MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 8 Sources of Business Finance with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 8 Sources of Business Finance with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Sources of Business Finance Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Sources of Business Finance Class 11 Objective Questions.

Sources of Business Finance Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Sources of finance can be categorised as _____________
(a) Source of Generation Basis
(b) Period Basis
(c) Ownership
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 2.
Expand ADR
(a) American Depository Receipts
(b) American Direct Receipts
(c) American Domestic Receipts
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) American Depository Receipts


Question 3.
Industrial Finance Corporation of India (IFCI) was established in _______
(a) July 1948
(b) July 2001
(c) July 1956
(d) July 1991

Answer

Answer: (a) July 1948


Question 4.
_________ is an example of short term finance
(a) Trade Credit
(b) Debenture
(c) Share
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Trade Credit


Question 5.
__________ was the first company in India to issue convertible zero interest debentures in January 1990
(a) Reliance Limited
(b) Adani Enterprise
(c) Tata Motors
(d) Mahindra and Mahindra

Answer

Answer: (d) Mahindra and Mahindra


Question 6.
Expand GDR
(a) Global Depository Receipts
(b) Gross Domestic Receipts
(c) Government Direct Receipts
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Global Depository Receipts


Question 7.
Money obtained by issue of shares is known as ___________
(a) Debts
(b) Loans
(c) Reserve Funds
(d) Share Capital

Answer

Answer: (d) Share Capital


Question 8.
A person who purchases the common stock of a corporation is known as:
(a) Preferred stockholder
(b) Creditor
(c) Bondholder
(d) Common stockholder

Answer

Answer: (d) Common stockholder


Question 9.
ICICI was established in _________________
(a) 1985
(b) 1975
(c) 1965
(d) 1955

Answer

Answer: (d) 1955


Question 10.
Commercial papers can be issued only by large and creditworthy companies because
(a) It is protected by the Government
(b) It is an Unsecured Debt
(c) It is Fully Secured Debt
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) It is an Unsecured Debt


Question 11.
Which of the following is a commercial bank?
(a) Punjab National Bank
(b) Canara bank
(c) State Bank of India
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 12.
State Industrial Development Corporations were established by _______
(a) Ministry of Finance
(b) the Different States
(c) Central Government
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) the Different States


Question 13.
Under the lease agreement, the lessee gets the right to
(a) Use the asset for a specified period
(b) Share profits earned by the lessor
(c) Sell the assets
(d) Participate in the management of the organisation

Answer

Answer: (a) Use the asset for a specified period


Question 14.
When one party grants the other party the right to use the asset in return for a periodic payment, it is known as __________
(a) Lease Financing
(b) Public Deposits
(c) Debts
(d) Factoring

Answer

Answer: (a) Lease Financing


Question 15.
The term ‘redeemable’ is used for
(a) Public deposits
(b) Commercial paper
(c) Equity shares
(d) Preference shares

Answer

Answer: (b) Commercial paper


Question 16.
Funds raised through loans and borrowings are ________
(a) Owners Equity
(b) Share Capital
(c) Borrowed funds
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Borrowed funds


Question 17.
Expand ICICI
(a) Indian Credit and Investment Corporation of India
(b) International Credit and Investment Corporation of India
(c) Industrial Credit and Investment Corporation of India
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Industrial Credit and Investment Corporation of India


Question 18.
Internal sources of capital are those that are
(a) Generated through outsiders such as suppliers
(b) Generated through the issue of shares
(c) Generated through a loan from commercial banks
(d) Generated within the business

Answer

Answer: (d) Generated within the business


Question 19.
Life insurance corporation was set up in ________
(a) 1985
(b) 1975
(c) 1956
(d) 1965

Answer

Answer: (c) 1956


Question 20.
Debentures represent
(a) Fixed capital of the company
(b) Fluctuating capital of the company
(c) Loan capital of the company
(d) Permanent capital of the company

Answer

Answer: (c) Loan capital of the company


Question 21.
Dividend is paid only on ___________
(a) Bonds
(b) Debentures
(c) Shares
(d) Loans

Answer

Answer: (c) Shares


Question 22.
The maturity period of a commercial paper usually ranges from
(a) 120 to 365 days
(b) 60 to 90 days
(c) 90 to 364 days
(d) 20 to 40 days

Answer

Answer: (c) 90 to 364 days


Question 23.
Investors who want steady income may not prefer ____________
(a) Bonds
(b) Equity Shares
(c) Debentures
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Equity Shares


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 8 Sources of Business Finance with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Sources of Business Finance MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 8 Sources of Business Finance with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 9 Small Business with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 9 Small Business with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Small Business Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Small Business Class 11 Objective Questions.

Small Business Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Expand EOUs
(a) Essential Operating units
(b) Export Oriented units
(c) Export Order Units
(d) Essential order units

Answer

Answer: (b) Export Oriented units


Question 2.
The District Industries Centers Programme was launched on
(a) On 15 August 1978
(b) On May 1, 1978
(c) On September 1, 1978
(d) On July 1, 1978

Answer

Answer: (b) On May 1, 1978


Question 3.
The small scale industry can enjoy the status of ________ if it supplies not less than 50% of its production to another industry, referred to as the parent unit.
(a) Micro Business industry
(b) Export oriented unit
(c) Ancillary small industry
(d) Village industries

Answer

Answer: (c) Ancillary small industry


Question 4.
ISO 9000 is concerned with
(a) Export
(b) Quantity
(c) Quality
(d) Import

Answer

Answer: (c) Quality


Question 5.
Which of the following comes under the Modern Small Industries?
(a) Coir
(b) Powerlooms
(c) Handicrafts
(d) Khadi

Answer

Answer: (b) Powerlooms


Question 6.
Small industries contribute _______ of gross industrial value.
(a) 49 percent
(b) 45 percent
(c) 48 percent
(d) 40 percent

Answer

Answer: (d) 40 percent


Question 7.
The small scale industry can enjoy the status of _______ unit if it exports more than 50% of its production.
(a) Import oriented units
(b) Export Oriented units
(c) Small scale unit
(d) Domestic unit

Answer

Answer: (b) Export Oriented units


Question 8.
NSIC was setup in
(a) 1982
(b) 1975
(c) 1965
(d) 1955

Answer

Answer: (d) 1955


Question 9.
______ are also known as Rural industries or Traditional industries
(a) Agricultural industry
(b) Food industry
(c) Cottage Industries
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Cottage Industries


Question 10.
Small scale industries owned and managed by women entrepreneurs have a share capital of not less than __________
(a) 20 percent
(b) 51 percent
(c) 25 percent
(d) 50 percent

Answer

Answer: (b) 51 percent


Question 11.
Expand DIC
(a) Directorate of Industry corporation
(b) Directorate of Indian Corporation
(c) District Industries Centers
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) District Industries Centers


Question 12.
Which of the following is part of the small-scale sector?
(a) Paper Products and Printing
(b) Food Products
(c) Cotton Textiles
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 13.
Exemption from paying taxes for 5 ot 10 years is known as _________
(a) Tax Deduction
(b) TDS
(c) Value Added Tax
(d) Tax Holiday

Answer

Answer: (d) Tax Holiday


Question 14.
_____ is defined as one in which the investment in fixed assets of plant and machinery does not exceed rupees one crore.
(a) Small Scale Industry
(b) Limited Companies
(c) Large Scale industry
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Small Scale Industry


Question 15.
In India, the ‘Village and Small Industries’ Sector consists of both traditional and modern small industries. This sector has ___________subgroups.
(a) Eleven
(b) Ten
(c) Five
(d) Eight

Answer

Answer: (d) Eight


Question 16.
Expand KVIC
(a) Khadi and Village Industries Commission
(b) Khadi and Village industries core
(c) King of Village Industries Commission
(d) King of Village Investment culture

Answer

Answer: (a) Khadi and Village Industries Commission


Question 17.
A tiny unit is defined as an industrial or business enterprise whose investment in plant and machinery is not more than ___________
(a) Rs.35 Lakhs
(b) Rs.50 Lakhs
(c) Rs.30 Lakhs
(d) Rs. 25 Lakhs

Answer

Answer: (d) Rs. 25 Lakhs


Question 18.
Which of the following is the main problem for small businesses?
(a) Raw material
(b) Finance
(c) Managerial skill
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 19.
Expand SIDBI
(a) Society Industrial development bank of India
(b) Small Industries development bank of India
(c) Super Industrial development bank of India
(d) Small Indian Development bank of India

Answer

Answer: (b) Small industries development bank of India


Question 20.
Which of the following is organised by individuals?
(a) Cottage Industries
(b) Chemical industry
(c) Railway industry
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Cottage Industries


Question 21.
Any industry located in a rural area which produces any goods renders any service with or without the use of power is known as ________
(a) City Industry
(b) Town Industry
(c) Village Industry
(d) District Industry

Answer

Answer: (c) Village Industry


Question 22.
Limit of investment in small scale industry is _________
(a) One crore
(b) Ten crore
(c) Two crore
(d) Five crore

Answer

Answer: (a) One crore


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 9 Small Business with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies Small Business MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 9 Small Business with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Biomolecules Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Biomolecules Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Biomolecules Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 9 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Biomolecules Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 9 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Glucose is a
(a) Ketose hexose sugar
(b) Pyronose pentose sugar
(c) Aldose hexose sugar
(d) Furanose pentose sugar.

Answer

Answer: (c) Aldose hexose sugar.


Question 2.
Lactose molecule is composed of
(a) Fructose+Fructose
(b) Glucose+Fructose
(c) Glucose+Glucose
(d) Glucose+Galactose.

Answer

Answer: (d) Glucose+ Galactose.


Question 3.
Which group contains all polysaccharides?
(a) Glycogen, sucrose and maltose
(b) Maltose, lactose and sucrose
(c) Glycogen, glucose and sucrose
(d) Glycogen, cellulose and starch.

Answer

Answer: (d) Glycogen, cellulose and starch.


Question 4.
Amino acids are formed from
(a) Proteins
(b) Fatty acids
(c) Volatile acid
(d) α < -keto acids.

Answer

Answer: (d) α < -keto acids.


Question 5.
A nucleoside is formed of
(a) Phosphate and nitrogen base
(b) Pentose sugar and phosphate
(c) Pentose sugar, phosphate and nitrogen base
(d) Pentose sugar and nitrogen base.

Answer

Answer: (d) Pentose sugar and nitrogen base.


Question 6.
The most abundant component of a cell is
(a) Lipid
(b) Protein
(c) Water
(d) Cellulose

Answer

Answer: (c) Water.


Question 7.
Maximum amount of iron occures in
(a) Proteins
(b) Bone cells
(c) Leucocytes
(d) Erythrocytes.

Answer

Answer: (d) Erythrocytes.


Question 8.
Calcium is required for
(a) Blood clotting
(b) Bone formation
(c) Muscle contraction
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
Immediate source of energy is
(a) ATP
(b) Glucose
(c) NADH
(d) Pyruvic acid.

Answer

Answer: (a) ATP.


Question 10.
An amino acid without an asymetrical carbon atoms
(a) Glycine
(b) Threonine.
(c) Proline
(d) Histidine.

Answer

Answer: (a) Glycine.


Question 11.
The most abundant protein is
(a) Glycine
(b) Valine
(c) Arginine
(d) Collagen

Answer

Answer: (d) Collagen.


Question 12.
Basic unit of nucleic acid is
(a) Pentose sugar
(b) Nucleotide
(c) Phosphoric acid
(d) Nitrogen base.

Answer

Answer: (b) Nucleotide.


Question 13.
The amino acids which are not synthesized in our body are called
(a) Deaminated
(b) Non-essential
(c) Essential
(d) Proteinaceous.

Answer

Answer: (c) Essential.


Question 14.
Which of the following is a non-reducing sugar?
(a) Lactose
(b) Glucose
(c) Maltose
(d) Sucrose.

Answer

Answer: (d) Sucrose.


Question 15.
The primary structure of a protein is due to
(a) ionic bonds
(b) hydrogen
(c) Peptide bonds
(d) S-S linkage

Answer

Answer: (c) Peptide bonds.


Question 16.
A source of maximum energy in a cell is
(a) proteins
(b) Vitamins
(c) Fats
(d) Carbohydrates.

Answer

Answer: (d) Carbohydrates.


Question 17.
Starch is a polymer of a basic unit of starch is
(a) Maltose
(b) Sucrose
(c) Glucose
(d) Fructose.

Answer

Answer: (c) Glucose.


Question 18.
Glycogen is a polymer of
(a) Galactose
(b) Glucose
(c) Sucrose
(d) Fructose.

Answer

Answer: (b) Glucose.


Question 19.
Cellulose occurs in
(a) Cell wall
(b) Cell membrane
(c) Cell interior
(d) Tunicates.

Answer

Answer: (a) Cell wall.


Question 20.
Protein/enzyme is formed by chemically bonding together of
(a) Lipases
(b) Carbohydrates
(c) Amino acids
(d) CO2

Answer

Answer: (c) Amino acids.


Question 21.
The most diverse molecules in a cell are
(a) Carbohydrates
(b) Proteins
(c) Lipids
(d) Mineral salts.

Answer

Answer: (b) Proteins.


Question 22.
Besides having, C,H,O which of the following also contains S and P?
(a) Fats
(b) Vitamins
(c) Carbohydrates
(d) Proteins.

Answer

Answer: (d) Proteins.


Question 23.
Natural silk fibre is
(a) Polyester
(b) Polysaccharide
(c) Polyamide
(d) Polyacid.

Answer

Answer: (c) Polyamide.


Question 24.
The enzymes having slightly different molecular structure but similar catalytic reaction are called
(a) Coenzyme
(b) Holoenzyme
(c) Proenzyme
(d) Isoenzyme.

Answer

Answer: (d) Isoenzyme.


Question 25.
Enzyme that functions at pH = 2.0 is
(a) Lipase
(b) Ptyalin
(c) Pepsin
(d) Trypsin.

Answer

Answer: (c) Pepsin.


Question 26.
Enzymes are polymers of
(a) Fatty acids
(b) Chromosomes
(c) Amino acids
(d) Nucleus and ribosomes.

Answer

Answer: (c) Amino acids.


II. Fill in the blanks:

Question 1.
All the elements present in a sample of ………….. are also present in a sample of living tissue.

Answer

Answer: earth’s crust


Question 2.
One is called the filtrate or more technically, the acid soluble, peol, and the second, the retentate or the acid insoluble ………..

Answer

Answer: fraction.


Question 3.
One ………… and ………… a compound.

Answer

Answer: isolates, purifies


Question 4.
Amino acids are ……………… containing an amino group and an acidic group as substituents on the some carbon i.e., the α < -carbon

Answer

Answer: organic compounds


Question 5.
The …………… and ………… properties of amino acids are essentially of the amino, carboxyl and the ‘R’ functional groups.

Answer

Answer: chemical, physical


Question 6.
………… are generally water insoluble.

Answer

Answer: Lipids


Question 7.
Some lipids have ……………. and a ………….. organic compound in them.

Answer

Answer: Phosphorous, Phosphorylated


Question 8.
When found attached to a sugar, they are called …………..

Answer

Answer: nucleosides.


Question 9.
………….. are not strictly macromolecules.

Answer

Answer: Lipids


Question 10.
Proteins are ……………

Answer

Answer: polypeptides


Question 11.
………….. are long chains of sugars.

Answer

Answer: Polysaccharides


Question 12.
…………, is a polymer of fructose.

Answer

Answer: Insulin


Question 13.
Allmost all ………….. are positive.

Answer

Answer: enzymes


Question 14.
The most important form of energy currency in living systems is the bond energy in a chemical called ……………. .

Answer

Answer: adenosine triphosphate(ATP)


Question 15.
The living state is a ……………. steady state to be able to perform work.

Answer

Answer: non-equilibrium


III. Mark the statement true (T) or false (F)

Question 1.
Biomacromolecules are polymers. They are made of building blocks which are different.

Answer

Answer: True.


Question 2.
Proteins are heteropolymers made of starch acids.

Answer

Answer: False


Question 3.
Nucleic acids (RNA and DNA) are composed of nucleotides.

Answer

Answer: True.


Question 4.
Enzyme, are composed of one or several polypeptide chains.

Answer

Answer: True.


Question 5.
When the binding of the chemical shuts off enzyme activity, the process is called inhibition and the chemical is called an inhibitor.

Answer

Answer: True.


Question 6.
When the inhibitor closely resembles the substrate in its mo-lecular structure and inhibits the activity of the enzyme, it is known as competitive inhibitor.

Answer

Answer: True.


Question 7.
Almost all enzymes are proteins. There are some nucleic acids that behave like enzymes. These are called ribozymes.

Answer

Answer: True.


Question 8.
The latter constitute degradation and hence are called catabolic pathways.

Answer

Answer: True.


Question 9.
The most important form of energy currency in living systems is the bond energy in a chemical called adenosine triphosphate (ATP).

Answer

Answer: True.


Question 10.
Together all these chemical reactions are called metabolism.

Answer

Answer: True


Question 11.
The pitch would be 34Å. The rise perbase pair would be 3.4Å. This form of DNA with the above mentioned salient features is called B-DNA.

Answer

Answer: True


.
Question 12.
In a polysaccharide the individual mono saccharides are linked by a glycosidic bond. This bond is also formed by dehydration.

Answer

Answer: True


Question 13.
In addition, the long protein chain is also folded upon itself like a hollow wollen ball, giving rise to the secondary structure.

Answer

Answer: False


Question 14.
Other regions of the protein thread are folded into other forms in what is called the tertiary structure.

Answer

Answer: False


Question 15.
We can take any living tissue (a vegetable or a piece of liver etc.) and grind it in trichloroacetic acid (CI13 CCOOH) using a mortar and a pestle.

Answer

Answer: True


IV. Match the items of column I with the items of column II

Column IColumn II
(a) Trichloroacetic acid1. Consist of nucleotides only.
(b) Inorganic compounds like2. Uridine and cytidine are nucleotides.
(c) Inorganic elements like3. Polypeptides.
(d) Nucleic acid like DNA and RNA4. CL13 CCOOH
(e) Adenosine, guanosine, thymidine5. Cellulose
(f) In addition, the long protein chain is also folded upon itself like a hollow6. Wollen ball, giving rise to the tertiary structure.
(g) Together all these chemical reactions are called7. is the bond energy in a chemical called adenosine triphosphate (ATP).
(h) Proteins are8. sulphate, phosphate.
(i) Plant cell walls are made of9. calcium, magnesium.
(j) Cotton fibre is10. Includes all enzmes catalysing inter-conversion of optical, geometric or positional isomers.
(k) The most important form of energy currency in living systems11. molecular structure and inhibits the activity of the enzyme, it is known as competitive inhibitor.
(l) Adult human haemoglobin12. meta bolism
(m) The chemical which is13. Cellulose.
(n) Isomerares14. Consists of 4 subunits.
(o) When the inhibitor closely resembles the substrate in its15. converted into a product called a ‘substrate’
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) Trichloroacetic acid4. CL13 CCOOH
(b) Inorganic compounds like8. sulphate, phosphate.
(c) Inorganic elements like9. calcium, magnesium.
(d) Nucleic acid like DNA and RNA1. Consist of nucleotides only.
(e) Adenosine, guanosine, thymidine2. Uridine and cytidine are nucleotides.
(f) In addition, the long protein chain is also folded upon itself like a hollow6. Wollen ball, giving rise to the tertiary structure.
(g) Together all these chemical reactions are called12. metabolism
(h) Proteins are3. Polypeptides.
(i) Plant cell walls are made of5. Cellulose
(j) Cotton fibre is13. Cellulose.
(k) The most important form of energy currency in living systems7. is the bond energy in a chemical called adenosine triphosphate (ATP).
(l) Adult human haemoglobin14. Consists of 4 subunits.
(m) The chemical which is15. converted into a product called a ‘substrate’
(n) Isomerares10. Includes all enzmes catalysing inter-conversion of optical, geomet ric or positional isomers.
(o) When the inhibitor closely resembles the substrate in its11. molecular structure and inhibits the activity of the enzyme, it is known as competitive inhibitor.

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Biomolecules MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 11 International Business 1 with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 11 International Business 1 with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided International Business 1 Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on International Business 1 Class 11 Objective Questions.

International Business 1 Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The degree of mobility of factors of production like labour and capital is relatively more within in _________
(a) Domestic Business
(b) International business
(c) Both Domestic and International business
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Domestic Business


Question 2.
Foreign investment can be of two types
(a) Domestic and International investment
(b) Direct and Portfolio
(c) Licencing and Franchising
(d) Direct and Franchising

Answer

Answer: (b) Direct and Portfolio


Question 3.
Which of the following document is prepared by the exporter and includes details of the cargo in terms of the shipper’s name, the number of packages, the shipping bill, port of destination, name of the vehicle carrying the cargo?
(a) Shipping bill
(b) Mate’s receipt
(c) Packaging list
(d) Bill of exchange

Answer

Answer: (a) Shipping bill


Question 4.
Which one of the following modes of entry requires a higher level of risks?
(a) Licensing
(b) Contract manufacturing
(c) Franchising
(d) Joint venture

Answer

Answer: (d) Joint venture


Question 5.
The method of obtaining payment from the importer is:
(a) By getting a bill of exchange
(b) By getting a Letter of Credit
(c) By Foreign Draft
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.
Which of the following documents are not required for obtaining an export license?
(a) IEC number
(b) Registration cum membership certificate
(c) Letter of credit
(d) Bank account number

Answer

Answer: (c) Letter of credit


Question 7.
Which of the following documents is not required in connection with an import transaction?
(a) Certificate of origin
(b) Bill of lading
(c) Shipping bill
(d) Shipment advice

Answer

Answer: (c) Shipping bill


Question 8.
W.T.O is the only organization dealing with the:
(a) Home trade rules
(b) Entrepot trade rules
(c) Global trade rules
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Global trade rules


Question 9.
Import trade procedure starts with
(a) Obtaining quota
(b) Arranging L.C
(c) Trade enquiry
(d) Placing Indent

Answer

Answer: (b) Trade enquiry


Question 10.
When two or more firms come together to create a new business entity that is legally separate and distinct from its parents it is known as
(a) Franchising
(b) Contract manufacturing
(c) Joint Ventures
(d) Licensing

Answer

Answer: (c) Joint Ventures


Question 11.
Which one of the following is not amongst India’s major trading partners?
(a) Germany
(b) New Zealand
(c) the UK
(d) the USA

Answer

Answer: (b) New Zealand


Question 12.
A receipt issued by the commanding officer of the ship when the cargo is loaded on the ship is known as
(a) Cargo receipt
(b) Mate receipt
(c) Shipping receipt
(d) Charter receipt

Answer

Answer: (b) Mate receipt


Question 13.
Which one of the following is not a document related to fulfilling the customs formalities
(a) Letter of insurance
(b) Shipping bill
(c) Export license
(d) Proforma invoice

Answer

Answer: (d) Proforma invoice


Question 14.
Which one of the following is not a part of export documents?
(a) Commercial invoice
(b) Mate’s receipt
(c) Certificate of origin
(d) Bill of entry

Answer

Answer: (d) Bill of entry


Question 15.
The document containing the guarantee of a bank to honour drafts drawn on it by an exporter is
(a) Letter of hypothecation
(b) Letter of credit
(c) Bill of exchange
(d) Bill of lading

Answer

Answer: (b) Letter of credit


Question 16.
In which of the following modes of entry, does the domestic manufacturer give the right to use intellectual property such as patent and trademark to a manufacturer in a foreign country for a fee
(a) Joint venture
(b) Licensing
(c) Contract manufacturing
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Licensing


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 11 International Business 1 with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Business Studies International Business 1 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 11 International Business 1 with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 1 The Cold War Era with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 1 The Cold War Era with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Cold War Era Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The Cold War Era Class 12 Objective Questions.

The Cold War Era Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which two ideologies were involved in a conflict during the Cold War era?
(a) Communism and Capitalism
(b) Monarchism and Capitalism
(c) Communalism and Capitalism
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Communism and Capitalism


Question 2.
Which organisation came into existence in April 1949?
(a) SEATO
(b) CENTO
(c) NATO
(d) Warsaw Pact

Answer

Answer: (c) NATO


Question 3.
The Warsaw pact was led by _________
(a) Japan
(b) Britain
(c) Italy
(d) the Soviet Union

Answer

Answer: (d) the Soviet Union


Question 4.
Which of the following countries was not a NATO member?
(a) Germany
(b) the Czech Republic
(c) France
(d) India

Answer

Answer: (d) India


Question 5.
The Western Alliance was headed by
(a) the United States
(b) Brazil
(c) the Soviet Union
(d) Balkan countries

Answer

Answer: (a) the United States


Question 6.
The island country that received both diplomatic and financial aid from the Soviet Union was
(a) Japan
(b) Cuba
(c) Sri Lanka
(d) Norway

Answer

Answer: (b) Cuba


Question 7.
Which one of the following is an agreement signed between the two superpowers starting in the 1960s?
(a) Berlin Pact
(b) Limited Test Ban Treaty
(c) Moscow Agreement
(d) Warsaw Pact

Answer

Answer: (b) Limited Test Ban Treaty


Question 8.
The rivalry between USA & USSR during the post-second world war period is known as _____________
(a) Apartheid
(b) Cold War
(c) Policy of Non-Alignment
(d) Hot war

Answer

Answer: (b) Cold War


Question 9.
The event that took place in 1961 was
(a) The construction of the Berlin wall
(b) Soviet intervention in Afghanistan
(c) Vietnamese Intervention in Cambodia
(d) The unification of Germany

Answer

Answer: (a) The construction of the Berlin wall


Question 10.
When USSR placed nuclear missiles in Cuba?
(a) 1960
(b) 1961
(c) 1962
(d) 1963

Answer

Answer: (c) 1962


Question 11.
What is the full form of ‘SEATO’?
(a) South-East Asian Task Organisation
(b) South-East Asian Treaty Organisation
(c) South-East Asian Tally Organisation
(d) South-East Asian Team Organisation

Answer

Answer: (b) South-East Asian Treaty Organisation


Question 12.
What is the full form of ‘CENTO’?
(a) The Central Task Organisation
(b) The Central Treaty Organisation
(c) The Central Tally Organisation
(d) The Central Team Organisation

Answer

Answer: (b) The Central Treaty Organisation


Question 13.
After the second World War, the world was divided into the blocks of
(a) U.S.A and U.K.
(b) USSR and China
(c) Japan and Korea
(d) U.S.A and USSR

Answer

Answer: (d) U.S.A and USSR


Question 14.
The person that opposed neo-colonialism was
(a) Churchill
(b) Brezhnev
(c) Khrushchev
(d) Kwame Nkrumah

Answer

Answer: (d) Kwame Nkrumah


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 1 The Cold War Era with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science The Cold War Era MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 1 The Cold War Era with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 2 The End of Bipolarity with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 2 The End of Bipolarity with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The End of Bipolarity Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The End of Bipolarity Class 12 Objective Questions.

The End of Bipolarity Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The Soviet Union invaded Afghanistan in the year
(a) 1975
(b) 1977
(c) 1979
(d) 1981

Answer

Answer: (c) 1979


Question 2.
Who became General Secretary of the Communist Party of the Soviet Union in 1985?
(a) Joseph Stalin
(b) Nikita Khrushchev
(c) Mikhail Gorbachev
(d) Vladimir Ilyich Lenin

Answer

Answer: (b) Nikita Khrushchev


Question 3.
The most severe conflict took place in the Balkan republics of:
(a) Bulgaria
(b) Greece
(c) Yugoslavia
(d) Macedonia

Answer

Answer: (c) Yugoslavia


Question 4.
The Berlin wall fall in _________
(a) November 1989
(b) December 1989
(c) January 1990
(d) February 1990

Answer

Answer: (a) November 1989


Question 5.
Which country in Central Asia witnessed a civil war that went on for ten years?
(a) Azerbaijan
(b) Tajikistan
(c) Uzbekistan
(d) Turkmenistan

Answer

Answer: (b) Tajikistan


Question 6.
When did the Soviet Union collapse?
(a) 1989
(b) 1990
(c) 1991
(d) 1992

Answer

Answer: (c) 1991


Question 7.
Which was the first Soviet Republic to declare its independence from Soviet Russia?
(a) Lithuania
(b) Moldova
(c) Armenia
(d) Georgia

Answer

Answer: (a) Lithuania


Question 8.
Bolshevik Communist party was founded by
(a) Vladimir Lenin
(b) Stalin
(c) Nikita Khrushchev
(d) Leonid Brezhnev

Answer

Answer: (a) Vladimir Lenin


Question 9.
The Russian Revolution in 1917 was led by
(a) Joseph Stalin
(b) Nikita Khrushchev
(c) Mikhail Gorbachev
(d) Vladimir Ilyich Lenin

Answer

Answer: (d) Vladimir Ilyich Lenin


Question 10.
The Chechens are
(a) Buddhist group
(b) Christain ethnic group
(c) Jewish ethnic group
(d) Muslim ethnic group

Answer

Answer: (d) Muslim ethnic group


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 2 The End of Bipolarity with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science The End of Bipolarity MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 2 The End of Bipolarity with Answers Read More »

error: Content is protected !!