Author name: Prasanna

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Sports and Nutrition Class 12 Case Based MCQ Questions

Case Study 1

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Food is the basic requirement of every individual to fulfill the energy needs and to meet the development of the body. The nutritious diet directly affects the health of an individual. It contains various types of nutrients in it.

Question 1.

The bottom-most part of the food pyramids occupied by ………… indicating large requantities of intake.

(a) carbohydrates
(b) vitamins
(c) minerals
(d) fats
Answer:
(a) carbohydrates

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Question 2.

Major portion of individuals diet constitutes nutrients………

(a) macro
(b) micro
(c) water
(d) roughage
Answer:
(a) macro

Question 3.

Fat-soluble vitamins are……………..

(a) Vitamin A and D
(b) Vitamin A and K
(c) Vitamin E and D
(d) Vitamin A, D, E and K
Answer:
(d) Vitamin A, D, E and K.

Case Study 2

Gopichand, a student of class XII, has recently joined a gym near his house to get a toned and muscular body. He consults has gym trainer regarding his diet and is advised to increase the intake of protein in his diet.

Question 1.

Proteins are also known as:

(a) nitrogenous food
(b) body building food
(c) fatty food
(d) Both a and b.
Answer:
(d) Both (a) and b

Question 2.

Which of the following diseases is caused by protein deficiency?

(a) Rickets
(b) Marasmus
(c) Scurvy
(d) Xerophthalmia
Answer:
(b) Marasmus

Question 3.

Which of the following statements is true about proteins?

(a) Proteins are made up of amino acids.
(b) Protein is the only nutrient that can build, repair and maintain body tissues.
(c) Protein helps in antibodies formation.
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Case Study 3

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition 2

A balanced diet refers to the intake of food constituting all the necessary nutrients. Ram shares his knowledge of ‘food and nutrition’ with neighbours while visiting his grandparents in a village. Ram notices that few people living in that village are suffering with goitre and severe anemia

Question 1.

Minerals are placed under nutrient category on the basis of required Quantity.

(a) micro
(b) macro
(c) roughage
(d) non-nutritive
Answer:
(a) micro

Question 2.

Goitre is caused due to deficiency of

(a) calcium
(b) iodine
(c) selenium
(d) iron
Answer:
(b) iodine

Question 3.

Low levels of this mineral will lead to anemia

(a) copper
(b) sodium
(c) iron
(d) calcium
Answer:
(c) iron

Case Study 4

Vikas, a state level wrestler has been advised by his coach to take adeQuestionuate amounts of simple carbohydrates, vitamins, minerals and proteins in his diet along with the training schedule. He has also been advised to follow the diet plan and be aware of the drawbacks of unsupervised dieting.

Question 1.

Glucose, Fructose, Lactose are………….

(a) simple carbohydrates
(b) complex carbohydrates
(c) minerals
(d) fats
Answer:
(a) simple carbohydrates

Question 2.

Which amongst these is a pitfall of dieting?

(a) Skipping meal
(b) Reducing energy food
(c) Drinking lot of water
(d) Taking food supplements
Answer:
(a) Skipping meal

Question 3.

Amino acids and proteins are the……… of life.

(a) building blocks
(b) training blocks
(c) fitness blocks
(d) Both (a) and b.
Answer:
(a) building blocks

Case Study 5
Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition 3

Below given is the details of different types of vitamins reQuestionuired for our body:

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Question 1.

The vitamins, minerals, and water are collectively called as food………….

(a) body building
(b) defensive
(c) energy yielding
(d) facilitating
Answer:
(b) defensive

Question 2.

Vitamin E contributes to the production of …………. making our…………. system strong.

(a) strength, digestive
(b) antibodies, immunity
(c) Both a, & (b)
(d) hormones, muscular
Answer:
(d) hormones, muscular.

Question 3.

………… vitamin is a group of water-soluble vitamins which are important for cellular metabolism.

(a) E
(b) B complex
(c) C
(d) D
Answer:
(b) B complex

Case Study 6

On a scheduled health check-up, Parag a student of class VII was diagnosed with beri-beri disease. His parents are very concerned about his health and asked the doctor more about this disease.

Question 1.

According to the doctor, this disease is caused due to deficiency of:

(a) vitamin B2
(b) vitamin B5
(c) vitamin B1
(d) vitamin B12
Answer:
(c) vitamin B1

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Question 2.

This vitamin is also called:

(a) Thiamin
(b) Niacin
(c) Riboflavin
(d) Biotin
Answer:
(a) Thiamin

Question 3.

Symptoms of beriberi are:

(a) shortness of breath
(b) swelling in the feet
(c) loss of appetite
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Case Study 7

Ravi, a student of class XII is struggling with obesity due to which she has low self-esteem and low confidence. As a result, she has started dieting to control her weight. But this dieting program is self-designed and lacks knowledge nutrition.

Question 1.

As a physical education student, what do you feel will be the pitfalls of this dieting plan?

(a) Extreme weight loss
(b) Dehydration
(c) Deficiency of essential nutrients
(d) All of the above
Answer:
(c) Deficiency of essential nutrients

Question 2.

What will be your advice to Raavi to control her weight?

(a) Exercising
(b) Skipping meals
(c) Balanced diet
(d) Both (a) and c.
Answer:
(d) Both a and c.

Question 3.

What is the meaning of the term Pitfalls of dieting?

(a) Importance
(b) Drawbacks
(c) Need
(d) Outcome
Answer:
(b) Drawbacks

Case Study 8

The Ganga school teams have started the practice for Basketball Cluster Tournament. One day the school secretary visited the playground and watched the practice session. He felt that the players were weak. After discussion with the coach, he arranged a dietician to rectify the players’ requirements.

Question 1.

Which types of the nutrients are advisable for the player?

(a) Proteins
(b) Minerals
(c) Vitamins
(d) Carbohydrates
Answer:
(d) Carbohydrates

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Question 2.

It is recommended to drink ……….. of water daily.

(a) 1-2 litres
(b) 2-3 litres
(c) 1-1.5 litres
(d) 2-4 litres
Answer:
(b) 2-3 litres

Question 3.

Vitamins are called:

(a) protective food
(b) body building food
(c) energy giving food
(d) strong bones
Answer:
(a) protective food

Case Study 9

Below given is the BMI data of students in a locality:
On the basis of the above data, answer the following questions:
Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition 5

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition 6

Question 1.

In which category does the major student population falls into?

(a) Obese
(b) Normal
(c) Underweight
(d) Overweight
Answer:
(b) Normal.

Question 2.

An activity based program has to be developed to decrease the number of:

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition 7

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition 8

Question 3.

Which category is related to obese students?

Case Study 10

Sanaya got admission in Class XII in a reputed school. School is taking all the children on a picnic to Ramoji Film City. Sanaya suffered from a severe stomach ache on her journey. Immediately the class teacher consulted a Doctor who diagnosed the problem and told her that Sanaya had difficulty digesting a particular food  This can lead to symptoms such as intestinal gas, abdominal pain or diarrhea It is sometimes confused with or mislabelled as a food allergy.

Question 1.

Food intolerance can cause:

(a) Diarrhoea
(b) Anaemia
(c) Fatigue
(d) Loss of Appetite
Answer:
(a) Diarrhoea

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Question 2.

Which of the following is normal BMI for men?

(a) 18.5
(b) 18.5-24.9
(c) 25-29.9
(d) 30-34.9
Answer:
(b) 18.5-24.9

Question 3.

Excess intake of iron and magnesium causes………………

(a) Stone in the kidney
(b) Rickets
(c) Nervous problems
(d) Digestive problem
Answer:
(a) Stone in the kidney

Assertion-Reason Type Questions

Directions (O.No. 164-176): Each of the following Questionuestions consists of two statements, one is Assertion (A) and the other is ReaSon (R). Select the correct answer to these questions from the codes (a), b., (c) and (d) as given below:

(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Question 1.

Assertion (A): Food and nutrition play a very vital role in our growth and development.
Reason (R): Sportsperson can enhance their performance with the help of appropriate nutrition.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation.

Question 2.

Assertion (A): Micronutrients are reQuestionuired in very small amounts.
Reason (R): Micronutrients are extremely significant for normal functioning of the body.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation.

Question 3.

Assertion (A): The intake of saturated fats increases the chances of heart diseases.
Reason (R): This is due to increase of cholesterol in the blood

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Question 4.

Assertion (A): Minerals are essential in our diet.
Reason (R): Minerals are required for healthy teeth, bones and muscles and are used by body for various activities.

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A

Question 5.

Assertion (A): Anaemia is caused due to the deficiency of iodine.
Reason (R): Iodine is essential for the production of hormones in the thyroid gland.

Answer:
(d) A is false but R is true.

Question 6.

Assertion (A): Iron is essential in the production of hemoglobin.
Reason (R): Iron is found in iodized salt, fish and sea food

Answer:
(c) A is true but R is false.

Question 7.

Assertion (A): Sodium helps in muscular activities.
Reason (R): Sodium repairs and maintains body cells.

Answer:
(c) A is true but R is false.

Question 8.

Assertion (A): Water helps in the transportation of nutrients and excretion of waste products.
Reason (R): Water is a compound which consists of hydrogen and oxygen in the ratio 2:1.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation.

Question 9.

Assertion (A): An obese person is at higher risk of developing heart diseases and type-2 diabetes.
Reason (R): A person with a BMI value ranging from 25 to 30 is considered as obese.

Answer:
(c) A is true but R is false.

Question 10.

Assertion (A): Food intolerance is used for varied physiological responses associated with a particular food.
Reason (R): Food intolerance comes on gradually not frequently.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Question 11.

Assertion (A): Vitamins are compounds of carbon which are essential for the normal growth and working of the body.
Reason (R): Vitamin D is essential for normal growth of the body. Deficiency of Vitamin A leads to night blindness and also effects kidneys, nervous system and digestive system.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation.

Question 12.

Assertion (A): People who falls the category of underweight category have BMI less than 18.5.
Reason (R): If the BMI is 30 or greater, the person is consider to be obese.

Answer:
(c) A is true but R is false.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition

Question 13.

Assertion (A): Food intolerant foods cannot be properly processed by our digestive system.
Reason (R): Absence of certain enzymes do not lets the food to be properly processed.

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Part 2

Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 1.

Best source of omega 3 fatty acids are:

(a) corn oil
(b) wheat produces
(c) pork
(d) sardines
Answer:
(d) sardines

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 2.

Total number of vitamins required by human body are:

(a) 13
(b) 12
(c) 11
(d) 10
Answer:
(a) 13

Question 3.

Main source of vitamin A is:

(a) carrot
(b) egg
(c) guava
(d) banana
Answer:
(a) carrot

Question 4.

Which vitamin is easily destroyed by heat and air?

(a) Vitamin K
(b) Vitamin C
(c) Vitamin D
(d) Vitamin A
Answer:
(b) Vitamin C

Question 5.

Which are the fat-soluble vitamins?

(a) A, B, D, E
(b) A, D, E, K
(c) E, K, B, C
(d) A, B, C, D
Answer:
(b) A, D, E, K

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 6.

A diet high in saturated fats can be linked to which of the following?

(a) Kidney failure
(b) Bulimia
(c) Anorexia
(d) Cardiovascular disease
Answer:
(d) Cardiovascular disease

Question 7.

Food passes through the stomach directly by:

(a) the large intestine
(b) the small intestine’
(c) the heart
(d) the pancreas
Answer:
(b) the small intestine

Question 8.

According to the pyramid food guidance system, a person should obtain most:

(a) beef, chicken, and fish
(b) vegetables oils, nuts and fish
(c)fats, oils, and sweets
(d) milk, yogurt and cheese
Answer:
(b) vegetables oils, nuts and fish

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 9.

Which food contains the most fat?

(a) Graham crackers
(b) Brownies
(c) Pudding
(d) Angel food cake
Answer:
(b) Brownies

Question 10.

How many servings of vegetables do we need each day?

(a) 6-11
(b) 2-3
(c) 3-5
(d) 1-2
Answer:
(c) 3-5

Question 11.

Which of the following nutrients is known as the sunshine vitamin?

(a) Vitamin C
(b) Vitamin A
(c)Vitamin K
(d) Vitamin D
Answer:
(d) Vitamin D

Question 12.

This nutrient is needed for a healthy immune system and strong connective tissue.

(a) Fiber
(b) Vitamin K
(c)Vitamin C
(d) Fluoride
Answer:
(c) Vitamin C

Question 13.

What type of fat should make up most of your fat intake for a healthy diet?

(a) Saturated fat
(b) Unsaturated fat
(c) Fat from animal products
(d) Trans fat
Answer:
(b) Unsaturated fat

Question 14.

Which of the following works with calcium to build strong bones:

(a) vitamin D
(b) vitamin C
(c) phosphorus
(d) iron
Answer:
(a) vitamin D ‘

Question 15.

Which of the following has the highest calorific value?

(a) Carbohydrates
(b) Vitamins
(c) Fat
(d) Protein
Answer:
(c) Fat

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 16.

Which of the following metals is a constituent of vitamin B12?

(a) Vitamin C and A
(b) Vitamin A and D
(c) Vitamin C and D
(d) Vitamin B and C
Answer:
(b) Vitamin A and D

Question 17.

Which of the following is a water-soluble vitamin and hence is required to be taken every day?

(a) Vitamin D
(b) Vitamin C
(c) Vitamin K
(d) Vitamin A
Answer:
(b) Vitamin C

Question 18.

Washing of peeled vegetables removes the vitamin:

(a) R
(b) D
(c) C
(d) B
Answer:
(c) C

Question 19.

Which of the following is a rich source of omega-3 oils?

(a) Dairy products
(b) Cod-Liver oil
(c) Vegetables
(d) Wheat products
Answer:
(b) Cod-liver oil

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 20.

Which of the following nutrients is needed for a healthy immune system?

(a) Calcium
(b) Iodine
(c) Vitamin K
(d) Vitamin C
Answer:
(d) Vitamin C

Question 21.

Besides carbohydrate, a major source of energy in our food is constituted by:

(a) proteins
(b) fats
(c)minerals
(d) vitamins
Answer:
(b) fats

Question 22.

The vitamin necessary for coagulation of blood is:

(a) Vitamin B
(b) Vitamin C
(c) Vitamin K
(d) Vitamin E
Answer:
(c) Vitamin K

Question 23.

Among the given nutrients, milk is a poor source of:

(a) calcium
(b) protein
(c) carbohydrate
(d) vitamin C
Answer:
(d) vitamin C

Question 24.

Department of agriculture’s daily food guide suggest that the fats, oils and sweets group be used………….

(a) once a week
(b) four times a day
(c) never on Sundays
(d) sparingly
Answer:
(d) sparingly

Question 25.

This nutrients is most important for healthy vision:

(a) vitamin K
(b) iron
(c) calcium
(d) vitamin A
Answer:
(d) vitamin A

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 26.

This nutrient is needed for making hormones, healthier skin, and to make cell membranes:

(a) fat
(b) carbohydrate
(c) fiber
(d) vitamin B12
Answer:
(a) fat

Question 27.

Which of the following is a macro mineral?

(a) Iodine
(b) Iron
(c) Copper
(d) Calcium
Answer:
(d) Calcium

Question 28.

The excessive inkae of ……….. increases the blood cholesterol and thus increase the chances of heart diseases.

(a) carbohydrates
(b) fats
(c) proteins
(d) vitamins
Answer:
(b) fats

Question 29.

Which of these is not considered a nutrient?

(a) Vitamins
(b) Mineral
(c) Fiber
(d) Fats
Answer:
(c) Fiber

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 30.

Human body needs vitamins and minerals because:

(a) they give the energy to body.
(b) they help carry out metabolic reactions.
(c) they develop the body’s orgAnswer:
(d) they withdraw heat from the body.
Answer:
(b) they help carry out metabolic reactions.

Question 31.

Which of the following is a micro nutrient?

(a) Fat
(b) Vitamins
(c) Carbohydrates
(d) Protein
Answer:
(b) Vitamins

Question 32.

The mineral ……………. is reQuestion uired for developing strong bones and teeth.

(a) potassium
(b) phosphorous
(c) sodium
(d) copper
Answer:
(b) phosphorous

Question 33.

Which of the following is a non-nutritive component of diet?

(a) Roughage
(b) Water
(c) Caffeine
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 34.

Which one of the following is not a micro nutrient?

(a) Flavour compounds
(b) Vitamins
(c) Iron
(d) Zinc
Answer:
(a) Flavour compounds

Question 35.

Deficiency of which one of the following micro-nutrients causes weakening of the muscles?

(a) Sodium
(b) Potassium
(c) Iodine
(d) Fluorine
Answer:
(b) Potassium

Question 36.

Sodium is needed for the proper functioning of the …………….

(a) thyroid function
(b) nervous system
(c) digestion system
(d) metabolism system
Answer:
(b) nervous system

Question 37.

The source of phosphorus is ………….

(a) fish
(b) meat .
(c) egg
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 38.

Which among the following minerals are essential for proper thyroid function?

(a) Calcium
(b) Iodine
(c) Zinc
(d) Copper
Answer:
(b) Iodine

Question 39.

Match List I with List II:

List 1List II
(a) Iron1. Nervous system
(b) Sodium2. Hemoglobin
(c) Fluorine3. Strong bone
(d) Phosphorus4. Enamel

Codes
A B C D A B C D

(a) 3 4 2 1
(b) 4 1 3 2
(c) 1 3 2 4
(d) 2 1 4 3
Answer:
(d) (A)-2,(B)-1, (C)-4, (D)-3

Question 40.

Almost one-fourth of our body is made up of…………….

(a) carbon
(b) water
(c) air
(d) nitrogen
Answer:
(b) water

Question 41.

Bone pain, nauseous and swelling are some common symptoms of ………..

(a) food nutrients
(b) micro nutrients
(c) macro nutrients
(d) food nutrients
Answer:
(d) food nutrients

Question 42.

You should eat fruits and vegetables because:

(a) they contain fiber, which helps keep your digestive system healthy.
(b) They gives you energy.
(c) They contain vitamins and minerals that help you stay healthy.
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 43.

Match the following:

ListIList II
(a) Protein1. Teeth and blood related disuse
(b) Water2. Growth of skin, nails, hair  internal organs
(c) Colour compound3. 60-70% per cent of human body
(d) Dieting4. Male food appealing

(a) A-2, B-3, C-4, D-1
(b) A-3, B-4, C-1, D-2
(c) A-4, B-1, C-3, D-2
(d) A-1, B-3, C-2, D-4
Answer:
(a) A-2, B-3, C-4, D-1

Question 44.

Match the following:

ListIList II
(a) Dryness1. Deficiency of calcium
(b) Anaemia2. Deficiency vitamin A
(c) Decreased bone density3. Lack of water during dieting
(d) Night blindness4. Deficiency iron

(a) A-4, B-3, C-1, D-2
(b) A-3, B-4, C-1, D-2
(c) A-1, B-2, C-3, D-4
(d) A-4, B-3, C-2, D-1
Answer:
(b) A-3, B-4, C-1, D-2

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 45.

Match the following:

List IList II
(a) Creates antibodies1. Fat
(b) Protects internal organs2. Calcium
(c) Essential for bones and teeth3. Iron
(d) Essential for creating hemoglobin4. Protein

(a) A-4, B-1, C-2, D-3
(b) A-4, B-2, C-1, D-3
(c) A-1, B-2, C-3, D-4
(d) A-2, B-3, C-4, D-1
Answer:
(a) A-4, B-1, C-2, D-3

Question 46.

Match the following:

List IList II
(a) Carbohydrate1. Build internal organs
(b) Protein2. Provides energy to the body
(c) Fat3. Make cells soft and flexible
(d) Water4. Protect the soft organs

(a) A-4, B-1, C-2, D-3
(b) A-2, B-1, C-4, D-3
(c) A-1, B-3, C-2, D-4
(d) A-2, B-3, C-4, D-1
Answer:
(b) A-2, B-1, C-4, D-3

Question 47.

…………. is the example of macromineral.

(a) Phosphorus
(b) Copper
(c) Iodine
(d) Iron
Answer:
(a) Phosphorus

Question 48.

Deficiency of which of the following leads to rickets?

(a) Iron
(b) Calcium
(c) Iodine
(d) Chromium
Answer:
(b) Calcium

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 49.

What is the calorific value of water?

(a) 10 joules/calorie
(b) 0 joules/calorie
(c) 25 joules/calorie
(d) 100 joules/calorie
Answer:
(b) 0 joules/calorie

Question 50.

Which one of the following is not the example of macro iminerals?

(a) Sodium
(b) Potassium
(c) Iron
(d) Calcium
Answer:
(c) Iron

Question 51.

Which one of the given minerals plays an important role in the formation of hemoglobin?

(a) Iron
(b) Sulphur
(c) Phosphorus
(d) Sodium
Answer:
(a) Iron

Question 52.

What is the percentage of water in normal human body?

(a) 40-50
(b) 60-70
(c) 7D-80
(d) 80-90
Answer:
(b) 60-70

Question 53.

Mineral that the body needs to work properly is ……………

(a) calcium
(b) silver
(c) cold
(d) lead
Answer:
(a) calcium

Question 54.

Which of these is not considered a nutrient?

(a) Vitamins
(b) Minerals
(c) Fiber
(d) Fats
Answer:
(c) Fiber

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 55.

Which of these is added to the food label because people sometimes don’t eat enough of this?

(a) Fat
(b) Calcium
(c) Sodium
(d) Cholesterol
Answer:
(b) Calcium

Question 56.

Which of the following food items is rich in iron?

(a) Rice
(b) Apple
(c) Pulses
(d) Orange
Answer:
(c) Pulses

Question 57.

A person suffering from high blood pressure should avoid foods which are rich in:

(a) Sodium
(b) Iodine
(c) Calcium
(d) Iron
Answer:
(a) Sodium

Question 58.

Which of the following food constituents is not digested but is still important for us?

(a) Vitamins
(b) Minerals
(c) Proteins
(d) Fibre
Answer:
(d) Fibre

Question 59.

Which one of the following mineral elements is required for muscle contraction?

(a) Calcium
(b) Iron
(c) Sodium
(d) Zinc
Answer:
(a) Calcium

Question 60.

Which one among the following minerals is essential for the transmission of nerve impulses the nerve fibers of human body?

(a) Calcium
(b) Cobalt
(c) Iodine
(d) Sodium
Answer:
(d) Sodium

Question 61.

Which one of the following is essential for preventing dental carries?

(a) Fluoride
(b) Iodine
(c) Iron
(d) Zinc
Answer:
(a) Fluoride

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 62.

Which one among the following elements ions is essential in small Question uantities for development of healthy teeth but causes matting of the teeth if consumed is higher quantities?

(a) Iron
(b) Chloride
(c) Fluoride
(d) Potassium
Answer:
(c) Fluoride

Question 63.

Which of the following is healthy weight BMI for men?

(a) <18.5
(b) 18.5-24.9
(c) 25.0-29.9
(d) 35-39.9
Answer:
(b) 18.5-24.9

Question 64.

What does BMI measure?

(a) Body fat calculated on the basis of height and weight.
(b) The range of weight reQuestion uired to remain healthy.
(c) The amount of weight to be reduced to remain healthy.
(d) None of the above
Answer:
(a) Body fat calculated on the basis of height and weight.

Question 65.

If a person has a BMI of 29.2, the person is ………………

(a) underweight
(b) of normal weight
(c) overweight
(d) obese
Answer:
(c) overweight

Question 66.

Which of the following methods helps best in maintaining a healthy body weight?

(a) Leading an active lifestyle
(b) Missing at least one meal every day
(c) Eating snacks freQuestion uently but no meals
(d) Reducing calories drastically in food eaten
Answer:
(a) Leading an active lifestyle

Question 67.

What does BMI measure?

(a) Body fat calculated on the basis of height and weight.
(b) The range of weight reQuestion uired to remain healthy.
(c) The amount of weight to reduced to remain healthy.
(d) None of the above
Answer:
(a) Body at calculated on the basis of height and weight.

Question 68.

Match the following:

List IList II
A. Food Intolerance1. Loss in body weight
B. Food myths2. Vomiting
C. Dieting3. Healthy weight
D. BMI-244. Do not drink water during meals

(a) A-4, B-1, C-2, D-3
(b) A-2, B-4, C-1, D-3
(c) A-2, B-1, C-4, D-C
(d) A-4, B-1, C-3, D-2
Answer:
(b) A-2, B-4, C-1, D-3

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 69.

In which category BMI comes in BMI?

(a) Obesity II
(b) Over lead
(c) Obesity I
(d) Healthy weight
Answer:
(c) Obesity I

Question 70.

Methods to control healthy body weight:

(a) regular physical activity
(b) excessive water consumption
(c) freQuestion uent eating
(d) not taking balance diet
Answer:
(a) regular physical activity

Question 71.

Which of the following is not a pitfall of dieting?

(a) Eating too little
(b) Skipping breakfast every day
(c) Not performing normal exercises
(d) None of the above
Answer:
(d) None of the above.

Question 72.

Which is pot symptom of food intolerance?

(a) Fatigue
(b) Diarrhea
(c) Nausea
(d) Night blindness
Answer:
(d) Night blindness

Question 73.

Symptoms of headaches, vomiting, stomach pain, loose motion are seen in:

(a) food intolerance
(b) lack of vitamins
(c) food myths
(d) dieting
Answer:
(a) food intolerance

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 74.

What do you mean by food intolerance?

(a) Difficulty in digesting a particular food
(b) Eating disorder
(c) Good eating habit
(d) Bad eating habit
Answer:
(a) Difficulty in digesting a particular food

Question 75.

Food intolerance can cause……….

(a) sudden increase in hunger
(b) nausea and stomach pain
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Answer:
(b) nausea and stomach pain

Question 76.

Which amongst these is a food myth?

(a) Drinking while eating makes us fat
(b) Skipping meals reduces weight
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Answer:
(c) Both (a) and (b)

Question 77.

A common food myth is that ……………..

(a) zrinking water while taking meals keeps us slim
(b) fat free products will not help you lose weight
(c) eating potatoes regularly keeps us healthy
(d) None of the above
Answer:
(d) None of the above

Question 78.

How can you dispel any food myth?

(a) y conducting experiments in a laboratory
(b) On the basis of scientific knowledge
(c) By asking others
(d) None of the above
Answer:
(b) On the basis of scientific knowledge

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 79.

Any food myth can be dispelled by which of the following way?

(a) By asking others
(b) On the basis of scientific knowledge
(c) Lab testing
(d) Both (b) and (c)
Answer:
(d) Both (b) and (c)

Question 80.

Partial or complete absence of the enzymes accountable for breaking down or absorbing the food elements causes …….

(a) food intolerance
(b) bulimia
(c) ADHD
(d) dieting
Answer:
(a) food intolerance

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 81.

Disadvantage of dieting is/are:

(a) no change in body weight
(b) over body weight
(c) loss in body weight
(d) not achieving the required goal
Answer:
(c) loss in body weight

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Part 2 Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Part 1

Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 1.

A ……….. diet contains all the essential food constituents necessary for growth and maintenance of our body.

(a) strict
(b) balanced
(c) prescribed
(d) consistent
Answer:
(b) balanced

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 2.

What is function of food?

(a) Building
(b) Repair
(c) Regulating body process
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 3.

The word ‘nutrition’ is derived from Latin word:

(a) Nutritious
(b) Nutricus
(c) Nutrifus
(d) None of these
Answer:
(b) Nutricus

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 4.

Nutrients are the chemicals in food which …………

(a) are needed for replacement of tissues
(b) are essential for growth
(c) our body needs
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 5.

An alkaline pH contributes a ……….. taste to the food

(a) sweet
(b) sour
(c) salty
(d) bitter
Answer:
(d) bitter

Question 6.

The chemical process that occur within a living organism in order to maintain life is called …………

(a) minerals
(b) metabolism
(c) immune system
(d) None of these
Answer:
(b) metabolism

Question 7.

The origin of the word “Nutrition” is linked to the ……………. word

(a) Latin
(b) Spanish
(c) France
(d) British
Answer:
(a) Latin

Question 8.

A balanced diet is complete, when it will be:

(a) complex carbohydrates
(b) according to the needs of the person
(c) animal fat rich
(d) 4 to 5 litter water
Answer:
(b) according to the needs of the person

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 9.

Substance needed by the body for growth energy and maintenance is called:

(a) nutrient
(b) carbohydrate
(c) fat
(d) calories
Answer:
(a) Nutrient

Question 10.

Body needs vitamins and minerals because:

(a) they give the body energy
(b) they help carry out metabolic reactions
(c) they insulate the body’s organs
(d) they withdraw heat from the body
Answer:
(b) They help carry out metabolic reactions

Question 11.

Half of our diet should be made up of ……………….

(a) grains and vegetables
(b) fruits and milk
(c) milk and cheese
(d) fats and sugars
Answer:
(a) grains and vegetables

Question 12.

A ……………. is a unit of energy that indicates the amount of energy contained in food

(a) label
(b) food guide pyramid
(c) calorie
(d) basket
Answer:
(c) calorie

Question 13.

The sum of variety of food consumed by an organism is collectively called …………..

(a) food
(b) diet
(c) protein
(d) All of these
Answer:
(b) diet

Question 14.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

The body building nutrient is:

(a) fat
(b) vitamin
(c) protein
(d) mineral
Answer:
(c) protein

Question 15.

Which diet elements should be increased from its normal value in the diet of a body builder?

(a) Carbohydrate
(b) Fat
(c) Protein
(d) Minerals
Answer:
(c) Protein

Question 16.

Unit of energy that indicates the amount of energy contained in food

(a) Label
(b) Food guide pyramid
(c) Calorie
(d) Basket
Answer:
(c) Calorie

Question 17.

Which one of the following is not a macro nutrients?

(a) Fats
(b) Carbohydrates
(c) Roughage
(d) Proteins
Answer:
(c) Roughage

Question 18.

One function of proteins in our body is to …………….

(a) increase bulk of muscles
(b) improve our endurance
(c) form tissue and repair broken tissues ‘ .
(d) provide energy for normal activities
Answer:
(c) form tissue and repair broken tissues

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 19.

Proteins are main components of ……….

(a) heart
(b) brain
(c) bones
(d) liver
Answer:
(c) bones

Question 20.

A healthy and balance diet must be fortified with……….. to ………… % of protein.

(a) 15%, 20%
(b) 20%, 25%
(c) 25%, 28%
(d) None of these
Answer:
(a) 15%, 20%

Question 21.

Sources of proteins includes:

(a) fish
(b) spinach
(c) potato
(d) cucumber
Answer:
(a) fish

Question 22.

Which one of the following is not the non-nutritive component of diet?

(a) Roughage
(b) Colour compounds
(c) Protein
(d) Flavour compounds
Answer:
(c) Protein

Question 23.

Which nutrient helps our body to fight against infections?

(a) Carbohydrate
(b) Starch
(c) Fat
(d) Protein
Answer:
(d) Protein

Question 24.

Protein contains:

(a) Carbon and hydrogen
(b) Oxygen and nitrogen
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) and (b)

Question 25.

The milk, cheese and yogurt group are important for ………..

(a) strong bones
(b) teeth
(c) muscles
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 26.

Pulses are a good source of:

(a) carbohydrate
(b) proteins
(c) fat
(d) vitamins
Answer:
(b) proteins

Question 27.

Which of the following is considered an easily digestible source of protein?

(a) Egg albumin
(b) Soybean
(c) Fish flesh
(d) Red meat
Answer:
(b) Soybean

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 28.

Which of the following is considered a complete protein food?

(a) Almond
(b) Horse gram
(c) Soya bean
(d) Cashew nut
Answer:
(c) Soya bean

Question 29.

Glucose, sucrose and maltose are:

(a) simple carbohydrates
(b) complex carbohydrates
(c) fats
(d) minerals
Answer:
(a) simple carbohydrates

Question 30.

The food component present in sugar is:……….

(a) fats
(b) protein
(c) vitamin
(d) carbohydrate
Ans.
(d) carbohydrate

Question 31.

Carbohydrate loadings is beneficial for:

a. Endurance athlete
b. Diabetics
c. Strength athletes
d. Speed athletes
Answer:
(a) Endurance athlete

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 32.

One gram of carbohydrate contains calories.

(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 9
Answer:
(b) 4

Question 33.

Complex carbohydrates are not found in:

(a) fruit
(b) rice
(c) pasta
(d) breads
Answer:
(a) fruit

Question 34.

Which of the following is not a form of carbohydrate?

(a) Multiple
(b) Simple
(c) Complex
(d) All of these
Answer:
(a) Multiple

Question 35.

Carbohydrate, fats, protein, water are also known as …………. nutrients.

(a) micro
(b) macro
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(b) Macro

Question 36.

Maximum carbohydrates are obtained from:

(a) whole-grain food
(b) fish
(c) plant oil
(d) nuts
Answer:
(a) whole-grain food

Question 37.

Amylases in Saliva begin the breakdown of carbohydrates into:

(a) fatty acids
(b) polypeptides
(c) amino acids
(d) simple sugars
Answer:
(d) simple sugars.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 38.

All the following are nutrients found in food except…………….

(a) plasma
(b) proteins
(c) carbohydrates
(d) vitamins
Answer:
(a) plasma

Question 39.

Which food item has carbohydrates and fats?

(a) Bread and butter
(b) Rice and pulse
(c) Potato and tomato
(d) Tomato and almond
Answer:
(a) Bread and butter

Question 40.

Which nutrient is key for supplying the body with energy?

(a) Carbohydrate
(b) Fibre
(c) Fat
(d) Protein
Answer:
(a) Carbohydrate

Question 41.

In most of the carbohydrates, the ratio of hydrogen atoms to oxygen atoms is:

(a) 2 :1
(b) 1: 2
(c) 1:3
(d) None of these
Answer:
(a) 2 :1

Question 42.

Which food group is our body’s best source of energy?

(a) Meat group
(b) Fats, oils and sweets
(c) Breads and cereals
(d) Milk and cheese
Answer:
(c) Breads and cereals

Question 43.

Which of these is required on the food label?

(a) Total carbohydrate
(b) Sugars
(c) Iron
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 44.

The bread, cereal, rice and pasta group is a good source of

(a) carbohydrate
(b) vitamin C
(c) calcium
(d) vitamin D
Answer:
(a) carbohydrate

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 45.

Which of these nutrients is the preferred energy source for the body?

(a) B complex vitamins
(b) Carbohydrates ‘
(c) Fats
(d) Fiber
Answer:
(b) Carbohydrates

Question 46.

Which of these foods contains complex carbohydrates?

(a) Table sugar
(b) Bread made with white floor
(c) Potatoes
(d) Fruit juice
Answer:
(c) Potatoes

Question 47.

Which of the following is a micronutrient?

(a) carbohydrates
(b) fats
(c) water
(d) vitamins
Answer:
(d) vitamins

Question 48.

Fat-soluble vitamins are:

(a) Vitamins A, D, E and K
(b) Vitamins B and C
(c) Vitamins A and D
(d) Vitamins E and D
Answer:
(a) Vitamins A, D, E and K

Question 49.

………….. is a class of eight water-soluble vitamins which are important for cellular metabolism.

(a) A
(b) B complex
(c) C
(d) K
Answer:
(b) B complex

Question 50.

The main source of Vitamin C is:

(a) guava
(b) egg
(c) milk
(d) banana
Answer:
(a) guava

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 51.

Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List 1 (Vitamin)List II (Sources)
(a) Vitamin A(i) Spinach, Cabbage
(b) Vitamin K(ii) Sunlight, Cod liver oil
(c) Vitamin C(iii) Papaya, Carrot
(d) Vitamin D(iv) Lemon, Orange

Question 52.

How many calories of energy are provided in one gram of fat?

(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 7
Answer:
(b) 9

Question 53.

Which vitamin helps in our reproductive process?

(a) Vitamin A
(b) Vitamin C
(c) Vitamin A
(d) Vitamin E
Answer:
(d) Vitamin E

Question 54.

What is the function of vitamin ‘C’ in our body?

(a) Healing the wounds
(b) Increases metabolic rate
(c) Highly effective antioxidant
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 55.

Which vitamin is fat soluble?

(a) Vitamin B
(b) Vitamin C
(c) Vitamin H
(d) Vitamin A
Answer:
(d) Vitamin A

Question 56.

Micronutrients include:

I. Carbohydrate
II. Minerals
III. Vitamins
IV. Fat

Find the correct combination.

(a) I and II
(b) II and III
(c) Ill and IV
(d) IV and I
Answer:
(b) II and III

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 57.

Which of the following vitamins is not fat soluble?

(a) B complex
(b) E
(c) K
(d) A
Answer:
(a) B complex

Question 58.

Which of the following vitamins is commonly known as Riboflavin?

(a) B1
(b) B2
(c) B3
(d) B complex
Answer:
(b)B2 .

Question 59.

Vitamin B3 is commonly known as ………..

(a) Thiamin
(b) Riboflavin
(c) Niacin
(d) Pyridoxine
Answer:
(c) Niacin

Question 60.

Which of the following statement is correct about fats?

(a) Fat increases the blood pressure.
(b) Fat provides cooked material.
(c) Fat improves the proper functioning of glands.
(d) Fat improves external organs
Answer:
(c) Fat improves the proper functioning of glands

Question 61.

Which of the following is a fat-soluble vitamin?

(a) Vitamin A
(b) Vitamin D
(c) Vitamin K
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 62.

Water-soluble vitamin is …………..

(a) Vitamin B1
(b) Vitamin K
(c) Vitamin E
(d) Vitamin A
Answer:
(a) Vitamin B1

Question 63.

Which among the following is not water soluble vitamins?

(a) Vitamin B
(b) Vitamin B12
(c) Vitamin A
(d) Vitamin C
Answer:
(c) Vitamin A

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 64.

Match the following:

List IList II
(a) Energy yielding1. Carbohydrate
(b) Body-building2. Vitamin
(c) Protective3. Cellulose
(d) Fiber4. Protein

Codes
A  B  C  D
(a) 1 4 2 3
(b) 4 1 2 3
(c) 4 1 3 2
(d) 1 2 3 4
Answer:
(a) (A)-1, (B)-4, (C)-2, (D)-3

Question 65.

Which is a micronutrient?

(a) Fats
(b) Carbohydrates
(c) Minerals
(d) Proteins
Answer:
(c) Minerals

Question 66.

Which of the following is known as called pyridorine?

(a) Vitamin B1
(b) Vitamin B2
(c) Vitamin B3
(d) Vitamin B6
Answer:
(d) Vitamin BE

Question 67.

Which of the following is not a minerals?

(a) Fluorine
(b) Niacin
(c) Sodium
(d) Phosphorus
Answer:
(b) Niacin

Question 68.

How many vitamins have in the group of Vitamin B complex?

(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12
Answer:
(d) 12

Question 69.

Vitamin and minerals are ………… nutrients.

(a) Macro
(b) Micro
(c) Non-essential
(d) Basic
Answer:
(b) Micro

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 70.

Obesity is a condition in which exces body …………… has accumulated to the extent that it may have a negative effect on health.

(a) Carbohydrates
(b) Proteins
(c) Fats
(d) Minerals
Answer:
(c) Fats

Question 71.

The vitamins, minerals and water are collectively called as …………… food

(a) body building
(b) defensive
(c) energy yielding
(d) All of these
Answer:
(b) defensive

Question 72.

Compounds that can be converted into active vitamins:

(a) protein
(b) vitamins
(c) precursors, or provitamins
(d) protein
Answer:
(c) Precursors, or provitamins

Question 73.

Body needs vitamins and minerals because:

(a) they give the body energy.
(b) they help carry out metabolic reactions.
(c) they insulate the body’s orgAnswer:
(d) they withdraw heat from the body
Answer:
(b) they help carry out metabolic reactions.

Question 74.

Which of the following vitamins is insoluble in fats?

(a) A
(b) E
(c) K
(d) C
Answer:
(d) C

Question 75.

Trypsin helps in the digestion of:

(a) vitamines
(b) fats
(c) protein
(d) carbohydrates
Answer:
(c) protein

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 76.

Which group of fats usually increases the chances of heart diseases?

(a) Saturated fats
(b) Poly unsaturated fats
(c) Mono-unsaturated fats
(d) None of these
Answer:
(a) Saturated fats

Question 77.

Which one of the following in an example of water-soluble vitamins?

(a) Vitamin ‘D1
(b) Vitamin ‘C
(c) Vitamin ‘A’
(d) Vitamin ’E’
Answer:
(b) Vitamin ‘C

Question 78.

Which disease is caused by the deficiency of vitamin B5?

(a) Beriberi
(b) Pellagra
(c) Rickets
(d) Night blindness
Answer:
(b) Pellagra

Question 79.

Which nutrient provides more than double energy provided by carbohydrate?

(a) Vitamin
(b) Minerals
(c) Fats
(d) Starch
Answer:
(c) Fats

Question 80.

Deficiency of protein leads to:

(a) Goitre
(b) Marasmus
(c) Obesity
(d) Anaemia
Answer:
(b) Marasmus

Question 81.

Rickets is caused by the deficiency of:

(a) Vitamin A
(b) Vitamin E
(c) Vitamin B
(d) Vitamin D
Answer:
(d) Vitamin D

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 82.

Citrus fruits are source of:

(a) calcium
(b) vitamin
(c) protein
(d) calorie
Answer:
(b) vitamin

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 2 Sports and Nutrition Part 1 Read More »

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Planning in Sports Class 12 Case Based MCQ Questions

Case-Based Questions

Case Study 1

Your school has been given the responsibility to conduct Zonal basketball competition. As the Head boy/Head girl of the student council, you have been asked to make various teams of students to help teacher in charges for smooth conduct of the tournament.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 1.

To help the teams to know about the food and stay arrangements a group of students will be assigned with committee.

(a)  transport
(b) registration
(c) boarding and lodging
(d) decoration
Answer:
(c) boarding and lodging

Question 2.

Students good at art and craft and creative designing will be assigned with committee.

(a) reception
(b) registration
(c) decoration
(d) entertainment
Answer:
(c) decoration

Question 3.

Few students will be assigned with committee for welcoming the chief guest at the opening ceremony.

(a) reception
(b) transport
(c) registration
(d) budget
Answer:
(a) reception

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Case Study 2

While organising sports events for the Annual Sports Day, Arjun and Ravi being the captain and vice captain of sports, formed various committees as shown below.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 1.

The members of this committee are responsible for welcoming guests and spectators.

(a) Decoration committee
(b) Reception committee
(c) Publicity committee
(d) Transportation committee
Answer:
(b) Reception committee

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 2.

Announcement of venue, date and events is done by

(a) publicity committee
(b) transportation committee
(c) ground committee
(d) committee for officials
Answer:
(a) publicity committee

Question 3.

Organising and conducting of sports events involve

(a) planning
(b) forming committees
(c) both a. and b.
(d) only delegation
Answer:
(c) both a. and b.

Case Study 3

With the aim of promoting physical fitness and healthy lifestyle amongst students the Physical Education Teacher at XYZ School plans to organise intramural competitions at school. For conducting the event he has given this assignment to the students of class XII who have taken up Physical Education subject so that they can get first had experience of organising events.

Question 1.

The work committees is divided into

(a) pre, during and post
(b) pre and post
(c) pre and during
(d) during and post
Answer:
(a) pre, during and post.

Question 2.

Match the following:

List IList II
A. Technical committee1. To provide shifting facility
B. Finance committee2. To resolve dispute
C. Transport committee3. To deals with money and
D. First aid committee4. To provide medical facility

(a) A-2. B-3, C-1, D-4
(b) A-3, B-2, C-1, D-4
(c) A-2, B-3, C-4, D-1
(d) A-4, B-3, C-1, D-2
Answer:
(a) A-2, B-3, C-1. D-4

Question 3.

Which is not the objective of sports tournaments?

(a) To provide recreation
(b) To help in overall development
(c) To achieve high performance
(d) To provide opportunity
Answer:
(c) To achieve high performance

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Case Study 4

Competing in physical activities has been the natural tendency of humans. The competitions or tournaments are held according to the set rules and regulations. The success of the tournament depends upon suitable fixture.
Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports 2

Based on the given fixture answer the following questions.

Question 1.

The advantage of this tournament is:

(a) economical
(b) less time
(c) Both a. and,b.
(d) None of these
Answer:
(c) Both a. and b.

Question 2.

A privilege given to a team to play at a higher round is called:

(a) Fixture
(b) Bye
(c) Reward
(d) All of these
Answer:
(b) Bye

Question 3.

In this type of tournament, a team once defeated gets:

(a) eliminated
(b) wild card entry
(c) another chance
(d) bye
Answer:
(a) eliminated

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Case Study 5

Below given is the tournament fixture procedure of a CBSE Football National competition.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports 3

Question 1.

What is the number of seeded teams in the tournament?

(a) 04
(b) 09
(c) 05
(d) 07
Answer:
(b) 09

Question 2.

The provision which places good teams in separate ‘ halves or pools so that they do not play with other good teams at earlier rounds is known as ……….

(a) Bye
(b) League tournament
(c) Seeding method
(d) Knock-out tournament
Answer:
(c) seeding method

Question 3.

Which of the following is not a seeded team?

(a) Team 10
(b) Team 07
(c) Team 01
(d) Team 06
Answer:
(a) Team 10

Case Study 6

ABC School is one of the reputed school in their location for the number of sports facilities it provides to its stakeholders. . Keeping that in consideration CBSE Sports cell has given them the responsibility of conducting CBSE Football cluster. 35 teams have sent their entry for participation in the tournament.

Question 1.

Due to large number of teams willing to participate, the school is conducting the competition by ………………. fixture.

(a) league
(b) knock-out
(c) staircase
(d) challenge
Answer:
(b) knock-out

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 2.

Total number of matches will be ………

(a) 34
(b) 30
(c) 28
(d) 24
Answer:
(a) 34

Question 3.

Total number of rounds will be ………..

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Answer:
(c) 6

Case Study 7

Mr. Kiren Rijuju, Sports Minister has ordered to popularise the game of Kabaddi among school students to develop their physical ability, Mr. Tyagi, Physical Education Teacher of a reputed CBSE school has decided to conduct an Inter School Kabaddi tournament in his school premises after proper drawing of fixtures.

Question 1.

Which of the following is the best method to organise this kind of tournament?

(a) Knock-out
(b) League
(c) Ladder
(d) Seeding
Answer:
(b) League

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 2.

The league tournament is also known as:

(a) Combination tournament
(b) Elimination tournament
(c) Round robin tournament
(d) League cum knock-out tournament
Answer:
(c) Round robin tournament

Question 3.

What is the formula to determine number of rounds in league fixture for even number of teams?

(a) N
(b) N-1/2
(c) N(N-1)/2
(d) (N-1) ‘
Answer:
(d) (N-1)

Case Study 8

Kumar of XI-A is a great athlete. After the lockdown he went to see his Physical Education Teacher. Mr. Murugan, the PE teacher is shocked to see Kumar, because Kumar has gained a lot of weight. He also observed many other students have also gained weight. The PE teacher decided to conduct an ‘Inter House Tournament’ in the campus.Kumar requested PE teacher to conduct the tournament on league basis.

Question 1.

Kumar feels that league method is best one for Inter house tournament. Why?

(a) Less period required .
(b) Limited official
(c) True winner
(d) Players would be less tired
Answer:
(c) True winner

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 2.

If 7 teams participate in a Double League Tournament such in the IPL, how many matches will be conducted in the first phase of league?

(a) 42
(b) 45
(c) 54
(d) 58
Answer:
(a) 42

Question 3.

What is the formula to determine number of matches in double league fixture for even number of teams?

(a) N +1/2
(b) N-1/2
(c) N(N-1)/2
(d) N (N + 1)2
Answer:
(c)N(N-1)/2

Case Study 9

Your school has received an invitation for participation in a Badminton competition being organised by XYZ School. There is a entry fee for the competition due to which very few students have shown their willingness to participate.

Question 1.

Which type of fixture is preferred if there are less number of teams?

(a) Knock-out
(b) League
(c) Round robin
(d) Both b. and c.
Answer:
(d) Both b. and c.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 2.

What is the disadvantage of using this particular fixture?

(a) More time consuming
(b) Less expenditure
(c) More opportunities
(d) Both b. and c.
Answer:
(a) More time consuming

Question 3.

How many types are there in this type of fixture?

(a) 4
(b) 2
(c) 5
(d) 1
Answer:
(b) 2

Case Study 10

Below given is the tournament fixture procedure of a CBSE Volleyball National competition.
Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports 4

Question 1.

The formula for calculating number of matches in Round robin tournament are where ‘N’ is number of team is ………….

a. N (N – 1)/2
b. N
c. (N -1)
d. (N + 1)
Answer:
(a) N (N -1)/2

Question 2.

In League tournaments, the winner is decided by:

(a) British method
(b) American method
(c) No of matches won
(d) Both a. and b.
Answer:
(d) Both a. and b.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 3.

Which of the following is not a League Fixture Procedure?

(a) Ladder method
(b) Stair method
(c) Cyclic method
(d) Tabular method
Answer:
(a) Ladder method

Assertion-Reason Type Question

Directions (Question .NOS. 106-117): Each of the following Question consists of two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer to these Question from the codes (a) (b) (c) and (d) as given below:

(a) Both A and R are true and R is correct explanation of (a)
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of (a)
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 1.

Assertion (A): Planning increases the efficiency and facilitates proper coordination.
Reason(R): The success of a competition depends on its proper planning.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of (a)

Question 2.

Assertion (A): Planning is the foremost function in sports.
Reason(R): Planning gives a view of future course of action.

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of (a)

Question 3.

Assertion (A): Planning is nothing but thinking in advance.
Reason (R): Planning increases our efficiency and performance.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of (a)

Question 4.

Assertion (A): Planning and control are inter-relate(d)
Reason (R): A proper planning is done in advance in order to control all the activities related to the competitions.

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of (a)

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 5.

Assertion (A): The games and sports in any country hold a vital importance.
Reason (R): It is a prime responsibility of the sports organising committees to organise the events in a magnificent manner.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of (a)

Question 6.

Assertion (A): Human beings have a tendency of competing and winning.
Reason (R): Power and superiority do not help in any competition or tournament.

Answer:
(c) A is true but R is false.

Question 7.

Assertion (A): Tournaments play a vital role in the life of an athlete or a sportsman.
Reason (R): Various sportsman skills and tactical skills are developed in sportsmen by participating in tournaments.

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of (a)

Question 8.

Assertion (A): Sports tournaments are a best way of recreation and rejuvenation of players.
Reason (R): Sports tournaments help to develop national and international intergration among the teams.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of (a)

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports

Question 9.

Assertion (A): The knock-out tournament is an elimination tournament.
Reason (R): In knock-out tournament, the winner of each match advances in the tournament and the loser gets eliminated

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of (a)

Question 10.

Assertion (A): There will be no byes in a single knock-out tournament having 32 teams.
Reason(R): The third bye is given to the uppermost team of the upper half.

Answer:
(c) A is true but R is false.

Question 11.

Assertion (A): League tournaments are considered the best type of tournaments.
Reason(R): It provides maximum number of opportunities to teams and the true winner is picked up easily at the end

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of (a)

Question 12.

Assertion (A): The technique of breaking a tie may vary according to the different kinds of sports.
Reason (R): The team who obtains minimum points at the end of the tournament is declared the winner of the tournaments.

Answer:
(c) A is true but R is false.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Planning in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 1.

In which tournament, strong teams may have the possibility to be eliminated in the preliminary round?

(a) League tournament
(b) Knock-out tournament
(c) Challenge tournament
(d) League cum league tournament
Answer:
(b) Knock-out tournament

Question 2.

Which among the following is not the type of tournament?

(a) Elimination
(b) Knock-in
(c) Round-robin
(d) Combination
Answer:
(b) Knock-in

Question 3.

To avoid competing in the initial round which of the following is correct?

(a) Bye
(b) Special seeding
(c) Seeding
(d) Fixture
Answer:
(c) Seeding

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 4.

Schedules fixed for the matches to be played their time, place, date and court, et(c) known as:

(a) bye
(b) fixture
(c) advantage
(d) seeding
Answer:
(b) fixture

Question 5.

Generally in a knock-out tournament, the fixture is drawn by:

(a) by team performance
(b) lots
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(b) Lots

Question 6.

Consolation tournament is a type of:

(a) knock-out tournament
(b) league tournament
(c) combination
(d) None of these
Answer:
(a) knock-out tournament

Question 7.

Bye is given when:

(a) there are a large number of teams
(b) league tournament
(c) advantage not to play in the first round
(d) there are an odd number of teams
Answer:
(d) there are an odd number of teams

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 8.

In knock-out tournament team must:

(a) play a large number of matches
(b) play one match
(c) get bye
(d) play till they are winning
Answer:
(d) play till they are winning

Question 9.

Allotment of the bye is on basis of:

(a) performance
(b) random draws
(c) first came first serve
(d) pre-decided sequence

Answer:
(b) random draws

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 10.

If there are Seven total matches in a single knock-out tournament. The total number of teams are:

(a) 8
(b) 9
(c) 6
(d) 7
Answer:
(a) 8

Question 11.

Once the team is defeated and eliminated out of the tournament is called:

(a) League tournament
(b) Knock-out tournament
(c) Combination tournament
(d) Challenge tournament
Answer:
(b) Knock-out tournament

Question 12.

If the total no. of teams are 11 in a league tournament, then the total no. of rounds are:

(a) 11
(b) 10
(c) 9
(d) 12
Answer:
(a) 11

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 13.

Seeding is a procedure by which good teams are placed in fixtures in such a way that stronger teams do not meet each other at the of a tournament.

(a) start
(b) middle
(c) end
(d) None of these
Answer:
(a) start

Question 14.

Special seeding is a method of seeding in which certain players of teams participate in the

(a) Quarter-final
(b) semi-final
(c) Both (a) and
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) and (b)

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 15.

…………. is a privilege given to a team which is decided generally by seeding it or by drawing of lots.

(a) Leg bye
(b) Bye
(c) Extra
(d) Wide
Answer:
(b) Bye

Question 16.

………… committees need to form organising committee of a tournament.

(a) One
(b) Two
(c) Five
(d) Many
Answer:
(d) Many

Question 17.

Seeding is decided on the basis of:

(a) previous performance
(b) advance performance
(c) good performance
(d) bad Performance
Answer:
(a) previous performance

Question 18.

In the placement of Byes, IV Bye is given to whom:

(a) 1st team of the lower half
(b) 1st team of the upper half
(c) Last team of the upper half
(d) Last team of the lower half
Answer:
(c) Last team of the upper half

Question 19.

The privilege given to outstanding teams to straight away compete in Quarter-finals or semi-finals is:

(a) special seeding
(b) consolation
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(a) special seeding

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 20.

Which of the following is not a type of tournament?

(a) Knock-out tournament
(b) League tournament
(c) Cash tournament
(d) Challenge tournament
Answer:
(c) Cash tournament

Question 21.

Which is the odd one in terms of various causes?

(a) Knock-out
(b) League
(c) Combination of tournament
(d) Challenging tournament
Answer:
(d) Challenging tournament

Question 22.

If 8 teams are participating in single league tournaments. What would be the total number of matches?

(a) 24
(b) 26
(c) 30
(d) 28
Answer:
(d) 28

Question 23.

Which of the following is not a type of tournament?

(a) Round-robin
(b) Knock-out
(c) Challenge
(d) Staircase
Answer:
(d) Staircase

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 24.

A ……….. tournament is a form of combination tournament.

(a) double elimination
(b) league-cum-knock-out
(c) consolation
(d) staircase
Answer:
(b) league-cum-knock-out

Question 25.

Which of the following is not a form of the league-type tournament?

(a) Round-robin
(b) Double league
(c) Cyclic
(d) Single league
Answer:
(c) Cyclic

Question 26.

Out of the following methods, by which one is, the winner of a single league tournament decided?

(a) British method
(b) Consolation method
(c) American method
(d) Both (a) and (c)
Answer:
(d) Both (a) and (c)

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 27.

Which of the following procedures is not used for drawing up fixtures in a league tournament?

(a) Tabular method
(b) Seeding method
(c) Staircase method
(d) Cyclic method
Answer:
(b) Seeding method

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 28.

In a double league tournament, a total of how many matches are played during the league phase if 7 teams participate?

(a) 72
(b) 42
(c) 21
(d) 32 .
Answer:
(b) 42

Question 29.

Which of these is also known as round-robin tournament?

(a) League
(b) Consolation
(c) Combination
(d) Challenge
Answer:
(a) League

Question 30.

In which method, no bye is given?

(a) Staircase
(b) Cyclic
(c) Round-robin
(d) Combination
Answer:
(a) Staircase

Question 31.

What is the formula to determine the number of matches in a league fixture for an even number of teams?

(a) N +1/2
(b) N -1/2
(c) N(N -1)/2
(d) N(N + 1)/2
Answer:
(c) N(N -1)/2

Question 32.

………. is not the form of league type tournament.

(a) Cyclic
(b) Double league
(c) Round-robin
(d) Single league
Answer:
(a) Cyclic

Question 33.

In a single league tournament, a total of how many matches are to be played if 11 teams participate?

(a) 44
(b) 55
(c) 100
(d) 110
Answer:
(b) 55

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 34.

In a single knock-out tournament, how many byes need to be given if 17 teams are participating?

(a) 17
(b) 16
(c) 15
(d) 14
Answer:
(c) 15

Question 35.

How many byes will be there in a fixture of 10 teams?

(a) 6
(b) 5
(c) 8
(d) 3
Answer:
(a) 6

Question 36.

By which method the winner of a single league tournament is decided?

(a) Percentage of matches won and drawn
(b) Number of matches won
(c) Percentage of matches won
(d) Any of the above
Answer:
(d) Any of the above

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 37.

League cum knock-out is a part of the tournament.

(a) Knock-out
(b) Round-robin
(c) Combination
(d) Consolation
Answer:
(c) Combination

Question 38.

Which of the following methods is used for drawing up fixtures in league tournaments?

(a) Cyclic method
(b) Staircase method
(c) Tabular method
(d) All of these
Answer:
(c) Tabular method

Question 39.

In a consolation tournament, an additional chance is given to the team.

(a) winning
(b) defeated
(c) any
d, last
Answer:
(b) defeated

Question 40.

How many matches will be played in a league format consisting of 10 teams?

(a) 45
(b) 48
(c) 46
(d) 40
Answer:
(a) 45

Question 41.

In which one of these tournament types of competition does each team play at least two games before being eliminated?

(a) Round robin
(b) Ladder
(c) Single elimination
(d) Pyramid
Answer:
(a) Round robin

Question 42.

In round-robin league of 10 teams, how many matches will be played?

(a) 45
(b) 90
(c) 180
(d) 360
Answer:
(b) 90

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 43.

How many matches are required to be played in a league tournament in which Eleven (11) teams participate?

(a) 50 matches
(b) 55 matches
(c) 10 matches
(d) 20 matches
Answer:
(b) 55 matches

Question 44.

How many methods can be used for preparing fixtures in a league tournament?

(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 5
Answer:
(c) 3

Question 45.

Which of the following methods is not used for preparing fixtures in the league or round-robin tournament?

(a) Staircase method
(b) Cyclic method
(c) Combination method
(d) Tabular form
Answer:
(c) Combination method

Question 46.

Tabular method is used for fixtures in:

(a) knock-out tournament
(b) challenge tournament
(c) league tournament
(d) None of these ‘
Answer:
(c) league tournament

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2

Question 47.

How many byes are given in league tournament when 8 teams are participating?

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Answer:
(b) 1

Question 48.

Which of these is not one of the methods used for fixtures in league of round robin tournaments?

(a) Cyclic method
(b) Staircase method
(c) Tabular method
(d) Spiral method
Answer:
(d) Spiral method

Question 49.

Cycling method is used in

(a) knock-out
(b) consolation
(c) double league
(d) None of these
Answer:
(c) double league

Question 102.

TP X100 is a formula of:

(a) American Methods
(b) consolation
(c) V02 Max
(d) None of these
Answer:
(b) British Method

Question 50.

In British method how many points are given to the winner?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(b) 2

Question 51.

Points obtained is divided by total possible points and percentage is find out in:

(a) British method
(b) American method
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(a) British method

Question 52.

In British method, winner of the match in a league tournament is given:

(a) 1 point
(b) 0 point
(c) 2 points
(d) 3 points

Answer:
(c) 2 points

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 2 Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Planning in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 1.

First step in sports management is:

(a) planning
(b) organising
(c) execution
(d) coordination
Answer:
(a) planning

Question 2.

The first step in planning is:

(a) identification of target group
(b) determination of goals
(c) mobilisation of resources
(d) provision of facilities
Answer:
(b) determination of goals

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 3.

Planning is:

(a) an Art
(b) a Science
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) and,(b)

Question 4.

Training session is a part of:

(a) planning
(b) fixture
(c) Both (a) and (b)
(d)None of these
Answer:
(a) planning

Question 5.

Which one of the following is not an objective of planning in sports?

(a) Management of a tournament
(b) Reducing unnecessary pressure of immediacy
(c) Reducing the chances of mistakes
(d) Facilitating proper coordination among various members of committees
Answer:
(a) Management of a tournament

Question 6.

is a process of setting objectives and deciding how to accomplish them.

(a) Planning
(b) Organising
(c) Learning
(d) Working
Answer:
(a) Planning

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 7.

Which one of the following is an objective of planning in sports?

(a) Finding out the causes of failure
(b) Timely achievements of targets
(c) Distribution of work as per ability
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 8.

What is planning?

(a) Motivating the training
(b) Meeting with students
(c) Thinking about past
(d) Deciding in advance what to be done
Answer:
(d) Deciding in advance what to be done

Question 9.

The Reception Committee for a tournament is responsible for.

(a) welcoming the participants
(b) arranging accommodation and meals for the participants
(c) proper upkeep of the venues
(d) welcoming the Chief Guest and spectators at the opening and closing ceremonies
Answer:
(d) welcoming the Chief Guest and spectators at the opening and closing ceremonies

Question 10.

The Boarding and Lodging Committee for a tournament arranges

(a) the making of the budget for boarding and lodging
(b) meals, refreshment, and stay of the Chief Guest
(c) accommodation and meals for the participants
(d) refreshments for the participants and officials
Answer:
(c) accommodation and meals for the participants

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 11.

Which committee looks after things Like a camera, microphone, et(c)?

(a) Administrative
(b) Technical
(c) Security
(d) Health
Answer:
(b) Technical

Question 12.

Which of these committees is headed by a Qualified doctor?

(a) Reception
(b) Security
(c) First aid
(d) Lodging
Answer:
(c) First aid

Question 13.

The head of a sports committee is ………. director.

(a) technical
(b) administrative
(c) purchasing
(d) recording
Answer:
(b) administrative

Question 14.

Which one of the following is not a pre-work of the finance committee of a tournament?

(a) To get details of approximate expenses under various heading
(b) To get approvals and sections from higher authorities
(c) Plans for raising funds
(d) Plans for the good meals to the team
Answer:
(d) Plans for the good meals to the team

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 15.

Which committee selects various officials such as referees, judges, et(c) in the tournament?

(a) Committee for publicity
(b) Reception committee
(c) Committee for officials
(d) Transport committee
Answer:
(c) Committee for officials

Question 16.

Which of the following is not a committee of a sports event?

(a) Reception committee
(b) Technical committee
(c) Discipline committee
(d) Standing committee ‘
Answer:
(d) Standing committee

Question 17.

Which committee resolves the dispute related to the field of play during competitions?

(a) Organising committee
(b) Technical committee
(c) Award committee
(d) Finance committee ‘
Answer:
(b) Technical committee

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 18.

The Finance committee manages ………. of the event.

(a) organisation
(b) budget
(c) implementation
(d) management
Answer:
(b) budge

Question 19.

What is the role of the committee for publicity?

(a) Organise
(b)Advertise
(c) Advertise
d Selection
(c) Advertise

Question 20

Match the following:

List 1List II
(a)  Technical committee1. to provide shifting facility
(b) Finance committee2. to resolve the dispute
(c) Transport committee3. to deal with money and expenditure
(d) First aid committee4. to provide medical facility

(a) A-2, B-3, C-1. D-4
(b) A-3, B-2, C-1, D-4
(c) A-2, B-3, C-4, D-1
(d) A-4, B-3, C-1, D-2
Answer:
(a) A-2, B-3, C-1. D-4

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 21.

Match the following:

List 1List II
(a) Cyclic1. Resolve dispute
(b) Technical2. Arranging team
(c) Fixture3. To avoid meeting in 1st round
(d) Seeding4. League tournament

(a) D-3, C-2, B-1, A-4
(b) D-2, C-3, B-1, D-4
(c) D-3, C-2, A-1, B-4
(d) D-4, B-3, C-2, A-1
Answer:
(a) D-3, C-2, B-1, A-4

Question 22.

Which committee is responsible for maintaining decorum of tournaments and moral values?

(a) Transport committee
(b) Discipline committee
(c) Decoration committee
(d) Official committee
Answer:
(b) Discipline committee

Question 23.

Out of them which is not the work of organising committee?

(a) To draw fixture
(b) To decorate the tournament venue
(c) To select referee panel for match
(d) To conduct the matches
Answer:
(b) To decorate the tournament venue

Question 24.

Technical committee work is:

(a) to look after the stay arrangement of players
(b) to provide transportation to the players
(c) to conduct matches as per rules of the game
(d) to provide the first date to the players during the match
Answer:
(c) to conduct matches as per rules of the game

Question 25.

To avoid careless mistake under pressure and to achieve the goal, which of them should be more valuable?

(a) Planning
(b) Supervision
(c) Budgeting
(d) Staffing
Answer:
(a) Planning

Question 26.

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List I
Committee
List II

Function

(a) Boarding and Lodging(i) Welcoming the chief guest
(b) Publicity(ii) Making several announce¬ments during the game
(c) Announcement(iii) Providing accommodation and serving meals
(d) Reception(iv) Announcement of date, venue to the public

A B C D
(a) (iii) (i) (iv) (ii)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (iii) (iv) (ii) (i)
(d) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer:
(c) A-(iii); B-(iv); C-(ii); D-(i)

Question 27.

Tournaments are helpful for the development of:

(a) Social Qualities
(b) Selection of players
(c) Sports skills
(d) All of these
Answer:
(c) Sports skills

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 28.

The procedure of arranging team in systematic order:

(a) tournament
(b) fixture
(c) seeding
(d) bye
Answer:
(b) Fixture

Question 29.

The objective of the tournament is:

(a) to find out the best team
(b) to provide a source of recreation for the public
(c) to learn new skills
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 30.

Supervision is one of the tasks:

(a) during tournament
(b) pre-tournament
(c) post-tournament
(d) None of these
Answer:
(a) during tournament

Question 31.

Financial arrangement for any tournament can be through:

(a) Alumni Associations
(b) Donations
(c) Funds from Government and Private Agencies
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 32.

Pre-tournament tasks are done:

(a) During the tournament
(b) Before the tournament
(c) After the tournament
(d) After the award ceremony
Answer:
(b) Before the tournament

Question 33.

Auditing of the tournament is part of the responsibility of the committee:

(a) pre-tournament
(b) during tournament
(c) after tournament
(d) None of these
Answer:
(c) after tournament

Question 34

………. is the procedure of arranging teams in a systematic order.

(a) Tournament
(b) Fixture
(c) Seeding
(d) Bye
Answer:
(b) Fixture

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 35.

The total number of matches in a knock-out tournament of 34 teams are: (CBSE2020)

(a) 31
(b) 32
(c) 33
(d) 35
Answer:
(c) 33

Question 36.

In a single knock-out tournament, how many byes will be allocated to the upper half if 21 teams are participating?

(a) 7
(b) 6
(c) 5
(d) 4
Answer:
(c) 5

Question 37.

How many byes will be given if 21 teams are participating in a knock-out tournament?

(a) 11
(b) 12
(c) 10
(d) 13
Answer:
(a) 11

Question 38.

Consider the following tournaments:

I. Single league
II. Knock-out cum knock-out
III. League cum knock-out
IV. Ladder
Out of these, the types of combination tournaments are:

(a) I, II, and III
(b) II. Ill and IV
(c) Both II and III
(d) Both I and IV
Answer:
(c) Both II and III

Question 39.

If 17 teams are participating then how many byes are needed to be given in a single knock-out tournament?

(a) 16
(b) 14
(c) 15
(d) 17
Answer:
(c) 15

Question 40.

Which teams are usually left out in the first round of the knock-out tournament in case of byes?

(a) Strong
(b) Weak
(c) High
(d) Low
Answer:
(a) Strong

Question 41.

Which one of the following are the advantages of knock-out tournaments?

(a) Minimum number of officials
(b) Require more money
(c) Maximum number of officials
(d) Maximum number of matches
Answer:
(a) Minimum number of officials

Question 42.

Which is another name of elimination tournaments?

(a) Knock-out tournaments
(b) League tournaments
(c) Combination tournaments
(d) Challenge tournaments
Answer:
(a) Knock-out tournaments

Question 43.

Which of the following procedure is not used for drawing up fixtures for a knock-out tournament?

(a) Bye
(b) Staircase
(c) Special seeding
(d) Seeding
Answer:
(b) Staircase

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 44.

A tournament in which one team get eliminated once they are defeated is known as:

(a) Round-robin
(b) Knock-out
(c) Ladder
(d) League
Answer:
(b) Knock-out

Question 45.

How many byes will be given if 19 teams are participating in a knock-out tournament?

(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15
Answer:
(b) 13

Question 46.

Which is the formula for calculating the total number of matches in a knock-out tournament?

(a) N + 1
(b) N-1
(c) N + 1/2
(d) N – 1/2
Answer:
(b) N -1

Question 47.

If 8 teams are participating, the number of Knock-out matches will be:

(a) 16
(b) 8
(c) 7
(d) 9
Answer:
(c) 7

Question 48.

How many matches will be there in the fixture league of five teams?

(a) 10
(b) 20
(c) 15
(d) 5
Answer:
(a) 10

Question 49.

How many matches are required to be played in a knock-out tournament in which thirty-three (33) teams participate?

(a) 32 matches
(b) 33 matches
(c) 34 matches
(d) 31 matches
Answer:
(a) 32 matches

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1

Question 50.

What do you mean by a bye?

(a) Not play the first round match
(b) Not play the second-round match
(c) Directly play in Quarter-final
(d) Directly play in the semi-final
Answer:
(a) Not play the first round match

Question 51.

How many teams will be placed in the 3rd Quarter if 31 teams are participating in the knock-out tournament?

(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) None of these
Answer:
(c) 8

Question 52.

In which type of tournament, a team once defeated gets eliminated from the tournament?

(a) League tournament
(b) Knock-out tournament
(c) Challenge tournament
(d) Round Robin tournament
Answer:
(b) Knock-out tournament

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 1 Planning in Sports Part 1 Read More »

error: Content is protected !!