MCQ Questions

MCQ Questions for Class 6 Hindi बाल रामकथा with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi बाल रामकथा with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the बाल रामकथा Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these बाल रामकथा objective questions.

बाल रामकथा Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of बाल रामकथा Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi बाल रामकथा MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
विंध्याचल पर्वत पार करने वाले सबसे पहले मुनि कौन थे?
(a) सुतीक्ष्ण मुनि
(b) विश्वामित्र
(c) अगस्त्य मुनि
(d) अंगेश्वर मुनि

Answer

Answer: (c) अगस्त्य मुनि


Question 2.
शूर्पणखा कौन थी?
(a) रावण की बहिन
(b) रावण की पुत्री
(c) रावण की सौतेली बहिन
(d) रावण के मामा की लड़की

Answer

Answer: (a) रावण की बहिन


Question 3.
नाक-कान कटने के बाद शूर्पणखा किसके पास गई?
(a) जटायु के
(b) अहिरावण के
(c) विभीषण के
(d) खर-दूषण के

Answer

Answer: (d) खर-दूषण के


Question 4.
रावण को किसने बताया कि राम को युद्ध में हराना आसान नहीं?
(a) खर-दूषण ने
(b) अकंपन ने
(c) विभीषण ने
(d) दुर्मुख ने

Answer

Answer: (b) अकंपन ने


Question 5.
अकंपन ने राम से बदला लेने का क्या उपाय बताया?
(a) राम पर हमला करना
(b) अयोध्या पर हमला करना
(c) सीता का हरण करना
(d) मुनियों पर हमला करना

Answer

Answer: (c) सीता का हरण करना


Question 6.
मारीच रावण का क्या लगता था?
(a) चाचा
(b) दादा
(c) नाना
(d) मामा

Answer

Answer: (d) मामा


Question 7.
मारीच ने रावण को क्या समझाया?
(a) सीता का हरण, विनाश को आमंत्रण देना
(b) सीता का हरण आवश्यक है
(c) राम पर चढ़ाई कर देनी चाहिए
(d) राम से संधि कर लेनी चाहिए

Answer

Answer: (a) सीता का हरण, विनाश को आमंत्रण देना


Question 8.
मारीच किस रूप में पंचवटी गया?
(a) शेर के रूप में
(b) तपस्वी के रूप में
(c) खरगोश के रूप में
(d) हिरण के रूप में

Answer

Answer: (d) हिरण के रूप में


Question 9.
बाण लगने पर मायावी हिरण ने क्या किया?
(a) हा सीते! हा लक्ष्मण पुकारा
(b) हा रावण! पुकारा
(c) हा माता! पुकारा
(d) हा पिता जी! पुकारा |

Answer

Answer: (a) हा सीते! हा लक्ष्मण पुकारा


Question 10.
रावण के साथ किस पक्षी का युद्ध हुआ?
(a) दीर्घायु
(b) संपाती
(c) जटायु
(d) दीर्घबाहु

Answer

Answer: (c) जटायु


Question 11.
सीता ने अपने आभूषण उतारकर नीचे क्यों फेंके?
(a) वे आभूषण अब उसके काम के नहीं थे
(b) वह राम को बताना चाहती थी कि रावण उसको किधर ले गया
(c) वे आभूषण किसी गरीब के काम आ जायेंगे
(d) वे आभूषण उनके नहीं थे

Answer

Answer: (b) वह राम को बताना चाहती थी कि रावण उसको किधर ले गया


Question 12.
टूटे रथ को देखकर राम असमंजस में क्यों पड़ गए?
(a) क्योंकि टूटा रथ रावण का था
(b) टूटे रथ के पास खून पड़ा हुआ था
(c) टूटे रथ के पास वह माला पड़ी थी जिसको सीता ने अपनी वेणी में गूंथ रखा था
(d) वहाँ मरा हुआ सारथी पड़ा था

Answer

Answer: (c) टूटे रथ के पास वह माला पड़ी थी जिसको सीता ने अपनी वेणी में गूंथ रखा था


Question 13.
जटायु ने किसके साथ युद्ध किया?
(a) खर-दूषण के
(b) रावण के
(c) मारीच के
(d) इंद्रजीत के

Answer

Answer: (b) रावण के


Question 14.
कबंध राक्षस की क्या विशेषता थी?
(a) उसके पैर नहीं थे
(b) उसके हाथ नहीं थे
(c) उसका उदर गायब था
(d) उसके धड़ पर सिर नहीं था

Answer

Answer: (d) उसके धड़ पर सिर नहीं था |


Question 15.
शबरी कौन थी?
(a) विश्वामित्र की शिष्या
(b) मतंग ऋषि की शिष्या
(c) ऋषि भारद्वाज की शिष्या
(d) ऋषि दुर्वासा की शिष्या

Answer

Answer: (b) मतंग ऋषि की शिष्या


Question 16.
शबरी ने राम को किसके पास जाने की सलाह दी?
(a) मतंग ऋषि के
(b) बाली के
(c) सुग्रीव के
(d) हनुमान के

Answer

Answer: (c) सुग्रीव के


Question 17.
बाली कहाँ के राजा थे?
(a) चित्रकूट के
(b) किष्किंधा के
(c) लंका के
(d) पाताल लोक के

Answer

Answer: (b) किष्किंधा के


Question 18.
राम और सुग्रीव की मित्रता किसने कराई?
(a) हनुमान ने
(b) शिवजी ने
(c) पवन ने
(d) जटायु ने

Answer

Answer: (a) हनुमान ने


Question 19.
बाली किसके द्वारा मारा गया?
(a) सुग्रीव के
(b) राम के
(c) लक्ष्मण के
(d) हनुमान के

Answer

Answer: (b) राम के


Question 20.
लंका रोहण के लिए वानरों के कितने दल बनाए गए?
(a) दो
(b) तीन
(c) चार
(d) पाँच

Answer

Answer: (c) चार


Question 21.
हनुमान किस दल में शामिल थे?
(a) उत्तर को ओर जाने वाले
(b) दक्षिण-पूर्व की ओर जाने वाले
(c) दक्षिण की ओर जाने वाले
(d) दक्षिण-पश्चिम की ओर जाने वाले

Answer

Answer: (d) दक्षिण-पश्चिम की ओर जाने वाले


Question 22.
संपाति कौन था?
(a) सुग्रीव का सेवक
(b) बाली का सेनापति
(c) रावण का भाई
(d) जटायु का भाई

Answer

Answer: (d) जटायु का भाई


Question 23.
समुद्र को पार किसने किया?
(a) अंगद
(b) संपाति
(c) हनुमान
(d) जामवंत

Answer

Answer: (c) हनुमान


Question 24.
किस राक्षसी ने हनुमान के मार्ग को रोका?
(a) ताड़का
(b) सुरसा
(c) हिडिम्बा
(d) गर्धभा

Answer

Answer: (b) सुरसा


Question 25.
रावण ने सीता को कहाँ ठहराया हुआ था?
(a) अपने महल में
(b) विभीषण के महल में
(c) अशोक वाटिका में
(d) मंदोदरी के महल में

Answer

Answer: (c) अशोक वाटिका में


Question 26.
हनुमान ने सीता को कैसे विश्वास दिलाया कि वह राम का सेवक है?
(a) राम का उत्तरीय वस्त्र दिखाकर
(b) राम की दी हुई अँगूठी दिखाकर
(c) अपनी पूँछ दिखाकर
(d) अपना पराक्रम दिखाकर

Answer

Answer: (b) राम की दी हुई अँगूठी दिखाकर


Question 27.
सीता से विदा लेकर हनुमान ने क्या किया?
(a) रावण पर आक्रमण कर दिया
(b) किष्किंधा वापस आ गया
(c) रावण के बाग को उजाड़ दिया
(d) रावण के पास संधि प्रस्ताव लेकर गया |

Answer

Answer: (c) रावण के बाग को उजाड़ दिया


Question 28.
रावण ने हनुमान को क्या सजा दी?
(a) मौत की
(b) उसकी पूँछ में आग लगाने की
(c) उम्र कैद की
(d) अंग भंग करने की

Answer

Answer: (b) उसकी पूँछ में आग लगाने की


Question 29.
विभीषण लंका से निकलकर कहाँ गए?
(a) गंगा के किनारे
(b) किष्किंधा
(c) राम के पास
(d) अयोध्या

Answer

Answer: (c) राम के पास


Question 30.
अवध कौन-सी नदी के किनारे बसा हुआ है?
(a) गंगा
(b) यमुना
(c) सरस्वती
(d) सरयू

Answer

Answer: (d) सरयू


Question 31.
अयोध्या किस राज्य की राजधानी थी?
(a) कौसल
(b) मिथिला
(c) झारखंड
(d) विदिशा

Answer

Answer: (a) कौसल


Question 32.
राजा दशरथ की कितनी रानियाँ थीं?
(a) दो
(b) तीन
(c) चार
(d) पाँच

Answer

Answer: (b) तीन


Question 33.
दशरथ के कितने पुत्र थे?
(a) दो
(b) तीन
(c) चार
(d) पाँच

Answer

Answer: (c) चार


Question 34.
महर्षि वशिष्ठ कौन थे?
(a) राजा दशरथ के राजगुरु
(b) जनकपुरी के ऋषि
(c) एक राजा
(d) एक शिक्षक

Answer

Answer: (a) राजा दशरथ के राजगुरु


Question 35.
राम-लक्ष्मण किसके साथ वन गए?
(a) वशिष्ठ के
(b) विश्वामित्र के
(c) जनक के
(d) दशरथ के

Answer

Answer: (b) विश्वामित्र के


Question 36.
विश्वामित्र ने नदी तट पर पहुँचकर राम-लक्ष्मण को कौन-सी विद्या सिखाई?
(a) शस्त्र विद्या
(b) अश्व विद्या
(c) बला-अतिबला
(d) गुप्त विद्या

Answer

Answer: (c) बला-अतिबला


Question 37.
ताड़का कौन थी?
(a) एक सुंदर स्त्री
(b) एक राक्षसी
(c) एक देवी
(d) एक साध्वी

Answer

Answer: (b) एक राक्षसी


Question 38.
राम ने विश्वामित्र के साथ वन में जाकर क्या किया?
(a) यज्ञ की रक्षा
(b) राक्षसों का वध
(c) ‘a’ और ‘b’ दोनों
(d) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Answer

Answer: (c) ‘a’ और ‘b’ दोनों


Question 39.
यज्ञ के बाद विश्वामित्र ने राम-लक्ष्मण को कहाँ चलने को कहा?
(a) अयोध्या
(b) अलकापुरी
(c) मिथिला
(d) वृंदावन

Answer

Answer: (c) मिथिला


Question 40.
शिव-धनुष कहाँ रखा हुआ था?
(a) एक तख्त पर
(b) लोहे की पेटी में
(c) एक शिला पर
(d) महल के बाहर

Answer

Answer: (b) लोहे की पेटी में


Question 41.
शिव-धनुष को किसने उठाया?
(a) राम ने
(b) लक्ष्मण ने
(c) रावण ने
(d) किसी ने भी नहीं

Answer

Answer: (a) राम ने


Question 42.
राम के विवाह के बाद राजा दशरथ के मन में क्या इच्छा थी?
(a) वन जाने की
(b) संन्यास लेने की
(c) राम का राज्याभिषेक करने की
(d) भरत को राजा बनाने की

Answer

Answer: (c) राम का राज्याभिषेक करने की


Question 43.
राज्याभिषेक की घोषणा के समय भरत और शत्रुघ्न कहाँ थे?
(a) वन में
(b) अपने मामा के यहाँ
(c) विश्वामित्र के साथ
(d) कैकेयी के महल में

Answer

Answer: (b) अपने मामा के यहाँ


Question 44.
कैकेयी ने दशरथ से कितने वर माँगे?
(a) दो
(b) तीन
(c) चार
(d) पाँच

Answer

Answer: (a) दो


Question 45.
पहला वरदान क्या था?
(a) राम के लिए राजगद्दी
(b) राम के लिए वनवास
(c) भरत के लिए राजगद्दी
(d) लक्ष्मण के लिए वनवास

Answer

Answer: (c) भरत के लिए राजगद्दी


Question 46.
दूसरा वर क्या था?
(a) राम भरत का सहायक रहेगा
(b) राम को चौदह वर्ष का वनवास
(c) राम को बारह वर्ष का वनवास
(d) राम को बारह वर्ष का वनवास व एक वर्ष का अज्ञातवास

Answer

Answer: (b) राम को चौदह वर्ष का वनवास


Question 47.
कैकेयी की दासी का क्या नाम था?
(a) मंथरा
(b) संतरा
(c) कुलक्षणी
(d) ताड़का

Answer

Answer: (a) मंथरा


Question 48.
कैकेयी ने अपनी बात न मानी जाती देख क्या हथियार चलाया?
(a) वन जाने का
(b) अपने पिता के घर जाने का
(c) विष खाने का
(d) स्वयं गद्दी पर बैठने का

Answer

Answer: (c) विष खाने का


Question 49.
दशरथ के मंत्री का क्या नाम था?
(a) विदुर
(b) चाणक्य
(c) चंद्रगुप्त
(d) सुमंत्र

Answer

Answer: (d) सुमंत्र


Question 50.
राम के वन-गमन की बात सुनकर लक्ष्मण क्या चाहते थे?
(a) अपने बाहुबल से राज्य छीनना
(b) वन जाने के निर्णय को उचित मानना
(c) कैकेयी को वन भेजना
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (a) अपने बाहुबल से राज्य छीनना


Question 51.
राम के वन-गमन का समाचार सुनकर नगरवासी किसे धिक्कार रहे थे?
(a) दशरथ को
(b) कैकेयी को
(c) राम को
(d) लक्ष्मण को

Answer

Answer: (b) कैकेयी को


Question 52.
मंथरा को बालों से पकड़कर किसने घसीटा?
(a) राम ने
(b) लक्ष्मण ने
(c) भरत ने
(d) शत्रुघ्न ने

Answer

Answer: (d) शत्रुघ्न ने


Question 53.
मुनि वशिष्ठ ने भरत से क्या आग्रह किया?
(a) वन चलने को कहा
(b) अयोध्या का राज्य संभालने को कहा
(c) राम को आधा राज्य देने को कहा
(d) रघुकुल की रीत निभाने को कहा

Answer

Answer: (b) अयोध्या का राज्य संभालने को कहा


Question 54.
राम ने किस स्थान पर कुटिया बनाई?
(a) नर्मदा नदी के किनारे
(b) पंचमढ़ी में
(c) चित्रकूट में
(d) हिमालय पर्वत पर

Answer

Answer: (c) चित्रकूट में


Question 55.
भरत द्वारा दिए गए किस समाचार को सुनकर राम सन्न रह गए?
(a) भरत के राज्य संभालने के।
(b) भरत के सेना लेकर आने के
(c) गुरु वशिष्ठ के नाराज होने के
(d) दशरथ की मृत्यु के

Answer

Answer: (d) दशरथ की मृत्यु के


Question 56.
भरत ने राम से क्या विनती की?
(a) अयोध्या चलकर राज्य संभालने की
(b) किसी और को राज्य देने की
(c) अपनी माता को दण्ड देने की
(d) पिता का क्रिया-कर्म करने की

Answer

Answer: (a) अयोध्या चलकर राज्य संभालने की


Question 57.
भरत राम से क्या चीज लेकर लौटे?
(a) उनकी अंगूठी
(b) उनकी खड़ाऊँ
(c) उनका धनुष
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (b) उनकी खड़ाऊँ


Question 58.
दण्डक वन में राम-लक्ष्मण ने किसकी सहायता की?
(a) देवताओं की
(b) बीमारों की
(c) ऋषि-मुनियों की
(d) जटायु की

Answer

Answer: (c) ऋषि-मुनियों की


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi बाल रामकथा with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi बाल रामकथा MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi बाल रामकथा with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Some Natural Phenomena Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Some Natural Phenomena Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Some Natural Phenomena Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 15 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Some Natural Phenomena Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 15 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
We hear a thunder because:
(a) a lot of energy is released
(b) air beata up and explode
(c) a lot of charge goes in lightning
(d) clouds bang against each oilier

Answer

(b) air beata up and explode
We hear a thunder because air heats up and explode.


Question 2.
It is safe to be in ………………… daring a lightning.
(a) open
(b) building
(c) car or bus
(d) both (b) and (c)

Answer

(d) both (b) and (c)
It is safe to be in building or car or bus during a lightning.


Question 3.
Areas falling on joints of seismic pintes are called:
(a) safe zones
(b) fault zones
(c) high zones
(d) none of these

Answer

(d) none of these
Areas falling on joints of seismic plates are called fault zones.


Question 4.
The power of an earthquake is expressed on scale called:
(a) metre scale
(b) richter scale
(c) centimetre scale
(d) none of these

Answer

(b) richter scale
The power of an earthquake is expressed on Richter scale.


Question 5.
The two objects rubbed against each other:
(a) will gain elections
(b) will lose elections
(c) one will gain electrons and other will lose electrons
(d) noise of these

Answer

(c) one will gain electrons and other will lose electrons
When two objects are rubbed against each other than one will gain electrons and other will lose electrons.


Question 6.
Which of the following occurs during lightning:
(a) nitrogen fixation
(b) greenhouse effect
(c) acid ram
(d) none of these

Answer

(a) nitrogen fixation
Nitrogen fixation occurs during lightning.


Question 7.
Lightning always follows:
(a) a thunder
(b) rain pour
(c) wind
(d) none of these

Answer

(a) a thunder
Lightning always follows a thunder.


Question 8.
The natural phenomenon which we are not yet able to predict acc.rately Is:
(a) cyclone
(b) thunderstorm
(c) earthquake
(d) all of these

Answer

(c) earthquake
Earthquake is the natural phenomenon which we are not yet able to predict accurately.


Question 9.
Earthing la the process of Transferring of charge from:
(a) the earth  to a charged object
(b) charged object to uncharged object
(c) charged object to the earth
(d) none of these

Answer

(c) charged object to the earth
Earthing is the process of transferring of charge from charged object to the earth.


Question 10.
The electrical charge can b. transferred front a charged object to another through a:
(a) non-metal insulator
(b) metal insulator
(c) metal conductor
(d) none of these

Answer

(c) metal conductor
The electrical charge can be transferred from a charged object to another through a metal conductor.


Question 11.
The denier used to teat whether an object la carrying charge or not is cased:
(a) electrometer
(b) chargecope
(c) electroscope
(4) none of these

Answer

(c) electroscope
Electroscope is the device used to test whether an object is carrying charge or not.


Question 12.
On rubbing ………………… electricity is produced.
(a) static
(b) curent
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(a) static
On rubbing static electricity is produced.


Question 13.
A charged balloon ………………. a charged balloom.
(a) attract
(b) repels
(c) neither attracts nor repels
(d) none of these

Answer

(b) repels
A charged balloon repels a charged balloon.


Question 14.
A charged balloon a charged refill.
(a) attracts
(b) repels
(c) neither attracts nor repels
(d) none of these

Answer

(a) attracts
A charged balloon attracts a charged refill.


Question 15.
Is lightning sad the spark from our cloths the same phenomena.
(a) yes
(b) no
(c) can’t say
(d) none of these

Answer

(a) yes
Yes, lightning and the spark from our clothes are the same phenomenon.


Question 16.
When glass rod is rubbed with silken cloth than glass rod has:
(a) negative charge
(b) positive charge
(c) sometimes negative charge and sometimes positive charge
(d) no charge

Answer

(a) negative charge
When glass rod is rubbed with silken cloth than glass rod has positive charge. The silken cloth acquires has negative charge.


Question 17.
When ebonite rod ea rubbed with woollen cloth than ebonite rad has:
(a) negative charge
(b) postie charge
(c) sometimes negative charge and sometimes positive charge
(d) no charge

Answer

(a) negative charge
When ebonite rod is rubbed with woollen cloth than ebonite rod has negative charge. The charge of woollen cloth will be positive.


Question 18.
Same charged bodies:
(a) attract each other
(b) repel each other
(c) fast attracts arid then repels each other
(d) none of these

Answer

(a) attract each other
Same charged bodies repel each other.


Question 19.
Oppositely charged bodies:
(a) attract each other
(b) repel each other
(c) first attracts and then repel each other
(d) none of these

Answer

(a) attract each other
Oppositely charged bodies attract each other.


Question 20.
Any object can be charged by which of the following method:
(a) friction
(b) contact
(c) induction
(d) all of these

Answer

(a) friction
Any object can be charged by friction, contact, induction.


Question 21.
When object is rubbed than it is:
(a) worn out
(b) charged
(c) spoiled
(d) not charged

Answer

(b) charged
When object is rubbed then it is charged.


Question 22.
When two charged bodies are brought near each other than there is:
(a) attraction
(b) either attraction repulsion
(c) repulsion
(d) neither attraction nor repulsion

Answer

(b) either attraction repulsion
When two charged bodies are brought near each other than there is either attraction or repulsion.


Question 23.
Which of the following has negative charge:
(a) woollen cloth
(b) comb
(c) paper
(d) cotton cloth

Answer

(b) comb
Comb has negative charge. Woollen cloth, paper and cotton cloth has positive


Question 24.
The Instrument that can help as detect charge called:
(a) electroscope
(b) electrometer
(c) barometre
(d) sohametre

Answer

(a) electroscope
The instrument that can help us detect charge is called electroscope.


Question 25.
Which of the following thing when rubbed with dry hair doe* not attract small pieces of paper:
(a) candle
(b) steel bowl
(c) piece of thermocole
(d) plastic bottle

Answer

(b) steel bowl
Steel bowl when rubbed with dry hair does not attract small pieces of paper because it is a conductor.


Question 26.
Lightning occurs due to:
(a) rain
(b) electric discharge
(c) wind
(d) lord Varun’s angel

Answer

(b) electric discharge
Lightning occurs due to electric discharge.


Question 27.
A lightning dictator:
(a) conducts electricity
(b) Mops lightning
(c) saves building from electric discharge
(d) all of these

Answer

(c) saves building from electric discharge
A lightning conductor saves building from electric discharge. It provides easy route for the transfer of electric charge to the ground.


Question 28.
Shaking of earth b called:
(a) volcano
(b) tsunami
(c) earthquake
(d) bout (b) and (c)

Answer

(c) earthquake
Shaking of earth is called earthquake.


Question 29.
Which of the following cannot he charged easily by fraction:
(a) a plastic scale
(b) a copper rod
(c) an inflated balloon
(d) swollen cloth

Answer

(b) a copper rod
A copper rod cannot be charged easily by friction because it is a conductor.


Question 30.
When a glass rod is rubbed with a piece of silk cloth the rod:
(a) and the cloth both acquire positive charge
(b) becomes positively charged while the cloth has a negative charge
(c) and the cloth both acquire negative charge
(d) becomes negatively charged white the cloth has a positive charge

Answer

(b) becomes positively charged while the cloth has a negative charge
When a glass rod is rubbed with a piece of silk cloth the rod becomes positively charged while the cloth has a negative charge.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Same charged bodies(i) earthquake
(b) Opposite charged bodies(ii) friction
(c) Cannot be charged(iii) repel each other
(d) Objects can be charged by(iv) attract each other
(e) Shaking of earth(v) an aluminium foil
Answer
Column-AColumn-B
(a) Same charged bodies(iii) repel each other
(b) Opposite charged bodies(iv) attract each other
(c) Cannot be charged(v) an aluminium foil
(d) Objects can be charged by(ii) friction
(e) Shaking of earth(i) earthquake

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) The process of transferring of charge from a charged object to the earth(i) is fragmented
(b) A house or a building is a safe place during(ii) Richter scale
(c) Earthquakes are more likely to occur(iii) earthing
(d) The outermost layer of the earth(iv) lightning
(e) The scale expressing the magnitude of earthquake is(v) seismic zones
Answer
Column-AColumn-B
(a) The process of transferring of charge from a charged object to the earth(iii) earthing
(b) A house or a building is a safe place during(iv) lightning
(c) Earthquakes are more likely to occur(v) seismic zones
(d) The outermost layer of the earth(i) is fragmented
(e) The scale expressing the magnitude of earthquake is(ii) Richter scale

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Accumulation of charges lead to(i) static
(b) Two charged refills(ii) lightning
(c) Phenomena which can be predicted(iii) repel each other
(d) Electric charges generated by rubbing are(iv) thunderstorm
Answer
Column-AColumn-B
(a) Accumulation of charges lead to(ii) lightning
(b) Two charged refills(iii) repel each other
(c) Phenomena which can be predicted(iv) thunderstorm
(d) Electric charges generated by rubbing are(i) static

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
We cannot predict floods or cyclones.

Answer

False


Question 2.
Electric discharge takes place between similar charges.

Answer

False


Question 3.
We should avoid sitting inside the car during lightning.

Answer

False


Question 4.
Lightning can cause harm to our electrical instruments.

Answer

True


Question 5.
Indians considered lightning as sacred.

Answer

False


Question 6.
Lightning rod is used to save buildings from lightning strike.

Answer

True


Question 7.
Umbrellas are safe during lightning.

Answer

False


Question 8.
We can use the wired telephones during lightning.

Answer

False


Question 9.
Silk gets positively charged when rubbed with glass rod.

Answer

False


Question 10.
If the knob of charged electroscope is touched by hand then the strips revert back to their original position.

Answer

True


Question 11.
Like charges attract each other.

Answer

False


Question 12.
A charged glass rod attract a charged plastic straw.

Answer

True


Question 13.
Lightning conductor cannot protect a building from lightning.

Answer

Answer: (a)


False
Question 14.
Earthquakes can be predicted in advance.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
The explosive sound heard during lightning is called ………………..

Answer

thunder


Question 2.
……………….. is the process of discharging atmospheric electricity through a conductor into earth.

Answer

Earthing


Question 3.
Like charge ……………….. and unlike charge ………………..

Answer

repel, attract


Question 4.
……………….. electricity consists of electric charges which do not flow.

Answer

Static


Question 5.
An ebonite rod when rubbed with fur develops a ……………….. charge.

Answer

negative


Question 6.
……………….. , ………………..can take place due to an earthquake.

Answer

Tsunami, flood


Question 7.
Interaction between opposite charges producing huge energy is called ………………..

Answer

electric discharge


Question 8.
Static electricity is so called because it cannot ………………..

Answer

move


Question 9.
Conventionally a glass rod acquires a ……………….. charge on rubbing.

Answer

positive


Question 10.
On rubbing against each other, the bodies get …………………

Answer

charged


Question 11.
A rapid flow of charge through air in clouds is called ………………..

Answer

lightning


Question 12.
Amber is a …………………

Answer

resin


Question 13.
When two bodies are charged by rubbing against each other, they acquire ……………….. and ……………….. charge.

Answer

positive, legative


Question 14.
Due to rubbing of air particles the water droplets in clouds get ……………….. charge.

Answer

negative


Question 15.
A charged balloon ……………….. a charged refill.

Answer

attracted


Question 6.
……………….. showed that lightning and the spark from our clothes are essentially the same phenomena.

Answer

Benjamin Franklin


Question 7.
The electrical charge can be transferred from a charged object to another through a ………………..

Answer

metal conductor


Question 8.
Air is a ……………….. conductor of electricity.

Answer

poor


Question 9.
……………….. can not be predicted.

Answer

Earthquake


Question 10.
A ……………….. can save a building from lightning strike.

Answer

lightning rod


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Some Natural Phenomena MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Understanding Our Criminal Justice System Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Civics Objective Questions.

Understanding Our Criminal Justice System Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Understanding Our Criminal Justice System Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Under which Article of the Constitution every person has the Fundamental Right to be defended by a lawyer.
(a) Art 35
(b) Art 35a
(c) Article 22
(d) Art 27

Answer

Answer: (c) Article 22


Question 2.
Who are the players in the criminal justice system?
(a) Police
(b) Public Prosecutor
(c) Judge
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 3.
Who among them represent the interests of the State?
(a) Judge
(b) Police
(c) Lawyer
(d) Public Prosecutor

Answer

Answer: (d) Public Prosecutor


Question 4.
What is the of FIR?
(a) First Information Report
(b) First Investigation Report
(c) First Informing Report
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) First Information Report


Question 5.
A criminal offence is regarded as
(a) Public wrong
(b) Public welfare
(c) Private wrong
(d) Public safety

Answer

Answer: (a) Public wrong


Question 6.
What are the players in criminal justice system?
(a) Police
(b) Public Prosecutor
(c) Defence Lawyer
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
The four players in criminal justice system are Police, Public Prosecutor, Defence Lawyer and the judge.


Question 7.
Which is not the responsibility of the public prosecutor?
(a) To represent the interest of the state.
(b) Also represents the interest of the witness.
(c) Has to act impartially
(d) The prosecutor must conduct the prosecution

Answer

Answer: (b) Also represents the interest of the witness.
Public prosecutor represents the interest of the state. He must conduct the prosecution. He has to act impartially.


Question 8.
Which is not applicable in Open court?
(a) The police cannot be present during the proceedings.
(b) What is held in the presence of the accused
(c) People can see the whole proceedings
(d) Hearing of the case in front of viewers

Answer

Answer: (a) The police cannot be present during the proceedings.
In the Fair Trial Charge sheet filed by the police and the court gives the copy to the accused and case are discussed in the Open court, where everyone can hear the case and on Basis of evidence judgment are taken.


Question 9.
Which of them is not true about the F.I.R.?
(a) The police begin the investigation after the registration of F.I.R
(b) The complainant may/may not sign the F.I.R.
(c) There is a prescribed form to register an F.I.R.
(d) The F.I.R. mentions the date, time, and place of the offence

Answer

Answer: (b) The complainant may/may not sign the F.I.R.
It is with the registration of an FIR that the police can begin their investigations into a crime. The F.I.R. mentions the date, time, and place of the offence. There is a prescribed form to register an F.I.R.


Question 10.
Why did Sub-inspector Rao kept Sushil in the police custody for two days?
(a) The police forcibly kept Sushil in custody. He was not presented with a memo.
(b) Sushil was abused.
(c) They forcibly tried to extract a confession from him.
(d) He was beaten.

Answer

Answer: (c) They forcibly tried to extract a confession from him.
It was not legal to arrest sushil in the police custody for two days and they forcibly tried to extract a confession from him.


Question 11.
Who was the sub-inspector to arrest shanti?
(a) Mr. shinde
(b) Mr. Rao
(c) Mr. Sushil
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mr. Rao
When Shanti was arrested for theft, sub-inspector Rao kept her brother Sushil in the police custody for two days.


Question 12.
What are the importance of the court of law in our legal system?
(a) Provide Documents
(b) Provide Justice
(c) Provide Wealth
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Provide Justice
Courts play an important role in our legal system as they are the one who provides justice and see to it that person who has been accused of committed crime is guilty or not.


Question 13.
What is an Offence?
(a) Act defines as relief
(b) Act defines as punishment
(c) Act defines as a Crime
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Act defines as a Crime
This refers to the act that the law defines as a crime.


Question 14.
Which of the following is not mention in the four players in criminal justice system?
(a) Police
(b) Villagers
(c) Judge
(d) Defence lawyer

Answer

Answer: (b) Villagers
The Police, The Defence Lawyer, The Public Prosecutor and The Judge are the four players in criminal justice system.


Question 15.
What are civil cases?
(a) Cases of private right
(b) Cases of crime offence
(c) Cases of Parliament
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Cases of private right
Cases connected with private rights are called civil cases. Breach of contract, matrimonial cases, etc. are examples of civil cases.


Write true (T) or false (F)

1. The judge is like an umpire in a game and conducts the trial impartially and in an open court.

Answer

Answer: True


2. According to Article 22 criminal law guarantee to every arrested person Fundamental Rights. One of which is the Right to be informed at the time arrest of the offence for which the person is being arrested.

Answer

Answer: True


3. A boy under 20 yrs of age and women cannot be called to the police station only for questioning.

Answer

Answer: False


4. According to D.K. Basu guidelines, the police officials who carry out the arrest or interrogation should wear clear, accurate and visible identification and name tags with their designations.

Answer

Answer: True


5. Article 39A of the Constitution says that every person has a Fundamental Right to be defended by a lawyer.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Prosecutor(a) Player in the criminal justice system.
2. Art 39A(b) Cognizable offence
3. The Public Prosecutor(c) on behalf of the state
4. FIR(d) State provides lawyer
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Prosecutor(c) on behalf of the state
2. Art 39A(d) State provides lawyer
3. The Public Prosecutor(a) Player in the criminal justice system.
4. FIR(b) Cognizable offence

Fill in the blanks

1. The judge hears all the witnesses and any other ……………………… presented by the ……………………… and the defence.

Answer

Answer: evidence, prosecution


2. The FIR also states the name and address of the ……………………… .

Answer

Answer: Complainant


3. The ……………………… and the law both state the every person should carry out their roles in a proper manner.

Answer

Answer: Constitution


4. It was the responsibility of the ……………………… to prove beyond reasonable doubt that Shanti was not guilty.

Answer

Answer: Prosecution


5. A boy under ……………………… of age and women cannot be called to the police station only for questioning.

Answer

Answer: 15 yrs.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Understanding Our Criminal Justice System Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Confronting Marginalisation Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 Civics Objective Questions.

Confronting Marginalisation Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Confronting Marginalisation Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which term is meant ‘broken’ and is used deliberately and actively by groups to highlight the centuries of discrimination they have experienced within the caste system.
(a) Ostracise
(b) Dalit
(c) Assertive
(d) Confront

Answer

Answer: (b) Dalit


Question 2.
Who, being an adivasis, activist, has also pointed out that one of the violators of Constitutional rights guaranteed to tribal people are governments in the various States of India?
(a) C.K. Janu
(b) Rathnam
(c) Kabir
(d) Soyrabai

Answer

Answer: (a) C.K. Janu


Question 3.
In which year did the government passed the Employment of Manual Scavengers and Construction of Dry Latrines (Prohibition) Act.
(a) In 1991
(b) In 1992
(c) In 1993
(d) In 1990

Answer

Answer: (c) In 1993


Question 4.
When was the Act framed in response to demands made by Dalits and others that the government must take seriously the ill treatment and humiliation Dalits and tribal groups face in everyday life?
(a) In 1989
(b) In 1970
(c) In 1980
(d) In 2003

Answer

Answer: (a) In 1989


Question 5.
Which article of the Indian Constitution States that untouchability has been abolished.
(a) Art 18
(b) Art 19
(c) Art 16
(d) Art 17

Answer

Answer: (d) Art 17


Question 6.
What do you mean by Ostracise?
(a) Banish Individual or group
(b) Banish Caste
(c) Banish religion
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Banish Individual or group
This means to exclude or banish an individual or a group. It refers to a social boycott of an individual and his family.


Question 7.
What is meant by the term ‘Assertive’?
(a) Those never express themselves
(b) Those oppose every concept
(c) Those express themselves strongly
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Those express themselves strongly
An assertive person or group is one that can express themselves and their views strongly. During 1970s-1980s periods, in parts of southern India, a number of assertive Dalit groups came into being and asserted their rights.


Question 8.
What was abolished according to Article 17 of the Constitution states?
(a) Trafficking
(b) Beggar
(c) Untouchability
(d) Employment of children below ten years of age.

Answer

Answer: (c) Untouchability
Article 17 of the Constitution states the abolished of the Untouchability. It assures that no one can henceforth prevent Dalits from educating themselves, entering temples, using public facilities etc.


Question 9.
Reservations play an important role in providing social justice to:
(a) Adivasis
(b) Dalits
(c) Muslims
(d) Both a and b

Answer

Answer: (d) Both a and b
Reservations play an important role in providing social justice to adivasis and dalits. The laws give reserve seats in education and government employment for Dalits and Adivasis.


Question 10.
What are the names of manual scavengers in different parts of the India?
(a) Bhangis in Gujarat
(b) Pakhis in Andhra Pradesh
(c) Sikkaliars in Tamil Nadu.
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Manual scavengers in different parts of the country are known by the names of Bhangis in Gujarat, Pakhis in Andhra Pradesh and Sikkaliars in Tamil Nadu.


Question 11.
According to which Article of the Indian Constitution states the abolished of the Untouchability?
(a) Article 20
(b) Article 25
(c) Article 18
(d) Article 21

Answer

Answer: (d) Article 21
Article 17 of the Constitution states the abolished of the Untouchability. It assures that no one can henceforth prevent Dalits from educating themselves, entering temples, using public facilities etc.


Question 12.
Who was an Adivasi activist has pointed encroachers of Timber merchants and Paper mill owners?
(a) C K Janu
(b) Chokhamela
(c) kabir
(d) None of these

Answer

Answer: (a) C K Janu
C K Janu an Adivasi activist has pointed out that the state governments are the violators of their constitutional rights and they allow encroachers the form of Timber merchants, Paper mill owners and Industrialists.


Question 13.
Who was the religious minorities in India?
(a) Sikh
(b) Muslim
(c) Jain
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Some of the religious minorities of India are Sikh, Muslim, Parsi, Buddhist, Jain etc. They have particularly drawn upon the right to freedom of religion and cultural and educational rights.


Question 14.
who was the wife of Bhakti poet Chokhamela?
(a) Soyra bai
(b) Chandra
(c) Knata bai
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Soyra bai
Soyrabai was the wife of Bhakti poet Chokhamela. They belonged to the Mahar caste, at that time considered as untouchable.


Question 15.
What are the fundamental rights in the constitution that are treated with dignity and equality?
(a) Right to Equality
(b) Right to freedom
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The fundamental rights in the constitution that dalits can draw upon to insist that they should be treated with dignity and as equal were the Right to Equality, Right to freedom.


Write true (T) or false (F)

1. The choice of struggle has depended on the circumstances that the marginalised found themselves in.

Answer

Answer: True


2. Art 15 of the Constitution States that untouchability has been abolished.

Answer

Answer: False


3. Art 17 of the Constitution notes that no citizen of India shall be discriminated against on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth.

Answer

Answer: False


4. Governments across India have their own list of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and backward and most backward castes.

Answer

Answer: True


5. Rathnam was written about as symbol of Dalit action.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Kabir(a) Symbol of Dalit Action
2. C.K. Janu(b) Adivasi Activist
3. Rathnam(c) Bhakti tradition
4. In 1993(d) The central govt, passed the scheduled tribes and other traditional forest Dwellers.
5. Bengali(e) The Safai Karamchari Andolan filed a PIL.
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Kabir(c) Bhakti tradition
2. C.K. Janu(a) Symbol of Dalit Action
3. Rathnam(b) Adivasi Activist
4. In 1993(e) The Safai Karamchari Andolan filed a PIL.
5. Bengali(d) The central govt, passed the scheduled tribes and other traditional forest Dwellers.

Fill in the blanks

1. Article ……………………… of the Constitution notes that no citizen of India shall be discriminated against on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth.

Answer

Answer: Article 15


2. ……………………… was the wife of well-known Bhakti poet Chokhamela.

Answer

Answer: Soyrabai


3. ……………………… are exposed to subhuman conditions of work and face serious health hazards.

Answer

Answer: Manual Scavengers


4. In ……………………… the Safai Karamchari Andolan and 13 other organisations and individuals filed a PIL in the Supreme Court.

Answer

Answer: 2003


5. Constitution gurantees right of ……………………… to re-possess their lands.

Answer

Answer: tribal.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Confronting Marginalisation Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Light Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Light Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Light Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 16 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Light Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 16 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The impression or sensation remains on the retina for about how may seconds even after removal of the object ?
(a) 1 second
(b) 1/16th of a second
(c) 16 seconds
(d) 1 minute

Answer

(b) 1/16th of a second
The impression or sensation remains on the retina for about 1/16th of a second even after removal of the object.


Question 2.
The cells present in the retina of eye and responding to intensity of light are:
(a) Rod-shaped cells
(b) Both of these
(c) Cones
(d) None of these

Answer

(a) Rod-shaped cells
The cells present in the retina of eye and responding to intensity of light are Rod¬shaped cells.


Question 3.
The cells present in the retina of eye and responding to colour are:
(a) Rod-shaped cells
(b) Both of these
(c) Cones
(d) None of these

Answer

(c) Cones
The cells present in the retina of eye and responding to colour are cones.


Question 4.
The disease of eye in which crystalline lens becomes hazy or even opaque due to development of membrane over it is :
(a) Myopia
(b) Cataract
(c) Hypermetropia
(d) Presbyopia

Answer

(b) Cataract
The disease of eye in which crystalline lens becomes hazy or even opaque due to development of membrane over it is cataract.


Question 5.
Angle of incidence is equal to the angle of reflection:
(a) Always
(b) Sometimes
(c) Under special conditions
(d) Never

Answer

(a) Always
Angle of incidence is always equal to the angle of reflection.


Question 6.
Image formed by a plane mirror is:
(a) Virtual, behind the mirror and enlarged
(b) Virtual, behind the mirror and of the same size as the object
(c) Real at the surface of the mirror and enlarged .
(d) Real, behind the mirror and of the same size as the object

Answer

(b) Virtual, behind the mirror and of the same size as the object
Image formed by a plane mirror is virtual, behind the mirror and of the same size as the object.


Question 7.
Reflection is:
(a) absorption of light rays by the surface of an object
(b) passing of light rays through the surface of an object
(c) bouncing back of light rays from the surface object
(d) None of these

Answer

(c) bouncing back of light rays from the surface object
Reflection is bouncing back of light rays from the surface of an object.


Question 8.
Splitting of light into its colours is known as:
(a) spectrum
(b) dispersion
(c) rainbow
(d) none of these

Answer

(b) dispersion
Dispersion is splitting of light into its colours.


Question 9.
Which of the following is not a source of light:
(a) Tubelight
(b) The sun
(c) The moon
(d) Fire fly

Answer

(c) The moon
The moon is not a source of light.


Question 10.
Which type of mirror is used to obtain a virtual, laterally inverted image and equal in size of an object ?
(a) plane mirror
(b) concave mirror
(c) convex mirror
(d) all of these

Answer

(a) plane mirror
Plane mirror is used to obtain a virtual, laterally inverted image and equal in size of an object.


Question 11.
The angle between incident ray and normal is called the angle of:
(a) reflection
(b) incidence
(c) refraction
(d) none of these

Answer

(b) incidence
The angle between incident ray and normal is called the angle of incidence.


Question 12.
The lens present in eye is:
(a) convex lens
(b) concave lens
(c) either convex or concave
(d) none of these

Answer

(a) convex lens
The lens present in eye is convex lens.


Question 13.
Kaleidoscope is based on the pattern of:
(a) reflection
(b) multiple reflection
(c) spectrum
(d) diffused reflection

Answer

(b) multiple reflection
Kaleidoscope is based on the pattern of multiple reflection.


Question 14.
When two mirrors are placed parallel to each other, and a candle is placed in the centre of the mirrors no. of images will be formed.
(a) infinite
(b) three
(c) six
(d) no image will be formed

Answer

(a) infinite
When two mirrors are placed parallel to each other and a candle is placed in the centre of the mirrors infinite number of images will be formed.


Question 15.
The difference in the colour of the eye is due to difference in:
(a) retina
(b) iris
(c) sclera
(d) pupil

Answer

(b) iris
The difference in the colour of the eye is due to difference in iris.


Question 16.
Beam of light striking the reflecting surface is called:
(a) Reflecting ray
(b) Incident ray
(c) Refracted ray
(d) Normal

Answer

(b) Incident ray
Beam of light striking the reflecting surface is called incident ray.


Question 17.
Beam of light, bounced back by the surface after falling on it is called
(a) Reflecting ray
(b) Incident ray
(c) Refracted ray
(d) normal

Answer

(a) Reflecting ray
Beam of light, bounced back by the surface after falling on it is called


Question 18.
Band of seven colours is called:
(a) Dispersion
(c) VIBGYOR
(b) Spectrum
(d) Both (b) and (c)

Answer

(b) Spectrum
Band of seven colours is called spectrum.


Question 19.
Rainbow is formed after rain due to
(a) Dispersion
(c) Reflection
(b) Multiple reflection
(d) Refraction

Answer

(a) Dispersion
Rainbow is formed after rain due to dispersion.


Question 20.
Front bulged part of the eyeball is called:
(a) Cornea
(b) Choroid
(c) Pupil
(d) Retina

Answer

(a) Cornea
Front bulged part of the eyeball is called cornea.


Question 21.
Visually impaired people can read and write using:
(a) Degital pens
(b) Electronic writer
(c) Braille system
(d) Hearing aids

Answer

(c) Braille system
Visually impaired people can read and write using Braille system.


Question 22.
The amount of light entering the eye is regulated by:
(a) Iris
(b) Ciliary muscles
(c) Pupil
(d) Lens

Answer

(a) Iris
The amount of light entering the eye is regulated by Iris.


Question 23.
The focal length of the eye-lens is changed by:
(a) Retina
(b) Iris
(c) Pupil
(d) Ciliary muscles

Answer

(d) Ciliary muscles
The focal length of the eye-lens is changed by ciliary muscles.


Question 24.
The human eye forms the image of an object at its:
(a) Iris
(b) Cornea
(c) Pupil
(d) Retina

Answer

(d) Retina
The human eye forms the image of an object at its retina.


Question 25.
Far point of a normal human eye is situated at:
(a) 25 m
(b) 25 mm
(c) 25 cm
(d) Infinity

Answer

(d) Infinity
Far point of a normal eye is situated at infinity.


Question 26.
The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is:
(a) 25 m
(b) 25 mm
(c) 25 cm
(d) Infinity

Answer

(c) 25 cm
The least distance of distinct vision for a young adujt with normal vision is


Question 27.
The near point at the age of 60 years is:
(a) 25 cm
(b) 25 m
(c) 200 cm
(d) Infinity

Answer

(c) 200 cm
200 cm is the near point at the age of 60 years.


Question 28.
The massage of image formation is convfeyed to the brain by:
(a) Cornea
(b) Ciliary muscles
(c) Yellow spot
(d) Optical nerve

Answer

(d) Optical nerve
The message of image formation is conveyed to the brain by optical nerve.


Question 29.
A person who cannot see the distant objects is said to be suffering from:
(a) Myopia
(b) Presbyopia
(c) Hypermetropia
(d) Astigmatism

Answer

(a) Myopia
A person who cannot see the distant objects is said to be suffering from Myopia


Question 30.
A person who cannot see the near by objects is said to be suffering from:
(a) Myopia
(b) Presbyopia
(c) Hypermetropia
(d) Astigmatism

Answer

(c) Hypermetropia
A person who cannot see die nearby objects is said to be suffering from Hypermetropia


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) A perpendicular drawn on the surface of mirror, at the point of incidence(i) reflected ray
(b) A ray of light that falls on a mirror(ii) reflection
(c) A ray of light that bounces back after striking the mirror(iii) normal
(d) Returning of a ray of light to the same medium after hitting a surface(iv) incident ray
Answer
Column-AColumn-B
(a) A perpendicular drawn on the surface of mirror, at the point of incidence(iii) normal
(b) A ray of light that falls on a mirror(iv) incident ray
(c) A ray of light that bounces back after striking the mirror(i) reflected ray
(d) Returning of a ray of light to the same medium after hitting a surface(ii) reflection

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) When light is incident on smooth, polished and regular surface(i) dispersion
(b) Reflection from rough surface(ii) braille system
(c) Visually challenged persons can read and write using(iii) multiple reflection
(d) Splitting of light into its constituent colours(iv) regular reflection
(e) Beautiful patterns are formed in a Kaleidoscope due to(v) diffused reflection
Answer
Column-AColumn-B
(a) When light is incident on smooth, polished and regular surface(iv) regular reflection
(b) Reflection from rough surface(v) diffused reflection
(c) Visually challenged persons can read and write using(ii) braille system
(d) Splitting of light into its constituent colours(i) dispersion
(e) Beautiful patterns are formed in a Kaleidoscope due to(iii) multiple reflection

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Changes the focal length of eye lens(i) retina
(b) It controls the amount of light that can pass through the eye lens to the retina(ii) cornea
(c) Opening of the eye(iii) iris
(d) Protect the eyes(iv) pupil
(e) The image of object in eye is formed on(v) ciliary muscles
Answer
Column-AColumn-B
(a) Changes the focal length of eye lens(v) ciliary muscles
(b) It controls the amount of light that can pass through the eye lens to the retina(iii) iris
(c) Opening of the eye(iv) pupil
(d) Protect the eyes(ii) cornea
(e) The image of object in eye is formed on(i) retina

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Plane mirror forms inverted image.

Answer

False


Question 2.
Sunlight consists of seven colours.

Answer

True


Question 3.
Reflection of light takes place in the same medium.

Answer

True


Question 4.
Plane mirror forms real image.

Answer

False


Question 5.
Jugnu is a natural source of light.

Answer

True


Question 6.
Light travels in a straight line.

Answer

True


Question 7.
Braille system is used by visually challenged people to read and write.

Answer

True


Question 8.
Kaleidoscope works due to dispersion of light.

Answer

False


Question 9.
Splitting of white light into its constituent colours by a prism is called dispersion.

Answer

True


Question 10.
Light is reflected from all surfaces.

Answer

True


Question 11.
The size of the pupil is controlled by the iris.

Answer

True


Question 12.
Angle of incidence” is always equal to the angle of reflection.

Answer

True


Question 13.
The light ray, which strikes any surface is called the reflected ray.

Answer

True


Question 14.
When all the parallel rays reflected from a plane surface are not parallel, the reflection is known as diffused or irregular reflection.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
The normal makes an angle of ………………….. with the surface of the mirror.

Answer

90°


Question 2.
When beam of light stricking a smooth surface, gets reflected in one direction, it is called ………………….. reflected.

Answer

regular


Question 3.
The image which cannot be taken on a screen is called a ………………….. image.

Answer

virtual


Question 4.
Splitting of white light into its seven constituent colours is called ……………………

Answer

dispersion


Question 5.
When an object is placed between two plane mirrors at 90° to each other, number of images formed will be ……………………

Answer

three


Question 6.
A person 1 m in front of a plane mirror seems to be away from his image …………………..

Answer

2m


Question 7.
If you touch your ………………….. ear with right hand in front of a plane mirror it will be seen in the mirror that your right ear is touched with ……………………

Answer

left, left hand


Question 8.
The size of the pupil becomes ………………….. when you see in dim light.

Answer

large


Question 9.
Night birds have ………………….. cones than rods in their eyes.

Answer

less


Question 10.
A plane mirror ………………….. all the light falling on it.

Answer

reflects


Question 11.
According to law of reflection:
Angle of ………………….. = Angle of ……………………

Answer

incidence, reflection


Question 12.
………………….. script is used by visually challenged people.

Answer

Braille


Question 13.
Kaleidoscope is based on the principle of …………………..

Answer

multiple reflection


Question 14.
………………….. no. of images are formed in plane mirror at right angle to each other.

Answer

Infinite


Question 15.
The transparent front part of eye is called …………………..

Answer

cornea


Question 16.
The size of the ………………….. is controlled by the iris.

Answer

pupil


Question 17.
The eye lens focuses light on ……………………

Answer

retina


Question 18.
………………….. is the spot at the junction of the optic nerve and the retina where there are no sensory cells.

Answer

Blind spot


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Light MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 9 Public Facilities with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 9 Public Facilities with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Public Facilities Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 9 Civics Objective Questions.

Public Facilities Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Public Facilities Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 9 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 9 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which is one of the major reasons Siva can’t bring his family to Chennai.
(a) Shortage of money
(b) Shortage of living facilities
(c) Unemployment
(d) Shortage of water

Answer

Answer: (d) Shortage of water


Question 2.
Which companies provide public facilities but at price that only some people can afford.
(a) Private companies
(b) Public companies
(c) Semi-government companies
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Private companies


Question 3.
Porto Alegre is a city in ………………………… .
(a) Australia
(b) Bangladesh
(c) Brazil
(d) India

Answer

Answer: (c) Brazil


Question 4.
The census 2001 put rural household electrification at.
(a) 44%
(b) 78%
(c) 49%
(d) 52%

Answer

Answer: (a) 44%


Question 5.
Mumbai suburban ………………………………. is well functioning public transport system.
(a) Roadways
(b) Waterways
(c) Railways
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Railways


Question 6.
Under which Article of our Constitution, Right to Water gets recognition?
(a) Article 20
(b) Article 21
(c) Article 22
(d) Article 23

Answer

Answer: (b) Article 21
The Constitution of India recognizes the right to water as being a part of the Right to Life under Article 21. It is the right of every person, whether rich or poor, to have sufficient amounts of water to fulfill his/her daily needs at a price that he/she can afford.


Question 7.
For what purpose bore well water is not used?
(a) Toilets
(b) Washing
(c) Gardening
(d) Cooking and drinking purposes

Answer

Answer: (d) Cooking and drinking purposes
Bore well water is brackish and is not used for cooking and drinking purpose.


Question 8.
What are the important characteristic of public facility?
(a) It benefits privileged section of the society
(b) Its benefits can be shared by many people
(c) It benefits underprivileged sections of the society
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Its benefits can be shared by many people
The important characteristic of public facility is that its benefits can be shared by many people.


Question 9.
What are the main source of water for the poor people?
(a) Bottled water
(b) Municipal water
(c) Water tanker
(d) Private bore well

Answer

Answer: (b) Municipal water
The main source of water for the poor people are municipal water.


Question 10.
Which is the world’s densest railway route?
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Patna
(d) Mathura

Answer

Answer: (a) Mumbai
Mumbai sub-urban railway is the world’s densest railway route.


Question 11.
What is special about Porto Alegre?
(a) Highest infant death rate
(b) Lowest adult death rate
(c) Lowest infant death rate
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Lowest infant death rate
Porto Alegre has lowest infant death rate than other cities of the world because of the availability of safe water maintained by city water department.


Question 12.
What do you mean by the term ‘Universal access’?
(a) Physical access to property
(b) Physical access to good
(c) Physical access to water
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Physical access to good
Universal access is achieved when everyone has physical access to a good and can also afford it.


Question 13.
What do you mean by right to life?
(a) Provide public facilities by government to people
(b) Provide tax free facilities
(c) Provide job facilities
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Provide public facilities by government to people
The constitution of India guarantees right to life for all persons living in this country. The responsibility to provide public facilities, therefore, must be that of the government.


Question 14.
What of the following is not considered as our basic needs?
(a) Food
(b) Internet
(c) Water
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Internet
Primary requirements of food, water, shelter, healthcare, sanitation and education are necessary for survival.


Question 15.
What are some public facilities essential for everyone?
(a) Electricity
(b) Public transport
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Electricity, Public Transport, Safe drinking water, Health care, Provision of schools colleges and Sanitation.


Write true (T) or false (F)

1. The Constitution of India recognises the right to water as being a part of the Right to Life under Art 21.

Answer

Answer: True


2. Shortage of water is the major reason why Mr. Ramagopal can’t bring his family to Chennai.

Answer

Answer: False


3. In budget, the government announces the various ways in which it plans to meet the expenses.

Answer

Answer: True


4. The shortage of water has opened up opportunities for private companies in a big way.

Answer

Answer: True


5. Railways are the most important form of public transport over short distances.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Mumbai(a) Parliament
2. Porto Alegre(b) Children between the ages of 6 – 14 ages
3. Government Budget being presented in the(c) Suburban Railway
4. Article 21(d) Right to life
5. Right to Education(e) Brazil
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Mumbai(c) Suburban Railway
2. Porto Alegre(e) Brazil
3. Government Budget being presented in the(a) Parliament
4. Article 21(d) Right to life
5. Right to Education(b) Children between the ages of 6 – 14 ages

Fill in the blanks

1. ……………………… and ……………………… are travelling through Chennai in Bus.

Answer

Answer: Amu, Kumar


2. Senior government officials like Mr. Ramagopal live in ……………………… Chennai.

Answer

Answer: Anna Nagar


3. ……………………… is essential for life and for good health.

Answer

Answer: Water


4. Every year the government budget is being presented in the ……………………… .

Answer

Answer: Parliament


5. The government needs to play an active role in providing adequate access to proper ……………………… facilities.

Answer

Answer: health


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 9 Public Facilities with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Public Facilities Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 9 Public Facilities with Answers Read More »

error: Content is protected !!