MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Geomorphic Processes Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Geomorphic Processes Class 11 Objective Questions.

Geomorphic Processes Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The branch of science which deals with the study of soil is
(a) Geology
(b) Pedology
(c) Zoology
(d) none of them

Answer

Answer: (b) Pedology


Question 2.
Enrichment of water with nutrients, primarily phosphorus, causing abundant aquatic plant growth is known as
(a) Humification
(b) Diastrophism
(c) Eutrophication
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Eutrophication.


Question 3.
Vertical section of the soil through all its horizons and extending into the parent material is called
(a) Soil profile
(b) Rock profile
(c) Mantle
(d) Crustle

Answer

Answer: (a) Soil profile.


Question 4.
The mineral which makes the saline soil useful for crops
(a) calcium
(b) potassium
(c) gypsum
(d) silica

Answer

Answer: (c) gypsum.


Question 5.
Which soil layer is approximately parallel to the soil surface
(a) Soil horizon
(b) Mantle
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (a) Soil horizon.


Question 6.
Name the process by which clay or other fine particles go down the soil profile
(a) Eluviation
(b) illuviation
(c) Leaching
(d) Salinisation

Answer

Answer: (a) Eluviation.


Question 7.
Name the process by which the material is washed down in . the lower horizon of the soil profile :
(a) Eluviation
(b) Illuviation
(c) Leaching
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Illuviation.


Question 8.
What process causes the removal and downward movement of material from horizon in solution?
(a) Leaching
(b) Illuviation
(c) Eluviation
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Leaching.


Question 9.
The earth has moved and moves
(a) Horizontally
(b) Vertically
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 10.
The earth’s surface receives energy from
(a) sun
(b) moon
(c) stars
(d) interior gases

Answer

Answer: (a) sun.


Question 11.
Which forces results in the wearing down/degradation of relief?
(a) Endogenetic forces
(b) Exogenetic forces
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (b) Exogenetic forces.


Question 12.
Name the forces which build up parts of the earth’s surface
(a) Endogenetic forces
(b) Exogenetic forces
(c) Gravitation force
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Endogenetic forces.


Question 13.
Which force helps in the geomorphic processes?
(a) Endogenetic force
(b) Exogenetic force
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 14.
Which is the exogenetic element?
(a) water
(b) ice
(c) wind
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 15.
Which one is known as mobile medium?
(a) running water
(b) moving ice
(c) wind
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 16.
Name the force which causes stress on the earth materials?
(a) Endogenetic force
(b) Gravity force
(c) Exogenetic force
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Gravity force.


Question 17.
Which one is known as geomorphic agent?
(a) ground water
(b) glaciers
(c) waves
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 18.
The movement of molten rock toward the earth’s surface is known as:
(a) Diastrophism
(b) Geomorphism
(c) Volcanism
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Volcanism


Question 19.
Denudation is:
(a) weathering
(b) mass wasting
(c) erosion
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 20.
Weathering is an process
(a) Exogenetic
(b) Endogenetic
(c) Volcanism
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Exogenetic


Question 21.
In which process chemical addition of water takes place?
(a) Solution
(b) Hydration
(c) Oxidation
(d) Carbonation

Answer

Answer: (b) Hydration


Question 22.
Exfoliation can occur due to
(a) Expansion
(b) contraction
(c) none of these
(d) both of these

Answer

Answer: (d) both of these


Question 23.
By which force is the mass movement aided?
(a) gravity
(A) running water
(c) wind
(d) waves

Answer

Answer: (a) gravity


Question 24.
How many groups are there for mass movements?
(a) three
(A) four
(c) six
(d) two

Answer

Answer: (a) three


Question 25.
In our country, where the debris avalanche and landslides occur frequently?
(a) Northern plains
(A) Western Ghats
(c) Deccan Plateau
(d) Himalayas

Answer

Answer: (d) Himalayas


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
The external forces are known as …………….. and the internal forces are known as ………….. forces.

Answer

Answer: exogenetic, endogenetic


Question 2.
…………., …………, …………. are exogenetic demerits.

Answer

Answer: Water, ice, wind


Question 3.
………….. is a directional force causing stresses on the earth materials.

Answer

Answer: Gravity


Question 4.
…………… is a mountain building process whereas …………… is a continental building process.

Answer

Answer: Orogeny, epeirogeny


Question 5.
Denudation means to ……………

Answer

Answer: strip off


Question 6.
Weathering is an important …………….. process.

Answer

Answer: exogenetic


Question 7.
…………….. is the reaction of carbonates and bicarbonates with minerals.

Answer

Answer: Carbonation


Question 8.
Red colour of iron on oxidation turns to ……………. or …………….

Answer

Answer: brown, yellow


Question 9.
Salts in rocks expand due to ……………., …………….. and …………….

Answer

Answer: hydration, thermal action, crystallisation


Question 10.
…………….. are aided by gravity and not by geomorphic agents.

Answer

Answer: Mass movements


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Geomorphic Processes MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 8 Financial Statements of a Company with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 8 Financial Statements of a Company with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Accountancy with Answers. You can also verify your answers from our provided Financial Statements of a Company Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Financial Statements of a Company Class 12 Objective Questions.

Financial Statements of a Company Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs):

Question 1.
Preliminary expense are required to be written off within _______ from the date of incurring.
(a) one year
(b) five years
(c) same year
(d) three years

Answer

Answer: (c) same year


Question 2.
In the notes to accounts, share capital in which company has not called the entire face value of shares is shown under the notes to accounts.
(a) Subscribed and fully paid up capital
(b) Subscribed but not fully paid up capital
(c) Reserve Capital
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Subscribed but not fully paid up capital


Question 3.
The debentures to be redeemed within 12 months from the date of balance sheet is shown under
(a) short term borrowings
(b) long term borrowings
(c) other current liabilities
(d) long term liabilities

Answer

Answer: (c) other current liabilities


Question 4.
Which of the following item will not appear under short term provisions
(a) Provision for tax
(b) Proposed Dividend
(c) Provision for retirement benefits
(d) Provision for doubtful debts

Answer

Answer: (c) Provision for retirement benefits


Question 5.
Capital Reserve will be shown under
(a) current liabilities
(b) share capital
(c) reserves and surplus
(d) deferred tax liabilities

Answer

Answer: (c) reserves and surplus


Question 6.
Dividend is paid on
(a) authorised capital
(b) issued capital
(c) called up capital
(d) paid up capital

Answer

Answer: (d) paid up capital


Question 7.
Which of the following is not required to be prepared under companies act
(a) Statement of Profit and Loss
(b) Balanc Sheet
(c) Cash Flow Statement
(d) Funds Flow Statement

Answer

Answer: (d) Funds Flow Statement


Question 8.
Goodwill appears in a company’s balance sheet under
(a) Unamortised assets
(b) Non-current investments
(c) Intangible assets
(d) Tangible assets

Answer

Answer: (c) Intangible assets


Question 9.
Which of the following is not required to be prepared under companies act
(a) Statement of Profit and Loss
(b) Balance Sheet
(c) Cash Flow Statement
(d) Funds Flow Statement

Answer

Answer: (d) Funds Flow Statement


Question 10.
Claims against the company not acknowledged as debts is shown under
(a) current liabilities
(b) non-current liabilities
(c) commitments
(d) contintent liabilities

Answer

Answer: (d) contintent liabilities


Fill in the Blanks with correct word:

Question 11.
The balance sheet of company is prepared under schedule _______ part __________.

Answer

Answer: III,I


Question 12.
The financial statements are prepared under the provisions of Companies Act, ______.

Answer

Answer: 2013


Question 13.
Schedule VI has been replaced with schedule _______ in the new company law.

Answer

Answer: III


Question 14.
Balance sheet of a company can be prepared only in ______ form.

Answer

Answer: Vertical


Question 15.
The new Companies Act has replaced the concept of ______ with ________ to Accounts.

Answer

Answer: Schedules,notes


Question 16.
Cash and Cash Equivalents will be shown under ________.

Answer

Answer: Current assests


Question 17.
Dr. balance of Statement of Profit and Loss is shown under _______ as ________ item.

Answer

Answer: Reserves and surplus,Negative


Question 18.
Discount on issue of debentures to be written off after 12 months from the reporting date of balance sheet are shown under ________.

Answer

Answer: Non current assests


Question 19.
Share capital consist of _________ share capital and ________ share capital.

Answer

Answer: Equity,preference


Question 20.
Long term provisions are expected to be settled _________ 12 months after the reporting date of balance
sheet.

Answer

Answer: Beyond


State whether the following statements are true or false:

Question 21.
Bank charges are shown under finance costs.

Answer

Answer: False


Question 22.
Share forfeiture account is shown under subscribed capital but fully paid up.

Answer

Answer: False


Question 23.
Money received against share warrants is shown under the heading reserves and surplus.

Answer

Answer: False


Question 24.
Statement of profit and loss carrying positive value or negative value, is always shown under Reserves and Surplus.

Answer

Answer: True


Question 25.
Trade payables does not include sundry creditors.

Answer

Answer: False


Question 26.
Interest received by non-finance Company is shown under revenue from operations.

Answer

Answer: False


Question 27.
Sale of scrap in case of manufacturing company is a part of revenue from operations.

Answer

Answer: True


Question 28.
Calls in advance is shown under other current liabilities.

Answer

Answer: True


Question 29.
Discount allowed to receivables is shown under the heading finance costs.

Answer

Answer: False


Question 30.
Call in arrears are shown as other current assets as it is the amount receivable.

Answer

Answer: False


One word Questions:

Question 31.
State the importance of financial analysis for labour unions. (CBSE SP 2019-20)

Answer

Answer: Labor unions analyse the financial statements to assess whether an enterprise can increase their pay.


Question 32.
If operating is not given, what is the time for the operating cycle assumed?

Answer

Answer: 12 months.


Question 33.
If the operating cycle is given for 12 months and the payment cycle for trade payables is 15 months, how will you classify the liability?

Answer

Answer: Non-current Liability.


Question 34.
Name any one line item that can be shown under the major heading ‘Equity and Liabilities’ in a company’s Balance Sheet.

Answer

Answer: Shareholders’Funds


Question 35.
Name any one item that can be disclosed under ‘Short Term Provisions’.

Answer

Answer: Provision for Doubtful debts.


Question 36.
How would you treat preliminary expenses?

Answer

Answer: Preliminary expenses are written off in the year in which they are incurred.


Question 37.
Give one example of unamortised expenses.

Answer

Answer: Discount on issue of shares / debentures.


Question 38.
State any one component of shareholders’ funds.

Answer

Answer: Reserves & Surplus.


Question 39.
How would you treat share forfeiture account?

Answer

Answer: Added in the subscribed.


Question 40.
Mention one component of Reserves and Surplus.

Answer

Answer: Securities Premium Reserves.


Question 41.
Pratiksha Cartons Limited has given guarantee of ? 75,00,000 to a bank for raising loans from the bank by its subsidiary’ company. Where will this be shown in books of the company?

Answer

Answer: This will be mentioned in Notes to Accounts.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 8 Financial Statements of a Company with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Accountancy Financial Statements of a Company MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 8 Financial Statements of a Company with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 9 Analysis of Financial Statements with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 9 Analysis of Financial Statements with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Accountancy with Answers. You can also verify your answers from our provided Analysis of Financial Statements Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Analysis of Financial Statements Class 12 Objective Questions.

Analysis of Financial Statements Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs):

Question 1.
Which of the following is not recognized as tool for the analysis of financial statements?
(a) Cash Flow Statement
(b) Funds Flow Statement
(c) Trend Analysis
(d) Statement showing distribution of dividends

Answer

Answer: (d) Statement showing distribution of dividends


Question 2.
Which of the following is the objective of comparative statement?
(a) To making data simple
(b) To make data comparative
(c) To help in forcasting
(d) To detect financial irregularities

Answer

Answer: (d) To detect financial irregularities


Question 3.
Which of the following is not a tool of financial statement analysis?
(a) Cash Flow Statement
(b) Statement showing distribution of dividend
(c) Ratio Analysis
(d) Comparative Financial Statements

Answer

Answer: (b) Statement showing distribution of dividend


Question 4.
Which of the following objectives is not met by comparative statement of Profit and Loss?
(a) It helps to compare the figures of atlest two years
(b) It helps to assess absolute changes
(c) It helps to know the changes in the financial position
(d) It helps to know the percent changes in the statement of Profit and Loss

Answer

Answer: (c) It helps to know the changes in the financial position


Question 5.
Financial analysis can be done with which of the following tool?
(a) Ratio Analysis
(b) Cash Flow Statement
(c) Comparative Statements
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.
Analysis of financial statements for two or more years is known as
(a) Horizontal analysis
(b) External analysis
(c) Vertical analysis
(d) Internal analysis

Answer

Answer: (a) Horizontal analysis


Question 7.
Which of the following is not an objective of financial statement analysis?
(a) Efficiency of the Management
(b) Price Level Changes
(c) Profitability of the Enterprise
(d) Solvency of the Enterprise

Answer

Answer: (b) Price Level Changes


Question 8.
Who of the following has no financial interest in the analysis of financial statements?
(a) Management
(b) Debtor
(c) Creditor
(d) Investor

Answer

Answer: (b) Debtor


Question 9.
Who has the interest in long-term solvency position of the firm?
(a) Creditors
(b) Bankers providing overdraft facilities
(c) Financial Institutions
(d) Short-term money lenders

Answer

Answer: (c) Financial Institutions


Question 10.
Which of the following is not a limitation in the analysis of financial statements?
(a) Ignores Price Level Changes
(b) Window Dressing
(c) Financial performance of the firm
(d) Bias of the Analyst

Answer

Answer: (c) Financial performance of the firm


State whether the following statements are true or false:

Question 11.
Comparative financial statements reflect changes in the items in absolute amount only.

Answer

Answer: False


Question 12.
Comparative Financial Statements are prepared at the end a financial year.

Answer

Answer: True


Question 13.
Shareholders are interested to know short-term financial position of an enterprise.

Answer

Answer: False


Question 14.
Compression of financial statements of two or more years of the same firm is known as inter-firm comparison.

Answer

Answer: False


Question 15.
Manipulation of accounts is known as window dressing.

Answer

Answer: True


Question 16.
Both quantitative and well as qualitative aspects are ignored in the analysis of financial statements.

Answer

Answer: False


Question 17.
Financial statements do not reflect price level changes.

Answer

Answer: True


Question 18.
Statement showing the pay roll in a company is one of the tool for the analysis of financial statements.

Answer

Answer: False


Question 19.
Comparative financial statements represent the date for two or more years.

Answer

Answer: True


Question 20.
Comparative Statement of Profit and Loss reflects changes in the financial position of an enterprise.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks with correct word:

Question 21.
Financial statement analysis is the post-mortem of the business _________.

Answer

Answer: transactions


Question 22.
Comparative financial statements mean a comparative study of _______ of an enterprise for two or more years.

Answer

Answer: Financial Statements


Question 23.
_________ analysis is conducted by those who do not have access to the detailed records of an enterprise.

Answer

Answer: External


Question 24.
________ refers to the comparison of financial statements within an enterprise.

Answer

Answer: Intra-firm comparison


Question 25.
Preparation of financial statements are ________ in nature.

Answer

Answer: Historical


Question 26.
When the financial statements of two or more enterprises are compared, it is known as __________.

Answer

Answer: Inter-firm comparison


Question 27.
In ______ statement, components of balance sheets are compared with the total of balance sheet.

Answer

Answer: Common size balance sheet


Question 28.
Absolute changes in the comparative financial statements are found by comparing current year figure with _____ year’s figure.

Answer

Answer: Previous


Question 29.
The items of comparative income statement are converted into percentage by taking _______ as base.

Answer

Answer: Revenue from Operations


Question 30.
Cash Flow Statement reflects _____ and ______ of cash and cash equivalents during an accounting year.

Answer

Answer: Inflows, outflows


One word Questions:

Question 31.
State any one limitation of Financial Statement Analysis. (CBSE Compartment Delhi 2014, 2015)

Answer

Answer: Historical Analysis of financial Statement.


Question 32.
State any one objective of analysis of financial statements. (CBSE Compartment Delhi 2014)

Answer

Answer: To measure earning capacity of business.


Question 33.
State the type of Financial Statement Analysis in which figures of the same items of various years are compared.

Answer

Answer: Horizontal analysis.


Question 34.
Which type of financial statement analysis helps a company to establish the relationship between different items financial statement of a same year?

Answer

Answer: Vertical analysis.


Question 35.
“One of the objectives of Financial Statement Analysis is to assess solvency of business”. What does the term ‘solvency’ mean here ?

Answer

Answer: Solvency means ability to pay the debts.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 9 Analysis of Financial Statements with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Accountancy Analysis of Financial Statements MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 9 Analysis of Financial Statements with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 10 Accounting Ratios with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 10 Accounting Ratios with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Accountancy with Answers. You can also verify your answers from our provided Accounting Ratios Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Accounting Ratios Class 12 Objective Questions.

Accounting Ratios Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs):

Question 1.
The two basic measures of operational efficiency of a company are
(a) Inventory Turnover Ratio and Working Capital Turnover Ratio
(b) Liquid Ratio and Operating Ratio
(c) Liquid Ratio and Current Ratio
(d) Gross Profit Margin and Net Profit Margin

Answer

Answer: (a) Inventory Turnover Ratio and Working Capital Turnover Ratio


Question 2.
Acid Test ratio comes under:
(a) Liquidity ratio
(b) Solvency ratio
(c) Profitability ratio
(d) Activity ratio

Answer

Answer: (a) Liquidity ratio


Question 3.
Current assets are those assets which are convertible into cash within:
(a) One month
(b) 6 months
(c) 12 months
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 12 months


Question 4.
Which of the following is not considered in the ratio analysis as per guidance notes?
(a) Fixed Assets
(b) Share capital
(c) Other Non-current Assets
(d) Non-current Assets

Answer

Answer: (c) Other Non-current Assets


Question 5.
Which of the following will increase the current ratio where it is 2 : 1 ?
(a) Payment to creditors
(b) Conversions of receivables into cash
(c) Purchase of goods on credit
(d) Purchase of goods for cash

Answer

Answer: (a) Payment to creditors


Question 6.
Long term solvency ratio is judged by which of the following ratio?
(a) Debt equity ratio
(b) Total assets turnover ratio
(c) Liquidity ratios
(d) Operating ratio

Answer

Answer: (c) Liquidity ratios


Question 7.
Which of the following ratios provide solvency position of a business in the long run?
(a) Liquidity Ratios
(b) Solvency ratios
(c) Profitability ratios
(d) Turnover ratios

Answer

Answer: (b) Solvency ratios


Question 8.
In debt equity ratio, debt refers to
(a) Short term debts
(b) Total debts
(c) Shareholders’funds
(d) Long term borrowings and long term debts

Answer

Answer: (d) Long term borrowings and long term debts


Question 9.
Which of the following transactions will increase debt equity ratio which is 1 : 2?
(a) Issue of shares for cash
(b) Redemption of preference shares
(c) Redemption of debentures
(d) Conversion of debentures into shares

Answer

Answer: (b) Redemption of preference shares


Question 10.
Interest coverage is equal to
(a) Interest after interest but before tax / interest on debt
(b) Interest before interest and tax / interest on debt
(c) Interest after interest and debt / interest on debt
(d) Interest on debt / Interest before interest and tax

Answer

Answer: (b) Interest before interest and tax / interest on debt


Question 11.
Cost of revenue from operations is the difference between
(a) Revenue from operations + Gross Profit
(b) Revenue from operations – Gross Profit
(c) Revenue from operations – Net profit
(d) Revenue from operations + Net Profit

Answer

Answer: (b) Revenue from operations – Gross Profit


State whether the following statements are true or false:

Question 12.
Issue of bonus shares will decrease the debt equity ratio.

Answer

Answer: False


Question 13.
Buying of goods for cash will decrease current ratio.

Answer

Answer: False


Question 14.
For calculating return on capital employed, net profit before interest is taken.

Answer

Answer: True


Question 15.
Purchase of goods on credit will not change the current ratio.

Answer

Answer: False


Question 16.
Working capital and net working capital are assumed to be one and same thing.

Answer

Answer: True


Question 17.
Purchase of stock on credit will not affect quick ratio.

Answer

Answer: False


Question 18.
The excess of revenue from operation over cost of revenue from operation is known as net profit.

Answer

Answer: False


Question 19.
Conversion of debentures into equity results in decrease in debt equity ratio in case debt equity ratio is 1 : 2.

Answer

Answer: True


Question 20.
Purchase of stock will decrease the inventory turnover ratio.

Answer

Answer: True


Question 21.
Operating cost + operating profit = revenue from operations.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks with correct word:

Question 22.
The ______ ratios are primarily measure of return.

Answer

Answer: Profitability


Question 23.
The ________ of a company is measured by its ability to pay short-term liabilities.

Answer

Answer: Liquidity


Question 24.
_______ ratios are those ratios through which speed of various accounts converted into cash is measured.

Answer

Answer: Activity


Question 25.
______ are interested in the average collection period.

Answer

Answer: creditors/receivables


Question 26.
While calculating current ratio, ________ are excluded from the list of current assets.

Answer

Answer: loose tools and spares


Question 27.
While calculating working capital ratio, ________ is included in the current assets.

Answer

Answer: loose tools and spares


Question 28.
Under net profit ratio, normally net profit is ______ taken.

Answer

Answer: net profit after tax


Question 29.
Operating ratio + operating ratio = ________.

Answer

Answer: 100


Question 30.
While calculating current ratio, trade receivables should be taken _______ (after / before) deducting provision for doubtful debts.

Answer

Answer: after


Question 31.
While calculating working capital turnover ratio, trade receivables should be taken _______ (after / before) deducting provision for doubtful debts.

Answer

Answer: before


One word Questions:

Question 32.
What will be the effect on current ratio if a bills payable is discharged on maturity? (CBSE SP 2019-20)

Answer

Answer: The current ratio will increase


Question 33.
Debt Equity Ratio of a company is 1:2. Purchase of a Fixed asset for ₹ 5,00,000 on long term deferred payment basis will increase, decrease or not change the ratio?

Answer

Answer: Increased


Question 34.
It is a simple arithmetical expression of relationship between two figures. Name the term.

Answer

Answer: Ratio


Question 35.
The liquidity of a business firm is measured by its ability to satisfy its long-term obligations as they become due. Name a ratio used for this purpose.

Answer

Answer: Current Ratio.


Question 36.
X Ltd. has a Debt-Equity Ratio at 3 : 1. According to the management it should be maintained at 1 : 1. What is the choice to do so?

Answer

Answer: To increase the equity or reduce the debt.


Question 37.
How the solvency of a business is assessed by Financial Statement Analysis? (CBSE Delhi 2012).

Answer

Answer: With the help of solvency ratios


Question 38.
Assuming that the debt to equity ratio is 1 : 2, state giving reason, whether the ratio will improve, decline or will have no change in case equity shares are issued for cash. (CBSE Foreign 2006)

Answer

Answer: Decrease.


Question 39.
Debt to equity ratio of a company is 08 : 1. State whether long term loan obtained by the company will increase, decrease or not change the ratio. (CBSE Outside Delhi 2008)

Answer

Answer: Increase.


Question 40.
Inventory Turnover ratio of a company is 3 times. State, giving reason, whether the ratio improve, decline or do not change because of increase in the value of closing stock by ₹ 5,000. (CBSE Outside Delhi 2008)

Answer

Answer: Decrease.


Question 41.
Trade Receivables Turnover Ratio of a company is 6 times. State with reason whether the ratio will improve, decrease or not change due to increase in the value of closing inventory by ₹ 50,000. (CBSE Foreign 2008)

Answer

Answer: No change.


Question 42.
If a company has earned ₹ 10,00,000 as profit before interest and tax, ROI is 20%. State the capital employed in the company.

Answer

Answer: ₹ 5,00,000
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 10 Accounting Ratios with Answers 1


Question 43.
What will be operating profit if operating ratio is 88.94? (CBSE Delhi 2009)

Answer

Answer: Operating Profit = 100 – 88.94 = 11.06


Question 44.
State with reason whether repayment of long-term loan will result in increase, decrease or no change of debt-equity ratio. (CBSE Outside Delhi 2010 Compt.)

Answer

Answer: Decrease.


Question 45.
A company has Share Capital of ₹ 5,00,000, Reserves and Surplus of ₹ 2,00,000 and Debt Equity Ratio of 1.8 : 1. It has issued additional Share Capital of ₹ 2,00,000 for cash and bonus shares of ₹ 1,00,000. What will be new Debt Equity Ratio?
Ans.

Answer

Answer: 1,4 : 1


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 10 Accounting Ratios with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Accountancy Accounting Ratios MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 10 Accounting Ratios with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Solar Radiation, Heat Balance and Temperature Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Solar Radiation, Heat Balance and Temperature Class 11 Objective Questions.

Solar Radiation, Heat Balance and Temperature Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Name the sphere which constitutes the earth.
(a) atmosphere
(b) hydrosphere
(c) organic biosphere
(d) lithosphere

Answer

Answer: (a) atmosphere.


Question 2.
Earth receives almost all its energy from the
(a) sun
(b) moon
(c) stars
(d) none of these

Answer

Answer: (a) sun.


Question 3.
What is the temperature at the sun’s gaseous surface?
(a) 570 degree Celsius
(b) 5700 degree celcius
(c) 57000 degree Celsius
(d) 5000 degree celcius

Answer

Answer: (b) 5700 degree Celsius.


Question 4.
Bodies radiate energy in which form?
(a) light
(b) wave
(c) particles
(d) none of these

Answer

Answer: (b) wave.


Question 5.
Earth in turn radiates the heat back to the atmosphere in long waves called
(a) terrestrial radiation
(b) photochemical radiation
(c) heat radiations
(d) ultraviolet radiations

Answer

Answer: (a) terrestrial radiation.


Question 6.
What is the distance between the sun and the earth?
(a) 152 million km.
(b) 1520 million km.
(c) 15200 million km.
(d) 1500 million km.

Answer

Answer: (a) 152 million km.


Question 7.
On what day the earth is nearest to the sun?
(a) 21st June
(b) 23rd December
(c) 3rd January
(d) 21st July

Answer

Answer: (c) 3rd January.


Question 8.
The dark spots appearing on the sun’s surface are called
(a) Sun spots
(b) Aurora australis
(c) Auroralis
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Sun spots.


Question 9.
What causes the variations in insolation?
(a) rotation of the earth on its axis
(b) terrestrial radiations
(c) atmospheric gases
(d) none of these

Answer

Answer: (a) rotation of the earth on its axis.


Question 10.
Which factor determines the angle of inclination of solar rays?
(a) altitude
(b) ocean currents
(c) latitude
(d) rotation of’the earth

Answer

Answer: (c) latitude.


Question 11.
On what day the sun is overhead at the Tropic of Cancer?
(a) July 21st
(b) June 21st
(c) January 3rd
(d) March 21st

Answer

Answer: (b) June 21st.


Question 12.
The angle of inclination of sun’s rays at noon at Delhi (28°N):
(a) 85°
(b) 47°
(c) 0°
(d) 57°

Answer

Answer: (a) 85°.


Question 13.
The axis of rotation of Earth is inclined about
(a) 23½°
(b) 66½°
(c) 28°N
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 66½°.


Question 14.
When is North pole inclined 23½° toward the sun?
(a) 21st March
(b) 21st June
(c) 23rd September
(d) 23rd March

Answer

Answer: (b) 21st June.


Question 15.
Which processes operate on insolation during the passage through the atmosphere?
(a) absorption
(b) scattering
(c) reflection
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 16.
Through which process the colour of the sky seems blue?
(a) absorption
(b) reflection
(c) scattering
(d) none of these

Answer

Answer: (c) scattering.


Question 17.
The combined reflection from the earth’s surface and clouds is known as
(a) insolation
(b) reflection
(c) albedo
(d) aurora Australis

Answer

Answer: (c) albedo.


Question 18.
The heat transfer by contact is termed as
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) none of these

Answer

Answer: (a) conduction.


Question 19.
The earth transmits the heat by
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 20.
By which process the earth’s surface is heated?
(a) convection
(b) conduction
(c) radiation
(d) none of these

Answer

Answer: (b) conduction.


Question 21.
How much solar radiation is received at the top of the atmosphere?
(a) 100 units
(b) 110 units
(c) 47 units
(d) 53 units

Answer

Answer: (a) 100 units.


Question 22.
Which factor controls the temperature distribution?
(a) latitude
(b) altitude
(c) ocean current
(d) all of these

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 23.
What is normal lapse rate?
(a) 6.5°C per km.
(b) 65°C per km.
(c) 5.6°C per km.
(d) 6.6°C per km.

Answer

Answer: (a) 6.5°C per km.


Question 24.
What least range of temperature is found between 20°S and 15°N?
(a) 3°C
(b) 5°C
(c) 20°C
(d) 10°C

Answer

Answer: (a) 3°C.


Question 25.
The sun has how many shapes?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) Five

Answer

Answer: (b) Three.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
Sun is the ultimate source of energy for the planet …………….

Answer

Answer: earth


Question 2.
On January 3rd, the earth is nearest to sun, 147 million km. This position is called ………………

Answer

Answer: perihelion.


Question 3.
The ……………. and ………….. of insolation day during a day in a season and in a year.

Answer

Answer: amount, intensity


Question 4.
The ……………. determines the angle of inclination of solar rays.

Answer

Answer: latitude


Question 5.
When sun is overhead at noon over the equator these days are called ……………….

Answer

Answer: equinoxes.


Question 6.
The ……………… the duration of daylight the ……………. will be the insolation.

Answer

Answer: longer, larger


Question 7.
The clouds ……………… part of ………………

Answer

Answer: reflect, radiations


Question 8.
The earth transmits the heat through ……………, ………….., …………….

Answer

Answer: conduction, convection, radiation


Question 9.
The atmosphere is largely …………… to short wave solar radiation.

Answer

Answer: transparent


Question 10.
The air and water vapour carries the heat ……………… through the process of …………….

Answer

Answer: upward, convection


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Solar Radiation, Heat Balance and Temperature MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 11 Cash Flow Statement with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 11 Cash Flow Statement with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Accountancy with Answers. You can also verify your answers from our provided Cash Flow Statement Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Cash Flow Statement Class 12 Objective Questions.

Cash Flow Statement Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs):

Question 1.
While preparing Cash Flow Statement, match the following activities: (CBSE SP 2019-20)
I. Payment of cash to acquire Debenture by (a). Financing activity an Investing Company
II. Purchase of Goodwill (b). Investing Activity
III. Dividend paid by manufacturing company (c). Operating activity

Answer

Answer: I – c, II – b, III – a.


Question 2.
Which of the following is the source of cash?
(a) Cash deposited into bank
(b) Cash withdrawn from the bank
(c) Sale of marketable securities
(d) Sale of goods for cash costing ₹ 20,000 for ₹ 16,000.

Answer

Answer: (d) Sale of goods for cash costing ₹ 20,000 for ₹ 16,000.


Question 3.
While calculating cash flows from operating profit, which of the following is not considered in the net profit?
(а) Amortisation of goodwill
(b) Writing off bad debts
(c) Writing off depreciation
(d) Interest paid on bank overdraft

Answer

Answer: (b) Writing off bad debts


Question 4.
Which of the following statement is incorrect about cash flow statement?
(a) It provides information about cash inflows and cash outflows .
(b) It provides information of flows of cash under three major categories
(c) It reconciles bank balance with the bank balance as per bank statement
(d) It helps in preparing cash budget

Answer

Answer: (c) It reconciles bank balance with the bank balance as per bank statement


Question 5.
Which of the following will come under operating activity?
(a) Issue of shares for cash
(b) Interest received on short-term investments
(c) Trading commission received by a manufacturing company
(d) Sale of marketable securities

Answer

Answer: (c) Trading commission received by a manufacturing company


Question 6.
Which of the following will not come under anywhere in cash flow statement?
(a) Repayment of borrowings
(b) Issue of bonus shares
(c) Sale of investments
(d) Dividend paid

Answer

Answer: (b) Issue of bonus shares


Question 7.
A plant whose original cost was ₹ 40,000, accumulated depreciation provided till the date of sale was ₹ 15,000 was sold at 20% above the book value. Cash flow from operating activities will be
(a) ₹ 48,000
(b) ₹ 30,000
(c) ₹ 18,000
(d) ₹ 25,000

Answer

Answer: (b) ₹ 30,000


Question 8.
Where will you show sale and purchase of shares and securities if it relates to revenue generating activity?
(a) Cash flow from investment activities
(b) Cash flows from financing activities
(c) Cash flows from operating activities
(d) Cash and cash equivalents

Answer

Answer: (c) Cash flows from operating activities


Question 9.
Which of the following transaction is always shown under financing activities?
(a) Interest received on investments
(b) Interest paid on investments
(c) Dividend paid
(d) Dividend received

Answer

Answer: (c) Dividend paid


Question 10.
Investments made by a financial enterprise with the purpose to resell after the expiry of three months will come under which of the following activity?
(a) Investment
(b) Financing
(c) Operating
(d) Cash equivalents

Answer

Answer: (c) Operating


Question 11.
Investments made with the purpose to resell after the expiry of three months will come under which of the following activity?
(a) Investment
(b) Financing
(c) Operating
(d) Cash equivalents

Answer

Answer: (d) Cash equivalents


Question 12.
Kaveri Ltd. A financing company obtained loans and advances of ₹ 5.00,000 during the year @ 12% p.a. it will be included in which of the following activities while preparing the cash flow statement? (CBSE Compartment Delhi 2015)
(a) Investing Activities
(b) Financing Activities
(c) Both Investing and Financing Activities
(d) Operating Activities

Answer

Answer: (d) Operating Activities


Question 13.
Cash deposit with the bank with a maturity date after two months belongs to which of the following while preparing cash flow statement: (CBSE Sample Paper 2015)
(a) Investing Activities
(b) Financing Activities
(c) Cash and Cash Equivalents
(d) Operating Activities

Answer

Answer: (c) Cash and Cash Equivalents


Question 14.
Which of the following transactions will not result into flow of cash? (CBSE Delhi 2014)
(a) Issue of equity shares of ₹ 1,00,000.
(b) Purchase of machinery of ₹ 1,75,000
(c) Redemption of 9% debentures ₹ 3,50,000
(d) Cash deposited into bank ₹ 15,000

Answer

Answer: (d) Cash deposited into bank ₹ 15,000


State whether the following statements are true or false:

Question 15.
‘Patents purchased by a company will be an operating activity.

Answer

Answer: False


Question 16.
Cash Flow Statement helps in reconciling closing bank balance with the balance as per bank statement.

Answer

Answer: False


Question 17.
Receipt of dividend on investment is always inflow of cash under investing activities for all types of companies.

Answer

Answer: False


Question 18.
Cash flow statement is different from cash book.

Answer

Answer: True


Question 19.
Tax on capital gains due to sale of non-current assets are shown under investing activities.

Answer

Answer: True


Question 20.
Increase or decrease in bank overdraft and cash credit is shown under financing activities.

Answer

Answer: True


Question 21.
Rent received form immovable property held as investments is shown under operating activities

Answer

Answer: False


Question 22.
Loans and advances granted is an operating activity for a financial enterprise.

Answer

Answer: True


Question 23.
Sale and purchase of marketable securities do not involve any flow of cash.

Answer

Answer: True


Question 24.
Amortisation of intangible asset is a non-cash and non-operating item.

Answer

Answer: True


Question 25.
Rental Income on the property held as stock is shown under operating activities for a non manufacturing enterprise.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks with correct word:

Question 26.
Marketable Securities is the part of _______.

Answer

Answer: Cash and Cash Equivalents


Question 27.
Short term borrowings comes under _______.

Answer

Answer: Financing Activities


Question 28.
The cash flow statement explains the causes of ________ of cash.

Answer

Answer: Surplus / Deficit


Question 29.
Issue of shares on redemption of debentures will result into _______ of cash.

Answer

Answer: Noflow


Question 30.
Payment of dividend always come under _____ for all enterprises.

Answer

Answer: Financing


Question 31.
Sale and purchase of shares and securities come under _____ activities for financial enterprises.

Answer

Answer: Operating


Question 32.
Proceeds of insurance claims under norming business operations is known as _______.

Answer

Answer: Extraordinary Item


Question 33.
_______ dividend is declared and paid during the year.

Answer

Answer: Interim


Question 34.
Cheques and drafts are the part of cash ________.

Answer

Answer: Equivalents


Question 35.
Tax of dividend on shares is the part of _______ activity.

Answer

Answer: Financing.


One word Questions:

Question 36.
Mevo Ltd., a financial enterprise had advanced a loan of ₹ 3,00,000, invested ₹ 6,00,000 in shares of the other companies and purchased machinery for ₹ 9,00,000. It received dividend of ₹ 70,000 on investment in shares. The company sold an old machine of the book value of ₹ 79,000 at a loss of ₹ 10,000.
Compute Cash flows from Investing Activities. (CBSE Delhi 2019)

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 11 Cash Flow Statement with Answers 1
Note: As it is clearly mentioned that shares are purchased for investment. They have been treated as investing
activities.


Question 37.
Give the meaning of ‘Cash Equivalents’ for the purpose of preparing Cash Flow Statement. (CBSE Delhi 2019)

Answer

Answer: “Cast equivalents” means short term highly liquid investments that are readily convertible into known amount of cash & which are subject to an in significant risk of changes in value.
For Ex-short term marketable securities.
The primary purpose of the statement of cash flows is to provide information about cash receipt, cash payments, and the net change in cash resulting from the operating, investing and financing activities of a company during the period.


Question 38.
What is meant by ‘Cash Flows? (CBSE Delhi 2019)

Answer

Answer: Cash Flows imply movement of cash in and out due to some non-cash items.


Question 39.
K Ltd., a manufacturing company obtained a loan of ₹ 6,00,000, advanced a loan of ₹ 1,00,000 and purchased machinery for ₹ 5,00,000. Calculate the amount of Cash Flow from financing and investing activities.
Ans.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 11 Cash Flow Statement with Answers 2


Question 40.
How will ‘commission received’ be treated while preparing cash-flow-statement? (CBSE Delhi 2019)

Answer

Answer: It will be treated as Cash flows from operating activities.


Question 41.
How is ‘dividend paid’ treated by a financial enterprise for the purpose of preparing cash flow statement?

Answer

Answer: Dividend paid is treated as a financing activity.


Question 42.
When can ‘Receipt of Dividend’ be classified as an operating activity State. Also give reason in support of your answer. (CBSE Delhi 2019)

Answer

Answer: Receipt of dividend can be an operating activity for a financial company as it is a principal revenue generating activity.


Question 43.
What is meant by ‘Cash Flow Statement’? (CBSE Outside Delhi 2019)

Answer

Answer: A Cash Flow Statement is a statement that provides information about the historical changes in Cash & Cash Equivalents of an enterprise by classifying cash flows into Operating, Investing and Financing Activities.


Question 44.
What is meant by ‘Cash Flows’? (CBSE Outside Delhi 2019)

Answer

Answer: Cash Flows imply movement of cash in and out due to some non-cash items.


Question 45.
K Ltd., a manufacturing company obtained a loan of ₹ 6,00,000, advanced a loan of ₹ 1,00,000 and purchased machinery for ₹ 5,00,000. Calculate the amount of Cash Flow from financing and investing activities.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 11 Cash Flow Statement with Answers 3


Question 46.
How will ‘commission received’ be treated while preparing a cash-flow-statement? (CBSE Outside Delhi 2019)

Answer

Answer: It will be treated as Cash flows from operating activities.


Question 47.
How is ‘dividend paid’ treated by a financial enterprise for the purpose of preparing cash flow statement? (CBSE Outside Delhi 2019)

Answer

Answer: Dividend paid is treated as a financing activity.


Question 48.
M/s Mevo and Sons.; a bamboo pens producing company, purchased a machinery for ₹ 9,00,000.
It received dividend of ₹ 70,000 on investment in shares. The company also sold an old machine of the book value of ₹ 79,000 at a loss of ₹ 10,000. Compute Cash flow from Investing Activities (CBSE SP 2019-20)
Ans. Cash flow from Investing Activities

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 11 Cash Flow Statement with Answers 4


Question 49.
Give any two examples of cash flows from operating activities.

Answer

Answer:
(i) Cash Sales
(ii) Cash Purchases


Question 50.
What is meant by ‘Financing Activities’ for preparing Cash Flow Statement? (CBSE 2019 Compt.)

Answer

Answer: Financing activities are the activities that result in change in capital or borrowings of the enterprise.


Question 51.
What is mean by investing activities for preparing Cash Flow Statement? (CBSE 2019 Compt.)

Answer

Answer: Investing activities (as per AS-3) are the acquisition and disposal of long term assets and other investments not included in cash equivalents.


Question 52.
State the primary objective of preparing Cash Flow Statement. (CBSE 2019 Compt.)

Answer

Answer: The primary objective of preparing Cash Flow Statement is to provide useful information about cash inflows and outflows of an enterprise during a particular period.


Question 53.
What is meant by‘Cash Flow Statement’? (CBSE 2019 Compt.)

Answer

Answer: Cash Flow Statement is a statement showing inflows and outflows of cash and cash equivalents during a particular period.


Question 54.
Cashier of Y Ltd. withdrew ₹ 2,00,000 from bank. Will this transaction result into inflow, outflow or no flow of cash? Give reason in support of your answer. (CBSE 2019 Compt.)

Answer

Answer: No flow of cash as there is no change in cash and cash equivalents.


Question 55.
Interest received and paid is considered as which type of activity by a finance company while preparing the cash flow statement. (CBSE 2018)

Answer

Answer: Operating Activity for both.


Question 56.
Under which type of activity will you classify ‘Rent received’ while preparing cash flow statement? (CBSE Sample Paper 2018-19)

Answer

Answer: Rent received is inflow of cash from Investing Activities.


Question 57.
Give any one example of cash inflows from operating activities other than cash receipts from sale of goods and rendering of services.

Answer

Answer: Royalties


Question 58.
P P Limited is Share Broker Company. G G Limited is engaged in manufacturing of packaged food. P P Limited purchased 5,000 equity shares of ₹ 100 each of Savita Limited. G G Limited also purchased 10,000 equity shares of ₹ 100 each of Savita Limited.
For the purpose of preparing their respective Cash Flow Statements, under which category of activities the purchase of shares will be classified by P P Limited and G G Limited? (CBSE Sample Paper 2017-18)

Answer

Answer:
(a) For P P Limited: Operating Activity
(b) For G G Limited: Investing Activity


Question 59.
Cash Flow Statement shows inflows and outflows of ‘Cash’ and ‘Cash Equivalents’ from various activities of an enterprise during a particular period. State one component of cash. (Compt. Delhi 2017)

Answer

Answer: Demand deposits with bank.


Question 60.
Give an example of an activity, which is a financing activity for every type of enterprise. (Compt. Delhi 2017)

Answer

Answer: Issue of shares.


Question 61.
Net increase in working capital other than cash and cash equivalents will increase, decrease or not change cash flow from operating activities. Give reason in support ofyour answer. (Delhi 2017)

Answer

Answer: Decrease.


Question 62.
‘Payment and Receipt of interest and dividend’ is classified as which type of activity while preparing cash flow statement? (Delhi 2017)

Answer

Answer: Payment of Interest and Dividend: Financing Activity Receipt of Interest and Dividend: Investing Activity


Question 63.
‘Cheques and drafts in hand’ are not considered while preparing cash flow statement. Why? (Delhi 2017)

Answer

Answer: Cheques and Drafts in hand are not considered while preparing cash flow statements as they are part of cash and cash equivalents only.


Question 64.
State any one advantage of preparing cash flow statement. (Delhi 2017)

Answer

Answer: It helps in short term financial planning.


Question 65.
Normally, what should be the maturity period for a short-term investment from the date of its acquisition to be qualified as cash equivalents? (Outside Delhi 2017)

Answer

Answer: 90 days/ 3 months.


Question 66.
State whether the following will increase, decrease or have no effect on cash flow from operating activities while preparing ‘Cash Flow Statement’ :
(i) Decrease in outstanding employees benefits expenses by ₹ 3,000
(ii) Increase in prepaid insurance by ₹ 2,000. (Compt. Delhi 2017)

Answer

Answer:
(i) Decrease
(ii) Decrease


Question 67.
Will ‘acquisition of machinery by issue of equity shares’ be considered while preparing ‘Cash Flow Statement’?

Answer

Answer: No.


Question 68.
The Goodwill of X Ltd. increased from ₹ 2,00,000 in 2013-14 to ₹ 3,50,000 in 2014-15. Where will you show the treatment while preparing Cash Flow Statement for the year ended 31st March 2015? (CBSE Sample Paper 2016, 2017)

Answer

Answer: Investing Activities.


Question 69.
Does movement between items that constitute cash or cash equivalents result into cash flow?

Answer

Answer: No flow of cash and cash equivalents.


Question 70.
‘An enterprise may hold securities and loans for dealing or trading purposes in which case they are similar to inventory acquired specifically for resale.’ Is the statement correct?

Answer

Answer: Yes


Question 71.
‘G Ltd.’ is carrying on a paper manufacturing business. In the current year, it purchased machinery for
7 30,00,000, it paid salaries of ₹ 60,000 to its employees; it required funds for expansion and therefore, issued shares of ₹ 20,00,000. It earned a profit of ₹ 9,00,000 for the current year. Find out cash flows from operating activities. (Delhi Compartment 2015)

Answer

Answer: ₹ 9,00,000 (as per indirect method and other information is not relevant)


Question 72.
Finserve Ltd. Is carrying on a mutual fund business. It invested ₹ 30,00,000 in shares and ₹ 15,00,000 in debentures of various companies during the year. It received ₹ 3,00,000 as dividend and interest. Find out cash flows from investing activities. (CBSE Sample Paper 2015)

Answer

Answer: Nil.


Question 73.
State with reason whether the issue of 9 % debentures to a vendor for the purchaser of machinery of ₹ 50,000 will result in inflow, outflow or no flow of cash while preparing cash flow statement. (CBSE Compartment Delhi 2014)

Answer

Answer: No flow of cash.


Question 74.
Interest received by a finance company is classified under which kind of activity while preparing a cash flow statement. (CBSE Sample Paper 2014)

Answer

Answer: Operating Activity.


Question 75.
While preparing cash flow statement of Sharda Ltd. Depreciation provided on fixed asset was added to the net profit to calculate cash flow from operating activities. Was the accountant correct in doing so? Give reason. (CBSE Delhi 2014)

Answer

Answer: Yes.


Question 76.
While preparing the cash flow statement of Alka Ltd. Dividend paid was shown as an operating activity by the accountant of the company. Was he correct in doing so?

Answer

Answer: No.


Question 77.
Asia Ltd. declared payment of dividend of₹ 50,000 on its equity shares. Mention with reason whether it is cash inflow, cash outflow or no cash flow.

Answer

Answer: No cash flow.


Question 78.
A company has issued bonus equity shares of ₹ 2,00,000. Mention with reason whether it is cash inflow,
cash outflow or no cash.

Answer

Answer: No cash flow.


Question 79.
Mention the case in which interest received (other than interest on calls in arrears) is treated as cash inflow from operating activities.

Answer

Answer: Cash inflow company.


Question 80.
State with reason whether deposit of cash into bank will result into inflow, outflow or no flow cash. (CBSE 2011 Delhi)

Answer

Answer: No cash flow equivalents.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 11 Cash Flow Statement with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Accountancy Cash Flow Statement MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 11 Cash Flow Statement with Answers Read More »

error: Content is protected !!