MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 Politics of Planned Development with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 Politics of Planned Development with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Politics of Planned Development Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Politics of Planned Development Class 12 Objective Questions.

Politics of Planned Development Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
_______ was introduced to bring about revolutionary changes in agriculture.
(a) WhiteRevolution
(b) Green Revolution
(c) Yellow Revolution
(d) Pink Revolution

Answer

Answer: (b) Green Revolution


Question 2.
Which of the following is not a contributory factor for development?
(a) Abundance of national resources
(b) Character of people
(c) Frequent and free elections
(d) Level of technology

Answer

Answer: (b) Character of people


Question 3.
Which of these statements about the Bombay Plan is incorrect?
(a) It was a blueprint for India’s economic future
(b) It supported state-ownership of industry
(c) It was made by some leading industrialists
(d) It supported strongly the idea of planning

Answer

Answer: (a) It was a blueprint for India’s economic future


Question 4.
Which are the two models of development?
(a) Capitalist and Socialist
(b) Capitalist and Marxist
(c) Capitalist and Gandhism
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Capitalist and Socialist


Question 5.
The state which has achieved nearly total literacy in India is
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Manipur

Answer

Answer: (c) Kerala


Question 6.
The idea of Five Year Plan was adopted in India from
(a) the United States of America
(b) Japan
(c) United Soviet Socialist Republics
(d) Australia

Answer

Answer: (c) United Soviet Socialist Republics


Question 7.
The Socialist model of development was related to
(a) The U.S.A.
(b) Europe
(c) USSR
(d) Pakistan

Answer

Answer: (c) USSR


Question 8.
Tribals of Odisha fear their displacement due to the extraction of which mineral?
(a) Copper
(b) Zinc
(c) Uranium
(d) Iron ore

Answer

Answer: (d) Iron ore


Question 9.
Which of the following ideas did not form part of the early phase of India’s development policy?
(a) Planning
(b) Liberalisation
(c) Co-operative Farming
(d) Self-sufficiency

Answer

Answer: (b) Liberalisation


Question 10.
During 1965-67 which state faced a near-famine situation?
(a) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(d) Manipur

Answer

Answer: (c) Bihar


Question 11.
What was the name given to the model of decentralised planning adopted by the southern state of India?
(a) Kerala Model
(b) Tamil Nadu Model
(c) Andhra Pardesh Model
(d) Karnataka Model

Answer

Answer: (a) Kerala Model


Question 12.
What is the name of the document that the government of India prepares that has a plan for all its income and expenditure?
(a) Census Report
(b) Statistical Abstract
(c) Budget
(d) Union Addresses

Answer

Answer: (c) Budget


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 Politics of Planned Development with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Politics of Planned Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 Politics of Planned Development with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 India’s External Relations with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 India’s External Relations with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided India’s External Relations Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on India’s External Relations Class 12 Objective Questions.

India’s External Relations Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
When China annexed Tibet?
(a) 1930
(b) 1940
(c) 1950
(d) 1960

Answer

Answer: (c) 1950


Question 2.
Expand NEFA.
(a) North-Eastern Far Agency
(b) North Eastern Frontier Agency
(c) North-Eastern Fullest Agency
(d) North Eastern Farther Agency

Answer

Answer: (b) North Eastern Frontier Agency


Question 3.
India convened the Asian Relations Conference in March 1947 under the leadership of
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Dr. Radha Krishnan
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Rajendra Prasad

Answer

Answer: (c) Jawaharlal Nehru


Question 4.
Who exercised a profound influence in the formulation and implementation of India’s foreign policy from 1946 to 1964?
(a) Motilal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Indira Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru

Answer

Answer: (d) Jawaharlal Nehru


Question 5.
Who accompanied the Tibetan spiritual leader Dalai Lama during the official Chinese visit to India in 1956?
(a) Hua Guofeng
(b) Zhao Ziyang
(c) Chinese Premier Zhou Enlai
(d) Li Peng

Answer

Answer: (c) Chinese Premier Zhou Enlai


Question 6.
Apartheid is the practice of
(a) religious discrimination
(b) racial discrimination
(c) linguistic differences
(d) human behaviour

Answer

Answer: (b) racial discrimination


Question 7.
The basis of India’s foreign policy is
(a) non-alignment
(b) promoting US bloc
(c) promoting USSR bloc
(d) aligning with China

Answer

Answer: (a) non-alignment


Question 8.
For the early freedom of which country India made an earnest effort by convening an international conference?
(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Vietnam
(d) Singapore

Answer

Answer: (b) Indonesia


Question 9.
Why Britain attacked Egypt in 1956?
(a) over Suez Canal issue
(b) over Suzhou Canal issue
(c) over Panama Canal issue
(d) over Bruges Canal issue

Answer

Answer: (a) over the Suez Canal issue


Question 10.
Which conference marked the zenith of India’s engagement with the newly independent Asian and African nations?
(a) Bandung Conference
(b) Singapore Conference
(c) Egyptian Conference
(d) Malaysian Conference

Answer

Answer: (a) Bandung Conference


Question 11.
In the Nehru cabinet who was apprehensive of the future attack from china?
(a) Vallabhbhai Patel
(b) C. Rajagopalachari
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Jagjivan Ram

Answer

Answer: (a) Vallabhbhai Patel


Question 12.
After Nehru, the first Prime Minister to visit China was
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Indira Gandhi
(c) Rajiv Gandhi
(d) V.P. Singh

Answer

Answer: (c) Rajiv Gandhi


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 India’s External Relations with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science India’s External Relations MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 India’s External Relations with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Challenges to and Restoration of Congress System with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Challenges to and Restoration of Congress System with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 Objective Questions.

Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Indira Gandhi got the Congress Working Committee to adopt a Ten-Point Programme in ______
(a) April 1967
(b) May 1967
(c) June 1967
(d) July 1967

Answer

Answer: (b) May 1967


Question 2.
The factional rivalry between the Syndicate and Indira Gandhi came in the open ______
(a) Presidential Election, 1969
(b) Parliamentary Election, 1969
(c) State Election, 1969
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Presidential Election, 1969


Question 3.
The socialist leader who gave the strategy ‘non-congress’ was
(a) Giani Zail Singh
(b) V.V. Giri
(c) Ram Manohar Lohia
(d) V.P. Singh

Answer

Answer: (c) Ram Manohar Lohia


Question 4.
The era of coalition government began in India in
(a) 1971
(b) 2004
(c) 1989
(d) 1967

Answer

Answer: (c) 1989


Question 5.
The policy initiatives of Mrs.Indira Gandhi’s government did not include
(a) abolition of the privy purse
(b) nationalisation of banks
(c) nuclear tests
(d) ban on nuclear tests

Answer

Answer: (d) ban on nuclear tests


Question 6.
The fifth general election to Lok Sabha was held in _______
(a) October 1970
(b) November 1970
(c) January 1971
(d) February 1971

Answer

Answer: (d) February 1971


Question 7.
After the death of Shastri, there was an intense competition between Indira Gandhi and
(a) Ram Manohar Lohia
(b) K. Kamaraj
(c) Morarji Desai
(d) Karpoori Thakur

Answer

Answer: (c) Morarji Desai


Question 8.
The slogan of ‘garibi hatao’ was used before the
(a) 1952 elections
(b) 1967 elections
(c) 1971 elections
(d) 1977 elections

Answer

Answer: (c) 1971 elections


Question 9.
Shastri was the country’s Prime Minister from _____
(a) 1962 to 1965
(b) 1964 to 1966
(c) 1962 to 1967
(d) 1964 to 1969

Answer

Answer: (b) 1964 to 1966


Question 10.
The Indian leader who gave the slogan ‘Garibi Hatao’ was
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Indira Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B.R. Ambedkar

Answer

Answer: (b) Indira Gandhi


Question 11.
The chairman of the drafting committee of the Constituent Assembly was
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Indira Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Dr. B.R. Ambedkar

Answer

Answer: (d) Dr. B.R. Ambedkar


Question 12.
The use of the English language was strongly opposed by the
(a) Gulzari Lal Nanda
(b) J. L. Nehru
(c) Charan Singh
(d) Karpoori Thakur

Answer

Answer: (d) Karpoori Thakur


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Challenges to and Restoration of Congress System with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Challenges to and Restoration of Congress System MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Challenges to and Restoration of Congress System with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Crisis of Democratic Order Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The Crisis of Democratic Order Class 12 Objective Questions.

The Crisis of Democratic Order Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Find the odd one out in the context of the proclamation of Emergency.
(a) The call for ‘Total Revolution’
(b) The Railway Strike of 1974
(c) The Naxalite Movement
(d) The Allahabad High Court Verdict

Answer

Answer: (c) The Naxalite Movement


Question 2.
Through which Article of the Constitution, the government declared an emergency in 1975?
(a) Article 350
(b) Article 351
(c) Article 352
(d) Article 354

Answer

Answer: (c) Article 352


Question 3.
Shah Commission was appointed to inquire
(a) abuse of authority during an emergency
(b) domestic violence
(c) child labour
(d) conditions of Dalits

Answer

Answer: (a) abuse of authority during an emergency


Question 4.
The Janata Party made which election into a referendum on the Emergency?
(a) 1977
(b) 1980
(c) 1971
(d) 1984

Answer

Answer: (a) 1977


Question 5.
The ”state of emergency” was declared on
(a) 13th May 1971
(b) 23rd May 1972
(c) 25th June 1975
(d) 11th March 1975

Answer

Answer: (c) 25th June 1975


Question 6.
The Prime Minister of India during 1977-79 was
(a) Indira Gandhi
(b) Charan Singh
(c) Chandra Shekhar
(d) Morarji Desai

Answer

Answer: (d) Morarji Desai


Question 7.
After the 1977 general elections, which government came into power?
(a) Bharatiya Jana Sangh
(b) Congress
(c) Janata Party
(d) Socialist Party

Answer

Answer: (c) Janata Party


Question 8.
The railway strike of 1974 was called by ________ led by George Fernandes.
(a) National Coordination Committee
(b) National Coordination Corporation
(c) National Coordination Call
(d) National Coordination Association

Answer

Answer: (a) National Coordination Committee


Question 9.
Congress was defeated in the Lok Sabha elections of
(a) January 1975
(b) February 1976
(c) March 1977
(d) April 1977

Answer

Answer: (c) March 1977


Question 10.
When JP led a people’s march to the Parliament?
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1977
(d) 1978

Answer

Answer: (a) 1975


Question 11.
Who left the Congress party and founded Bharatiya Kranti Dal in 1967?
(a) Sanjay Gandhi
(b) Jagjivan Ram
(c) Chaudhary Charan Singh
(d) Morarji Desai

Answer

Answer: (c) Chaudhary Charan Singh


Question 12.
The Bihar Movement in 1974 was led by
(a) Charu Majumdar
(b) Jayaprakash Narayan
(c) Morarji Desai
(d) C. Natarajan

Answer

Answer: (b) Jayaprakash Narayan


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science The Crisis of Democratic Order MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Rise of Popular Movements with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Rise of Popular Movements with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rise of Popular Movements Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Rise of Popular Movements Class 12 Objective Questions.

Rise of Popular Movements Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Dalit Panthers, a militant organisation was formed in which state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Bihar

Answer

Answer: (b) Maharashtra


Question 2.
Which popular movement led to the empowerment of women?
(a) Chipko Movement
(b) Anti-Arrack Movement
(c) Narmada Movement
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Anti-Arrack Movement


Question 3.
In the early 1990s, the BKU pressurised the state to accept its
(a) political demands
(b) social demands
(c) cultural demands
(d) economic demands

Answer

Answer: (d) economic demands


Question 4.
Dalit Panthers is a:
(a) Social Organisation
(b) Student federation
(c) Dalit Militant Organisaiton
(d) Pressure Group

Answer

Answer: (a) Social Organisation


Question 5.
Anti-Arrack Movement demanded the ban on the
(a) falling of trees
(b) practice of untouchability
(c) sale of alcohol
(d) construction of dam

Answer

Answer: (c) sale of alcohol


Question 6.
On what issue the villagers related to the Chipko movement protested?
(a) Deforestation and commercial logging
(b) Construction of big dams
(c) Untouchability
(d) Exploitation of Adivasis

Answer

Answer: (a) Deforestation and commercial logging


Question 7.
What was the main demand of the Chipko Movement?
(a) To prevent child marriages
(b) To fight against discrimination
(c) To prevent trees from being cut and fell
(d) To discontinue child labour

Answer

Answer: (c) To prevent trees from being cut and fell


Question 8.
One of the most successful social movement of the eighties was
(a) farmer’s movement
(b) anti-arrack movement
(c) movement for the right to information
(d) fish worker’s movement

Answer

Answer: (a) farmer’s movement


Question 9.
Which of these statements are incorrect regarding The Chipko Movement.
(a) Was an environmental movement to prevent cutting down of trees
(b) Raised questions of ecological and economic exploitation
(c) Was a movement against alcoholism started by the women
(d) Demanded that local communities should have control over their natural resources

Answer

Answer: (c) Was a movement against alcoholism started by the women


Question 10.
Mazdoor Kisan Shakti Sangathan started in 1990 in
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (a) Rajasthan


Question 11.
Chipko Movement started in which of the following states?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Punjab

Answer

Answer: (c) Uttarakhand


Question 12.
The non-political organization ‘Bharatiya Kisan Union’ was formed by
(a) Brinda Karat
(b) George Fernandes
(c) Mahendra Singh Tikait
(d) Sanal Edamaruku

Answer

Answer: (c) Mahendra Singh Tikait


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Rise of Popular Movements with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Rise of Popular Movements MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Rise of Popular Movements with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Regional Aspirations with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Regional Aspirations with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Regional Aspirations Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Regional Aspirations Class 12 Objective Questions.

Regional Aspirations Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which student group led the anti-foreigner movement in Assam?
(a) All Assam Workers Union
(b) All Assam Students Union
(c) All Assam Official Union
(d) All Assam Women Union

Answer

Answer: (b) All Assam Students Union


Question 2.
What was the anther name of Rajiv Gandhi – Longowal Accord?
(a) Maharashtra Accord
(b) Punjab Accord
(c) Uttar Pradesh Accord
(d) Kerala Accord

Answer

Answer: (b) Punjab Accord


Question 3.
Nagaland state was created in the year
(a) 1980
(b) 1963
(c) 1950
(d) 1970

Answer

Answer: (b) 1963


Question 4.
Rajiv Gandhi joined active politics after
(a) 1950
(b) 1960
(c) 1970
(d) 1980

Answer

Answer: (d) 1980


Question 5.
During the period between 1953 and 1974, lots of influence on the politics of Kashmir was exercised by the
(a) Congress
(b) Bhartiya Janata Party
(c) Communist Party of India
(d) Akali Dal

Answer

Answer: (a) Congress


Question 6.
Anandpur Sahib Resolution was passed at the conference of Akali Dal in _______
(a) 1971
(b) 1972
(c) 1973
(d) 1974

Answer

Answer: (c) 1973


Question 7.
The ”Kashmir issue” is a dispute between India and
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Pakistan
(d) China

Answer

Answer: (c) Pakistan


Question 8.
‘Bodo’ is a community in
(a) Manipur
(b) Assam
(c) Mizoram
(d) Arunachal Pradesh

Answer

Answer: (b) Assam


Question 9.
Which two states were created in 1966?
(a) Delhi and Haryana
(b) Rajasthan and Gujarat
(c) Punjab and Haryana
(d) Maharashtra and Gujarat

Answer

Answer: (c) Punjab and Haryana


Question 10.
On the question of diversity which approach is adopted by India?
(a) Totalitarian approach
(b) Dictatorial approach
(c) Fascist approach
(d) Democratic approach

Answer

Answer: (d) Democratic approach


Question 11.
Master Tara Singh was a leader of
(a) SGPC
(b) AIADMK
(c) MDMK
(d) PDP

Answer

Answer: (a) SGPC


Question 12.
Which region is referred to as the ‘seven sisters’?
(a) East-West Region
(b) North-West Region
(c) South-East Region
(d) North-East Region

Answer

Answer: (d) North-East Region


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Regional Aspirations with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Regional Aspirations MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Regional Aspirations with Answers Read More »

error: Content is protected !!