MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 11 International Trade with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 11 International Trade with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided International Trade Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on International Trade Class 12 Objective Questions.

International Trade Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
What is the trade between two countries called?
(a) Local trade
(b) Internal trade
(c) External trade
(d) International trade

Answer

Answer: (c) External trade


Question 2.
Which one of the following is a land locked harbour?
(a) Vishakhapatnam
(b) Haldia
(c) Ennore
(d) Mumbai

Answer

Answer: (a) Vishakhapatnam


Question 3.
Most of India’s foreign trade is carried through
(a) Land and air
(b) Land and sea
(c) Sea
(d) Sea and air

Answer

Answer: (d) Sea and air


Question 4.
Which one of the following is India’s largest trading partner (2004-05)?
(a) UK
(b) China
(c) Germany
(d) USA

Answer

Answer: (d) USA


Question 5.
Name the new port of India which is developed to relive Mumbai Port.
(a) Jawaharlal Nehru Port
(b) Kandla
(c) Kolkata
(d) Vishakhapatnam

Answer

Answer: (a) Jawaharlal Nehru Port


Question 6.
Which one of the Indian Sea Ports provides facilities to the land-locked neighbouring countries?
(a) Nhava Sheva
(b) Kandla
(c) Kolkata
(d) Vishakhapatnam

Answer

Answer: (c) Kolkata


Question 7.
What is the value of adverse balance of trade in India in 2011?
(a) X 405,989 crore
(b) X 540,818 crore
(c) X 103,976 crore
(d) X 450,112 crore

Answer

Answer: (b) X 540,818 crore


Question 8.
Which of the following is not an important item which India imports from other countries?
(a) Petroleum and petroleum products
(b) Foodgrains
(c) Machinery
(d) Transport equipment

Answer

Answer: (b) Foodgrains


Question 9.
Which of the following is not an important item which India exports to other countries?
(a) Manufactured goods
(b) Readymade garments
(c) Cotton yarn
(d) Machinery

Answer

Answer: (d) Machinery


Question 10.
What is the total number of major ports in India?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 14

Answer

Answer: (c) 12


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 11 International Trade with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography International Trade MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 11 International Trade with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 12 Geographical Perspective on Selected Issues and Problems with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 12 Geographical Perspective on Selected Issues and Problems with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Objective Questions.

Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which of the following problems is caused by air pollution?
(a) Smog
(b) Hepatitis
(c) Diarrhoea
(d) Cholera

Answer

Answer: (a) Smog


Question 2.
Name the disease caused by water pollution.
(a) Bronchitis
(b) Diarrhoea
(c) Conjunctivitis
(d) Respiratory infections

Answer

Answer: (d) Respiratory infections


Question 3.
Which one of the following is the cause of acid rain?
(a) Land pollution
(b) Water pollution
(c) Air pollution
(d) Noise pollution

Answer

Answer: (b) Water pollution


Question 4.
River Ganga flows through which of the following states?
(a) Uttar Pradesh
(b) Delhi
(c) Odisha
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (a) Uttar Pradesh


Question 5.
In which town, do vehicles emit the most carbon monoxide?
(a) Delhi
(b) Mathura
(c) Kohima
(d) Jhansi

Answer

Answer: (a) Delhi


Question 6.
Which of the following is a natural source of air pollution?
(a) Vehicles
(b) Burning fuelwood
(c) Volcanoes
(d) Industries

Answer

Answer: (c) Volcanoes


Question 7.
Name the anthropogenic sources of water pollution.
(a) Soil erosion
(b) Decay and decomposition of plants and animals
(c) Mud flow
(d) Sewage

Answer

Answer: (d) Sewage


Question 8.
Which of the following are the most polluted rivers of India?
(a) Indus and Beas
(b) Tapi and Narmada
(C) Ganga and Godavari
(d) Ganga and Yamuna

Answer

Answer: (d) Ganga and Yamuna


Question 9.
Which of the following naturàl activities is responsible for air pollution?
(a) Volcanic eruption
(b) Landslide
(c) Mudflow
(d) Earthquake

Answer

Answer: (a) Volcanic eruption


Question 10.
In which city of India Dharavl one of the Asia’s largest slums is located?
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Bengaluru
(d) New Delhi

Answer

Answer: (b) Mumbai


Question 11.
Complete the following table by writing appropriate names In the blank.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 12 Geographical Perspective on Selected Issues and Problems with Answers 1

Answer

Answer: Air,Noise


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 12 Geographical Perspective on Selected Issues and Problems with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Geographical Perspective on Selected Issues and Problems MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 12 Geographical Perspective on Selected Issues and Problems with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Structure and Physiography Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Structure and Physiography Class 11 Objective Questions.

Structure and Physiography Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
From which river the name of India has been derived?
(a) Brahmaputra
(b) Ganga
(c) Sindhu
(d) Kaveri

Answer

Answer: (c) Sindhu.


Question 2.
The science of the earth’s crust is
(a) Geology
(b) Geomorphology
(c) Geography
(d) Zoology

Answer

Answer: (a) Geology.


Question 3.
The lithological study of rock beds, sequence of their occurrence and their thickness and age is
(a) Physiography
(b) Geography
(c) Stratigraphy
(d) Photography

Answer

Answer: (c) Stratigraphy.


Question 4.
The highest and youngest mountain system of the world is
(a) The plateau
(b) The Himalayas
(c) Coastal plain
(d) Islands

Answer

Answer: (b) The Himalayas.


Question 5.
The highest mountain peak of the world is
(a) Mount Everest
(b) Kanchenjunga
(c) Pir-panjal
(d) All of them

Answer

Answer: (a) Mount Everest.


Question 6.
The outer Himalayas is known as
(a) Himadri
(b) Shivalik
(cj Purvanchal
(d) Bhangar

Answer

Answer: (b) Shivalik.


Question 7.
The highest mountain peak of the Karakoram mountain range is:
(a) Mount Everest
(b) Mount K2
(c) Kanchenjunga
(d) Mount Blanc

Answer

Answer: (b) Mount K2.


Question 8.
The Indian name for greater Himalaya is
(a) Himadri
(b) Bhabar
(c) Dune
(d) Bhangar

Answer

Answer: (d) Himadri.


Question 9.
The highest peak of the Alps mountain is
(a) Kanchenjunga
(b) Mount Everest
(c) Mount K2
(d) Mount Blanc

Answer

Answer: (d) Mount Blanc.


Question 10.
The river that is believed to have disappeared in Rajasthan is
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Saraswati
(d) Ghaggar

Answer

Answer: (c) Saraswati.


Question 11.
Which river is the successor of the Saraswati river?
(a) Ghaggar
(b) Godavari
(c) Yamuna
(d) Brahmaputra

Answer

Answer: (a) Ghaggar.


Question 12.
The highest Indian plateau is
(a) Purvanchal
(b) Ladakh
(c) Shivalik
(d) Himadri

Answer

Answer: (b) Ladakh.


Question 13.
In the Thar desert, the fertile land developed by the seasonal rivers is
(a) Rohi
(b) Bhanger
(c) Tari
(d) Barchans

Answer

Answer: (a) Rohi.


Question 14.
The largest physiographic division of India is
(a) Peninsular plateau
(b) Coastal plain
(c) Desert land
(d) Islands

Answer

Answer: (a) Peninsular plateau


Question 15.
An extensive flat depression surrounded by hills in which the drainage is centripetal
(a) Playas
(b) Boison
(c) Barchans
(d) Duars

Answer

Answer: (b) Boison.


Question 16.
The thick deposits of glacial clay and other ma te rials embedded with moraines are
(a) Balson
(b) Karewas
(c) Playas
(d) Duars

Answer

Answer: (b) Karewas.


Question 17.
Which river shows meandring nature
(a) Ganga
(b) Ghaghara
(c) Jhelum
(d) Ravi

Answer

Answer: (c) Jhelum.


Question 18.
Northern plains are formed by the alluvial deposits brought by the rivers
(a) Indus
(b) Ganga
(c) Brahmaputra
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them.


Question 19.
The south of Terai is the belt known as
(a) Bhangar
(b) Khadar
(c) Both
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both.


Question 20.
Kathiawar coast lies in
(a) Karnataka
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (b) Gujarat.


Question 21.
The Bay of Bengal island groups consist of islands.
(a) 574
(b) 572
(c) 570
(d) 580

Answer

Answer: (b) 572


Question 22.
Barren island, the active volcano in India is situated in
(a) Andaman island
(b) Nicobar islands
(c) Lakshadweep
(d) None of them

Answer

Answer: (b) Nicohar islands.


Question 23.
The islands of Lakshadweep are separated by
(a) 10° Channel
(a) 11° Channel
(c) 12° Channel
(a) None of them

Answer

Answer: (b) 11° Channel.


Question 24.
The area of Minicoy is
(a) 553 sq. km
(b) 453 sq. km.
(c) 450 sq. km.
(d) 500 sq. km.

Answer

Answer: (b) 453 sq. km.


Question 25.
Kovalam beach lies in
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Chennai

Answer

Answer: (c) Kerala.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
Tethys was present there where the …………… and ……………. are present today.

Answer

Answer: Himalaya, northern plains


Question 2.
…………….. is the highest peak of Himalaya.

Answer

Answer: Mount Everest


Question 3.
The oldest fold mountain is ……………. in India.

Answer

Answer: Aravalis


Question 4.
The back waters on the Malabar coast are called …………….

Answer

Answer: Kayals


Question 5.
The fertile land developed by the seasonal rivers between Aravali range and western marusthal is ……………….

Answer

Answer: Rohi


Question 6.
Barren island is located on ……………..

Answer

Answer: Nicobar


Question 7.
…………… and …………….. two rift valleys found in India.

Answer

Answer: Narmada and Tapti are


Question 8.
Aravali uplifted in ………….. period.

Answer

Answer: Vindhyan


Question 9.
……………. is a tributary of Brahmaputra.

Answer

Answer: Dibang


Question 10.
The Great Himalayas are called …………….

Answer

Answer: Himadri


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Structure and Physiography MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Climate Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Climate Class 11 Objective Questions.

Climate Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The high velocity winds blowing in the upper troposphere are termed as
(a) Jet stream
(b) Monsoon
(c) Loo
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Jet stream


Question 2.
In summer the mercury occasionally touches 55°C in
(a) Eastern desert
(b) Western deserts
(c) Eastern Ghat
(d) Central plain

Answer

Answer: (b) Western deserts


Question 3.
Mainland of India lies roughly between
(a) 8°N and 37°N latitude
(b) 8°N and 37°6’N latitudes
(c) 8°N and 38°N latitudes
(d) 8°N and 39°N latitudes

Answer

Answer: (a) 8°N and 37°N latitudes


Question 4.
The Indian climate is
(a) Monsoonal type
(b) Sub-monsoonal type
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (d) Both of them


Question 5.
The local name of thunderstorm in West Bengal is
(a) Jetstream
(b) Mausim
(c) Kalbaishakhi
(d) Loo

Answer

Answer: (c) Kalbaishakhi


Question 6.
The common name for the gases like carbon dioxide, methane, ozone and chlorofluorocarbons is
(a) Greenhouse gases
(b) Heat producing gases
(c) Atmospheric gases
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Greenhouse gases


Question 7.
The cold weather season begins from
(a) March to May
(b) October to January
(c) December to February
(d) November to January

Answer

Answer: (c) December to February


Question 8.
The retreating monsoon season starts from
(a) October and November
(b) June to September
(c) March to May
(d) December to February

Answer

Answer: (a) October and November


Question 9.
Agricultural prosperity of India depends very much on
(a) Rainfall
(b) Temperature
(c) Both
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both


Question 10.
In India the average annual rainfall is
(a) 135 cm.
(b) 125 cm.
(c) 200 cm.
(d) 50 cm.

Answer

Answer: (b) 125 cm.


Question 11.
Meghalaya and eastern part receives rainfall:
(a) 200 cm.
(b) 50 cm.
(c) 400 cm.
(d) 100 cm.

Answer

Answer: (c) 400 cm.


Question 12.
Global temperature will warm about:
(a) 5°C
(b) 10°C
(c) 2°C
(d) 4°C

Answer

Answer: (c) 2°C


Question 13.
The two factors which contribute to the development of the Indian monsoon are:
(a) Temperature
(b) Air
(c) Both
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both


Question 14.
Where do you find the polar type of climate in India?
(a) Jammu & Kashmir
(b) Haryana
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (a) Jammu & Kashmir


Question 15.
Name the hottest place in India.
(a) Jodhpur
(b) Dholpur
(c) Barmer
(d) Delhi

Answer

Answer: (c) Barmer


Question 16.
Name the rainiest place in India.
(a) Mawsynram
(b) Himachal
(c) Darjeeling
(d) Barmer

Answer

Answer: (a) Mawsynram


Question 17.
The coastal states struck by tropical cyclones are
(a) Tamil Nadu
(b) West Bengal
(c) Andhra Pradesh
(d) AH of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 18.
Which part of India gets winter rainfall due to retreating monsoons?
(n) Tamil Nadu
(b) Coromandel Coast
(c) Malwa Coast
(d) None of them

Answer

Answer: (b) Coromandel Coast


Question 19.
The hot and dry wind blowing from west in the month of May and June are
(a) Monsoon
(b) Jet stream
(c) Loo
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Loo


Question 20.
The state with lowest range of temperature is
(a) Karnataka
(b) Arunachal Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Kerala

Answer

Answer: (d) Kerala


Question 21.
The coldest place in India is
(a) Jammu and Kashmir
(b) Drass (Kargil)
(c) Mawsynram
(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Drass (Kargil)


Question 22.
The comfortable areas of India in cold weather season are
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 23.
Mango shower rain occurs in
(a) April and May
(b) June and July
(c) August and September
(d) March and April

Answer

Answer: (a) April and May


Question 24.
The average rainfall in Punjab and Haryana is
(o) 100-200 cm.
(b) 60-100 cm.
(c) 40-60 cm.
(d) 100-150 cm.

Answer

Answer: (c) 40-60 cm


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
The tropical nature of the climate of India is due to the ………………. in its north.

Answer

Answer: Himalayas


Question 2.
Ootacamund is also known as ……………..

Answer

Answer: Ooty


Question 3.
Delhi enjoys a ………………. type of climate.

Answer

Answer: continental


Question 4.
…………… is called the paradise on earth.

Answer

Answer: Kashmir valley


Question 5.
During …………….. weather is very fine with clear skies enjoyable sunlight and sun winds.

Answer

Answer: winter


Question 6.
…………….. cause rainfall in the north-western India during winter.

Answer

Answer: Western disturbances


Question 7.
The period from June to September is of ………………. monsoon.

Answer

Answer: south-west


Question 8.
Due to the combination of high temperatures and excessive humidity, hot weather in October is known as …………….

Answer

Answer: October heat


Question 9.
Cyclones generally originate over the ………………. during the period of retreating morisoon.

Answer

Answer: Bay of Bengal


Question 10.
Uncertainty of rainfall, long breaks and delays are called ……………… of the monsoons.

Answer

Answer: vagaries


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Climate MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 3 Drainage System with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 3 Drainage System with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Drainage System Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Drainage System Class 11 Objective Questions.

Drainage System Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The area drained by a river is
(a) Watershed
(b) Basin
(c) Catchment
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 2.
When the drainage develops similar to branches of a tree, it is called:
(a) Radial
(b) Dendritic
(c) Centripetal
(d) Trellis

Answer

Answer: (b) Dendritic


Question 3.
Watershed is also known as
(a) Catchment area
(b) Dendritic
(c) Trellis
(d) Radial

Answer

Answer: (a) Catchment area


Question 4.
Which river consists 77% of the drainage area?
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Mahanadi
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 5.
Major river basin includes
(a) 16 drainage basin
(b) 14 drainage basin
(c) 10 drainage basin
(d) 15 drainage basin

Answer

Answer: (b) 14 drainage basin


Question 6.
On the basis of regional distribution the Indian drainage system is categorised into:
(a) two
(b) four
(c) three
(d) five

Answer

Answer: (a) two


Question 7.
Which river flows through the rift valley?
(a) Narmada
(b) Tapi
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (d) Both of them


Question 8.
Which river was dismem bered into three main drainage systems?
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Indus
(d) Indo-Brahma

Answer

Answer: (d) Indo-Brahma


Question 9.
The Indus is also known as
(a) Brahmaputra
(b) Indobrahm
(c) Sindhu
(d) Singi

Answer

Answer: (c) Sindhu


Question 10.
Which river rises from Pir panjal in the south-eastern part of the valley of Kashmir?
(a) Satluj
(b) Jhelum
(c) Indus
(d) Ravi

Answer

Answer: (b) Jhelum


Question 11.
The largest tributary of Indus is
(a) Chandra
(b) Bhaga
(c) Chenab
(d) Son

Answer

Answer: (c) Chenab


Question 12.
Which river is also known by the name ‘Parushani’?
(a) Ravi
(b) Beas
(c) Chandra
(d) Bhaga

Answer

Answer: (a) Ravi


Question 13.
The river Beas is also known as
(a) Parushani
(b) Iravati
(c) Vipasa
(d) Bhaga

Answer

Answer: (c) Vipasa


Question 14.
Which river rises in the Gangotri glacier near Gomukh?
(A) Yamuna
(b) Brahmaputra
(c) Ganga
(d) Son

Answer

Answer: (c) Ganga


Question 15.
The river Ganga discharges itself into the
(a) Bay of Bengal
(b) Arabian Sea
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (a) Bay of Bengal


Question 16.
The antecedent river of Ganga is
(a) Ghaghra
(b) Gandak
(c) Kosi
(d) Sun Kosi

Answer

Answer: (c) Kosi


Question 17.
In southern Tibet, the Brahmaputra is known as
(a) Tsangpo
(b) Rango
(c) Siang
(d) Dihang

Answer

Answer: (a) Tsangpo


Question 18.
The length of Brahmaputra is
(a) 850 km.
(b) 750 km.
(c) 800 km.
(d) 700 km.

Answer

Answer: (b) 750 km.


Question 19.
The major river of Dakshin is
(a) Ganga
(b) Godavari
(c) Narmada
(d) Jhelum

Answer

Answer: (b) Godavari


Question 20.
The river Godavari rises in
(a) Gomukh
(b) Nasik
(c) Uttarkashi
(d) Dev prayag

Answer

Answer: (b) Nasik


Question 21.
The largest river of Rajasthan is
(a) Sabarmati
(b) Saraswati
(c) Luni
(d) Sagarmati

Answer

Answer: (c) Luni


Question 22.
The Ganga has its minimum flow during
(a) August-September
(b) January-June
(c) May-June
(d) July-August

Answer

Answer: (b) January-June


Question 23.
The Mahanadi flows in
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Orissa
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (c) Orissa


II. Fill up the blanks

Question 1.
……………. and …………….. are the two examples of consequent rivers.

Answer

Answer: Ganga, Yamuna


Question 2.
The Thar desert is characterised by …………… pattern.

Answer

Answer: centripetal drainage


Question 3.
The flow of water through well-defined channels is called ………………

Answer

Answer: drainage


Question 4.
The rivers flowing through rift valleys are ……………… and ……………..

Answer

Answer: Narmada, Tapi


Question 5.
………………. rivers have the maximum flow in rainy season.

Answer

Answer: The peninsular


Question 6.
The Ganga is an example of a ……………… river.

Answer

Answer: consequent river


Question 7.
Due to obstruction caused by the deposited alluvium, the river through the delta bifurcates into several smaller channels called …………..

Answer

Answer: distributaries


Question 8.
Mississippi has ……………. with several main branches like the foot of a bird extending into the Gulf of Mexico.

Answer

Answer: Bird’s-foot delta


Question 9.
……………….. pattern has streams diverging or radiating from a central elevated tract.

Answer

Answer: Radial


Question 10.
A ……………… results due to weathering while ……………….. on the other hand, is the result of geological process.

Answer

Answer: gorge, rift valley


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 3 Drainage System with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Drainage System MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 3 Drainage System with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Natural Vegetation Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Natural Vegetation Class 11 Objective Questions.

Natural Vegetation Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Which state is known for ‘khejri’ tree?
(a) Karnataka
(b) Himachal
(c) Haryana
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (d) Rajasthan


Question 2.
What type of forests are found in western slope of the Western Ghats, Andaman and Nicobar Islands
(a) Montane Forests
(b) Tropical Thorn Forest
(c) Littoral and Swamp Forests
(d) Tropical Evergreen Forest

Answer

Answer: (d) Tropical Evergreen Forest


Question 3.
In tropical evergreen forests, trees reach the heights upto
(a) 60 metres
(b) 50 metres
(c) 10 metres
(d) 20 metres

Answer

Answer: (a) 60 metres


Question 4.
Rosewood, Mahagony, Ebony are found in
(a) Tropical Thorn Forest
(b) Tropical Evergreen Forest
(c) Littoral and Swamp Forest
(d) Deciduous Forests

Answer

Answer: (b) Tropical Evergreen Forests


Question 5.
In tropical evergreen forests, trees reach the heights upto
(a) 70-200 cm.
(b) 100-200 cm.
(c) 50 – 100 cm.
(d) 200 and above

Answer

Answer: (a) 70 – 200 cm


Question 6.
The main species of the moist deciduous forests are
(a) Sandalwood
(b) Kusum
(c) Hurra
(d) All Of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 7.
Tropical thorn forests are found in
(a) Rajasthan
(b) Haryana
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (d) Both of them


Question 8.
Tussocky grass grows upto a height of
(a) 4 metres
(b) 2 metres
(c) 5 metres
(d) 8 metres

Answer

Answer: (b) 2 metres


Question 9.
Deodar and Cedar are highly valued endemic species growing in
(a) Western part of the Himalayan Range
(b) Western Ghat
(c) Coromandal Coast
(d) Eastern Ghat

Answer

Answer: (a) Western part of the Himalayan range


Question 10.
The Southern mountain forests are found in
(a) The Western Ghats
(b) The Vindhyas
(c) The Nilgiris
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 11.
The temperate forest in Nilgiris are called as
(a) Sholas
(b) Tussocky
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (a) Sholas


Question 12.
The area under paddy cultivation is
(a) 80%
(b) 90%
(c) 60%
(d) 70%

Answer

Answer: (d) 70%


Question 13.
The total wet land area is
(a) 3,904,543 hectares
(b) 3,904 hectares
(c) 3,104,543 hectares
(d) 3,904,643 hectares

Answer

Answer: (a) 3,904,543 hectares


Question 14.
Which two sites are protected waterfowl habitats under the convention of wet lands of International Importance
(a) Chilka Lake
(b) Keoladeo National Park
(c) Both
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both


Question 15.
The country’s wet lands have been grouped into
(a) 4 categories
(b) 6 categories
(c) 8 categories
(d) 5 categories

Answer

Answer: (c) 8 categories


Question 16.
Mangrove forests are found in
(a) Gangetic plain
(b) Himalayan range
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Flood plain of Brahmaputra

Answer

Answer: (c) Andaman and Nicobar islands.


Question 17.
How many states are there where the forest cover is more than one third of the total area?
(a) 14
(b) 15
(c) 10
(d) 8

Answer

Answer: (b) 15.


Question 18.
The region of moderate concentration is
(a) Assam
(b) Jharkhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) All of them

Answer

Answer: (e) All of them


Question 19.
Out of 593 districts how many are identified as tribal districts
(a) 187
(b) 188
(c) 87
(d) 90

Answer

Answer: (a) 187


Question 20.
First forest conservation policy was proposed in
(a) 1988
(b) 1952
(c) 1956
(d) 1980

Answer

Answer: (b) 1952


Question 21.
A comprehensive Wildlife Act was enacted in
(a) 1988
(b) 1972
(c) 1952
(d) 1980

Answer

Answer: (b) 1972


Question 22.
How many national parks are there?
(a) 492
(b) 92
(c) 82
(d) 52

Answer

Answer: (b) 92


Question 23.
How many wild life sanctuaries are in India
(a) 92
(b) 492
(c) 392
(d) 82

Answer

Answer: (b) 492


Question 24.
The ‘Project Tiger’ Act have been launched in
(a) 1992
(b) 1973
(c) 1952
(d) 1982

Answer

Answer: (b) 1973


Question 25.
Which Biosphere reserve is located in the part of Garo hills (Meghalaya)
(a) Manas
(b) No Krek
(c) Nanda Devi
(d) Nilgiri

Answer

Answer: (b) No Krek


II. Fill up the Blanks with suitable words

Question 1.
………….. % of India’s land area is under forest.

Answer

Answer: 23


Question 2.
Economically important forests of India include monsoon forests and ……………

Answer

Answer: coniferous forest


Question 3.
India enjoys a virtual monopoly of ……………. in the world.

Answer

Answer: sandal wood


Question 4.
Lions are found prominently in the ………………. of Gujarat.

Answer

Answer: Gir forests


Question 5.
At present there are ………………. national parks in India besides zoological gardens, sanctuaries and biosphere reserves.

Answer

Answer: 83


Question 6.
……………. and ………………. of wild animals have been banned.

Answer

Answer: Hunting, poaching


Question 7.
………………. and ……………. are two National Parks of Madhya Pradesh.

Answer

Answer: Bandargah, Van Vihar


Question 8.
………………. National Park lies in Assam.

Answer

Answer: Kaziranga


Question 9.
Semidesert and desert vegetation is characteristic feature of ……………..

Answer

Answer: Rajasthan


Question 10.
Today in India there are ……………… and …………….. wildlife sanctuaries.

Answer

Answer: 89 National Parks, 482.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Natural Vegetation MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Read More »

error: Content is protected !!