MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Soils Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Soils Class 11 Objective Questions.

Soils Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The C horizon where substances of the upper leached horizons accumulate.
(a) Illuvial
(b) Alluvial
(c) Black soil
(d) Red soil

Answer

Answer: (a) Illuvial


Question 2.
The soil which is rich in organic matter is
(a) Black
(b) Red
(c) Illuvial
(d) Urvara

Answer

Answer: (a) Black


Question 3.
In an ancient time, the fertile soil was named as
(a) Urvara
(b) Usara
(c) Black
(d) Red

Answer

Answer: (a) Urvara


Question 4.
Soil survey of India was established in
(a) 1966
(b) 1956
(c) 1936
(d) 1976

Answer

Answer: (b) 1956


Question 5.
The type of alluvial soils, with newer alluvium
(a) Khadar
(b) Bhangar
(c) Both
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Khadar


Question 6.
The local name of black soil in India is
(a) Regur
(b) Usara
(c) Urvara
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Regur


Question 7.
The soil of tropical region of which lime and silica are leached away leaving behind the oxide of iron and alluminium is
(a) Black soil
(b) Red soil
(c) Saline soil
(d) Laterites

Answer

Answer: (d) Laterites


Question 8.
The soils which are widely cut as’bricks for use in home construction is
(a) Laterite
(b) Saline
(c) Red
(d) Forest soil

Answer

Answer: (a) Laterite


Question 9.
The soil which contains large proportion of sodium and magnesium is
(a) Saline soil
(b) Forest soil
(c) Organic soil
(d) Arid soil

Answer

Answer: (a) Saline soil


Question 10.
The local name of saline soil in India is
(a) Urvara
(b) Usara
(c) Black soil
(d) Organic soil

Answer

Answer: (b) Usara


Question 11.
The feature most widespread in Chambal Basin
(a) Ravines
(b) Erosion
(c) Fertility
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Ravines


Question 12.
The common physical properties of soil are
(a) Texture
(b) Colour
(c) Structure
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 13.
Name two main types of alluvial soils found in Northern India
(a) Khadar and Bangar soil
(b) Saline and alkaline
(c) None of them
(d) Both of these

Answer

Answer: (a) Khadar and Bangar soil


Question 14.
What is the cause of soil erosion?
(a) Overgrazing
(b) Flood
(c) Both of them
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both of them


Question 15.
What is the characteristic of Alluvial soil?
(a) Fertile
(b) Sterile
(c) Rich in saline
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Fertile


Question 16.
What is the characteristic of Laterite soil?
(a) Acidic
(b) Basic
(c) Fertile
(d) Sterile

Answer

Answer: (a) Acidic


Question 17.
Soil is important for
(a) Plants
(b) Animals
(c) Human beings
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 18.
Scientific crop-rotation is helpful in
(a) Soil erosion
(b) Soil conservation
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (b) Soil conservation


Question 19.
What is loam?
(a) Sand
(b) Clay
(c) Sand and clay
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Sand and clay


Question 20.
Channels from deep gullies are called
(a) Ravines
(b) Loam
(c) Saline
(d) Chambel valley

Answer

Answer: (a) Ravines


Question 21.
What are the main agents of soil erosion?
(a) Wind
(b) Water
(c) Both
(d) None of them

Answer

Answer: (d) None of them


Question 22.
The older alluvium is known as
(a) Bangarsoil
(b) Khadarsoil
(c) Alluvial soil
(d) Organic soil

Answer

Answer: (a) Bangar soil


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
Alluvial soil is of two types …………… and ………………

Answer

Answer: Khadar, Bangar


Question 2.
The Deccan Trap region has …………… soil.

Answer

Answer: black


Question 3.
Black soil is locally called ……………. soil.

Answer

Answer: Regur


Question 4.
Laterite soil is mainly found on ……………..

Answer

Answer: hilly region of Western Ghats and Chhotanagpur plateau


Question 5.
Desert soil is found in ………………

Answer

Answer: Rajasthan


Question 6.
……………. soil has a large amount of sand.

Answer

Answer: Arid


Question 7.
The removal of upper layer soil by the running water and wind is called …………….

Answer

Answer: soil erosion


Question 8.
…………….. by cattle on the slopes of hill cause rapid soil erosion.

Answer

Answer: Excessive grazing


Question 9.
Saline soil is also known as …………….. soils.

Answer

Answer: Usara


Question 10.
Arid soils range from …………….. to …………….. in colour.

Answer

Answer: red, brown


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Soils MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Natural Hazards and Disasters Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Natural Hazards and Disasters Class 11 Objective Questions.

Natural Hazards and Disasters Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Volcanic eruptions, earthquakes, droughts, floods, cyclones and soil erosion are known as
(a) Hazards
(b) Disasters
(c) Both of them
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both of them


Question 2.
Landslides and floods occur due to
(a) Deforestation
(b) Global warming
(c) Environmental pollution
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Deforestation


Question 3.
National Institute of Disaster Management, India Earth sumit at Rio de Janeiro was established at
(a) Rio de Janeiro
(b) Yokohama
(c) Delhi
(d) Islamabad

Answer

Answer: (a) Rio de Janeiro


Question 4.
World conference on Disaster Management at Yokohama was established in
(a) 1993
(b) 1994
(c) 1985
(d) 1984

Answer

Answer: (b) 1994


Question 5.
Natural Hazards and Natural Disasters both are
(a) Similar
(b) Different
(c) Interrelated
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Similar


Question 6.
A set of rules and conventions that provides explanations to all problems is known as
(a) Paradigm
(b) Disaster
(c) Law of inverse magnitude
(d) Vulnerability

Answer

Answer: (a) Paradigm


Question 7.
Anthropogenic causes:
(a) Emission of greenhouse gases
(b) Pollution of soil
(c) Deforestation
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 8.
The issue of damages caused by the natural disasters was raised at
(a) U.N. General Assembly
(b) World Conference on Disaster Management
(c) Yokohama Strategy
(d) Plan of Action for Safer World

Answer

Answer: (a) U.N. General Assembly


Question 9.
International Decade for Natural Disaster Reduction (IDNDR) was declared in
(a) 1990-2000
(b) 1980-2000
(c) 1989-2001
(d) 1990-2001

Answer

Answer: (a) 1990 – 2000


Question 10.
Tropical cyclone is which type of disaster?
(a) Terrestrial
(b) Aquatic
(c) Biological
(d) Atmospheric

Answer

Answer: (d) Atmospheric


Question 11.
Out of these which is the aquatic type of disaster?
(a) Tidal waves
(b) Bacterial and viral diseases
(c) Landslides
(d) Thunderstorms

Answer

Answer: (a) Tidal waves


Question 12.
Changes that affect the humans adversely
(a) Disasters
(b) Hazards
(c) Both of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (c) Both of them


Question 13.
Richter scale is used to measure the magnitude of
(a) Disasters
(b) Earthquake
(c) Landslide
(d) Drought

Answer

Answer: (b) Earthquake


Question 14.
The worst cyclone affected country in the world is
(a) India
(b) Pakistan
(c) Africa
(d) China

Answer

Answer: (a) India


Question 15.
The unit to measure pressure is
(a) mm
(b) cm
(c) mb
(d) km

Answer

Answer: (c) mb.


Question 16.
The most flood affected country in the world is
(a) India
(b) Bangladesh
(c) China
(d) Pakistan

Answer

Answer: (b) Bangladesh


Question 17.
When ‘National Commission of floods’ was set up?
(a) 1992
(b) 1994
(c) 2000
(d) 1976

Answer

Answer: (d) 1976


Question 18.
Proportion of the country’s total area identified as drought prone is
(a) 50%
(b) 70%
(c) 30%
(d) 40%

Answer

Answer: (c) 30%


Question 19.
Natural removal of soil and rocks from slopes is called
(a) Mass wasting
(b) Soil erosion
(c) Aridity
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Mass wasting


Question 20.
Where do the maximum cyclones originate?
(a) Arabian sea
(b) Bay of Bengal
(c) Coromandal coast
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Bay of Bengal


Question 21.
What are the units of landslides?
(a) Rockslides
(b) Rockfall
(c) Slumps
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 22.
Which states are affected by cyclones?
(a) Orissa
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) All of them

Answer

Answer: (c) Tamil Nadu


Question 23.
Which river is called as the sorrow of Bengal?
(a) Ganga
(b) Damodar
(c) Brahmaputra
(d) Kosi

Answer

Answer: (b) Damodar


Question 24.
How many people lost their lives in Tsunami?
(a) 350,000
(b) 300,000
(c) 3,000
(d) 30,000

Answer

Answer: (b) 300,000


Question 25.
On the Bay of Bengal cyclones mostly develop during
(a) October and November
(b) August and September
(c) January and February
(d) March and April

Answer

Answer: (a) October and November


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
Japan is a country of volcanoes and ……………..

Answer

Answer: earthquake


Question 2.
……………. earthquake shocks are felt every day.

Answer

Answer: Two to three


Question 3.
Natural hazards are elements of circumstances in the ……………… that have the potential to cause harm to people.

Answer

Answer: natural environment


Question 4.
…………….. and …………….. activities have also contributed to the intensification of disasters.

Answer

Answer: Modernisation, developmental


Question 5.
The conference also declared the decade 1990-2000 the …………….

Answer

Answer: International Decade for Natural Disaster Reduction (IDNDR)


Question 6.
Storm surge is an ………………. type of natural disaster.

Answer

Answer: aquatic


Question 7.
Gujarat has experienced the seven earthquakes in ……………… and.

Answer

Answer: 1819,1956 and 2001


Question 8.
The Indian plate is moving at a speed of ……………….

Answer

Answer: one centimetre per year


Question 9.
India has volunteered to join the ………………. after the December 2004 tsunami disaster.

Answer

Answer: International Tsunami Warning System


Question 10.
……………… identified 40 million hectares of land as flood-prone area.

Answer

Answer: Rashtriya Barh Ayog.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Natural Hazards and Disasters MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 History with Answers. You can also verify your answers from our provided From the Beginning of Time Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on From the Beginning of Time Class 11 Objective Questions.

From the Beginning of Time Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the right answer from the following

Question 1.
Female Figurines were known as
(a) Altamira
(b) Sahana
(c) Venuses
(d) Vestonice.

Answer

Answer: (c) Venuses


Question 2.
The earliest fossils from Europe are attributed to
(a) Australopithecus
(b) Homo Heidelbergensis
(c) Homo Habilis
(d) Homo erectus

Answer

Answer: (b) Homo Heidelbergensis


Question 3.
Period of Homo erectus, archaicHomosapiens, Neanderthals, homo sapiens sapiens is
(a) 5 mya to 1 mya
(b) 60,000 years ago
(c) 1 mya to 40,000 years ago
(d) 40,000 years ago.

Answer

Answer: (c) 1 mya to 40,000 years ago


Question 4.
Hominids immigrated from Africa to Asia during the period
(a) 5.6 mya
(b) 0.8 mya
(c) 2.0 – 1.5 mya
(d) 2.2 – 2.0 mya.

Answer

Answer: (c) 2.0 – 1.5 mya


Question 5.
Anthropologist is a specialist who
(a) Studies the social traits and behaviour.
(b) Studies human culture and societies as well as evolutionary aspects of human biology.
(c) Studies the general policies and ethics adopted by the society.
(d) Studies the ancient remains and antique.

Answer

Answer: (b) Studies human culture and societies as well as evolutionary aspects of human biology.


Question 6.
Hominid is a member of family
(a) Hominoid
(b) Australopithecus
(c) Homo erectus
(d) Hominidae.

Answer

Answer: (d) Hominidae.


Question 7.
Foraging means
(a) to adapt
(b) to search for food
(c) to migrate
(d) to shift

Answer

Answer: (b) to search for food


Question 8.
The name of a hunting-gathering society living in Kalahari’ Desert was
(a) Chesowanja
(b) Pred mosti
(c) Kung-san
(d) Schoningen

Answer

Answer: (c) Kung-san


Question 9.
The primitive human species learned the use of fire
(a) 3.41akh years ago
(b) 1\(\frac { 1 }{4}\) lakh years ago
(c) 75,000 years ago
(d) 80,000 years ago

Answer

Answer: (b) 1\(\frac { 1 }{4}\) lakh years ago


II. Fill in the blanks with appropriate words from the brackets given below

Hominids, Land-rover, species, Dusseldorf, mammals, Homo erectus, Sub-Saharan Africa, Glaciation, Hqmo habilis, Oldurai George, predators.

Question 1.
……………… was the first specie of Homo genus.

Answer

Answer: Homo habilis


Question 2.
Australopithecus, early Homo Genus and specie of Homo erectus dated to 5 mya to 1 mya were discovered from …………….

Answer

Answer: Sub Saharan, Africa


Question 3.
…………….. was the succeeding member of super family dated to 24 mya.

Answer

Answer: Hominids


Question 4.
……………… is a species of Homo genus in which the primitive man could walk bipedal comfortably.

Answer

Answer: Homo erectus


Question 5.
……………… are the carnivorous organisms who kill other organisms.

Answer

Answer: Predators


Question 6.
………………. is a ravine in the Serengeti Plain in modem Tanzania.

Answer

Answer: Oldurai George


Question 7.
……………… is a jeep like vehicle.

Answer

Answer: Land- rover


Question 8.
……………… is a very large biological group of organisms.

Answer

Answer: mammals


Question 9.
Around 2.5 mya the larger part of earth was covered with the ice and major changes took place in climate and vegetation. Owing to reduction in temperature during ………………. the grassland areas expanded at the expense of forests.

Answer

Answer: glaciations


Question 10.
……………….. is a group of organisms that can inter-breed to produce fertile offspring.

Answer

Answer: species


Question 11.
………………. is a city in Germany.

Answer

Answer: Dusseldorf.


III. Match the site of the earliest fossils of modem humans in column A with an exact time frame in column B

Question 1.

Column AColumn B
(i) China(a) 45,000 – 35,000 ya
(ii) Ethiopia(b) 35,000 ya
(iii) Borneo(c) 70,000 – 50,000 ya
(iv) Australia(d) 170,000 – 50,000 ya
(v) France(e) 195,000 – 160,000 ya
(vi) Israel(f) 1,00,000 – 80,000 ya
(vii) South Africa(g) 40,000 ya
(viii) Morocco(h) 20,000 – 15,000 ya
Answer

Answer:

Column AColumn B
(i) China(h) 20,000 – 15,000 ya
(ii) Ethiopia(e) 195,000 – 160,000 ya
(iii) Borneo(g) 40,000 ya
(iv) Australia(a) 45,000 – 35,000 ya
(v) France(b) 35,000 ya
(vi) Israel(f) 1,00,000 – 80,000 ya
(vii) South Africa(d) 170,000 – 50,000 ya
(viii) Morocco(c) 70,000 – 50,000 ya

Question 2.

Column AColumn B
(i) Kanapoi, Kenya(a) 3.9 mya
(ii) Bahrel Ghazal, Chad.(b) 3,0 – 3.4 mya
(iii) Allia Bay, Kenya(c) 4.1
(iv) Lothagam, Kenya(d) 3.2
(v) Hadar, Ethiopia(e) 5.6
(vi) Laetoli, Tanzania(f) 3.4
(vii) Omo, Ethiopia(g) 5.6
Answer

Answer:

Column AColumn B
(i) Kanapoi, Kenya(c) 4.1
(ii) Bahrel Ghazal, Chad.(b) 3,0 – 3.4 mya
(iii) Allia Bay, Kenya(a) 3.9 mya
(iv) Lothagam, Kenya(g) 5.6
(v) Hadar, Ethiopia(d) 3.2
(vi) Laetoli, Tanzania(e) 5.6
(vii) Omo, Ethiopia(f) 3.4

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 History From the Beginning of Time MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 2 Writing and City Life with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 2 Writing and City Life with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 History with Answers. You can also verify your answers from our provided Writing and City Life Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Writing and City Life Class 11 Objective Questions.

Writing and City Life Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the right answer from the following

Question 1.
Mesopotamian weapons were prominently made of
(a) bronze.
(b) copper.
(c) stone.
(d) iron.

Answer

Answer: (a) bronze.


Question 2.
The technological landmark witnessed by the urban economy of the city of Uruk was
(a) bronze tools.
(b) construction of brick columns.
(c) potter’s wheel.
(d) oil pressing technique.

Answer

Answer: (c) potter’s wheel.


Question 3.
In the 2000 BCE, the city that flourished as the royal capital of Mesopotamia was
(a) Ur.
(b) Mari.
(c) Mohenjodaro.
(d) Kalibangan.

Answer

Answer: (b) Mari.


Question 4.
The Mesopotamian ruler who became the king of Akkad, in 2370 BCE, was
(a) Enmerkar
(b) Gilgamesh
(c) Hamurabi
(d) Sargon

Answer

Answer: (d) Sargon


Question 5.
Inanna was the Goddess of
(a) the Moon
(b) love and War
(c) wind
(d) fire

Answer

Answer: (b) love and War


Question 6.
The earliest temples in Southern Mesopotamia were built in
(a) c.4000 BCE
(b) c.5000 BCE
(c) c.6000 BCE
(d) c.7000 BCE

Answer

Answer: (b) c.5000 BCE


Question 7.
The Mesopotamian city, which was systematically excavated in the 1930s, was
(a) Uruk.
(b) Ur.
(c) Mari.
(d) Nineveh.

Answer

Answer: (b) Ur.


Question 8.
The Achaemenids of Iran conquered Babylon in
(a) 639 BCE.
(b) 539 BCE.
(c) 439 BCE.
(d) 339 BCE.

Answer

Answer: (b) 539 BCE.


Question 9.
The King who released Babylonia from Assyrian domination in 625 BCE was
(a) Alexander.
(b) Nabonidus.
(c) Nabopolassar.
(d) Sargon.

Answer

Answer: (c) Nabopolassar.


Question 10.
War captives and local people who were put to work for the temple or for the ruler were paid
(a) bronze tools.
(b) cattle.
(c) coins.
(d) rations.

Answer

Answer: (d) rations.


Question 11.
In ______ part of South Iran, the first cities and writing emerged.
(a) plain
(b) deserted
(c) mountainous
(d) hilly

Answer

Answer: (b) deserted


Question 12.
Agriculture of southern ______ was the most productive.
(a) Iran
(b) China
(c) Mesopotamia
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Mesopotamia


Question 13.
Which region is important to Europeans because of references to it in the Old Testament,
(a) Iran
(b) Turkey
(c) Syria
(d) Mesopotamia

Answer

Answer: (d) Mesopotamia


Question 14.
From which word Cuneiform is derived from?
(a) Latin
(b) Greek
(c) Chinese
(d) Mayan

Answer

Answer: (a) Latin


Question 15.
Which language replaced the Sumerian language after 2400 BCE?
(a) Mesopotamian language
(b) Akkadian language
(c) Chinese language
(d) Middle Eastern language

Answer

Answer: (b) Akkadian language


Question 16.
With which person the first event of Sumerian trade is associated?
(a) The ancient ruler of Uruk City, Enmerkar.
(b) The ancient ruler of Lebanon City, Enmerkar.
(c) The ancient ruler of Nile City, Enmerkar.
(d) The ancient ruler of Aral City, Enmerkar.

Answer

Answer: (a) The ancient ruler of Uruk City, Enmerkar.


II. Fill in the blanks with appropriate words in the following sentences

Question 1.
When we talk about writing or a script, we mean that spoken sounds are represented in …………….

Answer

Answer: visible signs


Question 2.
Regular exchanges are possible only when there was a …………….

Answer

Answer: social organization


Question 3.
List of goods that were brought into Uruk was that of ……………

Answer

Answer: oxen, fish and bread loaves


Question 4.
The writing used in Mesopotamian civilizations was in …………….

Answer

Answer: Cuneiform


Question 5.
Ivanna was the goddess of ……………..

Answer

Answer: love and war


Question 6.
Mesopotamian country side saw repeated …………….. over land and water.

Answer

Answer: conflicts


Question 7.
In the long run, the wheel enables ……………… to mass produce.

Answer

Answer: a potter’s workshop


Question 8.
In Mesopotamia, cylindrical stone seals pierced down the centre were fitted with a ………………

Answer

Answer: stick


Question 9.
Nomadic communities viz …………….. and Aramaeans came down into prosperous agricultural land to graze their cattle.

Answer

Answer: Akkadians, Amorites, Assyrians


Question 10.
Moving narratives can be transmitted orally but …………….. requires written texts that generations of scholars can read and build upon.

Answer

Answer: science.


III. Write false or true against the following statements

Question 1.
The division of labour is not necessary in urban settlements.

Answer

Answer: False


Question 2.
Iraqi date-palm and poplar was the best suitable for manufacture of carts, cart wheels and boats.

Answer

Answer: False


Question 3.
An organized trade and storage is needed in order to supply raw material to the manufacturing industries.

Answer

Answer: True


Question 4.
The first Mesopotamian tablets written around 3200 BCE contained picture like signs and numbers.

Answer

Answer: True


Question 5.
There is no necessity for transport in order to provide the masses with craft trade and services.

Answer

Answer: False


Question 6.
Enmerkar was interested in getting lapis lazuli and precious metals imported from Aratia.

Answer

Answer: True


Question 7.
It can not be inferred that in Mesopotamia, it was kingship that organized the trade and writing.

Answer

Answer: False


Question 8.
Temples were the first structures which gradually inspired Mesopotamian to settle in city and construct palaces as we see in Mari, the capital town.

Answer

Answer: True


Question 9.
Steles are stone slabs with inscriptions or carvings.

Answer

Answer: True


Question 10.
The palace at Mari was spread on an area of 61.8 hectares.

Answer

Answer: False


IV. Match the following columns appropriately

Column AColumn B
(i) 1st Century CE(a) Cuneiform script developed
(ii) 2370 BCE(b) Mari and Babylon emerged as Urban Centres
(iii) 3000 BCE(c) First written clay tablet
(iv) 7000 – 6000 BCE(d) Sumerian replaced by Akkadian
(v) 1850(e) Earliest temple built.
(vi) 2600 BCE(f) Akkadian and Cuneiform script remain in use.
(vii) 3200 BCE(g) Cunieform script deciphered
(viii) 5000 BCE(h) Sargon, king of Akkad
(ix) 2400 BCE(i) Beginning of agriculture
(x) 2000 BCE(j) Uruk developed into a huge city
Answer

Answer:

Column A

Column B

(i) 1st Century CE(f) Akkadian and Cuneiform script remain in use.
(ii) 2370 BCE(h) Sargon, king of Akkad
(iii) 3000 BCE(j) Uruk developed into a huge city
(iv) 7000 – 6000 BCE(i) Beginning of agriculture
(v) 1850(g) Cunieform script deciphered
(vi) 2600 BCE(a) Cuneiform script developed
(vii) 3200 BCE(c) First written clay tablet
(viii) 5000 BCE(e) Earliest temple built.
(ix) 2400 BCE(d) Sumerian replaced by Akkadian
(x) 2000 BCE(b) Mari and Babylon emerged as Urban Centres

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 2 Writing and City Life with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 History Writing and City Life MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 2 Writing and City Life with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 History with Answers. You can also verify your answers from our provided An Empire Across Three Continents Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on An Empire Across Three Continents Class 11 Objective Questions.

An Empire Across Three Continents Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the right answer from the following

Question 1.
The Ostrogoths established their kingdom in Italy in the year
(a) 493 CE
(b) 494 CE
(c) 495 CE
(d) 496 CE

Answer

Answer: (a) 493 CE


Question 2.
The religion of Islam arose during the
(a) 5th century CE
(b) 8th century CE
(c) 6th century CE
(d) 7th century CE

Answer

Answer: (d) 7th century CE


Question 3.
The Roman emperor who consolidated the rise of provincial upper classes so as to exclude the senators from military command was
(a) Augustus
(b) Constantine
(c) Gallienus
(d) Tiberius

Answer

Answer: (c) Gallienus


Question 4.
Augustus, the first Roman Emperor was called the ‘leading citizen’ whose Latin term is
(a) ‘Basileus’.
(b) ‘Dominus’.
(c) ‘Princeps’.
(d) ‘Res gestae’.

Answer

Answer: (c) ‘Princeps’.


Question 5.
Christianity became the state religion of Roman Empire in the
(a) 1st century CE.
(b) 2nd century CE.
(c) 3rd century CE.
(d) 4th century CE.

Answer

Answer: (d) 4th century CE.


Question 6.
The emperor who made Christianity the official religion in the Roman Empire was
(a) Alexander
(b) Augustus
(c) Constantine
(d) Nero

Answer

Answer: (c) Constantine


Question 7.
In the Roman urban life, the entertainment shows called ‘spectacula’ happened for at least
(a) 150 days
(b) 160 days
(c) 167 days
(d) 176 days

Answer

Answer: (d) 176 days


Question 8.
The Roman Empire got best kind of wine from the city of
(a) Byzaciuma
(b) Campania
(c) Naples
(d) Sicily

Answer

Answer: (b) Campania


Question 9.
The Roman silver coin, known as denarius, weighed _________ gm of pure silver.
(a) 2½
(b) 3½
(c) 4½
(d) 5½

Answer

Answer: (c) 4½


Question 10.
Saint Augustine was bishop of the North African city of
(a) Annaba
(b) Algeria
(c) Hippo
(d) Numidia

Answer

Answer: (c) Hippo


Question 11.
______ and Greek languages were used in administration of the Roman Empire.
(a) Chinese
(b) Mayan
(c) Latin
(d) Turkish

Answer

Answer: (c) Latin


Question 12.
Roman ruler _____ was considered as the ‘leading citizen’ only to show that he was not the absolute ruler.
(a) Augustus
(b) Constantine
(c) Gallienus
(d) Tiberius

Answer

Answer: (a) Augustus


Question 13.
What were Amphorae?
(a) A type of army
(b) A type of container
(c) A type of district administrator
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A type of container


Question 14.
The best kind of wine came to Rome from _______
(a) Fayum
(b) Byzacium
(c) Galilee
(d) Campania

Answer

Answer: (d) Campania


Question 15.
Which one of the following is a rive that form the boundary of Roman Empire?
(a) Mekong River
(b) Rhine River
(c) Amur River
(d) Yangtze River

Answer

Answer: (b) Rhine River


Question 16.
The ______ System of the Roman Empire was the system of government in which the real power vested in the Senate.
(a) Democrat
(b) Republican
(c) Maoist
(d) Marxist

Answer

Answer: (b) Republican


II. Fill in the blanks

Question 1.
Senators of provincial origin became …………….. in third century.

Answer

Answer: affluent and more powerful


Question 2.
Roman engineers build massive ……………… over three centuries.

Answer

Answer: aqueducts


Question 3.
The Near East is a phrase used for describing all the territories east of the ………………

Answer

Answer: Mediterranean


Question 4.
Amphitheatre in indonissa (Switzerland) used for military drill during ……………..

Answer

Answer: first century C.E.


Question 5.
Dr. Galen in his …………… says about exploitation of rural economy by the ……………….

Answer

Answer: On Good and Bad Diet


Question 6.
Body of representatives to aristocracy was formed of ……………….. of Romans and Italian.

Answer

Answer: Wealthy families


Question 7.
Trajan’s dream to conquer India at his campaign to Persian Gulr has been quoted by ………………

Answer

Answer: Fergus Millar


Question 8.
……………….. refers to armed struggles for power within the same country in contrast to conflict between different countries.

Answer

Answer: Civil War


Question 9.
……………….. was the name of a regime in which the reality of power lay with the senate.

Answer

Answer: Republic


Question 10.
……………… and field survey is necessary for archaeologists in order to obtain material remains.

Answer

Answer: Excavation


Question 11.
The Iranian empire favoured getting ………………. army.

Answer

Answer: Conscripted


Question 12.
Membership of the Senate was for life and …………… and ……………. counted for more than birth.

Answer

Answer: wealth, office-holding.


III. Write true or false against the following sentences

Question 1.
Great houses were those of middle class people.

Answer

Answer: False


Question 2.
Late antiquity denotes the period of fourth to seventh century.

Answer

Answer: True


Question 3.
Olympiodorus, an ambassador tells us the senators were drawing 4,000 lbs. of gold from their estates excluding their direct consumption.

Answer

Answer: True


Question 4.
Higher and middle classes were the poorest group of people.

Answer

Answer: False


Question 5.
Ambrose, the bishop protested aristocracy of autocratic type in order to safe-guard interests of the civilian population.

Answer

Answer: True


Question 6.
Constantine I was remembered for upliftment of the humiliores.

Answer

Answer: False


Question 7.
Spanish olive oil was carried in containers called amphorae during 140-160 C.E.

Answer

Answer: False


Question 8.
Nero was the revolutionary from senatorial class.

Answer

Answer: False


Question 9.
Draco was an emperor who brought labour reforms.

Answer

Answer: False


Question 10.
Roman empire was extended from Scotland to borders of Armania and from the Sahara to the Euphrates.

Answer

Answer: True


Question 11.
True bedrock of the imperial system were urban centres such as Carthage, Alexandria and Antioch.

Answer

Answer: True


IV. Match the following columns

Column AColumn B
(i) Draco(a) Separated military and civilian functions.
(ii) Shahpurl(b) One of urban centre
(iii) Byzantium(c) Istambul in Turkey
(iv) Diocletion(d) language (oral)
(v) Augustus(e) law maker of early sixth centure B.C.E.
(vi) Celtic(f) Contemporary history
(vii) Dr. Galen(g) An Iranian ruler
(viii) Antioch(h) Syria, Palestine, Mesopotamia and Arabia.
(ix) Annals(i) Historian
(x) Near East(j) A reed like plant used for paper manufacture
(xi) Papyrus(k) Changed name of Octavian.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(i) Draco(e) law maker of early sixth centure B.C.E.
(ii) Shahpurl(g) An Iranian ruler
(iii) Byzantium(c) Istambul in Turkey
(iv) Diocletion(a) Separated military and civilian functions.
(v) Augustus(k) Changed name of Octavian.
(vi) Celtic(d) language (oral)
(vii) Dr. Galen(i) Historian
(viii) Antioch(b) One of urban centre
(ix) Annals(f) Contemporary history
(x) Near East(h) Syria, Palestine, Mesopotamia and Arabia.
(xi) Papyrus(j) A reed like plant used for paper manufacture

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 History An Empire Across Three Continents MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 History with Answers. You can also verify your answers from our provided The Central Islamic Lands Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The Central Islamic Lands Class 11 Objective Questions.

The Central Islamic Lands Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Objective Type Questions

Question 1.
Uthman was the
(a) First aliph
(b) Second Caliph
(c) Third Caliph
(d) Fourth Caliph

Answer

Answer: (c) Third Caliph


Question 2.
Battle of the Camel was fought between
(a) Umayyads and Abbasids
(b) Abu Muslim and Marwan
(c) Ali and Aisha
(d) Shias and Sunnis

Answer

Answer: (c) Ali and Aisha


Question 3.
Frank’s were
(a) Muslims
(b) Arab Nationals
(c) Jewish
(d) Christian

Answer

Answer: (d) Christian


Question 4.
Muamalat is meant by
(a) rituals
(b) social affairs
(c) political considerations
(d) religious affairs

Answer

Answer: (b) social affairs


Question 5.
Sasanian rulers were from
(a) Rome
(b) Iran
(c) Greek
(d) Samarqand

Answer

Answer: (b) Iran


Question 6.
Copper coin circulated in the central Islamic Lands was called
(a) denarius
(b) Fulus
(c) dirham
(d) drachm

Answer

Answer: (b) Fulus


Question 7.
Al-Qanum fil Tibb, a book on medicine was composed by
(a) Ibn Sina
(b) Umar Khayyam
(c) Alberuni
(d) Bayazid Bistami

Answer

Answer: (a) Ibn Sina


Question 8.
A level in literary and Cultural refinement in communication is stated as
(a) nazm
(b) rubai
(c) adab
(d) falasifa

Answer

Answer: (c) adab


Question 9.
Pahlavi was
(a) A language of ancient Rome
(b) language of sacred books of ancient Iran
(c) A ritual of Muslim Community
(d) Name of a hospital.

Answer

Answer: (b) language of sacred books of ancient Iran


Question 10
Bayt-al-Kima was
(a) An auditorium
(b) A Synagogue
(c) A mosque
(d) A Library cum Institute of Science.

Answer

Answer: (d) A Library cum Institute of Science.


II. Write true or false against the following statements

Question 1.
Sharia was not adjusted to take into account, the urf and Siyasa Sharia.

Answer

Answer: false


Question 2.
A painting drawn on Iranian book pertains to the period 1370.

Answer

Answer: false


Question 3.
Rahbaniya and tasawwuf were the steps to know about God.

Answer

Answer: true


Question 4.
Dhulun Mistri says before the Abbasid Caliph that he learnt true Islam from an old woman and true chivalry from a water-carrier.

Answer

Answer: true


Question 5.
The first Sura in Quran is a longer prayer.

Answer

Answer: false


Question 6.
Quaran has posed certain problems in its use as a source material for the history of early Islam.

Answer

Answer: true


Question 7.
The Egyptian peasants robbed graves to obtain mummy wrapping made of lmen to sell the same to paper factories.

Answer

Answer: true


Question 8.
The Chinese invaders who were made captive’ by Muslim governor were little known about paper manufacture.

Answer

Answer: false


Question 9.
The Saljuq Turks were once soldiers in the armies of Samanids and Qurakhanids.

Answer

Answer: true


Question 10.
Common economic and Cultural patterns were witnessed between 950 and 1200 C E.

Answer

Answer: true


Question 11.
Syria, Palestine, Samarqand were collectively called outremer.

Answer

Answer: false


Question 12.
The first crusade was fought in 1189.

Answer

Answer: false


III. Match the following Arabic words accurately with their meaning.

Column AColumn B
(i) Haram(a) Taxes
(ii) Hajj(b) Protected Subjects
(iii) Salat(c) Monthly payment
(iv) Umma(d) Tribal chief
(v) Qiyama(e) Daily prayer
(vi) Hijra(f) Central treasury
(vii) Ghazw(g) Muhamad’s journey from Mecca
(viii) Khalifa(h) Annual pilgrimage
(ix) Ashraf(i) The day of Judgment
(x) Ata(j) Deputy of the Prophet
(xi) Dhinimis(k) Sanctuary
(xii) Amirs(l) Expeditionary raids
(xiii) Bait al-mal(m) Community of believers
(xiv) Kharaj and jiziya(n) governor
Answer

Answer:

Column AColumn B
(i) Haram(k) Sanctuary
(ii) Hajj(h) Annual pilgrimage
(iii) Salat(e) Daily prayer
(iv) Umma(m) Community of believers
(v) Qiyama(i) The day of Judgment
(vi) Hijra(g) Muhamad’s journey from Mecca
(vii) Ghazw(l) Expeditionary raids
(viii) Khalifa(j) Deputy of the Prophet
(ix) Ashraf(d) Tribal chief
(x) Ata(c) Monthly payment
(xi) Dhinimis(b) Protected Subjects
(xii) Amirs(n) governor
(xiii) Bait al-mal(f) Central treasury
(xiv) Kharaj and jiziya(a) Taxes

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 History The Central Islamic Lands MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers Read More »

error: Content is protected !!