Author name: Prasanna

The Patriot Summary by Robert Browning

Treasure Trove Poems and Short Stories Workbook Answers

The Patriot Summary by Robert Browning

The Patriot Summary About the Poet

Robert Browning (7 May, 1812 – 12 Dec., 1889), an eminent Victorian era poet and playwright, was considered to be the master of dramatic monologues. Browning’s masterpieces include, ‘Porphyria’s Lover1, ‘Andrea del Sarto’, My Last Duchess’, ‘The Last Right Togethef etc. Preoccupation with the inward, psychological drama of his characters is what makes Browning famous for his characterization as a poet as well as a playwright. He was married to poet, Elizabeth Barrett Browning.

The Patriot Summary

This poem is about a man, a political leader, who was once regarded and glorified as a hero by the people but later misunderstood and killed by the same people considering him a criminal. But the poet also shows the man’s deep hope and faith in God. He believes that, though the people considered him wrong, God will surely give appropriate judgement and he shall be much safer in heaven.

The Patriot Explanation of the Poem

Stanza 1. “It was roses, roses, all the way,
With myrtle mixed in my path like mad:
The house-roofs seemed to heave and sway,
The church-spires flamed, such flags they had,
A year ago on this very day.”

Explanation: In the first stanza, the poet says that just a year ago when he had entered the city, people welcomed him joyfully and decorated his path with roses and myrtles. They crowded on their roof-tops to have his glimpse. The minarets and domes of the churches shone with fiery coloured flags. The political leader thus, received a grand public welcome when he came into power a year ago.

Word Meanings:

1. Myrtle – Shrub with sweet smelling white or pink flowers
2. Heave – To swell or rise
3. Sway – Move back and forth
4: Church-spires – Church tower

Stanza 2. “The air broke into a mist with bells,
The old walls rocked with the crowd and cries.
Had I said, “Good folk, mere noise repels.
But give me your sun from younger skies!”
They had answered, “And afterward, what else?”

Explanation: The poet further describes the festive environment. The air was filled with the resounding of the bells and the old walls swayed due to the loud cries of the people who had gathered to watch their great leader who had brought laurels to their nation. The patriot tells the people that instead of the noise that seems to be repelling and also temporary, if they loved him, they should get the sun from the skies for him, which was the symbol of permanence and power. At that time, the crowd that was extremely zealous, asks him what else would he require, other than the sun. They were ready to fulfill any of his demand.

Word Meanings:

l. Mist – Light fog
2. Rocked – Shook
3. Repels – Repulse, discourage
4. Yonder – Over there

Stanza 3. “Alack, it was I who leaped at the sun
To give it my loving friends to keep!
Nought ‘man could do, have I left undone:
And you see my harvest, what I reap
This very day, now a year is run.”

Explanation: This stanza illustrates a sudden transition of the man from a leader to a traitor in the eyes of the same ‘ people. He realizes that he had been over-ambitious and over-confident as he tried to get the sun to gift to his loving people. He tried to accomplish the impossible for them. But he is disappointed and regretful to see the result presently just after a lapse of one year.

Word Meanings :

1. Alack – Used to express sorrow or regret
2. Leaped – To jump over, to move quickly
3. Nought – None

Stanza 4. “This very day, now a year is run.
There’s nobody on the house-tops now
Just a palsied few at the windows set;
For the best of the sight is, all allow,
At the Shambles’ Gate., or, better yet,
By the very scaffold’s foot, I trow.”

Explanation: Here the poet remarks that the same patriot who was once welcomed with open hearts and hands, is branded as a traitor by the same people and is being taken for execution. The house-tops which were once over-crowded with overwhelming excitement to watch him, are now empty. Only a few paralysed ones are standing at the windows watching him march towards death. The rest are assembled at the slaughter¬house, for the best sight will be there, where this man will be hanged to death.

Word Meanings :

1. Palsied – Paralysed
2. Shambles gate – Slaughter house
3. Scaffold – A platform on which criminals are killed by being hanged or beheaded.

Stanza 5. “I go in the rain, more than needs,
A rope cuts both my wrists behind;
And I think, by the feel, my forehead bleeds,
For they fling, whoever has a mind,
Stones at me for my year’s misdeeds.”

Explanation: Here the poet draws the imagery of the patriot, now a convict, walking in the rain towards the scaffold. His hands are tied at the back, the tight rope making wounds in his wrists. He suffers injuries as the people hit him with stones. He can feel the blood dripping down his forehead Tt is highly ironical that the hands which welcomed him once with roses are now pelting stones at him. And more interestingly he says that, these were people with brains, who judged him for his year’s misdeeds.

Word Meanings :

1. Fling – To throw or push forcefully.
2. Misdeeds – A morally wrong or illegal act.

Stanza 6. “Thus I entered, and thus I go!
In triumphs, people have dropped down dead.
Paid by the world, what dost thou owe
“Me?”—God might question; now instead,
‘Tis God shall repay: I am safer so.”

Explanation: The concluding stanza ends on an optimistic note. The leader says that he traveled the same path when he entered the town and when he is leaving the town as well as the world. A public hero, once upheld w-ith great pomp and shows, now suffers utter humiliation and his life approaches an unexpected climax. The speaker discusses his religious belief, his meeting with God after death. He says that he will tell God that he did the best possible for his people, yet they misunderstood him and treated him shamefully.

He believes in God’s justice. God will understand that he has already been punished on the earth for his misdeeds, and he will give the man the best reward in his world for his services. Thus, he will completely surrender to God and feel content and safe with Him ever after.

Word Meaning :

1. Triumphs – A great success or achievement

The Patriot Summary Questions and Answers

Question 1.
Read the extract given below and answer the questions that follow :
It was roses, roses, all the way,
With myrtle mixed in my path like mad:
The house-roofs seemed to heave and sway,
The church-spires flamed, such flags they had,
A year ago on this very day.
The air broke into a mist with bells,
The old walls rocked with the crowd and cries.
Had I said, “Good folk, mere noise repels.
But give me your sun from younger skies!”
They had answered, “And afterward, what else?”

(i) What kind of reception does the patriot receive one year ago?
(ii) Describe the atmosphere of joy and triumph.
(iii) How does the patriot prove that the people’s love for him was beyond limit?
(iv) Explain the meaning of- (a) heave and sway (b) air broke into a mist
(v) Why do you think the patriot is thinking of asking for the sun?
Answer:
(i) One year ago the patriot received a grand reception. His walking path was paved with numerous rose petals with myrtle flowers mixed with it. The housetops were crowded with people and they were moving and swinging like mad people. The minarets and domes of churches were shining with light. They were decorated with colourful flags.

(ii) The people welcomed the patriot with so much happiness and excitement, that their voices mingled with one another and produced a sort of music. The air became misty and saturated because of the loud slogans and the ringing bells. The walls of the road-side houses trembled due to such a loud noise.

(iii) The patriot tells that the people held him in such high esteem that had he asked them for anything, may be the sun, on which their life depended, they would have readily agreed and asked him what else they could do for him.

(iv) (a) So many people had crowded over the roofs of houses that the roofs seem to be swinging due to the load, (b) The air seemed misty with the sounds of the bell that were ringing everywhere.

(v) The patriot says that he tells the people he doesn’t want cheers and applause as the extravagant celebrations will fade away with time. He wants power and glory like the sun, he wants to st.ay immortal in the heart of his people so he thinks of asking for the sun, which is the symbol of ultimate power and eminence.

Question 2.
Read the extract given below and answer the questions that follow :

Alack, it was I who leaped at the sun
To give it my loving friends to keep!
Nought man could do, have I left undone:
And you see my harvest, what I reap
This very day, now a year is run.
There’s nobody on the house-tops now
Just a palsied few at the windows set;
For the best of the sight is, all allow,
At the Shambles’ Gate., or, better yet,
By the very scaffold’s foot, I trow.

(i) How does the patriot reciprocate the love of his people?
What does the word ‘Alack’ signify?
(ii) What is the difference between what happened one year ago and the present day? Why?
(iii) Where does he expect the people to be? Why?
(iv) Give meaning of –
(a) Palsied (b) Shambles gate
(v) What kind of impression of the people is formed here?
Answer:
(i) The people loved and trusted the patriot so much that they were instantly ready to fetch the sun for him. But he loved his people so much that it was he who leaped for it and presented it to them, i.e., he did the impossible, what no man could do.

The word ‘Alack’ shows a tone of regret. He says with great sorrow that only one year has lapsed and what reward is he getting for his great accomplishments and deeds.

(ii) It has been just one year, the Patriot is being lead on the same path, but unlike then, the roof-tops are empty, no cheering, no rejoicing and only a few paralysed ones are gazing from the windows.

The reason is that, a year ago, he was welcomed as a hero, a Patriot, and now he has been branded as a traitor by the people of his nation.

(iii) The people would have gathered at the Shamble’s Gate; the gate of the slaughter house or at the foot of the scaffold.

The reason was that the speaker who was once held as a Patriot has now been convicted for his supposed misdeeds and is being taken to the gallows to be punished. The people have assembled there to see him die.

(iv) (a) Paralysed due to a disease called palsy and marked by uncontrollable tremor of the body or any part.
(b) A place where people assemble to witness public hangings.

(v) As per the speaker, the people’s fickle mindedness is highlighted here. The same people, just a year ago were filled with exuberance for the same person. He says he had left no stone unturned for them but they misunderstood him and now they are waiting for the best of the sight i.e., his hanging. It is all the reward of his good deeds, which have been misunderstood.

Question 3.
Read the extract given below and answer the questions that follow ;

I go in the rain, more than needs,
A rope its both my wrists behind;
And I think, by the feel, my forehead bleeds,
For fling, whoever has a mind,
Stones at me for my year’s misdeeds.
Thus I entered, and thus I go!
In triumphs, people have dropped down dead.
Paid by the world, what dost thou owe
“Me?”—God might question; now instead,
‘Tis God shall repay: I am safer so.

(i) Explain the humiliation the patriot is made to undergo.
(ii) Why does the poet say, “whoever has a mind?”
(iii) What does the speaker say about his entry and exit? Explain ‘In triumphs, people have dropped down dead.’
(iv) Give the meaning of-
(a) Misdeeds (b) Triumphs
(v) Why does the speaker say he will feel safer in God’s hands? What does this reflect about the speaker’s character?
Answer:
(i) The speaker highlights his sad condition. He says that people are carrying him to the gallows in the rain. They have unnecessarily tied his hands behind his back with a tight rope, which is, cutting his both hands at wrists. The supposed culprit i.e., the speaker feels his forehead is bleeding because people are petting stones at him.

(ii) The speaker says that those who had mind were throwing stones at him, which means that probably they were those with some sort of understanding, whether right or wrong, or some passion. The others were merely idle and ignorant ones and had collected there as dormant spectators.

(iii) In the concluding stanza the speaker speaks about his entry and exit from the life of power and glory. He says he is leaving the same way as he entered. He walks down towards his death through the same streets on which he had entered the town and was hailed as a hero.

This line means that, some people die from doing good things. He is victorious even in his defeat. Here we find an optimistic view of the speaker. He says, sometimes great heroes fall from their climax and die. The most highly held, the most loved, also lose their charm and glory in the eyes of people and suffer such an end.

(iv) (a) Wrong deed, offense
(b) Great success or achievement

(v) The speaker shows his complete trust in God. He believes that, after enduring so much insult from the people on Earth, he will be received by God lovingly for the services he has given to his nation. He feels safe in Heaven because he knows morally he has done right and God will reward him for his deeds, as God is just. This reflects that the speaker is an optimistic man with a religious bent. He has complete faith in God’s love and justice.

The Patriot Summary by Robert Browning Read More »

Abou Ben Adhem Summary by Leigh Hunt

Treasure Trove Poems and Short Stories Workbook Answers

Abou Ben Adhem Summary by Leigh Hunt

Abou Ben Adhem Summary About the Poet

Leigh Hunt (19 October, 1784 – 28 August, 1859) was a religious man who was educated in a Christian hospital. His first poems were published in 1801 under the title of “Juvenilia”, and introduced him into a literary and theatrical society. In 1808, he became the editor of ‘The Examiner’, a newspaper founded by his brother. He was a friend and critic to other famous writers like, Percy Bysshe Shelley and Lord Byron. He is known today for only a handful of delightful, short lyrics and poems like, The Story of Remine (1816), Foliage (1819, a collection of poem) etc.

Abou Ben Adhem Summary

‘Abu Ben Adheim’ describes the spiritual experience of a religious man ‘Abu’. Through this poem, the poet wishes to express to the readers the importance of kindness and love that we need to show towards our fellow beings.

Abou Ben Adhem Explanation of the Poem

“Abu Ben Adheim (may his tribe increase!)
Awoke one night from a-deep dream of peace,
And saw, within the moonlight in his room,
Making it rich, and like in lily in bloom,
An angel writing in a book of gold.”

Explanation: Abu was a gentle and caring man. He did good to everyone. One night he was enjoying a sound and peaceful sleep in his room. Suddenly he woke up and saw his room flooded with moonlight. The room was brightened by the presence of an angel, who looked like a lily in full bloom. The angel was writing something in a golden book.

Word Meanings :

1. Dream of peace – Peaceful dream
2. Rich – Brightened

“Exceeding peace had made Ben Adheim bold,
And to the presence in the room he said,
“What wriest thou?- The vision raised its head,
And with a look made of all sweet accord,
Answered, “The names of those who love the Lord.”
“And is mine one?” said Abu. “Nay, not so,”
Replied the angel. Abu spoke more low,
But cheerly still; and said, “I pray thee, then,
Write me as one that loves his fellow men.”

Explanation: The extremely peaceful atmosphere of the room made Abu bold enough to ask the angel what was it writing. The angel rose its head and looked at him sweetly. Then it told him that it was making the list of all those who loved the Lord. Abu curiously enquired if his name too was mentioned in it. The angel denied in a subdued yet cheerful voice. Abu requested the angel to add his name among those who loved other fellow beings.

Word Meanings :

1. Exceeding – Increasing
2. Presence – (here) Angel
3. Vision – (here) Angel
4. Sweet accord – Harmony

“The angel wrote, and vanished. The next night
It came again with a great wakening light,
And showed the names whom love of God had blest,
And lo! Ben Adheim’s name led all the rest.”

Explanation: The angel granted his request, wrote his name and vanished. The next night the angel came again into his room and showed him the names of those who were lucky enough to be blessed by God’s love. And to Abu’s joy, his name was at the top of the list.

Word Meanings :

1. Vanished – Disappeared
2. Blest – Blessed

Explanation: Thus, Abu was nearer to God because he loved his fellowmen. This poem propagates the idea that we should love humanity and this is the best worship.

Abou Ben Adhem Summary Questions and Answers

Question 1.
Read the extract given below and answer the questions that follow :

Abu Ben Adheim (may his tribe increase!)
Awoke one night from a deep dream of peace,
And saw, within the moonlight in his room,
Making it rich, and like in lily in bloom,
An angel writing in a book of gold:-
Exceeding peace had made Ben Adheim bold,
And to the presence in the room he said,
“What wriest thou?- The vision raised its head,
And with a look made of all sweet accord,
Answered, “The names of those who love the Lord.”

(i) Who was Abu Ben Adheim? What did he see one night in the room when he was awakened from his deep sleep?
(ii) Why does the poet compare the moonlight to ‘a lily in bloom’? Name the figure of speech used here.
(iii) What does the poet, Leigh Hunt, mean by ‘deep dream of peace’? How could Abu have peace?
(iv) What encouraged Abu to question the Angel? What did he ask?
(v) How does the Angel respond? What terms does the poet use to refer to the Angel ?
Answer:
(i) Abu was a pious man and belonged to the tribe of good people. He was loving and gentle.
When one night he awoke from deep sleep, he saw an Angel writing something in the Book of Gold. There was moonlight and peace in his room.

(ii) The moonlight which is silvery bright, resembles a white budding lily full of beauty and freshness. Thus, this comparison is made.
The figure of speech used here is ‘Simile’.

(iii) ‘A deep dream of peace’ refers to a peaceful sleep. A restful mind sleeps soundly.
Abu could sleep in peace because he was a simple, innocent, God loving man, who cared for his fellow beings so his life was devoid of any mental stress or unhappiness.

(iv) The extremely peaceful atmosphere in the room made Abu bold enough to question the Angel what it was writing in the Book of Gold.

(v) The Angel looked up sweetly and affectionately and answered Abu’s question. It said that it was writing the names of those who loved the Lord.
The terms used to refer to the angel are ‘presence’ and ‘vision’.

Question 2.
Read the extract given below and answer the questions that follow :

“And is mine one?” said Abu. “Nay, not so,”
Replied the angel. Abu spoke more low,
But cheerly still; and said, “I pray thee, then,
Write me as one that loves his fellow men.”
The angel wrote, and vanished. The next night
It came again with a great wakening light,
And showed the names whom love of God had blest,
And lo! Ben Adheim’s name led all the rest.

(i) Why does Abu lower his tone when the angel replied to his question?
(ii) Does Abu get disheartened by the reply? What request does he make to the angel?
(iii) Does the angel comply to the request of Abu? Does it stay there for long?
(iv) What does it show Abu? What came as a pleasant surprise to him?
(v) What does the poet wish to tell the readers through this poem?
Answer:
(i) Abu lowered his tone because, when he asked the angel if his name was there among those who loved uuu, the Angel replied that his name was not on the list. Thisdepressed Abu slightly.

(ii) No, the Angel’s reply does not dishearten him for long, he cheerfully makes a request to the angel that, if his name is not on the list of those who love the Lord, then his name should be written as the one who loves his fellowmen.

(iii) Yes, the Angel accepted his request and included him in the list of those who loved their fellowmen. After, this it vanished.

Yes, the angel re-visited Abu the following night. It came with a bright light that awakened Abu from his sleep.

(iv) On its second visit, the Angel showed Abu Ben Adheim the names of those whom God had blessed with his love. And Abu’s name was on the top of the list because God loves those who love their fellow men.

(v) The message that the poet gives to his readers through this poem is that, devotion to God is directly proportional to one’s love for one’s fellow being. God resides in the heart of every human being. So to love God one needs to love other human beings.

Abou Ben Adhem Summary by Leigh Hunt Read More »

Nine Gold Medals Summary by David Roth

Treasure Trove Poems and Short Stories Workbook Answers

Nine Gold Medals Summary by David Roth

Nine Gold Medals Summary About the Poet

David Roth (10 October, 1954 – Present) is an American rock vocalist, songwriter, actor, author and former radio personality. He is an artist who conveys a wealth of stories, anecdotes and scenes with a physically felt intensity. He is best known as the lead singer of the Southern California based hard rock band, ‘Van Halen’.

Nine Gold Medals Summary

The poem deals with an incident which happened at a special Olympic race. ‘Nine Gold Medals’ is a beautiful poem that illustrates that sports is not only about competing, and about winning awards and medals, but also a complete institution that teaches you values like, sportsmanship, compassion and empathy. In this poem we see that how racers help a young injured competitor, to finish the race without caring about the competition. They all were rewarded with a gold medal for their outstanding display of co-operation and human kindness.

Nine Gold Explanation of the Poem

Stanza 1. “The athletes had come from so many countries
To run for the gold, for the silver and bronze
Many weeks and months in training
All building up to the games.”

Explanation: Olympics are held after every four years. Participating in Olympics and wining an award is a deeply cherished dream of every athlete. This poem describes the scene at Special Olympics where special sportsmen, i.e., who have some problem in a particular part of their body, had gathered to participate in one hundred metres race.

They had come from different countries with the dream to win gold, silver or bronze medal. They had spent hours of vigorous training. Their hopes were quite high.

Word Meanings :

1. Athletes – Sportsmen
2. Building up – Developing strength and stamina

Stanza 2. “All round the field spectators were gathered
Cheering on all the young women and men
Then the final event of the day was approaching
The last race about to being.”

Explanation: The spectators had gathered around and were cheering the contestants of all the events. They had been encouraging them all throughout. It was now time for the last event to begin. All were anxious about it.

Word Meanings:

1. Spectators – Onlookers, audience
2. Cheering – Shouting encouragement

Stanza 3. “The loudspeakers called out the names of the runners
The one hundred metres the race to be run
And nine young athletes stood there determined
And poised for the sound of the gun.”

Explanation: The next and the final event is the hundred metres race. The names of the participants are announced. The nine young athletes come and take their positions behind the starting point. They are fully determined and ready, and wait for the pistol to be fired in order to begin the race.

Word Meanings :

1. Exploded – Fired
2. Poised – Ready or prepared for something

Stanza 4. “The signal was given, the pistol exploded
And so did the runners on hearing the sound
But the youngest among them stumbled and staggered
And he fell on his knees to the ground.”

Explanation: The signal came indicated by the pistol shot, the runners began the race immediately but, unfortunately, the youngest of the athlete stumbled and lost his balance and fell with his knees on the ground.

Word Meanings :

1. Sumbled – Tripped
2. Staggered – To move unsteadily

Stanza 5. “He gave out a cry of frustration and anguish
His dreams and his efforts clashed in the dirt
But as sure as I’m standing here telling the story
Now it’s a strange one, but here’s what occurred.”

Explanation: After hours of training and hard efforts, all the dreams and hopes of the differently abled man seemed to turn to dust. He cries with pain and helplessness. He had trained hard but missed the opportunity to show his talent. But the speaker says that, something unusual yet true, happened following his fall.

Word Meanings:

1. Anguish – Extreme suffering, grief or pain
2. Dashed – Broke or destroyed

Stanza 6. “The eight other athletes stopped in their tracks
The ones who had trained for so long to compete
One by one they turned round and came back to help him
And lifted the lad to his feet.”

Explanation: The other eight athletes who had already begun their race, stopped in their tracks. To everyone’s surprise, one by one, turning around, they returned to help the fallen boy and lifted him up. This sudden change of mind was quite unexpected. After all they had been preparing for this day from a long time.

Word Meanings :

1. Tracks – Paths, trails
2. Lad – Young boy

Stanza 7. “Then all nine runners joined hands and continued
The one hundred metres reduced to a walk
And the banner above that said “Special Olympics”
Could not have been nearer the mark.”

Explanation: All the eight runners then held each other’s hand and resumed the competition, but this turned out to be a special one because all the participants were now walking together and the hundred metre race changed into a walk. Thus, the title on the banner matched with their act and could not have been a better one.

Word Meaning :

1. Joined hands – Held each other’s hands.

Stanza 8. “That’s how the race ended, with nine gold medals
They came to the finish line holding hands still
And the banner above and nine smiling faces
Said more than these words ever will
Said more than these words ever will.”

Explanation: The nine athletes reached the finishing line together hand in hand. They stood beneath the banner with smiling faces. No words would suffice to praise this act. Their act of co-operation towards their competitor actually won them nine gold medals. The poet repeats the last line to emphasize on their greatness.

Word Meaning :

1. Banner – A large strip of cloth with a design, picture or writing on it

Nine Gold Medals Summary Questions and Answers

Question 1.
Read the extract given below and answer the questions that follow :

The athletes had come from so many countries
To run for the gold, for the silver and bronze
Many weeks and months in training
All building up to the games.
All round the field spectators were gathered
Cheering on all the young women and men
Then the final event of the day was approaching
The last race about to being.
The loudspeakers called out the names of the runners
The one hundred metres the race to be run
And nine young athletes stood there determined
And poised for the sound of the gun.
The signal was given, the pistol exploded
And so did the runners on hearing the sound
But the youngest among them stumbled and staggered
And he fell on his knees to the ground.

(i) From where had the athletes come and for what purpose?
(ii) Were the contestants well prepared for the event? Pick the line that illustrates this.
(iii) Describe the scene at the Olympics.
(iv) For whom was the call made? Who turned up and what signal did they need to wait for?
(v) What does the phrase ‘so did the runners’ mean? During the race who had bad luck? What happened to him?
Answer:
(i) The athletes had come from different countries of the world to participate in various events to be held at the Olympics and win prizes. It was the ‘Special Olympic Games’, in which the differently abled athletes competed with each other.

(ii) Yes, the contestants were trained and prepared, which is proved by the lines – “Many weeks and months in training all building up to the games.”

(iii) The ground was filled with a large audience, cheering the participants of the event. The athletes who had come to participate after a strenuous training for months, were well prepared, and the people were eagerly waiting for the final event of the day i.e., the race, to begin.

(iv) The names of the participants for one hundred metres race were called out over the loudspeaker.
Nine young athletes assembled, taking their position at the starting point. They waited for the sound of gun to begin the race.

(v) As soon as the pistol sounded, signalling the start of the race, the runners too charged ahead along their respective track, with firm determination. Thus, the runners charged like the gun shot towards their target. The youngest athlete among the runners had bad luck. Unfortunately, he tripped and unsteadily fell on his knees to the ground.

Question 2.
Read the extract given below and answer the questions that follow:

He gave out a cry of frustration and anguish
His dreams and his efforts clashed in the dirt
But as sure as I’m standing here telling the story
Now it’s a strange one, but here’s what occurred
The eight other athletes stopped in their tracks
The ones who had trained for so long to compete
One by one they turned round and came back to help him
And lifted the lad to his feet.
Then all nine runners joined hands and continued
The one hundred metres reduced to a walk
And the banner above that said “Special Olympics”
Could not have been nearer the mark.
That’s how the race ended, with nine gold medals
They came to the finish line holding hands still
And the banner above and nine smiling faces
Said more than these words ever will
Said more than these words ever will

(i) Who is ‘he’ referred to here? How did his efforts dash in the dirt? What was his reaction?
(ii) In David Roth’s poem ‘Nine Gold Medals’, something strange was witnessed. Illustrate.
(iii) Did the race actually take place? How? What words were printed on the banner above ?
(iv) Could the ‘Special Olympics’ have a better name? Give reason.
(v) How did the race end? Name the poet.
Answer:
(i) ‘He’ refers to the differently abled young athlete of the one hundred metre race, who unexpectedly fell down as soon as the race began.

The long awaited dream and aspiration of the runner, to participate in and win the prestigious Olympic race, came crashing down – all the more, the serious efforts he may have put in the preparation went unfruitful / useless. He felt everything coming dashing in the dirt. The athlete cried out in dismay and disappointment because he does not, get the opportunity to show his talent.

(ii) When the young athlete fell and cried out in frustration, the other runners who had started running, suddenly stopped, turned around and very surprisingly, came back one by one and helped the fallen racer to stand on his feet.

(iii) The race did take place but this was a special one. All the nine runners walked hand-in-hand to the finish line. The banner above read, ‘Special Olympics’.

(iv) No, the ‘Special Olympics’ is the most appropriate title for this event as it witnessed something really special. All the athletes had dreamt about winning the medal. However, on seeing their fellow runner in problem, they forgot their dreams and came forward to help him and completed the race together hand-in-hand. This is an exemplary example of empathy. Thus, this event could not have had a better title.

(v) The nine athletes reached the finish line together. There were now nine winners, instead of one, and each was awarded a gold medal as a reward for the display of empathy, helpful nature and humanity.

The poet is ‘David Roth’.

Nine Gold Medals Summary by David Roth Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 12 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Electromagnetic Waves Class 12 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Electromagnetic Waves Class 12 MCQs Questions with Answers

Solving the Electromagnetic Waves Multiple Choice Questions of Class 12 Physics Chapter 8 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Electromagnetic Waves Class 12 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 8 Physics Class 12 and cross-check your answers during preparation.

I. Choose the correct answer

Question 1.
If \(\vec {E}\) and \(\vec {B}\) represent electric and magnetic field vectors of the electromagnetic wave, the direction of propagation of electromagnetic wave is along
(a) \(\vec {E}\)
(b) \(\vec {B}\)
(c) \(\vec {B}\) × \(\vec {E}\)
(d) \(\vec {E}\) × \(\vec {B}\)

Answer

Answer: (d) \(\vec {E}\) × \(\vec {B}\)


Question 2.
The ratio of contributions made by the electric field and magnetic field components to the intensity of an EM wave is
(a) c : 1
(b) c² : 1
(c) 1 : 1
(d) √c : 1

Answer

Answer: (c) 1 : 1


Question 3.
A charged particle oscillates about its mean equilibrium position with a frequency of 109 Hz. The electromagnetic waves produced will not
(a) have a frequency of 109 Hz.
(b) have a frequency of 2 × 109 Hz.
(c) have a wavelength of 0.3 m.
(d) fall in the region of radio waves.

Answer

Answer: (b) have a frequency of 2 × 109 Hz.


Question 4.
The source of electromagnetic waves can be a charge
(a) moving with a constant velocity.
(b) moving in a circular orbit.
(c) at rest.
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) moving in a circular orbit.


Question 5.
A plane electromagnetic wave of frequency 25 MHz travels in free space along the x-direction. At a particular point in space and time, the electric vector is \(\vec {E}\) = 6.3 Vm-1\(\hat {j}\). Calculate \(\vec {B}\) at
this point.
(a) 2.1 × 10-8 T
(b) 1.2 × 10-8 T
(c) 1.9 × 10-8 T
(d) 0.21 × 10-8T

Answer

Answer: (a) 2.1 × 10-8 T


Question 6.
What physical quantity is the same for X-rays of wavelength 10-10 m, red light of wavelength 680 nm and radio waves of wavelength 500 m?
(a) Wavelength
(b) Frequency
(c) Speed
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Speed


Question 7.
In an electromagnetic wave in free space, the root mean square value of the electric field is Erms = 6 V m-1. The peak value of the magnetic field is:
(a) 2.83 × 10-8 T
(b) 0.70 × 10-8 T
(c) 4.23 × 10-8 T
(d) 1.41 × 10-8 T

Answer

Answer: (a) 2.83 × 10-8 T


Question 8.
Arrange the following electromagnetic radiations per quantum in the order of increasing energy:
(A) Blue light
(B) Yellow light
(C) X-ray
(D) Radio wave
(a) A, B, C, D
(b) C, A, B, D
(c) B, A, D, C
(d) D, B, A, C

Answer

Answer: (d) D, B, A, C


Question 9.
A radiation of energy ‘E’ falls normally on a perfectly reflecting surface. The momentum transferred to the surface is (c = Velocity of light)
(a) 2E/c
(b) 2E/c²
(c) E/c²
(d) E/c

Answer

Answer: (a) 2E/c


Question 10.
Match List -I (Electromagnetic wave type) with List – II (Its association/application) and select the correct option from the choices given below the lists:

List IList II
(A) Infrared(i) To treat muscular strain
(B) Radio waves(ii) For broadcasting
(C) X-rays(iii) To detect fracture in bones
(D) Ultraviolet rays(iv) Absorbed by the ozone layer of the atmosphere

(a) A-iii, B-ii, C-i, D-iv
(b) A-i, B-ii, C-iii, D-iv
(c) A-iv, B-iii, C-ii, D-i
(d) A-i, B-ii, C-iv, D-iii

Answer

Answer: (b) A-i, B-ii, C-iii, D-iv


II. Fill in the blanks

Question 1.
The conduction current is same as …………………. whether the source is ac or dc.

Answer

Answer: Displacement current


Question 2.
The current that flows inside a capacitor is ………………. current.

Answer

Answer: Displacement


Question 3.
An oscillating charge particle radiates ……………….

Answer

Answer: EM wave


Question 4.
EM waves are …………….. in nature.

Answer

Answer: Transverse


Question 5.
EM waves travel with a speed …………………

Answer

Answer: 3 × 108 m s-1


Question 6.
Human body radiates ………………… of EM spectrum.

Answer

Answer: IR radiation


Question 7.
EM waves transport both ………………… and ………………..

Answer

Answer: Energy, momentum


Question 8.
EM waves are produced by ………………… charsed particles.

Answer

Answer: Accelerated


Question 9.
In terms of permittivity (ε0) of free space and permeability (µ0) of free space the velocity of EM wave is ………………..

Answer

Answer: c = \(\frac { 1 }{\sqrt{µ_0ε_0}}\)


Question 10.
The ratio of velocities of light waves of wavelengths 400 nm and 800 nm in vacuum is ………………..

Answer

Answer: 1 : 1


Question 11.
For an EM wave the electric field along the X-axis is given by Ex = E0 sin (kz – ωt) then magnetic field is given by ……………….

Answer

Answer: By = B0 sin (kz – ωt)


Question 12.
The maximum value of electric field (E0) and maximum value of magnetic field (B0) in EM wave are related as ………………

Answer

Answer: c = E0/B0


Question 13.
The energy of EM wave is divided …………….. amongst the electric and the magnetic field.

Answer

Answer: Equally


Question 14.
Shorter the wavelength of an electromagnetic wave ………………….. energy it carries.

Answer

Answer: More


Question 15.
The orderly distribution of electromagnetic radiations according to their frequency or wavelength is termed as ……………….. spectrum.

Answer

Answer: Electromagnetic


Question 16.
………………. are used as a diagnostic tool.

Answer

Answer: X-rays


Question 17.
For Sterilisation ……………….. rays are used.

Answer

Answer: Ultraviolet


Question 18.
For looking through haze ………………… are used.

Answer

Answer: Infrared


Question 19.
………………. are used for cooking.

Answer

Answer: Microwaves


Question 20.
Waves used to transmit cellular telephone message are ………………..

Answer

Answer: Microwaves


Question 21.
To study structure of crystals ……………….. are used.

Answer

Answer: X-rays


Question 22.
Human eye can detect ……………….. part of electromagnetic spectrum.

Answer

Answer: visible


Question 23.
To treat cancer and tumour in radiography ………………… rays are used.

Answer

Answer: y-rays


Question 24.
During the propagation of an EM wave in a medium electrical energy density is ………………….. to magnetic energy density.

Answer

Answer: Equal


Question 25.
For an EM wave propagating along x-axis Emax = 30 Vm-1, the maximum value of magnetic field is ………………..

Answer

Answer: 10-7T


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 12 Physics Electromagnetic Waves MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 12 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Ray Optics and Optical Instruments Class 12 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Ray Optics and Optical Instruments Class 12 MCQs Questions with Answers

Solving the Ray Optics and Optical Instruments Multiple Choice Questions of Class 12 Physics Chapter 9 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Ray Optics and Optical Instruments Class 12 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 9 Physics Class 12 and cross-check your answers during preparation.

I. Choose the correct answer

Question 1.
Ashort pulse of white light is incident from air to a glass slab atnormal incidence. After travelling through the slab, the first colour to emerge is
(a) blue.
(b) green.
(c) violet.
(d) red.

Answer

Answer: (d) red.


Question 2.
You are given four sources of light each one providing a light of a single colour – red, blue, green and yellow. Suppose the angle of refraction for a beam of yellow light corresponding to a particular angle of incidence at the interface of two media is 90°. Which of the following statements is correct if the source of yellow light is replaced with that of other lights without changing the angle of incidence?
(a) The beam of red light would undergo total internal reflection.
(b) The beam of red light would bend towards normal while it gets refracted through the second medium.
(c) The beam of blue light would undergo total internal reflection.
(d) The beam of green light would bend away from the normal as it gets refracted through the second medium.

Answer

Answer: (c) The beam of blue light would undergo total internal reflection.


Question 3.
The optical density of turpentine is higher than that of water while its mass density is lower. Figure shows a layer of turpentine floating over water in a container. For which one of the four rays incident on turpentine in figure, the path shown is correct?
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments with Answers 1
(a) 1.
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Question 4.
There are certain material developed in laboratories which have a negative refractive index (figure). A ray incident from air (medium 1) into such a medium (medium 2) shall follow a path given by
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments with Answers 2

Answer

Answer: (a)


Question 5.
Consider an extended object immersed in water contained in a plane trough. When seen from close to the edge of the trough the object will not look distorted because
(a) the apparent depth of the points close to the edge are nearer the surface of the water compared to the points away from the edge.
(b) the angle subtended by the image of the object at the eye is smaller than the actual angle subtended by the object in air.
(c) some of the points of the object far away from the edge may not be visible because of total internal reflection.
(d) water in a trough acts as a lens and magnifies the object.

Answer

Answer: (d) water in a trough acts as a lens and magnifies the object.


Question 6.
A rectangular block of glass ABCD has a refractive index 1.6. A pin is placed midway on the face AB (figure). When observed from the face AD, the pin shall
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments with Answers 3
(a) appear to be near A.
(b) appear to be near D.
(c) appear to be at the centre of AD.
(d) not be seen at all.

Answer

Answer: (d) not be seen at all.


Question 7.
An astronomical refractive telescope has an objective of focal length 20 m and an eyepiece of focal length 2 cm. Which one of the following is not possible?
(a) The length of the telescope tube is 20.02 m.
(b) The magnification is 1000.
(c) The image formed is inverted.
(d) An objective of a larger aperture will increase the brightness and reduce chromatic aberration of the image.

Answer

Answer: (d) An objective of a larger aperture will increase the brightness and reduce chromatic aberration of the image.


Question 8.
An object is placed at a distance of 40 cm from a concave mirror of focal length 15 cm. If the object is displaced through a distance of 20 cm towards the mirror, the displacement of the image will be:
(a) 30 cm away from the mirror
(b) 36 cm away from the mirror
(c) 30 cm towards the mirror
(d) 36 cm towards the mirror

Answer

Answer: (b) 36 cm away from the mirror


Question 9.
The refractive index of the material of a prism is √2 and the angle of the prism is 30°. One of the two refracting surfaces of the prism is made a mirror inwards, by silver coating. A beam of monochromatic light entering the prism from the other face will retrace its path (after reflection from the silvered surface) if its angle of incidence on the prism is:
(a) 60°
(b) 45°
(c) 30°
(d) zero

Answer

Answer: (b) 45°


Question 10.
A diverging lens with magnitude of focal length 25 cm is placed at a distance of 15 cm from a converging lens of magnitude of focal length 20 cm. A beam of parallel light falls on the diverging lens. The final image formed is:
(a) real and at a distance of 40 cm from the divergent lens
(b) real and at a distance of 6 cm from the convergent lens
(c) real and at a distance of 40 cm from convergent lens
(d) virtual and at a distance of 40 cm from convergent lens.

Answer

Answer: (c) real and at a distance of 40 cm from convergent lens


II. Fill in the blanks

Question 1.
The bouncing back of light when it strikes a smooth or polished surface is called …………….. of light.

Answer

Answer: Reflection


Question 2.
When light is reflected from a polit, surface the angle of incidence is …………… to the angle of reflection.

Answer

Answer: Equal


Question 3.
The image formed by a plane mirror shows …………….. inversion.

Answer

Answer: Lateral


Question 4.
A plane drawn perpendicular to the principal axis and passing through the principal focus is called ………………. plane.

Answer

Answer: Focal


Question 5.
The size of the mirror is called its …………………..

Answer

Answer: Aperture


Question 6.
The focal length of a spherical mirror is ……………….. its radius of curvature.

Answer

Answer: Half


Question 7.
…………….. mirror is used as a rear-view mirror in automobiles.

Answer

Answer: Convex


Question 8.
A real image ………………… be focused on a screen.

Answer

Answer: Can


Question 9.
A virtual image ……………… be focused or e screen.

Answer

Answer: Cannot


Question 10.
The mirror formula is ……………….

Answer

Answer: \(\frac { 1 }{f}\) = \(\frac { 1 }{u}\) + \(\frac { 1 }{v}\)


Question 11.
The magnification produced by a spherical mirror is given by …………….

Answer

Answer: m = –\(\frac { v }{u}\)


Question 12.
If m is ………………. the image is erect w.r,t the object.

Answer

Answer: Positive


Question 13.
If m is ……………….. the image is inverted w.r.t. the object.

Answer

Answer: Negative


Question 14.
The basic cause of refraction is change in ………………… of light in going from one medium to another.

Answer

Answer: Velocity


Question 15.
……………… of light does not change when a ray of light moves from an optically rarer to an optically denser medium.

Answer

Answer: Frequency


Question 16.
An air bubble in a jar of water shines brightly is an example of …………………

Answer

Answer: Total Internal Reflection


Question 17.
For the same angle of incidence, the angles of refraction in three different mediums A, B and C are 15°, 25° and 35° respectively, ……………. medium will the velocity of light be minimum.

Answer

Answer: A


Question 18.
Total internal reflection must occur when angle of incidence is more than the …………………

Answer

Answer: Critical angle


Question 19.
Total internal reflection will occur when ray of light travels from …………… medium to …………….. medium.

Answer

Answer: Denser, rarer


Question 20.
Due to refraction, the depth of an optically denser medium appears to be ……………. than its real depth.

Answer

Answer: Less


Question 21.
Due to refraction of light the sun is seen …………….. minutes before actual sunrise.

Answer

Answer: Two


Question 22.
A diamond sparkles due to ……………… of light.

Answer

Answer: Total internal reflection


Question 23.
A ray of light undergoes …………….. twice on passing through a prism.

Answer

Answer: Refraction


Question 24.
One dioptre is …………….. of a lens of focal length ……………… metre.

Answer

Answer: Power, 1 m


Question 25.
The deviation through a prism is minimum when angle of incidence is equal to angle of ……………..

Answer

Answer: Emergence


Question 26.
In the minimum deviation position, the refracted ray in the prism is ………………. to the base of prism.

Answer

Answer: Parallel


Question 27.
In the minimum deviation position of a prism the angle of refraction is equal to ………………. angle of prism.

Answer

Answer: Half


Question 28.
White light consists of …………….. colours.

Answer

Answer: Seven


Question 29.
The magnification for a concave lens is always ………………..

Answer

Answer: positive


Question 30.
A convergent lens made of crown glass (refractive index 1.5) has focal length 20cm in air. If it is immersed in a liquid of refractive index 1.60, its focal length will be ……………..

Answer

Answer: -160 cm


Question 31.
If two thin lenses of power P1 and P2 are held in contact then the power of the combination will be ……………..

Answer

Answer: P1 + P2


Question 32.
If thin lenses of focal length f1, f2, f3 are in contact, the effective focal length of their combination is ………………

Answer

Answer: \(\frac { 1 }{f}\) = \(\frac { 1 }{f_1}\) + \(\frac { 1 }{f_2}\) + \(\frac { 1 }{f_3}\)


Question 33.
The total magnification m of the combination of three lenses of magnification m1, m2 and m3 is ………………..

Answer

Answer: m1 × m2 × m3


Question 34.
The magnifying power of a simple microscope is ………………. if f is small.

Answer

Answer: Large


Question 35.
In Cassegrainian telescope, a large aperture …………………. mirror & a small aperture ……………… mirror is used.

Answer

Answer: Concave, convex


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 12 Physics Ray Optics and Optical Instruments MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 12 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Inverse Trigonometric Functions Class 12 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Objective Questions.

Inverse Trigonometric Functions Class 12 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Inverse Trigonometric Functions Multiple Choice Questions of Class 12 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Inverse Trigonometric Functions Class 12 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Inverse Trigonometric Functions Class 12 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If sin-1 x + sin-1 y = \(\frac { 2π }{3}\), then the value of cos-1 x + cos-1 y is
(a) \(\frac { 2π }{3}\)
(b) \(\frac { π }{3}\)
(c) \(\frac { π }{2}\)
(d) π

Answer

Answer: (b) \(\frac { π }{3}\)


Question 2.
tan-1 (√3) – sec-1(-2) is equal to:
(a) π
(b) –\(\frac { π }{3}\)
(c) \(\frac { π }{3}\)
(d) \(\frac { 2π }{3}\)

Answer

Answer: (b) –\(\frac { π }{3}\)


Question 3.
cos-1 (cos \(\frac { 7π }{6}\)) is equal to
(a) \(\frac { 7π }{6}\)
(b) –\(\frac { 5π }{6}\)
(c) \(\frac { π }{3}\)
(d) \(\frac { π }{6}\)

Answer

Answer: (b) –\(\frac { 5π }{6}\)


Question 4.
sin(\(\frac { π }{3}\) – sin-1(-\(\frac { 1 }{2}\))) is equal to
(a) \(\frac { 1 }{2}\)
(b) \(\frac { 1 }{3}\)
(c) \(\frac { 1 }{4}\)
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 5.
tan-1 √3 – cot-1(-√3) is equal to
(a) π
(b) –\(\frac { π }{2}\)
(c) 0
(d) 2√3

Answer

Answer: (b) –\(\frac { π }{2}\)


Question 6.
sin (tan-1 x), |x| < 1, is equal to
(a) \(\frac { x }{\sqrt{1-x^2}}\)
(b) \(\frac { 1 }{\sqrt{1-x^2}}\)
(c) \(\frac { x }{\sqrt{1+x^2}}\)
(d) \(\frac { x }{\sqrt{1+x^2}}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { x }{\sqrt{1+x^2}}\)


Question 7.
sin-1 (1 – x) – 2 sin-1 x = \(\frac { π }{2}\), then x is equal to
(a) 0, \(\frac { 1 }{2}\)
(b) 1, \(\frac { 1 }{2}\)
(c) 0
(d) \(\frac { 1 }{2}\)

Answer

Answer: (c) 0


Question 8.
tan-1 (\(\frac { x }{y}\)) – tan-1 \(\frac { x-y }{x+y}\) is equal to
(a) \(\frac { π }{2}\)
(b) \(\frac { π }{3}\)
(c) \(\frac { π }{4}\)
(d) –\(\frac { 3π }{4}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { π }{4}\)


Question 9.
The value of sin-1(cos(\(\frac { 43π }{5}\))) is
(a) \(\frac { 3π }{5}\)
(b) \(\frac { -7π }{5}\)
(c) \(\frac { π }{10}\)
(d) –\(\frac { -π }{10}\)

Answer

Answer: (d) –\(\frac { -π }{10}\)


Question 10.
The principal value of the expression
cos-1 [cos (-680°)] is
(a) \(\frac { 2π }{9}\)
(b) \(\frac { -2π }{9}\)
(c) \(\frac {34π }{9}\)
(d) –\(\frac { π }{9}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 2π }{9}\)


Question 11.
The value of cot (sin-1x) is
(a) \(\frac { \sqrt{1+x^2} }{x}\)
(b) \(\frac { x }{\sqrt{1+x^2}}\)
(c) \(\frac {1}{x}\)
(d) \(\frac { \sqrt{1-x^2} }{x}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { \sqrt{1-x^2} }{x}\)


Question 12.
The domain of sin-1 2x is
(a) [0, 1]
(b) [-1, 1]
(c) [\(\frac {-1}{2}\), \(\frac {1}{2}\)]
(d) [-2, 2]

Answer

Answer: (c) [\(\frac {-1}{2}\), \(\frac {1}{2}\)]


Question 13.
The greatest and least values of (sin-1 x)² + (cos-1x)² are respectively
(a) \(\frac { 5π^2 }{4}\) and \(\frac { π^2 }{8}\)
(b) \(\frac { π }{2}\) and \(\frac { -π }{2}\)
(c) \(\frac { π^2 }{4}\) and \(\frac { -π^2 }{4}\)
(d) –\(\frac { π^2 }{4}\) and 0

Answer

Answer: (a) \(\frac { 5π^2 }{4}\) and \(\frac { π^2 }{8}\)


Question 14.
If cos-1 x – cos-1 — = α, then 4x² – 4xy cos α + y² is equal to:
(a) 4
(b) 2 sin² α
(c) -4 sin² α
(d) 4 sin² α.

Answer

Answer: (d) 4 sin² α.
Hint:
MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions with Answers 1
Squaring, 4x² + y² cos² α – 4xy cos α
= 4 sin² α – y² sin² α
⇒ 4x² – 4xy cos α + y² = 4 sin² α.


Question 15.
If sin-1 (\(\frac {5}{4}\)) = \(\frac {π}{2}\), then the value of x is
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 1

Answer

Answer: (a) 3
Hint:
MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions with Answers 2


Question 16.
The value of cot (cosec-1\(\frac {5}{3}\) + tan-1\(\frac {2}{3}\)) is
(a) \(\frac { 5 }{17}\)
(b) \(\frac { 6 }{17}\)
(c) \(\frac { 3 }{17}\)
(d) \(\frac { 4 }{17}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { 6 }{17}\)
Hint:
MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions with Answers 3


Question 17.
If tan-1 y = tan-1 x + tan-1(\(\frac { 2x }{1-x^2}\)) when |x| < \(\frac { 1 }{√3}\), then the value of y is:
(a) \(\frac { 3x-x^3 }{1-3x^2}\)
(b) \(\frac { 3x+x^3 }{1-3x^2}\)
(c) \(\frac { 3x-x^3 }{1+3x^2}\)
(d) \(\frac { 3x+x^3 }{1+3x^2}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3x-x^3 }{1-3x^2}\)
Hint:
MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions with Answers 4


Fill in the blanks

Question 1.
Principal value of sin-1 (-\(\frac {1}{2}\)) is ………………

Answer

Answer: –\(\frac {π}{6}\)


Question 2.
Principal value of sin-1 (-\(\frac {1}{√2}\)) is ……………….

Answer

Answer: \(\frac {-π}{4}\)


Question 3.
Principal value of cos-1 (\(\frac {-1}{2}\)) is ………………

Answer

Answer: \(\frac {2π}{3}\)


Question 4.
Principal value of tan-1 (-√3) is …………………

Answer

Answer: –\(\frac {π}{3}\)


Question 5.
Principal value of tan-1 (-1) is ……………..

Answer

Answer: –\(\frac {π}{4}\)


Question 6.
Principal value of cot-1 (√3) is ……………….

Answer

Answer: \(\frac {π}{6}\)


Question 7.
Principal value of cosec-1 (-√2) is ……………..

Answer

Answer: –\(\frac {π}{4}\)


Question 8.
sin-1 x + cos-1 x = ………………

Answer

Answer: \(\frac {π}{2}\)


Question 9.
tan-1 x + cot-1 x = ………………..

Answer

Answer: \(\frac {π}{2}\)


Question 10.
sec-1 x + cosec-1 x = ……………….

Answer

Answer: \(\frac {π}{2}\)


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 12 Maths Inverse Trigonometric Functions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions with Answers Read More »

error: Content is protected !!