Author name: Prasanna

How the Dog Found Himself a New Master? Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master? with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering How the Dog Found Himself a New Master? Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the How the Dog Found Himself a New Master? Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master? with Answers

Enhance your subject knowledge through How the Dog Found Himself a New Master? MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on How the Dog Found Himself a New Master? provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th How the Dog Found Himself a New Master? MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

He walked and he walked and he met a kinsman of his, a big wolf who was as strong
as he was fierce.“Where are you going, Dog?” the Wolf asked.
“I am looking for someone to take up service with. Would you like to be my master, Wolf?”
“I don’t see why not! the Wolf said, and this agreed upon, the two of them went on together.”

Question 1.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) The dog
(b) The bear
(c) The wolf
(d) The man

Answer

Answer: (a) The dog


Question 2.
Whom did he meet on his way?
(a) The bear
(b) The man
(c) The wolf
(d) A dog

Answer

Answer: (c) The wolf


Question 3.
What did he ask the wolf?
(a) To be his slave
(b) To be his master
(c) To be his friend
(d) To have fight with him

Answer

Answer: (b) To be his master


Question 4.
‘Kinsman’ here means ……………
(a) a kindman
(b) a relative
(c) a master
(d) a friend

Answer

Answer: (d) a friend


Question 5.
Pick out the word from the passage which means ‘violent’.
(a) strong
(b) fierce
(c) service
(d) agreed upon

Answer

Answer: (b) fierce


(2)

Dog were once their own masters and lived the way wolves do, in freedom, until a dog was bom who was ill pleased with this way of life. He was sick and tired of wandering about by himself looking for food and being Mghtened of those who were stronger than he.
He thought it over and decided that the best thing for him to do was to become the servant of one who was stronger than anyone on earth, and he set out to find such a master.

Question 1.
What sort of life did dogs once live?
(a) Life of slaves
(b) Lived in forests
(c) Lived in freedom
(d) Lived in dens

Answer

Answer: (c) Lived in freedom


Question 2.
What was the dog sick and tired of?
(a) Wandering for food
(b) Fear of stronger animals
(c) Both (a) and (b)
(d) Nope of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 3.
What did he decide to do?
(a) To have a strong master for protection
(b) To have a rich master
(c) To have a strong master
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To have a strong master for protection


Question 4.
Which of the following is closely related to ‘dogs’?
(a) Lions
(b) Wolf
(c) Man
(d) Cat

Answer

Answer: (b) Wolf


Question 5.
Give the meaning of ‘ill pleased’
(a) pleased
(b) pleasing
(c) ill mannered
(d) unhappy

Answer

Answer: (d) unhappy


(3)

Seeing that the Bear was stronger than the Wolf, the Dog decided to take up service with him, and he left the Wolf and asked the Bear to be his master. The Bear agreed to this readily and said, “Let up go and find a herd of cows. I’ll kill a cow and then we can both eat our fill.”

Question 1.
What did the dog decide?
(a) To make the wolf his master
(b) To make the cow his master
(c) lb make the bear his master
(d) To return to his place

Answer

Answer: (c) lb make the bear his master


Question 2.
Whom did he leave on his way?
(a) The bear
(b) The wolf
(c)The man
(d) The lion

Answer

Answer: (b) The wolf


Question 3.
What did the dog ask the bear? ‘
(a) To be his slave
(b) To be his master
(c) To be his friend
(d) To help him

Answer

Answer: (b) To be his master


Question 4.
Did the bear accept his offer?
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t say
(d) May be

Answer

Answer: (a) Yes


Question 5.
‘herd’ means :
(a) cows
(b) bear
(c) wolves
(d) a large group

Answer

Answer: (d) a large group


(4)

They walked and they walked, and all of a sudden the Wolf lifted his nose, sniffed, darted quickly off the path and into the bushes and crept deeper into the forest. The Dog was much surprised. “What’s come over you, master?” he asked. “What has frightened you so?”
“Can’t you see? There’s a Bear out there, and he might eat up both of us you and me.

Question 1.
Who does ‘they’ refer to?
(a) Dog and wolf
(b) Dog and man
(c) Dog and bear
(d) Bear and wolf

Answer

Answer: (a) Dog and wolf


Question 2.
Why did the wolf run into the forest?
(a) He was afraid of lion
(b) He was afraid of a bear
(c) He was afraid to the dog
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He was afraid of a bear


Question 3.
What was the wolf’s fear?
(a) The dog might kill him
(b) The lion might kill him
(c) That the bear might kill both of them
(d) He did not fear anything

Answer

Answer: (c) That the bear might kill both of them


Question 4.
He might eat up both of us ‘you and me’? Who are ‘you’ and ‘me’ here?
(a) Wolf and dog
(b) Two dogs
(c) Dog and wolf
(d) Dog and bear

Answer

Answer: (b) Two dogs


Question 5.
Which word in the passage means ‘ran fast’?
(a) sniffed
(b) frightened
(c) crept
(d) darted

Answer

Answer: (d) darted


(5)

“What is it, master, is anything wrong?” asked the Dog, surprised. “I smell a man coming this way,” the Lion said. “We’d better run for it or we’ll be in trouble”. “Oh, well, then I’ll say goodbye to you, Lion. I want a master who is stronger than anyone on earth!” And off the Dog went to join the man and he stayed with him and served him faithfully. This happened long, long ago, but to this day, the dog is man’s most loyal servant and knows no other master.

Question 1.
Who did the dog address as ‘master’?
(a) The lion
(b) The man
(c) The wolf
(d) The bear

Answer

Answer: (a) The lion


Question 2.
What did the lion say to the dog?
(a) To fight with the man
(b) To kill the man
(c) To run away from man
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To run away from man


Question 3.
Whom did the dog say goodbye to?
(a) The man
(b) The lion
(c) Another dog
(d) His friend

Answer

Answer: (b) The lion


Question 4.
Who became the master of the dog at the end?
(a) Lion
(b) Wolf
(c) Bear
(d) Man

Answer

Answer: (d) Man


Question 5.
Which word in the passage means ‘obedient’
(a) loyal
(b) master
(c) stronger
(d) faithfully

Answer

Answer: (a) loyal


(6)

They walked on and soon saw a herd of cows, but just as they were about to come up to it they were stopped by a terrible noise. The cows were mooing loudly and running in a panic in all directions. The Bear looked out from behind a tree, and then he too ran hastily deeper into the forest.

Question 1.
Who does ‘they’ refer to here?
(a) The wolf and the dog
(b) Two dogs
(c) The bear and the dog
(d) The bear and the wolf

Answer

Answer: (c) The bear and the dog


Question 2.
Why did they look for a cow?
(a) They wanted help from cow!
(b) They were hungry
(c) They wanted to kill it
(d) None of these

Answer

Answer: (b) They were hungry


Question 3.
What did the cows do?
(a) They started making a noise
(b) They started shouting
(c) They fought bravely
(d) None of these

Answer

Answer: (a) They started making a noise


Question 4.
What did the bear do?
(а) He fought bravely
(b) He killed the cow
(c) He asked the dog to fight with the cow
(d) He ran into the forest

Answer

Answer: (d) He ran into the forest


Question 5.
Which word in the passage means ‘swiftly’
(a) hastily
(b) loudly
(c) deeper
(d) mooing

Answer

Answer: (a) hastily


(7)

And off the Dog went to ask the Lion to be his master. The Lion agreed to it, and the Dog stayed with him and served him for a long, long time. It was a good life, and he had nothing to complain of, for there was no stronger beast in the forest than the Lion, and no one dared touch the Dog or offend him in any way.

Question 1.
Whom did the dog ask to be his master here?
(a) The lion
(b) The bear
(c) The wolf
(d) The cow

Answer

Answer: (a) The lion


Question 2.
Did the lion agree?
(a) No
(b) Yes
(c) Gave no answer
(d) Can’t say

Answer

Answer: (b) Yes


Question 3.
Did the dog enjoy a good life?
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t say
(d) Sometimes good

Answer

Answer: (a) Yes


Question 4.
There was no stronger beast in the forest’. Here stronger is used as ……………. degree of adjective.
(a) positive
(b) superlative
(c) comparative
(d) none of these

Answer

Answer: (b) superlative


Question 5.
Give the meaning of ‘offend’.
(a) to go against
(b) to accept
(c) to favour
(d) none of these

Answer

Answer: (a) to go against


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master? with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English How the Dog Found Himself a New Master? MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

How the Dog Found Himself a New Master? Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 2 Read More »

Combination of Sentences MCQ Questions with Answers Class 8 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Combination of Sentences Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Combination of Sentences Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Combination of Sentences Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Grammar Combination of Sentences with Answers

Enhance your subject knowledge through Combination of Sentences MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Combination of Sentences provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Combination of Sentences MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Tick the appropriate conjunction from the given alternatives and fill in the blanks:

Question 1.
He has no money …………………. he can not buy a pen.
(a) as
(b ) but
(c) so
(d) and

Answer

Answer: (c) so


Question 2.
Suman turned on the radio ……………… Ravi was taking a:
(a) and
(b) so
(c) but
(d) while

Answer

Answer: (d) while


Question 3.
He ran away ………………. he saw me.
(a) when
(b) then
(c) and
(d) as

Answer

Answer: (a) when


Question 4.
Do not leave …………….. I come back.
(a) unless
(b) and
(c) until
(d) but

Answer

Answer: (c) until


Question 5.
………………… the thief saw the policeman, he ran away.
(a) Since
(b) As soon as
(c) While
(d) Then

Answer

Answer: (b) As soon as


Question 6.
He tried …………….. did not succeed.
(a) but
(b) therefore
(c) so that
(d) still

Answer

Answer: (a) but


Question 7.
………………… the market is closed, we can not buy anything.
(a) Because
(b) As
(c) While
(d) Therefore

Answer

Answer: (b) As


Question 8.
Water ………………. oil will not mix.
(a) or
(b) but
(c) with
(d) and

Answer

Answer: (d) and


Question 9.
He will starve ………………… will not steal.
(a) as
(b) but
(c) because
(d) while

Answer

Answer: (b) but


Question 10.
Is that story true ………….. false.
(a) or
(b) and
(c) so
(d) but

Answer

Answer: (a) or


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Combination of Sentences Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Grammar Combination of Sentences MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Combination of Sentences MCQ Questions with Answers Class 8 English Read More »

Articles MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Articles Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Articles Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Articles Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Articles with Answers

Enhance your subject knowledge through Articles MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Articles provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Articles MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks with suitable article from the alternatives given below:

Question 1.
……………. sun sets in the west.
(a) a
(b) the
(c) an
(d) none of these

Answer

Answer: (b) the


Question 2.
He gave me ………………… five rupee note.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a


Question 3.
This is ……………….. book.
(a) an
(b) the
(c) a
(d) none of these

Answer

Answer: (c) a


Question 4.
Ram is ……………….. honest man.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (a) an


Question 5.
This road leads to …………………. Agra.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (d) none of these


Question 6.
Would you like …………. apple or ………………….. banana.
(a) an, the
(b) an, a
(c) a, a
(d) the, the

Answer

Answer: (b) an, a


Question 7.
I saw …………. one eyes man yesterday.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a


Question 8.
………………….. rich should help …………….. poor
(a) A, the
(b) The, the
(c) A, an
(d) An, the

Answer

Answer: (b) The, the


Question 9.
Hindi is ……………… easy language.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (a) an


Question 10.
He is ………………. richest man in the town.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Articles Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Articles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Articles MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

Degrees of Adjectives MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Degrees of Adjectives Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Degrees of Adjectives Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Degrees of Adjectives Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Degrees of Adjectives with Answers

Enhance your subject knowledge through Degrees of Adjectives MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Degrees of Adjectives provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Degrees of Adjectives MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the correct form of adjectives from the alternatives given below:

Question 1.
Honesty is the ………………. policy. (good)
(a) very good
(b) best
(c) good
(d) better

Answer

Answer: (b) best


Question 2.
The Taj Mahal is the ………………… building in the world. (beautiful)
(a) beautiful
(b) most beautiful
(c) more beautiful
(d) most beautiful

Answer

Answer: (b) most beautiful


Question 3.
Sarla is …………………. than any other girl in the class. (smart)
(a) smart
(b) smartest
(c) smarter
(d) more smart

Answer

Answer: (c) smarter


Question 4.
This is an …………………. question. I can solve it. (easy)
(a) easier
(b) easy
(c) easiest
(d) very easy

Answer

Answer: (b) easy


Question 5.
As she was ……………… girl in the class, she was made to sit in the last row. (tall)
(a) tall
(b) tallest
(c) taller
(d) more tall

Answer

Answer: (b) tallest


Question 6.
Mohan is ………………. than Ramesh. (intelligent)
(a) more intelligent
(b) intelligent
(c) intelligence
(d) very intelligent

Answer

Answer: (a) more intelligent


Question 7.
Ram is very ……………….. (handsome)
(a) more handsome
(b) beautiful
(c) most handsome
(d) handsome

Answer

Answer: (d) handsome


Question 8.
This is a …………………. question. (difficult)
(a) more difficult
(b) easy
(c) most difficult
(d) difficult

Answer

Answer: (d) difficult


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Degrees of Adjectives Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Degrees of Adjectives MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Degrees of Adjectives MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

Reading Comprehension MCQ Questions with Answers Class 6 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Reading Comprehension Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Reading Comprehension Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Reading Comprehension Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Grammar Reading Comprehension with Answers

Enhance your subject knowledge through Reading Comprehension MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Reading Comprehension provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Reading Comprehension MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow by choosing the right alternative given at the end of every question:

(1)

Androcles was ordered to fight a huge lion, that had been kept hungry for two days. He was sure the Hon would tear him to pieces. So, he was sad to be back. A large crowd of people had come, to see that fight. The lion was let loose, into the arena where Androcles had been made to enter. The beast came roaring aloud, out of its cage, looking fiercely. As the lion neared him, people got excited to see the bloody drama. But, suddenly, the lion stopped roaring and became calm. Instead of attacking Androcles he crouched at his feet arid began to lick his hands. Tears of joy welled up in Androcles’ eyes and he embraced the lion. It was the same lion, with whom Androcles had lived in den, for many days.

Question 1.
With whom was Androcles ordered to fight with?
(a) a huge lion
(b) a lion
(c) a tiger
(d) a slave

Answer

Answer: (a) a huge lion


Question 2.
Who had come to see the fight?
(a) the king
(b) the minister
(c) large crowd
(d) the animals

Answer

Answer: (c) large crowd


Question 3.
How did the lion came towards Androcles?
(a) limping
(b) roaring
(c) shouting
(d) crying

Answer

Answer: (b) roaring


Question 4.
What did the lion do?
(a) fought with Androcles
(b) tore Androcles into pieces
(c) began to lick Androcles’hands
(d) none of these

Answer

Answer: (c) began to lick Androcles’hands


Question 5.
Which word in the passage means the same as -‘hold someone closely’,
(a) heard
(b) crouched
(c) calm
(d) embraced

Answer

Answer: (d) embraced


(2)

It rained heavily last winter and the little stream, near our house, became a big river. It burst its banks and the fields all around were full of water. Luckily, the water did not reach, any of the house in our village. But, the river carried away, our beautiful wooden bridge. The bridge was more than a hundred years old and we were sorry to lose it. We are building a new one now, but it will never be the same

Question 1.
Why were the fields full of water?
(a) There was a flood
(b) A dam broke
(c) It rained heavily
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It rained heavily


Question 2.
What happened to the wooden bridge?
(а) It was broken
(b) It did not break
(c) It helped the people to reach to a safer place
(d) Nothing happened to it

Answer

Answer: (а) It was broken


Question 3
Where did the water not reach?
(a) the shops
(b) the field
(c) the streets
(d) the houses

Answer

Answer: (d) the houses


Question 4.
How old was the bridge?
(a) more than ten years
(b) more than a hundred years
(c) more than fifty years
(d) more than two hundred years

Answer

Answer: (b) more than a hundred years


Question 5.
Find a phrase from the passage which means ‘washed away’.
(a) burst
(b) around
(c) carried away
(d) lose

Answer

Answer: (c) carried away


(3)

When you watch the Republic Day Parade, do you wonder who built the Rashtrapati Bhawan, the Rajpath and the India Gate? They were mainly the work of Sir Edwin Lutyen’s. Edwin Lutyen’s father, Charles Lutyens, was in the British army. He was also a good painter.

Question 1.
Who built the Rashtrapati Bhawan?
(a) Charles Lutyens
(b) Edwin Lutyen
(c) Edwin Charles
(d) Charles Edwin

Answer

Answer: (b) Edwin Lutyen


Question 2.
Where is India Gate situated?
(a) New Delhi
(b) Calcutta
(c) Bombay
(d) Chennai

Answer

Answer: (a) New Delhi


Question 3.
What did Charles Lutyens, Edwin Lutyen’s father, do?
(a) He was in Chinese Army
(b) He was in Russian Army
(c) He was in British Army
(d) He was in Indian Army

Answer

Answer: (c) He was in British Army


Question 4.
When is Republic Day Celebrated?
(a) 2nd October
(b) 26th January
(c) 15th August
(d) 29th January

Answer

Answer: (b) 26th January


Question 5.
Give the opposite of ‘good’.
(a) vainly
(b) better
(c) bad
(d) worst

Answer

Answer: (c) bad


(4)

There is an interesting story, about a rabbit and his grandpa. It happened, on a full- moon night. Our friend, the rabbit, had gone out for a stroll, when he met a cunning Jackal. Luckily for Mr. Rabbit, Mr. Jackal had a very hearty meal that night. So, instead of making Mr. Rabbit his dinner, Mr. Jackal decided to have only some fun at the expense of Mr. Rabbit. He said to Mr. Rabbit, “Look up there. Your grandpa is waiting for you, on the moon. Don’t you want to go up there and see him?” Mr.Rabbit was taken in. He did not understand, that cunning Mr. Jackal was only trying to befool him. He paid no heed, to the advice of his dear mother and went from friend to friend, seeking help in reaching reached the moon.

Question 1.
When did Mr. Rabbit meet Mr. Jackal?
(a) in the evening
(b) in the morning
(c) full moon night
(d) at night

Answer

Answer: (c) full moon night


Question 2.
Why did Mr. Jackal not eat up Mr. Rabbit?
(a) he did not like rabbit
(b) he did not want to kill Mr. Rabbit
(c) because his stomach was full
(d) Mr. Rabbit escaped

Answer

Answer: (c) because his stomach was full


Question 3.
The Jackal was very …………….
(a) foolish
(b) cunning
(c) coward
(d) helpful

Answer

Answer: (b) cunning


Question 4.
What did he say to Mr. Rabbit?
(a) that his grandfather is waiting for him on the moon
(b) that his grandfather is waiting for him at home
(c) that his father is calling him
(d) none of these

Answer

Answer: (a) that his grandfather is waiting for him on the moon


Question 5.
Find the word which means the same as given below ‘deceived’.
(a) befool
(b) heed
(c) cunning
(d) taken in

Answer

Answer: (d) taken in


(5)

Venice is a strange and beautiful city, in the north of Italy. It is not one island but a group of one hundred and seventeen islands. These small islands are, near one another. There are about four hundred old stone bridges, joining the islands of Venice. In this city, there are no motor cars, no horses and no buses. This is because Venice has no streets. Every one must go by boat from one place to another. The boats sail on one hundred and fifty canals or ‘waterways’. The water touches the walls and steps on the buildings. The men of Venice are very good sailors. They have long boats with flat bottoms, called ‘Gondolas’. But, today, we can also see plenty of motor boats in Venice.

Question 1.
Where is Venice located in Italy?
(a) east
(b) north
(c) west
(d) south

Answer

Answer: (b) north


Question 2.
Venice is a group of ………………. islands.
(a) one hundred seven
(b) one hundred seventy
(c) one hundred seventeen
(d) one hundred and seventy

Answer

Answer: (c) one hundred seventeen


Question 3.
Which is the mode of transport in Venice?
(a) car
(b) motor
(c) bus
(d) boat

Answer

Answer: (d) boat


Question 4.
How many ‘waterways’ are there in Venice?
(a) One hundred and fifty
(b) Fifty
(c) One hundred
(d) Two hundred

Answer

Answer: (a) One hundred and fifty


Question 5.
Give the opposite of ‘beautiful’.
(a) handsome
(b) lovely
(c) ugly
(d) scary

Answer

Answer: (c) ugly


(6)

The Taj Mahal is one of the most beautiful buildings, in the world. More than three hundred years ago, emperor Shah Jahan built the Taj Mahal, as a tomb for his wife. Shah Jahan loved his wife very much. He wanted her tomb, to be perfect. He did not care about time or money. He found the finest workmen in Asia. Altogether, over 20,000 different men worked on the building. It took over seventeen years to finish it. The building rests on a platform of sandstone. Four slender white towers, or minarets, rise from the corners of the terrace. A large dome rises, from the centre of the building. Around this large dome there are smaller domes.

Question 1.
Who built the Taj Mahal and for whom?
(a) Mumtaz, Shahjahan
(b) Workmen, Mumtaz
(c) Shah Jahan, Mumtaz
(d) Mumtaz, tourists

Answer

Answer: (c) Shah Jahan, Mumtaz


Question 2.
Taj Mahal was built
(a) one hundred years ago
(b) two hundred years ago
(c) three hundred years ago
(d) four hundred years ago

Answer

Answer: (c) three hundred years ago


Question 3.
The workmen came from to build it.
(a) Asia
(b) Europe
(c) India
(d) Iran

Answer

Answer: (a) Asia


Question 4.
How many years did it take to finish the work?
(a) Fourteen years
(b) Fifteen years
(c) Sixteen years
(d) Seventeen years

Answer

Answer: (d) Seventeen years


Question 5.
What is the main building of the Taj Mahal made of?
(a) sandstone
(b) white stone
(c) redstone
(d) bricks

Answer

Answer: (a) sandstone


(7)

I went back into the room and sat down on the chair. I opened the box beneath the table and took out the book, ‘The Materia Medica’. I opened it, at the table on which stood the lamp and a large mirror; a small comb beside the mirror’. I looked into the mirror. I was a doctor. I felt I had to make my presence felt. I picked up the comb and ran it through my hair and adjusted the parting, so that it looked straight and neat.

Question 1.
Where did the narrator sit?
(a) chair
(b) diwan
(c) table
(d) sofa

Answer

Answer: (a) chair


Question 2.
Where was the box?
(a) beneath the bed
(b) in the store
(c) beneath the chair
(d) beneath the table

Answer

Answer: (d) beneath the table


Question 3.
What did the writer take out from the box?
(a) another box
(b) a comb
(c) a book
(d) a shirt

Answer

Answer: (c) a book


Question 4.
What did the writer do for his living?
(a) lawyer
(b) doctor
(c) teacher
(d) none of these

Answer

Answer: (b) doctor


Question 5.
What did the doctor do with the comb?
(a) placed it on the chair
(b) placed it on the mirror
(c) placed it on the table
(d) set his hair

Answer

Answer: (d) set his hair


(8)

Pets, especially dogs, are fun to keep. I wanted a dog, for my tenth birthday. And I got a black Spaniel, with a white patch. A pet is not just a toy. It needs constant attention. A dog in the early stages, needs training. It should be taught, to obey its master. Its food has to be cooked, specially. Then its coat has to be checked regularly, for ticks. We have to take it regularly, to a vet. When I come back from school, my furry friend barks at me lovingly. It sometimes runs off with my socks. It is naughty, but not a nuisance.

Question 1.
Which pet is the favourite of the narrator?
(a) cats
(b) dogs
(c) parrots
(d) pigeons

Answer

Answer: (b) dogs


Question 2.
What attention does a dog need?
(a) its food should be good
(b) should be taken regularly to a vet
(c) its clothes should be neat
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
The doctor who treats animals is called ………………….
(a) Psychatrist
(b) Child specialist
(c) vet
(d) surgeon

Answer

Answer: (c) vet


Question 4.
How does the dog treat, when the narrator comes back from the school?
(a) barks at him
(b) does not pay attention
(c) welcomes him with barking
(d) none of these

Answer

Answer: (c) welcomes him with barking


Question 5.
Give the opposite of ‘Obey’.
(a) obedient
(b) ignore
(c) not obey
(d) dis obey

Answer

Answer: (d) dis obey


(9)

Long, long ago there were no schools or colleges in the way, they are now. Every sage, would admit a few students, who stayed with him, for at least 12 years and received instructions from him. Such places were called ashramas. Usually, students used to join the ashramas, at the age of eight and complete their education, by twenty. There were no fees. The ashramas would receive grants and aid from the kings. Infact, the longs were proud of the ashramas, in their kingdom. They often looked to the sages, for advice and guidance. The ashramas were located in places, away from the town.

Question 1.
Where did the students get education long ago?
(a) palaces
(b) ashramas
(c) schools
(d) colleges

Answer

Answer: (b) ashramas


Question 2.
Usually the students used to join the ashramas at the age of
(a) five
(b) six
(c) seven
(d) eight

Answer

Answer: (d) eight


Question 3.
From where did the ashramas receive grants and aid?
(a) from the kings
(b) from the parents
(c) from the ministers
(d) from the banks

Answer

Answer: (a) from the kings


Question 4.
Where were the ashramas located?
(a) away from the city
(b) away from the palaces
(c) away from the town
(d) far away

Answer

Answer: (c) away from the town


Question 5.
Give the verb of ‘advice’.
(a) advised Answers
(b) advise
(c) to advice
(d) ignore

Answer

Answer: (b) advise


(10)

Success in life, depends largely, on good health. Keep your body fit and strong by being clean, breathing in fresh air, following regular habits and having proper entertainment. Avoid anything that will weaken, your body and mind. Smoking harms the body and clouds the brain. Avoid drinking, which is the deadly enemy of health and efficiency. Above all, remember that your character is, your greatest wealth. Be truthful, polite and kind to everybody. Be fair, even to your opponents and helpful to the weak. Have the courage to stand up for, what is good, pure and noble.

Question 1.
How can we ensure success in life?
(a) by being wealthy
(b) by being healthy
(c) by being polite
(d) none of these

Answer

Answer: (b) by being healthy


Question 2.
How can we keep good health?
(a) breathing in fresh air
(b) by following regular habits
(c) proper entertainment
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
What bad habits should we avoid?
(a) smoking
(b) breathing in fresh air
(c) walking
(d) none of these

Answer

Answer: (a) smoking


Question 4.
Which is our greatest wealth?
(a) health
(b) friends
(c) wealth
(d) character

Answer

Answer: (d) character


Question 5.
Find a word which means amusement or recreation.
(a) entertainment
(b) opponent
(c) success
(d) noble

Answer

Answer: (a) entertainment


(11)

Laziness means, when a person is not willing to work, even when needed. Laziness is increasing due to T.V. and makes the life meaningless. A lazy person tries, to put off the work, to next day and often lands into failures. A lazy person can not achieve, the desired goals. Laziness creates new diseases. The new technologies are very much responsible for increasing laziness. Mobile phones internet and media have made people more lethargic. So, we should not be lazy, if we want to achieve success in life.

Question 1.
What is laziness?
(a) when a person can not do work.
(b) when a person is not willing to play
(c) when a person is not willing to study
(d) when a person is not willing to work

Answer

Answer: (d) when a person is not willing to work


Question 2.
Laziness is increasing due to ……………………
(a) T.V.
(b) diseases
(c) money
(d) none of these

Answer

Answer: (a) T.V.


Question 3.
What can a lazy person not achieve in his life?
(a) money
(b) food
(c) success
(d) none of these

Answer

Answer: (c) success


Question 4.
Which things are mainly responsible for laziness among people?
(a) mobile phones
(b) internet
(c) media
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 5.
Give the opposite of ‘lethargic’.
(a) acting Answers
(b) active
(c) fast
(d) movement

Answer

Answer: (b) active


(12)

Once there was a farmer. He had four sons. They always quarrelled with one another. So the farmer was very sad.
One day he fell ill. His end was near. He called his sons. He gave them a bundle of sticks. He asked them to break it. None could do so. He untied the bundle. He gave them one stick each. Each son broke his stick easily. At this the farmer said, “If you live like the bundle, no body will harm you.” And he died. The sons learnt the lesson. They never quarrelled again.

Question 1.
How many sons did the farmer have?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (d) four


Question 2.
Why was the farmer sad?
(a) because he had no money
(b) because he had no sons
(c) because his sons always quarrelled
(d) none of these

Answer

Answer: (c) because his sons always quarrelled


Question 3.
What did the farmer do?
(а) asked them not to quarrel
(b) asked them to break the bundle of sticks
(c) decided to call them
(d) none of these

Answer

Answer: (b) asked them to break the bundle of sticks


Question 4.
What did he do then?
(a) he untied the bundle
(b) he gave all his money to the poor
(c) he asked them to go from here
(d) none of these

Answer

Answer: (a) he untied the bundle


Question 5.
Give the opposite of sad.
(a) feeling good
(b) un sad
(c) not happy
(d) happy

Answer

Answer: (d) happy


(13)

One winter day, heavy snow was pouring here and there. All the roads and fields were covered with snow as if they were covered with salt. A man, a stranger was on his way. He got lost in a vast field. He wandered here and there in search of the way. But he knew no direction. He walked, and got tired. He was feeling awfully hungry but still kept waiting.On the second day, he saw a ray of light coming from a distance. He headed towards it. There was a small house. He knocked at the door. A lady appeared. She gave him shelter and food. He ate to his appetite and slept. It is properly said that love to mankind is love to God.

Question 1.
What was pouring on a winter day?
(a) snow
(b) rain
(c) hail stones
(d) salt

Answer

Answer: (a) snow


Question 2.
Who lost his way?
(a) A man
(b) A king
(c) A Woman
(d) A minister

Answer

Answer: (a) A man


Question 3.
What did the lady do?
(a) asked him to go away
(b) became angry
(c) gave him shelter and food
(d) none of these

Answer

Answer: (c) gave him shelter and food


Question 4.
Love to mankind is love to ………………
(a) man
(b) God
(c) animals
(d) none of these

Answer

Answer: (b) God


Question 5.
Give the opposite of ‘appeared’
(a) not appeared
(b) unappeared
(c) appearance
(d) disappeared

Answer

Answer: (d) disappeared


(14)

Shruti was a naughty little girl. Everyone liked her because she was very cheerful and was nice to everybody. She had a lot of friends, with whom she loved to play. One day, her teacher told her to learn a poem to recite during the morning assembly in the school. So the entire afternoon she tried to learn the poem.

Question 1.
What sort of a girl was Shruti?
(a) naughty
(b) obstinate
(c) clever
(d) arrogant

Answer

Answer: (a) naughty


Question 2.
Why was she loved by everyone?
(а) because she was naughty
(b) because she was beautiful
(c) because she was very cheerful and nice
(d) because she was haughty

Answer

Answer: (c) because she was very cheerful and nice


Question 3.
What did her teacher ask her one day?
to write a paragraph to do the homework
to go out of the class
(b) to write a paragraph
(c) to learn a poem
(d) to do the homework

Answer

Answer: (c) to learn a poem


Question 4.
What did she do the entire afternoon?
(a) she played with friends
(b) she played with dolls
(c) she tried to learn the poem
(d) she did her homework

Answer

Answer: (c) she tried to learn the poem


Question 5.
Give the opposite of ‘love’.
(a) loved
(b) hate
(c) like
(d) loving

Answer

Answer: (b) hate


(15)

It is very important that people should be clean in their habits. If one wants to be healthy and keep free from sickness and disease, great care must be taken of the body. When people become weak and delicate, they feel depressed and dull and sometimes become, a burden to others. They need the doctor, to visit them. Good, well cooked food and fresh air are better than pills and powder. They keep a person robust and healthy.

Question 1.
What should the person do to be healthy?
(a) do walk
(b) take heavy food
(c) take care of his body
(d) go to the doctor

Answer

Answer: (c) take care of his body


Question 2.
When do people feel depressed?
(a) when they have no money
(b) when the feel weak
(c) when they become weak and delicate
(d) none of these

Answer

Answer: (c) when they become weak and delicate


Question 3.
Whom do the people visit when they feel sick?
(a) a doctor
(b) the temple
(c) the neighbourhood
(d) their friends

Answer

Answer: (a) a doctor


Question 4.
What are better than pills?
(a) Good food
(b) Well cooked food
(c) Fresh air
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 5.
Pick out a word from the passage, which means same as ‘strong’.
(a) clean
(b) depressed
(c) delicate
(d) robust

Answer

Answer: (d) robust


(16)

Vidyasagar was a very generous and charitable man. From his early years, he helped the poor and the needy. As a boy, at school, he often gave some of the little food he had to another boy who had none. If one of his school fellows fell ill, little Ishwar would go to his house, sit by his bed and nurse him. When he grew rich, hundreds of poor widows and orphans were supported by him. He would never have an attendant at his gate lest some poor man who wished to see him should be turned away. Rich or poor, high or low, all loved him alike.

Question 1.
What sort of a man was Vidyasagar?
(a) generous
(b) charitable
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 2.
Whom did he help from his early years?
(a) the poor
(b) the needy
(c) to his friends in need
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 3.
Whom did he support, when he grew rich?
(a) widows
(b) orphans
(c) students
(d) widows and orphans

Answer

Answer: (d) widows and orphans


Question 4.
Who loved him alike?
(a) rich
(b) poor
(c) high or low
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 5.
Find the word from the passage which means the same as, child whose
parents are dead.
(a) childless
(b) poor
(c) orphan
(d) weak

Answer

Answer: (c) orphan


(17)

Once upon a time, there was a man named Tittoo. He lived in a village near a forest. He wanted to go to heaven very much. He wanted to take his family also with him. “But you can not go to’the heaven in this body”, a villager said to him one day. “Oh, no, I shall go to heaven in this body. And I shall take my family too”, replied Tittoo very firmly.

Question 1.
What was the name of the man?
(a) Tittoo
(b) Bitto
(c) Tito
(d) Toto

Answer

Answer: (a) Tittoo


Question 2.
Where did he live?
(a) In a city
(b) In a cave
(c) In a forest
(d) In a village

Answer

Answer: (d) In a village


Question 3.
Where did he want to go?
(a) to hell
(b) to heaven
(c) to temple
(d) to some place

Answer

Answer: (b) to heaven


Question 4.
Who said to Tittoo, “You can’t go to heaven in this body.”
(a) his wife
(b) his friend
(c) a villager
(d) an elephant

Answer

Answer: (c) a villager


Question 5.
Give the opposite of ‘heaven’.
(a) disheaven
(b) hell
(c) heavenly
(d) misheaven

Answer

Answer: (b) hell


(18)

Once a crow was looking for something to eat. Suddenly, he saw a piece of cheese. Lifting the piece in his beak, he flew to a tree nearby. A fox wandering in search of food, saw the crow and his piece of cheese. His mouth watered. He was very cunning. He said to the crow, “You are a fine bird. Your wings are very pretty. Your voice must be very sweet, would you not sing me a song?” The foolish crow opened his beak to sing. The piece of cheese fell down. The fox ate it up and ran away.

Question 1.
Who was looking for food?
(a) a crow
(b) a pigeon
(c) a fox
(d) a parrot

Answer

Answer: (a) a crow


Question 2.
What did he see?
(a) a piece of bread
(b) a piece of chapati
(c) a piece of meat
(d) a piece of cheese

Answer

Answer: (d) a piece of cheese


Question 3.
Where did he go?
(a) to his nest
(b) to a tree
(c) to a roof
(d) to a house

Answer

Answer: (b) to a tree


Question 4.
Who saw the crow?
(a) a pigeon
(b) A parrot
(c) A vixen
(d) A fox

Answer

Answer: (d) A fox


Question 5.
What did he ask the crow?
(a) to give cheese to him
(b) to give his share
(c) to sing a song
(d) none of these

Answer

Answer: (c) to sing a song


Question 6.
What happened then?
(a) The piece of cheese fell down
(b) The crow did not sing
(c) The crow flew away
(d) Fox and the crow quarrelled

Answer

Answer: (a) The piece of cheese fell down


(19)

Once when the world was young and the Carabao and the Egret had a quarrel. They spoke many angry words to each other, but their quarrel was not settled. At last, the Carabao said, “Let us settle our differences through a contest. Let us go down to the river and drink its water, each as much as she/he can. The winner will make the other his/her slave.”

Question 1.
The quarrel was between …………. and …………….
(a) Carabao and Egret
(b) Egret and Camel
(c) Carabao and Camel
(d) Carabao and Eagle

Answer

Answer: (a) Carabao and Egret


Question 2.
What did they say to each other?
(a) to go to the jungle
(b) to go to the pond
(c) spoke angry words
(d) none of these

Answer

Answer: (c) spoke angry words


Question 3.
How did Carabao decide to settle the dispute?
(a) through a contest
(b) through a friend
(c) through the game
(d) with the help of the king

Answer

Answer: (a) through a contest


Question 4.
What will the winner do?
(a) get reward
(b) live in a cave
(c) will make the other his/her slave
(d) will get healthy food.

Answer

Answer: (c) will make the other his/her slave


Question 5.
Give the opposite of ‘Winner’.
(a) lose
(b) loser
(c) win
(d) fighter

Answer

Answer: (b) loser


(20)

The Himalayas are beautiful mountains, to the North of India. They stretch for two thousand miles, from Kashmir to Assam. Some of the world’s highest peaks, are in the Himalayas. The highest peak is Mt. Everest. The tops of the mountains are covered with snow, throughout the year. Therefore, we call these the Himalayas or the abodes of snow. There are many beautiful lakes and forests in the Himalayas. Many passes connect India with Tibet, Turkistan and Afghanistan. The climate and scenery of these mountains are so charming, that people have built many hill stations there. Many visitors go to the hill stations for pleasure and relaxation.

Question 1.
Where are the Himalayas located?
(a) East of India
(b) West of India
(c) North of India
(d) South of India

Answer

Answer: (c) North of India


Question 2.
Name the highest peak of the Himalayas?
(a) Mount Everest
(b) Mount Kailash
(c) Mount Kg
(d) Mount Turk.

Answer

Answer: (a) Mount Everest


Question 3.
The tops of the Himalayas are covered with ………………….
(a) grass
(b) snow
(c) hailstones
(d) sand

Answer

Answer: (b) snow


Question 4.
Why do visitors go to the hill stations?
(a) for pleasure
(b) for relaxation
(c) for pleasure and relaxation
(d) for enjoyment

Answer

Answer: (c) for pleasure and relaxation


Question 5.
Which word in the passage means ‘Tiouse’.
(a) passes
(b) abode
(c) scenery
(d) station

Answer

Answer: (b) abode


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Reading Comprehension Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Grammar Reading Comprehension MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Reading Comprehension MCQ Questions with Answers Class 6 English Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Materials: Metals and Non-Metals Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Materials: Metals and Non-Metals Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Materials: Metals and Non-Metals Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 4 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Materials: Metals and Non-Metals Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 4 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The metal having fastest rate of formation of bubbles of hydrogen with dil. HCl is
(a) zinc
(b) copper
(c) magnesium
(d) silver

Answer

(c) magnesium
Magnesium is higher in reactivity series therefore the rate of formation of bubbles of hydrogen with dil HC1 is fastest.


Question 2.
The non-metal which has very high melting point is:
(a) sulphur
(b) iodine
(c) phosphorus
(d) graphite

Answer

(d) graphite
Graphite is a non-metal having very high melting point.


Question 3.
The non-metal which is good conductor of electricity is:
(a) sulphur
(b) iodine
(c) phosphorus
(d) graphite

Answer

(d) graphite
Graphite is the only non-metal which is a good conductor of electricity.


Question 4.
The non-metal which is liquid at room temperature is:
(a) chlorine
(b) bromine
(c) iodine
(d) carbon

Answer

(b) bromine
Bromine is the non-metal which is liquid at room temperature.


Question 5.
The colour of chlorine is:
(a) yellow
(b) white
(c) green
(d) yellowish green

Answer

(d) yellowish green
The colour of chlorine is yellowish green.


Question 6.
The metal which cannot be stored in packets is:
(a) sodium
(b) calcium
(c) magnesium
(d) zinc

Answer

(a) sodium
Sodium cannot be stored in packets because it will catch fire.


Question 7.
The metal which is poorest conductor of heat is:
(a) mercury
(b) zinc
(c) lead
(d) copper

Answer

(c) lead
Lead is the metal which is poorest conductor of heat.


Question 8.
Property of producing sound by metals is called:
(a) malleability
(b) sonority
(c) ductility
(d) none of these

Answer

(b) sonority
Sonority is the property of producing sound by metals.


Question 9.
The metal which develops a protective layer over its surface by reaction with air is:
(a) zinc
(b) aluminium
(c) iron
(d) silver

Answer

(b) aluminium
Aluminium metal develops a protective layer of aluminium oxide over its surface by reaction with air.


Question 10.
The metal not corroded by air, water and acid is :
(a) copper
(c) gold
(b) zinc
(d) aluminium

Answer

(c) gold
Gold metal is not corroded by air, water and acid because one of the least reative metals reactivity series.


Question 11.
The metal which is soft is:
(a) sodium
(c) silver
(b) gold
(d) copper

Answer

(a) sodium
Sodium metal is soft whereas gold, silver and copper are solids.


Question 12.
The correct statement is:
(a) all metals are ductile
(c) generally, metals are ductile
(b) all non-metals are ductile
(d) some non-metals are ductile

Answer

(c) generally, metals are ductile
Generally, metals are ductile. Sodium, potassium, calcium etc. are not ductile.


Question 13.
When copper is added to iron sulphate solution:
(a) iron is displaced
(b) S04 is displaced
(c) no reaction takes place
(d) non of these

Answer

(c) no reaction takes place
When copper is added to iron sulphate solution then no reaction takes place because copper is below iron in reactivity series.


Question 14.
Arrange the following in the order of their decreasing chemical activity: magnesium, potassium, iron and gold.
(a) magnesium, potassium, iron, gold
(b) magnesium, iron, potassium, gold
(c) potassium, magnesium, iron, gold
(d) none of these

Answer

(c) potassium, magnesium, iron, gold
Potassium, magnesium, iron, gold.


Question 15.
Which of the following is true about metals:
(a) metals generally have low melting point
(b) metal generally have a shiny appearance
(c) metals are poor conductors of heat and electricity
(d) metals are non-malleable and non-ductiles

Answer

(b) metal generally have a shiny appearance
Metals generally have a shiny appearance. They have high melting point, are good conductors of heat and electricity. They are malleable and ductile.


Question 16.
Which one of the following is most ductile:
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Silver
(d) Gold

Answer

(d) Gold
Gold is most ductile.


Question 17.
Which one of the following metals is most reactiVe and stored in kerosene oil:
(a) Iron
(b) Gold
(c) Copper
(d) Sodium

Answer

(d) Sodium
Sodium is most reactive and stored in kerosene oil. Sodium reacts with air and water at room temperature.


Question 18.
Which one of the following metals will not liberate hydrogen gas when attacked by dilute hydrochloric acid:
(a) magnesium
(b) zinc
(c) copper
(d) aluminium

Answer

(c) copper
Copper will not liberate hydrogen gas when attacked by dilute hydrochloric acid because it is very low in reactivity series.


Question 19.
For rusting of iron:
(a) only moisture is required
(b) only air is required
(c) both moisture and air is required
(d) neither moisture nor air is required

Answer

(c) both moisture and air is required
Both moisture and air is required for rusting of iron.


Question 20.
The property of metals by virtue of which metal can be hammered into very thin sheets is called:
(a) ductility
(b) malleability
(c) lustre
(d) sonorus

Answer

(b) malleability
Malleability is the property of metals by virtue of which metals can be hammered into very thin sheets.


Question 21.
Non-metals react with oxygen and form:
(a) natural oxides
(b) acidic oxides
(c) basic oxides
(d) none of these

Answer

(b) acidic oxides
Non-metals react with oxygen and forms non-metallic oxides which are acidic in nature.


Question 22.
Metals react with oxygen to form:
(a) basic oxides
(c) acidic oxides
(b) neutral oxides
(d) none of these

Answer

(c) acidic oxides
Metals react with oxygen and form metallic oxides which are Basic in nature.


Question 23.
Metals can form long wires. This property of metals is known as:
(a) sonorous
(c) malleability
(b) ductility
(d) none of these

Answer

(b) ductility
Ductility is the property of metal to form long wires.


Question 24.
The best electrical conductor is:
(a) gold
(b) silver
(c) copper
(d) aluminium

Answer

(b) silver
Silver is the best conductor of electricity.


Question 25.
Which of the following can be beaten into thin sheets ?
(a) oxygen
(b) carbon
(c) aluminium
(d) phosphorus

Answer

(c) aluminium
Aluminium can be beaten into thin sheets because it is a metal whereas oxygen, carbon and phosphorus are non-metals.


Question 26.
The metal which reacts violently with cold water is:
(a) zinc
(b) aluminium
(c) sodium
(d) copper

Answer

(c) sodium
Sodium reacts violently with cold water because it is high in the reactivity series.


Question 27.
A liquid metal is:
(a) bromine
(c) iodine
(b) nitrogen
(d) mercury

Answer

(d) mercury
Mercury is liquid metal. Bromine, nitrogen and iodine are non-metals.


Question 28.
The gas produced when metals react with sodium hydroxide is:
(a) nitrogen
(c) oxygen
(b) hydrogen
(d) water vapour

Answer

(b) hydrogen
Hydrogen gas is produced when metals react with sodium hydroxide.


Question 29.
The gas produced when metals reacts with dilute acids is:
(a) nitrogen
(b) carbon dioxide
(c) oxygen
(d) hydrogen

Answer

(d) hydrogen
Hydrogen gas is produced when metals react with dilute acids.


Question 30.
Sulphur reacts with hot concentrated nitric acid and produces:
(a) sulphur dioxide
(b) sulphur trioxide
(c) nitrogen dioxide
(d) sulphur dioxide and Nitrogen dioxide

Answer

(d) sulphur dioxide and Nitrogen dioxide
Sulphur reacts with hot concentrated nitric acid and produces sulphur dioxide, nitrogen dioxide and water


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Metal which is liquid at room temperature(i) Iodine
(b) Non-metal which is liquid at room temperature(ii) Sodium
(c) Non-metal which is solid at room temperature(iii) Mercury
(d) Metal which is poor conductor of heat(iv) Bromine
(e) A soft metal(v) Lead
Answer
Column-AColumn-B
(a) Metal which is liquid at room temperature(iii) Mercury
(b) Non-metal which is liquid at room temperature(iv) Bromine
(c) Non-metal which is solid at room temperature(i) Iodine
(d) Metal which is poor conductor of heat(v) Lead
(e) A soft metal(ii) Sodium

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Gallium(i) Gas at room temperature
(b) Potassium(ii) Best condutor of heat
(c) Silver(iii) Solid non-metal at room temperature
(d) Iodine(iv) Soft metal
(e) Helium(v)  Melts on our palm
Answer
Column-AColumn-B
(a) Gallium(v) Melts on our palm
(b) Potassium(iv) Soft metal
(c) Silver(ii) Best condutor of heat
(d) Iodine(iii) Solid non-metal at room temperature
(e) Helium(i) Gas at room temperature

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Gold(i) Thermometers
(b) Iron(ii) Electric wire
(c) Aluminium(iii) Wrapping food
(d) Copper(iv) Jewellery
 (e) Mercury(v) Machinery
Answer
Column-AColumn-B
(a) Gold(iv) Jewellery
(b) Iron(v) Machinery
(c) Aluminium(iii) Wrapping food
(d) Copper(ii) Electric wire
 (e) Mercury(i) Thermometers

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Aluminium foils are used to wrap food items.

Answer

True


Question 2.
Immersion rods for heating liquids are made up of non-metallic substances.

Answer

False


Question 3.
Copper can displace zinc from its salt solution.

Answer

False


Question 4.
Sodium and potassium are stored in kerosene.

Answer

True


Question 5.
The surface of most metals have shiny appearance.

Answer

True


Question 6.
Lemon pickle can be stored in an aluminium utensil.

Answer

False


Question 7.
Copper is used for electrical wiring.

Answer

True


Question 8.
Gold is not found hi the free state.

Answer

False


Question 9.
Sodium does not occur in the free state.

Answer

True


Question 10.
Iron is used to construct bridges and houses.

Answer

True


Question 11.
Sodium reacts violently with cold water forming sodium hydroxide.

Answer

True


Question 12.
Less reactive metals displace more reactive metals from their compounds in aqueous solutions.

Answer

False


Question 13.
Non-metals react with oxygen to produce non-metallic oxides which are acidic in nature.

Answer

False


Question 14.
‘Pop’ sound indicates the presence of hydrogen gas.

Answer

True


Question 15.
The sulphurous acid turns red litmus blue.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
All metals except ………………….. are solids at room temperature.

Answer

mercury


Question 2.
Melting point of most of the metals is ………………….. than non-metals.

Answer

more


Question 3.
Gold is at the ………………….. of the reactivity scries of metals.

Answer

bottom


Question 4.
Iron needs ………………….. and ………………….. to rust.

Answer

water and air


Question 5.
The property which allows metals to be hammered into thin sheets is ……………………

Answer

malleable


Question 6.
Non-metals are ………………….. conductors of heat and electricity.

Answer

poor


Question 7.
Metals react with oxygen to produce ………………….. oxides.

Answer

basic


Question 8.
Zinc is ………………….. reactive than copper.

Answer

more


Question 9.
Iron displaces ………………….. from copper sulphate solution.

Answer

copper


Question 10.
Phosphorus is a very ………………….. non-metal.

Answer

reactive


Question 11.
Copper sulphate + Zinc → ………………….. + …………………..

Answer

Zinc sulphate + Copper


Question 12.
………………….. is the property of metals by which it can be drawn into wires.

Answer

Ductility


Question 13.
………………….. substances when hammered break into small pieces.

Answer

Brittle


Question 14.
Acid oxides are oxides which turn ………………….. litmus paper to ……………………

Answer

blue, red


Question 15.
Basic oxides are oxides which turn ………………….. litmus paper to ……………………

Answer

red, blue


Question 16.
The shiny appearance on the cut surface of metals is called …………………..

Answer

metallic lustre


Question 17.
Coal is ………………….. conductor of electricity.

Answer

poor


Question 18.
Metals react with acid to produce ………………….. gas.

Answer

hydrogen


Question 19.
………………….. reactive metals displace ………………….. reactive metals from their compounds in aqueous solutions.

Answer

More, less


Question 20.
Phosphorus is stored in …………………..

Answer

water


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Materials: Metals and Non-Metals MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals Read More »

error: Content is protected !!