MCQ Questions

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 19 आश्रम का अनुमानित व्यय with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 19 आश्रम का अनुमानित व्यय with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the आश्रम का अनुमानित व्यय Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these आश्रम का अनुमानित व्यय objective questions.

आश्रम का अनुमानित व्यय Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 19 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of आश्रम का अनुमानित व्यय Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi आश्रम का अनुमानित व्यय MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
हर महीने औसत कितने अतिथियों के आने की संभावना है?
(a) दस
(b) बीस
(c) तीस
(d) पचास

Answer

Answer: (a) दस


Question 2.
खेती करने के लिए कम से कम कितनी ज़मीन होनी चाहिए?
(a) दो एकड़
(b) पाँच एकड़
(c) दस एकड़
(d) पन्द्रह एकड़

Answer

Answer: (b) पाँच एकड़


Question 3.
‘बसूला’ किसका औजार होता है?
(a) किसान का
(b) लोहार का
(c) बढ़ई का
(d) राज मिस्त्री का

Answer

Answer: (c) बढ़ई का


Question 4.
रसोई के लिए आवश्यक सामान पर कितना खर्च आएगा?
(a) बीस रुपए
(b) तीस रुपए
(c) पचास रुपए
(d) सौ रुपए

Answer

Answer: (d) सौ रुपए


Question 5.
खाने पर प्रति व्यक्ति कितने रुपए खर्च होने का अनुमान है?
(a) दो रुपए
(b) पाँच रुपए
(c) दस रुपए
(d) बीस रुपए

Answer

Answer: (c) दस रुपए


Question 6.
गाँधी जी के अनुसार एक वर्ष का खर्च किसको उठाना चाहिए?
(a) अहमदाबाद को
(b) गाँधी नगर को
(c) सूरत को
(d) आश्रम वालों को

Answer

Answer: (a) अहमदाबाद को


Question 7.
यह बजट किस दिन बनाया गया था?
(a) 11 मई, 1915 को
(b) 10 मई, 1942 को
(c) 10 जून, 1929 को
(d) 11 मई, 1936 को

Answer

Answer: (a) 11 मई, 1915 को


Question 8.
यह आश्रम कहाँ बनाया गया?
(a) अहमद नगर में
(b) मुंबई में
(c) अहमदाबाद में
(d) दांडी में

Answer

Answer: (c) अहमदाबाद में


Question 9.
रसोई का कितना अनुमान लगाया?
(a) सौ रुपये
(b) एक सौ पचास रुपये
(c) दो सौ रुपये
(d) पाँच सौ रुपये

Answer

Answer: (b) एक सौ पचास रुपये


Question 10.
व्यय का अनुमान कौन लगा रहे हैं?
(a) राज मिस्त्री
(b) आश्रम के व्यवस्थापक
(c) गाँधी जी
(d) खाना बनाने वाले

Answer

Answer: (c) गाँधी जी


Question 11.
आश्रम में पहले-पहल कितने लोग होने का अनुमान लगाया?
(a) चालीस
(b) पचास
(c) सौ
(d) दो सौ

Answer

Answer: (a) चालीस


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 19 आश्रम का अनुमानित व्यय with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant आश्रम का अनुमानित व्यय MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 19 आश्रम का अनुमानित व्यय with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 20 विप्लव गायन with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 20 विप्लव गायन with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the विप्लव गायन Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these विप्लव गायन objective questions.

विप्लव गायन Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 20 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of विप्लव गायन Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi विप्लव गायन MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
कवि किससे कह रहा है?
(a) भारतीयों से
(b) अन्य कवियों से
(c) अपने मित्रों से
(d) गीत गाने वालों से

Answer

Answer: (b) अन्य कवियों से


Question 2.
कवि की वीणा से क्या निकल रही हैं?
(a) मधुर धुनें
(b) चिंगारियाँ
(c) शृंगार-गीत
(d) स्वर-लहरियाँ

Answer

Answer: (b) चिंगारियाँ


Question 3.
“विप्लव’ का यहाँ क्या अर्थ है?
(a) जल-भराव
(b) आँधी
(c) तूफान
(d) क्रांति

Answer

Answer: (d) क्रांति


Question 4.
कवि कैसी तान सुनाने की बात कर रहा है?
(a) मधुरता भरी
(b) संगीतमय
(c) उथल-पुथल मचाने वाली
(d) कर्णप्रिय

Answer

Answer: (c) उथल-पुथल मचाने वाली


Question 5.
‘विप्लव गायन’ कविता के कवि कौन हैं?
(a) अयोध्या सिंह उपाध्याय ‘हरिऔध’
(b) रहीम
(c) बालकृष्ण शर्मा ‘नवीन’
(d) महादेवी वर्मा

Answer

Answer: (c) बालकृष्ण शर्मा ‘नवीन’


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

प्रश्न-निम्नलिखित काव्यांशों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के दिए गए उत्तरों के विकल्पों में से सही विकल्प चुनिए

1. कवि, कुछ ऐसी तान सुनाओ
जिससे उथल पुथल मच जाए,
एक हिलोर इधर से आए,
एक हिलोर उधर से आए।

सावधान! मेरी वीणा में
चिनगारियाँ आन बैठी हैं,
टूटी हैं मिज़राबें, अंगुलियाँ

दोनों मेरी ऐंठी हैं।
कंठ रुका है महानाश का
मारक गीत रुद्ध होता है,
आग लगेगी क्षण में, हत्तल में
अब क्षुब्ध-युद्ध होता है।

Question 1.
कवि किसका आह्वान कर रहा है?
(a) सरस्वती का
(b) कवियों का
(c) भारतीय युवकों का
(d) स्वतंत्रता सेनानियों का

Answer

Answer: (b) कवियों का


Question 2.
कवि अन्य कवियों से कैसी कविता की सनने की चाह रखता है?
(a) जो शृंगार गीत हो
(b) जिसमें भक्ति रस हो
(c) जो समाज में क्रांति ला दे
(d) जो समाज में नैतिक मूल्य प्रदान कर सके

Answer

Answer: (c) जो समाज में क्रांति ला दे


Question 3.
कवि की वीणा से निकल रही चिंगारियाँ क्या कर सकती हैं?
(a) वे समाज से शोषकों को मिटा सकती है
(b) वे समाज को नई दिशा दे सकती है।
(c) वे समाज को नवनिर्माण की ओर ले जा सकती है
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं


Question 4.
कवि ने क्रांति के गीत लिखने का निश्चय क्यों कर लिया है?
(a) क्योंकि उनके मन में वैभवशाली बनने की इच्छा है
(b) क्योंकि उनके मन में शोषकों के प्रति आक्रोश एवं घृणा है
(c) क्योंकि वे समाज के ठेकेदारों से बदला लेना चाहते हैं।
(d) क्योंकि उनके मन में कोमल भावनाओं का उदय हुआ है

Answer

Answer: (b) क्योंकि उनके मन में शोषकों के प्रति आक्रोश एवं घृणा है


Question 5.
समाज में फैली घातक रूढ़ियाँ किस अग्नि में जलकर भस्म हो जाएगी?
(a) जंगल में लगी अग्नि में
(b) कूड़े-कचरे की अग्नि में।
(c) हृदय में लगी अग्नि में
(d) थोथी परंपराओं की अग्नि में

Answer

Answer: (c) हृदय में लगी अग्नि में


2. झाड़ और झंखाड़ दग्ध हैं
इस ज्वलंत गायन के स्वर से,
रुद्ध-गीत की क्रुद्ध तान है
निकली मेरे अंतरतर से।

कण-कण में है व्याप्त वही स्वर
रोम-रोम गाता है वह ध्वनि,
वही तान गाती रहती है,
कालकूट फणि की चिंतामणि।

आज देख आया हूँ-जीवन के
सब राज़ समझ आया हूँ,
भ्रू-विलास में महानाश के
पोषक सूत्र परख आया हूँ।

Question 1.
कवि ने मन रुका हुआ क्रांति गीत किस रूप में प्रकट होगा?
(a) शांति के रूप में
(b) प्रेम के रूप में
(c) ज्वाला के रूप में
(d) वैभव के रूप में

Answer

Answer: (c) ज्वाला के रूप में


Question 2.
कवि के कंठ से निकला हुआ गीत कैसा है?
(a) व्यापक
(b) मर्मस्पर्शी
(c) नाशकारक
(d) कष्टकारक

Answer

Answer: (d) कष्टकारक


Question 3.
क्रांति गीत को कौन गा रहा है?
(a) सभी मनुष्य
(b) भयंकर विष को धारण करने वाला शेषनाग
(c) शोषण करने वाले
(d) ‘क’ और ‘ख’ कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) ‘क’ और ‘ख’ कथन सत्य हैं


Question 4.
महानाश का पोषक सूत्र कहाँ स्थित है?
(a) प्रेम में
(b) घृणा में
(c) क्रोध में
(d) उदारता में

Answer

Answer: (c) क्रोध में


Question 5.
कवि क्या राज़ समझ गया है?
(a) शोषक समाज अपनी कमी से ही शोषक है।
(b) शोषणकर्ता ही शोषकों की समस्याओं का जिम्मेदार है।
(c) बिना टेढ़ी भौंह किए क्रांति नहीं आ सकती।
(d) क्रांति से समाज का भला नहीं हो सकता।

Answer

Answer: (c) बिना टेढ़ी भौंह किए क्रांति नहीं आ सकती।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 20 विप्लव गायन with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant विप्लव गायन MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 20 विप्लव गायन with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 13 मैं सबसे छोटी होऊँ with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 13 मैं सबसे छोटी होऊँ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the मैं सबसे छोटी होऊँ Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these मैं सबसे छोटी होऊँ objective questions.

मैं सबसे छोटी होऊँ Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 13 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of मैं सबसे छोटी होऊँ Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi मैं सबसे छोटी होऊँ MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
बड़ी बनने का क्या नुकसान है?
(a) बड़ी बनने से माँ सदा साथ नहीं रहती
(b) बड़ी को कोई खिलौने नहीं देता
(c) बड़ी का कोई जन्म दिन नहीं मनाता
(d) बड़ी होने पर शादी कर दी जाती है

Answer

Answer: (a) बड़ी बनने से माँ सदा साथ नहीं रहती


Question 2.
बच्ची किसके आँचल में छिपने की बात कहती है?
(a) चाची के
(b) धरती के
(c) माता के
(d) प्रकृति के

Answer

Answer: (c) माता के


Question 3.
‘गात’ शब्द का क्या अर्थ है?
(a) शरीर
(b) गीला
(c) कीचड़
(d) वस्त्र

Answer

Answer: (a) शरीर


Question 4.
‘मैं सबसे छोटी होऊँ’ कविता किसके द्वारा लिखी गई है?
(a) तुलसीदास
(b) अनु बंधोपाध्याय
(c) सुमित्रानंदन पंत
(d) शमशेर बहादुर सिंह

Answer

Answer: (c) सुमित्रानंदन पंत


Question 5.
बच्ची सबसे छोटी होने की कल्पना क्यों करती है?
(a) छोटे बच्चों को सभी प्यार करते हैं।
(b) ऐसा करके अधिक दिनों तक माँ का सानिन्ध्य पाया जा सकता है
(c) छोटे बच्चे को सभी उपहार देते हैं
(d) केवल छोटा बच्चा ही अपना जन्म दिवस मनाता है

Answer

Answer: (b) ऐसा करके अधिक दिनों तक माँ का सानिन्ध्य पाया जा सकता है


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

मैं सबसे छोटी होऊँ,
तेरी गोदी में सोऊँ,
तेरा अंचल पकड़-पकड़कर
फिरूँ सदा माँ! तेरे साथ,
कभी न छोडूं तेरा हाथ!
बड़ा बनाकर पहले हमको
तू पीछे चलती है मात!
हाथ पकड़ फिर सदा हमारे
साथ नहीं फिरती दिन-रात!
अपने कर से खिला, धुला मुख,
धूल पोंछ, सज्जित कर गात,
थमा खिलौने, नहीं सुनाती
हमें सुखद परियों की बात!
ऐसी बड़ी न होऊँ मैं
तेरा स्नेह न खोऊँ मैं,
तेरे आंचल की छाया में
छिपी रहूँ निस्पृह, निर्भय,
कहूँ-दिखा दे चंद्रोदय!

Question 1.
बच्ची सबसे छोटी क्यों होना चाहती है?
(a) छोटी होने से सोने के लिए माँ की गोदी मिलती है
(b) खाने को अच्छी-अच्छी चीजें मिलती हैं
(c) खूब घूमना मिलता है
(d) स्कूल नहीं जाना पड़ता

Answer

Answer: (a) छोटी होने से सोने के लिए माँ की गोदी मिलती है।


Question 2.
बच्ची किसके साथ फिरना चाहती है?
(a) अपने भाई के
(b) अपनी बहिन के
(c) अपने मित्रों के
(d) अपनी माँ के

Answer

Answer: (d) अपनी माँ के।


Question 3.
माँ बच्ची को किस प्रकार छलती है?
(a) छोटा बनाकर
(b) बहलाकर
(c) बड़ा बनाकर
(d) अच्छी-अच्छी चीजें देकर

Answer

Answer: (c) बड़ा बनाकर।


Question 4.
माँ बच्ची को अब कौन-सी कहानियाँ नहीं सुनाती?
(a) भालू की
(b) भूत की
(c) परियों की
(d) रामायण की

Answer

Answer: (c) परियों की।


Question 5.
‘निस्पृह’ का क्या अर्थ है?
(a) बेकार
(b) इच्छा रहित
(c) बे मन से
(d) लगातार

Answer

Answer: (b) इच्छा रहित।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 13 मैं सबसे छोटी होऊँ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant मैं सबसे छोटी होऊँ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 13 मैं सबसे छोटी होऊँ with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Understanding Secularism Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Civics Objective Questions.

Understanding Secularism Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Understanding Secularism Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Who were persecuted in Hitler’s Germany?
(a) Jews
(b) Christian
(c) Muslims
(d) Hindus

Answer

Answer: (a) Jews


Question 2.
What is referred to as the separation of religion from the State?
(a) Diversity
(b) Fraternity
(c) Secularism
(d) Discrimination

Answer

Answer: (c) Secularism


Question 3.
Which community in Indian society cannot be forced to wear Helmet as they wear Turban.
(a) Muslims
(b) Buddhist
(c) Christians
(d) Sikhs

Answer

Answer: (d) Sikhs


Question 4.
In which country most children in the government schools have to begin their school day reciting ‘Pledge of Allegiance’?
(a) France
(b) India
(c) UK
(d) USA

Answer

Answer: (d) USA


Question 5.
In which year and month France passed a law which banned wearing any conspicuous religious or political signs.
(a) In Feb 2004
(b) In Feb 2005
(c) In Mar 2006
(d) In Jan 2008

Answer

Answer: (a) In Feb 2004


Question 6.
In February 2004, which country has prohibited the wearing of conspicuous religious or political signs by the students?
(a) France
(b) India
(c) America
(d) None of these

Answer

Answer: (a) France
In the year 2004, France prohibited the students from wearing of conspicuous religious or political signs. The bill was passed by France’s national legislature and was signed into law by President Jacques Chirac on 15 March 2004.


Question 7.
What is the status of U.S legislature in the matters of the religion?
(a) Prohibit making new gender law
(b) Prohibit making new reservation law
(c) Prohibit making new religion law
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Prohibit making new religion law
The First constitutional amendment of the U.S. Constitution prohibits the legislature from making any law in respect of the religion.


Question 8.
What was the names of the Muslim dominant former French colonies.
(a) Tunisia
(b) Morocco
(c) Algeria
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Tunisia, Morocco and Algeria were the name of the Muslim dominant former French colonies. In the 1960s, France had faced a shortage of workers and, therefore, had provided visas for these immigrants to come and work in the country.


Question 9.
What was the names of two non-secular countries?
(a) Saudi Arabia
(b) Israel
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The Jewish state of Israel treats its own Muslim and Christian minorities quite badly. In Saudi Arabia, non-Muslims are not allowed to build a temple, church etc., and nor can they gather in a public place for prayers.


Question 10.
Which one of the following is a fundamental right?
(a) Right to freedom of religion
(b) Right to property
(c) Right to work
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Right to freedom of religion
Right to freedom of religion is a fundamental right.


Write true (T) or false (F)

1. Indian Constitution uses strategy of distancing State from religion.

Answer

Answer: True


2. Indian Constitution mandated that the Indian States be secular.

Answer

Answer: True


3. Sikhs are not allowed wear the Turbans in India.

Answer

Answer: False


4. Government schools in India cannot promote any one religion either in the morning prayers or through religious celebration.

Answer

Answer: True


5. In the U.S.A the separation between State and religion means that neither the State nor religion can interfere in the affairs of one another.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Ban on wearing of any religious or political sign(a) U.S.A government schools
2. ‘Pledge of Allegiance’(b) Coercion
3. To force someone to do something.(c) U.S Constitution
4. State effort of influence in a particular matter.(d) France
5. Prohibition on Legislature making laws “Respecting an establishment of Religion”.(e) Intervene
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Ban on wearing of any religious or political sign(d) France
2. ‘Pledge of Allegiance’(a) U.S.A government schools
3. To force someone to do something.(b) Coercion
4. State effort of influence in a particular matter.(e) Intervene
5. Prohibition on Legislature making laws “Respecting an establishment of Religion”.(c) U.S Constitution

Fill in the blanks

1. Indian State is ……………………… and works in various way to prevent religious ……………………… .

Answer

Answer: Secular, domination


2. The Indian Constitution grants the right to religious ……………………… to set up their own schools and colleges.

Answer

Answer: Communities


3. Indian Secularism works to prevent the domination through a strategy of ……………………… .

Answer

Answer: Intervention


4. ……………………… refers to the separation of religion from the State.

Answer

Answer: Secularism


5. The majority could quite easily prevent ……………………… from practising their ……………………… .

Answer

Answer: Minorities, religion


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2
1. What was the question asked by Rekha from her teacher of the government school?
2. In which area is the above government school is situated?
3. What was the explanation given by sir when he said no for the celebration of festival in government school?

Answer

Answer:
1. She asked that “there is a big religious festival next month. We’ve never celebrated it in school can we do it this year”.
2. Seemapur.
3. According to him, government schools cannot give importance to any one religion private school may do that but govt, schools don’t celebrate any religious festivals in the school premises.


2.
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2
1. Which words does the ‘Pledge of Allegiance’ includes.
2. What does the above picture shows.

Answer

Answer:
1. This pledge includes the words “under God”.
2. The picture shows about the students taking the “Pledge of Allegiance’ in a govt, school in the USA


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Understanding Secularism Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3 Why Do We Need a Parliament with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3 Why Do We Need a Parliament with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Why Do We Need a Parliament Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Civics Objective Questions.

Why Do We Need a Parliament Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Why Do We Need a Parliament Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
What is the total strength of the Lok Sabha including the 2 nominated members?
(a) 545
(b) 233
(c) 549
(d) 588

Answer

Answer: (a) 545


Question 2.
The ………………………. , allowed for some elected representation.
(a) Pitts India Act 1784
(b) Regulating Act 1773
(c) Govt of India Act 1909
(d) Government of India act 1858.

Answer

Answer: (c) Govt of India Act 1909


Question 3.
EVM was used throughout the country for the first time in:
(a) 2000
(b) 2004
(c) 2006
(d) 2008

Answer

Answer: (b) 2004


Question 4.
How many nominated members are there in the Rajya Sabha by the President?
(a) 2
(b) 6
(c) 8
(d) 12

Answer

Answer: (d) 12


Question 5.
Situation in which there is no easy solutions to the problems is called:
(a) Approval
(b) Coalition
(c) unresolved
(d) Crucial

Answer

Answer: (c) unresolved


Question 6.
What is the full form of EVM?
(a) Election Valid Machine
(b) Electronic Voting Machine
(c) Election Voting Machine
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Electronic Voting Machine
Electronic Voting Machine. EVMs were used throughout the country for the first time in the 2004 general elections. The use of EVMs in 2004 saved around 150,000 trees.


Question 7.
What do you mean by the Houses of people?
(a) Lok sabha
(b) Vidhan sabha
(c) Rajya sabha
(d) Parliament

Answer

Answer: (a) Lok sabha
The Parliament of India has two Houses, the Rajya Sabha and the Lok Sabha. Lok Sabha (House of the People), with a total membership of 545, is presided over by the Speaker.


Question 8.
The parliament of India has how many houses?
(a) 2
(b) 6
(c) 7
(d) 3

Answer

Answer: (a) 2
The Parliament of India is the supreme law-making institution. It has two Houses, the Rajya Sabha and the Lok Sabha.


Question 9.
When was the EVM used for the first time?
(a) 2007
(b) 2004
(c) 2003
(d) 1990

Answer

Answer: (b) 2004
EVMs were used throughout the country for the first time in the 2004 general elections. The use of EVMs in 2004 saved around 150,000 trees that have been cut to produce about 8,000 tons of paper for printing the ballot papers.


Question 10.
For what period of time the President of India holds office?
(a) 6 years
(b) 5 years
(c) 4 years
(d) 7 years

Answer

Answer: (b) 5 years
Most elected members whether in the Panchayat or the Vidhan Sabha or the Parliament are elected for a fixed period of five years. There are 233 elected members plus 12 members nominated by the President.


Question 11.
The members of the Rajya Sabha are elected by whom?
(a) Legislative Assemblies
(b) Parliament member
(c) Advocate
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Legislative Assemblies
The members of the Rajya Sabha are elected by the elected members of the Legislative Assemblies of various states.


Question 12.
How Many members are nominated by president in Rajya sabha?
(a) 15
(b) 14
(c) 12
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 12
The members of the Rajya Sabha are elected by the elected members of the Legislative Assemblies of various states. There are 233 elected members plus 12 members nominated by the President.


Question 13.
When did the Indian congress demanded the elected members in the legislature?
(a) 1880
(b) 1885
(c) 1896
(d) 1945

Answer

Answer: (b) 1885
1885, the Indian National Congress demanded that there be elected members in the legislature with a right to discuss the budget and ask questions.


Question 14.
Who is the head of the Executive at the central level?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Minister
(d) None of these

Answer

Answer: (a) President
The President is the head of the Executive at the central level. This is a very important way through which the Parliament controls the executive.


Question 15.
Who implements laws?
(a) Court
(b) President
(c) Executives
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Executives
Executives implement laws. The executive is a group of persons who work together to implement the laws made by the Parliament. This executive is often in mind when we use the term government.


Write true (T) or false (F)

1. The executive is a group of persons who work together to implement the laws made by the judiciary.

Answer

Answer: False


2. The total numbers of elected members in the Lok Sabha is 233 plus 12 members.

Answer

Answer: False


3. Parliaments performs its function by controlling guiding and informing the Government.

Answer

Answer: True


4. Largest among the parties who oppose the majority party/coalition formed is called the Opposition party.

Answer

Answer: True


5. The use of EVMs in 2004 saved around 90,000 trees.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Lok Sabha(a) 233
2. Rajya Sabha(b) 1909
3. EVMS(c) Adult citizens have the right to vote
4. Govt, of India Act(d) 545
5. Universal Adult Franchise(e) 2004
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Lok Sabha(d) 545
2. Rajya Sabha(a) 233
3. EVMS(e) 2004
4. Govt, of India Act(b) 1909
5. Universal Adult Franchise(c) Adult citizens have the right to vote

Fill in the blanks

1. There is a ……………………… that when interests and experiences separate us it is important to ensure that communities that have been historically ……………………… are given adequate ……………………… .

Answer

Answer: realisation, marginalised, representation


2. The government gets valuable ……………………… and is kept on its toes by the questions asked by the MPs.

Answer

Answer: feedback


3. ……………………… selects ministers to work with him and to take important decisions.

Answer

Answer: The Prime Minister


4. The Lok Sabha is usually elected once every ……………………… years.

Answer

Answer: Five


5. The dreams and aspirations of the freedom struggle were made concrete in the Constitution of independent India that laid down the principle of ……………………… .

Answer

Answer: Universal adult franchise


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3
1. What does the picture shows?
2. Around how much trees were saved after the use of EVM’s in 2004?

Answer

Answer:
1. It shows a voter reading instructions on how to use an EVM (i.e. Electronic Voting Machine).
2. The use of EVM in 2004 saved around 1,50,000 trees.


2.
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3
1. What does the picture shows?
2. Is it that much necessary to carry polling material in such conditions?

Answer

Answer:
1.It shows the election staff using an elephant to carry polling material and EVM’s to polling stations located in difficult terrain.
2. Yes.


3.
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3
1. What does the picture shows?
2. Which is known as the supreme law making institution?
3. How many houses are there in the Parliament? Name them.

Answer

Answer:
1.The picture shows the Parliament of India (Sansal).
2. The Parliament of India (Sansad) is the supreme law-making institution.
3. It has 2 houses
(i) The Rajya Sabha (ii) The Lok Sabha.


Map Skills

(i) The state where your currently live and from where your known to had elected there Parliamentary representatives.
(ii) Represent the state where the prime minister office (PMO) is situated.

Answer

Answer: Delhi
MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3 Why Do We Need a Parliament with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Why Do We Need a Parliament Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3 Why Do We Need a Parliament with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 4 Understanding Laws with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 4 Understanding Laws with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Understanding Laws Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Civics Objective Questions.

Understanding Laws Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Understanding Laws Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
According to which law, sons, daughters and their mothers can get an equal share of family property?
(a) Sedition Act 2005
(b) Family Protection Act 2007
(c) Hindu Succession Act 2005
(d) Sedition Act 1870

Answer

Answer: (c) Hindu Succession Act 2005


Question 2.
When did the Rowlatt Act come into effect?
(a) 13th April 1919
(b) 10th Feb 2020
(c) 14th March 1921
(d) 10th Mar 1919

Answer

Answer: (d) 10th Mar 1919


Question 3.
When did the Standing Committee submitted its recommendation to the Rajya Sabha and also tabled in the Lok Sabha regarding the implementation Domestic Violence Act?
(a) In December 2002
(b) In October 2005
(c) In October 2006
(d) In May 2002

Answer

Answer: (a) In December 2002


Question 4.
“To find fault with or disapprove of a person or thing” for which team this definition is used in Glossary.
(a) Sedition
(b) Evolution
(c) Criticise
(d) Repressive

Answer

Answer: (c) Criticise


Question 5.
One example of the arbitrariness that continued to exist as part of British law is the sedition Act of
(a) 1870
(b) 1890
(c) 1919
(d) 1921

Answer

Answer: (a) 1870


Question 6.
What were lay down by Hindu Succession Amendment Act 2005?
(a) Sons, daughters and their mother can get equal share of family property
(b) Only sons can get a share in the property
(c) Only sons and daughters can get a share in the property
(d) Only sons and mother can get a share in the family property

Answer

Answer: (a) Sons, daughters and their mother can get equal share of family property
Hindu Succession Amendment Act 2005 lay down that Sons, daughters and their mother can get equal share of family property.


Question 7.
What do you mean by the Domestic violence?
(a) Injury and abuse
(b) Threat of injury
(c) Physical beating
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Domestic violence refers to the injury or harm or threat of injury or harm caused by an adult male, usually the husband, against his wife. Injury may be caused by physically beating up the woman or by emotionally abusing her.


Question 8.
What do you mean by the rule of law?
(a) All are equal before law.
(b) Same laws are applicable to all
(c) No one is above law
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these.
Rules of law states that all are equal before law, same laws are applicable to all and no one is above law.


Question 9.
When was the Rowlatt Act was passed?
(a) 10 March, 1919
(b) 8 March, 1919
(c) 12 March, 1919
(d) 3 March, 1919

Answer

Answer: (a) 10 March, 1919
Despite the large number of protests, the Rowlatt Act came into effect on 10 March 1919. The Rowlatt Act allowed the British government to imprison people without due trial.


Question 10.
What do understand by Sedition Act of 1870?
(a) A person could be arrested and deported.
(b) Any person criticizing or protesting the British government could be arrested without a trial.
(c) The arrested person could not engage an advocate.
(d) Arrested person could be detained in police custody for an indefinite period of time.

Answer

Answer: (b) Any person criticizing or protesting the British government could be arrested without a trial.
According to Sedition Act of 1870 any person criticizing or protesting the British government could be arrested without a trial.


Question 11.
Who introduced the rule of law in India?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Mughals
(c) British colonialists
(d) None of these

Answer

Answer: (c) British colonialists
It is believed that it was the British colonialists who introduced the rule of law in India.


Question 12.
Who was General Dyer?
(a) English officer
(b) Indian officer
(c) Congress head
(d) None of these

Answer

Answer: (a) English officer
General Dyer was an English officer responsible for Jallianwala Bagh tragedy. Several hundreds of people died in this gunfire and many more were wounded including women and children.


Question 13.
What is violation of law?
(a) Crime against the law
(b) To make new law
(c) To remove one law
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Crime against the law
To do something wrong or a crime against the law is called violation of law.


Question 14.
What are criminal cases?
(a) Related to taxes
(b) Related to property
(c) Related to criminal
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Related to criminal
Cases involving violation of penal laws such as murder, theft, assault etc. are called criminal cases.


Question 15.
Who made the law?
(a) Laws are made by president
(b) Laws are made by prime minister
(c) Laws are made by sovereign power
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Laws are made by sovereign power
Laws are generally made and enforced by the sovereign power in a country. Neither a government official, nor a wealthy person nor even the President of the country is above the law.


Question 16.
What was the Sedition Act 1870?
(a) Rowlatt act
(b) Arbitrary act
(c) Protection against British
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Arbitrary act
The Sedition Act 1870 was the arbitrary act passed by the British government. According to it government could arrest any person protesting or criticizing it. Indian nationalists protested and criticized against this arbitrary act of the Bruisers.


Question 17.
What was the Rowlatt Act?
(a) To control migrants
(b) To control revolutionary activities
(c) To control wealth of Indian
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To control revolutionary activities
Rowlatt Act was passed by the British Government to control revolutionary activities. Under this new rule the government had the authority and the power to arrest people and keep them imprisoned without trial if they are suspected with the charge of terrorism.


Question 18.
Who has the power to modify laws?
(a) Parliament
(b) High Court
(c) Supreme Court
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Parliament
The parliament has the power to modify or cancel laws which it finds don’t adhere to the constitution.


Question 19.
What is rule of law?
(a) To balance wealth
(b) To maintain the situation
(c) To maintain the price
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To maintain the situation
To govern or to maintain the situation according to law is known as rule of law.


Question 20.
What do you mean by repressive law?
(a) Based on force or pressure
(b) Passed against the will of the people
(c) To prevent the person’s right to criticize
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Repressive law means law based on force or pressure, passed against the will of the people and to prevent the person’s right to criticize.


Write true (T) or false (F)

1. The Domestic Violence Act came into effect in 2006.

Answer

Answer: True


2. Rosa Parks refusal was the key event that marked the start of Civil Rights Movement.

Answer

Answer: True


3. Repressive means to find fault with on disapprove of a person or thing.

Answer

Answer: False


4. General Dyer order to fire during the Jallianwala Bagh Massacre.

Answer

Answer: True


5. A public meeting was held on 12th April at Jallianwala Bagh in Talwandi Pakistan.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Sedition Act of 1870(a) Arrested as per Rowlatt Act.
2. Dr Satyapal(b) 2006
3. Injury harm or threat by male against his wife.(c) Arbitrations
4. Domestic Violence Act(d) 1964
5. Civil Rights Act(e) Domestic violence
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Sedition Act of 1870(c) Arbitrations
2. Dr Satyapal(a) Arrested as per Rowlatt Act.
3. Injury harm or threat by male against his wife.(e) Domestic violence
4. Domestic Violence Act(b) 2006
5. Civil Rights Act(d) 1964

Fill in the blanks

1. The law cannot ……………………… between persons on the basis of their religion, caste or gender.

Answer

Answer: discriminate


2. The Rowlatt Act came into effect on ……………………… .

Answer

Answer: 10th March 1919


3. Indians played a major role in the ……………………… of the ……………………… during the colonial period.

Answer

Answer: evolution, rule of law


4. The Parliament has the important role in ……………………… .

Answer

Answer: making laws


5. Several women’s organisations, Nation commission for Women unmade submission to the ……………………… .

Answer

Answer: Parliamentary Standing Committee


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 4 Understanding Laws with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Understanding Laws Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 4 Understanding Laws with Answers Read More »

error: Content is protected !!