MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 History with Answers PDF Download Chapter Wise

Are you guys looking for Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 11 History with Answers PDF Free Download? You came to the right page. We as a team researched & gathered CBSE Class 11 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers. By practicing with these Class 11th History Objective Questions you can learn all concepts easily and score maximum marks in the MCQ sections. Go ahead and find History Quiz Questions with Answers for Class 11 in PDF format.

Class 11 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

With the help of our provided Class 11 History MCQ, you can answer any type of questions in the final exams and competitive exams. You can learn different ways of questions for each chapter from this MCQ of History Class 11 with Answers along with a detailed explanation to grasp the concept behind it.

So, click on the below chapter-wise MCQ Questions for Class 11 History with Answers links and download them offline for further practice sections.

Themes in Indian History MCQ Questions for Class 11 History with Answers

  1. From the Beginning of Time Class 11 MCQ Questions
  2. Writing and City Life Class 11 MCQ Questions
  3. An Empire Across Three Continents Class 11 MCQ Questions
  4. The Central Islamic Lands Class 11 MCQ Questions
  5. Nomadic Empires Class 11 MCQ Questions
  6. The Three Orders Class 11 MCQ Questions
  7. Changing Cultural Traditions Class 11 MCQ Questions
  8. Confrontation of Cultures Class 11 MCQ Questions
  9. The Industrial Revolution Class 11 MCQ Questions
  10. Displacing Indigenous Peoples Class 11 MCQ Questions
  11. Paths to Modernization Class 11 MCQ Questions

We wish the data shed here on Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 11 History with Answers benefits you all to some extent. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 11 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please drop your comment below and we’ll get back to you asap with a possible solution.

MCQ Questions for Class 11 History with Answers PDF Download Chapter Wise Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers PDF Download Chapter Wise

Are you guys looking for Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers PDF Free Download? You came to the right page. We as a team researched & gathered CBSE Class 11 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers. By practicing with these Class 11th Geography Objective Questions you can learn all concepts easily and score maximum marks in the MCQ sections. Go ahead and find Geography Quiz Questions with Answers for Class 11 in PDF format.

Class 11 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers

With the help of our provided Class 11 Geography MCQ, you can answer any type of questions in the final exams and competitive exams. You can learn different ways of questions for each chapter from this MCQ of Geography Class 11 with Answers along with a detailed explanation to grasp the concept behind it.

So, click on the below chapter-wise MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers links and download them offline for further practice sections.

MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers Fundamentals of Physical Geography

  1. Geography as a Discipline Class 11 MCQ Questions
  2. The Origin and Evolution of the Earth Class 11 MCQ Questions
  3. Interior of the Earth Class 11 MCQ Questions
  4. Distribution of Oceans and Continents Class 11 MCQ Questions
  5. Minerals and Rocks Class 11 MCQ Questions
  6. Geomorphic Processes Class 11 MCQ Questions
  7. Landforms and their Evolution Class 11 MCQ Questions
  8. Composition and Structure of Atmosphere Class 11 MCQ Questions
  9. Solar Radiation, Heat Balance and Temperature Class 11 MCQ Questions
  10. Atmospheric Circulation and Weather Systems Class 11 MCQ Questions
  11. Water in the Atmosphere Class 11 MCQ Questions
  12. World Climate and Climate Change Class 11 MCQ Questions
  13. Water (Oceans) Class 11 MCQ Questions
  14. Movements of Ocean Water Class 11 MCQ Questions
  15. Life on the Earth Class 11 MCQ Questions
  16. Biodiversity and Conversation Class 11 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers India Physical Environment

  1. India: Location Class 11 MCQ Questions
  2. Structure and Physiography Class 11 MCQ Questions
  3. Drainage System Class 11 MCQ Questions
  4. Climate Class 11 MCQ Questions
  5. Natural Vegetation Class 11 MCQ Questions
  6. Soils Class 11 MCQ Questions
  7. Natural Hazards and Disasters Class 11 MCQ Questions

We wish the data shed here on Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers benefits you all to some extent. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 11 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please drop your comment below and we’ll get back to you asap with a possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers PDF Download Chapter Wise Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers PDF Download Chapter Wise

Are you guys looking for Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers PDF Free Download? You came to the right page. We as a team researched & gathered CBSE Class 11 Political Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers. By practicing with these Class 11th Political Science Objective Questions you can learn all concepts easily and score maximum marks in the MCQ sections. Go ahead and find Political Science Quiz Questions with Answers for Class 11 in PDF format.

Class 11 Political Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

With the help of our provided Class 11 Political Science MCQ, you can answer any type of questions in the final exams and competitive exams. You can learn different ways of questions for each chapter from this MCQ of Political Science Class 11 with Answers along with a detailed explanation to grasp the concept behind it.

So, click on the below chapter-wise MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers links and download them offline for further practice sections.

Indian Constitution at Work MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers

  1. Constitution: Why and How? Class 11 MCQ Questions
  2. Rights and Duties in the Indian Constitution Class 11 MCQ Questions
  3. Election and Representation Class 11 MCQ Questions
  4. Executive Class 11 MCQ Questions
  5. Legislature Class 11 MCQ Questions
  6. Judiciary Class 11 MCQ Questions
  7. Federalism Class 11 MCQ Questions
  8. Local Governments Class 11 MCQ Questions
  9. Constitution as a Living Document Class 11 MCQ Questions
  10. The Philosophy of the Constitution Class 11 MCQ Questions

Political Theory MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers

  1. Political Theory: An Introduction Class 11 MCQ Questions
  2. Freedom Class 11 MCQ Questions
  3. Equality Class 11 MCQ Questions
  4. Social Justice Class 11 MCQ Questions
  5. Rights Class 11 MCQ Questions
  6. Citizenship Class 11 MCQ Questions
  7. Nationalism Class 11 MCQ Questions
  8. Secularism Class 11 MCQ Questions
  9. Peace Class 11 MCQ Questions
  10. Development Class 11 MCQ Questions

We wish the data shed here on Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers benefits you all to some extent. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 11 Political Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please drop your comment below and we’ll get back to you asap with a possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers PDF Download Chapter Wise Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 8 Local Governments with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 8 Local Governments with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Local Governments Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Local Governments Class 11 Objective Questions.

Local Governments Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Which of the following played important role in the development of local government?
(a) Willim Bentick
(b) Lord Rippon
(c) Lord Cornwalis
(d) Macculary

Answer

Answer: (b) Lord Rippon


Question 2.
Which is the first state in India to implement Panchayati Raj?
(a) Haryana
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (c) Rajasthan


Question 3.
Which city of Haryana has Municipal Corporation?
(a) Gurgaon
(b) Faridabad
(c) Ambala
(d) Karnal

Answer

Answer: (b) Faridabad


II. Fill up the blanks

Question 1.
One third seats are reserved for women and ……………. in Local bodies in 73rd and 74th amendment.

Answer

Answer: Scheduled Castes


Question 2.
…………. is the first state to implement Panchayat Raj System in India.

Answer

Answer: Rajasthan


Question 3.
Panchayat Samities work at ………….

Answer

Answer: Block level


Question 4.
Sarpanch is ………….. elected by the people.

Answer

Answer: directly


Question 5.
………….. has municipal corporation in Haryana.

Answer

Answer: Faridabad


III. True/False questions

Question 1.
India has long history of Local Governments

Answer

Answer: True


Question 2.
Lord Rippon strenghened Panchayat system in India.

Answer

Answer: True


Question 3.
73rd and 74th amendments of the constitution gave constitutional status of Local Governments.

Answer

Answer: True


Question 4.
Block Samitis stands between zilla Parishads and village Panchayats

Answer

Answer: True


Question 5.
Local governments are hindrances in the development.

Answer

Answer: False


Question 6.
Women are not given reservation in Local bodies

Answer

Answer: False


Question 7.
Scheduled castes are given 33% reservation in Local governments

Answer

Answer: True


Question 8.
73rd and 74th amendments were passed by the Narshima Rao Government

Answer

Answer: True


Question 9.
Sarpanch is the head of village Panchayat.

Answer

Answer: True


Question 10.
Gram Sabha is executive body of Panchayat.

Answer

Answer: False


IV. Matching questions:

Column AColumn B
1. Sarpanchi. District
2. Panchayat Samitiii. Municipal Corporation
3. To fullfill the urban needs of metropolitan citiesiii. Balwant Rai Mehta Committee.
4. Zila Parishadiv. Village Panchayat
5. Committee to examine and suggestv. Block structure of village Panchayat system
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Sarpanchv. Block structure of village Panchayat system
2. Panchayat Samitiiv. Village Panchayat
3. To fullfill the urban needs of metropolitan citiesii. Municipal Corporation
4. Zila Parishadi. District
5. Committee to examine and suggestiii. Balwant Rai Mehta Committee.

V. One Word Answers

Question 1.
What is the objective of local Government?

Answer

Answer: Decentralisation of powers.


Question 2.
Local Governments work at which level?

Answer

Answer: At district level


Question 3.
Who is called as the pioneer of local government in India?

Answer

Answer: Lord Rippon


Question 4.
Who recommended three tier structure at rural level?

Answer

Answer: Balwant Rai Mehta


Question 5.
Block Samiti work at which level?

Answer

Answer: At Block level


Question 6.
What is percentage of population of Scheduled castes in India?

Answer

Answer: 16.2%


Question 7.
What percentage of seats an reserved by 73th amendment for women?

Answer

Answer: 33%


Question 8.
In which year 73rd and 74th amendment were passed?

Answer

Answer: 1992


Question 9.
In which part of the Constitution local government is referred?

Answer

Answer: Directive Principles of State Policy


Question 10.
What is the status of income of local government?

Answer

Answer: Local Taxes


Question 11.
Who presides over the meetings of village Panchayats?

Answer

Answer: Sarpanch.


Question 12.
Which one city of Haryana has Municipal Corporation?

Answer

Answer: Faridabad


Question 13.
In which year Community Development Programme was started?

Answer

Answer: 1952


Question 14.
Which amendment is related with urban local bodies?

Answer

Answer: 74th amendment.


Question 15.
Who is head of Municipal Corporation?

Answer

Answer: Mayor.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 8 Local Governments with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Local Governments MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 8 Local Governments with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 12 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Electrostatic Potential and Capacitance Class 12 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Electrostatic Potential and Capacitance Class 12 MCQs Questions with Answers

Solving the Electrostatic Potential and Capacitance Multiple Choice Questions of Class 12 Physics Chapter 2 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Electrostatic Potential and Capacitance Class 12 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 2 Physics Class 12 and cross-check your answers during preparation.

Multiple Choice Questions

Question 1.
A positively charged particle is released from rest in a uniform electric field. The electric potential energy of the charge
(a) remains a constant because the electric field is uniform.
(b) increases because the charge moves along the electric field.
(c) decreases because the charge moves along the electric field.
(d) decreases because the charge moves opposite to the electric field.

Answer

Answer: (c) decreases because the charge moves along the electric field.


Question 2.
The figure below shows some equipotential lines distributed in space. A charged object is moved from point A to point B.
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers 1
(a) The work done in figure (i) is the greatest.
(b) The work done in figure (ii) is least.
(c) The work done is the same in figure (i), figure (ii) and figure (iii).
(d) The work done in figure (iii) is greater than figure (ii) but equal to that in figure (i).

Answer

Answer: (c) The work done is the same in figure (i), figure (ii) and figure (iii).


Question 3.
The electrostatic potential on the surface of a charged conducting sphere is 100 V. Two statements are made in this regard:
S1: At any point inside the sphere, electric intensity is zero.
S2: At any point inside the sphere, the electrostatic potential is 100 V. Which of the following is a correct statement?
(a) S1 is true but S2 is false.
(b) Both S1 and S2 are false.
(c) S1 is true, S2 is also true and S1 is the cause of S2.
(d) S1 is true, S2 is also true but the statements are independent.

Answer

Answer: (c) S1 is true, S2 is also true and S1 is the cause of S2.


Question 4.
A parallel plate capacitor is made of two dielectric blocks in series. One of the blocks has thickness d1 and dielectric constant k1 and the other has thickness d2 and dielectric constant k2 as shown in figure. This arrangement can be thought as a dielectric slab of thickness d (= d1 + d2) and effective dielectric constant k. The k is
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers 2
(a) \(\frac { k_1d_1+k_2d_2 }{k_1+d_2}\)
(b) \(\frac { k_1d_1+k_2d_2 }{k_1-d_2}\)
(c) \(\frac { k_1d_2(d_2+d_2) }{(k_1d_1+k_2d_2)}\)
(d) \(\frac { 2k_1k_2}{k_1+k_2}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { k_1d_2(d_2+d_2) }{(k_1d_1+k_2d_2)}\)


Question 5.
Consider a uniform electric field in the z direction. The potential is not a constant
(a) in all space.
(b) for any x for a given z.
(c) for any y for a given z.
(d) on the x-y plane for a given z.

Answer

Answer: (a) in all space.


Question 6.
For equipotential surfaces, which statement is not correct?
(a) are closer in regions of large electric fields compared to regions of lower electric fields.
(b) will always be equally spaced.
(c) will be more crowded near sharp edges of a conductor.
(d) will be more crowded near regions of large charge densities.

Answer

Answer: (b) will always be equally spaced.


Question 7.
In a region of constant potential
(a) the electric field is uniform
(b) the electric field is zero
(c) there can be charge inside the region.
(d) the electric field shall necessarily change if a charge is placed outside the region.

Answer

Answer: (b) the electric field is zero


Question 8.
If a conductor has a potential V ≠ 0 and there are no charges anywhere else outside, then
(a) there must be charges on the surface or inside itself.
(b) there will be some charge in the body of the conductor.
(c) there must be charges only on the surface.
(d) there must be charges inside the surface.

Answer

Answer: (a) there must be charges on the surface or inside itself.


Question 9.
In an isolated parallel plate capacitor of capacitance C, the four surfaces have charges Q1, Q2, Q3 and Q4 as shown. The potential difference between the plates is
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers 3
(a) \(\frac { Q_1+Q_2+Q_3+Q_4}{2C}\)
(b) \(\frac { Q_2+Q_3}{2C}\)
(c) \(\frac { Q_2-Q_3 }{2C}\)
(d) \(\frac { Q_1+Q_4}{2C}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { Q_2-Q_3 }{2C}\)


Question 10.
Three charges Q, +q and +q are placed at the vertices of a right-angled isosceles triangle as shown. The net electrostatic energy of the configuration is zero if Q is equal to
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers 4
(a) \(\frac { -q}{1+√2}\)
(b) \(\frac { -√2q}{1+√2}\)
(c) -2q
(d) +q

Answer

Answer: (b) \(\frac { -√2q}{1+√2}\)


Fill in the Blanks

Question 1.
Electrostatic potential is ………….. throughout the volume of the conductor and has the same value (as inside) on its surface.

Answer

Answer: Constant


Question 2.
Electric field at the surface of a charged conductor is ……………

Answer

Answer: q/ε0


Question 3.
Capacitance of the earth depends upon its …………….

Answer

Answer: Radius


Question 4.
Capacitance of a capacitor does not depend upon the …………… and ………….. stored in it.

Answer

Answer: Potential, Charge


Question 5.
The capacitance of a parallel plate capacitor is ……………

Answer

Answer: ε0 A/d


Question 6.
When capacitors are connected in parallel, the net capacitance is the …………… of the individual capacitance.

Answer

Answer: sum


Question 7.
When capacitors are connected in series, the reciprocal of the net capacitance is the sum of the …………….. of the individual
capacitance.

Answer

Answer: reciprocal


Question 8.
The potential energy of a charge q placed at potential V is ………………

Answer

Answer: qV


Question 9.
It is safer to be inside the car rather than standing outside under a tree during lightning; this is based on ……………. concept.

Answer

Answer: Electrostatic shielding


Question 10.
Capacitor plates are charged by a battery. After charging, battery is disconnected and a dielectric slab is inserted between the plates; the charge on the plates of capacitor ……………….

Answer

Answer: Remains same


Question 11.
The amount of work done in bringing a charge q from infinity to a point un-accelerated is equal to ……………. acquired by the charge.

Answer

Answer: Electrostatic potential energy


Question 12.
A capacitor is charged and is not connected to a battery. Potential between plates of …………….. the capacitor when it is filled with dielectric.

Answer

Answer: Decreases


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 12 Physics Electrostatic Potential and Capacitance MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 12 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Current Electricity Class 12 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Current Electricity Class 12 MCQs Questions with Answers

Solving the Current Electricity Multiple Choice Questions of Class 12 Physics Chapter 3 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Current Electricity Class 12 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 3 Physics Class 12 and cross-check your answers during preparation.

Multiple-Choice Questions

Question 1.
Which of the following characteristics of electrons determines the current in a conductor?
(a) Drift velocity alone.
(b) Thermal velocity alone.
(c) Both drift velocity and thermal velocity.
(d) Neither drift nor thermal velocity.

Answer

Answer: (a) Drift velocity alone.


Question 2.
Kirchhoff’s junction rule is a reflection of
(a) conservation of current density vector.
(b) conservation of charge.
(c) the fact that the momentum with which a charged particle approaches a junction is unchanged (as a vector) as the charged particle leaves the junction.
(d) the fact that there is accumulation of charges at a junction.

Answer

Answer: (b) conservation of charge.


Question 3.
In a metre bridge the point D is a neutralb point as shown in the figure.
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers 1
(a) The metre bridge will have at least two neutral points for this set of resistances.
(b) When the jockey contacts a point on metre wire left of D, current flows to B from the wire.
(c) When the jockey contacts a point on the metre wire to the right of D, current flows from B to the wire through galvanometer.
(d) When R is increased, the neutral point shifts to left.

Answer

Answer: (c) When the jockey contacts a point on the metre wire to the right of D, current flows from B to the wire through galvanometer.


Question 4.
Two cells of emfs approximately 5 V and 10 V are to be accurately compared using a potentiometer of length 400 cm.
(a) The battery that runs the potentiometer should have voltage of 8 V.
(b) The battery of potentiometer can have a voltage of 15 V and R adjusted so that the potential drop across the wire slightly exceeds 10 V.
(c) The first portion of 50 cm of wire itself should have a potential drop of 10 V.
(d) Potentiometer is usually used for comparing resistances and not voltages.

Answer

Answer: (b) The battery of potentiometer can have a voltage of 15 V and R adjusted so that the potential drop across the wire slightly exceeds 10 V.


Question 5.
A resistance R is to be measured using a meter bridge. A student chooses the standard resistance S to be 100 Ω. He finds the null point at l1 = 2.9 cm. He is told to attempt to improve the accuracy. Which of the following is a useful way?
(a) He should measure l1 more accurately.
(b) He should change S to 1000 Ω and repeat the experiment.
(c) He should change S to 3 Ω and repeat the experiment.
(d) He should give up hope of a more accurate measurement with a meter bridge.

Answer

Answer: (c) He should change S to 3 Ω and repeat the experiment.


Question 6.
The temperature co-efficient of resistance of a wire is 0.00125 °C-1. At 300 K its resistance is 1 Ω. The resistance of the wire will be 2 Ω at
(a) 1154 K
(b) 1127 K
(c) 600 K
(d) 1400 K

Answer

Answer: (b) 1127 K


Question 7.
Masses of three wires are in the ratio 1 : 3 : 5 and their lengths are in the ratio 5 : 3 : 1. The ratio of their electrical resistance is
(a) 1 : 3 : 5
(b) 5 : 3 : 1
(c) 1 : 15 : 125
(d) 125 : 15 : 1

Answer

Answer: (d) 125 : 15 : 1


Question 8.
A battery of internal resistance 4 Ω is connected to the network of resistances as shown. In order to give the maximum power to the network, the value of R (in Ω) should be
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers 2
(a) 4/9
(b) 8/9
(c) 2
(d) 18

Answer

Answer: (c) 2


Question 9.
Two batteries A and B each of emf 2 volt are connected in series to external resistance R = 1 Ω. Internal resistance of A is 1.9 Ω and that of B is 0.9 Ω. What is the potential difference between the terminals of battery A?
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers 3
(a) 2 V
(b) 3.8 V
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0


Question 10.
A potentiometer wire is 100 cm long and a constant potential difference is maintained across it. Two cells are connected in series first to support one another and then in opposite direction. The balance points are obtained at 50 cm and 10 cm from the positive end of the wire in the two cases. The ratio of emfs is
(a) 5 : 1
(b) 5 : 4
(c) 3 : 4
(d) 3 : 2

Answer

Answer: (d) 3 : 2


Fill in the blanks

Question 1.
The magnitude of ……………. current remains the same throughout the flow of current.

Answer

Answer: Steady


Question 2.
……………. current magnitude changes with time.

Answer

Answer: Varying


Question 3.
The current whose magnitude and direction change with time is called ……………

Answer

Answer: Alternating current


Question 4.
…………… velocity is the average velocity with which the free electrons get drifted inside a conductor under the effect of the electric field, opposite to the direction of the field.

Answer

Answer: Drift


Question 5.
…………. time is the time during which the electrons do not undergo collisions.

Answer

Answer: Relaxation


Question 6.
The value of drift velocity is very small, of the order of ……………..

Answer

Answer: 0.1 cm s-1 to 1.0 cm s-1


Question 7.
The relation between drift velocity and electric field is ……………

Answer

Answer: vd = \(\frac { eE }{m}\) τ


Question 8.
……………. of electron is defined as the drift velocity gained by an electron per unit electric field.

Answer

Answer: Mobility


Question 9.
The current per unit cross-sectional area is called current …………….

Answer

Answer: Density


Question 10.
An electron travels along a …………… line in the absence of an electric field.

Answer

Answer: Straight


Question 11.
An electron travels along a …………… line in the presence of an electric field.

Answer

Answer: Curved or parabolic


Question 12.
Electric current flowing through conductor is …………… proportional to the drift velocity.

Answer

Answer: Directly


Question 13.
When a wire of resistance R is drawn to n times the original length, then its resistance becomes …………..

Answer

Answer: n²R


Question 14.
………….. depends only on the nature of material of the conductor and not on the dimensions of the conductor.

Answer

Answer: Resistivity


Question 15.
Resistivity of an ……………. is greater than the resistivity of its constituents.

Answer

Answer: Alloy


Question 16.
The resistance of a resistor marked with bands of colour yellow, violet, brown and gold is ………….

Answer

Answer: 470 Ω ± 5 %


Question 17.
When resistors are connected in series, the net resistance is the …………… of individual resistances.

Answer

Answer: Sum


Question 18.
When resistors are connected in parallel, the reciprocal of net resistance is the sum of the ……………. of individual resistances.

Answer

Answer: Reciprocal


Question 19.
When resistors are connected in series, the …………… through each resistor is same.

Answer

Answer: Current


Question 20.
Current in the circuit is ……………. of the relative positions of the resistors in series.

Answer

Answer: Independent


Question 21.
A cell of emf E and resistance r is connected across an external resistance R. The potential difference across the terminals of a cell for r = R is …………..

Answer

Answer: E/2


Question 22.
A Wheatstone bridge is most sensitive when all the resistances are of ……………

Answer

Answer: Same order


Question 23.
As per Kirchhoff’s II law, the algebraic sum of emfs is equal to algebraic sum of product of ……………

Answer

Answer: Current and resistance


Question 24.
A battery of emf 2 volt and internal resistance 0.1 Q is being charged with a current of 5 A. The p.d. between the two terminals of the battery is …………. volt.

Answer

Answer: 2.5


Question 25.
In a Wheatstone bridge, the balance of the bridge is not affected on ……………. the positions of the battery and the galvanometer.

Answer

Answer: Interchanging


Question 26.
The potential difference of the cell in an open circuit is called ……………

Answer

Answer: emf


Question 27.
The emf of the cell is always …………….. than the terminal potential difference of the cell when current is drawn from the cell.

Answer

Answer: Greater


Question 28.
In series combination of cells, the net emf is the ………….. of the emf of individual cells.

Answer

Answer: sum


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 12 Physics Current Electricity MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers Read More »

error: Content is protected !!