MCQ Questions

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes through a Thousand Years with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes through a Thousand Years with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Tracing Changes through a Thousand Years Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 History Objective Questions.

Tracing Changes through a Thousand Years Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Tracing Changes through a Thousand Years Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The word ‘Rajput’ was derived from:
(a) Rajaputra
(b) Rajasthan
(c) Rajya

Answer

Answer: (a) Rajaputra


Question 2.
Who claimed Kshatriya caste?
(a) Group of students
(b) Group of warriors
(c) Group of priests

Answer

Answer: (b) Group of warriors


Question 3.
Manuscripts were placed in:
(a) Temples
(b) school
(c) Libraries and Archives

Answer

Answer: (c) Libraries and Archives


Question 4.
Al-Idrisi was an:
(a) Cartographer
(b) Writer
(c) Doctor

Answer

Answer: (a) Cartographer


Question 5.
…………… draws the map.
(a) Engineer
(b) Artist
(c) Cartographer

Answer

Answer: (c) Cartographer


Question 6.
Who used the term ‘Hind’?
(a) Al-Idrisi
(b) Vasco da gama
(c) Minhaj-i Siraj

Answer

Answer: (c) Minhaj-i Siraj


Question 7.
Who used to copy down the scripts?
(a) Scribes
(b) Archaeologist
(c) Cartographer

Answer

Answer: (a) Scribes


Question 8.
Which was the most dominant group in the society?
(a) Kshatriyas
(b) Traders
(c) Brahmans
(d) Muslims

Answer

Answer: (c) Brahmans
These included the worship of new deities, the construction of temples by royalty and the growing importance of Brahmans, the priests, as dominant groups in society.


Question 9.
Ziyauddin Barani was a chronicles of which century?
(a) 18th century
(b) 19th century
(c) 14th century
(d) 15th century

Answer

Answer: (c) 14th century
The fourteenth-century chronicler Ziyauddin Barani wrote his chronicle first in 1356 and another version two years later.


Question 10.
What does script refers to?
(a) Written form of language
(b) Spoken form of language
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Written form of language
Script refers to written form of language. Manuscripts were collected by wealthy people, rulers, monasteries and temples. They were placed in libraries and archives.


Question 11.
In which period the number and variety of textual records increased dramatically?
(a) 600 to 700 CE
(b) 700 to 800 CE
(c) 800 to 1000 CE
(d) 700 to 1750 CE

Answer

Answer: (d) 700 to 1750 CE
Through the thousand years between 700 and 1750 the character of the different regions did not grow in isolation. These regions felt the impact of larger pan-regional forces of integration.


Question 12.
When did the medieval period began in India?
(a) 9th century AD
(b) 8th century AD
(c) 10th century AD
(d) 18th century AD

Answer

Answer: (b) 8th century AD
The medieval period began in India in 8th century AD.


Question 13.
In which periods the British historian divided the history of India?
(a) Hindu
(b) Muslims
(c) British
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
British historian divided the history of India in the following three periods-Hindu, Muslim and British.


Question 14.
Why were only Brahmans dominated in the society during the medieval period?
(a) They were only class to proficient in Sanskrit language
(b) They were only class to proficient in British language
(c) They were only class to proficient in Hindi language
(d) None of these

Answer

Answer: (a) They were only class to proficient in Sanskrit language
Brahmans were dominated in the society because they were the only class of people who were proficient in Sanskrit language.


Question 15.
What were the new crops and beverages that arrived in Indian sub-continent in the medieval period?
(a) Corn
(b) Coffee
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Corn, chillies, tea, coffee and potatoes.


Question 16.
What do you mean by ‘archives’?
(a) Place where manuscripts were collected
(b) Place where diamonds were collected
(c) Place where toys were collected
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Place where manuscripts were collected
Archives were the places where manuscripts and documents were kept or collected.


Question 17.
Who was Al-Idrisi?
(a) Cartographer
(b) Choreographer
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Cartographer
Al-idrisi was an Arab cartographer.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Southern Karnataka(a) Ma’bari
2. Andhra Pradesh(b) Gujari
3. Gujarat(c) Telangani
4. Tamil Nadu(d) Sindi, Lahori, Dvarsamudri
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Southern Karnataka(d) Sindi, Lahori, Dvarsamudri
2. Andhra Pradesh(c) Telangani
3. Gujarat(b) Gujari
4. Tamil Nadu(a) Ma’bari

Fill in the blanks

1. A person who draws maps is called ……………. .

Answer

Answer: Cartographer


2. Al-Idrisi was a ……………. .

Answer

Answer: cartographer


3. Islam’s holy book is ……………. .

Answer

Answer: Quran


4. Many rulers were ……………. of Islam.

Answer

Answer: Patrons


5. Hindustan was used first by ……………. .

Answer

Answer: Minhaj-i-Siraj


6. Ali was son-in-law of ……………. .

Answer

Answer: Prophet Muhammad


7. ……………. used term ‘Hind’.

Answer

Answer: Amir Khusrau


8. Ziyauddin Barani wrote his first chronicle in ……………. .

Answer

Answer: 1356


9. Gauri was the language of ……………. state.

Answer

Answer: Bengal


10. Ghiyasuddin Balban was ……………. of Delhi.

Answer

Answer: Sultan


11. The knowledge of Sanskrit texts earned the ……………. a lot of respect in society.

Answer

Answer: Brahmanas


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes through a Thousand Years with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Tracing Changes through a Thousand Years Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes through a Thousand Years with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Stars and the Solar System Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Stars and the Solar System Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Stars and the Solar System Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 17 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Stars and the Solar System Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 17 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Phases of the moon occur because:
(a) we çan see only that part of the moon which reflects light towards us
(b) our distance from the moon keeps changing
(c) the shadow of the earth convers only a part of the moon’s surface
(d) the thickness of the moon’s atmosphere is not constant

Answer

(a) we can see only that part of the moon which reflects light towards us
Phases of the moon occur because we can see only that part of the moon which reflects light towards us.


Question 2.
Science of studying compostion of universe and other related information is called:
(a) Astronomy
(b) Geology
(c) Astrology
(d) None of these

Answer

(a) Astronomy
Science of studying composition of universe and other related information is called astronomy.


Question 3.
Galaxy to which the solar system belongs is called:
(a) Akash Ganga
(b) Ursa major
(c) Orion
(d) Milky way

Answer

(d) Milky way
Galaxy to which the solar system belongs is called Milky way.


Question 4.
Hottest planet of solar system is:
(a) Mars
(b) Venus
(c) Mercury
(d) Earth

Answer

(c) Mercury
Hottest planet of solar system is mercury.


Question 5.
The brightest planet in. the night sky is:
(a) Mars
(b) Marcury
(c) Earth
(d) Venus

Answer

(d) Venus
Venus is the brightest planet in the night sky.


Question 6.
Which of the following is not inner planet:
(a) Mercury
(b) Jupiter
(c) Mars
(d) Earth

Answer

(b) Jupiter
Jupiter is not inner planet. It is outer planet.


Question 7.
Which of the following Is not outer planet:
(a) Venus
(b) Saturn
(c) Uranus
(d) Neptune

Answer

(a) Venus
Venus is not outer planet. It is inner planet.


Question 8.
Halley’s comet appear after nearly:
(a) 75 years
(b) 76 years
(c) 76 months
(d) None of these

Answer

(b) 76 years
Hally’s comet appear after nearly 76 years.


Question 9.
Shooting stars are:
(a) Stars
(b) Planets
(c) Meteors
(d) Nope of these

Answer

(c) Meteors
Shooting stars are meteors.


Question 10.
Asteroids are seen between the orbits of:
(a) Mercury and Earth
(b) Mais and Jupiter
(c) Earth and Mars
(d) Nne of these

Answer

(b) Mais and Jupiter
Asteroids are seen between the orbits of Mars and Jupiter.


Question 11.
The first Indian artificial statellite was:
(a) Aryabhatta
(b) INSAT
(c) Kalpana-I
(d) IRS

Answer

(a) Aryabhatta
Aryabhatta Was the first Indian artificial satellite.


Question 12.
Distance between stars are measured in:
(a) metres
(b) kilometres
(c) light year
(d) None of these

Answer

(c) light year
Distance between stars are measured in light year.


Question 13.
The largest planet is:
(a) Earth
(b) Mercury
(c) Jupiter
(d) Neptune

Answer

(c) Jupiter
The largest planet is Jupiter.


Question 14.
Remote sensing means:
(a) collecting data from a nearby place
(b) collecting data from a distance
(c) using remote to ‘ON’ our electronic
(d) None of these appliances

Answer

(b) collecting data from a distance
Remote sensing means collecting data from a distance.


Question 15.
On new moon day:
(a) moon is visible
(b) moon is not visible
(c) only moon is visible partially
(d) none of these

Answer

(b) moon is not visible
On new moon day moon is not visible.


Question 16.
Which of the following is not a member of solar system:
(a) Satellite
(b) Artificial satellite
(c) Sun
(d) Planet

Answer

(b) Artificial satellite
Artificial satellite is not a member of solar system because it is man-made.


Question 17.
Which of the following is not a planet:
(a) Mercury
(b) Mars
(c) Saturn
(d) Moon

Answer

(d) Moon
Moon is not a planet. Mercury, mars and satum are planets.


Question 18.
Which of the following is a Star:
(a) Sun
(b) Saturn
(c) Moon
(d) Mars

Answer

(a) Sun
Sun is a star.


Question 19.
A group of small stars is called:
(a) Orion
(b) Pleiades
(c) Sirius
(d) The great bear

Answer

(b) Pleiades
A group of small stars is called pleiades.


Question 20.
Orion is a:
(a) Star
(b) Satellite of Jupiter
(c) Constellation
(d) Artificial satellite

Answer

(c) Constellation
Orion is a constellation.


Question 21.
A constellation with five stars and looking like the letter M is called:
(a) Orion
(b) Cassiopeia
(c) Pleiades
(d) The great bear

Answer

(b) Cassiopeia
Cassiopeia is a constellation with five starts and looks like the letter M.


Question 22.
The length of shadow is shortest at:
(a) Morning
(b) Night
(c) Evening
(d) Noon

Answer

(d) Noon
The length of shadow is shortest at noon.


Question 23.
The brightest star of sky is:
(a) Sinus
(b) Alpha centuary
(c) Pleiades
(d) Pole

Answer

(b) Alpha centuary
The brightest star of sky is Alpha centuary.


Question 24.
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
The diagram shows which constellation:
(a) Pleiades
(b) Leo
(c) Orion
(d) Cassiopeia

Answer

(b) Leo
Leo is the constellation.


Question 25.
Which of the following is star:
(a) Alpha centuary
(b) Diebos
(c) Orion
(d) Phobos

Answer

(a) Alpha centuary
Alpha centuari is a star.


Question 26.
Ursa Major is:
(a) a star
(b) seen only with a telescope
(c) a constellation
(d) a natural satellite of mars

Answer

(c) a constellation
Ursa Major is a constellation.


Question 27.
Phases of moon are observed becauses:
(a) the moon does not reflect sunlight
(b) the sunlight reflected by some parts of moon reaches the earth
(c) the shadow of earth falls on the moon
(d) only some parts of the moon can emit light

Answer

(b) the sunlight reflected by some parts of moon reaches the earth
Phases of moon are observed because the sunlight reflected by some parts of moon reaches the earth.


Question 28.
Morning and evening star is better known as:
(a) Venus
(b) Mercury
(c) Sirius
(d) Proxina centuary

Answer

(a) Venus
Venus is known as morning and evening star.


Question 29.
Which of the following is NOT a member of the solar system:
(a) An asteroid
(b) A satellite
(c) A constellation
(d) A comet

Answer

(c) A constellation
A constellation is not a member of the solar system.


Question 30.
Which of the following is NOT a planet of the sun:
(a) Sirius
(b) Mercury
(c) Saturn
(d) Earth

Answer

(a) Sirius
Sirius is not a planet of the sun.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Closest planet to the sun(i) Uranus
(b) Largest planet(ii) Venus
(c) Planet with rings(iii) Mercury
(d) Brightest planet(iv) Jupiter
(e) Planet which rotates on its axis from east to west(v) Saturn
Answer
Column-AColumn-B
(a) Closest planet to the sun(iii) Mercury
(b) Largest planet(iv) Jupiter
(c) Planet with rings(v) Saturn
(d) Brightest planet(ii) Venus
(e) Planet which rotates on its axis from east to west(i) Uranus

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Inner planets(i) Great Bear
(b) Outer planets(ii) Mars
(c) Constellations(iii) Moon
(d) Satellite of the Earth(iv) Saturn
Answer
Column-AColumn-B
(a) Inner planets(ii) Mars
(b) Outer planets(iv) Saturn
(c) Constellations(i) Great Bear
(d) Satellite of the Earth(iii) Moon

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Shooting stars(i) Orbit
(b) A constellation of seven stars shaped like a big spoon(ii) Meteors
(c) Path of satellite(iii) Satellite
(d) A heavenly body which revolves around a planet(iv) Ursa Major
Answer
Column-AColumn-B
(a) Shooting stars(ii) Meteors
(b) A constellation of seven stars shaped like a big spoon(iv) Ursa Major
(c) Path of satellite(i) Orbit
(d) A heavenly body which revolves around a planet(iii) Satellite

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
All planets rotate from west to east.

Answer

False


Question 2.
Moon has light of its own.

Answer

False


Question 3.
The sun is the nearest star to us.

Answer

True


Question 4.
All the planets of the solar system have one or more satellites.

Answer

False


Question 5.
Mars is called red planet.

Answer

True


Question 6.
Pole star is a member of the solar system.

Answer

False


Question 7.
Mercury is the smallest planet of the solar system.

Answer

True


Question 8.
Uranus is the farthest planet in our solar system.

Answer

False


Question 9.
INSAT is an artificial satellite.

Answer

True


Question 10.
There are nine planets in our solar system.

Answer

False


Question 11.
Constellation Orion can be seen only with the telescope.

Answer

False


Question 12.
From space, the Earth appear blue-green due to the reflection of light from water and landmass on its surface.

Answer

True


Question 13.
The mass of Earth is about 318 times that of Jupiter.

Answer

False


Question 14.
Saturn is the least dense planet.

Answer

True


Question 15.
A planet also rotates on its own axis.

Answer

True


Question 16.
Moon is visible due to reflected sunlight.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
The planet which is farthest from the sun is …………………..

Answer

Neptune


Question 2.
The planet which appears reddish in colour is …………………..

Answer

Mars


Question 3.
A group of stars that appear to form a pattern in the sky is ………………….. known as a

Answer

Constellation


Question 4.
A celestial body that revolves around a planet is known as …………………..

Answer

Satellite


Question 5.
Shooting stars are actually not …………………..

Answer

Stars


Question 6.
Asteroids are found between the orbits of ………………….. and …………………..

Answer

Mars and Jupiter


Question 7.
Mercury shows phases like those of …………………..

Answer

Moon


Question 8.
………………….. is the middle aged star.

Answer

Sun


Question 9.
Orion is seen during ………………….. season.

Answer

winter


Question 10.
Comet seen after 76 years …………………..

Answer

Halley’s comet


Question 11.
Arrangement of stars in ………………….. constellation resembles a hunter.

Answer

Orion


Question 12.
Transmission of T.V. programmes over distant places made possible with the help of ……………………

Answer

remote sensing


Question 13.
Moon is a ………………….. satellite of the Earth.

Answer

natural


Question 14.
First artificial satellite launched by India is called …………………..

Answer

Aryabhatta


Question 15.
The earth revolves around the ……………………

Answer

Sun


Question 16.
Venus rotates from ………………….. to ……………………

Answer

east to west


Question 17.
The various shapes of the bright part of the moon as seen during the month are called …………………..

Answer

phases of the moon


Question 18.
The objects in the sky which do not twinkle are called …………………..

Answer

planets


Question 19.
The ………………….. is the brightest object in the night sky.

Answer

Moon


Question 20.
The path in which the planet revolves around the sun is called an ……………………

Answer

Orbit


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Stars and the Solar System MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System Read More »

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 10 Law and Social Justice with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 10 Law and Social Justice with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Law and Social Justice Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 10 Civics Objective Questions.

Law and Social Justice Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Law and Social Justice Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Civics Chapter 10 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Civics Chapter 10 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
According to ………………………. census over 12 million children in India aged between 5 and 14 work in various occupations including hazardous ones.
(a) 2002
(b) 2001
(c) 2011
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 2001


Question 2.
Which gas has been leaked from UC plant in Bhopal gas tragedy.
(a) Nitrogen oxide
(b) Methyl – isocyanite
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon monooxide

Answer

Answer: (b) Methyl – isocyanite


Question 3.
In which years did the Bhopal gas tragedy happen?
(a) 1984
(b) 1994
(c) 1992
(d) 1985

Answer

Answer: (a) 1984


Question 4.
Right to Life is under which Article of the Constitution?
(a) Art 22
(b) Art 25
(c) Art 23
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above


Question 5.
Emissions from vehicles are a major cause of
(a) Environmental pollution
(b) Air pollution
(c) soil pollution
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Environmental pollution


Question 6.
What are Power looms?
(a) Small units with 4 – 6 looms
(b) Workers of textile mile
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) & (b)
Power looms are small units with 4-6 looms. The owners operate them with hired and family labor. It is well known that conditions of work in the power looms are far from satisfactory.


Question 7.
The government of India gives what status to deny workers from their wages?
(a) legal
(b) Justice
(c) Illegal
(d) All of above

Answer

Answer: (c) Illegal
It is Illegal by government to deny workers from their wages. To stop injustice with unpaid workers government of India made it illegal.


Question 8.
Where did the Supreme Court of India is located?
(a) Chandigarh
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) New Delhi

Answer

Answer: (d) New Delhi
The Supreme Court of India is located in New Delhi. On 26 January 1950 Supreme Court of India was established.


Question 9.
Under which articles the Right to Life is provided to people?
(a) 21
(b) 22
(c) 25
(d) 24

Answer

Answer: (a) 21
Right to life is a Fundamental Right under Article 21 of the Constitution and it includes the right to the enjoyment of pollution-free water.


Question 10.
All persons are equal before whom?
(a) Police
(b) Minister
(c) Law
(d) Court

Answer

Answer: (c) Law
All persons are equal before law. Rights are available to all Indians equally. It is the principle that each independent human being must be treated equally by the law and that all people are subject to the same laws of justice.


Question 11.
How can the government ensure social justice?
(a) By enforcing less money
(b) By enforcing laws
(c) By enforcing command
(d) None of these

Answer

Answer: (b) By enforcing laws
Through making, enforcing and upholding laws, the government can control the activities of individuals or private companies and thus, ensure social justice.


Question 12.
What does the Right against Exploitation state?
(a) No promotion in salary is given
(b) No one can force to work
(c) No salary is given
(d) None of these

Answer

Answer: (b) No one can force to work
The Right against Exploitation states that no one can be forced to work under bondage or for low wages. Similarly, the Constitution lays down no child below the age of 14 shall be employed to work in any factory or mines or any other hazardous employment.


Question 13.
(a) Cheap labor
(b) Cheap transportation
(c) Higher demands
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Cheap labor
Foreign companies come to India for cheap labor. Wages that the companies pay to workers say in the U.S.A. are far higher than what they have to pay to workers in poorer countries like India.


Question 14.
Why do we need laws?
(a) To protect our right
(b) To protect our goods
(c) To protect our labor
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To protect our right
We need laws to protect our rights. To protect people from exploitation, the government makes certain laws. These laws try to ensure that the unfair practices are kept at a minimum in the markets.


Question 15.
What is a market?
(a) Place of depositing money
(b) Place of selling and buying things
(c) Place of hiring labor
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Place of selling and buying things
A market is that place where the process of buying and selling takes place. Markets everywhere tend to be exploitative of people whether as workers, consumers or producers.


Write true (T) or false (F)

1. With the law on minimum wages which is meant to protect workers, there are also laws that protect the interests of producers and consumers in the market.

Answer

Answer: True


2. Power looms are small units with 4-6 looms.

Answer

Answer: True


3. Right against Exploitation says that no one can be forced to work for low wages or under bondage.

Answer

Answer: True


4. Methyl – isocyanite (MIC) – a highly poisonous gas – started leaking from this U.C plant.

Answer

Answer: True


5. Between 1980 and 1984, the crew for the MIC plant was increased from 6 to 12 workers.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Installation of an MIC Production unit(a) Cut in half from 12 to 6.
2. Methyl – isocyanite (MIC)(b) Compressed Natural Gas.
3. Aziza Sultan(c) Survivor of Bhopal gas tragedy
4. C.N.G(d) A highly poisonous gas started leaking from U.C plant
5. Between 1980 and 1984 the work crew for the MIC plant(e) 1978
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Installation of an MIC Production unit(e) 1978
2. Methyl – isocyanite (MIC)(d) A highly poisonous gas started leaking from U.C plant
3. Aziza Sultan(b) Compressed Natural Gas.
4. C.N.G(c) Survivor of Bhopal gas tragedy
5. Between 1980 and 1984 the work crew for the MIC plant(a) Cut in half from 12 to 6.

Fill in the blanks

1. ……………………… countries – particularly India, Bangladesh and Pakistan – play hosts for industries producing pesticides, asbestos or processing zinc and lea(d)

Answer

Answer: South Asian


2. The government has to make ……………………… and also has to enforce them.

Answer

Answer: appropriate laws


3. The Supreme Court had ordered all public transport vehicle using diesel to switch to ……………………… .

Answer

Answer: Compressed Natural Gas (CNG)


4. In ………………………, there were very few laws protecting the environment in Indi(a)

Answer

Answer: 1984


5. In case of ……………………… (1991), the Supreme Court held that the Right to Life is Fundamental Right under Art 21 of the Constitution and it includes right to the enjoyment of water and air for full enjoyment of life.

Answer

Answer: Subhash Kumar vs State of Bihar, Pollution free


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 10 Law and Social Justice with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Law and Social Justice Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 10 Law and Social Justice with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided New Kings and Kingdoms Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 History Objective Questions.

New Kings and Kingdoms Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on New Kings and Kingdoms Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Sultan Mahmud Ghazni was from:
(a) Afghanistan
(b) Iran
(c) Tanzania
(d) Iraq

Answer

Answer: (a) Afghanistan


Question 2.
Who was the first emperor of the Cholas?
(a) Vijayalaya Chola,
(b) Rajendra Chola
(c) Aditya Chola
(d) Uttam Chola

Answer

Answer: (a) Vijayalaya Chola,


Question 3.
Cholas mainly ruled in the State:
(a) Madhya Pradesh
(b) Kashmir
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (c) Tamil Nadu


Question 4.
Who Built Thanjavur?
(a) Vijayalaya Chola
(b) Sultan Mahmud Ghazni
(c) Rajendra
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Vijayalaya Chola


Question 5.
Which one was not in ‘tripartite struggle’ dynasties?
(a) Gurjara-Pratihara
(b) Rashtrakuta and
(c) Pala dynasties
(d) The Cholas

Answer

Answer: (d) The Cholas


Question 6.
Chalukyas were concerned to the state:
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kashmir
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (a) Karnataka


Question 7.
Temple of Cholapuram ‘Gangaikonda’ was built in the year:
(a) 1000 AD
(b) 1035 AD
(c) 1050 AD
(d) 1100 AD

Answer

Answer: (b) 1035 AD


Question 8.
Which river was used for the agriculture purpose by the Cholas?
(a) Sindh
(b) Ganga
(c) Kaveri
(d) Yamuna

Answer

Answer: (c) Kaveri


Question 9.
Dining the period temples were also hub of:
(a) Economic life
(b) Social life
(c) Cultural life
(d) All the above.

Answer

Answer: (d) All the above.


Question 10.
What is ‘brahmadeya’?
(a) Lands grants to Brahmanas;
(b) Lands grants to peasants;
(c) Lands grant to warriors;
(d) Lands grant to poets;

Answer

Answer: (a) Lands grants to Brahmanas;


Question 11.
When did the first battle of tarain fought?
(a) 1191
(b) 1195
(c) 1193
(d) 1194

Answer

Answer: (a) 1191
Prithviraj Chauhan defeated Mohammed Ghori in 1191 in first battle of Tarain but later on in 1192, he was defeated in second battle of Tarain by Ghori.


Question 12.
Who was considered as the most powerful chola ruler?
(a) Babur
(b) Rajendra
(c) Rajaraja
(d) Prithviraj Chauhan

Answer

Answer: (c) Rajaraja
Rajaraja I, considered the most powerful Chola ruler, became king in 985 and expanded control over most of these areas. He also reorganised the administration of the empire.


Question 13.
Land granted to Brahmans was recorded on what?
(a) Silver plates
(b) Betel leaves
(c) Iron plates
(d) Copper plates

Answer

Answer: (d) Copper plates
Kings often rewarded Brahmans by grants of land. These were recorded on copper plates, which were given to those who received the land.


Question 14.
Rashtrakutas were subordinate to what?
(a) Cheras
(b) Cholas
(c) Chalukyas
(d) None of the

Answer

Answer: (c) Chalukyas
One powerful instance was that of the Rashtrakutas in the Deccan. Initially they were subordinate to the Chalukyas.


Question 15.
Many new dynasties emerged after which century?
(a) Fifteenth century
(b) Seventh century
(c) Twelfth century
(d) Eleventh century

Answer

Answer: (b) Seventh century
Many new dynasties emerged after the seventh century.


Question 16.
Who were called nadu?
(a) Group of females
(b) Group of villages
(c) Group of males
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Group of villages
The larger units of the groups of `ur’ or villages were called nadu.


Question 17.
Who wrote Kitabal-Hind?
(a) Kalhana
(b) Dantidurga
(c) Al-Baruni
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Al-Baruni
A great Arab poet Al-Baruni wrote Kitab-al-Hind.


Question 18.
Who were the parties involved in ‘tripartite struggle’?
(a) Gurjaras
(b) Palas
(c) Rashtrakutas
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
The parties involved in the tripartite struggle were Gurjaras, Palas and Rashtrakutas.


Question 19.
What were the major cities under the control of the Chahamanas?
(a) Delhi
(b) Ajmer
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Delhi and Ajmer were the two major cities under the control of the Chahamanas.


Question 20.
Who was Dantidurga?
(a) Rastrakutas chief
(b) Cholas chief
(c) Chalukyas chief
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rastrakutas chief
Dantidurga was a Rastrakutas chief who turned to be a Kshatriya after performing a ritual known as hiranya-garbha.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Vellanvagai(a) Land for the maintenance of a school
2. Brahmadeya(b) Land of non-Brahmanas Peasant Proprietors
3. Shalabhoga(c) Land gifted to Brahmanas
4. Devadana(d) Land donated to Jaina institutions
5. pallichchhandam(e) Land gifted to temples
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Vellanvagai(b) Land of non-Brahmanas Peasant Proprietors
2. Brahmadeya(c) Land gifted to Brahmanas
3. Shalabhoga(a) Land for the maintenance of a school
4. Devadana(e) Land gifted to temples
5. pallichchhandam(d) Land donated to Jaina institutions

Fill in the blanks

1. Nagabhata was a ……………. King.

Answer

Answer: Pratihara


2. The language of prashasti found in Gwalior, Madhya Pradesh is ……………. .

Answer

Answer: Sanskrit


3. ‘Kalhana’ was a ……………. .

Answer

Answer: author


4. ……………. was the way to control others areas.

Answer

Answer: Warfare


5. Chahamanas are also known as ……………. .

Answer

Answer: Chauhans


6. Sultan Mahmud of ……………. .

Answer

Answer: Ghazni


7. A book ‘Kitab-al-Hind’ was written in the language ……………. .

Answer

Answer: Arabic


8. Muttaraiyar were subordinate to ……………. .

Answer

Answer: the Pallava Kings of Kanchipuram


9. Tang dynasty was established in ……………. .

Answer

Answer: China


10. A famous temple of Chola situated in Cholapuram is called ……………. .

Answer

Answer: Gangaikonda


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2
Look the temple given and give the answer:
(i) Who built this temple and when?
(ii) Who and when built this temple?
(iii) Where is this situated?
(iv) To whom is temple dedicated?

Answer

Answer: (i) Gangaikonda temple.
(ii) The temple was built by Rajendra in 1035 AD. Rajendra was a king of Chola dynasty.
(iii) Situated in Cholapuram, Distt.:Ariyalur Tamil Nadu.
(iv) Mainly dedicated to Bhagwan Shiva.


Map Skills

In the given map locate the followings Regimes:
(i) Cholas Regime
(ii) Palas Regime
(iii) Rashtrakutas Regime
(iv) Chauhans Regime

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of New Kings and Kingdoms Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Nutrition in Plants Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Nutrition in Plants Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Nutrition in Plants Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 1 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Nutrition in Plants Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 1 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The plant which traps and feeds on insects is:
(a) Cuscuta
(b) China rosa
(c) Pitcher plant
(d) Rose

Answer

Answer: (a)
Pitcher plant is the plant which traps and feeds on insects.


Question 2.
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(a) Roots
(b) Stem
(c) Flowers
(d) Leaves

Answer

Answer: (a)
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their leaves.


Question 3.
The internal factor affecting the process of photosynthesis is:
(a) Temperature
(b) Chlorophyll
(c) Light
(d) Water

Answer

Answer: (a)
Chlorophyll is the internal factor affecting the process of photosynthesis.


Question 4.
Organisms need nutrition to:
(a) Obtain energy
(b) Fight against diseases
(c) Grow
(d) All of these

Answer

Answer: (a)
Organisms need nutrition to obtain energy, fight against diseases and grow.


Question 5.
The chemical used in starch test is:
(a) Safranin
(b) Blue ink
(c) Iodine
(d) Litmus

Answer

Answer: (a)
Iodine is the chemical used in starch test.


Question 6.
Pitcher plant falls in the category of:
(a) Herbivore
(b) Insectivore
(c) Carnivore
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Pitcher plant falls in the category of insectivore.


Question 7.
Parasites:
(a) live on dead organisms
(b) eat animals
(c) prepare their own food
(d) live on other living beings

Answer

Answer: (a)
Parasites live on other living beings.


Question 8.
Water reaches the leaves from the root by:
(a) Stomata
(b) Phloem
(c) Xylem
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Water reaches the leaves from root by xylem.


Question 9.
It is not advisable to sit under the trees at night because:
(a) Carbon dioxide ratio is higher under the trees at night
(b) Trees sleep at night
(c) Plants make food during the night
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
It is not advisable to sit under the trees at night because carbon dioxide ratio is higher under the trees at night.


Question 10.
The gas used from the atmosphere during photosynthesis is:
(a) Hydrogen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Oxygen

Answer

Answer: (a)
Carbon dioxide is the gas used from the atmosphere during photosynthesis.


Question 11.
The ultimate source of energy for all living organisms is:
(a) Plants
(b) Sun
(c) Oxygen
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Sun is the ultimate source of energy for all living organisms.


Question 12.
Product of photosynthesis are:
(a) Carbon dioxide and oxygen
(b) Carbohydrate and carbon dioxide
(c) Carbohydrate and oxygen
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Carbohydrate and oxygen are product of photosynthesis.


Question 13.
A parasitic plant with yellow, slender and tubular stem is:
(a) Pitcher plant
(b) Cuscuta
(c) Sunflower
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Cuscuta is a parasitic plant with yellow slender and tubular stem.


Question 14.
The mode of nutrition in which organisms take in nutrients in solution form from dead and decaying matter is:
(a) Heterotrophic nutrition
(b) Autotrophic nutrition
(c) Saprotrophic nutrition
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Saprotrophic nutrition is the mode of nutrition in which organisms take in nutrients in solution form from dead and decaying matter.


Question 15.
Which of the following shows symbiotic relationship ?
(a) Lichens
(b) Rhizobium bacteria and leguminous plants
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Lichens, Rhizobium bacteria and Leguminous plants both show symbiotic relationship.


Question 16.
The process by which green plants prepare their own food is known as:
(a) Transpiration
(b) Photosynthesis
(c) Respiration
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Photosynthesis is the process by which green plants prepare their own food.


Question 17.
Stomata are present on:
(a) Stems
(b) Leaves
(c) Flowers
(d) All of these

Answer

Answer: (a)
Stomata are present on leaves.


Question 18.
Which of the following is insectivorous plant ?
(a) Mushroom
(b) Fungi
(c) Pitcher
(d) Cuscuta

Answer

Answer: (a)
Pitcher is insectivorous plant.


Question 19.
Rhizobium is a:
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Algae
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Rhizobium is a bacteria.


Question 20.
Two different organisms living together and both benefitted from each other, are called as:
(a) Saprophytic
(b) Parasitic
(c) Heterotrophic
(d) Symbiotic

Answer

Answer: (a)
Two different organisms living together and both benefitted from each other, are called as Symbiotic.


Question 21.
Green plants are known as:
(a) Heterotrophs
(b) Autotrophs
(c) Saprotrophs
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Green plants are known as Autotrophs.


Question 22.
Which of the following is not required for photosynthesis:
(a) Sunlight
(b) Water
(c) Oxygen
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (a)
Carbon dioxide is not required for photosynthesis.


Question 23.
The components of food necessary for our body are:
(a) Carbohydrates
(b) Proteins
(c) Vitamins
(d) All of these

Answer

Answer: (a)
The components of food necessary for our body are carbohydrates, proteins, vitamins.


Question 24.
The gas produced during photosynthesis is:
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
The gas produced during photosynthesis is oxygen.


Question 25.
The solar energy is captured by which part of the plant ?
(a) Stem
(b) Leaves
(c) Root
(d) Flower

Answer

Answer: (a)
The solar energy is captured by leaves of the plant.


Question 26.
The pores on the lower surface of leaf are:
(a) Stomata
(b) Chlorophyll
(c) Xylem
(d) Phloem

Answer

Answer: (a)
The pores on the lower surface of leaf are stomata.


Question 27.
Which of the following is not an end product of photosynthesis ?
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Water vapour
(d) Glucose

Answer

Answer: (a)
Carbon dioxide is not an end product of photosynthesis.


Question 28.
The external factor affecting the process of photosynthesis is:
(a) Oxygen
(b) Temperature
(c) Chlorophyll
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
The external factor affecting the process of photosynthesis is temperature.


Question 29.
Which part of the plant gets carbon dioxide from the air for photosynthesis ?
(a) Root hair
(b) Leaf veins
(c) Sepals
(d) Stomata

Answer

Answer: (a)
Stomata gets carbon dioxide from the air for photosynthesis.


Question 30.
Amarbel is an example of:
(a) Autotroph
(b) Parasite
(c) Saprotroph
(d) Host

Answer

Answer: (a)
Amarbel is an example of Parasite.


Match Column A with Column B:

Question 1.

Column AColumn B
(a) Chlorophyll(i) Bacteria
(b) Nitrogen(ii) Heterotrophs
(c) Amarbel(iii) Pitcher plant
(d) Animals(iv) Leaf
(e) Insects(v) Parasite
Answer
Column AColumn B
(a) Chlorophyll(iv) Leaf
(b) Nitrogen(i) Bacteria
(c) Amarbel(v) Parasite
(d) Animals(ii) Heterotrophs
(e) Insects(iii) Pitcher plant

Question 2.

Column AColumn B
(a) Two different organisms live together and both are mutually benefitted(i) water, sunlight, oxygen
(b) Food factory of plants(ii) symbiosis
(c) Organisms living on other organisms and deriving food from them(iii) stomata
(d) Tiny pores present in leaves(iv) leaf
(e) Required plants to prepare food(v) parasitic
Answer
Column AColumn B
(a) Two different organisms live together and both are mutually benefitted(ii) symbiosis
(b) Food factory of plants(iv) leaf
(c) Organisms living on other organisms and deriving food from them(v) parasitic
(d) Tiny pores present in leaves(iii) stomata
(e) Required plants to prepare food(i) water, sunlight, oxygen

Question 3.

Column AColumn B
(a) Saprotrophic nutrition(i) Algae
(b) Insectivorous plant(ii) Fungi
(c) Autotrophic nutrition(iii) Algae and fungus
(d) Lichens(iv) Pitcher
Answer
Column AColumn B
(a) Saprotrophic nutrition(ii) Fungi
(b) Insectivorous plant(iv) Pitcher
(c) Autotrophic nutrition(i) Algae
(d) Lichens(iii) Algae and fungus

State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’:

Question 1.
Tiny openings present in leaf surface is called stomata.

Answer

True


Question 2.
Phbtosynthesis cannot take place in dark.

Answer

True


Question 3.
Bread moujd is a‘ saprophyte.

Answer

True


Question 4.
Parasites grow on the bodies of hosts.

Answer

True


Question 5.
Carbon dioxide is released during the process of photosynthesis.

Answer

False


Question 6.
The product of photosynthesis is carbohydrate.

Answer

True


Question 7.
Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis.

Answer

True


Question 8.
Sun in not the ultimate source of energy for all living organisms.

Answer

False


Question 9.
Plants which synthesise their food themselves are called saprotrophs.

Answer

False


Question 10.
Green plants have autotrophic nutrition.

Answer

True


Question 11.
Fungi prepare their own food by photosynthesis.

Answer

False


Question 12.
Solar energy is stored in the form of food in the leaves with the help of chlorophyll.

Answer

True


Question 13.
Transpiration is the process by which plants lose water in the form of water vapour.

Answer

True


Question 14.
Chloroplasts contain chlorophyll.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
Starch gives a blue-black colour with a solution of ……………………….

Answer

iodine


Question 2.
………………………. is the site of photosynthesis in plants.

Answer

Leaf


Question 3.
Autotrophs are all ………………………. plants.

Answer

green


Question 4.
During photosynthesis, the chlorophyll traps the energy from ……………………….

Answer

sun


Question 5.
………………………. is an example of symbiotic association.

Answer

Lichen


Question 6.
Green plants manufacture their own food, hence they are called ……………………….

Answer

autotrophs


Question 7.
On testing with iodine, starch turns, ………………………. in colour.

Answer

blue


Question 8.
Lichen is the mutual combination of ………………………. and ………………………..

Answer

algae and fungus


Question 9.
………………………. is an organelle present in the leaves that contain chlorophyll.

Answer

Chloroplast


Question 10.
Saprophytic plants lack ……………………….

Answer

chlorophyll


Question 11.
………………………. is released during photosynthesis.

Answer

Oxygen


Question 12.
A fungus we like to eat is ……………………….

Answer

mushroom


Question 13.
Mode of nutrition in algae is ………………………..

Answer

autotrophic


Question 14.
An example of parasite is ………………………..

Answer

cuscuta


Question 15.
Stomata are surrounded by ………………………. cells.

Answer

guard


Question 16.
Green plants are called ………………………. since they synthesize their own food.

Answer

autotrophs


Question 17.
The food synthesized by the plants is stored as ………………………..

Answer

carbohydrates


Question 18.
In photosynthesis, solar energy is captured by the pigment called ……………………….

Answer

chlorophyll


Question 19.
During photosynthesis, plants take in ………………………. and release ………………………..

Answer

carbon dioxide, oxygen.


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Nutrition in Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 3 The Delhi Sultans with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 3 The Delhi Sultans with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Delhi Sultans Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 History Objective Questions.

The Delhi Sultans Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on The Delhi Sultans Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Rudramadevi ruled Kakatiya dynasty from:
(a) 1262 to 1289
(b) 1130-1145
(c) 1165-1192
(d) 1414-1451

Answer

Answer: (a) 1262 to 1289


Question 2.
The Delhi Sultans were dependent upon:
(a) Trade, tribute or plunder for supplies
(b) Taxes from tourists
(c) Taxes from Artisans
(d) None

Answer

Answer: (a) Trade, tribute or plunder for supplies


Question 3.
Name of the first mosque built by Sultans in Delhi is:
(a) JamaMasjid
(b) Moth ki Masjid
(c) Quwwat al-Islam
(d) Jamali Kamali Masjid

Answer

Answer: (c) Quwwat al-Islam


Question 4.
Who built the mosque Quwwat al-Islam?
(a) Ghiyasuddin Balban
(b) Iltutmish
(c) Raziyya Sultan
(d) Alauddin Khalji

Answer

Answer: (b) Iltutmish


Question 5.
Which mosque is “Sanctuary of the World”?
(a) Begumpuri Mosque
(b) Moth Mosque
(c) Neeli Mosque
(d) Jamali Kamali Mosque

Answer

Answer: (a) Begumpuri Mosque


Question 6.
Ziyauddin Barani was:
(a) An archaeologist;
(b) A warrior;
(c) Sultan
(d) A Muslim political thinker of the Delhi Sultanate

Answer

Answer: (d) A Muslim political thinker of the Delhi Sultanate


Question 7.
Ibn Battuta belonged from:
(a) Iran
(b) Morocco
(c) Afghanistan
(d) China

Answer

Answer: (b) Morocco


Question 8.
Sher Shah Suri started his career as:
(a) Accountant
(b) Soldier
(c) Manager
(d) Traveller

Answer

Answer: (c) Manager


Question 9.
Ghiyasuddin Balban was Sultan of dynasty:
(a) Khalji
(b) Tughluq
(c) Sayyid
(d) Turkish

Answer

Answer: (b) Tughluq


Question 10.
A Garrison town is:
(а) A fortified settlement, with soldiers
(b) A settlement of peasants
(c) A settlement of ruler
(d) A settlement of town where special river was carried

Answer

Answer: (а) A fortified settlement, with soldiers


Question 11.
What was the duty of the muqtis?
(a) To lead rulers
(b) To lead military campaigns
(c) To lead country
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To lead military campaigns
The duty of the muqtis was to lead military campaigns and maintain law and order in their iqtas.


Question 12.
Kharaj was a type of tax imposed on what?
(a) Houses
(b) Trade
(c) Cattle
(d) Cultivation

Answer

Answer: (d) Cultivation
Kharaj was a type of tax imposed on cultivation and amounting to about 50per cent of the peasant’s produce.


Question 13.
Who introduced token currency?
(a) Muhammad-bin-Tughluq
(b) Alauddin Khalji
(c) Raziyya
(d) Khizr Khan

Answer

Answer: (a) Muhammad-bin-Tughluq
Muhammad Tughluq paid his soldiers cash salaries. But instead of controlling prices, he used token currency, somewhat like present-day paper currency, but made out of cheap metals, not gold and silver.


Question 14.
What is the direction that the Muslims face during prayer?
(a) Khutba
(b) Ulema
(c) Kharaj
(d) Qibla

Answer

Answer: (d) Qibla
During prayer, Muslims stand facing Mecc(a) In India this is to the west. This is called the qibl(a)


Question 15.
What is fortified settlement of soldiers is known as?
(a) Hinterland
(b) Garrison town
(c) The Masjid
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Garrison town
Garrison town is a fortified settlement with soldiers.


Question 16.
What were Garrison towns?
(a) Fortified settlements with soldiers
(b) Fortified settlements with rulers
(c) Fortified settlement with Persian
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fortified settlements with soldiers
Garrison towns were fortified settlements with soldiers.


Question 17.
Name the mosque built in the reign of Sikandar Lodi?
(a) Moti ki masjid
(b) Begumpuri Mosque
(c) Jama masjid
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Moti ki masjid
Begumpuri Mosque built in the reign of Muhammad Tuglaq and Moth ki Masjid built in the reign of Sikandar Lodi.


Question 18.
Name the mosque built in the reign of Muhammad Tugluq?
(a) Moti ki masjid
(b) Begumpuri Mosque
(c) Jama masjid
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Begumpuri Mosque
Begumpuri Mosque built in the reign of Muhammad Tuglaq and Moth ki Masjid built in the reign of Sikandar Lodi.


Question 19.
Why was Raziyya removed from the throne?
(a) Raziyya was not qualified
(b) Raziyya was under age
(c) Raziyya was women
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Raziyya was women
Though Raziyya was more able and qualified than her brothers but being a woman ruler she was not favoured by anyone and finally dethroned in 1240.


Question 20.
Which ruler first established his or her capital at Delhi?
(a) Tomara Rajputs
(b) Angpal
(c) Patwari
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Tomara Rajputs
The Tomara Rajputs were the first rulers who established their capital at Delhi.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Ananga Pala(a) 1451-1489
2. Jalaluddin Khalji(b) 1351-1388
3. Bahlul Lodi(c) 1414-1421
4. Firuz Shah Tughluq(d) 1290-1296
5. Raziyya(e) 1130-1145
6. Khizr Khan(f) 1236-1240
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Ananga Pala(e) 1130-1145
2. Jalaluddin Khalji(d) 1290-1296
3. Bahlul Lodi(a) 1451-1489
4. Firuz Shah Tughluq(b) 1351-1388
5. Raziyya(f) 1236-1240
6. Khizr Khan(c) 1414-1421

Fill in the blanks

1. Many rich Jaina merchants lived in the city and constructed several ……………. .

Answer

Answer: temples


2. The Delhi Sultans built many ……………. in the area.

Answer

Answer: cities


3. ……………. was queen of Kakatiya dynasty of Warangal.

Answer

Answer: Rudramadevi


4. Rudramadevi changed her name and pretended she was a ……………. .

Answer

Answer: man


5. Controlling garrison towns (army towns) in distance from Delhi was ……………. .

Answer

Answer: extremely difficult


6. The consolidation of Delhi Sultanate needed reliable ……………. and …………….

Answer

Answer: governors and administrators


7. Raziyya Sultan was daughter of ……………. .

Answer

Answer: Shamsuddin Iltutmish


8. Khizr Khan was from ……………. dynasty.

Answer

Answer: Sayyid


9. Delhi first became the capital of a kingdom under the ……………. dynasty.

Answer

Answer: Tomara


10. Iqtadar was also known as ……………. .

Answer

Answer: muqti


Map Skills

1. Show the campaign of Alauddin Khalji’s into south India.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 History Chapter 3


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 3 The Delhi Sultans with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The Delhi Sultans Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 3 The Delhi Sultans with Answers Read More »

error: Content is protected !!