Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Societal Impacts and Data Protection Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 1.

It is okay to copy and paste information from the internet into your report then organise it.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

Question 2.

Shareware software allows you to try the software before you buy it.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 3.

Freeware is copyrighted software that is freely available to use:

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 4.

Cyber-laws are incorporated for punishing all types of criminals only:

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

Question 5.

Deceptively attempting to acquire sensitive information of someone else using online means, is a cybercrime:

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 6.

Freeware and free software mean the same thing.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

Question 7.

Excessive use of internet and social media is termed as a disorder.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 8.

Digital footprint can be deleted.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

Question 9.

Digital footprint remains forever.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 10.

It is safe to make all one posts public on social media.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 11.

Hacking is performed to help find the security loopholes.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

Question 12.

If you post something mean about someone, you can just delete it and your activity will be undone.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

Question 13.

Hacking is a cybercrime.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 14.

Copyright is the right of the creator of creative/artistic work.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 15.

Computer viruses are healthy codes/programs written to test the security health of a system.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 16.

A worm is a self-replicating program.

(a) True
(b) False
(c) Error
d.None of these
Answer:
(a) True

Question 17.

A Trojan horse is a utility program that does harm when its date gets expired.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

Question 18.

Spyware is healthy software which keeps an eye.of activities happening on your computer.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

Question 19.

Adware are the programs that deliver unwanted ads to your computer.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 20.

Malware is a special type of virus.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) False

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 21.

Spamming refers to the sending of bulk-mail by an identified or unidentified source.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 22.

Phishing involves authentic looking sites trying to collect your sensitive transactional and identity information.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 23.

To keep a computer protected, one should use updated software, be cautious while handling mails and surfing internet, scanning computer regularly, etc.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

Question 24.

Firewall can be implemented in software as well as in hardware.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 25.

Rishika found a crumpled paper under her desk. She picked it up and opened it. It contained some text which was struck off thrice. But she could still figure out easily that the struck off text was the email ID and password of Garvit, her classmate. What is ethically correct for Rishika to do?

(a) Inform Garvit so that he may change his password.
(b) Give the password of Garvit’s e-mail ID to all other classmates.
(c) Use Garvit’s password to access his account.
(d) None of the above
Answer:
(a) Inform Garvit so that he may change his password.

Question 26.

Suhana is down with fever. So, she decided not to go to school tomorrow. Next day, in the evening she called up her classmate, Shaurya and enQuestion uired about the computer class. She also reQuestion uested him to explain the concept. Shaurya said, “Mam taught u show to use tuples in python”. Further, he generously said, “Give me sometime, I will email you the material which will help you to understand tuples in python”. Shaurya Question uickly downloaded a 2-minute clip from the internet explaining the concept of tuples in python. Using video editor, he added the text “Prepared by Shaurya” in the downloaded video clip. Then, he emailed the modified video clip to Suhana.This act of Shaurya is an example of:

(a) fair use
(b) hacking
(c) copyright infringement
(d) cybercrime
Answer:
(c) copyright infringement

Question 27.

What are computer ethics?

(a) An honest, moral code that should be followed when on the computer
(b) A computer program about honesty
(c) A computer that fits on or under a desk
(d) A list of commandments in the Bible
Answer:
(a) An honest, moral code that should be followed when on • the computer

Question 28.

……. are the ethics, or the moral principles, applied to the online environment.

(a) E-commerce
(b) E-shopping
(c) Cyberethics
(d) Cyberbuling
Answer:
(c) Cyberethics

Question 29.

In this modern age, users have easy access to large volumes of information available

(a) anytime
(b) anywhere
(c) almost for anybody
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 30.

The branch of ICT that allows selling or buying things online, is known as

(a) E-commerce
(b) E-shopping
(c) E-learning
(d) E-reservation
Answer:
(a) E-commerce
The process of buying and selling of products or services over electronic systems and using communication technology like Internet is defined as e-commerce.

Question 31.

EDI stands for

(a) Effective Data Interchange
(b) Electrical Data Interchange
(c) Electronic Data Interchange
(d) None of the above
Answer:
(c) Electronic Data Interchange

Question 32.

ICT stands for

(a) Informatics and Communication Technology
(b) Information and Communication Trade
(c) Information and Commerce Technology
(d) Information and Communication Technologies
Answer:
(d) Information and Communication Technologies

Question 33.

E-commerce not only covers buying or selling, rather a wide variety of commerce including electronic funds transfer, supply chain management etc.

(a) Internet marketing
(b) online transaction processing,
(c) Electronic data interchange (EDI)
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 34.

………. is an essential part of any electronic transaction that takes place over the Internet.

(a) Security
(b) Networking
(c) Communication
(d) Password
Answer:
(a) Security

Question 35.

Which of the following is related to cyberethics?

(a) Ethics in the online environment
(b) Online gaming
(c) Ethics at school
(d) Telecommunications
Answer:
(a) Ethics in the online environment

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 36.

………. are the fundamental requisites that ensure safe electronic transactions and payments.

(a) Confidentiality, integrity
(b) Encryption, availability
(c) Authenticity
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 37.

…… is a secure technique to protect data being transmitted over a network.

(a) E-commerce
(b) Encryption
(c) Plagiarism
(d) Digital property
Answer:
(b) Encryption

Question 38.

Such information should be kept ……..and not be accessible by any unauthorised person.

(a) confidential
(b) integrity
(c) encryption
(d) Available
Answer:
(a) confidential

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 39.

When you use the word……it means you are protecting your data from getting disclosed.

(a) confidentiality
(b) integrity
(c) authentication
(d) availability
Answer:
(a) confidentiality
Confidentiality is what every individual prefer in terms of physical privacy as well as digital privacy. This term means our information needs to be protected from getting disclose to unauthorised parties, for which we use different security mechanisms like password protection, biometric security, OTPs (One Time Passwords) etc.

Question 40.

……. means the protection of data from modification by unknown users.

(a) Confidentiality
(b) Integrity
(c) Authentication
(d) Non-repudiation
Answer:
(b) Integrity
A information only seems valuable if it is correct and do not get modified during its journey in the course of arrival. The element integrity makes sure that the data sent or generated from other end is correct and is not modified by any unauthorised party in between.

Question 41.

When integrity is lacking in a security system, occurs.

(a) database hacking
(b) data deletion
(c) data tampering
(d) data leakage
Answer:
(c) data tampering
The term data tampering is used when integrity is ‘ compromised in any security model and checking its integrity later becomes costlier. Example: let suppose you sent $50 to an authorised person and in between a Man in the Middle (MiTM) attack takes place and the value has tampered to $500. This is how integrity is compromised.

Question 42.

………. of information means, only authorised users are capable of accessing the information.

(a) Confidentiality
(b) Integrity
(c) Non-repudiation
(d) Availability
Answer:
(d) Availability
Information seems useful only when right people (authorised users) access it after going through proper authenticity check. The key element availability ensures that only authorised users are able to access the information.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 43.

Why these 4 elements (confidentiality, integrity, authenticity & availability) are considered fundamental?

(a) They help understanding hacking better
(b) They are key elements to a security breach
(c) They help understands security and its components better
(d) They help to understand the cyber-crime better
Answer:
(c) They help understands security and its components better The four elements of security viz. confidentiality, integrity, authenticity & availability helps in better understanding the pillars of security and its different components.

Question 44.

This helps in identifying the origin of information and authentic user. This referred to here as

(a) confidentiality
(b) integrity
(c) authenticity
(d) availability
Answer:
(c) authenticity
The key element, authenticity helps in assuring the fact that the information is from the original source.

Question 45.

Data ……..is used to ensure confidentiality.

(a) encryption
(b) locking
(c) deleting
(d) backup
Answer:
(a) encryption
Data encryption is the method of converting plain text to cipher-text and only authorised users can decrypt the message back to plain text. This preserves the confidentiality of data.

Question 46.

Which of these is not a proper method of maintaining confidentiality?

(a) Biometric verification
(b) ID and password based verification
(c) 2-factor authentication
(d) switching off the phone
Answer:
(d) switching off the phone
Switching off the phone in the fear of preserving the confidentiality of data is not a proper solution for data confidentiality. Fingerprint detection, face recognition, password-based authentication, two-step verifications are some of these.

Question 47.

Data integrity gets compromised when…….. and …….are taken control off.

(a) access control, file deletion
(b) network, file permission
(c) access control, file permission
(d) network, system
Answer:
(c) access control, file permission
The two key ingredients that need to be kept safe are: access control and file permission in order to preserve data integrity.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 48.

……….is the latest technology that faces an extra challenge because of CIA paradigm.

(a) Big data
(b) Database systems
(c) Cloud storages
(d) 5mart dust
Answer:
(a) Big data
Big data has additional challenges that it has to face because of the tremendous volume of data that needs protection as well as other key elements of the CIA triad, which makes the entire process costly and time-consuming.

Question 49.

One common way to maintain data availability is ……….

(a) data clustering
(b) data backup
(c) data recovery
(d) data Altering
Answer:
(b) data backup
For preventing data from data-loss, or damage data backup can be done and stored in a different geographical location so that it can sustain its data from natural disasters & unpredictable events.

Question 50.

The sender of the information ……… the data using a secret code and the specified receiver only can decrypt the data using the same or different secret code.

(a) encrypts
(b) decrypts
(c) Both a and b
(d) None of these
Answer:
(a) encrypts

Question 51.

Encryption is a process of converting plain text or data into………so that the transmitted information cannot be accessed by anyone other than the receiver and the sender.

(a) ciphertext
(b) simple text
(c) encoded text
(d) decrypted text
Answer:
(a) ciphertext

Question 52.

The use of the digital signatures should be encouraged while doing online transactions to ensure the of information.

(a) integrity
(b) availability
(c) confidentiality
(d) authenticity
Answer:
(d) authenticity

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 53.

Security certificate is also a unique digital identification that is used to verify the identity of an individual website or user.

(a) User certificate
(b) Security certificate
(c) Secure certificate
(d) None of these
Answer:
(b) Security certificate

Question 54.

SHTTP stands for

(a) Session Hypertext Transfer Protocol
(b) Socket Hypertext Transfer Protocol
(c) Secure Hypertext Transfer Protocol
(d) None of the above
Answer:
(c) Secure Hypertext Transfer Protocol

Question 55.

Secure electronic transaction is a secure protocol developed requirements in the field of e-commerce.

(a) certificate authority software
(b) merchant software
(c) card holder’s digital wallet
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 56.

The term generally refers to a set of moral principles that govern the behaviour of an individual or a group of individuals.

(a) ethics
(b) security
(c) encryption
(d) decryption
Answer:
(a) ethics

Question 57.

………. are some common issues that are governed by computer ethics.

(a) Plagiarism
(b) Cyber bullying
(c) Hacking
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 58.

The law grants exclusive rights to a variety of intellectual works such as literary, musical, artistic works and much more.

(a) patent
(b) copyright
(c) intellectual property
(d) None of these
Answer:
(c) intellectual property

Question 59.

A person or a group of persons or an organisation or company can get their invention covered under a …….to protect it from unauthorised use.

(a) patent
(b) copyright
(c) intellectual property
(d) None of these
Answer:
(a) patent
Patent is a legal document that gives the inventor sole rights to make, sell or use an invention.

Question 60.

A trademark is valid for……..years and can be renewed after that.

(a) seven
(b) five
(c) ten
(d) twelve

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2
Answer:
(c) ten
A logo or symbol that is printed on business items to make it exclusive, is known as a trademark.

Question 61.

………. covers literary and artistic establishments such as books, plays, novels, articles, music compositions and much more.

(a) Patent
(b) Copyright
(c) Intellectual property
(d) None of these
Answer:
(b) Copyright
Copyright is a right that is granted by law to the creator or inventor for his original work. The rights concerning a copy of any product are reserved by the writer or the company that has published the work.

Question 62.

in the original work is edited, reframed and reproduce(d) It is very common in the education field.

(a) minimal plagiarism
(b) direct or complete plagiarism:
(c) mosaic or substantial plagiarism:
(d) None of the above
Answer:
(a) minimal plagiarism

Question 63.

……. that users create, and which exist in any kind of digital form, for example, online or on storage media, constitute the digital property of users.

(a) Electronic assets
(b) Digital assets
(c) E-assets
(d) None of these
Answer:
(b) Digital assets

Question 64.

…………. keeps your software’s source code in safe hands to make sure that no one can obtain it without authorisation.

(a) Digital Rights Management (DRM)
(b) Anti-hacker software
(c) Software escrow ,
(d) None of the above
Answer:
(c) Software escrow

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 65.

controls the use, modification, and distribution of copyrighted works, such as software or other digital products.

(a) Digital Rights Management (DRM)
(b) anti-hacker software
(c) Software escrow .
(d) None of the above
Answer:
(a) Digital Rights Management (DRM)

Question 66.

A…….solution may also protect your software from being accessed for source codes using computer programs like decompilers.

(a) digital rights management
(b) anti-hacker software
(c) software escrow
(d) None of the above
Answer:
(a) digital rights management

Question 67.

There are many ……….. and technologies available which can be used to protect digital assets such as proprietary software, applications, tools, etc.

(a) digital rights management
(b) anti-hacker software
(c) software escrow
(d) None of the above
Answer:
(b) anti-hacker software

Question 68.

A……….is a document that provides legally binding guidelines for the use and distribution of software.

(a) software licence
(b) document licence
(c) e-licence
(d) None of these
Answer:
(a) software licence

Question 69.

Software licences typically provide end-users with the right to one or more copies of the software without violating

(a) plagiarism
(b) copyrights
(c) trademark
(d) patent
Answer:
(b) copyrights

Question 70.

EULA stands for

(a) End-User Licence Agreement
(b) Electronic-User Licence Agreement
(c) Both a and b
(d) None of the above
Answer:
(a) End-User Licence Agreement

Question 71.

The primary aspect of……..is that a software publisher allows the use of one or more copies of software under the end-user licence agreement (EULA), but ownership of those copies remains with in the software publisher.

(a) publisher software licences
(b) proprietary software licences
(c) public software licences
(d) None of the above
Answer:
(b) proprietary software licences

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2

Question 72.

A ………is a notice that grants the receiver of software wide-ranging rights to use, modify or redistribute that particular software.

(a) publisher software licences
(b) proprietary software licences
(c) free software licences
(d) open source software licence
Answer:
(c) free software licences

Question 73.

……….. for computer software and other products allows the source code or design to be used, modified and/or shared under defined terms and conditions.

(a) Publisher software licences
(b) Proprietary software licences
(c) Free software licences
(d) Open source Software Licence
Answer:
(d) Open source Software Licence

Question 74.

LGPL stands for

(a) Lower General Public Licence
(b) Lesser General Public Licence
(c) Least General Public Licence
(d) None of the above
Answer:
(b) Lesser General Public Licence

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices with Answers

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 2 Read More »

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Societal Impacts and Data Protection Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 1.

A software that can be freely accessed and modified is called

(a) Synchronous software
(b) Package software
(c) Open Source software
(d) Middleware
Answer:
(c) Open Source software

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 2.

Data which has no restriction of usage and is freely available to everyone under Intellectual Property Rights is categorised as:

(a) open source
(b) open data
(c) open content
(d) open education
Answer:
(b) open data
Question 3.

Which of the following is an advantage of open source’ software?

(a) You can edit the source code to customise it.
(b) You need to be an expert to edit code.
(c) You have to pay.
(d) Can sometimes be too generic for specialist purposes.
Answer:
(a) You can edit the source code to customise it.

Question 4.

Which of the following is an disadvantage of open source’ software?

(a) High Question uality software with lots of features.
(b) Not as customisable.
(c) May not have been tested as much as proprietary software, so might have bugs.
(d) You can edit the source code to customise it.
Answer:
(c) May not have been tested as much as proprietary software, so might have bugs.

Question 5.

Which of the following is an advantage of ‘proprietary’ software?

(a) It is usually free.
(b) Thoroughly tested because people are paying to use it.
(c) Not as customisable.
(d) Can sometimes be too generic for specialist purposes.
Answer:
(b) Thoroughly tested because people are paying to use it.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 6.

Which of the following is an disadvantage of ‘proprietary’ software?

(a) You need to be an expert to edit code.
(b) You have to pay for this type of software.
(c) It’s licensed.
(d) It is launched after proper testing.
Answer:
(b) You have to pay for this type of software.

Question 7.

The generally recognised term for the government protection afforded to intellectual property (written and electronic) is called

(a) Computer security law
(b) Aggregate information
(c) Copyright law
(d) Data security standards
Answer:
(c) Copyright law

Question 8.

Which of the following would be a creative work protected by copyright?

(a) A list of all Indian President names.
(b) A portrait of your family.
(c) A song you wrote.
(d) The name of your pet dog.
Answer:
(c) A song you wrote.

Question 9.

Which of the following is not a type of cybercrime?

(a) Data theft
(b) Forgery
(c) Damage to data and systems
(d) Installing antivirus for protection
Answer:
(d) Installing antivirus for protection

Question 10.

Which of the following is not done by cyber criminals?

(a) Unauthorised account access.
(b) Mass attack using Trojans as botnets.
(c) Email spoofing and spamming.
(d) Report vulnerability in any system.
Answer:
(d) Report vulnerability in any system. ‘

Question 11.

What is the name of the IT law that India is having in the Indian legislature?

(a) India’s Technology (IT) Act, 2000
(b) India’s Digital Information Technology (DIT) Act, 2000
(c) India’s Information Technology (IT) Act, 2000
(d) The Technology Act, 2008
Answer:
(c) India’s Information Technology (IT) Act, 2000

Question 12.

What is meant by the term ‘cybercrime’?

(a) Any crime that uses computers to jeopardise or attempt to jeopardise national security.
(b) The use of computer networks to commit financial or identity fraud.
(c) The theft of digital information.
(d) Any crime that involves computers and networks.
Answer:
(d) Any crime that involves computers and networks.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 13.

What is an example of e-waste?

(a) A ripened banana
(b) An old computer
(c) Old clothes
(d) Empty soda cans
Answer:
(b) An old computer

Question 14.

An organisation purchases new computers every year and dumps the old ones into the local dumping yar(d) Write the name of the most appropriate category of waste that the organisation is creating every year, out of the following options:

(a) solid waste
(b) commercial waste
(c) e-waste
(d) business waste
Answer:
(c) e-waste

Question 15.

A software company purchases new computers every year and discards the old ones into the Local dumping yard Write the name of the most appropriate category of waste that the organisation is creating every year, out of the following options:

(a) business waste
(b) commercial waste
(c) solid waste
(d) e-waste
Answer:
(d) e-waste

Question 16.

The rights of the owner of information to decide how much information is to be shared/exchanged/distributed, are collectively known as (IPR).

(a) Intelligent Property Rights
(b) Intellectual Property Rights
(c) Interactive Property Rights
(d) Instance Property Rights
Answer:
(b) Intellectual Property Rights

Question 17.

Stealing someone else’s intellectual work and representing it……. as own, is called

(a) Intellectual steal
(b) Pluckism
(c) Plagiarism
(d) Pickism
Answer:
(c) Plagiarism

Question 18.

The information/art/work that exists in digital form is called

(a) E-work
(b) E-asset
(c) Digital property
(d) E-property
Answer:
(c) Digital property

Question 19.

Every activity you perform on the internet is saved for how long?

(a) One month
(b) One year
(c) As per my setting
(d) Forever
Answer:
(d) Forever

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 20.

The digital trail which gets created as a person’s internet usage using computers, smartphones, gaming consoles etc is called

(a) Internet data (b) Internet trail
(c) Digital footprint (d) E-footprint
Answer:
(c) Digital footprint

Question 21.

Gaining unauthorised access to a network or computer or digital files with malicious intentions, is called

(a) Cracking
(b) Hacking
(c) Banging
(d) Phishing
Answer:
(b) Hacking

Question 22.

Legal term to describe the rights of a creator of original creative or artistic work is called

(a) Copyright
(b) Copyleft
(c) GPL
(d) None of these
Answer:
(a) Copyright

Question 23.

A worm is…………

(a) a slimy pink thing that lives in dirt.
(b) pieces of malicious code that make copies of themselves and spread through computers without human interaction.
(c) an unsolicited email message.
(d) None Of the above
Answer:
(b) pieces of malicious code that make copies of themselves and spread through computers without human interaction.

Question 24.

If you receive an email claiming to need your username and/ or password, what should you do?

(a) Report it as phishing/spam through your email provider.
(b) Delete the message.
(c) Reply to the message with your email and password
(d) None of the above
Answer:
(a) Report it as phishing/spam through your email provider.

Question 25.

What should your response be if you receive an email stating that you have won a lottery or received some inheritance from an unknown person?

(a) Send them email asking for further procedure.
(b) Ignore it.
(c) Mark it as spam and block it.
(d) None of the above
Answer:
(c) Mark it as spam and block it.

Question 26.

A computer is a malicious code which self- replicates by copying itself to other programs.

(a) program
(b) virus
(c) application
(d) worm
Answer:
(d) worm

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 27.

Which of the following is a type of program that either pretends to have, or is described as having, a set of useful or desirable features but actually contains a damaging code?

(a) Trojans
(b) Viruses
(c) Worm
(d) Adware
Answer:
(a) Trojans

Question 28.

Which of the following is the type of software that has self- replicating software that causes damage to file and system?

(a) Trojans
(b) Viruses
(c) Worm
(d) Adware
Answer:
(c) Worm .

Question 29.

Which of the following tracks your internet browsing habits and sends you popups containing advertisements related to the sites and topics you’ve visited?

(a) Trojans
(b) Viruses
(c) Worm
(d) Adware
Answer:
(d) Adware

Question 30.

What is the broad term covering computer viruses, worms, trojan, adware, etc.?

(a) Malware
(b) Spyware
(c) Worm
(d) Adware
Answer:
(a) Malware

Question 31.

The attack that focuses on capturing small packets from the network transmitted by other computers and reading the data content in search of any type of information is

(a) phishing
(b) eavesdropping
(c) scams
(d) PC intrusion
Answer:
(b) eavesdropping

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 32.

Which of the following is/are source of spreading viruses from one computer to another?

(a) Email
(b) Infected data
(c) Infected programs
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 33.

……….. are the attempts by individuals to obtain confidential information from you through an original looking site and URL.

(a) Phishing scams
(b) Spoofing
(c) Eavesdropping
(d) Pharming
Answer:
(a) Phishing scams

Question 34.

………… is an attempt where a hacker tries to divert network traffic to a bogus site.

(a) Phishing scams
(b) Spoofing
(c) Eavesdropping
(d) Pharming attack
Answer:
(d) Pharming attack

Question 35.

A research student is expected to write a thesis on a topic The student browses internet for the topic and luckily finds it on the internet. He copies and submits the entire thesis as his own research work. Which of the following activities appropriately categorises the act of the writer?

(a) Spamming
(b) Phishing
(c) Plagiarism
(d) Trojan
Answer:
(c) Plagiarism

Question 36.

OSS stands for.

(a) Open Science Software
(b) Open Spyware Software
(c) Open Source Software
(d) None of the above
Answer:
(c) Open Source Software

Question 37.

Any fraudulent business practice that extracts money from an unsuspecting, ignorant person is called a

(a) Fraud
(b) Cyber ethics
(c) Scam
(d) Spam
Answer:
(c) Scam

Question 38.

……… is stealing someone else’s intellectual work …. and representing it as your own without giving credit.

(a) Digital footprint
(b) Plagiarism
(c) Pharming
(d) Phishing
Answer:
(b) Plagiarism

Question 39.

Any work/information that exists in digital form either on internet or on an electronic device, is known as ……… property.

(a) online
(b) e-commerce
(c) documentation
(d) digital
Answer:
(d) digital

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 40.

Discarded electrical or electronic devices are known as ………

(a) E-dust
(b) E-spam
(c) E-waste
(d) None of these
Answer:
(c) E-waste

Question 41.

The least restrictive open source license is …….. license.

(a) IMT
(b) NIT
(c) CIT
(d) MIT
Answer:
(d) MIT .

Question 42.

The original code written by programmers for a software is known as……….

(a) Text code
(b) Encoded code
(c) Source code
(d) All of these
Answer:
(d) Source code

Question 43

………. means no price is to be paid for the software.

(a) Shareware
(b) Crippleware
(c) Opensource
(d) Freeware
Answer:
(d) Freeware

Question 44

…….. means freedom to use the software.

(a) Open source software
(b) Spyware’software
(c) Free software
(d) Malware software
Answer:
(c) Free software

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 45.

I AD means

(a) Internet Addiction Disorder
(b) International Addiction Disorder
(c) Instant Addiction Disorder
(d) All of the above
Answer:
(a) Internet Addiction Disorder

Question 46.

The is the digital trail of your activity on the ……internet.

(a) digital dividend
(b) digital signature
(c) leaching
(d) digital footprint
Answer:
(d) digital footprint

Question 47.

The are the permissions given to use a ……….. product or someone’s creator by the copyright holder.

(a) patent
(b) copyright
(c) licenses
(d) digital footprint
Answer:
(c) licenses

Question 48.

………. is a license that gives rights opposite to copyright.

(a) Copyright
(b) Copyleft
(c) Copytop
(d) Copyheader
Answer:
(b) Copyleft

Question 49.

The practice of taking someone else’s work or ideas and passing them off as one’s own is known as ……….

(a) Digital footprint
(b) Plagiarism
(c) Pharming
(d) Phishing
Answer:
(b) Plagiarism

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 50.

A……..is an injury or disorder to the muscles,

(a) repetitive strain injury
(b) destructive strain injun,’
(c) in-destructive strain injun,’
(d) in-repetitive strain injury
Answer:
(a) repetitive strain injury

Question 51.

…… is a technology related health condition affecting eyesight.

(a) Computer vision syndrome
(b) Computer seeing syndrome
(c) Computer sight syndrome
(d) None of the above
Answer:
(a) Computer vision syndrome

Question 52.

……..is a general term used to refer to viruses, worms, spyware, adware etc

(a) Open source
(b) Spyware
(c) Free software
(d) Malware
Answer:
(d) Malware

Question 53.

A……….is a self-replicating program which eats up the entire disk space or memory.

(a) viruses
(b) spyware
(c) worm
(d) malware
Answer:
(c) worm

Question 54.

……….is a program that appears harmless (such as a text editor or a utility program) but actually performs malicious functions.

(a) Ransomware
(b) Spyware
(c) Worm
(d) Trojan horse
Answer:
(d) Trojan horse

Question 55.

……..is a software which is installed on your computer to spy on your activities and report this data to people willing to pay for it.

(a) Ransomware
(b) Spyware
(c) Worm
(d) Trojan horse
Answer:
(b) Spyware

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 56.

……..refers to the sending of bulk-mail by an identified or unidentified source.

(a) Ransomware
(b) Spamming
(c) Phishing
(d) Cyber stalking
Answer:
(b) Spamming

Question 57.

Unauthorised monitoring of the people’s communications is called

(a) Eaves dropping
(b) Spamming
(c) Phishing
(d) Cyber stalking
Answer:
(a) Eaves dropping

Question 58.

A……..is a small piece of data sent from a website and stored in a user’s web browser (in a text file) while a user is browsing a website.

(a) cache
(b) cookies
(c) history
(d) archie
Answer:
(b) cookies

Question 59.

……..is a system designed to prevent unauthorised access to or from a private network.

(a) Hub
(b) Switch
(c) Anitivirus
(d) Firewall
Answer:
(d) Firewall

Question 60.

A mail or message sent to a large number of people indiscriminately without their consent is called

(a) Eaves dropping
(b) Spam
(c) Phishing
(d) Cyber stalking
Answer:
(b) Spam

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 61.

Which of the following is considered as cyber-crime?

(a) Virus attack
(b) Worm attack
(c) Hacking
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 62.

The use of internet or other electronic media to harass a person or group of individuals or an organisation is termed as:

(a) Cybernet
(b) Cyber policing
(c) Cyber stalking
(d) Cyber space
Answer:
(c) Cyber stalking

Question 63.

To avoid problems while working with internet you should follow these precautions:

(a) install anti-virus on your computer
(b) take the back-up of your files regularly
(c) do not click on unknown links
(d) All of the above
Answer:(d) All of the above

Question 64.

An unsolicited mail or message indiscriminately sent to a large number of persons without their consent, is called:

(a) Worm
(b) Spam
(c) Trojan
(d) Online marketing
Answer:
(b) Spam

Question 65.

In terms of Information security, acronym CIA stands for:

(a) Central Intelligence Agency
(b) Confidentiality, Integrity and Authentication
(c) Cognitive Intelligent Access
(d) None of the above
Answer:
(b) Confidentiality, Integrity and Authentication

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 66.

A malicious piece of code which copies and appends itself to other files and disk sectors is called as

(a) Computer virus
(b) Computer trojan
(c) Computer worm
(d) Web script
Answer:
(a) Computer virus

Question 67.

A self-replicating computer program which sends copies of itself to other nodes on the computer network without any user intervention is known as

(a) Computer virus
(b) Computer trojan
(c) Computer worm
(d) Web script .
Answer:
(c) Computer worm

Question 68.

A sentinel program which tries to protect computer system from data loss, destruction of system files and attack of any external threat like worms or viruses is called

(a) Virus program
(b) Worm script
(c) Anti-virus program
(d) Spyware
Answer:
(c) Anti-virus program

Question 69.

Radha is an IT manager. Her company has provided a laptop to her so that she can access office emails and work from home. She shared her computer login-id and password with her son and allowed him to install educational computer games. We can say:

(a) it is ok to share the password with her family members.
(b) it is ethical since she is helping her kid in his education.
(c) it is not ethical since laptop is provided to her for business use.
(d) it is alright provided she has taken permission from her employers.
Answer:
(c) it is not ethical since laptop is provided to her forbusiness use.

Question 70.

In terms of network security, ‘DoS’ is termed as:

(a) Disk Operating System
(b) Denial of Service
(c) Distributive Operative Service
(d) Distributed Operating System
Answer:
(b) Denial of 5ervice

Question 71.

A……… is a program that protects websites against bots by generating and grading tests that humans can pass but current computer programs cannot.

(a) CAPTCHA
(b) HUMAN Intelligence Test
(c) FIREWALL
(d) ANTI-VIRUS
Answer:
(a) CAPTCHA

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1

Question 72.

Facebook, Twitter, Myspace, Google+ are examples of:

(a) chat software
(b) web mail application
(c) social networking
(d) network sharing
Answer:
(c) social networking

Question 73.

Out of the following, which one will be altered or modified by a computer virus?

(a) Operating system
(b) Speed of network connectivity
(c) Application software
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 74.

Open source software can be used for commercial purposes.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices with Answers

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Societal Impacts and Data Protection Matplotlib Part 1 Read More »

Class 12 Informatics Practices Notes – Plotting Data Using Matplotlib

Informatics Practices Class 12 Notes – Plotting Data Using Matplotlib

→ Data Visualisation: It refers to the graphicalor visual representation of information and data using visual elements like charts, graphs and maps, etc. The purpose of plotting data is to visualize variation or show relationships between variables.

→ Pyplot of Matplotlib Library: The matplotlib is a Python library that provides many interfaces and functionality for 2D – graphics similar to MATLAB’s in various forms. It provides both a very quick way to visualize data from Python and publication – quality figures in many formats.

→ Pyplot: It is a collection of methods within matplotlib which allows. user to construct 2D plots easily and interactively.
MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

→ Installing and Importing Matplotlib: It can be installed using the following pip command from the command prompt:
pip install matplotlib

→ For plotting using Matplotlib, we need to import its pyplot module using the following command:
import matplotlib.pyplot as pit

→ Plot ( ): The pyplot module of matplotlib contains a collection of functions that can be used to work on a plot. The plot() function of the pyplot module is used to create a figure.

→ Figure: A figure is the overall window where the outputs of pyplot functions are plotted. A figure contains a Notes plotting area, legend, axis labels, ticks, title, etc.

→ Chart Types: We can create different types of graphs and charts using Pyplot. Some commonly used charts types are:

→ Line Chart: A line chart or line graph is a type of chart which displays information as a series of data points called ‘markers’ connected by straight line segments. With pyplot, a line chart is created using plot() function.

→ Bar Chart: A bar chart or bar graph is a chart or graph that presents categorical data with rectangular bars with heights or lengths proportional to the values that they represent. The bars can be plotted vertically or horizontally. With pyplot, a bar chart is created using bar( ) and barh( ) functions.

→ Scatter Plot: The scatter plot is similar to a line chart, the major difference is that while line graph connects the data points with a line, scatter chart simply plots the data points to show the trend in the data. With pyplot, a scatter chart is created using scatter( ) function.

→ Pie Chart: A pie chart (or a circle chart) is a circular statistical graphic, which is divided into slices to illustrate numerical proportion. With pyplot, a pie chart is created using pie( ) function. But pie chart can plot only one data sequence unlike other chart types.

→ Histogram Plot: A histogram is a type of graph that provides a visual interpretation of numerical data by indicating the number
of data points that lie within a range of values. With pyplot, a histogram is created using hist( ) function.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

→ Boxplot Chart: A boxplot is the visual representation of the statistical five number summary of a given data set. With pyplot, a boxplot is created using boxplot ( ) function.’

Class 12 Informatics Practices Notes – Plotting Data Using Matplotlib 1a
Class 12 Informatics Practices Notes – Plotting Data Using Matplotlib 2a
Class 12 Informatics Practices Notes – Plotting Data Using Matplotlib 3a
Class 12 Informatics Practices Notes – Plotting Data Using Matplotlib 4a
→ List of pyplot functions to plot different charts:

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

plot (\*args[, scalex, scaley, data])Plot x versus y as lines and/or markers. Make a bar plot.
bar(x, height!, width, bottom, align, data])Make a bar plot.
boxplot(x[, notch, sym, vert, whis, …])Make a box and whisker plot.
hist(x[, bins, range, density, weights, …])Plot a histogram.
pie(x[, explode, labels, colors, autopct, …])Plot a pie chart.
scatter(x, y[, s, c, marker, cmap, norm, …])A scatter plot of x versus y.

→ Marker: A marker is any symbol that represents a data value in a line chart or a scatter plot. In other words, the data points being plotted on a graph/chart are called markers.

markerdescriptionmarkerdescription
‘.’point marker‘H’hexagon2 marker
‘,’pixel marker‘1’Tri _down marker
‘o’circle marker‘2’tri_up marker
‘+’plus marker‘3’tri_ left marker
‘x’x marker‘4’tri_right marker
‘D’diamond marker‘V’triangle_down marke
‘d’thin_diamond marker‘A’triangle_up marker
‘s’pentagon marker‘<‘triangle- left marker
‘P’star marker‘>’triangle_right marker
‘h’hexagonl marker ‘l’ ‘-‘vline, hline markers

→ Colour: It is also possible to format the plot further by changing the colour of the plotted data. We can either use character codes or the colour names as values to the parameter colour in the plot( ).

charactercolourcharactercolour
‘b’blueyyellow
‘g’green‘k’black
‘r’red‘c’cyan
‘m’magentaWwhite

→ Linewidth and Linestyle: The linewidth and linestyle property can be used to change the width and the style of the line chart. Linewidth is specified in pixels. The default line width is 1 pixel showing a thin line. Thus, a number greater than 1 will output a thicker line depending on the value provided.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib
Class 12 Informatics Practices Notes – Plotting Data Using Matplotlib 5a

→ We can also set the linestyle of a line chart using the linestyle parameter. It can take a string such as “solid”, “dotted”, “dashed” or”dashdot”.
Class 12 Informatics Practices Notes – Plotting Data Using Matplotlib 6a

→ The Pandas Plot Function: The plot() method of Pandas accepts a considerable number of arguments that can be used to plot a variety of graphs. It allows customising different plot types by supplying the kind keyword arguments.
Syntax: plt.plot(kind),where kind accepts a string indicating the type of .plot

Kind =Plot TypeKind =Plot Type
lineLine plot (default)boxBoxplot
barVertical bar plotAreaArea plot
barhHorizontal bar plotPiePie plot
HistHistogramscatterScatter plot

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices with Answers

Class 12 Informatics Practices Notes – Plotting Data Using Matplotlib Read More »

Case Based MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

Plotting Data Using Matplotlib Class 12 Case Based MCQ Questions

Case Study 1
Customising the Plot: Data visualisation demand much more from a graph/plot. The graph or plot should have a proper title, X & Y limits defined, labels, legends et(c) All this make understanding the plot and taking the decision easier. Any graph or chart that you create using matplotlib’s PyPlot interface is created as per a specific structure of a plot or shall we say a specific anatomy. Pyplot charts have hierarchical structures or in simple words they are actually like containers containing multiple items/things inside it.

(a) refers to study of bodily structures (or parts) of something.

(i) Anatomy
(ii) Figure
(iii) Axes
(iv) None of these
Answer:
(i) Anatomy

(b) Pyplot, by default, plots every chart into an area called

(i) Figsize
(ii) Figure
(iii) Title
(iv) Axes
Answer:
(ii) Figure

Case Based MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

(c) The are individual points marked on X-axis and Y-axis.

(i) Limits
(ii) Axis Label
(iii) Tick_Marks
(iv) Legends
Answer:
(iii) Tick_Marks

(d)………. are the different colours that identify different sets of data plotted on the plot.

(i) Legends
(ii) Axes
(iii) Figure
(iv) None of these
Answer:
(i) Legends

(e)………defines the range of values and number of values marked on X-axis & Y-axis.

(i) Tick_Marks
(ii) Axes
(iii) Axis Label
(iv) Limits
Answer:
(iv) Limits

Case Study 2

Mr. Sharma is working in a game development industry and he was comparing the given chart on the basis of the rating of the various games available on the play store.
MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib 1A
He is trying to write a code to plot the graph. Help Mr. Sharma to fill in the blanks of the code and get the desired output.
import #Statement 1
Games=[“Subway Surfer”,”Temple Run”,”Candy Crush”,”Bottle Shot”,”Runner Best”]
Rating=[4.2,4.8,5.0,3.8,4.1]
pit. (Games,Rating) #Statement 2
pit.xlabel(“Games”)
pit. (“Rating”) #Statement 3
pit. #Statement 4

(a) Choose the right code from the following for statement 1.

(i) matplotlib as pit
(ii) pvplot as pit
(iii) matplotli(b)pyplot as pit
(iv) matplotli(b)pit as pyplot
Answer:
(iii) matplotli(b)pyplot as pit

(b) Identify the name of the function that should be used in statement 2 to plot the above graph.

(i) line( )
(ii) bar( )
(iii) hist( )
(iv) barh( )
Answer:
(ii) bar()

(c) Choose the correct option for the statement 3.

(i) title(”Rating”)
(ii) ytitle(“Rating”)
(iii) ylabel(“Rating”)
(iv) yaxis(“Rating”)
Answer:
(iii) ylabel(“Rating”)

(d) Choose the right function/method from the following for the statement 4.

(i) display( )
(ii) print( )
(iii) bar( )
(iv) show( )
Answer:
(iv) snow( )

Case Based MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

(e) In case, Mr. Sharma wants to change the above plot to any other shape, which statement should he change?

(i) Statement 1
(ii) Statement 2
(iii) Statement 3
(iv) Statement 4
Answer:
(ii) Statement 2

Case Study 3

Gaurav has written a Python Code to create a bar plot as given below using the following data:

CityHappiness_Index

male

Happiness_Index

Female

Delhi6030
Beijing4060
Washington7070
Tokyo6555
Moscow8575

Happiness Index across cities by Gender
MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib 1B
Delhi Beijing Washington Tokyo Moscow

City
import………as ……….#Statement 1
City=[‘Delhi’,’Beijing'(Washington “Tokyo’,’Moscow’]
Gender=[‘Male’,’Female’] Happiness_!ndex_
Male=[60,40,70,65,85]
HappinessJndex_Female=[30,60,70,55,75]
plt.bar([0.2 5,1.2 5,2.2 5,3.2 5,4.2 5],H a ppiness_lnd.ex_
Male,color=’blue’,label-‘ Male”,width=.5)
pit. ………..([.75,1.75,2.75,3.75,4.75],Happiness_lndex_
Female,color=’Green’,w idth=.5,label=”Female”) #Statement 2 pos=range(len(City)) print(pos)
plt.xticks(pos,City,fontsize=10) plt.xlabel(‘City’, fontsize=16)
plt.ylabel(‘Happiness_lndex’,fontsize=16)
………….. #Statement 3
…………. #Statement 4
………….#Statement 5

(a) Identify the suitable code to be used in the blank space in line marked as Statement 1.

(i) matplotlib as pit
(ii) numpy as np
(iii) pandas as pd
(iv) matplotli(b)pyplot as pit
Answer:
(iv) matplotli(b)pyplot as pit

(b) What is the name of the function to plot the required bar graph in the line marked as Statement 2?

(i) hist( )
(ii) pie( )
(iii) bar( )
(iv) scatter( )
Answer:
(iii) bar()

(c) Fill in the blank in statement 3 to set Chart Title as “Happiness Index across cities by gender “and font size as 18.

(i) plt.xtitle(“Happiness gender”, fontsize=18) Index across cities by
(ii) plt.title(”Happiness gender”, fontsize=18) Index across cities by
(iii) plt.ytitle(“Happiness gender”,fontsize=18) Index across cities by
(iv) plt.show(“Happiness Index across cities by gender”, fontsize=18)

Answer:
(ii) plt.titlef’Happiness Index across cities by gender”,fontsize=18)

(d) Identify the suitable code for line marked as Statement 4 to display the legends as shown in the plot.

(i) plt.showlegend( )
(ii) plt.legend( )
(iii) plt.display ( )
(iv) plt.show()
Answer:
(ii) plt.legendO

(e) Fill in the blank marked in Statement 5 to display the plot.

(i) plt.plot( )
(ii) plt.showplot( )
(iii) plt.display( )
(iv) plt.show( )
Answer:
(iv) plt.show( )

Assertion-Reason Type Questions

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Question 1.

Assertion (A): A histogram is a plot that shows the underlying frequency distribution of a set of continuous data
Reason (R): Pyplot interface is a collection of methods within matplotlib library of Python.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Case Based MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

Question 2.

Assertion (A): Pyplot’s plot() function is used to create line charts.
Reason (R): Pyplot’s barh( ) function is used to create horizontal bar charts.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 3.

Assertion (A): Pyplot’s scatter() function is used to create scatter charts.
Reason (R): Pyplot’s hist( ) function is used to createn histogram.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 4.

Assertion (A): The datapoints plotted on a graph are called markers.
Reason (R): The width argument of plot( ) specifies the width for the line.

Answer:
(c) (A) is true, but (R) is false.

Question 5.

Assertion (A): The linestyle argument of plot( ) specifies the style of the line.
Reason (R): The line argument of bar() specifies the bar width.

Answer:
(c) (A) is true, but (R) is false.

Question 6.

Assertion (A): The xticks() function is used to specify ticks for x-axis.
Reason (R): To save a plot, savefig() function is used.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 7.

Assertion (A): The orientation argument of hist() is set to create a horizontal histogram.
Reason (R): The showmeans argument shows the arithmetic mean on a boxplot.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 8.

Assertion (A): The notch argument in a boxplot() creates a notched boxplot.
Reason (R): The loc argument of legend( ) provides the location of legend.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 9.

Assertion (A): Using Python Matplotlib, histogram can be used to count how many values fall into each interval.
Reason (R): Pyplot’s barh() function is used to create line chart.

Answer:
(c) (A) is true, but (R) is false.

Question 10.

Assertion (A): Statement import pyplot.matplotlib is a valid statement for working on pyplot functions.
Reason (R): By default, pie chart is printed in elliptical or oval shape.

Answer:
(c) (A) is true, but (R) is false.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

Question 11.

Assertion (A): The axes define the area (mostly rectangular in shape for simple plots) on which actual plot (line or bar or graph et(c)) will appear. Axis have properties like label, limits and tick marks on them.
Reason (R): A Boxplot is the visual representation of a statistical 5 number summary of a given data set.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 12.

Assertion (A): A marker is any symbol that represents a data value in a line chart or a scatter plot. In other words, the data points being plotted on a graph/chart are called markers.
Reason (R): The linewidth and linestyle property can be used to change the width and the style of the bar chart.

Answer:
(c) (A) is true, but (R) is false.

Question 13.

Assertion (A): A pie chart (or a circle chart) is a circular statistical graphic, which is divided into slices to illustrate numerical proportion.
Reason (R): Histogram is a type of graph that provides a visual interpretation of numerical data by indicating the number of data points that lie within a range of value.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 14.

Assertion (A): Data visualisation demand much more from a graph/plot. The graph or plot should have a proper title, X & Y limits defined, labels, legends et(c)
Reason (R): Any graph or chart that you create using matplotlib’s PyPlot interface is created as per a specific structure of a plot or shall we say a specific anatomy.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 15.

Assertion (A): Patterns, trends and correlations that might go undetected in text-based data can be exposed and recognised easier with data visualisation techniques or tools such as Line chart, bar chart, pie chart, histogram, scatter chart, etc
Reason (R): Thus, with data visualisation tools, information can be processed in efficient manner and hence better decisions can be made.

Answer:
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

Question 16.

Assertion (A): When we plot multiple ranges on a single plot, it becomes necessary that legends are specified. Recall that a legend is a colour or mark linked to a specific data range plotted.
Reasons (R): bar( ) function is used to plot vertical bar graph while barh( ) function is used to plot horizontal bar graph.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Case Based MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

Question 17.

Assertion (A): Pyplot is a collection of methods within matplotlib library (of Python) which allows user to construct 2D plots easily and interactively.
Reason (R): A histogram is a statistical tool used to summarise discrete or continuous dat(a) It provides a visual interpretation of numerical data by showing the numbeY of data points that fall within a specified range of values (called “bins”).

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Question 18.

Assertion (A): A frequency polygon is a type of frequency distribution graph. In a frequency polygon, the number of observations is marked with a single point at the midpoint of an interval.
Reason (R): The histogram chart is a graph of plotted points that show the relationship between two sets of dat(a) With a scatter plot, a mark or marker (usually a dot or small circle), represents a single data point.

Answer:
(c) (A) is true, but (R) is false.

Question 19.

Assertion (A): Histogram is a type of graph that provides a visual interpretation of numerical data by indicating the number of data points that lie within a range of value.
Reasons (R): The loc argument of legend() provides the Location of Legend.

Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Case Based MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib

Question 20.

Assertion (A): Patterns, trends and correlations that might go undetected in text-based data can be exposed and recognised easier with data visualisation techniques or tools such as line chart, bar chart, pie chart, histogram, scatter chart, etc
Reasons (R): A marker is any symbol that represents a data value in a line chart or a scatter plot. In other words, the data points being plotted on a graph/chart are called markers.

Answer:
(c) (A) is true, but (R) is false.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices with Answers

Case Based MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Read More »

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Plotting Data Using Matplotlib Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 1.

A line chart can be plotted using pyplot library’s plot( ) function.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) True

Question 2.

A bar chart can be plotted using pyplot library’s bar( ) function.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) True

Question 3.

A bar chart can be plotted using pyplot library’s barh( ) function.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) True

Question 4.

It is not possible to plot multiple series of values in the same bar graph.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) False

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 5.

A standard marker of representing a non-number data in Python libraries is NaN.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) True

Question 6.

If the linestyle argument is missing along with marker style string in a plot( ), a scatter type chart get created

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) True

Question 7.

The bar( ) function can also create horizontal bar charts.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) False

Question 8.

the pie( ) function tan plot multiple data series.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) False

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 9.

The plot is always as per the data series being plotted irrespective of the xlim( ).

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) False

Question 10.

FreQuestion uency polygon is created from histogram.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of the above
Answer:
(b) True

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 11.

The plot method on Series and DataFrame is just a simple wrapper around

(a) gplt.plot( )
(b) plt.plot( )
(c) plt.plotgraph( )
(d) None of the mentioned
Answer:
(b) plt.plot( )
If the index consists of dates, it calls gcf().autofmt_xdate() to try to format the x-axis nicely,

Question 12.

Point out the correct combination with regards to kind keyword for graph plotting.

(a) ‘hist’ for histogram
(b) ‘box’ for boxplot
(c) ‘area’ for area plots
(d) All of the mentioned
Answer:
(d) All of the mentioned
The kind keyword argument of plot( ) accepts a handful of values for plots other than the default Line plot,

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 13.

Which of the following value is provided by kind keyword for barplot?

(a) bar
(b) kde
(c) hexbin
(d) None of the mentioned
Answer:
(a) bar
bar can also be used for barplot.

Question 14.

You can create a scatter plot matrix using the ……. method in pandas.tools.plotting.

(a) sca_matrix
(b) scatter_matrix
(c) DataFrame.plot
(d) All of the mentioned
Answer:
(b) scatter_matrix
You can create density plots using the Series/DataFrame. plot.

Question 15.

Point out the wrong combination with regards to kind keyword for graph plotting.

(a) ‘scatter’ for scatter plots .
(b) ‘kde’ for hexagonal bin plots
(c) ‘pie’for pie plots
(d) None of the mentioned
Answer:
(b) ‘kde’ for hexagonal bin plots kde is used for density plots.

Question 16.

Which of the following plots are used to check if a data set or time series is random?

(a) Lag
(b) Random
(c) Lead
(d) None of the mentioned
Answer:
(a) Lag
Random data should not exhibit any structure in the lag plot.

Question 17.

Plots may also be adorned with error bars or tables.

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True
There are several plotting functions in pandas.tools.plotting.

Question 18.

Which of the following plots are often used for checking randomness in time series?

(a) Autocausation
(b) Autorank
(c) Autocorrelation
(d) None of the mentioned
Answer:
(c) Autocorrelation
If the time series is random, such autocorrelations should be near zero for any and all time-lag separations.

Question 19.

………….plots are used to visually assess the uncertainty of a statistic

(a) Lag
(b) RadViz
(c) Bootstrap
(d) None of the mentioned
Answer:
(c) Bootstrap
Resulting plots and histograms are what constitutes the bootstrap plot.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 20.

Andrews curves allow one to plot multivariate data

(a) True
(b) False
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) True
Curves belonging to samples of the same class will usually be closer together and form larger structures.

Question 21.

Which is a python package used for 2D graphics?

(a) matplotlibpyplot
(b) matplotlibpip
(c) matplotlibnumpy
(d) matplotlibplt
Answer:
(a) matplotlibpyplot

Question 22.

Identify the package manager for Python packages, or modules.

(a) Matplotlib
(b) PIP
(c) plt.show( )
(d) python package
Answer:
(b) PIP

Question 23.

Read the following code: Identify the purpose of this code and choose the right option from the following: C:\Users\YourName\AppData\Local\Programs\Python\ Python36-32\Scripts>pip – version

(a) Check if PIP is Installed
(b) Install PIP
(c) Download a Package
(d) Check PIP version
Answer:
(a) Check if PIP is Installed

Question 24.

Read the following code: Identify the purpose of this code and choose the right option from the following: C:\Users\Your
Name\AppData\Local\Programs\Python\ Python36-32\Scripts>pip list

(a) List installed packages
(b) List command
(c) Install PIP
(d) Packages installed
Answer:
(a) List installed packages

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 25.

To install matplotlib, the following function will be typed in your command prompt. What does Trepresents? Python -m pip install -U pip

(a) downloading pip to the latest version
(b) upgrading pip to the latest version
(c) removing pip
(d) upgrading matplotlib to the latest version
Answer:
(b) upgrading pip to the latest version

Question 26.

Observe the output figure. Identify the coding for obtaining this output.

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2 1
(a) import matplotli(b)pyplot as pit plt.plot([1,2,3], [4.5,1]) plt.show( )
(b) import matplotli(b)pyplot as pit plt.plot((1,2],[4,5]) plt.show( )
(c) import matplotli(b)pyplot as pit . plt.plot([2,3],[5,1]) plt.show( )
(d) import matplotli(b)pyplot as pit plt.plot([1,3),[4,1]) plt.show( )
Answer:
(a) import matplotli(b)pyplot as pit plt.plot([1,2,3),[4,5,1]) plt.show( )

Question 27.

Which key is used to run the module?

(a) F6
(b) F4
(c) F3
(d) F5
Answer:
(d) F5

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 28.

Identify the right type of chart using the following hints.
Hint 1: This chart is often used to visualize a trend in data over intervals of time.
Hint 2: The line in this type of chart is often drawn chronologically.

(a) Line chart
(b) Bar chart
(c) Pie chart
(d) Scatter plot
Answer:
(a) Line chart

Question 29.

Read the statements given below. Identify the right option from the following for pie chart:
Statement A: To make a pie chart with Matplotlib, we can use the plt.pie() function.
Statement B: The autopct parameter allows us to display the percentage value using the Python string formatting.

(a) Statement A is correct
(b) Statement B is correct
(c) Both the statements are correct
(d) Both the statements are wrong
Answer:
(c) Both the statements are correct

Question 30.

Which library is the most used visulization library in python?

(a) visual
(b) matlibplot
(c) matplotlib
(d) matlab
Answer:
(c) matplotlib .

Question 31.

Recommanded way to load matplotlib library is:

(a) import matplotli(b)pyplot as pit
(b) import matplotli(b)pyplot
(c) import matplotlib as pit
(d) import matplotlib
Answer:
(a) import matplotli(b)pyplot as pit

Question 32.

which function of matplotlib can be used to create a line chart?

(a) line
(b) plot
(c) graph
(d) bar
Answer:
(b) plot

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 33.

Which function can be used to export generated graph in matplotlib to png?

(a) savefigure
(b) savefig
(c) save
(d) export
Answer:
(b) savefig

Question 34.

Which one of these is not a valid line style in matplotlib?

(a) ‘<‘
(b) ‘<‘
(c) ‘<‘
(d) ‘<‘
Answer:
(d) ‘<’

Question 35.

Which one of these is not a type of network graph?

(a) Weighted graph
(b) Directed graph
(c) Undirected graph
(d) Circular graph
Answer:
(d) Circular graph

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 36.

Which graph should be used if we want to show distribution of elements?

(a) pie
(c) bar
Answer:
(d) histogram

Question 37.

Which graph should be data?

(a) bar
(b) basemap
(c) scatterplots
(d) histogram
Answer:
(c) scatterplots

Question 38.

Which method can be networkx library?

(a) shortest_path
(b) short_path
(c) shortestPath
(d) sortPath
Answer:
(a) shortest_path

Question 39.

In box plot, data will be divided in how many parts?

(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) as many as we want
Answer:
(b) 4

Question 40.

Which of the following is the representation of information in a graphic format?

(a) Info graphics
(b) Graphics
(c) Dashboard
(d) Charts
Answer:
(a) Info graphics

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 41.

Which of the following translate complex ideas and concepts into a simple visual format?

(i) Data visualization
(ii) Dashboards
(iii) Tables
(iv) Maps

(a) i.iii
(b) iii, i
(c) i, iv
(d) i, ii
Answer:
(d) i, ii

Question 42.

The most popular data visualization library in Python is:

(a) matplotlib
(b) pip
(c) matinfolib
(d) matpiplib
Answer:
(d) matpiplib

Question 43.

Matplotlib allows you to create a:

(a) Table
(b) Charts
(c) Maps
(d) Info graphics
Answer:
(a) Table

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 44.

Which of following is not a visualization under matplotlib?

(a) Scatter plot
(b) Table plot
(c) Histogram
(d) Box plot
Answer:
(b) Table plot

Question 45.

Which plot displays the distribution of data based on the five number summary?

(a) Scatter plot
(b) Line plot
(c) Box plot
(d) Chart plot
Answer:
(c) Box plot

Question 46.

Which of the following command is used to install matplotlib for codingt?

(a) import plt.matplotlib as plot
(b) import plot.matplotlib as pit
(c) import matplotli(b)pit as plot
(d) import matplotli(b)pyplot as pit
Answer:
(d) import matplotli(b)pyplot as pit

Question 47.

Which of the following method will be add inside the file to display plot?

(a) show ( )
(b) display ( )
(c) execute ( )
(d) plot ( )
Answer:
(a) show ( )

Question 48.

The default x.vector has the same length of y but starts with:

(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) 0
Answer:
(a) 3

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 49.

Which button will help to navigate the chart?

(a) Navigate
(b) Pan
(c) Home
(d) Zoom
Answer:
(c) Home

Question 50.

The different kinds of plot created using:

(a) Matplotlib
(b) Matplot
(c) Plotlib
(d) Matliplot
Answer:
(a) Matplotlib

Question 51.

Which type of chart shows the relationship between a numerical variable and categorical variable?

(a) line
(b) bar
(c) pie
(d) x-y plot
Answer:
(b) bar

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2

Question 52.

Which of the following one indicates discontinuity?

(a) Histogram
(b) Pie
(c) Bar graph
(d) None of these
Answer:
(c) Bar graph

Question 53.

………….. is the graphical representation of information and data

(a) Data visualization
(b) Data graphics
(c) Data dimension
(d) Data images
Answer:
(a) Data visualization

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices with Answers

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 2 Read More »

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1

Plotting Data Using Matplotlib Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 1.

Pyplot is an interface of Python’s …….. library.

(a) seaborn
(b) plotly
(c) ggplot
(d) matplotlib
Answer:
(d) matplotlib

Question 2.

For 2D plotting using a Python library, which library interface is often used?

(a) Seaborn
(b) Plotly
(c) Matplotlib
(d) Matplotli(b)pyplot
Answer:
(d) Matplotli(b)pyplot

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1

Question 3.

Which of the following is not a valid chart type?

(a) Histogram
(b) Statistical
(c) Pie
(d) Box
Answer:
(b) Statistical, (d) Box

Question 4.

Which of the following is not a valid plotting function of pyplot?

(a) plot( )
(b)bar( )
(c) line( )
(d) pie( )
Answer:
(c) line( )

Question 5.

Which of the following plotting functions does not plot multiple data series?

(a) plot( )
(b) bar( )
(c) pie( )
(d) barh( )
Answer:
(c) pie( )

Question 6.

The plot which tells the trend between two graphed variables is the graph/chart.

(a) line
(b) scatter
(c) bar
(d) pie
Answer:
(a) line

Question 7.

The plot which tells the correlation between two variables which may not be directly related is graph/chart.

(a) line
(b) scatter
(c) bar
(d) pie
Answer:
(b) scatter

Question 8.

(a) ……. is a summarisation tool for discrete or ….. continuous dat(a)

(a) quartile
(b) histogram
(c) mean
(d) median
Answer:
(b) histogram

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1

Question 9.

A visual representation of the statistical five number summary of a given dataset is known as

(a) histogram
(b) frequency distribution
(c) boxplot
(d) frequency polygon
Answer:
(c) boxplot

Question 10.

Which of the following function is used to create a line chart?

(a) line( )
(b) plot( )
(c) chart( )
(d) plotline( )
Answer:
(b) plot( )

Question 11.

Which of the following function will produce a bar chart?

(a) plot( )
(b) bar( )
(c) plotbar( )
(d) barh( )
Answer:
(b) bar( ), (d) barh( )

Question 12.

Which of the following will create a vertical bar chart?

(a) plot( )
(b) bar( )
(c) plotbar( )
(d) barh( )
Answer:
(b) bar( )

Question 13.

Which of the following function will create a horizontal bar chart?

(a) plot( )
(b) bar( )
(c) plotbar( )
(d) barh( )
Answer:
(d) barh( )

Question 14.

To specify the style of line as dashed, which argument of plot( ) needs to be set?

(a) line
(b) width
(c) style
(d) linestyle
Answer:
(d) linestyle

Question 15.

The datapoints plotted on a graph are called

(a) points
(b) pointers
(c) marks
(d) markers
Answer:
(d) markers

Question 16.

A ………. graph is a type of chart which displays …….information as a series of data points connected by straight line segments.

(a) line
(b) bar
(c) pie
(d) boxplot
Answer:
(a) line

Question 17.

To create scatter charts using plot( ), which argument is skipped?

(a) marker
(b) linestyle
(c) markeredgecolor
(d) linewidth
Answer:
(b) linestyle

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1

Question 18.

In scatter( ), which argument is used to specify the size of datapoints?

(a) size
(b) s
(c) marker
(d) markersize
Answer:
(b) s

Question 19.

Which argument of bar( ) lets you set the thickness of bar?

(a) thick
(b)thickness
(c) width
(d) barwidth
Answer:
(c) width

Question 20.

Which function Lets you set the title of the plot?

(a) title( )
(b) plottitle( )
(c) graphtitle( )
(d) All of these
Answer:
(a) title( )

Question 21.

The command used to give a heading to a graph is……….

(a) plt.show( )
(b) plt.plot( )
(c) plt.xlabel( )
(d) plt.title( )
Answer:
(d) plt.title( )

Question 22.

Which function would you use to set the limits for x-axis of the plot?

(a) limits( )
(b) xlimits( )
(c) xlim( )
(d) lim( )
Answer:
(c) xlim( )

Question 23.

Which function is used to show legends?

(a) display( )
(b) show( )
(c) legend( )
(d) legends( )
Answer:
(c) legend( )

Question 24.

Which argument must be set with plotting functions for legend() to display the legends?

(a) data
(b) label
(c) name
(d) sequence
Answer:
(b) label

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1

Question 25.

Which function is used to create a histogram?

(a) histo( )
(b) histogram( )
(c) hist( )
(d) histtype
Answer:
(c) hist( )

Question 26.

Which argument in hist( ) is used to create a stacked bar type histogram?

(a) histt
(b) histtype
(c) type
(d) barstacked
Answer:
(b) histtype

Question 27.

Which of the following functions can plot only one data series?

(a) plot( )
(b) bar( )
(c) boxplot( )
(d) pie( )
Answer:
(d) pie( )

Question 28.

Which argument must be provided to create wedges out of a pie chart?

(a) label
(b) autopct
(c) explode
(d) wedge
Answer:
(c) explode

Question 29.

Which argument should be set to display percentage share of each pie on a pie chart?

(a) label
(b) autopct
(c) explode
(d) wedge
Answer:
(b) autopct

Question 30.

Which function creates a boxplot?

(a) box( )
(b) plot( )
(c) boxplot( )
(d) showbox( )
Answer:
(c) boxplot( )

Question 31.

Which argument of boxplot( ) is used to create a filled boxplot?

(a) fill
(b) box
(c) patch_artish
(d) patch
Answer:
(c) patch_artish

Question 32.

(a) ……… is a plot that shows the underlying …… frequency distribution of a set of continuous data

(a) Histogram
(b) Pyplot
(c) Bar chart
(d) Pie chart
Answer:
(a) Histogram

Question 33.

Pyplot interface is a collection of methods within library of Python.

(a) Matplotlib
(b) Numpy
(c) Pandas
(d) None of these
Answer:
(a) Matplotlib

Question 34.

Pyplot’s ……… function is used to create line charts.

(a) plot( )
(b) barh( )
(c) scatter( )
(d) hist( )
Answer:
(a) plot( )

Question 35.

Pyplot’s function is used to create horizontal bar charts.

(a) plot( )
(b) barh( )
(c) scatter( )
(d) hist( )
Answer:
(b) barh( )

Question 36.

Pyplot’s function is used to create scatter ……..charts.

(a) plot( )
(b) barh( )
(c) scatter( )
(d) hist( )
Answer:
(c) scatter( )

Question 37.

Pyplot’s function is used to create histogram.

(a) plot( )
(b) barh( )
(c) scatter( )
(d) hist( )
Answer:
(d) hist( )

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1

Question 38.

The datapoints plotted on a graph are called

(a) markers
(b) linewidth
(c) linestyle
(d) width
Answer:
(a) markers

Question 39.

The argument of plot( ) specifies the width ……..for the line.

(a) notch
(b) linewidth
(c) linestyle
(d) length
Answer:
(b) linewidth

Question 40.

The argument of plot( ) specifies the style of …… the line.

(a) notch
(b) linewidth
(c) linestyle
(d) length
Answer:
(c) linestyle

Question 41.

The argument of bar( ) specifies the bar …….. width.

(a) markers
(b) linewidth
(c) linestyle fc- V
(d) width
Answer:
(d) width

Question 42.

The function is used to specify ticks for x-axis.

(a) xticks( )
(b) yticks( )
(c) xyticks( )
(d) xxticks( )
Answer:
(a) xticks( )

Question 43.

To save a plot……… function is used

(a) savefig( )
(b) savefun( )
(c) savefigure( )
(d) None of these
Answer:
(a) savefig( )

Question 44.

The argument of hist( ) is set to create a …….. horizontal histogram.

(a) landscape
(b) portrait
(c) documentation
(d) orientation
Answer:
(d) orientation

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1

Question 45.

The argument shows the arithmetic mean …… on a boxplot.

(a) showmeans
(b) Showsmeans
(c) Showmean
(d) None of these
Answer:
(a) showmeans

Question 46.

The ……..argument in a boxplot( ) creates a …… notched boxplot.

(a) notch
(b) limits
(c) grid
(d) labels
Answer:
(a) notch

Question 47.

The …… argument of legend( ) provides the …… location of legend

(a) loc
(b) Toe
(c) Goc
(d) None of these
Answer:
(a) loc

Question 48.

Using Python Matplotlib can be used to ……. count how many values fall into each interval.

(a) Histogram
(b) Pyplot
(c) Bar chart
(d) Pie chart
Answer:
(a) Histogram

Question 49.

Pyplot is a sub-library of matplotlib library.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) True

Question 50.

Statement import pyplotmatplotlib is a valid statement for working on pyplot functions.

(a) False
(b)True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) False

Question 51.

By default, pie chart is printed in elliptical or oval shape.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(b) True

Question 52.

The default shape of pie chart cannot be changed from oval

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) False

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1

Question 53.

A line chart can be plotted using pyplot library’s line( ) function.

(a) False
(b) True
(c) Error
(d) None of these
Answer:
(a) False

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices with Answers

MCQ Questions for Class 12 Informatics Practices – Plotting Data Using Matplotlib Part 1 Read More »

error: Content is protected !!