MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these The s-Block Elements Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

The s-Block Elements Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the The s-Block Elements Multiple Choice Questions of Class 11 Chemistry Chapter 10 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on The s-Block Elements Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 10 Chemistry Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Beryllium shows diagonal relationship with
(a) Mg
(b) Na
(c) Al
(d) B.

Answer

Answer: (c) Al
Explanation:
Just as Li shows resemblance with its diagonally opposite element Al. This is because the two elements have the same electronegativity (Be = 1.5, Al = 1.5) and possess similar polarizing power (i.e., charge/radius).


Question 2.
Which of the following metal has stable carbonates?
(a) Na
(b) Mg
(c) Al
(d) Si

Answer

Answer: (a) Na
Explanation:
When carbonates are heated they decompose to form the oxide. Sodium carbonate and potassium carbonate do not decompose. The carbonates become more difficult to decompose as we go down the group.


Question 3.
The reaction of Cl2 with X gives bleaching powder X is
(a) CaO
(b) Ca(OH)2
(c) Ca(OCl)2
(d) Ca(O3Cl)2

Answer

Answer: (c) Ca(OCl)2
Explanation:
Calcium hypochlorite is a compound with formula Ca (ClO)2. As a mixture with lime and calcium chloride, it is marketed as chlorine powder or bleach powder for water treatment and as a bleaching agent.
Calcium hypochlorite is produced industrially by treating lime (Ca(OH)2) with chlorine gas.
2Cl2 + 2Ca(OH)2 → Ca(OCl)2 + CaCl2 + 2H2O


Question 4.
NaOH is prepared by the method
(a) Downs cell
(b) Castner cell
(c) Solvay process
(d) Castner – Kellner cell.

Answer

Answer: (d) Castner – Kellner cell.
Explanation:
In the Castner-Kellner method, electrolysis of brine solution is performed in order to obtain sodium hydroxide.


Question 5.
Milk of lime reacts with chlorine to form ________, a constituent of bleaching powder.
(a) Ca(OCI)2
(b) Ca(CIO2)2
(c) Ca(CIO3)2
(d) Ca(CIO4)2

Answer

Answer: (a) Ca(OCI)2
Explanation:
Milk of lime reacts with chlorine to form bleaching powder.
2Ca(OH)2 + 2Cl2 → CaCl2 + Ca(OCl)2 + 2H2O


Question 6.
Which one of these are main components of kidney stones?
(a) Sodium Oxalate
(b) Potassium Oxalate
(c) Calcium Oxalate
(d) Copper Oxalate

Answer

Answer: (c) Calcium Oxalate
Explanation:
Calcium oxalate is the main component of kidney stone.


Question 7.
A nitrate of an alkali metal M on heating gives O2.NO2 and M2O. The metal M will be:
(a) Na
(b) K
(c) Rb
(d) Li

Answer

Answer: (d) Li
Explanation:
All group 1 compounds (metal nitrates) decompose to give metal nitrates and
oxygen → 2MNO3 ​→ 2MNO2 + O2
​Since Lithium shows diagonal relationship with magnesium, it shows different behaviour
4LiNO3​ → 2Li2​O + 4NO2 ​+ O2
​(Its nitrate decomposes like Group 2 elements)


Question 8.
Which of the following metal carbonates decompose on heating?
(a) LiCO3 & MgCO3
(b) Na2CO3
(c) K2CO3
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) LiCO3 & MgCO3
Explanation:
Lithium carbonate and magnesium carbonate are thermally unstable. They decompose on heating. Properties of Li are similar to Mg because of diagonal relationship.
Li2CO3 → Li2O + CO2
MgCO3 → MgO + CO2
Li2​CO3 and MgCO3 are salts of weak acid (CO2) with weak bases LiOH and Mg(OH)2. On the other hand, NaOH and KOH are much stronger bases and can hold the CO2 easily. Thus, sodium carbonate and potassium carbonate are thermally stable. They do not decompose on heating.


Question 9.
Which of the following alkaline earth metals do not impart any color to the flame?
(a) Ca,Sr
(b) Mg,Ca
(c) Be,Mg
(d) Sr,Ba

Answer

Answer: (b) Mg,Ca
Explanation:
Relative to other group 2 elements, Be and Mg atoms are smaller in size. Thus, the electrons in Be and Mg are too strongly bound to get excited by flame. In other words, the energy required to excite electrons in Be and Mg atoms does not lie in the visible range.


Question 10.
Which one of the following alkali metals emit light of longest wavelength in the flame test ?
(a) Na
(b) K
(c) Cs
(d) Li

Answer

Answer: (b) K
Explanation:
Actually Rb emits the longest wavelength light in flame test. Since Rb is one there in the options, therefore, correct option should be K


Question 11.
What will be final weight of 286 gm Na2CO3.10H2O by Heating at 373 K?
(a) 206 gm
(b) 162 gm
(c) 186 gm
(d) 124 gm

Answer

Answer: (d) 124 gm


Question 12.
Solubilities of carbonates decrease down the magnesium group due to decrease in
(a) Entropy of solution formation
(b) Lattice energies of solids
(c) Hydration energy of cations
(d) Inter – ionic attraction.

Answer

Answer: (c) Hydration energy of cations
Explanation:
The stability of the carbonates of the alkaline earth metals increases on moving down the group. The solubility of carbonate of metals in water is generally low. However, they dissolve in water containing CO2 yielding bicarbonates, and this solubility decreases on going down in a group with the increase in stability of carbonates of metals, and decrease in hydration energy of the cations.


Question 13.
What are the products formed when Li2CO3 undergoes decomposition?
(a) Li2O2, CO
(b) Li2O, CO
(c) Li2O, CO2
(d) LiO2, CO

Answer

Answer: (c) Li2O, CO2
Explanation:
Lithium carbonate is unstable carbonate due to polarizing power of Li+. Hence it undergoes easy dissociation just like alkaline earth metal carbonates upon heating to give lithium oxide and carbon dioxide.
Li2CO3 → Li2O + CO2


Question 14.
Alkali metals give a _________ when dissolved in liquid ammonia
(a) Deep blue solution
(b) Colourless
(c) Red colour
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Deep blue solution
Explanation:
When an alkali metal is dissolved in liquid ammonia, it results in the formation of a deep blue coloured solution. The ammoniated electrons absorb energy corresponding to a red region of visible light. Therefore, the transmitted light is blue in colour.


Question 15.
_______ does not exhibit coordination number more than four.
(a) Magnesium
(b) Beryllium
(c) Calcium
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Beryllium
Explanation:
Beryllium does not exhibit coordination number more than four as in its valence shell there are only four orbitals. The remaining members of the group can have a coordination number of six by making use of d-orbitals.


Question 16.
The composition of Sorels cement is
(a) KCl × MgCl2 × 6H2O
(b) MgCl2 × 5MgO × (xH2O)
(c) MgCO3 × CaCO3
(d) CaSO4 × 2H2O

Answer

Answer: (b) MgCl2 × 5MgO × (xH2O)
Explanation:
Mixture of MgCl2 and MgO is called Sorels cement. It is MgCl2 × 5MgOx (xH2O).


Question 17.
Which of the following metals is most commonly used in photo – chemical cells?
(a) Lithium
(b) Calcium
(c) Caesium
(d) Francium

Answer

Answer: (c) Caesium
Explanation:
Among the given metals, Cesium(Cs) has lowest ionization enthalpy. Hence it loses electrons readily. Therefore, cesium is used in solar cells.


Question 18.
he wire of flash bulb is made up of:
(a) Mg
(b) Ag
(c) Cu
(d) Ba

Answer

Answer: (a) Mg
Explanation:
Magnesium metal is used for the preparation of the wire of flash bulb.


Question 19.
Which of the following metals is not manufactured by electrolysis ?
(a) Na
(b) Mg
(c) Al
(d) Fe

Answer

Answer: (d) Fe
Explanation:
Method of extraction of a metal depends on the reactivity of the metal. Iron (Fe) is not manufacture by electrolysis. Moderately reactive metals like zinc and iron are extracted by reduction of their oxides using carbon.


Question 20.
Which elements of s- block are largely found in biological fluids?
(a) Sodium, Potassium
(b) Magnesium and Calcium
(c) Both (1) and (2) are true
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Both (1) and (2) are true
Explanation:
Mono valent sodium and potassium ions and divalent magnesium and calcium ions are found in large proportions in biological fluids. These ions perform important biological functions such as maintenance of ion balance and nerve impulse conduction.


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Chemistry The s-Block Elements MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these The p-Block Elements Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

The p-Block Elements Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the The p-Block Elements Multiple Choice Questions of Class 11 Chemistry Chapter 11 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on The p-Block Elements Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 11 Chemistry Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Consider the following statement about Ozone I. O3 is formed by the interaction of fluorine. II. It turns tetramethyl base paper as violet. III. It turns benzidine paper as brown. The correct set of true statement is
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) I and III
(d) II and III

Answer

Answer: (b) I, II and III
Explanation:
Ozone is formed by the interaction of fluorine. It turns tetramethyl base paper and benzidine paper as violet and brown respectively.
Hence, the correction option is (2).


Question 2.
In the compound of type ECl3, where E = B, P, As, or Bi, the angle Cl – E – Cl for different E are ion the order:
(a) B = P = As = Bi
(b) B > P > As > Bi
(c) B < P = As = Bi
(d) B < P < As < Bi

Answer

Answer: (b) B > P > As > Bi
Explanation:
BCl3 is trigonal planar in structure and bond angles are 120° each. PCl3, AsCl3, and BiCl3 are pyramidal in shape with sp³-hybridization.
In all of them, the bond angles are less than the normal tetrahedral angle of 109.28, and also these bond angles decrease down the group.
Therefore, the correct order of bond angles is as follows:
B > P > As > Bi


Question 3.
In white phosphorous(P4) molecule, which one is not correct:
(a) 6P-P single bonds are present
(b) 4P-P single bonds are present
(c) 4 lone pair of electrons is present
(d) P-P-P bond angle is 60°

Answer

Answer: (a) 6P-P single bonds are present
Explanation:
It has total four lone pairs of electrons situated at each P – atom.
It has six P_P single bond
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers 1


Question 4.
All the elements of oxygen family are
(a) Non metals
(b) Metalloids
(c) Radioactive
(d) Polymorphic

Answer

Answer: (d) Polymorphic
Explanation:
Group 16 elements are called polymorphic elements because all elements show allotropy except Te.


Question 5.
Which of the following will not produce hydrogen gas ?
(a) Reaction between Fe and dil. HCl
(b) Reaction between Zn and NaOH
(c) Reaction between Zn and conc. H2SO4
(d) Electrolysis of NaCl in Nelsons cell

Answer

Answer: (c) Reaction between Zn and conc. H2SO4
Explanation:
Concentrated sulphuric acid reacts with Zn to give SO2 and not H2


Question 6.
Amorphous form of Silica is
(a) Tridymite
(b) Kieselguhr
(c) Cristobalite
(d) Quartz

Answer

Answer: (c) Cristobalite
Explanation:
Silicon Dioxide/ Silica/ Quartz –
Covalent, three dimensional solid network in which each silicon is covalently bond to four oxygen atoms (sp³ hybridisation) forming a tetrahedral structure.
Function of quartz –
As piezoelectric material in clocks, radio, television broadcasting and mobile communication.
Quartz, tridymite, cristobalite is crystalline form, and kieselguhr is an amorphous form of silica.


Question 7.
Graphite is a soft solid lubricant extremely diffcult to melt. The reason for this anomalous behaviour is that graphite.
(a) Has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak interplate bonds
(b) Is a non – crystalline substance
(c) Is an allotropic from of carbon
(d) Has molecules of variable molecular masses like polymers.

Answer

Answer: (a) Has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak interplate bonds
Explanation:
C-atoms oi graphite form covalently bonded plates (layers) These layers are held together by weak forces of attraction. i.e., one layer can slide over other to cause lubricacy. lt cannot be melted easily as a large number of atoms being bonded strongly in the layer to form big entity.


Question 8.
Borax is used as a cleansing agent because on dissolving in water, it gives
(a) Alkaline solution
(b) Acidic solution
(c) Bleaching solution
(d) Amphoteric solution.

Answer

Answer: (a) Alkaline solution
Explanation:
Borax dissolves in water to give an alkaline solution.
Na2B4O7 + 7H2O ⇔ 2NaOH + 4H3BO3.


Question 9.
Among the C-X bond (where, X = Cl, Br, I) the correct decreasing order of bond energy is
(a) C−I > C−Cl > C−Br
(b) C−I > C−Br > C−Cl
(c) C−Cl > C−Br > C−I
(d) C−Br > C−Cl > C−I

Answer

Answer: (c) C−Cl > C−Br > C−I
Explanation:
Among the C-X bond (where, X = Cl, Br, I), the correct decreasing order of bond energy is
C−Cl > C−Br > C−l


Question 10.
On heating boron with caustic potash, the pair of products formed are
(a) Potassium Borate + Dihydrogen
(b) Potassium Borate + Water
(c) Potassium Borate + H2
(d) Borax + Dihydrogen.

Answer

Answer: (a) Potassium Borate + Dihydrogen
Explanation:
2B + 2KOH + 2H2O → 2KBO2 + 3H2
Boron react with potassium hydroxide and water to produce potassium metaborate and hydrogen.


Question 11.
Which of the following statements regarding ozone is not correct?
(a) The oxygen-oxygen bond length in ozone is identical with that of molecular oxygen
(b) The ozone is response hybrid of two structures
(c) The ozone molecule is angular in shape
(d) Ozone is used as a germicide and disinfectant for the purification of air.

Answer

Answer: (a) The oxygen-oxygen bond length in ozone is identical with that of molecular oxygen
Explanation:
The oxygen–oxygen bond length in ozone is identical with that of molecular oxygen


Question 12.
There is no S-S bond in
(a) S2O2-4
(b) S2O2-5
(c) S2O2-3
(d) S2O2-7

Answer

Answer: (d) S2O2-7
Solution :
There is no S-S bond in S2O2-7
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers 2


Question 13.
Which is strongest Lewis acid?
(a) BF3
(b) BCl3
(c) BBr3
(d) BI3

Answer

Answer: (a) BF3
Explanation:
Larger the size of halogen atom less is the back donation of electrons into empty 2p orbital of B.


Question 14.
Fertilizer having the highest nitrogen percentage is:
(a) Calcium cyanamide
(b) Urea
(c) Ammonium nitrate
(d) Ammonium sulphate

Answer

Answer: (b) Urea
Explanation:
Every compound has 2N atoms (i.e., same mass of N), thus compound with the lowest molecular mass (i.e., urea) will have the highest N percentage.


Question 15.
In general, the Boron Trihaides act as
(a) Strong reducing agent
(b) Lewis Acids
(c) Lewis Bases
(d) Dehydrating Agents

Answer

Answer: (b) Lewis Acids
Explanation:
The boron atom in trihaldies has only six electrons in the valence shell and hence can accept a pair of electrons in the vacant p-orbital to complete its octet. As a result, boron trihaldies act as a Lewis acids.


Question 16.
Which of the following is not a mineral of boron?
(a) Colemanite
(b) Kernite
(c) Boric Anhydride
(d) Borax

Answer

Answer: (c) Boric Anhydride
Explanation:
The most important boron minerals in commercial terms are; Tincal, Colemanite, Kernite, Ulexite, Pandermite, Boracite, Szaybelite and Hydroboracite. The main boron minerals transformed by Eti Maden, the World Boron Leader, into high value added products in international quality standards are; Tincal, Colemanite and Ulexite.


Question 17.
Which phosphorus is used as a rat poison?
(a) White
(b) Violet
(c) Red
(d) Black

Answer

Answer: (a) White
Explanation:
White phosphorous is least stable and most toxic of all allotropes. Upon coming on contact with air it is toxic and causes severe liver damage on digestion so it is used as rat poison.


Question 18.
The structure of diBorane contains
(a) Four 2c – 2e bonds and two 3c – 2e bonds
(b) Two 2c – 2e bonds and two 3c – 2e bonds
(c) Two 2c – 2e bonds and two 3c – 3e bonds
(d) Four 2c – 2e bonds and four 3c – 2e bonds

Answer

Answer: (a) Four 2c – 2e bonds and two 3c – 2e bonds
Explanation:
According to molecular orbital theory, each of the two boron atoms is in sp³ hybrid state. Of the four hybrid orbitals, three have one electron each while the fourth is empty. Two of the four orbitals of each of the boron atom overlap with two terminal hydrogen atoms forming two normal B – H σ-bonds. One of the remaining hybrid orbital (either filled or empty) of one of the boron atoms, 1s orbital of hydrogen atoms (bridge atom) and one of hybrid orbitals of the other boron atom overlap to form a delocalised orbital covering the three nuclei with a pair of electrons. Such a bond is known as three centre two electron (3c – 2e) bonds
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers 3


Question 19.
Nitrogen (I) oxide is produced by:
(a) Thermal decomposition of ammonium nitrate
(b) Disproportionation of N2O4
(c) Thermal decomposition of ammonium nitrite
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Thermal decomposition of ammonium nitrite
Explanation:
Nitrous Oxide (N2O) can be produced by thermal decomposition of ammonium nitrate:
NH4NO3(s) → N2O (g) + 2H2O(l)


Question 20.
Red phosphorus is chemically less reactive because
(a) It does not contain P – P bonds
(b) It dos not contain tetrahedral P4 molecules
(c) It does not catch fire in air even upto 400°C
(d) It has a polymeric structure

Answer

Answer: (d) It has a polymeric structure
Explanation:
Red phosphorus is less reactive because of its gaint polymeric structure.


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Chemistry The p-Block Elements MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Indian Constitution Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Civics Objective Questions.

The Indian Constitution Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on The Indian Constitution Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which part of the Indian Constitution has been referred to as the ‘Conscience’.
(a) Secularism
(b) D.P.S.P
(c) Fundamental Rights
(d) Fundamental Duties

Answer

Answer: (c) Fundamental Rights


Question 2.
Which is the 3rd tier of government?
(a) Panchayati Raj
(b) Municipal corporation
(c) State government
(d) Central government

Answer

Answer: (a) Panchayati Raj


Question 3.
When did Indian National Congress (INC) make the demand for a Constituent Assembly?
(a) 1934
(b) 1945
(c) 1946
(d) 1947

Answer

Answer: (a) 1934


Question 4.
When did the Maoists join other political parties in Nepal to sign a 12-point agreement?
(a) April 2006
(b) October 2007
(c) Nov, 2005
(d) Feb 2005

Answer

Answer: (c) Nov, 2005


Question 5.
The Constitution prohibits human trafficking, forced labour, and children working under 14 yrs of age. It is mentioned under which Fundament Right?
(a) Right to Freedom
(b) Right to Freedom of Religion
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Right against Exploitation

Answer

Answer: (d) Right against Exploitation


Question 6.
Which court issue the Writs?
(a) District Courts
(b) Panchayats
(c) Civil Courts/Criminal Courts
(d) Supreme Court/High Courts

Answer

Answer: (d) Supreme Court/High Courts
Writs can be issued by Supreme Court/High Courts. In common law, a writ is a formal written order issued by a body with administrative or judicial jurisdiction in modern usage, this body is generally a court.


Question 7.
Panchayati Raj is the tier of which government?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth

Answer

Answer: (c) Third
In India, we have governments at the state level and at the center. Panchayati Raj is the third tier of government. It refers to the existence of more than one level of government in the country.


Question 8.
When did our Constitution was adopted and was enforced?
(a) 26 January, 1950
(b) 15 August, 1947
(c) 2 October, 1950
(d) 26 November, 1949

Answer

Answer: (a) 26 January, 1950
It was adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949, and came into effect on 26 January 1950. With its adoption, the Union of India became the modern and contemporary Republic of India replacing the Government of India Act, 1935 as the country’s fundamental governing document.


Question 9.
According to which set of fundamental rules the country functions?
(a) A law
(b) An amendment
(c) A constitution
(d) A preamble

Answer

Answer: (c) A constitution
A set of fundamental rules According to which the country functions is called a constitution. It helps serve as a set of rules and principles that all persons in a country can agree upon as the basis of its way.


Question 10.
By which amendment the Fundamental duties were included in the Constitution?
(a) 38th Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 40th Amendment
(d) 39th Amendment

Answer

Answer: (b) 42nd Amendment
The Fundamental duties were included in the Constitution in 1976 through the 42nd Amendment.


Question 11.
What are the objectives for implementing the fundamental rights according to Dr. B.R. Ambedkar?
(a) To ensure every citizen is benefited
(b) To ensure every citizen is rich
(c) To ensure every citizen has ration card
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To ensure every citizen is benefited
Ambedkar stated that the object of the fundamental rights is to ensure, firstly that ‘every citizen must be in a position to claim those rights, secondly they must be binding on every authority.


Question 12.
What is the significance of the Preamble in the Indian Constitution?
(a) States the objectives of the president
(b) States the objectives of the election
(c) States the objectives of the Constitution
(d) None of these

Answer

Answer: (c) States the objectives of the Constitution
The Preamble of the Indian Constitution is significant so far as it states the objectives of the Constitution justice, liberty, equality and fraternity.


Question 13.
What is Sovereignty?
(a) Freedom to establish new country
(b) Freedom to govern oneself
(c) Peoples government
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Freedom to govern oneself
Sovereignty means independence and freedom to govern oneself. Sovereignty is the full right and power of a governing body over itself, without any interference from outside sources or bodies.


Question 14.
What is Democracy?
(a) Rule of people
(b) Rule of king
(c) Rule of British
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rule of people
Democracy is a system of government referred as rule of people. The government of the people, by the people and for the people is called democracy.


Question 15.
What is a Constitution?
(a) Set of rules of court
(b) Set of rules to govern country.
(c) Set of rules of company
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Set of rules to govern country
A constitution is a set of rules according to which the government of a country governs. The Constitution of India is the longest written constitution of any sovereign country in the world, containing 444 articles in 22 parts.


Question 16.
What type of government India practiced?
(a) Monarchy
(b) Democracy
(c) Anarchy
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Democracy
India is a type of democracy. Democracy is a system of government referred as rule of people. The government of the people, by the people and for the people is called democracy.


Question 17.
What is the name of the Kingship or rule of a king?
(a) Democracy
(b) Constitution
(c) Monarchy
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Monarchy
Kingship or rule of a king in absolute manner is called monarchy. A monarchy is a form of government in which a group embodies the country’s national identity and its head, the monarch, exercises the role of sovereignty.


Question 18.
What defines the introduction to our constitution?
(a) Preamble
(b) Sovereignty
(c) Constitution
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Preamble
The introduction to our constitution is known as the preamble. Preamble to the Constitution of India is a brief introductory statement that sets out the guiding purpose and principles of the document.


Question 19.
What do you mean by Right to equality?
(a) Rich people are higher than poorer
(b) All are equal before law
(c) Government officer are superior
(d) None of these

Answer

Answer: (b) All are equal before law
All persons are equal before the law. It states that no citizen can be discriminated against on the basis of their religion, caste or sex


Question 20.
Buying and selling of human beings include in which right?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom
(c) Right against Exploitation
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Right against Exploitation
The practice of the illegal buying and selling of different commodities across national borders, it refers to illegal trade in human beings, particularly women and children.


Write true (T) or false (F)

1. In a monarchy, citizens choose their leaders so that they can exercise power with responsibility on the citizen’s behalf.

Answer

Answer: False


2. There are three organs of the state according to the Indian Constitution.

Answer

Answer: True


3. It is not necessary that all countries that have Constitution are democratic.

Answer

Answer: True


4. In 2007, Nepal adopted an interim Constitution.

Answer

Answer: True


5. Mahatma Gandhi was known as the father of the Indian Constitution.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Gurantees the rights of individuals against the state(a) Panchayati Raj
2. Father of the Indian Constitution(b) Federalism
3. 3rd tier of the government(c) Fundamental Rights
4. Existence of more than one level of government(d) Dr. B.R. Ambedkar
5. The cruel and unjust use of power and authority(e) Tyranny
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Gurantees the rights of individuals against the state(c) Fundamental Rights
2. Father of the Indian Constitution(d) Dr. B.R. Ambedkar
3. 3rd tier of the government(a) Panchayati Raj
4. Existence of more than one level of government(b) Federalism
5. The cruel and unjust use of power and authority(e) Tyranny

Fill in the blanks

1. Baba Saheb Ambedkar is known as the ……………………… of the Indian Constitution.

Answer

Answer: Father


2. In ……………………… societies, Constitution often lays down rules that guard against the misuse of authority by our political leaders.

Answer

Answer: Democratic


3. Between December ……………………… and November ……………………… the Constituent Assembly drafted a Constitution for independent India.

Answer

Answer: 1946, 1949.


4. ……………………… is responsible for administering and enforcing laws.

Answer

Answer: Government


5. ……………………… refers to the existence of more than one level of government in the country.

Answer

Answer: Federalism


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1
1. What type of relation is in the figure signified amongst the member of the constituent assembly?
2. About whom does the above picture shows?

Answer

Answer:
1. There is shown an extraordinary sense of unity amongst the members of the constituent assembly.
2. It shows Sardar Vallabhbhai Patel, a prominent member of constituent assembly.


2.
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1
1. Whom does the picture refers to?
2. What was the believe of Dr. Ambedkar about the scheduled castes?

Answer

Answer:
1. Baba Sahab Dr. Ambedkar is shown as the Father of Indian Constitution.
2. Dr. Ambedkar believed that his participation in the constituent assembly helped the scheduled castes get some safeguards in the draft constitution.


3.
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1
1. What does the picture shows?

Answer

Answer:
1. This shows about people standing in line to cast their votes.


Map Skills

1.
Mark the following in such a way by colouring them with your desired colour so that we all could easily differentiate their boundaries.
(i) India (ii) Nepal (iii) Bangladesh

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The Indian Constitution Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Devotional Paths to the Divine Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 History Objective Questions.

Devotional Paths to the Divine Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Devotional Paths to the Divine Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Gum Granth Sahib is the holy book of the:
(a) Muslims
(b) Hindus
(c) Sikhs

Answer

Answer: (c) Sikhs


Question 2.
Ghazzali and Rumi were the great Sufis of the:
(a) Central America
(b) Central Asia
(c) East Asia

Answer

Answer: (b) Central Asia


Question 3.
Sankaradeva was from:
(a) Assam
(b) Manipur
(c) Mizoram

Answer

Answer: (a) Assam


Question 4.
Mirabai was a devotee of:
(a) Lord Krishna
(b) Vishnu
(c) Shiva

Answer

Answer: (a) Lord Krishna


Question 5.
Nanak was bom in:
(a) Ramdaspur
(b) Talwandi
(c) Banaras

Answer

Answer: (b) Talwandi


Question 6.
Islam propagated:
(a) Submission to one God
(b) Talwandi
(c) Submission to many God

Answer

Answer: (a) Submission to one God


Question 7.
The term ‘langar’ refer to:
(a) Common place of worship
(b) The Gurudwara
(c) The Gums
(d) Common kitchen

Answer

Answer: (d) Common kitchen


Question 8.
Dargah Khwaja Muinuddin Chisthi is situated at:
(a) Jaipur
(b) Udaipur
(c) Ajmer
(d) Alwar

Answer

Answer: (c) Ajmer


Question 9.
Narsi Mehta was a saint of:
(a) Maharashtra
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Gujarat

Answer

Answer: (d) Gujarat


Question 10.
Muslim scholars developed a holy law called:
(a) Shariat
(b) Bhakti
(c) Meditation
(d) Salvation

Answer

Answer: (a) Shariat


Question 11.
Where did the composition of Surdas compiled?
(a) Sursagara
(b) Sursaravali
(c) Sahitya lahari
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Compositions of Surdas compiled in the Sursagara, Surasaravali and Sahitya Lahari.


Question 12.
Where did Sufi masters held their assemblies?
(a) In Ichanqahs
(b) In public hall
(c) In their houses
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In Ichanqahs
The Sufi masters held their assemblies in their Ichanqahs or hospices.


Question 13.
Whose songs become popular in Rajasthan and Gujarat?
(a) Surdas
(b) Tulsidas
(c) Guru Nanak
(d) Mira Bai

Answer

Answer: (d) Mira Bai
Mira bai and her songs also openly challenged the norms of the “upper” castes and became popular with the masses in Rajasthan and Gujarat.


Question 14.
Surdas was an ardent devotee of whom?
(a) Vishnu
(b) Krishna
(c) Shiva
(d) Durga

Answer

Answer: (b) Krishna
Surdas was an ardent devotee of Krishn(a) His compositions, compiled in the Sursagara, Surasaravali and Sahitya Lahari, express his devotion.


Question 15.
Who were Sufis?
(a) Mystics Hindu
(b) Mystics Muslim
(c) Mystics Buddha
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mystics Muslim
Sufis were Muslim mystics. They rejected outward religiosity and emphasised love and devotion to God and compassion towards all fellow human beings.


Question 16.
What are Vamghars?
(a) Houses of recitation and prayer
(b) Houses of merchants
(c) Houses of soldiers
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Houses of recitation and prayer
They are houses of recitation and prayer, a practice that continuous even today.


Question 17.
What is abhang?
(a) Muslims devotional hymn
(b) Gujarati devotional hymn
(c) Marathi devotional hymn
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Marathi devotional hymn
Abhang is a Marathi devotional hymn.


Question 18.
Give the name some of the saint-poets of Maharashtra?
(a) Janeshwar
(b) Eknath
(c) Namdev
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Janeshwar, Namdev, Eknath and Tukaram as well as women like Sakkubai.


Question 19.
Who was Shankaracharya?
(a) Philosopher
(b) Saint
(c) writer
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Philosopher
Shankaracharya was a philosopher and he was born in Kerala in the eighth century.


Question 20.
Which castes were considered untouchable?
(a) Pulaiyar
(b) Panars
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Pulaiyar and the Panars castes were considered ‘untouchable’.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Harmander Sahib(a) Vishnu
2. Tukaram(b) Monotheism
3. Alwars(c) Golden Temple
4. Islam(d) Marathi poet
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Harmander Sahib(c) Golden Temple
2. Tukaram(d) Marathi poet
3. Alwars(a) Vishnu
4. Islam(b) Monotheism

Fill in the blanks

1. ……………. compiled the compositions of Baba Gum Nanak.

Answer

Answer: GuruAngad


2. Abhang is a ……………. devotional hymn.

Answer

Answer: Marathi


3. There were ……………. Alvars.

Answer

Answer: 12


4. Both Hindus and Muslims became the followers of ……………. .

Answer

Answer: Kabir


5. There were ……………. nayanars who belonged to different caste backgrounds.

Answer

Answer: 63


6. Narsi Mehta was a ……………. .

Answer

Answer: Gujarati saint


7. The langar refers to ……………. .

Answer

Answer: Common kitchen


8. Surdas was a devotee of ……………. .

Answer

Answer: Lord Krishna


9. Islam propagated ……………. or submission to one gold.

Answer

Answer: monotheism


10. Muslim scholars developed a holy law called ……………. .

Answer

Answer: Shariat


11. The idea of ……………. became so popular that even Buddhists and Jainas adopted these beliefs.

Answer

Answer: Bhakti


12. Nayanars saints were devoted to ……………. and Alvars to ……………. .

Answer

Answer: Shiva/Vishnu


13. Nathpanthis, Siddacharas and Yogis thoughts became popular among so called ……………. castes.

Answer

Answer: low


Map Skills

1. In the map of India represent places related to the following saints:
(i) Guru Nanak
(ii) Dadu and Mirabai
(iii) Shankaradeva
(iv) Eknath, Tukaram
(v) Ramanuja, Nammalvar
(vi) Basavanna, Ramdas, Purandaradasa
(vii) Surdas, Tulsidas, Kabir, Raidas
(viii) Narsi Mehta

Answer

Answer:
(i) Presently Pakistan
(ii) Rajasthan
(iii) Assam
(iv) Maharashtra
(v) Tamil Nadu
(vi) Andhra Pradesh
(vii) Uttar Pradesh
(viii) Gujarat
MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Devotional Paths to the Divine Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Acids, Bases and Salts Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Acids, Bases and Salts Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Acids, Bases and Salts Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 5 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Acids, Bases and Salts Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 5 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
When CO2 gas is passed through limewater, it turns milky. Which of the following compounds is responsible for this milkiness ?
(a) Calcium oxide
(b) Calcium chloride
(c) sodium carbonate
(d) Calcium carbonate

Answer

(d) Calcium carbonate
Calcium carbonate is responsible for this milkiness.


Question 2.
Which of the following ion is responsible for the acidic nature of hydrochloric acid ?
(a) Hydrogen ion
(b) Hydroxide ion
(c) Chloride ion
(d) Hydrochloride ion

Answer

(a) Hydrogen ion
Hydrogen ion is responsible for the acidic nature of hydrochloric acid.


Question 3.
Distilled water is:
(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) none of these

Answer

(c) neutral
Distilled water is neutral.


Question 4.
Ammonia that turns red litmus blue is:
(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) none of these

Answer

(b) basic
Ammonia is basic.


Question 5.
An antacid tablet is given to a person when he suffers from:
(a) obesity
(b) acidity
(c) dog bite
(d) none of these

Answer

(b) acidity
An antacid is a tablet of curing acidity.


Question 6.
Ant’s bite injects:
(a) acetic acid
(b) formic acid
(c) hydrochloric acid
(d) none of these

Answer

(b) formic acid
Ant’s bites injects formic acid.


Question 7.
The acid that our stomach releases is:
(a) sulphuric acid
(b) nitric acid
(c) hydrochloric acid
(d) formic acid

Answer

(c) hydrochloric acid
Our stomach releases hydrochloric acid (HCl).


Question 8.
Neutralisation reaction is the reaction between:
(a) acid and base
(b) salt and water
(c) base and salt
(d) acid and salt

Answer

(a) acid and base
Neturalisation reaction is between acid and base.


Question 9.
When the soil is too acidic, it is treated with:
(a) salt
(b) water
(c) base
(d) acid

Answer

(c) base
If the soil is acidic, it is treated with base.


Question 10.
Quick lime is used in soil when the soil is:
(a) basic
(b) acidic
(c) salty
(d) neutral

Answer

(b) acidic
If the soil is acidic quick lime is used in soil.


Question 11.
If the soil is too basic, it is treated with:
(a) quicklime
(b) salt
(c) organic matter
(d) water

Answer

(c) organic matter
The soil is basic so it is treated with organic matter.


Question 12.
The factory waste are neutralised by adding:
(a) acidic substances
(b) salts
(c) basic substances
(d) water

Answer

(c) basic substances
The factory waste are neutralised by basic substances.


Question 13.
Soap is:
(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) salt

Answer

(b) basic
Soap is basic.


Question 14.
Litmus is a natural indicator which is extracted from:
(a) vinegar
(b) citrus fruits
(c) lichens
(d) spinach

Answer

(c) lichens
Litmus is extracted from lichens.


Question 15.
The colour of litmus in distilled water is:
(a) red
(b) green
(c) blue
(d) purple

Answer

(d) purple
The colour of litmus in distilled water is purple.


Question 16.
Tartaric acid is found in:
(a) vinegar
(b) curd
(c) amla
(d) tamarind

Answer

(d) tamarind
Tartaric acid is found in tamarind.


Question 17.
Calcium hydroxide is found in:
(a) soap
(b) lime water
(c) vinegar
(d) milk of magnesia

Answer

(b) lime water
Calcium hydroxide is found in lime water.


Question 18.
Citric acid is found in:
(a) fruits
(b) vegetables
(c) citrus fruits
(d) all of these

Answer

(c) citrus fruits
Citric acid is found in citrus fruits.


Question 19.
Blue litmus paper is dipped in a solution. It remains blue. What is the nature of solution ?
(a) Acid and base
(b) Base and neutral
(c) Acid apd neutral
(d) None of these

Answer

(b) Base and neutral
The nature of solution is base and neutral.


Question 20.
What will the effect on turmeric with common salt ?
(a) Turns red
(b) No effect
(c) Turns blue
(d) Turns green

Answer

(a) Turns red
The effect on turmeric with common salt turns red.


Question 21.
Ascorlic acid is found in:
(a) citrus fruits
(b) fruits
(c) curd
(d) spinach

Answer

(a) citrus fruits
Ascorbic acid is found in citrus fruits.


Question 22.
Magnesium hydroxide is found in:
(a) soap
(b) lime water
(c) milk of magnesia
(d) vegetable

Answer

(c) milk of magnesia
Magnesium hydroxide is found in milk of magnesia.


Question 23.
Which of the following turns red litmus blue ?
(a) Bases
(b) Acids
(c) Salts
(d) None of these

Answer

(a) Bases
Base turns red litmus blue.


Question 24.
Which of the following turns blue litmus red ?
(a) Bases
(b) Acids
(c) Salts
(d) None of these

Answer

(b) Acids
Acids turn blue litmus red.


Question 25.
Which of the following substances makes the fruits sound.
(a) Acids
(b) Salts
(c) Bases
(d) None of these

Answer

(a) Acids
Acids make the fruit sour.


Question 26.
The products of neutralisation reactions are:
(a) salt and water
(b) acid and base
(c) base and salt
(d) acid and water

Answer

(a) salt and water
In neutralisation reaction acid and base react to give salt and water.


Question 27.
Which of the following is not an indicator ?
(a) Litmus
(b) Phenolphthalein
(c) Turmeric
(d) None of these

Answer

(d) None of these
All these are indicators.


Question 28.
Which of the following turns pink solution of a phenolphthalein into a colourless solution ?
(a) Bases
(b) Acids
(c) Salt
(d) None of these

Answer

(b) Acids
Acids turn pink solution of phenolphthalein into a colourless solution.


Question 29.
Which of the following turns colourless solution of phenol¬phthalein into pink solution ?
(a) Salt
(b) Base
(c) Acid
(d) All of these

Answer

(b) Base
Base turns colourless solution of phenolphthalein into pink solution.


Question 30.
Acids and bases react to produce:
(a) salt and acid
(b) salt and water
(c) salt and hydrogen gas
(d) none of these

Answer

(b) salt and water
Acid and bases react to produce salt and water.


Question 31.
When a particular quantity of hydrochloric acid solution is mixed with a particular quantity of sodium hydroxide solution one gets a:
(a) basic solution
(b) acidic solution
(c) neutral solution
(d) none of these

Answer

(c) neutral solution
Acid and base react to give neutral solution.


Question 32.
In neutralisation reaction:
(a) heat is absorbed
(b) heat is evolved
(c) neither heat is absorbed nor evolved
(d) none of these

Answer

(b) heat is evolved
In neutralisation reaction heat is evolved.


Question 33.
Acids are in taste.
(a) sour
(b) sweet
(c) bitter
(d) salty

Answer

(a) sour
Acids are sour in taste.


Question 34.
Taste of base is:
(a) sour
(b) salty
(c) sweet
(d) bitter

Answer

(d) bitter
Taste of base is bitter.


Question 35.
Which feels soapy on touch ?
(a) Acids
(b) Bases
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

(b) Bases
Bases feel soapy on touch.


Question 36.
Which of the following are special type of substances that arc used to test whether a substance is acidic or basic ?
(a) Indicators
(b) Insulators
(c) Conductors
(d) None of these

Answer

(b) Insulators
Indicators are used to show different types of colours in acidic or basic solutions.


Question 37.
The solutions which do not change the colour of either red or blue litmus are known as:
(a) acidic solution
(b) basic solution
(c) salty solution
(d) neutral solution

Answer

(d) neutral solution
Neutral solution are neither acidic nor basic.


Question 38.
How will you classify the reaction between NaOH (aq) and HCl (aq)?
(a) Conbination
(b) Displacement
(c) Dissociation
(d) Neutralisation

Answer

(d) Neutralisation
Neutralisation is the reaction between NaOH and HCl.


Match Column A with Column B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Acetic acid(i) Spinach
(b) Formic acid(ii) Citrus fruits
(c) Citric acid(iii) Ant’s sting
(d) Oxalic acid(iv) Vinegar
Answer
Column-AColumn-B
(a) Acetic acid(iv) Vinegar
(b) Formic acid(iii) Ant’s sting
(c) Citric acid(ii) Citrus fruits
(d) Oxalic acid(i) Spinach

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Calcium hydroxide(i) window cleaner
(b) Ammonium hydroxide(ii) soap
(c) Sodium hydroxide(iii) milk of magnesia
(d) Magnesium hydroxide(iv) lime water
Answer
Column-AColumn-B
(a) Calcium hydroxide(iv) lime water
(b) Ammonium hydroxide(i) window cleaner
(c) Sodium hydroxide(ii) soap
(d) Magnesium hydroxide(iii) milk of magnesia

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Acids turns(i) Sour in taste
(b) Bases turns(ii) Blue litmus
(c) Acid are(iii) Bitter in taste
(d) Bases are(iv) Red litmus blue
Answer
Column-AColumn-B
(a) Acids turns(ii) Blue litmus
(b) Bases turns(iv) Red litmus blue
(c) Acid are(i) Sour in taste
(d) Bases are(iii) Bitter in taste

State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’:

Question 1.
Curd, orange juice and vinegar are sour because they contain acids.

Answer

True


Question 2.
Substances which are bitter in taste are known as acids.

Answer

False


Question 3.
Nitric acid turns red litmus blue.

Answer

False


Question 4.
Sodium hydroxide turns blue litmus red.

Answer

False


Question 5.
Tooth decay is caused by the presence of a base.

Answer

False


Question 6.
Indicator is a substance which shows different colours in acidic and basic solutions.

Answer

True


Question 7.
Sodium hydroxide and hydrochloric acid neutralise each other and form salt and water.

Answer

True


Question 8.
Lime water is found in tartaric acid.

Answer

False


Question 9.
The reaction between on acid and base is known as neutralisation.

Answer

True


Question 10.
An acid and a base neutralise each other and form a salt.

Answer

True


Question 11.
The solutions which change the colour of either red or blue litmus are known as neutral solution.

Answer

False


Question 12.
Distilled are is acids.

Answer

False


Question 13.
The wastes of many factories contain acids.

Answer

True


Question 14.
Organic matter releases gases which neutralises the basic nature of the soil.

Answer

False


Question 15.
Our stomach contains hydrochloric acid.

Answer

True


Question 16.
When an ant bites, it injects the ascorlic acid into the skin.

Answer

False


Consider the following statements:

Question 1.
Both acids and bases change colour of all indicators.

Answer

All four


Question 2.
If an indicator gives a colour change with an acid, it does not give a change with a base.

Answer

(a) and (d)


Question 3.
If an indicator change colour with a base, it does not change colour with an acid.

Answer

(b) and (c)


Question 4.
Change of colour in an acid and a base depends on the type of the indicator. Which of the statements are correct ?

Answer

only


Fill in the blanks:

Question 1.
An ……………………………. tablet is taken when you suffer from acidity.

Answer

antacid


Question 2.
Calamine solution is applied on the skin when an ……………………………. bites.

Answer

ant


Question 3.
……………………………. waste is neutralised before disposing it into the water bodies.

Answer

Factory


Question 4.
Ammonia is found in household products, such as ……………………………. cleaners.

Answer

window


Question 5.
Acids are ……………………………. in taste.

Answer

sour


Question 6.
……………………………. are bitter in taste and soapy to touch.

Answer

Base


Question 7.
Substances which are neither acid nor basic are called ……………………………..

Answer

neutral


Question 8.
Solution of substances that show different colours in acidic basic and neutral solutions are called …………………………….

Answer

indicators


Question 9.
Excessive use of chemical fertilisers makes the ……………………………. acidic.

Answer

soil


Question 10.
The word acid comes from the Latin word ……………………………. which means sour.

Answer

acere


Question 11.
The chemical nature of such substances is ……………………………..

Answer

acidic


Question 12.
Lactic acid is found in ……………………………..

Answer

curd


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Acids, Bases and Salts MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts Read More »

अपठित गद्यांश MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar अपठित गद्यांश with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the अपठित गद्यांश Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these अपठित गद्यांश objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar अपठित गद्यांश with Answers

गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

एकता के महत्त्व से संबंधित अनेक लोकोक्तियाँ प्रचलित हैं यथा- दस की लाठी एक का बोझ, अकेला चना भाड़ नहीं फोड़ सकता इत्यादि। एक तिनके की क्या हस्ती? लेकिन जब वही तिनका संगठित होकर रस्सी बन जाता है, तब इससे बलशाली हाथी भी बँध जाता है। एक ईंट की क्या बिसात? लेकिन, जब यही ईंटें मिलकर दीवार बनाती हैं, तब उसे तोड़ना मुश्किल हो जाता है। एक बूँद जल का क्या अस्तित्व? लेकिन जब इन्हीं बूंदों के मेल से सागर का निर्माण होता है तो उसे लाँघना दुष्कर हो जाता है। एक चींटी की क्या औकात? लेकिन जब यही चींटी एक साथ हो जाती हैं, तब अपने से बड़े आकार के जीवों को चट कर जाती हैं। एकता के महत्त्व से संबंधित एक किसान उसके बच्चे और लकड़ी के टुकड़ों की कथा प्रचलित है। लकड़ी के टुकड़े जत अलग-अलग रहते हैं, तब बच्चों द्वारा वे आसानी से तोड़ दिये जाते हैं; परंतु वे ही टुकड़े जब संगठित होकर गट्ठर बन जाते हैं, तब बच्चे तोड़ नहीं पाते हैं। इन दृष्टान्तों से स्पष्ट है कि ‘एकता में ही बल है।’

Question 1.
तिनके की क्या विशेषता है ?
(a) तिनका व्यर्थ का कचरा है
(b) तिनका घास का काम करता है
(c) जब तिनका संगठित होकर रस्सी बन जाता है, तब इससे बलशाली हाथी भी बँध जाता है।
(d) तिनके से चिड़िया घोंसला बनाती है

Answer

Answer: (c) जब तिनका संगठित होकर रस्सी बन जाता है, तब इससे बलशाली हाथी भी बँध जाता है।


Question 2.
बूंदों के मेल का क्या महत्त्व है ? (सर्वथा उपयुक्त उत्तर छाँटकर लिखिए)
(a) पानी बन सकती हैं
(b) बूंदों के मेल से सागर का निर्माण होता है
(c) बूँदों के मेल से कुछ नहीं होता है
(d) बूंदों के मेल से घड़ा भर जाता है

Answer

Answer: (b) बूंदों के मेल से सागर का निर्माण होता है।


Question 3.
जब चींटियाँ एक साथ हो जाती हैं तो ………। (वाक्य पूरा कीजिए)
(a) एक पंक्ति बना लेती हैं
(b) दूर तक चली जाती हैं।
(c) काटना शुरू कर देती हैं
(d) अपने से बड़े आकार के जीवों को चट कर जाती हैं

Answer

Answer: (d) अपने से बड़े आकार के जीवों को चट कर जाती


Question 4.
‘अकेला चना भाड़ नहीं फोड़ सकता’ लोकोक्ति का अर्थ है
(a) अकेला व्यक्ति कुछ नहीं कर सकता है
(b) अकेला व्यक्ति कुछ भी कर सकता है
(c) अकेला व्यक्ति भाड़ नहीं फोड़ सकता है
(d) अकेला चना कुछ नहीं कर सकता

Answer

Answer: (a) अकेला व्यक्ति कुछ नहीं कर सकता।


Question 5.
इस गद्यांश का उपयुक्त शीर्षक लिखिए।
(a) मिलकर रहना
(b) बूंद से सागर का बनना
(c) एकता का महत्त्व
(d) हमारी शक्ति

Answer

Answer: (c) एकता का महत्त्व


(2)

बाँध नहर अथवा नदी पर जल के प्रवाह को रोकने का उपयोग किया जा सकता है। बाँध लघु, मध्यम तथा बड़े हो सकते हैं। बड़े बाँधों का निर्माण करना अधिक जटिल होता है। इनमें अत्यधिक कार्य, शक्ति, समय तथा धन खर्च होता है। बाँध का निर्माण कंक्रीट, चट्टानों, लकड़ी अथवा मिट्टी से भी किया जा सकता है। भाखड़ा बाँध, सरदार सरोवर, टिहरी बाँध इत्यादि बड़े बाँधों के उदाहारण हैं। एक बाँध की इसके पीछे के पानी के भार को वहन करने की क्षमता अत्यावश्यक होती है। बाँध पर || धकेले जाने वाली जल की मात्रा को जल-दाब कहते हैं। जल-दाब जल की गहराई के साथ बढ़ता है। इसके परिणामस्वरूप कई बाँधों का तल चौड़ा होता है जिससे यह सतह के काफी नीचे भाग में बहने वाले जल का भार वहन कर सके। वर्षों से बढ़ती जनसंख्या, औद्योगिकीकरण में वृद्धि तथा कृषि में विस्तार होने से जल की माँग बढ़ती जा रही है। अतएव जल संरक्षण आज की आवश्यकता बन गई है। वर्षा जल संचयन मुख्यतः भवनों की छतों पर इकट्ठा करके भूमि में संरक्षण करके आगे काम में लेने की प्रक्रिया है। इसके लिए यह अत्यावश्यक है कि भू-जल की गिरावट तथा भू-जल स्तर में सुधार किया जाए तथा समुद्र के जल का अंतर्गमन अर्थात समुद्री जल को भूमि की तरफ आने से रोका जाए और वर्षा के मौसम में जल का संरक्षण किया जाए।

Question 1.
बड़े बाँधों का निर्माण करना अधिक जटिल क्यों होता है ?
(a) अत्यधिक कार्य, शक्ति, समय तथा धन खर्च होने के कारण
(b) इनकी जरूरत कम पड़ती है
(c) ये व्यर्थ होते हैं
(d) ये जनता के लिए हानिकारक होते हैं

Answer

Answer: (a) अत्यधिक कार्य, शक्ति, समय तथा धन खर्च होने के कारण।


Question 2.
बाँध का निर्माण …………… से भी किया जा सकता है। (वाक्य पूरा कीजिए।)
(a) केवल कंक्रीट किया जा सकता है
(b) चट्टानों, लकड़ी अथवा मिट्टी से ही किया जा सकता है
(c) कंक्रीट, चट्टानों, लकड़ी अथवा मिट्टी से भी किया जा सकता है
(d) केवल लकड़ी अथवा मिट्टी से भी किया जा सकता है

Answer

Answer: (c) कंक्रीट, चट्टानों, लकड़ी अथवा मिट्टी से भी किया जा सकता है।


Question 3.
जल-दाब कहते हैं ?
(a) जल पर पड़े दबाव को जल-दाब कहते हैं
(b) बाँध पर धकेले जाने वाली जल की मात्रा को जल-दाब कहते हैं
(c) जल को दबानेवाले दाब को
(d) बाँध पर पड़े दबाव को जल-दाब कहते हैं

Answer

Answer: (b) बाँध पर धकेले जाने वाली जल की मात्रा को जल-दाव कहते हैं।


Question 4.
जल संरक्षण ……………. । (सही कथन से वाक्य पूरा करो।)
(a) वर्षा-जल भवनों की छतों पर इकट्ठा करना
(b) वर्षा-जल को मुख्यतः भवनों की छतों पर इकट्ठा करके, भूमि में संरक्षण करके, आगे काम में लेने की प्रक्रिया है
(c) वर्षा के जल को आगे काम में लेने की प्रक्रिया
(d) जल को बर्तनों में भरकर भविष्य के लिए रखना

Answer

Answer: (b) वर्षा-जल को मुख्यतः भवनों की छतों पर इकट्ठा करके, भूमि में संरक्षण करके, आगे काम में लेने की प्रक्रिया है।


Question 5.
‘अत्यावश्यक’ का सन्धि-विच्छेद है
(a) अत्या + वश्यक
(b) अति + आवश्यक
(c) अति + अवश्यक
(d) अत्या + आवश्यक

Answer

Answer: (b) अति + आवश्यक


(3)

अनुशासन का पालन करना शिष्टाचार का ही एक अंग है। यह अनुशासन सामाजिक भी हो सकता है और कानूनी भी। मन्दिर-मस्जिद और गुरुद्वारे में प्रवेश करने से पहले जूते-चप्पल उतार देने चाहिए। किसी भी सभा में शोर नहीं करना चाहिए। सभा में कुर्सी या मेज पर पैर रखकर नहीं बैठना चाहिए। ये सारे गुण सामाजिक अनुशासन के उदाहरण हैं। सड़क पर हमेशा बायीं ओर चलना चाहिए। रेलगाड़ी या बस में धूम्रपान नहीं करना चाहिए। ये कानूनी अनुशासन के उदाहरण हैं। शिष्टाचार के इन नियमों का पालन नहीं करने से परिवार, समाज, कार्यालय, सर्वत्र कुव्यवस्था फैलने का भय बना रहता है। संक्षेप में, चाहे घर हो, दुकान हो या कार्यालय, सर्वत्र शिष्टाचार के सहारे हम प्रशंसा एवं सफलता के पात्र बन सकते हैं। इसके ठीक विपरीत अशिष्ट व्यवहार से दूसरों का दिल तो दुखता ही है, हमें भी बदले में दुःख
और असफलता हाथ लगती है। शिष्टाचार से पग-पग पर मित्र उत्पन्न होते हैं और अशिष्ट व्यवहार से पग-पग पर दुश्मन।

Question 1.
अनुशासन का पालन करना …………… का ही एक अंग है। (सही कथन से वाक्य पूरा कीजिए।)
(a) धार्मिकता
(b) सामाजिकता
(c) शिष्टाचार
(d) विचार

Answer

Answer: (c) शिष्टाचार।


Question 2.
मन्दिर-मस्जिद और गुरुद्वारे में प्रवेश करने से पहले जूते-चप्पल उतार देने चाहिए।
(a) कानूनी अनुशासन
(b) सामाजिक अनुशासन
(c) निजी अनुशासन
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (b) सामाजिक अनुशासन


Question 3.
इनमें से कौन-सा कार्य कानूनी अनुशासन के दायरे में आता है।
(a) सभा में कुर्सी या मेज पर पैर रखकर नहीं बैठना
(b) किसी भी सभा में शोर नहीं करना
(c) अपने से बड़ों को नमस्कार करना
(d) सड़क पर हमेशा बायीं ओर चलना

Answer

Answer: (d) सड़क पर हमेशा बायीं ओर चलना।


Question 4.
शिष्टाचार के इन नियमों का पालन नहीं करने से क्या हानि है ? (सही उत्तर छाँटिए।)
(a) कुछ भी हानि नहीं
(b) परिवार, समाज, कार्यालय, सर्वत्र कुव्यवस्था फैलने का भय बना रहता है
(c) हर व्यक्ति आराम से रहाता है
(d) मन खुश रहता है

Answer

Answer: (b) परिवार, समाज, कार्यालय, सर्वत्र कुव्यवस्था फैलने का भय बना रहता है


Question 5.
‘अशिष्ट’ का विलोम शब्द लिखिए।
(a) शिष्टाचार
(b) शिष्ट
(c) सभ्य
(d) सभ्याचार

Answer

Answer: (b) शिष्ट


(4)

स्वावलम्बी व्यक्ति के सामने असम्भव कार्य भी सम्भव दीखने लगता है। स्वावलम्बन के दो पहलू हैंआत्मनिश्चय और आत्मनिर्भरता । इसे इस दृष्टान्त से अच्छी तरह समझा जा सकता है- एक बार विधाता अपनी सृष्टि को देखने निकले। धरती पर पहुँच कर उन्होंने देखा कि एक किसान फावड़ा लेकर विशाल पर्वत की जड़ खोद रहा है। उन्होंने किसान से इसका कारण पूछा। किसान ने बताया-बादल आते हैं और इस पर्वत से टकराकर इसकी दूसरी ओर वर्षा कर देते हैं। मेरे खेत सूखे ही रह जाते हैं। अतएव इसे मैं हटाकर ही दम लूँगा। विधाता किसान के स्वावलम्बन से प्रभावित होकर आगे बढ़े। तभी पर्वत गिड़गिड़ाने लगा-भगवान् इस किसान से मेरी रक्षा कीजिए। विधाता ने पूछा ‘तुम एक छोटे से किसान से इतने भयभीत हो? पर्वत बोला-‘किसान छोटा है तो क्या? वह स्वावलम्बी है। उसका आत्मविश्वास अडिग है। इन दोनों के सहारे वह मुझे हटाकर ही दम लेगा।’ इसके ठीक विपरीत छोटे-छोटे कार्यों के लिए भी दूसरों पर आश्रित रहना पावलम्बन कहलाता है। परावलम्बी व्यक्ति हाथ रहते लेला और पैर रहते लंगड़ा रहता है। जिसमें अपने पैरों पो खड़े होने का सामर्थ्य नहीं है, वह दूसरों का कन्धा पकड़कर कब तक चलता रहेगा? एक झटका लगते ही ऐसा व्यक्ति धराशायी हो जाता है। इसे इस दृष्टांत से समझा जा सकता है। मेज के सहारे एक शीशा रखा था। चंचल बालक ने मेज को थोड़ा-सा अलग कर दिया और शीशा गिरकर चूर-चूर हो गया। अतःजीवन में जो व्यक्ति दूसरों के सहारे खड़ा होना चाहते हैं, उनका अंने भी ऐसा ही करुण होता है। कहा भी गया है ईश्वर भी उसी की सहायता करता है जो अपनी सहायता स्वसं करता है।
विश्व-इतिहास ऐसे महापुरुषों के उदाहरणों से भरा पड़ा है जिन्होंने स्वावलम्बन का सहारा लिया है। महाकवि तुलसीदास बचपन से ही अनाथ थे। वे दाने-दाने के लिए भी मुहताज रहते थे, फिर भी आत्मनिर्भरता के सहारे ही स्वतंत्र लेखन का कार्य कर भारत के लोककवि कहलाये।

Question 1.
स्वावलम्बन के दो पहलू कौन-कौन हैं ?
(a) परिश्रम और दूसरों का सहारा
(b) आत्मनिश्चय और आत्मनिर्भरता
(c) मेहनत और पड़ोसियों से सहायता लेना
(d) आराम के साथ-साथ सभी पर भरोसा

Answer

Answer: (b) आत्मनिश्चय और आत्मनिर्भरता।


Question 2.
परावलम्बन किसे कहते हैं ? (सही कथन का चयन कीजिए।)
(a) दूसरों से काम लेना
(b) दूसरों पर भरोसा करके काम बन्द कर देना
(c) छोटे-छोटे कार्यों के लिए भी दूसरों पर आश्रित रहना
(d) पराये काम में सहायता करना

Answer

Answer: (c) छोटे-छोटे कार्यों के लिए भी दूसरों पर आश्रित रहना


Question 3.
‘परावलम्बन’ सन्धि विच्छेद कीजिए।
(a) परा + वलम्बन
(b) पर + अवलम्बन
(c) पर + आवलम्बन
(d) (b) परा + अवलम्बन

Answer

Answer: (b) पर + अवलम्बन


Question 4.
ईश्वर भी उसी की सहायता करता है, जो ………….। (उपयुक्त कथन से वाक्य पूरा कीजिए)
(a) दूसरों से सहायता लेते हैं
(b) दूसरों का विरोध करते हैं
(c) अपनी सहायता स्वयं करता है
(d) किसी की सहायता नहीं करता है

Answer

Answer: (c) अपनी सहायता स्वयं करता है


Question 5.
तुलसीदास किस प्रकार भारत के लोककवि कहलाए ?
(a) बिना परिश्रम किए
(b) दूसरों की कृपा से
(c) आत्मनिर्भरता के सहारे ही स्वतंत्र लेखन का कार्य करके
(d) जगह-जगह प्रचार करके

Answer

Answer: (c) आत्मनिर्भरता के सहारे ही स्वतंत्र लेखन का कार्य करके।


(5)

मित्रता जितनी बहुमूल्य है, उसे बनाए रखना भी उतना ही कठिन है। मित्रता को स्थिर और दृढ़ रखने के लिए सबसे महत्त्वपूर्ण आवश्यकता है सहिष्णुता और उदारता की। प्रत्येक व्यक्ति में कुछ न कुछ कमी रहती है। पूर्ण निर्दोष और गुण सम्पन्न व्यक्ति कोई भी नहीं होता। अतः मित्र के अवगुणों पर ध्यान नहीं देना चाहिए। अन्यथा दोष-दर्शन और एक दूसरे पर छींटाकशी से मित्रता में दरार पैदा होने का भय बना रहता है। आज भौतिकवादी युग है। इस युग में सच्चे मित्र का मिलना कठिन है। अधिकतर मित्र अपना उल्लू सीधा करने के। लिए मित्रता का स्वांग रचते हैं और अपना काम बन जाने के बाद अँगूठा दिखाकर चलते बनते हैं। ऐसे मित्र सामने प्रिय बोलते हैं, लेकिन पीछे विषवमन करते हैं। अतः शास्त्रों का मत है कि ऐसे मित्र सिर्फ मुख पर अमृत वाले और सम्पूर्ण भाग विष से भरे घट के समान त्याज्य हैं।

Question 1.
मित्रता को स्थिर और दृढ़ रखने के लिए …………… सबसे महत्त्वपूर्ण आवश्यकता है। ( उपयुक्त शब्दों से वाक्य पूरा कीजिए)
(a) सहिष्णुता और उदारता की
(b) उधार लेना उधार देना
(c) बुराई करना और गुणों को छुपाना
(d) समय पर सहायता न करना

Answer

Answer: (a) सहिष्णुता और उदारता की


Question 2.
किस कारण से मित्रता में दरार पैदा होने का भय बना रहता है ?
(a) सहयोग करने से
(b) दोष-दर्शन और एक दूसरे पर छींटाकशी से
(c) प्रशंसा करने से
(d) सीधी बात कहने से

Answer

Answer: (b) दोष-दर्शन और एक दूसरे पर छींटाकशी से।


Question 3.
कैसे मित्र विष से भर घट के समान त्याज्य हैं ?
(a) जो सामने प्रिय बोलते हैं, लेकिन पीछे विषवमन करते हैं
(b) जो मित्र सिर्फ हि.सरी वचन बोलते हैं
(c) जो मित्र सिर्फ सच बोलते हैं
(d) जो मित्र सिर्फ चुप रहते हैं

Answer

Answer: (a) जो सामने प्रिय बोलते हैं, लेकिन पीछे विषवमन करते हैं।


Question 4.
‘अपमान के साथ इंकार करना’ -इस अर्थ को प्रकट करने वाला मुहावरा ऊपर लिखे अवतरण से छाँटकर लिखिए।
(a) विषवमन करना
(b) छींटाकशी करना
(c) अंगूठा दिखाकर चलते बनना
(d) दोप-दर्शन करना

Answer

Answer: (c) अँगूठा दिखाकर चलते बनना


Question 5.
‘अपना उल्लू सीधा करना’-मुहावरे का अर्थ है
(a) सबकी सहायता करना
(b) टेढ़ापन दूर करना
(c) अपना काम निकालना
(d) उल्लू को सीधा करना

Answer

Answer: (c) अपना काम निकालना।


(5)

सदाचार के कुछ सामान्य नियम हैं। सत्यवादिता सदाचारी का प्रथम लक्षण है। सदाचारी व्यक्ति कभी अपने जीवन में झूठ को स्थान नहीं देते हैं। वे अपने परिश्रम की कमाई खाते हैं। उनका जीवन सादा और विचार उच्च होते हैं। वे सांसारिक भोगों से कोसों दूर रहते हैं। सदाचारी व्यक्ति कभी अपना समय व्यर्थ नहीं खोते। उनका जीवन नियमित एवं संयमित होता है। वे किसी भी काम को कल के सहारे नहीं छोड़ते। वे अपना काम स्वयं ही करते हैं। जहाँ तक संभव होता है, वे प्रत्येक व्यक्ति के साथ मधुर व्यवहार करते हैं। इससे वे सबके प्रियजन बन जाते हैं। ईश्वर की पूजा-अर्चना भी सर्वोपरि सदाचार में आता है। सदाचारी अपनी इन्द्रियों को वश में रखते हैं। क्रोध, लोभ, ईर्ष्या और निन्दा आदि सदाचार के दुश्मन हैं। जो इन्हें त्याग देते हैं, वही सच्चे सदाचारी कहलाते हैं। सदाचार के अभाव में धन, सम्पत्ति, वैभव या अन्य उपलब्धियाँ निरर्थक हो जाती हैं। कहा भी गया है-सदाचार के अभाव में विद्या और धन अन्धे हैं एवं ऐसा धन और ऐसी विद्या संसार के लिए हानिकारक हैं। ‘आँख का अन्धा और गाँठ का पूरा’ कभी समाज में प्रतिष्ठा या आदर नहीं पा सकता है। यही कारण था कि रावण जैसा धनवान, पराक्रमी और विद्वान सदाचार के अभाव में आदर का पात्र नहीं बन सका। ठीक इसके विपरीत राम अपने सदाचार के सहारे ही विश्ववन्द्य हो गए।

Question 1.
……….. सदाचारी का प्रथम लक्षण है। (वाक्य पूरा कीजिए)
(a) आराम करना
(b) सत्यवादिता
(c) कर्म करने से दूर रहना
(d) दूसरों के भरोसे रहना

Answer

Answer: (b) सत्यवादिता


Question 2.
निम्नलिखित में से कौन-सा गुण सदाचारी का नहीं है ?
(a) सादा और उच्च विचार
(b) नियमित एवं संयमित जीवन
(c) ऐशो आराम का जीवन
(d) परिश्रम की कमाई

Answer

Answer: (c) ऐशो आराम का जीवन


Question 3.
सदाचारी ………… सबके प्रियजन बन जाते हैं। (सही शब्दों से वाक्य पूरा कीजिए)
(a) प्रत्येक व्यक्ति की खुशामद करके
(b) प्रत्येक व्यक्ति के साथ मधुर व्यवहार करके
(c) प्रत्येक व्यक्ति की बात मान करके
(d) प्रत्येक व्यक्ति को बहलाकर करके

Answer

Answer: (b) प्रत्येक व्यक्ति के साथ मधुर व्यवहार करके


Question 4.
कैसे व्यक्ति सच्चे सदाचारी कहलाते हैं ?
(a) क्रोध, लोभ, ईर्ष्या और निन्दा आदि का त्याग करने वाले
(b) अपना काम करने वाले
(c) किसी पर ध्यान न देने वाले
(d) सदा चुपचाप रहने वाले

Answer

Answer: (a) क्रोध, लोभ, ईर्ष्या और निन्दा आदि का त्याग करने वाले


Question 5.
‘आँख का अन्धा और गाँठ का पूरा’ का अर्थ है (सही अर्थ का चयन कीजिए।)
(a) जिसे दिखाई न दे
(b) मूर्ख लेकिन धनी
(c) बहुत अमीर
(d) बहुत बड़ा मूर्ख

Answer

Answer: (b) मूर्ख लेकिन धनी


(6)

सम्पूर्ण प्रकृति परोपकार पर ही आधारित है, सूर्य हमें प्रकाश देता है और बदले में कुछ नहीं माँगता। चाँद हमें शीतल चाँदनी देता है और बदले में कुछ नहीं माँगता। पृथ्वी माता के समान हमारा पालन-पोषण करती है और बदले में कुछ नहीं माँगती। वृक्ष जग को मीठे फल खिलाता है और बदले में कुछ नहीं माँगता। नदियाँ हमें शीतल जल प्रदान करती हैं और बदले में हमसे कुछ नहीं माँगतीं। इसी प्रकार मानव जीवन की भी सार्थकता केवल इसी में है कि वह परोपकार के लिए जिए। परोपकार की बलिवेदी पर सर्वस्व न्यौछावर कर देना ही भारतीय संस्कृति रही है। इस संबंध में महर्षि दधीचि और राजा शिवि की कहानी उल्लेखनीय है। महर्षि दधीचि ने देवताओं के कल्याण के लिए अपनी हड्डियाँ तक दान में दे डाली और राजा शिवि ने एक कबूतर की जान बचाने के लिए अपना सम्पूर्ण अंग काटकर दान में दे दिया। महात्मा बुद्ध एक राजा के पुत्र थे फिर भी संसार के लोगों के दुःख निवारण हेतु उन्होंने राजवैभव को त्यागकर जंगल की राह ली।

Question 1.
मानव जीवन की भी सार्थकता केवल इसी में है कि वह ……… जिए।
(a) अपने लिए
(b) अपने यश के लिए
(c) परोपकार के लिए
(d) अपने लाभ के लिए

Answer

Answer: (c) परोपकार के लिए।


Question 2.
कैसे कह सकते हैं कि सम्पूर्ण प्रकृति परोपकार पर ही आधारित है ? (सही उत्तर चुनकर लिखिए)
(a) सूर्य हमें प्रकाश देता है और बदले में कुछ नहीं माँगता
(b) चाँद हमें शीतल चाँदनी देता है और बदले में कुछ नहीं माँगता
(c) पृथ्वी माता के समान हमारा पालन-पोषण करती है और बदले में कुछ नहीं माँगती
(d) उपर्युक्त तीनों कथन सही हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त तीनों कथन सही हैं।


Question 3.
वृक्ष को परोपकारी कहना क्यों उचित है?
(a) वृक्ष छाया देता है
(b) वृक्ष फल देता है
(c) वृक्ष जग को मीठे फल खिलाता है और बदले में कुछ नहीं माँगता
(d) वृक्ष लकड़ी देता है

Answer

Answer: (c) वृक्ष जग को मीठे फल खिलाता है और बदले में कुछ नहीं माँगता।


Question 4.
नदियाँ परोपकार करती हैं, क्योंकि वे ……… (वाक्य पूरा कीजिए।)।
(a) पानी माँगतीं हैं
(b) बादल माँगतीं हैं
(c) आँधी तूफान माँगतीं हैं
(d) वे बदले में हमसे कुछ नहीं माँगतीं

Answer

Answer: (d) वे बदले में हमसे कुछ नहीं माँगतीं।


Question 5.
भारतीय संस्कृति की क्या विशेषता रही है?
(a) त्योहार मनाना
(b) परोपकार की बलिवेदी पर सर्वस्व न्यौछावर कर देना
(c) अपने भू-भाग का विस्तार करना
(d) केवल अपने काम से काम रखना

Answer

Answer: (b) परोपकार की बलिवेदी पर सर्वस्व न्यौछावर कर देना।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar अपठित गद्यांश with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi अपठित गद्यांश MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

अपठित गद्यांश MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More »

error: Content is protected !!