MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Poverty as a Challenge Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Economics Objective Questions.

Poverty as a Challenge Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Poverty as a Challenge Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Economics Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Economics Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Number of poors in China has come down for ………….. million in 1989 to ………….. million in 2001.
(a) 606 – 312
(b) 506 – 212
(c) 606 – 212
(d) 706 – 312

Answer

Answer: (c) 606 – 212
It was from 606 to 212.


Question 2.
Prime Minister Rozgar Yozana was started in:
(a) 1973
(b) 1983
(c) 1993
(d) 2003

Answer

Answer: (c) 1993
It was started in 1993.


Question 3.
The Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana was launched in:
(a) 1979
(b) 1989
(c) 1999
(d) 2009

Answer

Answer: (c) 1999
It was launched in 1999.


Question 4.
In Latin America the ratio of poverty:
(a) declined
(b) increased
(c) remained the same
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) remained the same
It did not increase or decrease but remained the same.


Question 5.
According to World Development Report, 2001, the % of population in Nigeria below $1 a day was:
(a) 70.8
(b) 80.8
(c) 90.8
(d) 60.8

Answer

Answer: (a) 70.8
It was 70.8.


Question 6.
About ………….. million people in India live in poverty.
(a) 260 million
(b) 270 million
(c) 280 million
(d) 290 million

Answer

Answer: (a) 260 million
It is estimated that about 26.0 million people in India live in poverty.


Question 7.
A person is considered poor if his or her income level falls below a given:
(a) ‘maximum level’ necessary to fulfill basic needs
(b) ‘minimum level’ necessary to fulfill basic needs
(c) could be (a) and (b) both
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) ‘minimum level’ necessary to fulfill basic needs
If a person has less income than the ‘minimum level’ he will be considered poor.


Question 8.
For the year 2000, the poverty line for a person was fixed at:
(a) Rs. 328 per month for rural areas and Rs. 554 for urban areas
(b) Rs. 428 per month for rural areas and Rs. 454 for urban areas
(c) Rs. 328 per month for rural areas and Rs. 454 for urban areas
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Rs. 328 per month for rural areas and Rs. 454 for urban areas
It was fixed at Rs. 328 per month for rural area and Rs. 454 for urban areas.


Question 9.
Social groups which are most vulnerable to poverty are:
(a) scheduled castes only
(b) scheduled tribes only
(c) both scheduled castes and scheduled tribes
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both scheduled castes and scheduled tribes
Both scheduled castes and scheduled tribes are poor people and thus are vulnerable to poverty.


Question 10.
Women, children (girl child) and old people are:
(a) much richer than others
(b) poorest of the poor
(c) dependent on these
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) poorest of the poor
The above people depend on man and thus are considered poorest of the poor.


Write true (T) or false (F)

1. Poverty also means hunger and lack of shelter.

Answer

Answer: True


2. One of the biggest task for independent India was to increase more industries.

Answer

Answer: False


3. A common method used to measure poverty is based on the income or consumption levels.

Answer

Answer: True


4. Poverty line may not vary with time and place.

Answer

Answer: False


5. The present formula for food requirement while estimating the poverty line is based on the desired calorie requirement.

Answer

Answer: True


6. The accepted calorie requirement in India is 2400 calories per person per day in rural areas and 2500 calories per person per day in urban areas.

Answer

Answer: False


7. There is substantial decline in poverty ratios in India from about 55 per cent in 1973 to 36 per cent in 1993.

Answer

Answer: True


8. 60% of casual workers in urban areas are below poverty line.

Answer

Answer: False


9. Women, elderly people and female infants are denied equal access to resources available to the family.

Answer

Answer: True


10. Poverty in India also has another aspect or dimension.

Answer

Answer: True


11. The proportion of poor people is same in every state.

Answer

Answer: False


12. Recent estimates show that in 20 states and union territories, the poverty ratio is less than the national average.

Answer

Answer: True


13. Orissa and Haryana are the two poorest states with poverty ratios of 47 and 43 per cent respectively.

Answer

Answer: False


14. States of Punjab and Haryana have traditionally succeeded in reducing poverty with the help of high agricultural growth raties.

Answer

Answer: True


15. The state of Kerala has focussed move on human resources.

Answer

Answer: True


16. In Orissa, land reform measures have helped in reducing poverty.

Answer

Answer: False


17. In Tamil Nadu and Andhra Pradesh public distribution of food grains could have been responsible for improvement of poverty.

Answer

Answer: True


18. In Sub-Saharan Africa poverty rose from 51 per cent in 1981 to 46 per cent in 2001.

Answer

Answer: False


19. With the spread of imigration and the Green Revolution, many job opportunities were created in the agricultural sector.

Answer

Answer: True


20. Another feature of high poverty rates has been the huge income inequalities.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) PMRY1. 1995
(b) REGP2. 1999
(c) SGSY3. 2000
(d) PMGY4. 2004
(e) NFWP5. 1993
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) PMRY5. 1993
(b) REGP1. 1995
(c) SGSY2. 1999
(d) PMGY3. 2000
(e) NFWP4. 2004

2.

Column AColumn B
(a) Landlessness1. not employed.
(b) Unemployment2. less than 14 year child, employed in labour.
(c) Child labour3. not able to fight with natural calamity.
(d) Helplessness4. lack of nutritious food.
(e) Malnutrition5. where cultivator is not the owner of the land.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Landlessness5. where cultivator is not the owner of the land.
(b) Unemployment1. not employed.
(c) Child labour2. less than 14 year child, employed in labour.
(d) Helplessness3. not able to fight with natural calamity.
(e) Malnutrition4. lack of nutritious food.

3.

Column IColumn IIColumn III
1. The programme helped rural people who had desire to do manual unskilled work launched in(a) 2004(A) AAY
2. This Act provides assured employment every year to rural households. Launched in(b) 2005(B) REGP
3. To create self-employment opportunities in rural areas and towns Launched in(c) 1995(C) SGSY
4. The programme helps bringing poor families above the poverty line by organising their into self groups. Launched in(d) 1999(D) NREGA
5. One crore poorest amongst the BPL families covered under the targeted public distribution system were identified. Launched in(e) 2000(E) NFWP
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. The programme helped rural people who had desire to do manual unskilled work launched in(a) 2004(E) NFWP
2. This Act provides assured employment every year to rural households. Launched in(b) 2005(D) NREGA
3. To create self-employment opportunities in rural areas and towns Launched in(c) 1995(C) SGSY
4. The programme helps bringing poor families above the poverty line by organising their into self groups. Launched in(d) 1999(B) REGP
5. One crore poorest amongst the BPL families covered under the targeted public distribution system were identified. Launched in(e) 2000(A) AAY

Fill in the blanks

1. ……………. is looked through social indication like illiteracy level, lack of general resistance due to malnutrition.

Answer

Answer: Poverty


2. Every country uses an ……………. line that is considered appropriate for its existing level of development and its accepted minimum social norms.

Answer

Answer: imagining


3. A person not having a ……………. in the United States may be considered poor.

Answer

Answer: car


4. The ……………. needs vary depending on age, sex and the type of work a person does.

Answer

Answer: calorie


5. The latest estimates indicate a significant reduction in the number of poor to about ……………. million.

Answer

Answer: 260


6. The proportion of people below poverty line is also not same for all ……………. group and economic categories in India.

Answer

Answer: social


7. ……………. is India also has another aspect or dimention.

Answer

Answer: Poverty


8. Orissa and Bihar are the two poorest states with poverty ratio’s of 47 and ……………. per cent respectively.

Answer

Answer: 43


9. The Millennium Development Goals of the United Nations calls for reducing the proportion of people living on less that ……………. a day to half the 1990 level by 2015.

Answer

Answer: $ 1


10. According to World Development Report-2001 the percentage of population of Bangladesh below $ day was ……………. .

Answer

Answer: 36.0%.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Poverty as a Challenge Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Friction Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Friction Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Friction Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 12 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Friction Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 12 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The hinges of creaking doors are oiled to:
(a) keep them clean
(b) open and close them easily
(c) reduce noise and wears and tear
(d) none of these

Answer

(c) reduce noise and wears and tear
The hinges of creakingly doors are oiled to reduce noise and wear and tear.


Question 2.
A matchstick catches fire when struck against the side of the matchbox because:
(a) of the chemicals
(b ) of friction
(c) friction produces a spark and the
(d) none of these chemicals catches fire

Answer

(c) friction produces a spark and the
A matchstick catches fire when struck against the side of the matchbox because friction produces a spark and the chemicals catches fire.


Question 3.
Which of the following is true about friction:
(a) Friction can only slow things down
(b) Friction is a force that only occurs when an object moves
(c) Friction is a force that only occurs on rough surfaces
(d) Friction is a force that occurs only between solids

Answer

(b) Friction is a force that only occurs when an object moves
Friction is a force that only occurs when an object moves.


Question 4.
Talcum powder should not be spilled on the floor of room because:
(a) it will stain the floor
(b) it may cause us to slip and fall
(c) it is messy
(d) none of these

Answer

(b) it may cause us to slip and fall
Talcum powder should not be spilled on the floor of room because it may cause us to slip and fall.


Question 5.
The easiest way to move a heavy wooden crate is to:
(a) place it on a trolley
(b) tie a rope one end and pull
(c) push it
(d) none of these

Answer

(a) place it on a trolley
The easiest way to move a heavy wooden crate is to place it on a trolley.


Question 6.
The two common forces that are acting everywhere around us are:
(a) gravity and friction
(b) gravity and magnetic force
(c) electrostatic force and gravity
(d) friction and magnetic force

Answer

(a) gravity and friction
The two common forces that are acting eveiywhere around us are gravity and friction


Question 7.
If we apply the force along the right, the friction acts along the:
(a) right direction
(b) left direction
(c) can’t say
(d) none of these

Answer

(b) left direction
If we apply the force along the right, the friction acts along the left direction.


Question 8.
Which of the following is true:
(a) We write on a paper with pen due to friction
(b) A nail is fixed in the wall due to friction
(c) Soles of shoes wear out due of friction
(d) All of these

Answer

(d) All of these
All the activities given occur due to friction.


Question 9.
Gymnasts apply some coarse substance on their hands to:
(a) increase friction for better grip
(b) decrease friction
(c) play fast
(d) none of these

Answer

(a) increase friction for better grip
Gymnasts apply some coarse substances on their hands to increase friction for better grip.


Question 10.
In which of the following friction is troublesome:
(a) sharpening a knife by rubbing it against a stone
(b) applying the brekes to stop a cycle.
(c) walking on a wet road
(d) rubbing the matchstick with the side of matchbox before burning it

Answer

(c) walking on a wet road
Walking on a wet road.


Question 11.
In which of the following friction is helpful:
(a) the engine of car becomes hot after running for some time
(b) soles of shoes were out after sometime
(c) pulling a drawer out of a desk
(d) using a towel to open a tightly closed lid of a bottle

Answer

(d) using a towel to open a tightly closed lid of a bottle
Friction is helpful in using a towel to open a tightly closed lid of a bottle.


Question 12.
Function can be reduced by:
(a) using lubricants
(b) polishing
(c) using fine powder
(d) all of these

Answer

(d) all of these
Friction can be reduced by using lubricants, polishing and fine powder.


Question 13.
Drag is:
(a) frictional force exerted by solids
(b) frictional force exerted by liquids
(c) frictional force exerted by gases
(d) frictional force exerted by fluids

Answer

(d) frictional force exerted by fluids
Drag is frictional force exerted by fluids.


Question 14.
When one body roth over the surface of another body, the resistance to Its motion is called:
(a) sliding friction
(b) rolling friction
(c) static friction
(d) none of these

Answer

(b) rolling friction
When one body rolls over the surface of another body, the resistance to its motion is called rolling friction.


Question 15.
Friction the rehuye motion between Io surfaces In contact.
(a) favours
(b) opposes
(c) is
(d) none of these

Answer

(b) opposes
Friction opposes the relative motion between two surfaces in contact.


Question 16.
To increase friction:
(a) the surface is made smooth
(b) the surface is polished
(c) the surface is made rough
(d) powder is sprinkled on the surface

Answer

(c) the surface is made rough
To increase friction the surface is made rough, smooth, polished and powdered surface decrease friction.


Question 17.
Which of the following has least friction:
(a) rolling friction
(b) static friction
(c) sliding friction
(d) none of these

Answer

(a) rolling friction
Rolling friction has least friction.


Question 18.
Ball hearing:
(a) reduces friction
(b) increases friction
(c) make no change in friction
(d) none of these

Answer

(a) reduces friction
Ball-bearing reduces friction.


Question 19.
Drag is:
(a) frictional force exerted by solids
(b) frictional force exerted by fluids
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(b) frictional force exerted by fluids
Drag is frictional force exerted by fluids.


Question 20.
The frictional force of smooth surface is:
(a) less
(b) more
(c) zero
(d) none of these

Answer

(a) less
The frictional force of smooth surface is less.


Question 21.
This type of friction is the most powerful of all types of frictions:
(a) static
(b) rolling
(c) sliding
(d) drag

Answer

(a) static
Static friction is the most powerful of all types of frictions.


Question 22.
When two objectives are already moving the friction between them is called:
(a) rolling friction
(b) static friction
(c) sliding friction
(d) friction of fluid

Answer

(c) sliding friction
When two objects are already moving the friction between them is called static friction


Question 23.
Ball-bearings are used to convert static friction into:
(a) drag
(b) sliding friction
(c) rolling friction
(d) none of these

Answer

(c) rolling friction
Ball-bearings are used to convert static friction into rolling friction.


Question 24.
To convert the static, sliding friction into rolling friction, the heavy luggage carriers are attached with at their base.
(a) ball-bearings
(b) chains
(c) tyres
(d) wheels

Answer

(d) wheels
To convert the static, sliding friction into rolling friction, the heavy luggage carriers are attached with wheels at their base, wheels decrease the friction.


Question 25.
Four children were asked to arrange forces due to rolling, static and sliding frictions in a decreasing order. Their arrangements are given below – Choose the correct arrangement:
(a) rolling, static, sliding
(b) rolling, sliding, static
(c) static, sliding, rolling
(d) sliding, static, rolling

Answer

(c) static, sliding, rolling
The decreasing order is static, sliding and rolling.


Question 26.
Alida runs her toy car on dry marble floor, wet marble floor, newspaper and towel spread on the floor. The force of friction acting on the car on different surfaces in increasing order will be:
(a) wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel
(b) newspaper, towel, dry marble floor, wet marble floor
(c) towel, newspaper, dry marble floor, wet marble floor
(d) wet marble floor, dry marble floor, towel, newspaper

Answer

(b) newspaper, towel, dry marble floor, wet marble floor
The force of friction acting on the car on different surfaces in increasing order will be: Wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel.


Question 27.
The force of friction between two bodies is:
(a) parallel to the contact surface
(b) inclined at 30° to the contact surface
(c) perpendicular to the contact surface
(d) inclined at 60° to the contact surface

Answer

(a) parallel to the contact surface
The force of friction between two bodies is parallel to the contact surface.


Question 28.
A coin pushed on a table stops because:
(a) no force acts on it
(b) it is very heavy
(c) the table exerts a frictional force on it
(d) the earth attracts it

Answer

(a) no force acts on it
A coin pushed on a table stops because the table exerts a frictional force on it.


Question 29.
The main cause of wear and tear of machine is:
(a) poor quality of machine
(b) friction acting between different moving parts
(c) gravitational force of earth
(d) none of these

Answer

(b) friction acting between different moving parts
The main cause of wear and tear of machine is friction acting between different moving parts.


Question 30.
Ball rolling on the floor stops due to:
(a) muscular force
(b) gravitational force
(c) magnetic force
(d) frictional force

Answer

(d) frictional force
Ball rolling on the floor stops due to frictional force.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Sparks are produced when a pair of scissors is sharpened against a grinding wheel.(i) To make them rough and increase friction.
(b) A piece of chalk wears out as it is used on a blackboard.(ii) Friction produces heat.
(c) Trolleys have wheels.(iii) It acts as a lubricant.
(d) The leather soles of new shoes are rubbed on a rough surface.(iv) Friction causes wear and tear.
(e) A surgeon powders his hands before pulling on his plastic gloves.(v) Rolling reduces friction.
Answer
Column-AColumn-B
(a) Sparks are produced when a pair of scissors is sharpened against a grinding wheel.(ii) Friction produces heat.
(b) A piece of chalk wears out as it is used on a blackboard.(iv) Friction causes wear and tear.
(c) Trolleys have wheels.(v) Rolling reduces friction.
(d) The leather soles of new shoes are rubbed on a rough surface.(i) To make them rough and increase friction.
(e) A surgeon powders his hands before pulling on his plastic gloves.(iii) It acts as a lubricant.

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) The shape of the body due to which it experiences less fluid friction(i) friction.
(b) The friction experienced when a body is made to move over rollers(ii) streamlining.
(c) The friction called into play when one body just slides over another body(iii) rolling friction.
(d) The friction called into play when two bodies in contact with each other do not move on application of force(iv) sliding friction.
(e) The opposing force called into play when two surfaces in contact with each other slide relative to one another(v) static friction.
Answer
Column-AColumn-B
(a) The shape of the body due to which it experiences less fluid friction(ii) streamlining.
(b) The friction experienced when a body is made to move over rollers(iii) rolling friction.
(c) The friction called into play when one body just slides over another body(iv) sliding friction.
(d) The friction called into play when two bodies in contact with each other do not move on application of force(v) static friction.
(e) The opposing force called into play when two surfaces in contact with each other slide relative to one another(i) friction.

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Use of ball-bearing between hubs and axles of ceiling fans and bicycles(i) lubricants.
(b) Tyres are treaded(ii) friction produces heat.
(c) The substance reducing friction(iii) friction is reduced.
(d) Jar of a mixer becomes hot(iv) friction is increased.
Answer
Column-AColumn-B
(a) Use of ball-bearing between hubs and axles of ceiling fans and bicycles(iii) friction is reduced.
(b) Tyres are treaded(iv) friction is increased.
(c) The substance reducing friction(i) lubricants.
(d) Jar of a mixer becomes hot(ii) friction produces heat.

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
A new truck tyre will cause less friction with the road than an old worn out tyre.

Answer

False


Question 2.
Oil is applied to machines to increase friction.

Answer

False


Question 3.
Sliding friction is much less than rolling friction.

Answer

False


Question 4.
Friction between the two surfaces can be reduced by polishing the surface.

Answer

True


Question 5.
Friction is the force that slows down or keeps them from moving.

Answer

True


Question 6.
Wheels reduce the friction between a moving body and the ground.

Answer

True


Question 7.
Powder applied to a carrom-board increase friction.

Answer

False


Question 8.
Friction helps you to walk more easily on a slippery surface.

Answer

False


Question 9.
Friction acting on a moving body always act in the direction of motion of the body.

Answer

False


Question 10.
Friction of air makes the meteors burn.

Answer

True


Question 11.
Friction can produce heat.

Answer

True


Question 12.
Rubbing of our palms makes us feel cold.

Answer

False


Question 13.
Stricking a matchstick produces fire by friction.

Answer

True


Question 14.
Soles of shoes and tyres are treaded to decrease friction.

Answer

False


Question 15.
Friction opposes the fixing of nail in the wall.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
Friction opposes the ………………………….. between the surfaces in contact with each other.

Answer

relative motion


Question 2.
Friction depends on the ………………………….. of surfaces.

Answer

nature


Question 3.
Friction produces …………………………..

Answer

heat


Question 4.
Sprinkling of powder on the carrom-board ………………………….. friction.

Answer

reduces


Question 5.
Sliding friction is ………………………….. than the static friction.

Answer

less


Question 6.
The force which opposes the motion of a body is ……………………………

Answer

friction


Question 7.
Friction is more on a ………………………….. surface than on a ………………………….. surface.

Answer

rough, smooth


Question 8.
The friction between moving parts of a machine can be ………………………….. by putting some machine oil on the parts.

Answer

decreased


Question 9.
………………………….. are used in machines to protect their surfaces from wear and tear caused by friction.

Answer

Lubricants


Question 10.
Smooth surfaces ………………………….. friction.

Answer

reduce


Question 7.
Soapy floor is slippery due to ………………………….. friction.

Answer

less


Question 8.
Friction increases with increase in ……………………………

Answer

roughness


Question 9.
………………………….. between two surfaces interlock to produce friction.

Answer

Irregularities


Question 10.
Shape of the objects moving in fluids is ………………………….. to overcome friction exerted by liquids.

Answer

streamlined


Question 11.
Friction always works in ………………………….. direction of the motion of the surface.

Answer

opposite


Question 12.
If friction is not exerted than the moving bodies will never ……………………………

Answer

stop


Quesiton 13.
Grooves on tyres ………………………….. friction between the tyre and road.

Answer

increase


Question 14.
………………………….. enables us to move by providing the force that prevents us from slipping.

Answer

Friction


Question 15.
Rolling friction ………………………….. is than sliding friction.

Answer

smaller


Question 16.
………………………….. friction comes into play when we try to move an object at rest.

Answer

Static


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Friction MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction Read More »

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 10 झाँसी की रानी with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 10 झाँसी की रानी with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the झाँसी की रानी Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these झाँसी की रानी objective questions.

झाँसी की रानी Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 10 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of झाँसी की रानी Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi झाँसी की रानी MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
लक्ष्मीबाई को किसकी गाथाएँ जुबानी याद थीं?
(a) शिवजी की
(b) शिवाजी की
(c) शिशुपाल की
(d) पार्वती की

Answer

Answer: (b) शिवाजी की


Question 2.
लक्ष्मीबाई के प्रिय खेल क्या थे?
(a) नकली युद्ध करना
(b) व्यूह की रचना करना, शिकार करना
(c) सैन्य घेरना, दुर्ग तोड़ना
(d) उपर्युक्त सभी

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी


Question 3.
लक्ष्मीबाई की आराध्य देवी कौन थी?
(a) काली माँ
(b) शाकुंभरी देवी
(c) भवानी
(d) मनसा देवी

Answer

Answer: (c) भवानी


Question 4.
डलहौजी लक्ष्मीबाई के विधवा होने पर प्रसन्न क्यों हुआ?
(a) डलहौजी को रानी से शत्रता थी
(b) डलहौजी को राज्य हड़पने का अवसर मिल गया था
(c) डलहौजी गंगाधर राव का शत्रु था
(d) गंगाधर राव डलहौजी का कहना नहीं मानता था

Answer

Answer: (b) डलहौजी को राज्य हड़पने का अवसर मिल गया था


Question 5.
इस कविता में भारत को बूढ़ा क्यों कहा गया
(a) भारत गुलाम था
(b) भारत में एकता नहीं थी
(c) भारत जर्जर हो चुका था ।
(d) भारत के सभी राजा बूढ़े हो चुके थे

Answer

Answer: (c) भारत जर्जर हो चुका था ।


Question 6.
‘झाँसी की रानी’ कविता किसने लिखी है?
(a) सुभद्रा कुमारी चौहान
(b) लक्ष्मीबाई
(c) सुमित्रानंदन पंत
(d) केदारनाथ अग्रवाल

Answer

Answer: (a) सुभद्रा कुमारी चौहान


Question 7.
झाँसी की रानी कौन थी?
(a) दुर्गावती
(b) प्रभावती
(c) लक्ष्मीबाई
(d) पुतलीबाई

Answer

Answer: (c) लक्ष्मीबाई


Question 8.
इस कविता में कब की घटना का उल्लेख किया गया है?
(a) 1957 की
(b) 1947 की
(c) 1847 की
(d) 1857 की

Answer

Answer: (d) 1857 की


Question 9.
कवयित्री ने झाँसी की रानी की कथा किसके मुँह से सुनी थी?
(a) मराठों के
(b) बुंदेलों के
(c) अपने अध्यापक के
(d) कवियों के

Answer

Answer: (b) बुंदेलों के


Question 10.
नाना साहब कहाँ के रहने वाले थे?
(a) इलाहाबाद
(b) झाँसी
(c) कानपुर
(d) ग्वालियर

Answer

Answer: (c) कानपुर


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

सिंहासन हिल उठे, राजवंशों ने भृकुटी तानी थी,
बूढ़े भारत में भी आई फिर से नयी जवानी थी,
गुमी हुई आज़ादी की कीमत सबने पहचानी थी,
दूर फिरंगी को करने की सबने मन में ठानी थी,

चमक उठी सन् सत्तावन में
वह तलवार पुरानी थी।
बुंदेले हरबोलों के मुँह
हमने सुनी कहानी थी।
खूब लड़ी मर्दानी वह तो
झाँसी वाली रानी थी।

Question 1.
राजवंशों के भृकुटी तानने से कवयित्री का क्या आशय है?
(a) तिरछी नजरों से देखना
(b) क्रोध भरी नजरों से देखना
(c) एक आँख से देखना
(d) युद्ध के लिए तैयार होना

Answer

Answer: (b) क्रोध भरी नजरों से देखना।


Question 2.
भारत को बूढ़ा क्यों कहा गया है?
(a) भारत शक्तिहीन हो चुका था
(b) भारत पुराना देश है
(c) भारत के लोग बूढ़े हो गए थे
(d) भारत के लोग दूसरों के गुलाम थे

Answer

Answer: (a) भारत शक्तिहीन हो चुका था
भारत शक्ति -हीन हो चुका था।


Question 3.
लोगों को किसकी कीमत का पता चल गया था?
(a) अपनी शक्ति का
(b) अपनी सम्पत्ति का
(c) खोई हुई आजादी का
(d) अपने सम्मान की कीमत का

Answer

Answer: (c) खोई हुई आजादी का
खोई हुई आजादी की।


Question 4.
सबने अपने मन में क्या ठान लिया था?
(a) अंग्रेजों का शासन में साथ देना
(b) विदेशी शासकों के सहयोग से अंग्रेजों को परास्त करना है
(c) संतोषपूर्वक जीवन जीना है
(d) अंग्रेजों को भारत से बाहर भगाना है

Answer

Answer: (d) अंग्रेजों को भारत से बाहर भगाना है।


Question 5.
कवयित्री ने यह कहानी किसके मुँह से सुनी
(a) बुंदेलों के मुंह से
(b) चारणों के मुख से
(c) पूर्वजों के मुख से
(d) भारतीय सेनानियों के मुख से

Answer

Answer: (a) बुंदेलों के मुँह से।


(2)

लक्ष्मी थी या दुर्गा थी वह स्वयं वीरता की अवतार,
देख मराठे पुलकित होते उसकी तलवारों के वार,
नकली युद्ध, व्यूह की रचना और खेलना खूब शिकार,
सैन्य घेरना, दुर्ग तोड़ना, ये थे उसके प्रिय खिलवार,

महाराष्ट्र-कुल-देवी उसकी
भी आराध्य भवानी थी।
बुंदेले हरबोलों के मुँह
हमने सुनी कहानी थी।
खूब लड़ी मर्दानी वह तो
झाँसी वाली रानी थी।

Question 1.
वीरता की अवतार किसे कहा गया है?
(a) दुर्गा को
(b) भवानी को
(c) लक्ष्मी को
(d) लक्ष्मीबाई को

Answer

Answer: (d) लक्ष्मीबाई को।


Question 2.
लक्ष्मीबाई को तलवार चलाता देख कौन प्रसन होते थे?
(a) मराठे
(b) बुंदेले
(c) गुजराती
(d) पंजाबी

Answer

Answer: (a) मराठे।


Question 3.
लक्ष्मीबाई के प्रिय खेल क्या थे?
(a) नकली युद्ध करना
(b) शिकार खेलना
(c) सैन्य घेरना और दुर्ग तोड़ना
(d) उपर्युक्त सभी

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी
सभी कथन सत्य हैं।


Question 4.
लक्ष्मीबाई के कुल की देवी कौन थी?
(a) दुर्गा
(b) भवानी
(c) शाकुंभरी
(d) वैष्णव देवी

Answer

Answer: (b) भवानी।


Question 5.
लक्ष्मीबाई के लिए मर्दानी विशेषण का प्रयोग क्यों किया गया है?
(a) उसमें मर्दो से ज्यादा ताकत थी
(b) उसकी सूरत मर्दो जैसी थी।
(c) वह मर्दाने वेश में युद्ध करती थी
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (c) वह मर्दाने वेश में युद्ध करती थी।


(3)

बुझा दीप झाँसी का तब डलहौजी मन में हरषाया,
राज्य हड़प करने का उसने यह अच्छा अवसर पाया,
फौरन फौजें भेज दुर्ग पर अपना झंडा फहराया,
लावारिस का वारिस बनकर ब्रिटिश राज्य झाँसी आया,

अश्रुपूर्ण रानी ने देखा
झाँसी हुई बिरानी थी।
बुंदेले हरबोलों के मुँह
हमने सुनी कहानी थी।
खूब लड़ी मर्दानी वह तो
झाँसी वाली रानी थी।

Question 1.
झाँसी का दीप बुझने से कवयित्री का क्या आशय है?
(a) राज्य में अंधकार छा जाना
(b) राज्य का पराधीन हो जाना
(c) लक्ष्मीबाई के पति की मृत्यु होना
(d) युद्ध में हार होना

Answer

Answer: (c) लक्ष्मीबाई के पति की मृत्यु होना।


Question 2.
डलहौजी मन ही मन क्यों प्रसन्न हुआ?
(a) डलहौजी को अब अवसर मिल गया था कि वह झाँसी के राज्य को अंग्रेजी राज्य में मिला सकता था
(b) डलहौजी झाँसी पर हमला करना चाहता था
(c) वह लावारिस राज्य का वारिस बनना चाहता था ।
(d) सभी कथन सत्य हैं |

Answer

Answer: (d) सभी कथन सत्य हैं।


Question 3.
झाँसी पर अब किसकी हुकूमत चलने लगी?
(a) झाँसी की रानी की
(b) ब्रिटिश राज्य की
(c) भारतीयों की
(d) मराठों की

Answer

Answer: (b) ब्रिटिश राज्य की।


Question 4.
रानी को झाँसी कैसी लगी?
(a) वीरान
(b) हरी-भरी
(c) समृद्ध
(d) दु:खी

Answer

Answer: (a) वीरान।


Question 5.
‘लावारिस’ शब्द में उपसर्ग बताइए।
(a) लाव
(b) इस
(c) ला
(d) वारिस

Answer

Answer: (c) ला।


(4)

रानी गई सिधार, चिता अब उसकी दिव्य सवारी थी,
मिला तेज से तेज, तेज की वह सच्ची अधिकारी थी,
अभी उम्र कुल तेइस की थी, मनुज नहीं अवतारी थी,
हमको जीवित करने आई बन स्वतंत्रता नारी थी,

दिखा गई पथ, सिखा गई
हमको जो सीख सिखानी थी।
बुंदेले हरबोलों के मुँह
हमने सुनी कहानी थी।
खूब लड़ी मर्दानी वह तो
झाँसी वाली रानी थी।

Question 1.
अब रानी की सवारी क्या थी?
(a) घोड़ा
(b) रथ
(c) चिता
(d) हाथी

Answer

Answer:(c) चिता।


Question 2.
वीरगति प्राप्त करते समय रानी की उम्र कितनी थी?
(a) बीस वर्ष
(b) तेइस वर्ष
(c) पच्चीस वर्ष
(d) तीस वर्ष

Answer

Answer: (b) तेइस वर्ष।


Question 3.
रानी हमें कौन-सा पथ दिखा गई?
(a) स्वतंत्रता का पथ
(b) वैभव का पथ
(c) आराम का पथ
(d) विकास का पथ

Answer

Answer: (a) स्वतंत्रता का पथ।


Question 4.
रानी लक्ष्मीबाई हमें क्या सीख दे गई?
(a) प्राणों का बलिदान देकर आजादी हासिल करने की
(b) राज्य किस प्रकार किया जाता है
(c) युद्ध कैसे लड़ा जाता है
(d) शत्रु की चाल का जवाब कैसे दिया जाता

Answer

Answer: (a) प्राणों का बलिदान देकर आजादी हासिल करने की

प्राणों का बलिदान देकर स्वतंत्रता हासिल करने की।


Question 5.
कवयित्री ने रानी लक्ष्मीबाई को क्या माना है?
(a) देवी
(b) अवतारी (अवतार का स्त्रीलिंग)
(c) मनुष्य
(d) भगवती

Answer

Answer: (b) अवतारी (अवतार का स्त्रीलिंग)
अवतारी।


(5)

जाओ रानी याद रखेंगे हम कृतज्ञ भारतवासी,
यह तेरा बलिदान जगावेगा स्वतंत्रता अविनाशी,
होवे चुप इतिहास, लगे सच्चाई को चाहे फाँसी
हो मदमाती विजय, मिटा दे गोलों से चाहे झाँसी।

तेरा स्मारक तू ही होगी,
तू खुद अमिट निशानी थी।
बुंदेले हरबोलों के मुँह
हमने सुनी कहानी थी।
खूब लड़ी मर्दानी वह तो
झाँसी वाली रानी थी।

Question 1.
यहाँ रानी के कहाँ जाने की बात हो रही है?
(a) स्वर्ग
(b) झाँसी में
(c) भारत से बाहर
(d) अपने घर

Answer

Answer: (a) स्वर्ग।


Question 2.
रानी का बलिदान हमारे हृदयों में कैसी स्वतंत्रता का भाव पैदा करता है?
(a) अस्थाई
(b) चिरस्थाई
(c) घूमने-फिरने की स्वतंत्रता
(d) मत देने की स्वतंत्रता

Answer

Answer: (b) चिरस्थाई।


Question 3.
रानी के बारे में कवयित्री किससे कोई अपेक्षा नहीं रखती?
(a) भारतवासियों से
(b) स्वयं से
(c) इतिहास से
(d) भारत के नेताओं से

Answer

Answer: (c) इतिहास से।


Question 4.
लक्ष्मीबाई भारत के लिए कैसी निशानी है?
(a) प्रेरणादायक निशानी
(b) अमिट निशानी
(c) स्वतंत्रता की निशानी
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं
सभी कथन सत्य हैं।


Question 5.
सच्चाई को फाँसी लगाने का अर्थ है
(a) सच्ची बात को दबाकर रखना
(b) झूठी बातों को उजागर करना
(c) कुछ भी ठीक न करना
(d) अपनी हाँकना

Answer

Answer: (a) सच्ची बात को दबाकर रखना
सच्ची बात को सामने न लाना।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 10 झाँसी की रानी with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant झाँसी की रानी MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 10 झाँसी की रानी with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 11 जो देखकर भी नहीं देखते with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 11 जो देखकर भी नहीं देखते with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the जो देखकर भी नहीं देखते Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these जो देखकर भी नहीं देखते objective questions.

जो देखकर भी नहीं देखते Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 11 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of जो देखकर भी नहीं देखते Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi जो देखकर भी नहीं देखते MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
आँखों वाले मनुष्य देखकर भी नहीं देख पाते
(a) क्योंकि वे गूंगे हैं
(b) क्योंकि वे बहरे हैं
(c) क्योंकि वे वास्तव में अंधे हैं
(d) वे अपनी क्षमताओं की कद्र नहीं करते

Answer

Answer: (d) वे अपनी क्षमताओं की कद्र नहीं करते


Question 2.
लेखिका क्या परखने के लिए अपने मित्रों की परीक्षा लेती है?
(a) क्या उनको व्यावहारिक ज्ञान है
(b) क्या वे देखते हैं
(c) क्या वे भी अंधे हैं
(d) वे कितना अध्ययन करते हैं

Answer

Answer: (b) क्या वे देखते हैं


Question 3.
लेखिका की मित्र ने उनके किस प्रश्न के उत्तर में कहा-“कुछ खास तो नहीं”।
(a) आपने क्या-क्या देखा?
(b) आपने क्या-क्या सुना?
(म) आपने क्या-क्या महसूस किया?
(d) आपने क्या-क्या चखा?

Answer

Answer: (a) आपने क्या-क्या देखा?


Question 4.
चीड़ की छाल कैसी होती है?
(a) मखमली
(b) चिकनी
(c) मुलायम
(d) खुरदरी

Answer

Answer: (d) खुरदरी


Question 5.
‘जो देखकर भी नहीं देखते’ पाठ के लेखक कौन हैं?
(a) प्रेमचंद
(b) सुंदरा रामस्वामी
(c) जया विवेक
(d) हेलेन केलर

Answer

Answer: (d) हेलेन केलर


Question 6.
जिन लोगों के पास आँखें हैं, वे सचमुच बहुत कम देखते हैं-हेलेन केलर ने ऐसा क्यों कहा?
(a) वे लापरवाह होते हैं
(b) उनकी संवेदना मर चुकी होती है
(c) वे अहंकारी होते हैं
(d) वे दूसरों का दर्द नहीं समझ सकते

Answer

Answer: (b) उनकी संवेदना मर चुकी होती है


Question 7.
हेलेन केलर प्रकृति की चीजों को किस प्रकार पहचानती है?
(a) सूंघकर
(b) देखकर
(c) छूकर
(d) दूसरों से उसका वर्णन सुनकर

Answer

Answer: (c) छूकर


Question 8.
कान बंद कर लेने से आसपास की दुनिया कैसी लगती है?
(a) रंग-बिरंगी
(b) गूंगी-बहरी
(c) शांत
(d) खूबसूरत

Answer

Answer: (c) शांत


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

क्या यह संभव है कि भला कोई जंगल में घंटाभर घूमे और फिर भी कोई विशेष चीज न देखे? मुझे-जिसे कुछ भी दिखाई नहीं देता-सैकड़ों रोचक चीजें मिलती हैं, जिन्हें मैं छूकर पहचान लेती हूँ। मैं भोज-पत्र के पेड़ की चिकनी छाल और चीड़ की खुरदरी छाल को स्पर्श से पहचान लेती हूँ। वसंत के दौरान मैं टहनियों में नयी कलियाँ खोजती हूँ। मुझे फूलों की पंखुड़ियों की मखमली सतह छूने और उनकी घुमावदार बनावट महसूस करने में अपार आनंद मिलता है। इस दौरान मुझे प्रकृति के जादू का कुछ अहसास होता है। कभी, जब मैं खुशनसीब होती हूँ, तो टहनी पर हाथ रखते ही किसी चिड़िया के मधुर स्वर कानों में गूंजने लगते हैं। अपनी अंगुलियों के बीच झरने के पानी को बहते हुए महसूस कर मैं आनंदित हो उठती हूँ। मुझे चीड़ की फैली पत्तियाँ या घास का मैदान किसी भी महँगे कालीन से अधिक प्रिय है। बदलते हुए मौसम का समाँ मेरे जीवन में एक नया रंग और खुशियाँ भर जाता है।

Question 1.
लेखिका चीजों को कैसे पहचान लेती है?
(a) देखकर
(b) सुनकर
(c) छूकर
(d) सूंघकर

Answer

Answer: (c) छूकर।


Question 2.
भोजपत्र की छाल कैसी होती है?
(a) खुरदरी
(b) सख्त
(c) टेढ़ी-मेढ़ी
(d) चिकनी

Answer

Answer: (d) चिकनी।


Question 3.
लेखिका ने फूलों की पंखुड़ियों की सतह को कैसा बताया है?
(a) समतल
(b) मखमली
(c) खुरदरी
(d) चिकनी

Answer

Answer: (b) मखमली।


Question 4.
लेखिका को चीड़ की पत्तियाँ कैसी लगती हैं?
(a) महँगे कालीन से अधिक प्रिय
(b) नुकीली
(c) खुरदरी
(d) चिकनी

Answer

Answer: (a) महँगे कालीन से अधिक प्रिय।


Question 5.
‘आनंदित’ शब्द में प्रत्यय बताइए।
(a) आ
(b) इत
(c) इक
(d) नंदित

Answer

Answer: (b) इत
‘इत’ प्रत्यय।


(2)

कभी-कभी मेरा दिल इन सब चीजों को देखने के लिए मचल उठता है। अगर मुझे इन चीजों को सिर्फ छूने भर से इतनी खुशी मिलती है, तो उनकी सुंदरता देखकर तो मेरा मन मुग्ध ही हो जाएगा। परंतु, जिन लोगों की आँखें हैं, वे सचमुच बहुत कम देखते हैं। इस दुनिया के अलग-अलग सुंदर रंग उनकी संवेदना को नहीं छूते। मनुष्य अपनी क्षमताओं की कभी कद्र नहीं करता। वह हमेशा उस चीज की आस लगाए रहता है जो उसके पास नहीं है। यह कितने दुःख की बात है कि दृष्टि के आशीर्वाद को लोग एक साधारण-सी चीज समझते हैं, जबकि इस नियामत से जिंदगी को खुशियों के इंद्रधनुषी रंगों से हरा-भरा किया जा सकता है।

Question 1.
लेखिका का मन इन चीजों को देखने के लिए मचलता है, परन्तु वह क्यों नहीं देखती?
(a) उस पर देखने का प्रतिबंध है
(b) वह घर में ही रहती है
(c) वह नेत्रहीन है
(d) वह दूरबीन ही देख सकती है

Answer

Answer: (c) वह नेत्रहीन है।


Question 2.
आँखों वाले लोग बहुत कम क्यों देखते हैं?
(a) क्योंकि वे देखकर भी नहीं देखते
(b) उन्हें दिखाई नहीं देता
(c) वे अपने को सर्वज्ञ समझते हैं
(d) वे अंतर्यामी नहीं हैं।

Answer

Answer: (a) क्योंकि वे देखकर भी नहीं देखते।


Question 3.
अलग-अलग सुंदर रंग किसकी संवेदना को नहीं छू सकती?
(a) नेत्रहीन लोगों की
(b) नासमझ लोगों की
(c) आँखों वाले लोगों की
(d) कठोर हृदय वालों की

Answer

Answer: (c) आँखों वाले लोगों की।


Question 4.
हमारे लिए सबसे बड़ी नियामत क्या है?
(a) हमारे पास धन का होना
(b) हमारे पास शिक्षा का होना
(c) हमारे पास सुख-सुविधाओं के साधन होना
(d) हमारे पास आँखों का होना

Answer

Answer: (d) हमारे पास आँखों का होना।


Question 5.
‘इंद्रधनुष’ एक संज्ञा शब्द है, क्या जुड़ने से यह शब्द विशेषण हो गया है?
(a) ई
(b) ‘इ’
(c) षी
(d) इन्द्र

Answer

Answer: (a) ई
‘ई’ प्रत्यय जुड़ने से यह विशेषण बन गया।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 11 जो देखकर भी नहीं देखते with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant जो देखकर भी नहीं देखते MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 11 जो देखकर भी नहीं देखते with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 12 संसार पुस्तक है with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 12 संसार पुस्तक है with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the संसार पुस्तक है Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these संसार पुस्तक है objective questions.

संसार पुस्तक है Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 12 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of संसार पुस्तक है Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi संसार पुस्तक है MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
लेखक ने प्रकृति के अक्षर किसे कहा है?
(a) पहाड़ों को
(b) नदी और मैदानों को
(c) पक्षियों और पेड़ों को
(d) उपर्युक्त सभी को

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी को


Question 2.
लाखों-करोड़ों वर्ष पूर्व हमारी धरती कैसी थी?
(a) बहुत ठंडी
(b) गैस का गोला
(c) बहुत गर्म
(d) रेतीली

Answer

Answer: (c) बहुत गर्म


Question 3.
पुराने समय के बारे में हम कैसे जानते हैं?
(a) पुरानी हड्डियों से
(b) पेड़-पौधों से
(c) नदी से
(d) किसानों से

Answer

Answer: (a) पुरानी हड्डियों से


Question 4.
“संसार एक पुस्तक है’ पाठ के लेखक कौन
(a) प्रेमचंद
(b) विनय महाजन
(c) पं. जवाहरलाल नेहरू
(d) कृष्णा सोबती

Answer

Answer: (c) पं. जवाहरलाल नेहरू


Question 5.
नेहरू जी ने यह पत्र किसको लिखा था?
(a) भारत के बच्चों को
(b) अपनी पुत्री इंदिरा को
(c) भारत के साहित्यकारों को
(d) धार्मिक नेताओं को

Answer

Answer: (b) अपनी पुत्री इंदिरा को


Question 6.
लेखक के पत्रों का संकलन किस नाम से है?
(a) भारत एक खोज
(b) संसार एक पुस्तक
(c) संसार एक रंग-मंच
(d) पिता के पत्र पुत्री के नाम

Answer

Answer: (d) पिता के पत्र पुत्री के नाम


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

यह धरती लाखों-करोड़ों वर्ष पुरानी है और बहुत दिनों तक इस पर कोई आदमी न था। आदमियों से पहले सिर्फ जानवर थे और जानवरों से पहले . एक ऐसा समय था जब इस धरती पर कोई जानदार चीज न थी। आज जब यह दुनिया हर तरह के जानवरों और आदमियों से भरी हुई है, उस जमाने का ख्याल करना भी मुश्किल है, जब यहाँ कुछ न था। लेकिन विज्ञान जानने वालों और विद्वानों ने, जिन्होंने इस विषय को खूब सोचा और पढ़ा है, लिखा है कि एक समय ऐसा था जब यह धरती बेहद गरम थी और इस पर कोई जानदार चीज नहीं रह सकती थी। और अगर हम उनकी किताबें पढ़ें और पहाड़ों और जानवरों की पुरानी हड्डियों को गौर से देखें तो हमें खुद मालूम होगा
कि ऐसा समय जरूर रहा होगा।

Question 1.
यह धरती पहले कैसी थी?
(a) बेहद गर्म
(b) बेहद उपजाऊ
(c) पानी से भरी
(d) बेहद सूखी

Answer

Answer: (a) बेहद गर्म।


Question 2.
पहले धरती पर कोई जानदार चीज क्यों नहीं थी?
(a) क्योंकि धरती बहुत गरम थी
(b) क्योंकि धरती उपजाऊ नहीं थी
(c) क्योंकि धरती जीवन के अनुकूल नहीं थी।
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं।

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं।


Question 3.
वैज्ञानिक किन चीजों से धरती पर जीवों की उत्पत्ति के बारे में जानने की कोशिश करते
उत्तर
(a) पत्थरों से
(b) चट्टानों से
(c) पुरानी हड्डियों से
(d) विभिन्न धातुओं से

Answer

Answer: (c) पुरानी हड्डियों से।


(2)

लेकिन जो कहानी किसी बात को देखे बिना ही गढ़ ली जाए वह ठीक कैसे हो सकती है? लेकिन खुशी की बात है कि उस पुराने जमाने की लिखी हुई किताबें न होने पर भी कुछ ऐसी चीजें हैं, जिनसे हमें उतनी ही बातें मालूम होती हैं | जितनी किसी किताब से होतीं। ये पहाड़, समुद्र, तारे, नदियाँ, जंगल, जानवरों की पुरानी हड्डियाँ
और इसी तरह की और भी कितनी ही चीजें हैं, जिनसे हमें दुनिया का पुराना हाल मालूम हो सकता है। मगर हाल जानने का असली तरीका यह नहीं है कि हम केवल दूसरों की लिखी हुई किताबें पढ़ लें, बल्कि खुद संसार-रूपी पुस्तक को पढ़ें। मुझे आशा है कि पत्थरों और पहाड़ों को पढ़कर तुम थोड़े ही दिनों में उनका हाल जानना सीख जाओगी। सोचो, कितनी मजे की बात है। एक छोटा-सा रोड़ा जिसे तुम सड़क पर या पहाड़ के नीचे पड़ा हुआ देखती हो, शायद संसार की पुस्तक का छोटा-सा पृष्ठ हो, शायद उससे तुम्हें कोई नई बात मालूम हो जाए। शर्त यही है कि तुम्हें उसे पढ़ना आता हो।

Question 1.
बिना किसी को देखे गढ़ी गई कहानी कैसी होती है?
(a) सत्य
(b) काल्पनिक
(c) झूठी
(d) यथार्थ

Answer

Answer: (b) काल्पनिक।


Question 2.
हमें पुरानी दुनिया का हाल किन चीजों से पता चलता है?
(a) पहाड़-समुद्र और तारों से
(b) नदियों और जंगलों से
(c) जानवरों की पुरानी हड्डियों से
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं।


Question 3.
लेखक ने इस संसार को कैसा बताया है?
(a) पुस्तक जैसा
(b) काल्पनिकता से भरा
(c) जंगलों से भरा
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (a) पुस्तक जैसा।


Question 4.
एक छोटे-से रोड़े को लेखक ने किस जैसा बताया है?
(a) पत्थर के टुकड़े जैसा
(b) एक तारे जैसा
(c) संसार की पुस्तक के छोटे पृष्ठ जैसा
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (c) संसार रूपी पुस्तक के छोटे पृष्ठ जैसा।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 12 संसार पुस्तक है with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant संसार पुस्तक है MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 12 संसार पुस्तक है with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 18 संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 18 संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज objective questions.

संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 18 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
धनराज ने कृत्रिम घास पर हॉकी कब खेली?
(a) 1985 में
(b) 1986 में
(c) 1987 में
(d) 1988 में

Answer

Answer: (d) 1988 में


Question 2.
अपने एम्प्लॉयर से कौन-सी कार धनराज को मिली?
(a) फिएट
(b) एम्बेस्डर
(c) सेकेंड हैंड अरमाडा
(d) मारुति

Answer

Answer: (c) सेकेंड हैंड अरमाडा


Question 3.
धनराज लोकल ट्रेन में सफर क्यों करता था?
(a) उसके पास इतने पैसे नहीं थे
(b) वह अपनी बहिन की शादी के लिए पैसे जोड रहा था
(c) उसमें टैक्सी से चलने की हैसियत नहीं थी
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं


Question 4.
‘हॉकी का जादूगर’ किसे कहा जाता है?
(a) धनराज को
(b) अशोक कुमार को
(c) परगट सिंह को
(d) मेजर ध्यान चंद को

Answer

Answer: (d) मेजर ध्यान चंद को


Question 5.
धनराज को सीनियर टीम में कब लिया था?
(a) 1987 में
(b) 1985 में
(c) 1986 में
(d) 1990 में

Answer

Answer: (c) 1986 में


Question 6.
धनराज ने पहली बार जूनियर हॉकी कब और कहाँ खेली?
(a) 1985 में मणिपुर में
(b) 1984 में मुंबई में
(c) 1983 में मणिपुर में
(d) 1885 में पंजाब में

Answer

Answer: (a) 1985 में मणिपुर में


Question 7.
धनराज का जन्म कहाँ हुआ?
(a) मुंबई में
(b) कोलकाता में
(c) चैन्नई में
(d) पुणे में

Answer

Answer: (d) पुणे में


Question 8.
संघर्ष के कारण मैं तुनुकमिजाज हो गया पाठ निम्न में से क्या है?
(a) जीवनी
(b) साक्षात्कार
(c) रेखाचित्र
(d) संस्मरण

Answer

Answer: (b) साक्षात्कार


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

प्रश्न-निम्नलिखित गद्यांशों को ध्यानपूर्वक पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के सही उत्तर चुनिए

1. बचपन मुश्किलों से भरा रहा। हम बहुत गरीब थे। मेरे दोनों बड़े भाई हॉकी खेलते थे। उन्हीं के चलते मुझे भी उसका शौक हुआ। पर, हॉकी-स्टिक खरीदने तक की हैसियत नहीं थी मेरी। इसलिए अपने साथियों की स्टिक उधार माँगकर काम चलाता था। वह मुझे तभी मिलती, जब वे खेल चुके होते थे। इसके लिए बहुत धीरज के साथ अपनी बारी का इंतजार करना पड़ता था। मुझे अपनी स्टीक तब मिली, जब मेरे बड़े भाई को भारतीय कैंप के लिए चुन लिया गया। उसने मुझे अपनी पुरानी स्टिक दे दी। वह नयी तो नहीं थी, लेकिन मेरे लिए बहुत कीमती थी, क्योंकि वह मेरी अपनी थी।

Question 1.
धनराज का बचपन कैसा रहा?
(a) सुखमय
(b) मुश्किलों भरा
(c) वे बचपन में बहुत मेधावी थे
(d) वैभव से परिपूर्ण

Answer

Answer: (b) मुश्किलों भरा


Question 2.
धनराज को हॉकी का शौक कहाँ से लगा?
(a) अपने साथियों से
(b) अपने शिक्षक से
(c) अपने पिता से
(d) अपने भाइयों से

Answer

Answer: (d) अपने भाइयों से


Question 3.
धनराज को धैर्य के साथ किसका इंतजार करना पड़ता था?
(a) हॉकी स्टिक मिलने का
(b) अपने साथियों का
(c) टीम में शमिल होने का
(d) गोल होने का

Answer

Answer: (a) हॉकी स्टिक मिलने का


Question 4.
धनराज को पहली हॉकी-स्टिक कब मिली?
(a) अपने जन्मदिन पर
(b) अपने भाई के भारतीय कैंप में चुने जाने पर
(c) विद्यालय की टीम में चुने जाने पर
(d) अभ्यास के लिए कैंप में जाने पर

Answer

Answer: (b) अपने भाई के भारतीय कैंप में चुने जाने पर


Question 5.
‘भारतीय’ शब्द में प्रत्यय बताइए।
(a) तीय
(b) इय
(c) ईय
(d) ईया

Answer

Answer: (c) ईय


2. मेरी तुनुकमिज़ाजी के पीछे कई कारण हैं लेकिन मैं बिना लाग-लपेट वाला आदमी हूँ। मन में जो आता है, सीधे-सीधे कह डालता हूँ और बाद में कई बार पछताना भी पड़ता है। मुझसे अपना गुस्सा रोका नहीं जाता है। दूसरे लोगों को भी मुझे उकसाने में मज़ा आता है। मुझे जिंदगी में हर छोटी-बड़ी चीज के लिए जूझना पड़ा, जिससे मैं चिड़चिड़ा हो गया हूँ। साथ-ही-साथ मैं बहुत भावुक इन्सान भी हूँ। मैं किसी को तकलीफ में नहीं देख सकता। मैं अपने दोस्तों और अपने परिवार की बहुत कद्र करता हूँ। मुझे अपनी गलतियाँ के लिए माफी माँगने में कोई शर्म महसूस नहीं होती।

Question 1.
धनराज की तुनकमिज़ाजी का क्या कारण है?
(a) क्रोध पर अनियंत्रण
(b) छोटी-बड़ी चीज़ के लिए संघर्ष
(c) चिड़चिड़ापन
(d) उपर्युक्त सभी।

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी।


Question 2.
धनराज पिल्लै के चिड़चिडे स्वभाव का कारण क्या है?
(a) किसी का प्यार न मिलना
(b) हठी स्वभाव
(c) हर चीज के लिए संघर्ष
(d) असुरक्षा की भावना

Answer

Answer: (b) हठी स्वभाव


Question 3.
धनराज स्वभाव से कैसे व्यक्ति हैं?
(a) बिना लाग-लपेट के बोलने वाले
(b) बहुत ही भावुक
(c) चिड़चिड़े स्वभाव वाले
(d) उपर्युक्त सभी कथन सही हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सही हैं


Question 4.
धनराज को पछताना क्यों पड़ता है?
(a) क्योंकि वे बहुत गलतियाँ करते हैं
(b) वे अपनी गलतियों को मानते हैं
(c) उनको दूसरे लोग उकसाते हैं
(d) जो मन में आता है वे उसे सीधे-सीधे कह डालते हैं

Answer

Answer: (b) वे अपनी गलतियों को मानते हैं


Question 5.
‘कद्र’ का हिन्दी पर्याय होगा
(a) इज्जत
(b) सम्मान
(c) सहनशक्ति
(d) सहयोग

Answer

Answer: (d) सहयोग


3. मेरी पहली कार एक सेकेंड हैंड अरमाडा थी, जो मुझे मेरे पहले के एम्लॉयर ने दी थी। तब तक मैं काफी नामी खिलाड़ी बन चुका था। मगर यह कोई जरूरी नहीं कि शोहरत पैसा साथ लेकर आए। मैं तब भी मुंबई की लोकल ट्रेनों और बसों में सफर करता था, क्योंकि टैक्सी में चलने की हैसियत मुझमें नहीं थी। मुझे याद है, एक बार किसी फोटोग्राफर ने एक भीड़ से भरे रेलवे स्टेशन पर मेरी तस्वीर खींचकर अगली सुबह अखबार में यह खबर छाप दी कि ‘हॉकी का सितारा पिल्लै अभी भी मुंबई की लोकल ट्रेनों में सफर करता है।’ उस दिन मैंने महसूस किया कि मैं एक मशहूर चेहरा बन चुका हूँ और मुझे लोकल ट्रेनों में सफर करने से बचना चाहिए। लेकिन मैं कर भी क्या सकता था? मैं जो भी थोड़ा-बहुत कमाता, उससे अपना परिवार चलाना पड़ता था। धीरे-धीरे पैसे जमा करके बहिन की शादी की और अपनी माँ के लिए हर महीने पुणे पैसा भेजना शुरू किया।

Question 1.
धनराज की पहली कार कौन-सी थी?
(a) एम्बेसडर
(b) अरमाडा
(c) होंडासिटी
(d) बी.एम. डब्ल्यु

Answer

Answer: (b) अरमाडा


Question 2.
नामी खिलाड़ी बनने के बाद धनराज में क्या परिवर्तन आया?
(a) वह बड़ी गाड़ी में चलता था
(b) वह टैक्सी में चलता था
(c) वह लोकल परिवहन का प्रयोग करता था
(d) वह स्कूटर से चलता था

Answer

Answer: (c) वह लोकल परिवहन का प्रयोग करता था


Question 3.
धनराज ने कब महसूस किया कि वह एक प्रसिद्ध व्यक्ति बन चुका है?
(a) जब उसको सरकार से मकान मिला।
(b) जब अखबार में खबर छपी कि हॉकी का प्रमुख सितारा लोकल ट्रेन में सफर करता है
(c) जब उसके पास गाड़ी आ गई
(d) जब राष्ट्रपति ने उसको सम्मानित किया

Answer

Answer: (b) जब अखबार में खबर छपी कि हॉकी का प्रमुख सितारा लोकल ट्रेन में सफर करता है


Question 4.
धनराज को लोकल ट्रेन में सफर क्यों करना पड़ता था?
(a) ताकि बहन की शादी के लिए पैसा बचा सके
(b) ताकि लोग देख सके कि हॉकी खिलाडियों की क्या दुर्दशा है
(c) वह हॉकी फेडरेशन के प्रति ऐसा करके अपना आक्रोश प्रकट करता था
(d) वह अपने को अभी तक आम आदमी मानता था

Answer

Answer: (a) ताकि बहन की शादी के लिए पैसा बचा सके


Question 5.
धनराज की माँ कहाँ रहती हैं?
(a) मणिपुर में
(b) मुम्बई में
(c) पुणे में
(d) गोवा में

Answer

Answer: (c) पुणे में


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 18 संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 18 संघर्ष के कराण मैं तुनुकमिज़ाज हो गया धनराज with Answers Read More »

error: Content is protected !!