MCQ Questions

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Resources Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Geography Objective Questions.

Resources Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Resources Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Geography Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Geography Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Find any one among the following which is considered as an important factor that can change substances into resources.
(a) Technology
(b) Stock
(c) Distribution
(d) Origin

Answer

Answer: (a) Technology


Question 2.
Resources that are found everywhere are termed as
(a) localised
(b) biotic
(c) ubiquitous
(d) non-renewable

Answer

Answer: (c) ubiquitous


Question 3.
Using resources carefully and giving them time to get renewed is called
(a) sustainable development
(b) human resources development
(b) stock of resources
(d) resource conservation

Answer

Answer: (d) resource conservation


Question 4.
The rich deposit of coal in Ruhr region of which country.
(a) India
(b) France
(c) Germany
(d) U.S.A

Answer

Answer: (c) Germany


Question 5.
What makes an object or substance a resource is its
(a) utility
(b) origin
(c) stock
(d) patent

Answer

Answer: (a) utility


Question 6.
Using resources carefully, judicially & giving them time to get renewed is called ……………..
(a) Resource Development
(b) Sustainable Conservation
(c) Sustainable Development
(d) Resource Conservation

Answer

Answer: (d) Resource Conservation


Question 7.
Factors which help in the development of resources are:
(a) All (b, c & d)
(b) Human Resource
(c) Technology
(d) International Competition

Answer

Answer: (a) All (b, c & d)


Question 8.
Resources created by human beings are called ………………
(a) Natural Resource
(b) Useful Resource
(c) Industrial Resource
(d) Man Made Resource

Answer

Answer: (d) Man Made Resource


Question 9.
Value means ………………
(a) Utility
(b) Worth
(c) Money
(d) Wealth

Answer

Answer: (b) Worth


Question 10.
People use natural resources to make buildings, bridges, roads, machinery and vehicles, which are known as ………………
(a) Human Made Resource
(b) Human Resource
(c) Natural Resource
(d) Un-Natural Resource

Answer

Answer: (a) Human Made Resource


Question 11.
Which one of the following is not a “Value”?
(a) Aesthetic Value
(b) Economic Value
(c) Artistic Value
(d) Ethical Value

Answer

Answer: (c) Artistic Value


Question 12.
A thing becomes a resource when it’s ……………… has been identified.
(a) Character
(b) Area
(c) Utility
(d) Availability

Answer

Answer: (c) Utility


Write true (T) or false (F)

1. Using resources carefully and giving them time to get renewed is called sustainable development.

Answer

Answer: False


2. People are human resources.

Answer

Answer: True


3. Stock of resources is the amount of resource available for use.

Answer

Answer: True


4. Resources that are found everywhere are localised.

Answer

Answer: False


5. Technology means the exclusive right over any idea or invention.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Utility(a) exclusive right over any idea or invention.
2. Patent(b) amount of resources available for us.
3. Value(c) found only in certain places
4. localised(d) worth
5. Stock of resources(e) usability
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Utility(e) usability
2. Patent(a) exclusive right over any idea or invention.
3. Value(d) worth
4. localised(c) found only in certain places
5. Stock of resources(b) amount of resources available for us.

Fill in the blanks

1. Utility or ……………………… is what makes an object or substances a resource.

Answer

Answer: usability


2. ……………………… means worth.

Answer

Answer: Value


3. ……………………… resources are those resources whose quantity is known.

Answer

Answer: Actual


4. The distribution of natural resources depends upon number of ……………………… factors like terrain, climate and altitude.

Answer

Answer: physical


5. Human resources refer to the number and ……………………… of the people.

Answer

Answer: abilities


6. Natural substances become resources only when their ……………………… form has been changed.

Answer

Answer: original


Picture Based Questions

1.

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1

1. Under which resource category the above pic has been categorised?
2. How do wind fans generate energy?

Answer

Answer:
1. Under the category of Potential Resources.
2. Wind fans generate energy using windcycles.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Resources Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 4 The Mughal Empire with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 4 The Mughal Empire with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Mughal Empire Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 History Objective Questions.

The Mughal Empire Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on The Mughal Empire Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
When Babur got throne of Ferghana, he was:
(a) Only 12 years old
(b) Only 14 years old
(c) Only 15 years old
(d) Only 20 years old

Answer

Answer: (a) Only 12 years old


Question 2.
1st war of Panipat fought between:
(a) Humayun and Ibrahim Lodi
(b) Akbar and Ibrahim
(c) Babur and Ibrahim Lodi
(d) Lodi Sher Khan and Ibrahim Lodi

Answer

Answer: (c) Babur and Ibrahim Lodi


Question 3.
War fought between Baber and Rana Sanga is called:
(a) Panipat war
(b) Khanua war
(c) Chausa war
(d) Kanauj war

Answer

Answer: (b) Khanua war


Question 4.
Who fought Chausa and Kanauj wars against Humayun?
(a) Sher Khan
(b) Mirza Hakim
(c) Bairam Khan
(d) Safavid Shah

Answer

Answer: (a) Sher Khan


Question 5.
The Mughal Emperor who spent his last days in prison, was:
(a) Babur
(b) Humayun
(c) Jahangir
(d) Shah Jahan

Answer

Answer: (d) Shah Jahan


Question 6.
The mother of Shah Jahan was a:
(a) Rajput Princess
(b) Bijapur Princess
(c) Rathor Princess
(d) Mewar Princess

Answer

Answer: (c) Rathor Princess


Question 7.
Number of mansabdars in Aurangzeb’s reign was:
(a) 75
(b) 79
(c) 85
(d) 90

Answer

Answer: (b) 79


Question 8.
Who wrote ‘Akbar Nama’?
(a) Abul Fazal
(b) Abul Faizi
(c) Todar Mai
(d) None

Answer

Answer: (a) Abul Fazal


Question 9.
Interesting aspect about the Ain-i-Akbari is:
(a) Its pictorial details
(b) Its ancestral details
(c) Its administrative details
(d) Its rich statistical details

Answer

Answer: (d) Its rich statistical details


Question 10.
Meaning of‘diwan’is:
(a) Administrative officer
(b) Legal officer
(c) Financial officer
(d) Revenue officer

Answer

Answer: (c) Financial officer


Question 11.
Red Fort Delhi was built by:
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shah Jahan
(d) Aurangzeb

Answer

Answer: (c) Shah Jahan


Question 12.
What was the capital of Mirza Hakim Akbar’s half-brother?
(a) Kabul
(b) Morocco
(c) Sind
(d) Afghan

Answer

Answer: (a) Kabul
Qandahar was seized from the Safavids, Kashmir was annexed, as also Kabul,after the death of Mirza Hakim.


Question 13.
What was the other name of Prince Khurram (Jahangir’son)?
(a) Shahjahan
(b) Jahangir
(c) Aurangzeb
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Shahjahan
Prince Khurram, the future Emperor Shah Jahan, rebelled in the last years of his reign.


Question 14.
What was the other name of Prince Salim (Akbar’s son)?
(a) Shahjahan
(b) Jahangir
(c) Aurangzeb
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Jahangir
In the last years of his reign Akbar was distracted by the rebellion of Prince Salim, the future Emperor Jahangir.


Question 15.
In which year, Humayun recaptured Delhi?
(a) 1552
(b) 1553
(c) 1554
(d) 1555

Answer

Answer: (d) 1555
In Iran Humayun received help from the Safavid Shah. He recaptured Delhi in 1555 but died the next year after an accident in this building.


Question 16.
Who was the first Mughal Emperor?
(a) Humayun
(b) Babur
(c) Jahangir
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Babur
Babur, the first Mughal emperor (1526-1530), succeeded to the throne of Ferghana in 1494 when he was only 12 years ol(d)


Question 17.
Who was Abul Fazl?
(a) Akbar counsellor
(b) Akbar friend
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Abul Fazl was Akbar’s friend and counsellor. He wrote the books Akbar Nama and Ain-i Akbari.


Question 18.
How Shahjahan is better known as in the Indian History?
(a) Prince salim
(b) Mirza haqim
(c) Prince khurram
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Prince khurram
Prince Khurram is better known as Emperor Shahjahan in the Indian History.


Question 19.
When was Shivaji insulted?
(a) when he came to accept Marathi authority
(b) when he came to accept Mughal authority
(c) when he decline to accept Mughal authority
(d) None of these

Answer

Answer: (b) when he came to accept Mughal authority
Shivaji was insulted by Aurangzeb when he came to accept Mughal authority.


Question 20.
Who was Babur?
(a) Last Mughal emperor
(b) Only Mughal emperor
(c) First Mughal emperor
(d) None of these

Answer

Answer: (c) First Mughal emperor
Babur was the first Mughal emperor and reigned from 1526 to 1530.


Question 21.
What were the central provinces under the control of the Mughals?
(a) Lahore
(b) Chittor
(c) Agra
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
The central provinces under the control of the Mughals were Lahore, Panipat, Delhi, Mathura, Agra, Amber, Ajmer, Fatehpur Sikri, Chittor, Ranthambhor and Allahaba.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. 1st war of Panipat(a) 1570
2. Chausa war(b) 1569
3. Kanauj war(c) 1568
4. Seized the Sisodiya capital of Chittor(d) 1540
5. Seized the capital of Ranthambhor(e) 1539
6. Discussions on religion by Akbar(f) 1526
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. 1st war of Panipat(f) 1526
2. Chausa war(e) 1539
3. Kanauj war(d) 1540
4. Seized the Sisodiya capital of Chittor(c) 1568
5. Seized the capital of Ranthambhor(b) 1569
6. Discussions on religion by Akbar(a) 1570

Fill in the blanks

1. Babur succeeded to the throne of ……………. in 1494.

Answer

Answer: Ferghana


2. Aurangzeb insulted ……………. who escaped from Agra and declared himself an independent king.

Answer

Answer: Shivaji


3. Dara Shukoh and his brothers were ……………. .

Answer

Answer: killed


4. The mother of the Jahangir was a ……………. princess.

Answer

Answer: Kachhwaha


5. Modern days Jaipur was earlier called ……………. .

Answer

Answer: Amber


6. In Akbar’s reign there were ……………. mansabdars.

Answer

Answer: 29


7. Akbar Nama has ……………. volumes.

Answer

Answer: three


8. Akbar’s empire was divided into provinces called ……………. .

Answer

Answer: subas


9. Nur Jahan was wife of ……………. .

Answer

Answer: Jahangir


10. ‘Sulh-i-kul’ is ……………. .

Answer

Answer: universal peace


Map Skills

1. Find out military campaigns under Akbar and Aurangzeb:
(i) Kashmir (ii) Punjab (iii) Malwa (iv) Berar (v) Ahmadnagar (vi) Bijapur (vii) Golconda (viii) Gondwana (ix) Orissa (x) Bengal

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 History Chapter 4


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 4 The Mughal Empire with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The Mughal Empire Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 4 The Mughal Empire with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Geography Objective Questions.

Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Geography Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Geography Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Peter belongs to which country?
(a) India
(b) USA
(c) Germany
(d) New Zealand

Answer

Answer: (d) New Zealand


Question 2.
About how much in percentage does the total area of land area covered on the earth’s surface?
(a) 30%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 60%

Answer

Answer: (a) 30%


Question 3.
Use of land for different purpose of development such as agriculture forestry, mining, housing, etc is termed as
(a) Land conservation
(b) Land use
(c) Common property
(d) Soil formation

Answer

Answer: (b) Land use


Question 4.
The mass movement of rock, debris or earth down a slope is simply known as
(a) earthquake
(b) avalanches
(c) landslides
(d) soil erosion

Answer

Answer: (c) landslides


Question 5.
What determines the thickness of the soil profile?
(a) Time
(b) Climate
(c) Relief
(d) Formation

Answer

Answer: (a) Time


Question 6.
What do you mean by Biome?
(a) Group of plants in areas having similar climatic condition.
(b) Land covered with grass shrubs on which animals graze freely
(c) Marginal land kept fallow for a certain period to restore their fertility
(d) Breaking up and decaying of exposed rocks due to various factors.

Answer

Answer: (a) Group of plants in areas having similar climatic condition.
A biome is a community of plants and animals that have common characteristics for the environment they exist in. They can be found over a range of continents.


Question 7.
What do you mean by shelter belts?
(a) Wind movement to protect soil cover
(b) Wind movement to erosion
(c) Belt for trees
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Wind movement to protect soil cover
Shelter belts is the coastal and dry regions, rows of trees are planted to check the wind movement to protect soil cover.


Question 8.
Where is the Kaziranga National Park is situated?
(a) West Bengal
(b) Manipur
(c) Assam
(d) Orissa

Answer

Answer: (c) Assam
Kaziranga National Park is situated in Assam. Spread across the floodplains of the Brahmaputra River, its forests, wetlands and grasslands are home to tigers, elephants and the world’s largest population of Indian one-horned rhinoceroses.


Question 9.
Which one of the following is not in favor of the conservation of nature?
(a) Switch off the bulb when not in use.
(b) Close the tap immediately after using.
(c) Dispose poly packs after shopping
(d) Constructing Rock Dams

Answer

Answer: (c) Dispose poly packs after shopping
Dispose poly packs after shopping is one of the things that are not in the favor of the conservation of nature.


Question 10.
Which one of the following is NOT a factor of soil formation?
(a) Time
(b) Soil texture
(c) Organic matter
(d) Mulching

Answer

Answer: (b) Soil texture
The major factors of soil formation are the nature of the parent rock and climatic factors. Other factors are the topography, role of organic material and time taken for the composition of soil formation.


Question 11.
What is a biosphere reserve?
(a) Protected area linked through global network
(b) Land use for production
(c) Farmers Land
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Protected area linked through global network
Biosphere reserve is a series of protected areas which are linked through a global network. They are intended to demonstrate the relationship between conservation and development.


Question 12.
What do you understand by the term CPR?
(a) Community Property Resources
(b) Common property resources
(c) Common planning resources
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Community Property Resources
CPR means Community Property Resources. They are commonly owned and shared by communities for e.g. a park, a marriage hall, growing area etc.


Question 13.
Where can we find water market in India?
(a) Bareilly
(b) Amreli
(c) Surat
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Amreli
Amreli city in Saurashtra region having population of about 1.25 lakhs that is totally dependent upon purchasing of water.


Question 14.
What is referred as the breaking up and decaying of exposed rocks by the?
(a) Weathering
(b) Formation
(c) Erosion
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Weathering
It refers to the breaking up and decaying of exposed rocks, by changes in temperature, frost action, plants, animals and human activity.


Question 15.
What does ‘land use’ refer to?
(a) Use of land for many purposes
(b) Land for sale
(c) Mortgage Land
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Use of land for many purposes
Land use refers to the use of land for different purposes such as agriculture, mining, construction etc.


Write true (T) or false (F)

1. Silk is obtained from silk worms that are bred on Mulberry trees.

Answer

Answer: True


2. Amreli of Saurastra region has population of 3 lakhs.

Answer

Answer: False


3. A dripping tap wastes 1200 litres of water in a year.

Answer

Answer: True


4. Major factors of soil formation are deforestation and soil erosion.

Answer

Answer: False


5. Land slides are simply defined as the mass movement of rock, debris or earth down a slope.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Soil Formation(a) mulching
2. Weathering(b) Evergreen and Deciduous
3. Method of soil conservation(c) the breaking up and decay of exposed rocks.
4. Forests classification(d) medicinal herb
5. Brahma Kamal(e) nature of parents rock
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Soil Formation(e) nature of parents rock
2. Weathering(c) the breaking up and decay of exposed rocks.
3. Method of soil conservation(a) mulching
4. Forests classification(b) Evergreen and Deciduous
5. Brahma Kamal(d) medicinal herb

Fill in the blanks

1. An international convention ……………………… has been established that lists several species of animals and birds in which trade is ……………………… .

Answer

Answer: CITES, prohibited


2. National parks are the natural area designated to protect the ……………………… integrity.

Answer

Answer: ecological


3. Brahma Kamal is a ……………………… .

Answer

Answer: medicinal Herb


4. In dry regions with high rates of evaporation, drip or ……………………… irrigation is very useful.

Answer

Answer: trickle


5. Amreli city is in ……………………… region.

Answer

Answer: Saurastra


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2
1. What does the picture show.
2. Under which category is Tsunami placed?

Answer

Answer:
1. The picture shows the loss of rainforest in Great Nicobar after Tsunami.
2. Natural factors accelarating the process of extinction of resources.


Map Skills

1. On an outline map of India mark the following:
(i) Kaziranga National Park (ii) Himachal Pradesh (iii) Great Nicobar

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2


2. On an outline Map of the world mark the regions of the world where there is scarcity of water.

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2
(i) Africa (ii) West Asia (iii) South Asia


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rulers and Buildings Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 History Objective Questions.

Rulers and Buildings Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Rulers and Buildings Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Humayun’s tomb was built:
(a) Between 1571 and 1671
(b) Between 1545 and 1556
(c) Between 1562 and 1571

Answer

Answer: (c) Between 1562 and 1571


Question 2.
Kandariya Mahadeva temple built in:
(a) 1000
(b) 999
(c) 1099

Answer

Answer: (b) 999


Question 3.
Qutb Minar has:
(a) 2 storeys
(b) 5 storeys
(c) 7 storeys

Answer

Answer: (b) 5 storeys


Question 4.
The Kandariya Mahadeva temple dedicated to:
(a) Ganesh
(b) Shiva
(c) Ram

Answer

Answer: (b) Shiva


Question 5.
World famous Taj Mahal was built by:
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Babur

Answer

Answer: (a) Shah Jahan


Question 6.
The Rajarajeshvara temple located in:
(a) Thanjavur
(b) Pondicherry
(c) Agra

Answer

Answer: (a) Thanjavur


Question 7.
Akbar’s architects were inspired from:
(a) Babur
(b) Alauddin Khilji
(c) Taimur

Answer

Answer: (c) Taimur


Question 8.
Chahar Bagh was not constructed in:
(a) Kashmir
(b) Jaipur and Lucknow
(c) Agra and Delhi

Answer

Answer: (b) Jaipur and Lucknow


Question 9.
Which one was not built by Shah Jahan?
(a) Taj Mahal and Moti Masjid in Agra
(b) Red Fort and Jama Masjid in Delhi
(c) Qutb Minar

Answer

Answer: (c) Qutb Minar


Question 10.
Qutb Minar built by Iltutmish in the year:
(a) 1229
(b) 1250
(c) 1300

Answer

Answer: (a) 1229


Question 11.
How did kings win the praise at their subjects?
(a) By making structure for their use.
(b) By distributing wealth
(c) By distributing grains and foods
(d) None of these

Answer

Answer: (a) By making structure for their use.
They won the praise of their subjects by making structures for their use and comfort such as temples, mosques, tanks, wells, caravanserais and bazaars.


Question 12.
Who had constructed Hauz-i Sultani?
(a) Sultan Iltutmish
(b) Raziyya
(c) Qutubuddin Aybak
(d) Ghiyasuddin Balban

Answer

Answer: (a) Sultan Iltutmish
Sultan Iltutmish won universal respect for constructing a large reservoir just outside Dehli-i-Kuhn(a) It was called the Hauz-i-Sultani or the King’s Reservoir.


Question 13.
The Agra fort was built by whom?
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Babar

Answer

Answer: (b) Akbar
The Agra fort was built by Akbar, the Agra Fort required 2,000 stone-cutters, 2,000 cement and lime-makers and 8,000 labourers.


Question 14.
Why were the baolis constructed?
(a) To provide a place for bathing for royals
(b) To fulfil the water demands
(c) For rain water harvesting
(d) For entertainment of royals.

Answer

Answer: (c) For rain water harvesting
The baolis were constructed for rain water harvesting, they were large stepped-wells attached to buildings.


Question 15.
The Qutub Minar was constructed by whom?
(a) Shah Jahan
(b) Jahangir
(c) Humayun
(d) Qutbuddin Aybak

Answer

Answer: (d) Qutbuddin Aybak
Qutb Minar was constructed by Qutbuddin Aybak he had this constructed around 1199.


Question 16.
What were the elements of Mughal `Chahar bagh garden?
(a) It consist of four gardens divided into four quarters by artificial channels
(b) It consist of three gardens divided into four quarters by artificial channels
(c) It consist of ten gardens divided into four quarters by artificial channels
(d) None of these

Answer

Answer: (a) It consist of four gardens divided into four quarters by artificial channels
Mughal Chahar baghs consist of four gardens. These gardens are placed within rectangular walled enclosures and divided into four quarters by artificial channels.


Question 17.
What is the special feature of Fatehpur Sikri, Akbar’s capital?
(a) Building show the influence of the architectural style of British.
(b) Building show the influence of the architectural style of Gujarat and malwa.
(c) Building show the influence of the architectural style of Mughal style.
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Building show the influence of the architectural style of Gujarat and malw(a)
In Fatehpur Sikri many of the buildings show the influence of the architectural styles of Gujarat and Malwa.


Question 18.
Which temple was built by Rajarajadeva?
(a) Rajarajeshvara temple
(b) Minakshi temple
(c) Kandariya Mahadev Temple
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rajarajeshvara temple
Rajarajadeva build Rajarajeshvara temple in Thanjavur.


Question 19.
Who constructed the Kandariya Mahadev Temple?
(a) king Raman
(b) King Dhanush
(c) king Dhangadeva
(d) None of these

Answer

Answer: (c) king Dhangadeva
The king Dhangadeva constructed Kandariya Mahadeva temple in 999.


Question 20.
Where was the Rajarajeshvara temple constructed?
(a) Thanjavur
(b) Kota
(c) Delhi
(d) Madras

Answer

Answer: (a) Thanjavur
Rajarajadeva build Rajarajeshvara temple in Thanjavur.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Shikhara(a) Delhi
2. The Chahar bagh garden(b) The top most point of the temple
3. Throne balcony in the diwan-i am(c) 1643
4. Taj Mahal(d) River front garden
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Shikhara(b) The top most point of the temple
2. The Chahar bagh garden(d) River front garden
3. Throne balcony in the diwan-i am(a) Delhi
4. Taj Mahal(c) 1643

Fill in the blanks

1. Large stepped-wells were known as ……………. .

Answer

Answer: Baolis


2. ……………. destroyed Somnath temple.

Answer

Answer: Sultan Mahmud


3. The Agra fort was built by ……………. .

Answer

Answer: Akbar


4. The Kandariya Mahadeva temple was constructed by ……………. .

Answer

Answer: Dhangadeva


5. Dhangadeva belongs to ……………. dynasty.

Answer

Answer: Chandela


6. The Rajarajeshvara temple at Thanjavur had the tallest ……………. amongst temples of its time.

Answer

Answer: Shikhara


7. Qutb Minar was constructed in ……………. .

Answer

Answer: 1229


8. Sultan Mahmud destroyed the great temple of ……………. .

Answer

Answer: Somnath


9. Image of chief diety was kept in the ……………. .

Answer

Answer: Garbhgriha


10. ……………. stvle of architecture is reflected by South Indian Temples.

Answer

Answer: Dravidian


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Rulers and Buildings Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Nutrition in Animals Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Nutrition in Animals Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Nutrition in Animals Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 2 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Nutrition in Animals Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 2 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Which of the following is not a part of digestive system ?
(a) Mouth cavity
(b) Stomach
(c) Food pipe
(d) Wind pipe

Answer

(d) Wind pipe
Wind pipe is not a part of digestive system.


Question 2.
The largest gland in our body is:
(a) Liver
(b) Salivary gland
(c) Pancreas
(d) Gallbladder

Answer

(a) Liver
The largest gland in our body is liver.


Question 3.
The acid secreted in the stomach is:
(a) Hydrochloric acid
(b) Sulphuric acid
(c) Phosphoric acid
(d) Nitric acid

Answer

(a) Hydrochloric acid
The acid secreted in our stomach is hydrochloric acid.


Question 4.
The components of food absorbed in large intestine is:
(a) Carbohydrate
(b) Protein
(c) Water
(d) Fats

Answer

(c) Water
The component of food absorbed in large intestine is water.


Question 5.
Bile is produced by:
(a) Small intestine
(b) Gallbladder
(c) Liver
(d) Pancreas

Answer

(d) Pancreas
Bile is produced by pancreas.


Question 6.
Bile plays an important role in the digestion of:
(a) Proteins
(b) Starch
(c) Fats
(d) None of these

Answer

(c) Fats
Bile plays an important role in the digestion of fats.


Question 7.
The intestinal juice digests the fats into:
(a) Fatty acids
(b) Glycerol
(c) Fatty acid and glycerol
(d) Amino acids

Answer

(c) Fatty acid and glycerol
The intestinal juice digests the fats into fatty acid and glycerol.


Question 8.
The intestinal juice digests the proteins into:
(a) Fatty acids
(b) Glycerol
(c) Amino acids
(d) None of these

Answer

(c) Amino acids
The intestinal juice digests the proteins into amino acids.


Question 9.
The removing of faecal matter through the anus is called:
(a) Digestion
(b) Absorption
(c) Egestion
(d) None of these

Answer

(c) Egestion
The removing of faecal matter through the anus is called egestion.


Question 10.
Humans can digest cellulose:
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t say
(d) None of these

Answer

(b) No
Humans cannot digest cellulose.


Question 11.
Saliva breaks down the:
(a) Starch into amino acids
(b) Proteins into amino acids
(c) Starch into sugar
(d) None of these

Answer

(c) Starch into sugar
Saliva breaks down the starch into sugar.


Question 12.
Left over food in teeth release, which gradually damages teeth.
(a) bases
(b) salts
(c) acids
(d) none of these

Answer

(c) acids
Left over food in teeth release acids which gradually damages teeth.


Question 13.
The front part of tongue is sensitive to which of the following taste ?
(a) Sweet
(b) Sour
(c) Salty
(d) Bitter

Answer

(a) Sweet
The front part of tongue is sensitive to sweet taste.


Question 14.
The digestion of starch starts in:
(a) Mouth
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) None of these

Answer

(a) Mouth
The digestion of starch starts in mouth.


Question 15.
The part of digestive system where no digestion takes place is:
(a) Mouth
(b) Stomach
(c) Oesophagus
(d) Small intestine

Answer

(c) Oesophagus
Oesophagus is a part of digestive system where no digestion takes place.


Question 16.
The digestion of food starts in which part of the digestive system:
(a) Small intestine
(b) Stomach
(c) Mouth
(d) Large intestine

Answer

(c) Mouth
The digestion of food starts in mouth.


Question 17.
Which of the following is digested in mouth ?
(a) Sugar
(b) Protein
(c) Starch
(d) All the above

Answer

(c) Starch
Starch is digested in mouth.


Question 18.
The digestion of food ends in which part of the digestive system ?
(a) Mouth
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Large intestine

Answer

(c) Small intestine
The digestion of food ends in small intestine of the digestive system.


Question 19.
Which teeth in the mouth are used for cutting and tearing ?
(a) Molar
(b) Incisors
(c) Premolar
(d) Canine

Answer

(d) Canine
Canine are used for cutting and tearing.


Question 20.
The end part of tongue is sensitive to which of the following taste ?
(a) Sweet
(b) Sour
(c) Salty
(d) Bitter

Answer

(d) Bitter
The end part of tongue is sensitive to bitter taste.


Question 21.
In amoeba, ingestion of food takes place with the help of:
(a) Tentacles
(b) Pseudopodia
(c) Stomata
(d) None of these

Answer

(b) Pseudopodia
In amoeba, ingestion of food takes place with the help of pseudopodia


Question 22.
The undigested food is eliminated through:
(a) Anus
(b) Caecum
(c) Rectum
(d) None of these

Answer

(a) Anus
The undigested food is eliminated through anus.


Question 23.
Villi are present in the inner walls of:
(a) Stomach
(b) Small intestine
(c) Large intestine
(d) None of these

Answer

(b) Small intestine
Villi are present in the inner walls of small intestine.


Question 24.
Grass eating animals quickly swallow the grass and store it in a part of stomach called:
(a) Gall bladder
(b) Rumen
(c) Lower stomach
(d) None of these

Answer

(b) Rumen
Grass eating animals quickly swallow the grass and store it in a part of stomach called rumen.


Question 25.
Grass is rich in:
(a) Proteins
(b) Starch
(c) Cellulose
(d) None of these

Answer

(c) Cellulose
Grass is rich in cellulose.


Question 26.
In amoeba, the food particles are trapped in:
(a) Pseudopodia
(b) Food vacuole
(c) Stomach
(d) None of these

Answer

(b) Food vacuole
In amoeba, the food particles are trapped in food vacuole.


Question 27.
The gland located just below the stomach is:
(a) Liver
(b) Pancreas
(c) Gall bladder
(d) None of these

Answer

(b) Pancreas
Pancreas is the gland located just below the stomach.


Question 28.
Number of canines present in an adult are:
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 16

Answer

(a) 4
Number of canines present in an adult are 4.


Question 29.
The teeth which helps in biting the food are the:
(a) Canines
(b) Incisors
(c) Premolar
(d) Molars

Answer

(b) Incisors
The teeth which helps in biting in food are the incisors.


Match Column A with Column B:

Question 1.

Column AColumn B
(a) Salivary gland(i) Bile juice secretion
(b) Stomach(ii) Storage of undigested food
(c) Liver(iii) Saliva secretion
(d) Rectum(iv) Acid release
(e) Small intestine(v) Digestion is completed
(f) Large intestine(vi) Absorption of water
Answer
Column AColumn B
(a) Salivary gland(iii) Saliva secretion
(b) Stomach(iv) Acid release
(c) Liver(i) Bile juice secretion
(d) Rectum(ii) Storage of undigested food
(e) Small intestine(v) Digestion is completed
(f) Large intestine(vi) Absorption of water

Question 2.

Column AColumn B
(a) Absorption of food(i) Mucous
(b) Chewing of food(ii) Stomach
(c) Killing of bacteria(iii) Buccal cavity
(d) Formation of faeces(iv) Small intestine
(e) Protects lining of the stomach(v) Large intestine
Answer
Column AColumn B
(a) Absorption of food(iv) Small intestine
(b) Chewing of food(iii) Buccal cavity
(c) Killing of bacteria(ii) Stomach
(d) Formation of faeces(v) Large intestine
(e) Protects lining of the stomach(i) Mucous

Question 3.

Column AColumn B
(a) Canine(i) biting
(b) Molars(ii) tearing
(c) Incisors(iii) no digestion
(d) Oesophagus(iv) chewing
Answer
Column AColumn B
(a) Canine(ii) tearing
(b) Molars(iv) chewing
(c) Incisors(i) biting
(d) Oesophagus(iii) no digestion

State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’:

Question 1.
Digestion of starch starts in the stomach.

Answer

False


Question 2.
The tongue helps in mixing food with saliva.

Answer

True


Question 3.
The gall bladder temporarily stores bile.

Answer

True


Question 4.
The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time.

Answer

True


Question 5.
Bile acts on fat present in food.

Answer

True


Question 6.
Digestion is the process by which digested food is absorbed.

Answer

False


Question 7.
An adult has 22 permanent teeth.

Answer

False


Question 8.
Gastric juice is secreted by the small intestine.

Answer

False


Question 9.
In our body, the food is digested and absorbed in the alimentary canal.

Answer

True


Question 10.
Chewing of the cud is shown by ruminants.

Answer

True


Question 11.
Villi are finger-like out-growths in the inner walls of stomach.

Answer

False


Question 12.
Cud is the partially digested food in grass eating animals.

Answer

True


Question 13.
Grass is rich in cellulose.

Answer

True


Question 14.
The process of taking food into the body is called egestion.

Answer

False


Question 15.
Saliva breaks down the starch into sugars.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
The main steps of nutrition in humans are ……………………. , ……………………. , ……………………. , ……………………. and …………………….

Answer

ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion


Question 2.
The largest gland in the human body is ……………………..

Answer

liver


Question 3.
The stomach releases hydrochloric acid and ……………………. juices which acts on food.

Answer

gastric


Question 4.
The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called …………………….

Answer

villi


Question 5.
Amoeba digests its food in the ……………………..

Answer

food vacuole


Question 6.
Iodine will turn starch …………………….

Answer

blue-black


Question 7.
Fats are broken down into ……………………. and ……………………..

Answer

fatty acids, glycerol


Question 8.
Finger-like projections of Amoeba are called ……………………..

Answer

villi


Question 9.
……………………. is a leaf-like gland present below the stomach.

Answer

Pancreas


Question 10.
Undigested food is egested out of the body through the ……………………..

Answer

anus


Question 11.
Saliva is secreted by ……………………..

Answer

salivary glands


Question 12.
Food is digested by special chemicals called ……………………..

Answer

digestive enzymes


Question 13.
Digestion starts in ……………………..

Answer

mouth


Question 14.
The longest part of the digestive tract in man is the ……………………. intestine.

Answer

small


Question 15.
The food is ingested inside the ……………………. in amoeba.

Answer

food vacuole


Question 16.
The liver and ……………………. are found near the stomach.

Answer

pancreas


Question 17.
……………………. and ……………………. are called grinding teeth.

Answer

Molar, premolars


Question 18.
The food in amoeba is captured by ……………………..

Answer

pseudopodia


Question 19.
The digestion of food does not occur in ……………………. of digestive tract.

Answer

oesophagus


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Nutrition in Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals Read More »

MCQ Questions for Class 8 Hindi Chapter 9 कबीर की साखियाँ with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 9 कबीर की साखियाँ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 8 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the कबीर की साखियाँ Class 8 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these कबीर की साखियाँ objective questions.

कबीर की साखियाँ Class 8 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 8 Hindi Vasant Chapter 9 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of कबीर की साखियाँ Class 8 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 8 Hindi कबीर की साखियाँ MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
क्या किए बिना ईश्वर भक्ति नहीं होगी।
(a) नहाए बिना
(b) स्वच्छ वस्त्र पहने बिना
(c) ज्ञान के बिना
(d) मन के एकाग्र किए बिना

Answer

Answer: (d) मन के एकाग्र किए बिना।


Question 2.
“कबीर घास न नीदिए ………….. दुहेली होई” दोहे से क्या पता चलता है
(a) सबके साथ प्यार से रहो
(b) छोटे-बड़े में भेद तक करो
(c) सबके महत्त्व को जाने
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य है

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य है।


Question 3.
मन को शीतल रखने से क्या होता है ?
(a) अहंकार नष्ट होता है
(b) प्यार बढ़ता हैं
(c) बैर भाव समाप्त होता है
(d) सभी कथन सत्य है

Answer

Answer: (d) सभी कथन सत्य है।


Question 4.
हमें साधु से क्या पूछना चाहिए।
(a) ज्ञान
(b) जाति
(c) चमत्कार के बारे में
(d) ईश्वर के बारे में

Answer

Answer: (a) ज्ञान।


Question 5.
गाली के बदले गाली देने का क्या परिणाम होता
(a) क्रोध शांत होता है
(b) लड़ाई नहीं होती
(c) सुलह जल्दी होती है
(d) बैर बढ़ता जाता है

Answer

Answer: (d) बैर बढ़ता जाता है।


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

जाति न पूछो साध की, पूछ लीजिए ज्ञान ।
मोल करो तरवार का, पड़ा रहन दो म्यान  || 1 ||
आवत गारी एक है, उलटत होई अनेक।
कह कबीर नहीं उलटिए, वही एक ही एक  || 2 ||

Question 1.
साधु का महत्त्व निम्न में से किस चीज से है ?
(a) उसके कपड़ो से
(b) उसकी जाति से
(c) उसके ज्ञान से
(d) उसके बल से

Answer

Answer: (c) उसके ज्ञान से।


Question 2.
तलवार का मोल करने से कविता का क्या आशय
(a) महत्त्व की बात अपनाओं, असार बातों को छोड़
(b) तलवार कीमती होती है उसकी पहचान नहीं होती
(c) तलवार बिना शक्ति की पहचान नहीं होती
(d) तलवार का महत्त्व होता है म्यान का नहीं

Answer

Answer: (a) महत्त्व की बात अपनाओं, असार बातों को छोड़
महत्त्व की बात को जानना और असार बातों को छोड़ना।


Question 3.
कबीर ने पहली साखी में किसका विरोध किया है ?
(a) साधु का
(b) जाति-पाँति का
(c) भगवें वस्त्रों का
(d) म्यान का

Answer

Answer: (b) जाति-पाँति का।


Question 4.
यदि कोई हमें गाली दे तो हमें क्या करना चाहिए
(a) ईंट का जबाव पत्थर से देना चाहिए
(b) कायर नहीं बनना चाहिए
(c) चुप रहना चाहिए
(d) उसको अनेक गलियाँ देनी चाहिए

Answer

Answer: (c) चुप रहना चाहिए।


Question 5.
गाली एक ही एक कब रही सकती है ?
(a) यदि हम बदलें में एक गाली दे
(b) यदि हम ईंट का जबाव पत्थर से दे
(c) यदि हम छिप कर बैठ जाए
(d) यदि हम गाली को न उलटे

Answer

Answer: (d) यदि हम गाली को न उलटे।


(2)

माला तो कर में फिरै, जीभि फिरै मुख माँहि।
मनुवाँ तो चहुँ दिसि फिरै, यह तो सुमिरन नाहिं  || 3 ||
कबीर घास न नीदिए, जो पाऊँ तलि होई।
उड़ि पड़े जब आँखि मैं, खरी दुहेली होई  || 4 ||

Question 1.
भगवान का ध्यान करने के लिए क्या जरूरी है ?
(a) मनको की आज्ञा
(b) पूजागृह में भगवान की मूर्ति
(c) मंत्रों का उच्चारण
(d) मन की एकाग्रता

Answer

Answer: (d) मन की एकाग्रता।


Question 2.
ढोंगी व्यक्ति का मन पूजा में क्यों नहीं लगता है ?
(a) वह दिखावा करता है
(b) उसका मन दसों दिशाओं में घूमता है
(c) उसका मन एकाग्र नहीं होता
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य है

Answer

Answer: (c) उसका मन एकाग्र नहीं होता।


Question 3.
कबीर दास जी ने किसको ढ़ोग बताया है ?
(a) मन की एकाग्रता को
(b) माना फेरने को
(c) भगवान का ध्यान करने को
(d) मंत्रों के उच्चारण को

Answer

Answer: (b) माला फेरने को।


Question 4.
घास किस का प्रतीक है ?
(a) हरियाली का
(b) साधारण व्यक्ति का प्रतीक है
(c) दुख दयाक चीजों का
(d) शक्ति का

Answer

Answer: (b) साधारण व्यक्ति का प्रतीक है।


Question 5.
छोटा व्यक्ति यदि पलटकर, कुछ कह दे तो क्या होगा ?
(a) बड़ा व्यक्ति चप हो जाएगा
(b) बड़े व्यक्ति का सम्मान घटेगा
(c) बड़े व्यक्ति को अधिक पीड़ा होगी
(d) बड़ा व्यक्ति सजा देगा

Answer

Answer: (c) बड़े व्यक्ति को अधिक पीड़ा होगी।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 9 कबीर की साखियाँ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 8 Hindi Vasant कबीर की साखियाँ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 8 Hindi Chapter 9 कबीर की साखियाँ with Answers Read More »

error: Content is protected !!