Author name: Prasanna

A Game of Chance Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Game of Chance Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Game of Chance Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance with Answers

Enhance your subject knowledge through A Game of Chance MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Game of Chance provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th A Game of Chance MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

Uncle took me to the fair. Bhaiya, who worked for us at home, came with us. There was a big crowd at the fair. Uncle was leading us through the crowd when he met a few of his friends. They wanted him to spend some time with them. Uncle asked me whether I would like to look around the fair with Bhaiya till he came back. I was happy to do that. Uncle warned me neither to buy anything nor to go too far out while he was away. I promised that I would wait for him.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Game of Chance
(b) Fair Play
(c) Who I Am
(d) The Banyan Tree

Answer

Answer: (a) A Game of Chance


Question 2.
On what occasion was the fair held?
(a) Diwali
(b) Holi
(c) Eid
(d) Baisakhi

Answer

Answer: (c) Eid


Question 3.
Who had gone to the fair?
(a) Uncle
(b) Narrator
(c) Bhaiya
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Who met Uncle in the fair?
(a) His friends
(d) Uncle’s sister
(c) His relatives
(d) Uncle’s teacher

Answer

Answer: (a) His friends


Question 5.
What was Rashid told not to do?
(a) To buy anything
(b) To go out of fair
(c) To play any game
(d) To eat anything

Answer

Answer: (a) To buy anything


(2)

Every year on the occasion of Eid, there was a fair in our village. Bid was celebrated only for one day but the fair lasted many days. Tradesmen from far and wide came there with all kinds of goods to sell. You could buy anything from a small pin to a big buffalo. Uncle took me to the fair, Bhaiya who worked for us at home, came with us.

Question 1.
On what occasion was the fair held in village?
(a) Eid
(b) Holi
(c) Diwali
(d) Baisakhi

Answer

Answer: a) Eid


Question 2.
For how many days was the Eid celebrated?
(a) One month
(b) One week
(c) One day
(d) One hour

Answer

Answer: (c) One day


Question 3.
Who came from far and wide to sell their goods?
(a) Farmers
(b) Businessman
(c) Workers
(d) Tradesmen

Answer

Answer: (d) Tradesmen


Question 4.
Who had gone to the fair?
(a) Uncle
(b) narrator
(c) bhaiya
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 5.
Give the opposite of ‘sell’.
(a) buy
(b) sold
(c) make
(d) selling

Answer

Answer: (a) buy


(3)

The Panchayat was held the same evening under an old banyan tree. Jumman stood up and said, “The voice of the Panch is the voice of God. Let my aunt nominate the head Panch. I will abide by her decision.”
“The Panch knows neither friend nor enemy. What do you say to Algu Chowdhry?” The old lady announced.
“Fine,” replied Jumman hiding his joy over the unexpected piece of luck.

Question 1.
Who came to the Lucky shop?
(a) A boy
(b) A gentleman
(c) A girl
(d) A lady

Answer

Answer: (a) A boy


Question 2.
What did he buy from the shop?
(a) A game
(b) Cards
(c) A comb
(d) Ludo

Answer

Answer: (c) A comb


Question 3.
Next time what did the boy get for three rupees?
(a) Ball
(b) Fountain pen
(c) Comb
(d) Cards

Answer

Answer: (b) Fountain pen


Question 4.
What did the boy get the third time?
(a) Comb
(b) Cards
(c) Fountain-pen
(d) Wrist watch

Answer

Answer: (d) Wrist watch


Question 5.
Give the opposite of ‘happy’.
(a) unhappy
(b) not happy
(c) joyful
(d) ill

Answer

Answer: (a) unhappy


(4)

Bhaiya and I went from shop to shop. There were many things I would have liked to buy, but I waited for Uncle to return. Then we came to what was called the Lucky Shop. The shopkeeper was neither young nor old. He was a middle-aged man. He seemed neither too smart nor too lazy. He wanted everybody to try their luck. There were discs on the table with numbers from one to ten facing down. All you had to do was to pay 50 paise, pick up any six discs, add up the numbers on the discs and find the total. The article marked with that number was yours.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Game of Chance
(b) Fair Play
(c) Who I Am
(d) None of these

Answer

Answer: (a) A Game of Chance


Question 2.
Who is T in these lines.
(a) The narrator
(b) Narrator’s friend
(c) The uncle
(d) Uncle’s friend

Answer

Answer: (a) The narrator


Question 3.
Where did they come?
(a) To Lucky Store
(b) To Lucky Shop
(c) To Lucky Stall
(d) To Lucky House

Answer

Answer: (b) To Lucky Shop


Question 4.
What was there on the table?
(a) Cards
(b) Dice
(c) Marbles
(d) Discs

Answer

Answer: (d) Discs


Question 5.
How much money had one to pay for the game?
(a) 20 paise
(b) 30 paise
(c) 50 paise
(d) 60 paise

Answer

Answer: (c) 50 paise


(5)

“You don’t know, child,” Uncle said, “they were all friends of the shopkeeper. They were playing tricks to tempt you to try your luck. They wanted your money and they got it. Now forget about it, and don’t tell anybody of your bad luck or your foolishness.”

Question 1.
Who does ‘child’ refer to?
(a) Rasheed
(b) Rasheed’s friend
(c) Bhaiya
(d) Rasheed’s sister

Answer

Answer: (a) Rasheed


Question 2.
Who were the friends of the shopkeeper?
(a) A boy
(b) A boy and an old man both
(c) An old man
(d) An old lady

Answer

Answer: (b) A boy and an old man both


Question 3.
Why were the shopkeeper and his friends playing tricks with the people?
(a) To earn money
(b) To give profit to customers
(c) To befool the customers
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To befool the customers


Question 4.
What did the uncle tell Rasheed not to tell anybody?
(a) About the fair
(b) About his uncle’s friends
(c) About his bad luck
(d) None of these

Answer

Answer: (c) About his bad luck


Question 5.
Give the meaning of ‘tempt’.
(a) attract
(b) temptation
(c) achieve
(d) to do

Answer

Answer: (a) attract


(6)

I wanted to try my luck too. I looked at Bhaiya. He encouraged me. 1 paid 50 paise and took six discs. My luck was hot too good. I got two pencils. The shopkeeper bought them from me for 25 paise. I tried again. This time I got a bottle of ink, also of little value. The shopkeeper bought that too for 25 paise. I took a chance for the third time. Still luck was not with me.

Question 1.
Who is the narrator?
(a) Bhaiya
(b) Rasheed
(c) Uncle
(d) Uncle’s friend

Answer

Answer: (b) Rasheed


Question 2.
Where did he try his luck?
(a) At Lucky Shop
(b) At Lucky House
(c) At Lucky Store
(d) At Lucky Stall

Answer

Answer: (a) At Lucky Shop


Question 3.
How many discs did he take?
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Eight

Answer

Answer: (c) Six


Question 4.
In first chance, what did he get?
(a) Two pens
(b) A pen
(c) A comb
(d) Two pencils

Answer

Answer: (d) Two pencils


Question 5.
What did he get in second chance?
(a) Comb
(b) Bottle of ink
(c) Pens
(d) Pencils

Answer

Answer: (b) Bottle of ink


(7)

Presently he came. He looked at me and said, “Rasheed, you look upset. What is the matter?” I did not say anything. Bhaiya told him what had happened. Uncle was neither angry nor sad. He smiled and patted me. He took me to a shop and bought me a beautiful umbrella, biscuits and sweets and some other little gifts.

Question 1.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) Uncle
(b) Rasheed
(c) Bhaiya
(d) Shopkeeper

Answer

Answer: (a) Uncle


Question 2.
What change did the uncle notice in Rasheed?
(a) Rasheed was angry
(b) Rasheed was happy
(c) Rasheed was crying
(d) Rasheed was upset

Answer

Answer: (d) Rasheed was upset


Question 3.
Who told uncle about the game at Lucky Shop?
(a) Bhaiya
(b) Uncle’s friend
(c) Rasheed
(d) Shopkeeper

Answer

Answer: (a) Bhaiya


Question 4.
How did he react?
(a) He became angry
(b) He became sad
(c) He was neither angry nor sad
(d) He was silent

Answer

Answer: (c) He was neither angry nor sad


Question 5.
Give the meaning of ‘upset’.
(a) happy
(b) sad
(c) set-up
(d) feeling good

Answer

Answer: (b) sad


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English A Game of Chance MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Game of Chance Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 8 Read More »

Desert Animals Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 9 Desert Animals with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Desert Animals Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Desert Animals Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 9 Desert Animals with Answers

Enhance your subject knowledge through Desert Animals MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Desert Animals provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Desert Animals MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

Most snakes are quite harmless but there are a few that are so poisonous they can kill a human being with just one bite. Most snakes lay eggs, but there are many which give birth to their young. In the dry, rocky deserts of America lives a rather evil looking snake with a very bad reputation. Its frightening rattle can be heard as far as thirty metres away, and it can strike with lightning speed.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Desert Animals
(b) The Banyan Tree
(c) Who I Am
(d) A Game of Chance

Answer

Answer: (a) Desert Animals


Question 2.
How do poisonous snakes kill human beings?
(a) Gripping them
(b) Attacking them
(c) with just one bite
(d) Fighting with them

Answer

Answer: (c) with just one bite


Question 3.
How do snakes bring their young ones into the world?
(a) By laying eggs
(b) By giving birth
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 4.
Where do rattlesnakes live?
(a) Deserts of Rajasthan
(b)Deserts of America
(c) Deserts of South Africa
(d) Deserts of India

Answer

Answer: (b)Deserts of America


Question 5.
What is the feature of rattlesnake?
(a) Its poison
(b) Striking with lightning speed
(c) Its body
(d) Its slow speed

Answer

Answer: (b) Striking with lightning speed


(2)

Deserts are the driest places on earth and sometimes go for months, or even years, without rain. But even the desert animals cannot survive without water, or for long periods in the scorching sun, so they have had to find different ways of coping with the harsh conditions, for example, gerbils spend the hottest part of the day in cool underground burrows.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Banyan Tree
(b) Taro’s Reward
(c) Desert Animals
(d) Who I Am

Answer

Answer: (c) Desert Animals


Question 2.
Which are the driest places on earth?
(a) Oasis
(b) Deserts
(c) Plains
(d) Plateaus

Answer

Answer: (b) Deserts


Question 3.
What is the most dreadful feature of desert?
(a) No rain
(b) Scanty rain
(c) Very hot
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
Where do gerbils spend the hottest part of the day?
(a) Burrows
(6) Under water
(c) Dens
(d) They go to cool places

Answer

Answer: (a) Burrows


Question 5.
Pick out the word from the passage which means Very difficult?
(a) driest
(b) coping
(c) harsh
(d) scorching

Answer

Answer: (c) harsh


(3)

Mongooses are famous for being able to kill snakes without getting hurt themselves. Their reactions are so fast that they can dodge each time the snake strikes. They continually make a nuisance of themselves until, after a while, when the snake gets tired, they quickly dive in for the kill.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Desert Animals
(b) Who I Am
(c) The Banyan Tree
(d) Fair Play

Answer

Answer: (a) Desert Animals


Question 2.
What is mongoose famous for?
(a) Its fast speed
(b) Reacting with other animals
(c) For killing snakes
(d) Its slow speed

Answer

Answer: (c) For killing snakes


Question 3.
What helps the mongoose in fighting the snakes?
(a) Its sharp teeth
(b) Its sharp claws
(c) Its fast movement
(d) Its sharp eyes

Answer

Answer: (c) Its fast movement


Question 4.
When do they kill the snake?
(a) When the snake takes a turn
(b) When the snake is asleep
(c) When the snake is eating his food
(d) When the snake gets tired

Answer

Answer: (d) When the snake gets tired


Question 5.
Find the word from the passage which means ‘avoid’.
(a) dodge
(b) dive
(c) nuisance
(d) strike

Answer

Answer: (a) dodge


(4)

Mongooses like to hunt together, but they always keep a lookout for dangerous predators nearby. Poking their noses into holes, overturning rocks with their paws and scratching the ground with their sharp claws, banded mongooses are very amusing animals to watch. A common sight in many parts of Africa, they travel in groups of about twenty to forage for beetles, millipedes and other small creatures.

Question 1.
How do the mongooses hunt?
(a) In groups
(b) Separately
(c) In pairs
(d) Only the king mongoose hunts

Answer

Answer: (a) In groups


Question 2.
Who are they most afraid of:
(a) Other animals
(b) Big birds
(c) Shakes
(d) Predators

Answer

Answer: (d) Predators


Question 3.
What is their favourite food?
(a) Beetles
(b) Small creatures
(c) Millipedes
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
Where do they look for their food?
(a) Into deep forests
(b) Into the caves
(c) Into holes
(d) Into the houses

Answer

Answer: (c) Into holes


Question 5.
‘Predators’ means
(a) attackers
(b) victims
(c) fighters
(d) warriors

Answer

Answer: (a) attackers


(5)

The humps help the animal to survive in the desert, by acting as storage containers. But they don’t store water as many people wrongly believe they are full of fat. This fat nourishes the camels when food is scarce. If they have nothing to eat for several days, their humps shrink as the fat is used up. There are many other ways in which camels adapted to desert life. Their mouths are so tough that even the sharp thorn cannot pierce through.

Question 1.
In which part does the camel store fat?
(a) Its stomach
(b) Its liver
(c) Its hump
(d) Its mouth

Answer

Answer: (c) Its hump


Question 2.
What nourishes the camel in scarcity?
(a) Fat
(b) Salina
(c) Water
(d) Its skin

Answer

Answer: (a) Fat


Question 3.
How do camels survive in deserts?
(а) They can live without water for many days
(b) They have tough mouths
(c) They can store fat in their body
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
Why do the humps of camel shrink?
(a) When the fat in the hump is used up
(b) When they can’t get food
(c) When they can’t get water
(d) When they fall ill

Answer

Answer: (a) When the fat in the hump is used up


Question 5.
Give the opposite of ‘believe’.
(a) belief
(b) misbelieve
(c) disbelieve
(d) unbelievable

Answer

Answer: (c) disbelieve


(6)

Camels were first domesticated by people many thousands of years ago. In the wild, camels usually live in small groups of up to thirty animals. Camels have long, shaggy winter coats to keep warm and shorter, tidier coats in the summer to keep cool. A thirsty camel can drink as much as thirty gallons of water that’s about five hundred full glasses in just ten minutes. Normally, however, it gets all the moisture it needs from desert plants and can survive for up to ten months without drinking any water at all.

Question 1.
Who were the first domesticated by people many years ago?
(a) Camels
(b) Horses
(c) Dogs
(d) Bulls

Answer

Answer: (a) Camels


Question 2.
Camels are either or
(a) pet, coward
(b) wild, fierce
(c) pet or wild
(d) shorter or wild

Answer

Answer: (c) pet or wild


Question 3.
How much water can a camel drink in just ten minutes?
(a) About for hundred glasses
(b) About five hundred glasses
(c) About six hundred glasses
(d) About seven hundred glasses

Answer

Answer: (b) About five hundred glasses


Question 4.
Which animal is called The Ship of the Desert?
(a) Camel
(b) Horse
(c) Dog
(d) Elephant

Answer

Answer: (a) Camel


Question 5.
Which word in the passage means ‘stay alive*?
(a) domesticated
(b) tidier
(c) survive
(d) shaggy

Answer

Answer: (c) survive


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 9 Desert Animals with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Desert Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Desert Animals Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 9 Read More »

Reading Comprehension MCQ Questions with Answers Class 8 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Reading Comprehension Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Reading Comprehension Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Reading Comprehension Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Grammar Reading Comprehension with Answers

Enhance your subject knowledge through Reading Comprehension MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Reading Comprehension provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Reading Comprehension MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the passage carefully and answer the questions that follow. Choose the right answer from the given alternatives:

(1)

Almost all creatures care for their young. Many animals play with their babies and show their love by touching and hugging them. Most animals clean, feed and protect their babies. Birds also teach their fledglings how to go about in the world as adults. A number of animals build homes for their young. Tailor birds and weaver birds, ants, wasps and bees are among nature’s master designers, engineers and architects. They weave, stitch and make different types of homes for their young using twigs, leaves, plant fibers, saliva, piud, wood and wax. Female elephants care the longest for calves. After a baby is born, it is closely guarded for months. While marching through the jungle, it is made to walk between the mother and an aunt (another adult female). The males of a number of species also help look after the young. The male saltwater crocodile is known to care for its babies when ‘mama’ is out for swim. At meal times, the chief gorilla keeps a watch while the females and the youngsters feed.

Question 1.
Many animals …………………. their young in order to show their love for them.
(a) play with them
(b) enjoy with
(c) touch and hug
(d) accompany

Answer

Answer: (c) touch and hug


Question 2.
One of the following who is not called nature’s engineers and architects?
(a) tailor birds
(b) weaver birds
(c) ants
(d) goats

Answer

Answer: (d) goats


Question 3.
The things that are needed for making a house by the birds:
(a) twigs
(b) plant fibres
(c) leaves
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 4.
Who takes care of salt water crocodile’s babies in their mother’s absence?
(a) their father
(b) their community members
(c) they themselves
(d) none of these

Answer

Answer: (a) their father


Question 5.
What is the duty of the chief gorilla at the time when the females and the youngsters feed?
(a) to keep a watch
(b) to arrange the food items
(c) to help the babies
(d) to accompany all of them

Answer

Answer: (a) to keep a watch


Question 6.
The ‘architect’ is a person …………………
(a) who works for money
(b) who makes designs for buildings
(c) who does wooden work
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) who makes designs for buildings


Question 7.
The opposite of ‘show’ is:
(a) hide
(b) shown
(c) unshow
(d) do

Answer

Answer: (a) hide


(2)

There is an interesting story about a rabbit and his grandpa. It happened on a full-moon night. Our friend, the rabbit, had gone out for a stroll when I s met a cunning Jackal. Luckily for Mr. Rabbit, Mr. Jackal had a very hearty meal that night. So, instead of making Mr. Rabbit his dinner, Mr. Jackal decided to have only some fun at the expense of Mr. Rabbit. He said to Mr. Rabbit, “Look up there. Your grandpa is waiting for you on the moon. Don’t you want to go up there and see him ?” Mr. Rabbit was taken in. He did not understand that cunning Mr. Jackal was only trying to befool him. He paid no heed to the advice of his dear mother and went from friend to friend seeking help in reaching the moon.

Question 1.
When did Mr. Rabbit meet Mr. Jackal?
(a) In the evening
(b) At night
(c) In the morning
(d) On a full moon night

Answer

Answer: (d) On a full moon night


Question 2.
Why did Mr. Jackal not eat up Mr. Rabbit?
(a) he did not like Mr. Rabbit
(b) rabbit’s grandfather was with him
(c) his stomach was full
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) his stomach was full


Question 3.
What was Mr. Rabbit told about his grandpa?
(a) that his grandfather was waiting for him
(b) that he was very active
(c) that his mother was waiting for him
(d) that his friends were waiting for him

Answer

Answer: (a) that his grandfather was waiting for him


Question 4.
What was its effect on Mr. Rabbit?
(a) the rabbit began to cry
(b) the rabbit went to his mother for help
(c) he believed what Jackal said
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) he believed what Jackal said


Question 5.
What would the rabbit not understand?
(a) that the jackal wanted to kill him
(b) that the jackal was cunning
(c) that the jackal was trying to help him
(d) that the jackal was befooling him

Answer

Answer: (d) that the jackal was befooling him


Question 6.
The rabbit did not pay heed to his …………………… advice
(a) father’s
(b) mother’s
(c) brother’s
(d) friend’s

Answer

Answer: (b) mother’s


Question 7.
Write the meaning of ‘taken in’.
(a) deceived
(b) taken out
(c) come in
(d) withdrew

Answer

Answer: (a) deceived


(3)

Androcles was ordered to fight with a huge lion that had been kept hungry for two days. He was sure the lion would tear him to pieces. So, he was sad to be back. A large crowd of people had come to see the fight. The lion was let loose into the arena where Androcles had been made to enter. The beast came roaring aloud out of its cage looking fiercely. As the lion neared him people got excited to see the bloody drama. But suddenly the lion stopped roaring and became calm. Instead of attacking Androcles he crouched at his feet and began to lick hands. Tears of joy welled up in Androcles’ eyes and he embraced the lion. It was the same lion with whom Androcles had lived in den for many days.

Question 1.
Who was Androcles?
(a) a king
(b) a minister
(c) a slave
(d) a guard

Answer

Answer: (c) a slave


Question 2.
What was Androcles ordered to do?
(a) to fight with the other king
(b) to fight with an elephant
(c) to fight with a minister
(d) to fight with a huge and hungry lion

Answer

Answer: (d) to fight with a huge and hungry lion


Question 3.
What was Androcles sure of?
(a) that the lion would tear him to pieces
(b) that the king would kill him
(c) that the ministers would put him in jail
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) that the lion would tear him to pieces


Question 4.
Who came to see the fight?
(a) the king only
(b) a large crowd of people
(c) the king and the ministers
(d) all the animals

Answer

Answer: (b) a large crowd of people


Question 5.
How did the lion come towards Androcles?
(a) roaring
(b) shivering
(c) limping
(d) smiling

Answer

Answer: (a) roaring


Question 6.
What did the lion do?
(a) killed Androcles
(b) began to lick his hands
(c) killed the minister
(d) fought with Androcles

Answer

Answer: (b) began to lick his hands


Question 7.
Give the meaning of ’embraced’.
(a) hugged
(b) killed
(c) smiled
(d) hold

Answer

Answer: (a) hugged


(4)

Children should be educated without pressure. They should enter into adulthood free from the damaging effects of tradition and fear. Free expression of thought should be given to the children. A child once asked Krishnamurthy, “Is it your hobby to give lectures? Don’t you get tired of talking? Why are you doing it ?” Krishnamurthy replied : “I am glad you asked that question. You know, if you love something, you never get tired of it. I mean love in which there is no desire of wanting something out of it. If you are talking because you are getting something out of it: money, reward, sense of your importance : then there is weariness. Then it has no meaning because it is only self fulfillment, but if there is love in your heart, it is like a fountain, always giving fresh water.”

Question 1.
Children should be educated without …………………
(a) fear
(b) money
(c) pressure
(d) teachers

Answer

Answer: (c) pressure


Question 2.
What type of expression should be given to children?
(a) busy
(b) damaging
(c) complex
(d) free

Answer

Answer: (d) free


Question 3.
If you ……………………… something you never get tired of it.
(a) hate
(b) love
(c) enjoy
(d) express

Answer

Answer: (b) love


Question 4.
Weariness means feeling ……………………
(a) happy
(b) joy
(c) tired
(d) angry

Answer

Answer: (c) tired


Question 5.
What quality of Krishnamurthy excited the child?
(a) talking
(b) singing
(c) listening
(d) enjoying

Answer

Answer: (a) talking


Question 6.
Which word is wrongly matched with its opposite?
(a) damaging—preserving
(b) never—always
(c) give—take
(d) fresh—sour

Answer

Answer: (d) fresh—sour


Question 7.
Which reward will not make you feel weariness?
(a) money
(b) sense of importance
(c) only reward
(d) love in your heart

Answer

Answer: (d) love in your heart


(5)

In history we read of great periods in the life of nations. We also read of great men and women and great deeds performed by them. Sometimes in our dreams we imagine doing brave deeds like the heroes and heroines of old. Do you remember how attracted you were when you first read the story of Joan of Arc. How your ambition was to be something like her! Ordinary men and women are not usually heroic. They think of their daily bread and butter, of their children, of their household worries and the like. But a time comes when a whole people become full of faith for a great cause. Then even simple, ordinary men and women become heroes. Great leaders have something in them which inspires a whole people and makes them do great deeds.

Question 1.
In history we read life of ………………
(a) nations
(b) deeds
(c) great periods
(d) all of above

Answer

Answer: (d) all of above


Question 2.
Ordinary men and women think of ……………….
(a) bread and butter
(b) heroes
(c) heroines
(d) heroism

Answer

Answer: (a) bread and butter


Question 3.
Joan of Arc inspired people to be ……………………..
(a) cowards
(b) ambitious
(c) brave
(d) heroic

Answer

Answer: (b) ambitious


Question 4.
Heroism is found in …………………..
(a) ordinary men
(b) ordinary women
(c) great men
(d) ordinary children

Answer

Answer: (c) great men


Question 5.
They think of ordinary bread and butter, they are ………………..
(a) heroes
(b) heroines
(c) great figures
(d) ordinary people

Answer

Answer: (d) ordinary people


Question 6.
Which is not a matter of concern for ordinary men and women?
(a) daily bread
(b) children
(c) household worries
(d) great shows

Answer

Answer: (d) great shows


Question 7.
Which word can be used for ’work’?
(a) deeds
(b) nations
(c) performed
(d) household

Answer

Answer: (a) deeds


(6)

The dams not only save the water of our rivers for irrigation but they do other things as well. They control floods in the rivers. When there are floods, the gates of the dam opened and the water flows down the rivers and into the canals. The water does not overflow the banks. The dams also do other important things; for example, they make electricity. The water in the dams falls on giant wheels and turns them. The wheels turn machines which produce electric current. Some years ago, only the cities and the big towns in our country had electricity. But now-a-days a lot of it produced by the dams and supplied also to the villages. When more dams are built and more electricity is produced, it can be supplied even to small villages. This will give our villages not only light but also power for small industries.

Question 1.
What important works do the dams do?
(a) save water for irrigation
(b) supply water for irrigation
(c) control floods
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 2.
The water does not overflow the …………………
(a) banks of rivers and canals
(b) canals
(c) rivers
(d) ponds

Answer

Answer: (a) banks of rivers and canals


Question 3.
……………………. is also produced from water.
(a) wheat
(b) gram
(c) electricity
(d) rice

Answer

Answer: (c) electricity


Question 4.
Electricity is supplied to …………………..
(a) cities
(b) small villages
(c) big towns
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 5.
For what purpose is the electricity used in villages?
(a) for running small industries
(b) for cooking
(c) for watching T.V. etc.
(d) for studying

Answer

Answer: (a) for running small industries


Question 6.
Write the opposite of ‘light’.
(a) bright
(b) faint
(c) dark
(d) lighted

Answer

Answer: (c) dark


Question 7.
Write the verb form of irrigation.
(a) irrigating
(b) irrigate
(c) enirrigate
(d) doing irrigation

Answer

Answer: (b) irrigate


(7)

Of all the creatures living on earth, none causes more harm to man than the rats and mice. Their high rate of breeding beats all efforts at controlling them. The damage done by them to agriculture alone is enormous. Grains of all sorts are their chief and favourite food. Grave havoc is also caused to all kinds of fruits and vegetables and to poultry and other domestic stock. They are also the cause of dangerous diseases. Ratainted food causes disease to man and animal. Bubonic plague, the dreadful disease, is spread by rats. There are many kinds of rats and mice in India: first, those that live in fields, the common enemy of crops; the second, the wild species found in forests; and the last those which are household pests.

Question 1.
………………… cause the most harm to men.
(a) rats and mice
(b) cats
(c) dogs
(d) cows

Answer

Answer: (a) rats and mice


Question 2.
Why is it difficult to control them?
(a) low rate of breeding
(b) high rate of breeding
(c) a lot of damage caused to agriculture
(d) they run away here and there

Answer

Answer: (d) they run away here and there


Question 3.
……………… is the favourite food of rats.
(a) Rice
(b) Pulses
(c) Fruits
(d) Grains

Answer

Answer: (d) Grains


Question 4.
‘Havoc’ means ………………….
(a) construction
(b) destruction
(c) breeding
(d) control

Answer

Answer: (b) destruction


Question 5.
Bubonic plague is caused by …………………
(a) cats
(b) rats
(c) dogs
(d) cows

Answer

Answer: (b) rats


Question 6.
Common enemy of crops lives in ………………….
(a) forests
(b) household
(c) fields
(d) water

Answer

Answer: (c) fields


Question 7.
The word ‘enormous’ means:
(a) big
(b) very big
(c) small
(d) very small

Answer

Answer: (b) very big


(8)

Tilak was born on July 23,1856 in Maharashtra. After completing his schooling, he joined Deccan College in Pune. As a college student he enjoyed participating in discussions and debates and devoted ample time to physical exercise. He graduated in 1877. He established New English School in 1880 and taught mathematics at this school. To reach out to the masses, Tilak launched two journals—”KESARI” in Marathi and “MARATHA” in English in 1881-. Very soon he was addressed as Lokmanya which means respected one. He also wanted to bring in a social change in the country. He was against child marriage and advocated widow remarriage. He also felt that the women must be educated. Tilak became an important member of the Indian National Congress. He was accused of writing poems and articles and giving speeches that stirred a revolt. After the partition of Bengal in 1905, Tilak launched a new party called National Party and started working actively for the freedom of India. Witha.ll kinds of pressures, diabetes and old age, Tilak’s health began to fail. Finally on August 1, 1920-the nation lost its leader who had shown such grit and courage.

Question 1.
Bal Gangadhar Tilak was born on ………………..
(a) July 23, 1756
(b) July 25, 1856
(c) July 23, 1856
(d) July 22, 1850

Answer

Answer: (c) July 23, 1856


Question 2.
He was born in ……………….
(a) Calcutta
(b) Delhi
(c) Chennai
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (d) Maharashtra


Question 3.
Which college did Tilak join?
(a) Deccan College in Delhi
(b) Deccan College in Pune
(c) Degree College in Pune
(d) Degree College in Delhi

Answer

Answer: (b) Deccan College in Pune


Question 4.
Two journals launched by Tilak were:
(a) Marathi News, English News
(b) Kesari Nandan, Maharattan
(c) Kesari, Maratha
(d) Kesariana, Maharattan

Answer

Answer: (c) Kesari, Maratha


Question 5.
Tilak was accused of:
(a) stopping child marriages
(b) advocating widow remarriage
(c) writing poems and articles that stirred a revolt
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) writing poems and articles that stirred a revolt


Question 6.
He was titled ………………….
(a) saint
(b) Gandhi
(c) Lokmanya
(d) prophet

Answer

Answer: (c) Lokmanya


Question 7.
The word ……………………. in the passage means ‘not in favour of’.
(a) ample
(b) masses
(c) social
(d) against

Answer

Answer: (d) against


(9)

The kingdom of books is as vast as the universe, for there is no corner of it which they have left unexplored. There is no dearth of books on any topic, be it as simple as the composition of sodium nitrate or as intricate as the mechanism of a space craft rocketing towards the Mars. We make use of books for the dissemination of useful ideas, for popularising the fruits of our research in various fields of knowledge and for spreading our progressive views on matters which are of vital concern to our fellow beings. In fact, no single product of human labour has been as helpful to the advancement of civilisation as books which are written in all languages of the world and which are decoratively placed in bookshelves in our homes and tastefully displayed in bookstalls and libraries. If to Keats works of ancient poets like Homer were realms of gold from which he derived much joy as well as inspiration, to the modem lover of books, the labours of all geniuses, including those of Keats, are mines of inestimable intellectual wealth which he goes on exploring for the sake of his mental and spiritual advancement.

Question 1.
The kingdom of books is compared to ……………………
(a) a nation
(b) universe.
(c) a country
(d) a state

Answer

Answer: (b) universe.


Question 2.
The books are used for ……………………
(a) for gaining knowledge
(b) for learning new things
(c) for gaining useful ideas
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 3.
Keats was inspired by:
(a) Ancient poets
(b) Homer
(c) Wordsworth
(d) Robert Frost

Answer

Answer: (b) Homer


Question 4.
The appropriate title for the passage is:
(a) Books
(b) Books and Men
(c) Books are the temple of learning
(d) Books—An everlasting companion

Answer

Answer: (d) Books—An everlasting companion


Question 5.
Books are written in …………….. the languages of the world.
(a) some of
(b) all
(c) a few of
(d) most of

Answer

Answer: (b) all


Question 6.
Books are displayed in ………………..
(a) libraries
(b) bookstalls
(c) book stalls and libraries
(d) shops

Answer

Answer: (c) book stalls and libraries


Question 7.
‘Dearth’ means:
(a) scarcity
(b) plenty
(c) lineant
(d) benefit

Answer

Answer: (a) scarcity


(10)

Newspaper reading has become a necessity in the modem times. Newspaper brings us news from every comer of the world. A newspaper caters to the needs of various sections of the society. A politician finds the views and reviews of others on the policy adopted by the Government or a political party. A businessman can find the trends of the market. A job seeker can find a suitable job through its columns. The matrimonial columns serve everybody. The movie and sports fans get the latest information from the newspaper. Newspapers also give weather forecast. In brief, daily newspaper contains all information that a man needs. It is a good watch dog of the government’s policies. The letters to editors bear information about current affairs.

Question 1.
Newspaper reading acquaints us with ………………… news.
(a) social
(b) national
(c) regional
(d) world-wide

Answer

Answer: (d) world-wide


Question 2.
We can express our views on different issues through:
(a) e-mails
(b) advertisements
(c) messages
(d) letters to editors

Answer

Answer: (d) letters to editors


Question 3.
Newspapers provide information about:
(a) business
(b) matrimonial
(c) games and sports
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 4.
A businessman can find the trends of ……………………. from the newspaper.
(a) business
(b) matrimonial
(c) games and sports
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 5.
A suitable title for the above passage is:
(a) Newspapers
(b) Reading Newspapers
(c) Importance of Reading Newspapers
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Importance of Reading Newspapers


Question 6.
The word ‘various’ means:
(a) some
(b) different
(c) same
(d) none of these

Answer

Answer: (b) different


Question 7.
Newspaper is a good watchdog of ………………….. policies.
(a) government’s
(b) personal
(c) public
(d) various

Answer

Answer: (a) government’s


(11)

One day a farmer, who was well-known in his village as a very mean man, announced, “I will give three meals and five shillings to anyone who is willing to do a day’s work for me.” This offer was accepted by a hungry tramp, who was more interested in the meals than the money. “You can have your breakfast first,” said the farmer, “and then you can start the work.” After the farmer had given him a very small breakfast, he said, “Now you can have your lunch. This will save us a lot of time.” The tramp agreed, and ate a poor lunch. When he had finished, the farmer said, “What would you say to having dinner also while you are about it”? “I will try,” replied the tramp, “to enjoy another meal.” Then he had his dinner, which again was not a very filling meal. When it was over, the farmer looked very pleased and said, “Now, you can do a long day’s work.” “No, thank you,” was the tramp’s reply, as he rose to leave, “I never work after dinner.”

Question 1.
Who accepted the farmer’s offer?
(a) another farmer
(b) a laborer
(c) a hungry tramp
(d) a beggar

Answer

Answer: (c) a hungry tramp


Question 2.
Why was he ready to work for the farmer?
(a) he was interested in money
(b) he was interested in meals
(c) he was interested to help the farmer
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) he was interested in meals


Question 3.
The farmer gave the tramp ………………
(a) a heavy breakfast
(b) a heavy dinner
(c) a light lunch
(d) very small amount of meals every time

Answer

Answer: (d) very small amount of meals every time


Question 4.
What did the tramp do to teach the farmer a lesson?
(a) that he never works after dinner
(b) that he would come the next day
(c) that he can not do any work
(d) that he is not feeling well

Answer

Answer: (a) that he never works after dinner


Question 5.
The farmer was well-known for his …………………
(a) bravery
(b) cowardice
(c) meanness
(d) prosperity

Answer

Answer: (c) meanness


Question 6.
Which word in the passage means ‘satisfying’.
(a) satisfied
(b) filling
(c) agreed
(d) interested

Answer

Answer: (b) filling


Question 7.
Write the opposite of ‘agree’.
(a) consent
(b) disagree
(c) dissatisfied
(d) agreed

Answer

Answer: (b) disagree


(12)

Venice is a strange and beautiful city in the north of Italy. It is not one island but a group of one hundred and seventeen islands. These islands are near one another. There are about four hundred old stone bridges joining the islands of Venice. In this city there are no motor cars, no horses and no buses. This is because Venice has no streets. Everyone must go by boat from one place to another. The boats sail on one hundred and fifty canals or waterways. The water touches the walls and steps on the buildings. The men of Venice are very good sailors. They have long boats with flat bottoms, called ‘gondolas’. But today we can also see plenty of motor boats in Venice.

Question 1.
Venice is situated in the ………………… of Italy.
(a) east
(b) west
(c) north
(d) south

Answer

Answer: (c) north


Question 2.
Venice is a city of ………………….. islands.
(a) one hundred
(b) one hundred and seventeen
(c) seventeen
(d) two hundred

Answer

Answer: (b) one hundred and seventeen


Question 3.
How many stone bridges join the islands of Venice?
(a) One hundred
(b) Two hundred
(c) Three hundred
(d) Four hundred

Answer

Answer: (d) Four hundred


Question 4.
Which is the only mode of transport in Venice?
(a) motor cars
(b) boats
(c) horses
(d) buses

Answer

Answer: (b) boats


Question 5.
The men of Venice are very good ………………….
(a) drivers
(b) laborers
(c) fishermen
(d) sailors

Answer

Answer: (d) sailors


Question 6.
What are ‘gondolas’?
(a) long boats
(b) flat boats
(c) long boats with flat bottoms
(d) small ships

Answer

Answer: (c) long boats with flat bottoms


Question 7.
Write the opposite of ‘beautiful’.
(a) ugly
(b) handsome
(c) smart
(d) pretty

Answer

Answer: (a) ugly


(13)

Gandhiji’s greatest strength was his belief in God. He fought for the freedom of India because he used to say that the best way to serve God was to serve His people and, therefore, when he worked for the happiness of Indians, he was also making God happy. Many times people would put a straight question to him, asking him to give proof that there is God and how we can know Him. Gandhiji would admit frankly that he could not show God to anyone, because his presence could be felt, in the heart only. He was, however, a lover of God and could not live without Him. He once said, “If you do not give me air and water I can still live, but if you take away my belief in God, I shall die immediately.”

Question 1.
Gandhiji’s greatest strength was his ……………….
(a) zeal for freedom
(b) belief in God
(c) firm belief
(d) services

Answer

Answer: (b) belief in God


Question 2.
According to Gandhiji, the best way to serve God is ……………….
(a) to serve his people
(b) to do the right things
(c) to be his disciple
(d) to follow a teacher

Answer

Answer: (a) to serve his people


Question 3.
He made God happy by …………………..
(a) serving his people
(b) preaching
(c) working for the happiness of Indians
(d) doing good things

Answer

Answer: (a) serving his people


Question 4.
For whom ‘Him’ is used?
(a) for Gandhiji
(b) for God
(c) for the Indian
(d) for students

Answer

Answer: (b) for God


Question 5.
God’s presence could be felt in …………………….
(a) heart
(b) mind
(c) books
(d) air

Answer

Answer: (a) heart


Question 6.
Gandhiji was a lover of ………………
(a) freedom
(b) water
(c) air
(d) God

Answer

Answer: (d) God


Question 7.
The opposite of presence is ………………..
(a) not present
(b) anti-present
(c) absence
(d) absent

Answer

Answer: (c) absence


(14)

Sarojini Naidu was educated in her early years under her father’s own care. He wanted her to become a great mathematician or scientist but she loved to dream and write poems. She was hardly eleven when she wrote her first poem. At thirteen she wrote a long poem in the manner of famous English poets. After her matriculation in India she went to England for higher education. In London, she met Sir Edmund Gosse—a distinguished man of letters. He was impressed by her knowledge and intelligence. He was surprised to see that she had written poems in flawless English but felt disappointed to find that they had nothing of the East in them. They were all about English sights. From this day onwards, she devoted herself to writing verses about India.

Question 1.
1. Sarojini Naidu loved to …………………
(a) become a great mathematician or scientist
(b) be an English poet
(c) be an English teacher
(d) dream and write poems

Answer

Answer: (d) dream and write poems


Question 2.
She wrote her first poem at the age of ………………….
(a) ten
(b) eleven
(c) twelve
(d) nine

Answer

Answer: (b) eleven


Question 3.
She wrote a long poem like English poets at the age of ………………
(a) ten
(b) thirteen
(c) twelve
(d) eleven

Answer

Answer: (b) thirteen


Question 4.
She did her matriculation in …………………..
(a) India
(b) England
(c) London
(d) U.K.

Answer

Answer: (a) India


Question 5.
She pursued higher studies in ……………………..
(a) India
(b) England
(c) London
(d) U.K.

Answer

Answer: (b) England


Question 6.
Sir Edmund Gosse is known as a …………………
(a) intelligent and knowledgeable person
(b) renowned English poet
(c) distinguished man of letters
(d) mentor of Saroj ini Naidu

Answer

Answer: (c) distinguished man of letters


Question 7.
The word ……………….. means ’distressed’.
(a) flawless
(b) disappointed
(c) higher
(d) hardly

Answer

Answer: (b) disappointed


(15)

Gandhiji’s elder brother got into a debt and didn’t know what to do about it.-At last he thought to clip a bit out of a golden bangle he always wore on his arm and sell it. Gandhiji, who was in know of this secret, helped his brother in this plan. The debt was paid. However, as soon as it was done, Gandhiji’s heart almost broke with remorse. He felt sure that what he had done was wrong, and he made up his mind to confess it to his father. He felt terribly afraid, but he wanted to get the weight off his conscience. So he wrote what he had to say on a sheet of paper. He told him everything and ended by promising never to steal again and asking for his forgiveness.

Question 1.
Who had got into debt?
(a) Gandhiji’s brother
(b) Gandhiji’s mother
(c) Gandhiji’s father
(d) Gandhiji

Answer

Answer: (a) Gandhiji’s brother


Question 2.
How was the debt paid?
(a) by selling the golden bangle
(b) by selling part of golden bangle
(c) by mortgaging the bangle
(d) by borrowing

Answer

Answer: (b) by selling part of golden bangle


Question 3.
What does the word ‘remorse’ mean?
(a) happy
(b) sad
(c) joyful
(d) guilty

Answer

Answer: (d) guilty


Question 4.
…………………. to confess it to his father. What was to be confessed for?
(a) for loss of money
(b ) for theft
(c) for debt
(d) for helping brother in pain

Answer

Answer: (d) for helping brother in pain


Question 5.
How did Gandhiji get off his conscience?
(a) talked to his father
(b) talked to his brother
(c) talked to his friend
(d) wrote on a sheet of paper

Answer

Answer: (d) wrote on a sheet of paper


Question 6.
Which one single word can describe the quality of Gandhiji?
(a) coward
(b) brave
(c) truthful
(d) afraid

Answer

Answer: (c) truthful


Question 7.
Choose the word which mean ‘You owe something to other’.
(a) conscience
(b) confess
(c) remorse
(d) debt

Answer

Answer: (d) debt


(16)

One of the greatest mysteries of bird life is travelling. Every year during autumn and early winter birds travel from northern regions of Asia, Europe and America to the southern warmer lands. They make the return journey again during spring and early summer. They are very punctual unless they are delayed by bad weather. They face many dangers and hardships while travelling long distances through the air over hills, forests, plains and large stretches of water. Sometimes sudden storms arise and drive them far out of course. Often they are blown right out to sea and are drowned in the wild waves. At night bright lights attract and confuse the birds. They can’t fly at their fastest. The migration speed is usually from 48 to 64 km. an hour and rarely exceeds 80.

Question 1.
Which is the greatest mystery of bird life?
(a) travelling
(b) flying
(c) swimming
(d) soaring

Answer

Answer: (a) travelling


Question 2.
In which season is the return journey undertaken by birds?
(a) autumn
(b) spring
(c) summer
(d) winter

Answer

Answer: (b) spring


Question 3.
What can delay the journey of the birds?
(a) good weather
(b) bad weather
(c) lack of food
(d) lack of housing

Answer

Answer: (b) bad weather


Question 4.
What confuses the bird?
(a) winds
(b) storm
(c) rain
(d) bright lights

Answer

Answer: (d) bright lights


Question 5.
What can drive the birds out of course?
(a) heavy rains
(b) bright lights
(c) sudden storms
(d) wild waves

Answer

Answer: (c) sudden storms


Question 6.
The word ‘punctual’ means ………………..
(a) irregular
(b) on time
(c) not on time
(d) bright’

Answer

Answer: (b) on time


Question 7.
The opposite of word ‘attract’ is
(a) drowned
(b) course
(c) repel
(d) migrate

Answer

Answer: (c) repel


(17)

Helen Keller lost her sight and hearing at two because of an illness. Since she was deaf, she also lost the ability to speak, for we learn to speak by imitating what we hear. At first it seemed impossible that she would ever understand others or be understood by them. Hers was thus a lonely world. She was helped by a wonderful teacher called Miss Sullivan who has herself been blind as a child but recovered her sight after an operation. Miss Sullivan volunteered to help Helen and taught her to speak, read and write. Helen later went to a university find even gained a degree. She then spent the rest of her life working to help the blind and deaf.

Question 1.
Helen Keller lost her sight at the age of ……………..
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (b) two


Question 2.
She lost the ability to speak due to being ………………..
(a) blind
(b) illness
(c) handicapped
(d) deaf

Answer

Answer: (d) deaf


Question 3.
Helen Keller enjoyed …………………… world.
(a) busy
(b) lonely
(c) happy
(d) sightful

Answer

Answer: (b) lonely


Question 4.
Helen Keller had a wonderful teacher named ……………….
(a) Miss Sullivan
(b) Mr. Sullivan
(c) Mrs. Sullivan
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Miss Sullivan


Question 5.
Sullivan gave her many skills. Which skill was not given by Sullivan?
(a) speak
(b) read
(c) write
(d) sing

Answer

Answer: (d) sing


Question 6.
What does the word ‘imitating’ mean?
(a) speaking
(b) talking
(c) listening
(d) copying

Answer

Answer: (d) copying


Question 7.
Which word has been wrongly matched with its opposite?
(a) recovered—lost
(b) volunteered—refused
(c) illness—healthy
(d) ability—disability

Answer

Answer: (b) volunteered—refused


(18)

A rich man who died long ago left no heirs. When his household goods were auctioned off, an elderly lady dressed in shabby garments was the only one to bid on the picture of the dead man’s son. The picture had been greatly cherished by the wealthy father because his only son had died at an early age. But the crowd that had gathered for the sale showed no interest in it. When the who woman bought the portrait was asked why she wanted it, she said-she had been the boy’s nurse many years before, and had loved him dearly. Later she examined the picture closely and noticed a bulge on the back of the picture. Making a small cut, she removed a folder paper which turned out to be the man’s missing will. The document very clearly stated that he wanted to leave the property to the person who still held dear the memory of his beloved son.

Question 1.
‘Heirs’ means:
(a) children
(b) family
(c) servants
(d) goods

Answer

Answer: (a) children


Question 2.
When household goods were ‘auctioned’. ‘Auctioned’ means:
(a) to buy
(b) to sell
(c) to pick
(d) to bid

Answer

Answer: (d) to bid


Question 3.
Which word means ‘to be loved’?
(a) cherished
(b) wealthy
(c) picture

Answer

Answer: (d) portrait


Question 4.
Who was the woman in shabby garments who had come for the auction?
(a) rich lady
(b) nurse
(c) poor woman
(d) washerwoman

Answer

Answer: (b) nurse


Question 5.
Where was the will placed?
(a) on the desk
(b) in the back of picture
(c) under the beds
(d) under the mattress

Answer

Answer: (b) in the back of picture


Question 6.
Which word in the passage means ‘picture’?
(a) wealthy
(b) portrait
(c) will
(d) document

Answer

Answer: (b) portrait


Question 7.
Choose the word which means ‘Swollen’.
(a) bulge
(b) closely
(c) cherished
(d) interest

Answer

Answer: (a) bulge


(19)

Food can maintain or save life; it can destroy life as well. Proper food serves the purpose of medicine while improper food works as poison and causes diseases. We may take pride in calling ourselves civilized; but we have started to flout all the norms about the quality and quantity of food. Attracted to material pleasures, we have become slaves to our. tongues. We mostly eat processed foods and refined sugar. In short, we have drifted away from mother nature, thereby giving rise to the incidence of diabetes. According to survey, diabetes was rare in the natives of Canada a few years ago. With the advent of processed and junk foods, the incidence of diabetes shot up within a very short time. By offering chocolates, cakes and ice-creams too often to our children and by attending parties every other day, we in fact invite obesity and diabetes.

Question 1.
Proper food keeps us ……………….
(a) medicine free
(b) lively
(c) disease free
(d) healthy

Answer

Answer: (d) healthy


Question 2.
Improper food is …………………… for our body.
(a) poison
(b) harmful
(c) not good
(d) injurious

Answer

Answer: (b) harmful


Question 3.
Improper food leads to various …………………..
(a) problems
(b) diseases
(c) deficiencies
(d) disasters

Answer

Answer: (b) diseases


Question 4.
We have become addicted to …………….
(a) processed foods
(b) proper food
(c) processed and junk foods
(d) injurious food

Answer

Answer: (c) processed and junk foods


Question 5.
We have given rise to the incidence of diabetes because.
(a) we are attracted towards junk food etc.
(b) we have become slaves to our tongues
(c) we have drifted away from mother nature
(d) we can’t avoid sweets

Answer

Answer: (c) we have drifted away from mother nature


Question 6.
…………………… invite obesity and diabetes.
(a) chocolates
(b) cakes
(c) ice-creams
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 7.
In the passage, the word, which means ‘being fat’ is ………………..
(o) diabetes
(b) slaves
(c) civilized
(d) obesity

Answer

Answer: (d) obesity


(20)

Swami Vivekananda once stayed in a small village. Thousands of people came to him and asked different type of questions. He was as busy with them he did not get time to eat. No one cared to see if he had his food or rest. That night when people went away, a poor man came to Vivekananda and said “Swamiji, I am greatly pained to see that you are hungry and tired”. Swamiji asked him if he could give him food. The poor man had much desire to do so, but he was afraid. If the king came to know that a cobbler had given food to swamiji he would be driven away from the kingdom. Swamiji told him not to be afraid of anything. The cobbler brought the bread. Swamiji took the bread and ate it.

Question 1.
Swami Vivekananda once stayed in a …………………
(a) small village
(b) big town
(c) small town
(d) hotel

Answer

Answer: (a) small village


Question 2.
Why did the people go to Swami Vivekananda?
(a) to ask different questions
(b) to ask three different questions
(c) to invite him to their houses
(d) to take help from him

Answer

Answer: (a) to ask different questions


Question 3.
Why was poor man pained to see Swami Vivekananda?
(a) because Swamiji was hungry
(b) because Swamiji was tired
(c) because Swamiji was hungry and tired
(d) because Swamiji was ill

Answer

Answer: (c) because Swamiji was hungry and tired


Question 4.
The cobbler was afraid of …………………
(a) Swamiji
(b) the ministers
(c) the people
(d) the king

Answer

Answer: (d) the king


Question 5.
What did the cobbler bring for Swamiji?
(a) bread
(b) chapatis
(c) milk
(d) all of them

Answer

Answer: (a) bread


Question 6.
Give the meaning of ‘desire’.
(a) try
(b) wish
(c) gain
(d) get

Answer

Answer: (b) wish


Question 7.
Who is a cobbler?
(a) who cuts the hair
(b) who rapairs anything
(c) who mends the shoes
(d) who washes clothes

Answer

Answer: (c) who mends the shoes


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Reading Comprehension Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Grammar Reading Comprehension MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Reading Comprehension MCQ Questions with Answers Class 8 English Read More »

The Banyan Tree Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Banyan Tree Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Banyan Tree Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree with Answers

Enhance your subject knowledge through The Banyan Tree MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Banyan Tree provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Banyan Tree MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

Halfway up the tree I had built a crude platform where I would spe nd the afternoons when it was not too hot. I could read there propping myself up against the tree” with a cushion from the living room. Treasure Island, Huckleberry Finn and The Story of Dr Dolittle were some of the books that made up my banyan tree library. When I did not feel like reading, I could look down through the leaves at the world below. And on one particular afternoon I had a grandstand view of that classic of the Indian wilds, a fight between a mongoose and a cobra.

Question 1.
Where did the narrator build a platform for himself?
(a) On banyan tree
(b) On mango tree
(c) On guava tree
(d) One coconut tree

Answer

Answer: (a) On banyan tree


Question 2.
What did he do there?
(a) Play ludo
(b) Read books
(c) Watched birds
(d) Talked to birds

Answer

Answer: (b) Read books


Question 3.
How did he pass his time when not reading a book?
(a) Playing ludo
(b) Talking to birds
(c) Watching birds
(d) Watched the world below

Answer

Answer: (d) Watched the world below


Question 4.
What did he see one afternoon?
(a) Battle between mongoose and cobra
(b) Battle between snake and crow
(c) Battle between snake and myna
(d) Battle between ciow and myna

Answer

Answer: (d) Battle between ciow and myna


Question 5.
Give the meaning of ‘propping’.
(a) hopping
(b) doing
(c) sitting against
(d) running

Answer

Answer: (c) sitting against


(2)

My first friend was a small grey’squirrel. Arching his back and sniffing into the air, he seemed at first to resent my invasion of his privacy. But when he found that I did not arm myself with catapult or air gun, he became friendly, and when I started bringing him pieces of cake and biscuit he grew quite bold and was soon taking morsels from hand.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Who I am
(b) Fair Play
(c) Taro’s Reward
(d) The Banyan Tree

Answer

Answer: (d) The Banyan Tree


Question 2.
Whom did he (the narrator) make his first friend?
(a) Squirrel
(b) Cat
(c) Rabbit
(d) Puppy

Answer

Answer: (a) Squirrel


Question 3.
Where was his first friend?
(a) In the mango groove
(b) In the banyan tree
(c) In the bushes
(d) In the house

Answer

Answer: (b) In the banyan tree


Question 4.
What did the narrator give to the squirrel to eat?
(a) Cakes
(b) Biscuits
(c) Cakes and biscuits
(d) Toffees .

Answer

Answer: (c) Cakes and biscuits


Question 5.
Which word in the passage means ‘stopped’?
(a) ceased
(b) shut
(c) placed
(d) finished

Answer

Answer: (a) ceased


(3)

Moving forward quickly until he was just within the cobra’s reach, the mongoose made a pretended move to one side. Immediately the cobra struck. His great hood came down so swiftly that I thought nothing could save the mongoose. But the little fellow jumped neatly to one side, and darted in as swiftly as the cobra, biting the snake on the back and darting away again out of reach.

Question 1.
Who moved forward?
(a) Mongoose
(b) Crow
(c) Snake
(d) Myna

Answer

Answer: (a) Mongoose


Question 2.
What did the mongoose pretend?
(a) To be asleep
(b) To be lazy
(c) To move to one side
(d) To be hurt

Answer

Answer: (c) To move to one side


Question 3.
How did the cobra react?
(a) He went away
(b) Attacked the mongoose
(c) He was tired
(d) Also moved to that side

Answer

Answer: (b) Attacked the mongoose


Question 4.
Where did the mongoose bite the snake?
(a) On its hood
(b) On its skin
(c) On its middle
(d) On the back

Answer

Answer: (d) On the back


Question 5.
Pick the word from the passage which means ‘at once’.
(a) immediately
(b) neatly
(c) moving
(d) darting

Answer

Answer: (a) immediately


(4)

The cobra knew only too well that the grey mongoose, three feet long, was a superb fighter, clever and aggressive. But the cobra, too, was a skilful and experienced fighter. He could move swiftly and strike with the speed of light; and the sacs behind his long sharp fangs were full of deadly poison. It was to be a battle of champions.

Question 1.
How long was the mongoose?
(a) One foot long
(b) Two feet long
(c) Three feet long
(d) Four feet long.

Answer

Answer: (c) Three feet long


Question 2.
Who was termed a superb fighter, clever and aggressive?
(a) Mongoose
(b) Crow
(c) Snake
(d) Myna

Answer

Answer: (a) Mongoose


Question 3.
Who was a skilful and experienced fighter?
(a) Mongoose
(b) Snake
(c) Crow
(d) Myna

Answer

Answer: (b) Snake


Question 4.
Where did the cobra carry poison?
(a) In its mouth
(b) In its teeth
(c) In its skin
(d) In bag behind its long pointed teeth

Answer

Answer: (d) In bag behind its long pointed teeth


Question 5.
Which word in the passage means ‘excellent’?
(a) superb
(b) clever
(c) grey
(d) aggressive

Answer

Answer: (a) superb


(5)

The cobra was weakening, and the mongoose, walking fearlessly up to it, raised himself on his short legs and with a lightning snap had the big snake by the snout. The cobra writhed and lashed about in a frightening manner, and even coiled itself about the mongoose, but to no avail. The little fellow hung grimly on, until the snake had ceased to struggle. He then smelt along its quivering length gripped it round the hood, and dragged it into the bushes.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Banyan Tree
(b) Who I am
(c) Desert Animals
(d) Fair Play

Answer

Answer: (a) The Banyan Tree


Question 2.
Who was growing weak?
(a) Mongoose
(b) Snake
(c) Crow
(d) Myna

Answer

Answer: (b) Snake


Question 3.
What did the mongoose do then?
(a) He was also growing weak
(b) He left the cobra there
(c) He grabbed the cobra by its neck
(d) None of these

Answer

Answer: (c) He grabbed the cobra by its neck


Question 4.
What did the mongoose do with the dead snake?
(a) Left it there
(b) Eaten it
(c) Left it fqr crow and myna
(d) Dragged it in the bushes

Answer

Answer: (d) Dragged it in the bushes


Question 5.
Which word in the passage means ‘pulled’.
(a) dragged
(b) coiled
(c) raised
(d) gripped

Answer

Answer: (a) dragged


(6)

The third round followed the same course as the first but with one dramatic difference. The crow and the myna, still determined to take part in the proceedings, dived at the cobra; but this time they missed each other as well as their mark. The myna flew on and reached its perch, but the crow tried to pull up in mid-air and turn back. In the second that it took the bird to do this the cobra whipped his head back and struck with great force, his snout thudding against the crow’s body.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Banyan Tree
(b) Fair Play
(c) Who I am
(d) Desert Animals

Answer

Answer: (a) The Banyan Tree


Question 2.
Which two birds were there to see the fight?
(a) Crow and sparrow
(b) Sparrow and myna
(c) Crow and myna
(d) Parrot and myna

Answer

Answer: (c) Crow and myna


Question 3.
Who reached its perch?
(a) Myna
(b) Crow
(c) Mongoose
(d) Snake

Answer

Answer: (a) Myna


Question 4.
What happened when the cobra strike the crow?
(a) It threw it aside
(b) He killed the crow
(c) The crow hit back
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He killed the crow


Question 5.
Give the meaning of ‘whipped’.
(a) whistled
(b) tired
(c) turned fast
(d) killed

Answer

Answer: (c) turned fast


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Banyan Tree MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Banyan Tree Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 Read More »

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Drainage Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Geography Objective Questions.

Drainage Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Drainage Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Geography Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Geography Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which of the following state is not drained by River Ganga:
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab

Answer

Answer: (d) Punjab
Because in this region this river does not flow. Since this area is not drained by river Ganga.


Question 2.
What are the characteristics of a river?
(i) Rivers are fast moving water bodies (ii) River originate from glacier, springs, lake etc. (iii) Rivers are slow moving mass of the ice and slow. (iv) Rivers are used for irrigation, navigation, generation of hydropower etc.
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(d) Only (iii)

Answer

Answer: (b) (i), (ii) and (iv)
Because a river has all such characteristics as mention in option.


Question 3.
The river Narmada originate from:
(a) Amarkantak
(b) Satpura
(c) Ice slope of Western Ghats
(d) Brahamagir

Answer

Answer: (a) Amarkantak
b, c, d are other geographic aspects.


Question 4.
Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree:
(a) Radial
(b) Dendritic
(c) Centrifugal
(d) Trellis

Answer

Answer: (d) Trellis
Drainage pattern a, b and c has other geographical features.


Question 5.
In which of the following states is the Wular lake located:
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Jammu and Kashmir

Answer

Answer: (d) Jammu and Kashmir
Most of fresh water lakes are originated from mountain region. Hence d is correct option.


Question 6.
Which one of the following lakes is a salt water lake?
(a) Sambhar
(b) Wular
(c) Dal
(d) Gobmd Sagar

Answer

Answer: (a) Sambhar
b and c are fresh water lakes and d is man-made lake.


Question 7.
Which one of the following is the longest river of the Peninsular India:
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Krishna
(d) Mahanadi

Answer

Answer: (b) Godavari
Because it has largest drainage basin compare to other peninsular river. It is also known as Deccan Ganga.


Question 8.
Name the place where river indus emerge:
(a) Peshawar
(b) Amarkantak
(c) Attock
(d) Mansarowar

Answer

Answer: (c) Attock
Is correct answer, other are irrelevant regarding to the origin / emergence of river Indus.


Question 9.
Ganga enters Bangladesh at:
(a) Farakka
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) All are incorrect

Answer

Answer: (a) Farakka
Is correct.


Question 10.
The length of river Ganga is:
(a) 2525 km
(b) 2500 km
(c) 2575 km
(d) 2615 km

Answer

Answer: (a) 2525 km
It is the total drainage basin/length of river Ganga.


Question 11.
The largest river of peninsular India is:
(a) Tapi
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Krishna

Answer

Answer: (c) Godavari
It is also known as Deccan Ganga (Dakshin Ganga).


Question 12.
Largest fresh water lake found in India at:
(a) Jammu & Kashmir
(b) Malwa Plateau
(c) Plain areas
(d) Near oceans

Answer

Answer: (a) Jammu & Kashmir
Because most of the fresh water lakes are found in Himalayan region and J&K is also the part of this region.


Question 13.
Which of the following two rivers form estuaries:
(a) Krishna and Kaveri
(b) Godavari and Tapi
(c) Narmada and Tapi
(d) Godavari and Tapi

Answer

Answer: (c) Narmada and Tapi
Narmada and Tapi, these two rivers do not form delta while entering the sea. Other rivers have other characteristic.


Write true (T) or false (F)

1. The name of the place where the river Indus emergen out of the mountains to the plain is called Vishnu.

Answer

Answer: False


2. The salting is the largest tributary of the Indus.

Answer

Answer: True


3. The Chenab is the main tributary of the Godavari.

Answer

Answer: False


4. The total length of the river Indus is 2900 km.

Answer

Answer: True


5. The Alaknanda and the Bhagirathi join each other at Dev Prayag.

Answer

Answer: True


6. The longest tributary of the Ganga flowing through the Northern Plain is Saraswati.

Answer

Answer: False


7. The Ganga entire Bangladesh at Farakka.

Answer

Answer: True


8. The total length of the river Ganga is 2600 km.

Answer

Answer: False


9. The total length of the river Narmada is 1500 km.

Answer

Answer: True


10. The largest river of the peninsular India is the Krishna.

Answer

Answer: False


11. The total length of the river Godavari is 1600 km.

Answer

Answer: False


12. The other name of Godavari is Dakshin Ganga.

Answer

Answer: True


13. The length of the river Mahanadi is 860 km.

Answer

Answer: True


14. The length of river Krishna is 1500 km.

Answer

Answer: False


15. The largest fresh water lake of India is Wular lake.

Answer

Answer: False


16. Mithankol is situated in Afghanistan.

Answer

Answer: False


17. In Bangladesh river Ganga is known as Meghna.

Answer

Answer: True


18. Sambhar Lake is in Rajasthan.

Answer

Answer: True


19. Chilka lake is in Assam.

Answer

Answer: False


20. Guru Gobind Sagar is a man-made lake.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) River Ganga enters Bangaldesh1. Kashmir
(b) Dal and Wular lakes are in2. Andhra Pradesh
(c) Killeru lake is in3. Jaisalmer
(d) Gadisagr lake is in4. Rajasthan
(e) Sambhar lake is in5. at Palma
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) River Ganga enters Bangaldesh5. at Palma
(b) Dal and Wular lakes are in1.Kashmir
(c) Killeru lake is in2. Andhra Pradesh
(d) Gadisagr lake is in3. Jaisalmer
(e) Sambhar lake is in4. Rajasthan

2.

Column IColumn IIColumn III
1. The river Indus rises in(a) Baltistan and(A) Bhagirathi
2. The Indus flows through(b) are called(B) Lake Mansarowai
3. The headwater fo the Ganga(c) longer than(C) in the Himalaya
4. The given Yamuna rise from the(d) Tibet, near(D) Gilgit
5. The Brahmaputra river is slightly(e) Yamunotri Glacier(E) the Indus
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. The river Indus rises in(d) Tibet, near(B) Lake Mansarowai
2. The Indus flows through(a) Baltistan and(D) Gilgit
3. The headwater fo the Ganga(b) are called(A) Bhagirathi
4. The given Yamuna rise from the(e) Yamunotri Glacier(C) in the Himalaya
5. The Brahmaputra river is slightly(c) longer than(E) the Indus

Fill in the blanks

1. Brahmaputra is known as the Tsangpo in Tibet and ……………. in Bangladesh.

Answer

Answer: Jamuna


2. The main water divide in Peninsula rlndia is formed by the ……………. .

Answer

Answer: Western ghats


3. The Narmada river rises in the ……………. hills in Madhya Pradesh.

Answer

Answer: Amarkantak lake


4. The ……………. basin covers parts of Madhya Pradesh and Gujarat.

Answer

Answer: Narmada


5. The ……………. river rises in the Satpura range, in the Betul district of Madhya Pradesh.

Answer

Answer: Tapi


6. The ……………. is the largest Peninsular river.

Answer

Answer: Godavari


7. The ……………. river rises in the highlands of Chattisgarh.

Answer

Answer: Mahanadi


8. The length of the Mahanadi river is ……………. km.

Answer

Answer: 860


9. Most of the fresh water lakes are in the ……………. region.

Answer

Answer: Himalayan


10. ……………. are of great value to human beings.

Answer

Answer: Lakes


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Drainage Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Consumer Rights Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Economics Objective Questions.

Consumer Rights Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on Consumer Rights Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 Economics Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST Economics Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Recently, India has witnessed an upsurge in the number of:
(а) Political parties
(b) Political leaders
(c) Consumer rights
(d) Consumer groups

Answer

Answer: (d) Consumer groups
It was consumer groups.


Question 2.
In which of the following years did United Nations adopt the UN Guide-lines for Consumer Protection:
(a) 1965
(b) 1975
(c) 1985
(d) 1995

Answer

Answer: (c) 1985
In the year 1985.


Question 3.
The Consumer International has 240 organisations from how many of the given counties:
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400

Answer

Answer: (a) 100
In 100 countries.


Question 4.
COPRA was enacted in which of the following years the year:
(a) 1956
(b) 1966
(c) 1976
(d) 1986

Answer

Answer: (d) 1986
It was enacted in 1986.


Question 5.
The Consumer Protection Act is popularly known as:
(a) COPRA
(b) CORPA
(c) CORAP
(d) COPAR

Answer

Answer: (a) COPRA
It is known as COPRA.


Question 6.
The full form of RTI is:
(a) Right to Information
(b) Right to be Informed
(c) Right to Identity
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Right to Information
It is Right to Information.


Question 7.
The full form of MRP is:
(a) Maximum retail price
(b) Maximum retail price
(c) Maximum return price
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Maximum retail price
It is Maximum retail price.


Question 8.
Which of the following are rights of the consumer:
(а) To be informed
(b) To choose
(c) To seek redressal
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
All the above are rights of consumers.


Question 9.
The consumers have the right to seek redressal against:
(a) Fair trade practices and exploitation
(b) Unfair trade practices and exploitation
(c) Quality and quantity
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Unfair trade practices and exploitation
It is always against unfair trade practices and exploitation.


Question 10.
Locally formed consumers organisations are known as:
(a) Consumer forums
(b) Consumer protection councils
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)
They are known as consumer forums or consumer protection councils.


Question 11.
RWA stands for:
(а) Railway Welfare Association
(b) Rapid Welfare Association
(c) Resident Welfare Association
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Resident Welfare Association
It stands for Resident Welfare Association.


Question 12.
The district level courts deal with the cases involving claims upto:
(a) Rs 10 lakhs
(b) Rs. 15 lakhs
(c) Rs. 20 lakhs
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Rs. 20 lakhs
They deal upto 20 lakhs.


Question 13.
The state level courts deal with the cases involving claims between:
(a) Rs. 10 lakhs and Rs. 1 crore
(b) Rs. 15 lakhs and Rs. 1 crore
(c) Rs. 20 lakhs and Rs. 1 crore
(d) Rs. 25 lakhs and Rs. 1 crore

Answer

Answer: (c) Rs. 20 lakhs and Rs. 1 crore
They deal upto Rs. 20 lakhs and Rs. 1 crore.


Question 14.
The national level courts deal with the cases involving claims exceeding:
(a) 1 crore
(b) 2 crores
(c) 2 crores
(d) 4 crores

Answer

Answer: (a) 1 crore
They deal exceeding 1 crore.


Question 15.
Today, there are more than consumer groups in the country:
(a) 400
(b) 500
(c) 600
(d) 700

Answer

Answer: (d) 700
There are more than 700 consumer groups in the country.


Question 16.
We participate in the market both as:
(a) Sellers and buyers
(b) Customers and shopkeepers
(c) Producers and consumers
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Producers and consumers
Market is a place where both producers and consumers participate.


Question 17.
Consumers participate in the market when they:
(a) Sell goods and services that they need
(b) Purchase goods and services that they need
(c) Sell goods and services that they do not need
(d) Purchase goods and services that they need

Answer

Answer: (b) Purchase goods and services that they need
Consumers when they purchase goods and services that they need, participate in the market.


Question 18.
Rules and regulations are needed for producing and selling goods in order:
(a) To promote the market
(b) To fulfil the demands
(c) To promote development
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) To promote
development
To promote development rules and regulations are needed for producing and selling goods.


Question 19.
Rules and regulations are also required for:
(a) Selling goods
(b) Buying goods
(c) For protecting the environment
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) For protecting the
environment
For protecting the environment rules and regulations are also required.


Question 20.
Many people who work in the unorganised sector have to work :
(a) At a low wage
(b) Accept conditions that are not fair
(c) In unhealthy environment
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
All the above factors are possible with people who work in the unorganised sector.


Question 21.
Whenever there is a complaint regarding a good or service, that had been bought, the seller tries to shift all the responsibility:
(a) On the seller
(b) On the manufacture
(c) On nature
(d) On the buyer

Answer

Answer: (d) On the buyer
The seller shifts all responsibilities on the buyer.


Question 22.
The ways in which exploitation happen in the market place:
(a) Shopkeeper weigh less that what they should
(b) Add charges that were not mentioned
(c) Sell adulterate or defective goods
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
All the above factors are the ways in which exploitation happens in the market place.


Question 23.
Sometimes false information is passed on through the media to :
(а) Sell goods
(b) Buy goods
(c) To make the poster colourful
(d) To attract consumers

Answer

Answer: (d) To attract consumers
To attract consumers, false information is passed on through the media.


Question 24.
A company sold powder milk for babies all over the world as the most scientific product claiming this to be better then:
(a) Cow’s milk
(b) Goat’s milk
(c) Camel’s milk
(d) Mother’s milk

Answer

Answer: (d) Mother’s milk
The company was comparing with mother’s milk.


Question 25.
A long battle had to be fought in courts to make cigarette manufacturing companies accept that their product could lead to:
(a) Heart disease
(b) Lung disease
(c) Breathing problem
(d) Cancer

Answer

Answer: (d) Cancer
Cigarette-smoking causes cancer.


Question 26.
The consumer movement arose out of dissatisfaction of the consumers as:
(a) The sellers were not cooperating with to the consumers
(b) Many fair practices were being indulged in by the sellers
(c) Many unfair practices were being indulged in by the sellers
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Many unfair practices were being indulged in by the sellers
Consumer movement was started because many unfair practices were being indulged in by the sellers.


Question 27.
It was presumed that it was the responsibility of the:
(a) Sellers to be careful while selling a commodity
(b) Manufacturer to produce goods of good quality
(c) Consumers to be careful while buying a commodity or service
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Consumers to be careful while buying a commodity or service
Consumers should always be careful while buying a commodity or service.


Question 28.
It took many years for organizations in India:
(a) To create a pollution free environment
(b) To create awareness about shopkeepers
(c) To create awareness about pollutants.
(d) To create awareness amongst people

Answer

Answer: (d) To create awareness amongst people
It took many years for organisations in India to create awareness amongst people.


Question 29.
In India, the consumer movement originated with the necessity of protecting and promoting the interests of consumers against:
(a) Shopkeepers and manufactures
(b) Un ethical and unfair trade practices
(c) Ethical and unfair trade practices
(d) Ethical and fair trade practices

Answer

Answer: (b) Un ethical and unfair trade practices
The main aim of the consumer movement was to protect and promote the interests of the consumer against unethical and unfair trade practices.


Question 30.
The consumer movement developed in an organised form in the:
(a) 1940s
(b) 1950s
(c) 1960s
(d) 1970s

Answer

Answer: (c) 1960s
It was organised in the 1960s after independence.


Write true (T) or false (F)

1. Consumers participate in the market when they purchase goods and services that they need.

Answer

Answer: True


2. Rules and regulations are not required for protecting the environment.

Answer

Answer: False


3. Money lenders adopt various tricks to bind the borrower.

Answer

Answer: True


4. Rule and regulations are required for the protection of the sellers in the market place.

Answer

Answer: False


5. Individual consumers often find themselves in a strong position.

Answer

Answer: False


6. Exploitation in the market place happens in various ways.

Answer

Answer: True


7. Markets do not work in a fair manner when producers are few and powerful whereas consumers purchase in small amounts and are scattered.

Answer

Answer: True


8. At times false informations is passed on through the media, to attract consumers.

Answer

Answer: True


9. There is a need for rules and regulations to ensure protection for manufactures.

Answer

Answer: False


10. In the past, there was no legal system available to consumers to protect them from exploitation in the market place.

Answer

Answer: True


11. In took some years for organisations, in India to create awareness amongst people.

Answer

Answer: False


12. Till the 1970s, consumer organisations were largely engaged in writing articles and holding exhibitions.

Answer

Answer: True


13. More recently, India witnessed an upsurge in the number of consumer groups.

Answer

Answer: True


14. In 1965 United Nations adopted the UN guidelines for Consumer Protection.

Answer

Answer: False


15. The Consumer Protection Act was enacted in 1987.

Answer

Answer: False


16. Consumers can complain and ask for compensation or replacement if the product proves to be defective in any manner.

Answer

Answer: True


17. If people sell medicines that have expired no action can be taken against them.

Answer

Answer: False


18. One can protest and complain if some-one sells a good at more than the printed price on the packet.

Answer

Answer: True


19. MRP refers to minimum retail price.

Answer

Answer: False


20. RTI ensures its citizens all the information about the functions of government departments.

Answer

Answer: True


21. Any consumer who receives a service has the right to choose whether to continue to receive the service.

Answer

Answer: True


22. Consumers do not have the right to seek redressal against unfair trade practices and exploitation.

Answer

Answer: False


23. If any damage is done to a consumer, he/she has the right to get compensation depending on the degree of damage.

Answer

Answer: True


24. The consumer movement in India has led to the formation of consumer forums.

Answer

Answer: True


25. Consumer protection councils do not guide consumers how to file cases in the consumer court.

Answer

Answer: False


26. Now-a-days if you want a gas connection, you have to buy a gas stove with the gas cylinder.

Answer

Answer: False


27. The district level court deals with the cases involving claims upto Rs. 20 lakhs.

Answer

Answer: True


28. The consumers do not have the right to represent in the consumer courts.

Answer

Answer: False


29. Logos and certification help consumers get assurance of quality while purchasing the goods and services.

Answer

Answer: True


30. Consumer redressal process is becommg cumbersome, expensive and time consuming.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-IIColumn-III
 1. Rules and regulations are required(a) started in(A) consumers
2. In India, consumer movement(b) in the number of(B) consumer groups
3. Recently, India witnessed an upsurge (c) enacted in(C) in 1985
4. Consumer Protection Act was(d) consumer protection(D) the 1960s
5. UN adopted the UN Guidelines for(e) for protection of(E) 1986
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
 1. Rules and regulations are required(e) for protection of(A) consumers
2. In India, consumer movement(a) started in(D) the 1960s
3. Recently, India witnessed an upsurge(b) in the number of(B) consumer groups
4. Consumer Protection Act was(c) enacted in(E) 1986
5. UN adopted the UN Guidelines for(d) consumer protection(C) in 1985

2.

Column-AColumn-B
1. Right to Information(а) To get compensation on the degree of damage
2. Right to seek redressal(b) Can go to the consumer courts
3. Right to choose(c) related to household complaints
4. Right to represent(d) to continue the service or not
5. RWAs(e) wanting details of ingredients of a food product
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Right to Information(e) wanting details of ingredients of a food product
2. Right to seek redressal(а) To get compensation on the degree of damage
3. Right to choose(d) to continue the service or not
4. Right to represent(b) Can go to the consumer courts
5. RWAs(c) related to household complaints

Fill in the blanks

1. ……………………… participate in the market place when they purchase goods and services that they need.

Answer

Answer Consumers


2. Whenever there is a complaint regarding a good or service that had been brought, the seller tries to shift all the responsibility on to the ……………………… .

Answer

Answer: buyer


3. At times ……………………… information is passed on through the media, to attract consumers.

Answer

Answer: false


4. The consumer movement arose out of dissatisfaction of the consumers as many ……………………… practices were being indulged in by the sellers.

Answer

Answer: unfair


5. It took many years for organisations in India, to create ……………………… amongst people.

Answer

Answer: awareness


6. Till the ……………………… consumer organisations were largely engaged in writing articles and holding exhibitions.

Answer

Answer: 1970s


7. More recently, India witnessed an ……………………… in the number of consumer groups.

Answer

Answer: upsurge


8. Today, consumer International has become an umbrella body of ……………………… organisations from over 100 countries.

Answer

Answer: 240


9. We often see bad quality of goods in the market place because the ……………………… of these rules in weak and the consumer movement is also not strong enough.

Answer

Answer: supervision


10. Consumers have the right to be ……………………… about the particulars of goods and services that they purchase.

Answer

Answer: informed


11. Consumers can complain and ask for ……………………… or replacement if the product proves to be defective in any manner.

Answer

Answer: compensation


12. The consumer has the right to ……………………… whether to continue any service or not.

Answer

Answer: choose


13. Consumers have the right to seek ……………………… against unfair trade practices and exploitation.

Answer

Answer: redressal


14. The consumer movement in India has led to the formation of various organisations called consumer ……………………… .

Answer

Answer: forums


15. COPRA has enabled us as consumers to have the right to ……………………… in the consumer courts.

Answer

Answer: represent.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Consumer Rights Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers Read More »

error: Content is protected !!