MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 1 Becoming a Disaster Management with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 1 Becoming a Disaster Management with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Becoming a Disaster Management Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Disaster Management Objective Questions.

Becoming a Disaster Management Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Becoming a Disaster Management Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Disaster Management Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Disaster Management Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Mountainous areas are more prone to which of the following:
(a) cyclones
(b) landslides
(c) floods
(d) fire

Answer

Answer: (b) landslides


Question 2.
On 29th October, 1999, a super cyclone lashed across which of the following state:
(a) Andhra Pradesh
(b) Orissa
(c) Tamil Nadu
(d) M.P.

Answer

Answer: (b) Orissa


Question 3.
Which one of the following countries is one of the most cyclone prone in the world:
(a) Thailand
(b) Bangladesh
(c) Maldives
(d) Fiji Island

Answer

Answer: (b) Bangladesh


Question 4.
TFM stands for:
(a) task force members
(b) task family members
(c) task first members
(d) task future members

Answer

Answer: (a) task force members


Question 5.
Which one of the following is a natural hazard:
(a) leakage of toxic waste
(b) pollution and dam failure
(c) cyclone
(d) war and civil strife

Answer

Answer: (c) cyclone


Question 6.
On 23rd May, 2003,500 people died in Andhra Pradesh due to which of the following season :
(a) dehydration and sunstroke
(b) cyclone
(c) floods
(d) earthquake

Answer

Answer: (a) dehydration and sunstroke


Question 7.
A person living in a cane and thatch hut in coastal regions are vulnerable to which of the following:
(a) floods
(b) cyclone
(c) earthquake
(d) landslide

Answer

Answer: (b) cyclone


Question 8.
People living in low-lying areas are prone to which of the following disaster:
(a) earthquake
(b) fire
(c) floods
(d) landslides

Answer

Answer: (c) floods


Write true (T) or false (F)

1. A disaster disrupts the normal functioning of society.

Answer

Answer: True


2. Vulnerability may not turn to in a risk.

Answer

Answer: False


3. Economically or socially underprivileged people are not vulnerable to disasters.

Answer

Answer: False


4. Pregnant or lactating women are more vulnerable to disasters.

Answer

Answer: True


5. Unchecked growth of settlements in unsafe areas exposes communities to

Answer

Answer: True


Fill in the blanks

1. ……………. is a measure of the potential to cause damage.

Answer

Answer: risk


2. People with ……………. need more attention.

Answer

Answer: natural


3. A disaster can be manmade or ……………. .

Answer

Answer: disabilities


4. Flooding may be increased through ……………. .

Answer

Answer: landslides


5. Hazard may cause injury, loss of life or ……………. .

Answer

Answer: damage to property


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 1 Becoming a Disaster Management with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Becoming a Disaster Management Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 1 Becoming a Disaster Management with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Chemical Effects of Electric Current Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Chemical Effects of Electric Current Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Chemical Effects of Electric Current Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 14 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Chemical Effects of Electric Current Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 14 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The negative charged ions are called:
(a) cations
(b) anions
(c) ions
(d) none of these

Answer

(a) cations
Anions are negative charged ions.


Question 2.
Kerosene is:
(a) electrolyte
(b) non-electrolyte
(c) electrode
(d) none of these

Answer

(a) electrolyte
Kerosene is non-electrolyte.


Question 3.
Magnetic compass connected In a circuit is used to check:
(a) magnetism in electric current
(b) slow current
(c) small current
(d) none of these

Answer

(c) small current
Magnetic compass connected in a circuit is used to check small current.


Question 4.
LED glows:
(a) when a strong electric current flows through it
(b) whenever a weak electric current flows through it
(c) when no electric current flows through it
(d) none of these

Answer

(b) whenever a weak electric current flows through it
LED glows when even a weak electric current flows through it.


Question 5.
Which of the following is a good conductor of electricity:
(a) istilled water
(b) tap water
(c) kerosene
(d) none of these

Answer

(b) tap water
Tap water is a good conductor of electricity.


Question 6.
When current flows through a conducting solution than the electrode connected to the negati’wc terminal of the battery is called :
(a) anode
(b) cathode
(c) rod
(d) none of these

Answer

(b) cathode
Cathode is the electrode connected to the negative terminal of the battery.

(a) anode
(b) cathode
(c) rod
(d) none of these

Answer

(a) anode
Anode is the electrode connected to the positive terminal of the battery.


Question 7.
Current is the flow of:
(a) electrons
(b) protons
(c) neutrons
(d) none of these

Answer

(a) electrons
Current is the flow of electrons.


Question 8.
A battery is used to:
(a) convert chemical current into electric
(b) maintain a potential difference current
(c) measure the current
(d) measure the temperature

Answer

(a) convert chemical current into electric
A battery is used to convert chemical current into electric current.


Question 9.
When electric current is passed through the copper sulphate solution, copper sulphate dissociates into:
(a) copper and sulphur
(b) copper and oxygen
(c) copper and sulphate
(d) none of these

Answer

(c) copper and sulphate
On passing electric current through the copper sulphate solution, copper sulphate dissociates into copper and sulphate.


Question 10.
The cans, used for storing food, are made by electroplating ……………. on to irons
(a) chromium
(b) zinc
(c) tin
(d) none of these

Answer

(c) tin
The cans, used for storing food, are made by electroplating tin onto iron.


Question 11.
……………….. is deposited on Iron used in bridges and automobiles to protect it from corrosion and formation of rust.
(a) Chromium
(b) Zinc
(c) lin
(d) None of these

Answer

(b) Zinc
Zinc is deposited on iron used in bridges and automobiles.


Question 12.
Car parts, bath taps, kitchen gas burners, bicycle handlebars arc electroplated with:
(a) chromium
(b) zinc
(c) tin
(d) none of these

Answer

(a) chromium
Carparks, bath taps, kitchen gas burners, bicycle handle bars are electroplated


Question 13.
A tester is used to check the conduction of electricity through two liquids, labelled A and B. It is found that the bulb of the tester glows brightly for liquid. A white it glows very dimly for liquid H. You would conclude that:
(a) liquid A is a better conductor than liquid B
(b) liquid B is a better conductor than liquid A
(c) both liquids are equally conducting
(d) conducting properties of liquid cannot be compared in this manner

Answer

(a) liquid A is a better conductor than liquid B
Liquid A is a better conductor than liquid B.


Question 14.
Which one is the conductor
(a) brass
(b) plastic
(c) mica
(d) leather

Answer

(a) brass
Brass is the conductor, plastic, mica and leather are insulators.


Question 15.
The process in which a chemical change takes place in a substance, when electric current is passed through it is called:
(a) electrolysis
(b) electrodes
(c) thermal conduction
(d) none of these

Answer

(a) electrolysis
The process in which chemical change takes place in a substance when electric current is passed through it is called electrolysis.


Question 16.
Electroplating is a process which is:
(a) magnetic effect of electricity
(b) heating effect of electricity
(c) chemical effect off electricity
(d) none of these

Answer

(c) chemical effect off electricity
Electroplating is a process which is chemical effect of electricity.


Question 17.
Which of the fallowing liquid is poor conductor:
(a) salty water
(b) orange juice
(c) lemon juice
(d) none of these

Answer

(a) salty water
Salty water, orange juice and lemon juice, all are good conductors.


Question 18.
The substance which is conductor of electricity is:
(a) rubber
(b) paper
(c) nails
(d) plastic

Answer

(c) nails
Nails (iron) is conductor of electricity, whereas member, paper and plastic are poor conductor


Question 19.
We use magnetic needle to find the effect of:
(a) slow electric current
(b) small electric current
(c) magnetism
(d) none of these

Answer

(b) small electric current
Magnetic needle is used to find the effect of small electric current.


Question 20.
If a switch has some sparking, we will switch it off with the help of:
(a) an iron nail
(b) cotton cloth
(c) wooden stick
(d) any of (b) and (c)

Answer

(d) any of (b) and (c)
Cotton cloth or wooden stick can be used to switch off the switch if it has some parking


Question 21.
During electroplating in CuSO4, (Copper sulphate) solution …………………. will get deposit on electrode at negative terminal.
(a) Copper from positive electrode
(b) Sulphur
(c) Copper from CuSO4, solution
(d) None of these

Answer

(c) Copper from CuSO4, solution
During electroplating in CuSO4 (copper sulphate) solution copper from CuSO4 solution will get deposited on electrode at negative terminal.


Question 22.
Electroplating is a method of:
(a) making plates
(b) coating a metal on another metal using electric current
(c) making plates which use electricity
(d) making a metal with another metal

Answer

(b) coating a metal on another metal using electric current
Electroplating is a method of coating a metal on another metal using electric current.


Question 23.
Which one of the following is the insulator:
(a) human body
(b) paper
(c) acid
(d) steel

Answer

(b) paper
Paper is insulator whereas human body, acid and steel are conductors.


Question 24.
Which liquid do not conduct electricity?
(a) common salt solution
(b) acidic solution
(c) distilled water
(d) none of these

Answer

(c) distilled water
Distilled water do not, conduct electricity. Common salt solution and acidic solution conduct electricity.


Question 25.
An electrolyte is:
(a) a metal
(b) a solution
(c) a liquid that conducts electricity
(d) none of these

Answer

(c) a liquid that conducts electricity
An electrolyte is a liquid that conducts electricity.


Question 26.
Adding lime water to tap water makes it:
(a) an electrolyte
(b) electrolysis
(c) no change occur
(d) none of these

Answer

(a) an electrolyte
Adding lime water to tap water makes it an electrolyte.


Question 27.
The positive charged ions are called:
(a) cations
(b) anions
(c) ions
(d) none of these

Answer

(a) cations
Cations are positive charged ions.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Copper allows electric current to pass through it easily(i) copper
(b) Adding some salt in distilled water makes it(ii) because they are insulators
(c) Plastics are used to make handles of electric appliances(iii) a conductor
(d) It is used to make electric wires(iv) a conductor
Answer
Column-AColumn-B
(a) Copper allows electric current to pass through it easily(iv) a conductor
(b) Adding some salt in distilled water makes it(iii) a conductor
(c) Plastics are used to make handles of electric appliances(ii) because they are insulators
(d) It is used to make electric wires(i) copper

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Path through which electric current passes(i) confirms the flow of current
(b) The filament of the bulb glows(ii) electroplating
(c) Deflection in magnetic compass(iii) electric circuit.
(d) Coating of silver and gold on jewellery made from less expensive metals(iv) due to heating effect of electrical circuit
Answer
Column-AColumn-B
(a) Path through which electric current passes(iii) electric circuit
(b) The filament of the bulb glows(iv) due to heating effect of electrical circuit
(c) Deflection in magnetic compass(i) confirms the flow of current
(d) Coating of silver and gold on jewellery made from less expensive metals(ii) electroplating

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Positive ion(i) Insulator
(b) Negative ion(ii) Conductor
(c) Tap water(iii) Cations
(d) Wood(iv) Anions
Answer
Column-AColumn-B
(a) Positive ion(iii) Cations
(b) Negative ion(iv) Anions
(c) Tap water(ii) Conductor
(d) Wood(i) Insulator

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Pure water is good conductor of electricity.

Answer

False


Question 2.
Bodies of human beings and animals are insulators of electricity.

Answer

False


Question 3.
Electroplating of nickel and chromium on clean iron surface is done by employing the heating effect of current.

Answer

False


Question 4.
Distilled water is an insulator.

Answer

True


Question 5.
Electrolyte is a substance which produces ions in a solution.

Answer

True


Question 6.
Anode is the electrode which is connected to the negative terminal of the battery.

Answer

False


Question 7.
Kerosene is an electrolyte.

Answer

False


Question 8.
Leather is a good conductor of electricity.

Answer

False


Question 9.
Addition of sodium hydroxide in distilled water makes it non-electrolyte.

Answer

False


Question 10.
On passing current in water, bubbles of oxygen are formed on the electrode connected to the positive terminal of the battery.

Answer

True


Question 11.
Petrol is agood conductor of electricity.

Answer

False


Question 12.
All vegetable oils are non-electrolytes.

Answer

True


Question 13.
Electroplating is heating effect of electric current.

Answer

False


Question 14.
On passing electric current through the copper sulphate solution, it dissociates into copper and sulphate.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
An electric lamp glows due to …………………….. effect of electric current.

Answer

heating


Question 2.
Materials which do not allow an electric current to pass through them are called ………………………

Answer

insulators


Question 3.
Handles of doors are coated with …………………….. to give them lustre.

Answer

chromium


Question 4.
Electrolysis occur when the electrolyte is in the …………………….. state.

Answer

liquid


Question 5.
Addition of caustic soda in distilled water makes it an ………………………

Answer

electrolyte


Question 6.
Most liquids that conduct electricity are solutions of …………………….. and ………………………

Answer

acids, bases and salts


Question 7.
The passage of an electric current through a solution causes …………………….. effect.

Answer

chemical


Question 8.
If you pass current through copper sulphate solution, copper gets deposited on the plate connected to the …………………….. terminal of the battery.

Answer

negative


Question 9.
The process of depositing a layer of any desired metal on another metallic object, by means of electricity, is called ………………………

Answer

electroplating


Question 10.
Materials which allow an electric current to pass through them are called ………………………

Answer

conductors


Question 11.
Current flows from …………………….. terminal to …………………….. terminal in an electric current.

Answer

positive to negative


Question 12.
Path through which an electric current flows is called ………………………

Answer

electric circuit


Question 13.
The …………………….. of a bulb glows when current passes through it.

Answer

filament


Question 14.
Materials connected at …………………….. terminal gets electroplated with desired metals.

Answer

negative


Question 15.
Deflection in …………………….. shows current is passing.

Answer

magnetic compass


Question 16.
A conducting wire carrying current behaves like a ………………………

Answer

magnet


Question 17.
Flow of negatively charged electrons is called ………………………

Answer

electric current


Question 18.
When electricity is passed through a liquid, it causes a …………………….. change.

Answer

chemical


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Chemical Effects of Electric Current MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current Read More »

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 2 Components of Disaster Management with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 2 Components of Disaster Management with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Components of Disaster Management Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Disaster Management Objective Questions.

Components of Disaster Management Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Components of Disaster Management Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Disaster Management Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Disaster Management Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Relief and response includes which of the following:
(a) mobilising resources
(b) identifying the vulnerable groups
(c) proper waiting system
(d) disaster resistant building

Answer

Answer: (a) mobilising resources


Question 2.
Recovery and rehabilitation includes which of the following.
(a) proper warning system
(b) mutual aid arrangement
(c) reconstructing new buildings
(d) land use planning

Answer

Answer: (c) reconstructing new buildings


Question 3.
Planning Prevention and mitigation includes.
(a) preventing habitation in risk zones
(b) peconstructing new buildings
(c) proving financial support
(d) medical camps.

Answer

Answer: (a) preventing habitation in risk zones


Question 4.
Which of the following disaster struck village Killari on 30th Sept, 1993.
(a) landslides
(b) earthquake
(c) floods
(d) cyclone

Answer

Answer: (b) earthquake


Question 5.
Preparedness does not includes which of the following:
(a) mock drill
(b) mutual aid arrangement
(c) community awareness
(d) issuing updated warnings

Answer

Answer: (d) issuing updated warnings


Write true (T) or false (F)

1. There has been a shift from ‘disaster response and recovery to’ disaster risk management and risk reduction.

Answer

Answer: True


2. Community awareness and education is a part of preparedness.

Answer

Answer: False


3. Prevention means a measure to eliminate or reduce the incidence to severity of emergencies.

Answer

Answer: True


4. Kobe in Japan earthquakes are considered as temporary inconveniences.

Answer

Answer: True


5. In California, U.S.A. buildings are not resistant to earthquakes.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
1. Preparedness(a) Providing adequate shelter
2. Recovery and Rehabilitating(b) Preventing habitation in risk zones
3. Relief and Response(c) Identifying the vulnerable groups
4. Planning, Prevention and Mitigatior(d) Finding employment opportunities
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Preparedness(c) Identifying the vulnerable groups
2. Recovery and Rehabilitating(d) Finding employment opportunities
3. Relief and Response(a) Providing adequate shelter
4. Planning, Prevention and Mitigatior(b) Preventing habitation in risk zones

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 2 Components of Disaster Management with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Components of Disaster Management Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 2 Components of Disaster Management with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 3 Introduction to Disaster Risk Management with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 3 Introduction to Disaster Risk Management with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Introduction to Disaster Risk Management Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Disaster Management Objective Questions.

Introduction to Disaster Risk Management Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Introduction to Disaster Risk Management Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Disaster Management Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Disaster Management Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Countries like India and Iran suffer greater losses due to earthquakes in comparison to USA or Japan due to which of the following reasons:
(a) high population
(b) low literacy
(c) no awareness
(d) Socio-economic vulnerabilities.

Answer

Answer: (d) Socio-economic vulnerabilities.


Question 2.
Which one of the following is not a component of Risk Management.
(a) risk identification
(b) risk reduction
(c) risk transfer
(d) risk mitigation

Answer

Answer: (d) risk mitigation


Question 3.
Public awareness is necessary to ensure which of the following
(a) public participation in community preparedness programs
(b) planning and analysis of structural measures
(c) locating the building in a safe place
(d) design and proper detailing of structural components.

Answer

Answer: (a) public participation in community preparedness programs


Question 4.
Between 1992 and 2001, how many people were killed on an average due to natural hazards.
(a) 62,000
(b) 60,000
(c) 61,000
(d) 63,000

Answer

Answer: (b) 60,000


Question 5.
Bhuj, in Gujarat was struck by an earthquake in which of the following years:
(a) 2000
(b) 2002
(c) 2001
(d) 2003

Answer

Answer: (c) 2001


Write true (T) or false (F)

1. Risk transfer refers to ensure that losses from disasters are compensated.

Answer

Answer: True


2. Stringent building code can reduce collapse of a building due to flood.

Answer

Answer: False


3. Mitigation involves structural and non-structural measures to limit the impact of natural hazards.

Answer

Answer: True


4. Disaster resistant construction is achieved through construction with suitable material.

Answer

Answer: True


5. Disaster Management Committees are set up only at national level.

Answer

Answer: False


6. The municipalities can prevent disaster impact by conducting selected mitigation activities before a disaster strikes.

Answer

Answer: True


7. In a developing country, privati insurance sector is a major contribution for funding of reconstruction after; natural disaster.

Answer

Answer: False


8. In developed countries, it is the government and the individual who take up the major burden of the cost of disaster.

Answer

Answer: False


9. The Government of India is developing tools to assist the very poor.

Answer

Answer: True


10. Local masons should be training in disaster resistant construction techniques.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
1. Non-engineered structures(a) Govt, grants or subsidies
2. Legal framework(b) Awareness of effective mitigation measures
3. Land-use planning(c) Construction by owners using local masons.
4. Incentives and financial framework(d) More applicable to man-made and technological disasters.
5. Training and Education(e) Building codes for built structures.
6. Public awai’eness(f) Controlling of human activities in hazard prone areas.
7. Prevention(g) Awareness and know how to govern­ment official involved in disaster
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Non-engineered structures(c) Construction by owners using local masons.
2. Legal framework(e) Building codes for built structures.
3. Land-use planning(f) Controlling of human activities in hazard prone areas.
4. Incentives and financial framework(a) Govt, grants or subsidies
5. Training and Education(g) Awareness and know how to govern­ment official involved in disaster
6. Public awai’eness(b) Awareness of effective mitigation measures
7. Prevention(d) More applicable to man-made and technological disasters.

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 3 Introduction to Disaster Risk Management with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Introduction to Disaster Risk Management Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 3 Introduction to Disaster Risk Management with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 4 Specific Hazards And Mitigation with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 4 Specific Hazards And Mitigation with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Specific Hazards And Mitigation Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Disaster Management Objective Questions.

Specific Hazards And Mitigation Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Specific Hazards And Mitigation Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Disaster Management Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Disaster Management Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which one of the following is different from others:
(a) Drought
(b) Earthquake
(c) Tsunami
(d) Volcanic eruption

Answer

Answer: (a) Drought
Droughts are slow onset hazard while others are sudden-on-set hazard.


Question 2.
Which of the following is the example of sudden onset hazards:
(a) Famine
(b) Drought
(c) Environmental degradation
(d) Earthquake

Answer

Answer: (d) Earthquake
Is correct, other- are the examples of slow onset hazard.


Question 3.
Are the examples of, system failure, fire, explosion, chemical leakage:
(a) Industrial hazards
(b) Slow onset hazards
(c) Sudden onset hazards
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Industrial hazards
Is correct, because all incidence occur in industrial units.


Question 4.
Following is the sequence of specific hazards, arrange it in correct order:
(a) Onset type
(b) Warning
(c) Element at risk
(d) Typical effect
(e) Hazards assesment
(f) Main mitigation strategies
(g) Community based mitigation

Answer

Answer: (c) Element at risk
Is correct, on arranging in sequence of specific hazards is formed in The way they happen.


Question 5.
Which of the following is not an Epidemic:
(a) Earthquake
(b) Water borne disease
(c) Food borne disease
(d) Person to person disease

Answer

Answer: (a) Earthquake
Earthquake is correct, because b, c and d are the examples of Epidemics while a is an example of sudden onset hazard.


Question 6.
Which of the following is a manmade disaster:
(a) Fires
(b) Traffic (road accidents)
(c) Rail accidents
(d) Terrorist attacks

Answer

Answer: (d) Terrorist attacks
is correct, because all these hazard happen due to careless nature of human beings.


Question 7.
Match the type of hazard with examples:

Column AColumn B
(A) Epidemic(i) Explosion
(B) Sudden onset(ii) Environmental degration
(C) Slow onset(iii) Tsunami
(D) Industrial and Technological(iv) Vector-borne disease

(a) A-4, B-3, C-2, D-1
(b) A-1, B-3, C-4, D-2
(c) A-3, B-2, C-1, D-4
(d) A-2, B-1, C-2, D-1

Answer

Answer: (a) A-4, B-3, C-2, D-1
is correct, on matching it gives correct combination.


Question 8.
What can be of the cause of the release of chemicals (Identi¬fication) :
(i) Human errors
(ii) Technological failure
(iii) Natural activities
(a) only (i)
(b) only (i) and (ii)
(c) only (iii)
(d) All (i), (ii) and (iii)

Answer

Answer: (d) All (i), (ii) and (iii)
is correct.


Question 9.
Which one of the following is different from others in respect to type of hazard :
(a) famine
(b) chemical accident
(c) terrorist attack
(d) rail accident

Answer

Answer: (a) famine
Famine because it is a natural hazard while others are manmade.


Question 10.
What precautions must be kept in mind while constructing a building in an earthquake prone area:
(a) Building should be built along fault lines
(b) It should be improperly designed
(c) It should be constructed according to the by-laws laid by the municipality
(d) The material used for construction should be heavy.

Answer

Answer: (c) It should be constructed according to the by-laws laid by the municipality
While constructing by laws laid by municipality is to be followed to make the buildings earthquake resistant.


Question 11.
Which of the following houses are affected by floods:
(a) Houses trade by grass, bamboo
(b) Houses built on stilts
(c) Houses built on elevated areas
(d) Houses built away from flood plains

Answer

Answer: (a) Houses trade by grass, bamboo
Houses built by grass and bamboo cannot withstand floods.


Question 12.
Hari lives in coastal areas of Andhra Pradesh. The roof of his house is blown away. Which of the following hazard could be the reason for this:
(a) Flood
(b) Earthquake
(c) Cyclone
(d) Drought

Answer

Answer: (c) Cyclone
Cyclones blow away roofs of houses made up of light material.


Question 13.
Seismograph is an instrument to measure:
(a) Atmospheric pressure
(b) To measure landslides
(c) To measure earthquake
(d) To measure flood

Answer

Answer: (c) To measure earthquake
Seismograph is used to measure earthquake.


Question 14.
Which one of the following hazard is different from others in respect to damage it cause:
(a) Earthquake
(b) Drought
(c) Flood
(d) Cyclone

Answer

Answer: (b) Drought
Droughts do not cause any structural damage.


Question 15.
Warning in case of floods is issued by:
(a) PWD
(b) CWC
(c) CPWD
(d) CNC

Answer

Answer: (b) CWC
CWC-Central Water Commission issues warning in case of floods.


Question 16.
Floods are caused due to:
(a) Heavy rainfall
(b) Cyclonic storms
(c) Trembling of earth
(d) No rainfall

Answer

Answer: (a) Heavy rainfall
Heavy rains cause floods.


Write true (T) or false (F)

1. Droughts are caused because of heavy rainfall.

Answer

Answer: False


2. Coastal shelter belt plantation program is essential to prevent cyclones.

Answer

Answer: True


3. Contamination of water supply may cause viral outbreaks and diarrhoea.

Answer

Answer: True


4. Landslides are caused mostly in hilly areas.

Answer

Answer: True


5. While constructing houses in an earthquake-prone areas, wood should be used as it is very light.

Answer

Answer: True


6. Orissa is affected by earthquake.

Answer

Answer: False


7. The roof of a house should be securely tied in a cyclone-prone area.

Answer

Answer: True


8. Retaining walls can stop land from sliping.

Answer

Answer: True


9. People staying in low-lying areas are not affected by cyclones.

Answer

Answer: False


10. Buildings traditionally constructed using earth, rubble, bricks are not prone to earthquake.

Answer

Answer: False


11. Droughts can be mitigated through rainwater harvesting.

Answer

Answer: True


12. Evacuation must begin soon after the warming is sounded in case of an earthquake.

Answer

Answer: True


13. After an earthquake keep close watch on your family members especially elders and children.

Answer

Answer: True


14. During any hazard one must panic.

Answer

Answer: False


15. Severe droughts result in food shortage.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
1. Cyclone(a) a natural hazard caused due to failure of rain for a long period.
2. Floods(b) Stopping masses of rock, earth debris which moves by force of their own weight.
3. Earthquake(c) Violent storms characterised by high winds.
4. Drought(d) Inundation of large areas as a result of increase in reservoir due to heavy rains.
5. Landslides(e) Sudden trembling or shaking of earth.
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Cyclone(c) Violent storms characterised by high winds.
2. Floods(d) Inundation of large areas as a result of increase in reservoir due to heavy rains.
3. Earthquake(e) Sudden trembling or shaking of earth.
4. Drought(a) a natural hazard caused due to failure of rain for a long period.
5. Landslides(b) Stopping masses of rock, earth debris which moves by force of their own weight.

Fill in the blanks

1. The cheapest and most effective way of arresting landslides is to increase ……………. cover.

Answer

Answer: vegetation


2. The building should be constructed on an ……………. in the flood plains.

Answer

Answer: elevated area


3. ……………. will illustrate the areas vulnerable to the cyclone in any given year.

Answer

Answer: Hazard mapping


4. Reforestation is an affective method to prevent ……………. .

Answer

Answer: floods


5. In Kerala the most prevalent, recurring and disastrous type of mass movement is ……………. .

Answer

Answer: (e) debris-flows.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 4 Specific Hazards And Mitigation with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Specific Hazards And Mitigation Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

 

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 4 Specific Hazards And Mitigation with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 5 Judiciary with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 5 Judiciary with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Judiciary Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Civics Objective Questions.

Judiciary Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Judiciary Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
When was the Supreme Court of India established?
(a) 26th Jan 1946
(b) 26th Jan 1947
(c) 26th Jan 1948
(d) 26th Jan 1950

Answer

Answer: (d) 26th Jan 1950


Question 2.
Which case directed the West Bengal government to pay compensation for the loss suffered as well as to come up with a blueprint for primary health care with particular reference to treatment of patients during an emergency.
(а) State of West Bengal vs union of India.
(b) State vs Laxman Kumar and other.
(c) Paschim Banga Khet Mazdoor Samity vs State of West Bengal.
(d) State of Calcutta us union of India.

Answer

Answer: (c) Paschim Banga Khet Mazdoor Samity vs State of West Bengal.


Question 3.
What is the full form of PIL?
(a) Public Interest Limitations
(b) Public Interest litigation
(c) Public Interesting law
(d) People Interest Litigation

Answer

Answer: (b) Public Interest litigation


Question 4.
43 Muslims of Hashimpura, Meerut were killed in the year ……………………… .
(a) 1990
(b) 2002
(c) 1991
(d) 1987

Answer

Answer: (d) 1987


Question 5.
When was the mechanism of Public Interest Litigation (PIL) was devised by the Supreme Court?
(a) 1980
(b) 1990
(c) 1970
(d) 1960

Answer

Answer: (a) 1980


Question 6.
What is judiciary?
(a) Helper of government
(b) Controller of Government
(c) Organ of government
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Organ of government
Judiciary is an organ of government which settles disputes through interpretation of law.


Question 7.
Name the only Union Territory which has a High Court of its own?
(a) Pondicherry
(b) Delhi
(c) Chandigarh
(d) Daman and Diu

Answer

Answer: (b) Delhi
National Capital Territory of Delhi has the only Union Territory which has a High Court of its own.


Question 8.
What type of cases is related to civil cases?
(a) Kidnapping
(b) Cheating
(c) Disputes over property
(d) Robberies

Answer

Answer: (c) Disputes over property
( Deals with any harm or injury to rights of individuals. For example, disputes relating to sale of land purchase of goods, rent matters, divorce cases.


Question 9.
In which age judge of the High Court get retired?
(a) 62 years
(b) 65 years
(c) 60 years
(d) 64 years

Answer

Answer: (a) 62 years
A judge of the High Court remains in office fill the age of 62 years. Every citizen of India can approach the High Court if they believe that their Fundamental Rights have been violated.


Question 10.
The idea of the Public Interest Litigation was given by whom?
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Supreme Court of India
(d) Parliament

Answer

Answer: (c) Supreme Court of India
The idea of the Public Interest Litigation was given by Supreme Court of India. The last concept of access to justice highlights the role of the Public Interest Litigation (PIL) in facilitating justice.


Question 11.
Which article states the fundamental Right to Life guaranteed the right to food?
(a) Article 21
(b) Article 23
(c) Article 25
(d) Article 20

Answer

Answer: (a) Article 21
The fundamental Right to Life guaranteed in Article 21 of the Constitution included the Right to Food.


Question 12.
Which is the highest court of appeal in our country?
(a) High Court
(b) Supreme Court
(c) Lok Adalat
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Supreme Court
Supreme Court is the highest court of appeal in our country.


Question 13.
What is rule of law?
(a) Rich people are superior to other
(b) Low caste people are inferior
(c) All are same before law
(d) None of these

Answer

Answer: (c) All are same before law
Both rulers and ruled are subject to the same law and the government does not rule in an arbitrary manner.


Question 14.
Which is the highest judicial authority in a state?
(a) Supreme Court
(b) High court
(c) Lok Adalat
(d) None of these

Answer

Answer: (b) High court
High Court is the highest judicial authority in a state. There is 28 States but only 21 high courts. Every citizen of India can approach the High Court if they believe that their Fundamental Rights have been violated.


Question 15.
Unsatisfied from which court an individual go to the Supreme Court?
(a) Lok Adalats
(b) Nyaya Panchayats
(c) High Court
(d) District Court

Answer

Answer: (c) High Court
The accused can take the case to the High Court if they were unhappy with the decision of the Trial Court and can move to the Supreme Court if unhappy with high court.


Write true (T) or false (F)

1. Dispute Resolution means that as the final interpreter of the Constitution, the judiciary also has the power to strike down particular laws passed by the Parliament.

Answer

Answer: True


2. The Supreme Court of India was established on 26 January 1950, the day India became an Independent nation.

Answer

Answer: True


3. There are three different levels of court in our country.

Answer

Answer: True


4. The Supreme Court in the early 1980s devised a mechanism of Public Interest Litigation or PIL.

Answer

Answer: True


5. Criminal law usually begins with the lodging of an First Information Report (FIR).

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Olga Tellis vs Bombay Municipal Corporation.(a) First Information Report
2. The drought in Rajasthan(b) Chief Judicial Magistrate
3. FIR(c) 2001
4. Subordinate court judge(d) The Federal Court
5. The Supreme Court(e) Slum dwellers as encroachers in the city.
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Olga Tellis vs Bombay Municipal Corporation.(e) Slum dwellers as encroachers in the city.
2. The drought in Rajasthan(c) 2001
3. FIR(a) First Information Report
4. Subordinate court judge(b) Chief Judicial Magistrate
5. The Supreme Court(d) The Federal Court

Fill in the blanks

1. ……………………… deals with conduct or acts that the law defines as offences.

Answer

Answer: Criminal law


2. The subordinate ……………………… is more commonly known by many different names.

Answer

Answer: courts


3. High Courts were first established in the three Presidency cities of Calcutta, Bombay and Madras in ………………………

Answer

Answer: 1862


4. There are ……………………… different levels of the courts in our country.

Answer

Answer: three


5. The Supreme Court was established on ……………………… the day India became a Republic.

Answer

Answer: 26th Jan 1950


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 5 Judiciary with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Judiciary Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 5 Judiciary with Answers Read More »

error: Content is protected !!