MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Anatomy of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Anatomy of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Anatomy of Flowering Plants Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 6 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Anatomy of Flowering Plants Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 6 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Intercalary meristem is derived from
(a) Apical meristem
(b) Protoderm
(c) Calyptrogen
(d) Lateral meristem

Answer

Answer: (a) Apical meristem.


Question 2.
Secondary meristem develops from
(a) Apical meristem
(b) Permanent tissue
(c) Secondary tissue
(d) Vascular combium

Answer

Answer: (b) Permanent tissue


Question 3.
Cambium is considered to be a lateral meristem because it
(a) Gives rise to lateral branches
(b) Increase the girth of the plant
(c) Increase both length and girth of plant
(d) Increase the length of the plant.

Answer

Answer: (b) Increase the girth of the plant


Question 4.
Quiscent centre is located in
(a) Shoot apex
(b) Root apex
(c) Bud apex
(d) Leaf apex

Answer

Answer: (b) Root apex


Question 5.
Casparian strips occur in the cells of
(a) Exodermis
(b) Epiderms
(c) Hypodermis
(d) Endoderms

Answer

Answer: (d) Endoderms


Question 6.
Lignified cells with narrow and pointed end wall are
(a) Chlorenchyma
(b) Parenchyma
(c) Sclerenchyma
(d) Endoderms

Answer

Answer: (c) Sclerenchyma


Question 7.
Nucleus is absent in
(a) Vessels
(b) Sieve tube elements
(c) Tracheid
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
Age of a tree is calculated by its
(a) Girth
(b) Height
(c) Number of annual rings
(d) Number of branches

Answer

Answer: (c) Number of annual rings.


Question 9.
Youngest secondary xylem occurs
(a) Just outside the vascular cambium
(b) Just inside the vascular cambium
(c) Just outside the vascular cambium
(d) Just inside the cork cambium

Answer

Answer: (b) Just inside the vascular cambium.


Question 10.
Mesophll cells in a leaf are
(a) Sclerenchymatous
(b) Collenehymatous
(c) Parenchymatous
(d) Meristem

Answer

Answer: (c) Parenchymatous


Question 11.
Healing of wounds occur due to the activity of
(a) Intercalary meristem
(b) Secondary meristem
(c) Primary meristem
(d) Apical meristem

Answer

Answer: (b) Secondary meristem


Question 12.
Lateral root arise from
(a) Cambium
(b) Pericycle
(c) Epidermis
(d) Endodermis

Answer

Answer: (b) Pericycle


Question 13.
Vascular bundles are absent in
(a) Dicots
(b) Monocots
(c) Cambium
(d) Pteridophytes

Answer

Answer: (d) Pteridophytes


Question 14.
Which one contain only living cells?
(a) Vessels
(b) Sclerenchyma
(c) Trachieds
(d) Parenchyma

Answer

Answer: (d) Parenchyma


Question 15.
Vascular bundle having cambium is
(a) Closed
(b) Open
(c) Colleral
(d) Conjoint

Answer

Answer: (b) Open


Question 16.
Lignified cell well occurs in
(a) Xylem cells
(b) Epidermal cells
(c) Cambial cells
(d) Phloem cells

Answer

Answer: (a) Xylem cells .


Question 17.
Bordered pits are more common in
(a) Gymmosperms
(b) Monocots
(c) Dicots
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Gymmosperms


Question 18.
Both apical meristems and intercalary meristem are also called
(a) Intercalary meristems
(b) Lateral meristems
(c) Primary meristems
(d) Meristems

Answer

Answer: (c) Primary meristems


Question 19.
Complex tissues also provides mechanical strength to the plant parts. It is composed elements
(a) Trachieds
(b) Vessels
(c) Xylem fibres
(d) Xylem parenchyma
(e) All of these

Answer

Answer: (e) All of these


Question 20.
The first formed xylem elements are called
(a) Metaxylem
(b) Endarch
(c) Protoxylem
(d) Exarch

Answer

Answer: (c) Protoxylem


II. Fill in the blanks:

Question 1.
The plant is made up of Cells which are organised into ………… and the tissues into …………..

Answer

Answer: tissues, organs


Question 2.
Plants have different kinds of ………..

Answer

Answer: meristems


Question 3.
Fascicular vascular cambium, interfascicular cambium and cork- cambium are examples of ………… meristems.

Answer

Answer: lateral


Question 4.
The various simple tissues are …………, ………….. and ……………

Answer

Answer: parenchyma, collenchyma, sclerenchyma


Question 5.
Parenchymatous cells form the major components like ……………… of ………….. and ………… parts.

Answer

Answer: cortex., pit, mesophyll, leaves, floral


Question 6.
…………. forms …………… below the epidermis, in dicotyle-donous plants.

Answer

Answer: Collenchyma, hypodermis


Question 7.
…………. consists of long, narrow cells with thick and lignified i cell walls having a few or numerous pits.

Answer

Answer: Sclerenchyma


Question 8.
………….. is cbmposed of four different kinds of elements, namely, trachieds, vessels, xylem fibres and xylem paranchyma.

Answer

Answer: Complex tissues


Question 9.
…………… are long, tube-like structures, arranged longitudinally and are associated with the companion cells.

Answer

Answer: Sieve tube elements


Question 10.
Each stoma is composed of two bean-shaped cells known as the …………….

Answer

Answer: guard cells


Question 11.
The cells of epidermis bear a number of hair known as …………..

Answer

Answer: trichomes


Question 12.
The outermost layer is …………..

Answer

Answer: epidermis


Question 13.
The …………. consists of several layers of thin-walled parenchymata with intercellular spaces.

Answer

Answer: cortex


Question 14.
A number of …………. are arranged in a ring. Each vascular bundle is …………., ……………. and …………

Answer

Answer: vascular, conjoint, collateral endarch, open


Question 15.
When the ………….. cells in the leaves are turgid, the leaf surface is exposed.

Answer

Answer: bulliform


III. Mark the statements True (T) or False (F)

Question 1.
The spring wood is lighter in colour and has a low density whereas the autumn wood is darker and has a higher density.

Answer

Answer: True


Question 2.
The wood formed during spring season is called autumn wood or late wood.

Answer

Answer: False


Question 3.
Phellogen, phellem, and phelloderm are collectively known as lenticel.

Answer

Answer: False


Question 4.
The peripheral region of the secondary xylem, is lighter in colour and is known as the sapwood.

Answer

Answer: True


Question 5.
Secondary growth also occur in stems and roots of gymnosperms. However, secondary growth does not occur in monocotyledons.

Answer

Answer: True


Question 6.
All the dead cells lying outside the active cork cambium constitute the bark.

Answer

Answer: True


Question 7.
Lenticels permit the exchange of gases between the outer at-mosphere and the internal tissue of the stem.

Answer

Answer: True


Question 8.
The two kinds of woods appear as alternate concentric rings, constituting an annual ring.

Answer

Answer: True


Question 9.
Vascular system includes vascular bundles, which can be seen in the veins.

Answer

Answer: True


Question 10.
When xylem and phloem within a vascular bundle are arranged in an alternate manner on different radii as in the roots are called radial as in the roots.

Answer

Answer: True


IV. Match the items or column I with the items of column II

Column IColumn II
(i) Heart wood(a) spring wood
(ii) Spring season(b) innermost layer of the cortex
(iii) Secondary growth(c) unicellular
(iv) Isobilateral leaf(d) tapering cylindrical cells
(v) Endodermis(e) comprises dead elements with highly lingnifled walls.
(vi) Root hairs(f) thick-walled, elongated and pointed cells.
(vii) Phloem paranchyma(g) two lateral mertstems vascular cambium and cork cambium.
(viii) Primary xylem(h) they are mostly dead and without protoplasts
(ix) Xylem parenchymatous(i) bulliform cells.
(x) Sclereids(j) walls are made up of cellulose
(xi) Collenchyma(k) hypodermis below the epidermis.
(xii) Parenchymatous(l) cortex, pith, mesophyll of leaves, floral parts.
(xiii) Fibres(m) protoxylem and metaxylem
(xiv) Sclerenchyma(n) spherical, oval or cylindrical, highly thickened dead cells with very narrow cavities.
Answer

Answer:

Column IColumn II
(i) Heart wood(e) comprises dead elements with highly lingnifled walls.
(ii) Spring season(a) spring wood
(iii) Secondary growth(g) two lateral mertstems vascular cambium and cork cambium.
(iv) Isobilateral leaf(i) bulliform cells.
(v) Endodermis(b) innermost layer of the cortex
(vi) Root hairs(c) unicellular
(vii) Phloem paranchyma(d) tapering cylindrical cells
(viii) Primary xylem(m) protoxylem and metaxylem
(ix) Xylem parenchymatous(j) walls are made up of cellulose
(x) Sclereids(n) spherical, oval or cylindrical, highly thickened dead cells with very narrow cavities.
(xi) Collenchyma(k) hypodermis below the epidermis.
(xii) Parenchymatous(l) cortex, pith, mesophyll of leaves, floral parts.
(xiii) Fibres(f) thick-walled, elongated and pointed cells.
(xiv) Sclerenchyma(h) they are mostly dead and without protoplasts

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Anatomy of Flowering Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 11 Marketing Management with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 11 Marketing Management with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Marketing Management Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Marketing Management Class 12 Objective Questions.

Marketing Management Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Scope of _______ is limited but scope of _________ is wider.
(a) Marketing, Selling
(b) Selling, Marketing
(c) Marketing, Publicity
(d) Selling, Manufacturing

Answer

Answer: (b) Selling, Marketing


Question 2.
Airtight containers and packets used for chips, biscuits, and jams, etc., are the example of
(a) Product differentiation
(b) Product identification
(c) Product promotion
(d) Product Protection

Answer

Answer: (d) Product Protection


Question 3.
The Basic role of marketer is to _________
(a) Sell the product
(b) Advertise only
(c) Earn more and more profits
(d) Identify a need and fill it

Answer

Answer: (d) Identify a need and fill it


Question 4.
Which of the following is the part of the marketing mix?
(a) Price
(b) Product
(c) Place and Promotion
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 5.
Which of the following is not concerned with the ‘Price’?
(a) Advertising
(b) Discounts
(c) List price
(d) Margins

Answer

Answer: (a) Advertising


Question 6.
SWOT Analysis is a strong part of ________
(a) Marketing
(b) Selling
(c) Publicity
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Marketing


Question 7.
Which of the following is a good quality of a good salesperson?
(a) Mental quality
(b) Honesty
(c) Communication skills
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 8.
______ refers to the act of designing and producing the container or wrapper of a product.
(a) Trade Mark
(b) Brand Name
(c) Copyright
(d) Packaging

Answer

Answer: (d) Packaging


Question 9.
__________ Activities start after the product has been developed.
(a) Selling
(b) Publicity
(c) Marketing
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Selling


Question 10.
Under marketing mix which of the following is not a part of Product?
(a) List price
(b) Quality
(c) Design
(d) Brand Name

Answer

Answer: (a) List price


Question 11.
Discounts, coupons, contests, free samples and offering extra quantity, etc., are the examples of __________
(a) Channels of distribution
(b) Personal Selling
(c) Sales Promotion
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Sales Promotion


Question 12.
The word ‘Market’ has come from the Latin word _____________
(a) Marketo
(b) Marketio
(c) Marcatus
(d) Matico

Answer

Answer: (c) Mercatus


Question 13.
Which of the following is a brand name?
(a) Nike
(b) Woodland
(c) Asian Paints
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 14.
Which of the following is a direct channel of distribution?
(a) Manufacturer, wholesaler, retailer, customer
(b) Manufacturer to customer
(c) Manufacturer, retailer, customer
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Manufacturer to customer


Question 15.
Which of the following is not a part of ‘Place and Promotion’?
(a) Warranties
(b) Advertising
(c) Personal selling
(d) Sales Promotion

Answer

Answer: (a) Warranties


Question 16.
________ refers to designing the label to be put on the package
(a) Pricing
(b) Packaging
(c) Branding
(d) Labelling

Answer

Answer: (d) Labelling


Question 17.
Which of the following is a function of packaging?
(a) Product promotion
(b) Product identification
(c) Product protection
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 18.
_________ refers to further packaging components necessary for storage and transportation.
(a) Transportation package
(b) Primary package
(c) Secondary package
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Transportation package


Question 19.
Secondary package refers to _________
(a) First layer of protection
(b) Transportation package
(c) Additional layers of protection
(d) Immediate container

Answer

Answer: (c) Additional layers of protection


Question 20.
Advertising lacks ______________
(a) Reaching to a large number of people
(b) Covering market in short time
(c) Direct Feedback
(d) Impersonal communication

Answer

Answer: (c) Direct Feedback


Question 21.
Which of the following starts from (starting point) factory_____________
(a) Product concept
(b) Production concept
(c) Selling concept
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 22.
Which of the following is not a function of marketing?
(a) Bending the customers according to product
(b) Marketing planning
(c) Product designing and development
(d) Gathering and analysing market information

Answer

Answer: (a) Bending the customers according to product


Question 23.
Providing information to the customers about the product, its features, and quality, etc., are part of:
(a) Production
(b) Pricing
(c) Promotion
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Promotion


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 11 Marketing Management with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Marketing Management MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 11 Marketing Management with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Consumer Protection Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Consumer Protection Class 12 Objective Questions.

Consumer Protection Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Who can file a complaint under the Consumer Protection Act, 1986?
(a) A legal her of a deceased consumer
(b) Any registered consumers association
(c) Any consumer
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 2.
The consumer has a right to get relief in case of defective goods or deficient services as per the________________
(a) Right to be informed
(b) Right to choose
(c) Right to be heard
(d) Right to seek redressal

Answer

Answer: (d) Right to seek redressal


Question 3.
______ means any person who buys any goods for personal use or hires or avails of any services for a consideration.
(a) Consumer
(b) Manufacturer
(c) Trader
(d) Service Provider

Answer

Answer: (a) Consumer


Question 4.
A complaint can be filed against ______ who adopt(s) unfair trade practices.
(a) Trader only
(b) Manufacturer only
(c) Trader and Manufacturer
(d) Consumer

Answer

Answer: (c) Trader and Manufacturer


Question 5.
Consumers should use ISI marked electrical appliance is an example of
(a) Right to be informed
(b) Right to safety
(c) Right to choose
(d) Right to be heard

Answer

Answer: (b) Right to safety


Question 6.
In case an aggrieved consumer is not satisfied with the decision of the State Commission, he can make a further appeal in
(a) National Commission
(b) District Forum
(c) Supreme Court of India
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) National Commission


Question 7.
In case a consumer is not satisfied with the order passed in the State Commission, he can further make an appeal in the National Commission within a time period of
(a) 10 days
(b) 20 days
(c) 30 days
(d) 45 days

Answer

Answer: (c) 30 days


Question 8.
A consumer has a right to file a complaint and to be heard in case of dissatisfaction with goods or services according to the ___________
(a) Right to Seek redressal
(b) Right to choose
(c) Right to be heard
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Right to be heard


Question 9.
_______ is set up by the Central Government
(a) State commissions
(b) District forum
(c) National commission
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) National commission


Question 10.
________A standardised mark is printed on jewellery.
(a) Agmark
(b) ISO 2009
(c) ISI
(d) Hallmark

Answer

Answer: (d) Hallmark


Question 11.
Which of the following statements is not true with regard to the National Commission?
(a) It consists of a President and at least five other members, one of whom should be a woman.
(b) The members are appointed by the Central Government.
(c) A complaint can be made to the National Commission when the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds crore.
(d) Where the aggrieved party was not satisfied with the order of the National Commission, the case can be taken to the Supreme Court of India.

Answer

Answer: (a) It consists of a President and at least five other members, one of whom should be a woman.


Question 12.
______ mark is used for electrical products.
(a) ISI
(b) FPO
(c) ISO
(d) Agmark

Answer

Answer: (a) ISI


Question 13.
_____ are set up in each district by the State Government concerned.
(a) District Forums
(b) National Commission
(c) State Commission
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) District Forums


Question 14.
The state commissions are set up in each state by ________
(a) Supreme court
(b) High court
(c) Central Government
(d) State Government

Answer

Answer: (d) State Government


Question 15.
Consumers can ask anything regarding date of manufacture, price, quantity etc., is an example of _____________
(a) Right to be informed
(b) Right to choose
(c) Right to safety
(d) Right to be heard

Answer

Answer: (a) Right to be informed


Question 16.
A District Forum has jurisdiction to entertain a consumer complaint involving product value:
(a) Up to ₹ 20 lakh
(b) Up to ₹ 10 lakh
(c) Between ₹ 20 lakh and ₹ 1 crore
(d) Above ₹ 1 crore

Answer

Answer: (a) Up to ₹ 20 lakh


Question 17.
Which one of the following is not a consumer right?
(a) Right to safety
(b) Right to seek redressal
(c) Right to get discount

Answer

Answer: (c) Right to get discount


Question 18.
NGOs are __________
(a) Government organisations
(b) Non-profit organisations
(c) Profit making organisations
(d) Service providing organisations

Answer

Answer: (b) Non-profit organisations


Question 19.
Rights of a consumer are protected under _________
(a) Consumer Protection Act, 1982
(b) Consumer Protection Act, 1986
(c) Consumer Protection Act, 1988
(d) Consumer Protection Act, 1984

Answer

Answer: (b) Consumer Protection Act, 1986


Question 20.
Rights of a consumer are protected under __________________
(a) Consumer Protection Act, 1984
(b) Consumer Protection Act, 1986
(c) Consumer Protection Act, 1988
(d) Consumer Protection Act, 1982

Answer

Answer: (b) Consumer Protection Act, 1986


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Consumer Protection MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 1 Nature and Purpose of Business with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 1 Nature and Purpose of Business with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Nature and Purpose of Business Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Nature and Purpose of Business Class 11 Objective Questions.

Nature and Purpose of Business Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one of the following is NOT the objective of the business?
(a) Investment
(b) Innovation
(c) Creation of customers
(d) Profit-making

Answer

Answer: (a) Investment


Question 2.
Which one of the following is an economic activity in which specialized knowledge is required?
(a) Profession
(b) Business
(c) Employment
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Profession


Question 3.
Commerce includes activities relating to trade and _________________ to trade.
(a) Auxiliaries
(b) Subsidiaries
(c) Supporting
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Auxiliaries


Question 4.
Bad debts due to non-payment of debt by the debtor are an example of which type of business risk?
(a) Human
(b) Natural
(c) Physical
(d) Economic

Answer

Answer: (a) Human


Question 5.
Which of the following is an economic cause of business risks?
(a) Demand for goods
(b) Competition
(c) Price
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.
Business risk is not likely to arise due to
(a) Power failure
(b) Employee dishonesty
(c) Changes in government policy
(d) Good management

Answer

Answer: (d) Good management


Question 7.
The word marketing standing is concerned with __________
(a) Position of an enterprise
(b) Supply of the product
(c) Customers
(d) Competitors

Answer

Answer: (a) Position of an enterprise


Question 8.
Why a business should earn a profit?
(a) To provide a return to investors
(b) To increase the reputation of the business
(c) To provide funds for future growth
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 9.
Which one of the following is NOT an Auxiliary to trade?
(a) Mining
(b) Warehousing
(c) Insurance
(d) Transport

Answer

Answer: (a) Mining


Question 10.
Which of the following is not a natural cause of business risks?
(a) Earthquake
(b) Strikes
(c) Famine
(d) Heavy Rains

Answer

Answer: (b) Strikes


Question 11.
Which of the following is not concerned with the profession?
(a) Manufacturing goods and services
(b) Specialised body of knowledge and skill
(c) Code of conduct
(d) Formal Training

Answer

Answer: (a) Manufacturing goods and services


Question 12.
Which of the broad categories of industries covers oil refinery and sugar mills?
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Tertiary
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Secondary


Question 13.
Which of the following is an instrument of exchange, which was prominent in the subcontinent?
(a) Copper
(b) Hundi
(c) Gold
(d) Silver

Answer

Answer: (b) Hundi


Question 14.
The occupation in which people work for others and get remunerated in return is known as:
(a) Profession
(b) Employment
(c) Business
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Employment


Question 15.
The industries which provide support services to other industries are known as
(a) Primary industries
(b) Commercial industries
(c) Tertiary industries
(d) Secondary industries

Answer

Answer: (c) Tertiary industries


Question 16.
Which one of the following is an economic activity in which specialized knowledge is required?
(a) Profession
(b) Business
(c) Employment
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Profession


Question 17.
The term business is derived from the word ______________
(a) Buy and selling
(b) Financial markets
(c) Proprietorship
(d) Busy

Answer

Answer: (d) Busy


Question 18.
Which of the following is an economic activity?
(a) Social Activities
(b) Patriotic Activities
(c) Profession
(d) Religious Activities

Answer

Answer: (c) Profession


Question 19.
Which of the following is not a characteristic of business activity?
(a) Wages
(b) Sale of product
(c) The factor of risk
(d) Manufacturing goods and services

Answer

Answer: (a) Wages


Question 20.
__________ is an economic activity
(a) Non-employment
(b) Employment
(c) Non profit organisation
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Employment


Question 21.
Bad debts due to non-payment of debts by debtors is an example of which type of business risk?
(a) Human
(b) Natural
(c) Physical
(d) Economic

Answer

Answer: (a) Human


Question 22.
Tea is mainly produced in Assam; Cotton in Gujarat and Maharashtra; Jute in West Bengal and Orissa; Sugar in U.P, Bihar, and Maharashtra. But these goods are required for consumption in different parts of the country. For this purpose ________ is very important.
(a) Banking and Finance
(b) Advertising
(c) Insurance
(d) Transport and Communication

Answer

Answer: (d) Transport and Communication


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 1 Nature and Purpose of Business with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Nature and Purpose of Business MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 1 Nature and Purpose of Business with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 2 Forms of Business Organisation with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 2 Forms of Business Organisation with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Forms of Business Organisation Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Forms of Business Organisation Class 11 Objective Questions.

Forms of Business Organisation Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following statement is NOT true about a minor partner?
(a) He has to bear losses also
(b) He can inspect books of accounts
(c) He has an option to continue with a firm even after attaining majority
(d) He shares only profits

Answer

Answer: (a) He has to bear losses also


Question 2.
_______ company needs to have only two directors.
(a) Public Company
(b) Sole Proprietorship
(c) Private Company
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Private Company


Question 3.
Which of the following contract is signed by the promoters with the third party on behalf of the proposed company?
(a) Preliminary contracts
(b) Provisional contract
(c) Prospectus
(d) Memorandum of association

Answer

Answer: (a) Preliminary contracts


Question 4.
Which one of the following is the CORRECT sequence of stages in the formation of a company?
(a) Promotion, incorporation, capital subscription, the commencement of business
(b) Incorporation, capital subscription, promotion, the commencement of business
(c) Promotion, the commencement of business, incorporation, capital subscription
(d) Promotion, Incorporation, Certificate of commencement, capital subscription

Answer

Answer: (a) Promotion, incorporation, capital subscription, the commencement of business


Question 5.
Which of the following business enterprises does not have a separate legal entity?
(a) Sole Proprietorship
(b) Partnership
(c) Company
(d) Cooperative Society

Answer

Answer: (a) Sole Proprietorship


Question 6.
__________ company does not invite the public to subscribe to its share capital.
(a) Both Private and Public Company
(b) Public Company
(c) Private Company
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Private Company


Question 7.
Which of the following cooperative society is established to help small producers in selling their products?
(a) Producer cooperative society
(b) Marketing cooperative society
(c) Credit cooperative society
(d) Consumers cooperative society

Answer

Answer: (a) Producer cooperative society


Question 8.
The maximum number of partners allowed in the banking business are
(a) Ten
(b) No limit
(c) Twenty
(d) Two

Answer

Answer: (a) Ten


Question 9.
At least 10 adults, no maximum limit in case of ________
(a) Joint Hindu Family
(b) Cooperative Society
(c) Company
(d) Partnership

Answer

Answer: (b) Cooperative Society


Question 10.
It is a form of business organization which is owned, managed, and controlled by an individual who is the recipient of all profits and bearer of all risks. Identify the concept.
(a) Sole Proprietorship
(b) Cooperative Society
(c) Joint Hindu family business
(d) Partnership

Answer

Answer: (a) Sole Proprietorship


Question 11.
What do you understand by the term unlimited liability?
(a) The personal assets of the owner can be sold when the assets of the business are not enough to
(b) The personal assets of the owner cannot be sold at all
(c) The personal assets of the owner can be sold, according to the wish of the creditors
(d) The personal assets of the owner can be sold, only to a limited extent

Answer

Answer: (a) The personal assets of the owner can be sold when the assets of the business are not enough to


Question 12.
Provision of residential accommodation to the members at reasonable rates is the objective of:
(a) Housing Cooperative
(b) Producers Cooperative
(c) Sleeping Partner
(d) Credit Cooperative

Answer

Answer: (a) Housing Cooperative


Question 13.
Hindu Succession Act was passed in _____________
(a) 1960
(b) 1956
(c) 1952
(d) 1932

Answer

Answer: (b) 1956


Question 14.
A prospectus is issued by
(a) Public company
(b) Private company
(c) Statutory Corporation
(d) Departmental undertaking

Answer

Answer: (a) Public company


Question 15.
A partner whose association with the firm is unknown to the general public is called
(a) Active partner
(b) Nominal partner
(c) Secret partner
(d) Sleeping partner

Answer

Answer: (c) Secret partner


Question 16.
Which of the following forms of business enterprises suffer from a lack of public confidence because they are not required to publish their accounts legally?
(a) Partnership
(b) Cooperative Society
(c) Company
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Partnership


Question 17.
A company cannot come into existence without
(a) Issuing prospectus
(b) Electing directors
(c) Certificate of incorporation
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) Certificate of incorporation


Question 18.
Every partner is both an agent and a principal. Identify the characteristic of the partnership being referred here.
(a) Mutual Agency
(b) Risk Bearing
(c) Membership
(d) Formation

Answer

Answer: (a) Mutual Agency


Question 19.
Which of the following is not a feature of a Joint Stock Company?
(a) Artificial person
(b) Separate legal entity
(c) Formation
(d) Lack of business continuity

Answer

Answer: (d) Lack of business continuity


Question 20.
The life of sole proprietorship business is ___________
(a) Very short life
(b) Stable
(c) Long life
(d) Unstable

Answer

Answer: (d) Unstable


Question 21.
The partnership deed generally includes the following
(a) Name of firm
(b) Nature of business
(c) Location of business
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 22.
The form of business organization that has the largest sales volume is the:
(a) Partnership
(b) Corporation
(c) Cooperative
(d) Multinational

Answer

Answer: (b) Corporation


Question 23.
A prospectus is issued by
(a) A public company seeking investment, from public
(b) A private company
(c) A public company
(d) A public enterprise

Answer

Answer: (a) A public company seeking investment, from public


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 2 Forms of Business Organisation with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Forms of Business Organisation MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 2 Forms of Business Organisation with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Structural Organisation in Animals Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Structural Organisation in Animals Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Structural Organisation in Animals Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 7 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Structural Organisation in Animals Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 7 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answers from the following:

Question 1.
Ligaments joins
(a) Muscle to Muscle
(b) Bone to bone
(c) Skin to muscles
(d) Nerves to muscles

Answer

Answer: (b) Bone to bone


Question 2.
Bone forming cells are
(a) Chondroclasts
(b) Osteoblasts
(c) Chondroblasts
(d) Osteoclasts

Answer

Answer: (b) Osteoblasts


Question 3.
Adjacent epithelial cells are held together by
(a) Oxysomes
(b) Ribosomes
(c) Desmonemes
(d) Desmosomes

Answer

Answer: (d) Desmosomes


Question 4.
Afferent nerve fibres carries impulses from
(a) Receptor to central nervous system
(b) Central nervous system to muscles
(c) Effector to central nervous system
(d) Central nervous system to receptors.

Answer

Answer: (a) Receptor to central nervous system


Question 5.
Most human neurons are
(a) Unipolar
(b) Bipolar
(c) Multipolar
(d) Pseudounipolar

Answer

Answer: (c) Multipolar


Question 6.
Epithelial tissue with thin flat cells appearing like packed tiles occurs on
(a) Outer surface of ovary
(b) Inner lining of cheek
(c) Inner lining of fallopian tubes
(d) Inner lining of stomach

Answer

Answer: (b) Inner lining of cheek


Question 7.
Achondroplasia is a disease related with the defect in the formation of
(a) Mucosa
(b) Bone
(c) Cartilage
(d) Membrane

Answer

Answer: (c) Cartilage


Question 8.
Cartilage is formed by
(a) Chondriocytes
(b) Fibroblasts
(c) Osteoblasts
(d) Osteoclasts

Answer

Answer: (a) Chondriocytes


Question 9.
Tendons connect
(a) Nerve to muscle
(b) Bone to muscle
(c) Bone to bone
(d) Muscle to muscle

Answer

Answer: (b) Bone to muscle


Question 10.
The camel’s hump is composed of a tissue which provides water when oxidised. It is
(a) Adipose
(b) Skeletal
(c) Areolar
(d) Muscular

Answer

Answer: (a) Adipose


Question 11.
Maximum numbers of white blood corpuscles is that of
(a) Monocytes
(b) Neutrophils
(c) Eosinophils
(d) Basophils

Answer

Answer: (b) Neutrophils


Question 12.
Matrix of areoler tissue is secreted by
(a) Fibrocytes
(b) Mast cells
(c) Histiocytes
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mast ceils


Question 13.
Urinary bladder is iined with
(a) Simple epithelium
(b) Pseudostratified epithelium
(c) Stratified epithelium
(d) Transitional epithelium

Answer

Answer: (d) Transitional epithelium


Question 14.
Germinal epithelium of ovary is formed of
(a) Columnar epithelium
(b) Cuboidal epithelium
(c) Stratified epithelium
(d) Squamous epithelium

Answer

Answer: (b) Cubodial epithelium


Question 15.
Basement membrane is made up of
(a) Endodermal cells only
(b) Epidermal cells only
(c) No cells at all, but is product of epithelial cells
(d) Both epidermal and endodermal cells.

Answer

Answer: (c) No cells at all, but is product of epithelial cells


Question 16.
Protein present in the matrix of cartilage is known as
(a) Actin
(b) Chondrin
(c) Casein
(d) Ossein

Answer

Answer: (b) Chondrin


Question 17.
Nissl’s granules occur in
(a) Epithelial cells
(b) Nerve cells
(c) Cartilage cells
(d) Muscle fibres

Answer

Answer: (c) Cartilage cells


Question 18.
Outer covering of cartilage is known as
(a) Peritonium
(b) Endosteum
(c) Periosteum
(d) Perichondrium

Answer

Answer: (d) Perichondrium


II. Fill in the blanks

Question 1.
The body of a simple organism like ………….. is made of different types of cells and the number of cells in each type can be in ………….

Answer

Answer: hydra, thousands


Question 2.
All complex animals consist of only four basic types of tissues. These tissues are organised in specific proportion and pattern to form an organ like ………, ……….., ……….. and ………..

Answer

Answer: stomach, lung, heart, kidney


Question 3.
The tissues are different and are broadly classified into four types as (i) ………… (ii) ………… (iii) ………… and (iv) ………….

Answer

Answer: Epithelial, Connective, Muscular, Neural


Question 4.
There are two types of epithelial tissues namely …………….. and ……………

Answer

Answer: simple epithelium, compound epithelium


Question 5.
Simple epithelium is further divided into three types. These are (1) …………… (2) …………. (3) …………….

Answer

Answer: Squamous, Cuboidal, Columnar


Question 6.
Some of the columnar or cuboidal cells get specialised for recretion and are called ………….

Answer

Answer: glandular epithelium


Question 7.
………….. help to stop substance from leaking across a tissue.

Answer

Answer: Tight junctions


Question 8.
…………… perform cementing to keep neighbouring cell together.

Answer

Answer: Adhering junctions


Question 9.
…………… facilitate the cells to communicate with each other by connecting the cytoplasm of adjoining cells, for rapid transfer of ions, small molecules and sometimes’ big molecules.

Answer

Answer: Crap junctions


Question 10.
They range from soft connective tissues to specialised types, which include …………, ……….., ………… and ………….

Answer

Answer: cartilage, bone, adipose, blood


Question 11.
…………… is a contractile tissue present only in the heart.

Answer

Answer: Cardiac muscle tissue


Question 12.
The common Indian earthworms are ………….. and ……………

Answer

Answer: Pheretima, Lumbricus


Question 13.
The body is divisible into three prominent regions …………, …………. and …………..

Answer

Answer: preclitellar, clitellar, post clitellar segments


Question 14.
The body of the cockroach is segmented and divisible into three distinct regions ………., ………….. and …………..

Answer

Answer: head, thorax, abdomen


Question 15.
The body cavity of frogs accommodate different organ system such as …………., …………., ………., …………., ………… and reproductive systems with well developed structures and functions.

Answer

Answer: digestive, circulatory, respiratory, nervous, excretory


III. Mark the statements True (T) or False (F)

Question 1.
In multicellular animals, a group of similar cells along with inter-cellular substance perform a specific function. Such an organisation is called tissue.

Answer

Answer: True


Question 2.
The tissues are different aid are broadly classified into three types as (i) Neural (ii) Muscular (iii) Connective

Answer

Answer: False


Question 3.
On the basis of structural modification of the cells, simple epithelium is further divided into two types. There are 1. Squamous, 2. Columnar

Answer

Answer: False


Question 4.
Some of the columnar or cuboidal cells get specialised for secretion and are called ciliated epithelium

Answer

Answer: False


Question 5.
Lome connective tissue has cells and fibres loosely arranged in a semi-fluid ground substance, for example, adipose tissue present between the skin.

Answer

Answer: False


Question 6.
The intercellular material of cartilage is solid and pliable and resists compression.

Answer

Answer: True


Question 7.
Bones have a hard and non-pliable ground substance rich in calcium salts and collagen fibres which give bone its strength.

Answer

Answer: True


Question 8.
Blood is a fluid connective tissue containing plasma, red blood cells, white blood cells and platelets.

Answer

Answer: True


Question 9.
The smooth muscle is a contractile tissue present only in the heart.

Answer

Answer: False


Question 10.
Cardiac muscle tissue taper at both ends (fusiform) and do not show striations.

Answer

Answer: False


Question 11.
Neuroglia make up more than one-half the volume of neural tissue in our body.

Answer

Answer: True


Question 12.
Each organ in our body is made of one or more type of tissues. For example, our heart consists of all the four types of tissues, Le. epithelial, connective, muscular and neural.

Answer

Answer: True


Question 13.
Earthworms have small cylindrical body. The body is divided into more than ten short segments which are similar.

Answer

Answer: False


Question 14.
Thorax consists two parts – mesothorax and metathorax.

Answer

Answer: False


Question 15.
Frog’s respire on land and in the water by two different methods.

Answer

Answer: True


IV. Match the column I with column II.

Column IColumn II
(a) Frog has different types of sense organs1. mesorchium
(b) Male frog reproductive organs2. each containing 14-16 eggs.
(c) The frog excretes urea and thus is3. longitudinal conpectives on the ventral side.
(d) The prominent endocrine glands found in frog are4. structures called anal cerci.
(e) Body of a frog is divisible into5. a vreotelic animal
(f) On an average, females produce 9-10 oothecae6. foregut, midgut and hind gut.
(g) The female reproductive system consists of two large ovaries7. namely organs of touch (sensory papillae), taste (taste buds), smell (nosal epithe Hum), vision (eyes) and hear ing (tym panum with internal ears).
(h) The nervous system of cockroach consists of a series of fused, segmentally arranged ganglia joined by paired8. head and trunk
(i) Sperms are transferred through9. lying laterally in the 2nd- 6th abdominal segments.
(j) Ootheca is a dark raddish to10. Consists of 10 segments.
(k) In both sexes, the 10th segment a pair of jointed filamentous.11. pituitary, thyroid, parathy roid, thymus, pineal body, pan -creatic islets, adrenals and gonads.
(l) The alimentary canal present in the body cavity is divided into three regions.12. spermatophores.
(m) The abdomen in both males and females13. (bisexual), i.e. testes and ovaries are present in the some individual.
(n) The mouth parts consisting of a labrum (upper lip), a pair of mandibles14. blackish brown capsule, about 3/8″ (8mm) long.
(o) Earthworm is hermaphrodite15. a pair of maxillae and a labium (lower lip)
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) Frog has different types of sense organs7. namely organs of touch (sensory papillae), taste (taste buds), smell (nosal epithe Hum), vision (eyes) and hear ing (tym panum with internal ears).
(b) Male frog reproductive organs1. mesorchium
(c) The frog excretes urea and thus is5. a vreotelic animal
(d) The prominent endocrine glands found in frog are11. pituitary, thyroid, parathy roid, thymus, pineal body, pan -creatic islets, adrenals and gonads.
(e) Body of a frog is divisible into8. head and trunk
(f) On an average, females produce 9-10 oothecae2. each containing 14-16 eggs.
(g) The female reproductive system consists of two large ovaries9. lying laterally in the 2nd- 6th abdominal segments.
(h) The nervous system of cockroach consists of a series of fused, segmentally arranged ganglia joined by paired3. longitudinal conpectives on the ventral side.
(i) Sperms are transferred through12. spermatophores.
(j) Ootheca is a dark raddish to14. blackish brown capsule, about 3/8″ (8mm) long.
(k) In both sexes, the 10th segment a pair of jointed filamentous.4. structures called anal cerci.
(l) The alimentary canal present in the body cavity is divided into three regions.6. foregut, midgut and hind gut.
(m) The abdomen in both males and females10. Consists of 10 segments.
(n) The mouth parts consisting of a labrum (upper lip), a pair of mandibles15. a pair of maxillae and a labium (lower lip)
(o) Earthworm is hermaphrodite13. (bisexual), i.e. testes and ovaries are present in the some individual.

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Structural Organisation in Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals with Answers Read More »

error: Content is protected !!