MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Private, Public and Global Enterprises Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Private, Public and Global Enterprises Class 11 Objective Questions.

Private, Public and Global Enterprises Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The minimum number of members to form a public company is
(a) 5
(b) 21
(c) 12
(d) 7

Answer

Answer: (d) 7


Question 2.
_________ consists of business owned by individuals or a group of individuals
(a) Public Sector
(b) Private Sector
(c) Service Sector
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Private Sector


Question 3.
Reconstruction of sick public sector units is taken by
(a) BIFR (Board of Industrial and Financial reconstruction
(b) MOU (Memorandum of Understanding)
(c) FERA (Foreign Exchange Regulation Act)
(d) IDBI (Industrial Development Bank of India

Answer

Answer: (a) BIFR (Board of Industrial and Financial reconstruction)


Question 4.
Stages in the formation of a public company are in the following order
(a) Promotion, Incorporation, capital subscription, the commencement of business
(b) Incorporation, Capital of Business, Capital Subscription Commencement of Business, Promotion
(c) Capital Subscription, Promotion, Incorporation, Commencement of Business
(d) Promotion, the commencement of business

Answer

Answer: (a) Promotion, Incorporation, capital subscription, the commencement of business


Question 5.
Departmental Undertakings are suitable in case of
(a) National security
(b) Commercial undertakings
(c) Industrial undertakings
(d) Infrastructural Facilities

Answer

Answer: (a) National security


Question 6.
Which one of the following is NOT a public sector undertaking?
(a) Partnership
(b) Departmental undertaking
(c) Government companies
(d) Statutory corporation

Answer

Answer: (a) Partnership


Question 7.
In the industrial policy resolution _____, the Government of India has specified the approach towards the development of the industrial sector.
(a) 1956
(b) 1948
(c) 1932
(d) 2009

Answer

Answer: (a) 1956


Question 8.
Indian economy is _________
(a) Closed Economy
(b) Private Economy
(c) Mixed Economy
(d) Fully Developed Economy

Answer

Answer: (c) Mixed Economy


Question 9.
Preliminary Contracts are signed
(a) After commencement of business business
(b) After incorporation but before the capital subscription
(c) Before the incorporation
(d) After incorporation but before

Answer

Answer: (c) Before the incorporation


Question 10.
Statutory corporations are ____________
(a) Private enterprises
(b) Sole Proprietorship
(c) Public enterprises
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Public enterprises


Question 11.
Which of the following comes under the private sector?
(a) Joint Hindu Family
(b) Partnership
(c) Sole Proprietorship
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 12.
Application for approval of name of a company is to be made to
(a) Government of the State in which Company is to be registered
(b) Registrar of Companies
(c) SEBI
(d) Government of India

Answer

Answer: (b) Registrar of Companies


Question 13.
Which one of the following is the disadvantage of MNCs?
(a) Disregard national Priorities
(b) Bringing foreign exchange
(c) Improved standard of living
(d) Bringing Advanced Technology

Answer

Answer: (a) Disregard national Priorities


Question 14.
Steel Authority Of India Limited is a public enterprise. Identify this form of public enterprises
(a) Government Company
(b) Statutory Corporation
(c) Departmental Undertaking
(d) Multinational Company

Answer

Answer: (a) Government Company


Question 15.
________ not been constituted as autonomous or independent institutions and as much are not independent legal entities.
(a) MHRD
(b) Departmental undertakings
(c) Indian Institute of foreign trade
(d) All India Ratio

Answer

Answer: (b) Departmental undertakings


Question 16.
Which one of the following public sector undertaking is established by passing a special law under Parliament?
(a) Statutory corporation
(b) Partnership
(c) Sole proprietorship
(d) Departmental Undertaking

Answer

Answer: (a) Statutory corporation


Question 17.
Indian economy consists of ___________
(a) Only Government Business
(b) Only Private Business
(c) Private and Government-owned business
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Private and Government-owned business


Question 18.
Which one of the following is a transnational Enterprise?
(a) Coca-Cola, Nestle
(b) Coca-Cola
(c) Nestle
(d) Neither (a) nor (b)

Answer

Answer: (a) Coca-Cola, Nestle


Question 19.
Centralised control in MNC implies control is exercised by
(a) Headquarters
(b) Branches
(c) Subsidiaries
(d) Parliament

Answer

Answer: (a) Headquarters


Question 20.
A government company is any company in which the paid-up capital held by the government is not less than
(a) 49 percent
(b) 51 percent
(c) 50 percent
(d) 25 percent

Answer

Answer: (b) 51 percent


Question 21.
Departmental undertakings are financed through
(a) Budgetary Allocation
(b) Public loans
(c) Loans from financial institutions
(d) Issue of shares and debentures

Answer

Answer: (a) Budgetary Allocation


Question 22.
Expand MOU(a) Memorandum of Association United
(b) Memorandum original Universal
(c) Memorandum of Understanding
(d) Memorandum of Unity

Answer

Answer: (c) Memorandum of Understanding


Question 23.
A proposed name of a Company is considered undesirable if
(a) It resembles closely with of an existing company the name of an existing company
(b) It is identical to the name
(c) In case of any of the above of India, United Nations, etc.
(d) It is an emblem of Government

Answer

Answer: (c) In case of any of the above of India, United Nations, etc.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Private, Public and Global Enterprises MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 4 Business Services with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 4 Business Services with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Business Services Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Business Services Class 11 Objective Questions.

Business Services Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
_____ arrangement by which a bank allows its customer to borrow money up to the specified limit.
(a) Cash Credits
(b) Pass Book
(c) Cash Book
(d) Account Payee

Answer

Answer: (a) Cash Credits


Question 2.
Insurance is a contract between _________ and ________
(a) Insurer, insured
(b) Agent, insurance
(c) Insured, insurance
(d) Insurer, family

Answer

Answer: (a) Insurer, insured


Question 3.
A person gets his stock worth Rs. 50,000 insured for Rs. 70,000. A fire occurs and the whole stock gets damaged. The Insurance Company admits a claim of Rs. 50,000 only and not Rs. 70,000. Identify the principle of insurance being applied?
(a) Principle of Indemnity
(b) Principle of Insurable Interest
(c) Principle of Subrogation
(d) Principle of Contribution

Answer

Answer: (a) Principle of Indemnity


Question 4.
In which year Insurance Act was amended in India?
(a) 1940
(b) 1928
(c) 1938
(d) 1945

Answer

Answer: (c) 1938


Question 5.
Which of the following is not applicable in life insurance contracts?
(a) Indemnity contract
(b) Unilateral contracts
(c) Conditional Contracts
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Indemnity contract


Question 6.
In which year Children’s Money Back plan was introduced?
(a) 1985
(b) 1988
(c) 1995
(d) 1989

Answer

Answer: (c) 1995


Question 7.
It is a type of saving bank account in which excess of a particular limit gets automatically transferred to a fixed deposit account.
(a) Multiple deposit option account
(b) Current account
(c) Recurring deposit account
(d) Salary account

Answer

Answer: (a) Multiple deposit option account


Question 8.
________ banks are included in the second schedule of RBI.
(a) Scheduled
(b) State
(c) Commercial
(d) Corporation

Answer

Answer: (a) Scheduled


Question 9.
Bankers are not only dealers of money but also leaders in
(a) Industry development
(b) Service development
(c) Trade development
(d) Economic development

Answer

Answer: (d) Economic development


Question 10.
In which year Crop Insurance scheme was introduced in India?
(a) 1978-79
(b) 1985-86
(c) 1948-49
(d) 1990-91

Answer

Answer: (b) 1985-86


Question 11.
From the following which of these is covered under Marine Insurance?
(a) Whole Life policy
(b) Liability Insurance
(c) Endowment policy
(d) Act only

Answer

Answer: (b) Liability Insurance


Question 12.
The fee charged by the insurer on account of providing services is called
(a) Premium
(b) Profit
(c) Dividend
(d) Instalment

Answer

Answer: (a) Premium


Question 13.
Which of the following is covered under the life Assurance policy?
(a) Money Back Policy
(b) Declaration policy
(c) Act only
(d) Cargo Insurance

Answer

Answer: (a) Money Back Policy


Question 14.
Which of the following is not a function of General Insurance?
(a) Risk sharing
(b) Assist in capital formation
(c) Cattle insurance
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Cattle insurance


Question 15.
Which bank is known as Apex Bank of India?
(a) The Reserve Bank of India
(b) The State Bank of India
(c) The Central Bank
(d) The Bank of India

Answer

Answer: (a) The Reserve Bank of India


Question 16.
The study of communication through touch is ________
(a) Chronemics
(b) Haptics
(c) Proxemics
(d) Semantics

Answer

Answer: (b) Haptics


Question 17.
Its main function is to control and coordinate the currency and credit policies of our country. Identify the institution mentioned here.
(a) The Reserve Bank of India
(b) The State Bank of India
(c) The Central Bank
(d) The Bank of India

Answer

Answer: (a) The Reserve Bank of India


Question 18.
This category of the cheque is to be deposited only in the payee’s account.
(a) Crossed Cheque
(b) Bearer Cheque
(c) Both Crossed Cheque and Bearer Cheque
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Crossed Cheque


Question 19.
Which of the following contained one of the earliest applications of insurance principles?
(a) Napoleonic Code
(b) Magna Carta
(c) Code of Hammurabi
(d) Charter of London

Answer

Answer: (c) Code of Hammurabi


Question 20.
Which of the following element is present in the case of Life Insurance?
(a) Security, Investment
(b) Security
(c) Investment
(d) Profit

Answer

Answer: (a) Security, Investment


Question 21.
The addition of the words___________ directs the banker to collect the cheque and credit the proceeds to the payee’s account.
(a) Manager
(b) Account payee
(c) Customers
(d) Bank

Answer

Answer: (b) Account payee


Question 22.
Which of the following has the largest number of branches across India?
(a) Postal offices
(b) Banks
(c) SBI
(d) Insurance companies

Answer

Answer: (a) Postal offices


Question 23.
Overdraft Facility is available on
(a) Current deposit account
(b) Recurring Deposits
(c) Saving Deposit Account
(d) Fixed deposits

Answer

Answer: (a) Current deposit account


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 4 Business Services with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Business Services MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 4 Business Services with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 5 Emerging Modes of Business with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 5 Emerging Modes of Business with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Emerging Modes of Business Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Emerging Modes of Business Class 11 Objective Questions.

Emerging Modes of Business Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Selling electronic goods through Flipkart or eBay.com is a __________ type of e-business transaction.
(a) B2B Activities
(b) C2C Activities
(c) C2B Activities
(d) B2C Activities

Answer

Answer: (b) C2C Activities


Question 2.
B2C variant of e-commerce enables a business to be in touch with its_______
(a) Managers
(b) Customers
(c) Creditors
(d) Employees

Answer

Answer: (b) Customers


Question 3.
Question Expand VPN
(a) Virtual Public Network
(b) Virtual Popular Network
(c) Virtual Private Network
(d) Virtual Personal Network

Answer

Answer: (c) Virtual Private Network


Question 4.
The use of EDI (Electronic Data Interchange) technology to send and receive commercial documents like purchase order etc is an example of
(a) B2B
(b) C2C
(c) B2C
(d) Intra B

Answer

Answer: (a) B2B


Question 5.
__________ refers to contracting out some of its activities to a third party which was earlier performed by the organisation.
(a) Outsourcing
(b) BPO
(c) E-Commerce
(d) E-Banking

Answer

Answer: (a) Outsourcing


Question 6.
Factoring is _____type of outsourcing service.
(a) Financing
(b) Advertising
(c) Courier service
(d) Customer support

Answer

Answer: (a) Financing


Question 7.
Both Sellers and buyers are business firms, under ___________ type of e-commerce transaction.
(a) B2C Commerce
(b) C2B Commerce
(c) C2C Commerce
(d) B2B Commerce

Answer

Answer: (d) B2B Commerce


Question 8.
Which one of the following is NOT an example of transactional risk?
(a) Hacking
(b) Default on order taking
(c) Default on payment
(d) Default on delivery

Answer

Answer: (a) Hacking


Question 9.
The annoyance in terms of some onscreen display
(a) Firms interaction with its customers
(b) Firms interaction with other business firms
(c) Firms interaction with its own departments
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Firms interaction with its customers


Question 10.
An important C2C area of interactive commerce can be the formation of _______
(a) Consumers forum and pressure group
(b) B2B Commerce
(c) Banking
(d) Insurance

Answer

Answer: (a) Consumers forum and pressure group


Question 11.
Which of the following is a limitation of e-business?
(a) Ethical fallouts
(b) Risk
(c) Low personal touch
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 12.
It is not an application of e-business
(a) Online bidding
(b) Online procurement
(c) Online trading
(d) Contract R&D

Answer

Answer: (d) Contract R&D


Question 13.
Formation of Consumers Forum and Pressure groups is an example of
(a) C2C
(b) B2B
(c) B2C
(d) Intra B

Answer

Answer: (a) C2C


Question 14.
Principle types of outsourcing services are:
(a) Courier service
(b) Advertising
(c) Financing
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 15.
____ transactions have business firms at one end and its customers on the other end.
(a) C2C Commerce
(b) B2B Commerce
(c) B2C Commerce
(d) C2B Commerce

Answer

Answer: (c) B2C Commerce


Question 16.
Online buying and selling shares and other financial instruments is known as ____
(a) E-Procurement
(b) E-Auction
(c) E-Delivery
(d) E-Trading

Answer

Answer: (d) E-Trading


Question 17.
______ is very much reality which provides the consumers with the freedom of shopping at will.
(a) C2C Commerce
(b) B2C Commerce
(c) B2B Commerce
(d) C2B Commerce

Answer

Answer: (d) C2B Commerce


Question 18.
Which of the following is NOT a disadvantage of outsourcing?
(a) Quest for excellence
(b) Confidentiality
(c) Sweat shopping
(d) Ethical fall out

Answer

Answer: (a) Quest for excellence


Question 19.
Historically, the term e-commerce originally meant the facilitation of __________ transactions using Electronic Data Interchange (EDI) technology to send and received commercial documents like purchase orders or invoices.
(a) C2B Commerce
(b) C2C Commerce
(c) B2B Commerce
(d) B2C Commerce

Answer

Answer: (c) B2B Commerce


Question 20.
India is the preferred destination for BPO because of ____________
(a) Cheap People
(b) Tax Free Zone for BPOs
(c) Poor conditions
(d) Cheap Manpower

Answer

Answer: (d) Cheap Manpower


Question 21.
Out of e-commerce and e-business, which is a broader term?
(a) Both e-business and e-commerce are the same thing
(b) E-commerce
(c) E-business
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) E-business


Question 22.
A Call Center handles
(a) Both customer-facing and back end business
(b) Only out-bound voice-based business
(c) Only in-bound voice-based Business
(d) Both voice-based and non-voice based business

Answer

Answer: (a) Both customer-facing and back end business


Question 23.
A firm’s interactions with its employees sometimes referred to as _______
(a) B2D Commerce
(b) B2F Commerce
(c) B2E Commerce
(d) B2M Commerce

Answer

Answer: (c) B2E Commerce


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 5 Emerging Modes of Business with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Emerging Modes of Business MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 5 Emerging Modes of Business with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 6 Social Responsibilities of Business and Business Ethics with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 6 Social Responsibilities of Business and Business Ethics with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Social Responsibilities of Business and Business Ethics Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Social Responsibilities of Business and Business Ethics Class 11 Objective Questions.

Social Responsibilities of Business and Business Ethics Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Responsibility towards the government is _________
(a) Safety of investments provided by shareholders
(b) Pay taxes regularly and honestly
(c) Supply of goods at a reasonable price to consumers
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Pay taxes regularly and honestly


Question 2.
A business enterprise has the responsibility to provide a fair return to the ______
(a) Shareholders
(b) Customers
(c) State Government
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Shareholders


Question 3.
Why business ethics are important?
(a) It formulates the firm’s image and builds the brand
(b) It influences the buying decision of the customers
(c) Build confidence within employees
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 4.
Ethics is important for
(a) Non-managerial employees
(b) Middle-level managers
(c) Top management
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 5.
Business people have the skill to involve
(a) Some social problems
(b) All economic problems
(c) No social problems
(d) All social problems

Answer

Answer: (a) Some social problems


Question 6.
The word ‘Ethics’ has its origin in the ______
(a) Greek Word
(b) British Word
(c) Indian Word
(d) Latin Word

Answer

Answer: (a) Greek Word


Question 7.
The need for social responsibility arises due to the ______
(a) Firm’s interest
(b) Interest of society
(c) Both firm’s and society interest
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both firm’s and society interest


Question 8.
Social responsibility is
(a) Broader than legal responsibility
(b) Same as a legal responsibility
(c) Narrower than legal responsibility
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Broader than legal responsibility


Question 9.
ADRs are issued in
(a) USA
(b) China
(c) India
(d) Canada

Answer

Answer: (a) USA


Question 10.
Running of factories and vehicles cause _________
(a) Land pollution
(b) Water Pollution
(c) Noise Pollution
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Noise Pollution


Question 11.
Funds required for purchasing current assets are known as
(a) Working capital
(b) Fixed capital
(c) Lease financing
(d) Retained earnings

Answer

Answer: (a) Working capital


Question 12.
It includes the behavior of the firm expected by the society but not codified by law. Identify the category of social responsibility referred to here.
(a) Economic Responsibility
(b) Ethical Responsibility
(c) Legal Responsibility
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Ethical Responsibility


Question 13.
Which of the following institution provides financial assistance towards balanced regional development and development of management education in the country?
(a) Industrial development bank of India (IDBI)
(b) Industrial Finance Corporation of India (IFCI)
(c) Life insurance Corporation of India (LIC)
(d) Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI)

Answer

Answer: (a) Industrial development bank of India (IDBI)


Question 14.
Providing charitable contributions to educational institutions is ________
(a) Legal responsibility
(b) Economic responsibility
(c) Discretionary responsibility
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Discretionary responsibility


Question 15.
Every business has a responsibility to operate within the laws of the land as per the ______
(a) Legal responsibility
(b) Financial responsibility
(c) Economic responsibility
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Legal responsibility


Question 16.
Which of the following can explain the need for pollution control?
(a) Cost savings
(b) Reduction of health hazards
(c) Reduced risk of liability
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 17.
Social responsibility is
(a) Broader than legal responsibility
(b) Same as a legal responsibility
(c) Narrower than legal responsibility
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Broader than legal responsibility


Question 18.
ADRs are issued in
(a) USA
(b) China
(c) India
(d) Canada

Answer

Answer: (a) USA


Question 19.
The main cause of water pollution is ______
(a) Waste dumping
(b) Industrial waste
(c) Chemical
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 20.
Respecting the religious sentiments and dignity of people while advertising for a product is ______
(a) Economic responsibility
(b) Legal responsibility
(c) Ethical responsibility
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Ethical responsibility


Question 21.
Business people have the skills to solve
(a) All social problems
(b) All economic problems
(c) No social problems
(d) Some social problems

Answer

Answer: (d) Some social problems


Question 22.
_______ damages the quality of land making it unfit for agriculture or plantation.
(a) Land Pollution
(b) Air Pollution
(c) Noise Pollution
(d) Water Pollution

Answer

Answer: (a) Land Pollution


Question 23.
Carbon monoxide emitted by automobiles directly contributes to
(a) Air pollution
(b) Noise pollution
(c) Water Pollution
(d) Land pollution

Answer

Answer: (a) Air pollution


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 6 Social Responsibilities of Business and Business Ethics with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Social Responsibilities of Business and Business Ethics MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 6 Social Responsibilities of Business and Business Ethics with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Cell: The Unit of Life Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Cell: The Unit of Life Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Cell: The Unit of Life Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 8 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Cell: The Unit of Life Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 8 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Ribosomes were discovered by
(a) Golgi
(b) Porter
(c) Robertis
(d) Palade

Answer

Answer: (d) Palade.


Question 2.
In which component of a mitochondrion ATP is synthesied?
(a) Matrix
(b) outer membrane
(c) crista
(d) F0-F1 complex (Oxysome)

Answer

Answer: (d) F0-F1 complex (Oxysome)


Question 3.
Tonoplast, a differentially permeable membrane, surround the
(a) nucleus
(b) Cytoplasm
(c) Lysosomes
(d) Vacuole

Answer

Answer: (d) Vacuole.


Question 4.
Addition of the new cell wall material in the existing one is
(a) Deposition
(b) Aggregation
(c) Intussusception
(d) apposition

Answer

Answer: (c) Intussusception.


Question 5.
The interphase nucleus is enclosed in
(a) a porous double membrane
(b) a non-porous single membrane
(c) a porous double membrane
(d) many membranes

Answer

Answer: (c) A porous double membrane.


Question 6.
The chloroplast thylakoids are in the form of
(a) interconnected sacs
(b) independent discs
(c) interconnected tabules
(d) stalked discs.

Answer

Answer: (a) Interconnected sacs.


Question 7.
Aerobic respiration is performed by
(a) glyoxisome
(b) lysosomes
(c) mitochondria
(d) stalked discs.

Answer

Answer: (c) Mitochondria.


Question 8.
Plant cell differ from animal cell in having
(a) mitochondria
(b) cell wall
(c) golgi bodies
(d) ribosomes

Answer

Answer: (b) Cell wall


Question 9.
The cell wall of certain fungi is made of
(a) lignin
(b) pectin
(c) suberin
(d) chitin

Answer

Answer: (d) Chitin


Question 10.
Desmosomes are connected with
(a) cytolysis
(b) cell division
(c) cell excretion
(d) cell adherence.

Answer

Answer: (d) Cell adherence.


Question 11.
Fluid mosaic model of cell membrane state that it has lipid bilayer with
(a) proteins on the outer surface only.
(b) Some proteins embedded and some on the surface.
(c) Proteins on both the surfaces.
(d) Proteins embedded and some on the surface.

Answer

Answer: (b) Some proteins embedded and some on the surface.


Question 12.
Fluid mosaic model of cell membrane was proposed by
(a) Singer and Nicholson
(b) waston and crick
(c) Robertson
(d) danielli and davson

Answer

Answer: (c) Robertson.


Question 13.
Ribosomes are centres
(a) Photosynthesis
(b) liquid synthesis
(c) Respiration
(d) protein synthesis

Answer

Answer: (d) Protein synthesis.


Question 14.
A membrahe covering
(a) Mitochondrion
(b) nucleolus
(c) Plastid
(d) Lysosome

Answer

Answer: (b) Nucleolus.


Question 15.
Solar energy is converted into ATP/chemical energy by
(a) Chloroplast
(b) Ribosome
(c) Mitochondria
(d) Peroxisome

Answer

Answer: (a) Chloroplast.


Question 16.
The organelle regarded a sugar factory in an autotrophic eukaryotic cell is
(a) Mitochondrion
(b) Ribosome
(c) Chloroplast
(d) Endoplasmic reticulum.

Answer

Answer: (c) Chloroplast.


Question 17.
Cell wall shows
(a) Permeability
(b) Semi permeability
(c) Impermeability
(d) Differential permeability

Answer

Answer: (a) Permeability


Question 18.
Golgi apparatus is lacking in
(a) Higher plants
(b) yeasts
(c) Liver cells
(d) Blue green algae.

Answer

Answer: (d) Blue green algae.


Question 19.
Outer and inner membranes of mitochondria are
(a) structurally and functionally different
(b) stucturally different but functionally similar
(c) structurally and functionally similar
(d) structurally similar but functionally different

Answer

Answer: (a) Structurally and functionally different


Question 20.
Smallest unit in cell wall is
(a) Middle lamella
(b) Microfibil
(c) Micelle
(d) Fibril

Answer

Answer: (c) Micelle.


Question 21.
Mitochondria are absent in
(a) Green algae
(b) Brown algae
(c) Red algae
(d) Bacteria

Answer

Answer: (d) Bacteria


Question 22.
Polymorphic cell organelle is
(a) Golgi complex
(b) lysosome
(c) Glyoxysome
(d) peroxisome

Answer

Answer: (b) Lysosome.


Question 23.
Organelle covered
(a) Glyoxysome
(b) lysosome
(c) Glyoxysome
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 24.
Lysosome contain
(a) Carbohydrates
(b) nucleic acids
(c) Hydrolases
(d) Hormones

Answer

Answer: (c) Hydrolases.


Question 25.
Which cell organelle reduces the number of other organelles?
(a) Mitochondria
(b) Lysosome
(c) Oxysome
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Lysosome.


Question 26.
The plant cell wall possesses
(a) Hemicellulose
(b) Cellusose
(c) Pectin
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these.


II. Fill in the blanks:

Question 1.
All organisms are composed of ………….. Some are composed of a single cell and called …………… organisms while others, like us, are composed of many cells and called …………… organisms.

Answer

Answer: cells, unicellular, multicellular


Question 2.
The study of structure, composition, functions and life processes of the cell is called ……………

Answer

Answer: cell biology


Question 3.
……………… was the first person to describe the cell in 1865 when he used a microscope built by him to examine a thin slice of cork

Answer

Answer: Robert Hooke


Question 4.
In 1831, …………….. made on important discovery when he reporeted the presence of a small sphere in the cells of the orchid root

Answer

Answer: Robert Brown


Question 5.
………….. and ………….. combined their views and formulated the cell theory

Answer

Answer: Schleiden, Schwann


Question 6.
The presence of several types of organ systems in the body of multicellular organism is a unique example of …………….

Answer

Answer: division of labour


Question 7.
Since most of the activities of an organism are present in miniature form in each and every cell, the cell can be called a ………………..

Answer

Answer: functional unit of life


Question 8.
Every cell has its own .life span Old and weak cells die and are replaced by new ones which are formed by the ………….. of the younger cells

Answer

Answer: division


Question 9.
In general, cells can be divided into two main types (a) ……………. (b) ……………

Answer

Answer: prokaryotic, eukaryotic cells


Question 10.
The prokaryotic cells are represented by the bacteria, blue-green algae, mycoplasma or PPLO (pleuro pneumonia like organisms) ………….. and ……………

Answer

Answer: spirochete, rickettsiae


Question 11.
The bacteria can be classifed into two groups on the basis of the differences in the cell envelopes viz the …………. and …………..

Answer

Answer: Gram positive, Gram negative


Question 12.
One such structure is the mesosome which is formed by the extensions of plasma membrane into the cell in the ……………, ………….. and ………….

Answer

Answer: form of vescicies, tubules, lamellae


Question 13.
Several ribosomes may attach to a single m RNA and form a chain called ………….. or …………

Answer

Answer: polyribosomes, polysome.


Question 14.
Bacterial flagellum is composed of three parts- …………, ………… and …………

Answer

Answer: filament, hook, basal body


Question 15.
In fact, the plant cells possess a conspicuous thick layer of cellilose covering the cell membrane called the …………..

Answer

Answer: cell wall


III. Mark the statements True (T) or False (F)

Question 1.
Sometimes a few chromosomes have secondary constrictions at a constant location, which are their non-staining region and give the appearance of a small fragment called the satellite.

Answer

Answer: True


Question 2.
Every chromosome essentially has a primary constriction or the centromere on the sides of which disc shaped structures called kine- tochore, for the attachment of the spindle fibres, is also present.

Answer

Answer: True


Question 3.
The biochemical analysis of the isolated chromatin has revealed that it contains DNA, some basic protein called histones, some nonhistone proteins and also RNA.

Answer

Answer: True


Question 4.
The electron microscope has revealed that the nuclear envelope, which consists of two parallel membranes spaced by 10 to 50nm called the perinuclear space.

Answer

Answer: True


Question 5.
The eukaryotic cells usually possess a large sized, almost centrally located and densely stained organelle containing the genetic material called nucleus.

Answer

Answer: True


Question 6.
The central part of the centriole is also proteinaceous called the hub, which is connected with a tubules of the peripheral tripets by radial spokes made up of protein.

Answer

Answer: True


Question 7.
The electron microscopic studies of the cross section of a cilium or the flagellum shows that it it covered with plasma membrane and its core called the axoneme possesses a number of microtubules running parallel to the long axis of the organelle.

Answer

Answer: True


Question 8.
Cilia and flagella are the hair-like microtubular organelle projected in the form of an out growth of the cell membrane used either for the movement of the cell or the movement of the surrounding* fluid.

Answer

Answer: True


Question 9.
Inside the space lined by the inner membrane of the chloroplast, called the ribosomes a number of organized flattened membranous sacs are present called the cytoskeleton.

Answer

Answer: False


Question 10.
Based on the type of pigments present in them plastids can be classified into chloroplasts, chromoplasts and leucoplasts.

Answer

Answer: True


Question 11.
Vacuoles also exert a hydrostatic pressure called the vacuole pressure that gives the mechanical support to the cell.

Answer

Answer: False


Question 12.
The primary wall consists of a very fine network of the microfibrils made up of cellulose and pectic polysachharides embedded in the gellike matrix.

Answer

Answer: True


Question 13.
Many cells exhibit the rough surface endoplasmic reticulum, whereas such granular structures are not present in many of them in the smooth endoplasmic reticulum (SER).

Answer

Answer: True


IV. Match the column I with column II.

Column IColumn II
(a) All organisms are composed1. Two dutch scientist E. Gorter and F. Grendel in 1925.
(b) Robert Hooke was the first person to2. extracted lipid would cover the surface of water.
(c) Cell theory3. of cell.
(d) The presence of several types of organ systems in the body of multicellular organims is4. describe the cell in 1965 when he used a microscope built by him to examine a thin slice of cork.
(e) The initial evidence that the cell membrane contains lipid came after the study of5. and muscle contraction by release and up take of Ca2+
(f) After the extraction of lipid from human RBCs they measured surface area the6. a unique example of division of labour.
(g) Mitochondria typically it appears as sausage shaped or cylindrical with 0.2-1.0/xm (average 0.5 Jim)7. in its diameter and 1.0-4. 1 pm in length.
(h) In human beings the eryth-rocyte’s membrane has approxi-mately 52% protein.8. Present all along the length and breadth in almost all the eukary-otic cells consisting mainly of the tubulion protein.
(i) Microtubules are the hollow, cylindrical and stiff structure of approximately 25nm diameter9. and 40% of lipid whereas the myelinated neuron has approxi-mately 20% of protein and 80% of lipid.
(j) Microfilaments are solid and cylindrical structure of 8-1 Onm diameters made up of10. other cytaskeletal filaments.
(k) Intermediate filament are solid and unbranched filamentous structure often interconnected to the11. the helical polymer of atin protein.
(l) Based on the type of pigments present in them plastids can be classified into12. Chloroplasts, chromoplasts and leucoplasts.
(m) The central part of the centriole is also13. proteinaceous called the hub.
(n) The biochemical analysis of the isolated chromatin has reve-aled that it contains DNA,14. some basic protein called histones, some non-histone protains and also RNA.
(o) The other important roles SER play in the cell is detoxi fication of a variety of organic compounds15. (i) All living arganisms are composed of cells and products of cells.
(ii) All cells arise from pre-existing cells.
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) All organisms are composed3. of cell.
(b) Robert Hooke was the first person to4. describe the cell in 1965 when he used a microscope built by him to examine a thin slice of cork.
(c) Cell theory15. (i) All living arganisms are composed of cells and products of cells.
(ii) All cells arise from pre-existing cells.
(d) The presence of several types of organ systems in the body of multicellular organims is6. a unique example of division of labour.
(e) The initial evidence that the cell membrane contains lipid came after the study of1. Two dutch scientist E. Gorter and F. Grendel in 1925.
(f) After the extraction of lipid from human RBCs they measured surface area the2. extracted lipid would cover the surface of water.
(g) Mitochondria typically it appears as sausage shaped or cylindrical with 0.2-1.0/xm (average 0.5 Jim)7. in its diameter and 1.0-4. 1 pm in length.
(h) In human beings the eryth-rocyte’s membrane has approxi-mately 52% protein.9. and 40% of lipid whereas the myelinated neuron has approxi-mately 20% of protein and 80% of lipid.
(i) Microtubules are the hollow, cylindrical and stiff structure of approximately 25nm diameter8. Present all along the length and breadth in almost all the eukary-otic cells consisting mainly of the tubulion protein.
(j) Microfilaments are solid and cylindrical structure of 8-1 Onm diameters made up of11. the helical polymer of atin protein.
(k) Intermediate filament are solid and unbranched filamentous structure often interconnected to the10. other cytaskeletal filaments.
(l) Based on the type of pigments present in them plastids can be classified into12. Chloroplasts, chromoplasts and leucoplasts.
(m) The central part of the centriole is also13. proteinaceous called the hub.
(n) The biochemical analysis of the isolated chromatin has reve-aled that it contains DNA,14. some basic protein called histones, some non-histone protains and also RNA.
(o) The other important roles SER play in the cell is detoxi fication of a variety of organic compounds5. and muscle contraction by release and up take of Ca2+

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Cell: The Unit of Life MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 7 Formation of a Company with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 7 Formation of a Company with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Formation of a Company Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Formation of a Company Class 11 Objective Questions.

Formation of a Company Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The dividend payable to ___________ shareholders is payable on fixed figure or percent
(a) Equity
(b) Non-preference
(c) Preference
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) Preference


Question 2.
A company is known as the _______company of another company if it has control over that other company.
(a) Subsidiary
(b) Holding
(c) Controlling
(d) Statutory

Answer

Answer: (b) Holding


Question 3.
A private company means a company which has a minimum paid up capital of Rs.______
(a) 1,00,000
(b) 5,00,000
(c) 50,00,000
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) 1,00,000


Question 4.
The Prospectus must be issued to the public within ______________ days of its date.
(a) 30
(b) 60
(c) 90
(d) 100

Answer

Answer: (c) 90


Question 5.
__________ means the total amount of called up capital on the shares issued and subscribed by the shareholders on the capital account.
(a) Called-up capital
(b) subscribed capital
(c) nominal capital
(d) Paid-up capital

Answer

Answer: (a) Called-up capital


Question 6.
Par value of shares means the __________ value of the shares
(a) Actual
(b) face
(c) Market
(d) dividend

Answer

Answer: (b) face


Question 7.
Among the following which documents are not mandatory to be submitted to the registrar along with an incorporation application by a private company.
(a) Address of Registered office & undertaking
(b) Undertaking and statement of capital
(c) Statement of capital & list of directors
(d) List of directors and statement of capital

Answer

Answer: (a) Address of Registered office & undertaking


Question 8.
The articles of association need to be signed by
(a) All proposed directors
(b) Registrar
(c) Subscribers of memorandum
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) subscribers of the memorandum


Question 9.
“Men may come and men may go but the company exists”- this explains which characteristics of the company as per companies Act 1956.
(a) Separate legal entity
(b) Perpetual Succession
(c) Capacity to sue
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Perpetual Succession


Question 10.
___________ cannot give an invitation to the public to subscribe for any shares in or debentures of the company
(a) Subsidiary company
(b) Statutory Company
(c) Private company
(d) Registered company

Answer

Answer: (c) Private company


Question 11.
A proposed name of a Company is considered undesirable if
(a) It is identical to the name of an existing company
(b) It resembles closely the name of an existing company
(c) It is an emblem of the Government of India, the United Nations, etc.
(d) In case of any of the above

Answer

Answer: (d) In case of any of the above


Question 12.
Application for approval of name of a company is to be made to
(a) SEBI
(b) Registrar of Companies
(c) Government of India
(d) Government of the State in which Company is to be registered

Answer

Answer: (b) Registrar of Companies


Question 13.
The application for registration of a company should be presented to the _______________ of the state appointed under Companies Act 1956
(a) Controller
(b) Registrar
(c) Governor
(d) Registration officer

Answer

Answer: (b) Registrar


Question 14.
Powers, rights, remuneration, qualification, and duties of directors are discussed clearly in
(a) Memorandum of Association
(b) Articles of Association
(c) Prospectus
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Articles of Association


Question 15.
Private company prohibits any invitation or acceptance of deposits from persons other than its ___________
(a) Members
(b) directors
(c) Partners
(d) Banks

Answer

Answer: (a) Members


Question 16.
Section 12 of Companies Act 1956, deals with
(a) Incorporation
(b) Share capital
(c) Number of Directors
(d) Shareholders

Answer

Answer: (a) Incorporation


Question 17.
The shares of a _______________ company can be freely transferable
(a) Private ltd
(b) Public ltd
(c) Partnership
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Public ltd


Question 18.
Which of the following is not a clause of memorandum of association
(a) situation
(b) capital
(c) subscription
(d) directors

Answer

Answer: (d) directors


Question 19.
A private company means a company which has a minimum paid up capital of Rs._________
(a) 1,00,000
(b) 5,00,000
(c) 50,00,000
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 5,00,000


Question 20.
The certificate of capital will be issued by
(a) Registrar of Companies Act
(b) Controller of companies Act
(c) Registrar of capital issues
(d) Controller of capital issues

Answer

Answer: (d) Controller of capital issues


Question 21.
Which of the following clause of the Memorandum of Association cannot be altered?
(a) Name
(b) Object
(c) Situation
(d) Liability

Answer

Answer: (d) Liability


Question 22.
The company will be considered as a separate person and different from its members from the date of __________
(a) Start of business
(b) Apply for registration
(c) Receive incorporation certificate
(d) Mentioned in the certificate

Answer

Answer: (d) Mentioned in the certificate


Question 23.
A prospectus is issued by
(a) A private company
(b) A public company seeking investment from public
(c) A public enterprise
(d) A public company

Answer

Answer: (b) A public company seeking investment from public


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 7 Formation of a Company with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Formation of a Company MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 7 Formation of a Company with Answers Read More »

error: Content is protected !!