MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 8 Transport and Communication with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 8 Transport and Communication with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Transport and Communication Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Transport and Communication Class 12 Objective Questions.

Transport and Communication Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Between which of the following terminals does the Trans-continental Stuart Highway runs?
(a) Chengdu and Lhasa
(b) Vancouver and St. John’s City
(c) Edmonton and Anchorage
(d) Darwin and Port Augusta

Answer

Answer: (d) Darwin and Port Augusta


Question 2.
Identify the country with the highest density of railway network.
(a) USA
(b) Germany
(c) Brazil
(d) Thailand

Answer

Answer: (a) USA


Question 3.
Through which of the following oceans does the Big Trunk route runs?
(a) The Mediterranean-lndian Ocean
(b) North Atlantic Ocean
(c) South Atlantic Ocean
(d) South Pacific Ocean

Answer

Answer: (b) North Atlantic Ocean


Question 4.
Which two stations does the Channel Tunnel link up?
(a) Paris – London
(b) London – Berlin
(c) Berlin – Paris
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Paris – London


Question 5.
Which mode of transport provides door to door service?
(a) Roadways
(b) Railways
(c) Airways
(d) Pipelines

Answer

Answer: (a) Roadways


Question 6.
What does the Big Inch Pipeline transport?
(a) Water
(b) Liquified Petroleum Gas
(c) Petroleum
(d) Minerals

Answer

Answer: (c) Petroleum


Question 7.
Which mode carries high value perishable goods in a short time?
(a) Waterways
(b) Airways
(c) Railways
(d) Roadways

Answer

Answer: (b) Airways


Question 8.
Which of these is the longest National Highway in India?
(a) NH 5
(b) NH 6
(c) NH 7
(d) NH 8

Answer

Answer: (c) NH 7


Question 9.
In which continent is the reindeer used as a pack animal?
(a) Africa
(b) Eurasia
(c) Australia
(d) South America

Answer

Answer: (b) Eurasia


Question 10.
Which mode of transport is ideally suited to transport a large volume of bulky goods over long distances?
(a) Railways
(b) Roadways
(c) Waterways
(d) Pipelines

Answer

Answer: (a) Railways


Question 11.
In which year was the first public railway line opened?
(a) 1815
(b) 1825
(c) 1830
(d) 1835

Answer

Answer: (b) 1825


Question 12.
Which of these is not a conventional mode of transportation?
(a) Land
(b) Water
(c) Pipeline
(d) Air

Answer

Answer: (c) Pipeline


Question 13.
Which of these is the most popular mode of transporting goods to different continents?
(o) Land
(b) Sea routes
(c) Air
(d) Pipelines

Answer

Answer: (b) Sea routes


Question 14.
Which of these options is best suited for transportation of goods over long distances within a country?
(a) Roadways
(b) Seaways
(c) Airways
(d) Railways

Answer

Answer: (d) Railways


Question 15.
Which of the following is the longest double-tracked and electrified trans-continental railway in the world?
(a) Trans-Canadian Railways
(b) Union and Pacific Railway
(c) Trans-Siberian Railway
(d) Australian Trans-Continental Railway

Answer

Answer: (c) Trans-Siberian Railway


Question 16.
Name the trans-continental railway constructed in 1886 from the Pacific coast to the Atlantic coast.
(a) Panama Canal Railway
(b) Canadian Pacific Railway
(c) Union Pacific Railway
(d) Australian Trans-Continental Railway

Answer

Answer: (b) Canadian Pacific Railway


Question 17.
In which of the following countries do we find the ‘autobahns’?
(a) BeLgium
(b) Poland
(C) SwitzerLand
(d) Germany

Answer

Answer: (d) Germany


Question 18.
Complete the following table by writing appropriate names In the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 8 Transport and Communication with Answers 1

Answer

Answer: Border roads,Railways.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 8 Transport and Communication with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Transport and Communication MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 8 Transport and Communication with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 9 International Trade with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 9 International Trade with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided International Trade Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on International Trade Class 12 Objective Questions.

International Trade Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Most of the world’s important ports can be classified as ______ ports.
(a) industrial
(b) oil
(c) naval
(d) comprehensive

Answer

Answer: (d) comprehensive


Question 2.
Identify the continent which has the maximum flow of global trade.
(a) Europe
(b) Asia
(c) Africa
(d) North America

Answer

Answer: (d) North America


Question 3.
Identify the South American country from the following options which is a part of OPEC.
(a) Venezuela
(b) Brazil
(c) Peru
(d) Chile

Answer

Answer: (a) Venezuela


Question 4.
Which of these trade blocs has India as an associate member?
(a) ASEAN
(b) SAFTA
(c) OPEC
(d) QECD

Answer

Answer: (b) SAFTA


Question 5.
Which new form of trade emerged due to the European Colonisation in fifteenth century?
(a) Goods trade
(b) Slave trade
(c) Animal trade
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Slave trade


Question 6.
ion Beet Mela In Jaglroad, 35 km away from Guwahati, Is associated with _____
(à) free trade
(b) bilateral trade
(C) multilateral trade
(d) barter

Answer

Answer: (d) barter


Question 7.
The act of opening up economies for trading Is known as .
(a) trade Liberalisation
(b) globalisation
(C) privatisation
(d) muLtilateraL trade

Answer

Answer: (a) trade Liberalisation


Question 8.
Countries also need to be cautious about
(a) free goods
(b) duty-free goods
(c) dumped goods
(d) useful goods

Answer

Answer: (c) dumped goods


Question 9.
When was World Trade Organisation formed?
(a) 1st January 1995
(b) 12th December 1902
(c) 5th November 1994
(d) 11th January 1995

Answer

Answer: (a) 1st January 1995


Question 10.
Where are WTO Headquarters located?
(a) Berlin, Germany
(b) Geneva, Switzerland
(c) New York, USA
(d) New Delhi, India

Answer

Answer: (b) Geneva, Switzerland


Question 11.
What does the Latin word ‘Salarium’ mean?
(a) Non-payment of salary
(b) Payment by salt
(c) Trade in Salt by Sea
(d) Barter of Salt for Silver

Answer

Answer: (b) Payment by salt


Question 12.
In which year did the slave trade in the USA get abolished?
(a) 1500
(b) 1776
(c) 1800
(d) 1808

Answer

Answer: (d) 1808


Question 13.
Which of the following is an aspect of international trade?
(a) Volume of trade
(b) Direction of trade
(c) Composition of trade
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 14.
Which of the following is the headquarters of WTO?
(o) Belgium
(b) Indonesia
(c) Switzerland
(d) Austria

Answer

Answer: (c) Switzerland


Question 15.
Which of the following forms the basis of international trade?
(a) Difference in national resources
(b) Population factors
(c) Extent of foreign investment
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 9 International Trade with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography International Trade MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 9 International Trade with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 10 Human Settlements with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 10 Human Settlements with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Human Settlements Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Human Settlements Class 12 Objective Questions.

Human Settlements Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Identify the settlement type that develops on either side of a road, a river, a railway line or a canal.
(a) Cross shaped
(b) Circular
(c) Linear
(d) Square

Answer

Answer: (c) Linear


Question 2.
Which of these economic activities is dominant in rural areas?
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Tertiary
(d) Quaternary

Answer

Answer: (a) Primary


Question 3.
Which one of these regions has documented the oldest urban settlement?
(a) Indus Valley
(b) Huang-Ho valley
(c) Nile Valley
(d) Mesopotamia

Answer

Answer: (a) Indus Valley


Question 4.
At the beginning of the year 2016, how many cities in India gained the status of a million city?
(a) 400
(b) 412
(c) 500
(d) 512

Answer

Answer: (d) 512


Question 5.
Which of these resources are most essential for creating adequate social infrastructure to cater to the needs of a large population in developing nations?
(a) Financial
(b) Human
(c) Natural
(d) Social

Answer

Answer: (a) Financial


Question 6.
Which one of the following settlements is usually located near waterbodies?
(a) Rural
(b) Planned
(c) Urban
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rural


Question 7.
Places such as Jerusalem and Mecca are known as towns.
(a) trading
(b) commercial
(c) cultural
(d) administrative

Answer

Answer: (c) cultural


Question 8.
Which capital city was planned by Waiter Burley Griffin?
(a) London
(b) Delhi
(c) Buenos Aires
(d) Canberra

Answer

Answer: (d) Canberra


Question 9.
Who popularised the Greek word ‘megapolis’?
(a) Walter Burley Griffin
(b) Jean Gottman
(c) Patrick Geddes
(d) Lewis Mumford

Answer

Answer: (b) Jean Gottman


Question 10.
In which of the following years was Addis Ababa established?
(a) 1800
(b) 1878
(c) 1880
(d) 1778

Answer

Answer: (b) 1878


Question 11.
Settlements in low lying river basins, on terraces and levees are called settlements.
(a) Dry point settlements
(b) Plateau villages
(c) Farming villages
(d) Wet point settlements

Answer

Answer: (a) Dry point settlements


Question 12.
Which of the following is not a type of village on the basis of function?
(a) Farming village
(b) Fishermen’s village
(c) Circular village
(d) Pastoral village

Answer

Answer: (c) Circular village


Question 13.
Which one of the following does not influence the pattern of rural settlements?
(a) Site and terrain
(b) Shape and size
(c) Surrounding topography
(d) Population

Answer

Answer: (d) Population


Question 14.
Villages can be identified on the basis of setting. Which one of the following does not fit the category?
(a) PLain village
(b) Coastal village
(C) Desert village
(d) Double village

Answer

Answer: (d) Double village


Question 15.
WhIch of th foIIow1n statements Is Incorrect?
(a) Canberra was planned as capital of Australia in 1912.
(b) Addis Ababa was established in 1878.
(c) London became a million city in 1800.
(d) New York became a megacity in 1850.

Answer

Answer: (d) New York became a megacity in 1850.


Question 16.
Which of these is not a problem faced by urban settlements in developing countries?
(a) Pollution
(b) Poor sewerage
(c) Housing in surplus
(d) Urban Slums

Answer

Answer: (c) Housing in surplus


Question 17.
Complete the followin table by writing appropriate names In the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 10 Human Settlements with Answers 1

Answer

Answer: LumberJack Village, Pastoral Village


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 10 Human Settlements with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Human Settlements MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 10 Human Settlements with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Water (Oceans) Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Water (Oceans) Class 11 Objective Questions.

Water (Oceans) Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Name the saline layer of ocean waters which was identified on the basis of temp erature:
(a) thermocline
(b) holocline
(c) layer of warm water
(d) none of these

Answer

Answer: (b) holocline.


Question 2.
The average time that an element remains dissolved in the ocean before removal is known as
(a) residence time
(b) critical time
(c) mean time
(d) none of these

Answer

Answer: (a) residence time.


Question 3.
What is the average salinity of the ocean water?
(a) 35 per thousand
(b) 350 per thousand
(c) 3.5 per thousand
(d) 3 per thousand

Answer

Answer: (a) 35 per thousand.


Question 4.
Name the mid-oceanic ridge in the North Atlantic Ocean,
(a) Walvis
(b) Dolphin ridge
(c) Challenger
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Dolphin ridge.


Question 5.
Name the mid-oceanic ridge in the South Atlantic Ocean.
(a) Challenger ridge
(b) Dolphin ridge
(c) Walvis
(d) Chille

Answer

Answer: (a) Challenger ridge.


Question 6.
Name the ocean which resembles the shape of ‘S’:
(a) Pacific
(b) Antarctic
(c) Atlantic
(d) Arabian

Answer

Answer: (c) Atlantic


Question 7.
What is the average annual temperature of all the oceans?
(a) 17.2°C
(b) 1.72°C
(c) 17.5°C
(d) 17.0°C

Answer

Answer: (a) 1 7.2°C.


Question 8.
Name the largest ocean in the world.
(a) Indian
(b) Pacific
(c) Atlantic
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Pacific.


Question 9.
Which is the deepest ocean of the world?
(a) Pacific
(b) Indian
(c) Atlantic
(d) Antarctic

Answer

Answer: (a) Pacific.


Question 10.
Which is the deepest part of all the oceans?
(a) Mariana Trench
(b) Bonin Trench
(c) Sunda Trench
(d) Tonga Trench

Answer

Answer: (a) Mariana Trench.


Question 11.
Name the deepest part of the Indian ocean.
(a) Mariana Trench
(b) Sunda Trench
(c) Tonga Trench
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Sunda Trench.


Question 12.
The feature of continental margins of the oceans compared with deep gullies on the land surface is
(a) Submarine Canyon
(b) South western Pacific
(c) South China
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Submarine Canyon.


Question 13.
How much part of the earth is covered by Pacific Ocean?
(a) 1/2 part
(b) 1/4 part
(0) 1/3 part
(d) 2/3 part

Answer

Answer: (c) 1/3 part.


Question 14.
How much percentage of ocean floor is covered by the continental shelf?
(a) 7.6%
(b) 76%
(c) 76.0%
(d) 1.76%

Answer

Answer: (a) 7.6%.


Question 15.
How much part of the earth is covered by water?
(a) 76%
(b) 71%
(c) 7.1%
(d) 81%

Answer

Answer: (b) 71%.


Question 16.
Which is the main bank of the world?
(a) Doggar bank
(b) The Grand bank
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both of these.


Question 17.
How much is the depth of Mariana trench?
(a) 4000 m.
(b) 11033 m.
(c) 7800 m.
(d) 3640 m.

Answer

Answer: (b) 11033 m.


Question 18.
Which is the important property of ocean water?
(a) temperature
(b) salinity
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both of these.


Question 19.
The mountains which have flat summits are known as
(a) sea mount
(b) canyon
(c) guyots
(d) ridges

Answer

Answer: (c) guyots.


Question 20.
Abyssal plains are located at the depth of
(a) 2000-6000 m.
(b) 3000-6000 m.
(c) 2000-4000 m.
(d) 3000-7000 m.

Answer

Answer: (b) 3000-6000 m.


Question 21.
How long is the mid-ocean ridge?
(a) 14000 km.
(b) 1400 km.
(c) 140000 km.
(d) 1.4 km.

Answer

Answer: (a) 14000 km.


Question 22.
A deep gorge on the continental slope is known as
(a) canyon
(b) submarine trench
(c) ridge
(d) gullies

Answer

Answer: (a) canyon.


Question 23.
How many types of slopes are there?
(a) 5
(b) 7
(c) 6
(d) 4

Answer

Answer: (a) 5.


Question 24.
Bermuda is a
(a) pico
(b) cape Verde
(c) coral
(d) none of these

Answer

Answer: (c) coral.


Question 25.
What is the special feature of the Atlantic Ocean?
(a) mid Atlantic ridge
(b) sea mount
(c) guyot
(d) bank

Answer

Answer: (a) mid Atlantic ridge.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
……………. on the earth exists in three states- liquid, gas and solid.

Answer

Answer: Water


Question 2.
……………. cycle is known as the water cycle.

Answer

Answer: Hydrological


Question 3.
Oceans occupy nearly ……………. of the earth’s surface, most of the …………… falls directly over the oceans.

Answer

Answer: 70%, precipitation


Question 4.
The combined transfer of water to gaseous state is referred to as …………….

Answer

Answer: evapo-transpiration


Question 5.
A major part of precipitation that reaches the earth’s surface flows in …………… collects in ………….

Answer

Answer: streams, lakes


Question 6.
The geographers have divided the oceanic part of the earth into four oceans, namely the …………., ………….., ………….. and …………..

Answer

Answer: Pacific, Indian, Atlantic, Arctic


Question 7.
The ……………. slope connects the continental shelf and the ocean basins.

Answer

Answer: continental


Question 8.
The …………… are the deepest part of the oceans.

Answer

Answer: trenches


Question 9.
…………… is a mountain with pointed summits, rising from the sea floor that does not reach the surface of the ocean.

Answer

Answer: Seamount


Question 10.
The ……………. of the Atlantic Ocean has an average depth of ………….. m.

Answer

Answer: floor, 3660


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Water (Oceans) MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Movements of Ocean Water Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Movements of Ocean Water Class 11 Objective Questions.

Movements of Ocean Water Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Which is the world of the oceans and seas?
(a) earth’s interior
(b) surface of water
(c) inner space
(d) none of these

Answer

Answer: (c) inner space.


Question 2.
Popular name of the tropical easterlies is
(a) prevailing winds
(b) trade winds
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) trade winds.


Question 3.
Which force deflects water and winds from their original direction of movement?
(a) coriolis force
(b) gravitational force
(c) atmospheric pressure
(d) none of these

Answer

Answer: (a) coriolis force.


Question 4.
Which current is set in motion due to differences in water density?
(a) cold water current
(b) warm water current
(c) gulf stream
(d) thermocline current

Answer

Answer: (d) thermocline current.


Question 5.
The system of winds governing the circulation pattern in the northern portion of the Indian ocean is
(a) trade winds
(b) monsoon
(c) prevailing winds
(d) none of these

Answer

Answer: (b) monsoon.


Question 6.
The upper part of the wave is known as
(a) trough
(b) crest
(c) wave height
(d) none of these

Answer

Answer: (b) crest.


Question 7.
The lower part of the wave is
(a) crest
(b) trough
(c) wavelength
(d) none of these

Answer

Answer: (b) trough.


Question 8.
The periodic rise and fall in the level of the water in seas and oceans is
(a) tides
(b) wave
(c) current
(d) none of these

Answer

Answer: (a) tides.


Question 9.
The fall of sea level is known as
(a) ebb tide
(b) tide
(c) drift
(d) set

Answer

Answer: (a) ebb tide.


Question 10.
Name the tidal crests looking like a vertical wall of water rushing upstream
(a) tidal bore
(b) ebb tide
(c) drift
(d) none of these

Answer

Answer: (a) tidal bore.


Question 11.
Name the ice fields whose height is not more than four metres:
(a) ice-bergs
(b) ice-floes
(c) salinity
(d) none of these

Answer

Answer: (b) ice-floes.


Question 12.
Huge masses of floating ice whose height ranges from 5-90 mts. are known as
(a) ice-floes
(b) ice-bergs
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) ice-bergs.


Question 13.
Name the elliptical path formed by moving water due to the coriolis effect:
(a) gyre
(b) drift
(c) trough
(d) tide

Answer

Answer: (a) gyre.


Question 14.
Name the currents flowing from low latitudes to high ones
(a) warm currents
(b) cold currents
(c) ocean waves
(d) gulf stream

Answer

Answer: (a) warm currents.


Question 15.
Vertical distance between a trough and crest of a wave is known as
(a) wave height
(b) wave length
(c) wave period
(d) none of these

Answer

Answer: (a) wave height.


Question 16.
What is the time interval between two successive tides?
(a) 12 hrs. and 26 minutes
(b) 12 hrs.
(c) 12 hrs. and 20 minutes
(d) 24 hrs. and 26 minutes

Answer

Answer: (a) 12 hrs. and 26 minutes.


Question 17.
Name the war pi current which flows on the east of Japan
(a) Gulf stream
(b) Kuroshio
(c) Falkland
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Kuroshio.


Question 18.
Name the important current at Atlantic ocean
(a) Cold current
(b) Gulf stream
(c) Benguela current
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Gulf stream.


Question 19.
Which current flows along the S.W. coast of Africa?
(a) Cold Benguela current
(b) Falkland current
(c) Kuroshio
(d) Labrador current

Answer

Answer: (a) Cold Benguela current.


Question 20.
The time taken by two consecutive crests to pass any fixed point is called
(a) wave length
(b) wave height
(c) wave period
(d) none of these

Answer

Answer: (c) wave period.


Question 21.
Wind generated waves near the beach are known as
(a) swell
(b) surf
(c) backwash
(d) none of these

Answer

Answer: (b) surf.


Question 22.
The rise and fall of water less than normal is called
(a) spring Tides
(b) neap Tides
(c) tide Bores
(d) swash

Answer

Answer: (b) neap Tides.


Question 23.
Name the cold current that flows along the west coast of Africa:
(a)
Labrador current
(b) Falkland current
(c) Canaries current
(d) Bengula current

Answer

Answer: (c) Canaries current.


Question 24.
Name the cold current flowing around the globe near Antarctica:
(a) Antarctic drift
(b) Falkland
(c) Kuroshio
(d) Canaries

Answer

Answer: (a) Antarctic drift.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
The ……………. water is dynamic.

Answer

Answer: ocean


Question 2.
Due to attraction of the sun and the moon, the ocean water is raised up and …………… twice a day.

Answer

Answer: fallen down


Question 3.
The ………….. provides the energy to the waves.

Answer

Answer: winds


Question 4.
……………. is the rate at which the wave moves through the water and is measured in knots.

Answer

Answer: Wave speed


Question 5.
Movement of water caused by meteorological effects are called …………..

Answer

Answer: surges


Question 6.
The highest tides in the world occur in the …………… in ………….., Canada.

Answer

Answer: Bay of Fundy, Nova scotia


Question 7.
Tides having variations in height are known as …………….

Answer

Answer: mixed tides


Question 8.
Differences in water density affect vertical mobility of …………….

Answer

Answer: ocean currents


Question 9.
……………. flows eastward across the Atlantic as North Atlantic drift.

Answer

Answer: Gulf stream


Question 10.
South equatorial current joins with the ………………. current and it becomes the Agulhas current.

Answer

Answer: Mozambique


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Movements of Ocean Water MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Objective Questions.

Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
What was the population of India as per 2011 Census?
(a) 1028 million
(b) 3287 million
(c) 3182 million
(d) 1210 million

Answer

Answer: (d) 1210 million


Question 2.
Which one of the following Indian states has the highest population density?
(a) West Bengal
(b) Uttar Pradesh
(c) Kerala
(d) Bihar

Answer

Answer: (d) Bihar


Question 3.
According to 2011 Census, which one of the following states has the highest population density?
(a) Goa
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu

Answer

Answer: (a) Goa


Question 4.
Which of these language families is predominant in India?
(a) Sino-Tibetian
(b) Dravidian
(c) Austric
(d) Indo-European

Answer

Answer: (d) Indo-European


Question 5.
Which state in India had the highest population as per the 2011 census?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab
(c) West Bengal
(d) Himachal Pradesh

Answer

Answer: (a) Uttar Pradesh


Question 6.
Where does India rank in the world as regards area?
(a) Fifth
(b) Sixth
(c) Seventh
(d) Eighth

Answer

Answer: (c) Seventh


Question 7.
Name the state of India having the lowest share of population as per 2011 Census.
(a) Goa
(b) Arunachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Tripura

Answer

Answer: (c) Sikkim


Question 8.
What was the average densfty of population of India In 2011?
(a) 235 persons per sq km
(b) 382 persons per sq km
(c) 432 persons per sq km
(d) 657 persons per sq km

Answer

Answer: (b) 382 persons per sq km


Question 9.
Which of these Indian states has the highest rural population?
(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Goa

Answer

Answer: (b) Bihar


Question 10.
Which of the following is the largest religious minority in India?
(a) Christian
(b) Sikh
(c) Buddhist
(d) Muslim

Answer

Answer: (d) Muslim


Question 11.
What was the annual growth rate of population in India as per 2011 census?
(a) 1.16%
(b) 1.64%
(c) 2%
(d) 2.5%

Answer

Answer: (b) 1.64%


Question 12.
Complete the following table by wilting the appropriate name In the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 1 Population Distribution, Density, Growth and Composition with Answers 1

Answer

Answer: Crude birth Rates


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Population: Distribution, Density, Growth and Composition MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition with Answers Read More »

error: Content is protected !!