Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Quadratic Equations Class 10 MCQ Questions with Answers

Question 1.

Which of the following is a quadratic equation ?

(A) x2 + 2x + 1 = (4 – x)2 + 3
(B) -2x2 = (5 – x) \(\left(2 x-\frac{2}{5}\right)\)
(C) (k + 1)x2 +\(\frac{3}{2}\)x = 7, where = -1
(D) x3 — x2 — (x – 1)3
Answer:
(D) x3 — x2 — (x – 1)3

Explanation:
x3 – x2 = x3 -1 – 3x(x -1)
x3 – x2 = x3 -1 – 3x2+ 3x -x2+ 3x2 +1 – 3x = 0
2x2 – 3x +1 = 0
It is of the form of ax2 +bx +c=0.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Question 2.

Which of the following is not a quadratic equation?

(A) 2(x – 1)2 = 4x2 – 2x + 1
(B) 2x – x2= x2 + 5
(C) (√2x + √3)2 + x2 = 3x2 — 5x
(D) (x2 + 2x)2 = x4+ 3 + 4x3
Answer:
(C) (√2x + √3)2 + x2 = 3x2 — 5x

Explanation:
(√2x)2 + (√3)2 + 2 x √2x x √3 + x2 = 3x2-5x
2x2 3 + 2√6x + x2 = 3x2 – 5x
3x2 + 2√6x + 3 = 3x2 – 5x
x(5 + 2√6) + 3 = 0
It is not of the form of ax2 +bx +c = 0.

Question 3.

Which of the following equations has 2 as a root ?

(A) x2 – 4x + 5 = 0
(B) x2 + 3x-12 = 0
(C) 2x2-7x + 6 = 0
(D) 3x2-6x-2 = 0 0
Answer:
(C) 2x2-7x + 6 = 0

Explanation:
Put the value of x = 2 in 3x(C) 2x2-6x – 2 = 0
3(2)2 – 6(2) – 2 = 0
12 – 12 – 2 =0
12 – 14 =0
-2 ≠ 0
So, x = 2 is not a root of 3x2 – 6x – 2 = 0

Question 4

If \(\frac{1}{2}\) is a root of the equation x2 + kx – \(\frac{5}{4}\) = 0 then,the value of k is

(A) 2
(B) -2
(C) \(\frac{1}{2}\)
(D) \(\frac{1}{2}\)
Answer:
(A) 2

Explanation:
Since,\(\frac{1}{2}\) is a root of the equation
x2 + kx—\(\frac{5}{4}\) = 0
Then, \(\left(\frac{1}{2}\right)^{2}\) + k \(\left(\frac{1}{2}\right)\) – \(\frac{5}{4}\) = 0
\(\frac{1}{4}\) + \(\frac{k}{2}\) – \(\frac{5}{4}\) = 0
\(\frac{k}{2}\) = \(\frac{5}{4}\) – \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{k}{2}\) = 1
k = 1

Question 5.

Which of the following equations has the sum of its roots as 3 ?

(A) 2x2-3x + 6 = 0
(B) —x2 + 3x-3 = 0
(C) √2x2–\(\frac{3}{\sqrt{2}}\) = x + 1 = 0
(D) 3x2 – 3x + 3 = 0
Answer:
(B) —x2 + 3x-3 = 0

Explanation:
-x2 – + 3x – 3 = 0
On comparing with ax2 +bx +c = 0
a = -1, b= 3, c = – 3 -b -3
∴Sum of the roots = \(\frac{-b}{a}\) = \(\frac{-3}{-1}\) = 3

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Question 6.

The rooks of the equation x22 + 7x + 10 = 0 are:

(A) -5, -2
(B) 5, 2
(C) 5, -2
(D) -5, 2
Answer:
(A) -5, -2

Explanation:
Gwen, .x2 + 7x + 10
On Comparing with ax2 + bx + c = 0 we get a = 1, b = 7 and c = 10
⇒ x = \(\frac{-b \pm \sqrt{b^{2}-4 a c}}{2 a}\) – \(-\frac{1}{2}\)
⇒ x = \(\frac{-7 \pm \sqrt{(7)^{2}-4 \times 1 \times 10}}{2 \times 1}\)
⇒ x = \(\frac{-7 \pm \sqrt{9}}{2}\)
⇒ x= \(\frac{-7 \pm 3}{2}\)
⇒ x = \(\frac{-7+3}{2}\) or \(\frac{-7-3}{2}\)
=> x= – 2 or -5
Hence, the roots of the given equation are – 2 or – 5.

Question 7.

Which of the following equations has two distinct real roots?

(A) 2x2 -3√2x + \(\frac{9}{4}\) = 0
(B) x2 + x- 5 = 0
(C) x2 +3x + 2√2 = 0
(D) 5x2-3x + 1 = 0
Answer:
(B) x2 + x- 5 = 0

Explanation:
x2 + x – 5 = 0
On comparing with ax2 +bx +c = 0
a = 1, b= 1, c = – 5
b2 – 4ac = 0
(1)-4(1) (-5) =1+20 =21 >0
Hence, the equation has two distinct real roots.

Question 8.

Values of k for which the quadratic equation 2x2 – kx + k = 0 has equal roots is:

(A) 0 only
(B) 4
(C) 8 only
(D) 0, 8
Answer:
(B) 4

Explanation:
Given equation is 2x2 – kx + k = 0 On comparing with ax2 +bx +c =0
a = 2, b=-k c=k
For equal roots b2 – 4ac = 0
(- k)2 – 4 (2)(k) = 0
k2 — 8k = 0
k(k-8) = 0
k = 0, 8
Hence, the required values of k are 0 and 8.

Question 9.

Which constant must be added and subtracted to solve the quadratic equation 9x2 + \(\frac{3}{4}\)x-√2 = 0 by the method of completing the square?

(A) \(\frac{1}{8}\)
(B) \(\frac{1}{64}\)
(C) \(\frac{1}{4}\)
(D) \(\frac{9}{64}\)
Answer:
(B) \(\frac{1}{64}\)

Explanation:
Given equation is
9x2 + \(\frac{3}{4}\)x-√2 = 0
(3x)2+\(\frac{1}{4}\)(3x) = √2
(3x)2 + \(\frac{1}{4}\) (3x) + \(\left(\frac{1}{8}\right)^{2}\) = \(\left(\frac{1}{8}\right)^{2}\) + √2
\(\left(3 x+\frac{1}{8}\right)^{2}\) = \(\frac{1}{64}\) + √2
Thus, \(\frac{1}{64}\) must be added and subtracted to solve the quadratic equation.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Question 10.

The quadratic equation 2x2 – √5x + 1 = 0 has

(A) two distinct real roots
(B) two equal real roots
(C) no real roots
(D) more than 2 real roots
Answer:
(C) no real roots

Explanation:
2x2 – √5x + 1 = 0
On comparing with ax2 +bx +c =0
a = 2, b = – √5 , c= 1
Discriminant = b2 – 4ac = ( – √5 )2 – 4(2)(1)
= 5 – 8 = -3<0
Therefore, the equation has no real roots.

Question 11.

Which of the following equations has no real roots?

(A) x2 -4x + 3√2 =0
(B) x2 + 4x-3√2 =0
(C) x2 -4x-3√2 =0
(D) 3x2 + 4√3x + 4 = 0
Answer:
(A) x2 -4x + 3√2 =0

Explanation:
x2 – 4x + 3√2 = 0
On comparing with ax2 +bx +c =0
a = 1, b= – 4, c = 3√2
Discriminant = b2 – 4ac = (- 4 )2 – 4 (1)(3√2)
= 16-12 √2
= 16-12 × 1.41 = 16 – 16.92 = – 0.92 < 0
Therefore, the equation has no real roots.

Question 12.

(x2 + 1)2 – x2 = 0 has

(A) four real roots
(B) two real roots
(C) no real roots
(D) one real root.
Answer:
(C) no real roots

Explanation:
(x2+ 1)2-x2 = 0
x4+1+2x2 – x2 = 0
x4 + x2 + 1 = 0
Let x2 = y
y2 + y + 1 = 0
On comparing with ay2 + by + c = 0
a = 1, b = 1, c = 1
Discriminant = b2 – 4ac
= (1)2-4(1)(1)
= 1- 4 = -3 < 0
Therefore, the equation has no real roots.

Assertion and reason Based MCQs

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.
(A) BothAandR are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false and R is True

Question 1.

Assertion (A): The positive root of \(\sqrt{3 x^{2}+6}\) =9 is 5.
Reason (R): If x =\(\frac{2}{3}\)and x = -3 are roots of the 3 quadratic equation ax2 + 7x + b = 0, then the value of a and b are 3 and -6.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A

Explanation:
In case of assertion:
\(\sqrt{3 x^{2}+6}\) = 9
3x2 + 6 = 81
3x2 = 81 – 6 = 75
x2 = \(\frac{75}{3}\) = 25
x = ± 5
Hence, positive root = 5.
∴Assertion is correct.
In case of reason:
Substituting x =\(\frac{2}{3}\) in ax2 + 7x + b = 0
\(\frac{4}{9} a\) + \(\frac{14}{3}\) + b = 0
⇒ 4a + 42 + 9b = 0
⇒4a + 9b = – 42 …(i)
again/substituting x = – 3 in ax2 + 7x + b = 0
9a – 21 + b = 0
⇒9a + b = 21 …(ii)
Solving (i) and (ii), we get
a = 3 and b = – 6
∴ Reason is correct
Hence, both assertion and reason are correct but reason is not the correct explanation for assertion.

Question 2.

Assertion (A): The solution of the quadratic equation (x – 1)2 – 5 (x – 1) – 6 = 0 is 0 or 7.
Reason (R): The solution of the equation x2 + 5x – (a2 + a – 6) = 0 is a + 3.

Answer:
(C) A is true but R is false

Explanation:
In case of assertion:
Given, (x-1)2– -5(x -1) – 6 = 0
⇒ x2 – 2x + 1 – 5x + 5 – 6 = 0
⇒ x2 – 7x+ 6 – 6 = 0
⇒ x2 – 7x = 0
⇒ x(x – 7) = 0
x = 0 or 7
∴ Assertion is correct.
In case of reason:
x2+ 5x – (a2 + a – 6) = 0
⇒ x2 – 5x – (a2 + a – 6) = 0
⇒ x2 + 5x – [a(a + 3) – 2 (a + 3)] = 0
⇒ x2 + 5x – (a + 3)(a – 2) = 0

⇒ x2 + [(a + 3) — (a — 2)]x – (a + 3)(a – 2) = 0
⇒ x2 + (a + 3)x -(a- 2)x – (a + 3 )(a – 2) = 0
⇒ x[x + (a + 3)] – (a – 2) [x + (a + 3)] = 0
⇒ [x + (a + 3)][x-(a – 2)] =0
⇒ x = – (a + 3) or x = a – 2
Hence, roots of given equation are – (a + 3) and a – 2.
Reason is incorrect
Hence, assertion is correct but reason is incorrect.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Question 3.

Assertion (A): A two digit number is four times the sum of the digits. If it is also equal to 3 times the product of the digits, then the number is 25.
Reason (R): The denominator of a fraction is one more than twice its numerator. If the sum of the 16 fraction and its reciprocal is \(2\frac{16}{21}\), then the fraction is \(\frac{3}{7}\)

Answer:
(D) A is false and R is True

Explanation:
In case of assertion:
Let unit’s digit and ten’s digit of the two digit number be x and y respectively .’. Number is 10y + x According to question,
10y + x = 4 (y + x)
⇒ 10y + x = 4y + 4x
⇒ 10y – 4y = 4x – x
⇒ 6y = 3x
⇒ 2y = x …(i)
Also, 10y + x = 3xy …(ii)
⇒ 10y + 2y = 3(2y)y [From eq (i)]
⇒ 12y = by2
⇒ 6y2 – 12y = 0
⇒ 6y(y — 2) = 0
⇒ y=0 or y = 2
Rejecting y = 0 as tens digit should not be zero for a two digit number.
⇒ x = 4
.’. Required number = 10y + x
⇒ 10 x 2 + 4 = 24.
Assertion is incorrect.
In case of reason:
Let numerator be x.
Then, the fraction = \(\frac{x}{2 x+1}\)
Again,\(\frac{x}{2 x+1}\) + \(\frac{2 x+1}{x}\) = \(\frac{58}{21}\)
⇒ 21 [x2 + (2x + 1)2] = 58 (2x2 + x
⇒ 11x2 – 26x – 21 = 0
11x2 – 33x + 7x – 21 = 0
(x- 3)(11x + 7) = 0
x = 3 or – \(-\frac{7}{11}\)
(rejected negative value)
Hence, fraction = \(\frac{3}{7}\)
Reason is correct Hence, assertion is correct incorrect but reason is correct

Question 4.

Assertion (A): If the coefficient of x2 and the constant term have the same sign and if the coefficient of x term is zero then the quadratic equation has no real roots.
Reason (R): The equation 13√3x2 + 10x + √3 = 0 has not real roots.

Answer:
(A) BothAandR are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
In case of assertion:
Since, in this case discriminant is always negative, so it has no real roots, that is, if b = 0, then b2 – 4ac => – 4ac < 0 and ac > 0.
∴ Assertion is correct.
In case of reason:
Here, a = 13 √3 , b = 10 and c = √3
Then, b2 – 4ac = (10)2 – 4(13 √3)(√3 )
= 100 -156
= -56
As D < 0.
So, the equation has not real roots.
∴ Reason is correct.
Hence, assertion and reason are correct and reason is the correct explanation for assertion.

Question 5.

Assertion (A): Every quadratic equation has exactly one root.
Reason (R): Every quadratic equation has almost two roots.

Answer:
(D) A is false and R is True

Explanation:
In case of assertion:
Since, a quadratic equation has two and only two roots.
∴ Assertion is incorrect.
In case of reason:
Because every quadratic polynomial has almost two roots.
∴Reason is correct.
Hence, assertion is incorrect but reason is : correct.

Question 6.

Assertion (A): If the coefficient of x2 and the constant term of a quadratic equation have opposite signs, then the quadratic equation has real roots.
Reason (R): Every quadratic equation has at least two roots.

Answer:
(C) A is true but R is false

Explanation:
In case of assertion:
Since, in this case discriminant is always positive, so it has always real roots, that is, ac < 0 and so, b2– 4ac > 0.
∴ Assertion is correct.
Tn case of reason:
Since, a quadratic equation has two and only two roots.
∴ Reason is incorrect.
Hence, assertion is incorrect but reason is incorrect.

Case -Based MCQs

Attempt any four sub-parts from each question. Each sub-part carries 1 mark.
I. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:
Raj and Ajay are very close friends. Both the families decide to go to Ranikhet by their own cars. Raj’s car travels at a speed of x km/h while Ajay’s car travels 5 km/h faster than Raj’s car. Raj took 4 hours more than Ajay to complete the journey of 400 km.
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 1

Question 1.

What will be the distance covered by Ajay’s car in two hours ?

(A) 2(x + 5) km
(B) (x – 5) km
(C) 2(x + 10) km
(D) (2x + 5) km
Answer:
(A) 2(x + 5) km

Explanation:
Speed of Raj’s car = x km/hr
Speed of Ajay’s car = (x + 5) km/hr
Distance covered by Ajay in 2 hours
= [(x + 5) x 2] km
= 2(x + 5) km.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Question 2.

Which of the following quadratic equation describe the speed of Raj’s car?

(A) x2 – 5x – 500 = 0
(B) x2 + 4x – 400 = 0
(C) x2 + 5x – 500 = 0
(D) x2 – 4x + 400 = 0
Answer:
(C) x2 + 5x – 500 = 0

Question 3.

What is the speed of Raj’s car

(A) 20 km/hour
(B) 15 km/hour
(C) 25 km/hour
(D) 10 km/hour
Answer:
(A) 20 km/hour

Question 4.

much time took Ajay to travel 400 km?

(A) 20 hour
(B) 40 hour
(C) 25 hour
(D) 16 hour
Answer:
(D) 16 hour

II. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same: The speed of a motor boat is 20 km/hr. For covering the distance of 15 km the boat took 1 hour more for upstream than downstream.
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 2

Question 1.

Let speed of the stream be x km/hr. then speed of the motorboat in upstream will be

(A) 20 km/hr
(B) (20 + x) km/hr
(C) (20 – x) km/hr
(D) 2 km/hr
Answer:
(C) (20 – x) km/hr

Explanation:
Speed of motorboat in upstream = Speed of motorboat – Speed of stream = (20 – x) km/hr

Question 2.

What is the relation between speed .distance and time?

(A) speed = (distance )/time
(B) distance = (speed )/time
(C) time = speed x distance
(D) speed = distance x time
Answer:
(B) distance = (speed )/time

Question 3.

Which is the correct quadratic equation for the speed of the current ?

(A) x2+ 30x – 200 = 0
(B) x2 + 20x – 400 = 0
(C) x2 + 30x – 400 = 0
(D) x2 – 20x – 400 = 0
Answer:
(C) x2 + 30x – 400 = 0

Question 4.

What is the speed of current?

(A) 20 km/hour
(B) 10 km/hour
(C) 15 km/hour
(D) 25 km/hour
Answer:
(B) 10 km/hour

Question 5.

How much time boat took in downstream?

(A) 90 minute
(B) 15 minute
(C) 30 minute
(D) 45 minute
Answer:
(C) 30 minute

III. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:
John and Jivanti are playing with the marbles. They together have 45 marbles. Both of them lost 5 marbles each, and the product of the number of marbles they now have is 124.
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 3

Question 1.

If John had x number of marbles, then number of marbles Jivanti had:

(A) x-45
(B) 45-x
(C) 45x
(D) x – 5
Answer:
(B) 45-x

Explanation:
If John had x number of marbles, then Jivanti had (45 – x) marbles, because there are total 45 marbles.

Question 2.

Number of marbles left with Jivanti, when she lost 5 marbles:

(A) x-45
(B) 40-x
(C) 45 -x
(D) x- 40
Answer:
(B) 40-x

Explanation:
Number of marbles left with Jivanti, when she lost 5 marbles = (45 – x – 5) = (40 – x)

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Question 3.

The quadratic equation related to the given problem is:

(A) x2 – 45x+ 324 = 0
(B) x2 + 45x + 324 = 0
(C) x2 – 45x – 324 = 0
(D) -x2 – 45x + 324 = 0
Answer:
(A) x2 – 45x+ 324 = 0

Explanation:
According to question,
(x-5)(40-x) = 124
⇒ -x2 – 200 + 40x + 5x – 124 = 0
⇒ x2 – 45x + 324 = 0

Question 4.

Number of marbles John had:

(A) 10
(B) 9
(C) 35
(D) 30
Answer:
(B) 9

Explanation:
x2 – 45x + 324 = 0
⇒ x2– 9x – 36x + 324 = 0
⇒ x(x – 9) – 36(x – 9) = 0
⇒ (x – 9)(x – 36) = 0
Either x = 9 or x = 36.
Therefore, the number of marbles John had 9 1 or 36.

Question 5.

If John had 36 marbles, then number of marbles Jivanti had:

(A) 10
(B) 9
(C) 36
(D) 35
Answer:
(B) 9

Explanation:
If John had 36 marbles, then I Jivanti had (45 – 36) = 9 marbles.

IV. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same: There is a triangular playground as shown in the below figure. Many Children and people are playing and walking in the ground. As we see in the above figure of right angled triangle playground, the length of the sides are 5x cm and (3x – 1) cm and area of the triangle is 60 cm2.
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 4

Question 1.

The value of x is:

(A) 8
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer:
(B) 3

Explanation:
Given, area of triangle = 60 cm2
⇒ \(\frac{1}{2}\) × AB ×BC = 0
⇒ (5x)(3x – 1) =120
⇒ 3x2-x-24 = 0
⇒ 3x2– 9x + 8x – 24 = 0
⇒ 3x(x – 3) + 8(x – 3) =0
⇒ (x – 3)(3x + 8) = 0
Either x = 3 or x = \(-\frac{8}{3}\)
Since length can’t be negative, then x = 3.

Question 2.

The length of AB is:

(A) 8 cm
(B) 10 cm
(C) 15 cm
(D) 17 cm
Answer:
(C) 15 cm
Explanation:
The length of AB = 5x cm
= 5 x 3 cm
= 15 cm

Question 3.

The length of AC is:

(A) 17 cm
(B) 15 cm
(C) 21 cm
(D)20 cm
Answer:
(A) 17 cm

Explanation:
AB = 15 cm and BC = (3x – 1) cm
= (3 x 3-1) cm
= 8 cm
Now, in right angled AABC,
AC2 = AB2 + BC2
(By using Pythagoras theorem)
= (15)2+ (8)2 = 225 + 64 = 289 = (17)2
Hence, AC = 17 cm.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Question 4.

The perimeter of ∆ABC is:

(A) 35 cm
(B) 45 cm
(C) 30 cm
(D) 40 cm
Answer:
(D) 40 cm

Explanation:
Here, AB = 15 cm, BC = 8 cm and AC = 17 cm.
Then, the perimeter of ∆ABC = (AB + BC + CA) cm
= (15 + 8 + 17) cm = 40 cm.

Question 5.

The given problem is based on which mathematical concept?

(A) AP
(B) Linear equation in one variable
(C) Quadratic Equations
(D) None of these
Answer:
(C) Quadratic Equations

Explanation:
The given problem is based on the concept of quadratic equations.

MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Read More »

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Pair of Linear Equations in Two Variables Class 10 MCQ Questions with Answers

Question 1.

Graphically, the pair of equations
6x – 3y + 10 = 0
2x-y + 9 = 0
represents two lines which are

(A) intersecting at exactly one point
(B) intersecting at exactly two points
(C) coincident
(D) parallel
Answer:
(D) parallel

Explanation:
\(\frac{a_{1}}{a_{2}}=\frac{6}{2}=3\) \(\frac{b_{1}}{b_{2}}=\frac{-3}{-1}=3\) \(\frac{c_{1}}{c_{2}}=\frac{10}{9}\)
⇒ \(\frac{a_{1}}{a_{2}}=\frac{b_{1}}{b_{2}} \neq \frac{c_{1}}{c_{2}}\)
So, the system of linear equations is inconsistent (no solution) and graph will be a pair of parallel lines.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 2.

The pair of equations x + 2y + 5 = 0 and -3x -6y + 1 = 0 have:

(A) a unique solution
(B) exactly two solutions
(C) infinitely many solutions
(D) no solution
Answer:
(D) no solution

Explanation:
\(\frac{a_{1}}{a_{2}}=\frac{1}{-3}\)\(=-\frac{1}{3},\frac{b_{1}}{b_{2}}{a}\)\(\frac{-1}{3},\frac{c_{1}}{c_{2}}=\frac{5}{1}\)
\(\frac{a_{1}}{a_{2}}=\frac{b_{1}}{b_{2}} \neq \frac{c_{1}}{c_{2}}\)
So, the system of linear equations has no solution

Question 3.

If a pair of linear equations is consistent, then the lines will be: ‘

(A) parallel
(B) always coincident
(C) intersecting or coincident
(D) always intersecting E
Answer:
(C) intersecting or coincident

Explanation:
Condition for consistency:
\(\frac{a_{1}}{a_{2}} \neq \frac{b_{1}}{b_{2}}\)has unique solution (consistent), i..e.,
intersecting at one point
\(\text { or } \frac{a_{1}}{a_{2}}=\frac{b_{1}}{b_{2}}=\frac{c_{1}}{c_{2}}\)
(Consistent lines, coincident or dependent)

Question 4.

The pair of equations x = a and y = b graphically represents lines which are :

(A) parallel
(B) intersecting at (b, a)
(C) coincident
(D) intersecting at (a, b)
Answer:
(D) intersecting at (a, b)

Explanation:
(x= a) is the equation of a straight line parallel to the y-axis at a distance ‘a’ from it. Again, y = b is the equation of a straight line parallel to the x-axis at a distance b from it. So, the pair of equations x = a and y = b graphically represents lines which are intersecting at (a,b).

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 5.

The pair of equations y = 0 and y = – 7 has :

(A) one solution
(B) two solutions
(C) infinitely many solutions
(D) no solution
Answer:
(D) no solution

Explanation:
We know that equa tion of I he form y — a is a line parallel to r-axis at a distance V from it. y = 0 is the equation of the r-axis and y = -7 is the equation of the line parallel to the .v-axis. So, these two equations represent two parallel lines. Therefore, there is no solution

Question 6.

One equation of a pair of dependent linear equations is -5x + 7y = 2. The second equation can be:

(A) 10x + 14y + 4 = 0
(B) -10x – 14y + 4 = 0
(C) -10x + 14y + 4 = 0
(D) 10x – 14y= – 4
Answer:
(D) 10x – 14y= – 4

Explanation:
\(\frac{a_{1}}{a_{2}}=\)=\(\frac{b_{1}}{b_{2}}\)=\(\frac{c_{1}}{c_{2}}\)=\(\frac{1}{k}\)
Given equation of line is, – 5x + 7y – 2 = 0
Here,a1 = – 5, b1 = 7, c1 = – 2
From EQuestion (i), – \(\frac{5}{a_{2}}\) = \(\frac{7}{b_{2}}\) = \(\frac{2}{c_{2}}=\) = \(\frac{1}{k}\)
⇒ a2 = – 5k, b2 = 7k, c2 = – 2k
where k is any arbitrary constant.
putting k =2, then a2 = – 10, b2 = =14 and c2 = – 4
⇒ The required equation of line becomes,
a2x + b2y + c2 = 0
⇒ – 10x + 14y – 4 = 0
⇒ 10x – 14y + 4 = 0

Question 7.

For what value of k, do the equations 3x – y + 8 =0 and 6x – ky = – 16 represent coincident lines

(A) \(\frac{1}{2}\)
(B) \(\frac{-1}{2}\)
(C) 2
(D) -2
Answer:
(C) 2
Explanation:
3x – y = – 18
6x – ky = – 16
For coincident lince,
⇒ \(\frac{a_{1}}{a_{2}}\)= \(\frac{b_{1}}{b_{2}}\) = \(\neq \frac{c_{1}}{c_{2}}\)
⇒ \(\frac{3}{6}\) = \(\frac{-1}{-k}\) \(\frac{-8}{-16}\)
⇒ \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{k}\) = \(\frac{1}{2}\)

Question 8.

If the lines given by 3x + 2ky = 2 and 2x + 5y + 1 = 0 are parallel, then the value of k is

(A) \(\frac{-5}{4}\)
(B) \(\frac{2}{5}\)
(C) \(\frac{15}{4}\)
(D) \(\frac{3}{2}\)
Answer:
(C) \(\frac{15}{4}\)

Explanation:
For parallel lines (or no solution)
\(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) = \(\frac{b_{1}}{b_{2}} \neq \frac{c_{1}}{c_{2}}\)
⇒ \(\frac{3}{2}\) = \(\frac{2 k}{5} \neq \frac{-2}{1}\)
⇒ 4k = 15
⇒ k = \(\frac{15}{4}\)

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 9.

A pair of linear equations which has a unique solution x = 2, y = -3 is:

(A) x + y = -1
2x – 3y = -5

(B) 2x + 5y = -11
4x + 10y = -22

(C) 2x-y = 1
3x + 2y = 0

(D) x-4y-14 = 0
x -y-13=0
Answer:
Option (B) & (D) is correct

Explanation:
(B) 2x + 5y = —11 and 4,r + 10y = -22
Put x = 2 and y = -3 in both the equations,
LHS = 2x + 5y ⇒ 2 x 2 + (-3)
⇒ 4- 15 = -11 = RHS
LHS = 4x + 10y -> 4(2) + 10(-3)
⇒8 – 30 – 22 = RHS
(D) x – 4y – 14 = 0 and 5x – y – 13 = 0
x – 4y = 14 and 5x – y = 13
Put x = 2 and y = -3 in both the equations,
LHS = x – 4y ⇒ 2 – 4(- 3) ⇒ 2 + 12 = 14 = RHS
LHS = 5x – y  ⇒ 5(2) – (- 3) ⇒ 10 + 3 = 13 = RHS

Question 10.

Aruna has only ₹ 1 and ₹ 2 coins with her. If the total number of coins that she has is 50 and the amount of money with her is ₹ 75, then the number of ₹ 1 and ₹ 2 coins are, respectively

(A) 35 and 15
(B) 35 and 20
(C) 15 and 35
(D) 25 and 25
Answer:
(D) 25 and 25

Explanation:
Let the number of ₹ 1 coins = x and the number of ₹ 2 coins = y
So, according to the question,
x + y = 50 ………(i)
x + 2y =75 ………(ii)
Subtracting equation (i) from (ii),
y = 25
Substituting value of y in (i)x = 25
So, y = 25 and x = 25

Question 11.

The father’s age is six times his son’s age. Four years hence, the age of the father will be four times his son’s age. The present ages, in years, of the son and the father are, respectively:

(A) 4 and 24
(B) 5 and 30
(C) 6 and 36
(D) 3 and 24
Answer:
(C) 6 and 36
Explanation:
Let the present age of father be x years and the present age of son be y years.
∴ According to the question,
x = 6y …(i)
Age of the father after lour years = (x + 4) years
Age of son after four years = (y + 4) years Now, according to the question,
x + 4 = 4(y + 4)
x + 4 = 4(y + 4)
x +4 = 4y + 16
⇒ 6y – 4y = 16 – 4
⇒ 2y = 12
⇒ y = 6
x = 6 × 6 = 36 years
y = 6 years
So, the present ages of the son and the father are 6 yeaers and 36 years, respectiveiy.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 12.

If x = a, y = fa is the solution of the equations x – y = 2 and x + y = 4, then the values of a and fa are, respectively

(A) 3 and 5
(B) 5 and 3
(C) 3 and 1
(D) – 1 and 3
Answer:
(C) 3 and 1

Explanation:
If (a, b) is the solution of the given equations, then it must satisfy the given equations, so,
a – b = 2 ………(i)
17 a + b = 4 ……. (ii)
⇒ 2a = 6[Adding (i) and (ii) ]
⇒ a = 3
Now, 3 + 6 = 4
⇒ b = 1
So, (a, b) = (3, 1).

Question 13.

The larger of two supplementary angles exceed the smaller by 18°, then the angles are:

(A) 99°, 81°
(B) 98°, 82°
(C) 97°, 83°
(D) None of these.
Answer:
(A) 99°, 81°

Explanation:
Let one angle be x.
Then, other angle (it’s supplementary angle)
= (180° – x)
Given, x + 18° = (180° – x)
2x = 180° – 18°
2x = 162°
x = 81°
other angle = 180° – 81° = 99°
Hence two required angles are 81° and 99°

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 14.

If 2x + 4 y = 23 and 4x – y = 19, then the values of ( 5y = 2x) \(\left(\frac{y}{x}-2\right)\) and are:

(A) \(30, \frac{5}{7}\)
(B) \(31, \frac{-5}{7}\)
(C) \(32, \frac{5}{7}\)
(D) None of these.
Answer:
(B) \(31, \frac{-5}{7}\)
Explanation:
Given,
2x + y = 23 …(i) and 4x – y = 19 …(ii)
On adding eQuestion (i) and (ii), we get
6x = 42 ⇒ x = 7
putting the value of x in eQuestion (i), we get
⇒14 + y =23
⇒y = 23 —14 = 9
Hence, 5y – 2x = 5 x 9 – 2 x 7 = 45 – 14 =31.
and \(\frac{y}{x}\) -2 = \(=\frac{9}{7}\) -2 = \(\frac{9-14}{7}\) = \(\frac{-5}{7}\)

Assertion and Reason Based MCQs

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false and R is True

Question 1.

Assertion (A): If the pair of linear equations 3x 4 y = 3 and 6x 4 ky = 8 does not have a solution, then the value of k = 2.
Reason (R): If the pair of linear equations x 4 y – 4 = 0 and 2x 4 ky = 3 does not have a solution, then the value of k = 2.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A

Explanation:
In case of assertion:
Given equation are:
3x + y – 3 = 0
6x + ky – 8 = 0
Comparing eQuestion (i) with a1 x + b1y + c1 = 0 and eq. (ii) with a2x + b2y + c2 = 0 we get,
a1 = 3, a2 = 6, b1 = 1 b2 = k, c1 = -3 and c2 = – 8 Sine, given equation has solution.

So,
\(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) = \(=\frac{b_{1}}{b_{2}} \neq \frac{c_{1}}{c_{2}}\)
⇒\(\frac{3}{6}\) = \(\frac{1}{k} \neq \frac{-3}{-8}\)
⇒\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{k} \neq \frac{3}{8}\)
Either \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{k}\) or \(\frac{1}{k} \neq \frac{3}{8}\)
⇒k = 2 or \(k \neq \frac{3}{8}\)
henece, the value of k is 2. Thus assertion is correct.
In case of reason :
Given equation :
x + y – 4 = 0
2 x z + ky – 3 = 0

Here \(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) = \(\frac{1}{2}\),\(\frac{b_{1}}{b_{2}}\) = \(\frac{1}{k}\)
and \(\frac{c_{1}}{c_{2}}\) = \(\frac{-4}{-3}\) = \(\frac{4}{3}\)
System has solution
⇒\(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) =\(\frac{b_{1}}{b_{2}} \neq \frac{c_{1}}{c_{2}}\)
\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{k} \neq \frac{4}{3}\)
k =2 or k ⇒\(k \neq \frac{3}{4}\)
Hence, the value of k is 2.
Thus, reason is correct. Hence both assetion and reason are correct but reason is not the correc t explanation for assertion.

Question 2.

Assertion (A): For all real values of c, the pair of equations x – 2y = 8 and 5x – 10y = c have a unique solution.
Reason (R): Two lines are given to be parallel. The equation of one of the lines is 4x + 3y = 14,12x + 9y = 5.

Answer:
(D) A is false and R is True

Explanation:
In case of assertion:
x -2y = 8
5x – 10 = c
⇒ \(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) = \(\frac{1}{5}\), \(\frac{b_{1}}{b_{2}}\) = \(\frac{-2}{10}\) = \(\frac{1}{5}\) and = \(\frac{c_{1}}{c_{2}}\) = \(\frac{-8}{-c}\)= \(=\frac{8}{c}\)
As \(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) = \(\frac{b_{1}}{b_{2}}\), so system of equations can never have unique solution.
∴ Assertion is incorrect.
In case of reason:
The equation of one line is 4x + 3y = 14. We know that if two lines a1x + b1y + c1 = 0 and a2x + b2y + c2 = 0 are parallel, then
\(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) = \(\frac{b_{1}}{b_{2}}\) = \(\frac{c_{1}}{c_{2}}\)
or \(\frac{4}{a_{2}}\) = \(\frac{3}{b_{2}}\) =\(\frac{-14}{c_{2}}\)
⇒\(\frac{a_{2}}{b_{2}}\) = \(\frac{4}{3}=\) \(\frac{12}{9}\)
hence one of the possible, second parallel line is 12 x + 9y = 5.
∴ Reason is correct.
Hence assetin is in correct but reason is correct.

Question 3.

Assertion (A): If the equation 3x – y + 8 = 0 and 6x – ky = -16 represent coincident lines, then the value of k = 2.
Reason (R): If the lines given by 3x + 2Ay = 2 and 2x + 5y + 1 = 0 are parallel, then the value of k is 15.

Answer:
(C) A is true but R is false

Explanation:
In case of assertion:
3x – y = -18
6x – ky = -16
For coincident lines,
⇒ \(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) =\(\frac{b_{1}}{b_{2}}\) = \(\frac{c_{1}}{c_{2}}\)
⇒ \(\frac{3}{6}\) = \(\frac{-1}{-k}\) = \(\frac{-8}{-16}\)
⇒ \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{k}\) = \(\frac{1}{2}\)
So, k = 2.
∴ Assertion is correct.
In case of reason:
For parallel lines ( or no solution)
\(\frac{a_{1}}{a_{2}}\) = \(\frac{b_{1}}{b_{2}}\) = \(\frac{c_{1}}{c_{2}}\)
⇒ \(\frac{3}{2}\) = \(\frac{2 k}{5}\) = \(\frac{-2}{1}\)
⇒ 4k = 15
⇒ k = \(\frac{15}{4}\)
∴ Reason is incorrect.
Hence, assertion is but reason is incorrect.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 4.

Assertion (A): If 4 chairs and 3 tables cost ₹ 2100 and 5 chairs and 2 tables cost ₹ 1750, then the cost of 1 chair is ₹ 150.
Reason (R): Sum of the ages of a father and the son is 40 years. If father’s age is 3 times that of his son, then the son’s age is 12 years.

Answer:
(C) A is true but R is false

Explanation:
In case of assertion:
Let cost of 1 chair be ₹ x and cost of 1 table be ₹ y
According to the question,
4x + +3y = 2100
5x + 2y = 1750
Multiplying eqn. (i) by 2and enQuestion (ii) by 3, we get
8x + 6y = 4200
15x + 6y = 5250
eqn. (iv) – eqn.(iii)
⇒ 7x = 1050
⇒x = 150
Substituting the value of x in (i) we gel y = 500 Thus, the cost of one chair and one table are ∴ 150 and ∴ 500 respectively.
∴ Assertion is correct. is
In case of reason:
Let age of father and son be x and y respectively.
Then, x + y =40 …(i)
and x = 3y …(ii)
By solving eqns. (i) and (ii), we get
x = 30 and y = 10
Thus, the ages of father and son are 30 years and 10 years.
∴ Reason is incorrect.
Hence, Assertion is correct but reason is incorrect.

Question 5.

Assertion (A): The solution of the pair of linear 19 equations x + y = 5 and 2x – 3y = 4 is x = \(\vec{a}\) and \(\vec{a}\)
Reason (R): The solution of the pair of linear equations 3x + 4y = 10 and 2x – 2y = 2 is x = 2 and y = 1.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A

Explanation:
In case of assertion:
By elimination method,
x + y = 5 …(i)
2x – 3y —4 …(ii)
Multiplying equation (i) by (ii), we obtain
2x + 2y =10 …(iii)
Subtracting equation (ii) from equation (iii), we obtain
5y = 6
y = \(\frac{6}{5}\)
Substituting the value in equation (i), we obtain
x = 5 – \(\frac{6}{5}\) = \(\frac{19}{5}\)
x = \(\frac{19}{5}\),y =\(\frac{6}{5}\)
∴ Assertion is correct.
In case of reason:
By elimination method,
3x + 4y = 10
2x – 2y = 2
Multiplying equation (ii) by 2, we ob tain
4x – 4y = 4
Adding equstion (i) and (ii) , we obtain
7x = 14
x = 2
Substituting in equstion (i), we obtain
6 + 4y = 10
4y = 4
y = 1
x = 2, y = 1
∴ Reason is correct.
HEnce ,both assertion and reason aer correct but reasn is not the correct explanation for assertion

Question 6.

Assertion (A): In a AABC, ∠C = 3∠B = 2(∠A + ∠B), then ∠A = 20°.
Reason (R): The angles of a triangle are x, y and 40°. The difference between the two angles x and y is 30°, then A = 85° and y = 55°.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A

Explanation:
In case of assertion:
Given Aial,
∠C = 3/B = 2(∠A + ∠B) 3∠B = 2(∠A +∠B)
3∠B = 2(∠A + 2∠B)
3∠B =2 ∠A + 2 ∠B
∠B = 2 ∠A
2 ∠A -∠B = 0 …(i)
We know that the sum ot the measures of all angles of a triangle is 180″. Therefore,
∠A + ∠B + ∠C = 180°
∠A + ∠B + 3∠B = 180°
∠A + 4∠B = 180° …(ii)
Multiplying equation (i) by 4, we obtain
8∠A – 4∠B = 0 ……….(iii)
Adding equations (ii) and (iii), we obtain
9∠A = 180°
∠A = 20°
∴ Assertion is correct.
In case of reason:
Given that, A, y and 40°are the angels of a triangle.
x + y + 40° = 180°
[Since the sum of all the angels of a triangle is 180°]
⇒ x + y = 140° …(i)
Also, x – y =30° …(ii)
On adding Eqs. (i) and (ii), we get
2x = 170°
⇒x = \(\frac{170^{\circ}}{2}\)
⇒ x = 85°
On putting x = 85° in EQuestion (i), we get
85° + y = 140°
y = 140° -85° = 55°
⇒ y = 55°
Hence, the required values of x and y are 85° and 55°, respectively.
∴ Reason is correct.
Hence, both assertion and reason are correct but reason is not the correct explanation for assertion.

Case – Based MCQs

Attempt any four sub-parts from each question. Each sub-part carries 1 mark.
I. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:
It is common that Governments revise travel fares from time to time based on various factors such as inflation (a general increase in prices and fall in the purchasing value of money) on different types of vehicles like auto, Rickshaws, taxis, Radio cab etc. The auto charges in a city comprise of a fixed charge together with the charge for the distance covered. Study the following situations.
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 1
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 2

Name of the cityDistance travelled (km)Amount paid (₹)
City A1075
15110
City B89
14145

Situation 1: In city A, for a journey of 10 km, the charge paid is ₹ 75 and for a journey of 15 km, the charge paid is ₹ 110.
Situation 2: In a city B, for a journey of 8 km, the charge paid is ₹ 91 and for a journey of 14 km, the charge paid is ₹ 145.
Refer situation 1

Question 1.

If the fixed charges of auto rickshaw be ₹ x and the running charges be ₹ y km/hr, the pair of linear equations representing the situation is

(A) x + 10y = 110, x + 15y = 75
(B) x + 10y =75, x + 15y = 110
(C) 10x + y =110,15x + y = 75
(D) 10x + y = 75,15x + y =110

Answer:
(B) x + 10y =75, x + 15y = 110

Explanation:
According to given situation, we have
x + 10y = 75 …(i)
x + 15y = 110 …(ii)

Question 2.

A person travels a distance of 50 km. The amount he has to pay is

(A) ₹ 155
(B) ₹255
(C) ₹ 355
(D) ₹ 455
Answer:
(C) ₹ 355

Explanation:
Solving two equations,
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 9
Now, putting y= 7 in equation (i)
x – 10 x 7 =75′
y + 70 = 75
x =75 – 70
x = 5
Now, if a person travels a distance of 50 km then, amount
= x + 50y
= 5 + 50 x 7
= 5 + 350
= 355
Refer situation 2

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 3.

What will a person have to pay for travelling a distance of 30 km ?

(A) ₹ 185
(B) ₹ 289
(C) ₹ 275
(D) ₹ 305
Answer:
(B) ₹ 289

Question 4.

The graph of lines representing the conditions are:
(situation 2)

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 3
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 4
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 5
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 6
Answer:
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 5
II. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:
Places A and B are 100 km apart on a highway. One car starts from A and another from B at the same time. If the cars travel in the same direction at different speeds, they meet in 5 hours. If they travel towards each other, they meet in 1 hour.
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 7

Question 1.

Assuming that the speed of first car and second car be u km/h and v km/h respectively.
What is the relative speed of both cars while they are travelling in the same direction ?

(A) (u + v) km/hr
(B) (u – v) km/hr
(C) (u/v) km/hr
(D) (uv) km/hr
Answer:
(B) (u – v) km/hr

Explanation:
Relative speed of both cars while they are travelling in same direction = (u – v) km/hr.

Question 2.

What is the relative speed of both cars while they are travelling towards each other ?

(A) (u + v) km/hr
(B) (u – v) km/hr
(C) (u/v) km/hr
(D) (uv) km/hr
Answer:
(A) (u + v) km/hr

Explanation:
Relative speed of both cars while they are travelling in opposite directions i.c., travelling towards each other = (u + v) km/hr.

Question 3

What is the actual speed of one car?

(A) 60 km/hr
(B) 40 km/hr
(C) 100 km/hr
(D) 20 km/hr
Answer:
(A) 60 km/hr

Explanation:
Let the speeds of first car and second car be u km/hr and’v km/hr respectively.
According to the given information.
5 (u – v) = 100
u – v = 20 „.(i)
u + v = 100 ……..(ii)
Soliving eqs. (i) and (ii),
we get u = 60 km/hr.

Question 4.

What is the actual speed of pther car?

(A) 60 km/hr
(B) 40 km/hr
(C) 100 km/hr
(D) 20 km/hr
Answer:
(B) 40 km/hr

Explanation:
Form above question 3, referring to the solution of both equations
v = 40 km/hr

Question 5.

The given problem is based on which mathematical concept

(A) Pair of linear equations
(B) Quadratic equations
(C) Polynomials
(D) none of the above
Answer:
(A) Pair of linear equations

Explanation:
The given problem is based on pair of linear equations.

III. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:
John and Jivanti are playing with the marbles in the playground. They together have 45 marbles and John has 15 marbles more than Jivanti.
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables 8

Question 1.

The number of marbles Jivanti had:

(A) 15
(B) 30
(C) 40
(D) 5
Answer:
(A) 15

Explanation:
Lei the no. of marbles, John and Jivanti have, be x and y respectively. According to the given information,
x + y = 45 ……..(i)
x – y =15 …(ii)
Solving eqs. (i) and (ii), we get
x = 30 and y = 15

Question 2.

The number of marbles John had:

(A) 40
(B) 30
(C) 15
(D) 20
Answer:
(B) 30

Explanation:
According to the solution of question 1, we get x = 30.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 3.

If 45 is replaced by 55 in the above case discussed in the question, then the number of marbles Jivanti have:

(A) 15
(B) 30
(C) 20
(D) 35
Answer:
(C) 20

Explanation:
According to given problem,
x + y = 55 …(i)
x – y = 15 …(ii)
Solving eqs.(i) and (ii), we get
x = 35 and y = 20.

Question 4.

According to the question 3, the number of marbles John have:

(A) 30
(B) 40
(C) 45
(D) 35
Answer:
(D) 35

Explanation:
From above question 3, we get x = 35. Hence, John had 35 marbles.

Question 5.

The given problem is based on which mathematical concept ?

(A) pair of linear equations
(B) Quadratic equations
(C) Polynomials
(D) None of the above
Answer:
(A) pair of linear equations

Explanation:
The given problem is based on pair of linear equations.

MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables Read More »

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers

Real Numbers Class 10 MCQ Questions with Answers

Question 1.

n2– 1 is divisible by 8, if n is:

(A) an integer.
(B) a natural number.
(C) an odd integer.
(D) an even integer.
Answer:
(C) an odd integer.

Explanation:
Any odd integer can be written as 2m + 1.
put n = 2m + 1 in n2– 1
n2– 1 =(n + 1)(n-1) (2m + 2)(2m) = 4m(m + 1 ) The product of two consecutive numbers is divisible by 2. Thus, m(m + 1) is divisible bv 2. Let m(m + 1) = 2k
n2– 1 =(n + 1)(n-1)= (2m + 2)(2m)
4m(m + 1) = 4 × 2k =8k
1Thus, if n is an odd integer then n2-1 is divisible by 8.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers

Question 2.

The largest number which divides 70 and 125, leaving remainders 5 and 8, respectively, is:

(A) 13.
(B) 65.
(C) 875.
(D) 1,750.
Answer:
(A) 13.

Explanation:
Required largest number = HCF 1 of (70 – 5) and (125 – 8) = HCF of 65 and I 117 = 13

Question 3.

If two positive integers a and b are written as a = x3y2 and b = xy2; x, y are prime numbers, then HCF (a, b) is:

(A) xy.
(B) xy2
(C) x3y3
(D) x2y2
Answer:
(B) xy2

Explanation:
Since n-x3y3x × x × x × y × y and b – xy3=x × y × y × y, Thus, HCF: of a and b = x × y × y =x y2

Question 4.

If the HCF of 65 and 117 is expressible in the form 65m – 117, then the value of m is

(A) 4.
(B) 2.
(C) 1.
(D) 3.
Answer:
(B) 2.

Explanation:
By the Ludid’s division algorithm,
HCF of (65, 117) = 13
Since 65m – 117 = 13 › m = 2

Question 5.

If two positive integers p and q can be expressed as p = ab2 and q = a3b; a, b being prime numbers, then LCM (p, q) is

(A) ab
(B) a2b2
(C) a3b3
(D) a2b2
Answer:
(C) a3b3

Explanation:
Since p = ab2=a x b x b
q=a3b = a x a x a x b x b =
Thus, LCM of p and q = a x a x a x b x b = a3b2

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers

Question 6.

The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive) is

(A) 10.
(B) 100.
(C) 504.
(D) 2,520.
Answer:
(D) 2,520.

Explanation:
Required number = LCM( 1,2, 3,4, 5, 6,8, 9,10)
=1 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5 × 7 = 2,520

Question 7.

The product of a non-zero rational and an irrational number is :

(A) always irrational.
(B) always rational.
(C) rational or irrational.
(D) one.
Answer:
(A) always irrational.

Explanation:
The product of a non-zo rational with and an irrational number alwavs irrational.

Question 8.

The decimal expansion of the rational number 14587 wyj terminal after : 1250

(A) one decimal place.
(B) two decimal places.
(C) three decimal places.
(D) four decimal places.
Answer:
(D) four decimal places.

Explanation:
\(\frac{14587}{1250}=\frac{14587}{2 \times 5^{4}}=\frac{14587}{2 \times 5^{4}} \times \frac{2^{4}}{2^{4}}\)
=\(\frac{14587 \times(2)^{3}}{10^{4}}=\frac{116,696}{10000}=11.6696\)

Question 9.

\(\frac{1}{\sqrt{2}}\)= is a/an

(A) fraction
(B) rational number
(C) irrational number
(D) none of these
Answer:
(C) irrational number

Explanation:
\(\frac{1}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2} \cdot \sqrt{2}}=\frac{1}{2} \cdot \sqrt{2} \)
We have \(\frac{1}{2}\) is a rational but ?2 is irrational. So, the product of a rational and an irrational is irrational.
Hence, \(\frac{1}{\sqrt{2}}\) = = \(\frac{1}{2} \cdot \sqrt{2}\) is irrational.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 1Real Numbers

Question 10.

(3 + √5) is:

(A) an integer
(B) a rational number
(C) an irrational number
(D) none of these
Answer:
(C) an irrational number

Explanation:
Here 3 is a rational and √5 is an irrational.
?The sum (3 + √5) i.e., rational and irrational is irrational.Hence (3 + √5) is an irrational number.

Question 11.

The number 1.732 is:

(A) an irrational number
(B) a rational number
(C) an integer
(D) a whole number
Answer:
(B) a rational number

Explanation:
We have \(1.732=\frac{1732}{1000}=\frac{433}{250}\) Which is a rational number.

Question 12.

2.1311 3111 311113…………is

(A) an integer
(B) a rational number
(C) an irrational number
(D) none of these.
Answer:
(C) an irrational number

Explanation:
Given number is non-terminating, non-repeating decimal, So, it is an irrational number.

Question 13.

Which of the following rational numbers is expressible as a terminating decimal?

\(\text { (A) } \frac{2027}{625}\)
\(\text { (B) } \frac{1625}{462}\)
\(\text { (C) } \frac{131}{35}\)
\(\text { (D) } \frac{124}{165}\)
Answer:
\(\text { (A) } \frac{2027}{625}\)

Explanation:
Given,\(\frac{2027}{625}=\frac{2027}{5 \times 5 \times 5 \times 5} \times \frac{2^{4}}{2^{4}}\)
\(=\frac{2027 \times 2^{4}}{5^{4} \times 2^{4}}=\frac{32,432}{10^{4}}\)
=3.2432
Thus, it is expressible as a terminating decimal.

Question 14.

The decimal expansion of the sum of rational numbers\(\frac{15}{4}\) and\(\frac{5}{40}\) will terminate after.

(A) one decimal place
(B) two decimal places
(C) three decimal places
(D) four decimal places
Answer:
(C) three decimal places

Explanation:
The sum of rational numbers
\(\begin{aligned} &=\frac{15}{4}+\frac{5}{40} \\
&=\frac{15 \times 25}{4 \times 25}+\frac{5 \times 25}{40 \times 25} \\
&=\frac{375}{100}+\frac{125}{1000}
\end{aligned}\)
= 3.75 + 0.125 = 3.875.
So, it will terminate after 3 decimal places.

Assertion and Reason Based MCQs

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false and R is True

Question 1.

Assertion (A): (7 × 13 × 11) + 11 and (7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1) + 3 have exactly composite numbers.
Reason (R): (3 × 12 × 101) + 4 is not a composite number.

Answer:
(C) A is true but R is false

Explanation:
firstly consider the assertion, Since (7 × 13 × 11) + 11 = 11 × (7 × 13 + 1)
= 11× (91 + 1)
=11×92 ⇒11 × 2 × 2 × 23 and (7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × l) + 3
= 3(7 x 6 x 5 x 4 x 2 x l + l)
= 3 x (1681) ⇒ 3 × 41 × 41 Given numbers have more than two prime factors. So, both the numbers are composite. Hence, assertion is correct.
Now let us consider the reason:
3× 12× 101 + 4 = 4(3 × 3 × 101 + 1)
= 4(909 + 1)
= 4(910)
= 2 × 2 × 2 × 5 × 7 × 13 = a composite number
[∴ Product of more than two prime factors] Thus, reason is not correct. Thus, assertion is correct but reason is incorrect.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers

Question 2.

Assertion (A): If HCF (336,54) = 6, then LCM (336,54) = 3000.
Reason (R): The sum of exponents of prime factors in the prime factorisation of 196 is 4.

Answer:
(D) A is false and R is True

Explanation:
Let us consider the assertion,
∴ HCF × LCM = Product of numbers
∴ 6 x LCM = 336 x 54

⇒ LCM = \(\frac{336 \times 54}{6}\)

= 3024
Thus, the assertion is incorrect:
Now, let us consider the reason:
Prime factors of 196 = 22 x 72
∴ The sum of exponents of prime factors = 2 + 2 = 4.
So, the reason is correct: Thus, assertion is incorrect but reason is correct.

Question 3.

Assertion (A): HCF of two or more numbers = Product of the smallest power of each common prime factor, involved in the numbers.
Reason (R): The HCF of 12,21 and 15 is 3.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
Let a, a2 and a2 be three numbers, then we have the smallest power of a1, a2 and a3 is 1. So, HCF is a. Now, let us consider the reason:
Prime factors of 12 = 22 × 3
Prime factors of 21 =3×7
Prime factors of 15 =3×5
?HCF of 12,21 and 15 = 3, which is a common prime factor. Thus both assertion and reason are correct and reason is the correct explanation for assertion.

Question 4.

Assertion (A): The product of two consecutive positive integers is divisible by 2.
Reason (R): 13233343563715 is a composite number.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A

Explanation:
In case of assertion. Since, in the product of two consecutive positive integers, p = n(n +1), one of n or (n + 1) is an even number. Hence, the product of two consecutive positive integers is divisible by 2. So, it is correct. Now, let us consider the reason: Since, the given number ends in 5. It is a multiple of 5. Therefore, it is a composite number. Thus, both assertion and reason are correct and reason is not the correct explanation for assertion.

Question 5.

Assertion (A): The decimal expansion of assertion: \(\frac{15}{16000}\) is 0.09375
Reason (R): The decimal expansion of \(\frac{23}{2^{3} 5^{2}}\)

Answer:
(D) A is false and R is True

Explanation:
In case of assertion:
\(\frac{15}{1600}\) = \(\begin{aligned}
&\frac{15}{2^{4} \times 100} \\ &\frac{15 \times 5^{4}}{2^{4} \times 5^{4} \times 100} \\ &\frac{9375}{(2 \times 5)^{4} \times 100} \\ &\frac{9375}{1000000}=0.009375
\end{aligned}\)

So, assertion is incorrect: Now, in case of Reason
\(\frac{23}{2^{3} 5^{2}}\) = \(\begin{aligned} &\frac{23 \times 5}{2^{3} \times 5^{2} \times 5} \\ &\frac{115}{2^{3} \times5^{3}}=\frac{115}{(2 \times 5)^{3}} \\
&\frac{115}{1000}=0.115
\end{aligned}\)
So, reason is correct. Thus, asset tion incorrect but reason is correct.

Question 6.

Assertion (A): The decimal expansion of the rational number \(\frac{57}{2^{2} \times 5}\) will terminate after 2 decimal places. 2 x 5
Reason (R): The decimal expansion of the rational number \(\frac{13}{3125}\)will terminate after 3 decimal places.

Answer:
(C) A is true but R is false

Explanation:
In case of assertion:
\(\frac{57}{2^{2} \times 5}\)
\(=\frac{57 \times 5}{2^{2} \times 5^{2}}\)
\(=\frac{285}{(2 \times 5)^{2}}\)
\(=\frac{285}{100}\)
So, U will terminate after 2 decimal places.
∴ Assertion is correct.
In case of Reason:
\(\frac{13}{3125}=\frac{13}{5^{5}}\)
[∴ prim factor of 3125 = 5 × 5 × 5 × 5]
\(=\frac{13 \times 2^{5}}{5^{5} \times 2^{5}}\)
\(=\frac{416}{(5 \times 2)^{5}}=\frac{416}{100000}\)
= 0.00416.
So. it will terminate after 5 decimal places.
∴Reason is incorrect.
Thus, assertion is correct but reason is incorrect.

Case -Based MCQs

Attempt any four sub-parts from each question. Each sub-part carries 1 mark.
I. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:
To enhance the reading skills of grade X students, the school nominates you and two of your friends to set up a class library. There are two sections- section A and section B of grade X. There are 32 students in section A and 36 students in section B.
MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 1 Real Numbers
Question 1.

What is the minimum number of books you will acquire for the class library, so that they can be distributed equally among students of Section A or Section B?

(A) 144
(B) 128
(C) 288
(D) 272
Answer:
(C) 288

Explanation:
We have to find the LCM of 32 and 36.
LCM(32, 36) = 25 × 9 = 288
Hence, the minimum number of books required to distribute equally among students of section A and section B are 288.

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers

Question 2.

If the product of two positive integers is equal to the product of their HCF and LCM is true then, the HCF (32,36) is

(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8
Answer:
(B) 4

Question 3.
36 can be expressed as a product of its primes as

(A) 22 × 32
(B) 21 × 35
(C) 23 ×31
(D) 2° x 3°
Answer:
(A) 22 x 32

Question 4.

7 ×11× 13× 15 + 15 is a

(A) Prime number
(B) Composite number
(C) Neither prime nor composite
(D) None of the above
Answer:
(B) Composite number

Question 5.

If p and q are positive integers such that p = ab2 and q = a2b, where a, b are prime numbers, then the LCM (p, q) is

(A) ab
(B) a2b2
(C) a3b2
(D)a3b3
Answer:
(D)a3b3

Explanation: Given,p = ab2 = a × b×b
q = a2b= a×a×b
LCM of (p, q) =a2b2

II. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same: A seminar is being conducted by an Educational Organisation, where the participants will be educators of different subjects. The number of participants in Hindi, English and Mathematics are 60,84 and 108 respectively.

Question 1.
MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 1 Real Numbers 2

In each room the same number of participants are to be seated and all of them being in the same subject, hence maximum number participants that can accommodated in each room are

(A) 14
(B) 12
(C) 16
(D) 18
Answer:
(B) 12

Explanation:
No. of participants seated in each room would be HCF of all the three values above.
60 = 2 × 2 × 3 × 5
84 = 2 × 2 × 3 × 7
108 = 2 × 2 × 3 × 3 × 3
Hence, HCF = 12.

Question 2.

What is the minimum number of rooms required during the event?

(A) 11
(B) 31
(C) 41
(D) 21
Answer:
(D) 21

Explanation:
Minimum no. of rooms required are total number of students divided by number of students in each robin.
No. of rooms \(\begin{aligned} &=\frac{60+84+108}{12} \\ &=21 \end{aligned}\)

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers

Question 3.

The LCM of 60, 84 and 108 is

(A) 3780
(B) 3680
(C) 4780
(D) 4680
Answer:
(A) 3780

Question 4.

The product of HCF and LCM of 60,84 and 108 is

(A) 55360
(B) 35360
(C) 45500
(D) 45360
Answer:
(D) 45360

Question 5.

108 can be expressed as a product of its primes as

(A) 23 × 32
(B) 23 × 33
(C) 22 × 32
(D) 22 × 32
Answer:
(D) 22 × 32

III. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same: A garden consists of 135 rose plants planted in certain number of columns. There are another set of 225 marigold plants, which is to be planted in the same number of columns.
MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 1 Real Numbers 3
Read carefully the above paragraph and answer the following questions:

Question 1.

What is the maximum number of columns in which they can be planted?

(A) 45
(B) 40
(C) 15
(D) 35
Answer:
(A) 45

Explanationi:
No. of rose plants = 135
No. of marigold plants =225
The maximum number of columns in which they can be planted = HCF of 135 and 225
∴ Prime factors of 135 = 3 x 3 x 3 x 5 and 225 = 3 × 3 × 5 × 5
∴ Prime factors of 135 = 3 x 3 x 5 = 45.

Question 2.

Find the total number of plants

(A) 135
(B) 225
(C) 360
(D) 45
Answer:
(C) 360

Explanation:
Total number of plants 135 + 225 = 360 plants

Question 3.

Find the sum of exponents of the prime factors of the maximum number of columns in which they can be planted.

(A) 5
(B) 3
(C) 4
(D) 6
Answer:
(B) 3

Explanation:
We have proved that the maximum number of columns = 45
So, prime factors of 45 = 3 × 3 × 5
= 32 × 51
?Sum of exponents =2 + 1 = 3

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 1Real Numbers

Question 4.

What is total numbers of row in which they can be planted

(A) 3
(B) 5
(C) 8
(D) 15
Answer:
(C) 8

Explanation:
Number of rows of Rose plants \(=\frac{135}{45}=3\)
Number of rows of marigold plants = \(=\frac{225}{45}=5\)
Total numbers of rows = 3 + 5 = 8

Question 5.

Find the sum of exponents of the prime factors of total number of plants

(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 6
Answer:
(D) 6

Explanation:
Total number of plants = 135 + 225 =360
The prime factors of 360 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5
= 23 × 32 × 51
Sum of exponents = 3 + 2 + 1 = 6.

IV Read the following text and answer the following questions on the basis of the same: A Mathematics Exhibition is being conducted in your School and one of your friends is making a model of a factor tree. He has some difficulty and asks for your help in completing a quiz for the audience.
ig4
Question 1.

What will be the value of x?

(A) 15005
(B) 13915
(C) 56920
(D) 17429
Answer:
(B) 13915

Explanation:
x = 2783 × 5
x = 13915

Question 2.

What will be the value of y?

(A) 23
(B) 22
(C) 11
(D) 19
Answer:
(C) 11

Explanation:
2783 = y ×253
\(\begin{aligned} &y=\frac{2783}{253} \\ &y=11 \end{aligned}\)

Question 3.

What will be the value of z?

(A) 22
(B) 23
(C) 17
(D) 19
Answer:
(B) 23

Explanation: 253 = 11 x z
\(\begin{aligned} &z=\frac{253}{11} \\ &z=23 \end{aligned}\)

Sum of exponents = 3 + 2 + 1 = 6.

IV Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:
A Mathematics Exhibition is being conducted in your School and one of your friends is making a model of a factor tree. He has some difficulty and asks for your help in completing a quiz for the audience.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 1 Real Numbers 4
MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 1 Real Numbers 5

Question 1.

What will be the value of x?

(A) 15005
(B) 13915
(C) 56920
(D) 17429
Answer:
(B) 13915

Explanation:
x = 2783 × 5
x = 13915

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers

Question 2.

What will be the value of y?

(A) 23
(B) 22
(C) 11
(D) 19
Answer:
(C) 11

Explanation:
2783 = y × 253
\(\begin{aligned} &y=\frac{2783}{253} \\ &y=11 \end{aligned}\)

Question 3.

What will be the value of z?

(A) 22
(B) 23
(C) 17
(D) 19
Answer:
(B) 23

Explanation:
253 = 11 × z
\(\begin{aligned} &z=\frac{253}{11} \\ &z=23 \end{aligned}\)

Question 4.

According to Fundamental Theorem of Arithmetic 13915 is a

(A) Composite number
(B) Prime number
(C) Neither prime nor composite
(D) Even number
Answer:
(A) Composite number

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 1Real Numbers

Question 5.

The prime factorisation of 13915 is

(A) 5 ×113 × 13,2
(B) 5 × 113 × 232
(C) 5 × 112 × 23
(D) 5 × 112 × 232
Answer:
(C) 5 × 112 × 23

MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers Read More »

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 8 Cyber Ethics

Cyber Ethics Class 10 MCQ Questions with Answers

Question 1

Intellectual property is an :

(A) Industrial property
(B) Copyright property
(C) Free property
(D) Both (A) and (B)
Answer:
(D) Both (A) and (B)

Explanation:
Intellectual Property Rights are the rights given to the persons over the creation of their mind. Intellectual property rights reward creativity and human endeavor, which fuel the progress of humankind. The purpose of Intellectual property right is the giving of copyright to the creator of created idea, product, etc.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 8 Cyber Ethics

Question 2.

Trojan Horse is a

(A) Virus
(B) Worm
(C) Spyware
(D) Adware
Answer:
(A) Virus

Explanation:
Trojan horse is a program or file that a user allows or invites onto his or her system, believing that the program or file is normal software, benign, and compliant.

Question 3.

Which of the following is a type of plagiarisim?

(A) Partial
(B) Collusion
(C) Self
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Explanation:
The word plagiarism comes from the Latin word for kidnapping. You know that kidnapping is called as abducting a person. In the same way, lagiarism is called as stealing a person’s ideas and writing. In Plagiarism, you steal author’s ideas, experience, thought, language, etc.

Question 4.

Using someone else’s twitter handle to post something will be termed as :

(A) Fraud
(B) Identity theft
(C) Online stealing
(D) Violation
Answer:
(B) Identity theft

Explanation:
Identity theft is the crime of obtaining the personal or financial information of another person to use their identity to commit fraud, such as making unauthorized transactions or purchases.

Question 5.

E-Commerce means :

(A) Doing business online via the Internet
(B) Doing business off-line
(C) studying commerce via electronic media
(D) None of these
Answer:
(A) Doing business online via the Internet

Explanation:
E-commerce means buying and selling of goods online.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 8 Cyber Ethics

Question 6.

Fraud is :

(A) cheating others
(B) an intentionally false representation of a fact
(C) to deceive another party in order to obtain a profit
(D) All of these
Answer:
(B) an intentionally false representation of a fact

Explanation:
One who is online may open up the possibility for hackers to commit fraud and launch spam and virus attacks.

Question 7.

Intellectual property does not include :

(A) Creation of mind
(B) Artistic work
(C) Literary
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Explanation:
Intellectual property right are the rights for the creations of human intellect including inventions; literary and artistic works; and symbols, names and images etc.

Question 8.

A…………is defined as an exclusive right granted for an invention.

(A) Patent
(B) Copyright
(C) Trademark protection
(D) Design protection
Answer:
(A) Patent

Explanation:
Patent provides protection for novel technical solutions to problems. A patent provides patent owners with protection for their inventions. Patent applications are ‘ published after 18 months. A patent applies for a maximum of 20 years.

Assertion and Reason Based MCQs

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A
(C) A is true and R is false
(D) A is false and R is true

Question 1.

Assertion (A): Digital rights are the process of relationship between copyrighted digital works and user permissions and rights related to computers, networks and electronic devices.
Reason (R): Certain digital right/digital rights management (DRM) subcategories are of growing concern such as information/Internet privacy and freedom of information.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A

Explanation:
Digital rights are defined as the process of accessing and controlling of digital information. Digital rights advocacy groups include:
(A) Entertainment Consumers Association (ECA): It is a U.S based non-profit organization that is dedicated to the interests of computer and video game players in the U.S. and Canada.
(B) Free Software Foundation (FSF): It is a Non profit organization and supports the free software movement.
(C) Electronic Frontier Foundation (EFF): It is an International non-profit organization that oversees digital rights advocacy and legal affairs.
(D) Digital Rights Ireland (DRI): It works for civil liberties related to digital rights.
(E) European Digital Rights (EDRi): It is focused on copyright, security, privacy and freedom of expression.

(F) Open Rights Group (ORG): It is focused on controlling issues like censorship, knowledge access, privacy, freedom of information and electronic voting.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 8 Cyber Ethics

Question 2.

Assertion (A): Freedom of information is used to access information of a citizen’s right that is held by the state.
Reason (R): In some countries, this freedom is supported as a constitutional right.

Answer:
(B) Free Software Foundation (FSF): It is a Non profit organization and supports the free software movement.

Explanation:
Freedom of information is defined as the citizen rights to be informed in writing if a governmental agency holds certain information and to request its disclosure. It was recognized for transparency, government accountability, education and general public protection against mismanagement and corruption. More than 70 countries with government representation approved the original freedom of information legislation. Related human rights contain freedom of expression, data protection (privacy), freedom of association and right to development.

Question 3.

Assertion (A): Digital Divide includes the imbalance both in physical access to technology and the resources and skills needed to effectively participate as a digital citizen.
Reason (R): The term global digital divide refers to similarities in access between countries in regards to the Internet and its means of information flow.

Answer:
(C) A is true and R is false

Explanation:
Digital Divide refers to the gap between individuals, households, businesses and geographic areas at different socio-economic levels with regard both to their opportunities to access Information and Communications Technologies (ICT’s) and to their use of the Internet for a wide variety of activities.

Question 4.

Assertion (A): E-commerce security is defined as a set of protocols that safely guide ecommerce transactions.
Reason (R): Security is an important part of any transaction that takes place over the internet.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
Most ecommerce merchants leave the mechanics to their hosting company or IT staff, but it helps to understand the basic principles. Any system has to meet four requirements:

  • Privacy: Information must be kept from unauthorized parties.
  • Integrity: Message must not be altered or tampered with.
  • Authentication: Sender and recipient must prove their identities to each other.
  • Nonrepudiation: Proof is needed that the message was indeed received.

Question 5.

Assertion (A): Digital signature is an e-signature that is valid through encryption.
Reason (R): Digital signatures does not meet the need for authentication and integrity.

Answer:
(C) A is true and R is false

Explanation:
Digital signature is a process that verify the authenticity of the message (i.e. the message has not been altered by someone.)

Question 6.

Assertion (A): Credit card details can be safely sent with SSL(Secure Socket Layer), but then also it is not save.
Reason (R): Once the details are stored on the server they are vulnerable to outsiders hacking into the server and accompanying network.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
SSL uses PKI(Public Key Infrastructure) and digital certificates to ensure privacy and authentication. The procedure is something like this: the client sends a message to the server, which replies with a digital certificate. Using PKI, server and client negotiate to create session keys, which are symmetrical secret keys specially created for that particular transmission. Once the session keys are agreed upon communication continues with these session keys and the digital certificates.\

Case- Based MCQs

Attempt any ? sub-parts from each question. Each sub-part carries 1 mark.
I. Secure Data Transmission Secure data transmission means that data/ information is not being received or modified by an unauthorized person, over a network, from source to destination. For secure data transmission, we can convert an actual message (which is in readable form) into an unreadable message (called an encrypted message) with the help of the concept of encryption. This unreadable message is sent through the network to the destination. If a hacker tries to read this message, he/she receives an unreadable message that cannot be easily converted into the actual message. The unreadable message can be converted to the original message by the receiver at the destination. Caesar Cipher is one of the common encryption techniques. In this technique, each letter of the word is replaced by a letter some fixed number of positions (usually called as key) down the alphabet. For example, if the key is 3, each ‘A’ will be replaced by ‘D’ (Letter ‘D’ is 3 positions down Letter ‘A’ in the alphabet), each ‘B’ will be replaced by ‘E’ and similarly, each ‘Z’ will be replaced by ‘C’. The receiver can identify the original message by using the reverse technique of encryption. This reverse technique is called decryption.

Question 1.

Secure data transmission means :

(A) Data can be accessed by any unauthorized person during transmission.
(B) Data can not be accessed by any unauthorized person during transmission.
(C) Transmission of data
(D) None of the above
Answer:
(B) Data can not be accessed by any unauthorized person during transmission.

Explanation:
The transmitted data cannot be accessed or modified by an unauthenticatcd person.

Question 2.

Which of the following techniques can be used for security of data ?

(A) Authentication
(B) Authorisation
(C) Encryption
(D) All of the Above
Answer:
(D) All of the Above

Explanation:
Authentication: Sender and recipient must prove their identities to each other.
Authorisation: A particular sender/receiver having the authority to send/receive messages. Encryption: Encoding the message in order to send to the receiver.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 8 Cyber Ethics

Question 3.

Caesar Cipher is :

(A) used for conversion of the actual message into an encrypted message
(B) an encryption technique
(C) both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer:
(C) both (A) and (B)

Explanation:
The Caesar Cipher technique is one of the earliest and simplest method of encryption technique. It’s simply a type of substitution cipher, i.e., each letter of a given text is replaced by a letter some fixed number of positions down the alphabet. For example with a shift of 1, A would be replaced by B,
B would become C, and so on. The method is apparently named after Julius Caesar, who apparently used it to communicate with his officials.

Question 4.

Person ‘X1 has received an encrypted message and wants to convert this message into the actual message (message before encryption). The technique he should use is called :

(A) Conversion
(B) Encryption
(C) Decryption
(D) None of the above
Answer:
(C) Decryption

Explanation:
Decryption is the technique to decode the encrypted message.

Question 5.

A sender wants to send a message having the text as ‘COMPUTER’ to a receiver using 4 as the key. What will be the encrypted message?

(A) GSQTZXIV
(B) GSQTYXIV
(C) GSXTYXIV
(D) GSQSYXIV
Answer:
(B) GSQTYXIV

Question 6.

An encryption algorithm is used to transform a readable message into:

(A) Text message
(B) Simple message
(C) Converted message
(D) Encrypted message
Answer:
(D) Encrypted message

Explanation:
Encrypted message is the message that is formed by using the encryption technique.

Question 7.

In Ceaser Cipher, for which of the following values of key, the encrypted message will be the same as original message.

(A) 0
(B) 26
(C) both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer:
(C) both (A) and (B)

Explanation:
For both 0 and 26 the key will be same for the encrypted message, using the Caesar Cipher technique.

II. Cyber Ethics
Understanding the importance of cyber ethics in daily life has become essential than ever before. Similarly, it is crucial to know how to tackle the situation if you or your kid is being victimized. It is especially hard to talk to teens because they do not want to be lectured about what is right and wrong. They seem to think they have it all sorts out. That is why it is important to instil appropriate cyber etiquette at an early age but if you haven’t there is still time to tell to your child. Cyber ethics concerns to the code of responsible behaviour on the Internet. Just as we are taught to act responsibly in our everyday life. The responsible behaviour on the internet in many ways aligns with all the right behaviour in everyday life, but the results can be significantly different. Some people try to hide behind a false sense of obscurity on the internet, believing that it does not matter if they behave badly online because no one knows who they are or how to search them. That is not all the time true; browsers, computers and internet service providers may keep logs of their activities which can be used to spot illegal or inappropriate behaviour. The Government has taken a positive role in making resources for parents and children to learn about cyber ethics. This is a growing problem and without parents and teachers using the resources available nothing can be done to prepare future generations of internet users from being safe online.

Question 1.

What type of behaviour on the Internet does Cyber Ethics concern?

(A) Active
(B) Responsible
(C) Emotional
(D) Exploratory
Answer:
(B) Responsible

Explanation:
While online, one should follow responsible behaviour. Protecting yourself while online means identifying and taking preventive measures against a number of security and privacy issues.

Question 2.

Who positive role in making resources for parents and children to learn about cyber ethics?

(A) Children
(B) Parents
(C) W3C
(D) Government
Answer:
(D) Government

Explanation:
Government takes preventive measures so that a person while online does not faces any problem.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 8 Cyber Ethics

Question 3.

Some people try to hide behind a sense of obscurity on the internet.

(A) False
(B) True
(C) Either (A) or (B)
(D) None of the above
Answer:
(A) False

Explanation:
Some people try to hide behind a false sense of obscurity on the internet, believing that it does not matter if they behave badly online because no one knows who they are or how to search them. That is not all the time true; browsers, computers and internet service providers may keep logs of their activities which can be used to spot illegal or inappropriate behavior.

Question 4.

Why it is crucial to know how to tackle the situation if your kid is being victimized?

(A) Because they don’t have deep knowledge about it
(B) Because they are afraid to be penalized
(C) Because they do not want to be lectured about what is right and wrong
(D) None of the above
Answer:
(C) Because they do not want to be lectured about what is right and wrong

Explanation:
Parents should guide/guard their children while they are online. Parents should refrain their children to abuse others while online.

Question 5.

Why it is important to instil appropriate cyber etiquette at an early age?

(A) Because of increasing Internet usage worldwide decreases user data privacy
(B) Because of weak firewall and antiviruses protection
(C) Because of people’s insecurities
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Explanation:
Cyber etiquettes were recognized for transparency, government accountability, education and general public protection against mismanagement and corruption.

Question 6.

How to prepare future generations of internet users from being safe online?

(A) By instilling appropriate cyber etiquette at an early age
(B) with parents and children using the resources available to learn about cyber ethics
(C) By concerning to the code of responsible behaviour on the Internet
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Explanation:
Parents should guide their children to be responsible while using internet. Tell them not to abuse anyone, not to click on any link which can be suspicious.

Question 7.

Why is it important for browsers, computers and internet service providers to keep logs of people’s activities?

(A) So the people can remember what they have searched on the Internet
(B) So the servers can remember who have accessed the stored data
(C) To spot people’s illegal or inappropriate behaviour
(D) None of the above
Answer:
(C) To spot people’s illegal or inappropriate behaviour

Explanation:
It very important to keep track of their users, their activities, their search topic, etc. If any doubt is their about someone’s online behaviour, the ISPs or search engines can inform the authority regarding the same.

III. Plagiarism
Plagiarism is presenting someone else’s work or ideas as your own, with or without their consent, by incorporating it into your work without full acknowledgement. All published and unpublished material, whether in manuscript, printed or electronic form, is covered under this definition. Plagiarism may be intentional or reckless, or unintentional. Under the regulations for examinations, intentional or reckless plagiarism is a disciplinary offence. Considering the pattern, plagiarism can be of different types. They are : Direct Plagiarism, Mosaic Plagiarism, Accidental Plagiarism, Self-Plagiarism and Paraphrasing Plagiarism. Self-plagiarism and mosaic plagiarism are the two most common forms of plagiarism.

Question 1.

………. is presenting someone else’s as your own.

(A) Plagiarism
(B) Hacking
(C) Cracking
(D) All of these
Answer:
(A) Plagiarism

Explanation:
The word plagiarism comes from the Latin word for kidnapping. Plagiarism is called as stealing a person’s ideas and writing. In Plagiarism, you steal author’s ideas, experience, thought, language, etc.

Question 2.

Which types of work are covered in plagiarism?

(A) Published
(B) Unpublished
(C) Manuscript
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Explanation:
Plagiarism occurs when you use other’s words, ideas, data, or figures and do not acknowledge that you have done so. If you use the words, ideas, or phrasing of another person or from published material, ‘ you must

  • Use quotation marks around the words and cite the source, or
  • Paraphrase or summarize acceptably and Cite the source.

Question 3.

Plagiarism may be………..

(A) Intentional
(B) Reckless
(C) Noncontractile
(D) Any of these
Answer:
(D) Any of these

Explanation:
Plagiarism can be intentional, reckness and uncontractile. Plagiarism may have become a habit of students due to online learning.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 8 Cyber Ethics

Question 4.

Which of the following is/are most common form(s) of plagiarism?

(A) Self plagiarism
(B) Mosaic plagiarism
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Explanation:
Self-plagiarism: It is commonly described as recycling or reusing one’s own specific words from previously published texts. Mosaic plagiarism: It is a combination of both direct and paraphrase plagiarism. It involves incorporating various words, phrases, and sentences into your essay without providing quotation marks or attributions.

Question 5.

Plagiarism is a/an offence.

(A) Criminal
(B) Technology
(C) Technical
(D) Disciplinary
Answer:
(D) Disciplinary

Explanation:
Plagiarism is the practice of using someone else’s work and pretending that it is your own. In other words, plagiarism is an act of fraud.
It involves both stealing someone else’s work and lying about it afterward. It is a disciplinary action not a crime.

Question 6.

Which of the following is not a type of plagiarism?

(A) Direct plagiarism
(B) Mosaic plagiarism
(C) Accidental plagiarism
(D) Indirect plagiarism
Answer:
(D) Indirect plagiarism

Explanation:
Direct Plagiarism: It is the act of copying other person’s work word to word without changing a single word. Paraphrase plagiarism: It involves making a few changes to someone else’s work, then passing it off as your own. Accidental plagiarism: It occurs when citations are missing or sources are cited incorrectly.

Question 7.

What factor could be included for plagiarism?

(A) Having knowledge
(B) Competition
(C) Hard working
(D) Management skills
Answer:
(B) Competition

Explanation:
To avoid plagiarism, you should follow some rules:

  • Instead of copying the language of the book as it is, try to put it in your own language/ words.
  • One should have a clear understanding of Plagiarism.
  • If copying someone else’s work is your task, word to word, then do not forget enclosing it in quotes and also mention its source.
  • If you are not sure that you are documenting your sources correctly (whether by using parenthetical references or a fully formatted bibliography), ask your instructor.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications with Answers

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 8 Cyber Ethics Read More »

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Advanced HTML Class 10 MCQ Questions with Answers

Question 1.

A can be inserted in HTML document which can act as a container for all the input elements.

(A) Text field
(B) Text area
(C) Form
(D) Command Button
Answer:
(C) Form

Explanation:
HTML Form is a document which stores information of a user on a web server using interactive controls.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 2

……… method is used to sent form data as URL variables.

(A) Get
(B) Set
(C) Post
(D) None of these
Answer:
(A) Get

Explanation:
Some other features of GET requests are:

  • GET requests can be cached.
  •  GET request remains in the browser history.

Question 3.

Which of the following tag is used to link the URL ?

(A) <hyperlink>
(B) <link>
(C) <a>
(D) <style>
Answer:
(C) <a>

Explanation:
An anchor element is used to create a hyperlink in a webpage. The word anchor has come from the function performed by anchor in a ship.

Question 4.

Link URL in HTML is specified using attribute.

(A) Src
(B) href
(C) rel
(D) link
Answer:
(B) href

Explanation:
The HREF attribute is used to contain the URL of the link to be loaded by the browser.

Question 5.

Following tag stands for – <a>

(A) Action Tag
(B) Additional Tag
(C) Anchor Tag
(D) Active Tag
Answer:
(A) Action Tag

Explanation:
The < A> tag is used to link with other webpages. The <A> tag is called anchor tag.

Question 6.

Value of attribute “href” is also called as of the destination webpage.

(A) URS
(B) URK
(C) URL
(D) URM
Answer:
(C) URL

Explanation:
URL stands for Uniform Resource Locator.lt is the address of the webpage to be loaded by the browser.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 7.

URL in HTML stands for……….

(A) Universal Resource Locator
(B) Uniform Resource Locator
(C) Uni Resource Locator
(D) None of these
Answer:
(B) Uniform Resource Locator

Explanation:
URL is the address of the website webpage to be loaded by die browser.

Question 8.

Link in HTML can be of following type(s).

(A) Unvisited
(B) Visited
(C) Active
(D) All are these
Answer:
(D) All are these

Explanation:
Links in HTML can be unvisited, visited and active. Unvisited links are those links that are never visited by the user. Visited links are those links that are already visited by the user. Active links are those links which the user had clicked.

Question 9.

Default Style and Color of unvisited link in any browser is……..

(A) Underline and Magento
(B) Normal and Blue
(C) Underline and Pink
(D) Underlined and Blue
Answer:
(D) Underlined and Blue

Explanation:
The unvisited links are displayed as underlined and in blue color.

Question 10.

Which of the attribute(s) cannot be present if the href attribute is not present ?

(A) hreflang
(B) rel
(C) target
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Explanation:
The attributes like hreflang, rel and target will not be present if the href attribute is not available.

Question 11.

<TR> belongs to ….. tag.

(A) <Table>
(B) <DIV>
(C) < Frameset >
(D) <TD>
Answer:
(A) <Table>

Explanation:
Some other features of GET requests are:

  • GET requests can be cached.
  • GET request remains in the browser history.

Question 12.

………… tag is used to add columns to a table.

(A) definition list
(B) definition list term
(C) definition list description
(D) none of the above
Answer:
(D) none of the above

Explanation:
A definition list can have multiple terms for a given definition as well as multiple definitions for a given term. A definition list has two pieces for each item, a term and a definition. The <DT> tag stands for Definition List Term. The <DD> tag stands for Definition List Description.

Question 13.

Which attribute is used to define cell contents to left ?

(A) Valign
(B) Align
(C) Galign
(D) Halign
Answer:
(B) Align

Explanation:
The Align attribute of <TABLE> tag is used to align the contents of a cell to left, right and centre.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 14.

Which tag is used to add a row to a table?

(A) TR
(B) TD
(C) TH
(D) TC
Answer:
(A) TR

Explanation:
The <TR> tag is used to add a new row to a table. It is used inside the < TABLE > tag.

Question 15.

Which of the following is used to specify the beginning of a,table’s row?

(A) TROW
(B) TABLER
(C) TR
(D) ROW
Answer:
(C) TR

Explanation:
The <TR> tag is used to specify the table row. The number of <TR> tag in the <TABLE> tag specifies the number of rows in that table.

Question 16.

In order to add border to a table, BORDER tag is specified in which tag

(A) THEAD
(B) TB ORDER
(C) TABLE
(D) TR
Answer:
(C) TABLE

Explanation:
The BORDER attribute is used with the < TABLE > tag to specify a border to a table. If the <TABLE> tag is without the BORDER attribute, then the table will appear without any border.

Question 17.

Which of these tags are called table tags?

(A <Theadxbody><tr>
(B) <Tablextrxtd>
(C) <Tablexheadxtfoot>
(D) <Tablextrxtt>
Answer:
(B) <Tablextrxtd>

Explanation:
The < TABLE >, <TR> and <TD> are all tags related to creating a table. The < TABLE > tag defines a table.Inside it, appears the <TR> tag that defines the row, Inside <TR> tag appears the <TD> tag that specifies the column of a table. The tags are closed according to the sequence they are opened.

Question 18.

Which HTML command is used to align the contents of the cell to right?

(A) <TR align = “right-” >
(B) <TD align=”right” >
(C) <TD> align=right
(D) All of the above
Answer:
(B) <TD align=”right” >

Explanation:
The <TD align=”right”> align its content to the right of the cell of a table.

Question 19.

The two common attributes of IMG and TABLE tag are :

(A) SRC and HEIGHT
(B) HEIGHT and WIDTH
(C) BORDER and SRC
(D) None
Answer:
(B) HEIGHT and WIDTH

Explanation:
The HEIGHT attribute specifies the height of the rows. It is calculated in pixels. The Width attribute specifies the width of the row.

Question 20.

Which of the following is not an attribute of < table > tag?

(A) Border
(B) Background
(C) Bgcolor
(D) SRC
Answer:
(D) SRC

Explanation:
The SRC attribute is not one of the 1 attributes of <TABLE > tag. It is the attribute of <IMG> and <A> tags.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 21.

rowspan=n and colspan=n can be added to …….tag

(A) <hr>
(B) <table >
(C) <td>
(D) <tr>
Answer:
(C) <td>

Explanation:
Colspan is used only with <TD> tag and it extends the cells horizontally. Rowspan is used only with <TD> tag and it extends the cell vertically. Its value can be a number.

Assertion and Reason Based MCQs

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A
(C) A is true and R is false
(D) A is false and R is true

Question 1.

Assertion (A): The SUBMIT or RESET buttons that sends all the collected information to the server orclears the form information respectively.
Reason (R): The information is then processed and give the output.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A

Explanation:
The syntax to use SUBMIT is: <FORM> ” < INPUT type=”SUBMlT” value=”SUBMIT”> </FORM> Using the above statement, a form appears with a button named as SUBMIT.

Question 2.

Assertion (A): It is not possible to have a form inside a form.
Reason (R): A form cannot be nested.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
It is possible to add all kinds of HTML tags between the <FORM> and </ FORM> tags. This means that a form can easily include a table or an image along with the actual elements. The <FORM> tag cannot have another <FORM> tag inside it. A form cannot have a subform as it cannot be nested.

Question 3.

Assertion (A): The <FORM NAME=”Form Name”> specifies the name of the Form.
Reason (R): The form name is always displayed on the Form.

Answer:
(C) A is true and R is false

Explanation:
The name of the form is not displayed on the form. As the user can have more than one FORM tags in an HTML document, so to differentiate one Form from another, a name is required to be given. Name attribute is optional if only one <FORM> tag is used.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 4.

Assertion (A): Data cannot be encrypted in the form.
Reason (R): The ENCTYPE attribute specifies how the data is sent to the destination.

Answer:
(D) A is false and R is true

Explanation:
The <FORM ENCTYPE=”PLAIN/ TEXT”> specifies how the data is sent to the destination. It encrypts the data and sends it as it is to the destination place.

Question 5.

Assertion (A): The <INPUT> tag is required when the user has to give some input/data.
Reason (R): The <INPUT> tag is not a compulsory tag used withinthe FORM tag.

Answer:
(C) A is true and R is false

Explanation:
The < INPUT > tag is required when the user has to give some input/data. This tag is always used within the FORM tag. Thus, INPUT tag defines a FORM element which can receive user input. The TYPE attribute determines the specific sort of FORM element to be created i.e. this attribute specifies the type of input we want from the user. It can be used to create the following type of interface elements:
(A) BUTTON
(B) CHECKBOX
(C) RADIO
(D) TEXT
(E) SUBMIT and RESET
(F) IMAGE
(G) FILE
< INPUT TYPE=”BUTTON” >: This will place a button on an HTML form.

Question 6.

Assertion (A): External links which link your pages to other web page. i.e. linking between two different documents.
Reason (R): In order to create an external link to another website, you need to know the other website’s URL with full path.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A

Explanation:
External links is used to link a document to external web page. This link may be absolute path or relative link path. If you want to create an external link from your website to google.com page, you can code like this: < AHREF = ” http://www.goo gle.com/” > Google Home</A>

Question 7.

Assertion (A): The full form of HREF is Higher Text Reference.
Reason(R): The value of the HREF attribute is the location (URL) of the external resource.

Answer:
(D) A is false and R is true

Explanation:
The full form of HREF is HyperText Reference. The HREF attribute of the <A> tag is used to create a hyperlink. The HREF attribute is used to address the document to link to and the words between the open and close of the anchor tag will be displayed as a hyperlink. The syntax of creating an anchor text is as follows: <A HREF=” URL” > Text to be displayed </A>

Question 8.

Assertion (A): The mailto link is a type of HTML link that activates the default mail client on the computer for sending an e-mail..
Reason (R): The web browser requires a default e-mail client software installed on his computer in order to activate the e-mail client.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A

Explanation:
The mailto link is written in the same format as a hyperlink except you use mailto: in place of the http:// and your e-mail address in place of the page address or URL. The syntax of mailto link is as follows: < A HREF=”mailto: < emaillD” >…. </A>

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 9.

Assertion (A): The CONTROLS attribute of < VIDEO > tag takes Boolean value(True or False), thus.
Reason (R): The user had to give the value as True or False to CONTROLS attribute.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
If the CONTROLS attribute is set to True, the video will appear with controls like play, pause and volume. If this attribute is omitted, then the browser will not display the default controls.

Question 10.

Assertion (A): Cellspacing in a table is used to put more space around each cell. It defines the space between cells.
Reason (R): By default, cellspacing width is 2 pixels.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A
Explanation:
An example of cellspacing is given below:
<HTML>
<HEAD>
< TITLE > TABLE Example </TITLE>
</HEAD>
<BODY>
< TABLE BORDER=”5″ BORDERCOLOR= “BLUE” CELLSPACING=”8″ >
<TR>
<TD>Serial Number</TD>
<TD> Teacher Names <//TD>
<TD> Phone Number </TD>
<TD> Address </TD>
</TR>
</TABLE>
</BODY>
</HTML> ‘

Question 11.

Assertion (A): you can have rows with different columns.
Reason (R): The COLSPAN attribute of <TABLE> tag is used to merge two or more columns in one.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
Colspan is used to merge multiple columns. Minimum value for COLSPAN is 2 and default value is Syntax to use the COLSPAN attribute is: <TDCOLSFAN=X>Where X is the number of cells it extends horizontally.

Question 12.

Assertion (A): When data is arranged in a table, it gives a more flexible and attractive way to represent information.
Reason (R): A table is used to arrange data in the form of rows and columns.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
Representing the data in tabular manner makes it easier to perform the comparative analysis of data.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 13.

Assertion (A): The BORDER attribute in <TABLE>is used to specify the border of the table.
Reason (R): If the BORDER attribute is not specified then the table will appear without any border.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
The Border attribute is used to display a table with border. If the value of the BORDER attribute is 0, then the table will appear without any border.

Question 14.

Assertion (A): The valign attribute specifies the alignment of the cell contents vertically.
Reason (R):The value of the valign attribute can be Top, Middle or Bottom.

Answer:
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A

Explanation:
The syntax to define the valign attribute of <TABLE> tag is:
<TABLE>
<TR Valign=”Top/Middle/Bottom”>
<TD Valign=”Top/Middle/Bottom” >
</TABLE>

Question 15.

Assertion (A): The width attribute specifies the height of a table.
Reason (R): The width attribute of < TABLE > is not supported in HTML5.

Answer:
(D) A is false and R is true

Explanation:
The width attribute specifies the width of a table. If the width attribute is not set, a table takes up the space it needs to display the table data. Syntax:
<TABLE WIDTH=”pixels | %”> Where the value of the WIDTH attribute can be the number of pixels or percentage value. The <TH> tag defines the header of the table.

Question 1.

A table is used to arrange data in the form of

(A) Rows
(B) Columns
(C) Both (a) and (b)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (a) and (b)

Explanation:
A table is used to arrange data in the form of rows and columns. Rows are the horizontal portion and columns are the vertical portion of a table.

Question 2.

The tag <TR> me

(A) Table Row
(B) Table Data
(C) Table Column
(D) None of these
Answer:
(A) Table Row

Explanation:
To define a table row, a user use 1 <TR>tag.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 3.

Each table may have a caption relevant to the information which is represented by tag.

(A) <TR>
(B) <TH>
(C) <TD>
(D) <CAPTION>
Answer:
(D) <CAPTION>

Explanation:
The <CAPTION > tag defines a suitable caption of a table.

Question 4.

Which of the following statements is/are TRUE?

(A) When data is arranged in a table, it gives a more flexible and attractive way to represent information.
(B) The contents of a row are divided into data cells.
(C) Representing the data in tabular manner makes it easier to perform the comparative analysis of dat(A)
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Explanation:
A table is an arrangement of data in rows and columns, or possibly in a more complex structure. Tables are widely used in communication, research, and data analysis. Tables appear in print media, handwritten notes, computer software, architectural ornamentation, traffic signs, and many other places.

Question 5.

The <TABLE> tag is used to create a ……

(A) Row
(B) Column
(C) Table
(D) None of these
Answer:
(C) Table

Explanation:
The < TABLE > tag is used to define a table.Tables provide you a way to arrange the data in the form of rows and columns.

Question 6.

The tag to define the header of the table is…….. tag.

(A) <TR>
(B) <TD>
(C) <TH>
(D) <CAPTION>
Answer:
(C) <TH>

Explanation:
The <TH> tag defines the header cell in a table. It is placed inside the <TABLE> and <TR> tags.

Question 7.

Which of the following defines the correct sequences of steps of the syntax to create a table?

(A) < TABLE >
<CAPTION>
<TR>
<TH> </TH>
</TR>
<TR>
<TD> …. </TD>
</TABLE>

(B) <TABLE>
< CAPTION > </ CAPTION >
<TH> </TH> ”
</TR>
<TR>
<TD> …. </TD>
</TR>

(C) <TABLE>
< CAPTION > </ CAPTION >
<TR>
<TH> </TH>
</TR>
<TR>
<TD> …. </TD>
</TR> ‘
</TABLE>

(D) None of these
Answer:
(C) <TABLE>
< CAPTION > </ CAPTION >
<TR>
<TH> </TH>
</TR>
<TR>
<TD> …. </TD>
</TR> ‘
</TABLE>

Explanation:
In the syntax, the <TABLE> tag comes first followed by <CAPTION> tag. To define the row, <TR> tag and if table header is to be defined then <TH> tag is used. The <TD> tag is used to define the data of the row.

I. Inline and Embedded Style Sheet
Inline style sheets are used to add styles to a particular tag or group of tags. The style information is included within the tag of an HTML element. They do not affect only the single element or individual occurrence of the tag to which the style is applied. The style information of an HTML element is specified using STYLE attribute within the element tag. The style information is enclosed in double quotes and semi-colon(;) to separate multiple style properties. A colon is used to assign value to individual property. Internal or embedded style sheets are used to define unique styles for the elements of a single HTML document. The internal styles are defined in the HEAD section of HTML document by using the < STYLE > tag. This specifies the style sheet area within the HTML document. The TYPE attribute of < STYLE > tag specifies the type of style sheet being used.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 1.

…………. style sheets are used to add styles to a particular tag or group of tags.

(A) Inline
(B) Embedded
(C) Outline
(D) None of these
Answer:
(A) Inline

Explanation:
The inline style is specific to the tag itself. It uses the HTML “style” attribute to style a specific tag.

Question 2.

A………..is used to assign value to individual property.

(A) Semi-colon
(B) Comma
(C) Colon
(D) Inverted comma
Answer:
(C) Colon

Explanation:
CSS has now become a very important part of building blogs and websites. The use of colon is given as: < STYLE type=”text/css” > Hl{ Color: Sienna;
Text-align: Center } </STYLE>

Question 3.

…………..style sheets are used to define unique styles for the elements of a single HTML document.

(A) Internal
(B) Embedded
(C) Both (A) or (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) or (B)

Explanation:
In Embedded CSS, you can put your CSS rules into an HTML document using the < style > element. This tag is placed inside the <head>…</head> tags. Rules defined using this syntax will be applied to all the elements available in the document.

Question 4.

The internal styles are defined in the section of HTML document by using the < STYLE > tag.

(A) HEAD
(B) BODY
(C) TITLE
(D) None of these
Answer:
(A) HEAD

Explanation:
The syntax of using < STYLE > tag is:
<head>
<style type=”text/css” media=”…”>
Style Rules </style>
</head>

Question 5.

The ……..attribute of < STYLE > tag specifies the type of style sheet being used.

(A) START
(B) CSS
(C) TYPE
(D) HREF
Answer:
(C) TYPE

Explanation:
The type attribute of the <STYLE> tag gives information about the type of document to the browser.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 6.

The style information is enclosed in and ……..to separate multiple style properties.

(A) Double quotes
(B) Semi-colon(;)
(C) Both (A) and
(B) (D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and

Explanation:
The use of double-quotes and semi-colon can be easily understandable by going through the following code:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
< title > Learning HTML </title>
</head>
<body>
<p sty!e=”font-size: xx-large; colonmaroon; text-align:ccn ter; border: groove 5px orange” > Learning HTML </p>
<p sty!e=”font-size: x-large; colongreen; text-align:right; border:ridge 3 px maroon” >
Learning HTML </p>
<p style=”font-size: medium; colonnavy; text-align:left; bordendashed 4 px green” > Learning HTML </p>
</body> </html>

Question 7.

What is the type of the CSS code in the following code?

<html>
<BODY>
< HI style=”Color:Red;Text-align:Center” >
Welcome </Hl>
<P style=”Font-size:18pt”>This is a style.</P> <H2 style=”Color: Blue;Font-size:24pt”> Using STYLE attribute </H2>
</body> .
</html>
(A) Inline style sheet
(B) Embedded style sheet
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(A) Inline style sheet

Explanation:
An inline style may be used to apply a unique style for a single element. To use inline styles, add the style attribute to the relevant element. The style attribute can contain any CSS property. Inline styles are defined within the “style” attribute.

II. CSS AND THE STEPS TO WRITE IT
A CSS is basically a tool that allows adding style to a web page. A style sheet consists of a set of instructions or rules that are made up of two parts given as:

  • A selector
  • A set of properties

The main aim of CSS is to increase the style of the page. Therefore, CSS appears to be visual-based. One of the main properties of CSS’s is that all the images, pages, object and style have to be saved in the same directory. The author of the page has to create a style sheet in the text editor being used.
To write a style sheet,

  • The header of the HTML file being written for the web page has a link to the style sheet.
  • The next step involves writing a set of rules. The rules consist of selectors and the actions that they have to perform.
  • A selector for an element or a tag is the text that appears within the tag (i.e. the selector for the <P> tag is P).
  • Then within braces the property is written. This consists of a property separated by its value with a colon and a space.

Question 1.

The full form of CSS is……….

(A) Cascading Style Sheet
(B) Concatenate Style Sheet
(C) Convey Style Sheet
(D) Conclusive Style Sheet
Answer:
(A) Cascading Style Sheet

Explanation:
Cascading style sheet is a list of statements that can assign various rendering properties to HTMLelements.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 2.

The main aim of CSS is to increase the of the page.

(A) Style
(B) Length
(C) Breadth
(D) Size
Answer:
(A) Style

Explanation:
Cascading Style Sheet (CSS) is a simple mechanism for adding style (e.g., fonts, colors, spacing) to Web documents.

Question 3.

A for an element or a tag is the text that appears within the tag.

(A) Attribute
(B) Style
(C) Selector
(D) Property
Answer:
(C) Selector

Explanation:
Embedding style sheet requires more coding than linking it from the HTML file. If the style sheet is not embedded then the required page to be downloaded or viewed offline would not be correct. CSS is not supported by some of the editors, as editors don’t recognize some of the HTML codes that are generated while making CSS.

Question 4.

What is the difference between HTML and CSS?

(A) HTML is the markup language used to develop web pages while CSS adds style to the web page.
(B) HTML adds style to the web page while CSS is the markup language to develop web pages.
(C) Both are incorrect statements
(D) None of these
Answer:
(A) HTML is the markup language used to develop web pages while CSS adds style to the web page.

Explanation:
Maintenance of the web page is easy. To make a global change, simply change the style, and all elements in all the web pages will be updated automatically.

Question 5.

The parts of style sheet is/are:

(A) A selector
(B) A set of properties
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Explanation:
Using CSS, the number of times a background image is to appear or whether the tiles are to be placed horizontally or vertically can be specified.

Question 6.

What does the following statement correspond to? BODY background-color: Red ?

(A) This defines the font color of the text as red.
(B) This defines the background of the body to be in red.
(C) There is an error in the statement
(D) None of these
Answer:
(B) This defines the background of the body to be in red.

Explanation:
CSS Background-color property define the background color of an element. Its value is a color name or color code.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML

Question 7.

What does the following statement correspond to? HI {Color: Red}

(A) This defines the background of the body to be in red.
(B) This defines the font color of HI as red.
(C) This defines the background color of HI as red.
(D) None of these
Answer:
(B) This defines the font color of HI as red.

Explanation:
The COLOR property is used to give color to the element present on the web page. Its value is the color name or color code.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications with Answers

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 7 Advanced HTML Read More »

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

HTML Advanced-Tables, Lists and Links Class 10 MCQ Questions with Answers

Question 1.

In <OL> and <UL>, the style of bullet or number is defined by:

(A) type attribute
(B) style attribute
(C) both (A) and (B)
(D) None of the these
Answer:
(A) type attribute

Explanation:
The type attribute of <OL> and <UL> tags is used to define the type of bulleted and numbered list required by the user,

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 2.

Which of the following will produce a solid circle bullet when given as a type for <UL>?

(A) circle
(B) square
(C) disc
(D) none of these
Answer:
(C) disc

Explanation:
The syntax <UL type=”disc”> will display a bulleted list with disc.

Question 3.

A …….. can be inserted in HTML document which can act as a container for all the input elements.

(A) Text field
(B) Text area
(C) Form
(D) Command Button
Answer:
(C) Form

Explanation:
HTML Form is a document which stores information of a user on a web server using interactive controls.

Question 4.

………. method is used to sent form data as URL variables.

(A) Get
(B) Set
(C) Post
(D) None of these
Answer:
(A) Get

Explanation:
Some other features of GET requests are: GET requests can be cached. GET request remains in the browser history.

Question 5.

…………… method is used to sent form data as HTTP Post.

(A) Get
(B) Set
(C) Post
(D) None of these
Answer:
(C) Post
Explanation:
Some features of POST requests are:

  • POST requests are never cached.
  • POST requests do not remain in the browser history.

Question 6.

What is the purpose of a web form ?

(A) An outdated feature still used to help the page load faster
(B) An useful way to send information from the user directly to the search engines
(C) A way to input data into a website or an application
(D) To enable the user to navigate the website with ease
Answer:
(C) A way to input data into a website or an application

Explanation:
Web Forms are pages that your users request using their browser.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 7.

Which element allows for the creation of groups of options in a select menu?

(A) <select>
(B) < group >
(C) < option >
(D) <optgroup>
Answer:
(C) < option >

Explanation:
The <OPTION> tag specifies an option in a selection list. < OPTION > tag is used inside a SELECTION tag.

Question 8.

Which option will be selected with the following code snippet?

<select>
<option selected value=”Fiat”>Fiat</option>
< option value=” selected” > Saab </option >
< option value=”opel” > Selected </option >
< option value=” audi” > Audi </option > </select>
(A) Fiat
(B) Saab
(C) Selected
(D) Audi
Answer:
(A) Fiat
Explanation:
The <SELECT> tag defines a selection list on an HTML FORM. A selection list displays alist of options from which the user can select an item. From a selection list, one or morethan one item can be selected at a time.

Question 9.

The attribute specifies the page which handles the input from the user.

(A) method
(B) frame
(C) action
(D) target
Answer:
(C) action

Explanation:
The ACTION attribute specifies where the information will be ‘ sent for processing. Information processing destinations can be CGI programs, JavaScript functions or an email address.

Assertion and Reason Based MCQs

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A
(C) A is true and R is false
(D) A is false and R is true

Question 1.

Assertion (A): An unordered list is a list in which there is no definite order to the items.
Reason (R): As, an unordered list of items are marked with bullets.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
An unordered list is a bulleted list of items. The tags for an unordered list are <UL> and </UL>. It is used to create unordered list or bulleted list, like to represent the list in the form of disc, square and circle. The data is defined under the <UL> tag, by using <LI> tag. Syntax <UL>…</UL>

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 2.

Assertion (A): A definition list is not a list of items.
Reason (R): A definition list is a list of terms and explanation of the terms.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
A definition list has two pieces for each item, a term and a definition. Each definition-list term starts with the <Dy>tag. Each definition-list definition starts with the < DD>tag. It is used to create a list of definition terms.

Question 3.

Assertion (A): The SUBMIT or RESET buttons that sends all the collected information to the server or clears the form information respectively.
Reason (R): The information is then processed and give the output

Answer:
(B) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of AOption (B) is correct.
Explanation:
The syntax to use SUBMIT is: <FORM> < INPUT type=”SUBMIT” value=”SUBMIT”> </FORM > Using the above statement, a form appears with a button named as SUBMIT.

Question 4.

Assertion (A): It is not possible to have a form inside a form.
Reason (R): A form cannot be nested.

Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
It is possible to add all kinds of HTML tags between the <FORM> and </ FORM> tags. This means that a form can easily include a table or an image along with the actual elements. The <FORM> tag cannot have another <FORM> tag inside it. A form cannot have a subform as it cannot be nested.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 5.

Assertion (A): The <FORM NAME=”Form Name”> specifies the name of the Form.
Reason (R): The form name is always displayed on the Form.

Answer:
(C) A is true and R is false

Explanation:
The name of the form is not displayed on the form. As the user can have more than one FORM tags in an HTML document, so to differentiate one Form from another, a name is required to be given. Name attribute is optional if only one <FORM> tag is used.

Question 6.

Assertion (A): Data cannot be encrypted in the form.
Reason (R): The ENCTYPE attribute specifies how the data is sent to the destination.

Answer:
(D) A is false and R is true
Explanation: The < FORM ENCTYPE=”PLAIN/ TEXT”> specifies how the data is sent to the destination. It encrypts the data and sends it as it is to the destination place.

Question 7.

Assertion (A): Data cannot be encrypted in the form.
Reason (R): The ENCTYPE attribute specifies how the data is sent to the destination.

Answer:
(D) A is false and R is true

Explanation:
The < FORM ENCTYPE=”PLAIN/ TEXT”> specifies how the data is sent to the destination. It encrypts the data and sends it as it is to the destination place.

Question 8.

Assertion (A): The <INPUT> tag is required when the user has to give some input/data.
Reason (R): The <INPUT> tag is not a compulsory tag used within the FORM tag.

Answer:
(C) A is true and R is false

Explanation:
The <INPUT> tag is required when the user has to give some input/data. This tag is always used within the FORM tag. Thus, INPUT tag defines a FORM element which. can receive user input. The TYPE attribute determines the specific sort of FORM element to be created i.e. this attribute specifies the type of input we want from the user. It can be used to create the following type of interface elements:

(A) BUTTON
(B) CHECKBOX
(C) RADIO
(D) TEXT
(E) SUBMIT and RESET
(F) IMAGE
(G) FILE
<INPUT TYPE=”BUTTON” >: This will place a button on an HTML form. information. These programs then manipulate the information, store data and send a feedback page to the viewer. To do so, a tag is available called as <FORM> tag.

Case- Based MCQs

Attempt any ? sub-parts from each question. Each sub-part carries 1 mark.
I. HTML Forms
Forms are one of the most powerful parts of a web page. In the structure of an HTML document, comes the basic tags like <HTML>, <HEAD> and <BODY>.HTML Forms are elements responsible for adding interactivity to web documents. Forms can be used to add to your web pages a guest book, order forms, surveys, get feedback, etc. A form allows you to gather information from a visitor or customer for immediate or for later use. The role of Forms is to gather different kinds of user input, i.e. fields to type in text, menus to select items from, radio buttons to choose items. The web browser accepts this information, and sends it directly to a web server, where a customized program is invoked to handle the form information. These programs then manipulate the information, store data and send a feedback page to the viewer. To do so, a tag is available called as <FORM> tag.

Question 1.

In the term HTML, what does M stands for?

(A) Markup
(B) Mashup
(C) Meaningful
(D) Most
Answer:
(A) Markup

Explanation:
HTML is a markup language used to build web pages and web applications. HTML is not a programming language, but rather a markup language.The major limitation of HTML is that it can create only static and plain pages so if you need dynamic pages then HTML is not useful.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 2.

……………. are the most powerful parts of a webpage.

(A) Links
(B) Forms
(C) Images
(D) Scripting
Answer:
(B) Forms

Explanation:
HTML Form is a document which stores information of a user on a web server using interactive controls. An HTML form contains different kind of information such as username, password, contact number, email id etc. In HTML, a form is a window that consists of the elements of a form called the form fields. These fields may be text field, text area, drop¬down box, radio buttons, checkbox and/or a command button.

Question 3.

Which of the following statements is/are True?

(A) Forms can be used to add to your web pages a guest book, order forms, surveys, get feedback, etc.
(B) Forms are elements responsible for adding interactivity to web documents.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Explanation:
When the form is displayed in a web browser, the user can make a choice and some text can be entered using the interface elements. This form made can finally be submitted to a destination point whenever required.

Question 4.

Which of the following tag is used to display the body of the webpage?

(A) <CSS>
(B) <HEAD>
(C) <BODY>
(D) < TITLE >
Answer:
(C) <BODY>

Explanation:
The <BODY> tag appears in between the <HTML> and </HTML> tags. It displays the text to be displayed on the web browser.

Question 5.

Which of the following defines the role of a form?

(A) Displaying various kind of information to the user
(B) Gather different kinds of user input
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Explanation:
The for takes information from the user, processes it and then give the output to be displayed.

Question 6.

Which tag is used to create a form in a webpage?

(A) <FORM>
(B) < TITLE >
(C) <HEAD>
(D) None of these
Answer:
(A) <FORM>

Explanation:
The <FORM> tag tells the browser where a form starts and </FORM> denotes where the form ends. A <FORM> tag is thus a container element. Everything . contained between these opening and closing tags is a part of the form.

Question 7.

What are the different buttons that a form contains?

(A) Checkbox
(B) Radio button
(C) Post/Submit button
(D) All of these
Answer:
(D) All of these
Explanation:
The basic construction of an HTML Form includes:

  •  The beginning and ending <FORM> tag.
  •  The actual form elements where the visitor enters the information like text box, checkbox, radio buttons, etc.
  •  The SUBMIT or RESET buttons that sends all the collected information to the server or clears the form information respectively

II. ORDERED LISTS
HTML ordered list or Numbered list displays elements in a numbered format. The HTML <OL> tag is used for creating ordered list. Ordered list can be used to represent items either in numerical order or alphabetical order format or in any format where an order is emphasized.The data item is defined under the <OL> tag by using <LI> tag. The <OL> consists of the Attributes START and TYPE.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 1.

HTML ordered list or Numbered list displays elements in a……… format.

(A) Numbered
(B) Bulleted
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(A) Numbered

Explanation:
Numbered list is an ordered list that is numbered as ‘1,11,111’, ‘a,b,c’, ‘i, ii, iii’.By default, an ordered list shows the item in the ascending order.

Question 2.

The HTML …….. tag is used for creating ordered list.

(A) <UL>
(B) <OL>
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(B) <OL>

Explanation:
An ordered list is a list where 1 the items in the list are held in some kind of sorted order. The <OL> tag is used to define I an ordered list. OL stands for Ordered List.

Question 3.

The attribute is used to specify the start of the ordered lists.

(A) Start
(B) St
(C) Face
(D) Size
Answer:
(A) Start

Explanation:
To clarify the use of START attribute view the example given below:
<HTML>
<HEAD>
< TITLE > START ATTRIBUTE </TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<OL START=” 4 “>
<LI>Six</LI>
< LI > Seven </LI >
< LI > Eight </LI>
</BODY >
</HTML >

Question 4.

What does <LI> stands for?

(A) LIST ITEM
(B) LAST ITEM
(C) LONG ITEM
(D) LENGTH ITEM
Answer:
(A) LIST ITEM

Explanation:
Both ordered and unordered lists require start and end tags as well as the use of a special element to indicate where each list item begins (the <LI> tag).

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 5.

Which of the following is not an attribute of <OL> tag?

(A) TYPE
(B) START
(C) BACKGROUND
(D) None of these
Answer:
(C) BACKGROUND

Explanation:
To understand the use of START and TYPE attributes, view the following example:
<HTML>
<HEAD>
< TITLE > START and TYPE ATTRIBUTES </ TITLE >
</HEAD>
<BODY>
<OL TYPE=” i” START=” 4 “>
<H2>MY FAVOURITE FRUITS: </H2>
<FONT FACE=”Monotype Corsiva” SIZE=”6″ COLOR=”Red” >
< LI > Apple </LI >
< LI > Strawberry </LI >
< LI> Blueberry </LI >
</FONT>
</OL>
</BODY>
</HTML>

Question 6.

What is the syntax of OL tag with TYPE attribute?

(A) <OL TYPE=”l/a/A/i/r>
(B) < OL TYPE=”square” >
(C) <OL TYPE=”disc” >
(D) <OL TYPE=”circle” >
Answer:
(A) <OL TYPE=”l/a/A/i/r>
Explanation:
TheTYPEattributeaUowsyoutospedfythenumbering system you want to use. Arabic numbers are the default. View the example given below to understand the use of TYPE attribute.
<FITML>
<HEAD>
< TITLE > TYPE ATTRIBUTE </TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<OLTYPE=T>
< LI > LOTUS TEMPLE </Ll >
<LI>TAJ MAHAL </LI>
< LI > INDIA GATE</LI>
</BODY>
</HTML>

Question 7.

Which of the following statement(s) is/are true?

(A) Lists create well-structured, accessible, easy- to-maintain documents.
(B) They provide individualized elements to which you can hook on CSS styles.
(C) Systematic lists help viewers to read your website.
(D)All of these
Answer:
(D)All of these

Explanation:
There are three main types of lists: unordered lists, ordered lists and definition lists. Ordered lists are numbered in some fashion, while unordered lists are bulleted. Definition lists consist of a term followed by its definition.

III. CHECKBOXES
<INPUT TYPE=”CHECKBOX” >: Checkboxes are used when the visitor can select multiple options from a set of alternatives. There can be more than one checkboxes from which the user can select one or more options. Note that every checkbox has a unique name. If there is no check in the box, clicking it will place a check mark (“X” orthere. If the box is checked, clicking it again will remove the mark. The value sent in the web form is the value of the checkbox if it was selected; otherwise the value will be empty. Adding the option CHECKED to a checkbox will make that checkbox highlight when the page loads.

Question 1.

Checkboxes are used when the visitor can select ………. options from a set of alternatives.

(A) One
(B) Multiple
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Explanation:
The checkboxes are used where the user can select more than one or more than one options like ‘Number of languages known’, ‘Names of the cities visited’, etc.

Question 2.

What happen when the syntax of the code is: <INPUT TYPE = “CHECKBOX” CHECKED>?

(A) Will make that checkbox highlight when the page loads.
(B) The page will never be loaded.
(C) Will make that checkbox dormant when the page loads.
(D) None of these
Answer:
(A) Will make that checkbox highlight when the page loads.

Explanation:
That particular checkbox will be highlighted whose code is given as clNPUT TYPE=”CHECKBOX” CHECKED >, when that particular webpage will be loaded by the browser.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 3.

What is the meaning of the syntax of the code is: < INPUT TYPE=”CHECKBOX” Name= “Checkboxl” CHECKED >?

(A) That particular checkbox having the name ‘Checkbox’ will be highlighted, when that particular webpage will be loaded by the browser.
(B) That particular checkbox having the name ‘Checkboxl’ will be highlighted, when that particular webpage will be loaded by the browser.
(C) That particular checkbox having the name ‘Checkboxl’ will not be loaded by the web browser.
(D) There is an error in the syntax.
Answer:
(B) That particular checkbox having the name ‘Checkboxl’ will be highlighted, when that particular webpage will be loaded by the browser.

Explanation:
The Name attribute of <INPUT> tag specifies the name of the INPUT element. This attribute is required to differentiate between checkboxes. The name is not displayed on the form.

Question 4.

What is/are the difference between checkbox and radio button?

(A) Checkbox appears to be rectangular/square in shape whereas radio button appears to be round.
(B) Checkbox is used when multiple options can be selected whereas radio button is used only when one option can be selected.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Explanation:
Here, an example is given to show radio buttons on the form.
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Radio Button example</TITLE> c/HEAD >
<BODY>
<TIl>Please select the gender</Hl>
<FORM>
< INPUT TYPE=”RADIO” NAME=”R1″> MALE
<BR> .
< INPUT TYPE=”RADIO” NAME=”R2″> FEMALE
<BR>
< INPUT TYPE=”RADIO” NAME=”R3″> TRANS GENDER
<BRxBR>
< IN PUTTYPE=”SU BMIT” VALUE=”Submit” > </FORM>
</BODY >
</HTML>
After the above code is processed, three radio buttons will be displayed on the form.

Question 5.

Which tag is used to insert a checkbox on the form?

(A) < INPUT >
(B) <CHECKBOX>
(C) <TYPE>
(D) None of these
Answer:
(A) < INPUT >

Explanation:
The < INPUT > tag is required when the user has to give some input/data. This tag is always used within the FORM tag. Thus, INPUT tag defines a FORM element which can receive user input. The TYPE attribute determines the specific sort of FORM element to be created i.e. this attribute specifies the type of input we want from the user.

Question 6.

In which of the following checkboxes can be used?

(A) Names of countries visited
(B) Names of food items loved
(C) Names of languages known
(D) All of these
Answer:
(C) Names of languages known

Explanation:
Checkbox is used when multiple options can be selected.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links

Question 7.

Which tag should be there before the < INPUT > tag to designate a form?

(A) <FORM>
(B) < TABLE >
(C) <B>
(D) <HR>
Answer:
(A) <FORM>

Explanation:
The <FORM> tag tells the browser where a form starts and </FORM> denotes where the form ends. A <FORM> tag is thus a container element. Everything contained between these opening and closing tags is a part of the form.

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications with Answers

MCQ Questions for Class 10 Computer Applications Chapter 6 HTML Advanced-Tables, Lists and Links Read More »

error: Content is protected !!