MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these System of Particles and Rotational Motion Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

System of Particles and Rotational Motion Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the System of Particles and Rotational Motion Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 7 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on System of Particles and Rotational Motion Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 7 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A particle performing uniform circular motion has angular momentum L. If its angular frequency is doubled and its kinetic energy halved, then the new angular momentum is
(a) L/2
(b) L/4
(c) 2 L
(d) 4 L

Answer

Answer: (b) L/4


Question 2.
A car is moving with a speed of 108 km/hr on a circular path of radius 500 m. Its speed is increasing at the rate of 2 m/s. What is the acceleration of the car?
(a) 9.8 m/s²
(b) 2.7 m/s²
(c) 3.6 m/s²
(d) 1.8 m/s²

Answer

Answer: (b) 2.7 m/s²


Question 3.
The moment of inertia of uniform circular disc about an axis passing its centre is 6kgm². its M.I. about an axis perpendicular to its plane and just touching the rim will be
(a) 18 kg m²
(b) 30 kg m²
(c) 15 kg m²
(d) 3 kg m²

Answer

Answer: (a) 18 kg m²


Question 4.
A particl undergoes uniform circular motion. About which point on the plane of the circle will the angular momentum of the particle remain conserved?
(a) centre of the circle
(b) on the circumference of the corcle
(c) inside the circle
(d) outside the circle

Answer

Answer: (a) centre of the circle


Question 5.
Two particles A and B, initially at rest, moves towards each other under a mutual force of attraction. At the instant when the speed of A is u and the speed of B is 2 u, the speed of centre of mass is,
(a) Zero
(b) u
(c) 1.5 u
(d) 3 u

Answer

Answer: (a) Zero


Question 6.
The moment of inertia of a body about a given axis is 1.2 kg metre². Initially, the body is at rest. In order to produce a rotating kinetic energy of 1500 joules, an angular acceleration of 25 radian/sec² must be applied about that axis for a duration of
(a) 4 sec
(b) 2 sec
(c) 8 sec
(d) 10 sec

Answer

Answer: (b) 2 sec


Question 7.
Two discs has same mass rotates about the same axes. r1 and r2 are densities of two bodies (r1 > r2) then what is the relation between l1 and
(a) l2.
(b) l1 > l2
(c) l1 < l2
(d) l1 = l2
None of these

Answer

Answer: (b) l1 > l2


Question 8.
The kinetic energy of a body is 4 joule and its moment of inertia is 2 kg m² then angular momentum is
(a) 4 kg m²/sec
(b) 5 kg m²/sec
(c) 6 kg m²/sec
(d) 7 kg m²/sec

Answer

Answer: (a) 4 kg m²/sec


Question 9.
A mass is revolving in a circle which is in the plane of the paper. The direction of angular acceleration is
(a) Upward to the radius
(b) Towards the radius
(c) Tangential
(d) At right angle to angular velocity

Answer

Answer: (c) Tangential


Question 10.
By keeping moment of inertia of a body constant, if we double the time period, then angular momentum of body
(a) Remains constant
(b) Becomes half
(c) Doubles
(d) Quadruples

Answer

Answer: (b) Becomes half


Question 11.
If a horizontal cylindrical tube, partly filled with water is rapidly rotated about a vertical axis passing through its centre, the moment of inertia of the water about its axis will
(a) Decrease
(b) Increase
(c) Not change
(d) Increase or decrease depending upon clock wise or anticlockwise sense of rotation

Answer

Answer: (b) Increase


Question 12.
The moment of inertia of a copper disc, rotating about an axis passing through its centre and perpendicular to its plane
(a) Increases f its temperature is increased
(b) Changes if its axis of rotation is changed
(c) Increases if its angular velocity is increased
(d) Both (a) and (b) are correct

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b) are correct


Question 13.
The kinetic energy of a body is 4 joule and its moment of inertia is 2 kg m² then angular momentum is
(a) 4 kg m²/sec
(b) 5 kg m²/sec
(c) 6 kg m²/sec
(d) 7 kg m²/sec

Answer

Answer: (a) 4 kg m²/sec


Question 14.
The total energy of rolling ring of mass m and radius R
(a) 3/2 mv²
(b) 1/2 mv²
(c) mv²
(d) 5/2 mv²

Answer

Answer: (c) mv²


Question 15.
Two blocks of masses 10 kg and 4 kg are connected by a spring of negligible mass and placed on a frictionalless horizontal surface . An impulse gives a velocity of 14 m/s to the heavier block in the direction of the lighter block. The velocity of the centre of mass is
(a) 30 m/s
(b) 20 m/s
(c) 10 m/s
(d) 5 m/s

Answer

Answer: (c) 10 m/s


Question 16.
A child is standing with folded hands at the centre of a platform rotating about its central axis. The kinetic energy of the system is K. The child now stretches his arms so that the moment of inertia of the system doubles. The kinetic energy of the system now is
(a) 2 K
(b) K/2
(c) K/4
(d) 4 K

Answer

Answer: (b) K/2


Question 17.
Angular momentum is
(a) A scalar
(b) A polar vector
(c) A scalar as well as vector
(d) An axial vector

Answer

Answer: (d) An axial vector


Question 18.
A particle of mass m is moving with a constant velocity along a line parallel to the +ve direction of the X-axis. The magnitude of its angular momentum w.r.t the origin
(a) Is zero
(b) Goes on increasing as x is increased
(c) Goes on decreasing as x is increased
(d) Remains constant for all positions of the particle

Answer

Answer: (d) Remains constant for all positions of the particle


Question 19.
A solid sphere is rotating in free space. If the radius of the sphere is increased keeping mass same, which one of the following will not be affected?
(a) Moment of inertia
(b) Angular momentum
(c) Angular velocity
(d) Rotational kinetic energy

Answer

Answer: (b) Angular momentum


Question 20.
Two circular discs A and B have equal masses and uniform thickness but have densities r1 and r2 such that r1 > r2. their moment of inertia is
(a) l1 > l2
(b) l1 >> l2
(c) l1 < l2
(d) l1 = l2

Answer

Answer: (c) l1 < l2


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics System of Particles and Rotational Motion MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Gravitation Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Gravitation Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Gravitation Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 8 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Gravitation Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 8 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A body is projected vertically from the surface of the earth of radius R with velocity equal to half of the escape velocity. The maximum height reached by the body is
(a) R
(b) R/2
(c) R/3
(d) R/4

Answer

Answer: (c) R/3


Question 2.
When the planet comes nearer the sun moves
(a) fast
(b) slow
(c) constant at every point
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) fast


Question 3.
Keplers second law regarding constancy of arial velocity of a planet is a consequence of the law of conservation of
(a) energy
(b) angular momentum
(c) linear momentum
(d) none of these

Answer

Answer: (b) angular momentum


Question 4.
The escape velocity for a body projected vertically upwards from the surface of the earth is 11km/s. If the body is projected at an angle of 45° with the vertical, the escape velocity will be
(a) 11 /√2 km/s
(b) 11√2 km/s
(c) 2 km/s
(d) 11 km/s

Answer

Answer: (d) 11 km/s


Question 5.
The radii of the earth and the moon are in the ratio 10 : 1 while acceleration due to gravity on the earths surface and moons surface are in the ratio 6 : 1. The ratio of escape velocities from earths surface to that of moon surface is
(a) 10 : 1
(b) 6 : 1
(c) 1.66 : 1
(d) 7.74 : 1

Answer

Answer: (d) 7.74 : 1


Question 6.
The escape velocity of a body from the surface of the earth is v. It is given a velocity twice this velocity on the surface of the earth. What will be its velocity at infinity?
(a) v
(b) 2v
(c) √2v
(d) √3v

Answer

Answer: (d) √3v


Question 7.
The period of geostationary artificial satellite is
(a) 24 hours
(b) 6 hours
(c) 12 hours
(d) 48 hours

Answer

Answer: (a) 24 hours


Question 8.
If the radius of the earth were to shrink by 1% its mass remaining the same, the acceleration due to gravity on the earths surface would
(a) decrease by 2%
(b) remain unchanged
(c) increase by 2%
(d) will increase by 9.8%

Answer

Answer: (c) increase by 2%


Question 9.
The mean radius of the earth is R, its angular speed on its own axis is w and the acceleration due to gravity at earths surface is g. The cube of the radius of the orbit of a geo-stationary satellite will be
(a) r²g / w
(b) R²w² / g
(c) RG w²
(d) R²g / w²

Answer

Answer: (d) R²g / w²


Question 10.
If escape velocity from the earths surface is 11.2 km/sec. then escape velocity from a planet of mass same as that of earth but radius one fourth as that of earth is
(a) 11.2 km/sec
(b) 22.4 km/sec
(c) 5.65 km/sec
(d) 44.8 km/sec

Answer

Answer: (b) 22.4 km/sec


Question 11.
Geo-stationary satellite
(a) revolves about the polar axis
(b) has a time period less than that of the earths satellite
(c) moves faster than a near earth satellite
(d) is stationary in the space

Answer

Answer: (a) revolves about the polar axis


Question 12.
If the radius of the earth were to be rease by 1% its mass remaining the same, the acceleration due to gravity on the surface of the earth will
(a) increase by 1%
(b) decrease by 2%
(c) decrease by 1%
(d) increase by 2%

Answer

Answer: (d) increase by 2%


Question 13.
If the distance between the earth and the sun were half its present value , the number of day in a year would have been
(a) 64.5
(b) 129
(c) 182.5
(d) 730

Answer

Answer: (b) 129


Question 14.
If the radius of the earth were to shrink by 1% its mass remaining the same, the acceleration due to gravity on the earths surface would
(a) decrease by 2%
(b) remain unchanged
(c) increase by 2%
(d) will increase by 9.8%

Answer

Answer: (c) increase by 2%


Question 15.
If escape velocity from the earths surface is 11.2 km/sec. then escape velocity from a planet of mass same as that of earth but radius one fourth as that of earth is
(a) 11.2 km/sec
(b) 22.4 km/sec
(c) 5.65 km/sec
(d) 44.8 km/sec

Answer

Answer: (b) 22.4 km/sec


Question 16.
The radii of the earth and the moon are in the ratio 10 : 1 while acceleration due to gravity on the earths surface and moons surface are in the ratio 6 : 1. The ratio of escape velocities from earths surface to that of moon surface is
(a) 10 : 1
(b) 6 : 1
(c) 1.66 : 1
(d) 7.74 : 1

Answer

Answer: (d) 7.74 : 1


Question 17.
Average density of the earth
(a) is a complex function of g
(b) does not de end on g
(c) is inversely proportional to g
(d) is directly proportional to g

Answer

Answer: (b) does not de end on g


Question 18.
An infinite number of identical point masses each equal to m are placed at points x = 1, x = 2, x = 4, x = 8m, ……. The total gravitational potential at point at x = 0 is
(a) -Gm
(b) -2Gm
(c) +2Gm
(d) infinite

Answer

Answer: (b) -2Gm


Question 19.
A body is projected vertically from the surface of the earth of radius R with velocity equal to half of the escape velocity. The maximum height reached by the body is
(a) R
(b) R/2
(c) R/3
(d) R/4

Answer

Answer: (c) R/3


Question 20.
A satellite is revolving around the earth in a circular orbit with a velocity of 7.07 km/s. What minimum increase in its velocity is needed to make it escape gravitational pull of earth?
(a) 4.23 km/s in the direction of its velocity
(b) 11.3 km/s in a direction perpendicular to its velocity
(c) 2.93 km/s in the direction of its velocity
(d) 4.23 km/s in a direction perpendicular to its velocity

Answer

Answer: (c) 2.93 km/s in the direction of its velocity


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Gravitation MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Mechanical Properties of Solids Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Mechanical Properties of Solids Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Mechanical Properties of Solids Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 9 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Mechanical Properties of Solids Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 9 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The ratio of the change in dimension at right angles to the applied force to the initial dimension is known as
(a) Youngs modulus
(b) Poissions ratio
(c) Lateral strain
(d) Shearing strain

Answer

Answer: (c) Lateral strain


Question 2.
Hookes law essentially defines
(a) Stress
(b) Strain
(c) Yield point
(d) Elastic limit

Answer

Answer: (d) Elastic limit


Question 3.
Theoretical value of Poissions ratio lies between
(a) -1 to 0.5
(b) -1 to -2
(c) 0.5 to 1
(d) None

Answer

Answer: (a) -1 to 0.5


Question 4.
A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of 100N to its lower end. What is the elastic potential energy stored in the wire, if the weight stretches the wire by 1.5 mm?
(a) 5 × 10-2 J
(b) 10-3 J
(c) 2.5 × 10-3 J
(d) 7.5 × 10-2 J

Answer

Answer: (d) 7.5 × 10-2 J


Question 5.
An iron bar of length l m and cross section A m² is pulled by a force of F Newton from both ends so as to produce and elongation in meters. Which of the following statement statements is correct
(a) Elongation is inversely proportional to length l
(b) Elongation is directly proportional to cross section A
(c) Elongation is inversely proportional to A
(d) Elongation is directly proportional to Youngs modulus

Answer

Answer: (c) Elongation is inversely proportional to A


Question 6.
Out of the following materials, whose elasticity is independent of temperature?
(a) Copper
(b) Invar steel
(c) Brass
(d) Silver

Answer

Answer: (b) Invar steel


Question 7.
Longitudinal strain is possible in the case of
(a) Gases
(b) Liquid
(c) Only solids
(d) Only gases & liquids

Answer

Answer: (c) Only solids


Question 8.
Two wires A and B are of the same length. The diameters are in the ratio 1 : 2 and the Youngs modulus are in ratio 2 : 1. if they are pulled by the same force, then their elongations will be in ratio
(a) 4 : 1
(b) 1 : 4
(c) 1 : 2
(d) 2 : 1

Answer

Answer: (d) 2 : 1


Question 9.
A body of mass 500 g is fastened to one end of a steel wire of length 2 m and area of cross-section 2 mm². if the breaking stress of he wire is 1.25 × 107 N/m², then the maximum angular velocity with which the body can be rotated in a horizontal circle is
(a) 2 rad/s
(b) 3 rad/s
(c) 4 rad/s
(d) 5 rad/s

Answer

Answer: (d) 5 rad/s


Question 10.
If a material is heated and annealed, then its elasticity is
(a) Increased
(b) Decreased
(c) Not change
(d) Becomes zero

Answer

Answer: (b) Decreased


Question 11.
A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of 100N to its lower end. What is the elastic potential energy stored in the wire, if the weight stretches the wire by 1.5 mm?
(a) 5 × 10-2 J
(b) 10-3 J
(c) 2.5 × 10-3 J
(d) 7.5 × 10-2 J

Answer

Answer: (d) 7.5 × 10-2 J


Question 12.
Out of the following materials, whose elasticity is independent of temperature?
(a) Copper
(b) Invar steel
(c) Brass
(d) Silver

Answer

Answer: (b) Invar steel


Question 13.
When impurities are added to an elastic substance, its elasticity
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Becomes zero
(d) May increase or decrease

Answer

Answer: (d) May increase or decrease


Question 14.
A body of mass 1 kg is attached to one end of a wire and rotated in horizontal circle of diameter 40 cm with a constant speed of 2 m/s. what is the area of cross-section of the wire if the stress developed in the wire is 5 × 106 N/m²?
(a) 2 mm²
(b) 3 mm²
(c) 4 mm²
(d) 5 mm²

Answer

Answer: (c) 4 mm²


Question 15.
The ratio of the change in dimension at right angles to the applied force to the initial dimension is known as
(a) Youngs modulus
(b) Poissions ratio
(c) Lateral strain
(d) Shearing strain

Answer

Answer: (c) Lateral strain


Question 16.
What is the energy stored per unit volume in a copper wire, which produces longitudinal strain of 0.1%. [Y = 1.1 × 1011 N/m²]
(a) 11 × 103 J/m³
(b) 5.5 × 103 J/m³
(c) 11 × 104 J/m³
(d) 5.5 × 104 J/m³

Answer

Answer: (d) 5.5 × 104 J/m³


Question 17.
The following four wires of length L and the radius r are made of same material. Which of these will have the largest extension when the same tension is applied.
(a) L = 50 cm, r = 0.25 mm
(b) L = 100 cm, r = 0.5 mm
(c) L = 200 cm, r = 1 mm
(d) L = 3000 cm, r = 1.5 mm

Answer

Answer: (d) L = 3000 cm, r = 1.5 mm


Question 18.
The change in the shape of a regular boy is due to
(a) Bulk strain
(b) Shearing strain
(c) Longitudinal strain
(d) Volume strain

Answer

Answer: (b) Shearing strain


Question 19.
The modulus of elasticity is dimensionally equivalent to
(a) Strain
(b) Stress
(c) Surface tension
(d) Poissions ratio

Answer

Answer: (b) Stress


Question 20.
Longitudinal strain is possible in the case of
(a) Gases
(b) Liquid
(c) Only solids
(d) Only gases & liquids

Answer

Answer: (c) Only solids


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Mechanical Properties of Fluids Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Mechanical Properties of Fluids Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Mechanical Properties of Fluids Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 10 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Mechanical Properties of Fluids Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 10 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Plants get water through the roots because of
(a) Capillarity
(b) Viscosity
(c) Gravity
(d) Elasticity

Answer

Answer: (a) Capillarity


Question 2.
Water rises up to a height h1 in a capillary tube of radius r. the mass of the water lifted in the capillary tube is M. if the radius of the capillary tube is doubled, the mass of water that will rise in the capillary tube will be
(a) M
(b) 2M
(c) M/2
(d) 4M

Answer

Answer: (b) 2M


Question 3.
A number of small drops of mercury coalesce adiabatically to form a single drop. The temperature of drop
(a) Increases
(b) Is infinite
(c) Remains unchanged
(d) May decrease or increase depending upon size

Answer

Answer: (d) May decrease or increase depending upon size


Question 4.
When a soap bubble is charged
(a) It contracts
(b) It expands
(c) It does not undergo any change in siz
(d) None of these

Answer

Answer: (b) It expands


Question 5.
A liquid is kept in a glass vessel. If the liquid solid adhesive force between the liquid and the vessel is very weak as compared to the cohesive force in the liquid, then the shape of the liquid surface near the solid should be
(a) Concave
(b) Convex
(c) Horizontal
(d) Almost vertical

Answer

Answer: (b) Convex


Question 6.
A capillary tube is placed vertically in a liquid. If the cohesive force is less than the adhesive force, then
(a) The meniscus will be convex upwards
(b) The liquid will wet the solid
(c) The angle of contact will be obtuse
(d) The liquid will drip in the capillary tube

Answer

Answer: (b) The liquid will wet the solid


Question 7.
When there are no external forces, the shape of a liquid drop is determined by
(a) Surface tension of the liquid
(b) Density of liquid
(c) Viscosity of liquid
(d) Temperature of air only

Answer

Answer: (a) Surface tension of the liquid


Question 8.
Water can rise up to a height of 12 cm in a capillary tube. If the tube is lowered to keep only 9 cm above the water level then the water at the upper end of the capillary will
(a) Overflow
(b) From a convex surface
(c) From a flat surface
(d) From a concave surface

Answer

Answer: (c) From a flat surface


Question 9.
Rain drops are spherical in shape because of
(a) Surface tension
(b) Capillary
(c) Downward motion
(d) Acceleration due to gravity

Answer

Answer: (a) Surface tension


Question 10.
When the angle of contact between a solid and a liquid is 90°, then
(a) Cohesive force > Adhesive force
(b) Cohesive force < Adhesive force
(c) Cohesive force = Adhesive force
(d) Cohesive force >> Adhesive force

Answer

Answer: (c) Cohesive force = Adhesive force


Question 11.
When a capillary tube is immersed vertically in water the capillary rise is 3 cm. if the same capillary tube is inclined at angle of 60° to the vertical, the length of the water column in the capillary tube above that of the outside level is
(a) 6 cm
(b) 1 cm
(c) 8 cm
(d) Zero

Answer

Answer: (a) 6 cm


Question 12.
Water rises in a capillary tube to a certain height such that the upward force due to surface tension is balanced by 75 × 10-4 N, forces due to the weight of the liquid. If the surface tension of water is 6 × 10-2 N/m, the inner-circumference of the capillary must be
(a) 1.25 × 10-2 m
(b) 0.50 × 10-2 m
(c) 6.5 × 10-2 m
(d) 12.5 × 10-2 m

Answer

Answer: (d) 12.5 × 10-2 m


Question 13.
Plants get water through the roots because of
(a) Capillarity
(b) Viscosity
(c) Gravity
(d) Elasticity

Answer

Answer: (a) Capillarity


Question 14.
A soap bubble (surface tension 30 × 10-3 N/m) has radius 2 cm. the work done in bobbling the radius is
(a) Zero
(b) 1.1355 × 10-4 J
(c) 2.261 × 10-4 J
(d) 4.532 × 10-4 J

Answer

Answer: (d) 4.532 × 10-4 J


Question 15.
Surface tension of a soap solution is 1.9 × 10-2 N/m. work done in blowing a bubble of 2.0 cm diameter will be
(a) 7.6 × 10-6 p J
(b) 15.2 × 10-6 p J
(c) 1.9 × 10-6 p J
(d) 1 × 10-4 p J

Answer

Answer: (b) 15.2 × 10-6 p J


Question 16.
One end of a towel dips into a bucket full of water and other end hangs over the bucket. It is found that after some time the towel becomes fully wet. It happens
(a) Because viscosity of eater is high
(b) Because of the capillary action of cotton threads
(c) Because of gravitational force
(d) Because of evaporation of water.

Answer

Answer: (b) Because of the capillary action of cotton threads


Question 17.
A drop of oil is placed on the surface of water. Which of the following statement is correct?
(a) It will remain on it as a sphere
(b) It will spread as a thin layer
(c) It will partly be as spherical droplets and partly as thin film
(d) It will float as distorted drop on the water surface.

Answer

Answer: (b) It will spread as a thin layer


Question 18.
Pressure inside two soap bubbles is 1.01 and 1.02 atmospheres. ratio between their volume is
(a) 102 : 101
(b) (102)3 : (101)3
(c) 8 : 1
(d) 2 : 1

Answer

Answer: (c) 8 : 1


Question 19.
Water rises up to a height of 4 cm, in a capillary tube immersed vertically in water. What will be the length of water column in the capillary tube, if the tube is immersed in water, at an angle of 60° with the vertical?
(a) 4 cm
(b) 6 cm
(c) 8 cm
(d) 2 cm

Answer

Answer: (c) 8 cm


Question 20.
For tap water and clean glass, the angle of contact is
(a) 0°
(b) 90°
(c) 140°
(d) 8°

Answer

Answer: (d) 8°


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 11 Thermal Properties of Matter with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 11 Thermal Properties of Matter with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Thermal Properties of Matter Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Thermal Properties of Matter Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Thermal Properties of Matter Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 11 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Thermal Properties of Matter Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 11 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Two stars A and B radiate maximum energy at 3600°A and 3600°A respectively. Then the ratio of absolute temperatures of A and B is
(a) 256 : 81
(b) 81 : 256
(c) 3 : 4
(d) 4 : 3

Answer

Answer: (d) 4 : 3


Question 2.
Which of the following will radiate heat to large extent?
(a) Rough surface
(b) Polished surface
(c) Black rough surface
(d) Black polished surface

Answer

Answer: (c) Black rough surface


Question 3.
Two spheres made of same material have radii in the ratio 2 : 1. if both the spheres are at same temperature, then what is the ratio of heat radiation energy emitted per second by them?
(a) 1 : 4
(b) 4 : 1
(c) 3 : 4
(d) 4 : 3

Answer

Answer: (b) 4 : 1


Question 4.
The earth intercepts approximately one billionth of the power radiated by the sun. if the surface temperature of the sun were to drop by a factor of 2, the average radiant energy incident on earth per second would reduce by factor of
(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 16

Answer

Answer: (d) 16


Question 5.
A bucket full of hot water is kept in a room and it cools from 75°C to 70°C in t1 minutes from 70°C to 65°C in t2 minutes and from 65°C to 60°C in t3 minutes; then
(a) t1 – t2 = t3
(b) t1 < t2 < t3
(c) t1 > t2 > t3
(d) t1 < t2 > t3

Answer

Answer: (b) t1 < t2 < t3


Question 6.
A sphere, a cube and a thin circular plate, all made of the same material and having the same mass are initially heated to a temperature of 3000°K, which of these will cool fastest?
(a) Sphere
(b) Cube
(c) Plate
(d) None

Answer

Answer: (c) Plate


Question 7.
A perfectly black body emits radiation at temperature T1 K. if it sis to radiate 16 times this power, its temperature T². will be
(a) T² = 16 T1
(b) T² = 8 T1
(c) T1 = 4 T1
(d) T² = 2 T1

Answer

Answer: (d) T² = 2 T1


Question 8.
Unit of Stefans constant is given by
(a) W/ m K²
(b) W/ m² K²
(c) W²/ m² K4
(d) W/ mK

Answer

Answer: (b) W/ m² K²


Question 9.
The good absorber of heat are
(a) Non-emitter
(b) Poor-emitter
(c) Good-emitter
(d) Highly polished

Answer

Answer: (c) Good-emitter


Question 10.
A black body is at a temperature of 500K. it emits energy at a rate which is proportional to
(a) 500
(b) (500)2
(c) (500)3
(d) (500)4

Answer

Answer: (d) (500)4


Question 11.
The coefficient of transmission of a perfectly black body is
(a) Zero
(b) One
(c) 0.5
(d) 0.75

Answer

Answer: (a) Zero


Question 12.
Newtons law of cooling is also applicable to
(a) Convection losses
(b) Natural convection losses
(c) Forced convection losses
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Forced convection losses


Question 13.
A sphere, a cube and a thin circular plate all made of the same material and having the same mass are initially heated to a temperature of 300°C. which one of these cools faster?
(a) Circular plate
(b) Sphere
(c) Cube
(d) All will cool at the same rate

Answer

Answer: (a) Circular plate


Question 14.
A sphere, a cube and a thin circular plate, all made of the same material and having the same mass are initially heated to a temperature of 3000°K, which of these will cool fastest?
(a) Sphere
(b) Cube
(c) Plate
(d) None

Answer

Answer: (c) Plate


Question 15.
Which of the following statement is wrong?
(a) Rough surfaces are better radiators tan smooth surfaces
(b) Highly polished mirror surfaces are very good radiators
(c) Black surfaces are better absorbers then white ones
(d) Black surfaces are better radiators then white ones

Answer

Answer: (b) Highly polished mirror surfaces are very good radiators


Question 16.
In which process the rate of transfer of heat is maximum?
(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) In all these heat is transferred with the same velocity

Answer

Answer: (c) Radiation


Question 17.
Which of the following will radiate heat to large extent?
(a) Rough surface
(b) Polished surface
(c) Black rough surface
(d) Black polished surface

Answer

Answer: (c) Black rough surface


Question 18.
A body cools from 60°C to 50°C in 10 minutes. If the room temperature is 25°C and assuming Newtonos law of cooling to hold good, the temperature of the body at the end of the next 10 minutes will be
(a) 38.5°C
(b) 40°C
(c) 42.85°C
(d) 45°C

Answer

Answer: (c) 42.85°C


Question 19.
A surface at temperature T0°K receives power P by radiation from a small sphere at temperature T >> T0 and at a distance d. if both T and d are doubled, the power received by surface will becomes approximately
(a) P
(b) 2p
(c) 4p
(d) 16p

Answer

Answer: (c) 4p


Question 20.
The process of heat transfer in which heat is transferred with actual migration of medium particles is known as (AFMC-94)
(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) Reflection

Answer

Answer: (b) Convection


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 11 Thermal Properties of Matter with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Thermal Properties of Matter MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 11 Thermal Properties of Matter with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 13 Kinetic Theory with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 13 Kinetic Theory with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Kinetic Theory Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Kinetic Theory Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Kinetic Theory Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 13 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Kinetic Theory Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 13 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A room temperature the r.m.s. velocity of the molecules of a certain diatomic gas is found to be 1930 m/sec. the gas is
(a) H²
(b) F²
(c) O²
(d) Cl²

Answer

Answer: (a) H²


Question 2.
Energy supplied to convert unit mass of substance from solid to liquid state at its melting point is called
(a) Latent heat of fusion
(b) Evaporation
(c) Solidification
(d) Latent heat of fission

Answer

Answer: (a) Latent heat of fusion


Question 3.
One any planet, the presence of atmosphere implies [nrms = root mean square velocity of molecules and ne = escape velocity]
(a) nrms << ne
(b) nrms > ne
(c) nrms = ne
(d) nrms = 0

Answer

Answer: (a) nrms << ne


Question 4.
Calculate the RMS velocity of molecules of a gas of which the ratio of two specific heats is 1.42 and velocity of sound in the gas is 500 m/s
(a) 727 m/s
(b) 527 m/s
(c) 927 m/s
(d) 750 m/s

Answer

Answer: (a) 727 m/s


Question 5.
The r.m.s. speed of the molecules of a gas in a vessel is 200 m/s. if 25% of the gas leaks out of the vessel, at constant temperature, then the r.m.s. speed of the remaining molecules will be
(a) 400 m/s
(b) 150 m/s
(c) 100 m/s
(d) 200 m/s

Answer

Answer: (d) 200 m/s


Question 6.
A gas is taken in a sealed container at 300 K. it is heated at constant volume to a temperature 600 K. the mean K.E. of its molecules is
(a) Halved
(b) Doubled
(c) Tripled
(d) Quadrupled

Answer

Answer: (b) Doubled


Question 7.
Moon has no atmosphere because
(a) It is far away form the surface of the earth
(b) Its surface temperature is 10°C
(c) The r.m.s. velocity of all the gas molecules is more then the escape velocity of the moons surface
(d) The escape velocity of the moons surface is more than the r.m.s velocity of all molecules

Answer

Answer: (c) The r.m.s. velocity of all the gas molecules is more then the escape velocity of the moons surface


Question 8.
A unit mass of solid converted to liquid at its melting point. Heat is required for this process is
(a) Specific heat
(b) Latent heat of vaporization
(c) Latent heat of fusion
(d) External latent heat

Answer

Answer: (c) Latent heat of fusion


Question 9.
One mole of ideal gas required 207 J heat to rise the temperature by 10°K when heated at constant pressure. If the same gas is heated at constant volume to raise the temperature by the same 10°K the heat required is (R = 8/3 J/mole °K)
(a) 1987 J
(b) 29 J
(c) 215.3 J
(d) 124 J

Answer

Answer: (d) 124 J


Question 10.
The r.m.s velocity of the molecules of an ideal gas is C at a temperature of 100K. at what temperature is r.m.s. velocity will be doubted?
(a) 200 K
(b) 400 K
(c) 300 K
(d) 50 K

Answer

Answer: (b) 400 K


Question 11.
One mole of an ideal gas requires 207 J heat to raise the temperature by 10 K, when heated at constant pressure. If the same gas is heated at constant volume to raise the temperature by 10K, then heat required is
(a) 96.6 J
(b) 124 J
(c) 198.8 J
(d) 215.4 J

Answer

Answer: (b) 124 J


Question 12.
5 gm of air is heated from 273°K to 275°K. the change in internal energy of air will be (CV = 172 cal/kg °K and 4.2 J/cal)
(a) 7.22 J
(b) 5.22 J
(c) 8.16 J
(d) 3.5 J

Answer

Answer: (a) 7.22 J


Question 13.
The specific heat of a gas in isothermal process is
(a) Zero
(b) Negative
(c) Remains constant
(d) Infinite

Answer

Answer: (d) Infinite


Question 14.
The internal energy of one mole of an ideal gas depend upon
(a) Volume of gas
(b) Temperature of gas
(c) Nature of gas
(d) Density of gas

Answer

Answer: (b) Temperature of gas


Question 15.
Which of the following is the unit of specific
(a) J kg/°c
(b) J/kg°c
(c) kg °c/J
(d) J kg/°c²

Answer

Answer: (b) J/kg°c


Question 16.
For a gas, the r.m.s. speed at 800K is
(a) Half the value at 200 K
(b) Double the value at 200 K
(c) Same as at 200 K
(d) Four times the value at 200 K

Answer

Answer: (b) Double the value at 200 K


Question 17.
PV/3 = RT, V represents volume of
(a) Any amount of gas
(b) 2 moles of gas
(c) 3 moles of gas
(d) 4 moles of gas

Answer

Answer: (c) 3 moles of gas


Question 18.
The average kinetic energy of the molecules of a gas at 27°C is 9 10-20 J. what is its average K.E. at 227°C?
(a) 5 10-20 J
(b) 10 10-20 J
(c) 15 10-20 J
(d) 20 10-20 J

Answer

Answer: (c) 15 10-20 J


Question 19.
At constant volume temperature is increased then
(a) Collision on walls will be less
(b) Collision frequency will be increases
(c) Collision will be in straight line
(d) Collision will not change

Answer

Answer: (b) Collision frequency will be increases


Question 20.
Following gases are kept at the same temperature. Which gas possesses maximum r.m.s. speed?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Hydrogen
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (c) Hydrogen


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 13 Kinetic Theory with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Kinetic Theory MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 13 Kinetic Theory with Answers Read More »

error: Content is protected !!