Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Tribes, Nomads and Settled Communities Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 History Objective Questions.

Tribes, Nomads and Settled Communities Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Tribes, Nomads and Settled Communities Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 7 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 7 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Mir Jumla attacked the Ahom in:
(a) 1662
(b) 1665
(c) 1670
(d) 1672

Answer

Answer: (a) 1662


Question 2.
Specialized artisans were:
(a) Smiths, carpenters and peasants were specialized artisans.
(b) Smiths, carpenters and masons were specialized artisans.
(c) King, soldiers, carpenters and masons were specialized artisans.
(d) None.

Answer

Answer: (b) Smiths, carpenters and masons were specialized artisans.


Question 3.
Verna was prescribed by:
(a) Brahmanas
(b) King
(c) Poets
(d) Artisans

Answer

Answer: (a) Brahmanas


Question 4.
Many societies in the subcontinent did not follow the social rules and rituals prescribed by the Brahmanas; they are called:
(a) Poets
(b) Peasants
(c) King and its family
(d) Tribes

Answer

Answer: (d) Tribes


Question 5.
Khokhar tribes lived in:
(a) Jammu and Kashmir
(b) Assam
(c) Punjab
(d) Tamil Nadu

Answer

Answer: (c) Punjab


Question 6.
Kamal Khan Gakkhar was mansabdar in region of:
(a) Babin
(b) Akbar
(c) ShahJahan
(d) None

Answer

Answer: (b) Akbar


Question 7.
Langahs and Arghuns tribal dominated extensive regions which are:
(a) Multan and Sind
(b) North-East
(c) Central India
(d) Southern India

Answer

Answer: (a) Multan and Sind


Question 8.
Kolis lived particularly in many areas of:
(a) Gujarat
(b) Nagaland
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (a) Gujarat


Question 9.
Those who specifically made and sold ropes, reeds, straw matting and coarse sacks are called:
(a) Banjaras
(b) Gonds
(c) Petty Pedlars
(d) Bhils

Answer

Answer: (c) Petty Pedlars


Question 10.
Mangols were hunter-gatherer tribes inhabited in:
(a) Eastern Asia
(b) South Asia
(c) Western Asia
(d) Central Asia

Answer

Answer: (d) Central Asia


Question 11.
Which tribes were influential in Punjab in 13th and 14th centuries?
(a) Khokhar
(b) Ahoms
(c) Banjaras
(d) Gonds

Answer

Answer: (a) Khokhar
In Punjab, the Khokhar tribe was very influential during the thirteenth and fourteenth centuries.


Question 12.
Who assumed the title of Sangram Shah?
(a) Bir Narain
(b) Chaman Das
(c) Dalpat
(d) Aman Das

Answer

Answer: (d) Aman Das
Aman Das the Gond raja of Garha Katanga, assumed the title of Sangram Shah.


Question 13.
Rani Durgawati ruled in which region?
(a) Punjab
(b) Ambar
(c) Bikaner
(d) Garha Katanga

Answer

Answer: (d) Garha Katanga
Aman Das, the Gond raja of Garha Katanga, assumed the title of Sangram Shah. His son, Dalpat, married princess Durgawati, the daughter of Salbahan, the Chandel Rajput raja of Mahob(a)


Question 14.
The 84 villages or Chaurasi was further subdivided into what?
(a) Tanda
(b) Barhots
(c) Khel
(d) Clan

Answer

Answer: (b) Barhots
Each garh was controlled by a particular Gond clan. This was further divided into units of 84 villages called chaurasi. The chaurasi was subdivided into barhots which were made up of 12 villages each.


Question 15.
The Cheros were defeated in 1591 by whom?
(a) Maharana Pratap
(b) Raja Man Singh
(c) Amax Singh
(d) Prithviraj Chauhan

Answer

Answer: (b) Raja Man Singh
Raja Man Singh, Akbar’s famous general attacked and defeated the Cheros in 1591.


Question 16.
When did the Cheros were defeated?
(a) 1575
(b) 1564
(c) 1591
(d) 1584

Answer

Answer: (c) 1591
Raja Man Singh, Akbar’s famous general attacked and defeated the Cheros in 1591.


Question 17.
What do you mean by ‘Paths and Bhuiyans?
(a) They were forced to join war
(b) They were forced to give their lands
(c) They were forced to work in Ahom state
(d) None of these

Answer

Answer: (c) They were forced to work in Ahom state
Paiks were the labourers who were forced to work in Ahom state. Bhuiyans were the landlords.


Question 18.
What is the meaning of Gondwana?
(a) Country inhabited by Mughals
(b) Country inhabited by tribals
(c) Country inhabited by gonds
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Country inhabited by gonds
Gondwana means the country inhabited by Gonds.


Question 19.
Who were Ahoms?
(a) Mongols
(b) Tribal group
(c) Mughals
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Tribal group
The Ahoms were the important tribal group which established a powerful kingdom in Assam. They were defeated by the Mughals.


Question 20.
On what basis society was divided?
(a) According to Varna
(b) According to Puran
(c) According to Wealth
(d) None of these

Answer

Answer: (a) According to Varna
Society was divided according to the rules of Varna, prescribed by the Brahmans.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Langahs and Arghuns tribes(a) North-eastern part
2. Balochis tribes(b) Western Himalaya
3. Shepherd tribe of Gaddis(c) North-west
4. Nagas, Ahoms(d) Maharashtra and Karnataka
5. Mundas and Santals tribes(e) In South
6. Kolis, Berads(f) Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra and Andhra Pradesh
7. Koragas, Vetars, Maravars(g) Orissa and Bengal
8. Bhils(h) Multan and Sind
9. Gonds(i) Western and central India
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Langahs and Arghuns tribes(h) Multan and Sind
2. Balochis tribes(c) North-west
3. Shepherd tribe of Gaddis(b) Western Himalaya
4. Nagas, Ahoms(a) North-eastern part
5. Mundas and Santals tribes(g) Orissa and Bengal
6. Kolis, Berads(d) Maharashtra and Karnataka
7. Koragas, Vetars, Maravars(e) In South
8. Bhils(i) Western and central India
9. Gonds(f) Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra and Andhra Pradesh

Fill in the blanks

1. Society was already divided according to the rules of ……………. .

Answer

Answer: varna


2. The tribes retained their freedom and preserved their separate ……………. .

Answer

Answer: culture


3. Banjaras’ caravan was called ……………. .

Answer

Answer: tanda


4. The ……………. lived in a vast forested region called Gondwan(a)

Answer

Answer: Gonds


5. Garha Katanga had ……………. villages.

Answer

Answer: 70,000


6. ……………. attacked the Ahom kingdom and controlled over the region.

Answer

Answer: Mir Jumla


7. Temples, Brahmanas, poets and scholars were granted ……………. by the Ahoms king.

Answer

Answer: land


8. The large tribes of ……………. were spread across western and central Indi(a)

Answer

Answer: Bhils


9. Genghis Khan had united the Mongol and ……………. tribes into a powerful military force.

Answer

Answer: Turkish


10. In the reign of Sib Singh ……………. became the predominant religion.

Answer

Answer: Hinduism


Map Skills

1. Plot the location of following tribes habitation:
(i) Ahoms (ii) Mundas (iii) Gonds (iv) Bhils (v) Kolis

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Tribes, Nomads and Settled Communities Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Agriculture Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Geography Objective Questions.

Agriculture Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Agriculture Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Geography Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Geography Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Commercial rearing of silk worms is known as
(a) pisciculture
(b) viticulture
(c) horticulture
(d) sericulture

Answer

Answer: (d) sericulture


Question 2.
What per cent of persons are engaged in agricultural activity in the world?
(a) 75%
(b) 85%
(c) 65%
(d) 50%

Answer

Answer: (d) 50%


Question 3.
Shifting cultivation is also known as Milpa in which part of the world.
(a) North East India
(b) Mexico
(c) Brazil
(d) Malaysia

Answer

Answer: (b) Mexico


Question 4.
In which type of farming is the land used for growing food and fodder crops and rearing livestock?
(a) Subsistence farming
(b) Intensive farming
(c) Mixed farming
(d) Commercial farming

Answer

Answer: (c) Mixed farming


Question 5.
……………………… is a type of commercial farming where single crop of tea, coffee, sugarcane etc are grown.
(a) Plantation
(b) Cultivation
(c) Agriculture
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Plantation


Question 6.
Which one of the following is known as paddy crop?
(a) Millets
(b) Wheat
(c) Rice
(d) Flax

Answer

Answer: (c) Rice
Rice is the major food crop of the world. It is also known as paddy crop. It is the staple diet of the tropical and sub-tropical regions. Rice needs high temperature, high humidity and rainfall.


Question 7.
What is another name of shifting agriculture in Mexico?
(a) Ladang
(b) Milpa
(c) Jhumming
(d) Roca

Answer

Answer: (b) Milpa
Shifting cultivation is known by different names in different parts of the world. Jhumming in North-East India, Milpa in Mexico Roca in Brazil and Ladang in Malaysia.


Question 8.
Which agriculture is referred as Slash and Burn agriculture?
(a) Intensive farming
(b) Shifting agriculture
(c) Primitive farming
(d) Plantation agriculture

Answer

Answer: (b) Shifting agriculture
Shifting cultivation is practiced in the thickly forested areas of Amazon basin, tropical Africa, parts of Southeast Asia and Northeast India. These are the areas of heavy rainfall and quick regeneration of vegetation.


Question 9.
Who is the Leading producer of coffee?
(a) Brazil
(b) India
(c) Russia
(d) America

Answer

Answer: (a) Brazil
Brazil is the leading producer followed by Columbia and India. Coffee requires warm and wet climate and well drained loamy soil.


Question 10.
What do you mean by Horticulture?
(a) Growing fruits, flowers and vegetables.
(b) Growing of wheat
(c) Primitive farming.
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Growing fruits, flowers and vegetables.
Growing vegetables, flowers and fruits for commercial use is known as horticulture.


Question 11.
Where does the word ‘agriculture’ originated from?
(a) Latin term Agri means soil
(b) Latin term culture means cultivation
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The word agriculture originated from the Latin term ‘agri’ meaning soil and ‘culture’ meaning cultivation. Thus, the term means cultivation of soil.


Question 12.
What are tertiary activities?
(a) Provide support to only primary activities
(b) Provide support to primary and secondary activities
(c) Provide support to only secondary activities
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Provide support to primary and secondary activities
These are the economic activities that provide services to the consumers by providing support to primary and secondary sectors.


Question 13.
What is the science of commercial rearing of silk worms called?
(a) Horticulture
(b) Viticulture
(c) Sericulture
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Sericulture
Commercial rearing of silkworms is called sericulture. It may supplement the income of the farmer.


Question 14.
What is horticulture?
(a) Growing of vegetables
(b) Growing of flowers
(c) Growing of fruits
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Growing vegetables, flowers and fruits for commercial use is known as horticulture.


Question 15.
Why is different crops grown in different regions of our country?
(a) Different climate condition
(b) Different terrain
(c) Different soil type
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Our country has different climatic conditions, terrain and different of soil types in different areas and therefore different crops are grown in various regions of India.


Write true (T) or false (F)

1. Cotton requires high temperature, light rainfall.

Answer

Answer: True


2. Agricultural development refers to efforts made to decrease farm production.

Answer

Answer: False


3. Munna Lai is a small farmer who belongs Ghazipur district of Uttar Pradesh.

Answer

Answer: True


4. Rice is the major food crop of the world.

Answer

Answer: True


5. Subsistence farming is a type of farming in which crops are grown and animals are reared for sale in market.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Commercial grain farming(a) No genetic modification is done.
2. Organic farming(b) Brazil
3. Horticulture(c) Growing vegetables, flowers and fruits for commercial use.
4. Viticulture(d) Crops are grown for commercial purpose.
5. Roca(e) Cultivation of grapes.
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Commercial grain farming(d) Crops are grown for commercial purpose.
2. Organic farming(a) No genetic modification is done.
3. Horticulture(c) Growing vegetables, flowers and fruits for commercial use.
4. Viticulture(e) Cultivation of grapes.
5. Roca(b) Brazil

Fill in the blanks

1. ……………………… of fish in specially constructed tanks and ponds is termed as Pisciculture.

Answer

Answer: Breeding


2. Cultivation of grapes is termed as ……………………… .

Answer

Answer: viticulture


3. In ……………………… farming crops are grown and animals are reared for sale in market.

Answer

Answer: commercial


4. Tea is a ……………………… crop grown on plantations.

Answer

Answer: beverage


5. Maize is also known as ……………………… .

Answer

Answer: corn


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4
(i) What is shown in the above figure?
(ii) Which method is used in the picture for the purpose of ploughing?

Answer

Answer:
(i) Farmers ploughing a field is shown.
(ii) Traditional method is used.


2.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4
(i) What type of plantation is shown in the above picture?
(ii) Who had discovered these plants.

Answer

Answer:
(i) Coffee plantation.
(ii) Kaldi, an Arab goat – herder, had discovered the coffee plant.


Map Skills

1.
On an outline Map of World mark the following countries where Maize is grown:
(i) North America (ii) Brazil (iii) China (iv) Russia (v) Canada (vi) India (vii) Mexico

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4


2. Mark the countries where cotton is grown suitably on the outline Map of World.
(i) China (ii) USA (iii) India (iv) Pakistan (v) Brazil (vi) Egypt

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4


3. Mark the countries on an outline Map of World showing major plantations found in the tropical regions of the world.
(i) Rubber in Malaysia (ii) Coffee in Brazil (iii) Tea in India

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Agriculture Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Heat Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Heat Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Heat Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 4 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Heat Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 4 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Heat in liquid travels from the:
(a) bottom to top
(b) top to bottom
(c) right to left
(d) left to right

Answer

(a) bottom to top
Heat in liquid travels from bottom to top.


Question 2.
Heat transferred into solids by:
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) insulators

Answer

(a) conduction
Heat transferred into solids by conduction.


Question 3.
The substances which conduct heat easily are called:
(a) convection
(b) radiation
(c) conductors
(d) none of these

Answer

(c) conductors
The substances which conduct heat easily is called conductor.


Question 4.
In which process heat is transferred from hotter end to colder end is known as:
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) none of these

Answer

(a) conduction
Heat is transferred from hotter end to colder end is known as conduction.


Question 5.
The substances which do not conduct heat easily are called:
(a) insulators
(b) convection
(c) conductors
(d) none of these

Answer

(a) insulators
Insulators do not conduct heat easily.


Question 6.
In which process the liquid itself moves and carries the heat from one place to another ?
(a) radiation
(b) conductors
(c) convection
(d) none of these

Answer

(c) convection
In convection liquid itself moves and carries the heat from one place to another.


Question 7.
The correct method of reading a clinical thermometer is:
(a) holding the thermometer by bulb
(b) before use the mercury level should be below 39°C
(c) don’t hold the thermometer by bulb
(d) none of these

Answer

(c) don’t hold the thermometer by bulb
Don’t hold the thermometer by the bulb while reading it.


Question 8.
The normal temperature of human body is:
(a) 47°C
(b) 36°C
(c) 37°C
(d) 39°C

Answer

(c) 37°C
The normal temperature of human body is 37°C.


Question 9.
Which currents are formed in all liquid on heating ?
(a) radiation current
(b) conduction current
(c) convection current
(d) none of these

Answer

(c) convection current
Convection currents are formed in all liquid on heating.


Question 10.
The hand which is over the flame feels hotter because hot air moves in:
(a) downward direction
(b) upward direction
(c) circular direction
(d) none of these

Answer

(b) upward direction
The hand feels hotter because air moves upward direction.


Question 11.
Which thermometer is used to measure temperature of different things and places ?
(a) Laboratory thermometer
(b) Clinical thermometer
(c) Minimum and maximum thermometer
(d) None of these

Answer

(a) Laboratory thermometer
Laboratory thermometer measure the temperature of things and places.


Question 12.
The range of laboratory thermometer is:
(a) 70°C to 110°C
(b) -10°C to 110°C
(c) 20°C to 110°C
(d) None of these

Answer

(b) -10°C to 110°C
-10°C to 110°C is the range of laboratory thermometer.


Question 13.
Which scale is used in clinical thermometer nowadays ?
(a) Celsius scale
(b) Fahrenheit scale
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

(a) Celsius scale
Celsius scale is used in clinical thermometer nowadays.


Question 14.
Which scale was used in clinical thermometer during earlier times?
(a) Celsius scale
(b) Fahrenheit scale
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

(b) Fahrenheit scale
Fahrenheit scale was used in clinical thermometer during earlier time.


Question 15.
Which thermometer records the highest and lowest temperature during a period of time ?
(a) Clinical thermometer
(b) Laboratory thermometer
(c) Minimum and maximum thermometer
(d) None of these

Answer

(c) Minimum and maximum thermometer
Minimum and maximum temperature records temperature of time.


Question 16.
A thermometer which do not use mercury is known as:
(a) clinical thermometer
(b) laboratory thermometer
(c) digital thermometer
(d) none of these

Answer

(c) digital thermometer
Digital thermometer do not use mercury.


Question 17.
The scale used with the laboratory thermometer is Celsius scale, indicated by:
(a) °F
(b) °C
(c) K
(d) None of these

Answer

(c) K
Celcius scale is indicated by °C.


Question 18.
One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of mixture will be:
(a) 80°C
(b) More than 50°C but less than 80°C
(c) 20°C
(d) Between 30°C and 50°C

Answer

(d) Between 30°C and 50°C
Between 30°C and 50°C because temperature of mixture will be between.


Question 19.
An iron ball at 40°C is dropped in a mug containing water at 40°C. The heat will:
(a) flow from iron ball to water
(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball
(c) flow from water to iron ball
(d) increase the temperature of both

Answer

(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball
The heat will not flow from iron ball to water or from water to ball.


Question 20.
A wooden spoon is dipped in a cup of ice-cream its other end:
(a) becomes cold by the process of convection
(b) becomes cold by the process of conduction
(c) becomes cold by the process of radiation
(d) does not become cold

Answer

(d) does not become cold
Its other end does not become cold.


Question 21.
Stainless steel pans are usually provided with copper bottom. The reason for this could be that:
(a) copper bottom makes the pan more durable
(b) such pans appear colourful
(c) copper is easier to clean than stainless steel
(d) copper is a better conductor of heat than the stainless steel

Answer

(d) copper is a better conductor of heat than the stainless steel
Copper is a better conductor of heat than the stainless steel.


Question 22.
The process by which we get heat while sitting in front of a room heater is :
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) none of these

Answer

(c) radiation
The process by which we get heat is radiation.


Question 23.
To measure the temperature of an object, we use:
(a) Barometer
(b) Lactometer
(c) Thermometer
(d) None of these

Answer

(c) Thermometer
Thermometer is used to measure the temperature of an object.


Question 24.
Which of the following substance is a bad conductor of heat ?
(a) Steel
(b) Gold
(c) Wood
(d) Silver

Answer

(c) Wood
Wood is a bad conductor of heat.


Question 25.
Which of the following substance is not a bad conductor of heat ?
(a) Rubber
(b) Aluminium
(c) Glass
(d) Plastic

Answer

(b) Aluminium
Aluminium is not a bad conductor of heat.


Question 26.
The transfer of heat by conduction is in:
(a) solids
(b) liquids
(c) gases
(d) none of these

Answer

(a) solids
The transfer of heat by conduction is in solids.


Question 27.
Which of the following colour absorb maximum heat ?
(a) White
(b) Black
(c) Blue
(d) Pink

Answer

(b) Black
Black colour absorb maximum heat.


Question 28.
Convection currents are formed in:
(a) solids
(b) liquids
(c) gases
(d) none of these

Answer

(b) liquids
Convection currents are formed in liquids.


Question 29.
The phenomenon involved in the formation of land and sea breeze is:
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) all of these

Answer

(b) convection
The phenomenon involved in the formation of land and sea breeze is convection.


Question 30.
Which of the following would expand most on being heated for some time ?
(a) Air
(b) Water
(c) Iron
(d) All of these

Answer

(a) Air
Air would expand most on being heated for some time.


Question 31.
Heat from the sun reaches us by the process of:
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) all of these

Answer

(c) radiation
Heat from the sun reaches us by the process of radiation.


Question 32.
Temperature is a measure of the degree of the:
(a) hotness of an object
(b) dryness
(c) coldness of an object
(d) none of these

Answer

(a) hotness of an object
Temperature is a measure of the degree of the hotness of an object.


Question 33.
A clinical thermometer reads temperature from:
(a) 35°C to 45°C
(b) 35°C to 42°C
(c) 35°C to 40°C
(d) None of these

Answer

(b) 35°C to 42°C
A clinical thermometer reads temperature from 35°C to 42°C.


Question 34.
Which thermometer is used to measure our body temperature ?
(a) Laboratory thermometer
(b) Clinical thermometer
(c) Digital thermometer
(d) Both (b) and (c)

Answer

(d) Both (b) and (c)
Clinical and digital thermometer measure the body temperature.


Question 35.
Dark coloured clothes are preferred during:
(a) winter season
(b) summer season
(c) rainy season
(d) none of these

Answer

(a) winter season
Dark coloured clothes are preferred during winter season.


Question 36.
Light coloured clothes are preferred during:
(a) winter
(b) summer
(c) rainy
(d) none of these

Answer

(b) summer
Light coloured clothes are preferred during summer season.


Question 37.
Land breeze blows during:
(a) day
(b) night
(c) evening
(d) none of these

Answer

(b) night
Land breeze blows during night.


Question 38.
Sea breeze blows during:
(a) day
(b) night
(c) evening
(d) none of these

Answer

(a) day
Sea breeze blows during day.


Question 39.
Radiated heat travels like light and moves in a:
(a) curved line
(b) straight line
(c) line
(d) none of these

Answer

(b) straight line
Radiated heat travels like light and moves in a straight line.


Question 40.
The heat is transferred directly from its source to another place without help of any substance in between, without a medium is:
(a) convection
(b) conduction
(c) radiation
(d) none of these

Answer

(c) radiation
The heat is transferred from its source to another place without help of any substances in between without a medium, is radiation.


Match Column A with Column B:

Question 1.

Column AColumn B
(a) Land breeze blows during(i) summer
(b) Sea breeze blows during(ii) winter
(c) Dark coloured clothes are preferred during(iii) day
(d) Light coloured clothes are preferred during(iv) night
Answer
Column AColumn B
(a) Land breeze blows during(iv) night
(b) Sea breeze blows during(iii) day
(c) Dark coloured clothes are preferred during(ii) winter
(d) Light coloured clothes are preferred during(i) summer

Question 2.

Column AColumn B
(a) Conductors of heat(i) 37°C
(b) Insulators of heat(ii) upward direction
(c) Body temperature(iii) copper, iron, steel
(d) Hot air moves in(iv) wood, paper, plastic
Answer
Column AColumn B
(a) Conductors of heat(iii) copper, iron, steel
(b) Insulators of heat(iv) wood, paper, plastic
(c) Body temperature(i) 37°C
(d) Hot air moves in(ii) upward direction

Question 3.

Column AColumn B
(a) Range of laboratory thermometer(i) Radiation
(b) Range of clinical thermometer(ii) -10°C to 110°C
(c) Hotness of an object(iii) 35°C to 42°C
(d) Sun’s heat reaches us through(iv) Temperature
Answer
Column AColumn B
(a) Range of laboratory thermometer(ii) -10°C to 110°C
(b) Range of clinical thermometer(iii) 35°C to 42°C
(c) Hotness of an object(iv) Temperature
(d) Sun’s heat reaches us through(i) Radiation

State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’:

Question 1.
Black colour absorb maximum heat.

Answer

True


Question 2.
Thermometer is used to measure the temperature of an object.

Answer

True


Question 3.
Silver is bad conductor of heat.

Answer

False


Question 4.
The normal temperature of human body is 39°C.

Answer

False


Question 5.
Laboratory thermometer measure the temperature of different things and place.

Answer

True


Question 6.
Both thermometers are not used to measure the temperature.

Answer

False


Question 7.
Temperature of boiling water measured by a clinical thermometer.

Answer

False


Question 8.
Copper is a better conductor of heat than the stainless steel.

Answer

True


Question 9.
Convection currents are formed in solids when they are heated.

Answer

False


Question 10.
The pink prevents mercury level from falling down.

Answer

True


Question 11.
Umbrella protects us from heat rays of sun.

Answer

True


Question 12.
Always hold the thermometer by the bulb while reading it.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
……………………. is a bad conductor of heat.

Answer

Wood


Question 2.
……………………. is used to measure the temperature.

Answer

Thermometer


Question 3.
……………………. heat travels like light and moves in a straight line.

Answer

Radiated


Question 4.
……………………. currents are formed in liquid, when they are heated.

Answer

Convection


Question 5.
The range of laboratory thermometer is ……………………..

Answer

– 10°C to 110°C


Question 6.
The range of clinical thermometer is ……………………..

Answer

35°C to 42°C


Question 7.
The hotness of an object is determined by its ……………………..

Answer

temperature


Question 8.
Temperature of boiling water can be measured by ……………………. thermometer.

Answer

laborartory


Question 9.
A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process of …………………….

Answer

conduction


Question 10.
Clothes of ……………………. colour absorb the heat better than the clothes of light colours.

Answer

dark


Question 11.
Land gets heated faster during the ……………………. in coastal areas.

Answer

day


Question 12.
……………………. of different parts of the body are different.

Answer

temperature


Question 13.
The substances which do not conduct heat easily are called ……………………..

Answer

insulators


Question 14.
The substances which conduct heat easily are called ……………………..

Answer

good conductors


Question 15.
Both type of thermometers have ……………………..

Answer

mercury


Question 16.
The hand which is over the flame feel ……………………. because hot air moves in upward direction.

Answer

hotter


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Heat MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat Read More »

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5 Industries with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5 Industries with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Industries Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Geography Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 Geography Chapter 5 Industries in Hindi. Every question of the textbook has been answered here.

Industries Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Industries Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Geography Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Geography Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Industries which use plant and animal based products as their raw materials.
(a) Mineral based
(b) Marine based
(c) Agro based
(d) Mining based

Answer

Answer: (c) Agro based


Question 2.
What is referred to as an economic activity that is concerned with production of goods, extraction of minerals or the provision of services?
(a) Industry
(b) Agriculture
(c) Private industry
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Industry


Question 3.
Industries that are owned by and operated by the state and individuals or a group of individuals is called as
(a) Joint sector industries
(b) Public sector industries
(c) Private sector industries
(d) Cooperative sector industries

Answer

Answer: (d) Cooperative sector industries


Question 4.
On which date the Bhopal industrial disaster took place?
(a) 3 December 1984
(b) 2 December 1984
(c) 1 December 1984
(d) 5 December 1984

Answer

Answer: (a) 3 December 1984


Question 5.
TISCO was started in 1907 at

(b) Mandakni
(c) Godavari
(d) Nagpur

Answer

Answer: (a) Sakchi


Question 6.
The first successful mechanised textile mill was established in Mumbai in
(a) 1856
(b) 1857
(c) 1854
(d) 1852

Answer

Answer: (c) 1854


Question 7.
Major IT hub of India is
(a) Mumbai
(b) Nagpur
(c) Patna
(d) Bengaluru

Answer

Answer: (d) Bengaluru


Question 8.
Which one of the following is a Joint Sector Industry?
(a) Tata Iron and Steel Industry
(b) Basket weaving
(c) Maruti Udyog Limited
(d) Hindustan Aeronautics Limited

Answer

Answer: (c) Maruti Udyog Limited
Joint sector industries are owned and operated by the state and individuals or a group of individuals. Maruti Udyog Limited is an example of joint sector industry.


Question 9.
Which one of the following is a Private Sector Industry?
(a) Maruti Udyog Limited
(b) Anand Milk Union Limited
(c) Hindustan Aeronautics Limited
(d) Tata Iron and Steel Industry

Answer

Answer: (d) Tata Iron and Steel Industry
Private sector industries are owned and operated by individuals or a group of individuals. Tata Iron and Steel Company Limited TISCO were privately owned.


Question 10.
Name the man-made fibers used in the textile industry?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The natural fibers include wool, silk, cotton, linen, jute. The man-made fibers are nylon, polyester, acrylic and rayon.


Question 11.
Which one of the following is a natural fiber?
(a) Nylon
(b) Jute
(c) Acrylics
(d) Rayon

Answer

Answer: (b) Jute
Natural fibers are obtained from wool, silk, cotton, linen and jute. Man-made fibers include nylon, polyester, acrylic and rayon.


Question 12.
Where is the Silicon Valley located?
(a) Bengaluru
(b) California
(c) Ahmedabad
(d) Pune

Answer

Answer: (b) California
The major hubs of Information technology industry are the Silicon Valley of Central California and the Bangalore region of India.


Question 13.
Why do industrial accidents usually happen?
(a) Due to technical failure
(b) Due to irresponsible handling of materials
(c) Due to negligence
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Industrial accidents usually happen due to technical failure or irresponsible handling of hazardous material.


Question 14.
What does the term ‘industry’ mean?
(a) Economic activity concerned with goods and minerals
(b) Economic activity concerned with finance
(c) Economic activity concerned with company balance sheet
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Economic activity concerned with goods and minerals
Industry refers to an economic activity that is concerned with production of goods, extraction of minerals or the provision of services.


Question 15.
Where were the iron and steel industry located before 1850?
(a) Availability of raw material
(b) Availability of power supply
(c) Availability of running water
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Before 1850, the iron and steel industries used to be located at areas where raw materials, power supply and running water were easily available.


Question 16.
Why is steel called the backbone of modern industries?
(a) Steel is cheaper
(b) Steel is available everywhere in the world
(c) Everything we use is related with steel
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Everything we use is related with steel
Steel is called the backbone of modern industries because almost everything we use is either made up of steel or is made by using devices and tools made of steel.


Question 17.
Name the countries where the textile industry is concentrated?
(a) India
(b) Japan
(c) Taiwan
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
The textile industry is concentrated in India, Hong Kong, South Korea, Japan and Taiwan.


Write true (T) or false (F)

1. Pittsburgh is an important steel city of Newzealand.

Answer

Answer: False


2. Muslin of Dhaka is known worldwide for its quality and design.

Answer

Answer: True


3. The first textile mill in the country was established at Fort Gloster near Kolkata in 1819.

Answer

Answer: False


4. Major IT hub Silicon Valley is a part of Santa Clara Valley.

Answer

Answer: True


5. The state government of Karnataka was the first to announce an IT Policy in 1992.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Silicon Plateau(a) Methyl Isocynate (MIC)
2. Chintzes(b) Use plant and animal based products as their raw material
3. Bhopal Disaster(c) changed into paper.
4. Agro based industries(d) Masulipatnam
5. Pulp(e) Bengaluru
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Silicon Plateau(e) Bengaluru
2. Chintzes(d) Masulipatnam
3. Bhopal Disaster(a) Methyl Isocynate (MIC)
4. Agro based industries(b) Use plant and animal based products as their raw material
5. Pulp(c) changed into paper.

Fill in the blanks

1. ……………………… activities change raw materials into products of more value to people.

Answer

Answer: Secondary


2. ……………………… based industries use products from sea and oceans as raw materials.

Answer

Answer: Marine


3. ……………………… sector industries are owned and operated by the state and individual or group of ………………………

Answer

Answer: Joint, individuals


4. Before ……………………… iron and steel industry was located where raw materials, power supply and running
water were easily available.

Answer

Answer: 1800 A.D.


5. In ………………………, several other industrial plants were set up after TISCO.

Answer

Answer: Jamshedpur


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5
(i) What does the above picture show?
(ii) Where was the iron and steel industry located before 1800 A.D.?

Answer

Answer:
(i) It shows the changing location of iron and steel industry.
(ii) Before 1800 A.D. iron and steel industry was located where raw materials, power supply and running water were easily available.


2.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5
(i) Name the major railway station shown in the figure.
(ii) What does the picture show?

Answer

Answer:
(i) Tatanagar railway station.
(ii) It shows the location of iron and steel industry in Jamshedpur.


Map Skills

1. On an outline Map of World show the major iron ore producing areas.
(i) Brazil (ii) South Africa (iii) Australia (iv) Germany (v) India

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5


2. On an outline Map of World show the important iron and steel producing centres.
(i) Jharkhand (ii) Odisha (ii) Chhattisgarh (iv) West Bengal

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5 Industries with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Industries Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5 Industries with Answers Read More »

The Desert Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 3 The Desert with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Desert Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Desert Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 3 The Desert with Answers

Enhance your subject knowledge through The Desert MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Desert provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th The Desert MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Which plants can store water in their thick stems?
(a) Cactus
(b) Rose
(c) Banana
(d) Mulberry

Answer

Answer: (a) Cactus


Question 2.
The major feature of all deserts is
(a) dryness
(b) variation of temperature
(c) lack of water
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 3.
What does the moisture in the air act as?
(a) like a blanket
(b) like an umbrella
(c) like a water table
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) like a blanket


Question 4.
Deserts heat up rapidly during and cool off rapidly at
(a) day, day
(b) night, day
(c) day, night
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) day, night


Question 5.
What is a green island in the middle of a desert with a little water called?
(a) Desert
(b) Oasis
(c) Spring
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Oasis


Question 6.
Heaps of sand are called ……………….
(a) hills
(b) deserts
(c) sand dunes
(d) mountains

Answer

Answer: (c) sand dunes


Question 7.
Which animal is called ‘The Ship of the Desert’?
(a) Horse
(b) Lion
(c) Camel
(d) Cow

Answer

Answer: (c) Camel


Question 8.
From where do the small desert animals get water?
(a) From plant juices
(b) From moisture in the meat
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 3 The Desert with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English The Desert MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Desert Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 3 Read More »

The Shed Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Shed Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Shed Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed with Answers

Enhance your subject knowledge through The Shed MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Shed provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th The Shed MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following extract carefully and tick the correct answer for the questions given below:

(1)

My Brother says there is a ghost in the shed.
Who hides under the rotten floor boards.
And if I ever dare to set foot inside.
He’ll jump out and chop off my head.
But I’ll take a peek one day.

Question 1.
Name the poet of the poem ‘The Shed’.
(a) D.J. Enright
(b) Shirley Bauer
(c) Frank Flynn
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Frank Flynn


Question 2.
What does his brother tell him?
(a) That there is a ghost in the shed
(b) There is a snake in the shed
(c) There is a man in the shed
(d) None of these

Answer

Answer: (a) That there is a ghost in the shed


Question 3.
What will happen if he ever enters the shed?
(a) The ghost will chop his head
(b) The snake will bite Him
(c) The police will catch him
(d) The spider will bite him

Answer

Answer: (a) The ghost will chop his head


Question 4.
‘But I will take a peek one day.’ What quality does the poet wish to highlight?
(a) He is brave
(b) He is doubtful
(c) He is fearful
(d) He is rough

Answer

Answer: (a) He is brave


Question 5.
Give the meaning of ‘peep through’.
(a) look at
(b) look out
(c) look into
(d) look after

Answer

Answer: (c) look into


(2)

There’s a shed at the bottom of our garden
With a spider’s web hanging across the door
The hinges are rusty and crack in the wind
When I’m in bed I lie and I listen
I’ll open that door one day

Question 1.
Name the poem from which these lines have been taken
(a) The Shed
(b) Garden snake
(c) Trees
(d) The Rebel

Answer

Answer: (a) The Shed


Question 2.
Name the poet of the poem.
(a) Michael Rosen
(b) Frank Flynn
(c) M.B. Armstrong
(d) Kit Wright

Answer

Answer: (b) Frank Flynn


Question 3.
Where is the shed located?
(a) In the basement
(b) In the garden
(c) On the attic
(d) On the roof

Answer

Answer: (b) In the garden


Question 4.
What creates noise there?
(a) Snake
(b) Spider
(c) Ghost
(d) The rusty hinges of the door.

Answer

Answer: (d) The rusty hinges of the door.


(3)

I know that there isn’t really a ghost,
My brother tells lies to keep the shed for his den;
There isn’t anyone staring or making strange noises
And their spider has been gone from his web
since I don’t know when,
I’ll go into that shed one day soon,
But not just yet…

Question 1.
Name the poem.
(a) Trees
(b) The Shed
(c) The Rebel
(d) Garden Snake

Answer

Answer: (b) The Shed


Question 2.
Name the poet.
(a) Frank Flynn
(b) Kit Wright
(c) Murial J. Sonne
(d) Shirley Bauer

Answer

Answer: (a) Frank Flynn


Question 3.
What does the poet know?
(a) That there is no snake
(b) That there is no ghost
(c) That there lives no man
(d) That there is no web

Answer

Answer: (b) That there is no ghost


Question 4.
What will the poet do very soon?
(a) To take his brother to the shed
(b) Tell his parents about the shed
(c) To kill the snake
(d) To go into the shed

Answer

Answer: (d) To go into the shed


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Poem The Shed MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Shed Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 3 Read More »

error: Content is protected !!