┐

Answer

Answer: (рдХ) рдЕрд╕реНрддрд┐


Question 15.
рд╢рд┐рд╖реНрдЯрд╛рдГ рдмрд╛рд▓рдХрд╛рдГ рд╕рджрд╛ рдЕрдзреНрдпрд╛рдкрдХрд╛рдиреН ……………. (рд╕реЗрд╡-рд▓рдЯреН)
(рдХ) рд╕реЗрд╡рдереЗ
(рдЦ) рд╕реЗрд╡рдиреНрддреЗ
(рдЧ) рд╕реЗрд╡рд╕реЗ
(рдШ) рд╕реЗрд╡рд╛рд╡рд╣реЗ

Answer

Answer: (рдЦ) рд╕реЗрд╡рдиреНрддреЗ


рд╕реНрдереВрд▓рдкрджрд╛рдирд┐ рдЖрдзреГрддреНрдп рдЙрдЪрд┐рддрдВ рд▓рдХрд╛рд░рдВ рд▓рд┐рдЦрддред (рдореЛрдЯреЗ рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХреЛ рдЖрдзрд╛рд░ рдорд╛рдирдХрд░ рдЙрдЪрд┐рдд рд▓рдХрд╛рд░ рд▓рд┐рдЦрд┐рдПред)
Write original letter of the Underlined words.

Question 1.
рддреНрд╡рдореН рдордо рдорд┐рддреНрд░рдореН рдЕрд╕рд┐ред
(рдХ) рд▓реЛрдЯ
(рдЦ) рд▓рдЯреН
(рдЧ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН
(рдШ) рд▓реГрдЯреНред

Answer

Answer: (рдЦ) рд▓рдЯреН


Question 2.
рдмрд╛рд▓рдХрд╛рдГ рдХреЛрд▓рд╛рд╣рд▓рдореН рди рдХреБрд░реНрд╡рдиреНрддреБред
(рдХ) рд▓реЛрдЯ
(рдЦ) рд▓реГрдЯреН
(рдЧ) рд▓рдЯреН
(рдШ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН

Answer

Answer: (рдЧ) рд▓рдЯреН


Question 3.
рддреМ рдЬрд▓рдВ рдкрд┐рдмрддрдГред
(рдХ) рд▓реЛрдЯ
(рдЦ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН
(рдЧ) рд▓рдЯреН
(рдШ) рд▓реБрдЯ

Answer

Answer: (рдЧ) рд▓рдЯреН


Question 4.
рд▓реЛрднрдВ рдорд╛ рдХреБрд░реБрддред
(рдХ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН
(рдЦ) рд▓реЛрдЯ
(рдЧ) рд▓рдЯреН
(рдШ) рд▓рдЩреН

Answer

Answer: (рдЦ) рд▓реЛрдЯ


Question 5.
рдмрд╛рд▓рдХрд╛рдГ рдкрдардиреНрддреБред
(рдХ) рд▓реЛрдЯ
(рдЦ) рд╡рд┐рдзрд┐рд▓рд┐рдЩреН
(рдЧ) рд▓рдЯ
(рдШ) рд▓реБрдЯ

Answer

Answer: (рдХ) рд▓реЛрдЯ


рдирд┐рдореНрди рд╕реНрдереВрд▓рдкрджрд╛рдирд╛рдВ рд╢реБрджреНрдз рд╡рдЪрдирдореН рдЕрдзрд╕реНрддрд╛рддреН рдкрджреЗрднреНрдпрдГ рдЪрд┐рддреНрд╡рд╛ рд▓рд┐рдЦрддред (рдирд┐рдореНрди рдореЛрдЯреЗ рдЫрдкреЗ рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХреЗ рд╡рдЪрди рдиреАрдЪреЗ рд▓рд┐рдЦреЗ рдкрджреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЪреБрдирдХрд░ рд▓рд┐рдЦрд┐рдПред)
Write original letter of the Underlined words.

Question 1.
рддреНрд╡рдВ рд░рд╛рдорд╛рдпрдгрдореН рдЕрдкрдардГред
(рдХ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 2.
рд░рд╛рд╖реНрдЯреНрд░рд╕рд╡рдХреЛ рдЕрд╕рд╛рд╡ред
(рдХ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдХ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН


Question 3.
рдХрдореН рдЕрдзреНрдпрд╛рдпрдореН рдкрдард╕рд┐ред
(рдХ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЧ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 4.
рднрд╛рд░рддреЗ рдЕрд╢реЛрдХрдГ рдирд╛рдореНрдирд╛ рдиреГрдкрдГ рдЖрд╕реАрддреНред
(рдХ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


Question 5.
‘рдирд┐рдЬрдХрд╛рд░реНрдпрдВ рдХреБрд░реБред
(рдХ) рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирдореН
(рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН
(рдЧ) рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирдореН

Answer

Answer: (рдЦ) рдПрдХрд╡рдЪрдирдореН


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar рдзрд╛рддреБрд░реВрдкрд╛рдгрд┐ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Sanskrit рдзрд╛рддреБрд░реВрдкрд╛рдгрд┐ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рдзрд╛рддреБрд░реВрдкрд╛рдгрд┐ MCQ Questions with Answers Class 9 Sanskrit Read More ┬╗

рдЕрдкрдард┐рдд-рдЕрд╡рдмреЛрдзрдирдореН MCQ Questions with Answers Class 6 Sanskrit

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рдЕрдкрдард┐рдд-рдЕрд╡рдмреЛрдзрдирдореН with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Sanskrit with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рдЕрдкрдард┐рдд-рдЕрд╡рдмреЛрдзрдирдореН Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рдЕрдкрдард┐рдд-рдЕрд╡рдмреЛрдзрдирдореН objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рдЕрдкрдард┐рдд-рдЕрд╡рдмреЛрдзрдирдореН with Answers

рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдЧрджреНрдпрд╛рдВрд╢реЛрдВ рдкрд░ рдЖрдзрд╛рд░рд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрддреНрддрд░реЛрдВ рдХреЛ рдзреНрдпрд╛рди рд╕реЗ рдкрдврд╝рд┐рдПред

(1)

рдПрдХрд╕реНрдорд┐рдиреН рдЧреНрд░рд╛рдореЗ рдХрд╢реНрдЪрд┐рддреН рдирд┐рд░реНрдзрдирдГ рдпреБрд╡рдХрдГ рдЖрд╕реАрддреНред рддрд╕реНрдп рдирд╛рдо рдзрдирдкрд╛рд▓рдГ рдЖрд╕реАрддреНред рд╕рдГ рдкреНрд░рддрд┐рджрд┐рдирдВ рднрд┐рдХреНрд╖рд╛рдпреИ рдЧреНрд░рд╛рдо рдЧреНрд░рд╛рдо рдкреНрд░рддрд┐ рднреНрд░рдорддрд┐ рд╕реНрдоред рдкреНрд░рд╛рдкреНрддреИрдГ рд╕рдХреНрддреБрднрд┐рдГ рддрд╕реНрдп рдШрдЯрдГ рдкреВрд░реНрдгрдГ рдЕрднрд╡рддреНред рд╕рдГ рдШрдЯрдВ рдирд╛рдЧрджрдиреНрддреЗ рдЕрд╡рд▓рдореНрдмреНрдп рдЦрдЯреНрд╡рд╛рдпрд╛рдВ рд╢рдпрдирдВ рдХрд░реЛрддрд┐ рд╕реНрдоред

Question 1.
рд╕рдГ рдХрд┐рдорд░реНрдердВ рдЧреНрд░рд╛рдордВ рдЧреНрд░рд╛рдо рдкреНрд░рддрд┐ рднреНрд░рдорддрд┐ рд╕реНрдо?
(рдХ) рднрд┐рдХреНрд╖рд╛рдпреИ
(рдЦ) рдЕрдиреНрдирд╛рдп
(рдЧ) рдЬрд▓рд╛рдп
(рдШ) рд╡рд╕реНрддреНрд░рд╛рдпред

Answer

Answer: (рдХ) рднрд┐рдХреНрд╖рд╛рдпреИред


Question 2.
рд╕рдХреНрддреБрднрд┐рдГ рдХрдГ рдкреВрд░реНрдгрдГ рдЖрд╕реАрддреН?
(рдХ) рдШрдЯрдГ
(рдЦ) рдкреНрд░рдХреЛрд╖реНрдардГ
(рдЧ) рдЬрд▓рд╛рд╢рдпрдГ
(рдШ) рдЧрд░реНрддрдГред

Answer

Answer: (рдХ) рдШрдЯрдГред


Question 3.
рднрд┐рдХреНрд╖рд╛рдпреИ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХрд╛ рд╡рд┐рднрдХреНрддрд┐рдГ?
(рдХ) рддреГрддреАрдпрд╛
(рдЦ) рдЪрддреБрд░реНрдереА
(рдЧ) рд╖рд╖реНрдареА
(рдШ) рд╕рдкреНрддрдореА

Answer

Answer: (рдЦ) рдЪрддреБрд░реНрдереАред


Question 4.
рдирд┐рд░реНрдзрдирдГ рдХрдГ рдЖрд╕реАрддреН?

Answer

Answer: рдпреБрд╡рдХрдГ


Question 5.
рдпреБрд╡рдХрдГ рдХреБрддреНрд░ рдЖрд╕реАрддреН?

Answer

Answer: рдЧреНрд░рд╛рдореЗред


Question 6.
рдпреБрд╡рдХрд╕реНрдп рдирд╛рдо рдХрд┐рдореН рдЖрд╕реАрддреН?

Answer

Answer: рдпреБрд╡рдХрд╕реНрдп рдирд╛рдо рдзрдирдкрд╛рд▓рдГ рдЖрд╕реАрддреНред


Question 7.
‘рдЖрд╕реАрддреН’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХрдГ рд▓рдХрд╛рд░рдГ?

Answer

Answer: рд▓рдЩреНред


(2)

рд╕реНрд╡рд╛рд╕реНрдереНрдпрд▓рд╛рднрд╛рдп рдкреНрд░рддрд┐рджрд┐рдирдВ рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдордГ рдХрд░рдгреАрдпрдГред рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореЗрди рд╢рд░реАрд░рдВ рд╕реНрд╡рд╕реНрдердВ рднрд╡рддрд┐ред рд░рдХреНрддрд╕реНрдп рд╕рдЮреНрдЪрд╛рд░рдГ рд╕рдореНрдпрдЧреН рднрд╡рддрд┐ред рдЬрдард░рд╛рдЧреНрдирд┐рдГ рджреАрдкреНрддрдГ рднрд╡рддрд┐ред рдЙрджрд░рдВ рди рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрдзрддреЗред рдорд╕реНрддрд┐рд╖реНрдХрдореН рдЙрд░реНрд╡рд░рдВ рднрд╡рддрд┐ред

Question 1.
рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореЗрди рдХрд┐рдВ рди рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрдзрддреЗ?
(рдХ) рдЙрджрд░рдореН
(рдЦ) рд╣рд╕реНрддрдГ
(рдЧ) рдкрд╛рджрдГ
(рдШ) рдирд╛рд╕рд┐рдХрд╛ред

Answer

Answer: (рдХ) рдЙрджрд░рдореНред


Question 2.
‘рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореЗрди’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХрд╛ рд╡рд┐рднрдХреНрддрд┐рдГ?
(рдХ) рдЪрддреБрд░реНрдереА
(рдЦ) рддреГрддреАрдпрд╛
(рдЧ) рд╖рд╖реНрдареА
(рдШ) рд╕рдкреНрддрдореАред

Answer

Answer: (рдЦ) рддреГрддреАрдпрд╛ред


Question 3.
рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореЗрди рдХрд┐рдВ рд╕реНрд╡рд╕реНрдердВ рднрд╡рддрд┐?

Answer

Answer: рд╢рд░реАрд░рдореНред


Question 4.
рдХрд╕реНрдп рд╕рдЮреНрдЪрд╛рд░рдГ рд╕рдореНрдпрдЧреН рднрд╡рддрд┐?

Answer

Answer: рд░рдХреНрддрд╕реНрдпред


Question 5.
рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореЗрди рдХрд┐рдореН рдЙрд░реНрд╡рд░рдВ рднрд╡рддрд┐?

Answer

Answer: рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореЗрди рдорд╕реНрддрд┐рд╖реНрдХрдореН рдЙрд░реНрд╡рд░рдВ рднрд╡рддрд┐ред


Question 6.
‘рднрд╡рддрд┐’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХреЛ рд▓рдХрд╛рд░:?

Answer

Answer: рд▓рдЯред


Question 7.
рдкреНрд░рддрд┐рджрд┐рдирдВ рдХрд┐рдВ рдХрд░рдгреАрдпрдореН?

Answer

Answer: рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдордГред


(3)

рдкреБрд░рд╛ рдЕрдпреЛрдзреНрдпрд╛рдпрд╛рдГ рд░рд╛рдЬрд╛ рджрд╢рд░рдердГ рдЖрд╕реАрддреНред рддрд╕реНрдп рддреНрд░рдпрдГ рдкреБрддреНрд░рд╛рдГ рдЖрд╕рдиреНред рддреЗрд╖реБ рд╢реНрд░реАрд░рд╛рдордГ рдЬреНрдпреЗрд╖реНрдардГ рдЖрд╕реАрддреНред рд╢реНрд░реАрд░рд╛рдорд╕реНрдп рдкрддреНрдиреА рд╕реАрддрд╛ рдЖрд╕реАрддреНред рд╕рддреНрдпрд╕реНрдп рдкрд╛рд▓рдирд╛рдп рджрд╢рд░рдердГ рд╢реНрд░реАрд░рд╛рдордВ рд╡рдирдВ рдкреНрд░реИрд╖рдпрддреНред рд╡рдиреЗ рд░рд╛рд╡рдгрдГ рд╕реАрддрд╛рдореН рдЕрдкрд╛рд╣рд░рддреНред рд╢реНрд░реАрд░рд╛рдордГ рд░рд╛рд╡рдгрдВ рд╣рддреНрд╡рд╛ рд╕реАрддрд╛рдВ рдореЛрдЪрд┐рддрд╡рд╛рдиреНред

Question 1.
рджрд╢рд░рдерд╕реНрдп рдХрддрд┐ рдкреБрддреНрд░рд╛рдГ рдЖрд╕рдиреН?
(рдХ) рдЪрддреНрд╡рд╛рд░рдГ
(рдЦ) рддреНрд░рдпрдГ
(рдЧ) рджреНрд╡реМ
(рдШ) рдкрдЮреНрдЪред

Answer

Answer: (рдХ) рдЪрддреНрд╡рд╛рд░рдГ


Question 2.
рд╢реНрд░реАрд░рд╛рдорд╕реНрдп рдкрддреНрдиреА рдХрд╛ рдЖрд╕реАрддреН?
(рдХ) рд╕реБрдорд┐рддреНрд░рд╛
(рдЦ) рдХреМрд╕рд▓реНрдпрд╛
(рдЧ) рд╕реАрддрд╛
(рдШ) рджрдордпрдиреНрддреАред

Answer

Answer: (рдЧ) рд╕реАрддрд╛


Question 3.
рдХрдГ рд╕реАрддрд╛рдореН рдЕрдкрд╛рд╣рд░?
(рдХ) рд░рд╛рд╡рдгрдГ
(рдЦ) рдореЗрдШрдирд╛рджрдГ
(рдЧ) рд▓рдХреНрд╖реНрдордгрдГ
(рдШ) рднрд░рддрдГред

Answer

Answer: (рдХ) рд░рд╛рд╡рдгрдГред


Question 4.
‘рд╣рддреНрд╡рд╛’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХрдГ рдкреНрд░рддреНрдпрдпрдГ?
(рдХ) рдХреНрддреНрд╡рд╛
(рдЦ) рдЖ
(рдЧ) рддрд╛
(рдШ) рд╡рд╛ред

Answer

Answer: (рдХ) рдХреНрддреНрд╡рд╛


Question 5.
‘рдЕрдкрд╛рд╣рд░рддреН’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХреЛ рд▓рдХрд╛рд░рдГ?
(рдХ) рд▓рдЯреН
(рдЦ) рд▓реЛрдЯ
(рдЧ) рд▓рдЩреН
(рдШ) рд▓реБрдЯреНред

Answer

Answer: (рдЧ) рд▓рдЩред


Question 6.
рдЕрдпреЛрдзреНрдпрд╛рдпрд╛рдГ рд░рд╛рдЬрд╛ рдХрдГ рдЖрд╕реАрддреН?

Answer

Answer: рджрд╢рд░рдердГ


Question 7.
рджрд╢рд░рдердГ рдХрдВ рд╡рдирдВ рдкреНрд░реЗрд╖рдпрддреН?

Answer

Answer: рджрд╢рд░рдердГ рд╢реНрд░реАрд░рд╛рдордВ рд╡рдирдВ рдкреНрд░реЗрд╖рдпрддреНред


(4)

рдЖрдХрд╛рд╢реЗ рдмрд╣рд╡рдГ рдЧреНрд░рд╣рд╛рдГ рд╕рдиреНрддрд┐ред рд╕реВрд░реНрдпрдГ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓рдВ рдирдХреНрд╖рддреНрд░рдореН рдЕрд╕реНрддрд┐ред рдЪрдиреНрджреНрд░рдГ рдПрдХрдГ рдЙрдкрдЧреНрд░рд╣рдГ рдЕрд╕реНрддрд┐ред рдкреГрдерд┐рд╡реА рд╕реВрд░реНрдпрдВ рдкрд░рд┐рддрдГ рдкреНрд░рддрд┐рджрд┐рдирдВ рднреНрд░рдорддрд┐ред рд╕реМрд░рдордгреНрдбрд▓реЗ рдирд╡ рдЧреНрд░рд╣рд╛рдГ рд╕рдиреНрддрд┐ред рдмреГрд╣рд╕реНрдкрддрд┐рдГ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓рддрдордГ рдЕрд╕реНрддрд┐ред рд╕реВрд░реНрдпрдГ рдкреНрд░рдХрд╛рд╢рдВ рдпрдЪреНрдЫрддрд┐ред рд╕реВрд░реНрдпрдГ рдЙрд╖реНрдгрддрд╛рдореН рдЕрдкрд┐ рдпрдЪреНрдЫрддрд┐ред

Question 1.
рдЙрдкрдЧреНрд░рд╣рдГ рдХрдГ рдЕрд╕реНрддрд┐?
(рдХ) рдкреГрдерд┐рд╡реА
(рдЦ) рдЪрдиреНрджреНрд░рдГ
(рдЧ) рд╢рдирд┐рдГ
(рдШ) рдЧреБрд░реБрдГред

Answer

Answer: (рдЦ) рдЪрдиреНрджреНрд░рдГ


Question 2.
рдХрдГ рдкреНрд░рдХрд╛рд╢рдВ рдпрдЪреНрдЫрддрд┐?
(рдХ) рд╢реБрдХреНрд░рдГ
(рдЦ) рд╕реВрд░реНрдпрдГ
(рдЧ) рдЧреБрд░реБрдГ
(рдШ) рдмреБрдзрдГред

Answer

Answer: (рдЦ) рд╕реВрд░реНрдпрдГред


Question 3.
‘рдпрдЪреНрдЫрддрд┐’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХрдГ рдзрд╛рддреБрдГ?
(рдХ) рдпрддреН
(рдЦ) рдпрдЪреНрдЫреН
(рдЧ) рджрд╛
(рдШ) рдЫрд╛ред

Answer

Answer: (рдЧ) рджрд╛


Question 4.
‘рдЙрд╖реНрдгрддрд╛’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХрдГ рдкреНрд░рддреНрдпрдпрдГ?
(рдХ) рддрд╛
(рдЦ) рдЖ
(рдЧ) рдЕрддрд╛
(рдШ) рдЖрддрд╛ред

Answer

Answer: (рдХ) рддрд╛


Question 5.
рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓рддрдордГ рдЧреНрд░рд╣рдГ рдХрдГ рдЕрд╕реНрддрд┐?

Answer

Answer: рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓рддрдордГ рдЧреНрд░рд╣рдГ рдмреГрд╣рд╕реНрдкрддрд┐рдГ рдЕрд╕реНрддрд┐ред


Question 6.
рдЖрдХрд╛рд╢реЗ рдХреЗ рд╕рдиреНрддрд┐?

Answer

Answer: рдЧреНрд░рд╣рд╛рдГ


Question 7.
рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓рдВ рдирдХреНрд╖рддреНрд░рдВ рдХрдГ рдЕрд╕реНрддрд┐?

Answer

Answer: рд╕реВрд░реНрдпрдГ


(5)

рдореЛрдХреНрд╖рдГ рдЪрддреБрд░реНрдердГ рдкреБрд░реБрд╖рд╛рд░реНрдердГред рдкреНрд░рдердордГ рдкреБрд░реБрд╖рд╛рд░реНрдердГ рдзрд░реНрдордГ рдЕрд╕реНрддрд┐ред рдореЛрдХреНрд╖реЛ рдирд╛рдо рджреБрдГрдЦреЗрднреНрдпрдГ рд╕рд░реНрд╡рдерд╛ рдореБрдХреНрддрд┐рдГред ‘рдирд┐рд░реНрд╡рд╛рдгрдореН’ рдЗрддрд┐ рдореЛрдХреНрд╖рд╕реНрдп рдЕрдкрд░рдирд╛рдоред рдзрд░реНрдореЗрдг рдПрд╡ рдореЛрдХреНрд╖рдГ рд▓рднреНрдпрддреЗред рд╕рдВрд╕рд╛рд░реЗ рдзрд░реНрдордГ рдПрд╡ рдЬреАрд╡рдирд╕реНрдп рд╕рд╛рд░рдГ рдЕрд╕реНрддрд┐ред

Question 1.
‘рдЕрд╕реНрддрд┐’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХрдГ рдзрд╛рддреБрдГ?
(рдХ) рднреВ
(рдЦ) рдЕрд╕реН
(рдЧ) рдирдореН
(рдШ) рдЕрд╕реНрддред

Answer

Answer: (рдЦ) рдЕрд╕реН


Question 2.
‘рдзрд░реНрдореЗрдг’ рдЗрддреНрдпрддреНрд░ рдХрд╛ рд╡рд┐рднрдХреНрддрд┐рдГ?
(рдХ) рддреГрддреАрдпрд╛
(рдЦ) рдЪрддреБрд░реНрдереА
(рдЧ) рд╖рд╖реНрдареА
(рдШ) рдкрдЮреНрдЪрдореАред

Answer

Answer: (рдХ) рддреГрддреАрдпрд╛ред


Question 3.
рдЪрддреБрд░реНрдердГ рдкреБрд░реБрд╖рд╛рд░реНрдердГ рдХрдГ рдЕрд╕реНрддрд┐?

Answer

Answer: рдореЛрдХреНрд╖рдГ


Question 4.
рдкреНрд░рдердордГ рдкреБрд░реБрд╖рд╛рд░реНрдердГ рдХрдГ рдЕрд╕реНрддрд┐?

Answer

Answer: рдзрд░реНрдордГ


Question 5.
рдореЛрдХреНрд╖рд╕реНрдп рдЕрдкрд░рдирд╛рдо рдХрд┐рдореН рдЕрд╕реНрддрд┐?

Answer

Answer: рдирд┐рд░реНрд╡рд╛рдгрдореН


Question 6.
рдзрд░реНрдореЗрдг рдХрдГ рд▓рднреНрдпрддреЗ?

Answer

Answer: рдореЛрдХреНрд╖рдГред


Question 7.
рдЬреАрд╡рдирд╕реНрдп рд╕рд╛рд░рдГ рдХрд┐рдореН рдЕрд╕реНрддрд┐?

Answer

Answer: рдЬреАрд╡рдирд╕реНрдп рд╕рд╛рд░рдГ рдзрд░реНрдордГ рдПрд╡ рдЕрд╕реНрддрд┐ред


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рдЕрдкрдард┐рдд-рдЕрд╡рдмреЛрдзрдирдореН with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Sanskrit рдЕрдкрдард┐рдд-рдЕрд╡рдмреЛрдзрдирдореН MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рдЕрдкрдард┐рдд-рдЕрд╡рдмреЛрдзрдирдореН MCQ Questions with Answers Class 6 Sanskrit Read More ┬╗

рд╡рд░реНрдгрдорд╛рд▓рд╛ MCQ Questions with Answers Class 6 Sanskrit

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд╡рд░реНрдгрдорд╛рд▓рд╛ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Sanskrit with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рд╡рд░реНрдгрдорд╛рд▓рд╛ Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рд╡рд░реНрдгрдорд╛рд▓рд╛ objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд╡рд░реНрдгрдорд╛рд▓рд╛ with Answers

рдЕрдзреЛрд▓рд┐рдЦрд┐рддреЗрд╖реБ рд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреЗрд╖реБ рд╕рдореБрдЪрд┐рддрдореН рдЙрддреНрддрд░рдВ рдЪрд┐рддреНрд╡рд╛ рд▓рд┐рдЦрдд (рдЕрдзреЛрд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЙрдЪрд┐рдд рдЙрддреНрддрд░ рдЪреБрдирдХрд░ рд▓рд┐рдЦреЗрдВред)
After choosing the proper answer among the following, rewrite it.

Question 1.
рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рд╕реНрд╡рд░рд╛рдГ рдХрддрд┐ рд╕рдиреНрддрд┐?
(рдХ) рдЪрддреНрд╡рд╛рд░рдГ
(рдЦ) рджрд╢
(рдЧ) рдЕрд╖реНрдЯ
(рдШ) рддреНрд░рд┐рдВрд╢рддреНред

Answer

Answer: (рдХ) рдЪрддреНрд╡рд╛рд░рдГред


Question 2.
рджреАрд░реНрдШрд╕реНрд╡рд░рд╛рдГ рдХрддрд┐ рд╕рдиреНрддрд┐?
(рдХ) рдкрдЮреНрдЪ
(рдЦ) рдЕрд╖реНрдЯ
(рдЧ) рддреНрд░рд┐рдВрд╢рддреН
(рдШ) рджрд╢ред

Answer

Answer: (рдЦ) рдЕрд╖реНрдЯредред


Question 3.
рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирд╛рдирд┐ рдХрддрд┐ рд╕рдиреНрддрд┐?
(рдХ) рдкрдЮреНрдЪ
(рдЦ) рджреНрд╡реМ
(рдЧ) рддреНрд░рдпрд╕реНрддреНрд░рд┐рдВрд╢рддреН
(рдШ) рддреНрд░рд┐рдВрд╢рддреНред

Answer

Answer: (рдЧ) рддреНрд░рдпрд╕реНрддреНрд░рд┐рдВрд╢рддреНред


Question 4.
‘рдЕ’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдг:?
(рдХ) рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧрдГ
(рдЦ) рджреАрд░реНрдШрд╕реНрд╡рд░рдГ
(рдЧ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореН
(рдШ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рд╕реНрд╡рд░рдГред

Answer

Answer: (рдШ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рд╕реНрд╡рд░рдГред


Question 5.
‘рдХреН.’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдг:?
(рдХ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореН
(рдЦ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рд╕реНрд╡рд░рдГ
(рдЧ) рдЕрдиреБрд╕реНрд╡рд╛рд░рдГ
(рдШ) рджреАрд░реНрдШрд╕реНрд╡рд░рдГред

Answer

Answer: (рдХ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред


Question 6.
‘рдЖ’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдг:?
(рдХ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореН
(рдЦ) рджреАрд░реНрдШрд╕реНрд╡рд░рдГ
(рдЧ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рд╕реНрд╡рд░рдГ
(рдШ) рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧрдГред

Answer

Answer: (рдЦ) рджреАрд░реНрдШрд╕реНрд╡рд░рдГред


Question 7.
‘рдУ’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдг:?
(рдХ) рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧрдГ
(рдЦ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред
(рдЧ) рджреАрд░реНрдШрд╕реНрд╡рд░рдГ
(рдШ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рд╕реНрд╡рд░рдГред

Answer

Answer: (рдЧ) рджреАрд░реНрдШрд╕реНрд╡рд░рдГред


Question 8.
‘рд╣’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдг:?
(рдХ) рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧрдГ
(рдЦ) рдЙрдкрдзреНрдорд╛рдиреАрдпрдГ
(рдЧ) рдЕрдиреБрд╕реНрд╡рд╛рд░рдГ
(рдШ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред

Answer

Answer: (рдШ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред


Question 9.
‘рдкреН’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдг:?
(рдХ) рджреАрд░реНрдШрдГ
(рдЦ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рдГ
(рдЧ) рд╕реНрд╡рд░рдГ
(рдШ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред

Answer

Answer: (рдШ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред


Question 10.
‘рд▓’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдгрдГ?
(рдХ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореН
(рдЦ) рджреАрд░реНрдШрдГ
(рдЧ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рдГ
(рдШ) рд╕реНрд╡рд░рдГред

Answer

Answer: (рдХ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред


Question 11.
‘рдиреН’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдгрдГ?
(рдХ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рдГ
(рдЦ) рджреАрд░реНрдШрдГ
(рдЧ) рд╕реНрд╡рд░рдГ
(рдШ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред

Answer

Answer: (рдШ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред


Question 12.
‘рдг’ рдХреАрджреГрд╢рдГ рд╡рд░реНрдг:?
(рдХ) рд╡реНрдпрдВрдЬрдирдореН
.(рдЦ) рд╣реНрд░рд╕реНрд╡рдГ
(рдЧ) рджреАрд░реНрдШрдГ
(рдШ) рд╕реНрд╡рд░рдГред

Answer

Answer: (рдХ) рд╡реНрдпрдЮреНрдЬрдирдореНред


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд╡рд░реНрдгрдорд╛рд▓рд╛ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Sanskrit рд╡рд░реНрдгрдорд╛рд▓рд╛ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рд╡рд░реНрдгрдорд╛рд▓рд╛ MCQ Questions with Answers Class 6 Sanskrit Read More ┬╗

рд▓рд┐рдЩреНрдЧ-рдмреЛрдзрдирдореН MCQ Questions with Answers Class 6 Sanskrit

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд▓рд┐рдЩреНрдЧ-рдмреЛрдзрдирдореН with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Sanskrit with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рд▓рд┐рдЩреНрдЧ-рдмреЛрдзрдирдореН Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рд▓рд┐рдЩреНрдЧ-рдмреЛрдзрдирдореН objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд▓рд┐рдЩреНрдЧ-рдмреЛрдзрдирдореН with Answers

рдЕрдзреЛрд▓рд┐рдЦрд┐рддреЗрд╖реБ рд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреЗрд╖реБ рд╕рдореБрдЪрд┐рддрдореН рдЙрддреНрддрд░рдВ рдЪрд┐рддреНрд╡рд╛ рд▓рд┐рдЦрдд (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЙрдЪрд┐рдд рдЙрддреНрддрд░ рдЪреБрдирдХрд░ рд▓рд┐рдЦреЗрдВред)
After choosing the proper answer among the following, rewrite it.

Question 1.
рдкреБрдВрд▓реНрд▓рд┐рдЩреНрдЧ рд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд╕рд╛рдзреБрдГ
(рдЦ) рдорд┐рддреНрд░рдореН
(рдЧ) рдШрдЯреА
(рдШ) рдмрд╛рд▓рд╛ред

Answer

Answer: (рдХ) рд╕рд╛рдзреБрдГред


Question 2.
рдирдкреБрдВрд╕рдХрд▓рд┐рдЩреНрдЧрд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдЛрд╖рд┐рдГ
(рдЦ) рд╡рд┐рд╖рдореН
(рдЧ) рдЕрдЬрд╛
(рдШ) рдирд░рдГред

Answer

Answer: (рдЦ) рд╡рд┐рд╖рдореНред


Question 3.
рд╕реНрддреНрд░реАрд▓рд┐рдЩреНрдЧрд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд╡реНрдпрд╛рдзрд┐рдГ
(рдЦ) рдЧрд┐рд░рд┐рдГ
(рдЧ) рдЖрд░реНрдпрд╛
(рдШ) рдХрд╡рд┐рдГред

Answer

Answer: (рдЧ) рдЖрд░реНрдпрд╛ред


Question 4.
рдкреБрдВрд▓реНрд▓рд┐рдЩреНрдЧрд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд▓рддрд╛
(рдЦ) рдмрд╛рд▓рд╛
(рдЧ) рд╕реБрд╡рд░реНрдгрдореН
(рдШ) рдЧрд┐рд░рд┐рдГред

Answer

Answer: (рдШ) рдЧрд┐рд░рд┐рдГ


Question 5.
рдкреБрд▓реНрд▓рд┐рдЩреНрдЧрд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдирд░рдГ
(рдЦ) рд░рддреНрдирдореН
(рдЧ) рдЫрд╛рдпрд╛
(рдШ) рд╕рдЦреАред

Answer

Answer: (рдХ) рдирд░рдГред


Question 6.
рдкреБрдВрд▓реНрд▓рд┐рдЩреНрдЧрд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдирджреА
(рдЦ) рдЛрд╖рд┐рдГ
(рдЧ) рд▓реМрд╣рдореН
(рдШ) рд╕реБрддрд╛ред

Answer

Answer: (рдЦ) рдЛрд╖рд┐рдГред


Question 7.
рд╕реНрддреНрд░реАрд▓рд┐рдЩреНрдЧрд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд╡рд┐рдзреБрдГ
(рдЦ) рдЧрд┐рд░рд┐рдГ
(рдЧ) рдореГрдЧреА
(рдШ) рдореБрдЦрдореНред

Answer

Answer: (рдЧ) рдореГрдЧреАред


Question 8.
рдирдкреБрдВрд╕рдХрд▓рд┐рдЩреНрдЧрд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд╢рддреНрд░реБрдГ
(рдЦ) рднреГрддреНрдпрд╛
(рдЧ) рдЕрджреНрд░рд┐рдГ
(рдШ) рд╢рд╕реНрддреНрд░рдореНред

Answer

Answer: (рдШ) рд╢рд╕реНрддреНрд░рдореНред


Question 9.
рдкреБрдВрд▓реНрд▓рд┐рдЩреНрдЧ рд╢рдмреНрдж рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдЫрд╛рдпрд╛
(рдЦ) рд╕рд░реНрдкрдГ
(рдЧ) рдЕрдЬрд╛
(рдШ) рдкреБрд╖реНрдкрдореНред

Answer

Answer: (рдЦ) рд╕рд░реНрдкрдГред


Question 10.
рд╕реНрддреНрд░реАрд▓рд┐рдЩреНрдЧ рд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд╢реЛрднрд╛
(рдЦ) рдореГрдЧрдГ
(рдЧ) рд╣рд░рд┐рдГ
(рдШ) рдлрд▓рдореНред

Answer

Answer: (рдХ) рд╢реЛрднрд╛ред


Question 11.
‘рдирдкреБрдВрд╕рдХрд▓рд┐рдЩреНрдЧ’ рд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд▓рддрд╛
(рдЦ) рд╡реНрдпрд╛рдзрд┐рдГ
(рдЧ) рдкрддреНрд░рдореН
(рдШ) рдореГрдЧрдГред

Answer

Answer: (рдЧ) рдкрддреНрд░рдореНред


Question 12.
рдкреБрд▓реНрд▓рд┐рдЩреНрдЧ рд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рджрдпрд╛
(рдЦ) рдлрд▓рдореН
(рдЧ) рдкреБрд╖реНрдкрдореН
(рдШ) рдЕрд╢реНрд╡рдГ

Answer

Answer: (рдШ) рдЕрд╢реНрд╡рдГред


Question 13.
рд╕реНрддреНрд░реАрд▓рд┐рдЩреНрдЧ рд╢рдмреНрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд╕рд╛рдзреБрдГ
(рдЦ) рдкрддреНрд░рдореН
(рдЧ) рд╢рд╛рдЦрд╛
(рдШ) рдЕрдЬрдГред

Answer

Answer: (рдЧ) рд╢рд╛рдЦрд╛ред


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд▓рд┐рдЩреНрдЧ-рдмреЛрдзрдирдореН with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Sanskrit рд▓рд┐рдЩреНрдЧ-рдмреЛрдзрдирдореН MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рд▓рд┐рдЩреНрдЧ-рдмреЛрдзрдирдореН MCQ Questions with Answers Class 6 Sanskrit Read More ┬╗

рд╡рдЪрди-рдмреЛрдзрдирдореН MCQ Questions with Answers Class 6 Sanskrit

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд╡рдЪрди-рдмреЛрдзрдирдореН with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Sanskrit with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рд╡рдЪрди-рдмреЛрдзрдирдореН Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рд╡рдЪрди-рдмреЛрдзрдирдореН objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд╡рдЪрди-рдмреЛрдзрдирдореН with Answers

рдЕрдзреЛрд▓рд┐рдЦрд┐рддреЗрд╖реБ рд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреЗрд╖реБ рд╕рдореБрдЪрд┐рддрдореН рдЙрддреНрддрд░рдВ рдЪрд┐рддреНрд╡рд╛ рд▓рд┐рдЦрдд (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЙрдЪрд┐рдд рдЙрддреНрддрд░ рдЪреБрдирдХрд░ рд▓рд┐рдЦреЗрдВред)
After choosing the proper answer among the following, rewrite it.

Question 1.
рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдореН рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рддреЗ
(рдЦ) рд╕рд░реНрд╡реЗ
(рдЧ) рдЫрд╛рддреНрд░рд╛рдГ
(рдШ) рд╕рдГред

Answer

Answer: (рдХ) рддреЗред


Question 2.
рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдореН рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд▓рддреЗ
(рдЦ) рд╕рд░реНрд╡рд╛рдГ
(рдЧ) рдирд╛рд░реА
(рдШ) рдПрдХрд╛ред

Answer

Answer: (рдЦ) рд╕рд░реНрд╡рд╛рдГред


Question 3.
рдПрдХрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдореН рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдХрд╛рдирд┐
(рдЦ) рджреНрд╡реЗ
(рдЧ) рдЫрд╛рддреНрд░рдГ
(рдШ) рднрд╡рдиреНрддрдГред

Answer

Answer: (рдЧ) рдЫрд╛рддреНрд░рдГред


Question 4.
рдПрдХрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдо рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдХрд╛рдГ
(рдЦ) рддреЗ
(рдЧ) рдлрд▓реЗ
(рдШ) рднрд╡рддреАред

Answer

Answer: (рдШ) рднрд╡рддреАред


Question 5.
рдПрдХрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдореН рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдХрд╛
(рдЦ) рднрд╡рддреНрдпреМ
(рдЧ) рд▓рддрд╛рдГ
(рдШ) рдЕрд╢реНрд╡рд╛рдГред

Answer

Answer: (рдХ) рдХрд╛ред


Question 6.
рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдореН рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рддрддреН
(рдЦ) рдорд╛рд▓реЗ
(рдЧ) рдХрд┐рдореН
(рдШ) рдПрддреЗред

Answer

Answer: (рдЦ) рдорд╛рд▓реЗред


Question 7.
рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдореН рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рд╕рд░реНрд╡реЗ
(рдЦ) рдХрд╛рдирд┐
(рдЧ) рд╕рд╛рдзреВ
(рдШ) рдирджреАред

Answer

Answer: (рдЧ) рд╕рд╛рдзреВред


Question 8.
рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдореН рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдирд╛рд░реА
(рдЦ) рдкрддреНрд░реЗ
(рдЧ) рддреЛ
(рдШ) рд╕рд░реНрд╡рд╛рдгрд┐ред

Answer

Answer: (рдШ) рд╕рд░реНрд╡рд╛рдгрд┐ред


Question 9.
рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрдд рдкрджрдореН рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдПрддрд╛рдГ
(рдЦ) рд╕рд╛
(рдЧ) рд╕рдГ
(рдШ) рдлрд▓реЗред

Answer

Answer: (рдХ) рдПрддрд╛рдГред


Question 10.
рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрддрдВ рдкрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдкрддреНрд░рд╛рдгрд┐
(рдЦ) рдлрд▓рдореН
(рдЧ) рд▓рддрд╛
(рдШ) рдореГрдЧрдГред

Answer

Answer: (рдХ) рдкрддреНрд░рд╛рдгрд┐ред


Question 11.
рдмрд╣реБрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрддрдВ рдкрджрдВ рд▓рд┐рдЦрдд
(рдХ) рд░рд╛рдордГ
(рдЦ) рдЫрд╛рддреНрд░рд╛рдГ
(рдЧ) рдлрд▓рдореН
(рдШ) рдкрддреНрд░реЗред

Answer

Answer: (рдЦ) рдЫрд╛рддреНрд░рд╛рдГред


Question 12.
рдПрдХрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрддрдВ рдкрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдЕрдЬрд╛рдГ
(рдЦ) рдЕрд╢реНрд╡реМ
(рдЧ) рдореГрдЧрдГ
(рдШ) рд╕реМред

Answer

Answer: (рдЧ) рдореГрдЧрдГред


Question 13.
рдПрдХрд╡рдЪрдирд╛рдиреНрддрдВ рдкрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдорд╛рд▓рд╛рдГ
(рдЦ) рд╕рд░реНрд╡рд╛рдгрд┐
(рдЧ) рдЕрд╢реНрд╡реМ
(рдШ) рдкрд░реНрд╡рддрдГред

Answer

Answer: (рдШ) рдкрд░реНрд╡рддрдГред


Question 14.
рджреНрд╡рд┐рд╡рдЪрдирд╛рдиреНрддрдВ рдкрджрдВ рд▓рд┐рдЦрддред
(рдХ) рдирд░реМ
(рдЦ) рдЫрд╛рддреНрд░рд╛рдГ
(рдЧ) рдлрд▓рдореН
(рдШ) рдкрддреНрд░рд╛рдгрд┐ред

Answer

Answer: (рдХ) рдирд░реМ


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Sanskrit Grammar рд╡рдЪрди-рдмреЛрдзрдирдореН with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Sanskrit рд╡рдЪрди-рдмреЛрдзрдирдореН MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рд╡рдЪрди-рдмреЛрдзрдирдореН MCQ Questions with Answers Class 6 Sanskrit Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 16 Digestion and Absorption with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 16 Digestion and Absorption with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Digestion and Absorption Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Digestion and Absorption Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Digestion and Absorption Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 16 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Digestion and Absorption Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 16 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Trypsin convert
(a) Fats into fatty acids
(b) Sucrose into glucose and fructose
(c) Proteins into peptones
(d) Starch and glycogen into maltose

Answer

Answer: (c) Proteins into peptones


Question 2.
Liver cells secrete
(a) Trypsin
(b) Bile and no enzyme
(c) Amvlopsin
(d) Lipase

Answer

Answer: (b) Bile and no enzyme


Question 3.
Bilirubin and biliverdin mainly occur in
(a) Blood
(b) Bile
(c) Pancreatic juice
(d) Saliva

Answer

Answer: (b) Bile


Question 4.
Milk protein is curdled into
(a) Rennin
(b) Maltase
(c) Trypsin
(d) Lactase

Answer

Answer: (a) Rennin


Question 5.
Amino acids are absorbed by
(a) Lacteals of villi
(b) wall of rectum
(c) Blood capillaries of villi
(d) Lacteals and blood capillaries of villi

Answer

Answer: (c) Blood capillaries of villi


Question 6.
Glycogen is stored in
(a) Liver only
(b) Liver and muscles
(c) Muscles only
(d) Pancreas

Answer

Answer: (b) Liver and muscles


Question 7.
Renin is found is
(a) Gastric juice in stomach
(b) Pancreatic juice
(c) Kidneys
(d) Liver

Answer

Answer: (a) Gastric juice in stomach


Question 8.
Digestion of fats, proteins and carbohydrates is completed in
(a) Large intestine
(b) small intestine
(c) stomach
(d) Liver

Answer

Answer: (b) Small intestine


Question 9.
Gastric juice contains
(a) Pepsin
(b) Rennin
(c) HCl
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Which of these is a group of end product of carbohydrate digestion?
(a) Galactose, glucose, maltose
(b) Sucrose, galactose, maltose
(c) Glucose, galactose, fructose
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Glucose, galactose, fructose


Question 11.
Human digestive juices lack
(a) Amylase
(b) Nucleases
(c) Cellulase
(d) Lactase

Answer

Answer: (c) Cellulase


Question 12.
In alimentary canal maximum absorption of water occurs in
(a) Rectum
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Large intestine

Answer

Answer: (a) Rectum


Question 13.
Starch is hydrolysed by
(a) Lipase
(b) Pepsin
(c) Amylase
(d) Trypsin

Answer

Answer: (c) Amylase


Question 14.
Chief function of bile is
(a) Emulsfication of fat
(b) Regulation of digestion
(c) Elimination of waste products
(d) Digestion of fat through enzymes.

Answer

Answer: (a) Emulsfication of fat


Question 15.
Gastric juice contains
(a) Pepsin, lipase and rennin
(b) Pepsin, trypsin and rennin
(c) Pepsin only
(d) Pepsin, amylase and rennin

Answer

Answer: (a) Pepsin, lipase and rennin


Question 16.
Trypsin changes
(a) Protein to polypeptides
(b) Starch to sugar
(c) Fats to fatty acids and glycerol
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Protein to polypeptides


Question 17.
HCl of gastric juice is produced by
(a) Oxyntic cells
(b) Chief cells
(c) Columnar
(d) Goblet cells

Answer

Answer: (a) Oxyntic cells


Question 18.
Glycogen is formed from
(a) Lactic acid
(b) Amino acids
(c) Glucose
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 19.
The end product of carbohydrate digestion is
(a) Lactose
(b) Maltose
(c) Sucrose
(d) Glucose

Answer

Answer: (d) Glucose


Question 20.
teeth are used for cutting food.
(a) Incisors
(b) Canines
(c) Molar
(d) Premolar

Answer

Answer: (a) Incisors


Question 21.
The secretion that lubricates the alimentry canal
(a) Bile juice
(b) Pepsin
(c) Gastric juice
(d) Mucus

Answer

Answer: (d) Mucus


Question 22.
On chewing food became sweet since
(a) Food contains vitamin B
(b) Food contains sugar
(c) Salivary gland pour saliva
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Salivary gland pour saliva.


Question 23.
Largest gland of human body is
(a) Heart
(b) Pancreas
(c) Liver
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Liver


Question 24.
Large instestine is a muscular tube of about
(a) 1.5 m
(b) lm
(c) 2.5 m
(c) 2m

Answer

Answer: (a) 1.5 m


Question 25.
Arrangement of teeth in each half of the upper and lower jaw in the order I, C, PM, M is representd by a dental formula which in human is
(a) \(\frac { 3212 }{ 3212 }\)
(b) \(\frac { 2123 }{ 2123 }\)
(c) \(\frac { 2123 }{ 3212 }\)
(d) \(\frac { 2312 }{ 2321 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { 2123 }{ 2123 }\)


II. Fill in the blanks:

Question 1.
The major components of our food are …………, …………… and …………..

Answer

Answer: Carbohydrates, proteins, fat


Question 2.
Food provides energy and ……………. for growth and repair of tissues.

Answer

Answer: organic materials


Question 3.
……………. in food cannot be utilised by our body in their original form.

Answer

Answer: Bio macromolecules


Question 4.
Digestive system process of conversion of complex food substances to simple absorbale form is called …………….

Answer

Answer: digestion


Question 5.
An adult human has 32 permanent teeth which are of four different types, namely …………, …………., ………….. and ……………

Answer

Answer: incisors (I), Canine (C), Premolars (PM), molars (M)


Question 6.
The stomach, located in the upper left portion of the abdominal cavity, has ………… major parts.

Answer

Answer: three


Question 7.
The colon is divided into three parts …………….. and a descending part.

Answer

Answer: an ascending, a transverse


Question 8.
The wall of alimentary canal from oesophagus to rectum possess four layers namely serosa, …………, ………….. and ……………

Answer

Answer: muscularis, sub mucosa, mucosa


Question 9.
Villi are supplied with a network of capillaries and a large lymph vessel called the …………….

Answer

Answer: lacteal


Question 10.
All the four layers show …………….. in different parts of the alimentary canal.

Answer

Answer: modifications


Question 11.
…………. is the largest gland of the body weighing about ……………. in an adult human.

Answer

Answer: Liver, 1.2 to 1.5 kg


Question 12.
Each lobule is covered by a thin connective tissue sheath called the ………………

Answer

Answer: Glisson’s capsule


Question 13.
Mucus in saliva helps in lubricating and adhering the masticated food particles into ……………

Answer

Answer: a bolus


Question 14.
The bolus is then conveyed into the pharynx and then into the oesophagus by swallowing or …………….

Answer

Answer: deglutition


Question 15.
Variuos types of movement are generated by the …………….. of small intestine.

Answer

Answer: musularis layer


III. Mark the statements True (T) or False (F)

Question 1.
In diarrhoea the skin and the eyes turn yellow due to the deposit of bile pigments.

Answer

Answer: False


Question 2.
The abnormal frequency of bowel movement and increased liquidity of the faecal discharge is known as jaundice.

Answer

Answer: False


Question 3.
The causes of indigestion are inadequate enzyme secretion, anxiety, food poisoing, over eating and spicy food.

Answer

Answer: True


Question 4.
Absorption of substances take place in different parts of the alimentary canal, like mouth, stomach, small intestine and large intestine.

Answer

Answer: True


Question 5.
Fatty acids and glycerol being insoluble, cannot be absorbed into the blood.

Answer

Answer: True


Question 6.
Small amounts of monosaccharides like glucose, amino acids and some of electrolytes like chloride ions are generally absorbed by a simple diffusion.

Answer

Answer: True


Question 7.
The functions of small intestine are (i) absorption of some water, minerals and certain drugs (ii) secretion of mucus which help in adhering the waste (undigested) particles together and lubricating it for an easy passage.

Answer

Answer: False


Question 8.
Fats are broken down by lipases with the help of bile into di- and monoglycerides.

Answer

Answer: True


Question 9.
Nucleases in the pancreatic juice acts on nucleic acids to form nucleotides and nucleoides.

Answer

Answer: True


Question 10.
The secretions of the brush border cells of the mucosa along – with the secretions of the goblet cells constitute the intestinal juice or succus entericus.

Answer

Answer: True


Question 11.
The gastric juice contains inactive enzymes, trypsinogen, chymotrypsinogen, procarboxypeptidases, amylases, lipases and nucleases.

Answer

Answer: False


Question 12.
The food mixes thoroughly with the acidic gastric juice of the stomach by the churning movements of its muscular wall and the villi.

Answer

Answer: False


Question 13.
The gastro-oesophageal sphincter controls the passage of food into the stomach. The saliva secreted into the oral cavity contains electrolytes (Na+, K+, Cl, HCO) and enzymes, salivary amylase and lysozyme.

Answer

Answer: True


Question 14.
The pancreas is a compound elongated organ situated between the limbs of the ‘U’ shaped duodenum.

Answer

Answer: True


Question 15.
The bile secreted by the hepatic cells passes through the hepatic ducts and is stored and concentrated in a thin muscular sac called the gall bladder.

Answer

Answer: True


IV. Match the items in the two columns.

Column IColumn II
(a) Small intestine1. Elastic bag
(b) Pancreas2. Largest part of the food canal
(c) Duodenum3. Gland located in the band of duodenum
(d) Pharynx4. Narrow worm shaped projection
(e) Appendix5. Receives bile and pancreatic juice
(f) Colon6. Common passage for air breathed and the food swallowed
(g) Liver7. Largest gland in body
(h) Stomach8. Has three limbs ascending transverse and descending
(i) Parotid9. Bile juice
(g) HCl10. Small intestine
(k) Biliverdin and bilirubin11. Small intestine
(l) Villi and microvilli12. Dental formula in human
(m) abdominal cavity13. into the blood by this mechanism
(n) I, C, PM, M 2123/212314. Gastric juice
(o) Various nutrients like amino acids, monsacharides like glucose, electrolytes like Na+ are absorbed15. cardiac, fund, pyloric portions
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) Small intestine2. Largest part of the food canal
(b) Pancreas3. Gland located in the band of duodenum
(c) Duodenum5. Receives bile and pancreatic juice
(d) Pharynx6. Common passage for air breathed and the food swallowed
(e) Appendix4. Narrow worm shaped projection
(f) Colon8. Has three limbs ascending transverse and descending
(g) Liver7. Largest gland in body
(h) Stomach1. Elastic bag
(i) Parotid11. Small intestine
(g) HCl14. Gastric juice
(k) Biliverdin and bilirubin9. Bile juice
(l) Villi and microvilli10. Small intestine
(m) abdominal cavity15. cardiac, fund, pyloric portions
(n) I, C, PM, M 2123/212312. Dental formula in human
(o) Various nutrients like amino acids, monsacharides like glucose, electrolytes like Na+ are absorbed13. into the blood by this mechanism

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 16 Digestion and Absorption with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Digestion and Absorption MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 16 Digestion and Absorption with Answers Read More ┬╗

error: Content is protected !!