MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 History with Answers PDF Download Chapter Wise

Are you guys looking for Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 12 History with Answers PDF Free Download? You came to the right page. We as a team researched & gathered CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers. By practicing with these Class 12th History Objective Questions you can learn all concepts easily and score maximum marks in the MCQ sections. Go ahead and find History Quiz Questions with Answers for Class 12 in PDF format.

Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

With the help of our provided Class 12 History MCQ, you can answer any type of questions in the final exams and competitive exams. You can learn different ways of questions for each chapter from this MCQ of History Class 12 with Answers along with a detailed explanation to grasp the concept behind it.

So, click on the below chapter-wise MCQ Questions for Class 12 History with Answers links and download them offline for further practice sections.

Themes in Indian History MCQ Questions for Class 12 History with Answers

  1. Bricks, Beads and Bones Class 12 MCQ Questions
  2. Kings, Farmers and Towns Class 12 MCQ Questions
  3. Kinship, Caste and Class Class 12 MCQ Questions
  4. Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 MCQ Questions
  5. Through the Eyes of Travellers Class 12 MCQ Questions
  6. Bhakti-Sufi Traditions Class 12 MCQ Questions
  7. An Imperial Capital Vijayanagara Class 12 MCQ Questions
  8. Peasants, Zamindars and the State Class 12 MCQ Questions
  9. Kings and Chronicles Class 12 MCQ Questions
  10. Colonialism and the Countryside Class 12 MCQ Questions
  11. Rebels and the Raj Class 12 MCQ Questions
  12. Colonial Cities Class 12 MCQ Questions
  13. Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement Class 12 MCQ Questions
  14. Understanding Partition Class 12 MCQ Questions
  15. Framing the Constitution Class 12 MCQ Questions

We wish the data shed here on Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 12 History with Answers benefits you all to some extent. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please drop your comment below and we’ll get back to you asap with a possible solution.

MCQ Questions for Class 12 History with Answers PDF Download Chapter Wise Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these The Living World Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

The Living World Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the The Living World Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 1 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on The Living World Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 1 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer of the following questions.

Question 1.
Scientific name are drawn form
(a) Latin
(b) English
(c) Sanskrit
(d) Arabic

Answer

Answer: (a) Latin


Question 2.
Binomial nomenclature was given by
(a) Linnaeus
(b) Pliny
(c) Bentham and Hookes
(d) Aristotle

Answer

Answer: (a) Linnaeus


Question 3.
Systematics is the study of
(a) Diversity amongst groups
(b) Grouping of organisms
(c) Identification and grouping of organisms
(d) Nomenclature and classification or organisms

Answer

Answer: (a) Diversity amongst groups


Question 4.
Taxonomy refers to
(a) Classification
(b) Nomenclature
(c) Identification
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
Which of the following has more characters In chtnmon?
(a) Species
(b) Genus
(c) Class
(d) Division

Answer

Answer: (a) Species


Question 6.
Any type of taxonomic group of the organisms is called
(a) Taion
(b) Category
(c) Classification
(d) Rank of hierarchy

Answer

Answer: (a) Taxon


Question 7.
A rank or level in the hierarchial classification of organisms is a
(a) Taxon
(b) Category
(c) Key
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Category


Question 8.
Which of the following is not a correct hierarchial order?
(a) Phylum, order, family
(b) Class, family, genus
(c) Class, order, family
(d) Family, class, order

Answer

Answer: (d) Family, class, order


Question 9.
Father of Taxonomy is
(a) Linnaeus
(b) Aristotle
(c) John Ray
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Linnaeus


Question 10.
‘Systema Nature’ is a book written by
(a) Linnaeus
(b) Charak
(c) John Roy
(d) De Candole

Answer

Answer: (a) Linnaeus


II. Fill in the blanks:

Question 1.
All living organisms ………. Increase in ………… and increase in ………… of individuals are twin characteristics of growth.

Answer

Answer: grow, mass, number


Question 2.
………., this growth by cell division occurs continuously throughout their life.

Answer

Answer: In plants


Question 3.
……….. , this growth is seen only up to a certain age.

Answer

Answer: In Animals


Question 4.
The fungi, the filamentous algae, the protonema of mosses, all easily multiply by …………….

Answer

Answer: fragmentation


Question 5.
All living organisms are made of ………….

Answer

Answer: chemical


Question 6.
Celluar organisation of the body is the defining feature of life …………

Answer

Answer: forms


Question 7.
We sense our environment through our ………….

Answer

Answer: sense organs


Question 8.
Plants respond to external factors like ………, ………., ………

Answer

Answer: light, water, temperature


Question 9.
Biology is the story of life on …………

Answer

Answer: earth


Question 10.
Biology is the story of ………… of living organisms on earth.

Answer

Answer: evolution


III. Mark the Statements True (T) or False (F):

Question 1.
There is a need to standardise the naming of living organisms such that a particular organism is known by the same name all over world. This process is called nomenclature.

Answer

Answer: True


Question 2.
Biologists follow universally accepted principles to provide scientific name to known organisms. Each name has two components-the Generic name and the specific epithet

Answer

Answer: True.


Question 3.
System of providing a name with two components is called Binomical nomenclature.

Answer

Answer: True


Question 4.
Biological names are generally in Latin and written in italics.

Answer

Answer: True


Question 5.
Both the words in a biological name, when handwritten, are separately underlined, or printed in italics to indicate their Latin origin.

Answer

Answer: True


Question 6.
The first word denoting the genus starts with a capital letter while the specific epithet starts with a small letter.

Answer

Answer: True


Question 7.
All living organisms can be classified into different taxa. This process of classification is taxonomy.

Answer

Answer: True


Question 8.
Taxonomic categories and hierarchy can be illustrated by an example.

Answer

Answer: True


Question 9.
Taxonomical studies of all known organisms have led to the development of common categories such as kindom, phylum or division (for plants), class order, family, genus and species.

Answer

Answer: True


Question 10.
Herbarium is a store house of collected plant specimens that are dried, pressed and preserved on sheets.

Answer

Answer: True


IV. Match the column I with column II.

Column IColumn II
A. Herbarium1. Contrast pair or couplet
B. Key2. Information on any one taxon.
C. Monographs3. Lucknow
D. Kingdom4. Highest taxonomic category
E. National Botanical Research Institute5. Storage of collected dried plant specimens.
Answer

Answer:

Column IColumn II
A. Herbarium5. Storage of collected dried plant specimens.
B. Key1. Contrast pair or couplet
C. Monographs2. Information on any one taxon.
D. Kingdom4. Highest taxonomic category
E. National Botanical Research Institute3. Lucknow

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology The Living World MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 7 Employment: Growth, Informalisation and Other Issues with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 7 Employment: Growth, Informalisation and Other Issues with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers. You can also verify your answers from our provided Employment: Growth, Informalisation and Other Issues Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Employment: Growth, Informalisation and Other Issues Class 12 Objective Questions.

Employment: Growth, Informalisation and Other Issues Class 12 MCQs Questions with Answers

Choose the correct alternative.

Question 1.
Most of the disguised unemployed persons in India are found in
(a) Agriculture
(b) Industry
(c) Trade
(d) Transport

Answer

Answer: (a) Agriculture


Question 2.
The process of moving from self-employment and regular salaried employment to casual work is known as ________
(a) Informalisation of workforce
(b) Casualisation of the workforce
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)

Answer

Answer: (b) Casualisation of the workforce


Question 3.
An arrangement in which a worker uses his own resources to make a living is known _________
(a) Wage employment
(b) regular employment
(c) casual employment
(d) self-employment

Answer

Answer: (d) self-employment


Question 4.
Out of these which of the following is a worker?
(a) Beggar
(b) Gambler
(c) Cobbler
(d) Smuggler

Answer

Answer: (c) Cobbler


Question 5.
Unemployed people is calculated as
(a) Labour Force – Workforce
(b) Labour Force + Workforce
(c) Workforce – Labour Force
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Labour Force – Workforce


Question 6.
Which of the following statements is not true for a worker?
(a) A worker contributes to the GDP.
(b) Workers may temporarily abstain from work due to illness.
(c) Self-employed are not workers.
(b) Those who help the main workers are also workers.

Answer

Answer: (c) Self-employed are not workers.


Question 7.
What percent of urban workers are casual labourers?
(a) 54 percent
(b) 47 percent
(c) 38 percent
(d) 15 percent

Answer

Answer: (d) 15 percent


Question 8.
Which of the following workers is a regular salaried employee?
(a) Owner of a saloon
(b) Rickshaw puller
(c) Cashier in State Bank of India
(d) Vegetable vendor

Answer

Answer: (c) Cashier in State Bank of India


Question 9.
Which of the following is a primary sector activity?
(a) Mining and Quarrying
(b) Construction
(c) Trade
(d) Transport and Storage

Answer

Answer: (a) Mining and Quarrying


Question 10.
What proportion of the urban workforce is engaged in the secondary sector?
(a) Half
(b) One-third
(c) One-fourth
(d) One-fifth

Answer

Answer: (b) One-third


Question 11.
What was the average rate of growth of employment during 1950-2010?
(a) 1 percent
(b) 2 percent
(c) 5 percent
(d) 10 percent

Answer

Answer: (b) 2 percent


Question 12.
Which of the following is not a feature of organized sector?
(a) Job Security
(b) Social security benefits
(c) Irregular payment
(d) Fixed working hours

Answer

Answer: (c) Irregular payment


Question 13.
Which of the following is not an employment generation programme?
(a) Rural Employment Generation Programme (REGP)
(b) Pradhan Mantri Roz$ar Yojana (PMRY)
(c) National Food for Work Programme (NFWP)
(d) Valmiki Ambedkar Awas Yojana

Answer

Answer: (d) Valmiki Ambedkar Awas Yojana


Fill in the blanks with the correct word.

Question 14.
Economic activities contribute to the _______ of the country.

Answer

Answer: GDP


Question 15.
Worker-population ratio analyses the situation of _______ in the country.

Answer

Answer: employment


Question 16.
______ is an indicator which is used for analysing the employment situation of a country.

Answer

Answer: Workforce participation rate


Question 17.
Workers who own and operate an enterprise to earn their livelihood are known as _______

Answer

Answer: self-employed


Question 18.
Enterprises in _______ areas require workers on a regular basis.

Answer

Answer: urban


Question 19.
The ________ sector gives employment to about one-third of urban workforce.

Answer

Answer: secondary


Question 20.
In ________ unemployment, people are not able to find jobs during some months of the year.

Answer

Answer: seasonal


Question 21.
Under _______ type of unemployment, the marginal product gained by employing one additional unit of labour is zero.

Answer

Answer: disguised


State whether the following statements are True or False.

Question 22.
Self-employed and casual wage labourers are found more in rural areas.

Answer

Answer: True


Question 23.
Casual wage work is the major source for both men and women.

Answer

Answer: False


Question 24.
In the course of the economic development of a country, workers migrate from rural to urban areas.

Answer

Answer: True


Question 25.
There has hardly been any change in the distribution of the workforce across various industries since the 1970s.

Answer

Answer: False


Question 26.
The Indian economy has been able to produce more goods and services due to growth in employment opportunities.

Answer

Answer: False


Question 27.
Employment is not secure in the organized sector.

Answer

Answer: False


Question 28.
Newly emerging jobs are found mostly in the service sector.

Answer

Answer: True


Question 29.
All persons in a country who are working for seeking work are included in the workforce.

Answer

Answer: False


Question 30.
A low employment elasticity indicates that the economy is able to generate very few employment opportunities as against an increase in the rate of economic growth.

Answer

Answer: False


Match the alternatives given in Column II with respective terms in Column I.

Question 31.

Column IColumn II
(i) Organised sector(a) Aims at creating self-employment opportunities in rural areas/small towns
(ii) Unorganised sector(b) Employs 10 or more workers
(iii) Cashier at Reliance Fresh(c) Regular-salaried worker
(iv) Construction Worker(d) Aims to promote micro-enterprises
(v) Prime Minister’s Rozgar Yojana(e) Casual wage worker
(vi) Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana(f) Employs less than 10 workers
Answer

Answer:

Column IColumn II
(i) Organised sector(b) Employs 10 or more workers
(ii) Unorganised sector(f) Employs less than 10 workers
(iii) Cashier at Reliance Fresh(c) Regular-salaried worker
(iv) Construction Worker(e) Casual wage worker
(v) Prime Minister’s Rozgar Yojana(a) Aims at creating self-employment opportunities in rural areas/small towns
(vi) Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana(d) Aims to promote micro-enterprises

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 7 Employment: Growth, Informalisation and Other Issues with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Economics Employment: Growth, Informalisation and Other Issues MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 7 Employment: Growth, Informalisation and Other Issues with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 Biological Classification with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 Biological Classification with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Biological Classification Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Biological Classification Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Biological Classification Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 2 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Biological Classification Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 2 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer of the following questions:

Question 1.
Five kingdom classification was proposed by
(a) Linnaeus
(b) Whittaker
(c) Lamark
(d) Aristotle

Answer

Answer: (b) Whittaker


Question 2.
The Term ‘Superparasite’ is; meant for
(a) Mycoplasma
(b) Animal parasites
(c) Viruses
(d) A parasite living on another parasite

Answer

Answer: (d) A parasite living on another parasite


Question 3.
The biologist, who created the kingdom protista for the unicel-lular animals and plants, is
(a) Haeckel
(b) Pasteur
(c) Koch
(d) Lister

Answer

Answer: (a) Haeckel


Question 4.
Organism having characters of both animals and plants is
(a) Bacterium
(b) Paramoecium
(c) Mycoplasma
(d) Euglena

Answer

Answer: (d) Euglena


Question 5.
On the basis of nucleus, viruses should be included in
(a) Prokaryotes
(b) Eukaryotes
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 6.
A unicellular organism often considered a connecting link between plants and animals, is
(a) Paramoecium
(b) Entamoeba
(c) Monocystics
(d) Euglena

Answer

Answer: (d) Euglena


Question 7.
In Whittaker’s classification, the Unicellular organisms having various cell organelles constitute the kingdom
(a) Monera
(b) Protista
(c) Fungi
(d) Plantae

Answer

Answer: (b) Protista


Question 8.
In five kingdom classification, the kindom that includes the blue green algae, nitrogen fixing bacteria and methanogenic archaebacteria is
(a) Plantae
(b) Fungi
(c) Protista
(d) Monero

Answer

Answer: (d) Monero


Question 9.
Name the archaebacteria present in the guts of ruminant animals
(a) Methanogens
(b) Anabaena
(c) Nostoc
(d) Paramoecium

Answer

Answer: (a) Methanogens


Question 10.
An organism without cell-wall and can survive without oxygen
(a) Gonyanlax
(b) Rhizopus
(c) Mycoplasma
(d) Sacharomyces

Answer

Answer: (c) Mycoplasma


II. Fill in the blanks :

Question 1.
In Linnaeus’ time a …………. system of classification with ………….. and ………… kingdom was developed that included all plants and animals respectively.

Answer

Answer: Two kingdom, Plantae, Animalia


Question 2.
R.H. Whittaker (1969) proposed a …………..

Answer

Answer: Five Kingdom Classification


Question 3.
The kingdoms defined by him were named ………., ……….., ………. , ………… and …………..

Answer

Answer: Monera, Protista, Fungi, Plantae, Animalia


Question 4.
………….. and …………. were placed together under algae.

Answer

Answer: Chlamydomonas, Spirogyra


Question 5.
………….. differ from other bacteria in having a different cell wall strcuture and this feature is responsible for their survival in extreme conditions.

Answer

Answer: Archaebacteria


Question 6.
………….. have chlorophyll a similar to green plants and are photosynthetic autotrophs.

Answer

Answer: Cyanobacteria


Question 7.
…………… are the most abundant in nature.

Answer

Answer: Heterotrophic bacteria


Question 8.
All single celled eukaryotes are placed under …………, but the boundaries of this kingdom are not well defined.

Answer

Answer: Protista


Question 9.
………… are the chief ‘producers’ in the oceans.

Answer

Answer: Diatoms


Question 10.
Slime moulds are …………. protists.

Answer

Answer: saprophytic


III. Mark the Statements True (T) or False (F):

Question 1.
All protozoans are heterotrophs and live as predators or parasites.

Answer

Answer: True


Question 2.
Most Fungi are heterotrophic and absorb soluble organic matter from dead substrates and hence are called saprophytes.

Answer

Answer: True


Question 3.
Reproduction in fungi can take place by vegetative means frag-mentation, fission and budding.

Answer

Answer: True


Question 4.
Fusion of protoplasms between two motile or non-motile gemetes is called karyogamy.

Answer

Answer: False


Question 5.
Fusion of two nuclei is called plasmogamy

Answer

Answer: False


Question 6.
Meiosis in zygote resulting in haploid spores.

Answer

Answer: True


Question 7.
The my celium is aseptate and coenocytic.

Answer

Answer: True


Question 8.
Some examples are Aspergillus, Claviceps and Neurospora, Neu- rospora is used extensively in biochemical and genetic work.

Answer

Answer: True


Question 9.
Some examples are Alternaria, Colletotrichum and Trichoderma.

Answer

Answer: True


Question 10.
Life cycle of plants has two distinct phases-the diploid sporo- phytic and haploid gametophytic

Answer

Answer: True


IV. Match the column I with column II.

Column IColumn II
(a) Prokaryotic1. Two kingdom
(b) Eukaryotic2. Monera
(c) Linaeus’ time3. Five Kingdom Classification
(d) R.H. Whittaker4. Protista
(e) Heterotrophic bacteria5. Storage of collected dried plant specimens.
(f) Many mycoplasma are6. The ascomycetes are unicellular, e.g., yeast.
(g) Commonly known as sac- fungi,7. They are helpful in making, curd from milk.
(h) Karyogamy and meiosis take place in8. the basidium producing four basi ospores.
(i) The algal components is known as9. phycobiont and fungal component as mycobiont.
(j) Members of Kingdom Fungi show a great10. diversity in structures and habit at.
Answer
Column IColumn II
(a) Prokaryotic2. Monera
(b) Eukaryotic4. Protista
(c) Linaeus’ time1. Two kingdom
(d) R.H. Whittaker3. Five Kingdom Classification
(e) Heterotrophic bacteria7. They are helpful in making, curd from milk.
(f) Many mycoplasma are5. Storage of collected dried plant specimens.
(g) Commonly known as sac- fungi,6. The ascomycetes are unicellular, e.g., yeast.
(h) Karyogamy and meiosis take place in8. the basidium producing four basi ospores.
(i) The algal components is known as9. phycobiont and fungal component as mycobiont.
(j) Members of Kingdom Fungi show a great10. diversity in structures and habit at.

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 Biological Classification with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Biological Classification MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 Biological Classification with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 8 Infrastructure with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 8 Infrastructure with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers. You can also verify your answers from our provided Infrastructure Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Infrastructure Class 12 Objective Questions.

Infrastructure Class 12 MCQs Questions with Answers

Choose the correct alternative.

Question 1.
Which of the following has the largest source of power in India?
(a) Wind Power
(b) Solar Power
(c) Hydroelectricity
(d) Thermal Power

Answer

Answer: (d) Thermal Power


Question 2.
Which of the following is a non-conventional source of energy?
(a) Hydroelectricity
(b) Thermal Power
(c) Solar Energy
(d) Atomic power

Answer

Answer: (c) Solar Energy


Question 3.
Which of the following is a commercial source of energy?
(a) Coal
(b) Agricultural waste
(c) Animal dung
(d) Firewood

Answer

Answer: (a) Coal


Question 4.
The power generated from water is called
(a) Thermal Power
(b) Hydroelectric Power
(c) Atomic Power
(d) Tidal Power

Answer

Answer: (b) Hydroelectric Power


Question 5.
From which of the following sources of generation we get the largest amount of power?
(a) Thermal Power
(b) Hydroelectric Power
(c) Atomic Power
(d) Tidal Power

Answer

Answer: (a) Thermal Power


Question 6.
Which of the following statements is not correct with regards to infrastructure?
(a) Infrastructure contributes to economic development.
(b) Infrastructure provides support services.
(c) All infrastructural facilities have a direct impact on the production of goods and services.
(d) Inadequate infrastructure can have multiple adverse effects on health.

Answer

Answer: (c) All infrastructural facilities have a direct impact on the production of goods and services.


Question 7.
Which of the following facilities is included in social infrastructure?
(a) Roads and highways
(b) Housing
(c) Internet
(d) Electricity

Answer

Answer: (b) Housing


Question 8.
What is morbidity?
(a) Proneness to fall ill
(b) High infant mortality rate
(c) High maternal mortality rate
(d) Low life expectancy

Answer

Answer: (a) Proneness to fall ill


Question 9.
What percent of rural households use bio-fuels for cooking?
(a) 50 percent
(b) 75 percent
(c) 80 percent
(d) 90 percent

Answer

Answer: (d) 90 percent


Question 10.
Which of the following countries invest almost 50 percent of its GDP in infrastructure?
(a) India
(b) China
(c) Pakistan
(d) Sri Lanka

Answer

Answer: (b) China


Question 11.
Low-income countries do not invest in which of the given infrastructural services?
(a) Transport
(b) Irrigation
(c) Power
(d) Telecommunication

Answer

Answer: (d) Telecommunication


Question 12.
Which of the following statements is true for commercial sources of energy?
(a) Commercial sources are bought and sold.
(b) Commercial sources are renewable.
(c) Commercial sources are found in forests.
(d) Dried dung is an example of a commercial source of energy.

Answer

Answer: (a) Commercial sources are bought and sold.


Question 13.
Which of the following sector was the largest consumer of commercial energy in 1953-54?
(a) Households
(b) Transport
(c) Industries
(d) Agriculture

Answer

Answer: (b) Transport


Question 14.
Which of the following is not a function of primary health care?
(a) Spreading education concerning prevailing health problems
(b) Promoting food supply and proper nutrition
(c) Conducting research
(d) Providing essential drugs

Answer

Answer: (c) Conducting research


Fill in the blanks with the correct word.

Question 15.
Infrastructure associated with energy, transportation, and communication is included in the ______ infrastructure.

Answer

Answer: social


Question 16.
Inadequate infrastructure can have multiple adverse effects on ________

Answer

Answer: health


Question 17.
______ accounts for the largest share in the commercial energy consumption in India.

Answer

Answer: Coal


Question 18.
Hydel and wind power do not rely on _________

Answer

Answer: fossil fuel


Question 19.
________ sources of energy are found in nature/forests.

Answer

Answer: Non-commercial


Question 20.
The hospitals at the village level are known as _______

Answer

Answer: PHCs


Question 21.
In the healthcare sector, _______ has huge potential because they are effective, safe, and inexpensive.

Answer

Answer: ISM (Indian System of Medicines)


Question 22.
Accessibility and ________ need to be integrated into our basic health infrastructure in order to provide basic healthcare to all.

Answer

Answer: affordability


State whether the following statements are True or False.

Question 23.
The use of renewable energy sources can ensure an additional supply of electricity.

Answer

Answer: True


Question 24.
The growth rate of demand for power is always lower than the GDP growth rate.

Answer

Answer: False


Question 25.
Industries are the largest consumer of commercial energy.

Answer

Answer: True


Question 26.
India’s health infrastructure and health care is made up of a three-tier system.

Answer

Answer: True


Question 27.
Infrastructural development in India has not been uniform over the last six decades.

Answer

Answer: True


Question 28.
Hospitals under the secondary sector have advanced level equipment and medicines.

Answer

Answer: False


Match the alternatives given in Column II with respective terms in Column I.

Question 29.

Column IColumn II
(i) Economic infrastructure(a) Uses drugs obtained only from herbal, animal and mineral sources
(ii) Social infrastructure(b) Monitors tariff structure and other regulatory issues in Delhi
(iii) Commercial source of energy(c) Communication
(iv) Non-commercial source of energy(d) Uses drugs made from metals and minerals to treat infective diseases
(v) Ayurveda system of medicine(e) Agricultural waste
(vi) Unani system of medicine(f) Private sector company that distributes electricity in Delhi
(vii) Siddha system of medicine(g) Coal
(viii) Tata – Power Limited (NDPL)(h) Uses medicinal plants as raw materials for manufacturing drugs
(ix) Delhi Electricity Regulatory Commission(i) Hospitals at the village level
(x) PHCs(j) Education
Answer

Answer:

Column IColumn II
(i) Economic infrastructure(c) Communication
(ii) Social infrastructure(j) Education
(iii) Commercial source of energy(g) Coal
(iv) Non-commercial source of energy(e) Agricultural waste
(v) Ayurveda system of medicine(h) Uses medicinal plants as raw materials for manufacturing drugs
(vi) Unani system of medicine(a) Uses drugs obtained only from herbal, animal and mineral sources
(vii) Siddha system of medicine(d) Uses drugs made from metals and minerals to treat infective diseases
(viii) Tata – Power Limited (NDPL)(f) Private sector company that distributes electricity in Delhi
(ix) Delhi Electricity Regulatory Commission(b) Monitors tariff structure and other regulatory issues in Delhi
(x) PHCs(i) Hospitals at the village level

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 8 Infrastructure with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Economics Infrastructure MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 8 Infrastructure with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 9 Environment and Sustainable Development with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 9 Environment and Sustainable Development with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers. You can also verify your answers from our provided Environment and Sustainable Development Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Environment and Sustainable Development Class 12 Objective Questions.

Environment and Sustainable Development Class 12 MCQs Questions with Answers

Choose the correct alternative.

Question 1.
World Environment Day is observed on ________
(a) 5 June
(b) 15 August
(c) 1 January
(d) 5 September

Answer

Answer: (a) 5 June


Question 2.
The main reason for soil erosion is _________
(a) ozone depletion
(b) deforestation
(c) air pollution
(d) global warming

Answer

Answer: (b) deforestation


Question 3.
The government set up the Central Pollution Control Board to control _________
(a) noise pollution
(b) air pollution
(c) deforestation
(d) land pollution

Answer

Answer: (b) air pollution


Question 4.
Sustainable development can be achieved by _________
(a) controlling pollution
(b) controlling the growth of population
(c) restricting use of renewable resources
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
Which of the following is an impact of global warming?
(a) Deforestation
(b) Rise in sea level
(c) Waste generation
(d) Rapid increase in population

Answer

Answer: (b) Rise in sea level


Question 6.
In which of the following layers of the atmosphere is ozone shield found?
(a) Troposphere
(b) Exosphere
(c) Stratosphere
(d) Mesosphere

Answer

Answer: (c) Stratosphere


Question 7.
Which of the following is a consequence of ozone layer depletion?
(a) Skin cancer in humans
(b) Lower production of phytoplankton
(c) Hampers growth of terrestrial plants
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
When was the Central Pollution Control Board (CPCB) set up?
(a) 1964
(b) 1974
(c) 1984
(d) 1994

Answer

Answer: (b) 1974


Question 9.
How many industrial categories have been identified as significantly polluting by the CPCB?
(a) 17
(b) 25
(c) 27
(d) 31

Answer

Answer: (a) 17


Fill in the blanks with the correct word.

Question 10.
________ resources are those which get exhausted with extraction and use.

Answer

Answer: Non-renewable


Question 11.
Absorptive capacity of the environment is ability to absorb __________

Answer

Answer: degradation


Question 12.
Solar energy can be converted into electricity with the help of _______ cell.

Answer

Answer: photovoltaic


Question 13.
In India, the ________ of the Deccan Plateau is particularly suitable for the cultivation of cotton.

Answer

Answer: black soil


Question 14.
The origins of chlorine and bromine compounds in the stratosphere are _________

Answer

Answer: chlorofluorocarbons


Question 15.
_______ emissions are the major contributors to air pollution in urban areas of India.

Answer

Answer: Vehicular


Question 16.
Thermal power plants emit large quantities of _________ which is a greenhouse gas.

Answer

Answer: carbon dioxide


Question 17.
________ plants use the energy of such streams to move small turbines.

Answer

Answer: Mini-hydel


State whether the following statements are True or False.

Question 18.
Fossil fuels can be used without the possibility of these becoming depleted or exhausted.

Answer

Answer: False


Question 19.
India alone accounts for nearly 20 percent of the world’s total iron-ore reserves.

Answer

Answer: True


Question 20.
Improper planning and management of irrigation systems are one of the factors responsible for land degradation.

Answer

Answer: True


Question 21.
Sustainable development is synonymous with the conservation of the environment.

Answer

Answer: True


Question 22.
Earthworms can convert organic matter into compost faster than the normal composting process.

Answer

Answer: True


Question 23.
Prior to the advent of the Green Revolution, food products were contaminated and soil, water- bodies, and even groundwater were polluted.

Answer

Answer: False


Match the alternatives given in Column II with respective terms in Column I.

Question 24.

Column IColumn II
(i) Deccan Plateau in India(a) Rise in sea level
(ii) Indo-Gangetic Plains(b) Petroleum, coal, iron-ore, etc.
(iii) Renewable Resource(c) Rich in black soil
(iv) Non-renewable Resources(d) Increasing urbanization
(v) Cause of Environmental Crisis(e) Trees, fish, water
(vi) Impact of Global Warming(f) Intensively cultivated and densely populated
Answer

Answer:

Column IColumn II
(i) Deccan Plateau in India(c) Rich in black soil
(ii) Indo-Gangetic Plains(f) Intensively cultivated and densely populated
(iii) Renewable Resource(e) Trees, fish, water
(iv) Non-renewable Resources(b) Petroleum, coal, iron-ore, etc.
(v) Cause of Environmental Crisis(d) Increasing urbanization
(vi) Impact of Global Warming(a) Rise in sea level

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 9 Environment and Sustainable Development with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Economics Environment and Sustainable Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 9 Environment and Sustainable Development with Answers Read More »

error: Content is protected !!