MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Photosynthesis in Higher Plants Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Photosynthesis in Higher Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Photosynthesis in Higher Plants Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 13 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Photosynthesis in Higher Plants Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 13 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Kranz anatomy is found in or is typical of
(a) C3 plants
(b) C4 plants
(c) C2 plants
(d) Succulents (CAM Plants)

Answer

Answer: (b) C4 plants


Question 2.
A cell that lacks chloroplast does not
(a) Utlize carbohydrates
(b) Evolve carbon dioxide
(c) Require water
(d) Liberate oxygen

Answer

Answer: (d) Liberate oxygen


Question 3.
Energy is transformed from the light reaction step to the dark reaction step by
(a) ATP
(b) RUBP
(c) ADP
(d) Chlorophyll

Answer

Answer: (a) ATP


Question 4.
Translocation of carbohydrates or sugars (photosynthetic products) in flowering plants occurs in the form of
(a) Glucose
(b) Starch
(c) Maltose
(d) Sucrose

Answer

Answer: (d) Sucrose


Question 5.
Photo-respiration is induced by
(a) High oxygen content
(b) High temperature
(c) High light intensity
(d) High CO2 content

Answer

Answer: (a) High oxygen content


Question 6.
AH vegetation is only due to
(a) Oxygen
(b) CO2
(c) Water
(d) Hydrogen

Answer

Answer: (c) Water


Question 7.
Site of dark reaction is
(a) Granum
(b) Unit membrane
(c) Lamella
(d) Stroma

Answer

Answer: (d) Stroma


Question 8.
All vegetation is only due to water was proved experimentally by
(a) Aristotle
(b) Van Helmont
(c) Joseph
(d) Stephen Hales

Answer

Answer: (b) Van Helmont


Question 9.
Vegetation always purifies the air was proved experimentally first by
(a) Liebig
(b) Warburg
(c) Stephen Hales
(d) Joseph Priestly

Answer

Answer: (d) Joseph Priestly


Question 10.
Reduction of NADP+ to NADPH occurs during
(a) PSI
(b) Calvin Cycle
(c) Cyclic photophosphorylation
(d) Non cyclic photophosphorylaction

Answer

Answer: (d) Non cyclic photophosphorylaction


Question 11.
Wastage of energy is associated with
(a) Krebs cycle
(b) Photorespiration
(c) Photosynthesis
(d) Glycolysis

Answer

Answer: (b) Photorespiration


Question 12.
Green plants convert solar energy into chemical energy of organic matter was proved by
(a) Joseph Priestly
(b) Van Mayer
(c) Semebier
(d) Lavoisier

Answer

Answer: (b) Van Mayer


Question 13.
When the rate of translocation is slow, the rate of photosyntheis shall
(a) Increase
(b) Decrease
(c) Remain Unaffected
(d) Become Zero

Answer

Answer: (b) Decrease


Question 14.
The first visible product of photosynthesis is
(a) Starch
(b) Glycogen
(c) Sugar
(d) Fatty acids

Answer

Answer: (b) Starch


Question 15.
The enzyme ribulose biphosphate carboxylase oxygenase is located in
(a) Mitochondria
(b) Chloroplasts
(c) Golgi bodies
(d) peroxisomes

Answer

Answer: (b) Chloroplasts


Question 16.
C4 plants are
(a) Dicots
(b) Monocots
(c) Both dicots and monocots
(d) Cereals

Answer

Answer: (c) Both dicots and monocots


Question 17.
Photosynthesis has two reaction complexes, one followed by the other. The second seaction complex
(a) Traps light energy
(b) Fixes carbon dioxide
(c) Synthesizes starch
(d) Evolves oxygen

Answer

Answer: (b) Fixes carbon dioxide


Question 18.
Calvin cycle of C4 plants operates in
(a) Stroma of bundle sheath chloroplasts
(b) The statement is wrong
(c) Grana of mesophyll chloroplasts
(d) Stroma of bundle sheath chloroplasts

Answer

Answer: (a) Stroma of bundle sheath chloroplasts


Question 19.
Flashing light experiment and existence of light and dark reactions were demonstrated first by
(a) Van iteil
(b) Emerson and Arnold
(c) Blackmann
(d) Warburg

Answer

Answer: (b) Emerson and Arnold


Question 20.
Mass flow hypothesis was given by
(a) Munch
(b) Dixon
(c) Devries
(d) Curtis

Answer

Answer: (a) Munch


Question 21.
Rate of photosynthesis is independent of
(a) CO2
(b) Quality of light
(c) Light duration
(d) Light intensity

Answer

Answer: (d) Light intensity


Question 22.
Carbon dioxide acceptor in C3 plants is
(a) RUBP
(b) PGA
(c) RMP
(d) PEP

Answer

Answer: (a) RUBP


Question 23.
Photosynthetic process is completed in
(a) mitochondria
(b) Chromatophores
(c) Chloroplasts
(d) Chlorophyll

Answer

Answer: (c) Chloroplasts


Question 24.
In photosynthesis
(a) CO2 is reduced while water is oxidised
(b) Both CO2 and H2O are oxidised
(c) CO2 is oxidised while H2O is reduced
(d) Both CO2 and H2O are oxidised

Answer

Answer: (a) CO2 is reduced while water is oxidised.


Question 25.
In C3 plants, the first stable product of photosynthesis is
(a) Ribulose biphosphate
(b) Oxaloacetic acid
(c) Phosphoglyceric acid
(d) Glvceraldehyde 3-phosphate

Answer

Answer: (c) Phosphoglyceric acid.


Question 26.
Chloroplast DNA or Cl DNA is
(a) Circular
(b) Single stranded
(c) Naked
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 27.
Photosynthetic units are of two types
(a) Photosystem I and II
(b) Chlorophylls and Carotenoids
(c) Carotenoids and phvcobilins
(d) Chlorophyll a and Chlorophyll b

Answer

Answer: (a) Photosystem I and II


Question 28.
Most effective wave length of light for photosynthesis is
(a) Yellow
(b) Green
(c) Red
(d) violet

Answer

Answer: (a) Red


Question 29.
Chloroplast pigments are
(a) Chlorophylls
(b) Phvcobilins
(c) Carotenoids
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 30.
During synthesis of a glucose molecule, ATP and NADPH consumed are respectively
(a) 12 and 8
(b) 18 and 12
(c) 15 and 12
(d) 30 and 20

Answer

Answer: (b) 18 and 12


Question 31.
If plant stop photosynthesis which gas will disappear
(a) CO2
(b) O2
(c) NH3
(d) N2

Answer

Answer: (b) O2


Question 32.
Which plant shows chloroplast dimorphism?
(a) Rice
(b) Sugar Beet
(c) Sugarcane
(d) Wheat

Answer

Answer: (c) Sugarcane


Question 33.
First product of photorespiration is
(a) Glycolate
(b) Glycine
(c) Phosphoglycolate
(d) Glyceine

Answer

Answer: (c) Phosphoglycolate


Question 34.
Which is a C4 Plant?
(a) Sugarcane
(b) sorghum
(c) Maize
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 35.
Natural hydrogen acceptor of Hill reaction is
(a) NADPH
(b) H2O
(c) NADP
(d) None of these

Answer

Answer: (c) NADP


Question 36.
Photorespiration is characteristic of
(a) CAM Plants
(b) C3 plants
(c) C4 Plants
(d) All of these

Answer

Answer: (b) C3/sub> plants


Question 37.
Calvin cycle is
(a) Dependent upon light
(b) Independent of light
(c) Inhibited by light
(d) Supported by light

Answer

Answer: (d) Supported by light


Question 38.
Which one is common product of both photosynthesis and respiration?
(a) ATP
(b) Chlorophyll
(c) Cytochrome
(d) Quinone

Answer

Answer: (a) ATP


Question 39.
C4 Cycle was discovered in
(a) Chrysanthemum
(b) Groundnut
(c) Apple/Pea
(d) Sugarcane

Answer

Answer: (d) Sugarcane


Question 40.
In C4 Plants, fixation of CO2 occurs in
(a) cortex of stem
(b) palisade tissue
(c) Transfusion
(d) Spongy mesophyll and bundle sheath cells

Answer

Answer: (d) Spongy mesophyll and bundle sheath cells


Question 41.
Calvin cycle is investigated by the use of
(a) C14
(b) C12
(c) O18
(d) O16

Answer

Answer: (a) C14


Question 42.
The first receiver of CO2 in C4 plants is :
(a) Malic acid
(b) Phosphophenol
(c) Qxaloacetic acid
(d) Aspartic acid

Answer

Answer: (c) Qxaloacetic acid


Question 43.
The acceptor of CO2 in C3 plants is
(a) Xglulose-5-Phosphate
(b) 3- phosphoglyceric acid
(c) Phosphoenol pyruvic acid
(d) Ribulose 1, 5 biphosphate

Answer

Answer: (c) Ribulose 1, 5 biphosphate


Question 44.
RUBP of Calvin cycle is called in C4 plants
(a) Secondary of final acceptor of CO2
(b) Primary acceptor of CO2
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Secondary of final cycle is called in CO2


II. Fill in the blanks:

Question 1.
All animals including human beings depend on …………. for their food.

Answer

Answer: plants


Question 2.
Green plants carry out …………….. process by which they use light energy to derive the synthesis of organic compounds.

Answer

Answer: photosynthesis a physico chemical


Question 3.
Photosynthesis is important for life due to two reasons: It is the ……………. by which all food gets synthesised on earth and is also responsible for the release of ………… into the atmosphere by plants.

Answer

Answer: mechanism, oxygen


Question 4.
A first ………., ………… of photosynthesis was thus described.

Answer

Answer: action, spectrum


Question 5.
A milestone contribution to the understanding of …………… was that made by a microbiologist, ………….. (1897-1985), who based on his studies of ………….. and green …………

Answer

Answer: photosynthesis, Cornelius van Niel, purple, bacteria


Question 6.
6CO2 + 12H2O ……………..

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers 1


Question 7.
The membrane system is responsible for trapping the light energy and synthesising of ………. and …………..

Answer

Answer: ATP, NADPH


Question 8.
The former sets or reactions since they are light dependent are called ……………

Answer

Answer: light reactions


Question 9.
ATP and NADPH, can theoretically take place in the dark and are called ……………

Answer

Answer: dark reactions


Question 10.
Chromatography, that literally means ‘…………..’

Answer

Answer: colour writing


Question 11.
We see in leaves is not due to a single pigment but due to four pigments: chlorophyll a (bright or blue green in the chromatogram), chlorophyll b (yellow green), ………… (yellow) and …………. (yellow to yellow-orange).

Answer

Answer: Xanthophylls, Carotenoids


Question 12.
Of course you are familiar with the. wavelength of the visibl specturm of light as well as the ……………

Answer

Answer: VIBGYOR


Question 13.
The pigments chlorophyll b and the carotenoids -Xanthophylls and carotene are called …………….

Answer

Answer: accessory pigments


Question 14.
In PSI the reaction centre chlorophyll a has an absoiption pea at 700 nm hence is called ……………. while in PS II it has absorption maxim.” at 680 nm, and is called ……………

Answer

Answer: P700, P680


Question 15.
When the two photosystems work in a series, first PS II and the: PS I, a process called …………….. occurs.

Answer

Answer: non-cyclic photo-phosphosylation


Question 16.
The Calvin pathway occurs in ……………

Answer

Answer: all photorynthetic plants


Question 17.
C4 plants are special they have a special type of …………. anatomy they tolerate higher ………….. they show a response to highligh ………., they lack a process called ………….. and have greate productivity.

Answer

Answer: leaf, temperatures, intensities, photorespiration


Question 18.
The particularly large cells around the vascular bundles of the C4 pathway plants are called ………….. and the leaves which have such anatomy are said to have ‘…………..’ anatomy.

Answer

Answer: bundle sheath cells, Kranz


Question 19.
In C3 plants some O2 does bind to RuBisco, and hence CO2 fixation is decreased. Here the RUBP instead of being converted to PGA is broken down in a pathway called …………….

Answer

Answer: Photorespiration


Question 20.
The C4 plants respond to ………….. and show higher rate of …………. while C3 plants have a much ………….

Answer

Answer: higher temperatures, photosynthesis, temperature optimum


III. Mark the statement True (T) or False (F)

Question 1.
Water stress causes the stomata to close hence reducing the CO2 availability.

Answer

Answer: True


Question 2.
Tropical plants have a higher temperature optimum than that of the plants adapted to temperate climates.

Answer

Answer: True


Question 3.
The C4 plants show saturation at about 450 µ. L-1 while C3 responds to increased CO2 concentration and saturation is seen only beyond 360µ. L-1

Answer

Answer: True


Question 4.
Green plants carry out ‘photosynthesis’, a physico-chemical process by which they use light energy to drive the synthesis of organic compounds.

Answer

Answer: True


Question 5.
Julius Von Sachs in 1770’s performed a series of experiment that revealed the essential role of air in growth of green plants.

Answer

Answer: False


Question 6.
Joseph Priestlay showed that sunlight is essential to the plant process that somehow purifies the air fouled by burning candles or breathing animals.

Answer

Answer: False


Question 7.
Jan Ingenhourz provided evidence for production of glucose when plants grow.

Answer

Answer: False


Question 8.
The former set of reations since they are light dependent, are called light reactions.

Answer

Answer: True


Question 9.
The pigments are organised into two discrete photochemical fight harvesting complexes (LHC) called photosystem I (PS-I) and Photosystem II (PS II).

Answer

Answer: True


Question 10.
Reduction is the most crucial step of the Calvin cycle where CO2 is utilised for the carboxylation of RUBP.

Answer

Answer: False


Question 11.
C4 Plants are special: They have a special type of leaf anatomy, they tolerate higher temperatures, they show a response to high fight intensities, they lack a process called photorespiration and have greater productivity of biomass.

Answer

Answer: True


Question 12.
The primary CO2 acceptor is 3 carbon molecule phosphoenol pyruvate (PEP) and is present in the mesophyll cells.

Answer

Answer: True


Question 13.
Oxygen is the major limiting factor for photosynthesis.

Answer

Answer: False


Question 14.
The C3 plants respond to higher temperatures and show higher rate of photosynthesis while C4 plants have a much lower temperature optimum.

Answer

Answer: False


Question 15.
The vascular bundles of the C4 pathway plants are called bundle sheath cells, and the leaves which have such anatomy are said to have ‘kranz’ anatomy.

Answer

Answer: True


IV Match the items in Column I with the items in Column II

Column IColumn II
(a) Photosynthesis1. Out 18 ADP
(b) It was not until about 1854 that Julius2. Law of limiting factors
(c) T.W Engelmann3. Consisting of cytochromes
(d) The former set of reactions since they are directly light driven4. a physico-chemical process
(e) Wavelength of the visible specturm5. light absorption, water splitting, oxygen release
(f) electrons transport system6. the plants adapted to temperate climates.
(g) Calvin cycle : In 18 ATP7. Von Sachs provided evidence for production of glucose when plants grow.
(h) Calvin cycle : In six CO28. of light as well as the VIBGYOR.
(i) RiBulose bisphosphate carboxy-lase-oxygenase9. Using a prism he split light into its spectral components and then illuminated a green alga, cladophora.
(j) Blackman’s (1905)10. are called dark reactions
(k) Tropical plants have a higher temperature optimum than11. out one Glucose
(l) Photochemical phase12. (RuBisco)
(m) PS I13. P700
(n) PS II14. Purple and green bacteria
(o) Cornelius Van Niel (1897 – 1985), who based on his studies of15. P680
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) Photosynthesis4. a physico-chemical process
(b) It was not until about 1854 that Julius7. Von Sachs provided evidence for production of glucose when plants grow.
(c) T.W Engelmann9. Using a prism he split light into its spectral components and then illuminated a green alga, cladophora.
(d) The former set of reactions since they are directly light driven10. are called dark reactions
(e) Wavelength of the visible specturm8. of light as well as the VIBGYOR.
(f) electrons transport system3. Consisting of cytochromes
(g) Calvin cycle : In 18 ATP1. Out 18 ADP
(h) Calvin cycle : In six CO211. out one Glucose
(i) RiBulose bisphosphate carboxy-lase-oxygenase12. (RuBisco)
(j) Blackman’s (1905)2. Law of limiting factors
(k) Tropical plants have a higher temperature optimum than6. the plants adapted to temperate climates.
(l) Photochemical phase5. light absorption, water splitting, oxygen release
(m) PS I13. P700
(n) PS II15. P680
(o) Cornelius Van Niel (1897 – 1985), who based on his studies of14. Purple and green bacteria

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Photosynthesis in Higher Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Recent Developments in Indian Politics with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Recent Developments in Indian Politics with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Recent Developments in Indian Politics Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Recent Developments in Indian Politics Class 12 Objective Questions.

Recent Developments in Indian Politics Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Who was the chairperson of the Mandal Commission?
(a) Bindeshwari Prasad Mandal
(b) Nandeshwari Prasad Mandal
(c) Chandeshwari Prasad Mandal
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Bindeshwari Prasad Mandal


Question 2.
Which alliance formed the government at the center in 1989?
(a) National Front
(b) United Front
(c) Super Front
(d) Real Front

Answer

Answer: (a) National Front


Question 3.
Who headed the central government in India after the 1998 parliamentary elections?
(a) Atal Bihari Vajpayee
(b) P.V. Narsimha Rao
(c) H. D. Deve Gowda
(d) I. K. Gujral

Answer

Answer: (a) Atal Bihari Vajpayee


Question 4.
The recommendations of the Mandal Commission were implemented in the year
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993

Answer

Answer: (a) 1990


Question 5.
Choose the correct term for coming together of two or more political parties to form a government.
(a) United Government
(b) Coalition Government
(c) National Government
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Coalition Government


Question 6.
The General Elections of 2004 resulted in
(a) dominance of Congress
(b) coalition government
(c) convincing victory of BJP
(d) the emergence of Akali Dal

Answer

Answer: (b) coalition government


Question 7.
The reason for the 2002 Gujarat riots is
(a) earthquake relief was not provided by the Centre
(b) A bogey of a train returning from Ayodhya carrying Karsevaks was set on fire
(c) demolition of Babri masjid
(d) state emergency

Answer

Answer: (b) A bogey of a train returning from Ayodhya carrying Karsevaks was set on fire


Question 8.
The single largest party in the 1996 parliamentary elections was
(a) Bhartiya Janta Party
(b) Janta Dal
(c) CPI
(d) Congress

Answer

Answer: (a) Bhartiya Janta Party


Question 9.
Prime Minister Rajiv Gandhi was assassinated in the year
(a) 1989
(b) 1990
(c) 1991
(d) 1992

Answer

Answer: (c) 1991


Question 10.
The political developments after the 1990s reveal the emergence of
(a) coalition government
(b) consolidation of BJP
(c) congress dominance
(d) regional politics

Answer

Answer: (a) coalition government


Question 11.
Which party pursued the politics of ‘Hindutva’ and adopted the strategy of mobilising the Hindus?
(a) Bhartiya Janata Party
(b) Congress
(c) Communist Party of India
(d) Bahujan Samaj Party

Answer

Answer: (a) Bhartiya Janata Party


Question 12.
In February and March 2002, large scale violence against Muslims took place in
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (b) Gujarat


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Recent Developments in Indian Politics with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Recent Developments in Indian Politics MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Recent Developments in Indian Politics with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Matter in Our Surroundings Class 9 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Matter in Our Surroundings Class 9 MCQs Questions with Answers

Solving the Matter in Our Surroundings Multiple Choice Questions of Class 9 Science Chapter 1 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Matter in Our Surroundings Class 9 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 1 Science Class 9 and cross-check your answers during preparation.

Multiple Choice Questions

Question 1.
The mass per unit volume of a substance is:
(a) acceleration
(b) density
(c) velocity
(d) weight

Answer

Answer: (b) density


Question 2.
The melting point of ice is:
(a) 273.16 K
(b) 723.16 K
(c) 263.16 K
(d) 373 K

Answer

Answer: (a) 273.16 K


Question 3.
What is dry ice?
(a) Solid carbon dioxide
(b) Nitrogen oxide
(c) Carbon mono oxide
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Solid carbon dioxide


Question 4.
Which of the following state is responsible for the glow in the sun and stars?
(a) Solid
(b) Liquid
(c) Plasma
(d) Gas

Answer

Answer: (c) Plasma


Question 5.
Which of the following phenomenon takes place when we add a drop of Dettol into the water?
(a) osmosis
(b) diffusion
(c) sublimation
(d) none of them

Answer

Answer: (b) diffusion


Question 6.
During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of:
(a) diffusion
(b) transpiration
(c) osmosis
(d) evaporation

Answer

Answer: (d) evaporation


Question 7.
Which condition out of the following will increase the evaporation of water?
(a) Increase in temperature of the water
(b) Decrease in temperature of the water
(c) Less exposed surface area of water
(d) Adding common salt to the water

Answer

Answer: (a) Increase in temperature of the water


Fill in the Blanks.

Question 8.
Early Indian philosophers classified matter into _______ basic forms or elements.

Answer

Answer: five


Question 9.
The common unit of measuring volume is ________

Answer

Answer: litre


Question 10.
With increase in temperature the kinetic energy of the particles _________

Answer

Answer: increases


Question 11.
The rate of diffusion of liquids is _______ than that of solids.

Answer

Answer: higher


Question 12.
To change a temperature on the Kelvin scale to the Celsius scale you have to subtract ________ from the given temperature.

Answer

Answer: 273


Question 13.
______ is the amount of water vapour present in the air.

Answer

Answer: Humidity


True/False.

Question 14.
Gases are highly compressible as compared to solids and liquids.

Answer

Answer: True


Question 15.
Liquids have fixed volume and shape.

Answer

Answer: False


Question 16.
Compressed natural gas (CNG) is used as fuel these days in vehicles.

Answer

Answer: True


Question 17.
The state of matter cannot be changed by changing temperature or pressure.

Answer

Answer: False


Question 18.
The states of matter are inter-convertible.

Answer

Answer: True


Question 19.
In solids, the space between the particles is maximum.

Answer

Answer: False


Match the Column.

Question 20.

AB
1. Unit of temperature(i) Kilogram (kg)
2. S.I. unit of mass(ii) Kilogram per cubic metre
3. S.I. unit of pressure(iii) Newton
4. Unit of weight(iv) Kelvin
5. Unit of density(v) Pascal
Answer

Answer:

AB
1. Unit of temperature(iv) Kelvin
2. S.I. unit of mass(i) Kilogram (kg)
3. S.I. unit of pressure(v) Pascal
4. Unit of weight(iii) Newton
5. Unit of density(ii) Kilogram per cubic metre

Answer in one Word/Sentence.

Question 21.
What is that process known as in which a solid is converted directly into the gaseous state without coming to a liquid state?

Answer

Answer: Sublimation


Question 22.
How many states of matter exist normally in nature?

Answer

Answer: Three states


Question 23.
What is that temperature called at which solid melts to become a liquid at the atmospheric pressure?

Answer

Answer: Melting point


Question 24.
What is the state of matter which has maximum compressibility?

Answer

Answer: Gaseous state


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 9 Science Matter in Our Surroundings MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings Read More »

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Atoms and Molecules Class 9 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Atoms and Molecules Class 9 MCQs Questions with Answers

Solving the Atoms and Molecules Multiple Choice Questions of Class 9 Science Chapter 3 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Atoms and Molecules Class 9 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 3 Science Class 9 and cross-check your answers during preparation.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Who coined the term ‘Parmanu’ for the smallest indivisible particles?
(a) Leucippus
(b) L. Lavoisier
(c) Kanad
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Kanad


Question 2.
The radius of a hydrogen atom is:
(a) 10-2
(b) 10-4
(c) 10-9
(d) 10-10

Answer

Answer: (d) 10-10


Question 3.
The most remarkable concept that Dalton’s atomic theory proposed was that of the:
(a) atomic weight
(b) atomic mass
(c) molar mass
(d) none of them

Answer

Answer: (b) atomic mass


Question 4.
The atomic mass of carbon is:
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 23

Answer

Answer: (a) 12


Question 5.
Compounds composed of metals and non-metals contain:
(a) non-charged species
(b) charged species
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (b) charged species


Question 6.
The formula of ammonium sulphate is:
(a) NHSO4
(b) NH4SO2
(c) NHSO3
(d) (NH4)2SO4

Answer

Answer: (d) (NH4)2SO4


Question 7.
The word “mole” was introduced around 1896 by:
(a) Wilhelm Ostwald
(b) John Dalton
(c) Avogadro
(d) Vergilious

Answer

Answer: (a) Wilhem Ostwald


Question 8.
The chemical symbol for sodium is:
(a) So
(b) Sd
(c) NA
(d) Na

Answer

Answer: (d) Na


Question 9.
Which of the following has a maximum number of atoms?
(a) 18 g of H2O
(b) 18 g of O2
(c) 18 g of CO2
(d) 18 g of CH4

Answer

Answer: (d) 18 g of CH4


Question 10.
Which of the following contains a maximum number of molecules?
(a) 1g CO2
(b) 1g N2
(c) 1g H2
(d) 1g CH4

Answer

Answer: (c) 1g H2


Fill in the Blanks.

Question 11.
In a compound such as water, the ratio of the mass of hydrogen to the mass of oxygen is always ______

Answer

Answer: 1 : 8


Question 12.
Atomic radius is measured in ________

Answer

Answer: nanometre


Question 13.
The symbol of iron is Fe from its Latin name _________

Answer

Answer: Ferrum


Question 14.
One atomic mass unit is a mass unit equal to exactly ________ the mass of one atom of carbon-12.

Answer

Answer: \(\frac{1}{12}\)th


Question 15.
The formula unit mass of a substance is a sum of the atomic ______ of all its constituent atoms.

Answer

Answer: masses


Question 16.
Avogadro number is represented by ________

Answer

Answer: N0


Question 17.
The relative mass of atoms of all elements is obtained by comparing them with the mass of a _______ atom.

Answer

Answer: Carbon-12


Question 18.
The Avogadro constant 6.022 × 1023 is defined as the number of atoms in exactly ______ of carbon-12.

Answer

Answer: 12 g


True/False.

Question 19.
An atom is the smallest particle of the element that cannot usually exist independently and retains all its chemical properties.

Answer

Answer: True


Question 20.
The Law of conservation of mass states that mass can neither be created nor destroyed in a chemical reaction.

Answer

Answer: True


Question 21.
The mass of 1 mole of a substance is equal to its relative atomic or molecular mass in grams.

Answer

Answer: True


Question 22.
16u oxygen has 16 atoms of oxygen.

Answer

Answer: False


Question 23.
The atomic mass of calcium is 40.

Answer

Answer: True


Question 24.
Aluminium is diatomic.

Answer

Answer: False


Match the Column.

Question 25.

AB
1. 1 mole of carbon atoms(i) 1 g of H atoms
2. 1 mole of molecules(ii) Molecular mass in gram
3. 1 mole of hydrogen atoms(iii) Relative mass of those particles in gram
4. 1 mole of any particle (atoms, molecules, ions)(iv) 12-gram carbon atoms
Answer

Answer:

AB
1. 1 mole of carbon atoms(iv) 12-gram carbon atoms
2. 1 mole of molecules(ii) Molecular mass in gram
3. 1 mole of hydrogen atoms(i) 1 g of H atoms
4. 1 mole of any particle (atoms, molecules, ions)(iii) Relative mass of those particles in gram

Answer in one Word/Sentence.

Question 26.
What is the value of the Avogadro number?

Answer

Answer: 6.022 × 1023


Question 27.
How many atoms of hydrogen are there in 1g of hydrogen?

Answer

Answer: 6.022 × 1023


Question 28.
What name is given to a group of atoms carrying a charge?

Answer

Answer: Polyatomic ions


Question 29.
What term is given to the mass of one-mole atoms of a substance?

Answer

Answer: Molar mass


Question 30.
Write the chemical formula of calcium hydroxide.

Answer

Answer: Ca(OH)2


Question 31.
Write the chemical formula of sulphuric acid?

Answer

Answer: H2SO4


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 9 Science Atoms and Molecules MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 14 Respiration in Plants with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 14 Respiration in Plants with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Respiration in Plants Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Respiration in Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Respiration in Plants Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 14 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Respiration in Plants Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 14 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Major fraction of CO2 released during cellular respiration is transported in blood through the lungs in the form of
(a) Free CO2
(b) HCO3
(c) H2 CO3
(d) In combination with Hb CO2

Answer

Answer: (c) H2 CO3


Question 2.
Sudden deep inspiration is due to
(a) Increase in concentration of CO2
(b) Increase in concentration of O2
(c) Either increase in cone, of CO2 or decrease in concentration of O2
(d) Decrease in concertration of CO2

Answer

Answer: (a) Increase in concentration of CO2


Question 3.
Fixing of CO2 and liberation of oxygen in light is done with the help of
(a) chioroplast
(b) Mesophyll cells
(c) Mitocondria
(d) Chromatophores

Answer

Answer: (a) Chioroplast


Question 4.
AH vegetation is only due to
(a) CO2
(b) Water
(c) Oxygen
(d) Hydrogen

Answer

Answer: (b) Water


Question 5.
Chioroplast DNA or ct DNA is
(a) Naked
(b) Circular
(c) Single stranded
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 6.
During synthesis of a glucose molecule, ATP and NADPH consumed are respectively
(a) 15 and 12
(b) 12 and 8
(c) 30 and 20
(d) 18 and 12

Answer

Answer: (d) 18 and 12


Question 7.
Photorespiration takes place in
(a) Lvsosomes
(b) Peroxisomes
(c) Ribosomes
(d) Mitochondria

Answer

Answer: (b) Peroxisomes


Question 8.
Chlorophyll ‘a’ is found in all
(a) Oxygen liberation photosvnthetic organisms
(b) Autotrophs
(c) Higher plants
(d) Algae

Answer

Answer: (a) Oxygen liberation photosynthetic organisms


Question 9.
The atmosphere contains CO2 by volume
(a) 0.1%
(b) 0.5%
(c) 0.03%
(d) 0.3%

Answer

Answer: (c) 0.03 %


Question 10.
Green plants convert solar energy into chemical energy of organic matter was proved by
(a) Van Mayer
(b) Lavoisier
(c) Joseph Priestly
(d) Semebier

Answer

Answer: (a) Van Mayer


Question 11.
Wastage of energy is associated with
(a) Glycolysis
(b) Photosynthesis
(c) Krebs cycle
(d) Photorespiration

Answer

Answer: (d) Photorespiration


Question 12.
If a photosvnthesising plant releases oxygen containing more amount of lsO, it is concluded that the plant has been supplied with
(a) 18O from 18 CO2
(b) 18O from 18CO2
(c) 18O from H2 18O
(d) .None of these

Answer

Answer: (c) 18 O from H2 18O


Question 13.
Carbon dioxide acceptor in C3 plants is:
(a) RuBP
(b) RMP
(c) PGA
(d) PEP

Answer

Answer: (a) RuBP


Question 14.
Photosynthetic process is completed in
(a) Chloroplasts
(b) Chlorophyll
(c) Chromatophores
(d) Mitochondria

Answer

Answer: (a) Chloroplasts.


Question 15.
During synthesis of a glucose molecule, ATP and NADPH consumed are respectively
(a) 12 and 8
(b) 30 and 20
(c) 15 and 12
(d) 18 and 12

Answer

Answer: (d) 18 and 12


Question 16.
First product of photorespiration is
(a) Glycolate
(b) Glycine
(c) Glvceine
(d) Phosphoglycolate

Answer

Answer: (d) Phosphoglycolate


Question 17.
The breaking of the C-C bonds of complex compounds through oxidation within the cells, leading to release of considerable amount of energy is called
(a) respiration
(b) respiratory substrates
(c) Cellular respiration
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Respiration


Question 18.
The TCA cycle starts with the condensation of acetyl group with
(a) Oxaloacetic acid
(b) Water to yield citric acid
(c) (a) and (b) Both
(d) None of these

Answer

Answer: (c) (a) and (b) Both


Question 19.
The metabolic pathway through which the electron passes from one carrier to another, is called the
(a) Electron transport system
(b) Complex I
(c) Complex II
(d) Complex IV

Answer

Answer: (a) Electron transport system


Question 20.
NADH produced in the mitochondrial matrix during citric acid cycle are oxidised by an NADH dehydrogenase
(a) Complex I
(b) Complex II
(c) Complex III
(d) Complex IV

Answer

Answer: (a) Complex I


Question 21.
The energy released during the electron transport system is utilised in synthesising ATP with the help of ATP synthase
(a) Complex III
(b) Complex IV
(c) Complex V
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Complex V


Question 22.
The ratio of the volume of CO2 evolved to the volume of O2 consumed in respiration is called the
(a) respiratory quotient
(b) amphibolic pathway
(c) catabolism
(d) anabolism

Answer

Answer: (a) Respiratory quotient.


II. Fill in the blanks:

Question 1.
All the energy required for ‘life’ processes is obtained by oxidation of some macromolecules that we call ……………

Answer

Answer: Food


Question 2.
Green plants trap light energy and convert it into chemical energy that is stored in the bonds of carbohydrates like ………., ………… and ………….

Answer

Answer: glucose, sucrose, starch


Question 3.
Animals are …………… i.e. they obtain food form plants directly (herbivores) or indirectly (carnivores).

Answer

Answer: heterotrophic


Question 4.
The compounds that are oxidised during this process are known as …………….

Answer

Answer: respiratory substrates


Question 5.
………., ………… and …………. respire at rates far lower than are characteristic for animals.

Answer

Answer: Root, stems, leaves


Question 6.
In stems, the ‘…………..’ cells are organised in thin layers in and beneath the bark.

Answer

Answer: living


Question 7.
The complete ……………. of glucose, which produces CO2 and H2O as end products, yields energy most of which is given out as heat.

Answer

Answer: combustion


Question 8.
The scheme of glycolysis was given by …………….. and J.Pamas, and is often referred to as the …………. pathway.

Answer

Answer: Gustav Embden, Otto Meyerhof, EMP


Question 9.
……………. are phosphorylated to give rise to glucose- 6-phosphate by the activity of the enzyme hexokinase.

Answer

Answer: Glucose and fructose


Question 10.
ATP is utilised at two steps: first in the conversion of ………… into glucose 6-phosphate and second in the conversion of ………….. 6- phosphate to fructose 1, 6-diphosphate.

Answer

Answer: glucose, fructose


Question 11.
These are ………….. major ways in which different cells handle Pyruvic acid produced by glycolysis.

Answer

Answer: three,


Question 12.
In fermentation, say by yeast, the incomplete oxidation of glucose is achieved under anaerobic conditions by sets of reactions where ………… is converted to CO2 and ethanol.

Answer

Answer: Irrational


Question 13.
In a coupled reaction GTP is converted to GDP with the stimultaneous synthesis of ……….. from …………

Answer

Answer: ATP, ADP


Question 14.
When the electrons pass from one carrier to another via complex I to IV in the electron transport chain, they are coupled to ATP synthase (complex V) for the production of …………. from …………… and ……………..

Answer

Answer: ATP, ADP, inorganic phosphate


Question 15.
………… is favoured substrate for respiration.

Answer

Answer: Glucose


III. Mark the statement True (T) or False (F)

Question 1.
Saprophytes like fungi are dependent on green plant.

Answer

Answer: False


Question 2.
Usually carbohydrates are oxidised to release energy, but proteins, fats and even organic acids can be used as respiratory substances in some plants, under certain conditions.

Answer

Answer: True


Question 3.
Only during photosynthesis are large volumes of gases exchanged and each leaf is well adapted to take care of its own needs during these periods.

Answer

Answer: True


Question 4.
In stems, the ‘living’ cells are organised in thin layers in and beneath the bark. They also have openings called lenticels.

Answer

Answer: True


Question 5.
The combustion reaction requires carbon.

Answer

Answer: False


Question 6.
Sucrose is converted into glucose and fructose by the enzyme invertase, and these two monosaccharides can readily enter the glycolytic pathway.

Answer

Answer: True


Question 7.
For the complete oxidation of glucose to O2 and CO2, however, organisms adopt Kreb’s cycle which is also called as aerobic respiration. This requires CO2 supply.

Answer

Answer: False


Question 8.
Yeasts poison themselves to death when the concentration of alcohol reaches about 25 percent.

Answer

Answer: False


Question 9.
The complete oxidation of pyruvate by the stepwise removel of all the hydrogen atoms, leaving three molecules of CO2.

Answer

Answer: True


Question 10.
In the remaining steps of citric acid cycle, succinyl-CoA is oxidised to OAA allowing the cycle to continue.

Answer

Answer: True


Question 11.
The reduced ubiquinone (Ubiquinol) is than oxidised with the transfer of electrons to cytochrome C via cytochrome be complex (complex III).

Answer

Answer: True


Question 12.
The F1 headpiece is a peripheral membrane protein complex and contains the site for synthesis of ATP from ADP and inorganic phosphate.

Answer

Answer: True


Question 13.
NADH is oxidised to NAD rather slowly in fermentation, however the reaction is very vigorous in case of aerobic respiration.

Answer

Answer: True


Question 14.
Glycerol would enter the pathway after being conveted to PGAL.

Answer

Answer: True


Question 15.
Pure proteins or fats are never used as respiratory substrates.

Answer

Answer: True


IV. Match the items of column I with the items of column II

Column IColumn II
(a) Plants require O2 for respiration to occur1. TCA
(b) Breakdown of glucose to Dyruvic acid is2. Converted into DPGA.
(c) PGAL is oxidised and with inorganic phosphate to get3. inadequate for cellular respiration pyruvic acid is reduced to lactic acid by locate dehydrogenase.
(d) Pyruvic acid is then the key product4. and they also give out CO2
(e) In animal cells also, like muscles during exercise, when oxygen is5. NADH + H+ and FADH2
(f) Aerobic respiration6. called glycolysis
(g) Pyruvate is transported from the cytoplasm into the mitochondria.7. oxidative phosphorylation.
(h) Tricarboxylic acid cycle8. of glycolysis.
(i) Citrate is then isomerised to isocitrate9. through which protons cross the inner membrane
(j) In the respiratory process are to release and utilise the energy stored in10. The NADH synthesised in glycolysis is transferred into the mitochondria and under-goes oxidative phosphorylation.
(k) In respiration it is the energy of oxidation-reduction utilised for the same process.11. Aerobic respiration
(l) F0 is an integral membrane protein complex that form the channel12. is the process that leads to a complete oxidation of organic sub-stances in the presence of oxygen, and releases CO2
(m) The respiratory balance sheet13. It is followed by two successive steps of decarboxylation, leading to the formation of α -ketoglutaric acid then succinvI-CoA
(n) Glycerol would enter the pathway after being converted to14. PGAL
(o) RQ +15. Volume of CO2 evolved
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) Plants require O<sub>2</sub> for respiration to occur4. and they also give out CO<sub>2</sub>
(b) Breakdown of glucose to Dyruvic acid is6. called glycolysis
(c) PGAL is oxidised and with inorganic phosphate to get2. Converted into DPGA.
(d) Pyruvic acid is then the key product8. of glycolysis.
(e) In animal cells also, like muscles during exercise, when oxygen is3. inadequate for cellular respiration pyruvic acid is reduced to lactic acid by locate dehydrogenase.
(f) Aerobic respiration12. is the process that leads to a complete oxidation of organic sub-stances in the presence of oxygen, and releases CO2
(g) Pyruvate is transported from the cytoplasm into the mitochondria.11. Aerobic respiration
(h) Tricarboxylic acid cycle1. TCA
(i) Citrate is then isomerised to isocitrate13. It is followed by two successive steps of decarboxylation, leading to the formation of α -ketoglutaric acid then succinvI-CoA
(j) In the respiratory process are to release and utilise the energy stored in5. NADH + H+ and FADH2
(k) In respiration it is the energy of oxidation-reduction utilised for the same process.7. oxidative phosphorylation.
(l) F0 is an integral membrane protein complex that form the channel9. through which protons cross the inner membrane
(m) The respiratory balance sheet10. The NADH synthesised in glycolysis is transferred into the mitochondria and under-goes oxidative phosphorylation.
(n) Glycerol would enter the pathway after being converted to14. PGAL
(o) RQ +15. Volume of CO2 evolved

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 14 Respiration in Plants with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Respiration in Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 14 Respiration in Plants with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Structure of the Atom Class 9 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Structure of the Atom Class 9 MCQs Questions with Answers

Solving the Structure of the Atom Multiple Choice Questions of Class 9 Science Chapter 4 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Structure of the Atom Class 9 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 4 Science Class 9 and cross-check your answers during preparation.

Multiple Choice Questions

Question 1.
In 1906, J.J. Thomson was awarded the Nobel prize for his discovery of:
(a) Electron
(b) Proton
(c) Neutron
(d) Positron

Answer

Answer: (a) Electron


Question 2.
Who discovered the nucleus of an atom?
(a) J.J. Thomson
(b) Neils Bohr
(c) Rutherford
(d) J. Chadwick

Answer

Answer: (c) Rutherford


Question 3.
Who is known as the ‘Father of nuclear Physics’?
(a) J. J. Thomson
(b) E. Rutherford
(c) Neils Bohr
(d) J. Chadwick

Answer

Answer: (b) E. Rutherford


Question 4.
An atomic number of an element equals to what present in the nucleus of its atom?
(a) Protons
(b) Electrons
(c) Both of them
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Protons


Question 5.
Rutherford’s alpha-particle scattering experiment was responsible for the discovery of:
(a) Atomic nucleus
(b) Electron
(c) Proton
(d) Neutron

Answer

Answer: (a) Atomic nucleus


Question 6.
Isotopes of an element have:
(a) the same physical properties
(b) different chemical properties
(c) different number of neutrons
(d) different atomic numbers

Answer

Answer: (c) different number of neutrons


Question 7.
Number of valence electrons in CP ion are:
(a) 16
(b) 8
(c) 17
(d) 18

Answer

Answer: (b) 8


Question 8.
Which one of the following is a correct electronic configuration of sodium?
(a) 2, 8
(b) 8, 2, 1
(c) 2, 1, 8
(d) 2, 8, 1

Answer

Answer: (d) 2, 8, 1


Question 9.
Who used the term ‘ATOM’ for the first time?
(a) Rutherford
(b) John Dalton
(c) Chadwick
(d) Bohr

Answer

Answer: (b) John Dalton


Question 10.
Which of the following are called nucleon?
(a) Protons
(b) Neutrons
(c) Electrons
(d) Both, Protons and Neutrons

Answer

Answer: (d) Both, Protons and Neutrons


Question 11.
Which of the following particles was discovered first?
(a) Neutron
(b) Electron
(c) Proton
(d) Meson

Answer

Answer: (b) Electron


Question 12.
Which of the following atom does not have the neutron?
(a) Carbon
(b) Nitrogen
(c) Hydrogen
(d) Helium

Answer

Answer: (c) Hydrogen


Question 13.
Who gave the name ‘Proton’ the positively charged particles of an atom?
(a) Chadwick
(b) Goldstein
(c) Rutherford
(d) John Dalton

Answer

Answer: (c) Rutherford


Question 14.
The maximum number of electrons in any shell of an atom is:
(a) n2
(b) 2n2
(c) (n – 1)2
(d) 3n2

Answer

Answer: (b) 2n2


Question 15.
Which of the following rays have the maximum penetration power?
(a) α-rays
(b) X-rays
(c) γ-rays
(d) Cathod rays

Answer

Answer: (c) γ-rays


Question 16.
Who gave the first model of the atom?
(a) J.J. Thomson
(b) Chadwick
(c) Goldstein
(d) Neils Bohr

Answer

Answer: (a) J.J. Thomson


Fill in the Blanks.

Question 17.
______ are atoms of the same element, which have different mass numbers.

Answer

Answer: Isotopes


Question 18.
_______ are atoms having the same mass number but different atomic numbers.

Answer

Answer: Isobars


Question 19.
Neutrons are present in the nucleus of all atoms, except ________

Answer

Answer: hydrogen


Question 20.
α-particles are doubly-charged _________ ions.

Answer

Answer: helium


Question 21.
Neutron was discovered by _______

Answer

Answer: Chadwick


Question 22.
The neutral particle in the nucleus of an atom is ________

Answer

Answer: neutron


Question 23.
Atomic number of sodium is _________

Answer

Answer: 11


Question 24.
The mass of an electron is about _________ times, the mass of a hydrogen atom.

Answer

Answer: \(\frac{1}{2000}\)


True/False.

Question 25.
Sir J.J. Thomson discovered the anode rays.

Answer

Answer: False


Question 26.
According to Rutherford, the positive charge of an atom is concentrated in its center.

Answer

Answer: True


Question 27.
Elements are defined by the number of protons they possess.

Answer

Answer: True


Question 28.
Valency is the combining capacity of an atom.

Answer

Answer: True


Question 29.
α-particles have a mass of 2u.

Answer

Answer: False


Question 30.
The mass of electrons is considered to be negligible and its charge is plus one.

Answer

Answer: False


Question 31.
According to Thomson, an atom consists of a positively charged sphere and the electrons are embedded in it.

Answer

Answer: True


Question 32.
The negative and positive charges are equal in magnitude. So, the atom as a whole is electrically neutral.

Answer

Answer: True


Match the Column.

Question 33.

AB
1. Discovery of Proton(i) Deuterium
2. Hydrogen(ii) 4
3. Valency of Magnesium(iii) Positive charge
4. Valency of Carbon(iv) He
5. Symbol of Helium(v) H
6. Symbol of Hydrogen(vi) 2
7. Electron(vii) E. Goldstein
8. Proton(viii) Negative charge
Answer

Answer:

AB
1. Discovery of Proton(vii) E. Goldstein
2. Hydrogen(i) Deuterium
3. Valency of Magnesium(vi) 2
4. Valency of Carbon(ii) 4
5. Symbol of Helium(iv) He
6. Symbol of Hydrogen(v) H
7. Electron(viii) Negative charge
8. Proton(iii) Positive charge

Answer in Word/Sentence.

Question 34.
What is the value of charge on a proton?

Answer

Answer: 1.6 × 10-19 coulomb positive charge


Question 35.
What is the value of charge on an electron?

Answer

Answer: 1.6 × 10-19 coulomb negative charge


Question 36.
What is the value of charge on a neutron?

Answer

Answer: Zero (0) or no charge


Question 37.
According to Neils Bohr, electrons can revolve only in certain orbits. What name was given by him to these certain orbits?

Answer

Answer: Discrete orbits of electrons


Question 38.
According to Bohr-Burry rules, which formula is used to express the maximum number of electrons in an orbit of an atom?

Answer

Answer: 2n2


Question 39.
What is the maximum number of electrons in the outermost shell, according to Bohr-Burry?

Answer

Answer: 8


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 9 Science Structure of the Atom MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom Read More »

error: Content is protected !!