MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Geography as a Discipline Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Geography as a Discipline Class 11 Objective Questions.

Geography as a Discipline Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The description of the earth is known as
(a) Zoology
(b) Geography
(c) Pedology
(d) Geology

Answer

Answer: (b) Geography.


Question 2.
The geographical phenomenon is
(a) dynamic
(b) static
(c) both
(d) none of them

Answer

Answer: (a) dynamic.


Question 3.
To which cropping pattern is related
(a) soils
(b) climates
(c) market
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 4.
Who frame the phenomenon of cause and effect relationship?
(a) geographer
(b) photographer
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (a) geographer.


Question 5.
How human beings have come to terms with the nature?
(a) through adaptation
(b) through modification
(c) through primitive societies
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 6.
Geography as a discipline is concerned with
(a) what
(b) where
(c) why
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 7.
In India Himalayas have acted as a great barrier to
(a) protect
(b) to rainfall
(c) routes to migrants
(d) none of them

Answer

Answer: (a) protect.


Question 8.
The physical geography is linked with
(a) meteorology
(b) pedology
(c) geomorphology
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 9.
The shape of the earth is
(a) oval
(b) flat
(c) Geoid
(d) round

Answer

Answer: (c) Geoid.


Question 10.
The major approaches to study geography have been
(a) systematic
(b) regional
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both.


Question 11.
Who introduced the systematic approach?
(a) Alexander Von Humboldt
(b) Humboldt
(c) Karl Ritter
(d) none of them

Answer

Answer: (a) Alexander Von Humboldt.


Question 12.
Who introduced the regional approach?
(a) Karl Ritter
(b) Humboldt
(c) German geographer
(d) all of them

Answer

Answer: (a) Karl Ritter.


Question 13.
When systematic approach was introduced?
(a) 1779-1859
(b) 1769-1859
(c) 1780-1859
(d) 1769-1865

Answer

Answer: (b) 1769- 1859.


Question 14.
What is the main characteristic of geography which got introduced from the very beginning?
(a) cultural
(b) dualism
(c) socialism
(d) naturalism

Answer

Answer: (b) dualism.


Question 15.
The study of land forms, their evolution and relation with processes is
(a) Climatology
(b) Hydrology
(c) Geomorphology
(d) Pedology

Answer

Answer: (c) Geomorphology.


Question 16.
The study of soil formation is devoted to the study of
(a) Soil geography
(b) Soil fertility
(c) Soil distribution
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Soil geography.


Question 17.
Which one is the branch of geography based on systematic approach?
(a) Geomorphology
(b) Climatology
(c) Hydrology
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 18.
The study of the society and its spatial aspects is known as
(a) Social geography
(b) Cultural geography
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (a) Social geography.


Question 19.
The study of population growth, distribution, density, sex ratio, migration, etc. falls under which branch of geography?
(a) Physical geography
(b) Human geography
(c) Bio-geography
(d) Philosophy

Answer

Answer: (b) Human geography.


Question 20.
The study of plants and natural vegetation is known as
(a) Plant geography
(b) Zoo-geography
(c) Ecology
(d) Environmental geography

Answer

Answer: (a) Plant geography.


Question 21.
The economic activities of the people are studied in
(a) Historical geography
(b) Economic geography
(c) Political geography
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Economic geography.


Question 22.
Which tool is used to find out exact location?
(a) GIS
(b) GPS
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (b) GPS.


Question 23.
The study of oceans, seas, lakes and water realm is known as
(a) hydrosphere
(b) atmosphere
(c) biosphere
(d) lithosphere

Answer

Answer: (a) hydrosphere.


Question 24.
How are soils formed?
(a) weathering
(b) pedogenesis
(c) none of these
(d) all of them

Answer

Answer: (b) pedogenesis.


Question 25.
Plateaus provide
(a) minerals
(b) forests
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
…………….. equips you to appreciate diversity and …………….. into the causes responsible to create variations.

Answer

Answer: Geography, investigate


Question 2.
The phenomena of similarity and disimilarity is logical to perceive geography as the study of ………………….

Answer

Answer: areal differentiation


Question 3.
The cropping patterns differ from region to region and this variation is related to variations in ………………….

Answer

Answer: soils, climates demands in market


Question 4.
………….. is an integral part of nature and nature has the imprints of ……………

Answer

Answer: Human, human


Question 5.
As a social science, geography studies the …………… and ……………

Answer

Answer: spatial organisation, spatial integration


Question 6.
Geography as a discipline is concerned with the three sets of questions, i.e. ……………

Answer

Answer: what, where, why


Question 7.
The shape of the earth is …………. but the basic tool of a geographer is a …………..

Answer

Answer: Geoid, map


Question 8.
……………. is closely linked with the discipline of demography.

Answer

Answer: Population geography


Question 9.
The systematic approach was introduced by ……………….

Answer

Answer: Alexander Von Humboldt


Question 10.
…………….. is devoted to the study of landforms, their evolution and related processes.

Answer

Answer: Geomorphology


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Geography as a Discipline MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Landforms and their Evolution Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Landforms and their Evolution Class 11 Objective Questions.

Landforms and their Evolution Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Which one is a geomorphic agent?
(a) running water
(b) ground water
(c) waves
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 2.
A land mass passes how many stages of development?
(a) youth
(b) mature
(c) old age
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 3.
Running water causes
(a) erosion
(b) deposition
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 4.
The geomorphic agents are capable of
(a) erosion
(b) deposition
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 5.
What causes overland flow?
(a) sheet erosion
(b) hill formation
(c) sheet deposition
(d) none of these

Answer

Answer: (c) sheet deposition


Question 6.
Gullies deepens, widen, lengthen and unite to form
(a) rills
(b) valleys
(c) mountains
(d) deltas

Answer

Answer: (b) valleys.


Question 7.
Name the geomorphologists who considered that landforms were the best indicators of earth’s history’:
(a) S.W. Woolridge
(b) M.M. Davis
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both.


Question 8.
Name the forces which are responsible for the evolution of landforms.
(a) external
(b) Internal
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both.


Question 9.
How many types of weathering takes place?
(a) mechanical
(b) chemical
(c) biological
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 10.
Name the process under which the rocks are decayed and decomposed without any change in their situation :
(n) weathering
(b) volcanisation
(c) mass wasting
(d) wave currents

Answer

Answer: (a) weathering.


Question 11.
In which type of climate rocks are broken by frost?
(a) humid
(b) arid
(c) cold climate
(d) hot climate

Answer

Answer: (c)cold climate.


Question 12.
In which type of rocks the action of carbonation occurs?
(a) sand rock
(b) granite
(c) limestone
(d) none of these

Answer

Answer: (c) limestone.


Question 13.
Where is the largest canyon of the world present?
(a) in U.S.A.
(b) in Australia
(c) in India
(d) in China

Answer

Answer: (a) in U.S.A.


Question 14.
Decomposition of rocks by chemical process is known as
(a) chemical weathering
(b) physical weathering
(c) biological weathering
(d) none of these

Answer

Answer: (a) chemical weathering.


Question 15.
Name the landform that appears when soft rocks lie under the layer of hard rocks
(a) gorge
(b) canyon
(c) zeugens
(d) yardangs

Answer

Answer: (c) zeugens.


Question 16.
The stream action in combination with weathering, mass wasting and overhead flow is responsible for total process known as
(a) flords
(b) fiords
(c) fluvial denudation
(d) denudation

Answer

Answer: (c) fluvial denudation.


Question 17.
Which type of valley is formed by the vertical erosion of the river?
(a) V-shaped
(b) canyon
(c) U-shaped
(d) sink valley

Answer

Answer: (a) V-shaped.


Question 18.
What kind of waves are formed by the upward’and downward movement of water?
(a) wind
(b) hot waves
(c) sea waves
(d) none of these

Answer

Answer: (c) sea waves.


Question 19.
When the water rushes up the beach it is called
(a) breakar
(b) swash
(c) backwash
(d) undertow

Answer

Answer: (b) swash


Question 20.
The network of channels is called
(a) landslide
(b) landforms
(c) drainage
(d) weathering

Answer

Answer: (c) drainage.


Question 21.
What do we call the steep slope facing the sea?
(a) canyon
(b) coast
(c) mountain
(d) cliff

Answer

Answer: (d) cliff.


Question 22.
On which factor does the erosional work of the river depend?
(a) volume of water
(b) velocity of water
(c) load of river
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 23.
Name the process which takes place with water and minerals
(A) carbonation
(b) hydration
(c) solution
(d) none of these

Answer

Answer: (b) hydration.


Question 24.
The action of oxygen with minerals is known as
(a) hydration
(b) carbonation
(c) carboxylation
(d) oxidation

Answer

Answer: (d) oxidation.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
Changes on the surface of the earth owe mostly ……………….. by various agents.

Answer

Answer: erosion, geomorphic


Question 2.
There are two …………….. of running water.

Answer

Answer: components


Question 3.
……………. flow causes sheet erosion.

Answer

Answer: Overland


Question 4.
The ……………. are still V-shaped but …………… with smooth tops

Answer

Answer: valleys, deep


Question 5.
……………. also help in the deepening of valleys.

Answer

Answer: Pools


Question 6.
…………… are alluvial fans but develop at different …………….

Answer

Answer: Deltas, locations


Question 7.
The chief constituent of limestone is ……………

Answer

Answer: calcium carbonate


Question 8.
………….. and ……………. into the ground starts the solution process along the fractures, faults, bedding and other zones of weakness.

Answer

Answer: Surface run off, infilteration


Question 9.
Caves having opening at both the ends are called ……………..

Answer

Answer: tunnels.


Question 10.
…………….. are the most common landforms in glaciated mountains.

Answer

Answer: Cirques


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Landforms and their Evolution MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 4 Human Development with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 4 Human Development with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Human Development Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Human Development Class 12 Objective Questions.

Human Development Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which one of the following best describes development?
(a) An increase in size
(b) A constant in size
(c) A positive change in quality
(d) A simple change in the quality

Answer

Answer: (c) A positive change in quality


Question 2.
Who introduced the concept of Human Development?
(a) Prof. Amartya Sen
(b) Ellen C. Semple
(c) Dr Mahbub-ul-Haq
(d) Ratzel

Answer

Answer: (c) Dr Mahbub-ul-Haq


Question 3.
Which of the following is the criterion used to measure development?
(a) Education
(b) Economic growth
(c) Both economic growth and education
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both economic growth and education


Question 4.
Which of the following two South Asian economists put forward the idea of human development?
(a) Mahbub-ul-Haq and Amartya Sen
(b) Dr Manmohan Singh and Amartya Sen
(c) Dr Arun Jaitley and Mahbub-ul-Haq
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Mahbub-ul-Haq and Amartya Sen


Question 5.
Which of these is not a key area on which Human Development Index of a country is determined?
(a) Health
(b) Education
(c) Happiness
(d) Access to resources

Answer

Answer: (c) Happiness


Question 6.
Which of the following are the pillars of Human development?
(a) Equity
(b) Sustainability
(c) Productivity
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
What is the measure of access to resources?
(a) Medical facilities
(b) Good governance
(c) Purchasing power
(d) Education

Answer

Answer: (c) Purchasing power


Question 8.
ILO stands for .
(a) International Labour Organisation
(b) Indian Labour Organisation
(c) International Law Organisation
(d) Indian Law Organisation

Answer

Answer: (a) International Labour Organisation


Question 9.
UNDP stands for
(a) United Nation Dual Programme
(b) United Nation Drainage Programme
(c) United Nation Development Programme
(d) United Nation Departmental Programme

Answer

Answer: (c) United Nation Development Programme


Question 10.
Which is the only country in the world that officially proclaims the Gross National Happiness (GNH) as the measure of the country’s progress?
(a) Nepal
(b) India
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka

Answer

Answer: (c) Bhutan


Question 11.
Which of these is the most significant aspect of human development?
(a) Income approach
(b) Welfare approach
(c) Capability approach
(d) Health approach

Answer

Answer: (d) Health approach


Question 12.
Which of the following countries rank highest in the Human Development Index?
(a) Sweden
(b) Norway
(c) France
(d) Bangaldesh

Answer

Answer: (b) Norway


Question 13.
What was the rank of India in the Human Development Index 2016?
(a) 100
(b) 113
(c) 120
(d) 130

Answer

Answer: (d) 130


Question 14.
A meaningful life is not just a long one. It must be a life with some purpose. This means:
(a) People must be healthy, be able to develop their talents, participate in society and be free to achieve their goals.
(b) People must be rich to Live a Long successful life.
(C) People must be free to achieve their goals.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) People must be healthy, be able to develop their talents, participate in society and be free to achieve their goals.


Question 15.
Gross National Happiness encourages us to think about the following aspects of
development:
(a) Spiritual
(b) Non-material
(c) Qualitative
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 16.
Complete the following table by writing appropriate names in the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 4 Human Development with Answers 1

Answer

Answer: Income approach,welfare approach


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 4 Human Development with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Human Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 4 Human Development with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 5 Primary Activities with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 5 Primary Activities with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Primary Activities Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Primary Activities Class 12 Objective Questions.

Primary Activities Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which one of the following is not a plantation crop?
(a) Coffee
(b) Sugar cane
(c) Wheat
(d) Rubber

Answer

Answer: (c) Wheat


Question 2.
In which one of the following countries co-operative farming was the most successful experiment?
(a) Russia
(b) Denmark
(c) India
(d) The Netherlands

Answer

Answer: (b) Denmark


Question 3.
Growing of flowers is called
(a) Truck farming
(b) Factory farming
(c) Mixed farming
(d) Floriculture

Answer

Answer: (d) Floriculture


Question 4.
Which one of the following types of cultivation was developed by European colonists?
(a) Kolkoz
(b) Viticulture
(c) Mixed farming
(d) Plantation

Answer

Answer: (d) Plantation


Question 5.
In which one of the following regions is extensive commercial grain cultivation not practised?
(a) American Canadian prairies
(b) European Steppes
(c) Pampas of Argentina
(d) Amazon Basin

Answer

Answer: (d) Amazon Basin


Question 6.
In which of the following types of agriculture is the farming of citrus fruit very important?
(a) Market gardening
(b) Plantation agriculture
(c) Mediterranean agriculture
(d) Co-operative farming

Answer

Answer: (c) Mediterranean agriculture


Question 7.
Which one type of agriculture amongst the following is also called ‘slash and burn agriculture’?
(o) Extensive subsistence agriculture
(b) Primitive subsistence agriculture
(c) Extensive commercial grain cultivation
(d) Mixed farming

Answer

Answer: (b) Primitive subsistence agriculture


Question 8.
Which one of the following does not follow monoculture?
(a) Dairy farming
(b) Mixed farming
(c) Plantation agriculture
(d) Commercial grain farming

Answer

Answer: (b) Mixed farming


Question 9.
What is used to make chewing gums other than the added flavours?
(a) Chicle
(b) Rubber
(c) Cocoa
(d) Cola

Answer

Answer: (a) Chicle


Question 10.
In which region of Alaska reindeer rearing is prevalent?
(a) Eastern regions
(b) Western regions
(c) Northern regions
(d) Southern regions

Answer

Answer: (c) Northern regions


Question 11.
Growing of grapes is called .
(a) Floriculture
(b) Viticulture
(c) Horticulture
(d) Sericulture

Answer

Answer: (b) Viticulture


Question 12.
Identify the agricultural practice introduced by Europeans in their colonies.
(a) Plantation
(b) Horticulture
(c) Kolkhoz
(d) Mixed Farming

Answer

Answer:(a) Plantation


Question 13.
Which one of the following is the largest region of commercial dairy farming?
(a) North Western Europe
(b) South Eastern Australia
(c) Canada
(d) New Zealand

Answer

Answer: (a) North Western Europe


Question 14.
Which of the following is not the other name of slash and burn agriculture?
(a) Jhuming
(b) Milpa
(c) Ladang
(d) Kolkhoz

Answer

Answer: (d) Kolkhoz


Question 15.
Which of the following is not a primary activity?
(a) Forestry
(b) Fishing
(c) Hunting
(d) Manufacturing

Answer

Answer: (d) Manufacturing


Question 16.
Which of these primary activities did the earliest humans engage in?
(a) Hunting and gathering
(b) Hunting and mining
(c) Both (a) and (b)
(d) Only (b)

Answer

Answer: (a) Hunting and gathering


Question 17.
Which of these products are obtained from gathering activity but are market oriented and have become commercial?
(a) Quinine, Rubber, Balata, Gum
(b) Balata, Rubber, Sugar cane, Coffee
(c) Quinine, Rose, Gum, Rubber
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Quinine, Rubber, Balata, Gum


Question 18.
Which of the following animals are not reared in the Sahara?
(a) Sheep
(b) Camel
(c) Goat
(d) Platypus

Answer

Answer: (d) Platypus


Question 19.
Name the seasonal migration practiced by Gujjars, Bakarwals, Gaddis and Bhotiyas of the Himalayan region.
(a) Yak trade
(b) Transportation
(c) Transhumance
(d) Subsistence agriculture

Answer

Answer: (c) Transhumance


Question 20.
Which of the following is not true as a feature of plantation agriculture?
(a) Large landholdings called estates
(b) Huge capital investment
(c) Dominance of wheat and paddy crops
(d) Scientific method of cultivation

Answer

Answer: (c) Dominance of wheat and paddy crops


Question 21.
This kind of farming is successfully practiced in Demark, Belgium, Sweden and Italy.
(a) Mediterranean agriculture
(b) Plantation agriculture
(c) Intensive subsistence agriculture
(d) Co-operative Farming

Answer

Answer: (d) Co-operative Farming


Question 22.
Complete the following table by writing appropriate name in the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 5 Primary Activities with Answers 1

Answer

Answer: Shaft mining


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 5 Primary Activities with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Primary Activities MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 5 Primary Activities with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Secondary Activities with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 6 Secondary Activities with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Secondary Activities Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Secondary Activities Class 12 Objective Questions.

Secondary Activities Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which one of the following statements is wrong?
(a) Cheap water transport has facilitated the jute mill industry along the Hugli.
(b) Sugar, cotton textiles and vegetable oils are footloose industries.
(c) The development of hydroelectricity and petroleum reduced to a great extent, the importance of coal energy as a locational factor for industry.
(d) Port towns in India have attracted industries.
Common Errors: Read the questions and options carefully. Sometimes options are partially wrong.

Answer

Answer: (b) Sugar, cotton textiles and vegetable oils are footloose industries.


Question 2.
In which one of the following types of economy are the factors of production owned individually?
(a) Capitalist
(b) Socialist
(c) Mixed
(d) None

Answer

Answer: (a) Capitalist


Question 3.
Which one of the following types of industries produces raw materials for other industries?
(a) Cottage Industries
(b) Small-scale Industries
(c) Basic Industries
(d) Footloose Industries

Answer

Answer: (c) Basic Industries


Question 4.
Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Automobile industry : Los Angeles
(b) Shipbuilding industry : Lusaka
(c) Aircraft industry : Florence
(d) Iron and Steel industry : Pittsburgh

Answer

Answer: (d) Iron and Steel industry : Pittsburgh


Question 5.
Which of the following is made in household industry?
(a) Carpet
(b) Pottery
(c) Microchips
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (a) Carpet


Question 6.
Which of the following is a mineral-based industry?
(a) Paper industry
(b) Textile industry
(c) Iron and steel industry
(d) Plywood industry

Answer

Answer: (c) Iron and steel industry


Question 7.
Which of the following is the most important industrial region of Germany?
(a) Ruhr
(b) Berlin
(c) Hamburg
(d) Munich

Answer

Answer: (c) Hamburg


Question 8.
Which of the following is an example of basic industry?
(a) Chemical industry
(b) Automobile industry
(c) Iron and steel industry
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Iron and steel industry


Question 9.
Which of the following is an example of consumer goods industry?
(a) Soap industry
(b) Tea industry
(c) Bread-making industry
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Which of the following iron and steel centres is located in India?
(a) Visakhapatnam
(b) Ahmedabad
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Visakhapatnam


Question 11.
Which major iron and steel producing area is now referred to as the ‘rust bowl’ of the U.S.A?
(a) Arizona desert
(b) Detroit
(c) Pittsburg
(d) Californian desert

Answer

Answer: (c) Pittsburg


Question 12.
Which of the following is not a factor that determines the size of an industry?
(a) Amount of capital invested
(b) Number of workers employed
(c) Location of industry
(d) Volume of production

Answer

Answer: (c) Location of industry


Question 13.
How are industries classified on the basis of output or product? Which of the following options is correct?
(a) Basic and Consumer goods
(b) Small and large scale
(c) Public and private sector
(d) Agro and mineral-based

Answer

Answer: (a) Basic and Consumer goods


Question 14.
Identify the incorrect statement.
(a) Rhur region at one time produced 80% of Germany’s steel
(b) Iron and steel is also called as heavy industry
(c) Manufacturing literally means ‘to make by hand’
(d) Cotton textile industry is capital intensive

Answer

Answer: (d) Cotton textile industry is capital intensive


Question 15.
Which of these is not an example of the agro -based industry?
(a) Sugar industry
(b) Cotton textile industry
(c) Food processing industry
(d) Petrochemical industry

Answer

Answer: (d) Petrochemical industry


Question 16.
Complete the following table by writing appropriate name in the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Secondary Activities with Answers 1

Answer

Answer: Consumer Goods


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Secondary Activities with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Secondary Activities MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Secondary Activities with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Tertiary and Quaternary Activities Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Objective Questions.

Tertiary and Quaternary Activities Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which one of the following is a tertiary activity?
(a) Farming
(b) Trading
(c) Weaving
(d) Hunting

Answer

Answer: (b) Trading


Question 2.
Which one of the following activities is NOT a secondary sector activity?
(a) Iron smelting
(b) Catching fish
(c) Making garments
(d) Basket weaving

Answer

Answer: (b) Catching fish


Question 3.
Which one of the following sectors provides most of the employment in Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata?
(a) Primary
(b) Quaternary
(c) Secondary
(d) Service

Answer

Answer: (d) Service


Question 4.
Which of the following activities involve high degree and level of innovation? –
(o) Secondary activities
(b) Quaternary activities
(c) Quinary activities
(d) Primary activities

Answer

Answer: (c) Quinary activities


Question 5.
Which one of the following activities is related to quaternary sector?
(a) Manufacturing computers
(b) Paper and raw pulp production
(c) University teaching
(d) Printing activities

Answer

Answer: (c) University teaching


Question 6.
Which one out of the following statements is not true?
(a) Outsourcing reduces costs and increases efficiency
(b) At times engineering and manufacturing jobs can also be outsourced
(c) BPOs have better business opportunities as compared to KPOs
(d) There may be dissatisfaction among job seekers in the countries that outsource the job

Answer

Answer: (c) BPOs have better business opportunities as compared to KPOs


Question 7.
What stands for ICT?
(a) Information Communication Technologies
(b) Intelligent Communication Technologies
(c) Infrastructural Communication Technologies
(d) International Communication Technologies

Answer

Answer: (a) Information Communication Technologies


Question 8.
What stands for CBD?
(a) Central Board of Development
(b) Communication and Business Development
(c) Community Board Development
(d) Central Business District

Answer

Answer: (d) Central Business District


Question 9.
What are quasi-urban centres?
(a) Retail marketing centres
(b) Urban marketing centres
(c) Rural marketing centres
(d) Wholesale marketing centres

Answer

Answer: (c) Rural marketing centres


Question 10.
Which of the following is an example of mass media?
(a) Letter
(b) Phone
(c) Newspaper
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Newspaper


Question 11.
Complete the following table by writing appropriate names In the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities with Answers 1

Answer

Answer: Consultants,policy formulators.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Tertiary and Quaternary Activities MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities with Answers Read More »

error: Content is protected !!