MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Executive Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Executive Class 11 Objective Questions.

Executive Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answers

Question 1.
India has
(a) Parliamentary executive
(b) Presidential executive
(c) Semi-Presidential executive
(d) Military Executive

Answer

Answer: (a) Parliamentary executive


Question 2.
In Parliamentary executive, Council of ministers is responsible for
(a) President
(b) Prime-minister
(c) Parliament
(d) Supreme Court

Answer

Answer: (c) Parliament


Question 3.
Prime-minister is appointed by
(a) President
(b) Council of ministers
(c) Parliament
(d) People

Answer

Answer: (a) President


II. Fill up the blanks

Question 1.
Governor is appointed by …………..

Answer

Answer: President


Question 2.
President is elected for a period of …………

Answer

Answer: 5 years


Question 3.
…………. conducts the examinations for civil services

Answer

Answer: UPSC


Question 4.
Chief minister is appointed by …………

Answer

Answer: Governor


Question 5.
…………. is the chief of the Army staff.

Answer

Answer: President


III. True/ False questions

Question 1.
Prime-minister is executive head of India

Answer

Answer: False


Question 2.
President is elected directly by the people

Answer

Answer: False


Question 3.
President appoints Prime-minister

Answer

Answer: True


Question 4.
Council of minister remain in the office as long as they can enjoy the confidence of Parliament.

Answer

Answer: True


Question 5.
To became member of council of minister, membership of the Parlimament is necessary.

Answer

Answer: True


Question 6.
India has three civil services.

Answer

Answer: True


Question 7.
UPSC stands for Union Public Service Commission

Answer

Answer: True


Question 8.
President can remove the ministers

Answer

Answer: True


Question 9.
Prime-minister is the leader of political party

Answer

Answer: True


Question 10.
I.A.S. is all India service.

Answer

Answer: True


IV. Matching questions:

Column AColumn B
1. Recruitment of the civil servantsi. Bureaucracy
2. Chief of the Army staffii. Cabinet
3. Selecting the council of ministersiii. UPSC
4. Making policies and programmesiv. President
5. Group of civil servants with political neutratelyv. Prime-ministers
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Recruitment of the civil servantsiii. UPSC
2. Chief of the Army staffiv. President
3. Selecting the council of ministersv. Prime-ministers
4. Making policies and programmesii. Cabinet
5. Group of civil servants with political neutratelyi. Bureaucracy

V. One Word Answers

Question 1.
What is main function of executive?

Answer

Answer: Policy implementation


Question 2.
What is Republic?

Answer

Answer: A state is Republic where chief Executive is elected.


Question 3.
The election of US President is Direct or Indirect?

Answer

Answer: Indirect


Question 4.
In Parliamentary Executive, the Executive is responsible to

Answer

Answer: Legislative


Question 5.
For what UPSC stands?

Answer

Answer: Union Public Service Commission


Question 6.
What is the highest Service (Civil) in India?

Answer

Answer: I.A.S (Indian Administrative Service)


Question 7.
How many types of services are there in India?

Answer

Answer: All India, Central and State Service


Question 8.
How can the President be removed?

Answer

Answer: By impreachment


Question 9.
Who appoints the Governor?

Answer

Answer: President of India appoints the Governor


Question 10.
What is the Tenure of member of UPSC?

Answer

Answer: 6 years or 65 years of age which ever is earlier.


Question 11.
Who appoints the Chief minister?

Answer

Answer: Governor of the State


Question 12.
How many members are nominated by President of Rajya Sabha?

Answer

Answer: 12 members


Question 13.
Who appoints the central ministers?

Answer

Answer: President of India


Question 14.
Who is Nominal head of Japan?

Answer

Answer: Emperor


Question 15.
Which of the following does not have Parliamentary System? India, U.K, Japan, USA

Answer

Answer: USA


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Executive MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Legislature with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Legislature with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Legislature Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Legislature Class 11 Objective Questions.

Legislature Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Maximum number of seats of Lok Sabha can be
(a) 500
(b) 525
(c) 550
(d) 545

Answer

Answer: (c) 550


Question 2.
Total strength of Rajya Sabha is
(a) 200
(b) 250
(c) 245
(d) 300

Answer

Answer: (b) 250


Question 3.
First speaker of Lok Aabha was
(a) Ravi Rai
(b) G.V. Mavlankar
(c) Balram Jakhar
(d) Sarder G.S.Dhilon

Answer

Answer: (b) G.V. Mavlankar


II. Fill up the blanks

Question 1.
President can issue ……………. which has the effect of law.

Answer

Answer: ordinance


Question 2.
To because the member of Rajya Sabha one should be of minimum …………… years of age.

Answer

Answer: 30


Question 3.
…………… is present speaker of Lok Sabha.

Answer

Answer: Somnath Chatterjee


Question 4.
………… is ex-officio chairman of Rajya Sabha.

Answer

Answer: Vice President


Question 5.
Governor, nominates …………. member to state legislative council.

Answer

Answer: 1/12


III. True/ False questions

Question 1.
President is integral part of Parliament.

Answer

Answer: True


Question 2.
Lok Sabha is indirectly elected by the people

Answer

Answer: False


Question 3.
To become the member of Lok Sabha one should be of minimum 30 years of age.

Answer

Answer: False


Question 4.
Rajya Sabha is upper house of the parliment.

Answer

Answer: True


Question 5.
President elects 12 members to Lok Sabha.

Answer

Answer: False


Question 6.
Jammu Kashmir and Bihar have bicameral Legislature

Answer

Answer: True


Question 7.
Rajya Sabha is also known of House of people

Answer

Answer: False


Question 8.
Election to Rajya Sabha is conducted by single transferable vote system.

Answer

Answer: True


Question 9.
Shri Somnath Chatterjee belongs to Congress party.

Answer

Answer: False


Question 10.
Parliament controls the budget

Answer

Answer: True


IV. Matching questions

Column AColumn B
1. Presides the meeting of Lok Sabha and conducts the business of the housei. Vice President
2. Upper house of the Parliamentii. President
3. Power to summon prerogue and dissolve the Lok Sabhaiii. Speaker
4. No confidence motion against the cabinetiv. Rajya Sabha
5. Ex-officio chairman of Rajya Sabhav. Lok Sabha
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Presides the meeting of Lok Sabha and conducts the business of the houseiii. Speaker
2. Upper house of the Parliamentiv. Rajya Sabha
3. Power to summon prerogue and dissolve the Lok Sabhaii. President
4. No confidence motion against the cabinetv. Lok Sabha
5. Ex-officio chairman of Rajya Sabhai. Vice President

V. One Word Answers

Question 1.
Name two houses of Indian Parliament.

Answer

Answer: 1. Rajya Sabha
2. Lok Sabha


Question 2.
How many members are nominated be President to Rajya Sabha?

Answer

Answer: 12 Members


Question 3.
Name two states who have bicameral Legislature.

Answer

Answer: 1. Uttar Pradesh 2. Bihar


Question 4.
Who presides over the meetings of Rajya Sabha?

Answer

Answer: Vice president


Question 5.
What is the name of American Legislature?

Answer

Answer: Congress


Question 6.
What is the total strength of Rajya Sabha?

Answer

Answer: 250 members


Question 7.
What is the minimum age to become the member of Rajya Sabha

Answer

Answer: 30 years


Question 8.
What is tenure of a member of Rajya Sabha?

Answer

Answer: 6 years


Question 9.
For what PAC stands

Answer

Answer: Public Accounts Committee


Question 10.
At present who is speaker of Lok Sabha?

Answer

Answer: Shri Somnath Chatterji is speaker of Lok Sabha


Question 11.
For how many days Rajya Sabha can delay a money bill?

Answer

Answer: 14 days


Question 12.
For how many days Rajya Sabha can delay ordinary bill?

Answer

Answer: 6 months


Question 13.
Who was first speaker of Lok Sabha?

Answer

Answer: G.V. Mavlankar


Question 14.
What is Government bill?

Answer

Answer: Bill introduced by the minister is called as Government bill.


Question 15.
Which amendment is known as the Anti Defection Law?

Answer

Answer: 52nd Amendment is known as Anti defection law.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Legislature with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Legislature MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Legislature with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Judiciary with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Judiciary with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Judiciary Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Judiciary Class 11 Objective Questions.

Judiciary Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The number of Judges is Supreme Court of India is
(a) 26
(b) 30
(c) 18
(d) 25

Answer

Answer: (a) 26


Question 2.
Which is not the issue of original jurisdiction of Supreme Court of India
(a) Dispute of fundamental rights
(b) Dispute between States
(c) Interpretation of the constitution
(d) To give opinion to president

Answer

Answer: (d) To give opinion to president


Question 3.
Where is H.Q. of Supreme Court of India
(a). New Delhi
(b) Mumbai
(c) Bangalore
(d) Kolkata

Answer

Answer: (a) New Delhi


II. Fill up the blanks

Question 1.
Supreme Court has …………. Judges.

Answer

Answer: 26


Question 2.
The retirement age of Judges of Supreme Courts is …………. years

Answer

Answer: 65


Question 3.
Under Art …………… Supreme Court has advisory jurisdiction.

Answer

Answer: 143 of the Indian Constitution


Question 4.
Under ………….. jurisdiction Supreme Court listens the disputes related with Fundamental Rights

Answer

Answer: original


Question 5.
Justice ………… played pioneer role in the development of Public Interest Litigation case.

Answer

Answer: P.N. Bhagwati


III. True/ False questions

Question 1.
Indian judiciary is integrated judiciary.

Answer

Answer: True


Question 2.
Judges are appointed by the President.

Answer

Answer: True


Question 3.
Supreme Court has 30 Judges and one Chief Justice.

Answer

Answer: False


Question 4.
The retirement age of judges of High Court in 62 years

Answer

Answer: True


Question 5.
Indian Judiciary is subordinate to executive.

Answer

Answer: False


Question 6.
Power of Judicial review is taken from America.

Answer

Answer: True


Question 7.
Supreme Court has advisory jurisdiction.

Answer

Answer: True


Question 8.
PIL stands for Public Interest Litigation

Answer

Answer: True


Question 9.
The Judges cannot be removed from office.

Answer

Answer: False


Question 10.
Judiciary protects the Fundamental Rights.

Answer

Answer: True


IV. Matching questions

Column AColumn B
1. To listen to the appeals of lower courti. Public interest litigation
2. To test the constitutional validity of the lawsii. Lok Adalat
3. To settle the disputes directly at the local leveliii. Judicial activism
4. To work beyond the jurisdectioniv. Appellate jurisdiction
5. To lake up the other casesv. Judicial review
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. To listen to the appeals of lower courtiv. Appellate jurisdiction
2. To test the constitutional validity of the lawsv. Judicial review
3. To settle the disputes directly at the local levelii. Lok Adalat
4. To work beyond the jurisdectioniii. Judicial activism
5. To lake up the other casesi. Public interest litigation

V. One Word Answers

Question 1.
Who appoints the Judges in Supreme Court of India?

Answer

Answer: President of India appoints the judges in the Supreme Court of India.


Question 2.
What is total strength of Judges in Supreme Court?

Answer

Answer: 26


Question 3.
What is the retirement age of a Judges of Supreme Court?

Answer

Answer: 65 years


Question 4.
What is the retirement age of Judges of High Court?

Answer

Answer: 62 years


Question 5.
From where we took the power of Judicial review?

Answer

Answer: U.S.A.


Question 6.
Who is at present the Chief Justice of India?

Answer

Answer: Y.K. Sabharwal


Question 7.
How the judges can be removed from office?

Answer

Answer: By impeachment


Question 8.
What is original jurisdiction?

Answer

Answer: When a case is taken direct to the Supreme Court.


Question 9.
Under which article President seek’s advice from Supreme Court?

Answer

Answer: Art 143


Question 10.
Which case is known as the basic structure theory case?

Answer

Answer: Keshwa Nand Bharti case 1973.


Question 11.
What was the decision in Golak Nath Case 1967?

Answer

Answer: The Parliament cannot amend Fundamental Rights.


Question 12.
What is PIL?

Answer

Answer: PIL stands for Public Interest Litigation


Question 13.
Which article deals with the amendment of the constitution?

Answer

Answer: Art 368


Question 14.
In which year Minerva Mill case was decided?

Answer

Answer: 1980


Question 15.
Who first of all gave acceptance to PIL?

Answer

Answer: Justice P.N. Bhagwati in 1984


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Judiciary with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Judiciary MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Judiciary with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 7 Federalism with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 7 Federalism with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Federalism Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Federalism Class 11 Objective Questions.

Federalism Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Federalism stands for
(a) separation of powers
(b) decentralisation of power
(c) centralisation of power
(d) sharing of powers

Answer

Answer: (b) Decentralisation of power


Question 2.
India is ‘Union of States’ which is taken from
(a) USA
(b) Australia
(c) Canada
(d) Switzerland

Answer

Answer: (c) Canada


Question 3.
Number of states in India are
(a) 38
(b) 28
(c) 25
(d) 26

Answer

Answer: (b) 28


II. Fill up the blanks

Question 1.
Article ………….. of the constitution says India ie; Bharat shall be ’Union of states’

Answer

Answer: 1


Question 2.
Concurrent list contains ………….. subjects

Answer

Answer: 47


Question 3.
Residual powers rest with …………..

Answer

Answer: centre


Question 4.
President rule can be imposed under …………..

Answer

Answer: Art 356


Question 5.
Indian constitution has more …………. features than …………

Answer

Answer: Unitary, federal


III. True/False questions

Question 1.
India has strong centre.

Answer

Answer: True


Question 2.
National Review commission was appointed by XDA Government

Answer

Answer: True


Question 3.
India need true federation.

Answer

Answer: True


Question 4.
The distribution of powers between centre and states is equal.

Answer

Answer: False


Question 5.
Residual powers rest with the states.

Answer

Answer: False


Question 6.
Union of states is taken from Canada.

Answer

Answer: True


Question 7.
State list contains 97 subjects.

Answer

Answer: False


Question 8.
Anand Pur Sahib resolution was passed in 1973.

Answer

Answer: True


Question 9.
Indian states do not need provincial automony.

Answer

Answer: False


Question 10.
Haryana is given special status in constitution.

Answer

Answer: False


IV. Matching questions:

Column AColumn B
1. India is union of statesi. Sarkaria Commission
2. There are some subjects on which both centre and states can make lawii. USA
3. Residual powersiii. Canada
4. Examining the centre state relationsiv. Concurrent list
5. True federationv. Centre
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. India is union of statesiii. Canada
2. There are some subjects on which both centre and states can make lawiv. Concurrent list
3. Residual powersv. Centre
4. Examining the centre state relationsi. Sarkaria Commission
5. True federationii. USA

V. One Word Answers

Question 1.
What is the main feature of federal Government?

Answer

Answer: Division of power between centre and states.


Question 2.
In which article it is mentioned that India will be union of states?

Answer

Answer: Article I of Indian constitution


Question 3.
From where we have taken the idea of union of states?

Answer

Answer: Canada


Question 4.
How manjnstates are there is federation of USA?

Answer

Answer: 50


Question 5.
Name the states which is curved from Madhya Pradesh?

Answer

Answer: Chhatisgarh


Question 6.
How many subjects are in concurrent list?

Answer

Answer: 47


Question 7.
Under which article emergency is imposed in India?

Answer

Answer: Art 352


Question 8.
Under which article President rule is imposed in states?

Answer

Answer: Art 356


Question 9.
Name the first federation of the world?

Answer

Answer: United States of America


Question 10.
Which article gives special states to Jammu & Kashmir?

Answer

Answer: Art 370


Question 11.
In which year Sarkarie Commission was set up?

Answer

Answer: 1983


Question 12.
What was the issue of Sarkarie Commission?

Answer

Answer: Inter-state relations


Question 13.
In which year Anandpur Sahib resolution was passed?

Answer

Answer: In 1993


Question 14.
What is the role of Governor in the State?

Answer

Answer: As agent of the centre


Question 15.
Name one All India Service

Answer

Answer: I.A.S. (Indian Administrative Service)


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 7 Federalism with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Federalism MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 7 Federalism with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution as a Living Document with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution as a Living Document with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Constitution as a Living Document Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Constitution as a Living Document Class 11 Objective Questions.

Constitution as a Living Document Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answers

Question 1.
Constitution of India was completed in
(a) 1946
(b) 1949
(c) 1950
(d) 1947

Answer

Answer: (b) 1949 (26th November)


Question 2.
Amendment process of the constitution is given in
(a) Art 370
(b) Art 368
(c) Art 380
(d) Art 350

Answer

Answer: (b) Art 368


Question 3.
Indian Constitution is
(a) written and flexible
(b) written and rigid
(c) unwritten and flexible
(d) written, flexible and rigid

Answer

Answer: (d) Written, flexible and rigid


II. Fill up the blanks

Question 1.
We have ……………. of the constitution

Answer

Answer: supremacy


Question 2.
In …………… and …………… it is decided that basic structure of the constitution can not be amended by, parliament.

Answer

Answer: Keshwanand, Bharti case


Question 3.
…………. and ………….. were added in the preamble by 42nd amendment.

Answer

Answer: Socialism, secularism


Question 4.
States have limited role in ………….. of the constitution.

Answer

Answer: amendment


Question 5.
…………….. is most controversial amendment.

Answer

Answer: 42nd amendment


III. True/False questions

Question 1.
Indian Constitution is a living document.

Answer

Answer: True


Question 2.
Indian Constitution is Rigid constitution

Answer

Answer: False


Question 3.
American Constitution is the briefest constitution.

Answer

Answer: True


Question 4.
British constitution is written document

Answer

Answer: False


Question 5.
Indian Constitution was written by Constituent Assembly.

Answer

Answer: True


Question 6.
Constituent Assembly was not a representative body.

Answer

Answer: False


Question 7.
Art 37Q deals with the amendment process.

Answer

Answer: False


Question 8.
We took the amendment process from South Africa

Answer

Answer: True


Question 9.
Constitution does not reflect the feelings of human beings.

Answer

Answer: False


Question 10.
Constituent Assembly was indirectly elected.

Answer

Answer: True


IV. Matching questions

Column AColumn B
1. 26 January 1950i. 52nd Amendent
2. Art 368ii. 42nd Amendment
3. The constitution which need lengthy process for amendementiii. Republic day
4. Mini constitutioniv. Amendment process
5. Anti-Defection Lawv. Rigid
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. 26 January 1950iii. Republic day
2. Art 368iv. Amendment process
3. The constitution which need  lengthy process for amendementv. Rigid
4. Mini constitutionii. 42nd Amendment
5. Anti-Defection Lawi. 52nd Amendent

V. One Word Answers

Question 1.
From which country we took the process of amendment?

Answer

Answer: South Africa.


Question 2.
Which Article of the Constitution deals with amendment?

Answer

Answer: Art 368


Question 3.
Which constitution is known as mini constitution?

Answer

Answer: 42nd amendment


Question 4.
Which amendment added two words socialism and secularism in the preamble?

Answer

Answer: 42nd Amendment


Question 5.
Which amendment was passed during Emergency?

Answer

Answer: 42nd Amendment


Question 6.
What is the nature of Constitution regarding amendment?

Answer

Answer: It is both rigid as well as flexible


Question 7.
Who has the power of initiation of amendment bill?

Answer

Answer: Parliament


Question 8.
Can there be joint session of Parliament amendment bill?

Answer

Answer: No


Question 9.
Which amendment added Fundamental Duties?

Answer

Answer: 42nd Amendment


Question 10.
Which amendment abolished. Fundamental Right of property?

Answer

Answer: 44th Amendment


Question 11.
Which amendment is known as Anti-Defection Act?

Answer

Answer: 52nd Amendment


Question 12.
By which amendment voting age is reduced from 21 to 18 years?

Answer

Answer: 61st amendment


Question 13.
In which year 73rd constitutional amendment was passed?

Answer

Answer: 1992


Question 14.
Who Finally gives assent to amendment bill?

Answer

Answer: President of India


Question 15.
Which amendment gave supremacy to Directive Principles over Fundamental Rights?

Answer

Answer: 42nd amendment.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution as a Living Document with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Constitution as a Living Document MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution as a Living Document with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 The Philosophy of the Constitution with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 The Philosophy of the Constitution with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Philosophy of the Constitution Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The Philosophy of the Constitution Class 11 Objective Questions.

The Philosophy of the Constitution Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Which of the justice is not given in Preamble?
(a) Social justice
(b) Economic justice
(c) Political Justice
(d) Religious justice

Answer

Answer: (d) Religious justice


Question 2.
From which country we have taken Preamble?
(a) U.S.A.
(b) Canada
(c) China
(d) Australia

Answer

Answer: (a) U.S.A


Question 3.
Which of the following word is not mentioned In Indian constitution:
(a) Democratic
(b) Secular
(c) Republican
(d) Federal

Answer

Answer: (d) Federal


II. Fill up the blanks

Question 1.
…………… is not mentioned in the Preamble.

Answer

Answer: Elected head


Question 2.
Preamble was amended by ……………..

Answer

Answer: 2 years 11 months and 18 days


Question 3.
Art ……….. indicate secularism of India/

Answer

Answer: 25


Question 4.
Indian Constitution took …………….. in its making.

Answer

Answer: 42nd amendment


Question 5.
India has …………… of the state.

Answer

Answer: Religious Justice


III. True/False questions

Question 1.
Preamble of the constitution has its philosophy.

Answer

Answer: True


Question 2.
Social Justice is considered most important

Answer

Answer: True


Question 3.
India is not a plural society.

Answer

Answer: False


Question 4.
India is not a true secular state

Answer

Answer: False


Question 5.
India gives special protection to minorities

Answer

Answer: True


Question 6.
India has not adopted universal franchise

Answer

Answer: False


Question 7.
In India state can interfere in religious matter for positive purpose

Answer

Answer: True


Question 8.
Indian Constitution is based on orthodox philosophy.

Answer

Answer: False


Question 9.
Constitution can check the government.

Answer

Answer: True


Question 10.
Federdism is not mentioned in the Constitution

Answer

Answer: True


IV. Matching questions

Column AColumn B
1. We the people integrity of the nation.i. Plural society
2. To fulfill the basic needs of the peopleii. Universal Franchise
3. Non-interference of state in religious mattersiii. Preamble
4. A society of many religions language and racesiv. Egalitarianism
5. Right to vote to every adult irrespective of caste, colourv. Secularism
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. We the people integrity of the nation.iii. Preamble
2. To fulfill the basic needs of the peopleiv. Egalitarianism
3. Non-interference of state in religious mattersv. Secularism
4. A society of many religions language and racesi. Plural society
5. Right to vote to every adult irrespective of caste, colourii. Universal Franchise

V. One Word Answers

Question 1.
When the Indian constitution was adopted?

Answer

Answer: 26 Jan, 1950


Question 2.
Who wrote the Indian constitution?

Answer

Answer: Constituent Assembly.


Question 3.
What was the nature of elections of Constituent Assembly?

Answer

Answer: Indirect Election


Question 4.
Who was the chairman of Constituent Assembly?

Answer

Answer: Dr. Rajendra Prashad.


Question 5.
Who was the chairman of Drafting commission?

Answer

Answer: Dr. B.R. Ambedkar


Question 6.
What were two methods of taking decisions in Constituent Assembly?

Answer

Answer: Accommodations and concensus


Question 7.
Which two values were added by 2nd Amendment?

Answer

Answer: Socialism ajhd Secular.


Question 8.
Which article of the Constitution given right of expression?

Answer

Answer: Act 19.


Question 9.
Which Justice is given first priority in the Preamble?

Answer

Answer: Social-Justice


Question 10.
What type of secularism we have in India?

Answer

Answer: Positive secularism


Question 11.
From where we have adopted union of states?

Answer

Answer: Canada.


Question 12.
From where we have adopted Directive Principles of State Policy?

Answer

Answer: Ireland


Question 13.
What is the objective of the Constitution?

Answer

Answer: To attain individual dignity and unity of India.


Question 14.
Who were given benefit of reservation in constitution?

Answer

Answer: Scheduled Castes and Scheduled tribes.


Question 15.
What type of federation we have?

Answer

Answer: We have Union of States.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 The Philosophy of the Constitution with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science The Philosophy of the Constitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 The Philosophy of the Constitution with Answers Read More »

error: Content is protected !!