MCQ Questions

The Cop and the Anthem Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 4 The Cop and the Anthem with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Cop and the Anthem Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Cop and the Anthem Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 4 The Cop and the Anthem with Answers

Enhance your subject knowledge through The Cop and the Anthem MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Cop and the Anthem provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th The Cop and the Anthem MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Where did Soapy go to have food?
(a) A market
(b) A restaurant
(c) A house
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A restaurant


Question 2.
Who moved Soapy outside the restaurant?
(a) Gatekeeper
(b) Head waiter
(c) Owner
(d) Peon

Answer

Answer: (b) Head waiter


Question 3.
What did Soapy steal from a shop?
(a) Food
(b) Apples
(c) Umbrella
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Umbrella


Question 4.
What punishment (sentence) was given to Soapy?
(a) Three months prison
(b) Five months prison
(c) Sent to the park again
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Three months prison


Question 5.
Where was Soapy sitting in the park?
(a) On the grass
(b) On the seat
(c) On the stairs
(d) Near tubewell

Answer

Answer: (b) On the seat


Question 6.
What fell at Soapy’s feet?
(a) A flower
(b) A leaf
(c) A dead leaf
(d) None of these

Answer

Answer: (c) A dead leaf


Question 7.
Where did Soapy live?
(a) Madison Square
(b) Four square
(c) Park Street
(d) London

Answer

Answer: (a) Madison Square


Question 8.
What was Soapy’s desire?
(a) To visit southern skies
(b) To go to Bay of Naples
(c) Broadway square
(d) Spend three months in Blackwell Jail

Answer

Answer: (d) Spend three months in Blackwell Jail


Question 9.
Which was Soapy’s homeland for years?
(a) Blackwell’s Island
(b) Madison Square
(c) Broadway Square
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Madison Square


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 4 The Cop and the Anthem with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English The Cop and the Anthem MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Cop and the Anthem Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 4 Read More »

MCQ Questions for Class 9 Hindi Kritika Chapter 4 माटी वाली with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kritika Chapter 4 माटी वाली with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the माटी वाली Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these माटी वाली objective questions.

माटी वाली Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Kritika Chapter 4 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of माटी वाली Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi माटी वाली MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
“भूख मीटी की भोजन मीठा’ से लेखक का क्या अभिप्राय है?
(a) भोजन स्वादिष्ट हो सभी भूख लगती है
(b) भोजन रूखा सूखा हो तो भूख मर जाती है
(c) भूल हो जो रूखा-सूखा भोजन भी स्वादिष्ट लगने लगता है
(d) भूख लगने पर ही भोजन करना चाहिए

Answer

Answer: (c) भूल हो जो रूखा-सूखा भोजन भी स्वादिष्ट लगने लगता है


Question 2.
माटीवाली का रोटियों का हिसाब लगाना उसकी किस मजबूरी को प्रकट करता है?
(a) उसकी आर्थिक स्थिति बहुत खराब थी
(b) उसको परिचम के अनुसार फल नहीं मिलता या
(c) उसके पास रोटी बनाने का समय नहीं था
(d) उसकी नियत ठीक नहीं धी

Answer

Answer: (a) उसकी आर्थिक स्थिति बहुत खराब थी


Question 3.
माटीवाली अपने पति को रोटियों के साथ कौन-सी सब्जी खिलाना चाहती थी?
(a) पनीर की सब्जी
(b) आलू मटर की सब्जी
(c) प्याज कूटकर उसे तलकर बनाई गई सब्जी
(d) भिण्डी की सब्जी

Answer

Answer: (c) प्याज कूटकर उसे तलकर बनाई गई सब्जी


Question 4.
‘गरीब आदमी का क्या नहीं उजड़ना चाहिए’ माटीवाली के कथन के अनुसार उत्तर दीजिए
(a) घर
(b) श्मशान
(c) गोव
(d) शहर

Answer

Answer: (b) श्मशान


Question 5.
पाटीवाली के चरित्र का कौन सा गुण अधिक प्रभावशाली है?
(a) परिश्रमी होना
(b) सत्य बोलना
(c) उसका सहनशील होना
(d) आपने बूढ़े की सेवा करना

Answer

Answer: (a) परिश्रमी होना
उसका परिश्रमी होना।


Question 6.
‘माटीवाली’ पाठ के लेखक कौन हैं?
(a) विद्यासागर नाटियाल
(b) फणीश्वरनाथ रेण
(c) जगदीश चंद्र माथुर
(d) शमशेर बहादुर सिंह

Answer

Answer: (a) विद्यासागर नाटियाल


Question 7.
‘माटीवाली’ पाठ में लेखक ने किस समस्या को उजागर किया है?
(a) गरीबी की
(b) अशिक्षा की समस्या
(c) अंधविश्वास
(d) विस्थापन की समस्या

Answer

Answer: (d) विस्थापन की समस्या


Question 8.
शहरवासी माटी दाली ही नहीं उसके कंटर को भीपहचानते थे, क्यों?
(a) वह बहुत भव्य व्यक्तित्व की महिला थी
(b) यह एक मात्र महिला थी जो शहर में लाल माटी देने का काम करती थी
(c) वह झाड़फूंक का काम जानती थी
(d) वह सबसे बहुत प्यार ते बोलती थी

Answer

Answer: (b) यह एक मात्र महिला थी जो शहर में लाल माटी देने का काम करती थी


Question 9.
‘माटीवाली’ कहानी में किस शहर का उल्लेख किया गया है?
(a) देहरादून
(b) पोड़ी
(c) गोपेश्वर
(d) टिहरी

Answer

Answer: (d) टिहरी
टिहरी शहर।


Question 10.
माटीवाली के पास अपने अच्छे या बुरे भाग्य के बारे में सोचने का ज्यादा समय क्यों नहीं था।
(a) वह भाग्यवादी महिला नहीं थी
(b) लोगों के घरों में माटी पहुंचने का उसके पास इतना काम था कि वह इस ओर ध्यान ही नहीं देती बी
(c) उसके सोचने की शक्ति क्षीण थी
(d) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Answer

Answer: (b) लोगों के घरों में माटी पहुंचने का उसके पास इतना काम था कि वह इस ओर ध्यान ही नहीं देती बी
उसके पास गाडी पहुंचाने का इतना काम था कि वह अपने अच्छे या परे भाग्य के बारे में सोच ही नही पाती थी।


मंजूषा से छाँटकर उचित शब्दों के द्वारा वाक्य पूर्ति कीजिए

(क) शहरवासी सिर्फ माटीवाली को नहीं, उसके ………….. को भी अच्छी तरह पहचानते थे।

Answer

Answer: कटर


(ख) घर-घर जाकर माडी बेचने वाली एक नाटे कद की …………. माटीबाली।

Answer

Answer: एक हरिजन बुढ़िया


(ग) “चाय तो बहुत अच्छा साग हो जाती है …………”

Answer

Answer: ठकुराइन जी


(घ) रोटियों को देखते ही ……………….. बुड़े का।

Answer

Answer: चेहरा खिल उठेगा


(ङ) उसके बुड्ढे को अब रोटी की कोई जरूरत ……………..।

Answer

Answer: नहीं रह गई थी


(च) शहरवासी अपने घरों को छोड़कर ……………..।

Answer

Answer: भागने लगे हैं।


उचित कथन के सामने (✓) अनचित कथन के सामने (✗) का निशान लगाइए

(क) माटीवाली जमींदार की बेटी थी।

Answer

Answer: (✗)
वह एक मजदूर महिला थी


(ख) माटीवाली टिहरी शहर की रहने वाली घी।

Answer

Answer: (✓)


(ग) माटीवाली का कोई प्रतिद्वंद्वी नहीं था।

Answer

Answer: (✓)


(घ) माटीवाली लोगों के घरों में सफेद माटी पहुंचाती है।

Answer

Answer: (✗)
वह घरों में लाल माटी पहुंचा देती थी


(छ) कंटर कनस्तर को कहते हैं।

Answer

Answer: (✓)


(च) डिल्ले एक प्रकार का घास होता है।

Answer

Answer: (✗)
डिल्ले सिर के नीचे बोझ रसाने के लिए बनी कपड़े की गद्दी को कहते हैं


(छ) माटीवाली ने पीतल के गिलास में चाय पी।

Answer

Answer: (✓)


(ज) माटीवाली का बुइटा अपनी माटी को छोड़कर जा चुका था।

Answer

Answer: (✓)


(झ) साहब ने माटीवाली से जमीन के कागज मोंगे।

Answer

Answer: (✓)


(ञ) जमीन माटीवाली के नाम थी।

Answer

Answer: (✗)
जमीन माटीवाली के नाम थी


(ट) टिहरी बांध की चार सुरंगों को बंद कर दिया था।

Answer

Answer: (✗)
टिहरी बाँध की दो सुरंगों को बंद कर दिया गया था।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kritika Chapter 4 माटी वाली with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Kritika माटी वाली MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Kritika Chapter 4 माटी वाली with Answers Read More »

Chivvy Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 4 Chivvy with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Chivvy Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Chivvy Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 4 Chivvy with Answers

Enhance your subject knowledge through Chivvy MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Chivvy provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Chivvy MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following extract carefully and tick the correct answer for the questions given below:

(1)

Pull your socks up
Stand up straight
Say thank you
Don’t interrupt
No one thinks you’re funny
Take your elbows off the table
Can’t you make your own
mind up about anything?

Question 1.
Name the poem.
(a) Chivvy
(b) Trees
(c) Garden Snake
(d) The Squirrel

Answer

Answer: (a) Chivvy


Question 2.
Name the poet of the poem.
(a) Shirley Bauer
(b) M.B. Armstrong
(c) D.J. Enright
(d) Michael Rosen

Answer

Answer: (d) Michael Rosen


Question 3.
In which stage is the listener?
(a) In the school going stage
(b) In a grown-up stage
(c) In infancy
(d) In the adult stage

Answer

Answer: (a) In the school-going stage


Question 4.
Write the opposite of ‘stand’.
(a) go
(b) walk
(c) sit
(d) run

Answer

Answer: (c) sit


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 4 Chivvy with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Poem Chivvy MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Chivvy Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 4 Read More »

Golu Grows a Nose Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 5 Golu Grows a Nose with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Golu Grows a Nose Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Golu Grows a Nose Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 5 Golu Grows a Nose with Answers

Enhance your subject knowledge through Golu Grows a Nose MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Golu Grows a Nose provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Golu Grows a Nose MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Who directed Golu to go to Limpopo river.
(a) Ostrich
(b) Baboon
(c) Monkey
(d) Mynah

Answer

Answer: (d) Mynah


Question 2.
Who saved Golu from the crocodile?
(a) Ostrich
(b) Monkey
(c) Python
(d) Baboon

Answer

Answer: (c) Python


Question 3.
For how many days did Golu sit on the bank of the river?
(a) One day
(b) Two days
(c) Three days
(d) Four days

Answer

Answer: (b) Two days


Question 4.
Who stung Golu on his shoulder?
(a) Fly
(b) Wasp
(c) Bee
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fly


Question 5.
How many advantages did Python tell to Golu of a long trunk?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (c) Three


Question 6.
Who was Golu?
(a) A cub
(b) An elephant
(c) A dog
(d) A baby elephant

Answer

Answer: (d) A baby elephant


Question 7.
Who was Golu’s aunt?
(a) Ostrich
(b) Giraffe
(c) Hippopotamus
(d) Python

Answer

Answer: (a) Ostrich


Question 8.
Who was Golu’s uncle?
(a) Ostrich
(b) Giraffe
(c) Hippopotamus
(d) Python

Answer

Answer: (b) Giraffe


Question 9.
What type of animal was Golu?
(a) Orazy
(b) Foolish
(c) Naughty
(d) Python

Answer

Answer: (c) Naughty


Question 10.
To which river did Golu go?
(a) Lombard
(b) Linker
(c) Hudson
(d) Limpopo

Answer

Answer: (d) Limpopo


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 5 Golu Grows a Nose with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Golu Grows a Nose MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Golu Grows a Nose Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 Read More »

Trees Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 5 Trees with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Trees Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Trees Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 5 Trees with Answers

Enhance your subject knowledge through Trees MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Trees provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Trees MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following extract carefully and tick the correct answer for the questions given below:

(1)

Trees make mothers say,
“What a lovely picture to paint!”
Trees make fathers says,
“What a lot of leaves to rake this fall!”

Question 1.
Name the poem.
(a) The Shed
(b) Trees
(c) The Squirrel
(d) Garden Snake

Answer

Answer: (b) Trees


Question 2.
Name the poet.
(a) Shirley Bauer
(b) Frank Flynn
(c) Kit Wright
(d) D.J. Enright

Answer

Answer: (a) Shirley Bauer


Question 3.
“What a lovely picture to paint!” Who spoke this?
(a) Father
(b) Brother
(c) Sister
(d) Mother

Answer

Answer: (d) Mother


Question 4.
Choose a word which means ‘very pretty’.
(a) scary
(b) not fine
(c) dull
(d) lovely

Answer

Answer: (d) lovely


(2)

Trees are for birds.
Trees are for children.
Trees are to make tree houses in.
Trees are to swing swings on.

Question 1.
Name the poem.
(a) The Shed
(b) Trees
(c) Garden Snake
(d) Meadow Surprises

Answer

Answer: (b) Trees


Question 2.
Name the poet of the poem.
(a) Shirley Bauer
(b) Maude Rubin
(c) M.B. Armstrong
(d) Michael Rosen

Answer

Answer: (a) Shirley Bauer


Question 3.
Why are trees for birds?
(a) Because birds get water from trees
(b) Because birds make nests there
(c) Because birds get wood
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Because birds make nests there


Question 4.
Which games do the children play under trees?
(a) Tennis
(b) They swing swings
(c) Cricket
(d) Hockey

Answer

Answer: (b) They swing swings


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 5 Trees with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Poem Trees MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Trees Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 5 Read More »

I Want Something in a Cage Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 6 I Want Something in a Cage with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering I Want Something in a Cage Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the I Want Something in a Cage Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 6 I Want Something in a Cage with Answers

Enhance your subject knowledge through I Want Something in a Cage MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on I Want Something in a Cage provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th I Want Something in a Cage MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What did the customer buy ?
(a) Parrots
(b) Rats
(c) Sparrows
(d) Doves

Answer

Answer: (d) Doves


Question 2.
How much money did Mr. Purcell demand for the birds ?
(a) Five dollars
(b) Five-fifty dollars
(c) Two dollars
(d) Seven dollars

Answer

Answer: (b) Five-fifty dollars


Question 3.
How much money did the customer give ?
(a) Five dollars
(b) Five-fifty dollars
(c) Two dollars
(d) Seven dollars

Answer

Answer: (a) Five dollars


Question 4.
What did the customer do with the doves ?
(a) Gave to a child
(b) Tossed them into the air
(c) Made them his pets
(d) Took them to his home

Answer

Answer: (b) Tossed them into the air


Question 5.
How many cents are there in a dollar ?
(a) Forty cents
(b) Twenty cents
(c) Hundred cents
(d) Seventy cents

Answer

Answer: (c) Hundred cents


Question 6.
What type of shop does Mr. Purcell own ?
(a) A cloth shop
(b) A barber shop
(c) A pet shop
(d) A press shop

Answer

Answer: (c) A pet shop


Question 7.
What is Mr. Purcell compared to ?
(a) A gentleman
(b) A fox
(c) An owl
(d) A cowman

Answer

Answer: (c) An owl


Question 8.
What was his usual first task ?
(a) To read newspaper
(b) To make notes with the birds
(c) To take tea
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) To read newspaper


Question 9.
Who slid off Mrs. Purcell’s stool ?
(a) Customer
(b) Neighbour
(c) Purcell
(d) Storekeeper

Answer

Answer: (d) Storekeeper


Question 10.
What did the customer want to buy ?
(a) Something in cage
(b) Something that is big
(c) Something in bag
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Something in cage


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 6 I Want Something in a Cage with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English I Want Something in a Cage MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

I Want Something in a Cage Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 6 Read More »

error: Content is protected !!