These NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Triangles Ex 6.5 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Triangles Exercise 6.5
![]()
Question 1.
Sides of triangles are given below. Determine which of them are right triangles. In case of a right triangle, write the length of its hypotenuse.
(i) 7 cm, 24 cm, 25 cm
(ii) 3 cm, 8 cm, 6 cm
(iii) 50 cm, 80 cm, 100 cm
(iv) 13 cm, 12 cm, 5 cm
Solution:
(i) 7 cm, 24 cm,-25 cm
(7)2 + (24)2 = 49 + 576 = 625 = (25)2 = 25
∴ The given sides make a right angled triangle with hypotenuse 25 cm
(ii) 3 cm, 8 cm, 6 cm(8)2 = 64
(3)2 + (6)2 = 9 + 36 = 45
64 ≠ 45
The square of larger side is not equal to the sum of squares of other two sides.
∴ The given triangle is not a right angled.
(iii) 50 cm, 80 cm, 100 cm
(100)2= 10000
(80)2 + (50)2 = 6400 + 2500
= 8900
The square of larger side is not equal to the sum of squares of other two sides.
∴The given triangle is not a right angled.
(iv) 13 cm, 12 cm, 5 cm
(13)2 = 169
(12)2 + (5)2= 144 + 25 = 169
= (13)2 = 13
Sides make a right angled triangle with hypotenuse 13 cm.
Question 2.
PQR is a triangle right angled at P and M is a point on QR such that PM ⊥ QR. Show that PM² = QM . MR.
Solution:
We have PQR is a right triangle and PM ⊥ QR.

![]()
Question 3.
In the given figure, ABD is a triangle right angled at A and AC ⊥. BD. Show that
(i) AB2 = BC.BD
(ii) AC2 = BC.DC
(iii) AD2 = BD.CD
Solution:

Question 4.
ABC is an isosceles triangle right angled at C. Prove that AB2 = 2AC2.
Solution:

Given: In ∆ABC, ∠C = 90° and AC = BC
To Prove: AB2 = 2AC2
Proof: In ∆ABC,
AB2= BC2 + AC2
AB2 = AC2 + AC2 [Pythagoras theorem]
= 2AC2
Question 5.
ABC is an isosceles triangle with AC = BC. If AB2 = 2AC2 , Prove that ABC is a right triangle.
Solution:
Given that ABC is an isosceles triangle with AC = BC and given that AB² = 2AC²
Now we have AB² = 2AC²
AB² = AC² + AC²
But AC= BC (Given)
AB² = AC² + BC²
Hence by Pythagoras theorem ∆ABC is a right triangle where AB is the hypotenuse of ∆ABC.
![]()
Question 6.
ABC is an equilateral triangle of side la. Find each of its altitudes.
Solution:
Given: In ∆ABC, AB = BC = AC = 2a

We have to find length of AD
In ∆ABC,
AB = BC = AC = 2a
and AD ⊥ BC
BD = \(\frac { 1 }{ 2 }\) x 2 a = a
In right angled triangle ADB,
AD2 + BD2 = AB2
⇒ AD2 = AB2 – BD2= (2a)2 – (a)2 = 4a2– a2= 3a2
AD = √3a
Question 7.
Prove that the sum of the squares of the sides of a rhombus is equal to the sum of the squares of its diagonals.
Solution:
Given: ABCD is a rhombus. Diagonals AC and BD intersect at O.
To Prove: AB2+ BC2+ CD2+ DA2 = AC2+ BD2

Question 8.
In the given figure, O is a point in the interior of a triangle ABC, OD ⊥ BC, OE ⊥ AC and OF ⊥ AB. Show that
(i) OA2 + OB2 + OC2 – OD2 – OE2 – OF2 = AF2 + BD2 + CE2
(ii) AF2 + BD2 + CE2 = AE2 + CD2 + BF2.
Solution:
(i) Given: ∆ABC, O is any point inside it,
OD, OE and OF are perpendiculars to BC, CA and AB respectively.
To Prove:

![]()
Question 9.
A ladder 10 m long reaches a window 8 m above the ground. ind the distance of the foot of the ladder from base of the wall.
Solution:
By Pythagoras theorem

Hence the distance of the foot of the ladder from base of the wall in 6 m.
Question 10.
A guy wire attached to a vertical pole of height 18 m is 24 m long and has a stake attached to the other end. How far from the base of the pole should the stake be driven so that the wire will be taut?
Solution:
Let AB i.e., the vertical pole of height 18 m and AC be the guy wire of 24 m long. BC is the distance from the vertical pole to where the wire will be staked.
By Pythagoras theorem

Question 11.
An aeroplane leaves an airport and flies due north at a speed of 1000 km per hour. At the same time, another aeroplane leaves the same airport and flies due west at a speed of 1200 km per hour. How far apart will be the two planes after 1\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours?
Solution:

![]()
Question 12.
Two poles of heights 6 m and 11 m stand on a plane ground. If the distance between the feet of the poles is 12 m, find the distance between their tops.
Solution:
We have two poles.
We have
BC = 12 m
AB = 11 – 6
AB = 5 m

By Pythagoras theorem in right triangle ABC
AC² = AB² + BC²
AC² = (12)² +(5)²
AC² = 144 + 25
AC² = 169
AC = 13 m
Hence the distance between the tops is 13 m
Question 13.
D and E are points on the sides CA and CB respectively of a triangle ABC right angled at C. Prove that AE2 + BD2 = AB2 + DE2.
Solution:
Given: ∆ABC is a right angled at C D and E are the points on the side CA and CB.
To Prove: AE² + BD² = AB² + DE²
Proof : ∆ACE is right angled at C
AE² = AC² + CE²… (i)
(Pythagoras theorem)

Question 14.
The perpendicular from A on side BC of a ∆ABC intersects BC at D such that DB = 3CD (see the figure). Prove that 2AB2 = 2AC2 + BC2.

Solution:
We have
BD = 3CD
∴ BC = BD + DC
⇒ BC = 3CD + CD
BC = 4CD
⇒ CD = \(\frac { 1 }{ 4 }\)BC … (i)
And BD = 3CD
⇒ BD = \(\frac { 3 }{ 4 }\)BC …(ii)
Since ∆ABD is a right triangle, right angled at
AB²= AD² + BD² …(iii)
Similarly, ∆ACD is right angled at D.
AC² = AD² + CD² …(iv)
Substracting (iv) from (iii)
We get

![]()
Question 15.
In an equilateral triangle ABC, D is a point on side BC, such that BD = \(\frac { 1 }{ 3 }\)BC. Prove that 9AD2 = 7AB2.
Solution:

Question 16.
In an equilateral triangle, prove that three times the square of one side is equal to four times the square of one of its altitudes.
Solution:
Let ABC be an equailateral traingle of each side x. AD be its altitude.
So, AB = BC = CA = x
and BD = DC = \(\frac { 1 }{ 2 }\) BC = \(\frac { x }{ 2 }\)
In right triangle ADC in which ∠D = 90°
AD = perpendicular,
DC = base and AC = hypotenuse.
Apply Pythagorus theorem, we get

So, we get length of each side is x an length of altitude is \(\frac{\sqrt{3} x}{2}/latex]
Then, three times the square of each side = 3 x (x)² = 3x² … (i)
and four times, the square of its altitudes = 4 x [latex]\frac { 3 }{ 4 }\)x² = 3x² … (ii)
It shows that equations (i) and (ii) are same. Hence times the square of one side an equilateral triangle is equal to four times the square of its altitude.
![]()
Question 17.
Tick the correct answer and justify : In ∆ABC, AB = 6\(\sqrt{3}\) cm, AC = 12 cm and BC = 6 cm. The angle B is:
(a) 120°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 45
Solution:
(C) is the correct answer.
When the triangle is right angled then by Pythagoras theorem
(12)= (6\(\sqrt{3}\))² + (6)²
144 = 36 x 3 + 36
144 = 144
L.H.S. = R.H.S.
Hence the result is (C)