CBSE Class 7

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Exercise 2.2

Question 1.
Which of the drawings (a) to (d) show:
(i) 2 × \(\frac { 1 }{ 5 }\)
(ii) 2 × \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(iii) 3 × \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(iv) 3 × \(\frac { 1 }{ 4 }\)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 1
Answer:
(i) 2 × \(\frac{1}{5}=\frac{1}{5}+\frac{1}{5}\) which is represented by the drawing (d)
Thus (i) → (d)

(ii) 2 × \(\frac{1}{2}=\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\) which is represented by the drawing (b)
Thus (ii) → (b)

(iii) NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 2 which is represented by the drawing (a)
Thus (iii) → (a)

(iv) NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 3 which is represented by the drawing (c)
Thus (iv) → (c)

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2

Question 2.
Some pictures (a) to (c) are given below. Tell which of them show:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 4
Answer:
(i) NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 5 which is shown by the drawing (c)
∴ (i) → (c)

(ii) NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 6 which is shown by the drawing (a)
∴ (ii) → (a)

(iii) NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 7 which is shown by the drawing (b)
∴(iii) → (b)

Question 3.
Multiply and reduce to lowest form and convert into a mixed fraction :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 8
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 9
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 10

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2

Question 4.
Shade:
(i) \(\frac{1}{2}\) of the circles in box (a)
(ii) \(\frac{2}{3}\) of the triangles in box (b)
(iii) \(\frac{3}{5}\) of the squares in box (c).
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 11
Answer:
(i) NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 12
\(\frac{1}{2}\) of the circles
\(\frac{1}{2}\) of 12 = \(\frac{1}{2}\) × 12
= 6
∴ So, we shade 6 circles.

(ii) NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 13
\(\frac{2}{3}\) of the triangles
\(\frac{2}{3}\) of 9 = \(\frac{2 \times 9}{3}\)
= 2 × 3 = 6
∴ So, we shade 6 triangles.

(iii) NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 14
\(\frac{3}{5}\) of the squares
\(\frac{3}{5}\) of 15
\(\frac{3}{5}\) × 15
\(\frac{3 \times 15}{5}\) = 3 × 3 = 9
∴ So, we shade 9 squares.

Question 5.
Find:
(a) \(\frac{1}{2}\) of (i) 24, (ii) 46
(b) \(\frac{2}{3}\) of (i) 18, (ii)27
(c) \(\frac{3}{4}\) of (i) 16, (ii) 36
(d) \(\frac{4}{5}\) of (i) 20, (ii) 35
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 15

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2

Question 6.
Multiply and express as a mixed fraction:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 16
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 17

Question 7.
(a) \(\frac{1}{2}\) of (i) 2\(\frac{3}{4}\),(ii) 4\(\frac{2}{9}\)
(b) \(\frac{5}{8}\) of (i) 3\(\frac{5}{6}\),(ii) 9 \(\frac{2}{3}\)
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 18
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 19

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2

Question 8.
Vidya and Pratap went for a picnic. Their mother gave them a water bottle that contained 5 litres of water. Vidya \(\frac{2}{5}\) consumed of the water.
Pratap consumed the remaining water.
(i) How much water did Vidya drink?
(ii) What fraction of the total quantity of water did Pratap drink?
Answer:
Total quantity of water = 5 litres
(i) Amount of water consumed by Vidya = \(\frac{2}{5}\) of litres
= \(\frac{2}{5}\) x 5 litres = 2 litres

(ii) Remaining water = water
consumed by Pratap
= 5 litres – 2 litres = 3 litres
∵ Fraction of water consumed by \(\frac{3}{5}\) Pratap =

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions

Question 1.
(a) Can you now tell the order of the rotational symmetry for an equilateral triangle? Look at the following figures.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions 1
(b) How many positions are there at which the triangle looks exactly the same, when rotated about its centre by 120°?
Answer:
(a) There are exactly three positions where the triangle looks the same?
∴ It has a rotational symmetry of order 3.
(b) There is only one position where the triangle looks exactly the same, when rotated about its centre through 120°?

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.3

Question 2.
Which of the following shapes have rotational symmetry about the marked point?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions 2
Answer:
All the above shapes (i) (ii) (iii) and (iv) have rotational symmetry about the marked point.

NCERT In-text Question Page No. 273

Question 1.
Give the order of the rotational symmetry of the given figures about the point marked x.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions 3
Answer:
The order of the rotational symmetry is 4.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions 4
The order of rotational symmetry is 3.

The order of the rotational symmetry is 3.
(iii)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions 6
The order of the rotational symmetry is 2.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.3

NCERT In-text Question Page No. 275

Question 1.
Some of the English alphabets have fascinating symmetrical structures. Which capital letters have just one line of symmetry (like E)? Which capital letters have a rotational symmetry of order 2 (like I)? By attempting to think on such lines, you will be able to fill in the following table:
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions 7

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry InText Questions Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Exercise 2.1

Question 1.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 1
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 3

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1

Question 2.
(i) \(\frac{2}{9}, \frac{2}{3}, \frac{8}{21}\)
(ii) \(\frac{1}{5}, \frac{3}{7}, \frac{7}{10}\)
Answer:
(i) \(\frac{2}{9}, \frac{2}{3}, \frac{8}{21}\)
L.C.M of 9, 3 and 21 = 63
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 4
∴ The descending order is \(\frac{2}{3}, \frac{8}{21}, \frac{2}{9}\)

(ii) \(\frac{1}{5}, \frac{3}{7}, \frac{7}{10}\)
L.C.M of 5, 7 and 10 = 70
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 5
∴ The descending order is \(\frac{7}{10}, \frac{3}{7}, \frac{1}{5}\)

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1

Question 3.
In a ‘magic square the sum of the numbers in each row, in each column
and along the diagonals is the same. Is this a magic square?

\(\frac{4}{11}\)\(\frac{9}{11}\)\(\frac{2}{11}\)
\(\frac{3}{11}\)\(\frac{5}{11}\)\(\frac{7}{11}\)
\(\frac{8}{11}\)\(\frac{1}{11}\)\(\frac{6}{11}\)

(Along the first row \(\frac{4}{11}+\frac{9}{11}+\frac{2}{11}=\frac{15}{11}\))
Answer:
Sum of numbers along the
1strow = \(\frac{4}{11}+\frac{9}{11}+\frac{2}{11}\) = \(\frac{4+9+2}{11}\)
\(\frac{15}{11}\)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 6
Since, the sum of numbers in each case is the same therefore, it is a magic square.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1

Question 4.
A rectangular sheet of paper is 12\(\frac{1}{2}\) cm long and 10\(\frac{2}{3}\) cm wide. Find its perimeter.
Answer:
Length of a rectangle = 12\(\frac{1}{2}\) cm = \(\frac{25}{2}\) cm
Width of a rectangle = 10\(\frac{2}{3}\)cm = \(\frac{32}{3}\) cm
Perimeter of a rectangle = 2 (length + breadth)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 7

Question 5.
Find the perimeters of (i) ΔABE (ii) the rectangle BCDE in this figure. Whose perimeter is greater?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 8
Answer:
(i) Perimeter of ΔABE = AB + BE + AE
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 9

(ii) Perimeter of rectangle BCDE
= 2 [length + breadth]
= 2 [CD + DE]
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 10
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 11
Thus, the perimeter of ΔABE is greater.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1

Question 6.
Salil wants to put a picture in a frame. The picture is 7\(\frac { 3 }{ 5 }\) cm wide. To fit in the frame the picture cannot be more than 7\(\frac { 3 }{ 10 }\) cm wide. How much should the picture be trimmed?
Answer:
Width of the picture = 7\(\frac { 3 }{ 5 }\)cm
\(\frac { 38 }{ 5 }\)cm
Required width of the picture
= 7\(\frac { 3 }{ 10 }\) cm = \(\frac { 73 }{ 10 }\) cm
The picture should be trimmed by
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 12
The picture should be trimmed by \(\frac { 3 }{ 10 }\) cm.

Question 7.
Ritu ate \(\frac { 3 }{ 5 }\) part of an apple and the remaining apple was eaten by her brother Somu. How much part of the apple did Somu eat? Who had the larger share? By how much?
Answer:
Ritu ate \(\frac { 3 }{ 5 }\) part of an apple, therefore part of the apple ate by Somu = 1 – \(\frac { 3 }{ 5 }\)
= \(\frac{5-3}{5}=\frac{2}{5}\)
\(\frac{3}{5}>\frac{2}{5}\)
∴ Ritu had the larger share by = \(\frac{3}{5}-\frac{2}{5}\)
= \(\frac{3-2}{5}=\frac{1}{5}\)
Thus, Ritu had the larger share by \(\frac{1}{5}\) part of an apple.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1

Question 8.
Michael finished colouring a picture in \(\frac{7}{12}\) hour. Vaibhav finished colouring the
same picture in \(\frac{3}{4}\) hour. Who worked longer? By what fraction was it longer?
Answer:
Time taken by Michael = \(\frac{7}{12}\) hour
Time taken by Vaibhav = \(\frac{3}{4}\) hour.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 13
Thus, Vaibhav worked longer by \(\frac{1}{6}\) hour.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.1 Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry

Exercise 14.2

Question 1.
Which of the following figures have rotational symmetry of order more than 1:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2 1
Answer:
The figures (a), (b), (d), (e) and (f) have rotational symmetry of order more than 1.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2

Question 2.
Give the order of rotational symmetry for each figure:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2 2
Answer:
(a) → 2
(b) → 2
(c) → 3
(d) → 4
(e) → 4
(f) → 5
(g) → 6
(h) → 3
Explanation
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2 3
Let us mark a point P as show in the figure (i) it requires two rotations each though 180° about the point (x) to come back to its original position.
∴ It has a rotational symmetry of order 2.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2 4
Mark a point P as shown in figure (i). It requires two rotations, each through an angle of 180° about the marked point (x) to come back to its original position.
Thus, it has a rotational symmetry of order 2.

(c) Mark a P as shown in figure (i). It requires three rotations each through an angle of 120° about the marked point (x) to come back to its original position.
Thus, it has a rotational symmetry of order 3.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2 5

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2

(d) Mark a point P as shown in the figure. It requires four rotations, each through an angle of
900 about the marked point (x) to come back to its original position.
Thus it has a rotational symmetry of order 4.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2 6

(e) The figure requires four rotations each of 90°, about the marked point (x) to come back to its original position.
∴ It has a rotational symmetry of order 4.

(f) The figure is a regular pentagon. It requires five rotations, each though an angle of 72° about the marked point to come back to its original position.
∴ It has rotational symmetry of order 5.

(g) The given figure requires six rotations, each though angle of 60°; about the marked point (x) to come back to its original position.
∴ Thus, it has a rotational symmetry of order 6.

(h) The given figure requires three rotations each through an angle of 120°, about the marked point (x) to come back to its original position.
∴ It has a rotational symmetry of order 3.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry

Exercise 14.1

Question 1.
Copy the figures with punched holes and find the axes of symmetry for the following:
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1

Question 2.
Given the line (s) of symmetry. Find the other hole (s):
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 2

Question 3.
In the following figures, the mirror line (i.e., the line of symmetry) is given as a dotted line. Complete each figure performing reflection in the dotted (mirror) line. (You might perhaps place a mirror along the dotted line and look into the mirror for the image). Are you able to recall the name of the figure you complete?
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 3

Question 4.
The following figures have more than one line of symmetry. Such figures are said to have multiple lines of symmetry.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 4
Identify multiple lines of symmetry, if any, in each of the following figures :
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 5

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1

Question 5.
Copy the figure given here.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 6
Take any one diagonal as a line of symmetry and shade a few more squares to make the figure symmetric about a diagonal. Is there more than one way to do that? Will the figure be symmetric about both the diagonals?
Answer:
Yes, there is more than one way to make the figure symmetric.
(i) Let us take the diagonal BD and shade the squares as shown in the figure to make the figure symmetric about BD.(ii) Similarly, thefigureissymmetricaboutthediagonal AC. Thus, the figure is symmetric about both the diagonals.
(iii) The figure is symmetric about EF and GH also.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 7

Question 6.
Copy the diagram and complete each shape to be symmetric about the mirror line (s)
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 8

Question 7.
State the number of lines of symmetry for the following figures :
(a) An equilateral triangle
(b) An isosceles triangle
(c) A scalene triangle
(d) A square
(e) A rectangle
(f) A rhombus
(g) A parallelogram
(h) A quadrilateral
(i) A regular hexagon
(j) A circle
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 9
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 10

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1

Question 8.
What letters of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a vertical mirror
(b) a horizontal mirror
(c) both horizontal and vertical mirrors
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 11

Question 9.
Give three examples of shapes with no line of symmetry.
Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 12
(b) A scalene triangle
(c) A parallelogram

Question 10.
What other name can you give to the line of symmetry of
(a) an isosceles triangle? (b) a circle?
Answer:
(a) Median of an isosceles triangle.
(b) Diameter of a circle.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Ex 14.1 Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 2
Question 1.
A number line representing integers is given below:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions 1
-3 and -2 are marked by E and F respectively. Which integers are marked by B, D, H, J, M and O?
Answer:
Let us complete the given number line such that integers marked by various alphabets are shown
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions 2
The integer marked by B = -6
The integer marked by D = -4
The integer marked by H = 0
The integer marked by J = 2
The integer marked by M = 5
The integer marked by O = 7

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

Question 2.
Arrange 7, -5, 4, 0 and -4 in ascending order and then mark them on a number line to check your answer.
Answer:
(i) Since every positive integer is greater than 0.
(ii) every negative integer is less than 0
-5 < (-4) < 0 < 4 < 7
ascending order is : -5, -4, 0, 4, 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions 3

NCERT In-text Question Page No. 3
Question 1.
We have have done various patterns with numbers in our previous class. Can you find a pattern for each of the following? If yes, complete them.
(a) 7, 3, -1, -5, -9, -13, -17
(b) -2, -4, -6, -8, -10, -12, -14
(c) 15, 10, 5, 0, -5, -10, -15
(d) -11,-8, -5, -2, 1, 4, 7

NCERT In-text Question Page No. 8
Question 1.
Write a pair of integers whose sum gives
(a) a negative integer
(b) zero
(c) an integer smaller than both the integer.
(d) an integer smaller than only one of the integers.
(e) an integer greater than both the integers.
Answer:
(a) -7 and 2
sum = -7 + 2 = -5 (negative integer)

(b) -13 and 13
sum = -13 + 13 = 0

(c) – 13 and (- 7)
sum = – 13 + (-7) = – 13 – 7 = -20
(- 20 is smaller than – 13 and (-7))

(d) 7 and -5
sum = 7 + (-5) = 7 – 5 = 2
(2 is smaller than 7 only)

(e) 19 and 21
sum = 19 + 21 = 40
(40 is greater than both 19 and 21)

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

Question 2.
Write a pair of integers whose difference gives
(a) a negative integer.
(b) zero
(c) an integer smaller than both the integers.
(d) an integer greater than only one of the integers.
(e) an integer greater than both the integers.
Answer:
(a) 7 and -12
Difference = – 12 – (7) = -12 -7
= -19 (is a negative integer)

(b) (-3) and (-3)
Difference = -3 – (-3) = – 3 + 3 = 0

(c) 5 and 9 Difference = 9 – 5
= 4 (4 is smaller than 9 as well as 5)

(d) 16 and 5 Difference =16 – 5
= 11 (11 is greater than 5)

(e) 15 and-6
Difference = 15 – (-6) = 15 + 6
= 21 (21 is greater than 15 as well as -6)

NCERT Index Question Page No. 10
Question 1.
Using number line, find:
(i) 4 × (-8)
(ii) 8 (-2)
(iii) 3 × (-7)
(iv) 10 × (-1)
Answer:
(i) 4 × (-8)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions 4
From the number line, we have:
(- 8) + (-8) + (-8) + (-8) = -32
∴ 4 × (-8) = -32

(ii) 8 × (-2)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions 5
From the number line, we have:
(-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) = -16
∴ 8 × (-2) = -16

(iii) 3 × (-7)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions 6
From the number line, we have:
(-7) + (-7) + (-7) = -21
3 × (-7) = -21

(iv) 10 × (-1)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions 7
From the number line, we have:
(-1) + (-1) + (-1) + (-1) + ( -1) + ( -1) + (-1) + ( -1) + (-1) + (-1) = -10
∴ 10 × (-1) =-10

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 10
Question 1.
Find:
(i) 6 × (-19)
(ii) 12 × (-32)
(iii) 7 × (-22)
Answer:
(i) 6 × (-19)= – (6 × 19)
= -(114) = -114

(ii) 12 × (-32) = – (12 × 32)
= -(384) = -384

(iii) 7 × (-22) = – (7 × 22)
= -(154) = – 154

NCERT In-text Question Page No. 11
Question 1.
Find:
(a) 15 × (-16)
(b) 21 × (- 32)
(c) (-42) × 12
(d) (-55) × 15
Answer:
(a) 15 × (-16) = -(15 × 16) = -[240] = -240
(b) 21 × (-32) = -(21 × 32) = -[672] = -672
(c) (-42) × 12 = -(42 × 12) = -[504] = -504
(d) (-55) × 15 = -(55 × 15) = -[825] = -825

Question 2.
Check if
(a) 25 × (-21) = (-25) × 21.
(b) (-23) × 20 = 23 × (-20).
Write five more such examples.
Answer:
(a) L.H.S.= 25 × (-21) – (25 × 21)
= – [525] = -525
R.H.S.= (-25) × 21 = – [25 × 21]
= – [525] = -525
∵ L.H.S.= R.H.S.
∴ 25 × (-21)= (-25) × 21

(b) L.H.S.= (-23) × 20 = – [23 × 20]
= – [460] = -460
R.H.S.= 23 × (-20) = – [23 × 20]
= – [460] = – 460
∵ L.H.S.= R.H.S.
∴ (-23) × 20= 23 × (-20)

Other examples:
(i) (-9) × 18 = 9 × (-18)
(ii) 51 × (-40)= (-51) × 40
(iii) (-12) = (-51) × 40
(iv) (-20) × 25= 20 × (-25)
(v) 16 × (-15) = (-16) × 15

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 12
Question 1.
(i) Starting from (-5) × 4, find (-5) × (-6)
(ii) Starting from (-6) × 3, find (-6) × (-7)
Answer:
(i) Look at the following pattern:
(-5) × 4 = – [5 × 4] = -20
(-5) × 3 = – [5 × 3] = -15 = -20 + 5
(-5) × 2 = – [5 × 2] = -10 = -15 + 5
(-5) × 1 = – [5 × 1] = -5 = -10 + 5
(-5) × 0 = – [5 × 0] = 0 = -5 + 5

From this pattern, we have:
(-5) × (-l) = 0 + 5 = 5
(-5) × (-2) = 5 + 5 = 10
(-5) × (-3) = 10 + 5 = 15
(-5) × (-4) = 15 + 5 = 20
(-5) × (-5) = 20 + 5 = 25
(-5) × (-6) = 25 + 5 = 30
Thus, (-5) × (-6) = 30

(ii) Look at the following pattern:
-6 × 3 = – [6 × 3] = – 18
-6 × 2 = – 12 = – 18 + 6
-6 × 1 = -6 = – 12 + 6
-6 × 0 = 0 = -6 + 6
From this pattern, we have:
-6 × (-1) = 0 + 6 = 5
-6 × (-2) = 6 + 6= 12
-6 × (-3) = 12 + 6= 18
-6 × (-4) = 18 + 6 = 24
-6 × (-5) = 24 + 6 = 30
-6 × (-6) = 30 + 6 = 36
-6 × (-7) = 36 + 6 = 42
Thus, (-6) × (-7) = 42

NCERT In-text Question Page No. 12
Question 1.
(i) Find: (-31) × (-100), (-25) × (-72), (-83) × (-28)
Answer:
We multiply the two negative integers as whole numbers and put the positive sign (+) before the product.
(-31) × (-100) = + [31 × 100] = + [3100] = 3100
(-25) × (-72) = + [25 × 72] = + [1800] = 1800
(-83) × (-28) = + [83 × 28] = + [2324] = 2324

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 14
Question 1.
(i) The product (-9) × (-5) × (-6) × (-3) is positive whereas the product (-9) × (-5) × 6 × (-3) is negative. Why?
(ii) What will be the sign of the product if we multiply together:
(a) 8 negative integers and 3 positive integers?
(b) 5 negative integers and 4 positive integers?
(c) (-1), twelve timers?
(d) (-1), 2m times, m is a natural number?
Answer:
We know that, if the number of negative integers in a product is even, then the product is a positive integer; if the number of negative integers in a product is odd, then the product is a negative integer.

∴ (i) The product (-9) × (-5) × (-6) × (-3) is positive because an even number of negative integers are multiplied.
The product (-9) × (-5) × 6 × (-3) is negative because an odd number of negative integers are multiplied.

(ii) (a) Positive [ ∵ Product of 8 negative integers is positive]
(b) Negative [ ∵ Product of 5 negative integers is positive]
(c) Positive [ ∵ 12 even and product of even number of negative]
(d) Positive [ ∵ 2m is an even number]

NCERT In-text Question Page No. 18
Question 1.
(i) Is 10 × [(6 + (-2)] = 10 × 6 + 10 × (-2)?
(ii) Is (-15) × [(-7 + (-1)] = (-15) × (-7) + (-15) × (-1)?
Answer:
(i) Yes, [ ∵ a × (b + c) = a × b + a × c]
10 × [6 + (-2) = 10 × [6 – 2]
= 10 × 4 = 40
And, 10 × 6 + 10 × (-2) = 60 – 20 = 40.
Thus, 10 × [6 + (-2) = 10 × 6 + 10 × (-2)

(ii) Yes, [ v a × (b + c) = a × b + a × c]
(-15) × [(-7 + (-1)] = (-15) × [-7 -1]
= (-15) × (-8)
= (+) (15 × 8)
= 120.
And, (-15) × (-7) + (-15) × (-1)
= (+) (15 × 7) + (+) (15 × 1)
= 105 + 15 = 120.
Thus, (-15) × [(-7) + (-1)]

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

Question 2.
(i) Is 10 × [6 – (-2)] = 10 × 6 – 10 × (-2)?
(ii) Is (- 15) × [(-7) – (- 1)]
= (-15) × (-7) – (-15) × (-1)?
Answer:
(i) L.H.S = 10 × [6 – (-2)]
= 10 × [6 + 2] = 10 × 8 = 80
R.H.S = 10 × 6 – 10 × (- 2)
= 60 – (-20) = 60 + 20 = 80
∴ L.H.S = R.H.S

(ii) L.H.S = (-15) × [(-7) – (- 1)]
= (-15) × [-7 + 1]
= (-15) × (- 6) = 90
R.H.S = (-15) × (-7) – (-15) × (- 1)
= 105 – (15) = 105 – 15 = 90
∴ L.H.S = R.H.S

NCERT In-text Question Page No. 19
Question 1.
By using distributive property, find: (-49) × 18; (-25) × (-31); 70 × (-19) + (-1) × 70.
Answer:
(i) (-49) × 18
∵ 18 = 10 + 8
∴ (-49) × 18
= (-49) × [10 + 8]
= (-49) × 10 + [-49) × 8
[using distributivity]
= -490 + (-49) [10 – 2] [∵ 8 = 10 – 2]
= -490 + (-49) × 10 – (-49) × 2
= -490 +(-490)+ 98
= -980 + 98 = -882

(ii) (-25) × (-31)
v -31 = (-30) + (-1)
.-. (-25) × (-31)
= (-25) × (-30) + (-1)]
= (- 5) × (-30) + (-25) × (-1)
[using distributivity] = + (25 × 30) + ((25 × 1)]
= 750 + 25 = 775

(iii) 70 × (-19) + (-1) × 70:
Y a × b + a × c = a × [b + c]
70 × (-19) + (-1) × 70
70 × [(-19) + (-1)] = 70 × [-20]
-[70 × 20] = -1400

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 22
Question 1.
Find:
(a) (-100)+ 5
(b) (-81) + 9
(c) (-75) + 5
(d) (-32) + 2
Answer:
(a) (-100) + 5 = -(100 + 5) = -(20) = -20
(b) (-81) + 9 = -(81 + 9) = -(9) = -9
(c) (-75) + 5 = -(75 + 5) = -(15) = -15
(d) (-32) + 2 = -(32 + 2) = -(16) = -16

NCERT In-text Question Page No. 23
Question 1.
Find:
(a) 125 ÷ (-25)
(b) 80 ÷ (-5)
(c) 64 ÷ + (-16)
Answer:
We know that to divide a positive integer by a negative integer, we first divide them as whole numbers and them put a minus sign (-) before the quotient.
(a) ∵ 125 ÷ 25 = 5

(b) ∵ 80 ÷ 5 = 16
∴ 125 ÷ (-25) = -5
∴ 80 ÷ (-5) = -16

(c) ∵ 64 ÷ 16 = 4
∴ 64 ÷ (-16) = -4

NCERT In-text Question Page No. 23
Question 1.
Find:
(a) (-36) ÷ (-4)
(b) (-201) ÷ (-3)
(c) (-325) ÷ (-13)
Answer:
To divide a negative integer by a negative integer, we first divide them as whole numbers and them put a positive sign (+) before the quotient.
(a) ∵ 36 ÷ 4 = 9
∴ (-36) ÷ (-4) = 9

(b) ∵ 201 ÷ 3 = 67
∴ (-201) ÷ (-3) = 67

(c) ∵ 325 ÷ 13 = 25
∴ (-325) ÷ (-13) = 25

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 24
Question 1.
Is (i) 1 ÷ a = 1 and (ii) a ÷ (-1) = -a for any integer a? Take different values of a and check.
Answer:
(i) Let us take a = -1, 1, 2, 3,…
For a = -1,
L.H.S. = 1 ÷ (-1) =-l [ ∵ 1 ÷ 1 = 1]
R.H.S. = 1
i. e. L.H.S. ≠ R.H.S.
For a = 2,
L.H.S. = 1 ÷ a = 1 ÷ 2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ≠ R.H.S.
For a = 3,
L.H.S. = 1 ÷ a = 1 ÷ 3 = \(\frac { 1 }{ 3 }\) ≠ R.H.S.
Thus, 1 ÷ a = 1 is true only for a = 1

(ii) Let us take a = 1,2,3,…
For a = 1,
L.H.S. = a ÷ (-1) = 1 ÷ (-1) = -2
R.H.S. = -a = -1
i.e. L.H.S. = R.H.S.
For a = 2,
L.H.S. = a ÷ (-1) = 2 ÷ (-1) = -2
R.H.S. = a = -2
i.e. L.H.S. = R.H.S.
For a = 7,
L.H.S. = a ÷ (-1) = 3 ÷ (-1) = -3
R.H.S. = -a = -3
i.e. L.H.S. = R.H.S.
For a = 7,
L.H.S. = a ÷ (-1) = 7 + (-1) = -7
R.H.S. = -a = -7
i.e. L.H.S. = R.H.S.
i..e. For every integer, we have a ÷ (-1) = -a

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers InText Questions Read More »

error: Content is protected !!