MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 6 Water Resources with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Water Resources Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Water Resources Class 12 Objective Questions.

Water Resources Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which of the following options describe water as a resource?
(a) Biotic resource and non-renewable
(b) Abiotic and non-renewable resource
(c) Biotic and renewable resource
(d) Abiotic and renewable resource

Answer

Answer: (d) Abiotic and renewable resource


Question 2.
Which one of the following rivers has the highest reptenishable groundwater resource in the country?
(a) The Indus
(b) The Brahmaputra
(c) The Ganga
(d) The Godavari

Answer

Answer: (c) The Ganga


Question 3.
Which of the following figures in cubic kilometres correctly shows the total annual precipitation in India?
(a) 2,000
(b) 3,000
(c) 4,000
(d) 5,000

Answer

Answer: (c) 4,000


Question 4.
Which one of the following South Indian states has the highest groundwater utilisation (in per cent) of its total groundwater potential?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerala

Answer

Answer: (a) Tamil Nadu


Question 5.
Identify the sector that consumes the highest amount of water in India.
(a) Industry
(b) Agriculture
(c) Domestic
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Agriculture


Question 6.
What is the mean annual flow in India?
(a) 1,869 cubic km
(b) 1,988 cubic km
(c) 1,698 cubic km
(d) 3,869 cubic km

Answer

Answer: (a) 1,869 cubic km


Question 7.
Which of the following is a programme under watershed management?
(a) Haryali
(b) Neeru-Meeru
(c) Arvary Pani Sansad
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
Which of the following states has a high use of groundwater?
(a) ArunachaL Pradesh
(b) Punjab
(C) Gujarat
(d) KeraLa

Answer

Answer: (b) Punjab


Question 9.
What stands for the CPCB?
(a) The Commandant Pollution Control Board
(b) The Central Pollution Control Board
(c) The Central Polythene Control Board
(d) None of these

Answer

Answer: (b) The Central Pollution Control Board


Question 10.
In which year, Government of India has launched ‘Jal Kranti Abhiyan’ ?
(a) 2011-12
(b) 2013-14
(c) 2015-16
(d) 2017-18

Answer

Answer: (c) 2015-16


Question 11.
Complete the following table by writing appropriate names in the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources with Answers 2

Answer

Answer: Lagoon and Back water.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Water Resources MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 Mineral and Energy Resources with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 7 Mineral and Energy Resources with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Mineral and Energy Resources Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Mineral and Energy Resources Class 12 Objective Questions.

Mineral and Energy Resources Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Where is Digboi oil field located?
(a) Assam
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu

Answer

Answer: (a) Assam


Question 2.
When was the Atomic Energy Commission established?
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1950
(d) 1952

Answer

Answer: (b) 1948


Question 3.
Which of the following non-metallic minerals is used in the electrical and electronic industries?
(a) Bauxite
(b) Copper
(c) Mica
(d) Manganese

Answer

Answer: (c) Mica


Question 4.
Which of the following is a non- conventional source of energy?
(a) Natural Gas
(b) Petroleum
(c) Coal
(d) Wind

Answer

Answer: (d) Wind


Question 5.
Which of the following is non-metallic mineral?
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Limestone

Answer

Answer: (d) Limestone


Question 6.
Which of the following is not a ferrous mineral?
(a) Iron
(b) Manganese
(c) Chromite
(d) Zinc

Answer

Answer: (d) Zinc


Question 7.
Which of the following is the leading producer of manganese in India?
(a) Odisha
(b) Andhra Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (a) Odisha


Question 8.
Which of the following is an ore of aluminium?
(a) Iron
(b) Copper
(c) Bauxite
(d) Mica

Answer

Answer: (c) Bauxite


Question 9.
Which fossil fuel is called liquid gold?
(a) Petroleum
(b) Coal
(c) Natural Gas
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Petroleum


Question 10.
When was the Gas Authority of India Limited set up?
(a) 1983
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1986

Answer

Answer: (b) 1984


Question 11.
Complete the following table by writing appropriate names in the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 Mineral and Energy Resources with Answers 2

Answer

Answer: A Metallic Minerals; B-Non-metallic Minerals


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 Mineral and Energy Resources with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Mineral and Energy Resources MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 Mineral and Energy Resources with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 8 Manufacturing Industries with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 8 Manufacturing Industries with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Manufacturing Industries Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Manufacturing Industries Class 12 Objective Questions.

Manufacturing Industries Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which one of the following is not a factor of industrial location?
(a) Power
(b) Population Density
(c) Capital
(d) Market

Answer

Answer: (b) Population Density


Question 2.
In which of the following states is Rourkela Steel Plant located?
(a) Jharkhand
(b) West Bengal
(c) Odisha
(d) Bihar

Answer

Answer: (c) Odisha


Question 3.
Where was the first port-based plant, which started operating in 1992, set up?
(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (a) Andhra Pradesh


Question 4.
The concentration of the jute industry in West Bengal is in this region.
(a) Kolkata and Durgapur
(b) Kolkata and Midnapur
(c) Haora and Bhatapara
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Haora and Bhatapara


Question 5.
Which state is the largest producer of sugar in India?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Punjab
(d) Tamil Nadu

Answer

Answer: (b) Maharashtra


Question 6.
When was the New Industrial Policy announced?
(o) 1900
(b) 1990
(c) 1991
(d) 2000

Answer

Answer: (c) 1991


Question 7.
In which year was the first modern cotton mill set up?
(a) 1800
(b) 1850
(c) 1854
(d) 1900

Answer

Answer: (c) 1854


Question 8.
When was the Bokaro Steel Plant set up?
(a) 1900
(b) 1950
(c) 1960
(d) 1964

Answer

Answer: (d) 1964


Question 9.
How many sugar factories were established in India in the year 2010-11?
(a) 560
(b) 600
(c) 662
(d) 700

Answer

Answer: (c) 662


Question 10.
In which of the following cities of Gujarat has the largest petroleum refinery been setup?
(a) Jamnagar
(b) Ahmedabad
(c) Surat
(d) Rajkot

Answer

Answer: (a) Jamnagar


Question 11.
Complete the following table by writing appropriate name in the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 8 Manufacturing Industries with Answers 2

Answer

Answer: Joint sector.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 8 Manufacturing Industries with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Manufacturing Industries MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 8 Manufacturing Industries with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 9 Planning and Sustainable Development in Indian Context with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 9 Planning and Sustainable Development in Indian Context with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Objective Questions.

Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Regional planning relates to:
(a) Area differences in the transportation network
(b) DeveLopment of rural areas
(c) Development of various sectors of the economy
(d) Area-specific approach of development

Answer

Answer: (d) Area-specific approach of development


Question 2.
What is the full form of ITDP?
(a) Integrated Transport Development Programme
(b) Integrated Tourism Development Programme
(c) Integrated TraveL Development Programme
(d) Integrated Tribal Development Programme

Answer

Answer: (b) Integrated Tourism Development Programme


Question 3.
By which name was the Indira Gandhi Cana I earlier known as?
(a) Gujarat Canal
(b) Rajasthan Canal
(c) Nehru Canal
(d) Bikaner Canal

Answer

Answer: (b) Rajasthan Canal


Question 4.
What was the period of the First Five Year Plan?
(a) 1951 – 56
(b) 1950 – 55
(c) 1947 – 52
(d) 1960 – 65

Answer

Answer: (a) 1951 – 56


Question 5.
When did NITI Aayog replace the Planning Commission?
(a) 18 March 2001
(b) 1 January 2015
(c) 28 June 2011
(d) 9May 2016

Answer

Answer: (b) 1 January 2015


Question 6.
Under which programme, did the Planning Commission of India (1967) identify 67 districts (entirely or partly) of the country as prone to drought?
(a) Command Area Development Programme
(b) Drought Prone Area Development Programme
(c) Desert Development Programme
(d) Hill Area Development Programme

Answer

Answer: (b) Drought Prone Area Development Programme


Question 7.
Which region is popularly known as the homeland of Gaddis?
(a) Tundah
(b) Kugti
(c) Holi
(d) Bharmaur

Answer

Answer: (d) Bharmaur


Question 8.
Who wrote ‘The Population Bomb’?
(a) Ehrlich
(b) Meadows
(c) Amartya Sen
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Ehrlich


Question 9.
What WCED stands for?
(a) World Commission on Environment and Development
(b) World Centre of Environment and Development
(c) Wildlife Commission on Environment and Development
(d) World Commission for Ecological Development

Answer

Answer: (a) World Commission on Environment and Development


Question 10.
What was the previous name of Indira Gandhi Canal?
(a) Sindh Canal
(b) Punjab CanaL
(c) Rajasthan Canal
(d) Agra Canal

Answer

Answer: (c) Rajasthan Canal


Question 11.
Who conceived the idea of Indira Gandhi Canal?
(a) Sarvinder Singh
(b) Kanwar Sain
(c) Both A and B
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Kanwar Sain


Question 12.
Complete the following table by writing the appropriate name In the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 9 Planning and Sustainable Development in Indian Context with Answers 2

Answer

Answer: Regional planning


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 9 Planning and Sustainable Development in Indian Context with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Planning and Sustainable Development in Indian Context MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 9 Planning and Sustainable Development in Indian Context with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 India: Location with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 India: Location with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided India: Location Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on India: Location Class 11 Objective Questions.

India: Location Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The Standard Meridian of India is
(a) 82°30’ East
(b) 82°32′ East
(c) 84°30′ East
(d) 82°30′ West

Answer

Answer: (a) 82°30’ East.


Question 2.
Kanyakumari is
(a) Near the equator
(b) Away from the equator
(c) Near the pole
(d) Away from the pole

Answer

Answer: (a) Near the equator.


Question 3.
India is the
(a) 5th largest country
(b) 2nd largest country
(c) 10th largest country
(d) 7th largest country of the world

Answer

Answer: (d) 7th largest country of the world.


Question 4.
Which countries of the world have common-frontiers with India?
(a) Pakistan
(b) England
(c) Canada
(d) Australia

Answer

Answer: (a) Pakistan.


Question 5.
Which one is the closest neighbour of India in the South
(a) Pakistan
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka

Answer

Answer: (d) Sri Lanka.


Question 6.
The distance measured from east to west is:
(a) 3,214 km.
(b) 2,933 km.
(c) 4,000 km.
(d) 3,933 km.

Answer

Answer: (b) 2,933 km.


Question 7.
Russia has
(a) 5 time zone
(b) 11 time zone
(c) 2 time zone
(d) 6 time zone

Answer

Answer: (b) 11 time zone.


Question 8.
Length of the peninsular part of India is :
(a) 1,700 km.
(b) 1,600 km.
(c) 1,500 km.
(d) 2,000 km.

Answer

Answer: (b) 1,600 km.


Question 9.
Juhu beach is located in
(a) Chennai
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Goa

Answer

Answer: (b) Maharashtra.


Question 10.
Marina beach is located in
(a) Chennai
(b) Maharashtra
(c) Tiruvananthapuram
(d) Goa

Answer

Answer: (a) Chennai.


Question 11.
Suez canal was open in
(a) 1969
(b) 1869
(c) 1850
(d) 1849

Answer

Answer: (b) 1869.


Question 12.
The capacity of Tala Mega project is of
(a) 1,000 mw
(b) 400 mw
(c) 480 mw
(d) 1,020 mw

Answer

Answer: (d) 1,020 mw


Question 13.
The largest state of India is
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Uttar Pradesh
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (b) Rajasthan.


Question 14.
The smallest state is
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Goa
(d) Assam

Answer

Answer: (c) Goa.


Question 15.
Rajasthan has
(a) 30 districts
(b) 32 districts
(c) 27 districts
(d) 18 districts

Answer

Answer: (b) 32 districts.


Question 16.
The population of Uttar Pradesh is
(a) 15 million
(b) 16.60 million
(c) 18 million
(d) 12.30 million

Answer

Answer: (b) 16.60 million.


Question 17.
Dispur is the capital of
(a) Assam
(b) Bihar
(c) Haryana
(d) Nagaland

Answer

Answer: (a) Assam.


Question 18.
India is divided into
(a) 20 states
(b) 25 states
(c) 28 states
(d) 22 states

Answer

Answer: (c) 28 states.


Question 19.
The area of India is
(a) 32, 87,263 sq.km.
(b) 30,87,263 sq.km.
(c) 32,80,263 sq.km.
(d) 32,87,283 sq.km.

Answer

Answer: (a) 32, 87, 263 sq.km.


Question 20.
India shares its international boundary with Bangladesh of
(a) 3,310 km.
(b) 3,917 km.
(c) 1,752 km.
(d) 4,096 km.

Answer

Answer: (d) 4,096 km.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
The mainland of India extends between ……………. and ……………. latitudes and between ……………. and ……………. longitudes.

Answer

Answer: 8°4′ and 37°6’N latitudes, 68°7’ and 97°25’E longitude.


Question 2.
…………… is the southern most tip of the mainland of India.

Answer

Answer: Kanyakumari


Question 3.
Palk strait separates India from ……………..

Answer

Answer: Sri Lanka


Question 4.
The Indian union consists of 28 states and …………….. Union Territories.

Answer

Answer: 7 (Seven)


Question 5.
A famous glacier named ……………… is situated in the western Himalayas.

Answer

Answer: Baltoro Glacier


Question 6.
Peninsular part is the remnant of the …………….

Answer

Answer: Gondwana Land


Question 7.
The ……………… is the longest river of south.

Answer

Answer: Godavari


Question 8.
……………. in Sikkim is the highest mountain peak of the Himalayas in India.

Answer

Answer: Kanchanjunga


Question 9.
The southern most range of the Himalayas is known as the …………….

Answer

Answer: Shivaliks


Question 10.
Rice bowl are found on the ……………… coastal strip particularly.

Answer

Answer: Eastern.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 India: Location with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography India: Location MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 India: Location with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 10 Transport and Communication with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 10 Transport and Communication with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Transport and Communication Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Transport and Communication Class 12 Objective Questions.

Transport and Communication Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
How many zones has the Indian railway system been divided into?
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 18

Answer

Answer: (c) 16


Question 2.
In which year was the National Highways Authority of India (NHAI) operationalised?
(a) 1880
(b) 1885
(c) 1990
(d) 1995

Answer

Answer: (d) 1995


Question 3.
Which of the following stretch of rivers form the National Waterway No. 1?
(a) Sadiya-Dhubri stretch
(b) Prayagraj-Haldia stretch
(c) Kottapuram-Kollam stretch
(d) Specified stretches of Godavari and Krishna rivers along with Kakinada- Puducherry stretch of canals

Answer

Answer: (b) Prayagraj-Haldia stretch


Question 4.
In which year was the Indian Broadcasting System changed to All India Radio?
(a) 1920
(b) 1930
(c) 1936
(d) 1956

Answer

Answer: (c) 1936


Question 5.
When did the air transport in India make a beginning?
(a) 1911
(b) 1900
(c) 1929
(d) 1919

Answer

Answer: (a) 1911


Question 6.
Which agency works unde£ the; administrative set up orthe Ministry of Petroleum and Natural Gas?
(a) National Highway Authority of India (NHAI)
(b) Airports Authority of India (AAI)
(c) Oil India Limited (OIL)
(d) Inland Waterways Authority (IWA)

Answer

Answer: (c) Oil India Limited (OIL)


Question 7.
Which body started radio broadcasting in India in 1923?
(a) Doordarshan
(b) Radio Club of Bombay
(c) Indian Broadcasting System
(d) Common National Programmes

Answer

Answer: (b) Radio Club of Bombay


Question 8.
In which year the television services were started for the National Capital?
(a) 1959
(b) 1985
(c) 1972
(d) 1943

Answer

Answer: (a) 1959


Question 9.
Which of the following is not a purpose of the INSAT?
(a) Telecommunication
(b) Meteorological
(c) Observation for various data and programmes
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Where is National Remote Sensing Centre >IRSC) located?
(a) Hyderabad
(b) Pune
(c) Jaipur
(d) Bengaluru

Answer

Answer: (a) Hyderabad


Question 11.
In which year was the Inland Waterways Authority set up?
(a) 1880
(b) 1986
(c) 1996
(d) 2006

Answer

Answer: (b) 1986


Question 12.
What is the length of India’s coastline, including islands?
(a) 7000 km
(b) 7500 km
(c) 7501 km
(d) 7517 km

Answer

Answer: (d) 7517 km


Question 13.
Which of the following metro cities are connected by Golden Quadrilateral?
(a) Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata
(b) Delhi-Mumbai-Jaipur-Kolkata
(c) Delhi-Mumbai-Ahmedabad-Kolkata
(d) Delhi-Mumbai-Chennai-Hyderabad

Answer

Answer: (a) Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata


Question 14.
Which of the following rulers built the Grand Trunk road?
(a) Humayun
(b) Shah Jahan
(c) Sher Shah Suri
(d) Akbar

Answer

Answer: (c) Sher Shah Suri


Question 15.
When was air transport nationalised in India?
(a) 1920
(c) 1940
(b) 1933
(d) 1953

Answer

Answer: (d) 1953


Question 16.
Complete the following table by writing appropriate names in the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 10 Transport and Communication with Answers 2

Answer

Answer: Railway,pipeline


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 10 Transport and Communication with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Transport and Communication MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 10 Transport and Communication with Answers Read More »

error: Content is protected !!