MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Political Theory: An Introduction with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Political Theory: An Introduction with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Political Theory: An Introduction Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Political Theory: An Introduction Class 11 Objective Questions.

Political Theory: An Introduction Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Multiple choice & questions:

Question 1.
Which of the following is not the characteristic of Theory.
(a) Conceptualisation
(b) Generalisation
(c) Value judgement
(d) Hypothesis

Answer

Answer: (d) Hypothesis


Question 2.
Who among the following is not Political Theorist.
(a) Marx
(b) Rousseau
(c) M.K. Gandhi
(d) Napolian

Answer

Answer: (d) Napolian


Question 3.
Who among the following is not a Political thinker.
(a) Plato
(b) Rousseau
(c) Adam Smith
(d) M.K. Gandhi

Answer

Answer: (c) Adam smith


II. Fill in the blanks with suitable words

Question 1.
A Theory gives right …………. to the society.

Answer

Answer: Direction


Question 2.
M.K. Gandhi gave his theory of ……………. and …………..

Answer

Answer: Truth, non-violence


Question 3.
Politics is associated with the pursuit of …………….

Answer

Answer: Self Interest


Question 4.
………….. is famous book of Karl Marx.

Answer

Answer: Das Capital


Question 5.
A Theory is based on ………………

Answer

Answer: Facts


III. Right and wrong Questions:

Question 1.
A tested hypothesis is called Theory.

Answer

Answer: Right


Question 2.
A theory increases misunderstanding and confusion.

Answer

Answer: Wrong


Question 3.
Marx dealt with the system of capitalism.

Answer

Answer: Right


Question 4.
Theory of surplus value was given by M.K. Gandhi.

Answer

Answer: Wrong


Question 5.
Aristotle dealt with the system of government.

Answer

Answer: Right


Question 6.
Rousseau was not associated with the theory of General will.

Answer

Answer: Wrong


Question 7.
Almond is modern Political theorist.

Answer

Answer: Right


Question 8.
Political Theory brings reforms in the society.

Answer

Answer: Right


Question 9.
Politics lies in the human nature.

Answer

Answer: Right


Question 10.
Kautilya was associated with state craft in his theory.

Answer

Answer: Right


IV. Matching Questions

Column AColumn B
1. Imaginationa. Politician
2. Factsb. Generalisation
3. Rousseauc. Theory
4. Sardar Pateld. Hypothesis
5. Value judgemente. Political Thinker.
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Imaginationd. Hypothesis
2. Factsc. Theory
3. Rousseaue. Political Thinker.
4. Sardar Patela. Politician
5. Value judgementb. Generalisation

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Political Theory: An Introduction with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Political Theory: An Introduction MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Political Theory: An Introduction with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 2 Freedom with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 2 Freedom with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Freedom Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Freedom Class 11 Objective Questions.

Freedom Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Select the right answer

Question 1.
Who wrote the book Long walk to freedom?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Mahatma Gandhi
(c) Nelson Mandela
(d) Abrahim Lincoln.

Answer

Answer: (c) Nelson Mandela.


Question 2.
For what negative aspect of freedom stands?
(a) Presence of constraints
(b) Absence of restraints
(c) Not concerned with restraints
(d) None of the above.

Answer

Answer: (b) Absence of restraints.


Question 3.
To which country J.S. Mill belonged?
(a) Britain
(b) France
(c) USA
(d) Switzerland.

Answer

Answer: (a) Britain.


Question 4.
Who wrote Hind Swaraj?
(a) M.K. Gandhi
(b) Jawahar Lai Nehru
(c) Jai Prakash Narain
(d) Baba Amte.

Answer

Answer: (a) M.K. Gandhi.


Question 5.
Which is not legitimate source of restrains for freedom?
(a) State
(b) Religion
(c) Custom
(d) Physical force.

Answer

Answer: (d) Physical force.


II. Fill in the blank with suitable words

Question 1.
………………. is written by Aung San Suu Kyi.

Answer

Answer: Freedom from fear


Question 2.
Nelson Mandela spent ………….. years in jail.

Answer

Answer: 28


Question 3.
M.K. Gandhi fought against British emparialism with …………… and ……………

Answer

Answer: Satyagrah and Non-violence


Question 4.
……………. restrictions are necessary for freedom.

Answer

Answer: Reasonable


Question 5.
…………….. was written by J. S. Mill.

Answer

Answer: On liberty


III. Identify true/false:

Question 1.
Nelson Mandela spent 28 years in jail.

Answer

Answer: True


Question 2.
Mandela loved boxing.

Answer

Answer: True


Question 3.
Aung San Suu Kyi belonged to China.

Answer

Answer: False


Question 4.
Apartheid was practice of racial discrimination.

Answer

Answer: True


Question 5.
Liberalism does not support Freedom.

Answer

Answer: False


IV. Match the following:

Column AColumn B
1. Tolerance and Freedoma. Other regarding actions of expressions
2. Apartheidb. Jai Prakash Narain
3. Swarajc. Liberalism
4. Prison’s diaryd. South Africa
5. Harm Principlee. M.K. Gandhi
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Tolerance and Freedomc. Liberalism
2. Apartheidd. South Africa
3. Swaraje. M.K. Gandhi
4. Prison’s diaryb. Jai Prakash Narain
5. Harm Principlea. Other regarding actions of expressions

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 2 Freedom with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Freedom MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 2 Freedom with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Equality with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Equality with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Equality Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Equality Class 11 Objective Questions.

Equality Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer in following questions

Question 1.
Who said equality is the preferred value?
(a) Aristotle
(b) Plato
(c) Burke
(d) Hegel

Answer

Answer: (b) Plato.


Question 2.
Who is associated with ‘Communism’?
(a) Hegel
(b) Marx
(c) Rousseau
(d) None

Answer

Answer: (b) Marx.


Question 3.
In which country ‘Apartheid’ prevailed?
(a) Britain
(b) USA
(c) South Africa
(d) France

Answer

Answer: (c) South Africa.


Question 4.
The purpose of Feminism is
(a) To weaken women
(b) To empower women
(c) To exploit women
(d) None.

Answer

Answer: (b) To empower women.


II. Fill in the blanks with suitable words

Question 1.
…………….. is written by Karl Marx.

Answer

Answer: Das Capital.


Question 2.
Aristotle justified …………..

Answer

Answer: Slavery


Question 3.
Apartheid means ……………..

Answer

Answer: Racial discrimination.


Question 4.
To give free education to poor is …………….

Answer

Answer: Affirmative Action.


Question 5.
Negative aspect of equality means …………….

Answer

Answer: Absence of privilege.


Question 6.
……………. means fulfillment of basic needs of people.

Answer

Answer: Egalitarianism.


III. Choose the True and False statement from the following:

Question 1.
Equality is impossible.

Answer

Answer: False


Question 2.
To deny equal opportunity in employment is economic inequality.

Answer

Answer: True


Question 3.
Indian Constitution gives Fundamental Right of equality.

Answer

Answer: True


Question 4.
Un-touchability is not prohibited in India.

Answer

Answer: False


Question 5.
Under Art. 18 special privileges are abolished.

Answer

Answer: True


Question 6.
Reservation is not positive discrimination.

Answer

Answer: False


Question 7.
Gender inequality is not natural inequality.

Answer

Answer: False


Question 8.
Gandhi supported absolute equality.

Answer

Answer: False


Question 9.
UNDP stands for United Nation Development Programme.

Answer

Answer: True


Question 10.
Denial of voting right is violation of political equality.

Answer

Answer: True


IV. Match the following

Column AColumn B
A. Discriminations on the basis of caste, colour and sex.1. Feminism
B. Several policy and programmes for upliftment of the poor.2. Socialism
C. Collective ownership.3. Affirmative Action.
D. Casteless, classless and stateless society.4. Social inequality
E. Empowerment of women.5. Communism.
Answer

Answer:

Column AColumn B
A. Discriminations on the basis of caste, colour and sex.4. Social inequality
B. Several policy and programmes for upliftment of the poor.3. Affirmative Action.
C. Collective ownership.2. Socialism
D. Casteless, classless and stateless society.5. Communism.
E. Empowerment of women.1. Feminism

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Equality with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Equality MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Equality with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Social Justice with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Social Justice with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Social Justice Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Social Justice Class 11 Objective Questions.

Social Justice Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Select the correct answer from the followings

Question 1.
From which language the word ‘jesus’ is taken?
(a) Latin
(b) Greek,
(c) English
(d) None.

Answer

Answer: (a) Latin


Question 2.
In which book Plato gave his idea of justice?
(a) Politics
(b) Republic
(c) The Republic
(d) Prince

Answer

Answer: (c) The Republic


Question 3.
Who is concerned with distributive justice?
(a) Plato
(b) Confucius
(c) John Rawls
(d) None.

Answer

Answer: (c) John Rawls


Question 4.
By which Article of Indian Constitution, untouchability is abolished.
(a) Art. 14.
(b) Art. 17
(c) Art. 18
(d) Art. 15.

Answer

Answer: (b) Art. 17


II. Fill in the blanks with suitable words

Question 1.
……………. is considered with distributive justice.

Answer

Answer: View of ignorance


Question 2.
Plato considered justice in terms of …………… of different classes in each other area.

Answer

Answer: Non-interference


Question 3.
……………… was a Chinese philosopher who gave his idea about justice.

Answer

Answer: Confucius.


Question 4.
……………… is given top priority in Preamble of Indian Constitution.

Answer

Answer: Social justice


Question 5.
…………… supports state intervention for social justice.

Answer

Answer: Socialists.


III. Choose the Right and Wrong answers.

Question 1.
Justice has been different in different points of time.

Answer

Answer: True


Question 2.
Aristotle was the beginner of distributive justice.

Answer

Answer: True


Question 3.
Plato gave justice in ‘Politics’.

Answer

Answer: Wrong


Question 4.
Free market economy supports state intervention for social justice.

Answer

Answer: Wrong


Question 5.
Religious justice is not mentioned in the preamble of Indian Constitution.

Answer

Answer: True


Question 6.
Untouchability is abolished in India.

Answer

Answer: True


Question 7.
The purpose of the chapter of Directive Principle of State Policy is promotion of justice.

Answer

Answer: True


Question 8.
Kant gave emphasis on human dignity for social justice.

Answer

Answer: True


Question 9.
Socialists do not support state intervention for social justice.

Answer

Answer: Wrong


Question 10.
The concept of veil of ignorance is given by John Rawls.

Answer

Answer: True


IV. Match the followings

Column AColumn B
A. Welfare measures for the handicaps.1. China
B. Justice as fair and rational society.2. Free market.
C. Confucius.3. Special needs.
D. Freedom of expression of one’s skill.4. John Rawls.
E. Immanuel Kant5. Justice in terms of dignity.
Answer

Answer:

Column AColumn B
A. Welfare measures for the handicaps.3. Special needs.
B. Justice as fair and rational society.4. John Rawls.
C. Confucius.1. China
D. Freedom of expression of one’s skill.2. Free market.
E. Immanuel Kant5. Justice in terms of dignity.

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Social Justice with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Social Justice MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Social Justice with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Rights with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Rights with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rights Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Rights Class 11 Objective Questions.

Rights Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Select the right answer.

Question 1.
Rights are justified demands. Who said it?
(a) Aristotle
(b) Baushake
(c) Shiele
(d) Laski.

Answer

Answer: (b) Baushake.


Question 2.
Marx gave priority, to
(a) Political rights
(b) Economic rights
(c) Cultural rights
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Economic rights.


Question 3.
In which year UN Human Right Declaration was passed.
(a) 10th Dec, 1948
(b) 10th Feb, 1949
(c) 1st May, 1950
(d) 21st July, 1948.

Answer

Answer: (a) 10th Dec, 1948.


II. Fill in the blank with suitable words:

Question 1.
Rights are essential conditions for the …………. of man.

Answer

Answer: Welfare


Question 2.
……………is celebrated on International Human Rights Day.

Answer

Answer: 10th December


Question 3.
Indian Constitution has now ………….. Fundamental Rights.

Answer

Answer: Six


Question 4.
…………… and …………… are two sides of the same coin.

Answer

Answer: Rights, duties


Question 5.
Right of free and fair trial is …………….

Answer

Answer: Political right.


III. Select the Right and Wrong answers.

Question 1.
Rights are conditions which are necessary for welfare of man.

Answer

Answer: Right


Question 2.
Rights are obligations of state as well as man.

Answer

Answer: Right


Question 3.
Right of employment is Fundamental Right in India.

Answer

Answer: Wrong


Question 4.
Moral Rights have the legal basis.

Answer

Answer: Wrong


Question 5.
Rights and duties are the two sides of the same coin.

Answer

Answer: Right


Question 6.
Marx considered political rights more important for man.

Answer

Answer: Wrong


Question 7.
Right to property is cultural right.

Answer

Answer: Wrong


Question 8.
Human rights are necessary for the dignity of man.

Answer

Answer: Right


Question 9.
Right of Expression is a universal right.

Answer

Answer: Right


Question 10.
UN is playing important role in the promotion of Human Rights.

Answer

Answer: Right


IV. Matching Questions

Column AColumn B
a. The rights which are given  constitutional status.1. 10th Dec, 1948
b. Political rights were given importance in comparison to other rights.2. Political rights
c. UN International Human Rights Declaration.3. Moral rights
d. Right to vote and right to elect one’s repersentative.4. Marx
e. To expect the service from sons and daughters.5. Fundamental Rights.
Answer

Answer:

Column AColumn B
a. The rights which are given  constitutional status.5. Fundamental Rights.
b. Political rights were given importance in comparison to other rights.4. Marx
c. UN International Human Rights Declaration.1. 10th Dec, 1948
d. Right to vote and right to elect one’s repersentative.2. Political rights
e. To expect the service from sons and daughters.3. Moral rights

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Rights with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Rights MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Rights with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Citizenship with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Citizenship with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Citizenship Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Citizenship Class 11 Objective Questions.

Citizenship Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Select the write answer in the following multiple choice questions

Question 1.
Select the right purpose of citizenship from the followings.
(a) To segregate the people on the basis of their status.
(b) To give the people full and equal membership of the political community.
(c) To make the people to perform their duties.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (b) To give the people full and equal membership of the political community.


Question 2.
In which year French Revolution took place?
(a) 1875
(b) 1789
(c) 1688
(d) 1917

Answer

Answer: (b) 1789.


Question 3.
T.H. Marshall belonged to which country?
(a) U.S.A
(b) France
(c) Britain
(d) Germany

Answer

Answer: (c) Britain.


II. Fill in the blanks with suitable word

Question 1.
Citizenship provides full and equal ……………. of the political community.

Answer

Answer: Membership


Question 2.
Art. 21 of the Indian Constitution provides right of ……………..

Answer

Answer: Life and liberty


Question 3.
…………… part of Indian Constitution has the provision about citizenship.

Answer

Answer: 3rd


Question 4.
Citizenship …………………. the political community.

Answer

Answer: Integrate


Question 5.
Civil, political and ……………………….. rights are important for citizenship.

Answer

Answer: Social.


III. Select the right and wrong answers from the following

Question 1.
Citizen is one who can take, part in the affairs of state in responsible way.

Answer

Answer: Right


Question 2.
Citizenship makes distinction among the people.

Answer

Answer: Wrong


Question 3.
T.H. Marshall was a British sociologist.

Answer

Answer: Right


Question 4.
India is liberal, democratic and secular state.

Answer

Answer: Right


Question 5.
Apartheid prevailed in South Africa.

Answer

Answer: Right


Question 6.
The idea of global citizenship is the result of increasing^ means of communication.

Answer

Answer: Right


Question 7.
Citizenship makes people irresponsible.

Answer

Answer: Wrong


Question 8.
Right of education is a social right.

Answer

Answer: Right


Question 9.
Indian Constitution provides right of life under Art. 21.

Answer

Answer: Right


Question 10.
In India citizenship is given on the basis of religion.

Answer

Answer: Wrong


IV. Matching Questions

Column AColumn B
1. Apartheida. Nationality
2. Group of people of same race, history, culture and geography and traditionsb. Political right
3. Weaker sections of Indian societyc. Racial discrimination.
4. Right to participate in process of Governanced. SCs, STs and Women
5. N.G.Oe. Non-Governmental Organisation
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Apartheidc. Racial discrimination.
2. Group of people of same race, history, culture and geography and traditionsa. Nationality
3. Weaker sections of Indian societyd. SCs, STs and Women
4. Right to participate in process of Governanceb. Political right
5. N.G.Oe. Non-Governmental Organisation

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Citizenship with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Citizenship MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Citizenship with Answers Read More »

error: Content is protected !!