MCQ Questions

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Pollution of Air and Water Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Pollution of Air and Water Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Pollution of Air and Water Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 18 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Pollution of Air and Water Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 18 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
CFC is:
(a) Chloro fluoro carbon
(b) Carbon fluo  ro carbon
(c) Carbon fourme carbon
(d) Carbon fluoro chloro.

Answer

(a) Chloro fluoro carbon
CFC is Chloro fluoro carbon.


Question 2.
The reason for greenhouse effect is:
(a) Decrease in quantity of CO2 in atmosphere
(b) Increase in quantity of CO2 in atmosphere
(c) Decrease in quantity of oxygen in atmosphere
(d) Increase in quantity of oxygen in atmosphere

Answer

(b) Increase in quantity of CO2 in atmosphere
The reason for greehouse effect is increase in quantity of CO2 in atmosphere.


Question 3.
The gas depleting ozone layer is:
(a) Nitrogen.
(b) Oxygen
(c) CFC
(d) Carbon dioxide

Answer

(b) Oxygen
The gas depleting ozone layer is CFC.


Question 4.
The greenhouse effect gas is:
(a) CO2
(b) Methane
(c) CFC
(d) All of these

Answer

(d) All of these
The greenhouse effect gas is C02, methane and CFC.


Question 5.
Better fuel is:
(a) Peton
(b) Diesel
(c) Coal
(d) CNG

Answer

(d) CNG
Better fuel is CNG .


Question 6.
The following gas is not an air pollutant:
(a) Carbon dioxide
(b) Oxides of nitrogen
(c) Sulphur dioxide
(d) Oxygen

Answer

(d) Oxygen
Oxygen gas is not an air pollutant.


Question 7.
The following gas forms acid rain:
(a) Carbandioxide
(b) Ozone
(c) Sulphur dioxide
(d) Carbon monoxide

Answer

(c) Sulphur dioxide
Sulphur dioxide gas forms acid rain.


Question 8.
Which of the following Is not a pollutant unless present in excess:
(a) Nitrogen dioxide
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Sulphur dioxide

Answer

(b) Carbon dioxide
Carbon dioxide is not a pollutant unless present in excess.


Question 9.
Which of the following is not a greenhouse gas:
(a) Carbon dioxide
(b) Sulphur dioxide
(c) Methane
(d) Nitrogen

Answer

(d) Nitrogen
Nitrogen is not a greenhouse gas. Gabon dioxide, sulphur dioxide, methane are greenhouse gases.


Question 10.
Addition of harmful and poisonous substances in our environment is called:
(a) Population
(b) Pollution
(c) Purification
(d) None of these

Answer

(b) Pollution
Pollution is addition of harmful and poisonous substances in our environment.


Question 11.
A poisonous gas emitted by Mathura Refinery and other industries in and around Taj which cause acid rain is:
(a) Carobon monoxide
(b) Methane
(c) Sulphur dioxide
(d) Oxygen

Answer

(c) Sulphur dioxide
Sulphur dioxide is a poisonous gas emitted by Mathura Refinery and other industries in and around Taj which cause acid rain.


Question 12.
The Taj Mahal is being effected due to:
(a) Air pollution
(b) Water pollution
(c) Noise pollution
(d) None of these

Answer

(a) Air pollution
Air pollution effects Taj Mahal.


Question 13.
Potable water is the one that is:
(a) Kept in a pot
(b) Fit to drink
(c) Not fit to drink
(d) None of these

Answer

(b) Fit to drink
Potable water is the one that the fit to drink.


Question 14.
Corrosion of marble is also called:
(a) Marbleerrosion
(b) Marble cancer
(c) Marble disorder
(d) Marble disease

Answer

(b) Marble cancer
Corrosion of marble is also called marble cancer.


Question 15.
Smog is made up of:
(a) Smog and oxygen
(b) Sulphur dioxide and fog
(c) Smog and fog
(d) None of these

Answer

(c) Smog and fog
Smog is made up of smog and fog.


Question 16.
Trapping of unescapable radiations of sun in Earth’s environment is called:
(a) Earth warming
(b) Greenhouse warming
(c) Greenhouse effect
(d) None of these

Answer

(c) Greenhouse effect
Greenhouse effect is trapping of unescapable radiations of sun in Earth’s environment.


Question 17.
Bhopal tragedy was caused due to:
(a) Air pollution
(b) Leakage of poisonous gas
(c) Waterpollution
(d) Noisepolution

Answer

(b) Leakage of poisonous gas
Bhopal tragedy was caused due to leakage of poisonous gas.


Question 18.
The disease caused due to contamination of water is:
(a) Cholera
(b) Lung Cancer
(c) Rabies
(d) Polio

Answer

(a) Cholera
Cholera is caused due to contamination of water.


Question 19.
Air pollution cause:
(a) Respiratory diseases
(b) Global warming
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

(c) Both (a) and (b)
Air pollution cause respiratory diseases and global warming.


Question 20.
Incomplete burning of fuels produces:
(a) Carbon dioxide
(b) Carbon particles
(c) Carbon monoxide
(d) None of these

Answer

(c) Carbon monoxide
Incomplete burning of fuels produces carbon monoxide.


Question 21.
Carbon monoxide:
(a) reduces the carbon dioxide – caryying capacity of the blood
(b) reduces the oxygen – carrying capacity of the blood
(c) increase the oxygen – carrying capacity of the blood
(d) None of these

Answer

(b) reduces the oxygen – carrying capacity of the blood
Carbon monoxide reduces the oxygen – carrying capacity of the blood.


Question 22.
Ozone layer protect us from:
(a) Infrared rays
(b) Ultraviolet rays
(c) White light of sun
(d) None of these

Answer

(b) Ultraviolet rays
Ozone layer protect us from ultraviolet rays.


Question 23.
Deforestation leads to an increase in the amount of in the air.
(a) Carbon monoxide
(b) Nitrogen dioxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Carbon dioxide

Answer

(d) Carbon dioxide
Deforestation leads to an increase in the amount of carbon dioxide in the air.


Question 24.
Gangotri glacier in the Himabyaslias started melting because of:
(a) More rain
(b) Less snow
(c) Global warming
(d) None of these

Answer

(c) Global warming
Gangotri glacier in the Himalayas has started melting because of global


Question 25.
Instead of the fossil fuels for our energy requirements we can use :
(a) Solar energy
(b) Hydropower
(c) Wind energy
(d) All of these

Answer

(d) All of these
Instead of the fossil fuels for our every requirements we can use solar energy, hydropower, wind energy.


Question 26.
Ganga Action Plan was launched in:
(a) 1985
(b) 1986
(c) 1995
(d) 1958

Answer

(a) 1985
Ganga Action Plan was launched in 1985.


Question 27.
Water pollution is mainly caused by:
(a) Vehicular fumes
(b) Discharging toxic chemical wastes into the river
(c) Washing of clothes in the river
(d) None of these

Answer

(b) Discharging toxic chemical wastes into the river
Water pollution is mainly caused by discharging toxic chemcial wastes into the


Question 28.
Chemical method used for purifyln water is:
(a) Boiling
(b) Using filter
(c) Chlorination
(d) All of these

Answer

(c) Chlorination
Chlorination is the chemical method used for purifying water.


Question 29.
Particulate matter is the:
(a) Moisture in the air
(b) Solid particles in the air
(c) Solid particles in soil
(d) Solid particles in water

Answer

(b) Solid particles in the air
Particular matter is the solid particles in the air.


Question 30.
Epidemics such as typhoid aud jaundice are caused by:
(a) Metals
(b) Toxic chemicals
(c) Micro-oganisms
(d) Dissolved salts

Answer

(b) Toxic chemicals
Epidemics such as typhoid and jaundice are caused by toxic chemicals.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Pollutants(i) Water pollution
(b) Carbon dioxide(ii) Sulphuric acid and nitric acid
(c) CNG and LPG(iii) Pollution
(d) Acid rain(iv) Greenhouse gas
(e) Untreated sewage and garbage(v) Pollution free fuel
Answer
Column-AColumn-B
(a) Pollutants(iii) Pollution
(b) Carbon dioxide(iv) Greenhouse gas
(c) CNG and LPG(v) Pollution free fuel
(d) Acid rain(ii) Sulphuric acid and nitric acid
(e) Untreated sewage and garbage(i) Water pollution

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Sulphur dioxide(i) Purification of water
(b) Carbon monoxide(ii) Global warming
(c) Melting of glaciers(iii) Damage ozone layer
(d) Chlorination(iv) Air pollution
(e) Chlorofluorocarbon(v) Incomplete combustion of fuel
Answer
Column-AColumn-B
(a) Sulphur dioxide(iv) Air pollution
(b) Carbon monoxide(v) Incomplete combustion of fuel
(c) Melting of glaciers(ii) Global warming
(d) Chlorination(i) Purification of water
(e) Chlorofluorocarbon(iii) Damage ozone layer

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) The mantra for saving water is(i) acid rain
(b) Excessive quantities of chemicals getting washed from fields and reaching ponds(ii) Van Mahotsava
(c) Lakhs of trees are planted in July every year(iii) reduce, reuse and recycle
(d) The white marble of Taj Mahal is discolouring(iv) helps algae to flourish
Answer
Column-AColumn-B
(a) The mantra for saving water is(iii) reduce, reuse and recycle
(b) Excessive quantities of chemicals getting washed from fields and reaching ponds(iv) helps algae to flourish
(c) Lakhs of trees are planted in July every year(ii) Van Mahotsava
(d) The white marble of Taj Mahal is discolouring(i) acid rain

State whether the following statements are True or False:
Question 1.
CNG contain sulphur which forms sulphur dioxide upon burning.

Answer

False


Question 2.
CO2 is very good to absorbing the sun’s heat.

Answer

True


Question 3.
There are no alternatives for fossil fuels.

Answer

False


Question 4.
Water pollution is caused by the smoke given out by factories.

Answer

False


Question 5.
Waste water from agricultural land do not cause water pollution.

Answer

False


Question 6.
Carbon dioxide, ozone, methane and water vapour are all greenhouse gases.

Answer

False


Question 7.
Infants in the same room with a smoker are exposed to indoor air pollution.

Answer

True


Question 8.
Breathing in of suspended particulate matter is not as harmful as the breathing of CO2.

Answer

False


Question 9.
Global warming is gradual increase in the temperature of the Earth, due to excess carbon dioxide present in the atmosphere.

Answer

True


Question 10.
Potable water is free from germs and impurities and is fit for drinking.

Answer

True


Question 11.
Algae bloom provides a rich source of oxygen for the water body that helps aquatic plants and animals.

Answer

True


Question 12.
Ozone layer protects us from harmful infrared rays of the sun.

Answer

False


Question 13.
Carbon monoxide reduces the oxygen – carrying capacity of the blood.

Answer

True


Question 14.
It is advisable to bum dry leaves.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
Substances causing pollution are called …………………….

Answer

pollutants


Question 2.
……………………. is formed when acids fall with rain water.

Answer

Acid rain


Question 3.
The major components of air are ……………………. (78%) and ……………………. (21%).

Answer

nitrogen, oxygen


Question 4.
When a forest fuel bums in insufficient amount of air, ……………………. is formed.

Answer

carbon monoxide


Question 5.
The mixture of smoke and fog is called …………………….

Answer

smog


smog
Question 6.
Cholera is a ……………………. borne disease.

Answer

water


Question 7.
……………………. of fuels in vehicles cause smoke.

Answer

Incomplete combustion


Question 8.
Green substance seen on the .surface of water in ponds is ……………………..

Answer

Algae


Question 9.
Water that can be consumed by humans without concerns for adverse health effects is called ……………………. water.

Answer

potable


Question 10.
CFC’s cause depletion of the ……………………. layer.

Answer

ozone


Question 11.
Sewage should be ……………………. before releasing in water.

Answer

treated


Question 12.
Two greenhouse gases are ……………………. and ……………………..

Answer

CO2 and methane


Question 13.
Algae can be used to produce oxygen by the ……………………. process.

Answer

photosynthesis


Question 14.
Bacteria feeding on dead algae make water deficient in ……………………..

Answer

oxygen


Question 15.
Two clean fuels are ……………………. and ……………………..

Answer

CNG and LPG


Question 16.
Ganga Action Plan was to reduce the ……………………. levels in the river.

Answer

pollution


Question 17.
LPG is ……………………. ……………………. …………………….

Answer

Liquified Petroluem Gas


Question 18.
CNG is ……………………. ……………………. …………………….

Answer

Compressed Natural Gas


Question 19.
Deforestation leads to an increase in the amount of ……………………..

Answer

Carbon dioxide


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Pollution of Air and Water MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water Read More »

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Human Resource Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Geography Objective Questions.

Human Resource Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Human Resource Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Geography Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Geography Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which resource is known as ultimate resources in this chapter?
(a) Natural Resource
(b) Man-made Resource
(c) Conventional Resource
(d) Human Resource

Answer

Answer: (c) Conventional Resource


Question 2.
What is the average density population in India?
(a) 384 person per sq km
(b) 382 person per sq km
(c) 389 person per sq km
(d) 390 person per sq km

Answer

Answer: (d) 390 person per sq km


Question 3.
What has been termed as the number of deaths per 100 people?
(a) Migration
(b) Birth rate
(c) Extinction rate
(d) Death rate

Answer

Answer: (d) Death rate


Question 4.
When a person leaves a country it is known as:
(a) immigration
(b) integration
(c) emigrant
(d) emigration

Answer

Answer: (b) integration


Question 5.
What is defined as the number of years that an average person can expect to live?
(a) Birth rate
(b) Death rate
(c) Life expectancy
(d) Topography

Answer

Answer: (d) Topography


Question 6.
Which one of the following is considered as the ultimate resource?
(a) Human Resource
(b) Natural Resource
(c) Power Resource
(d) Mineral Resource

Answer

Answer: (a) Human Resource
Human resource is the ultimate resource. Healthy, educated and motivated people develop resources as per their requirements.


Question 7.
What is the average population density of the world?
(a) 51 persons per sq. km
(b) 300 persons per sq. km
(c) 100 persons per sq. km.
(d) 14 persons per sq. km

Answer

Answer: (a) 51 persons per sq. km
Population density is the number of people living in a unit area of the earth’s surface. It is normally expressed as per square km. The average density of population in the whole world is 51 persons per square km.


Question 8.
Which one of the following is correct?
(a) north Hemisphere is less populated
(b) Capital is the major resources of the nation
(c) Population density is high in rural areas
(d) Distribution of the population in the world is uneven

Answer

Answer: (d) Distribution of the population in the world is uneven
The way in which people are spread across the earth surface is known as the pattern of population distribution. The distribution of population in the world is extremely uneven.


Question 9.
In 1999, Where did the world population reached?
(a) 1 billion
(b) 3 billion
(c) 6 billion
(d) 9 billion

Answer

Answer: (c) 6 billion
In 1999, the population doubled to 6 billion. The main reason for this growth was that with better food supplies and medicine, deaths were reducing, while the number of births still remained fairly high.


Question 10.
Which does the term population distribution refer to?
(a) How population in a specified area changes over time
(b) the number of people who die in relation to the number of people born in a specified area.
(c) The way in which people are spread across a given area.
(d) When the population of an area is so high that people live in tall building.

Answer

Answer: (c) The way in which people are spread across a given area.
The way in which people are spread across the earth surface is known as the pattern of population distribution. The distribution of population in the world is extremely uneven.


Question 11.
On what criterions do the human resources all over the world differ?
(a) Basis of sex
(b) Basis of age
(c) Basis of education
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
People all over the world differ on the basis of sex, age and educational levels.


Question 12.
Which are the factors that affect distribution of population?
(a) Geographical factors
(b) Social factors
(c) Economic factors
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
The factors that affect population distribution are geographical, social, economic and cultural factors.


Question 13.
What is the natural growth rate?
(a) Decrease of infancy rate
(b) Increase of death rate
(c) Difference of birth rate and death rate
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Difference of birth rate and death rate
The difference between the birth rate and the death rate is called the natural growth rate of a country.


Question 14.
What are the people called who have come from other countries?
(a) Immigrants
(b) Emigrants
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Immigrants
Migration is another way by which population size changes. People may move within a country or between countries. Emigrants are people who leave a country. Immigrants are those who arrive in a country.


Question 15.
Which areas are the densely populated in the world?
(a) Osaka
(b) China
(c) North Korea
(d) South Korea

Answer

Answer: (a) Osaka
Osaka in Japan and Mumbai in India are two densely populated areas.


Write true (T) or false (F)

1. Sudan has gained in population numbers by emigration or immigration.

Answer

Answer: False


2. Rates of population growth vary across the world.

Answer

Answer: True


3. Population composition refers to the structure of population.

Answer

Answer: True


4. People usually prefer extreme climate that are very hot or very cold.

Answer

Answer: False


5. Average density of population in India is 382 persons per sq km

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. People(a) The way in which people are spread across the earth surface.
2. The pattern of population distribution(b) Movement of people in and out of an area.
3.In 1804(c) People who leave a country.
4. Migrations(d) The world’s population reached one billion.
5. Emigrants(e) Nation’s greatest resource.
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. People(e) Nation’s greatest resource.
2. The pattern of population distribution(a) The way in which people are spread across the earth surface.
3.In 1804(d) The world’s population reached one billion.
4. Migrations(b) Movement of people in and out of an area.
5. Emigrants(c) People who leave a country.

Fill in the blanks

1. Human resources like other resources are not equally ……………………… over the world.

Answer

Answer: distributed


2. Almost 3-quarters of world’s people live in two continents ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: Asia and Africa


3. The difference between the birth rate and death rate of a country is called the ……………………… growth rate.

Answer

Answer: Natural


4. People prefer to live on ……………………… rather than mountains and plateaus.

Answer

Answer: plains


5. Industrial areas provide ……………………… opportunities.

Answer

Answer: employment


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6
(i) When does the population increase?
(ii) When does the condition of steady population arise?
(iii) When does the population decrease?

Answer

Answer:
(i) When birth rate is more than death rate.
(ii) When birth rate and death rate both stay the same.
(iii) When death rate is more than birth date.


Map Skills

1.
Mark the Annual rates if natural increase in the following colours.
(i) High (2 – 2.9%) — with red colour.
(ii) 0 or decreases — with green colour.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Human Resource Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 5 Preventing Common Man Made Disaster with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 5 Preventing Common Man Made Disaster with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Preventing Common Man Made Disaster Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Disaster Management Objective Questions.

Preventing Common Man Made Disaster Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Preventing Common Man Made Disaster Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Disaster Management Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Disaster Management Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which number would you dial incase you want to call a fire brigade:
(a) 100
(b) 101
(c) 102
(d) 103

Answer

Answer: (b) 101
101


Question 2.
In case there is a bomb scare what would you do out of the given option:
(a) Run away
(b) Touch the object and try to defuse the bomb
(c) Ask the people to wait and watch the bomb explosion
(d) Inform the police and after their arrival leave the premises.

Answer

Answer: (d) Inform the police and after their arrival leave the premises.
This is the only way to avert bomb explosion.


Question 3.
Which one of the following should be kept in mind to prevent road accidents:
(a) Be familiar with road mappings
(b) Be a rash driver
(c) Consume alcohol whie driving
(d) Accelerate and decelerate suddenly

Answer

Answer: (a) Be familiar with road mappings
One must be familiar with road mapping.


Question 4.
The Bubonic Plague is spread by which of the following:
(a) Crow
(b) Flee on rat
(c) Flies
(d) Cockroach

Answer

Answer: (b) Flee on rat
Flee on rat cause Bubonic plague.


Question 5.
Which one of the following is appropriate in case you are driving:
(a) Drive fast
(b) Avoid sudden acceleration or deceleration
(c) Keep changing your lane
(d) Drive without proper licence

Answer

Answer: (b) Avoid sudden acceleration or deceleration
Sudden acceleration and deceleration can result in road accidents.


Question 6.
Which one of the following instruction is different from others in respect to air accidents:
(a) Carefully read safety briefing card
(b) Be attentive to the flight crew safety demonstration
(c) Always keep your seat belt fastened
(d) Do not pull the emergency cord unnecessarily.

Answer

Answer: (d) Do not pull the emergency cord unnecessarily.
It’s an instruction one should follow in respect to avoid rail accident.


Question 7.
Spread of a disease or illness affecting a large number of people is:
(a) rail accident
(b) epidemic
(c) explosion
(d) chemical accident

Answer

Answer: (b) epidemic
Epidemic.


Question 8.
Which one of the given option is an effect of chemical accident:
(a) Pollutes air, water
(b) Cause derailment
(c) Standing crops are destroyed
(d) Results in collapse of building

Answer

Answer: (a) Pollutes air, water
Chemical accidents cause air and water pollution.


Write true (T) or false (F)

1. Fires can result due to unattended cooking.

Answer

Answer: True


2. While in an aircraft you must not fasten your seat belt.

Answer

Answer: False


3. To avoid road accidents one must keep to your lane.

Answer

Answer: True


4. Epidemics are caused due to eating contaminated food.

Answer

Answer: False


5. A buffer zone (green belt) should separate the industrial and residential zone

Answer

Answer: True


6. Chemical and industrial leakage does not cause low oxygen level due to fire.

Answer

Answer: False


7. In case you come across any unattended transistor do not approach the object.

Answer

Answer: True


8. Personal protection against any disease can be through vaccination.

Answer

Answer: False


9. The rich people are vulnerable to epidemics.

Answer

Answer: True


10. India has one of the highest accident rates in the world.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
1. 11 Sept., 2001(a) Slopes of Huascaran in Peru triggered an earthquake.
2. 25 Aug., 2003(b) Bhopal Gas Tragedy.
3. 23 Dec., 1984(c) World Trade Centre bombed.
4. 1970(d) Bomb blast in Mumbai.
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. 11 Sept., 2001(c) World Trade Centre bombed.
2. 25 Aug., 2003(d) Bomb blast in Mumbai.
3. 23 Dec., 1984(b) Bhopal Gas Tragedy.
4. 1970(a) Slopes of Huascaran in Peru triggered an earthquake.

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 5 Preventing Common Man Made Disaster with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Preventing Common Man Made Disaster Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 5 Preventing Common Man Made Disaster with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 14 लोकगीत with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 14 लोकगीत with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the लोकगीत Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these लोकगीत objective questions.

लोकगीत Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 14 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of लोकगीत Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi लोकगीत MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
पूरब की बोलियों में अधिकतर किसके गीत गाए जाते हैं?
(a) विद्यापति के
(b) घनानंद के
(c) जगनिक के
(d) संत ज्ञानेश्वर के

Answer

Answer: (a) विद्यापति के


Question 2.
‘गरबा’ कहाँ का दलीय गायन है?
(a) पंजाब का
(b) गुजरात का
(c) महाराष्ट्र का
(d) बिहार का

Answer

Answer: (b) गुजरात का


Question 3.
गढ़वाल, किन्नौर आदि में गाए जाने वाले लोकगीतों का क्या नाम है?
(a) पहाड़ी
(b) माहिया
(c) गरबा
(d) आल्हा

Answer

Answer: (a) पहाड़ी


Question 4.
स्त्रियाँ अपने गीत किस वाद्य यंत्र की मदद से गाती हैं?
(a) हारमोनियम
(b) सितार
(c) ढोलक
(d) तबला

Answer

Answer: (c) ढोलक


Question 5.
‘लोकगीत’ पाठ के लेखक कौन हैं?
(a) प्रेमचंद
(b) विष्णु प्रभाकर
(c) विनय महाजन
(d) भगवत शरण उपाध्याय

Answer

Answer: (d) भगवत शरण उपाध्याय


Question 6.
भोजपुरी में कौन-से लोकगीत का अधिक प्रचार हुआ?
(a) साँवरिया
(b) बिदेशिया
(c) भोजपुरिया
(d) झारखंडिया

Answer

Answer: (b) बिदेशिया


Question 7.
लोकगीतों की भाषा कैसी होती है?
(a) संस्कृतनिष्ठ
(b) शास्त्रीय
(c) आम बोलचाल की
(d) अनगढ़

Answer

Answer: (c) आम बोलचाल की


Question 8.
हमारे देश में किन गीतों की संख्या ज्यादा है?
(a) बाल गीतों की
(b) प्रेम गीतों की
(c) हास्य गीतों की
(d) स्त्रियों द्वारा गाए जाने वाले गीतों की

Answer

Answer: (d) स्त्रियों द्वारा गाए जाने वाले गीतों की


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

लोकगीत अपनी लोच, ताजगी और लोकप्रियता में शास्त्रीय संगीत से भिन्न हैं। लोकगीत सीधे जनता के संगीत हैं। घर, गाँव और नगर की जनता के गीत हैं ये। इनके लिए साधना की जरूरत नहीं होती। त्यौहारों और विशेष अवसरों पर ये गाए जाते हैं। सदा से ये गाए जाते रहे हैं और इनके रचने वाले भी अधिकतर गाँव के लोग ही हैं। स्त्रियों ने भी इनकी रचना में विशेष भाग लिया है। ये गीत बाजों की मदद के बिना ही या साधारण ढोलक, झाँझ, करताल, बाँसुरी आदि की| मदद से गाए जाते हैं।
एक समय था जब शास्त्रीय संगीत के सामने इनको हेय समझा जाता था। अभी हाल तक इनकी बड़ी उपेक्षा की जाती थी। पर इधर साधारण जनता की ओर जो लोगों की नज़र फिरी है तो साहित्य और कला के क्षेत्र में भी परिवर्तन हुआ है। अनेक लोगों ने विविध बोलियों के लोक-साहित्य और लोकगीतों के संग्रह पर कमर बाँधी है और इस प्रकार के अनेक संग्रह अब तक प्रकाशित भी हो गए हैं।

Question 1.
लोकगीत शास्त्रीय संगीत से किस मायने में भिन्न हैं?
(a) लय, सुर और ताल में
(b) मधुरता में
(c) लोच, ताजगी और लोकप्रियता में
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (c) लोच, ताजगी और लोकप्रियता में।


Question 2.
लोकगीतों के लिए साधना की जरूरत क्यों नहीं पड़ती?
(a) ये हमारे दैनिक जीवन में रचे-बसे हैं
(b) ये बहुत आसान हैं
(c) ऊँचे स्तर पर इनकी पूछ नहीं है
(d) इन्हें कोई भी गा सकता है।

Answer

Answer: (a) ये हमारे दैनिक जीवन में रचे-बसे हैं।


Question 3.
लोकगीतों की रचना किसने की है?
(a) बड़े-बड़े विद्वानों ने
(b) गाँव के लोगों ने
(c) संगीतकारों के द्वारा हुई
(d) शहर के लोगों ने

Answer

Answer: (b) गाँव के लोगों ने।


Question 4.
अब तक शास्त्रीय संगीत की तुलना में लोकगीतों को कैसा समझा जाता था?
(a) अच्छा
(b) दुरूह
(c) हेय
(d) मधुर

Answer

Answer: (c) हेय।


Question 5.
साहित्य कला के क्षेत्र में परिवर्तन होने का क्या परिणाम हुआ?
(a) लोगों का रुझान लोकगीतों की ओर होने लगा
(b) लोग लोकगीतों का संग्रह करने लगे
(c) इनका प्रकाशन होने लगा।
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं
सभी कथन सत्य हैं।


(2)

वास्तविक लोकगीत देश के गाँवों और देहातों में हैं। इनका संबंध देहात की जनता से है। बड़ी जान होती है इनमें। चैता, कजरी, बारहमासा, सावन आदि मिर्जापुर, बनारस और उत्तर प्रदेश के पूरबी और बिहार के पश्चिमी जिलों में गाए जाते हैं। बाउल और भतियाली बंगाल के लोकगीत हैं। पंजाब में माहिया आदि इसी प्रकार के हैं। हीर-राँझा, सोनी-महीवाल संबंधी गीत पंजाबी में और ढोला मारू आदि के गीत राजस्थानी में बड़े चाव से गाए जाते हैं।
इन देहाती गीतों के रचयिता कोरी कल्पना को इतना मान न देकर अपने गीतों के विषय रोजमर्रा के बहते जीवन से लेते हैं, जिससे वे सीधे मर्म को छू लेते हैं। उनके राग भी साधारणतः पीलू, सारंग, दुर्गा, सावन, सोरठ आदि हैं। कहरवा, बिरहा, धोबिया आदि देहात में बहुत गाए जाते हैं और बड़ी भीड़ आकर्षित करते हैं।
इनकी भाषा के संबंध में कहा जा चुका है कि ये सभी लोकगीत गाँवों और इलाकों की बोलियों में गाए जाते हैं। इसी कारण ये बड़े आहलादकर और आनंददायक होते हैं। राग तो इन गीतों के आकर्षक होते ही हैं, इनकी समझी जा सकने वाली भाषा भी इनकी सफलता का कारण है।

Question 1.
लोकगीतों का संबंध किनसे होता है?
(a) देहात की जनता से
(b) शहर की जनता से
(c) शास्त्रीय संगीतकारों से
(d) मौसम से

Answer

Answer: (a) देहात की जनता के।


Question 2.
बंगाल के लोकगीत कौन-कौन से हैं?
(a) चैता और कजरी
(b) माहिया और बारहमासा
(c) ढोला-मारू
(d) बाउल और भतियाली

Answer

Answer: (d) बाउल और भतियाली।


Question 3.
सोनी-महीवाल कहाँ का लोकगीत है?
(a) बंगाल का
(b) बिहार का
(c) पंजाब का
(d) उत्तर प्रदेश का

Answer

Answer: (c) पंजाब का।


Question 4.
इन लोकगीतों की सफलता का क्या कारण
(a) इनका सरल होना
(b) इनकी समझी जा सकने वाली भाषा
(c) दोहों और सोरठे का प्रयोग
(d) इनका वीर रस

Answer

Answer: (b) इनकी समझी जा सकने वाली भाषा।


Question 5.
राजस्थानी के लोकगीत कौन-से हैं?
(a) सारंग और पीलू
(b) पहाड़ी और बारहमासा
(c) ढोला-मारू
(d) कहरवा और बिरहा

Answer

Answer: (c) ढोला-मारू।


(3)

भोजपुरी में करीब तीस-चालीस बरसों से ‘बिदेसिया’ का प्रचार हुआ है। गाने वालों के अनेक समूह इन्हें गाते हुए देहात में फिरते हैं। उधर के जिलों में विशेषकर बिहार में बिदेसिया से बढ़कर दूसरे गाने लोकप्रिय नहीं हैं। इन गीतों में अधिकतर रसिकप्रियों और प्रियाओं की बात रहती है, परदेशी प्रेमी की और इनसे करुणा और विरह का रस बरसता है।
जंगल की जातियों आदि के भी दल-गीत होते हैं जो अधिकतर बिरहा आदि में गाए जाते हैं। पुरुष एक ओर और स्त्रियाँ दूसरी ओर एक-दूसरे के जवाब के रूप में दल बाँधकर गाते हैं और दिशाएँ गुंजा देते हैं। पर इधर कुछ काल से इस प्रकार के दलीय गायन का ह्रास हुआ है।
एक दूसरे प्रकार के बड़े लोकप्रिय गाने आल्हा के हैं। अधिकतर ये बुंदेलखंडी में गाए जाते हैं। आरंभ तो इसका चंदेल राजाओं के राजकवि जगनिक से माना जाता है जिसने आल्हा-ऊदल की वीरता का अपने महाकाव्य में बखान किया।

Question 1.
विदेशिया का प्रचार किस बोली में अधिक हुआ है?
(a) छत्तीसगढ़ी
(b) बुंदेलखंडी
(c) भोजपुरी
(d) मैथिली

Answer

Answer: (c) भोजपुरी।


Question 2.
“बिदेशिया’ गीत किस प्रकार के होते हैं?
(a) प्रेम के
(b) वीर रस के
(c) हँसी के
(d) करुणा एवं विरह के

Answer

Answer: (d) करुणा एवं विरह के।


Question 3.
जंगल की जातियों के गीत किस प्रकार गाए जाते हैं?
(a) अकेले
(b) केवल स्त्रियाँ ही गाती हैं
(c) केवल पुरुष ही गाते हैं
(d) स्त्रियाँ और पुरुष दल बनाकर गाते हैं

Answer

Answer: (d) स्त्रियाँ और पुरुष दल बनाकर गाते हैं
स्त्रियाँ और पुरुष दल बनाकर।


Question 4.
आल्हा किस क्षेत्र का लोकगीत है?
(a) बुंदेलखंड का
(b) भोजपुरी का
(c) पंजाब का
(d) राजस्थान का

Answer

Answer: (a) बुंदेलखंड का।


Question 5.
‘आल्हा’ का आरंभ किस कवि से माना जाता
(a) राजकवि रसखान से
(b) राजकवि जगनिक से
(c) चंदरबरदाई से
(d) कुम्भन दास से

Answer

Answer: (b) राजकवि जगनिक से।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 14 लोकगीत with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant लोकगीत MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 14 लोकगीत with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 16 वन के मार्ग में with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 16 वन के मार्ग में with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the वन के मार्ग में Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these वन के मार्ग में objective questions.

वन के मार्ग में Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 16 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of वन के मार्ग में Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi वन के मार्ग में MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
‘पुर’ शब्द का क्या अर्थ है?
(a) नगर
(b) नहर
(c) नदी
(d) वन

Answer

Answer: (a) नगर


Question 2.
प्रथम सवैये में कवि ने किसका वर्णन किया
(a) राम वन-गमन का
(b) पर्णकुटी का
(c) अयोध्या का
(d) जनकपुरी का

Answer

Answer: (a) राम वन-गमन का


Question 3.
‘निकसी’ का अर्थ है
(a) निकास
(b) रास्ता
(c) निकलना
(d) पहुँचना

Answer

Answer: (c) निकलना


Question 4.
‘परिखौ’ का क्या अर्थ है?
(a) परीक्षा करो
(b) प्रतीक्षा करो
(c) बैठ जाओ
(d) पहचान करो

Answer

Answer: (b) प्रतीक्षा करो


Question 5.
‘भूभुरी’ का क्या अर्थ है?
(a) गर्म धूल
(b) मुलायम
(c) चिकनी मिट्टी
(d) धूल

Answer

Answer: (a) गर्म धूल


Question 6.
‘नाह’ का क्या अर्थ है?
(a) नहीं
(b) नाथ (स्वामी)
(c) स्नेह
(d) वात्सल्य

Answer

Answer: (b) नाथ (स्वामी)


Question 7.
‘वन के मार्ग में’ पाठ के कवि कौन हैं?
(a) विष्णु प्रभाकर
(b) तुलसीदास
(c) जयंत विष्णु नार्लीकर
(d) सुमित्रानंदन पंत

Answer

Answer: (b) तुलसीदास


Question 8.
रघुवीर की वधु कौन थी?
(a) गीता
(b) सीता
(c) द्रौपदी
(d) कुंती

Answer

Answer: (b) सीता


Question 9.
रामचंद्र जी सीता के साथ कहाँ जा रहे थे?
(a) अयोध्या
(b) जनकपुरी
(c) इंद्रपुरी
(d) वनवास के लिए

Answer

Answer: (d) वनवास के लिए


Question 10.
राम की आँखों में आँसू क्यों आ गए?
(a) वन के कष्टों के कारण
(b) घर की याद आने से
(c) सीता की व्याकुलता देखकर
(d) अपने पिता को याद करके

Answer

Answer: (c) सीता की व्याकुलता देखकर


Question 11.
तुलसीदास के सवैयों की भाषा कौन-सी है?
(a) अवधी
(b) ब्रज
(c) खड़ी बोली
(d) भोजपुरी

Answer

Answer: (a) अवधी


Question 12.
जब सीता राम से पाँवों को धोकर ठंडा करने के लिए कहती हैं तब लक्ष्मण जी कहाँ गए थे?
(a) खाना लेने
(b) फूल लेने
(c) अपना धनुष लेने
(d) पानी लेने

Answer

Answer: (d) पानी लेने


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

पुर तें निकसी रघुबीर-बधू, धरि धीर दए मग में डग द्वै।
झलकी भरि भाल कनी जल की, पुट सूखि गए
मधुराधर वै।।
फिरि बूझति हैं, “चलनो अब केतिक, पर्नकुटी
करिहौं कित है?”।
तिय की लखि आतुरता पिय की अँखियाँ अति
चारु चलीं जल च्वै।।

Question 1.
इस सवैये में किसकी व्याकुलता को दर्शाया गया है?
(a) सीता की
(b) यशोदा की
(c) उर्मिला की
(d) कैकेयी की

Answer

Answer: (a) सीता की।


Question 2.
सीता राम से क्या प्रश्न करती है?
(a) अभी कितनी दूर और चलना है
(b) आप पर्णकुटी कहाँ बनाओगे
(c) हम घर कब वापस पहुँचेंगे
(d) ‘a’ और ‘b’ कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) ‘a’ और ‘b’ कथन सत्य हैं।


Question 3.
श्रीराम की आँखों में आँसू क्यों आ गए?
(a) पैरों में छाले पड़ जाने के कारण
(b) अपने वनवास के बारे में सोचकर
(c) सीता की व्याकुलता को देखकर
(d) माता के विछोह के कारण

Answer

Answer: (c) सीता की व्याकुलता को देखकर।


Question 4.
‘मधुराधर’ का सन्धि-विच्छेद होगा
(a) मधुरा + धर
(b) मधुर + अधर
(c) मधु + आधार
(d) मधुर + धर

Answer

Answer: (b) मधुर + अधर।


Question 5.
‘चारू’ का अर्थ है?
(a) सुंदर
(b) चंद्रमा
(c) एक पक्षी का नाम
(d) एक फूल का नाम

Answer

Answer: (a) सुंदर।


(2)

“जल को गए लक्खनु, हैं लरिका परिखौ, पिय!
छाँह घरीक ह्वै ठाढ़े।
पोंछि पसेउ बयारि करौं, अरु पायँ पखारिहौं
भूभुरि-डाढ़े।
तुलसी रघुबीर प्रियाश्रम जानि कै बैठि बिलंब लौं
कंटक काढ़े।
जानकी नाह को नेह लख्यौ, पुलको तनु, बारि
बिलोचन बाढ़े।।

Question 1.
सीता का विश्राम करने का प्रस्ताव क्या दर्शाता है?
(a) उन्हें राम के पैरों से काँटे निकालने थे
(b) उनको बहुत प्यास लगी थी
(c) वे बहुत थक गई थीं
(d) वे वहीं रुकना चाहती थीं

Answer

Answer: (c) वे बहुत थक गई थीं।


Question 2.
‘घरीक’ का क्या अर्थ है?
(a) घड़ियाल
(b) क्षणभर
(c) घर
(d) पर्णकुटी

Answer

Answer: (b) क्षण भर।


Question 3.
श्री राम ने सीता को विश्राम देने के लिए क्या किया?
(a) वे स्वयं जल लेने चले गए
(b) उन्होंने लक्ष्मण को जल लेने भेज दिया
(c) वे इधर-उधर की बातें करने लगे
(d) वे धीरे-धीरे अपने पैरों से काँटे निकालने लगे

Answer

Answer: (d) वे धीरे-धीरे अपने पाँव से काँटे निकालने लगे।


Question 4.
सीता पुलकित क्यों हो उठी?
(a) राम का अपने प्रति स्नेह देखकर
(b) राम के पैर में काँटे देखकर
(c) राम का त्याग देखकर
(d) लक्ष्मण की भक्ति देखकर

Answer

Answer: (a) राम का अपने प्रति स्नेह देखकर।


Question 5.
‘कटक’ का अर्थ है
(a) कठोर
(b) काँटा
(c) कडुवा
(d) कसैला

Answer

Answer: (a) काँटा।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 16 वन के मार्ग में with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant वन के मार्ग में MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 16 वन के मार्ग में with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 17 साँस-साँस में बाँस with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 17 साँस-साँस में बाँस with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the साँस-साँस में बाँस Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these साँस-साँस में बाँस objective questions.

साँस-साँस में बाँस Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 17 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of साँस-साँस में बाँस Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi साँस-साँस में बाँस MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
मछलियाँ पकड़ने वाले बाँस के जाल को क्या कहते हैं?
(a) छबड़ा
(b) टोकरी
(c) जकाई
(d) मकई

Answer

Answer: (c) जकाई


Question 2.
लोग खाली समय में क्या करते हैं?
(a) बाँस का सामान बनाते हैं
(b) घूमने जाते हैं
(c) त्यौहार मनाने की तैयारी करते हैं
(d) नाचते-गाते हैं ”

Answer

Answer: (a) बाँस का सामान बनाते हैं


Question 3.
टोकरी बनाने के लिए कैसे बाँसों को चुना जाता है?
(a) जो बहुत मोटे हों
(b) जिनकी गाँठे दूर-दूर हों
(c) जिनकी गाँठे पास-पास हों
(d) जो बहुत लंबे हों

Answer

Answer: (b) जिनकी गाँठे दूर-दूर हों


Question 4.
‘ताना’ और ‘बाना’ किससे संबंधित नाम हैं?
(a) बुआई से
(b) कटाई से
(c) सिलाई से
(d) बुनाई से

Answer

Answer: (d) बुनाई से


Question 5.
भारत में बाँस कहाँ अधिक होता है?
(a) असम
(b) नागालैंड
(c) मणिपुर व त्रिपुरा
(d) उपर्युक्त सभी जगह

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी जगह


Question 6.
बाँस इकट्ठा करने का मौसम कौन-सा है?
(a) जुलाई से अक्टूबर
(b) नवंबर एवं दिसंघर
(c) जनवरी से मार्च
(d) अप्रैल से जून

Answer

Answer: (a) जुलाई से अक्टूबर


Question 7.
जादूगर ‘चंगकी चंग लनबा’ की कब्र को खोदने से उसमें क्या विचित्र चीज मिली?
(a) बाँस की टोकरियों के डिजाइन
(b) एक सोने का कलश
(c) शिवलिंग
(d) अशर्फियों से भरा संदूक

Answer

Answer: (a) बाँस की टोकरियों के डिजाइन


Question 8.
‘साँस-साँस में बाँस’ पाठ में किस राज्य की बात की जा रही है?
(a) मणिपुर
(b) त्रिपुरा
(c) असम
(d) नागालैंड

Answer

Answer: (d) नागालैंड


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

जुलाई से अक्टूबर, घनघोर बारिश के महीने! यानी लोगों के पास बहुत सारा खाली वक्त या कहो आसपास के जंगलों से बाँस इकट्ठे करने का सही वक्त। आमतौर पर वे एक से तीन साल की उम्र वाले बाँस काटते हैं। बूढ़े बाँस सख्त होते हैं और टूट भी तो जाते हैं। बाँस से शाखाएँ और पत्तियाँ अलग कर दी जाती हैं। इसके बाद ऐसे बाँसों को चुना जाता है जिनमें गाँठे दूर-दूर होती हैं। दाओ यानी चौड़े, चाँद जैसी फाल वाले चाकू से इन्हें छीलकर खपच्चियाँ तैयार की जाती हैं। खपच्चियों की लंबाई पहले से ही तय कर ली जाती है। मसलन, आसन जैसी छोटी चीजें बनाने के लिए बाँस को हरेक गठान से काटा जाता है। लेकिन टोकरी बनाने के लिए हो सकता है कि दो, तीन या चार गठानों वाली लंबी खपच्चियाँ काटी जाएँ। यानी कहाँ से काटा जाएगा यह टोकरी की लंबाई पर निर्भर करता है।
आमतौर पर खपच्चियों की चौड़ाई एक इंच से ज्यादा नहीं होती है। चौड़ी खपच्चियाँ किसी काम की नहीं होतीं। इन्हें चीरकर पतली खपच्चियाँ बनाई जाती हैं। पतली खपच्चियाँ लचीली होती हैं। खपच्चियाँ चीरना उस्तादी का काम है। हाथों की कलाकारी के बिना खपच्चियों की मोटाई बराबर बनाए रखना आसान नहीं। इस हुनर को
पाने में काफ़ी समय लगता है।

Question 1.
बाँस की चीजें किन महीनों में सर्वाधिक बनती हैं?
(a) जुलाई से अक्टूबर
(b) नवंबर व दिसंबर
(c) जनवरी व फरवरी
(d) मार्च से जून

Answer

Answer: (a) जुलाई से अक्टूबर।


Question 2.
बाँस की चीजें बनाने के लिए एक से तीन साल का बाँस क्यों काटा जाता है?
(a) यह पक्का बाँस होता है
(b) इस उम्र में काटा गया बाँस फिर से उग आता है
(c) यह लचीला होता है
(d) यह कठोर हो जाता है

Answer

Answer: (c) यह लचीला होता है।


Question 3.
बाँस को चीरकर क्या बनाया जाता है?
(a) खपच्चियाँ
(b) पोरियाँ
(c) डंडे
(d) छोटे-छोटे टुकड़े

Answer

Answer: (a) खपच्चियाँ।


Question 4.
खपच्चियों की चौड़ाई कितनी होती है?
(a) एक इंच
(b) दो इंच
(c) दो इंच से कम
(d) एक इंच से कम

Answer

Answer: (a) एक इंच।


Question 5.
हुनर का क्या अर्थ है?
(a) बाँस
(b) मजदूर
(c) कला
(d) सुंदर

Answer

Answer: (c) कला।


(2)

टोकरी बनाने से पहले खपच्चियों को चिकना बनाना बहुत ज़रूरी है। यहाँ फिर दाओ काम आता है। खपच्ची बाएँ हाथ में होती है और दाओ दाएँ हाथ में। दाओ का धारदार सिरा खपच्ची को दबाए रहता है जबकि तर्जनी दाओ के एकदम नीचे होती है। इस स्थिति में बाएँ हाथ से खपच्ची को बाहर की ओर खींचा जाता है। इस दौरान दायाँ अँगूठा दाओ को अंदर की ओर दबाता है और दाओ खपच्ची पर दबाव बनाते हुए घिसाई करता है। जब तक खपच्ची एकदम चिकनी नहीं हो जाती, यह प्रक्रिया दोहराई जाती है। इसके बाद होती है खपच्चियों की रंगाई। इसके लिए ज्यादातर गुड़हल, इमली की पत्तियों आदि का उपयोग किया जाता है। काले रंग के लिए उन्हें आम की छाल में लपेटकर कुछ दिनों के लिए मिट्टी में दबाकर रखा जाता है।

Question 1.
टोकरी बनाने से पहले क्या करना जरूरी है?
(a) बाँस को काटना
(b) उसके टुकड़े-टुकड़े करना
(c) कारीगर को बुलाना
(d) खपच्चियों को चिकना बनाना

Answer

Answer: (d) खपच्चियों को चिकना बनाना।


Question 2.
‘दाओ’ किसे कहते हैं?
(a) छोटे चाकू को
(b) बड़े धारदार हथियार को जिससे बाँस को छीला जाता है
(c) दाँव लगाने को
(d) दबाने को

Answer

Answer: (b) बड़े धारदार हथियार को जिससे बाँस को छीला जाता है
बड़े धारदार हथियार को जिससे बाँस की खपच्चियों को चिकना बनाया जाता है।


Question 3.
खपच्चियों को चिकना बनाने के बाद क्या होता है?
(a) उनको छोटा करना
(b) उनसे टोकरी बनाना
(c) उनको रंगना पड़ता है
(d) उनको आँच दिखाना

Answer

Answer: (c) उनको रंगना पड़ता है।


Question 4.
खपच्चियों को किससे रंगा जाता है?
(a) लाल रंग से
(b) पीले रंग से
(c) गुड़हल के फूलों से
(d) गुड़हल के फूलों व इमली की पत्तियों से

Answer

Answer: (d) गुड़हल के फूलों व इमली की पत्तियों से।


Question 5.
खपच्चियों को काला करने के लिए क्या करते हैं?
(a) उन्हें काला रंग लगाते हैं
(b) उन्हें धूप में रख देते हैं
(c) आम की छाल में लपेटकर मिट्टी में दबा देते हैं
(d) पानी में डाल देते हैं

Answer

Answer: (c) आम की छाल में लपेटकर मिट्टी में दबा देते हैं
आम की छाल में लपेटकर मिट्टी में दबाया जाता है।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 17 साँस-साँस में बाँस with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant साँस-साँस में बाँस MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 17 साँस-साँस में बाँस with Answers Read More »

error: Content is protected !!