MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 History with Answers. You can also verify your answers from our provided Nomadic Empires Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Nomadic Empires Class 11 Objective Questions.

Nomadic Empires Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
During Genghis Khan’s attempt to conquer China, North China was ruled by
(a) Hsi Hsia.
(b) Jurchen.
(c) Sung dynasty.
(d) Ogodei.

Answer

Answer: (a) Hsi Hsia.


Question 2.
Timur, a Barlas Turk who rose to power between 1370-1405 CE, claimed descent from Genghis Khan, through the lineage of:
(a) Chaghtay
(b) Toluy
(c) Jochi
(d) Ogedei

Answer

Answer: (a) Chaghtay


Question 3.
Through the 1180s and 1190s, Temujin (Genghis Khan) remained an ally of
(a) Boghurchu
(b) Jamuqa
(c) Kereyits
(d) Ong Khan

Answer

Answer: (d) Ong Khan


Question 4.
What was known as the ‘yam’?
(a) Courier system
(b) Army system
(c) Cavalry system
(d) Administration system

Answer

Answer: (a) Courier system


Question 5.
In 3rd century BCE in China, the fortifications started to be integrated into a common defensive outwork, known as the
(a) ‘Great Wall of China’.
(b) ‘Humen Weiyuan Fort of China’.
(c) ‘Taku Forts of China’.
(d) ‘Wanping Castle of China’.

Answer

Answer: (a) ‘Great Wall of China’.


Question 6.
The childhood name of Genghis Khan was:
(a) Morin Khuur
(b) Nominjin
(c) Temujin
(d) Tamujin

Answer

Answer: (c) Temujin


Question 7.
Genghis Khan died in
(a) 1224 CE.
(b) 1225 CE.
(c) 1226 CE.
(d) 1227 CE.

Answer

Answer: (d) 1227 CE.


Question 8.
The army of Genghis Khan was organised into
(a) clan.
(b) decimal units.
(c) kinship hierarchy.
(d) tribal groups.

Answer

Answer: (b) decimal units.


Question 9.
The Mongolian and Chinese narratives on Genghis Khan were translated as The Secret History of the Mongols by:
(a) Boris Yakovlevich Vladimirtsov
(b) Igor de Rachewiltz
(c) Marco Polo
(d) Vasily Vladimirovich Bartold

Answer

Answer: (b) Igor de Rachewiltz


Question 10.
The Mongols travelled with their herds to pasture lands and lived in tents called:
(a) ‘Anda’
(b) ‘Gers’
(c) ‘Noyan’
(d) ‘Yasa’

Answer

Answer: (b) ‘Gers’


Question 11.
Why was the ‘Great Wall of China’built?
(a) To store grains
(b) For protection of China
(c) To export materials
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) For protection of China


Question 12.
The Mongols imported _______ from China.
(a) Cotton
(b) Crude Oil
(c) Coffee
(d) Iron Utensils

Answer

Answer: (d) Iron Utensils


Question 13.
Genghis Khan’ mother name was:
(a) Oelun-leke
(b) Oelun-eke
(c) Oelun-Kiyat
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Oelun-eke


Question 14.
Why Genghis Khan commanded to plunder and destroy Nishapur.
(a) Because a Mongol prince was killed.
(b) Because Nishapur refused to export agricultural produce.
(c) Because they were developing industries
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Because a Mongol prince was killed.


Question 15.
Why were the Mongols defeated by the Egyptian army?
(a) Because Mongol rulers began to take more interest in China.
(b) Because Mongol army were less equipped
(c) Because Mongols were less developed
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Because Mongol rulers began to take more interest in China.


II. Fill in the blanks with appropriate words

Question 1.
We see Mongol and Turkic terms thrusted into ……………

Answer

Answer: Persian


Question 2.
There isjnuch about …………….. and the ……………… world empire still awaiting the diligent scholars scrutiny.

Answer

Answer: Genghis Khan, Mongol


Question 3.
Your faith on landforms and seas would be ………………. because Genghis Khan has a mandate from God to rule the world.

Answer

Answer: defeated


Question 4.
In the thirteenth century, it appeared that the …………….. was on the side of the Mongols.

Answer

Answer: Eternal Heaven


Question 5.
The society under nomadic empire was divided into …………….. lineages.

Answer

Answer: patrilineal


Question 6.
China suffered extensively from ………………… and different regimes.

Answer

Answer: nomadic intrusion


Question 7.
Three different regimes in China were north-western province, north-China and ………………

Answer

Answer: South China.


III. Mention True of False against following sentences

Question 1.
Nomads were wanderers organised in different groups.

Answer

Answer: true


Question 2.
Contradictory meaning of nomadic and that of empire apply on Genghis Khan’s confederacy.

Answer

Answer: false


Question 3.
Genghis Khan failed in bringing diverse people under single umbrella of confederacy.

Answer

Answer: false


Question 4.
Barbarous act denotes wrong committed undeliberately.

Answer

Answer: true


Question 5.
Genghis Khan’s successors painted his stature with new and modern colours.

Answer

Answer: true


Question 6.
China’s powerful rulers during thirteenth century were Hsiung-nu, Juan-Juan, Epthalite Huns, T’uchuch, Vighurs and Khitan.

Answer

Answer: true


Question 7.
The first of its own kind confederacy called quriltai was established by Qara Khita.

Answer

Answer: false


Question 8.
Ulus were the colonies under honourable empire.

Answer

Answer: false


Question 9.
Genghis Khan maintained the old tribal identities of the different groups.

Answer

Answer: false


Question 10.
Qubilai Khan appeared as the protector of the peasants and the cities.

Answer

Answer: true


IV. Match the terms in column A with their meaning in B below

Column AColumn B
(i) Quriltai(a) A tax imposed on nomads provided with trading facilities.
(ii) Yasa(b) The period when conquests ceased and peace ushered in
(iii) Golden Horde(c) Son-in-law
(iv) Gerege(d) Courier System
(v) Qubcur(e) under ground canals
(vi) Qanats(f) Confederacy of great khan
(vii) Yam(g) Meant for pass or permit in Mongolian
(viii) Pax Mongolia(h) Confederacy established by decendants of Jochi.
(ix) Quregen(i) Code of law
Answer

Answer:

Column AColumn B
(i) Quriltai(f) Confederacy of great khan
(ii) Yasa(i) Code of law
(iii) Golden Horde(h) Confederacy established by decendants of Jochi.
(iv) Gerege(g) Meant for pass or permit in Mongolian
(v) Qubcur(a) A tax imposed on nomads provided with trading facilities.
(vi) Qanats(e) under ground canals
(vii) Yam(d) Courier System
(viii) Pax Mongolia(b) The period when conquests ceased and peace ushered in
(ix) Quregen(c) Son-in-law

V. Tick the right option given in brackets

Question 1.
Estimated record of massacre committed by Genghis Khan was made by ……………… (Juwaini/Genghis Khan)

Answer

Answer: Juwaini


Question 2.
Great wall of China was built by ………………….. (Chinese rulers/nomads of Steppe)

Answer

Answer: Chinese rulers


Question 3.
Captain in army was called ………………… (Kereyit/noyan)

Answer

Answer: noyan


Question 4.
Siblings were called in the period of nomadic empire ……………….. (naukar/Anda)

Answer

Answer: Anda


Question 5.
In Heaven there is sky and on Earth there is one lord ……………… (Gerhard Doerfer/Genghis Khan)

Answer

Answer: Genghis Khan


Question 6.
The obedient peasantry must be ………………. from the peasantry who are rebel. (Abstained/distinguished)

Answer

Answer: distinguished


Question 7.
Travel accounts of Marco Polo and that of Mongol-Unniuea tobea’an are ………………. reports. (Analoguous/Contradictory)

Answer

Answer: Contradictory


Question 8.
Bartold was ……………….. for his works on history of nomadic empire. (Condemned/Censored)

Answer

Answer: censored


Question 9.
……………… centered on praise of great Khans by literati from Buddhist, Confician, Christian, Turkish and Muslim backgrounds can not provide us the real state of affairs. (Eulogies/travelogues).

Answer

Answer: Eulogies


Question 10.
Juwaini, a late-thirteenth century writer had presented a ……………… on the capture of Bukhara in 1220.(picturesque/report)

Answer

Answer: report


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 History Nomadic Empires MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 History with Answers. You can also verify your answers from our provided The Three Orders Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The Three Orders Class 11 Objective Questions.

The Three Orders Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Complete the statements with right option from the following

Question 1.
Cathedrals were
(a) Church
(b) Abbeys
(c) Monasteries
(d) Benedictine monasteries.

Answer

Answer: (c) Monasteries


Question 2.
Factors affecting society and economy are
(a) Gradual and dramatic
(b) rapid and permanent
(c) infrastructural and inner
(d) moderate and slow.

Answer

Answer: (a) Gradual and dramatic


Question 3.
New agricultural technology was consisting of
(a) reclamation of land
(b) use of heavy iron tipped ploughs
(c) shoulder harness of bullock
(d) all of them.

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 4.
Change in land use pattern was seen with form of
(a) Two field system
(b) Three field system.
(c) Jhoom system
(d) Transhumance system.

Answer

Answer: (b) Three field system.


Question 5.
Free peasants were
(a) peasant-cum-soldier
(b) tenants of the Lord.
(c) payer of labour-rent in Begar
(d) denied of political rights.

Answer

Answer: (b) tenants of the Lord.


Question 6.
Monasteries were established
(a) in the middle of towns
(b) away from town and in forest
(c) far away from human inhabitation
(d) in vicinity of Churches.

Answer

Answer: (c) far away from human inhabitation


Question 7.
Construction of Cathedral town attributed to
(a) Higher yield in agricultural production
(b) Promotion of trade and industry
(c) Business promotion drive under the shade of religion
(d) The contribution and subscription by craftsmen, artisans, merchants and common people.

Answer

Answer: (c) Business promotion drive under the shade of religion


II. Fill in the blanks with suitable words

Question 1.
Expansion in agriculture was accompanied with growth in population, ……………. and ……………..

Answer

Answer: trade-towns


Question 2.
Guilds were like ………………. of craft or, industry.

Answer

Answer: An Association


Question 3.
Settlement of new towns including …………….. can be considered as fourth order in European Society.

Answer

Answer: Cathedral towns


Question 4.
Condition of the ……………… was worst in European Society.

Answer

Answer: Serfs


Question 5.
Replacement of previous season in Europe by thirteenth century proved a havoc to the ………………. in Europe.

Answer

Answer: Feudal System


Question 6.
The stock of silver moves in ……………….. and ………………..depleted resulting in shortage of metal money.

Answer

Answer: Austria, Serbia


Question 7.
Peasants riots and revolutions raised their head between the period ……………… and …………………

Answer

Answer: 1323, 1381


Question 8.
Monarchy or royal absolutism had taken place of the ……………. system.

Answer

Answer: Feudal


Question 9.
In new system of governance the ………………. was made at the centre of courtier society and a network ol patro-client relationship.

Answer

Answer: King


Question 10.
Parliament System was developed from England. It was earlier called …………….. by Anglo-Saxons much before the Norman Conquest.

Answer

Answer: Great Council


III. Write “true” or “untrue” against the following statements

Question 1.
There were 82 chapters of rules strictly observed by the monasteries.

Answer

Answer: untrue


Question 2.
Deeply religious and ascetic Christians used to live in monasteries far away from human habitation.

Answer

Answer: true


Question 3.
In Feudal System of Europe, law making power was directly in the hands of church with its Supremo, the Pope.

Answer

Answer: true


Question 4.
Religion had no bearing with the three orders in European Community.

Answer

Answer: untrue


Question 5.
Serfs and women were considered eligible to become a priest.

Answer

Answer: untrue


Question 6.
Manors were rich people like smaller kingdom with sovereignty.

Answer

Answer: true


Question 7.
Gaul occupied by Franks, a Germanic tribe was later-on called France.

Answer

Answer: true


Question 8.
The land occupied by Angles and Saxons, tribes of Central Europe; was called England since sixth century. Actually, it was Angle-land-England.

Answer

Answer: true


IV. Match the following Columns properly

Column AColumn B
(i) Bloch’s Feudral Society.(a) France.
(ii) Medieval era(b) a tribe of central Europe settled in England
(iii) Feud(c) Knights
(iv) Gaul(d) One tenth of total production paid as tax to Church.
(v) Fief(e) Provides information on Social relations, hierarchies, land management and the particular culture between 900 and 1300 CE.
(vi) Tithe(f) a piece of land.
(vii) Angles and Saxons(g) European history between the fifth and the fifteenth Century.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(i) Bloch’s Feudral Society.(e) Provides information on Social relations, hierarchies, land management and the particular culture between 900 and 1300 CE.
(ii) Medieval era(g) European history between the fifth and the fifteenth Century.
(iii) Feud(f) a piece of land.
(iv) Gaul(a) France.
(v) Fief(c) Knights
(vi) Tithe(d) One tenth of total production paid as tax to Church.
(vii) Angles and Saxons(b) a tribe of central Europe settled in England

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 History The Three Orders MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 4 Moving Charges and Magnetism with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 4 Moving Charges and Magnetism with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 12 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Moving Charges and Magnetism Class 12 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Moving Charges and Magnetism Class 12 MCQs Questions with Answers

Solving the Moving Charges and Magnetism Multiple Choice Questions of Class 12 Physics Chapter 4 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Moving Charges and Magnetism Class 12 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 4 Physics Class 12 and cross-check your answers during preparation.

Multiple-Choice Questions

Question 1.
Biot-Savart law indicates that the moving electrons (velocity v) produce a magnetic field B such that
(a) B ⊥ v.
(b) B || v.
(c) it obeys inverse cube law.
(d) it is along the line joining the electron and point of observation.

Answer

Answer: (a) B ⊥ v.


Question 2.
An electron is projected with uniform velocity along the axis of a current¬carrying long solenoid. Which of the following is true?
(a) The electron will be accelerated along the axis.
(b) The electron path will be circular about the axis.
(c) The electron will experience a force at 45° to the axis and hence execute a helical path.
(d) The electron will continue to move with uniform velocity along the axis of the solenoid.

Answer

Answer: (d) The electron will continue to move with uniform velocity along the axis of the solenoid.


Question 3.
In a cyclotron, a charged particle
(a) undergoes acceleration all the time.
(b) speeds up between the dees because of the magnetic field.
(c) speeds up in a dee.
(d) slows down within a dee and speeds up between dees.

Answer

Answer: (a) undergoes acceleration all the time.


Question 4.
Consider a wire carrying a steady current, l placed in a uniform magnetic field B perpendicular to its length. Consider the charges inside the wire. It is known that magnetic forces do no work. This implies that
(a) motion of charges inside the conductor is unaffected by B since they do not absorb energy.
(b) some charges inside the wire move to the surface as a result of B.
(c) if the wire moves under the influence of B, no work is done by the force.
(d) if the wire moves under the influence of B, work is done by the magnetic force on the ions, assumed fixed within the wire.

Answer

Answer: (b) some charges inside the wire move to the surface as a result of B.


Question 5.
A charged particle will not move with a constant velocity in a region where in,
(o) E = 0, B ≠ 0
(b) E ≠ 0, B ≠ 0
(c) E ≠ 0, B = 0
(d) E = 0, B = 0.

Answer

Answer: (c) E ≠ 0, B = 0


Question 6.
A wire of fixed length is turned to form a coil of one turn. It is again turned to form a coil of three turns. If in both cases same amount of current is passed, then the ratio of the intensities of magnetic field produced at the centre of a coil will be
(a) 9 times of first case
(b) \(\frac { 1 }{9}\) times of first case
(c) 3 times of first case 1
(d) \(\frac { 1 }{3}\) times of first case

Answer

Answer: (a) 9 times of first case


Question 7.
The ratio of the magnetic field at the centre of a current-carrying circular wire and the magnetic field at the centre of a square coil made from the same length of wire will be
(a) \(\frac { π^2 }{4√2}\)
(b) \(\frac { π^2 }{8√2}\)
(c) \(\frac { π }{2√2}\)
(d) \(\frac { π }{4√2}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { π^2 }{8√2}\)


Question 8.
Two solenoids having lengths L and 2L and the number of loops N and 4N, both have the same current, then the ratio of the magnetic field will be
(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) 1 : 4
(d) 4 : 1

Answer

Answer: (a) 1 : 2


Question 9.
A battery is connected between two points A and B on the circumference of a uniform conducting ring of radius r and resistance R. One of the arcs AB of the ring subtends an angle θ at the centre. The value of the magnetic induction at the centre due to the current in the ring is
(а) Proportional to 2 (180° – θ)
(b) Inversely proportional to r
(c) Zero, only if θ =180°
(d) Zero for all values of θ

Answer

Answer: (d) Zero for all values of θ


Question 10.
An electron and a proton enter a magnetic field perpendicularly. Both have same kinetic energy. Which of the following is true
(a) Trajectory of electron is less curved
(b) Trajectory of proton is less curved
(c) Both trajectories are equally curved
(d) Both move on straight line path

Answer

Answer: (b) Trajectory of proton is less curved


Fill in the blanks

Question 1.
If the direction of the current flowing through the wire is from south (S) to north (N) and the wire is placed over the needle, the north pole of the needle is deflected towards the …………..

Answer

Answer: west


Question 2.
The strength of magnetic field due to a current element is …………. proportional to the current through it.

Answer

Answer: Current


Question 3.
The magnetic field on the axial line of a conductor is …………..

Answer

Answer: zero


Question 4.
The magnetic field due to an infinitely long straight conductor at a distance r from it is given by …………..

Answer

Answer: B = \(\frac { µ_0l }{2πr}\)


Question 5.
The magnetic field at the centre of a circular conductor is …………..

Answer

Answer: B = \(\frac { µ_0l }{2r}\)


Question 6.
The line integral of …………… around any closed path equals µ0/, where / is the total steady current passing through any surface bounded by the closed path.

Answer

Answer: Magnetic field


Question 7.
Ampere’s law is valid only for …………. currents.

Answer

Answer: Steady


Question 8.
A solenoid is a coil of wire with a length which is …………. as compared with its diameter.

Answer

Answer: Large


Question 9.
If a long metallic rod carries a direct current, the ……….. field exists both inside and outside the rod.

Answer

Answer: Magnetic


Question 10.
An electron passes undeflected when passes through a region with electric and magnetic fields. When electric field is switched off, its path will change to …………

Answer

Answer: Circular


Question 11.
A linear conductor carrying current is placed parallel to the direction of magnetic field, then it experiences ………….. force.

Answer

Answer: No


Question 12.
Two linear parallel conductors carrying currents in the opposite direction …………. each other.

Answer

Answer: repel


Question 13.
When a coil carrying current is set with its plane perpendicular to the direction of magnetic field, then torque on the coil is …………

Answer

Answer: zero


Question 14.
Torque on a current-carrying rectangular coil inside a galvanometer is maximum and constant irrespective of its orientation as
it is suspended inside …………. magnetic field.

Answer

Answer: Radial


Question 15.
The torque on a current loop in a uniform magnetic field is ……………

Answer

Answer: τ = BlA sin θ


Question 16.
For a current loop, the product IA is called the …………….. of the loop.

Answer

Answer: magnetic dipole moment or magnetic moment


Question 17.
An ideal ammeter has …………… resistance.

Answer

Answer: Zero


Question 18.
An ideal voltmeter has …………… resistance.

Answer

Answer: Infinite


Question 19.
The path of charged particle moving perpendicularly with ß is …………..

Answer

Answer: circular


Question 20.
There is no change in the ………… as a charged particle moving in a magnetic field, although magnetic force is acting on it.

Answer

Answer: Kinetic energy


Question 21.
The magnetic dipole moment of a revolving electron is …………..

Answer

Answer: M = \(\frac { ne h }{4π m}\)


Question 22.
The ratio of angular momentum (L) to magnetic moment (M) of an electron revolving in a circular orbit is …………..

Answer

Answer: eL/2M
τ = mB sin θ
ampere-metre
Closed loop


Question 23.
The torque of a magnetic dipole is given by …………

Answer

Answer: τ = mB sin θ


Question 24.
The S.I. unit of magnetic pole strength is ………….

Answer

Answer: ampere-metre


Question 25.
The magnetic field lines of a magnet form …………. loops unlike electric field lines.

Answer

Answer: Closed loop


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 4 Moving Charges and Magnetism with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 12 Physics Moving Charges and Magnetism MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 4 Moving Charges and Magnetism with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Constitution: Why and How? with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Constitution: Why and How? with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Constitution: Why and How? Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Constitution: Why and How? Class 11 Objective Questions.

Constitution: Why and How? Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Which country has the unwritten constitution
(a) Britain
(b) USA
(c) India
(d) Swizerland

Answer

Answer: (a) Britain


Question 2.
Which country has the brighest constitution
(a) India
(b) Australia
(c) China
(d) USA

Answer

Answer: (d) USA


II. Fill in the blanks

Question 1.
…………….. was the Chairman of Constituent Assembly of India.

Answer

Answer: Dr. Rajendra Preshad


Question 2.
…………. was the Chairman of drafting committee of the Constitutent Assembly.

Answer

Answer: Dr. BR. Ambedkar


Question 3.
Total number of drafting committee was …………

Answer

Answer: 7


Question 4.
Indian Constitution was completed on …………….

Answer

Answer: 26 November 1949.


Question 5.
Fundamental duties are added in the ………….. of the constitution by ………….. amendment.

Answer

Answer: IV th A part, 42nd


III. True/False Questions

Question 1.
Indian Constitutions brief constitution.

Answer

Answer: True


Question 2.
Indian Constitution is older than American Constitution.

Answer

Answer: False


Question 3.
India is Republic

Answer

Answer: True


Question 4.
Constitution sets the framework of government.

Answer

Answer: True


Question 5.
Indian Constitution took long time in its making.

Answer

Answer: True


Question 6.
Indian Constitution provided for presidential system of government.

Answer

Answer: False


Question 7.
British Constitution is needed for every society.

Answer

Answer: False


Question 8.
Constitution is needed for every society.

Answer

Answer: True


Question 9.
Constitution is a fundamental law of the country.

Answer

Answer: True


Question 10.
Indian constitution does not have any legacy of National movement.

Answer

Answer: False


IV. Matching questions:

Column AColumn B
1. An assembily was constituted to write the Indian constitutioni. USA
2. There is chapter of fundemental rights in Indian Constitution.ii. Canada
3. Indian Constitution is semi-federaliii. Constitutent Assembly
4. There is chapter of Directive Principles in Indian Constitutioniv. 42nd Amendment
5. Fundeamental Dutiesv. Ireland
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. An assembily was constituted to write the Indian constitutioniii. Constitutent Assembly
2. There is chapter of fundemental rights in Indian Constitution.i. USA
3. Indian Constitution is semi-federalii. Canada
4. There is chapter of Directive Principles in Indian Constitutionv. Ireland
5. Fundeamental Dutiesiv. 42nd Amendment

V. One Word Answers

Question 1.
Name the country which does not have a written constitution

Answer

Answer: Britain


Question 2.
Name the country which has briefest constitution.

Answer

Answer: USA


Question 3.
What is the purpose of Constitutionalism?

Answer

Answer: To check the arbitrainess of the ruler.


Question 4.
Name the three organs of the government?

Answer

Answer: 1. Legislature 2. Executive p. Judiciary


Question 5.
What is the purpose-of the Constitution?

Answer

Answer: Welfare of the people


Question 6.
In which year the.Cabinet Mission Plan came to India?

Answer

Answer: 1946


Question 7.
Who was the British Prime minister when India got independence?

Answer

Answer: Atlee.


Question 8.
Do you agree that Britain does not have constitution?

Answer

Answer: Britain has unwritten constitution.


Question 9.
What was the initial strength of Constituent Assembly?

Answer

Answer: 389


Question 10.
Was the Constituent Assembly a representative body?

Answer

Answer: Yes.


Question 11.
In which year the Constitution was completed?

Answer

Answer: 26 November 1949


Question 12.
When the Indian Constitution was adopated?

Answer

Answer: 26th January 1950


Question 13.
Who was the Chairman of Drafting Committees of Constituent Assembly?

Answer

Answer: B.R. Ambedkar.


Question 14.
Who was the chairman of Constituent Assembly?

Answer

Answer: Dr. Rajendra Prashad


Question 15.
Name the country from we took premble.

Answer

Answer: USA


Question 16.
From where the constitution of India clrew its authority

Answer

Answer: People of India.


Question 17.
From where we took Directive Principles?

Answer

Answer: Ireland


Question 18.
When was the demand of Constituent Assembly raised for the first time?

Answer

Answer: Nehru Report 1928


Question 19.
Which country influenced the Indian Constitution most?

Answer

Answer: Britain


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Constitution: Why and How? with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Constitution: Why and How? MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Constitution: Why and How? with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 2 Rights and Duties in the Indian Constitution with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 2 Rights and Duties in the Indian Constitution with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rights and Duties in the Indian Constitution Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Rights and Duties in the Indian Constitution Class 11 Objective Questions.

Rights and Duties in the Indian Constitution Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
In which part of the Constitution fundamental Rights are described?
(a) Part V
(b) Part III
(c) Part IV
(d) Part X

Answer

Answer: (b) Part III


Question 2.
In which Part Directive Principles of State Policy are described?
(a) Part V
(b) Part IV
(c) Part III
(d) Part IX

Answer

Answer: (b) Part IV


II. Fill up the blanks

Question 1.
Art 19 gives ………….. liberties

Answer

Answer: 6


Question 2.
Art …………. gives right of life and liberty

Answer

Answer: 21


Question 3.
In Emergency Fundamental Rights are ……………

Answer

Answer: suspended


Question 4.
Right of Constitutional Remedies make Fundamental Rights …………..

Answer

Answer: Justiciable


Question 5.
Right of education and culture is given in Art …………..

Answer

Answer: 29 to 30


Question 6.
Directive Principles are the cheqye whose payment is left on the mercy of the bank, is said by ………….

Answer

Answer: K.T. Shah


III. True/ False Questions:

Question 1.
Fundemental Rights in India are justiciable

Answer

Answer: True


Question 2.
Directive Principles of State Policy are justiciable

Answer

Answer: False


Question 3.
Fundamental Rights cannot be amended.

Answer

Answer: True


Question 4.
Directive Principles are socio-economic in nature

Answer

Answer: True


Question 5.
Directive Principles are taken from USA.

Answer

Answer: False


Question 6.
By 44th Amendment Right of Property in made legal right

Answer

Answer: True


Question 7.
Parliament can amend Fundamental Right

Answer

Answer: True


Question 8.
Right of Constitutional Remedies is most important Right

Answer

Answer: True


Question 9.
Fundamental Rights are taken from Canada

Answer

Answer: False


Question 10.
Removal of un-touchability is given in Art 18

Answer

Answer: False


IV. Matching Questions:

Column AColumn B
1. Right of equalityi. 51 A
2. Right against exploitationii. Art 36-51
3. Right of Constitutional Remediesiii. Art 14 to 18
4. Fundamental Dutiesiv. Art 23 to 24
5. Directive Principles of state policyv. Art 32
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Right of equalityiii. Art 14 to 18
2. Right against exploitationiv. Art 23 to 24
3. Right of Constitutional Remediesv. Art 32
4. Fundamental Dutiesi. 51 A
5. Directive Principles of state policyii. Art 36-51

V. One word Answers

Question 1.
From where we took the idea of fundamental Right?

Answer

Answer: U.S.A.


Question 2.
From where we took the idea of Directive Principles?

Answer

Answer: Ireland.


Question 3.
By which amendment Fundamental Duties have been added?

Answer

Answer: 42 Amendment 1976.


Question 4.
By which amendment Right of Property is abolished?

Answer

Answer: 44th Amendment 1979.


Question 5.
In which article Fundamental Duties have been added?

Answer

Answer: Art. 51A of Indian Constitution.


Question 6.
Which fundamental Right is called as heart and soul of constitution?

Answer

Answer: Fundamental Right of Constitutional Remedy.


Question 7.
In which article Abolition of un-touchability is given?

Answer

Answer: Art 17.


Question 8.
Which Right cannot be suspended even in Emergency?

Answer

Answer: Right of Life and Liberty Art 21.


Question 9.
In which articles Directive Principles are described?

Answer

Answer: From Art 36 to Art 51.


Question 10.
In which document the demand of Fundamental Right was raised?

Answer

Answer: Nehru Report 1928


Question 11.
Uniform civil code is referred in which article.

Answer

Answer: Art 44.


Question 12.
Which amendment made Directive Principle superior to Fundamental Rights?

Answer

Answer: 42nd Amendment 1976.


Question 13.
How many Fundamental Rights are at present in the constitution.

Answer

Answer: Six Fundamental Rights.


Question 14.
In which case it was held that Parliament cannot amend Fundamental Rights?

Answer

Answer: Golakhhath case 1967.


Question 15.
Which case is known as Basic structure Theory case?

Answer

Answer: Keshwarand Bharti case 1973.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 2 Rights and Duties in the Indian Constitution with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Rights and Duties in the Indian Constitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 2 Rights and Duties in the Indian Constitution with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Election and Representation with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Election and Representation with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Election and Representation Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Election and Representation Class 11 Objective Questions.

Election and Representation Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Who conducts the elections in India?
(a) Planning commission
(b) Election Commission
(c) Finance Commission
(d) Vigilance Commission

Answer

Answer: (b) Election Commission


Question 2.
What is the minimum voting age in India
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 17 years
(d) 20 years

Answer

Answer: (a) 18 years


Question 3.
Who appoints the chief Election Commissioner?
(a) President
(b) Prime-minister
(c) Supreme court
(d) Governor

Answer

Answer: (a) President


II. Fill up the blanks

Question 1.
At present ………….. is chief Election Commissioner

Answer

Answer: B.B.Tandon


Question 2.
Art …………. deals with composition of Election Commission

Answer

Answer: 324


Question 3.
Political parties are given permission by ……………..

Answer

Answer: Election commission


Question 4.
Voting age is reduced from 21 to 18 years by ……………

Answer

Answer: 61st Amendment


Question 5.
Election due to death or any reason of a member is called as ………….

Answer

Answer: Bye election.


III. True/ False questions

Question 1.
India has territorial representation

Answer

Answer: True


Question 2.
India has single party system

Answer

Answer: False


Question 3.
In India minimum voting age is 18 years

Answer

Answer: True


Question 4.
T.N. Sesham is Chief Election commissioner.

Answer

Answer: False


Question 5.
Retirement age of Election Commissioners is 65 years

Answer

Answer: True


Question 6.
Election commission does not accord recognition to political parties

Answer

Answer: False


Question 7.
Single transferable vote system is used in the election of President.

Answer

Answer: True


Question 8.
Reservation of seats in Parliament and state assembly for SC’s and ST’s is extended up to 2010 AD.

Answer

Answer: True


Question 9.
Total 79 seats are reserved for SC’s in Lok Sabha.

Answer

Answer: True


Question 10.
Direct elections are held for Rajya Sabha.

Answer

Answer: False


IV. Matching questions:

Column AColumn B
1. Conducting free and fair electioni. Political parties
2. Election, which are held at the expiry of the termii. Functional Representation
3. Area of the electioniii. Election commission
4. Representation on the basis of occupationiv. General election
5. Groups who fight the electionsv. Constituency
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Conducting free and fair electioniii. Election commission
2. Election, which are held at the expiry of the termiv. General election
3. Area of the electionv. Constituency
4. Representation on the basis of occupationii. Functional Representation
5. Groups who fight the electionsi. Political parties

V. One Word Answers

Question 1.
In which year first General Elections were held in India?

Answer

Answer: 1952


Question 2.
Which Article provides for a Election Commission in India?

Answer

Answer: Art. 324 of the Indian Constitution.


Question 3.
FPTP stands for what?

Answer

Answer: Its stands for First Past the Post


Question 4.
PR stands for what?

Answer

Answer: It stands for Proportional Representation


Question 5.
By which amendment voting age was lowered from 21 to 18 years.

Answer

Answer: 61st constitutional Amendemnt 1988.


Question 6.
Who is at present Chief Election Commissioner.

Answer

Answer: B.B. Tandon


Question 7.
EVM stands for what

Answer

Answer: Electronic Voting Machine


Question 8.
What was the issue of Dinesh Goswami Committee?

Answer

Answer: Election Reforms


Question 9.
Name the Chief Election Commissioner who fought the election of President.

Answer

Answer: T.N. Seshan


Question 10.
How many seats are reserved for Scs in Lok Sabha?

Answer

Answer: 79


Question 11.
How many seats are reserved for Sts in Lok Sabha?

Answer

Answer: 41


Question 12.
Which amendment of the constitution gave reservation for women and Scs in rural local bodies?

Answer

Answer: 73rd Constitutional Amendment.


Question 13.
Which amendment gave reservation to women in urban local bodies?

Answer

Answer: 74th Amendment.


Question 14.
Who gives the recognition to political parties?

Answer

Answer: Election Commission


Question 15.
What is retiring age of Election Commissioner?

Answer

Answer: 65 years


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Election and Representation with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Election and Representation MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Election and Representation with Answers Read More »

error: Content is protected !!