MCQ Questions

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Life in the Deserts Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 10 Geography Objective Questions.

Life in the Deserts Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Life in the Deserts Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 10 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 10 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which of the following mineral is not found in the Sahara desert among the following?
(a) Gold
(b) Phosphate
(c) Manganese

Answer

Answer: (a) Gold


Question 2.
Which of the following country is not touched by the Sahara desert?
(a) Egypt
(b) Libya
(c) Saudi Arabia

Answer

Answer: (c) Saudi Arabia


Question 3.
Ladakh is located in the:
(а) Western side of the Jammu and Kashmir
(b) Eastern side of the Jammu and Kashmir
(c) Northern side of Jammu and Kashmir

Answer

Answer: (b) Eastern side of the Jammu and Kashmir


Question 4.
An animal found in Sahara is:
(a) Jackal
(b) Ostrich
(c) Lion

Answer

Answer: (a) Jackal


Question 5.
The altitude in Ladakh varies from 3000 m in Kargil to more than ………….. m in Karakoram.
(a) 7,000
(b) 8,000
(c) 9,000

Answer

Answer: (b) 8,000


Question 6.
Sahara desert touches how many countries?
(a) 12
(b) 11
(c) 9

Answer

Answer: (b) 11


Question 7.
The world’s largest desert is:
(a) Sahara
(b) Thar
(c) Ladakh

Answer

Answer: (a) Sahara


Question 8.
One animal whose hair is not used to make woollen clothes is:
(a) Sheep
(b) Goat
(c) Lion

Answer

Answer: (c) Lion


Question 9.
The cold desert is:
(a) Ladakh
(b) Sahara
(c) Thar

Answer

Answer: (a) Ladakh


Question 10.
Nile valley is located in:
(a) Egypt
(b) Ghana
(c) Mali

Answer

Answer: (a) Egypt


Question 11.
What is another name of Khapa-chan?
(a) Sahara
(b) Ladakh
(c) Egypt
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Ladakh
Ladakh is also known as Khapa-chan that means snow lan(d)


Question 12.
Where is Drass located?
(a) In Ladakh
(b) In Sahara
(c) In Egypt
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In Ladakh
Drass one of the coldest inhabited places on earth is located in Ladakh.


Question 13.
What do you mean by the Gangri?
(a) River
(b) Glacier
(c) Pond
(d) Waterfall

Answer

Answer: (b) Glacier
The rivers form deep valleys and gorges. Several glaciers are found in Ladakh, for example the Gangri glacier.


Question 14.
How many countries touch Sahara desert?
(a) 11
(b) 12
(c) 20
(d) 17

Answer

Answer: (a) 11
The Sahara desert touches eleven countries. These are Algeria, Chad, Egypt, Libya, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Sudan, Tunisia and Western Sahar(a)


Question 15.
Sahara is located in which part of Africa?
(a) Eastern
(b) Northern
(c) Western
(d) Southern

Answer

Answer: (b) Northern
Sahara desert covering a large part of North Afric(a) It is the world’s largest desert. It has an area of around 8.54 million sq. k m.


Question 16.
Where is the highest temperature recorded?
(a) 67.7°C
(b) 47.7°C
(c) 57.7°C
(d) 37.7°C

Answer

Answer: (c) 57.7°C
Al Azizia in the Sahara desert, south of Tripoli, Libya recorded the highest temperature of 57.7°C in 1922.


Question 17.
What is the climatic conditions of desert?
(a) Low rainfall
(b) Scanty vegetation
(c) Extreme temperature
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Climatic conditions of desert are low rainfall, scanty vegetation and extreme temperatures.


Question 18.
What are the types of deserts found in the world?
(a) Cold
(b) Hot
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The two types of the deserts found in the world are the cold deserts and the hot deserts.


Question 19.
Egypt is famous for growing what?
(a) Wheat
(b) Maize
(c) Cotton
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Cotton
Egyptian cotton is famous worldwide is grown in Egypt. Crops such as rice, wheat, barley and beans are also grown.


Question 20.
What are the mainly inhabited of the Ladakh desert?
(a) Christians and Muslims
(b) Buddhists and Muslims
(c) Christians and Buddhists
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Buddhists and Muslims
The mainly inhabited of the Ladakh desert were Buddhists and Muslims.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Sahara desert(a) Africa
2. Lion(b) Egypt
3. Nile valley(c) Willow trees
4. Cricket bats(d) Shahtoosh
5. Tibetan antelope(e) Ladakh
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Sahara desert(a) Africa
2. Lion(e) Ladakh
3. Nile valley(b) Egypt
4. Cricket bats(c) Willow trees
5. Tibetan antelope(d) Shahtoosh

Fill in the blanks

1. Cactus is found in ……………. desert.

Answer

Answer: Sahara


2. Gravel plains are found in ……………. .

Answer

Answer: Sahara


3. ……………. is the capital of Ladakh.

Answer

Answer: Leh


4. Khapa-chan means ……………. .

Answer

Answer: snow land


5. Lamayuru is a famous ……………. monastery.

Answer

Answer: Buddhist


6. People get water from the ……………. in the Sahara desert.

Answer

Answer: oasis


7. Drass is located in ……………. .

Answer

Answer: Ladakh


8. The finest cricket bat is made from the wood of the ……………. trees.

Answer

Answer: willow


9. The night temperature in Sahara desert is nearing ……………. degrees.

Answer

Answer: zero


10. Ladakh desert lies in the rain shadow of the ……………. .

Answer

Answer: Himalayas


11. Vegetation is ……………. in Ladakh desert.

Answer

Answer: scanty


12. The countries associated with oil are ……………., ……………. and ……………. .

Answer

Answer: Algeria, Libya and Egypt


13. The Sahara desert experience ……………. and ……………. climate.

Answer

Answer: scorching hot and parch dry


14. Depressions are formed when the ……………. blows away the san(d)

Answer

Answer: wind


15. Tafilalet oasis in morocco is a large oasis with an area of about ……………. sq km.

Answer

Answer: 13,000


Picture Based Questions

1. On an outline map of India, show Ladakh desert.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Life in the Deserts Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 1 On Equality with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 1 On Equality with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided On Equality Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Civics Objective Questions.

On Equality Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on On Equality Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Universal adult franchise provides:
(a) Right to vote to citizens above 18 years
(b) Right to study
(c) Right to stand in election

Answer

Answer: (a) Right to vote to citizens above 18 years


Question 2.
In the late 1950s, a movement took place in USA for the equal rights of African-American. It was:
(a) Civil movements
(b) Rights movement
(c) Civil rights movement

Answer

Answer: (c) Civil rights movement


Question 3.
Dalit means:
(a) Low
(b) High
(c) Broken

Answer

Answer: (c) Broken


Question 4.
Universal Adult Franchise gives:
(a) Political equality
(b) Social equality
(c) Economic equality

Answer

Answer: (a) Political equality


Question 5.
In the late 1950s Civil Right Movement takes place in
(a) USA
(b) Canada
(c) India

Answer

Answer: (b) Canada


Question 6.
In the United States of America …………….. were discriminated.
(a) Indian-American
(b) African-American
(c) American

Answer

Answer: (b) African-American


Question 7.
When was the Civil Rights Act was passed?
(a) 1965
(b) 1963
(c) 1964
(d) 1967

Answer

Answer: (c) 1964
The Civil Rights Act of 1964 prohibited discrimination on the basis of race, religion or national origin.


Question 8.
what was the benefits of the mid-day meal programs?
(a) Attendance
(b) Enrolment
(c) Entertainment
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)
The mid-day meal program has helped in increasing the attendance and enrolment both. Tamil Nadu was the first state in India to introduce this scheme in 2001.


Question 9.
when was the Mid-day meal scheme was started?
(a) 1999
(b) 2003
(c) 2001
(d) 2000

Answer

Answer: (c) 2001
Tamil Nadu was the first state in India to introduce this scheme, and in 2001, the Supreme Court asked all state governments to begin this program in their schools within six months.


Question 10.
when persons are treated unequally what is violated for them?
(a) Caste
(b) Religion
(c) Dignity
(d) Practice

Answer

Answer: (c) Dignity
When persons are treated unequally, their dignity is violated Law recognizes every person as equal. This means that every individual in the country, including male and female persons from all castes, are recognized as equal.


Question 11.
what does democracy mean?
(a) Unequal right to vote
(b) Equal right to vote
(c) Discrimination
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Equal right to vote
Equality is a key feature of democracy and influences all aspects of its functioning. Equal right to vote is considered under democracy.


Question 12.
what do you mean by Civil Rights Movement?
(a) African American demanded equal rights
(b) Indian freedom struggle
(c) British war with Mughals
(d) None of these

Answer

Answer: (a) African American demanded equal rights
Civil Rights Movement took place in USA in 1950, in which the African American demanded equal rights and an end to racial discrimination.


Question 13.
what is the mid-day meal programs?
(a) Program to provide children with raw food
(b) Program to provide rations to parents
(c) Program to provide children with cooked lunch
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Program to provide children with cooked lunch
Mid-day meal programs refer to the programs introduced in all the government elementary schools to provide children with cooked lunch.


Question 14.
what are the ways in which the Government has tried to implement the equality that guaranteed in the constitution?
(a) Through laws
(b) Through government schemes
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Through laws and through Government programs or schemes government has tried to implement the equality that guaranteed in the constitution.


Question 15.
what is Joothan about?
(a) Rich girl
(b) Dalit boy
(c) upper caste boy
d .None of these

Answer

Answer: (b) Dalit boy
Omprakash Valmiki is a famous Dalit writer. He wrote his autobiography Joothan. It is about the bitter experiences of growing up of a dalit boy.


Question 16.
what are the key features of democracy?
(a) Equality
(b) High wages
(c) Job security
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Equality
Equality is the key feature of democracy. It influences all aspects of its functioning.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Civil Rights Movement(a) Mid-day meal scheme
2. Joothan(b) 1950
3. Tamil Nadu(c) Omprakash Valmiki
4. Rosa Parks(d) Right to vote
5. Universal Adult Franchise(e) Changed the course of American history
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Civil Rights Movement(b) 1950
2. Joothan(c) Omprakash Valmiki
3. Tamil Nadu(a) Mid-day meal scheme
4. Rosa Parks(e) Changed the course of American history
5. Universal Adult Franchise(d) Right to vote

Fill in the blanks

1. ……………. is the soul of Indian democracy.

Answer

Answer: Equality


2. The ……………. caste people and Dalits are exploited the most.

Answer

Answer: lower


3. The Civil Rights Movement was started in the late 1950s for equal rights for ……………. .

Answer

Answer: African-American


4. Joothan is an autobiography by ……………. .

Answer

Answer: Omprakash Valmiki


5. Rosa parks was an ……………. woman.

Answer

Answer: African-American


6. ……………. is the first state in India to introduce the midday meal scheme.

Answer

Answer: Tamil Nadu


7. Kanta borrows money from her ……………. .

Answer

Answer: employer


8. ……………. means thinking of oneself and others as worthy of self-respect.

Answer

Answer: Dignity


9. The civil rights movement took place in ……………. .

Answer

Answer: United states of America


10. One common form of inequality in India is ……………. .

Answer

Answer: caste system


11. Mid-day meals like programs have been launched to improve the ……………. and ……………. ratio of children in schools.

Answer

Answer: attendance, enrollment


12. ……………. is a condition in which adequate opportunities are given to all.

Answer

Answer: Equality


13. ……………. said that it is graceful to live at cost of one’s self-respect.

Answer

Answer: Dr. Ambedkar


14. ……………. is a document that lays down the basic rules and regulations for people and the government in the country to follow.

Answer

Answer: Constitution


15. Several ……………. have been made by the government to treat every personal equally.

Answer

Answer: laws


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 1 On Equality with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of On Equality Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 1 On Equality with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Globe Latitudes and Longitudes Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Geography Objective Questions.

Globe Latitudes and Longitudes Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Globe Latitudes and Longitudes Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Parallel of latitude of 66 ½° north is known as:
(a) Arctic circle
(b) Antarctic circle
(c) Longitude

Answer

Answer: (a) Arctic circle


Question 2.
Movement of a heavenly body on its axis is called:
(a) Rotation
(b) Longitude
(c) Axis movement

Answer

Answer: (a) Rotation


Question 3.
The number of parallels of latitude are:
(a) 80
(b) 180
(c) 360

Answer

Answer: (b) 180


Question 4.
The number of meridians of latitude are:
(a) 90
(b) 180
(c) 360

Answer

Answer: (c) 360


Question 5.
What divides the earth into the eastern and western hemisphere?
(a) prime meridian
(b) north pole
(c) Equator

Answer

Answer: (a) prime meridian


Question 6.
The globe is true model of the:
(a) Universe
(b) Earth
(c) Solar system

Answer

Answer: (b) Earth


Question 7.
A globe doesn’t show the:
(a) Countries
(b) Continents
(c) Trees

Answer

Answer: (c) Trees


Question 8.
The number of time zone in Russia are:
(a) 5
(b) 2
(c) 1

Answer

Answer: (a) 5


Question 9.
The equator lies at the __________ degree latitude
(a) 2
(b) 1
(c) 0

Answer

Answer: (c) 0


Question 10.
The northern most end of the axis is the:
(a) South Pole
(b) North Pole
(c) Tropic of Cancer

Answer

Answer: (b) North Pole


Question 11.
The Arctic Circle is located in the
(a) Western hemisphere
(b) Southern hemisphere
(c) Northern hemisphere
(d) Eastern hemisphere

Answer

Answer: (c) Northern hemisphere


Question 12.
Describe the shape of the Earth?
(a) A sphere which bulges at the poles and flattens at the centre
(b) A sphere which flattens at the poles and bulges at the centre
(c) A sphere which bulges at the poles and at the centre
(d) A perfect sphere

Answer

Answer: (b) A sphere which flattens at the poles and bulges at the centre


Question 13.
What are latitude and longitude lines?
(a) Thick and thin line that divide the Earth
(b) An imaginary line that divide the Earth
(c) A real line that divides the Earth
(d) Long and short line that divide the Earth

Answer

Answer: (b) An imaginary line that divide the Earth


Question 14.
The Prime Meridian passes through
(a) Greenwood
(b) Greenfield
(c) Greenwhich
(d) Greenwich

Answer

Answer: (d) Greenwich


Question 15.
What are meridian of longitude?
(a) The lines running from north pole to the south poles
(b) The lines running from north pole to the east poles
(c) The lines running from north pole to the west poles
(d) The lines running from east pole to the south poles

Answer

Answer: (a) The lines running from north pole to the south poles


Question 16.
IST stands for
(a) Internal Specific Time
(b) Internal Standard Temperate
(c) Indian Standard Time
(d) Indian Specific Time

Answer

Answer: (c) Indian Standard Time


Question 17.
The tropic of cancer and tropic of Capricorn are of
(a) Equal length
(b) Capricorn is shorter than the Cancer
(c) Capricorn is bigger than the Cancer
(d) Vey big difference between these two

Answer

Answer: (a) Equal length


Question 18.
Equator is an
(a) Imaginary rectangular line
(b) Imaginary circular line
(c) Imaginary straight line
(d) Imaginary triangular line

Answer

Answer: (b) Imaginary circular line


Question 19.
Dibrugarh is located in
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Arunanchal Pradesh
(d) Mizoram

Answer

Answer: (a) Assam


Question 20.
The total number of meridians across the globe is
(a) 180
(b) 360
(c) 90
(d) 181

Answer

Answer: (b) 360


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Globe(a) 66 ½° North of the equator
2. Arctic circle(b) 23 ½° N in the northern hemisphere
3. Antarctic circle(c) 180
4. Tropic of Cancer(d) Model of Earth
5. Tropic of Capricorn(e) 66 ½° South of the equator
6. Parallels of Latitude(f) 23 ½° S in the southern hemisphere
7. Meridians of Longitude(g) 360
8. North Pole(h) 90° South of the equator
9. South Pole(i) 90° North of the equator
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Globe(d) Model of Earth
2. Arctic circle(a) 66 ½° North of the equator
3. Antarctic circle(e) 66 ½° South of the equator
4. Tropic of Cancer(b) 23 ½° N in the northern hemisphere
5. Tropic of Capricorn(f) 23 ½° S in the southern hemisphere
6. Parallels of Latitude(g) 360
7. Meridians of Longitude(c) 180
8. North Pole(i) 90° North of the equator
9. South Pole(h) 90° South of the equator

Fill in the blanks

1. ……………………… times zone are in Russia.

Answer

Answer: 11


2. The Equator lies on ……………………… .

Answer

Answer: 0°


3. The area lying between the Arctic Circle and the Tropic of Cancer is called ……………………… .

Answer

Answer: north temperate zone


4. The line of 23 ½° S is called ……………………… .

Answer

Answer: Tropic of Capricorn


5. The Earth rotates on its ……………………… .

Answer

Answer: axis


6. An imaginary line running east to west and divided globe into two equal parts is called ……………………… .

Answer

Answer: equator


7. All the parallel circles from the equator up to the poles are called ……………………… .

Answer

Answer: parallels of latitudes


8. The temperature of Temperate zone is ……………………… .

Answer

Answer: moderate


9. In India, the longitude of 82 ½ 0 E is treated as ……………………… .

Answer

Answer: standard meridian


10. Each time zone covers ……………………… of longitude.

Answer

Answer: 15°


Picture Based Questions

1. Draw important parallels of latitudes.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2


2. Draw Important Latitudes and Heat Zones.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Globe Latitudes and Longitudes Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Motions of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Geography Objective Questions.

Motions of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Motions of the Earth Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
In Australia Christmas is celebrated in the season:
(i) Winter
(ii) Summer
(iii) Spring
(iv) Autumn

Answer

Answer: (ii) Summer


Question 2.
In the revolution, motion of the Earth around the Sun in its orbit completed in :
(i) 365 days
(ii) 366 days
(iii) 365 ¼days
(iv) 367 days

Answer

Answer: (iii) 365 ¼days


Question 3.
The axis of Earth is inclined:
(i) 23 ½°
(ii) 66 ½°
(iii) 22 ½°
(iv) 10°

Answer

Answer: (ii) 66 ½°


Question 4.
In the leap year excess one day is added in the month of:
(i) January
(ii) February
(iii) March
(iv) April

Answer

Answer: (ii) February


Question 5.
Direct rays of the Sun fall on the equator on:
(i) 21 March
(ii) 21 June
(iii) 22 December
(iv) 21 September

Answer

Answer: (ii) 21 June


Question 6.
An equinox happens each year
(a) Thrice
(b) Four times
(c) Twice
(d) Once

Answer

Answer: (c) Twice


Question 7.
The sun’s rays fall vertically on the ________________ on 21st. June
(a) Arctic Circle
(b) Tropic of Cancer
(c) Tropic of Capricorn
(d) Antarctic Circle

Answer

Answer: (b) Tropic of Cancer


Question 8.
In perihelion, Helios means
(a) Hydrogen
(b) Light
(c) Hemisphere
(d) Sun

Answer

Answer: (d) Sun


Question 9.
How much time does the earth take time to complete its rotation?
(a) 22
(b) 23
(c) 24
(d) 20

Answer

Answer: (c) 24


Question 10.
Earth receive light from the
(a) Moon
(b) Mars
(c) Sun
(d) Venus

Answer

Answer: (c) Sun


Question 11.
In leap year, the month of February has
(a) 31 days
(b) 29 days
(c) 30 days
(d) 28 days

Answer

Answer: (b) 29 days


Question 12.
Earth’s movement around sun is called
(a) Rotation
(b) Revolution
(c) Solstice
(d) Equinox

Answer

Answer: (b) Revolution


Question 13.
The earth takes _____________________ to complete one revolution
(a) 365 days and 9 hours
(b) 365 days and 8 hours
(c) 365 days and 7 hours
(d) 365 days and 6 hours

Answer

Answer: (d) 365 days and 6 hours


Question 14.
How many Solstices are there in every year
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 4

Answer

Answer: (a) 2


Question 15.
The sun rays are vertical over the ____________ during _____________
(a) Tropic of Capricorn, equinox
(b) Tropic of cancer, winter solstice
(c) Tropic of Capricorn, summer solstice
(d) Tropic of cancer, summer solstice

Answer

Answer: (d) Tropic of cancer, summer solstice


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Leap year(a) 24 Hrs.
2. One Rotation time(b) 366 days
3. One Revolution time(c) 21st June365
4. Equinox(d) 22 December
5. Winter solstice(e) 21 March & 23 Sept
6. Summer Solstice(f) 365 days
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Leap year(b) 366 days
2. One Rotation time(a) 24 Hrs.
3. One Revolution time(f) 365 days
4. Equinox(e) 21 March & 23 Sept
5. Winter solstice(d) 22 December
6. Summer Solstice(c) 21st June 365

Fill in the blanks

1. ……………………… is the daily motion of the Earth.

Answer

Answer: Rotation


2. The Earth moves around the Sun in an ……………………… during its revolution motion.

Answer

Answer: elliptical orbit


3. Summer Solstice falls on ……………………… .

Answer

Answer: 21 June


4. Winter Solstice falls on ……………………… .

Answer

Answer: 22 December


5. Equinox fall on ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: 21 March & 23 September


6. A leap year has ……………………… days.

Answer

Answer: 366


7. Movement of Earth on the axis is called ……………………… .

Answer

Answer: Rotation


8. The Earth receives light from the ……………………… .

Answer

Answer: Sun


9. Axis of the earth makes an angle of ……………………… with its orbit plane.

Answer

Answer: 66 ½°


10. When whole Earth experience equal days and equal nights it is known as ……………………… .

Answer

Answer: equinox


11. The two movements of the Earth are ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: Rotation and revolution


Picture Based Questions

1. Indicate through picture: inclination of the Earth’s axis and the orbital plane

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3


2. Indicate through picture: day and night on the Earth due to rotation.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Motions of the Earth Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Maps Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Geography Objective Questions.

Maps Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Maps Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which one is not a component of Map?
(i) Distance
(ii) Direction
(iii) Scale
(iv) Symbol

Answer

Answer: (iv) Symbol


Question 2.
When drawing a small area on a large scale is called:
(i) Plan
(ii) Map
(iii) Symbol
(iv) Sketch

Answer

Answer: (i) Plan


Question 3.
A large scale map is used to show:
(i) Small area
(ii) Large area
(iii) (i) & (ii) both
(iv) None

Answer

Answer: (i) Small area


Question 4.
A plan is a drawing of a small area on a:
(i) Small scale
(ii) Large scale
(iii) (i) & (ii) both
(iv) None

Answer

Answer: (ii) Large scale


Question 5.
Green colour is used for showing:
(i) Mountains
(ii) Plateaus
(iii) Plains
(iv) Waterbodies.

Answer

Answer: (iii) Plains


Question 6.
Topographical map are those
(a) Smaller than the atlas map
(b) Are used by engineers
(c) Larger than cadastral map
(d) Are based on actual survey of small area

Answer

Answer: (d) Are based on actual survey of small area


Question 7.
Symbol on map that represent human and physical features on surface of Earth is classified as
(a) Legend
(b) Grid
(c) Key
(d) Both a and c

Answer

Answer: (a) Legend


Question 8.
Which of the following is not the limitation of the globe
(a) Maximum distortion is seen in the region around the poles
(b) Represents earth on the flat surface
(c) Details are not given in the form of symbols
(d) Can study the detail part of the earth

Answer

Answer: (d) Can study the detail part of the earth


Question 9.
Atlas map are drawn on a ___________ scale.
(a) Infinite
(b) Small
(c) Very large
(d) Large

Answer

Answer: (b) Small


Question 10.
Plan is useful to show
(a) Details such as length and breadth of a room or place
(b) To find the location of place of the map
(c) Details of counties river, ocean
(d) Can be put together to make an Atlas

Answer

Answer: (a) Details such as length and breadth of a room or place


Question 11.
Which of the following is not among the cardinal direction
(a) South
(b) North-east
(c) East
(d) West

Answer

Answer: (b) North-east


Question 12.
Boundaries between different states are shown in __________ .
(a) Political Map
(b) Relief Map
(c) Vegetation
(d) Commercial Map

Answer

Answer: (a) Political Map


Question 13.
Usually top of the map indicates ___________ direction.
(a) West
(b) North
(c) South
(d) East

Answer

Answer: (b) North


Question 14.
Map showing the distribution of important crops, minerals, industries etc are called
(a) Distribution map
(b) Political map
(c) Divided map
(d) Physical map

Answer

Answer: (a) Distribution map


Question 15.
In map Light brown colour is used to show
(a) Rainfall
(b) Mountains
(c) Rivers
(d) Forest

Answer

Answer: (b) Mountains


Match the following

1.

Column -IColumn-II
1. Physical maps(a) contain specific information – Roads, rainfall, forest, industries
2. Political maps(b) contain natural features of the earth
3. Thematic maps(c) showing small areas with detailed information.
4. A small scale map(d) Showing cities, countries, states, towns etc.
5. A large scale map(e) contain large areas — continent or countries
Answer

Answer:

Column -IColumn-II
1. Physical maps(b) contain natural features of the earth
2. Political maps(d) Showing cities, countries, states, towns etc.
3. Thematic maps(a) contain specific information – Roads, rainfall, forest, industries
4. A small scale map(e) contain large areas — continent or countries
5. A large scale map(c) showing small areas with detailed information.

Fill in the blanks

1. A collection of map is called ……………………… .
(i) Symbol (ii) Atlas (iii) Scale (iv) Direction

Answer

Answer: (ii) Atlas


2. There are ……………………… components of Map.
(i) Three (ii) Four (iii) Five (iv) Six

Answer

Answer: (i) Three


3. A ……………………… is needed to represent a large distance.
(i) Symbol (ii) Atlas (iii) Scale (iv) Direction

Answer

Answer: (iii) three


4. There are ……………………… intermediate directions.
(i) one (ii) two (iii) three (iv) four

Answer

Answer: (iv) four


5. Conventional symbols are the universal symbols used in the map adopted by an ……………………… .
(i) Inter State Agreement (ii) National Agreement
(iii) bilateral agreement (iv) international agreement

Answer

Answer: (iv) international agreement


Picture Based Questions
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4
1. Look the picture given above and find out:
(i) In which direction is the river flowing?
(ii) What kind of road passes by the side of village Dumri?
(iii) On what type of railway line is Sunderpur situated?
(iv) On which side of the railway bridge is the police station situated?
(v) On which side of the railway line do the following lie?
(a) Chhatri (b) Church (c) Pond (d) Mosque
(e) River (f) Post and Telegraph Office (g) Graveyard

Answer

Answer:
(i) The river is following eastern to southern side.
(ii) Metalled Road
(iii) Broad Gauge
(iv) North side
(v) (a) South (b) South (c) North to the Broad gauge and south to the metre gauge
(d) North (e) South (f) South (g) South


2. Look the picture carefully given below and find out:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4

Answer

Answer:
(i) Railway Line: Broad gauge, Metre Guage, Railway sation
(ii) Roads: Metalled, Unmetalled
(iii) Boundary: International, State, District
(iv) River, Well, Tank, Canal, Bridge
(v) Temple, Church, Mosque, Chhatri
(vi) Post Office, Post and Telegraph Office, Police Station
(vii) Settlement, Graveyard
(viii) Trees, Grass


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Maps Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Role of the Government in Health Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Civics Objective Questions.

Role of the Government in Health Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Role of the Government in Health Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Costa Rica is a country in:
(a) Europe
(b) South America
(c) North America

Answer

Answer: (b) South America


Question 2.
The healthiest country in the American continent is:
(a) Brazil
(b) Canada
(c) Costa Rica

Answer

Answer: (c) Costa Rica


Question 3.
The services that are easily available in rural areas is:
(a) Public services
(b) Private services
(c) None

Answer

Answer: (a) Public services


Question 4.
In 1996 the state that gave 40% of the entire state budget to Panchayats is:
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Kerala

Answer

Answer: (c) Kerala


Question 5.
Health care is divided into:
(a) 6 categories
(b) 2 categories
(c) 3 categories

Answer

Answer: (b) 2 categories


Question 6.
Which country has the largest number of medical colleges in the world?
(a) United states of America
(b) India
(c) China

Answer

Answer: (b) India


Question 7.
In India about how many people die from tuberculosis every year?
(a) 5 lakh
(b) 2 lakh
(c) 7 lakh

Answer

Answer: (a) 5 lakh


Question 8.
RMPs are found in:
(a) Urban areas
(b) Rural areas
(c) Posh areas

Answer

Answer: (b) Rural areas


Question 9.
what do you mean by ‘medical tourist’?
(a) People from other village
(b) Foreigners came for medical treatments
(c) Indian goes for medical treatments in other countries
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Foreigners came for medical treatments
Medical tourist refers to the foreigners that came to hospitals, especially for medical treatment, where they are provided world class facilities at a lower rate comparative to the money they pay in their own country.


Question 10.
where do most doctors prefer to settle?
(a) Urban areas
(b) Rural areas
(c) Foreign region
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Urban areas
Most doctors prefer to settle in urban areas. Urban areas have a large number of doctors, many of them providing specialized services. There are hospitals and nursing homes that are privately owned.


Question 11.
How many people die by tuberculosis every year?
(a) 2 lakh
(b) 3 lakh
(c) 5 lakh
(d) 1 lakh

Answer

Answer: (c) 5 lakh
About five lakh people die from tuberculosis every year. This number is almost unchanged since Independence. Almost two million cases of malaria are reported every year.


Question 12.
which one is not a water borne disease?
(a) Diarrhea
(b) Hepatitis
(c) Worms
(d) Cancer

Answer

Answer: (d) Cancer
21% of communicable disease is water borne. For example, diarrhea, worms, hepatitis, etc.


Question 13.
what does PHC means?
(a) Private health center
(b) Public health center
(c) Primary health center
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Primary health center
These centers are trained in dealing with common illnesses and work under the supervision of doctors at the Primary Health Centre (PHC). Such a center covers many villages in a rural area.


Question 14.
How many children die every year in India?
(a) 2 million
(b) 5 million
(c) 1 million
(d) 4 million

Answer

Answer: (a) 2 million
According to UNICEF, more than two million children die every year in India from preventable infections


Question 15.
what do you mean by an OPD?
(a) Operation patient department
(b) Out Patient Department
(c) Out premier department
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Out Patient Department
An OPD is the Out Patient Department of the hospital where people are first brought in and treated without being admitted.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Costa Rica(a) Very expensive
2. India(b) 2,717 hospitals in India
3. Tax money(c) Healthiest country
4. 1950(d) Either free or at very low cost
5. Private(e) Providing health services
6. Public(f) Fourth largest producer of medicines
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Costa Rica(c) Healthiest country
2. India(f) Fourth largest producer of medicines
3. Tax money(e) Providing health services
4. 1950(b) 2,717 hospitals in India
5. Private(a) Very expensive
6. Public(d) Either free or at very low cost

Fill in the blanks

1. ……………. means our ability to remain free of illness and injuries.

Answer

Answer: health


2. ……………. has the largest number of medical colleges in the world and is among the largest producers of doctors.

Answer

Answer: India


3. India is the ……………. largest producer of medicines in the worl(d)

Answer

Answer: fourth


4. When health services are provided to people by the government these are called ……………. healthcare.

Answer

Answer: public


5. In India ……………. cases of malaria are reported every year.

Answer

Answer: 2 million


6. Registered Medical Practitioners are referred by ……………. .

Answer

Answer: RMPs


7. ……………. is a service that is organized by an individual or company for its own profit.

Answer

Answer: Private


8. ……………. health concerns are generally ignore(d)

Answer

Answer: Women’s


9. Government uses ……………. money for providing many public services.

Answer

Answer: tax


10. Private hospitals are ……………. while public hospitals are

Answer

Answer: expensive, cheap


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Role of the Government in Health Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Read More »

error: Content is protected !!