Author name: Prasanna

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers

I. The entire staff was roused and maids rushed in and out bringing his day bed, his night bed, favourite cushions, toys and rubber rings, breakfast bowl, lunch bowl, supper bowl. Realising that my car would never hold all the stuff, I started to drive away. As moved off, Mrs. Pumphrey, with a despairing cry, threw an armful of the little coats through the window. I looked in the mirror before I turned the corner of the drive; everybody was in tears. Out on the road, I glanced down at the pathetic little animal gasping on the seat by my side. patted the head and Tricky made a brave effort to wag his tail. “Poor old lad,” I said. “You haven’t a kick in you but I think know a cure for you.”

Question 1.

What might be the atmosphere of the household in the above extract signify?

(A) Mrs. Pumphrey’s status in society reflected in Tricky’s lifestyle.
(B) The staff’s love for Tricky, which matched that of Mrs. Pumphrey
(C) The grand life of comforts and luxuries that Tricky enjoyed.
(D) Mrs. Pumphrey’s indulgence and anxiety acted upon by the staff.
Answer:
(D) Mrs. Pumphrey’s indulgence and anxiety acted upon by the staff.

Explanation:
The staff was highly influenced by the behaviour and reactions of Mrs. Pumphrey.

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Question 2.

Given below are emoticons reflecting various expressions and reactions. Choose the option that correctly describes the narrator’s mindset in the given extract.

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 1
(A) Options (i) and (iii)
(B) Options (ii) and (iv)
(C) Options (iii) and (v)
(D) Options (ii) and-(v)
Answer:
(B) Options (ii) and (iv)

Explanation:
The narrator is confused and undecided. These are represented by emoticons (ii) arid (iv).

Question 3.

Given below a re some well-known quotes shared by the staff to console Mrs. Pumphrey, after Tricky’s departure. Choose the option that correctly identifies the quote that IS NOT appropriate to the consolation

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 3
(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(D) Option (iv)

Question 4.

As the extract indicates, Mrs. Pumphrey indulged Tricky and bought him many things. Choose the option that best describes the kinds of advertisement/s that seem likely to persuade Mrs. Pumphrey to buy something for T ricky.

(i) Statistics Appeal – Such advertisements use facts and data to convince consumers to buy products.
(ii) Scarcity Appeal – Such advertisements create a feeling of exclusivity and are often used to convince people to take advantage of a sale or limited period offer.
(iii) Personal Appeal – Such advertisements focus on evoking emotions to convince consumers and often relate to family or other inter-personal interactions.
(iv) Fear Appeal – Such advertisements focus on inspiring some kind of fear to convince consumers to take action in order to avoid certain negative or undesirable consequences.

(A) Options (i), (ii) and (iv)
(B) Options (iii) and (iv)
(C) Options (i), (iii) and (iv)
(D) Option (ii) only
Answer:
(B) Options (iii) and (iv)

Explanation:
Mrs. Pumphrey is likely to purchase anything which she is afraid of or evoke emotions. She is 8 not going to be influenced by scarcity appeal or statistical data.

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Question 5.

The narrator describes Tricky as a “pathetic little animal”. The use of the word ‘pathetic’ indicates that the narrator:

(A) Was very fond of Tricky.
(B) Thought Tricky was contemptible.
(C) Pitied Tricky’s condition.
(D) Believed Tricky’s health was deteriorating.
Answer:
(C) Pitied Tricky’s condition.

Explanation:
Pathetic is used to describe someone who is not in good condition and needs sympathy or pity.

II. He discovered the joys of being bowled over, tramped on and squashed every few minutes. He became an accepted member of the gang, an unlikely, silky little object among the shaggy crew, fighting like a tiger for his share at meal times and hunting rats in the old hen house at night. He had never had such a time in his life. All the while, Mrs. Pumphrey hovered anxiously in the background, ringing a dozen times a day for the latest bulletins.

Question 1.

Read the following statements, each of which describes the gist of the given extract.

Select the option that captures the essence of the extract correctly.
Statement (i) – It highlights the kind of comforts and luxuries that Tricky was used to at Home.
Statement (ii) – It brings out a contrast between Tricky and Mrs. Pumphrey’s state of being.
Statement (iii) – It reflects that Tricky was happier at the surgery and loved being with other dogs.
Statement (iv) – It shows Tricky’s journey with his peers at the surgery and documents of his recovery.

(A) Statements (i) and (ii)
(B) Statements (iii) and (iv)
(C) Statements (i) and (iii)
(D) Statements (ii) and (iv)
Answer:
(D) Statements (ii) and (iv)

Explanation:
Statement (i) is not correct as Tricky found having meal at Doctor’s place more satisfying than 1 at Home. Statement (iii) is not correct as Tricky enjoyed his company more than others initially. So, only I Statements (ii) and (iv) are correct.

Question 2.

What does the reference to Tricky as a “silky little object” signify?

(A) Tricky was a very small and rather pampered dog.
(B) Tricky was comfortably attired in fine silks and warm coats.
(C) Unlike the other dogs, Tricky had lived, in the lap of luxury with care and grooming.
(D) The Narrator’s mockery of Tricky’s life and treatment with Mrs. Pumphrey.
Answer:
(C) Unlike the other dogs, Tricky had lived, in the lap of luxury with care and grooming.

Explanation:
Silly here refers to his well grooming and little refers to his delicateness living a life of luxury.

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Question 2.

Why does the narrator describe being “tramped on and squashed” as joys?

(A) To suggest the irony about the strange ways of dogs.
(B) To mention the simple pleasures of canine life.
(C) To compare it to Tricky’s earlier play-time at the house.
(D) To direct attention towards Tricky’s successful recovery.
Answer:
(B) To mention the simple pleasures of canine life.

Explanation:
Although these are treated as pathetic in human life, but in canine behaviour, these are normal routines or pleasures that need to be enjoyed.

Question 4.

“All the while, Mrs. Pumphrey hovered anxiously in the background”. Given below are different types of Pet Parenting styles described in Country Living, (an e-magazine).

Choose the option that best reflects the kind of Pet owner Mrs. Pumphrey was.

(i) Traffic Light Pet owners have a healthy balance of rules and freedom and give clear and consistent signals for ‘yes’ and ‘no’.
(ii) Entranced Pet owners have the best intentions, but as soon as their pet locks eyes with them and gives their command, they are at their pet’s back and call.
(iii) The Goose Pet owners go all-out in protecting their pet. They often limit their time away from their pet, especially puppies.
(iv) The Baggage Handler Pet owners love being close to their pets and going on adventures together. They are always mindful of the pet’s comfort and security.
Answer:

(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(B) Option (ii)

Explanation:
Mrs. Pumphrey wanted the best for her pet even though it appears to be strict, but as soon as she looks at her pet, she forgets all about it and becomes lenient.

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Question 5.

Pick the option that reveals Tricky’s characteristics in the context of ‘fighting like a tiger for his share at meal times and hunting rats in the old hen house at night.’

(1) selfish
(2) happy
(3) greedy
(4) confident
(5) sturdy
(6) cruel

(A) 2, 4 and 5
(B) Only 2
(C) 1 and 5
(D) 3, 4 and 6
Answer:
(A) 2, 4 and 5

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 Read More »

The Tale of Custard the Dragon Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 10

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 10 The Tale of Custard the Dragon

I. Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow.

“Ink trickled down to the bottom of the household,
And little mouse Blink strategically mouseholed. ,
But up jumped Custard, snorting like an engine,
Clashed his tail like irons in a dungeon,
With a clatter and a clank and a jangling squirm,
He went at the pirate like a robin at a worm”

Question 1.

Which option lists the quotes that support the ideas in the extract?

(1) Fear makes strangers of people who would be friends.
(2) If you’re brave enough to start, you’re strong enough to finish.
(3) Courage doesn’t mean you don’t get afraid. Courage means you don’t let fear stop you.
(4) You get in life what you have the courage to ask for.
(5) Fear has a large shadow, but he himself is strong.

(A) land 5
(B) 2, 3 and 4
(C) 2 and 3
(D) 1,3 and 5
Answer:
(C) 2 and 3

Explanation:
The one who has courage to start something has the courage to end it also. Also, we should never feel afraid does not mean to be courageous. Courageous are those who overcome their fear and try to start something new.

The Tale of Custard the Dragon Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 10

Question 2.

What is the poet’s purpose of using the onomatopoeic words given in the extract?

(A) It is to emphasize on the might and boldness of Custard.
(B) It is to introduce the character Custard to the readers.
(C) It is to impress upon the readers that Custard was ready.
(D) It is to make Custard bold enough to face the situation.
Answer:
(A) It is to emphasize on the might and boldness of Custard.

Explanation:
The words forming a sound with what it is named as or the onomatopoeic words have been used in the poem to highlight and attract attention towards the courage of Custard.

Question 3.

Pick an option that best fits the usage of the word’ trickled’ as used in the extract.

(A) The water trickled down the tap and filled the trough.
(B) Students trickled into the classroom as the teacher entered.
(C) Tears trickled down her cheeks as she heard the sad news,
(D) His enthusiasm for the task slowly trickled away.
Answer:
(B) Students trickled into the classroom as the teacher entered.

Explanation:
In the poem, trickled has been used to refer to forming a line and entering some place.

Question 4.

Select the option that fits with the reaction of the characters in the context of the extract.
Ink : terrified : Blink : (i)……………..
Pirate: (ii)…………… :Custard: undaunted

(A) (i) shocked (ii) displeased
(B) (i) petrified (ii) wondered
(C) (i) upset (ii) dazed
(D) (i) petrified (ii) shocked
Answer:
(D) (i) petrified (ii) shocked

Explanation:
Just as Ink was terrified, Blink appeared petrified or alarmed. Similarly, Pirate was dazed or amazed while Custard remained undaunted.

The Tale of Custard the Dragon Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 10

Question 5.

‘He went at the pirate like a robin at a worm’. Why has this comparison been used here? Just like the robin catches the worm,

(A) Custard attacked the pirate after careful observation.
(B) Custard attacked the pirate without delay.
(C) Custard attacked the pirate valorously.
(D) Custard attacked the pirate stealthily.
Answer:
(B) Custard attacked the pirate without delay.

Explanation:
It was the courage of the Custard that unlike other pets at home, he wasted no time in attacking the pirate.

Question 6.

Pick the option that does not display a simile from the extract.

(A) Clashed his tail like irons… .
(B) .. .at the pirate like a robin at a worm.
(C) … Custard, snorting like an engine…
(D) … trickled down to the bottom…
Answer:
(D) … trickled down to the bottom…

Explanation:
Simile is when one thing is compared to another. ‘Tail like irons’, ‘pirate like a robin’ and ‘snorting like an engine’ are comparisons and thus, examples of similes. ‘Trickled down to bottom’ means flowing down to the bottom which is not a comparison and thus, not a simile.

Question 7.

The extract mentions ‘irons’ in dungeons. According to this extract, ‘irons’ is a reference to :

(A) Iron racks for sacred books.
(B) Iron cases housing treasures.
(C) Iron chains holding the prisoners captive.
(D) Iron coffins for burying the royal dead.
Answer:
(C) Iron chains holding the prisoners captive.

II. Belinda giggled till she shook the house,
And Blink said Weeck! which is giggling for a mouse,
Ink and Mustard rudely asked his age,
When Custard cried for a nice safe cage.
Suddenly, suddenly they heard a nasty sound,
And Mustard growled, and they all looked around.

Question 1.

What can you infer from the repetition ‘suddenly, suddenly’ in the above extract?

(A) There was an immediate change in the scene.
(B) It focuses on the hasty attack and the loud noise.
(C) It emphasises that an unexpected noise was heard.
(D) It draws our attention to the loud cry that occurred.
Answer:
(C) It emphasises that an unexpected noise was heard.

Explanation:
The repetition of the word ‘Suddenly’ indicates the fraction of second in which the event took place.

The Tale of Custard the Dragon Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 10

Question 2.

A cage means captivity. Why is Custard inclined to remain in a cage despite what it symbolizes? This is so because he viewed it as a:

(1) sanctuary
(2) guardhouse
(3) cubicle
(4) refuge
(5) booth

(A) 1,2&5
(B) 1&4
(C) 3,4&5
(D) 3&5
Answer:
(B) 1&4

Explanation:
Because for Custard, the cage represented sanctuary and a refuge from the outside world.

Question 3.

Why has the poet used the word ‘weeck’ to signify the giggling of the mouse?

The poet
(A) uses it to add suspense in the poem.
(B) has imagined how the mouse would sound in this mood.
(C) has mocked at the mouse for giggling at Custard.
(D) uses it to create a scary effect for readers.
Answer:
(B) has imagined how the mouse would sound in this mood.

Question 4.

Pick the option with the correct matches for columns A and B.

AB
WordMeaning
1. chuckleA. to smile in a half-suppressed mocking way.
2. sniggerB. to smile in an irritating, conceited manner.
3. smirkC. to let out a quiet and suppressed laugh.
D. to let out a laugh, heartily and loudly.

(A) 1- D, 2-A, 3-C
(B) 1 – C, 2-A, 3-B
(C) 1-B, 2-D, 3-C
(D) 1 -A, 2-C, 3-D
Answer:
(B) 1 – C, 2-A, 3-B

Question 5.

Which belief about dragons is in contrast to Custard’s behaviour in the extract.

(A) Dragons are brave and feared.
(B) Dragons can grant wishes.
(C) Dragons can become invisible at will.
(D). Dragons are soft-hearted and kind.
Answer:
(A) Dragons are brave and feared.

Explanation:
Dragons were believed to be brave and need to be feared of. In reality, Custard was fearful of other pets and never seemed brave for a moment in the initial part of the poem.

The Tale of Custard the Dragon Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 10

Question 6.

A hyperbole is a literary device where the poet/writer/speaker purposely and obviously exaggerates to an extreme. Choose the option that includes an example of hyperbole, from the extract.

(A) And Mustard growled, and they all looked around
(B) Ink and Mustard rudely asked his age
(C) Belinda giggled till she shook the house
(D) When custard cried for a nice safe cage.
Answer:
(C) Belinda giggled till she shook the house

Explanation:
It is too much of an exaggeration that a small girl laughed so much that the house started shaking. So, this is an example of hyperbole.

III. Now the name of the little black kitten was Ink,
And the little grey mouse, she called him Blink,
And the little yellow dog was sharp as Mustard,
But the dragon was a coward, and she called him Custard.

Question 1.

Name the poem and its poet.

(A) The Tale of Custard, the Dragon-Ogden Nash
(B) Fire and Ice-Robert Frost
(C) How to Tell wild Animals-Carolyn Wells
(D) The Ball Poem-Berrymore
Answer:
(A) The Tale of Custard, the Dragon-Ogden Nash

Question 2.

What is the colour of Belinda’s dog?

(A) Yellow
(B) Black
(C) White
(D) Brown
Answer:
(A) Yellow

Question 3.

What were the kitten and the mouse called?

(A) Blink and Ink
(B) Custard and Pirate
(C) Ink and Blink
(D) Mustard and Blink
Answer:
(C) Ink and Blink

Question 4.

Which word in the stanza is the antonym of ‘dull’?

(A) Black
(B) Sharp
(C) Coward
(D) Called
Answer:
(B) Sharp

Explanation:
Black refers to a colour, Sharp means quick in understanding and responding. Coward means afraid to fight and stand for right. Called is when you ask someone to do something.

The Tale of Custard the Dragon Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 10

Question 5.

Which of these are character traits of Custard?

(A) Fierce looking
(B) Coward
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

IV. Belinda tickled him, she tickled him unmerciful,
Ink, Blink and Mustard, they rudely called
him Percival,
They all sat laughing in the little red wagon
At the realio, trulio, cowardly dragon.

Question 1.

Who was tickled by Belinda?

(A) Ink
(C) Blink
(C) Custard, the dragon
(D) Mustard
Answer:
(C) Custard, the dragon

Explanation:
Belinda mercilessly tickled the dragon named Custard.

Question 2.

Why did she tickle ‘him’?

(A) To tease
(B) Make fun of him
(C) To help
(D) Both (A) & (B)
Answer:
(D) Both (A) & (B)

Explanation:
Belinda was trying to make fun of Custard and tease it in front of her other pets.

Question 3.

Who are Ink, Blink and Mustard?

(A) Ink-black kitten
(B) Blink- grey mouse
(C) Mustard-Yellow dog
(D) All the above are correct
Answer:
(D) All the above are correct

Explanation:
They were all pets of Belinda.

Question 4.

Why did they all laugh at ‘him’?

(A) Because he was a joker
(B) Because he was very huge
(C) Because he was spiky
(D) Because he was a coward.
Answer:
(D) Because he was a coward.

Explanation:
They all had always heard that dragons are something to be afraid of. Custard was contrast to I what they had heard about dragons. So, they all thought him to be a coward.

The Tale of Custard the Dragon Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 10

Question 5.

What do the words ‘realio, trulio’ mean?

(A) Really and Truly
(B) Real and True.
(C) Only (A) is correct
(D) Both (A) & (B) are correct
Answer:
(A) Really and Truly

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

The Tale of Custard the Dragon Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 10 Read More »

Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 7

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 7 Animals

I. Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I. They bring me tokens of myself,
they evince them plainly in their possession
I wonder where they get those tokens,
Did I pass that way huge times ago and
negligently drop them?

Question 1.

Look at the images given below. Choose the option that does not reflect “tokens” referred to, by Whitman?

Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 7 1

(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iii)
(D) (i) and (iv)
Answer:
(C) (i) and (iii)

Explanation:
Tank and crying and oppressed people are the tokens that are not referred to by the poet. Brotherhood and social help are the required tokens.

Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 7

Question 2.

How would you describe the tone of the poet?

(i) Melancholic, resigned
(ii) fanciful, noble
(iii) Reflective, idealistic
(iv) fearful, gloomy’

(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(C) Option (iii)

Question 3.

Imagine you were asked to rename the poem. Column A lists titles of some famous poems. Column B justifies how each of these titles may be appropriate for the above extract. Choose the option that correctly lists the matching of Column A to Column B.

Column A            Column B
I. ‘Paradise Lost’(i) This title is appropriate as the poet speaks about how man chose not to take the path of a simple, unaffected life as that of the animals.
II. ‘The Road Not Taken’(ii) This title is appropriate as this is a commentary on the importance of living life by remaining close to our innate nature and qualities.
III. ‘The Deserted Temple’(iii) This title is appropriate for the given extract as the poem laments the loss of a simpler and more harmonious life.
IV. ‘Nature’(iv) This title is appropriate for the given extract as it reflects how man has abandoned his sacred bond of harmony with nature.

Explanation:
Deactivate means to put something to rest. Devastate means highly effected by some bad news or event. Deteriorate means slow gradual decrease in efficiency. Demonstrate means to show which is the same as the meaning of evince.

Question 4.

The word ‘evince’ means the same as:

(A) deactivate.
(B) devastate.
(C) deteriorate.
(D) demonstrate.
Answer:
(D) demonstrate.

II. Not one is dissatisfied,
not one is demented with the mania of owning things,
Not one kneels to another, nor to his kind that lived thousands of years ago,
Not one is respectable or unhappy over the whole earth.

Question 1.

The repetition of “not one” in the given extract signifies the poet’s

(A) effort to create a sense of continuity.
(B) attempt at musicality and rhythm.
(C) sense of disappointment and frustration.
(D) feelings of anger and vengeance.
Answer:
(C) sense of disappointment and frustration.

Explanation:
The poet is feeling dissatisfied and irritated which is same as disappointed and frustrated.

Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 7

Question 2.

Which of the following set of qualities does the poet attribute to animals in the given extract?

(i) Discontented, furious, respectful
(ii) Fearless, materialistic, reputable
(iii) Contented, equal, non-acquisitive
(iv) Happy self-serving intelligent

(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(C) Option (iii)

Explanation:
According to the poet, the animals are satisfied with what they have, they do not run after I worldly desires, there is equality among the species and they are not greedy or acquisitive.

Question 3.

Pick the option that completes the following : dementia: demented: mania:……….

(A) maniac
(B) manically
(C) manical
(D) maniacal
Answer:
(D) maniacal

Explanation:
The verb form of dementia is demented. Similarly, verb form of mania is maniacal.

Question 4.

Choose the option that contains a statement which CANNOT be conclusively inferred from the extract.

(A) Man is miserable
(B) Man is materialistic.
(C) Man is power-hungry.
(D) Man is curious.
Answer:
(D) Man is curious.

Explanation:
Apart from highlighting many qualities of human beings, the poet has nowhere stated that the human beings are curious.

Question 5.

Which of the following characterizes the poet’s attitude towards animals in the given extract?

(A) Admiration
(B) Nostalgia
(C) Jealousy
(D) Enthusiasm
Answer:
(A) Admiration

Explanation:
The poet admires the qualities of animals that make them superior to human race.

II. I stand and look at them long and long.
They do not sweat and whine about their condition,
They do not lie awake in the dark and weep for their sins,
They do not make me sick discussing their duty to God.
Not one is dissatisfied, not one is demented with the mania of owning things,

Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 7

Question 1.

Why do humans lie awake in the dark?

(A) Do not feel sleepy
(B) Do not feel guilty
(C) Worried
(D) Cry for their sins
Answer:
(D) Cry for their sins

Explanation:
The humans feel guilty of their wrong deeds done during the day and weep over their sins in the dark of the night.

Question 2.

What does the word ‘whine’ mean here?

(A) Pleased
(B) Angry
(C) High complaining cry
(D) Utter softly
Answer:
(C) High complaining cry

Explanation:
Whine refers to a shriek or a high complaining cry for something or someone.

Question 3.

Who are ‘they’ referred to here?

(A) Animals
(B) Human beings
(C) Small children
(D) Birds
Answer:
(A) Animals

Question 4.

Why does the poet feel sick?

(A) Humans running after money
(B) Always complaining
(C) Always criticizing others
(D) Sermonising themselves
Answer:
(D) Sermonising themselves

Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 7

Question 5.

Which literary device is used in the first line?

(A) Metaphor
(B) Alliteration
(C) Simile
(D) Onomatopoeia
Answer:
(A) Metaphor

Explanation:
Metaphor is a poetic device where one word or phrase is used in place of another word or phrase to suggest an analogy.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 7 Read More »

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 6 Amanda

I. Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :
I am an orphan/roaming the street.
I pattern soft dust with my hushed, bare feet.
The silence is golden, the freedom is sweet.

Question 1.

The tone of the given lines is :

(A) analytical.
(B) despairing.
(C) peaceful.
(D) nervous.
Answer:
(C) peaceful.

Explanation:
The lines make the reader’s mind relax and feel peace.

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6

Question 2.

Read the statements A and B given below, and choose the option that correctly evaluates these statements.

Statement A – The figure T imagines a less than realistic view of being an orphan.
Statement B – The figure T does not like the speaker.

(A) A is true, B is false, according to the extract
(B) A is true, B cannot be clearly inferred from the extract.
(C) A cannot be clearly inferred from the extract, B is false.
(D) A is true and can be inferred from the poem, B is true too.
Answer:
(B) A is true, B cannot be clearly inferred from the extract.

Explanation:
It is never clearly indicated in the extract whether T likes the speaker or not.

Question 3.

The golden silence is contrasted with the

(A) chaos of the street
(B) constant instructions received
(C) sweetness of freedom
(D) hushed, bare feet
Answer:
(B) constant instructions received

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6

Question 4.

The rhyme scheme ‘aaa’ in the above extract is followed in all other stanzas of the poem that are written in parenthesis, i.e., (). Why?

Read the reasons given below and choose the option that lists the most accurate reasoning:

(i) It shows the simplicity of the child’s thoughts.
(ii) It reflects the harmony and rhythm of the child’s inner world.
(iii) It mirrors a child’s expression.
(iv) It highlights the poet’s aesthetic sensibility.

(A) (i) and (iv)
(B) (i) and (ii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (iii) and (iv)
Answer:
(C) (ii) and (iii)

Explanation:
The lines enclosed in parenthesis reflect the inner feelings and expressions of the child’s mind.
Question 5.

Pick the option that lists the usage of the word ‘pattern’, as in the extract above.

(A) That is a lovely pattern for a wallpaper.
(B) He decided to wear a patterned shirt to the party.
(C) Poetry is a form of pattern making.
(D) She patterned her hair after her favourite celebrity.
Answer:
(D) She patterned her hair after her favourite celebrity.

Explanation:
Patterned here refers to dying or drawing some repetitive style.

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6

Question 6.

Which option completes the popular adage given below?…………… silence is gold.

(A) Precious are words for
(B) Speech is silver
(C) Silver is the tongue
(D) Ideas may be precious but
Answer:
(B) Speech is silver

Question 7.

A transferred epithet is a literary device where the modifier or epithet is transferred from the noun it is meant to describe to another noun in the sentence. Based on the given definition of ‘transferred epithet’, choose the option that lists an example of transferred epithet.

(A) soft dust
(B) hushed (bare) feet
(C) freedom (is) sweet
(D) silence (is) golden
Answer:
(B) hushed (bare) feet

Question 8.

Which image corresponds to what Amanda, is doing in this extract?

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6 1
(A) Option 4
(B) Option
(C) Option
(D) Option
Answer:
(B) Option

II. Don’t bite your nails, Amanda!
Don’t hunch your shoulders, Amanda!
Stop that slouching and sit up straight,
Amanda!

Question 1.

The purpose of the speaker’s words in the given extract is to:

(A) show the speaker’s power over the listener.
(B) make the listener a better human being.
(C) advise the listener as an elder.
(D) improve the listener’s posture and habits.
Answer:
(D) improve the listener’s posture and habits.

Explanation:
The speaker wants the listener to improve posture as well as habits at the new place.

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6

Question 2.

Pick the option that lists the image which correctly corresponds to the speaker’s mood in the extract.

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6 3
(A) Option 1
(B) Option 2
(C) Option 3
(D) Option 4
Answer:
(C) Option 3

Explanation:
The speaker is angry. Option shows toil, Option 2 shows confusion, Option 3 shows anger and Option 4 shows crying

Question 3.

Alliteration is a literary device used in the extract. Which of the following options DOES NOT include example of this literary device?

(A) The moon and the shimmering stars watched over us.
(B) With that charming chat, Catherine chose comfort.
(C) Away ran the pathetic pooch pouting like a princess.
(D) Dee dee was driving down day after day.
Answer:
(A) The moon and the shimmering stars watched over us.

Explanation:
‘charming char Catherine’, ‘pathetic pooch pouting’ and ‘driving down day’ represent alliteration.

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6

Question 4.

What does the repetition of “Amanda!” at the end of each line reflect?

(A) It describes who the speaker is talking to.
(B) It represents the absent-mindedness of the listener.
(C) It shows the frustration of the speaker.
(D) It helps create a rhyme scheme.
Answer:
(C) It shows the frustration of the speaker.

Explanation:
It shows that the speaker is frustrated and tired with the habits of Amanda and wants to remind her to understand that everything is being said to her.

Question 5.

Select the option that fits with the following: slouching : straight……… : ………

(A) transparent: translucent
(B) lazy: agile
(C) forgetful: lively
(D) generous: liberal
Answer:
(B) lazy: agile

Explanation:
Slouching and Straight are closely related antonyms and so are Lazy and agile.

III. There is a languid, emerald sea, where the sole inhabitant is mea mermaid, drifting blissfully.

Question 1.

Who do these lines refer to?

(A) Amanda
(B) Mermaid
(C) Amanda’s sister
(D) None of these
Answer:
(A) Amanda

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6

Question 2.

Why is this stanza given within brackets?

(A) To show inner thoughts of mother
(B) Day dreaming by Amanda
(C) To show the contrast
(D) Both (B) and (C)
Answer:
(D) Both (B) and (C)

Explanation:
To represent the thoughts of Amanda

Question 3.

Give the word from the stanza which means “free flowing act of going with motion and force”.

(A) Languid
(B) Blissfully
(C) Drifting
(D) Emerald
Answer:
(C) Drifting

Explanation:
Languid means weak or faint. Blissfully means very happily. Drifting means freely flowing. Emerald is a precious stone.

Question 4.

Why does Amanda want to be sole inhabitant of sea?

(A) Away from noise
(B) Away from mother
(C) Away from this noisy and disturbing atmosphere
(D) Away from everyone
Answer:
(C) Away from this noisy and disturbing atmosphere

Explanation:
Amanda disliked the atmosphere that disturbed her inner thoughts and dreams.

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6

Question 5.

Which poetic device is used in line-1?

(A) Simile
(B) Metaphor
(C) Alliteration
(D) Personification
Answer:
(B) Metaphor

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

Amanda Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 6 Read More »

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 5 The Ball

I. Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

What is the boy now, who has lost his ball,
What, what is he to do? I saw it go
Merrily bouncing, down the street, and then
Merrily over — there it is in the water!

Question 1.

The extract suggests that the poet is:

(A) An onlooker observing ,
(B) A parent recounting the incident
(C) The boy talking about himself
(D) Imagining the incident
Answer:
(A) An onlooker observing

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Question 2.

The poet seems to have indicated the merry bouncing of the ball to

(A) create a sense of rhythm in these lines.
(B) support the happiness of the experience of playing.
(C) contrast with the dejected feeling of the boy.
(D) indicate the cheerful mood of the boy.
Answer:
(C) contrast with the dejected feeling of the boy.

Explanation:
The happiness of the bouncing ball has been compared and contrasted with the disappointed feelings of the boy.

Question 3.

Choose the situation that corresponds to the emotion behind the exclamation mark in the poem.

(1)   Hey ! Hey! That’s no way to dispose off the garbage. Have you no community sense? Please but it in the bin.
(2)   I knew it! I knew he’ll fare well in his auditions for ‘Young Chef. Now, we prepare for the semi-finals.
(3)   I don’t know where I’ve placed my ID-card. Let me check the bag once more. Ah, finally!
(4)   I’ve been trying to call mom for the past 20 minutes and can’t get through. I don’t know how…Aarrgh! Again!

 

(A) Option 1
(B) Option 2
(C) Option 3
(D) Option 4
Answer:
(C) Option 3

Explanation:
The exclamation mark used in the poem denotes confusion which is represented in option 3.

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Question 4.

The poem begins with a question. Based on your reading of the poem, the speaker:

(A) wants the boy to answer the question.
(B) expects the passers-by to respond.
(C) is looking for answers in a self-help book.
(D) is thinking to himself.
Answer:
(C) is looking for answers in a self-help book.

Explanation:
The speaker is not asking the questions from the reader in particular. He is trying to find the answers on his own.

Question 5.

Alliteration is a literary device that occurs with the same letter or sound at the beginning of adjacent or closely connected words. Pick the option that showcases an example of alliteration from the extract.

(A) What is the boy now
(B) who has lost his ball
(C) I saw it go
(D) and then/ Merrily over
Answer:
(B) who has lost his ball

II. An ultimate shaking grief fixes the boy
As he stands rigid, trembling, staring down
All his young days into the harbour where
His ball went. I would not intrude on him

Question 1.

The poet uses the word ‘ultimate’ to describe the boy’s reaction. Pick the meaning that DOES NOT display what, ‘ultimate’ means in the context given.

(A) Consequent
(B) Final
(C) Conclusive
(D) Fateful
Answer:
(C) Conclusive

Explanation:
The boy’s reaction is not decisive or reaching a final solution, In short, the boy’s reaction is not conclusive.

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Question 2.

The boy is very young in this poem. As a mature, balanced grown-up, he might look back and think that his reaction of ‘ultimate shaking grief was:

(1) disproportionate to the loss.
(2) pretension to procure a new toy. ,
(3) according to his exposure and experience then.
(4) a reaction to the failure of retrieving the toy.
(5) justified and similar to what it would be currently.

(A) 5&2
(B) 1&3
(C) 2&4
(D) 3&5
Answer:
(B) 1&3

Explanation:
The boy was shrieking with grief over loss of a petty ball. So, his grief was disproportionate to his loss. He was crying because according to his little world and limited exposure to the outside world, it was a big loss.

Question 3.

Pick the option that lists the boy’s thoughts, matching with the line-As he stands rigid, trembling, staring down.

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5 1
(A) Option 1
(B) Option 2
(C) Option 3
(D) Option 4
Answer:
(D) Option 4

Explanation:
The boy started crying over his loss. This means that he was not thinking of retrieving his ball or running and catching it at the end of the alley. He was not feeling happy to get rid of the ball. Option (4) represents the true thoughts of the boy.

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Question 4.

Why does the speaker choose not to intrude? This is so because the poet:

(A) knows that it would embarrass the boy in his moment of grief.
(B) feels that it’s important that the boy learn an important life lesson, undisturbed.
(C) realises that he doesn’t have sufficient funds to purchase a new ball for the boy.
(D) experiences a sense of distress himself, by looking at the boy’s condition.
Answer:
(B) feels that it’s important that the boy learn an important life lesson, undisturbed.

Explanation:
The poet did not want to embarrass the boy or did not have money to buy a new ball for the boy. He himself is not reminded of his own personal known. It is just that the poet wants the boy to learn and understand that there are many occasions in life when a loved thing or person is lost but the life continues.

Question 5.

Choose the option that lists the meaning of ‘harbour’ as used in the extract.

Noun:
(1) a place on the coast where ships may moor in shelter.
(2) a place of refuge.
Verb:
(3) keep (a thought or feeling, typically a negative one) in one’s mind, especially secretly.
(4) shelter or hide (a criminal or wanted person).

(A) Option 1
(B) Option 2
(C) Option 3
(D) Option 4
Answer:
(A) Option 1

Explanation:
In the poem, harbour has been used as a noun to indicate the place where the ships are moored or held in waiting for the time being.

III. I saw it go
Merrily bouncing, down the street, and then
Merrily over — there it is in the water!
No use to say ‘O there are other balls’:
An ultimate shaking grief fixes the boy
As he stands rigid, trembling, staring down
All his young days into the harbour where
His ball went

Question 1.

The poet uses the ball as a symbol of the boy’s:

(A) sense of adventure.
(B) carefree childhood days.
(C) ability to bounce back.
(D) extended family.
Answer:
(B) carefree childhood days.

Explanation:
The childhood days are full of fun and carelessness. These days, once lost, can never be regained.

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Question 2.

The poet feels that there is no point consoling the boy as:

(A) it would give him false hope.
(B) he might demand for a new ball.
(C) it might distress him further.
(D) whatever he has lost, is irretrievable.
Answer:
(D) whatever he has lost, is irretrievable.

Explanation:
The ball has gone down the alley and it is impossible to find the ball back in the vast water body where it has fallen.

Question 3.

The word ‘harbour’ DOES NOT have a meaning similar to:

(A) port.
(B) pier.
(C) dock.
(D) cargo.
Answer:
(D) cargo.

Explanation:
Port, pier and dock are the places where ships are moored. Cargo is the luggage that is loaded on the ship for transportation.

Question 4.

‘Merrily over — there it is in the water!’ The dash here is meant to convey:

(A) some familiar experience.
(B) a feeling of excitement.
(C) a sense of unexpected interruption.
(D) some thoughtful moments.
Answer:
(C) a sense of unexpected interruption.

Explanation:
This dash brings an interruption in the flow of the poem. This interruption is what the poet wants to convey in the mind of the reader about the sudden interruption in life due to loss of something or someone.

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Question 5.

The word that DOES NOT indicate a physical manifestation of sorrow in the boy, is:

(A) worthless.
(B) shaking.
(C) trembling.
(D) rigid.
Answer:
(A) worthless.

Explanation:
Shaking, trembling and rigid are not expressing only sorrow. The feeling of worthlessness develops sorrow.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5 Read More »

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A Tiger in the Zoo

I. Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass
Near the water hole
Where plump deer pass.

Question 1.

According to the extract, the poet wishes for the tiger to be ‘sliding’ through the foliage as this would

(A) assist in keeping the prey unsuspecting of the predator’s sound.
(B) aid in camouflaging the presence of the predator before it rushes in.
(C) help the predator pounce on the prey comfortably without getting tired.
(D) Support the predator’s vision as it eyes its prey.
Answer:
(A) assist in keeping the prey unsuspecting of the predator’s sound.

Explanation:
The sliding action will produce minimum sound and” distraction and will thus keep the prey unprepared for attack.

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Question 2.

Which fact DOES NOT connect with the significance of the water hole for the tiger?

(A) Many tigers chase prey into the water and holds the victim’s head under water until it drowns.
(B) Prey feed in the water on water-lilies, and often wander into the middle of the water hole, where they are vulnerable and easy for the tiger to kill.
(C) Prey that has quenched its thirst ensures consumption of hydrated meat for the tiger.
(D) Chasing the panicked prey from shallow to deep water where the tiger grabs it.
Answer:
(C) Prey that has quenched its thirst ensures consumption of hydrated meat for the tiger.

Explanation:
Water hole for the tiger attracts the unsuspecting preys towards it and makes it easy for the tiger to drown its prey and kill it. Drinking water by the prey does not turn its meat hydrated for the tiger.

Question 3.

Pick the option that DOES NOT use ‘lurking’ correctly to fill in the blank.

(A) The thug was……. in the alley late evening, for unsuspecting passers-by.
(B) The hyena was…….. in its den after a good meal.
(C) The detective cautioned her team about the……… dangers likely to impact the case.
(D) The prejudices……. beneath the surface create misunderstandings.
Answer:
(B) The hyena was…….. in its den after a good meal.

Explanation:
‘Lurking’ means Hiding and waiting for the prey to come. After having the meal, the hyena will relax and not lurk in the den. The thug, the dangers and the prejudices may lurk for the prey.

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Question 4.

‘shadow’ here, refers to the shadow of

(A) the tiger.
(B) long grass.
(C) water hole.
(D) deer
Answer:
(B) long grass.

Explanation:
The tiger waits for its prey hiding in the shadow of the long grass around it.

Question 5.

Pick the phrase that DOES NOT suggest that the forest in the extract is lush.

(A) long grass
(B) the water hole
(C) plump deer
(D) lurking in shadow
Answer:
(D) lurking in shadow

Explanation:
Long grass, water hole and plump deer reflect the light sun and give a lush effect to the forest. The shadows are dark and do not give lush effect to the forest.

I. But he’s locked in a concrete cell,
His strength behind bars,
Stalking the length of his cage,
Ignoring visitors.
He hears the last voice at night,
The patrolling cars,

Question 1.

Choose the image that best describes the condition of the tiger based on the given extract.

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3 1
(A) Option (1)
(B) Option (2)
(C) Option (3)
(D) Option (4)
Answer:
(B) Option (2)
Explanation:
(A) represents that someone has been awarded or given a special honour. (B) represents someone has been put in jail and kept in arrest. (C) represents someone is appearing as witness in a court of law. (D) represents a baby in its crib and toys scattered outside.

Question 2.

Which option correctly lists the reason for the tiger ‘stalking the length of his cage’?

(A) Animals tend to cover large distances and burn a lot of their energy by hunting for prey, in their natural habitat. Zoos deprive them of such stimulation and they are restless and bored.
(B) Animals are scared of visitors gazing at them in their unnatural surroundings. Zoos are places where animals are far removed from the privacy of their natural habitat.
(C) Animals dislike human noises in the city and react to them aggressively. Zoos are often located in cities or outskirts.
(D) Animals require human love and care and miss this when in captivity. Zoos are places where they walk around mechanically to attract human attention.
Answer:
(A) Animals tend to cover large distances and burn a lot of their energy by hunting for prey, in their natural habitat. Zoos deprive them of such stimulation and they are restless and bored.

Explanation:
Wild animals predators are in habit of roaming all day around in the jungle, hiding, running behind the prey and then savour their meal. In the zoo, this is not possible and the predators feel bored and restless. They burn their energy by taking long strides within their cages.

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Question 3.

Which option identifies a patrolling car correctly?

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3 2
(A) Option 1
(B) Option 2
(C) Option 3
(D) Option 3
Answer:
(B) Option 2

Explanation:
(1) represents a tow vehicle, (2) represents police or patrolling car, (3) represents race car and (4) represents an ordinary car.

Question 4.

The main contrasting idea suggested by the extract is that of

(A) strength and weakness.
(B) nature and culture.
(C) beasts and mortals.
(D) confinement and freedom.
Answer:
(D) confinement and freedom.

Explanation:
The tiger has been kept in captivity and movements restricted to within the cage. So, the contrasting ideas suggested are that of confinement and freedom.

Question 5.

Choose the option listing the most likely reason for the tiger to ignore visitors, according to the extract.

(A) He is scared of their constant stares.
(B) The visitors don’t provide him with any food.
(C) He knows that none would help him out of captivity.
(D) The visitors don’t speak to him kindly.
Answer:
(C) He knows that none would help him out of captivity.

Explanation:
The tigers ignore the visitors as they see many visitors coming daily but none of them helps ; them to get rid of the cage and live a life of freedom.

II. But he’s locked in a concrete cell,
His strength behind bars,
Stalking the length of his cage,
Ignoring visitors.
He hears the last voice at night,
The patrolling cars,
And stares with his brilliant eyes
At the brilliant stars

Question 1.

The fact that the tiger is ‘stalking the length of his cage’ tells us that he is:

(A) restless.
(B) reckless.
(C) resilient.
(D) reverent.
Answer:
(A) restless.

Explanation:
The tigers ignore the visitors as they see many visitors-coming daily but none of them helps them to get rid of the cage and live a life of freedom.

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Question 2.

What is the rhyme scheme of the given stanzas?

(A) abcb; abcb
(B) abcb; abed
(C) abed; abed
(D) abed; abcb
Answer:
(D) abed; abcb

Explanation:
In the first four lines, none of them rhymes with the other, so, they follow the rhyme style abed. In the next four lines, second and fourth lines rhyme while first and third don’t rhyme, So, they follow the rhyme style abcb

Question 3.

These stanzas bring out the contrast between:

(A) zoos and cities.
(B) strength and weakness.
(C) freedom and captivity.
(D) visitors and patrolling cars.
Answer:
(C) freedom and captivity.

Explanation:
The life of tigers in jungles (freedom) and zoo (captivity) have been compared and contrasted in the poem.

Question 4.

What is the caged tiger NOT likely to say to the visitors?

(A) “Stop staring”.
(B) “Set me free”.
(C) “Join me”.
(D) “Go away”.
Answer:
(C) “Join me”.

Explanation:
The caged tiger may threaten its visitors by saying not to stare or asking them to go away. It may also request its visitors to set it free. But, it is most unlikely to invite them to join it inside the cage.

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Question 5.

The tiger’s ‘brilliant eyes’ reveal that he:

(A) hopes to be free and be in the wild, someday.
(B) is looked after well and is nourished and healthy.
(C) enjoys staring at the bright stars each night.
(D) is well-rested and hence, wide-awake.
Answer:
(A) hopes to be free and be in the wild, someday.

Explanation:
The eyes of the tiger are hopeful of getting freedom some time in life and enjoy its freedom in its natural habitat – jungle.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3 Read More »

error: Content is protected !!