MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 3 Kinship, Caste and Class with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 3 Kinship, Caste and Class: Early Societies with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 History with Answers. You can also verify your answers from our provided Kinship, Caste and Class Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Kinship, Caste and Class Class 12 Objective Questions.

Kinship, Caste and Class Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The earliest inscriptions were written on which material?
(a) Paper
(b) Metal
(c) Stones
(d) Wood

Answer

Answer: (c) Stones


Question 2.
Which of the following was one of the occupations of Kshatriyas?
(a) Perform sacrifices and give gifts
(b) To teach Vedas
(c) Trade
(d) Agriculture

Answer

Answer: (a) Perform sacrifices and give gifts


Question 3.
Which of the following statements is incorrect about the duties as laid down in Manusmriti for the Chandalas?
(a) They had to live on the outskirts of the village.
(b) They had to use discarded utensils.
(c) They were supposed to wear old clothes of the villagers and ornaments made from shells.
(d) It was their duty to serve as executioner and dispose of the bodies of those who had no relatives.

Answer

Answer: (c) They were supposed to wear old clothes of the villagers and ornaments made from shells.


Question 4.
Which of the following strategies were evolved by Brahmanas to enforce the norms of Varna order from c. 600 BCE to 600 CE?
(a) Brahmanas used to emphasise that the varna system is divine.
(b) Brahmanas tried to convince people that their occupation and status are determined by birth.
(c) Brahmanas advised the kings to ensure that people follow the norms of the varna system within the kingdom.
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 5.
Which of the following statements is correct about the importance of gender differences in the early societies from c. 600 BCE to 600 CE?
(i) Societies were patriliny in nature.
(ii) Women were allowed to give land grants.
(iii) Sons were considered important for the continuity of the family.
(a) Only ‘i.’
(b) Both ‘ii’ and ‘iii’
(c) Both ‘i’ and ‘iii’
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Both ‘i’ and ‘iii’


Question 6.
In which type of marriage does a woman have several husbands?
(a) Endogamy
(b) Exogamy
(c) Polygyny
(d) Polyandry

Answer

Answer: (d) Polyandry


Question 7.
Shakas who came from Central Asia were regarded by the Brahmanas as
(a) Dasas
(b) Untouchables
(c) Mlechchhas
(d) Aryans

Answer

Answer: (c) Mlechchhas


Question 8.
Which of the following statements is correct about the classification of people in terms of ‘gotra’ under Brahmanical practice around 1000 BCE onwards?
(a) After marriage women were expected to give up their father’s gotra.
(b) They were supposed to adopt the gotra of their husband.
(c) Another important rule was that members of the same gotra could not marry.
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 9.
The original story of Mahabharata was composed by
(a) Brahmanas
(b) Kshatriyas
(c) Sutas
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Sutas


Question 10.
What was the object of the team of V.S. Sukthankar?
(a) Prepare critical edition of Mahabharata
(b) Translate Mahabharata in the English language
(c) Prepare critical edition of Manusmriti
(d) Translate Manusmriti in Tamil

Answer

Answer: (a) Prepare critical edition of Mahabharata


Question 11.
Explain one point of difference between patriliny and matriliny.

Answer

Answer: Patriliny means to trace descent from father to son, grandson, and so on. Matriliny means to trace the descent through the mother.


Question 12.
Who rebuilt the Sudarshana lake?

Answer

Answer: Rudradaman rebuilt the Sudarshana lake.


Question 13.
Read the information given below:
Identify and name the system of marriage.

In this type of marriage, a woman has several husbands. Draupadi followed this system of marriage. She had five husbands.
Answer

Answer: Polyandry


Question 14.
Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Women were expected to give up their father’s gotra and take up their husband’s gotra after marriage.
Reason (R): Women who married Satavahana rulers retained their father’s gotras instead of adopting names derived from their husband’s gotra name.
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is not correct.
(d) (R) is correct but (A) is not correct.

Answer

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).


Question 15.
Look at the figure given below. Identify and name the terracotta sculpture belonging to c. fifth century CE.
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 3 Kinship, Caste and Class with Answers Q15

Answer

Answer: It is the earliest sculptural description of a scene from the Mahabharata. It is taken from the walls of a temple in Ahichchhatra (Uttar Pradesh).


Question 16.
Look at the image given below. What is depicted in the image?
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 3 Kinship, Caste and Class with Answers Q16

Answer

Answer: It is a stone sculpture from Gandhara belonging to c. third century CE. In this image, a mendicant is seeking alms.


Question 17.
Ruler of the Satvahana dynasty _______ claimed to be both a unique Brahmana and destroyer of the pride of Kshatriyas.

Answer

Answer: Gotami-puta Siri-Satakani


Question 18.
Consider the following statements regarding Jatis and social mobility.
(i) Jatis like varna was based on birth.
(ii) Just like varnas the number of jatis was fixed.
(iii) Jatis with different occupations sometimes organised into shrines or guilds.
Which of the statement(s) above is/are correct?
(a) i and ii
(b) ii and iii
(c) iii only
(d) i only

Answer

Answer: (d) i only


Question 19.
Which of the following statements is not correct regarding the duties of chandalas?
(a) They had to live outside the village.
(b) They had to use discarded utensils and wear clothes of the dead and ornaments of iron.
(c) They could walk about in villages and cities only at night.
(d) They had to dispose of the bodies of those who had no relatives.

Answer

Answer: (c) They could walk about in villages and cities only at night.


Question 20.
Consider the following statements regarding gendered access to the property.
(i) Women had no right to the paternal estate.
(ii) Paternal estate was divided equally amongst sons after the death of the parents.
(iii) Stridhana could be inherited by the children and husband of the woman.
Which of the statement(s) above is/are correct?
(a) i and ii
(b) ii and iii
(c) i and iii
(d) ii only

Answer

Answer: (a) i and ii


Question 21.
Who excavated the village named Hastinapur?

Answer

Answer: In 1951-52, the archaeologist B.B. Lai excavated at a village named Hastinapur in Meerut.


Question 22.
Match the following.

(i) Endogamy(a) refers to marriage outside the unit
(ii) Exogamy(b) refer to the practice of a man having several wives
(iii) Polygyny(c) refers to a practice of a woman having several husbands
(iv) Polyandry(d) refer to marriage within the unit

Choose the correct option:
(a) i – b, ii – c, iii – a, iv – d
(b) i – a, ii – b, iii – d, iv – c
(c) i – c, ii – a, iii – b, iv – d
(d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c

Answer

Answer: (d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 3 Kinship, Caste and Class: Early Societies with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 History Kinship, Caste and Class MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 3 Kinship, Caste and Class with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings: Cultural Developments with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 History with Answers. You can also verify your answers from our provided Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 Objective Questions.

Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Where did Buddha attain enlightenment?
(a) Lumbini
(b) Sarnath
(c) Gwalior
(d) Bodh Gaya

Answer

Answer: (d) Bodh Gaya


Question 2.
What was the name of the gana to which Buddha belonged to?
(a) Licchavi
(b) Sakya
(c) Koliyas
(d) Kamboj

Answer

Answer: (b) Sakya


Question 3.
What is the meaning of ‘Three baskets’?
(a) Tirthankara
(b) Triratna
(c) Tipitaka
(d) Trishula

Answer

Answer: (c) Tipitaka


Question 4.
The Sangha was an association of whom?
(a) Bhikkus
(b) merchants
(c) traders
(d) dancers

Answer

Answer: (a) Bhikkus


Question 5.
According to which Buddhist text Asoka distributed portions of the Buddha’s relics to every important town and ordered the construction of stupas over them?
(a) Ashokavadana
(b) Mahaparinibbana Sutta
(c) Sutta Pitaka
(d) Vessantara Jataka

Answer

Answer: (a) Ashokavadana


Question 6.
What does the symbol of ‘empty seat’ symbolise?
(a) First Sermon of the Buddha
(b) An event in the life of Buddha
(c) Wisdom of the Buddha
(d) Meditation of the Buddha

Answer

Answer: (d) Meditation of the Buddha


Question 7.
Which of the following is the most important idea in Jainism?
(a) Observing celibacy
(b) Entire world is animated
(c) Belief in non-violence
(d) Asceticism and penance are required to free oneself from the cycle of Karma.

Answer

Answer: (b) Entire world is animated


Question 8.
Who provided money for the preservation of the Sanchi Stupa?
(a) John Marshall
(b) Begums of Bhopal
(c) Alexander Cunningham
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Begums of Bhopal


Question 9.
What was the balcony-like structure in a stupa called?
(a) Anda
(b) Harmika
(c) Yashti
(d) Chhatri

Answer

Answer: (b) Harmika


Question 10.
Which of the following statements is incorrect regarding the lively discussions and debates in the Buddhist texts?
(a) Debates took place in the kutagarashala.
(b) Many of the teachers questioned the authority of the Vedas.
(c) In these debates the kings tried to convince one another as well as laypersons about the validity of their philosophy or the way they understood the world.
(d) If a philosopher succeeded in convincing one of his rivals, the followers of the latter also became his disciples.

Answer

Answer: (c) In these debates the kings tried to convince one another as well as laypersons about the validity of their philosophy or the way they understood the world.


Question 11.
Where is Sanchi Stupa situated?

Answer

Answer: Sanchi Stupa is situated in a village named Sanchi Kanakhera in Bhopal.


Question 12.
________ is the biography of a saint or religious leader.

Answer

Answer: Hagiography


Question 13.
_________ was preceded by 23 other teachers or Tirthankaras.

Answer

Answer: Mahavira


Question 14.
Look at the given picture. What is depicted in the sculpture?
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings with Answers Q14

Answer

Answer: It is a sculpture belonging to c. 200 CE from Amravati. It depicts the departure of the Buddha from his palace.


Question 15.
Look at the given picture. Identify and name the school of art to which this sculpture belongs to.
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings with Answers Q15

Answer

Answer: This sculpture is of a Bodhisatta from Gandhara School of Art.


Question 16.
What is a sangha?

Answer

Answer: Sangha is an organisation of the monks who too became teachers of Dhamma.


Question 17.
Consider the following statements regarding Sangha.
(i) Mahapajapati Gotami persuaded Buddha to allow women into the sangha.
(ii) Many women who entered the sangha became teachers of Dhamma and went on to become theris.
(iii) Once within the sangha, all were regarded as equal.
Which of the following statements is/are correct?
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) II only

Answer

Answer: (b) II and III


Question 18.
Match the following.

(i) Lumbini(a) Buddha attained Nibbana
(ii) Kusinagara(b) Buddha delivered his first sermon
(iii) Sarnath(c) Buddha was born
(iv) Bodh Gaya(d) Buddha attained enlightenment

Choose the correct option
(a) i – b, ii – c, iii – a, iv – d
(b) i – c, ii – a, iii – b, iv – d
(c) i – c, ii – b, iii – a, iv – d
(d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c

Answer

Answer: (b) i – c, ii – a, iii – b, iv – d


Question 19.
Consider the following statements regarding the structure of the stupa.
(i) Harmika is a balcony-like structure that represented the abode of gods.
(ii) A mast called the anda arose from the harmika.
(iii) A yashti was often surmounted by a chhatri or umbrella.
(iv) Yashti arose from the harmika.
Which of the following statements is/are correct?
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) I and IV
(d) I, III and IV

Answer

Answer: (d) I, III and IV


Question 20.
Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): The mid-first millennium BCE saw the emergence of new religions in India.
Reason (R): People began speculating on the significance of the sacrificial tradition and authority of the Vedas.
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is not correct.
(d) (R) is correct but (A) is not correct.

Answer

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


Question 21.
Read the information given below:
Identify and name the Buddhist text.

This unique Buddhist text, part of the Sutta Pitaka, is a collection of verses composed by bhikkhunis. It provides an insight into women’s social and spiritual experiences.
Answer

Answer: The Therigatha


Question 22.
Match the following.

(i) Metta(a) soulless
(ii) Karuna(b) fellow feeling
(iii) Anatta(c) sorrow
(iv) Dukkha(d) compassion

Choose the correct option
(a) i – b, ii – d, iii – a, iv – c
(b) i – c, ii – a, iii – b, iv – d
(c) i – c, ii – b, iii – a, iv – d
(d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c

Answer

Answer: (a) i – b, ii – d, iii – a, iv – c


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings: Cultural Developments with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 History Thinkers, Beliefs and Buildings MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Principles of Inheritance and Variation Class 12 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Principles of Inheritance and Variation Class 12 MCQs Questions with Answers

Solving the Principles of Inheritance and Variation Multiple Choice Questions of Class 12 Biology Chapter 5 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Principles of Inheritance and Variation Class 12 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 5 Biology Class 12 and cross-check your answers during preparation.

Select the correct answer

Question 1.
All genes located on the same chromosome:
(a) form different groups depending upon their relative distance
(b) form one linkage group
(c) will not form any linkage groups
(d) form interactive groups that affect the phenotype

Answer

Answer: (b) form one linkage group


Question 2.
Conditions of a karyotype 2n + 1 and 2n ± 2 are called:
(a) Aneuploidy
(b) Polyploidy
(c) Allopolyploidy
(d) Monosomy.

Answer

Answer: (a) Aneuploidy


Question 3.
Distance between the genes and advantage of recombination shows:
(a) a direct relationship
(b) an inverse relationship
(c) a parallel relationship
(d) no relationship.

Answer

Answer: (a) a direct relationship


Question 4.
If a genetic disease is transferred from a phenotypically normal but carrier female to only some of the male progeny, the disease is:
(a) Autosomal dominant
(b) Autosomal recessive
(c) Sex-linked dominant
(d) Sex-linked recessive.

Answer

Answer: (d) Sex-linked recessive.


Question 5.
In sickle cell anaemia glutamic acid is replaced by valine. Which one of the following triplets codes for valine?
(a) GGG
(b) AAG
(c) GAA
(d) GUG.

Answer

Answer: (d) GUG.


Question 6.
Person having genotype lA lB would show the blood group as AB. This is because of:
(a) Pleiotropy
(b) Co-dominance
(c) Segregation
(d) Incomplete dominance.

Answer

Answer: (b) Co-dominance


Question 7.
ZZ / ZW type of sex determination is seen in :
(a) Platypus
(b) Snails
(c) Cockroach
(d) Peacock.

Answer

Answer: (d) Peacock.


Question 8.
A cross between two tall plants resulted in offspring having a few dwarf plants. What would be the genotypes of both the parents?
(a) TT and Tt
(b) Tt and Tt
(c) TT and TT
(d) Tt and tt.

Answer

Answer: (b) Tt and Tt


Question 9.
In a dihybrid cross, if you get 9 : 3 : 3 : 1 ratio it denotes that:
(a) The alleles of two genes are interacting with each other
(b) It is a multigenic inheritance
(c) It is a case of multiple alleles m
(d) The alleles of two genes are segregating independently.

Answer

Answer: (d) The alleles of two genes are segregating independently.


Question 10.
Which of the following will not result in variations among siblings?
(a) Independent assortment of genes
(b) Crossing over
(c) Linkage
(d) Mutation.

Answer

Answer: (c) Linkage


Question 11.
Mendel’s law of independent assortment holds good for genes situated on the :
(a) non-homologous chromosomes
(b) homologous chromosomes
(c) extra nuclear genetic element
(d) same chromosome.

Answer

Answer: (a) non-homologous chromosomes


Question 12.
Occasionally, a single gene may express more than one effect. The phenomenon is called :
(a) multiple allelism
(b) mosaicism
(c) pleiotropy
(d) polygeny.

Answer

Answer: (c) pleiotropy


Question 13.
In a certain taxon of insects some have 17 chromosomes and the others have 18 chromosomes. The 17 and 18 chromosome-bearing organisms are:
(a) males and females, respectively
(b) females and males, respectively
(c) all males
(d) all females.

Answer

Answer: (a) males and females, respectively


Question 14.
The inheritance pattern of a gene over generations among humans is studied by the pedigree analysis. Character studied in the pedigree analysis is equivalent to :
(a) quantitative trait
(b) Mendelian trait
(c) polygenic trait
(d) maternal trait.

Answer

Answer: (b) Mendelian trait


Question 15.
It is said that Mendel proposed that the factor controlling any character is discrete and independent. This proposition was based on the :
(a) results of F3 generation of a cross.
(b) observations that the offspring of a cross made between the plants having two contrasting characters shows only one character without any blending.
(c) self-pollination of F1 offsprings
(d) cross-pollination of parental generations.

Answer

Answer: (b) observations that the offspring of a cross made between the plants having two contrasting characters shows only one character without any blending.


Question 16.
Two genes ‘A’ and ‘B’ are linked. In a dihybrid cross involving these two genes, the F1 heterozygote is crossed with homozygous recessive parental type (aa bb). What would be the ratio of offspring in the next generation ?
(a) 1 : 1 : 1 : 1
(b) 9 : 3 : 3 : 1
(c) 3 : 1
(d) 1 : 1.

Answer

Answer: (d) 1 : 1


Question 17.
In the F2 generation of a Mendelian dihybrid cross the number of phenotypes and genotypes are :
(a) Phenotypes -4; genotypes -16
(b) Phenotypes -9; genotypes -4
(c) Phenotypes -4; genotypes -8
(d) Phenotypes -4; genotypes -9.

Answer

Answer: (d) Phenotypes -4; genotypes -9.


Question 18.
Mother and father of a person with ‘O’ blood group have ‘A’ and ‘B’ blood groups, respectively. What would be the genotype of both mother and father ?
(a) Mother is homozygous for ‘A’ blood group and father is heterozygous for ‘ B’.
(b) Mother is heterozygous for ‘A’ blood group and father is homozygous for ‘B’.
(c) Both mother and father are heterozygous for ‘A’ and ‘B’ blood group, respectively.
(d) Both mother and father are homozygous for ‘A’ and ‘B’ blood group, respectively.

Answer

Answer: (c) Both mother and father are heterozygous for ‘A’ and ‘B’ blood group, respectively.


Assertion and Reason Type Questions

These questions consist of two statements each, printed as Assertion and Reason.
While answering these questions you are required to choose any one of the following four responses.
(a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.
(b) If both Assertion and Reason are true but Reason is not a correct explanation of the Assertion.
(c) If Assertion is true but the Reason is false.
(d) If both Assertion and Reason are false.
Question 19.
Assertion: In humans the gamete contributed by male determines whether the child produced will be male or female.
Reason: Sex in humans is polygenic trait depending upon a cumulative effect of some genes on X-chromosome and some on Y-chromosome.

Answer

Answer: (c) If Assertion is true but the Reason is false.


Question 20.
Assertion: Progeny of pure line is heterozygous.
Reason: Pure lines are not the progeny of homozygous organisms.

Answer

Answer: (d) If both Assertion and Reason are false.


Question 21.
Assertion: Extranuclear chromosomes are present in mitochondria and plastids.
Reason: They are prochromosomes or organelle chromosomes.

Answer

Answer: (a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.


Question 22.
Assertion: Mendel formulated the laws of heredity.
Reason: Mendel did not perform the study of one character at a time.

Answer

Answer: (c) If Assertion is true but the Reason is false.


Question 23.
Assertion: Over-exposure to sun tans the skin in human beings.
Reason: Melanin appears in the epidermal cells which saves the skin from UV rays of sun.

Answer

Answer: (a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.


Question 24.
Assertion: Y chromosomes are called androsome.
Reason: X and Y chromosomes differ in form and size.

Answer

Answer: (b) If both Assertion and Reason are true but Reason is not a correct explanation of the Assertion.


Question 25.
Assertion: DNA is a long, double stranded and linear in eukaryotic chromosome.
Reason: The eukaryotic chromosomes are composed of DNA, proteins, RNA, metal ions and enzymes.

Answer

Answer: (b) If both Assertion and Reason are true but Reason is not a correct explanation of the Assertion.


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 12 Biology Principles of Inheritance and Variation MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers: Perceptions of Society with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 History with Answers. You can also verify your answers from our provided Through the Eyes of Travellers Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Through the Eyes of Travellers Class 12 Objective Questions.

Through the Eyes of Travellers Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which Portuguese writer provided a detailed account of trade and society in South India?
(a) Jean-Baptiste Tavernier
(b) Duarte Barbosa
(c) Francois Bernier
(d) Ibn Battuta

Answer

Answer: (b) Duarte Barbosa


Question 2.
Which of the following was not one of the barriers as discussed by Al-Biruni?
(a) Language
(b) Slavery in the eastern societies
(c) Difference in religious beliefs and practices
(d) Self-absorption and the resulting ignorance of the local population

Answer

Answer: (b) Slavery in the eastern societies


Question 3.
Which of the following statements is incorrect?
(a) According to Ibn Battuta, the nut of the coconut tree looked similar to a man’s head.
(b) According to Bernier, the Indian peasantry was exploited by the landlords.
(c) Abdur Razzaq is perhaps the only historian who provided a detailed account of the working of the imperial karkhanas or workshops.
(d) Ibn Battuta gave a detailed account of slavery in India.

Answer

Answer: (c) Abdur Razzaq is perhaps the only historian who provided a detailed account of the working of the imperial karkhanas or workshops.


Question 4.
Who wrote Kitab-ul-Hind?
(a) Ibn Battuta
(b) Al-Biruni
(c) Francois Bernier
(d) Marco Polo

Answer

Answer: (b) Al-Biruni


Question 5.
What are the subjects on which travellers compiled their accounts?
(a) Affairs of the court
(b) Religious issues
(c) Architecture
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.
Who gave us the most important description of Vijayanagara in the 15th century?
(a) Ibn Battuta
(b) Abdur Razzaq
(c) Francois Bernier
(d) Marco Polo

Answer

Answer: (b) Abdur Razzaq


Question 7.
Which of the following travellers came to India during the 17th century?
(a) Marco Polo
(b) Antonio Monserrate
(c) Ibn Battuta
(d) Francois Bernier

Answer

Answer: (d) Francois Bernier


Question 8.
Who is the author of Rihla?
(a) Mahmud Wali Balkhi
(b) Duarte Barbosa
(c) Ibn Battuta
(d) Al-Biruni

Answer

Answer: (c) Ibn Battuta


Question 9.
Who translated several Sanskrit works including Patanjali’s work on grammar into Arabic?
(a) Mahmud Wali Balkhi
(b) Al-Biruni
(c) Marco Polo
(d) lbn Battuta

Answer

Answer: (b) Al-Biruni


Question 10.
Where did Al-Biruni develop an interest in India?
(a) Ghazni
(b) Punjab
(c) China
(d) Syria

Answer

Answer: (a) Ghazni


Question 11.
Find out from the following pairs which one is correctly matched:
(a) Rihla : Francois Bernier
(b) Travels in the Mughal Empire : Ibn Batuta
(c) Kitab-ul-Hind : Al-Biruni

Answer

Answer: (c) Kitab-ul-Hind : Al-Biruni


Question 12.
Indicate which of the following statements is NOT correct.
(a) Al-Beruni came to India in the eleventh century from Uzbekistan.
(b) Ibn Batuta came to India in the fourteenth century from Morocco.
(c) Abdur Razzaq came to India in the fifteenth century from Herat.
(d) Francois Bernier came to India in the seventeenth century from Portugal.

Answer

Answer: (d) Francois Bernier came to India in the seventeenth century from Portugal.


Question 13.
Which Portuguese writer wrote a detailed account of trade and society in south India?

Answer

Answer: Duarte Barbosa


Question 14.
______ is the science of measurement.

Answer

Answer: Metrology


Question 15.
Match the following.

(i) Jean-Baptiste Tavernier(a) England
(ii) Antonio Monserrate(b) Portugal
(iii) Duarte Barbosa(c) France
(iv) Peter Mundy(d) Spain

Choose the correct option
(a) i – b, ii – c, iii – a, iv – d
(b) i – c, ii – a, iii – b, iv – d
(c) i – c, ii – d, iii – b, iv – a
(d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c

Answer

Answer: (c) i – c, ii – d, iii – b, iv – a


Question 16.
Identify the following image and write its name.
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers with Answers Q16

Answer

Answer: It is a terracotta sculpture of a boat carrying passengers from a temple in Bengal (c. seventeenth-eighteenth centuries).


Question 17.
Identify the following image and write its name.
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers with Answers Q17

Answer

Answer: It is a sculpted panel from Mathura depicting travellers.


Question 18.
Consider the following statements regarding Al-Biruni’s description of the caste system.
(i) Al-Biruni disapproved of the notion of pollution.
(ii) He suggested that social division was unique to India.
(iii) He believed the concept of social pollution, intrinsic to the caste system was contrary to the laws of nature.
Which of the following statements is/are correct?
(a) I and III
(b) II and III
(c) I and II
(d) III only

Answer

Answer: (a) I and III


Question 19.
Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Most families kept at least one or two female slaves as domestic labour.
Reason (R): Prices of female slaves for domestic labour were very low.
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is not correct.
(d) (R) is correct but (A) is not correct.

Answer

Answer: (a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


Question 20.
Read the information given below: Identify and name the text.

lbn Battuta’s book of travels written in Arabic provides extremely rich and interesting details about the social and cultural life in the Subcontinent in the fourteenth century.
Answer

Answer: Rihla


Question 21.
Read the information given below:
Identify and name the text.

It is a voluminous text, written in Arabic, divided into 80 chapters on subjects such as religion and philosophy, festivals, astronomy, alchemy, manners and customs, social life, weights and measures, iconography, laws, and metrology.
Answer

Answer: Kitab-ul-Hind


Question 22.
Who was the Sultan of Delhi when Ibn Batutta came to India?

Answer

Answer: Muhammad Bin Tughlaq


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers: Perceptions of Society with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 History Through the Eyes of Travellers MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Molecular Basis of Inheritance Class 12 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Molecular Basis of Inheritance Class 12 MCQs Questions with Answers

Solving the Molecular Basis of Inheritance Multiple Choice Questions of Class 12 Biology Chapter 6 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Molecular Basis of Inheritance Class 12 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 6 Biology Class 12 and cross-check your answers during preparation.

Select the correct answer

Question 1.
Who proved semiconservative mode of DNA replication for the first time in E. coli with the help of N15 heavy nitrogen isotope?
(a) Watson and Crick
(b) Kornberg and Ochova
(c) Messelson and Stahl
(d) Luria and Delbruck

Answer

Answer: (c) Messelson and Stahl


Question 2.
A nucleoside differs from a nucleotide. It lacks the :
(a) base
(b) sugar
(c) phosphate group
(d) hydroxyl group.

Answer

Answer: (c) phosphate group


Question 3.
Both deoxyribose and ribose belong to a class of sugars called :
(a) trioses
(b) hexoses
(c) pentoses
(d) polysaccharides.

Answer

Answer: (c) pentoses


Question 4.
The fact that a purine base always paired through hydrogen bonds with a pyrimidine base leads to, in the DNA double helix :
(a) the antiparallel nature
(b) the semiconservative nature
(c) uniform width throughout DNA
(d) uniform length in all DNA.

Answer

Answer: (c) uniform width throughout DNA


Question 5.
The net electric charge on DNA and histones is :
(a) both positive
(b) both negative
(c) negative and positive, respectively
(d) zero

Answer

Answer: (c) negative and positive, respectively


Question 6.
The promoter site and the terminator site for transcription are located at:
(a) 3’ (downstream) end and 5’ (upstream) end, respectively of the transcription unit
(b) 5’ (upstream) end and 3’ (downstream) end, respectively of the transcription unit
(c) the 5’ (upstream) end
(d) the 3’ (downstream) end.

Answer

Answer: (b) 5’ (upstream) end and 3’ (downstream) end, respectively of the transcription unit


Question 7.
Which of the following statements is the most appropriate for sickle cell anaemia?
(a) It cannot be treated with iron supplements.
(b) It is a molecular disease.
(c) It confers resistance of acquiring malaria.
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 8.
One of the following is true with respect to AUG
(a) It codes for methionine only.
(b) It is also an initiation codon.
(c) It codes for methionine in both prokaryotes and eukaryotes.
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 9.
The first genetic material could be :
(a) protein
(b) carbohydrates
(c) DNA
(d) RNA.

Answer

Answer: (d) RNA.


Question 10.
With regard to mature mRNA in eukaryotes:
(a) exons and introns do not appear in the mature RNA
(b) exons appear but introns do not appear in the mature RNA
(c) introns appear but exons do not appear in the mature RNA
(d) both exons and introns appear in the mature RNA.

Answer

Answer: (b) exons appear but introns do not appear in the mature RNA


Question 11.
The human chromosome with the highest and least number of genes in them are respectively:
(a) Chromosome 21 and Y
(b) Chromosome 1 and X
(c) Chromosome 1 and Y
(d) Chromosome X and Y.

Answer

Answer: (c) Chromosome 1 and Y


Question 12.
Who amongst the following scientists had no contribution in the development of the double helix model for the structure of DNA?
(a) Rosalind Franklin
(b) Maurice Wilkins
(c) Erwin Chargaff
(d) Meselson and Stahl.

Answer

Answer: (d) Meselson and Stahl.


Question 13.
DNA is a polymer of nucleotides which are linked to each other by 3’-5’ phosphodiester bond. To prevent polymerisation of nucleotides, which of the following modifications would you choose?
(a) Replace purine with pyrimidines
(b) Remove/Replace 3’ OH group in deoxyribose
(c) Remove/Replace 2’ OH group with some other group in deoxyribose
(d) Both ‘B’ and ‘C’.

Answer

Answer: (b) Remove/Replace 3’ OH group in deoxyribose


Question 14.
Which of the following steps in transcription is catalysed by RNA polymerase?
(a) Initiation
(b) Elongation
(c) Termination
(d) All of the above.

Answer

Answer: (b) Elongation


Question 15.
Control of gene expression takes place at the level of:
(a) DNA-replication
(b) Transcription
(c) Translation
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Transcription


Question 16.
Regulatory proteins are the accessory proteins that interact with RNA polymerase and affect its role in transcription. Which of the following statements is correct about regulatory protein?
(a) They only increase expression.
(b) They only decrease expression.
(c) They interact with RNA polymerase but do not affect the expression.
(d) They can act both as activators and as repressors.

Answer

Answer: (d) They can act both as activators and as repressors.


Question 17.
Which was the last human chromosome to be completely sequenced :
(a) Chromosome 1
(b) Chromosome 11
(c) Chromosome 21
(d) Chromosome X.

Answer

Answer: (a) Chromosome 1


Question 18.
Which of the following are the functions of RNA ?
(a) It is a carrier of genetic information from DNA to ribosomes synthesising polypeptides.
(b) It carries amino acids to ribosomes.
(c) It is a constituent component of ribosomes.
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 19.
While analysing the DNA of an organism a total number of 5386 nucleotides were found out of which the proportion of different bases were : Adenine = 29%, Guanine = 17%, Cytosine = 32%, Thymine = 17%. Considering the Chargaff’s rule it can be concluded that:
(a) It is a double-stranded circular DNA.
(b) It is a single-stranded DNA.
(c) It is a double-stranded linear DNA.
(d) No conclusion can be drawn.

Answer

Answer: (b) It is a single-stranded DNA.


Assertion and Reason Type Questions

These questions consist of two statements each, printed as Assertion and Reason. While answering these questions you are required to choose any one of the following four responses.
(a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.
(b) If both Assertion and Reason are true but Reason is not a correct explanation of the Assertion.
(c) If Assertion is true but the Reason is false.
(d) If both Assertion and Reason are false.
Question 20.
Assertion: Replication and transcription occur in the nucleus but translation occurs in the cytoplasm.
Reason: mRNA is transferred from the nucleus into the cytoplasm where ribosomes and amino acids are available for protein synthesis.

Answer

Answer: (a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.


Question 21.
Assertion: Amber codon is a termination codon.
Reason: If in an mRNA, a termination codon is present, the protein synthesis stops abruptly whether the protein synthesis is complete or not.

Answer

Answer: (a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.


Question 22.
Assertion: The first codon discovered by Nirenberg and Mathaei was UUU.
Reason: Genetic code translates the language of protein into that of RNA.

Answer

Answer: (d) If both Assertion and Reason are false.


Question 23.
Assertion: For DNA replication RNA primer is needed.
Reason: Synthesis of new DNA chain is initiated by DNA polymerase.

Answer

Answer: (c) If Assertion is true but the Reason is false.


Question 24.
Assertion: One of the properties of genetic code is degeneracy.
Reason: Many amino acids can be coded by more than one codon.

Answer

Answer: (a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.


Question 25.
Assertion: Genetic code shows code in mRNA not in DNA.
Reason: DNA is present inside the nucleus and code is read from mRNA inside the cell.

Answer

Answer: (a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.


Question 26.
Assertion: DNA molecule acts as a template for synthesis of both RNA and DNA.
Reason: DNA duplex has the feature of right-handed coiling and antiparallel.

Answer

Answer: (b) If both Assertion and Reason are true but Reason is not a correct explanation of the Assertion.


Question 27.
Assertion: Plasmids are being widely used as vehicle DNA.
Reason: They can be easily isolated and introduced as viral genome.

Answer

Answer: (a) If both Assertion and Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 12 Biology Molecular Basis of Inheritance MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions: Changes in Religious Beliefs and Devotional Texts with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 History with Answers. You can also verify your answers from our provided Bhakti-Sufi Traditions Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Bhakti-Sufi Traditions Class 12 Objective Questions.

Bhakti-Sufi Traditions Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What is shari’a?
(a) Muslim Sufi saints
(b) Fasting during the month of Ramzan
(c) Laws governing the Muslim community
(d) Giving alms

Answer

Answer: (c) Laws governing the Muslim community


Question 2.
Who is Ulama?
(a) Devotees of Shiva
(b) Devotees of Vishnu
(c) Muslim Sufi saints
(d) Scholars of Islamic studies

Answer

Answer: (d) Scholars of Islamic studies


Question 3.
What are the devotees of Vishnu called?
(a) Alvars
(b) Nayanars
(c) Lingayats
(d) Chishti

Answer

Answer: (a) Alvars


Question 4.
Which of the following statements is incorrect regarding Karaikkal Ammaiyar?
(a) She was a devotee of Shiva.
(b) She adopted the path of extreme asceticism.
(c) Her compositions were preserved within the Alvar traditions.
(d) Her compositions posed a challenge to patriarchal norms.

Answer

Answer: (c) Her compositions were preserved within the Alvar traditions.


Question 5.
Jangama or wandering monks belonged to which community?
(a) Alvars
(b) Lingayats
(c) Kabirpanthis
(d) Jogis

Answer

Answer: (b) Lingayats


Question 6.
Which general term was used to refer to the migrant communities?
(a) Shakas
(b) Yavanas
(c) Turks
(d) Mlechchha

Answer

Answer: (d) Mlechchha


Question 7.
What is the literal meaning of the term ‘silsila’?
(a) A chain
(b) Disciple
(c) Devotion
(d) Without attributes

Answer

Answer: (a) A chain


Question 8.
Which of the following practices in Chishti Khanqah represent attempts to assimilate local traditions?
(i) Bowing before the Shaikh
(ii) Offering water to the visitors
(iii) Shaving the heads of the initiates
(iv) Yogic exercises
(a) ‘i’ and ‘ii’
(b) only ‘i’
(c) ‘iii’ and ‘iv’
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 9.
Who composed the prem-akhyan ‘Padmavat’?
(a) Amir Khusrau
(b) Baba Farid
(c) Malik Muhammad Jayasi
(d) Ratansen

Answer

Answer: (c) Malik Muhammad Jayasi


Question 10.
Which of the following statements regarding Sant Kabir is incorrect?
(a) Kabir used terms drawn from Vedantic traditions.
(b) Kabir described the Ultimate reality as Allah, Khuda, Hazrat and Pir.
(c) Many of his compositions are found in Adi Granth Sahib.
(d) Verses attributed to Kabir mention the name of his teacher, Ramanand.

Answer

Answer: (d) Verses attributed to Kabir mention the name of his teacher, Ramanand.


Question 11.
Who led the new religious movement in Karnataka?

Answer

Answer: The new religious movement in Karnataka was led by Basavana a Brahman.


Question 12.
Name the two women poet-saints of Tamil Nadu.

Answer

Answer: Andal and Karaikkal


Question 13.
Match the following.

(i) Nirguna(a) sound
(ii) Alakh(b) with attributes
(iii) Shabda(c) the unseen
(iv) Sasuna(d) without attributes

Choose the correct option
(a) i – d, ii – c, iii – a, iv – b
(b) i – c, ii – a, iii – b, iv – d
(c) i – c, ii – b, iii – a, iv – d
(d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c

Answer

Answer: (a) i – d, ii – c, iii – a, iv – b


Question 14.
Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Lingayats did not practice funerary rites such as cremation, prescribed in the Dharmashastras.
Reason (R): Lingayats believe that on death the devotee will be united with Shiva and will not return to this world.
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is not correct.
(d) (R) is correct but (A) is not correct.

Answer

Answer: (a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


Question 15.
Consider the following statements regarding Kabir.
(i) Kabir organised his followers into a community and set up rules for congregational worship.
(ii) Kabir described the Ultimate Reality using terms drawn from Islam, Vedantic traditions and from yogic traditions.
(iii) Verses ascribed to Kabir have been compiled in three distinct but overlapping traditions.
Which of the following statements is/are incorrect?
(a) I and II
(b) II and III
(c) III only
(d) I only

Answer

Answer: (d) I only


Question 16.
Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Pilgrimage, called ziyarat, to tombs of Sufi saints is prevalent all over the Muslim world.
Reason (R): The khanqah was the centre of social life.
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is not correct.
(d) (R) is correct but (A) is not correct.

Answer

Answer: (b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).


Question 17.
Identify the image and write its name.
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions with Answers Q17

Answer

Answer: It is a fifteenth-century stone sculpture depicting Krishna playing the flute.


Question 18.
Identify the image and write its name.
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions with Answers Q18

Answer

Answer: It is a twelfth-century bronze image of Karaikkal Ammaiyar.


Question 19.
Which of the following statements is NOT correct about Baba Guru Nanak?
(a) Guru Nanak advocated a form of nirguna bhakti.
(b) Baba Guru Nanak organised his followers into a community.
(c) He rejected sacrifices, ritual baths, image worship, austerities, and the scriptures of both Hindus and Muslims.
(d) Guru Nanak appointed one of his disciples, Arjan, to succeed him as the preceptor (guru).

Answer

Answer: (d) Guru Nanak appointed one of his disciples, Arjan, to succeed him as the preceptor (guru).


Question 20.
________ is the best-known woman poet within the bhakti tradition.

Answer

Answer: Mirabai


Question 21.
In the late fifteenth century, _______ emerged as one of the leading proponents of Vaishnavism in Assam.

Answer

Answer: Shankaradeva


Question 22.
Find out from the following pairs which one is correctly matched:
(a) Deg : Food
(b) Khanqah : Pilgrimage
(c) Futuh : Charity
(d) Murids : Master

Answer

Answer: (c) Futuh : Charity


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions: Changes in Religious Beliefs and Devotional Texts with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 History Bhakti-Sufi Traditions MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions with Answers Read More »

error: Content is protected !!