Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Knowing Our Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Questions.

Knowing Our Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Knowing Our Numbers Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Knowing Our Numbers Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Knowing Our Numbers Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The smallest 8 digit number is called
(a) Ten lakh
(b) One lakh
(c) Ten crore
(d) One crore

Answer

Answer: (d) One crore


Question 2.
Which of the following is not a symbol to write Roman numerals?
(a) D
(b) V
(c) M
(d) N

Answer

Answer: (d) N


Question 3.
If we add 1 more to the greatest 5-digit number we get
(a) Smallest 5-digit number
(b) Smallest 4-digit number
(c) Smallest 3-digit number
(d) Smallest 6-digit number

Answer

Answer: (d) Smallest 6-digit number


Question 4.
The smallest 4-digit number using any one digit twice from the numbers 2, 8, 9 is :
(a) 2889
(b) 2289
(c) 2298
(d) 2898

Answer

Answer: (b) 2289


Question 5.
The smallest 4-digit number having three different digits is:
(a) 1000
(b) 1203
(c) 1320
(d) 1002

Answer

Answer: (d) 1002


Question 6.
Which of the following options is equal to MMMCCLXXV − MCCCXXIV?
(a) MLMCI
(b) MMCLI
(c) MCMLI
(d) MCMIL

Answer

Answer: (c) MCMLI


Question 7.
Which pair has same digits at hundreds place?
(a) 4232, 4341
(b) 5432, 6922
(c) 6524, 7823
(d) 2334, 2340

Answer

Answer: (d) 2334, 2340


Question 8.
Which of the following options is true?
(a) XCVIII > MCVIII
(b) DCVIII < MCVIII
(c) DCVIII = MCVIII
(d) XCVIII < LXXXVII

Answer

Answer: (b) DCVIII < MCVIII


Question 9.
The greatest 4-digit number using any one digit twice from the numbers 7, 1, 2 is :
(a) 7221
(b) 7721
(c) 7122
(d) 7112

Answer

Answer: (b) 7721


Question 10.
The difference between face value and place value of 5 in 210517 is:
(a) 4995
(b) 5005
(c) 495
(d) 395

Answer

Answer: (c) 495


Question 11.
Make the greatest four digit number by using any one digit twice by 3, 8, 7?
(a) 8378
(b) 8873
(c) 3387
(d) 7783

Answer

Answer: (b) 8873


Question 12.
Write the greatest 4-digit number using different digits with 6 in the tens place.
(a) 9876
(b) 9867
(c) 9687
(d) 6987

Answer

Answer: (b) 9867


Question 13.
Which of the following is the Roman numeral for the number 2765?
(a) MMDCCXLV
(b) MMDCXLXV
(c) MMDCCLXV
(d) MMCDCLXV

Answer

Answer: (c) MMDCCLXV


Question 14.
The smallest 4-digit number using the digits 2, 1, 3, 7 without repetition is :
(a) 1237
(b) 2137
(c) 2371
(d) 3217

Answer

Answer: (a) 1237


Question 15.
In the Indian place value system we write ten crores for:
(a) One million
(b) Ten millions
(c) Hundred millions
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Hundred millions


Question 16.
Face value of 5 in 2150 is:
(a) 5
(b) 50
(c) 500
(d) 5000

Answer

Answer: (b) 50


Question 17.
Predecessor of 1997 is:
(a) 1998
(b) 1996
(c) 2000
(d) 1995

Answer

Answer: (b) 1996


Question 18.
The greatest 4-digit number using the digits 4, 7, 3, 2 without repetition is :
(a) 2374
(b) 3247
(c) 4723
(d) 7432

Answer

Answer: (d) 7432


Question 19.
Correct ascending order of 847, 9754, 8320, 571 is
(a) 9754, 847, 8320, 571
(b) 571, 847, 8320, 9754
(c) 571, 8320, 847, 9754
(d) 9754, 8320, 847, 571

Answer

Answer: (b) 571, 847, 8320, 9754


Question 20.
The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive) is
(a) 10
(b) 100
(c) 504
(d) 2520

Answer

Answer: (d) 2520


Question 21.
The successor of 999 is:
(a) 1000
(b) 1001
(c) 998
(d) 1002

Answer

Answer: (a) 1000


Question 22.
Which number is the greatest?
(a) 8142
(b) 4821
(c) 8412
(d) 8241

Answer

Answer: (c) 8412


Question 23.
Write the numeral for the number Nine crore five lakh forty-one.
(a) 90500410
(b) 90500041
(c) 95000041
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 90500041


Question 24.
What is the place value of 8 in the number 86,93,04,600?
(a) Eight crores
(b) Eighty crores
(c) Crores
(d) Eighty six crores

Answer

Answer: (b) Eighty crores


Question 25.
The smallest 5-digit number formed by using the digits 5,0,3,1 and 2 only once
(a) 10325
(b) 01235
(c) 10235
(d) 20135

Answer

Answer: (c) 10235


Question 26.
Which of the following is the greatest?
(a) 7212
(b) 7122
(c) 7211
(d) 7221

Answer

Answer: (d) 7221


Question 27.
Make the greatest four digit number by using any one digit twice by 0, 4, 9?
(a) 9404
(b) 9440
(c) 9940
(d) 9400

Answer

Answer: (c) 9940


Question 28.
The smallest 3-digit number using the digits 3, 5, 2 without repetition is
(a) 532
(b) 253
(c) 235
(d) 352

Answer

Answer: (c) 235


Question 29.
In the international system of numeration we write one million for:
(a) Ten lakhs
(b) One lakh
(c) Hundred thousands
(d) Ten thousands

Answer

Answer: (a) Ten lakhs


Question 30.
Make the greatest and the smallest four digit number using any four-digit number with digit 5 always at thousand place.
(a) 5999, 5000
(b) 5789, 5120
(c) 5986, 5012
(d) 5987, 5012

Answer

Answer: (a) 5999, 5000


Question 31.
One crore is similar to
(a) 10 hundreds
(b) 100 thousands
(c) 1000 lakhs
(d) 100 lakhs

Answer

Answer: (d) 100 lakhs


Question 32.
Which number is the smallest?
(a) 70621
(b) 20671
(c) 60265
(d) 60315

Answer

Answer: (b) 20671


Question 33.
Which of the following options is written in the ascending order?
(a) XCVII > XCCIV > DCCLXVIII > MDCLXII
(b) MDCLXII < DCCLXVIII < XCCIV < XCVII (c) MDCLXII > DCCLXVIII > XCCIV > XCVII
(d) XCVII < XCCIV < DCCLXVIII < MDCLXII

Answer

Answer: (d) XCVII < XCCIV < DCCLXVIII < MDCLXII


Question 34.
XX is equivalent to:
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

Answer

Answer: (b) 20


Question 35.
Place value of 6 in 2617 is:
(a) 6
(b) 60
(c) 600
(d) 6000

Answer

Answer: (a) 6


Question 36.
he greatest 3-digit number using the digits 2,1, 5 without repetition is:
(a) 215
(b) 125
(c) 521
(d) 152

Answer

Answer: (c) 521


Question 37.
Expand the number 345600.
(a) Three lakh six hundred
(b) Forty-five thousand six hundred
(c) Three lakh forty-five thousand
(d) Three lakh forty-five thousand six hundred

Answer

Answer: (d) Three lakh forty-five thousand six hundred


Question 38.
If we add 1 more to the greatest 2-digit number we get
(a) Smallest 4-digit number
(b) Smallest 6-digit number
(c) Smallest 3-digit number
(d) Smallest 5-digit number

Answer

Answer: (c) Smallest 3-digit number


Question 39.
If we add 1 more to the greatest 3-digit number we get
(a) Smallest 4-digit number
(b) Smallest 7-digit number
(c) Smallest 5-digit number
(d) Smallest 6-digit number

Answer

Answer: (a) Smallest 4-digit number


Question 40.
One crore is equal to:
(a) 1 million
(b) 10 millions
(c) 100 millions
(d) 1000 millions

Answer

Answer: (b) 10 millions


Question 41.
Which number is the smallest?
(a) 2571
(b) 1278
(c) 7218
(d) 1226

Answer

Answer: (d) 1226


Question 42.
Which of the following options is correct according to the rules of writing Roman numerals?
(a) DDXC
(b) MDCLXXI
(c) XDVII
(d) CLLVV

Answer

Answer: (b) MDCLXXI


Question 43.
Which of the following is shown as a repetition of symbols to write Roman numerals?
(a) Multiplication
(b) Subtraction
(c) Addition
(d) Division

Answer

Answer: (c) Addition


Question 44.
3,00,000 + 4,000 + 800 + 7 is equal to:
(a) 344807
(b) 304807
(c) 300807
(d) 480407

Answer

Answer: (b) 304807


Question 45.
Which number is the greatest?
(a) 2361
(b) 2136
(c) 1236
(d) 6123

Answer

Answer: (d) 6123


Question 46.
When 1 is subtracted from smallest 5-digit number, what is the result?
(a) Greatest 2-digit number
(b) Greatest 3-digit number
(c) Greatest 4-digit number
(d) Smallest 2-digit number

Answer

Answer: (c) Greatest 4-digit number


Fill in the blanks:

1. The greatest number in 8142, 8214, 8412 is …………………..

Answer

Answer: 8412


2. The smallest 4-digit number is …………………….

Answer

Answer: 1000


3. 4231 taken to nearest thousand is …………………

Answer

Answer: 4000


4. The smallest number in 20051, 15020, 50120, 51200 is ………………..

Answer

Answer: 20051


5. The greatest 5-digit number is ……………………

Answer

Answer: 99999


6. Successor of 125 is ……………….

Answer

Answer: 126


7. Place value of 6 in 26349 is ………………..

Answer

Answer: 6000


8. Seventy thousand seven is written in figures as …………………

Answer

Answer: 70007


9. 241 taken to nearest hundred is ………………..

Answer

Answer: 200


10. Predecessor of 3980 is: ………………………..

Answer

Answer: 3979


Match the numerals:

1.

(a) 11(i) LXXXIV
(b) 98(ii) LIX
(c) 59(iii) XI
(d) 84(iv) XCVIII
Answer

Answer:

(a) 11(iii) XI
(b) 98(iv) XCVIII
(c) 59(ii) LIX
(d) 84(i) LXXXIV

2.

(a) 12(i) XXXV
(b) 35(ii) L
(c) 50(iii) XXIX
(d) 29(iv) XII
Answer

Answer:

(a) 12(iv) XII
(b) 35(i) XXXV
(c) 50(ii) L
(d) 29(iii) XXIX

We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Maths Knowing Our Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Whole Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers Objective Questions.

Whole Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Whole Numbers Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Whole Numbers Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Whole Numbers Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The largest 5-digit number having three different digits is
(a) 98978
(b) 99897
(c) 99987
(d) 98799

Answer

Answer: (c) 99987


Question 2.
The difference between 85 and the number obtained by reversing the digits is
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 72

Answer

Answer: (c) 27


Question 3.
The natural numbers along with zero form the collection of
(a) Whole numbers
(b) Integers
(c) Rational numbers
(d) Real numbers

Answer

Answer: (a) Whole numbers


Question 4.
Find value of 297×17 + 297×3
(a) 5940
(b) 5980
(c) 5942
(d) 5970

Answer

Answer: (a) 5940


Question 5.
The smallest whole number is:
(a) 1
(b) 0
(c) not defined
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 0


Question 6.
What are the three consecutive predecessors of 70010?
(a) 70009, 70008, 7007
(b) 70009, 70008, 70010
(c) 70009, 70008, 70007
(d) 70009

Answer

Answer: (c) 70009, 70008, 70007


Question 7.
Find product 12×35
(a) 12600
(b) 34840
(c) 420
(d) 400

Answer

Answer: (c) 420


Question 8.
The difference between the smallest 3 digit number and the largest two digit number is:
(a) 0
(b) 1
(b) 2
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 9.
What is the quotient of 64 ÷ 1?
(a) 1
(b) 0
(c) 46
(d) 64

Answer

Answer: (d) 64


Question 10.
3 × 10000 + 7 × 1000 + 9 × 100 + 0 × 10 + 4 is the same as
(a) 3794
(b) 37940
(c) 37904
(d) 379409

Answer

Answer: (c) 37904


Question 11.
Study the pattern 1×8+1=9
12×8+2=98
Next step is-
(a) 123×8+3=987
(b) 1234×8+4=9876
(c) 120×8+3=963
(d) 13×8+3=987

Answer

Answer: (a) 123×8+3=987


Question 12.
Number of whole numbers between 38 and 68 is
(a) 31
(b) 30
(c) 28
(d) 29

Answer

Answer: (d) 29


Question 13.
The value of 25 × 20 × 5 is:
(a) 2505
(b) 2503
(c) 2500
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 2500


Question 14.
Value of 0 ÷ 5 is:
(a) 5
(b) 0
(c) 1
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 0


Question 15.
If 36 flats cost Rs 68251500 What is the cost of each flat
(a) Rs 198670
(b)Rs 135649
(c) Rs 203456
(d)Rs 1895875

Answer

Answer: (a) Rs 198670


Question 16.
The predecessor of 1 lakh is
(a) 99000
(b) 99999
(c) 999999
(d) 100001

Answer

Answer: (b) 99999


Question 17.
What is the predecessor of natural number 1?
(a) 0
(b) 2
(c) 10
(d) Does not exist

Answer

Answer: (d) Does not exist


Question 18.
The number of distinct prime factors of the largest 4-digit number is
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 11

Answer

Answer: (b) 3


Question 19.
The value of 0 × 17 is:
(a) 0
(b) 17
(c) 18
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 17


Question 20.
Subtraction of whole number is:
(a) dosed
(b) associative
(c) commutative
(d) none of these

Answer

Answer: (d) none of these


Question 21.
The sum of two whole numbers is always:
(a) zero
(b) 100
(c) a whole number
(d) odd number

Answer

Answer: (c) a whole number


Question 22.
Simplify 126×55+126×45
(a)12000
(b) 12400
(c) 12600
(d) 12500

Answer

Answer: (a) 123×8+3=987


Question 23.
Which is the whole number that does not have a predecessor?
(a) 100
(b) 0
(c) 1
(d) 9

Answer

Answer: (b) 0


Question 24.
If the number 7254*98 is divisible by 22, the digit at * is
(a) 1
(b) 2
(c) 6
(d) 0

Answer

Answer: (c) 6


Question 25.
The value of 5 + 5 + 5 + upto 10 terms is:
(a) 40
(b) 50
(c) 60
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 50


Question 26.
Division is the inverse of:
(a) addition
(b) subtraction
(c) multiplication
(d) none of these

Answer

Answer: (c) multiplication


Question 27.
By using dot (•) patterns, which of the following numbers can be arranged in all the three ways namely a line, a triangle and a rectangle?
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

Answer

Answer: (b) 10


Question 28.
Find a whole number n such that n=2n
(a) 20
(b) 100
(c) 0
(d) 1

Answer

Answer: (c) 0


Question 29.
What is the predecessor of 17
(a) 16
(b) 18
(c) 0
(d) 17

Answer

Answer: (a) 16


Question 30.
When rounded off to nearest thousands, the number 85642 is
(a) 85600
(b) 85700
(c) 85000
(d) 86000

Answer

Answer: (d) 86000


Question 31.
If 1 is added to the greatest 7- digit number, it will be equal to
(a) 10 thousand
(b) 1 lakh
(c) 10 lakh
(d) 1 crore

Answer

Answer: (d) 1 crore


Question 32.
The difference between the smallest natural number and the smallest whole number is:
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 33.
Additive identity of whole number is:
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 0


Question 34.
The product multiplication of a number with zero is always
(a) zero
(b) one
(c) the number itself
(d)none of these

Answer

Answer: (a) zero


Question 35.
If the product of two whole numbers is one if
(a) one number is 1
(b) two numbers are 1
(c) not defined
(d) none of these

Answer

Answer: (b) two numbers are 1


Question 36.
The largest number which always divides the sum of any pair of consecutive odd numbers is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (b) 4


Question 37.
Which of the following is the greatest number that can be formed by the digits 7, 0, 9, 8, 6 and 3?
(a) 9, 87, 360
(b) 9, 87, 063
(c) 9, 87, 630
(d) 9, 87, 603

Answer

Answer: (c) 9, 87, 630


Question 38.
The value of 61 × 1 is:
(a) 1
(b) 0
(c) 61
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 61


Question 39.
Value of 5 ÷ 0 is:
(a) 1
(b) 5
(c) 0
(d) not defined

Answer

Answer: (d) not defined


Question 40.
Find the sum 837+ 208 + 603
(a) 1548
(b) 1148
(c) 1648
(d) 1148

Answer

Answer: (c) 1648


Question 41.
The successor of 1 million is
(a) 2 million
(b) 1000001
(c) 100001
(d) 10001

Answer

Answer: (b) 1000001


Question 42.
Which of the following statements is not true?
(a) The HCF of two distinct prime numbers is 1
(b) The HCF of two co prime numbers is 1
(c) The HCF of two consecutive even numbers is 2
(d) The HCF of an even and an odd number is even

Answer

Answer: (d) The HCF of an even and an odd number is even


Question 43.
Which of the following is not true
(a) (7 + 8) + 9 = 7 + (8 + 9)
(b) (7 × 8) × 9 = 7 × (8 × 9)
(c) 7 + 8 × 9 = (7 + 8) × (7+ 9)
(d) 7 × (8 + 9) = (7 × 8) + (7 × 9)

Answer

Answer: (c) 7 + 8 × 9 = (7 + 8) × (7+ 9)


Question 44.
The value of 5 ÷ 0 is:
(a) 0
(b) 5
(c) meaningless
(d) none of these

Answer

Answer: (c) meaningless


Question 45.
Which natural number has no predecessor
(a) 0
(b) 1
(c) 10
(d) 100

Answer

Answer: (b) 1


Question 46.
The largest whole number is:
(a) 99
(b) 9979
(c) 9999
(d) can not be found

Answer

Answer: (d) can not be found


Question 47.
Which is the smallest whole number
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) -1

Answer

Answer: (b) 0


Question 48.
Which is the whole number that does not have a predecessor?
(a) 100
(b) 0
(c) 1
(d) 9

Answer

Answer: (b) 0


Question 49.
What is 238 ÷ 238?
(a) 0
(b) 238
(c) 28
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 50.
The smallest natural number is:
(a) 1
(b) 0
(c) not defined
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 51.
Which number is identity for Addition of whole number?
(a) 0
(b) 1
(c) 10
(d) 100

Answer

Answer: (a) 0


Question 52.
The school canteen charges Rs 20 for lunch Rs 4 for milk for each day How much money do you spend in 5 days on these things
(a) 100
(b) 20
(c) 120
(d) 5

Answer

Answer: (c) 120


Question 53.
The number of distinct prime factors of the smallest 5-digit number is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (a) 2


Question 54.
What is the additive identity element of 24?
(a) \(\frac { 1 }{ 24 }\)
(b) 1
(c) 0
(d) 24

Answer

Answer: (c) 0


Question 55.
5 divided by 0 is
(a) 5
(b) 0
(c) 1
(d) not defined

Answer

Answer: (d) not defined


Question 56.
15 – 12 ≠ 12 – 15. This statement shows that subtraction of whole numbers is:
(a) not closed
(b) not associative
(c) not commutative
(d) none of these

Answer

Answer: (c) not commutative


Question 57.
Write the correct number to complete:
13×100×……………. = 1300000
(a) 10
(b) 1000
(c) 10000
(d)100

Answer

Answer: (b) 1000


Question 58.
Smallest natural number is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) -1

Answer

Answer: (b) 1


Question 59.
The value of 472 × 0 is:
(a) 472
(b) 0
(c) meaningless
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 0


Fill in the blanks:

1. 0 + ………………… = 845

Answer

Answer: 845


2. Multiply 8 × 16 × 125 ……………………

Answer

Answer: 16000


3. The smallest natural number is ……………………….

Answer

Answer: 1


4. 334 + 4785 = 4785 + …………………

Answer

Answer: 334


5. 9 + (225 + 500) = (9 + 225) + …………………..

Answer

Answer: 500


6. Write the whole number which does not have its predecessor …………………

Answer

Answer: 0


7. 637 + 2000 + 363 = …………………….

Answer

Answer: 3000


8. Division by zero is …………………….

Answer

Answer: Not defined


9. 437 + 900 + 563 = …………………

Answer

Answer: 1900


10. Is 0 a natural number? ………………

Answer

Answer: No


11. How many whole numbers are there up to 50? …………………

Answer

Answer: 51


12. 522 + 778 + 200 = …………………..

Answer

Answer: 1500


13. How many natural numbers are there upto 50? …………………………

Answer

Answer: 50


14. Add : 250 + 225 + 50 ……………….

Answer

Answer: 525


15. Multiply 4 × 224 × 25 ……………………….

Answer

Answer: 22400


16. Any non-zero whole number divided by itself gives the quotient …………………….

Answer

Answer: 1


17. The smallest whole number is ……………………

Answer

Answer: 0


18. ……………. + 1219 = 1219

Answer

Answer: 0


19. The counting numbers 1, 2, 3, 4, ….. are called …………………….

Answer

Answer: Natural numbers


20. 0 + 729 = ……………….

Answer

Answer: 729


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Maths Whole Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Playing with Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Objective Questions.

Playing with Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Playing with Numbers Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Playing with Numbers Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Playing with Numbers Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The LCM of 12 and 16 is:
(a) 32
(b) 60
(c) 48
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 48
Explanation: 48
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers 1
LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 = 48


Question 2.
What are the numbers which have more than two factors called?
(a) Even numbers
(b) Prime numbers
(c) Composite numbers
(d) Odd numbers

Answer

Answer: (c) Composite numbers


Question 3.
The sum of two odd and one even numbers is
(a) Even
(b) Prime
(c) Composite
(d) Odd

Answer

Answer: (a) Even


Question 4.
The number which is divisible by 5 is:
(a) 422
(b) 423
(c) 424
(d) 425

Answer

Answer: (d) 425
Explanation: 425, a number is divisible by 5 if its unit’s digit is either 0 or 5.


Question 5.
The HCF of 12 and 40 is:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (b) 4
Explanation: 4,
2 × 2 × 3
HCF = 2 × 2 = 4
40 = 2 × 2 × 2 × 5


Question 6.
Every ______ of a number is greater than or equal to that number.
(a) factor
(b) number
(c) multiple
(d) none to these

Answer

Answer: (c) multiple


Question 7.
What is the H.C.F. of two co-prime numbers?
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Question 8.
The LCM of 12, 15, 45 is:
(a) 170
(b) 180
(c) 190
(d) 200

Answer

Answer: (b) 180
Explanation: 180
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers 2
LCM = 2 × 2 × 3 × 3 × 5 = 180


Question 9.
Find the HCF of 27, 63.
(a) 2
(b) 6
(c) 3
(d) 9

Answer

Answer: (d) 9


Question 10.
______ is the smallest prime number which is even.
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 1

Answer

Answer: (a) 2


Question 11.
If a number is divisible by 10, then which of the following can be its one’s digit?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


Question 12.
The value of 10 + 40 ÷ 8 × 2 – 9 is:
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

Answer

Answer: (c) 11
Explanation: 10 + 40 ÷ 8 × 2 – 9 = 10 + 5 × 2 – 9 = 10 + 10 – 9 = 20 – 9 = 11 (BODMAS Rule)


Question 13.
The number which is divisible by 3 is:
(a) 135
(b) 136
(c) 137
(d) 139

Answer

Answer: (a) 135
Explanation: 135, 1 + 3 + 5 = 9 which is divisible by 3 therefore no. is divisible.


Question 14.
The only prime number which is also even is
(a) 6
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (c) 2


Question 15.
Which of the following is the L.C.M. of 36 and 72?
(a) 36
(b) 72
(c) 108
(d) 2

Answer

Answer: (b) 72


Question 16.
A prime number is a number which:
(a) is divisible by 2
(b) is not divisible by 2
(c) has no factors
(d) has exactly two factors

Answer

Answer: (d) has exactly two factors
Explanation: Exactly two factors are 1 and the number itself.


Question 17.
Which of them is composite number?
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) 3

Answer

Answer: (a) 6


Question 18.
Which of them is prime number?
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 8

Answer

Answer: (a) 3


Question 19.
The value of 18 – 3 × 4 + 1 is:
(a) 61
(b) 75
(c) 7
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 7
Explanation: 7, 18 – 3 × 4 + 1 = 18 – 12 + 1 = 19 – 12 = 07 (BODMAS Rule)


Question 20.
Prime factors of 45 are:
(a) 5, 9
(b) 3, 15
(c) 3, 3, 5
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 3, 3, 5
Explanation: 45 = 3 × 3 × 5.


Question 21.
Which of the following is the prime factorisation of 140?
(a) 2 × 2 × 7
(b) 2 × 2 × 5
(c) 2 × 2 × 5 × 7
(d) 2 × 2 × 5 × 7 × 3

Answer

Answer: (c) 2 × 2 × 5 × 7


Question 22.
Which is the number that is neither prime nor composite?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 5

Answer

Answer: (b) 1


Question 23.
The common factors of 24 and 40 are:
(a) 1, 3, 4, 8
(b) 1, 2, 4, 8
(c) 1, 4, 5, 9
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1, 2, 4, 8
Explanation: 1, 2, 4, 8. 24 and 40 are both divisible by 1, 2, 4, 8.


Question 24.
Value of 30 + 14 ÷ 2 is:
(a) 22
(b) 29
(c) 37
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 37
Explanation: 37, 30 + 14 ÷ 2 = 30 + 7 = 37 (By BODMAS Rule)


Question 25.
901153 is divisible by ___.
(a) 3
(b) 5
(c) 11
(d) 7

Answer

Answer: (c) 11


Question 26.
If a number is divisible by 2 and 3 both then is divisible by
(a) 3
(b) 6
(c) 5
(d) 7

Answer

Answer: (b) 6


Question 27.
Which of the following numbers is a prime number?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 15

Answer

Answer: (b) 11
Explanation: 11 has factors 1 and 11 only.


Question 28.
The smallest prime number is:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 2
Explanation: Prime numbers start from the number 2.


Question 29.
Which of these numbers is a factor of every number?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (b) 1


Question 30.
Number of factors of a given number are _______.
(a) finite
(b) infinite
(c) 3
(d) 2

Answer

Answer: (a) finite


Question 31.
What is the H.C.F. of 120, 144 and 216?
(a) 38
(b) 24
(c) 120
(d) 144

Answer

Answer: (b) 24


Question 32.
Every prime number except ______ is odd.
(a) 5
(b) 7
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (c) 2


Question 33.
What are the numbers which are multiples of 2 called?
(a) Odd numbers
(b) Even numbers
(c) Prime numbers
(d) Composite numbers

Answer

Answer: (b) Even numbers


Question 34.
The number which is divisible by 2 is:
(a) 135
(b) 136
(c) 137
(d) 139

Answer

Answer: (b) 136
Explanation: 136 is an even no. and every even no. is divisible by 2.


Question 35.
The LCM of 8 and 6 is:
(a) 22
(b) 24
(c) 26
(d) 28

Answer

Answer: (b) 24
Explanation: 4
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers 3
LCM = 2 × 2 × 2 × 3 = 24


Question 36.
The largest three digit number which is exactly divisible by 3 is:
(a) 999
(b) 996
(c) 992
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 999
Explanation: 999, 9 + 9 + 9 = 27 which is divisible by 3.


Question 37.
_____ is the factor of 68.
(a) 6
(b) 5
(c) 3
(d) 17

Answer

Answer: (d) 17


Question 38.
Choose the maximum consecutive numbers less than 100 so that there is no prime number between them.
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) 8

Answer

Answer: (c) 7


Fill in the blanks:

1. First 5 multiples of 5 are ……………………….

Answer

Answer: 5, 10, 15, 20, 25


2. Is 39 a prime number? ………………….

Answer

Answer: yes


3. All the factors of 20 are ………………

Answer

Answer: 1, 2, 4, 5, 10, 20


4. First three multiples of 16 are …………….

Answer

Answer: 16, 32, 48


5. 146 …………….. 8 is divisible by 3.

Answer

Answer: 2


6. In each of the following, fill in the blanks with the smallest digit to make it divisible by 3.
(i) 75 ……….. 3
(ii) 135 …………. 8
(iii) 2375 ……………
(iv) 2159 ……………

Answer

Answer: (i) 3, (ii) 1, (iii) 1, (iv) 1


7. In each of the following, fill in the blanks with the smallest digit to make it divisible by 11.
(i) 1083 …………….. 2
(ii) 620 ………….. 53
(iii) 86 ………….. 41

Answer

Answer: (i) 7, (ii) 6, (iii) 1


8. LCM × HCF = ……………….. × …………………

Answer

Answer: first number × second number


9. The smallest prime number is …………………..

Answer

Answer: 2


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Maths Playing with Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 4 Basic Geometrical Ideas with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 4 Basic Geometrical Ideas Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Basic Geometrical Ideas Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 4 Basic Geometrical Ideas Objective Questions.

Basic Geometrical Ideas Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Basic Geometrical Ideas Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Basic Geometrical Ideas Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Basic Geometrical Ideas Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A triangle has:
(a) one element
(b) two elements
(c) 6 elements
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 6 elements


Question 2.
A point where three or more lines meet is called:
(a) point of concurrence
(b) meeting point
(c) collinear point
(d) non-collinear point

Answer

Answer: (a) point of concurrence


Question 3.
What are used to represent points?
(a) Numerals.
(b) Capital letters of alphabet.
(c) Lower case letters of alphabet.
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Capital letters of alphabet.


Question 4.
Which instrument is used to compare two line segments?
(a) Compasses
(b) A divider
(c) Set squares
(d) A protractor

Answer

Answer: (b) A divider


Question 5.
A __________ of a circle is a line segment joining any two points on the circle.
(a) chord
(b) diameter
(c) radius
(d) None of these

Answer

Answer: (a) chord


Question 6.
A quadrilateral has:
(a) one vertex
(b) two vertices
(c) three vertices
(d) four vertices

Answer

Answer: (d) four vertices


Question 7.
The meeting point of a pair of adjacent sides of a polygon is called its:
(a) vertex
(b) diagonal
(c) adjacent angles
(d) none of these

Answer

Answer: (a) vertex


Question 8.
An angle is made up of two ________ starting from common end point.
(a) rays
(b) vertices
(c) lines
(d) points

Answer

Answer: (a) rays


Question 9.
If two lines intersects each other then the common point between them is known as point of _________.
(a) concurrence
(b) intersection
(c) vertex
(d) contact

Answer

Answer: (b) intersection


Question 10.
What is a set of points extending infinitely in all directions on the same flat surface called?
(a) A line
(b) A plane
(c) Ray
(d) A point

Answer

Answer: (b) A plane


Question 11.
A quadrilateral has:
(a) one diagonal
(b) two diagonals
(c) three diagonals
(d) four diagonals

Answer

Answer: (b) two diagonals


Question 12.
Three or more points are collinear if they lie on the:
(a) same line
(b) two lines
(c) same surface
(d) none of these

Answer

Answer: (a) same line


Question 13.
Flat surface in which two points are joined by using straight line is classified as
(a) line
(b) plane
(c) ray
(d) intersecting line

Answer

Answer: (b) plane


Question 14.
What is the number of end points of a line?
(a) Zero
(b) Two
(c) One
(d) Three

Answer

Answer: (a) Zero


Question 15.
Angle which is less than 90° is called
(a) reflex angle
(b) obtuse angle
(c) acute angle
(d) right angle

Answer

Answer: (c) acute angle


Question 16.
The maximum number of points of intersection of three lines is:
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (c) three


Question 17.
A polygon having four sides is called:
(a) triangle
(b) quadrilateral
(c) circle
(d) none of these

Answer

Answer: (b) quadrilateral


Question 18.
The centre of a circle:
(a) lies in its interior
(b) lies in its exterior
(c) lies on the circle
(d) none of these

Answer

Answer: (a) lies in its interior


Question 19.
Any line segment can be formed by joining
(a) two points
(b) three points
(c) four points
(d) more than three points

Answer

Answer: (a) two points


Question 20.
Angle which is equal to 90° is classified as
(a) right angle
(b) obtuse angle
(c) acute angle
(d) reflex angle

Answer

Answer: (a) right angle


Question 21.
A triangle has:
(a) one vertex
(b) two vertices
(c) three vertices
(d) none of these

Answer

Answer: (c) three vertices


Question 22.
A ray has:
(a) one end point
(b) two end points
(c) three end points
(d) none of these

Answer

Answer: (a) one end point


Question 23.
Out of following, one angle which is obtuse is
(a) \(\frac { 11 }{ 21 }\) of a right angle
(b) \(\frac { 8 }{ 20 }\) of a complete rotation
(c) \(\frac { 11 }{ 21 }\) of a complete rotation
(d) \(\frac { 8 }{ 20 }\) of a right angle

Answer

Answer: (b) \(\frac { 8 }{ 20 }\) of a complete rotation


Question 24.
Two lines meeting at a point are called ___________ .
(a) intersecting lines
(b) concurrent lines
(c) parallel line
(d) None of these

Answer

Answer: (a) intersecting lines


Question 25.
A triangle has:
(a) one median
(b) two medians
(c) three medians
(d) four medians

Answer

Answer: (c) three medians


Question 26.
A quadrilateral is a polygon having:
(a) two sides
(b) three sides
(c) four sides
(d) none of these

Answer

Answer: (c) four sides


Question 27.
Two distinct lines meeting at a points are called _____________.
(a) intersecting lines
(b) parallel lines
(c) collinear lines
(d) None of these

Answer

Answer: (a) intersecting lines


Question 28.
Out of following options, two angles that are together classified as complementary angles are
(a) 120° and 60°
(b) 50° and 30°
(c) 65° and 25°
(d) 70° and 30°

Answer

Answer: (c) 65° and 25°


Question 29.
A triangle has:
(a) one side
(b) two sides
(c) three sides
(d) four sides

Answer

Answer: (c) three sides


Question 30.
A circle is a:
(a) polygon
(b) an open curve
(c) a closed curve
(d) none of these

Answer

Answer: (c) a closed curve


Question 31.
If two angles are said to be supplementary angles and one of angle is of 122° then other angle is of
(a) 35°
(b) 32°
(c) 60°
(d) 58°

Answer

Answer: (d) 58°


Question 32.
How many lines pass through two given points?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) many

Answer

Answer: (a) one


Question 33.
The minimum number of points of intersection of three lines is:
(a) zero
(b) one
(c) two
(d) three

Answer

Answer: (a) zero


Question 34.
A line has:
(a) fixed length
(b) infinite length
(c) 100 cm length
(d) none of these

Answer

Answer: (b) infinite length


Question 35.
Two non-parallel lines always intersect:
(a) in a line
(b) in a point
(c) in two lines
(d) none of these

Answer

Answer: (b) in a point


Question 36.
Angle which is less than 360° and larger than 180° is classified as
(a) acute angle
(b) obtuse angle
(c) reflex angle
(d) right angle

Answer

Answer: (c) reflex angle


Question 37.
Three or more points lying on the same line are known as ___________ points.
(a) collinear
(b) intersecting
(c) non-collinear
(d) None of these

Answer

Answer: (a) collinear


Question 38.
Through one given point:
(a) one line can be drawn
(b) two lines can be drawn
(c) many lines can be drawn
(d) none of these

Answer

Answer: (c) many lines can be drawn


Question 39.
A point has:
(a) infinite length
(b) 1 mm length
(c) no length
(d) all of these

Answer

Answer: (c) no length


Question 40.
How many lines pass through one given point?
(a) Three
(b) One
(c) Countless
(d) Two

Answer

Answer: (c) Countless


Question 41.
What is a set of points which extend infinitely in both directions called?
(a) A line
(b) A plane
(c) A line segment
(d) A point

Answer

Answer: (a) A line


Question 42.
A quadrilateral has:
(a) one side
(b) two sides
(c) three sides
(d) four sides

Answer

Answer: (d) four sides


Question 43.
An angle has:
(a) one vertex and one arm
(b) one vertex and two. arms
(c) two vertices and two arms
(d) none of these

Answer

Answer: (b) one vertex and two. arms


Question 44.
A flat surface which extends indefinitely in all directions is called ___________ .
(a) plane
(b) lines
(c) point
(d) line segment

Answer

Answer: (a) plane


Fill in the blanks:

1. A triangle has …………… medians.

Answer

Answer: three


2. Radius is ………………… of the diameter.

Answer

Answer: half


3. A quadrilateral has …………………. diagonals.

Answer

Answer: two


4. All the radii of a circle are ………………..

Answer

Answer: equal


5. How many chords of a circle are there? ……………………….

Answer

Answer: infinite


6. A point equidistant from all the points on a circle is called ……………….. of the circle.

Answer

Answer: center


7. The diameter of a circle is the …………………. chord of the circle.

Answer

Answer: longest


8. Name all the sides of a polygon ABCD ………………..

Answer

Answer: AB, BC, CD, DA


9. A quadrilateral has …………………. vertices.

Answer

Answer: four


10. How many centres does a circle have? …………………

Answer

Answer: one


11. A triangle has ………….. vertices.

Answer

Answer: three


12. The distance between any two points on the circle is called ………………….. of the circle.

Answer

Answer: chord


13. A triangle has ……………… sides.

Answer

Answer: three


14. A quadrilateral has ……………… sides.

Answer

Answer: four


Match the following:

1.

(a) A triangle(i) Line segment joining two points on the circle
(b) A quadrilateral(ii) Has one center
(c) A chord of a circle(iii) Has three sides
(d) Diameter of a circle(iv) Has four sides
(e) A circle(v) Longest chord
Answer

Answer:

(a) A triangle(iii) Has three sides
(b) A quadrilateral(iv) Has four sides
(c) A chord of a circle(i) Line segment joining two points on the circle
(d) Diameter of a circle(v) Longest chord
(e) A circle(ii) Has one center

We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 4 Basic Geometrical Ideas with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Maths Basic Geometrical Ideas MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 4 Basic Geometrical Ideas with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Understanding Elementary Shapes Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes Objective Questions.

Understanding Elementary Shapes Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Understanding Elementary Shapes Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Understanding Elementary Shapes Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Understanding Elementary Shapes Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A quadrilateral having one pair of sides parallel is called:
(a) square
(b) trapezium
(c) rectangle
(d) none of these

Answer

Answer: (b) trapezium


Question 2.
A triangular prism has:
(a) 9 faces
(b) 8 faces
(c) 7 faces
(d) 5 faces

Answer

Answer: (d) 5 faces


Question 3.
Where will the hand of a clock stop if it starts at 2 and makes \(\frac { 1 }{ 2 }\) of a revolution, clockwise?
(a) 5
(b) 8
(c) 11
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 8


Question 4.
An angle whose measure is equal to half of a revolution is
(a) right angle
(b) acute angle
(c) straight angle
(d) obtuse angle

Answer

Answer: (c) straight angle


Question 5.
A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called:
(a) square
(b) rectangle
(c) parallelogram
(d) none of these

Answer

Answer: (c) parallelogram


Question 6.
A quadrilateral whose all the sides are equal and each angle is 90° is called a:
(a) square
(b) rhombus
(c) rectangle
(d) trapezium

Answer

Answer: (a) square


Question 7.
Where will the hand of a clock stop if it starts at 12 and makes \(\frac { 3 }{ 4 }\) of a revolution, clockwise?
(a) 6
(b) 9
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 9


Question 8.
When the sum of the measures of two angles is that of a right angle, then each one of them is ______.
(a) obtuse angle
(b) acute angle
(c) straight angle
(d) right angle

Answer

Answer: (b) acute angle


Question 9.
How many degrees are there in two right angles?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 270°
(d) 360°

Answer

Answer: (b) 180°


Question 10.
An angle formed by two opposite rays is called a:
(a) complete angle
(b) zero angle
(c) straight angle
(d) right angle

Answer

Answer: (c) straight angle


Question 11.
Where will the hand of a clock stop if it starts at 3 and makes \(\frac { 3 }{ 4 }\) of a revolution, clockwise?
(a) 6
(b) 12
(c) 9
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 12


Question 12.
How many centimetres make 3m?
(a) 100
(b) 30
(c) 300
(d) 3000

Answer

Answer: (c) 300


Question 13.
When an arm of an angle is extended then how does its measure change?
(a) Doubled
(b) Tripled
(c) Remains the same
(d) Halved

Answer

Answer: (c) Remains the same


Question 14.
Triangle having the angles 40°, 30°, 110° is called:
(a) acute angled triangle
(b) obtuse angled triangle
(c) right triangle
(d) none of these

Answer

Answer: (b) obtuse angled triangle


Question 15.
An angle which is greater than a right angle but less than a straight angle is called:
(a) an acute angle
(b) an obtuse angle
(c) a complete angle
(d) straight angle

Answer

Answer: (b) an obtuse angle


Question 16.
What fraction of a clockwise revolution does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 7 to 10?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)


Question 17.
What fraction of a clockwise revolution does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 3 to 9?
(a) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(b) 1
(c) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)


Question 18.
What fraction of a clockwise revolution does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 1 to 10?
(a) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) More than \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 4 }\)


Question 19.
A triangle having the angles 45°, 75°, 60° is called:
(a) acute angled triangle
(b) obtuse angled triangle
(c) right triangle
(d) none of these

Answer

Answer: (a) acute angled triangle


Question 20.
An angle which is greater than a zero angle but less than a right angle is called:
(a) an obtuse angle
(b) a complete angle
(c) an acute angle
(d) none of these

Answer

Answer: (c) an acute angle


Question 21.
l and m are two lines perpendicular to each other. What is the measure of the angle between them?
(a) 10°
(b) 50°
(c) 40°
(d) 90°

Answer

Answer: (d) 90°


Question 22.
What fraction of a clockwise revolution does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 3 to 6?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) 1
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)


Question 23.
A triangle having sides 6 cm, 6 cm, 6 cm is called:
(a) scalene triangle
(b) equilateral triangle
(c) isosceles triang’e
(d) none of these

Answer

Answer: (b) equilateral triangle


Question 24.
A triangle whose all sides are equal is:
(a) a scalene triangle
(b) an equilateral triangle.
(c) an isosceles triangle
(d) none of these

Answer

Answer: (b) an equilateral triangle.


Question 25.
An angle whose measure is equal to a full revolution is
(a) complete angle
(b) right angle
(c) obtuse angle
(d) straight angle

Answer

Answer: (a) complete angle


Question 26.
An angle whose measure is greater than that of a right angle is ______.
(a) right angle
(b) straight angle
(c) acute angle
(d) obtuse angle

Answer

Answer: (d) obtuse angle


Question 27.
A triangle having sides 4.5 cm, 5.5 cm, 6.5 cm is called:
(a) scalene triangle
(b) equilateral triangle
(c) isosceles triangle
(d) none of these

Answer

Answer: (a) scalene triangle


Question 28.
If the initial and final positions of a ray coincide without making any rotation the angle formed is:
(a) zero angle
(b) an acute angle
(c) an obtuse angle
(c) none of these

Answer

Answer: (a) zero angle


Question 29.
What is an angle which measures more than 0° and less than 90° called?
(a) Obtuse angle
(b) Acute angle
(c) Right angle
(d) Straight angle

Answer

Answer: (b) Acute angle


Question 30.
Where will the hand of a clock stop if it starts at 6 and makes \(\frac { 3 }{ 4 }\) of a revolution, clockwise?
(a) 3
(b) 12
(c) 9
(d) 6

Answer

Answer: (a) 3


Question 31.
A triangle having angles 30°, 60°, 90° is called:
(a) acute angled triangle
(b) obtuse angled triangle
(c) right triangle
(d) none of these

Answer

Answer: (c) right triangle


Question 32.
It two lines are perpendicular to each other then the angles between them is:
(a) 90°
(b) 45°
(c) 180°
(d) 0°

Answer

Answer: (a) 90°


Question 33.
How is the measure of an angle expressed?
(a) Compasses
(b) Protractor
(c) Degrees
(d) Centimetres

Answer

Answer: (c) Degrees


Question 34.
When the sum of the measures of two angles is that of a straight angle and if one of them is acute then the other should be _______.
(a) obtuse
(b) straight
(c) right
(d) acute

Answer

Answer: (a) obtuse


Question 35.
A quadrilateral whose all sides are equal is called:
(a) a square
(b) a rhombus
(c) rectangle
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a rhombus


Question 36.
A triangle whose each angle is less than 90° is:
(а) an obtuse triangle
(b) an acute triangle
(c) an equilateral triangle
(d) none of these

Answer

Answer: (b) an acute triangle


Question 37.
What fraction of a clockwise revolution does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 5 to 11?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) More than \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)


Question 38.
An angle whose measure is equal to one-fourth of a revolution is
(a) right angle
(b) straight angle
(c) obtuse angle
(d) acute angle

Answer

Answer: (a) right angle


Question 39.
A quadrilateral having equal opposite sides and each angle of 90° is called:
(a) square
(b) rectangle
(c) rhombus
(d) parallelogram

Answer

Answer: (b) rectangle


Question 40.
A triangle whose two sides are equal is:
(a) a scalene triangle
(b) an isosceles triangle
(c) an equilateral triangle
(d) a right triangle

Answer

Answer: (b) an isosceles triangle


Question 41.
At 5:20 what type of angle is formed between the two hands of a clock?
(a) An obtuse angle
(b) A right angle
(c) An acute angle
(d) A reflex angle

Answer

Answer: (c) An acute angle


Question 42.
179° is an example of which of these angles?
(a) An obtuse angle
(b) An acute angle
(c) A right angle
(d) A straight angle

Answer

Answer: (a) An obtuse angle


Fill in the blanks:

1. A quadrilateral can be divided into ………………….. triangles.

Answer

Answer: two


2. A pentagon can be divided into …………………. triangles

Answer

Answer: three


3. A three sided polygon is a …………………..

Answer

Answer: triangle


4. 4 sided polygon is a …………………..

Answer

Answer: quadrilateral


5. In an equilateral triangle all the angles are ………………….

Answer

Answer: 60°


6. How many degrees are there in a complete angle? ………………

Answer

Answer: 360°


7. Which instrument is used for measuring angles?

Answer

Answer: protractor


8. Measure of a straight angle is ……………………

Answer

Answer: 180°


9. Measure of a right angle is ………………

Answer

Answer: 90°


10. Measure of zero angle is …………………

Answer

Answer: 0°


Match the following:

1.

(a) An ice-cream cone(i) sphere
(b) A book(ii) cylinder
(c) A football(iii) cone
(d) A dice(iv) cuboid
(e) A new pencil(v) cube
Answer

Answer:

(a) An ice-cream cone(iii) cone
(b) A book(iv) cuboid
(c) A football(i) sphere
(d) A dice(v) cube
(e) A new pencil(ii) cylinder

We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Maths Understanding Elementary Shapes MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 2 The Nationalist Movement in Indo-China with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 2 The Nationalist Movement in Indo-China with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Nationalist Movement in Indo-China Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 History Objective Questions.

The Nationalist Movement in Indo-China Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on The Nationalist Movement in Indo-China Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 History Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST History Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The elites in Vietnam were educated in:
(a) Chinese and French
(b) Chinese and Vietnamese
(c) Chinese and Confucianism
(d) Chinese.

Answer

Answer: (c) Chinese and Confucianism
The elites were educated in Chinese and Confucianism.


Question 2.
The founder of Hoa Hao was a man called:
(a) Ho Chin
(b) Huynh Phu So
(c) Liang Qichao
(d) Phan Boi Chau

Answer

Answer: (b) Huynh Phu So
He was called Huynh Phu So.


Question 3.
One nationalist who was educated in the Confucian tradition was:
(а) Phan Boi Chau
(b) Ho Chin
(c) Liang Qichao
(d) none of the above.

Answer

Answer: (а) Phan Boi Chau
It was Phan Bio Chau.


Question 4.
In 1911, the long-established mon-archy in China was overthrown by a popular movement under:
(а) Phan Boi Chau
(b) Ho Chin
(c) Liang Qichao
(d) Sun-Yat-Sen

Answer

Answer: (d) Sun-Yat-Sen
It was called Sim-Vat-Sen.


Question 5.
The Vietnamese Communist Party was later renamed:
(a) Chinese Communist Party
(b) Indo Communist Party
(c) Indo-Chinese Communist Party
(d) none of the above.

Answer

Answer: (c) Indo-Chinese Communist Party
It was renamed Indo-Chinese Communist Party.


Question 6.
After eight years of fighting, the French were defeated in:
(a) 1964 at Dien Bien Phu.
(b) 1944 at Dien Bien Phu.
(c) 1954 at Dien Bien Phu.
(d) 1964 at Dien Phu.

Answer

Answer: (c) 1954 at Dien Bien Phu.
The French were defeated in 1954 at Dien Bien Phu.


Question 7.
The Supreme Frenen Commander of the French armies was:
(a) General Thomas Navarre
(b) Henry Navarre
(c) John Navarre
(d) none of the above.

Answer

Answer: (b) Henry Navarre
He was Henry Navarre.


Question 8.
The Bao Dai regime was soon overthrown by a coup led by:
(a) Ho Chi Minh
(b) Ngo Dinh Diem
(c) Phan Boi Chau
(d) Liang Qichao

Answer

Answer: (b) Ngo Dinh Diem
It was led by Ngo Dinh Diem.


Question 9.
Agent Orange a defoliant plant killer was stored in:
(а) Drums with oranges in them.
(b) Drums marked with orange and red bands.
(c) Drums marked with orange band.
(d) Baskets of oranges.

Answer

Answer: (c) Drums marked with orange band.
It was stored in drums marked with orange band.


Question 10.
Do Sam was a Colonel in the:
(a) US artillery regiment.
(b) South Vietnamese regiment.
(c) North Vietnamese regiment.
(d) French artillery regiment.

Answer

Answer: (c) North Vietnamese regiment.
He was a Colonel in the North-Vietnamese regiment.


Question 11.
In 1913, the nationalist Phan Boi Chau wrote a play based on the lives of the:
(а) Trung sisters
(b) Srung sisters
(c) Chinese sisters
(d) none of the above

Answer

Answer: (а) Trung sisters
On the lives of the Trung Sisters who samified their lives for the country.


Question 12.
In the 1960s, photographs in magazines and journals showed:
(а) martyr as brave soldiers
(b) men as brave soldiers
(c) woman as brave soldiers
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) woman as brave soldiers
Woman as brave soldiers.


Question 13.
The extension of the war created strong relations even within:
(a) France
(b) China
(c) India
(d) US

Answer

Answer: (d) US
Even within US.


Question 14.
A peace settlement was signed in Paris:
(а) in January 1972
(b) in January 1973
(c) in January 1974
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) in January 1974
It was signed in January, 1974.


Question 15.
Nationalism in Vietnam emerged:
(a) Through the efforts of one society only to fight against the French.
(b) Through the efforts of the British to fight against the French.
(c) Through the efforts of different sections of society to fight against the French.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) T the efforts of different sections of society to fight against the French.
Nationalism in Vietnam emerged through the efforts of different sections of society to fight against the French.


Question 16.
French Indo-China was formed:
(a) In 1865, after the French assumed control of Tonkin.
(b) In 1886, after the French assumed control of Tonkin and Anaam.
(c) In 1887, after the French assumed control of Tonkin and Anaam.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (c) In 1887, after the French assumed control of Tonkin and Anaam.
It was formed in 1887, after the French assumed control of Tonkin and Anaam.


Question 17.
The first link with Yunan in China was completed in:
(a) 1910
(b) 1911
(c) 1909
(d) 1912

Answer

Answer: (a) 1910
It was completed in 1910.


Question 18.
The second link with Vietnam to Siam was:
(a) Via the Combodian capital of Phnoam Penh
(b) Via the Cambodian capital of Laos
(c) Via China
(d) None of the above.

Answer

Answer: (a) Via the Combodian capital of Phnoam Penh
It was via the Combodian capital of Phnoem Penh.


Question 19.
The colonial economy in Vietnam was primarily based on:
(a) Rice cultivation and jute plantation.
(b) Rice cultivation and tea plantation.
(c) Rice cultivation and rubber plantation.
(d) Tea and rubber plantation.

Answer

Answer: (c) Rice cultivation and rubber plantation.
It was based on rice cultivation and rubber plantation.


Question 20.
The French needed an educated local labour force:
(a) To be loyal to them
(b) To understand them better
(c) But they feared that education might create problems.
(d) But they feared that all the . Vietnamese may not convert into Christians.

Answer

Answer: (c) But they feared that education might create problems.
The French needed an educated local labour force but they feared that education might create problems.


Question 21.
In 1925, in a population of 17 million:
(a) there were less than 500 who passed the examination.
(b) there were less than 400 who passed the examination.
(c) there were less than 600 who passed the examination.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (b) There were less than 400 who passed the examination.
There were less than 400 who passed the examination.


Question 22.
The Tonkin Free School was started in 1907:
(a) To provide a Western-style education.
(b) To provide a French-style education
(c) To provide a modern-style education.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (a) To provide a Western-style education.
It was started to provide a Western-style education.


Question 23.
In 1926, a major protest erupted in:
(a) The Tonkin Free School
(b) Ho Chin Free School
(c) Saigon Natives Girls School
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Saigon Natives Girls School
In Saigon Native Girls School when some students were expelled from the school.


Question 24.
Schools in Vietnam became an:
(a) Important place for education.
(b) Important place for political battles.
(c) Important place for political and cultural battles.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) Important place for political and cultural battles.
Schools in Vietnam became an important place for political and cultural battles.


Question 25.
The Vietnamese Communist Party was formed by:
(a) Ho Chin Minh in 1931
(b) Ho Chin Minh in 1929
(c) Ho Chin Minh in 1930
(d) Ho Chin Minh in 1932

Answer

Answer: (c) Ho Chin Minh in 1930
It was formed by Ho Chin Minh in 1930.


Question 26.
In 1903, the modern part of Hanoi was struck by:
(a) famine
(b) drought
(c) bubonic plague
(d) US bombs.

Answer

Answer: (c) bubonic plague
It was struck by bubonic plague.


Question 27.
Defeated by the resistance of the weak:
(a) The Chinese were forced to scrap the bounty programme.
(b) The Dutch were forced to scrap the bounty programme.
(c) The French were forced to scrap the bounty programme.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) The French were forced to scrap the bounty programme.
The French were forced to scrap the bounty programme.


Question 28.
Vietnam’s religious beliefs were a mixture of:
(a) Buddhism, Jainism and local practices.
(b) Buddhism, Confucianism and local practices.
(c) Buddhism and local practices.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (b) Buddhism, Confucianism and local practices.
Vietnam’s religious beliefs were a mixture of Buddhism, Confucianism and local practices.


Question 29.
An early movement against French control and the spread of Christianity was the:
(a) Students Revolt in 1869
(b) Teachers Revolt in 1868
(c) Scholars Revolt in 1868
(d) none of the above.

Answer

Answer: (c) Scholars Revolt in 1868
It was the Scholar’s Revolt in 1868.


Write true (T) or false (F)

1. Indentured labour refers to a form of labour widely used in the plantations from the mid-nineteenth century.

Answer

Answer: True


2. French colonisation was based only on economic exploitation.

Answer

Answer: False


3. The French needed an educated local labour force but they feared that education might create problems.

Answer

Answer: True


4. To consolidate their power, the French did not have to counter the Chinese influence.

Answer

Answer: False


5. The Tonkin Free School was started in 1907 to provide western style education.

Answer

Answer: True


6. In 1936, a major protest erupted in the Saigon Native Girls School.

Answer

Answer: False


7. The Vietnamese intellectuals feared that Vietnam was losing not just control over its territory but its very identity.

Answer

Answer: True


8. In 1903, the modern part of Hanoi was struck by bubonic plague.

Answer

Answer: True


9. The French hired Vietnamese workers and paid them for each rat they caught.

Answer

Answer: True


10. An early movement against French control and the spread of Christianity was the Scholars Revolt in 1867.

Answer

Answer: False


11. Confucious, a French thinker, developed a philosophical system based on good conduct, practical wisdom and proper social relationships.

Answer

Answer: False


12. Vietnam gained formal independence in 1945, after India.

Answer

Answer: False


13. Indo-China comprises the modern countries of Vietnam, Laos and Cambodia.

Answer

Answer: True


14. Vietnam was not linked to the maritime silk route.

Answer

Answer: False


15. The colonisation of Vietnam by the British brought the people of the country into conflict with the colonisers in all areas of life.

Answer

Answer: False


16. French troops landed in Vietnam in 1858 and by the mid-1880s they had established a firm grip over the northern region.

Answer

Answer: True


17. French assumed control of Tonkin and Anaam and in 1877, French Indo-China was formed.

Answer

Answer: False


18. Colonies were considered essential to supply raw materials and labour.

Answer

Answer: False


19. The British began by building canals and draining lands in the Mekong delta to increase cultivation.

Answer

Answer: False


20. Bernard suggested that there were several barriers to economic growth in Vietnam.

Answer

Answer: True


21. The colonial economy in Vietnam was primarily based on rice cultivation and rubber plantation.

Answer

Answer: True


22. Concentration camp was a warehouse where people were detained without due process of law.

Answer

Answer: False


23. Phan Boi Chau met the Chinese reformer Liang Qichao in Yokohama in 1905.

Answer

Answer: True


24. ‘The History of the Loss of Vietnam’ was written under the strong influence and advice of Qichao.

Answer

Answer: True


25. Republic refers to a form of government based on popular consent and proper representation.

Answer

Answer: True


26. Japan defeated Russia in 1908.

Answer

Answer: False


27. In 1911, the established monarchy in China was over thrown by a popular movement under Sun Yat-sen and a Republic was set up.

Answer

Answer: True


28. The Great Depression of the 1920s had a profound impact on Vietnam.

Answer

Answer: False


29. In 1940, Japan occupied Vietnam, as part of its imperial drive to control South east Asia.

Answer

Answer: True


30. Napalm is an organic compound used to thicken gasoline for fire bombs.

Answer

Answer: True


31. The NLF occupied the presidential palace in Sarigon on 30 April, 1975 and unified Vietnam.

Answer

Answer: True


32. The port of Faifo was founded by French merchants.

Answer

Answer: False


33. Nationalism in Vietnam emerged through the efforts of different sections of society to fight against the French.

Answer

Answer: True


34. After the Franco-Chinese war the French assumed control of Tonkin and Amaan and in 1887, French Indo-China was formed.

Answer

Answer: True


35. Indentured Vietnamese labour was not widely used in the rubber plantations.

Answer

Answer: False


36. School textbooks glorified the French and justified colonial rule.

Answer

Answer: True


37. The Tonkin school encouraged the adoption of Chinese styles such as having a short haircut.

Answer

Answer: False


38. The battle against French colonial education became part of the larger battle against colonialism and for independence.

Answer

Answer: True


39. Syncretic aims to bring together different beliefs and practices seeing their essential unity rather than their difference.

Answer

Answer: True


40. Hoa Hao movement began in 1939 and gained great popularity in the fertile Mekong delta area.

Answer

Answer: True


41. The French did not suppress the movement inspired by Huynh Phu So.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-AColumn-BColumn-C
1. French troops(a) started in(A) 1940
2. Tonkin Free School(b) movement began in(B) 1972
3. A major protest erupted in(c) Vietnam in(C) 1974
4. Kennedy decides(d) bombed in December(D) 1975
5. A rat hunt(e) was signed in Paris in(E) 1939
6. Hoa Hao(f) Vietnam in(F) 1858
7. Japan occupied(g) to increase US military power in Vietnam(G) 1907
8. Hanoi was(h) Saigon Native Girls School(H) 1926
9. A peace settlement(i) started in(I) 1961
10. The NLF unified(j) landed in Vietnam(J) 1902
Answer

Answer:

Column-AColumn-BColumn-C
1. French troops(j) landed in Vietnam(F) 1858
2. Tonkin Free School(a) started in(G) 1907
3. A major protest erupted in(h) Saigon Native Girls School(H) 1926
4. Kennedy decides(g) to increase US military power in Vietnam(I) 1961
5. A rat hunt(i) started in(J) 1902
6. Hoa Hao(b) movement began in(E) 1939
7. Japan occupied(c) Vietnam in(A) 1940
8. Hanoi was(d) bombed in December(B) 1972
9. A peace settlement(e) was signed in Paris in(C) 1974
10. The NLF unified(f) Vietnam in(D) 1975

2.

Column-AColumn-B
1. Indentured labour(a) Person or ideas that mislead
2. Syncratic(b) A form of government based on popular consent and representation
3. Republic(c) Aims to bring different beliefs and practices together
4. Obscurantist(d) An organic compound used for fire bombs
5. Napalm(e) A form of labour used in the plantations
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Indentured labour(e) A form of labour used in the plantations
2. Syncratic(c) Aims to bring different beliefs and practices together
3. Republic(b) A form of government based on popular consent and representation
4. Obscurantist(a) Person or ideas that mislead
5. Napalm(d) An organic compound used for fire bombs

3.

Column-AColumn-B
(a) French troops landed in Vietnam in1. 1976
(b) Tonkin Free School started in2. 1975
(c) Nguyen Anh becomes emperor3. 1974
(d) Indo-China becomes a French colony4. 1954
(e) Creation of the Indo-China Union5. 1930
(f) Ho Chi Minh forms the Vietnamese Communist Party6. 1887
(g) The French army is defeated at Dien Bien Phu7. 1867
(h) Paris Peace Treaty8. 1802
(i) NLF troopes enter Sarigon9. 1907
(j) The Socialist Republic of Vietnam was proclaimed10. 1858
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
(a) French troops landed in Vietnam in10. 1858
(b) Tonkin Free School started in9. 1907
(c) Nguyen Anh becomes emperor8. 1802
(d) Indo-China becomes a French colony7. 1867
(e) Creation of the Indo-China Union6. 1887
(f) Ho Chi Minh forms the Vietnamese Communist Party5. 1930
(g) The French army is defeated at Dien Bien Phu4. 1954
(h) Paris Peace Treaty3. 1974
(i) NLF troopes enter Sarigon2. 1975
(j) The Socialist Republic of Vietnam was proclaimed1. 1976

Fill in the blanks

1. Nationalism in ……………………… emerged through the efforts of different sections of society to fight against the French.

Answer

Answer: Vietnam


2. French assumed control of ……………………… and ……………………… and, in 1887, French Indo-China was formed.

Answer

Answer: Tonkin, Anaam


3. ……………………… was part of the French team that explored the Mekong river.

Answer

Answer: Gamier


4. Vietnam exported two-thirds of its rice production and by 1931 became the ……………………… largest exporter of rice in the world.

Answer

Answer: third


5. ……………………… Vietnamese labour was widely used in the rubber plantations.

Answer

Answer: Indentured


6. Bernard suggested that there were several barriers to economic growth in ………………………

Answer

Answer: Vietnam


7. ……………………… was seen as one way to civilise the ‘native’.

Answer

Answer: Education


8. The Vietnamese were represented as ……………………… and ……………………… capable of manual labour but not of intellectual reflection.

Answer

Answer: Primitive backward


9. The ……………………… part of Hanoi was built as a beautiful and clean city with wide avenues and a well laid out sewer system.

Answer

Answer: French


10. ………………………, a Chinese thinker, developed a philosophical system based on good conduct, practical wisdom and proper social relationships.

Answer

Answer: Confucius


11. The founder of Hoa Hao was a man called ………………………

Answer

Answer: Huynh Phu So


12. Phan Boi Chau met the Chinese reformer ……………………… in Yokohama in 1905.

Answer

Answer: Liang Qichao


13. ‘The History of the Loss of Vietnam’ was written under the strong influence and advice of ………………………

Answer

Answer: Qichao


14. In 1911, the long established monarchy in China was overthrown by a popular movement under ……………………… , and a republic was set-up.

Answer

Answer: Sun-Yat-Sen


15. In February 1930, ……………………… brought together competing nationalist groups to establish the Vietnamese Communist Party.

Answer

Answer: Ho Chi Minh


16. After eight years of fighting, the French were defeated in 1954 at ………………………

Answer

Answer: Dien Bien Phu


17. The Bao Dai regime was soon overthrown by a camp led by ………………………

Answer

Answer: Ngo Dinh Diem


18. Hollywood made films in support of the war, such as John Wayne’s ………………………

Answer

Answer: Green Berets


19. ……………………… in Vietnam enjoyed greater equality than in China, particularly among the lower classes.

Answer

Answer: Women


20. Actors like ……………………… even visited North Vietnam and praised their heroic defence of the country.

Answer

Answer: Jane Fonda


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 2 The Nationalist Movement in Indo-China with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The Nationalist Movement in Indo-China Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 2 The Nationalist Movement in Indo-China with Answers Read More »

error: Content is protected !!