MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 4 Planning with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 4 Planning with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Planning Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Planning Class 12 Objective Questions.

Planning Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The first step of planning is __________
(a) Selecting an alternative
(b) Implementing the plan
(c) Follow up action
(d) Setting objectives

Answer

Answer: (d) Setting objectives


Question 2.
No fine or penalty for violation is charged under__________
(a) Rule
(b) Law
(c) Method
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Method


Question 3.
There are two types of plans ________
(a) Single-use plan and Standing plan
(b) Single-use and Double use plan
(c) Traditional Plan and Modern Plan
(d) Short term and Medium-term plan

Answer

Answer: (a) Single-use plan and Standing plan


Question 4.
Plans can be implemented after the __________
(a) Selecting an alternative
(b) Setting objectives
(c) Follow up action
(d) Developing premises

Answer

Answer: (a) Selecting an alternative


Question 5.
Which of the following is not a feature of planning?
(a) Planning is time-consuming
(b) Planning is pervasive
(c) Planning is futuristic
(d) To achieve objectives

Answer

Answer: (a) Planning is time-consuming


Question 6.
What is the last step in the planning process?
(a) Follow up action
(b) Setting objectives
(c) Developing premises
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Follow up action


Question 7.
If a firm has decided to sell its product on a cash basis only, it is part of firms _________
(a) Procedure
(b) Policy
(c) Method
(d) Objectives

Answer

Answer: (b) Policy


Question 8.
Planning is concerned with __________
(a) Looking back
(b) Looking old records
(c) Looking new records
(d) Looking forward

Answer

Answer: (d) Looking forward


Question 9.
Planning helps in reducing the __________
(a) Direction for action
(b) Decision making
(c) Memory
(d) Risk of uncertainty

Answer

Answer: (d) Risk of uncertainty


Question 10.
Planning seeks to bridge the gap between ______
(a) Past and present position
(b) Past and Future position
(c) Present and Future position
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Present and Future position


Question 11.
Training, lectures and seminars are ________
(a) Rules
(b) Procedure
(c) Strategy
(d) Method

Answer

Answer: (d) Method


Question 12.
What to do and how to do is concerned with______
(a) Controlling
(b) Organising
(c) Planning
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Planning


Question 13.
Making decisions on the basis of experience, feelings, and accumulated judgment is called as ______
(a) Decision making
(b) Structured problems
(c) Intuitive decision making
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Intuitive decision making


Question 14.
Estimated cash inflows and cash outflows are _________
(a) Rules
(b) Budget
(c) Procedure
(d) Programme

Answer

Answer: (b) Budget


Question 15.
Planning is a __________
(a) Useless Function
(b) One time process
(c) Mental Exercise
(d) Obsolete Concept

Answer

Answer: (c) Mental Exercise


Question 16.
Single-use plans are designed only ________
(a) To meet the demand of specific situations
(b) To use two times
(c) To achieve the objectives
(d) For an indefinite period

Answer

Answer: (a) To meet the demand of specific situations


Question 17.
Which one of the following is a limitation of planning?
(a) Planning helps in decision making
(b) Planning leads to rigidity
(c) Planning reduces the risk of uncertainty
(d) Planning provides directions

Answer

Answer: (b) Planning leads to rigidity


Question 18.
Which of these is not mentioned in the decision-making matrix?
(a) Analytic
(b) Behavioural
(c) Directive
(d) Performance management

Answer

Answer: (d) Performance management


Question 19.
Development of a new product is a _______
(a) Programme
(b) Strategy
(c) Procedure
(d) Policy

Answer

Answer: (a) Programme


Question 20.
Which of the following is not correct?
(a) Planning is a continuous process
(b) Planning focuses on achieving objectives
(c) Planning reduces the profitability
(d) Planning is futuristic

Answer

Answer: (c) Planning reduces the profitability


Question 21.
Planning leads to rigidity is a
(a) Importance of Planning
(b) Method of Planning
(c) Limitation of planning
(d) Characteristics of planning

Answer

Answer: (c) Limitation of planning


Question 22.
Increasing sale by 15% is _________
(a) Rule
(b) Procedure
(c) Method
(d) Objective

Answer

Answer: (d) Objective


Question 23.
The main purpose of Rule is:
(a) To decide that when is to be done
(b) To set the organizational objectives
(c) To Maintain Discipline
(d) To choose the best alternative

Answer

Answer: (c) To Maintain Discipline


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 4 Planning with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Planning MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 4 Planning with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 5 Organising with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 5 Organising with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Organising Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Organising Class 12 Objective Questions.

Organising Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Authority, Responsibility and Accountability are the elements of ______________
(a) Decentralisation
(b) Informal Organisation
(c) Delegation
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Delegation


Question 2.
_______ is helpful in increasing the role of the subordinates in the organisation
(a) Delegation
(b) Decentralisation
(c) Centralisation
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Decentralisation


Question 3.
The form of organisation known for giving rise to rumors is called
(a) Centralised organisation
(b) Formal organization
(c) Decentralised organisation
(d) Informal organisation

Answer

Answer: (d) Informal organisation


Question 4.
Organisation establishes a relationship between
(a) People, work, and resources
(b) Customer, work, and resources
(c) People, work, and management
(d) Customer, work, and management

Answer

Answer: (a) People, work, and resources


Question 5.
Grouping of activities on the basis of functions is a part of
(a) Decentralised organisation
(b) Centralised organisation
(c) Functional organisation
(d) Divisional organisation

Answer

Answer: (c) Functional organisation


Question 6.
Meaning of authority is__________________
(a) Subordinate to Superior relationship
(b) Right to avoid taxes
(c) Right to Command
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Right to Command


Question 7.
The span of management refers to
(a) Number of managers
(b) Number of subordinates under a superior
(c) Length of term for which a manager is appointed
(d) Number of members in top management

Answer

Answer: (b) Number of subordinates under a superior


Question 8.
A tall structure has a
(a) Narrow span of management
(b) Wide span of management
(c) No span of management
(d) Fewer levels of management

Answer

Answer: (a) Narrow span of management


Question 9.
For delegation to be effective it is essential that responsibility be accompanied by necessary
(a) Manpower
(b) Incentives
(c) Promotions
(d) Authority

Answer

Answer: (d) Authority


Question 10.
Grouping of activities on the basis of product lines is a part of
(a) Delegated organisation
(b) Functional organisation
(c) Autonomous organization
(d) Divisional organisation

Answer

Answer: (d) Divisional organisation


Question 11.
Centralisation refers to
(a) Opening new centers or branches
(b) Retention of decision-making authority
(c) Dispersal of decision-making authority
(d) Creating divisions as profit centers

Answer

Answer: (b) Retention of decision-making authority


Question 12.
The possibilities of inadequate profits or even losses due to uncertainties are known as ________
(a) Business risks
(b) Business contingencies
(c) Business ventures
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Business risks


Question 13.
What is the last step in organising process?
(a) Identification and division of work
(b) Departmentalisation
(c) Assignment of duties
(d) Establishing reporting relationship

Answer

Answer: (d) Establishing reporting relationship


Question 14.
Product Specialisation is concerned with_____________
(a) Functional Structure
(b) Divisional Structure
(c) Normal Structure
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Divisional Structure


Question 15.
A network of social relationship that arises spontaneously due to interaction at work is called:
(a) Informal organisation
(b) Formal organisation
(c) Delegation
(d) Decentralisation

Answer

Answer: (a) Informal organisation


Question 16.
________ cannot be entirely delegated
(a) Responsibility
(b) Accountability
(c) Authority
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Responsibility


Question 17.
Which of the following is arises from a delegation of authority?
(a) Authority
(b) Responsibility
(c) Accountability
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Responsibility


Question 18.
Nature of informal organisation is _______
(a) Mandatory
(b) Rigid
(c) Flexible
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Flexible


Question 19.
Under Accountability a person is answerable for the ___________
(a) Final outcome of the assigned task
(b) Delegation of Authority
(c) Growth of the company
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Final outcome of the assigned task


Question 20.
What is the first step in organising process?
(a) Establishing reporting relationship
(b) Assignment of duties
(c) Departmentalisation
(d) Identification and division of work

Answer

Answer: (d) Identification and division of work


Question 21.
Which of the following is not an element of delegation?
(a) Authority
(b) Responsibility
(c) Accountability
(d) Informal organization

Answer

Answer: (d) Informal organization


Question 22.
Properly perform the assigned duty, is ___________
(a) Accountability
(b) Responsibility
(c) Authority
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Responsibility


Question 23.
_________ is helpful in reducing the burden of the manager
(a) Decentralisation
(b) Centralisation
(c) Delegation
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Delegation


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 5 Organising with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Organising MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 5 Organising with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Staffing Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Staffing Class 12 Objective Questions.

Staffing Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Recruitment is a __________
(a) Day-to-day Process
(b) Negative Process
(c) Positive process
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Positive process


Question 2.
Main aim of Recruitment is _____________
(a) To attract more and more candidates
(b) To attract fewer candidates
(c) To call selected candidates
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) To attract more and more candidates


Question 3.
Which test is helpful in assessing the individual’s capacity for learning new skills?
(a) Trade Test
(b) Aptitude Test
(c) Personality Test
(d) Intelligence Test

Answer

Answer: (b) Aptitude Test


Question 4.
Under which method of training, employees are shifted from one job position to another:
(a) Promotion
(b) Transfer
(c) Training
(d) Job Rotation

Answer

Answer: (d) Job Rotation


Question 5.
Selection is the process of __________
(a) Inviting Applications
(b) Identifying different sources of recruitment
(c) Identifying and choosing the best candidate
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Identifying and choosing the best candidate


Question 6.
Which method of training is concerned with familiarizing the new employee with the organization?
(a) Induction training
(b) Apprenticeship training
(c) Coaching
(d) Job rotation

Answer

Answer: (a) Induction training


Question 7.
The main purpose of Selection is _______________
(a) To Select board members
(b) To Select Recruiters
(c) To attract more candidates
(d) To Select most suitable candidate

Answer

Answer: (d) To Select the most suitable candidate


Question 8.
Lectures and Conferences are method of __________
(a) Training
(b) Development
(c) Recruitment
(d) Selection

Answer

Answer: (a) Training


Question 9.
Staffing is very important function these days because of ______________
(a) Advancement of technology
(b) Increasing size of organisation
(c) Complicated behaviour of human beings
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 10.
Recruitment is the process of _____________
(a) Promotion of employees
(b) Training to employees
(c) Performance Appraisal
(d) Searching for prospective employees

Answer

Answer: (d) Searching for prospective employees


Question 11.
Staffing is __________ function
(a) Top Level Function
(b) Planning
(c) Budget
(d) Managerial Function

Answer

Answer: (d) Managerial Function


Question 12.
Which of the following is not concerned with staffing?
(a) Recruitment
(b) Training
(c) Publicity
(d) Selection

Answer

Answer: (c) Publicity


Question 13.
Staffing function begins with ____________
(a) Selection
(b) Estimating manpower requirements
(c) Training
(d) Promotion

Answer

Answer: (b) Estimating manpower requirements


Question 14.
Face to face conversation between employer and applicant is known as:
(a) Selection
(b) Orientation
(c) Interview
(d) Campus recruitment

Answer

Answer: (c) Interview


Question 15.
Training is a process by which __________ of employees is increased.
(a) Knowledge
(b) Aptitudes
(c) Skills and abilities
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 16.
Training of employees is a _______
(a) Short Term Process
(b) Day to Day Process
(c) Long Term Process
(d) Ongoing Process

Answer

Answer: (a) Short Term Process


Question 17.
Estimating Manpower Requirements include ________
(a) Selection Expenses
(b) Financial Expenses
(c) Training Expenses
(d) Number and types of persons required

Answer

Answer: (d) Number and types of persons required


Question 18.
HRM is much broader concept than ______________
(a) Staffing
(b) Organising
(c) Planning
(d) Controlling

Answer

Answer: (a) Staffing


Question 19.
Selection is done after the __________
(a) Placement
(b) Recruitment
(c) Training
(d) Performance Appraisal

Answer

Answer: (b) Recruitment


Question 20.
Selection is a _______
(a) Day-to-day Process
(b) Negative Process
(c) Positive Process
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Negative Process


Question 21.
Staffing function of management is concerned with ____________
(a) Organising
(b) Right Man on Right Job
(c) Planning
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Right Man on Right Job


Question 22.
Estimating Manpower Requirement is a ________
(a) Job of Supervisor
(b) Job of Directors
(c) Workload analysis
(d) Budgetary Technique

Answer

Answer: (c) Workload analysis


Question 23.
Expand HRM __________
(a) Human Responsibility Management
(b) Human Resource Maintenance
(c) Human Resource Management
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Human Resource Management


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Staffing MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Directing Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Directing Class 12 Objective Questions.

Directing Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following is an example of Non-financial incentives?
(a) Recognition
(b) Job Security
(c) Status
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 2.
The software company promoted by Narayana Murthy is
(a) Infosys
(b) HCL
(c) Satyam
(d) Wipro

Answer

Answer: (a) Infosys


Question 3.
Esteem needs are concerned with ____________
(a) Affection
(b) Prestige and Self-respect
(c) Friendship
(d) Acceptance

Answer

Answer: (b) Prestige and Self-respect


Question 4.
Grapevine is
(a) Formal communication
(b) Informal communication
(c) Lateral communication
(d) Barrier to communication

Answer

Answer: (b) Informal communication


Question 5.
Directing is concerned with the following elements _______________
(a) Communication
(b) Supervision and Motivation
(c) Leadership
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.
Two way communication technique is used under _________________
(a) Laissez Faire
(b) Democratic style
(c) Autocratic style
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Democratic style


Question 7.
Hierarchy Theory of Motivation was given by ________
(a) Abraham Maslow
(b) Peter Maslow
(c) Henry Maslow
(d) David Maslow

Answer

Answer: (a) Abraham Maslow


Question 8.
Which of the following is not a leadership style?
(a) Free-rein
(b) Autocratic
(c) Democratic
(d) Dictatorship

Answer

Answer: (d) Dictatorship


Question 9.
Which of the following is a financial incentive?
(a) Job Security
(b) Promotion
(c) Employee Participation
(d) Stock Incentive

Answer

Answer: (d) Stock Incentive


Question 10.
Status comes under the following type of barriers
(a) Psychological barrier
(b) Semantic barrier
(c) Non Semantic barrier
(d) Organisational barrier

Answer

Answer: (d) Organisational barrier


Question 11.
Basic Physiological Needs are concerned with ____________
(a) Shelter
(b) Hunger
(c) Thirst
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 12.
Supervision means _________________
(a) Planning for the future
(b) Starting a business
(c) Fulfilment of legal formalities
(d) Overseeing what is being done by subordinates

Answer

Answer: (d) Overseeing what is being done by subordinates


Question 13.
Bonus, Promotion and Recognition are the example of _____________
(a) Controlling
(b) Positive Motivation
(c) Staffing
(d) Planning

Answer

Answer: (b) Positive Motivation


Question 14.
The process of converting the message into communication symbols is known as
(a) Decoding
(b) Encoding
(c) Feedback
(d) Media

Answer

Answer: (b) Encoding


Question 15.
Which of the following is not an element of the communication process?
(a) Communication
(b) Channel
(c) Receiver
(d) Decoding

Answer

Answer: (a) Communication


Question 16.
Which one of the following is not an element of direction?
(a) Delegation
(b) Communication
(c) Supervision
(d) Motivation

Answer

Answer: (a) Delegation


Question 17.
Which of the following is not a financial incentive ______________
(a) Profit Sharing
(b) Recognition
(c) Pension and Gratuity
(d) Bonus

Answer

Answer: (b) Recognition


Question 18.
Under which style of leadership there is no delegation of authority?
(a) Democratic
(b) Autocratic
(c) Laissez Faire
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Autocratic


Question 19.
Leadership is the art or process of ______________
(a) Making people responsible without providing them any authority
(b) Influencing the behaviour of people
(c) Supervision
(d) Delegating Authority

Answer

Answer: (b) Influencing the behaviour of people


Question 20.
The motivation theory which classifies needs in hierarchical order is developed by
(a) Fred Luthans
(b) Abraham Maslow
(c) Scott
(d) Peter F. Drucker

Answer

Answer: (b) Abraham Maslow


Question 21.
Punishment and stopping increments etc. are the examples of __________
(a) Communication
(b) Positive Motivation
(c) Supervision
(d) Negative Motivation

Answer

Answer: (d) Negative Motivation


Question 22.
Social/Affiliation/Belongingness needs are concerned with __________
(a) Salary
(b) Pension
(c) Stability of income
(d) Affection, Acceptance and friendship

Answer

Answer: (d) Affection, Acceptance, and friendship


Question 23.
Which of the following is a function of a supervisor?
(a) Accounting
(b) Staffing
(c) Ensures performance of work
(d) Planning

Answer

Answer: (c) Ensures performance of work


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Directing MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 8 Controlling with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 8 Controlling with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Controlling Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Controlling Class 12 Objective Questions.

Controlling Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following is not applicable to responsibility accounting
(a) Accounting centre
(b) Cost centre
(c) Profit centre
(d) Investment centre

Answer

Answer: (a) Accounting centre


Question 2.
Management control is done by the __________________
(a) Managers at Top Level
(b) Managers at Middle Level
(c) Managers at Lower Level
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 3.
What will be the corrective action for defective machinery?
(a) Sell at the book value
(b) Sell at a loss
(c) Sell at a profit
(d) Repair or Replace the machine

Answer

Answer: (d) Repair or Replace the machine


Question 4.
Which of the following is not a technique of controlling?
(a) Break-even analysis
(b) Budget
(c) Managerial Audit
(d) Cash Flow Statement

Answer

Answer: (d) Cash Flow Statement


Question 5.
Technological up-gradation is the best corrective action in case of _________
(a) Defective machinery
(b) Defective material
(c) Obsolete Machinery
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Obsolete Machinery


Question 6.
What will be the corrective action for defective material?
(a) Change in Quantity
(b) Change in Price
(c) Change in Quality Specifications for the material used
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Change in Quality Specifications for the material used


Question 7.
An efficient control system helps to
(a) Judges accuracy of standards
(b) Accomplishes organisational objectives
(c) Boosts employee morale
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 8.
Controlling is __________ aspect of management.
(a) Physical
(b) Practical
(c) Mental
(d) Theoretical

Answer

Answer: (b) Practical


Question 9.
What is the last step in the controlling process?
(a) Setting Performance Standards
(b) Taking corrective action
(c) Comparing actual performance with standards
(d) Measurement of actual performance

Answer

Answer: (b) Taking corrective action


Question 10.
Why actual performance is compared with standards?
(a) To take corrective action
(b) To improve the quality of material
(c) To change the machinery
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) To take corrective action


Question 11.
Controlling is _______________
(a) Economical
(b) Costly
(c) Free
(d) Very Cheap

Answer

Answer: (b) Costly


Question 12.
Which of the following is a limitation of controlling?
(a) Controlling improves employee motivation
(b) Controlling is goal-oriented
(c) Controlling is expensive
(d) Controlling ensures order and discipline

Answer

Answer: (c) Controlling is expensive


Question 13.
The main focus of controlling is on ________________
(a) Competition
(b) External Forces
(c) Results
(d) Business Environment

Answer

Answer: (c) Results


Question 14.
Management audit is a technique to keep a check on the performance of
(a) Company
(b) Management of the company
(c) Shareholders
(d) Customers

Answer

Answer: (b) Management of the company


Question 15.
When actual performance is better than the standard performance it is called _____
(a) Negative Deviation
(b) Poor Deviation
(c) Positive Deviation
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Positive Deviation


Question 16.
Controlling is necessary for ____________
(a) Medium Level Enterprise
(b) Small Scale Enterprise
(c) Large Scale Enterprise
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 17.
There is one popular saying that Planning is looking _________ while controlling is looking ________
(a) Back, Ahead
(b) Ahead, Back
(c) Future, Present
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Ahead, Back


Question 18.
Budgetary control requires the preparation of
(a) Budgets
(b) Network diagram
(c) Responsibility Centres
(d) Training schedule

Answer

Answer: (a) Budgets


Question 19.
Which of the following is not correct?
(a) Controlling is goal-oriented
(b) Controlling is a pervasive function
(c) Controlling can prevent deviation
(d) Controlling ensures order and discipline

Answer

Answer: (c) Controlling can prevent deviation


Question 20.
What is the first step in the controlling process?
(a) Comparing actual performance with standards
(b) Analysing deviations
(c) Setting performance standards
(d) Measurement of actual performance

Answer

Answer: (c) Setting performance standards


Question 21.
What are the techniques of measurement of performance?
(a) Performance reports
(b) Sample Checking
(c) Personal Observation
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 22.
Which of the following is a technique of controlling?
(a) Managerial Audit
(b) Break-even analysis
(c) Budget
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 23.
The controlling function of an organisation is
(a) Forward as well as backward looking
(b) Backward looking
(c) Forward-looking
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Forward as well as backward-looking


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 8 Controlling with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Controlling MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 8 Controlling with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Morphology of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Morphology of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Morphology of Flowering Plants Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 5 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Morphology of Flowering Plants Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 5 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Which one of the following is not a characteristic of root?
(a) Absence of buds
(b) Presence of chlorophyll
(c) Presence of root cap
(d) Presence of Unicellular hair

Answer

Answer: (b) Presence of chlorophyll


Question 2.
Roots that grow from any part of the plant body other than the radicle are called
(a) Tap roots
(b) Adventitious roots
(c) Modified roots
(d) Aerial roots

Answer

Answer: (b) Adventitious roots.


Question 3.
The place on stem or branch form where one or more leaves arise is called
(a) Apex
(b) Bud
(c) Internode
(d) Node

Answer

Answer: (d) Node


Question 4.
Which one of the following underground, fleshy structure is a stem?
(a) Carrot
(b) Potato
(c) Turnip
(d) Sweet Potato

Answer

Answer: (b) Potato


Question 5.
Phyllode is a modification of
(a) Root
(b) Flower
(c) Petiole
(d) Bud

Answer

Answer: (c) Petiole


Question 6.
Potato tubers are formed at the tips of
(a) Primary roots
(b) Adventitious roots
(c) Petiole
(d) Stolons

Answer

Answer: (d) Stolons


Question 7.
Mesocarp and endocarp is the edible part of the fruit of
(a) Apple
(b) Mango
(c) Banana
(d) Litchi

Answer

Answer: (c) Banana


Question 8.
Drupe is recognised by
(a) Stomy mesocarp
(b) Fleshy seed coat
(c) Thin seed coat
(d) Stony endocarp

Answer

Answer: (d) Stony endocarp


Question 9.
What do you eat in coconut?
(a) Mesocarp
(b) Fruit wall
(c) Entire seed
(d) Embryo

Answer

Answer: (c) Entire seed


Question 10.
The positions of shoot apex in monocot embryo is
(a) Lateral
(b) Basal
(c) Sub-terminal
(d) Terminal

Answer

Answer: (a) Lateral


Question 11.
In which one of the following plants the oil is stored in endosperm
(a) Coconut
(b) Ground nut
(c) Seasame
(d) Soyabean

Answer

Answer: (a) Coconut


Question 12.
In maize, the flower are
(a) Bisexual
(b) Unisexual but on the same plant
(c) Absent
(d) Unisexual but on different plants

Answer

Answer: (b) Unisexual but on the same plant


Question 13.
Epipetalous is condition of
(a) Aestivation of petal
(b) Placentation
(c) Stamens
(d) Position of ovary

Answer

Answer: (c) Stamens


Question 14.
A characteristic of angiosperm is
(a) Flower
(b) Root
(c) Seed
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 15.
An aspect of flower shown in floral formula but not in floral diagram is
(a) Aestivation
(b) Floral symmestry
(c) Position of ovary
(d) Cohesion of floral parts

Answer

Answer: (c) Position of ovary


Question 16.
In grass and banyan tree these are roots arising from parts of the plant other than the radicle, these are called
(a) Adventitious roots
(b) Fibrous root system
(c) Tap root system
(d) Tertiary root system

Answer

Answer: (a) Adventitious roots


Question 17.
In some leguminous plants the leaf base may become swollen, which is called the
(a) Pulvinus
(b) Lamina
(c) Petiole
(d) Leaf base

Answer

Answer: (a) Pulvinus


Question 18.
The arrangement of flowers on the floral axis is termed as
(a) Inflorescence
(b) racemose
(c) cymose
(d) thalamus

Answer

Answer: (a) Inflorescence.


Question 19.
When the floral appendages are in multiple of 3,4 or 5 respec¬tively, a flower may be
(a) Trimerous
(b) Teramerous
(c) Pentamerous
(d) All of these types

Answer

Answer: (d) All of these types


Question 20.
A sterile stamen is called
(a) Staminode
(b) Stigma
(c) Apocarpous
(d) Syncarpous

Answer

Answer: (a) Staminode


II. Fill in the blanks

Question 1.
Solanaceae is a large family, commonly called as the ‘…………’

Answer

Answer: Potato family


Question 2.
Fabaceae family was earlier called ……………, a sub family of family …………….

Answer

Answer: Papilonoideae, Leguminosae


Question 3.
The following floral formula represents the …………… (Family: Brassicaceae)
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers 1

Answer

Answer: mustard plant


Question 4.
In the floral formula, ‘K’ for …………. ‘P’ for ………….. ‘A’ for ……………

Answer

Answer: calyx, perianth, androecium


Question 5.
The outer covering of endosperm separates the embryo by a layer called …………..

Answer

Answer: aleurone layer


Question 6.
The embryo consists of one large and shield shaped cotyledon known as …………. and a short axis with a …………… and a radicle

Answer

Answer: scutellum, Plumule


Question 7.
Above the hilum, is a small pore called the …………..

Answer

Answer: Micropyle


Question 8.
If a fruit is formed without fertilisation of the ovary, it ……………

Answer

Answer: Parthenocarpic fruit.


Question 9.
The calyx is the outer most whorl of the flower and members are called ……………

Answer

Answer: Sepals


Question 10.
If gynoecium is situated in the centre and other parts of the flower are located on the rim of the thalamus almost at the same level, it is called ……………

Answer

Answer: Perigynous


Question 11.
Flowers with bracts, reduced, leaf found in flower are called …………. and those without bracts, ……………

Answer

Answer: bracteate, ebracteate.


Question 12.
In symmetry, the flower may be ……………. or ……………

Answer

Answer: actinomorphic (regular), zymomorphic (bilateral)


Question 13.
A flower having only stamens or carpel is ………….

Answer

Answer: unisexual


Question 14.
………….. is the pattern of arrangement of leaves on the stem or branch.

Answer

Answer: Phvllotaxy


Question 15.
When the incisions of the lamina reach up to the midrib breaking it into a number of leaflets, the leaf is called ………….

Answer

Answer: compound


III. Mark the statements True (T) or False (F):

Question 1.
The study of external features of plants is known as external morpholgy and that of internal features as anatomy.

Answer

Answer: True


Question 2.
The knowledge of external morpholgy of flowering plants is not essential for the study of all branches of botany.

Answer

Answer: False


Question 3.
The root is covered at the apex by a thimble-like structure called the not cap

Answer

Answer: True


Question 4.
A few millimetre above the root cap is the region of meristematic activity.

Answer

Answer: True


Question 5.
Tap roots of carrot, turnip and adventitious roots of sweet potato, get swollen and store food.

Answer

Answer: True


Question 6.
The main function of the stem is spreading out branches bearing leaves, flowers and fruits. It conducts water, minerals and photosynthates.

Answer

Answer: True


Question 7.
Underground stems of potato, ginger, turmeric, zaminkand modify to store food in them.

Answer

Answer: True


Question 8.
A typical leaf consists of three main parts: Leaf base, petiole and lamina.

Answer

Answer: True


Question 9.
In some leguminous plants the leafbase may become swollen, which is called the pulvinus.

Answer

Answer: True


Question 10.
The lamina or the leaf blade is the green expanded part of the leaf with veins and veinlets.

Answer

Answer: True


Question 11.
Veins provide rigidity to the leaf blade and act as channels of transport for water, minerals and food materials.

Answer

Answer: True


Question 12.
Leaves are often modified to perform functions other than photosynthesis. They are converted into tendrils for climbing as in peas, or into spines for defence as in cacti.

Answer

Answer: True


Question 13.
Calyx and corolla are accessory organs, while androecium and gynoecium are reproductive organs.

Answer

Answer: True


Question 14.
When a flower has both androecium and gynoecium, it is termed as bisexual.

Answer

Answer: True


Question 15.
A flower is asymmetric or irregular, if it cannot be divided into similar halves by any vertical plane passing through the centre as in canna.

Answer

Answer: True


IV. Match the items of Column I

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers 2

Answer

Answer:
(a) → 4
(b) → 15
(c) →13
(d) → 14
(e) → 1
(f) → 3
(g) → 2
(h) → 5
(i) → 6
(j) → 7
(k) → 8
(l) → 9
(m) → 10
(n) → 11
(o) → 12


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Morphology of Flowering Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers Read More »

error: Content is protected !!